De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie. Kies de opruiminstructie die op uw situatie van toepassing is.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie. Kies de opruiminstructie die op uw situatie van toepassing is."

Transcriptie

1 Opruiminstructies De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie. Kies de opruiminstructie die op uw situatie van toepassing is. Barometer, bloedrukmeter of een ander product met veel kwik Kwikthermometer - harde ondergrond Kwikthermometer - laminaatvloer Kwikthermometer - zachte ondergrond Spaarlamp/ tl-lamp - harde ondergrond Spaarlamp/ tl-lamp - zachte ondergrond Barometer, bloeddrukmeter of ander product met veel kwik Neem meteen de volgende maatregelen als er veel kwik is vrijgekomen. Eerste maatregelen: 1. Laat iedereen de ruimte verlaten (zeker zwangeren, kinderen en huisdieren). Doe dit zonder 2. Loop niet door het gebroken materiaal en het gemorste kwik. Als u vermoedt dat u door het 3. Open ramen en buitendeuren van de betrokken ruimte, maar sluit deuren naar andere 4. Zet de verwarming en luchtbehandelingssysteem uit. 5. Gebruik geen stofzuiger, bezem of stoffer en blik. Spoel geen kwik door de afvoer. Vraag de GGD om advies Bij breuk van een barometer of bloeddrukmeter komt veel kwik vrij. Het is erg moeilijk gebleken deze grote hoeveelheid kwik zelf op te ruimen. Het is daarom aan te bevelen kwik uit een barometer, een bloeddrukmeter of een ander voorwerp met veel kwik op te laten ruimen door een professioneel bedrijf. Het gaat om een bedrijf dat de verspreiding van kwik en het resultaat van het schoonmaken direct kan controleren met een kwikmeting. De GGD kan u hierbij adviseren.

2 Kwikthermometer - harde ondergrond Deze instructie geeft u aanwijzingen voor het veilig opruimen van kwik uit een gebroken thermometer van een harde ondergrond, zoals tegels en steen. Eerste maatregelen 1. Laat iedereen de ruimte verlaten (zeker zwangeren, kinderen en huisdieren). Doe dit zonder 2. Loop niet door het gebroken materiaal en het gemorste kwik. Als u vermoedt dat u door het 3. Open ramen en buitendeuren van de betrokken ruimte, maar sluit deuren naar andere 4. Zet de verwarming en luchtbehandelingssysteem uit. 5. Gebruik geen stofzuiger, bezem of stoffer en blik. Spoel geen kwik door de afvoer. Lees vóórdat u gaat opruimen de onderstaande instructies goed door. Als u meer informatie nodig hebt, kunt u contact opnemen met de GGD in uw regio. Benodigde materialen Zet de volgende materialen klaar: Speelkaarten (of rubberen ruitenwisser) Afwasbak Brede tape of plakband en schaar Zaklantaarn Rubberen (schoonmaak)handschoenen Toiletpapier of keukenpapier Plastic (vuilnis)zakken Glazen pot met metalen deksel (jampot) Optioneel: Oogdruppelaar Optioneel: Scheergel/schuim en kwast Voor het opruimen Neem de volgende maatregelen voordat u gaat opruimen: Doe alle sieraden af. Goud kan namelijk oplossen in kwik. Trek oude schoenen en kleding aan die weggegooid mogen worden of doe plastic hoesjes of plastic zakken om uw schoenen. Trek rubberen handschoenen aan. Leg een plastic zak op een schoon gedeelte nabij de gebroken thermometer op de grond. Plaats hierop een afwasbak met daarin een glazen pot met metalen deksel. Opruimen Volg de onderstaande stappen bij het opruimen van kwik uit een kwikthermometer van een harde ondergrond: Raap het gebroken materiaal voorzichtig op en leg het op toiletpapier/keukenpapier, vouw het papier om en stop dit in de glazen pot.

3 Werk van buiten naar binnen toe. Veeg met beleid kleine kwikdruppels met een speelkaart of rubberen ruitenwisser voorzichtig naar elkaar toe, zodat er grote kwikdruppels ontstaan. Gebruik een tweede speelkaart om kwikdruppels op te vegen en in de glazen pot te stoppen. De kwikdruppels kunnen ook worden opgezogen met een oogdruppelaar. Gebruik een zaklantaarn om kleine kwikdruppels te vinden. Het licht zal op de gladde en glimmende kwikdruppels weerkaatsen waardoor u deze gemakkelijker kunt zien. Gebruik plakband om deze kleine druppels op te ruimen. Plak het plakband over de kwikdruppel, druk het plakband aan en trek het voorzichtig weer los, vouw het tot een propje samen en stop dit in de glazen pot. o Een andere manier om kleine druppels kwik op te ruimen is door middel van scheerschuim en een kwast. Maak de kwast plakkerig met een klein beetje scheerschuim. Door middel van deppen en zeer zacht vegen plakken de kleine kwikdruppels aan de kwast. Veeg de kwast af aan een vochtig stuk keukenrol. Let op dat het kwik niet onder een plint of in een kier terechtkomt. Let extra op het schoonmaken onder poten van tafels, stoelen en kasten. Na het opruimen Neem de juiste maatregelen na het schoonmaken: was grondig uw handen, ventileer de ruimte enkele dagen en voer de materialen op de juiste manier af. Neem contact op met de GGD in uw regio om te overleggen of een controlemeting raadzaam is.

4 Kwikthermometer laminaatvloer Deze instructie geeft u aanwijzingen voor het veilig opruimen van kwik uit een gebroken thermometer van een laminaatvloer. Eerste maatregelen Laat iedereen de ruimte verlaten (zeker zwangeren, kinderen en huisdieren). Doe dit zonder Loop niet door het gebroken materiaal en het gemorste kwik. Als u vermoedt dat u door het Open ramen en buitendeuren van de betrokken ruimte, maar sluit deuren naar andere Zet de verwarming en luchtbehandelingssysteem uit. Gebruik geen stofzuiger, bezem of stoffer en blik. Spoel geen kwik door de afvoer. Lees vóórdat u gaat opruimen de onderstaande instructies goed door. Als u meer informatie nodig hebt, kunt u contact opnemen met de GGD in uw regio. Benodigde materialen Zet de volgende materialen klaar: Speelkaarten (of rubberen ruitenwissers) Afwasbak Brede tape of plakband en schaar Zaklantaarn Rubberen (schoonmaak)handschoenen Toiletpapier of keukenpapier Plastic (vuilnis)zakken Glazen pot met metalen deksel (jampot) Optioneel: Oogdruppelaar Optioneel: Scheergel/schuim en kwast Voor het opruimen Neem de volgende maatregelen voordat u gaat opruimen: Doe alle sieraden af. Goud kan namelijk oplossen in kwik. Trek oude schoenen en kleding aan die weggegooid mogen worden of doe plastic hoesjes of plastic zakken om uw schoenen. Trek rubberen handschoenen aan. Leg een plastic zak op een schoon gedeelte nabij de gebroken thermometer op de grond. Plaats hierop een afwasbak met daarin een glazen pot met metalen deksel. Opruimen Volg de onderstaande stappen bij het opruimen van kwik uit een kwikthermometer van een laminaatvloer: Raap het gebroken materiaal voorzichtig op en leg het op toiletpapier/keukenpapier, vouw het papier om en stop dit in de glazen pot.

5 Werk van buiten naar binnen toe. Veeg met beleid kleine kwikdruppels met een speelkaart of rubberen ruitenwisser voorzichtig naar elkaar toe, zodat er grote kwikdruppels ontstaan. Gebruik een tweede speelkaart om kwikdruppels op te vegen en in de glazen pot te stoppen. De kwikdruppels kunnen ook worden opgezogen met een oogdruppelaar. Gebruik een zaklantaarn om kleine kwikdruppels te vinden. Het licht zal op de gladde en glimmende kwikdruppels weerkaatsen, waardoor u deze gemakkelijker kunt zien. Gebruik plakband om deze kleine druppels op te ruimen. Plak het plakband over de kwikdruppel, druk het plakband aan en trek het voorzichtig weer los, vouw het tot een propje samen en stop dit in de glazen pot. o Een andere manier om kleine druppels kwik op te ruimen is door middel van scheerschuim en een kwast. Maak de kwast plakkerig met een klein beetje scheerschuim. Door middel van deppen en zeer zacht vegen plakken de kleine kwikdruppels aan de kwast. Veeg de kwast af aan een vochtig stuk keukenrol. Nadat alle zichtbare kwikresten zijn opgeruimd zoals hierboven beschreven staat, worden de laminaatdelen waarop kwik heeft gelegen uitgelicht. De laminaatdelen (waaronder de messing en groef) kunnen met behulp van een nat wegwerpdoekje worden afgenomen. Na gebruik stopt u dit doekje ook in de glazen pot. Maak ook de ondergrond grondig schoon. Gebruik hierbij de zaklantaarn om mogelijk kleine kwikdruppels te vinden en gebruik (indien nodig) plakband om deze kleine druppels op te ruimen Let extra op het schoonmaken onder poten van tafels, stoelen en kasten. Maak ook schoon onder de plinten (plinten losmaken van vloer/muur). Vervolgens kunnen de laminaatdelen en plinten weer worden teruggeplaatst. Na het opruimen Neem de juiste maatregelen na het opruimen: was grondig uw handen, ventileer de ruimte enkele dagen en voer de materialen op de juiste manier af. Neem contact op met uw GGD om te overleggen of een controlemeting raadzaam is.

6 Kwikthermometer zachte ondergrond Deze instructie geeft u aanwijzingen voor het veilig opruimen van kwik uit een gebroken thermometer van een zachte ondergrond, zoals vloerbedekking of tapijt. Eerste maatregelen Laat iedereen de ruimte verlaten (zeker zwangeren, kinderen en huisdieren). Doe dit zonder Loop niet door het gebroken materiaal en het gemorste kwik. Als u vermoedt dat u door het Open ramen en buitendeuren van de betrokken ruimte, maar sluit deuren naar andere Zet de verwarming en luchtbehandelingssysteem uit. Gebruik geen stofzuiger, bezem of stoffer en blik. Spoel geen kwik door de afvoer. Lees vóórdat u gaat opruimen de onderstaande instructies goed door. Als u meer informatie nodig hebt, kunt u contact opnemen met de GGD in uw regio. Benodigde materialen Zet de volgende materialen klaar: Speelkaarten (of rubberen ruitenwissers) Afwasbak Brede tape of plakband en schaar Zaklantaarn Rubberen (schoonmaak)handschoenen Toiletpapier of keukenpapier Plastic (vuilnis)zakken Glazen pot met metalen deksel (jampot) Optioneel: Oogdruppelaar Optioneel: Scheergel/schuim en kwast Voor het opruimen Neem de volgende maatregelen voordat u gaat opruimen: Doe alle sieraden af. Goud kan namelijk oplossen in kwik. Trek oude schoenen en kleding aan die weggegooid mogen worden of doe plastic hoesjes of plastic zakken om uw schoenen. Trek rubberen handschoenen aan. Leg een plastic zak op een schoon gedeelte nabij de gebroken thermometer op de grond. Plaats hierop een afwasbak met daarin een glazen pot met metalen deksel. Opruimen Volg de onderstaande stappen bij het opruimen van kwik uit een kwikthermometer van een zachte ondergrond: Raap het gebroken materiaal voorzichtig op en leg het op het toiletpapier/keukenpapier, vouw het papier om en stop dit in de glazen pot.

7 Verontreinigd tapijt is niet goed te reinigen. Gebruik een scherp mes om het verontreinigde gedeelte van het tapijt weg te snijden. Plaats het verwijderde gedeelte tapijt en al het materiaal dat in contact is gekomen met het kwik in een plastic zak, plak deze dicht en zet de zak direct buitenshuis. Kwikdruppels zijn zwaar, waardoor ze gemakkelijk door het tapijt heen zakken. Maak daarom ook de onderliggende vloer goed schoon. Werk van buiten naar binnen toe. Veeg met beleid kleine kwikdruppels met een speelkaart of rubberen ruitenwisser voorzichtig naar elkaar toe, zodat er grote kwikdruppels ontstaan. Gebruik een tweede speelkaart om kwikdruppels op te vegen en in de glazen pot te stoppen. De kwikdruppels kunnen ook worden opgezogen met een oogdruppelaar. Gebruik een zaklantaarn om kleine kwikdruppels te vinden. Het licht zal op de gladde en glimmende kwikdruppels weerkaatsen, waardoor u deze gemakkelijker kunt zien. Gebruik plakband om deze kleine druppels op te ruimen. Plak het plakband over de kwikdruppel, druk het plakband aan en trek het voorzichtig weer los. Vouw het tot een propje samen en stop dit in de glazen pot. o Een andere manier om kleine druppels kwik op te ruimen is door middel van scheerschuim en een kwast. Maak de kwast plakkerig met een klein beetje scheerschuim. Door middel van deppen en zeer zacht vegen plakken de kleine kwikdruppels aan de kwast. Veeg de kwast af aan een vochtig stuk keukenrol. Let op dat het kwik tijdens het opruimen niet onder een plint of in een kier terechtkomt. Let extra op het schoonmaken onder poten van tafels, stoelen en kasten. Maak ook schoon onder de plinten (plinten losmaken van vloer/muur). Na het opruimen Neem de juiste maatregelen na het opruimen: was grondig uw handen, ventileer de ruimte enkele dagen en voer de materialen op de juiste manier af. Neem contact op met uw GGD in uw regio om te overleggen of een controlemeting raadzaam is.

8 Spaarlamp of tl-lamp - harde ondergrond Deze instructie geeft u aanwijzingen voor het veilig opruimen van kwik uit een gebroken spaarlamp of tl-lamp van een harde ondergrond, zoals parket, laminaat, tegels en steen. Eerste maatregelen Laat iedereen de ruimte verlaten (zeker zwangeren, kinderen en huisdieren). Doe dit zonder Loop niet door het gebroken materiaal en het gemorste kwik. Als u vermoedt dat u door het Open ramen en buitendeuren van de betrokken ruimte, maar sluit deuren naar andere Zet de verwarming en luchtbehandelingssysteem uit. Gebruik geen stofzuiger, bezem of stoffer en blik. Spoel geen kwik door de afvoer. Wacht 15 minuten Lees vóórdat u gaat opruimen de onderstaande instructies goed door. Als u meer informatie nodig hebt, kunt u contact opnemen met de GGD in uw regio. Wacht bij breuk van spaarlampen en tl-lampen eerst 15 minuten voordat u gaat opruimen. Benodigde materialen Zet de volgende materialen klaar: Afwasbak Brede tape of plakband en schaar Rubberen (schoonmaak)handschoenen WC/keukenpapier/wegwerpdoekje Plastic (vuilnis)zakken Glazen pot met metalen deksel (jampot) Voordat u gaat opruimen Trek rubberen handschoenen aan. Doe plastic hoesjes of plastic zakken om uw schoenen. Leg een plastic zak op een schoon gedeelte nabij de gebroken lamp op de grond. Plaats hierop een afwasbak met daarin een glazen pot met metalen deksel. Opruimen van de gebroken lamp Werk van buiten naar binnen toe. Raap de stukjes glas van de spaarlamp voorzichtig op en stop deze in een glazen pot. Gebruik brede tape of plakband om de kleine stukjes glas en het poeder op te ruimen. Stop dit eveneens in de glazen pot. Veeg of dep de verontreinigde oppervlakte schoon met behulp van een nat wegwerpdoekje/keukenpapier en stop dit ook in de glazen pot. Stop alle materialen die in contact zijn geweest met het kwik (handschoenen, zakjes om schoenen, schoonmaakmaterialen en dergelijken) in de glazen pot. Sluit deze goed af met de metalen deksel. Stop de pot in een plastic zak, plak de plastic zak dicht met tape en plaats deze buitenshuis.

9 Na het opruimen Neem de juiste maatregelen na het opruimen: was grondig uw handen, ventileer de ruimte enkele uren en voer de materialen op de juiste manier af.

10 Spaarlamp of tl-lamp - zachte ondergrond Volg de onderstaande instructies voor het opruimen van gebroken spaarlampen of tl-lampen op een zachte ondergrond, zoals vloerbedekking of tapijt. Eerste maatregelen Laat iedereen de ruimte verlaten (zeker zwangeren, kinderen en huisdieren). Doe dit zonder Loop niet door het gebroken materiaal en het gemorste kwik. Als u vermoedt dat u door het Open ramen en buitendeuren van de betrokken ruimte, maar sluit deuren naar andere Zet de verwarming en luchtbehandelingssysteem uit. Gebruik geen stofzuiger, bezem of stoffer en blik. Spoel geen kwik door de afvoer. Wacht 15 minuten Lees vóórdat u gaat opruimen de onderstaande instructies goed door. Als u meer informatie nodig hebt, kunt u contact opnemen met de GGD in uw regio. Wacht bij breuk van spaarlampen en tl-lampen eerst 15 minuten voordat u gaat opruimen. Benodigde materialen Zet de volgende materialen klaar: Afwasbak Brede tape of plakband Rubberen (schoonmaak)handschoenen Toiletpapier of keukenpapier Plastic (vuilnis)zakken Glazen pot met metalen deksel (jampot) Voordat u gaat opruimen Trek rubberen handschoenen aan. Doe plastic hoesjes of plastic zakken om uw schoenen. Leg een plastic zak op een schoon gedeelte nabij de gebroken lamp op de grond. Plaats hierop een afwasbak met daarin een glazen pot met metalen deksel. Opruimen van de gebroken lamp Werk van buiten naar binnen toe. Raap de stukjes glas van de spaarlamp voorzichtig op en stop deze in een glazen pot. Gebruik brede tape of plakband om de kleine stukjes glas en het poeder op te ruimen. Stop dit eveneens in de glazen pot. Gebruik liever geen stofzuiger, tenzij het de enige manier is om een vaste vloerbedekking schoon te krijgen. Indien stofzuigen gewenst is: Het zichtbare materiaal met de hand oprapen en in de glazen pot stoppen. Binnendeuren dicht doen en ramen en buitendeuren openzetten tijdens en minimaal 15 minuten na het stofzuigen.

11 Zet de stofzuiger in de buitenlucht en verwijder de stofzak. Doe de stofzak in een plastic zak en zet deze buitenshuis. De stofzuiger (zonder nieuwe stofzak) kan na 15 minuten buiten aan te hebben gestaan weer naar binnen en weer worden gebruikt. Ventileer de ruimte goed tijdens de eerstvolgende keren dat u weer gaat stofzuigen. Stop alle materialen die in contact zijn geweest met het kwik (handschoenen, zakjes om schoenen, schoonmaakmaterialen en dergelijken) in de glazen pot. Sluit deze goed af met de metalen deksel. Stop de pot in een plastic zak, plak de plastic zak dicht met tape en plaats deze buitenshuis. Na het schoonmaken Neem de juiste maatregelen na het opruimen: was grondig uw handen, ventileer de ruimte enkele uren en voer de materialen op de juiste manier af. Na het opruimen De beste manier om kwikvergiftiging te voorkomen is het preventief uit uw huis verwijderen van voorwerpen met vloeibaar kwik zoals een barometer, ouderwetse koortsthermometer of bloedrukmeter. Sommige thermostaten bevatten ook veel kwik. Voor al deze voorwerpen zijn tegenwoordig goede, bijvoorbeeld digitale, alternatieven op de markt. U kunt een voorwerp met kwik gratis inleveren als klein chemisch afval bij uw gemeente. Het is niet nodig om spaarlampen te verbannen uit uw woning, omdat hier veel minder kwik in zit. Wel dient u ze zorgvuldig te hanteren en af te voeren na gebruik, om breken te voorkomen. Voorkom blootstelling De beste manier om kwikvergiftiging te voorkomen is het preventief verwijderen van kwikhoudende toepassingen uit uw huis. De beste manier om kwikvergiftiging te voorkomen is het preventief uit uw huis verwijderen van voorwerpen met vloeibaar kwik zoals een barometer, ouderwetse koortsthermometer of bloedrukmeter. Sommige thermostaten bevatten ook veel kwik. Voor al deze voorwerpen zijn tegenwoordig goede, bijvoorbeeld digitale, alternatieven op de markt. U kunt een voorwerp met kwik gratis inleveren als klein chemisch afval bij uw gemeente. Het is niet nodig om spaarlampen te verbannen uit uw woning, omdat hier veel minder kwik in zit. Wel dient u ze zorgvuldig te hanteren en af te voeren na gebruik, om breken te voorkomen.

Belangrijk! Bewaar deze instructies voor informatie over: Schoonmaken en onderhoud om uw Drinkwell juist te laten werken Garantie

Belangrijk! Bewaar deze instructies voor informatie over: Schoonmaken en onderhoud om uw Drinkwell juist te laten werken Garantie Belangrijk! Bewaar deze instructies voor informatie over: Schoonmaken en onderhoud om uw Drinkwell juist te laten werken Garantie Gebruiksaanwijzing: DRINKWELL NOOIT AANZETTEN ZONDER WATER! 1. Kijk aan

Nadere informatie

VOORDAT U DE WASMACHINE IN GEBRUIK NEEMT 1.Verwijderen van de verpakking en inspectie

VOORDAT U DE WASMACHINE IN GEBRUIK NEEMT 1.Verwijderen van de verpakking en inspectie 30106300aNL.fm Page 1 Friday, January 8, 2010 5:08 PM GEBRUIKSOMSCHRIJVING Deze wasmachine is uitsluitend bestemd voor het wassen en centrifugeren van in de machine wasbaar wasgoed, in hoeveelheden die

Nadere informatie

Huurdersinformatie. Goed ventileren, erg belangrijk

Huurdersinformatie. Goed ventileren, erg belangrijk 1 Huurdersinformatie Goed ventileren, erg belangrijk Goed ventileren zorgt voor gezonde en droge lucht in uw woning. In deze brochure tips om te ventileren en om vocht te voorkomen. Inhoud Ventileren:

Nadere informatie

NOTA. Dia 2 Inhoud PP

NOTA. Dia 2 Inhoud PP NOTA Titel: Auteur: Achtergrond nota bij de PowerPoint Energietips voor thuis Ellen Baert Versie: 1 Datum wijziging: Opmerking: Dia 1 Minder energie verbruiken, tips voor thuis? Dia 2 Inhoud PP Gas, elektriciteit

Nadere informatie

Waarom koken op de basisschool? blz. 3. Praktische informatie blz. 4. Voorbereiding en tips blz. 5. Hygiëne,veiligheid en gedrag blz.

Waarom koken op de basisschool? blz. 3. Praktische informatie blz. 4. Voorbereiding en tips blz. 5. Hygiëne,veiligheid en gedrag blz. Inhoudsopgave Inleiding blz. 1 Waarom koken op de basisschool? blz. 3 Doelstelling blz. 3 Praktische informatie blz. 4 Voorbereiding en tips blz. 5 Hygiëne,veiligheid en gedrag blz. 6 Didactische aanwijzingen

Nadere informatie

Asbest in en om het huis. De meest gestelde vragen over asbest

Asbest in en om het huis. De meest gestelde vragen over asbest Asbest in en om het huis De meest gestelde vragen over asbest Asbest in en om het huis De meest gestelde vragen over asbest Inhoud Inleiding 05 1. Asbest in en om het huis 07 1.1 Toepassingen en risico

Nadere informatie

VOORBEELD WETENSCHAPPELIJK VERSLAG

VOORBEELD WETENSCHAPPELIJK VERSLAG VOORBEELD WETENSCHAPPELIJK VERSLAG LET OP: DIT IS EEN VOORBEELDVERSLAG EN IS DUS ERG BEKNOPT! NAAM: VOORNAAM & ACHTERNAAM KLAS: 1M1 - SCHOOL VAK: BIOLOGIE DOCENT: MEVROUW SMIT INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding..

Nadere informatie

Meterkast-memo. Ik geef u praktische tips en handige verwijzingen. Storingcoach

Meterkast-memo. Ik geef u praktische tips en handige verwijzingen. Storingcoach Meterkast-memo Ik geef u praktische tips en handige verwijzingen Storingcoach Over Poort6 Poort6 verhuurt ruim 7200 woningen in Gorinchem en Dalem. De woningcorporatie streeft ernaar dat de mensen graag

Nadere informatie

Sondevoeding via een voedingsstoma

Sondevoeding via een voedingsstoma 1/8 Interne Geneeskunde Sondevoeding via een voedingsstoma Inleiding In Nederland krijgen veel mensen tijdelijk of permanent sondevoeding via een voedingsstoma. Vaak gaat het om mensen die door hun ziekte

Nadere informatie

Zorg dat u thuis niet valt

Zorg dat u thuis niet valt Zorg dat u thuis niet valt Tips om vallen te voorkomen Dit is een uitgave van VeiligheidNL. Deze publicatie is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid. VeiligheidNL aanvaardt geen verantwoordelijkheid

Nadere informatie

17 brandveiligheids. Brandveiligheid, ook tijdens feestelijke dagen! INFO

17 brandveiligheids. Brandveiligheid, ook tijdens feestelijke dagen! INFO 17 brandveiligheids INFO Brandveiligheid, ook tijdens feestelijke dagen! Meer informatie of andere folders uit deze serie? Ga naar de brandweer kazerne bij u in de buurt of kijk op www.brandweer.nl Ook

Nadere informatie

PRODUCTINFORMATIEBLAD KERA + QUITE LIGHT. Belangrijk. Controle bij aflevering

PRODUCTINFORMATIEBLAD KERA + QUITE LIGHT. Belangrijk. Controle bij aflevering PRODUCTINFORMATIEBLAD KERA + QUITE LIGHT Belangrijk Controle bij aflevering Ondanks de hoge kwaliteitseisen die wij stellen aan onze producten, productie en uitlevering dient u de materialen bij aflevering,

Nadere informatie

Hoe handelen bij een epileptische aanval

Hoe handelen bij een epileptische aanval Hoe handelen bij een epileptische aanval Wat is epilepsie? Epilepsie is een hersenaandoening die zich uit in de vorm van aanvallen. Epilepsie is een plotselinge, tijdelijke verstoring van het elektrisch

Nadere informatie

Installatie en onderhoud

Installatie en onderhoud Een commercieel programma tapijttegels speciaal ontwikkeld voor kantoren. Een harde vloerbedekking met textiele toplaag en warme uitstraling. Levenslange anti-bacteriële werking en hoge akoestische waarden.

Nadere informatie

Draaiboek: Wie heeft het gedaan?

Draaiboek: Wie heeft het gedaan? Draaiboek: Wie heeft het gedaan? CSI voor Kids Het verhaal: Op de keukenvloer heeft iemand een kleurloze vloeistof gemorst! De kinderen moeten onderzoeken wie het heeft gedaan. Er zijn vier mogelijke knoeiers

Nadere informatie

INSTRUCTIEBOEKJE WAC9Q WAC12Q - WAC18Q. airconditioner (split-unit) wandmodel met met warmtepomp en snelkoppelsysteem

INSTRUCTIEBOEKJE WAC9Q WAC12Q - WAC18Q. airconditioner (split-unit) wandmodel met met warmtepomp en snelkoppelsysteem INSTRUCTIEBOEKJE WAC9Q WAC12Q - WAC18Q airconditioner (split-unit) wandmodel met met warmtepomp en snelkoppelsysteem 2 HARTELIJK DANK Hartelijk dank dat u voor deze EUROM airconditioner gekozen hebt: u

Nadere informatie

Nederlandse gebruiksaanwijzing van de Russell Hobbs brood bakmachine.

Nederlandse gebruiksaanwijzing van de Russell Hobbs brood bakmachine. Nederlandse gebruiksaanwijzing van de Russell Hobbs brood bakmachine. Veiligheidsvoorschriften Lees eerst de gebruiksaanwijzing aandachtig en geheel door voordat U het apparaat gaat gebruiken en bewaar

Nadere informatie

Tijd. 10 min. 55 minuten

Tijd. 10 min. 55 minuten Tijd GROEP 5-6 50 55 minuten 1, 23, 32, 44, 45 en 51 De leerling: weet hoe dag en nacht ontstaan weet dat de tijd niet overal op de wereld hetzelfde is weet met welke instrumenten je tijd kunt meten kent

Nadere informatie

Hang de bovenkasten op

Hang de bovenkasten op 1 Hang de bovenkasten op Het is in de meeste keukens het makkelijkst om te beginnen met de installatie van de bovenkasten. Dan staan er geen onderkasten in de weg en heb je meer vloerruimte om bijvoorbeeld

Nadere informatie

Instructies voor de testafname Groep 5

Instructies voor de testafname Groep 5 Groep 5 Instructies voor de testafname Groep 5 5 De test voor groep 5 bestaat uit vijf taken. Elke taak begint met een nieuwe voorbeeldopgave. Deze voorbeelden staan in de testboekjes en moeten klassikaal

Nadere informatie

Meer informatie: www.kinderenvantoen.be. Streekhuis Midden West Vlaanderen, tel. 051/275550. Leven als kinderen van toen

Meer informatie: www.kinderenvantoen.be. Streekhuis Midden West Vlaanderen, tel. 051/275550. Leven als kinderen van toen Leven als kinderen van toen In de jaren 30, 40, 50 droegen jongens een korte broek; meisjes een schortje en een grote strik in het haar. Er werd thuis één keer per week brood gebakken. In de winter zat

Nadere informatie

Waarom het voor u zo BELANGRIJK is dat wij onafhankelijk zijn! 100% ONAFHANKELIJK

Waarom het voor u zo BELANGRIJK is dat wij onafhankelijk zijn! 100% ONAFHANKELIJK Waarom het voor u zo BELANGRIJK is dat wij onafhankelijk zijn! 100% ONAFHANKELIJK Er zijn BELANGRIJKE verschillen Nederland telt veel verzekeringsmaatschappijen. Elke maatschappij heeft eigen producten

Nadere informatie

3.7 Herstellingen met polyester

3.7 Herstellingen met polyester 3.7 Herstellingen met polyester Materiaallijst PLAMUURMES OF SPATEL U hebt de keuze uit kunststof en metalen spatels. Van belang is dat ze voldoende flexibel zijn. VLAKSCHUURMACHINE Gebruik dit toestel

Nadere informatie

ModuLine 30 Klokthermostaat

ModuLine 30 Klokthermostaat Nefit houdt Nederland warm Gebruikers- en Installatie-instructie ModuLine 30 Klokthermostaat A B temperatuur instelknop programmatemperatuur tijdelijk verlagen programmatemperatuur tijdelijk verhogen dag

Nadere informatie

Kinderafdeling. Uw kind komt naar huis

Kinderafdeling. Uw kind komt naar huis Kinderafdeling Algemeen Uw kind is opgenomen in het Diaconessenhuis Leiden en komt binnenkort naar huis. In deze folder vindt u adviezen over de verzorging van uw kind thuis. Als u na het lezen nog vragen

Nadere informatie

HERSTELLINGEN EN ONDERHOUD

HERSTELLINGEN EN ONDERHOUD 1 HERSTELLINGEN EN ONDERHOUD - SCHOENEN : pagina 2-4 - KLIMTOUWEN : pagina 5-6 - TENTEN : pagina 7-11 - ZELFOPBLAZENDE SLAAPMATTEN : 12-13 - KLEDING : een gat dichten in een waterdicht weefsel : pagina

Nadere informatie

Voorkomt en behandelt infecties bij wondjes Verkleint zo de kans op littekens Stimuleert de wondgenezing Prikt niet en is daarom kindvriendelijk

Voorkomt en behandelt infecties bij wondjes Verkleint zo de kans op littekens Stimuleert de wondgenezing Prikt niet en is daarom kindvriendelijk Brandwonden Prikwonden Snijwonden Schaafwonden Wondenwijzer II Wondenwijzer Wondenwijzer Voorkomt en behandelt infecties bij wondjes Verkleint zo de kans op littekens Stimuleert de wondgenezing Prikt niet

Nadere informatie

Gids voor goed wonen. Alles over huren bij Stadgenoot

Gids voor goed wonen. Alles over huren bij Stadgenoot Gids voor goed wonen Alles over huren bij Stadgenoot Voorwoord 1 Beste huurder, Prettig en zorgeloos wonen. Dat wensen wij iedereen toe. Daarover gaat dit boekje. Het is de tweede, geheel herziene versie

Nadere informatie

Huren bij Stadgenoot Hoofdstuktitel. Huren bij Stadgenoot. Gebruiksaanwijzing voor uw woning

Huren bij Stadgenoot Hoofdstuktitel. Huren bij Stadgenoot. Gebruiksaanwijzing voor uw woning Huren bij Stadgenoot Hoofdstuktitel 1 Huren bij Stadgenoot Gebruiksaanwijzing voor uw woning Huren bij Stadgenoot Voorwoord 1 Beste huurder, Stadgenoot is een grote woningcorporatie. We verhuren ruim

Nadere informatie

Leer je hond minder bang te zijn voor vuurwerk

Leer je hond minder bang te zijn voor vuurwerk Leer je hond minder bang te zijn voor vuurwerk Angst voor harde geluiden is een veelvoorkomend probleem bij honden. De mate waarin een hond last heeft van vuurwerkangst verschilt. Sommige honden schrikken

Nadere informatie