De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie. Kies de opruiminstructie die op uw situatie van toepassing is.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie. Kies de opruiminstructie die op uw situatie van toepassing is."

Transcriptie

1 Opruiminstructies De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie. Kies de opruiminstructie die op uw situatie van toepassing is. Barometer, bloedrukmeter of een ander product met veel kwik Kwikthermometer - harde ondergrond Kwikthermometer - laminaatvloer Kwikthermometer - zachte ondergrond Spaarlamp/ tl-lamp - harde ondergrond Spaarlamp/ tl-lamp - zachte ondergrond Barometer, bloeddrukmeter of ander product met veel kwik Neem meteen de volgende maatregelen als er veel kwik is vrijgekomen. Eerste maatregelen: 1. Laat iedereen de ruimte verlaten (zeker zwangeren, kinderen en huisdieren). Doe dit zonder 2. Loop niet door het gebroken materiaal en het gemorste kwik. Als u vermoedt dat u door het 3. Open ramen en buitendeuren van de betrokken ruimte, maar sluit deuren naar andere 4. Zet de verwarming en luchtbehandelingssysteem uit. 5. Gebruik geen stofzuiger, bezem of stoffer en blik. Spoel geen kwik door de afvoer. Vraag de GGD om advies Bij breuk van een barometer of bloeddrukmeter komt veel kwik vrij. Het is erg moeilijk gebleken deze grote hoeveelheid kwik zelf op te ruimen. Het is daarom aan te bevelen kwik uit een barometer, een bloeddrukmeter of een ander voorwerp met veel kwik op te laten ruimen door een professioneel bedrijf. Het gaat om een bedrijf dat de verspreiding van kwik en het resultaat van het schoonmaken direct kan controleren met een kwikmeting. De GGD kan u hierbij adviseren.

2 Kwikthermometer - harde ondergrond Deze instructie geeft u aanwijzingen voor het veilig opruimen van kwik uit een gebroken thermometer van een harde ondergrond, zoals tegels en steen. Eerste maatregelen 1. Laat iedereen de ruimte verlaten (zeker zwangeren, kinderen en huisdieren). Doe dit zonder 2. Loop niet door het gebroken materiaal en het gemorste kwik. Als u vermoedt dat u door het 3. Open ramen en buitendeuren van de betrokken ruimte, maar sluit deuren naar andere 4. Zet de verwarming en luchtbehandelingssysteem uit. 5. Gebruik geen stofzuiger, bezem of stoffer en blik. Spoel geen kwik door de afvoer. Lees vóórdat u gaat opruimen de onderstaande instructies goed door. Als u meer informatie nodig hebt, kunt u contact opnemen met de GGD in uw regio. Benodigde materialen Zet de volgende materialen klaar: Speelkaarten (of rubberen ruitenwisser) Afwasbak Brede tape of plakband en schaar Zaklantaarn Rubberen (schoonmaak)handschoenen Toiletpapier of keukenpapier Plastic (vuilnis)zakken Glazen pot met metalen deksel (jampot) Optioneel: Oogdruppelaar Optioneel: Scheergel/schuim en kwast Voor het opruimen Neem de volgende maatregelen voordat u gaat opruimen: Doe alle sieraden af. Goud kan namelijk oplossen in kwik. Trek oude schoenen en kleding aan die weggegooid mogen worden of doe plastic hoesjes of plastic zakken om uw schoenen. Trek rubberen handschoenen aan. Leg een plastic zak op een schoon gedeelte nabij de gebroken thermometer op de grond. Plaats hierop een afwasbak met daarin een glazen pot met metalen deksel. Opruimen Volg de onderstaande stappen bij het opruimen van kwik uit een kwikthermometer van een harde ondergrond: Raap het gebroken materiaal voorzichtig op en leg het op toiletpapier/keukenpapier, vouw het papier om en stop dit in de glazen pot.

3 Werk van buiten naar binnen toe. Veeg met beleid kleine kwikdruppels met een speelkaart of rubberen ruitenwisser voorzichtig naar elkaar toe, zodat er grote kwikdruppels ontstaan. Gebruik een tweede speelkaart om kwikdruppels op te vegen en in de glazen pot te stoppen. De kwikdruppels kunnen ook worden opgezogen met een oogdruppelaar. Gebruik een zaklantaarn om kleine kwikdruppels te vinden. Het licht zal op de gladde en glimmende kwikdruppels weerkaatsen waardoor u deze gemakkelijker kunt zien. Gebruik plakband om deze kleine druppels op te ruimen. Plak het plakband over de kwikdruppel, druk het plakband aan en trek het voorzichtig weer los, vouw het tot een propje samen en stop dit in de glazen pot. o Een andere manier om kleine druppels kwik op te ruimen is door middel van scheerschuim en een kwast. Maak de kwast plakkerig met een klein beetje scheerschuim. Door middel van deppen en zeer zacht vegen plakken de kleine kwikdruppels aan de kwast. Veeg de kwast af aan een vochtig stuk keukenrol. Let op dat het kwik niet onder een plint of in een kier terechtkomt. Let extra op het schoonmaken onder poten van tafels, stoelen en kasten. Na het opruimen Neem de juiste maatregelen na het schoonmaken: was grondig uw handen, ventileer de ruimte enkele dagen en voer de materialen op de juiste manier af. Neem contact op met de GGD in uw regio om te overleggen of een controlemeting raadzaam is.

4 Kwikthermometer laminaatvloer Deze instructie geeft u aanwijzingen voor het veilig opruimen van kwik uit een gebroken thermometer van een laminaatvloer. Eerste maatregelen Laat iedereen de ruimte verlaten (zeker zwangeren, kinderen en huisdieren). Doe dit zonder Loop niet door het gebroken materiaal en het gemorste kwik. Als u vermoedt dat u door het Open ramen en buitendeuren van de betrokken ruimte, maar sluit deuren naar andere Zet de verwarming en luchtbehandelingssysteem uit. Gebruik geen stofzuiger, bezem of stoffer en blik. Spoel geen kwik door de afvoer. Lees vóórdat u gaat opruimen de onderstaande instructies goed door. Als u meer informatie nodig hebt, kunt u contact opnemen met de GGD in uw regio. Benodigde materialen Zet de volgende materialen klaar: Speelkaarten (of rubberen ruitenwissers) Afwasbak Brede tape of plakband en schaar Zaklantaarn Rubberen (schoonmaak)handschoenen Toiletpapier of keukenpapier Plastic (vuilnis)zakken Glazen pot met metalen deksel (jampot) Optioneel: Oogdruppelaar Optioneel: Scheergel/schuim en kwast Voor het opruimen Neem de volgende maatregelen voordat u gaat opruimen: Doe alle sieraden af. Goud kan namelijk oplossen in kwik. Trek oude schoenen en kleding aan die weggegooid mogen worden of doe plastic hoesjes of plastic zakken om uw schoenen. Trek rubberen handschoenen aan. Leg een plastic zak op een schoon gedeelte nabij de gebroken thermometer op de grond. Plaats hierop een afwasbak met daarin een glazen pot met metalen deksel. Opruimen Volg de onderstaande stappen bij het opruimen van kwik uit een kwikthermometer van een laminaatvloer: Raap het gebroken materiaal voorzichtig op en leg het op toiletpapier/keukenpapier, vouw het papier om en stop dit in de glazen pot.

5 Werk van buiten naar binnen toe. Veeg met beleid kleine kwikdruppels met een speelkaart of rubberen ruitenwisser voorzichtig naar elkaar toe, zodat er grote kwikdruppels ontstaan. Gebruik een tweede speelkaart om kwikdruppels op te vegen en in de glazen pot te stoppen. De kwikdruppels kunnen ook worden opgezogen met een oogdruppelaar. Gebruik een zaklantaarn om kleine kwikdruppels te vinden. Het licht zal op de gladde en glimmende kwikdruppels weerkaatsen, waardoor u deze gemakkelijker kunt zien. Gebruik plakband om deze kleine druppels op te ruimen. Plak het plakband over de kwikdruppel, druk het plakband aan en trek het voorzichtig weer los, vouw het tot een propje samen en stop dit in de glazen pot. o Een andere manier om kleine druppels kwik op te ruimen is door middel van scheerschuim en een kwast. Maak de kwast plakkerig met een klein beetje scheerschuim. Door middel van deppen en zeer zacht vegen plakken de kleine kwikdruppels aan de kwast. Veeg de kwast af aan een vochtig stuk keukenrol. Nadat alle zichtbare kwikresten zijn opgeruimd zoals hierboven beschreven staat, worden de laminaatdelen waarop kwik heeft gelegen uitgelicht. De laminaatdelen (waaronder de messing en groef) kunnen met behulp van een nat wegwerpdoekje worden afgenomen. Na gebruik stopt u dit doekje ook in de glazen pot. Maak ook de ondergrond grondig schoon. Gebruik hierbij de zaklantaarn om mogelijk kleine kwikdruppels te vinden en gebruik (indien nodig) plakband om deze kleine druppels op te ruimen Let extra op het schoonmaken onder poten van tafels, stoelen en kasten. Maak ook schoon onder de plinten (plinten losmaken van vloer/muur). Vervolgens kunnen de laminaatdelen en plinten weer worden teruggeplaatst. Na het opruimen Neem de juiste maatregelen na het opruimen: was grondig uw handen, ventileer de ruimte enkele dagen en voer de materialen op de juiste manier af. Neem contact op met uw GGD om te overleggen of een controlemeting raadzaam is.

6 Kwikthermometer zachte ondergrond Deze instructie geeft u aanwijzingen voor het veilig opruimen van kwik uit een gebroken thermometer van een zachte ondergrond, zoals vloerbedekking of tapijt. Eerste maatregelen Laat iedereen de ruimte verlaten (zeker zwangeren, kinderen en huisdieren). Doe dit zonder Loop niet door het gebroken materiaal en het gemorste kwik. Als u vermoedt dat u door het Open ramen en buitendeuren van de betrokken ruimte, maar sluit deuren naar andere Zet de verwarming en luchtbehandelingssysteem uit. Gebruik geen stofzuiger, bezem of stoffer en blik. Spoel geen kwik door de afvoer. Lees vóórdat u gaat opruimen de onderstaande instructies goed door. Als u meer informatie nodig hebt, kunt u contact opnemen met de GGD in uw regio. Benodigde materialen Zet de volgende materialen klaar: Speelkaarten (of rubberen ruitenwissers) Afwasbak Brede tape of plakband en schaar Zaklantaarn Rubberen (schoonmaak)handschoenen Toiletpapier of keukenpapier Plastic (vuilnis)zakken Glazen pot met metalen deksel (jampot) Optioneel: Oogdruppelaar Optioneel: Scheergel/schuim en kwast Voor het opruimen Neem de volgende maatregelen voordat u gaat opruimen: Doe alle sieraden af. Goud kan namelijk oplossen in kwik. Trek oude schoenen en kleding aan die weggegooid mogen worden of doe plastic hoesjes of plastic zakken om uw schoenen. Trek rubberen handschoenen aan. Leg een plastic zak op een schoon gedeelte nabij de gebroken thermometer op de grond. Plaats hierop een afwasbak met daarin een glazen pot met metalen deksel. Opruimen Volg de onderstaande stappen bij het opruimen van kwik uit een kwikthermometer van een zachte ondergrond: Raap het gebroken materiaal voorzichtig op en leg het op het toiletpapier/keukenpapier, vouw het papier om en stop dit in de glazen pot.

7 Verontreinigd tapijt is niet goed te reinigen. Gebruik een scherp mes om het verontreinigde gedeelte van het tapijt weg te snijden. Plaats het verwijderde gedeelte tapijt en al het materiaal dat in contact is gekomen met het kwik in een plastic zak, plak deze dicht en zet de zak direct buitenshuis. Kwikdruppels zijn zwaar, waardoor ze gemakkelijk door het tapijt heen zakken. Maak daarom ook de onderliggende vloer goed schoon. Werk van buiten naar binnen toe. Veeg met beleid kleine kwikdruppels met een speelkaart of rubberen ruitenwisser voorzichtig naar elkaar toe, zodat er grote kwikdruppels ontstaan. Gebruik een tweede speelkaart om kwikdruppels op te vegen en in de glazen pot te stoppen. De kwikdruppels kunnen ook worden opgezogen met een oogdruppelaar. Gebruik een zaklantaarn om kleine kwikdruppels te vinden. Het licht zal op de gladde en glimmende kwikdruppels weerkaatsen, waardoor u deze gemakkelijker kunt zien. Gebruik plakband om deze kleine druppels op te ruimen. Plak het plakband over de kwikdruppel, druk het plakband aan en trek het voorzichtig weer los. Vouw het tot een propje samen en stop dit in de glazen pot. o Een andere manier om kleine druppels kwik op te ruimen is door middel van scheerschuim en een kwast. Maak de kwast plakkerig met een klein beetje scheerschuim. Door middel van deppen en zeer zacht vegen plakken de kleine kwikdruppels aan de kwast. Veeg de kwast af aan een vochtig stuk keukenrol. Let op dat het kwik tijdens het opruimen niet onder een plint of in een kier terechtkomt. Let extra op het schoonmaken onder poten van tafels, stoelen en kasten. Maak ook schoon onder de plinten (plinten losmaken van vloer/muur). Na het opruimen Neem de juiste maatregelen na het opruimen: was grondig uw handen, ventileer de ruimte enkele dagen en voer de materialen op de juiste manier af. Neem contact op met uw GGD in uw regio om te overleggen of een controlemeting raadzaam is.

8 Spaarlamp of tl-lamp - harde ondergrond Deze instructie geeft u aanwijzingen voor het veilig opruimen van kwik uit een gebroken spaarlamp of tl-lamp van een harde ondergrond, zoals parket, laminaat, tegels en steen. Eerste maatregelen Laat iedereen de ruimte verlaten (zeker zwangeren, kinderen en huisdieren). Doe dit zonder Loop niet door het gebroken materiaal en het gemorste kwik. Als u vermoedt dat u door het Open ramen en buitendeuren van de betrokken ruimte, maar sluit deuren naar andere Zet de verwarming en luchtbehandelingssysteem uit. Gebruik geen stofzuiger, bezem of stoffer en blik. Spoel geen kwik door de afvoer. Wacht 15 minuten Lees vóórdat u gaat opruimen de onderstaande instructies goed door. Als u meer informatie nodig hebt, kunt u contact opnemen met de GGD in uw regio. Wacht bij breuk van spaarlampen en tl-lampen eerst 15 minuten voordat u gaat opruimen. Benodigde materialen Zet de volgende materialen klaar: Afwasbak Brede tape of plakband en schaar Rubberen (schoonmaak)handschoenen WC/keukenpapier/wegwerpdoekje Plastic (vuilnis)zakken Glazen pot met metalen deksel (jampot) Voordat u gaat opruimen Trek rubberen handschoenen aan. Doe plastic hoesjes of plastic zakken om uw schoenen. Leg een plastic zak op een schoon gedeelte nabij de gebroken lamp op de grond. Plaats hierop een afwasbak met daarin een glazen pot met metalen deksel. Opruimen van de gebroken lamp Werk van buiten naar binnen toe. Raap de stukjes glas van de spaarlamp voorzichtig op en stop deze in een glazen pot. Gebruik brede tape of plakband om de kleine stukjes glas en het poeder op te ruimen. Stop dit eveneens in de glazen pot. Veeg of dep de verontreinigde oppervlakte schoon met behulp van een nat wegwerpdoekje/keukenpapier en stop dit ook in de glazen pot. Stop alle materialen die in contact zijn geweest met het kwik (handschoenen, zakjes om schoenen, schoonmaakmaterialen en dergelijken) in de glazen pot. Sluit deze goed af met de metalen deksel. Stop de pot in een plastic zak, plak de plastic zak dicht met tape en plaats deze buitenshuis.

9 Na het opruimen Neem de juiste maatregelen na het opruimen: was grondig uw handen, ventileer de ruimte enkele uren en voer de materialen op de juiste manier af.

10 Spaarlamp of tl-lamp - zachte ondergrond Volg de onderstaande instructies voor het opruimen van gebroken spaarlampen of tl-lampen op een zachte ondergrond, zoals vloerbedekking of tapijt. Eerste maatregelen Laat iedereen de ruimte verlaten (zeker zwangeren, kinderen en huisdieren). Doe dit zonder Loop niet door het gebroken materiaal en het gemorste kwik. Als u vermoedt dat u door het Open ramen en buitendeuren van de betrokken ruimte, maar sluit deuren naar andere Zet de verwarming en luchtbehandelingssysteem uit. Gebruik geen stofzuiger, bezem of stoffer en blik. Spoel geen kwik door de afvoer. Wacht 15 minuten Lees vóórdat u gaat opruimen de onderstaande instructies goed door. Als u meer informatie nodig hebt, kunt u contact opnemen met de GGD in uw regio. Wacht bij breuk van spaarlampen en tl-lampen eerst 15 minuten voordat u gaat opruimen. Benodigde materialen Zet de volgende materialen klaar: Afwasbak Brede tape of plakband Rubberen (schoonmaak)handschoenen Toiletpapier of keukenpapier Plastic (vuilnis)zakken Glazen pot met metalen deksel (jampot) Voordat u gaat opruimen Trek rubberen handschoenen aan. Doe plastic hoesjes of plastic zakken om uw schoenen. Leg een plastic zak op een schoon gedeelte nabij de gebroken lamp op de grond. Plaats hierop een afwasbak met daarin een glazen pot met metalen deksel. Opruimen van de gebroken lamp Werk van buiten naar binnen toe. Raap de stukjes glas van de spaarlamp voorzichtig op en stop deze in een glazen pot. Gebruik brede tape of plakband om de kleine stukjes glas en het poeder op te ruimen. Stop dit eveneens in de glazen pot. Gebruik liever geen stofzuiger, tenzij het de enige manier is om een vaste vloerbedekking schoon te krijgen. Indien stofzuigen gewenst is: Het zichtbare materiaal met de hand oprapen en in de glazen pot stoppen. Binnendeuren dicht doen en ramen en buitendeuren openzetten tijdens en minimaal 15 minuten na het stofzuigen.

11 Zet de stofzuiger in de buitenlucht en verwijder de stofzak. Doe de stofzak in een plastic zak en zet deze buitenshuis. De stofzuiger (zonder nieuwe stofzak) kan na 15 minuten buiten aan te hebben gestaan weer naar binnen en weer worden gebruikt. Ventileer de ruimte goed tijdens de eerstvolgende keren dat u weer gaat stofzuigen. Stop alle materialen die in contact zijn geweest met het kwik (handschoenen, zakjes om schoenen, schoonmaakmaterialen en dergelijken) in de glazen pot. Sluit deze goed af met de metalen deksel. Stop de pot in een plastic zak, plak de plastic zak dicht met tape en plaats deze buitenshuis. Na het schoonmaken Neem de juiste maatregelen na het opruimen: was grondig uw handen, ventileer de ruimte enkele uren en voer de materialen op de juiste manier af. Na het opruimen De beste manier om kwikvergiftiging te voorkomen is het preventief uit uw huis verwijderen van voorwerpen met vloeibaar kwik zoals een barometer, ouderwetse koortsthermometer of bloedrukmeter. Sommige thermostaten bevatten ook veel kwik. Voor al deze voorwerpen zijn tegenwoordig goede, bijvoorbeeld digitale, alternatieven op de markt. U kunt een voorwerp met kwik gratis inleveren als klein chemisch afval bij uw gemeente. Het is niet nodig om spaarlampen te verbannen uit uw woning, omdat hier veel minder kwik in zit. Wel dient u ze zorgvuldig te hanteren en af te voeren na gebruik, om breken te voorkomen. Voorkom blootstelling De beste manier om kwikvergiftiging te voorkomen is het preventief verwijderen van kwikhoudende toepassingen uit uw huis. De beste manier om kwikvergiftiging te voorkomen is het preventief uit uw huis verwijderen van voorwerpen met vloeibaar kwik zoals een barometer, ouderwetse koortsthermometer of bloedrukmeter. Sommige thermostaten bevatten ook veel kwik. Voor al deze voorwerpen zijn tegenwoordig goede, bijvoorbeeld digitale, alternatieven op de markt. U kunt een voorwerp met kwik gratis inleveren als klein chemisch afval bij uw gemeente. Het is niet nodig om spaarlampen te verbannen uit uw woning, omdat hier veel minder kwik in zit. Wel dient u ze zorgvuldig te hanteren en af te voeren na gebruik, om breken te voorkomen.

Directe acties: do s and don t s

Directe acties: do s and don t s Procedure voor het veilig opruimen van gebroken spaarlampen of fluorescentielampen Directe acties: do s and don t s Zorg er voor dat er niet door het gebroken materiaal wordt gelopen, hiermee voorkomt

Nadere informatie

KINDEROPVANG NIEUWSBRIEF NOVEMBER 2015 KWALITEITSEISEN HETZELFDE VOOR KINDEROPVANG EN PEUTERSPEELZALEN PER 1 JULI 2015.

KINDEROPVANG NIEUWSBRIEF NOVEMBER 2015 KWALITEITSEISEN HETZELFDE VOOR KINDEROPVANG EN PEUTERSPEELZALEN PER 1 JULI 2015. NIEUWSBRIEF KINDEROPVANG KWALITEITSEISEN HETZELFDE VOOR KINDEROPVANG EN PEUTERSPEELZALEN PER 1 JULI 2015. Voor kinderdagverblijven is sinds 1 juli 2013 het vierogenprincipe verplicht. Vanaf 1 juli 2015

Nadere informatie

Stof, vlek- en vingertasten verwijderen. Microvezelwerkdoek regelmatig keren

Stof, vlek- en vingertasten verwijderen. Microvezelwerkdoek regelmatig keren INTERIEUR Onderdeel Handeling en uitvoering Handschoenen aantrekken Stofzuiger Snoercontrole op de juiste wijze Ja Nee Slang op stofzuiger voor controle van de stofzak Controle extra stofzak (in plastic

Nadere informatie

HZ_SLM Ontvangstbevestiging sloopmelding mevr. M. Verstappen Voorwaarden en werkinstructies asbestverwijdering door particulieren

HZ_SLM Ontvangstbevestiging sloopmelding mevr. M. Verstappen Voorwaarden en werkinstructies asbestverwijdering door particulieren de Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard T (040) 208 34 44 F (040) 204 58 90 gemeente@valkenswaard.nl Mevrouw H.E.M. Schrijvers Schafterdijk 15 5556 VK Valkenswaard www.valkenswaard.nl Kenmerk:

Nadere informatie

6 Schoonmaakschema s en printklare instructies

6 Schoonmaakschema s en printklare instructies 6 Schoonmaakschema s en printklare instructies In dit hoofdstuk vindt u schoonmaakschema s en printklare werkinstructies voor het wassen en desinfecteren van de handen. Ook vindt u in dit hoofdstuk het

Nadere informatie

Montage Handleiding van SignWorld

Montage Handleiding van SignWorld Montage Handleiding van SignWorld 1. De ondergrond reinigen Ook al lijkt de ondergrond schoon, u moet de ondergrond altijd reinigen op de hierna beschreven wijze: Maak de ondergrond schoon met zeepwater

Nadere informatie

Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen

Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen Er is dus asbest verspreid, wat betekent dit voor mij? Het asbestgebied is afgezet. U mag hier wel uit, u wordt ontsmet bij het naar buiten gaan. Mag ik het

Nadere informatie

Stappenplan voor het plakken van een zonneband met streamer

Stappenplan voor het plakken van een zonneband met streamer Opletten! Deze handleiding is geen garantie dat het plakken goed gaat, er kunnen daarom ook geen rechten aan worden ontleent. Deze handleiding dient gebruikt te worden als leidraad. Dit is de manier waarop

Nadere informatie

Reiniging en desinfectie

Reiniging en desinfectie Reiniging en desinfectie 1 Reiniging en desinfectie Als jij een frietje eet bij de snackbar, denk je waarschijnlijk niet na over de keuken. Maar stel je eens voor dat jouw friet wordt gebakken in een hele

Nadere informatie

Kwik in binnenmilieu - praktijkvoorbeelden

Kwik in binnenmilieu - praktijkvoorbeelden Kwik in binnenmilieu - praktijkvoorbeelden Marieke van Ballegooij - Gevers milieugezondheidkundige Bureau GMV Werner Hagens Regio-adviseur, centrum Gezondheid en Milieu RIVM 20 september 2012 Inhoud Wat

Nadere informatie

Aroma Perfection System. www.krups.com

Aroma Perfection System. www.krups.com Aroma System www.krups.com a d b Aroma System c d Aroma Control Timer e h j k m l f i System 1 2 3 Aroma System Aroma 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Nederlands Beschrijving a b c d e f g h i Deksel Waterreservoir

Nadere informatie

HANDLEIDING BEHANDELING MET LAGE ZUURSTOF (ANOXIE) VAN KLEINE VOORWERPEN

HANDLEIDING BEHANDELING MET LAGE ZUURSTOF (ANOXIE) VAN KLEINE VOORWERPEN HANDLEIDING BEHANDELING MET LAGE ZUURSTOF (ANOXIE) VAN KLEINE VOORWERPEN bron: Agnes BROKERHOF, senior consultant bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed Nederland BENODIGDHEDEN -specifieke plasticfolie die

Nadere informatie

Chemotherapie INTERNE GENEESKUNDE. Maatregelen thuis

Chemotherapie INTERNE GENEESKUNDE. Maatregelen thuis Chemotherapie Maatregelen thuis INTERNE GENEESKUNDE In deze folder leest u adviezen over beschermende maatregelen in de thuissituatie, nadat u een behandeling met cytostatica (chemotherapie) heeft gehad.

Nadere informatie

PU Vloercoating Gietvloer (gietvloer polyurethaan)

PU Vloercoating Gietvloer (gietvloer polyurethaan) PU Vloercoating Gietvloer (gietvloer polyurethaan) Onze PU Vloercoating is een zelf egaliserende gietvloer van topkwaliteit, op basis van oplosmiddelvrije polyurethanen. Dat maakt deze vloerafwerking heel

Nadere informatie

Handleiding PVC-kliktegels. Leginstructies Reiniging en onderhoud

Handleiding PVC-kliktegels. Leginstructies Reiniging en onderhoud Handleiding PVC-kliktegels Leginstructies Reiniging en onderhoud Leginstructies Voorbereiding De PVC-kliktegels van Rubbermagazijn bieden eindeloze mogelijkheden om uw persoonlijke voorkeur te geven aan

Nadere informatie

Maatregelen thuis na chemotherapie

Maatregelen thuis na chemotherapie Maatregelen thuis na chemotherapie Deze folder is gemaakt op basis van het Arboconvenant Veilig werken met cytostatica en aangepast op basis van inventarisatie van informatiemateriaal bij leden van de

Nadere informatie

Huisstofmijtallergie

Huisstofmijtallergie 1 Huisstofmijtallergie De huisstofmijt is een klein spinnetje dat met het blote oog niet zichtbaar is (ongeveer een tiende van een millimeter groot). De mijt houdt zich in leven met huidschilfers van mens

Nadere informatie

SANERING De huisstofmijt Geduld Bestrijding van de huisstofmijt

SANERING De huisstofmijt Geduld Bestrijding van de huisstofmijt Saneren SANERING In deze folder worden enkele richtlijnen gegeven om de blootstelling aan huisstofmijten te verminderen. Sanering is een belangrijk onderdeel van de behandeling voor mensen met een allergie

Nadere informatie

HANDLEIDING. Tel & Leer Stofzuiger VTech Printed in China

HANDLEIDING. Tel & Leer Stofzuiger VTech Printed in China HANDLEIDING Tel & Leer Stofzuiger 2011 VTech Printed in China 91-002591-005 Beste ouders, Wij van VTech weten dat een kind tot grootse dingen in staat is. Daarom zijn al onze elektronische, educatieve

Nadere informatie

gereedschap materiaal het vegen Vertel over schoonmaaktechnieken. Wanneer vegen we? Wat is het verschil met wissen en moppen?

gereedschap materiaal het vegen Vertel over schoonmaaktechnieken. Wanneer vegen we? Wat is het verschil met wissen en moppen? Vegen het vegen leren gebruiken van de veger, het stoffer en blik de veger, het stoffer en blik Tijd 10 Vertel over schoonmaaktechnieken. Wanneer vegen we? Wat is het verschil met wissen en moppen? van

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Adviezen bij een. huisstofmijtallergie

PATIËNTEN INFORMATIE. Adviezen bij een. huisstofmijtallergie PATIËNTEN INFORMATIE Adviezen bij een huisstofmijtallergie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informatie geven over huisstofmijtallergie. Wij adviseren u dit

Nadere informatie

Werken in het huishouden

Werken in het huishouden 1 van 9 Werken in het huishouden Werken in het huishouden/linnenkamer Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4 Leerjaar 1-3-5 Handdoek vouwen Tafel schoonmaken Kast (nat) afnemen Stofzuigen Leerjaar 2-4-6

Nadere informatie

Dwarrelende stofdeeltjes kunnen ademhalingsmoeilijkheden opleveren bij astmapatiënten. Door goed schoonmaken wordt het aantal stofdeeltjes verlaagd.

Dwarrelende stofdeeltjes kunnen ademhalingsmoeilijkheden opleveren bij astmapatiënten. Door goed schoonmaken wordt het aantal stofdeeltjes verlaagd. Schoonmaakprotocol kinderdagverblijf De Speelhaven Schuitevoerderslaan 16 1671 JZ Medemblik Februari 2015 Inhoudsopgave Inleiding 1. Schoonmaakmethoden 2. Aandachtspunten reiniging 3. Desinfecteren van

Nadere informatie

Overzicht schoonmaaktaken Enabel-kantoren, Hoogstraat 147, 1000 Brussel. Beschrijving van de taken 1x/dag 1x/week 1x/maand 1x/kwartaal 1x/jaar

Overzicht schoonmaaktaken Enabel-kantoren, Hoogstraat 147, 1000 Brussel. Beschrijving van de taken 1x/dag 1x/week 1x/maand 1x/kwartaal 1x/jaar Beschrijving van de taken 1x/dag 1x/week 1x/maand 1x/kwartaal 1x/jaar BUREAUS: vóór 9 u De vingersporen op de deuren en de vlekken op de meubels De tapijten stofzuigen De stoelen onder de bureaus schikken

Nadere informatie

Voorbereidingsdocument voor de school. IVIO-Examen: Schoonmaak in de groothuishouding

Voorbereidingsdocument voor de school. IVIO-Examen: Schoonmaak in de groothuishouding Voorbereidingsdocument voor de school IVIO-Examen: Schoonmaak in de groothuishouding Voorbereiding Voor het afnemen van het IVIO-examen dienen een aantal ruimten beschikbaar te zijn. De school draagt er

Nadere informatie

Cadeautjes inpakken en uitpakken

Cadeautjes inpakken en uitpakken Cadeautjes inpakken en uitpakken Doel: fijne motoriek en coördinatie van de aangedane arm en hand verbeteren. Klaarleggen: doosje, inpakpapier, schaar, plakband. 1 Ga rechtop aan tafel zitten. Knip het

Nadere informatie

Vraag en antwoord: kwik

Vraag en antwoord: kwik Vraag en antwoord: kwik Versie 2015 Behorende bij de toolkit Kwik en gebaseerd op de GGD richtlijn Medische Milieukunde Kwik in het binnenmilieu en gezondheid, RIVM rapport 609300021 Contact: cgm@rivm.nl

Nadere informatie

Wat?? Hoe vaak?? Hoe?? + Met welke producten?? De keuken

Wat?? Hoe vaak?? Hoe?? + Met welke producten?? De keuken Onderhoudsplan kamp in gebouwen + checklist Wat?? Hoe vaak?? Hoe?? + Met welke producten?? De keuken Werktafel Dagelijks/na elk gebruik Nodig: warm water, afwasmiddel/allesreiniger, vaatdoek, schuursponsje

Nadere informatie

Werken in de tuin Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4 Leerjaar 1-3-5

Werken in de tuin Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4 Leerjaar 1-3-5 1 van 8 Werken in de tuin Werken in de tuin Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4 Leerjaar 1-3-5 Leerjaar 2-4-6 Bladeren vegen Harken Plantjes zaaien Schoolplein schoonmaken met een grijper Glas naar

Nadere informatie

De assemblage-instructie van Vinyl en Vinyl Premium fotobehangen

De assemblage-instructie van Vinyl en Vinyl Premium fotobehangen De assemblage-instructie van Vinyl en Vinyl Premium fotobehangen Vóór het begin van het installeren zorg ervoor dat je muur droog en schoon is. Vul alle schaden aan om de muur glad te maken. Daarna bedek

Nadere informatie

Schilderen op leer. Door Rebecca Siccama

Schilderen op leer. Door Rebecca Siccama Schilderen op leer Door Rebecca Siccama Inleiding Ben jij altijd op zoek naar iets bijzonders? Wil je graag origineel zijn en niet meedoen met de grijze massa? Ben jij die creatieve vrouw, die er graag

Nadere informatie

De assemblage-instructie van Vinyl en Vinyl Premium fotobehangen

De assemblage-instructie van Vinyl en Vinyl Premium fotobehangen De assemblage-instructie van Vinyl en Vinyl Premium fotobehangen Voor het begin van het installeren, zorg ervoor dat jou wand droog en schoon is. Vull alle schaden aan en maak de wand glad, dan spijl hem

Nadere informatie

WERKPROGRAMMA SCHOONMAAK Sallcon Werktalent

WERKPROGRAMMA SCHOONMAAK Sallcon Werktalent Lokalen Dispenser papieren handdoekjes Aanvullen X X X X X Inventaris Vochtig afnemen X X Randen / richels < 1.80 mtr. Vochtig afnemen / vlekken verwijderen X Lichtknop/ contact Afnemen X Radiatoren /

Nadere informatie

Pas op voor prikaccidenten! Zo werk je prettiger!

Pas op voor prikaccidenten! Zo werk je prettiger! Pas op voor prikaccidenten! Zo werk je prettiger! Vooraf Een stuk glas met bloed eraan. Een gebruikte injectienaald. Een bebloede zakdoek. Een plas bloed. Als schoonmaker kún je in contact komen met het

Nadere informatie

BRAND EN ROOK Veelgestelde vragen en antwoorden

BRAND EN ROOK Veelgestelde vragen en antwoorden BRAND EN ROOK Veelgestelde vragen en antwoorden 1. Tijdens een brand Brand in mijn buurt. Wat moet ik doen? Waait de rook uw kant op? Blijf uit de rook! In rook zitten altijd gevaarlijke stoffen. Sluit

Nadere informatie

Design and Quality IKEA of Sweden KOOPHULP VLOEREN. laminaat

Design and Quality IKEA of Sweden KOOPHULP VLOEREN. laminaat KOOPHULP VLOEREN laminaat GOED OM TE WETEN IKEA vloeren kunnen op bestaande vloeren worden gelegd met uitzondering van hoogpolige vaste vloerbedekking. Gebruik bij het leggen van een vloer altijd een NIVÅ

Nadere informatie

Handleiding Hogedrukpan Field Koch

Handleiding Hogedrukpan Field Koch Handleiding Hogedrukpan Field Koch 118014 Belangrijke voorzorgsmaatregelen Gebruik alleen GAS als warmtebron Wees extra voorzichtig in het leslokaal Plaats de pan niet in een warme oven Zet de pan voorzichtig

Nadere informatie

www.krups.com 06 02 18

www.krups.com 06 02 18 www.krups.com 1 2 MAXI MINI MAXI MINI 3 4 5 6 stop Deutsch 4 English 7 Français 9 Nederlands 11 Español 14 Português 16 Italiano 18 Dansk 20 Norsk 22 Svenska 24 Suomi 26 λληνικ 28 T Türkçe 31 Slovensko

Nadere informatie

GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN COATEN

GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN COATEN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN COATEN Gezondheidsrisico s kunnen ontstaan door onjuiste toepassing van de gewasbeschermingsmiddelen. De mogelijke gezondheidseffecten kunnen variëren van directe effecten tot

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING (NL)

GEBRUIKSAANWIJZING (NL) Gebruiksaanwijzing GEBRUIKSAANWIJZING (NL) Lees de handleiding goed door vóór gebruik en bewaar hem goed voor later gebruik. Mill HT600 Gebruiksaanwijzing Belangrijke veiligheidsinformatie Wanneer u elektrische

Nadere informatie

Schoonmaakrooster. Badkamer

Schoonmaakrooster. Badkamer Schoonmaakrooster Badkamer Dit schoonmaak rooster wordt u gratis ter beschikking gesteld door Regeltante en Iko. Het is ontwikkeld met het doel de samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer bij

Nadere informatie

Het saneren van de woning bij allergie voor huisstofmijten

Het saneren van de woning bij allergie voor huisstofmijten Het saneren van de woning bij allergie voor huisstofmijten In deze folder worden enkele richtlijnen gegeven om de blootstelling aan huisstofmijten te verminderen. Sanering is een belangrijk onderdeel van

Nadere informatie

Tel.nr.voor : Nationaal Vergiftigingen Centrum Tel.nr: Bestanddelen Gewicht % CAS-Nr. EINECS-Nr. Ammonia <

Tel.nr.voor : Nationaal Vergiftigingen Centrum Tel.nr: Bestanddelen Gewicht % CAS-Nr. EINECS-Nr. Ammonia < 1. Identificatie van het product Tel.nr.voor Noodgevallen : Ammonia : Nationaal Vergiftigingen Centrum Tel.nr: 030 27 48 888 2. Samenstelling/informatie over de bestanddelen Chemische naam van de stof

Nadere informatie

Microfiber Doeken. Supersterk voor het lichte en zware Schoonmaakwerk

Microfiber Doeken. Supersterk voor het lichte en zware Schoonmaakwerk Microfiber Doeken Supersterk voor het lichte en zware Schoonmaakwerk Kenmerken: Hoge kwaliteit Label op elke doek die het gebruik aangeeft. Doeken hebben echter wel meerdere gebruiksmogelijkheden Verschillende

Nadere informatie

De stap 1 en 3 en stap 2 zijn samen het antislip system, De stap 4 is de reiniger voor het antislip system. Hoe het werkt

De stap 1 en 3 en stap 2 zijn samen het antislip system, De stap 4 is de reiniger voor het antislip system. Hoe het werkt Gebruiksaanwijzing Gefeliciteerd met de aankoop van uw antislip system! antislip system is geen coating of etsproduct. Het is een onzichtbaar antislip product dat in 3 stappen wordt aangebracht. Het verkleint

Nadere informatie

ADVIEZEN BIJ HUISSTOFMIJTALLERGIE. - Patiëntinformatie -

ADVIEZEN BIJ HUISSTOFMIJTALLERGIE. - Patiëntinformatie - ADVIEZEN BIJ HUISSTOFMIJTALLERGIE - Patiëntinformatie - Adviezen bij huisstofmijtallergie Inleiding U heeft te horen gekregen dat u of uw kind een huisstofmijtallergie heeft. In deze folder vindt u algemene

Nadere informatie

versie 23-10-2004 01. Ik ga een standaard 4 inch ophangrand verkleinen. Een grotere ophangrand is eenvoudiger te verkleinen.

versie 23-10-2004 01. Ik ga een standaard 4 inch ophangrand verkleinen. Een grotere ophangrand is eenvoudiger te verkleinen. Beschrijving verkleining ophangrand: Benodigdheden: 1. Scherp Stanley mes. 2. Metalen liniaal op rechte metalen lat om langs te snijden. 3. Ondergrond om op te snijden. 4. standaard plakband. 5. schaar.

Nadere informatie

INBOUWHANDLEIDING Steel Plus KORFU Achtvormig zwembad

INBOUWHANDLEIDING Steel Plus KORFU Achtvormig zwembad INBOUWHANDLEIDING Steel Plus KORFU Achtvormig zwembad Gefeliciteerd met uw nieuwe inbouwzwembad van Fonteyn. Fonteyn staat garant voor een kwaliteitsproduct, daarom worden de nieuwste technieken toegepast

Nadere informatie

nora 1-componenten voegpasta

nora 1-componenten voegpasta nora 1-componenten voegpasta Lees aandachtig de instructies op de verpakking! In de meeste gevallen hoeven de naden bij nora rubber vloerbedekking niet over het gehele oppervlakte gevoegd te worden. Uitzonderingen:

Nadere informatie

Bureaukamers Inventarissoort Handelingsoort Frequentie [ x / jaar ] Interieur werkzaamheden Algemeen spinrag verwijderen uit de gehele ruimte 243 RVS

Bureaukamers Inventarissoort Handelingsoort Frequentie [ x / jaar ] Interieur werkzaamheden Algemeen spinrag verwijderen uit de gehele ruimte 243 RVS Bureaukamers RVS elementen stof en vlekvrij maken 243 opwrijven met polish 4 Afvalemmer/pedaalemmer klamvochtig afnemen 243 ledigen, zonodig zak verwisselen 243 nat reinigen binnen/buiten 12 Balie horizontale

Nadere informatie

VOORBEREIDINGS-INSTRUCTIES BEGELEIDERS OPRUIMEN VAN ZWERFAFVAL LANGS DE MAAS

VOORBEREIDINGS-INSTRUCTIES BEGELEIDERS OPRUIMEN VAN ZWERFAFVAL LANGS DE MAAS VOORBEREIDINGS-INSTRUCTIES BEGELEIDERS OPRUIMEN VAN ZWERFAFVAL LANGS DE MAAS Bedankt! Allereerst hartelijk dank dat je samen met een groep vrijwilligers tijd en energie wilt steken in het opruimen van

Nadere informatie

DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop

DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop Ook u kunt nog veel kilo s scheiden Veel Amsterdammers scheiden hun afval al. De een wat meer, de ander wat minder. Toch komt er nog steeds veel herbruikbaar

Nadere informatie

Montagevoorschrift voor Solid Glass keukenbladen

Montagevoorschrift voor Solid Glass keukenbladen Montagevoorschrift voor Solid Glass keukenbladen Dit vindt u in de montageset koppelset 1, bestaande uit 2 plastic boutklemmen, 1 bout, 1 schroef en 2 klemplaatjes (A) zuurvrije siliconenlijm t.b.v. koppeling

Nadere informatie

Instructies ontkleuren en verven LADY LXRY HAAR.

Instructies ontkleuren en verven LADY LXRY HAAR. Instructies ontkleuren en verven LADY LXRY HAAR. Let er op dat u geen garantie hebt als u het haar beschadigd door het ontkleuren en/of verven. Lees altijd de instructies goed door en draag oude kleding

Nadere informatie

Opdracht Fietsband plakken

Opdracht Fietsband plakken Opdracht Fietsband plakken Stel, je gaat naar een schoolkamp. Je pakt je fiets en je band is lek! Je hebt nog een half uur. De fietsenmaker is dicht. Nu moet je wel zelf aan de slag. Opdracht Je gaat een

Nadere informatie

Voor het beste resultaat adviseren wij altijd een zandbed van breker- of lavazand aan te brengen.

Voor het beste resultaat adviseren wij altijd een zandbed van breker- of lavazand aan te brengen. KUNSTGRAS AANLEGGEN Aanleg instructie kunstgras Benodigdheden - Tommygrass kunstgras - Geotextiel drukverdelend onderdoek - Stanleymes - Lijm en lijmband (2 varianten) 2 componenten lijm lijmband 2 componenten

Nadere informatie

Handleiding. voor de podofix nagelcorrectie beugel

Handleiding. voor de podofix nagelcorrectie beugel Handleiding voor de podofix nagelcorrectie beugel 2 INHOUD Inleiding 4 De podofix actieve plakbeugel 5 Het vermijden van problemen in het gebruik 6 Het aanbrengen van de podofix beugel 7 Voorbereidingen

Nadere informatie

Activiteitenlijst voor buiten Trefwoord onderwerp

Activiteitenlijst voor buiten Trefwoord onderwerp Lijst- buiten 1 Activiteitenlijst voor buiten Trefwoord onderwerp Activiteit Uitvoering, Prioriteit, 1,2 of 3 Door wie, welk bedrijf Periodiek Datum gereed 1 afvalpedaalemmer Extra afvalpedaalemmer plaatsen

Nadere informatie

Van je mobiele telefoon een hologramprojector maken

Van je mobiele telefoon een hologramprojector maken Van je mobiele telefoon een hologramprojector maken Van je mobiele telefoon een hologramprojector maken Materialen Gereedschap Plexiglas 2 mm (afmeting hangt af van de gewenste grootte van de projector)

Nadere informatie

Hygiëne inspectie Basisschool De Welp Markelo. Rapport 1 e inspectie Versie 1.0

Hygiëne inspectie Basisschool De Welp Markelo. Rapport 1 e inspectie Versie 1.0 Hygiëne inspectie Basisschool De Welp Markelo Rapport 1 e inspectie Versie 1.0 GGD Twente C. Gerrits Inspecteur Inspectie & Hygiëne Enschede Inspectie: 6 april 2017 Inspectie schoonmaak basisschool Naam

Nadere informatie

Instructie zelf toedienen methotrexaat (MTX) door patiënt of mantelzorger

Instructie zelf toedienen methotrexaat (MTX) door patiënt of mantelzorger Instructie zelf toedienen methotrexaat (MTX) door patiënt of mantelzorger In overleg met uw behandelend arts is besloten zelf onderhuids (subcutaan) te gaan injecteren met methotrexaat (MTX). In deze

Nadere informatie

Chemische naam van de stof : Ammoniak oplossing, formule: NH4OH (waterige oplossing) Synoniemen : Ammonia

Chemische naam van de stof : Ammoniak oplossing, formule: NH4OH (waterige oplossing) Synoniemen : Ammonia 1. Identificatie van het product : Ammonia Leverancier : Firma J. van der Graaf & Zn. Patrijsweg 1 - tel. 0168-381333 Tel.nr.voor noodgevallen : Nationaal Vergiftigingen Centrum Tel.nr: 030-2748888 (Uitsluitend

Nadere informatie

Maatregelen thuis na behandeling met chemotherapie. Afdeling Dagbehandeling beschouwend

Maatregelen thuis na behandeling met chemotherapie. Afdeling Dagbehandeling beschouwend Maatregelen thuis na behandeling met chemotherapie Afdeling Dagbehandeling beschouwend Inleiding In deze folder leest u adviezen over beschermende maatregelen in de thuissituatie na behandeling met cytostatica

Nadere informatie

Plannen van het huishouden.

Plannen van het huishouden. Dit document is onderdeel van de site www.huishoudeninhokjes.nl Plannen van het huishouden. In de laatste kolom kun je invullen wanneer je de taak hebt gedaan. Vul in hoelang (in tijd) je over deze taak

Nadere informatie

Stads- en dorpsgezichten en landschappen in de gemeente Woerden

Stads- en dorpsgezichten en landschappen in de gemeente Woerden Stads- en dorpsgezichten en landschappen in de gemeente Woerden In samenwerking met de Kunstkring Woerden Van 28 maart tot 28 juni 2015 vindt in het Stadsmuseum in Woerden een expositie plaats van de Kunstkring.

Nadere informatie

HANDIG HET TROPISCH ZOETWATER- AQUARIUM

HANDIG HET TROPISCH ZOETWATER- AQUARIUM HANDIG HET TROPISCH ZOETWATER- AQUARIUM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HET INRICHTEN

Nadere informatie

Handleiding EPOXYVLOER

Handleiding EPOXYVLOER Handleiding EPOXYVLOER Inhoudsopgave Inhoudsopgave...1 Toepassing...2 Algemene gegevens en adviezen...2 Ondergrond...4 De Primerlaag...5 De Schraplaag (optioneel)...5 De EP Gietvloer A300...5 Anti-sliplaag...6

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ WERKEN IN DE SCHOONMAAK

LESBRIEF BIJ WERKEN IN DE SCHOONMAAK LESBRIEF BIJ WERKEN IN DE SCHOONMAAK SCHOONMAKEN THUIS - Noem drie verschillen tussen schoonmaken thuis en schoonmaken voor je werk. - Kijk thuis in de kast met schoonmaakmiddelen. Schrijf vier middelen

Nadere informatie

Hoe TechCard te gebruiken:

Hoe TechCard te gebruiken: 204.769 TechBot 3 TechBot 3 is niet te stoppen! Wanneer hij in contact komt met een verticaal oppervlak wat hem de doorgang belemmert, dan stuurt hij er slim omheen! Hoe TechCard te gebruiken: Stuklijst:

Nadere informatie

OPSTELLING VELD ONDERDELEN

OPSTELLING VELD ONDERDELEN OPSTELLING VELD ONDERDELEN Inleiding Het wedstrijdveld bestaat uit een mat en LEGO modellen. De LEGO modellen worden "missie modellen" genoemd, de mat "Veld mat". Sommige Missie modellen worden vastgezet

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Huisstofmijtallergie. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Huisstofmijtallergie. rkz.nl Patiënteninformatie Huisstofmijtallergie rkz.nl Inleiding Klachten van patiënten met astma en allergische neusaandoeningen kunnen worden veroorzaakt door materiaal afkomstig uit hun directe omgeving b.v.

Nadere informatie

1. LEVERING: NEDERLANDS x VLUV balhoes (niet afgebeeld) 1 x pvc binnenbal (niet afgebeeld) 2 x ventiel. 1 x pompadapter. 1 x extra pomp adapter

1. LEVERING: NEDERLANDS x VLUV balhoes (niet afgebeeld) 1 x pvc binnenbal (niet afgebeeld) 2 x ventiel. 1 x pompadapter. 1 x extra pomp adapter NERLANDS 53 LET OP: LE GEBRUIKSAANWIJZING HELEMAAL DOOR HOUD U VOORAL AAN VEILIGHEIDSVOORSCHRIFT. INDI VEI- LIGHEIDSVOORSCHRIFT NIET WORN NAGELEEFD, KAN DAT TOT VERWONDING LEIN; OOK HEEFT HET TOT GEVOLG

Nadere informatie

Een muur behangen. Materialen Gereedschap. Afplaktape. Emmer. Lijm. Schaar. Rolmaat. stanleymes. Potlood. paslood. trap. Afdekfolie.

Een muur behangen. Materialen Gereedschap. Afplaktape. Emmer. Lijm. Schaar. Rolmaat. stanleymes. Potlood. paslood. trap. Afdekfolie. Een muur behangen Een muur behangen Materialen Gereedschap Afplaktape Lijm Rolmaat Potlood Afdekfolie behangspatel behang aandrukrol nadenroller Emmer Schaar stanleymes paslood trap lijmkwast Liniaal behangtafel

Nadere informatie

TRIBOS PRODUCTHANDLEIDING

TRIBOS PRODUCTHANDLEIDING TRIBOS PRODUCTHANDLEIDING AUTOMOTIVE 1 Uw Tribos behandeling uitbesteden? Vraag een vrijblijvende offerte aan via info@tribosbeneluxbv.com of bel ons op nummer 0318 529347 Materiaal wat nodig is om TRIBOS

Nadere informatie

Bepaal eerst of het wel nodig is om te gaan poetsen. Vaak volstaat het opwrijven met een katoenen doek of met een geïmpregneerde zilverpoetsdoek.

Bepaal eerst of het wel nodig is om te gaan poetsen. Vaak volstaat het opwrijven met een katoenen doek of met een geïmpregneerde zilverpoetsdoek. Het verantwoord poetsen van koper (legeringen) Inleiding In deze instructie is te lezen hoe u, stap voor stap, koper (legeringen) op een verantwoorde manier kunt onderhouden. Poetsen is eigenlijk een schadelijke

Nadere informatie

Apple Time Capsule Model A1302 Fan

Apple Time Capsule Model A1302 Fan Apple Time Capsule Model A1302 Fan Vervanging Leer hoe u de ventilator te vervangen in uw Apple Time Capsule Model A1302. Geschreven door: rousp INTRODUCTIE Je gaat nu naar: 1. Open Your Time Capsule 2.

Nadere informatie

Instructie Ventilatie

Instructie Ventilatie Instructie Ventilatie Type woning Bij de bouw van een woning wordt er rekening mee gehouden dat de woning geventileerd kan worden. Hierin is onderscheid te maken in 3 type woningen; woningen met luchtkanalen,

Nadere informatie

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART De kinderen met een handicap die door het Liliane Fonds geholpen worden komen uit arme landen. Zij hebben meestal geen geld om een muziekinstrument te

Nadere informatie

Beste bewoner, Voorbeeld plastic bevestigingsplaatsje:

Beste bewoner, Voorbeeld plastic bevestigingsplaatsje: Beste bewoner, Leuk dat je bij ons woont bij Sayhaey de Klieverink! Om je woongenot verder te bevorderen sturen wij je hierbij een aantal tips voor het gebruik van de woning: Sleutels - Iedere bewoner

Nadere informatie

Protocol Gezondheid. PSZ De Buutplaats april 2011

Protocol Gezondheid. PSZ De Buutplaats april 2011 1 2 Inhoud Blz. 1. Handhygiëne voor leidsters en peuters: 3 1.1. Algemeen: 3 1. 2. Handen wassen: 3 2. Persoonlijke hygiëne / verzorging leidsters en peuters: 4 3. Toiletbezoek / verschoning van peuters:

Nadere informatie

HANDLEIDING. 2 in 1 Springtouw. 2012 VTech 91-002707-002 NL. Printed in China

HANDLEIDING. 2 in 1 Springtouw. 2012 VTech 91-002707-002 NL. Printed in China HANDLEIDING 2 in 1 Springtouw 2012 VTech Printed in China 91-002707-002 NL Beste ouders, Wij van VTech weten dat een kind tot grootse dingen in staat is. Daarom zijn al onze elektronische, educatieve producten

Nadere informatie

Het geven van een ondersteek of urinaal aan een zorgvrager

Het geven van een ondersteek of urinaal aan een zorgvrager OPDRACHTFORMULIER Het geven van een ondersteek of urinaal aan een zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series

Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series Inhoudsopgave Uw machine handmatig reinigen pagina 3 Storingen & oplossingen pagina 13 1. Schakel de machine uit. 2. Open beide kleppen aan de voorzijde. 3.

Nadere informatie

Zorg er voor dat je de volgende gereedschappen/materialen voor handen hebt voor het beste resultaat:

Zorg er voor dat je de volgende gereedschappen/materialen voor handen hebt voor het beste resultaat: Handleiding decals plakken Mugen MBX6 kit versie Gefeliciteerd met de aanschaf van je CUSTOM RACING DECAL(S). Om het beste uit je decals te halen, adviseren we je om eerst deze handleiding goed door en

Nadere informatie

korte beschrijving Een korte inleiding tot het aan elkaar solderen van messing, PE en dergelijke - pagina 1 van 12 -

korte beschrijving Een korte inleiding tot het aan elkaar solderen van messing, PE en dergelijke - pagina 1 van 12 - naam Solderen auteur Silenoz naam Silenoz gebruikte materialen Soldeerbout Flux: ik heb een gewone pot gekocht in een doe-het-zelf zaak. Wel opletten dat je er koopt voor soldeertin, en niet voor zilver,

Nadere informatie

Installatiehandleiding voor de kokend water kraan JBA25L

Installatiehandleiding voor de kokend water kraan JBA25L Installatiehandleiding voor de kokend water kraan JBA25L Hartelijk dank voor uw aanschaf van dit Deense kwaliteitsproduct. Het doel van deze handleiding is tweeledig. Een: basisaanwijzingen en aanbevelingen

Nadere informatie

Herstel van Apple AC Adapter kabelbreuk

Herstel van Apple AC Adapter kabelbreuk Herstel van Apple AC Adapter kabelbreuk Een manier om uw Apple AC-adapter te herstellen met een minimale inspanning, terwijl ook het verlaten van de minste hoeveelheid van merken. Geschreven door: Darie

Nadere informatie

L300 Plus-hulpmiddelen

L300 Plus-hulpmiddelen 6 L300 Plus-hulpmiddelen L300-elektroden en -elektrodehouders De L300-elektroden genereren de elektrische stimulatie die wordt gebruikt voor dorsiflexie van de voet. Er kunnen drie soorten elektroden worden

Nadere informatie

5 fasen van het protocol

5 fasen van het protocol Een onderhoudsprotocol opstellen: welke bekleding? Elke vloerbekleding van Tarkett heeft een eigen samenstelling en oppervlaktebehandeling en behoeft daarom een aangepast onderhoudsprotocol. We overlopen

Nadere informatie

Hoe kan je het beste behangen?

Hoe kan je het beste behangen? Hoe kan je het beste behangen? Hoe kan je het beste behangen? Materialen Gereedschap Behanglijm Behang Potlood Stanleymes Schaar Rolmaat Spons Emmer Liniaal Behangspatel Behangtafel Lijmkwast Huishoudtrap

Nadere informatie

LHS Gebruiksaanwijzing inkt navulset voor LEXMARK (zwart)

LHS Gebruiksaanwijzing inkt navulset voor LEXMARK (zwart) Geachte klant, Hartelijk dank dat uw keuze gevallen is op de inkt navulset voor zwarte LEXMARK cartridges. Met dit kwaliteitsproduct kunt u de originele cartridges van LEXMARK, DELL, SAMSUNG en COMPAQ

Nadere informatie

Voorbeeldbrief ikv asbestbrand. CATEGORIE I: geen emissie van asbest buiten het pand/terrein

Voorbeeldbrief ikv asbestbrand. CATEGORIE I: geen emissie van asbest buiten het pand/terrein CATEGORIE I: geen emissie van asbest buiten het pand/terrein Verspreiding asbesthoudend materiaal op het perceel van de woning/de schuur/het bedrijf in de xxstraat nr.. Op..dag../../201.. omstreeks.. uur

Nadere informatie

Afdeling Dierplagen en de Dierplagenshop.nl. introduceren de S-Trap zilvervisjes en papiervisjes valletjes

Afdeling Dierplagen en de Dierplagenshop.nl. introduceren de S-Trap zilvervisjes en papiervisjes valletjes Afdeling Dierplagen en de Dierplagenshop.nl introduceren de S-Trap zilvervisjes en papiervisjes valletjes Handleiding valletjes voor zilvervisjes en papiervisjes In deze handleiding wordt u het gebruik

Nadere informatie

INSTRUCTIES/ HANDLEIDING BL400S SERIES BLENDER. Eat well, drink well and live well with Omega

INSTRUCTIES/ HANDLEIDING BL400S SERIES BLENDER. Eat well, drink well and live well with Omega INSTRUCTIES/ HANDLEIDING Eat well, drink well and live well with Omega BL400S SERIES BLENDER Nederlands, juni 2014 LEES DEZE GEBRUIKSAANWIJZING ZORGVULDIG DOOR VOOR GEBRUIK BLENDER VEILIGHEID GEVAAR Elektriciteit

Nadere informatie

Ventileren in huis. Handleiding mechanisch ventilatiesysteem

Ventileren in huis. Handleiding mechanisch ventilatiesysteem Ventileren in huis Handleiding mechanisch ventilatiesysteem 2 Samen met uw huisgenoten, huisdieren en kamerplanten produceert u iedere dag gemiddeld tien liter vocht. Tel daarbij op de waterdamp die vrijkomt

Nadere informatie

D UTILISATION. Pak me dan Kat. 2011 VTech Printed in China 91-002585-006

D UTILISATION. Pak me dan Kat. 2011 VTech Printed in China 91-002585-006 MANUEL HANDLEIDING D UTILISATION Pak me dan Kat 2011 VTech Printed in China 91-002585-006 INLEIDING Gefeliciteerd met uw aankoop van de Pak me dan Kat van VTech. Wij van VTech doen ons uiterste best goede

Nadere informatie

Uw huis saneren Allergische prikkels Niet-allergische prikkels Saneren

Uw huis saneren Allergische prikkels Niet-allergische prikkels Saneren Saneren Uw huis saneren Astma kan de kwaliteit van leven behoorlijk beïnvloeden. Om te zorgen dat u of uw kind zo min mogelijk klachten hebben is uw eigen inzet van het grootste belang! Naast het juist

Nadere informatie

VOCHT EN VENTILATIE. Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning

VOCHT EN VENTILATIE. Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning VOCHT EN VENTILATIE Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning VENTILEREN GEZOND LUCHT OPEN BUITENLUCHT VOCHT RAMEN WONING Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning Het voorkomen van vocht in uw woning

Nadere informatie

3.0 Stof 2 www.natuurkundecompact.nl

3.0 Stof 2 www.natuurkundecompact.nl 3.0 Stof 2 www.natuurkundecompact.nl 3.1 a Water doen koken b Paraffine doen stollen 3.3 Kristal maken 3.4 a Uitzetten en krimpen (demonstratie) b Thermometer ijken 1 3.1 a Water doen koken www.natuurkundecompact.nl

Nadere informatie

DOE HET ZELF KURKVLOER LEGGEN

DOE HET ZELF KURKVLOER LEGGEN 1 DOE HET ZELF KURKVLOER LEGGEN AANPASSINGEN Aanpassingen aan uw woning, gericht op prettiger wonen moedigen wij aan. Er zijn diverse aanpassingen die u zo aan kunt pakken zonder ook maar iemand te hoeven

Nadere informatie