Achtergrond. Notitie. Milieu en leefomg. Princetonlaan 6 Postbus TA Utrecht. Aan Jeroen Bartels (LightRec)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Achtergrond. Notitie. Milieu en leefomg. Princetonlaan 6 Postbus 80015 3508 TA Utrecht. Aan Jeroen Bartels (LightRec) www.tno.nl"

Transcriptie

1 Notitie Aan Jeroen Bartels (LightRec) Van Jerry Kamperveen (TNO) Kopie aan Jan Meulenbrugge (TNO) Onderwerp Beknopte risicoanalyse van inzameling van spaarlampen Achtergrond Jaarlijks worden er in ons land naar schatting 30 tot 35 miljoen gasontladingslampen verkocht. Indien afgedankte lampen via inzamelaars of gemeenten worden aangeboden, worden deze onder regie van LightRec ingezameld en gerecycled. Stichting LightRec Nederland is een initiatief van de gezamenlijke fabrikanten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. De Stichting is opgericht om de collectieve aanpak van een milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur te bevorderen. Momenteel worden circa 12 miljoen lampen ingezameld. Milieu en leefomg. Princetonlaan 6 Postbus TA Utrecht T F info-beno@tno.nl jerry.kamperveen@tno.nl Doorkiesnummer Doorkiesfax Een gasontladingslamp is een afgesloten glazen buis, voorzien van een interne coating van fluorescerend materiaal. De buis is met edelgas en kwik gevuld. Door het sturen van een elektrische stroom wordt van het kwik een gasontlading gecreëerd, waarin niet zichtbaar ultraviolet licht wordt opgewekt. Kwik geeft het hoogste rendement voor de omzetting van elektrische energie in (ultraviolet) licht. Het ultraviolet licht wordt door de fluorescentiecoating omgezet in zichtbaar licht. Onder normale (bedrijfs)omstandigheden komt er in de life cycle van een gasontladingslamp geen kwik vrij. Door bijv. een breuk van een lamp kan kwik ongewenst vrijkomen en het vrijgekomen kwik kan schadelijk zijn voor mens en milieu. De gecoördineerde inzameling en recycling van gasontladingslampen is juist bedoeld om te voorkomen dat kwik ongewenst vrijkomt in het milieu. Een gasontladingslamp met kwik komt voor in twee varianten: 1. Lage druk: fluorescentie (TL-buis) en compact fluorescentie (spaarlampen). Beide lampen worden veel door consumenten gebruikt en inzameling ervan vindt plaats via detaillisten en gemeentelijke milieuparken. 2. Hoge druk: metaalhalogeen ( High-intensity discharge ) en hoge druk kwikdamp. Deze typen lampen hebben vooral een professionele toepassing in buitenverlichting, kantoorverlichting, e.d.

2 Probleemstelling De inzameling van spaarlampen voor de consument vindt ook plaats in winkels, supermarkten, warenhuizen, e.d. waar klanten hun afgedankte spaarlampen kunnen inleveren. Hierbij worden de lampen door de klant of retailer in een verzamelbox gedeponeerd. Tijdens de inzameling kan niet worden uitgesloten dat het glas van een lamp gebroken wordt, waardoor een hoeveelheid aan kwik ongewenst kan vrijkomen. De verzamelboxen staan zowel opgesteld in open ruimtes waar zich klanten bevinden als in gesloten opslagruimtes die enkel betreden worden door werknemers. 2/2 De onderzoeksvraag is: welk risico s lopen klanten en werknemers door een blootstelling aan kwikdampen van gebroken spaarlampen? Ook zal globaal en kort worden gekeken of het vrijgekomen kwik een interactie zou kunnen hebben met de aanwezige levensmiddelen in winkels. Schadelijke effecten Kwik (Hg O ) is bij kamertemperatuur vloeibaar. Kwik heeft voor een metaal een hoge dampspanning, waardoor verdamping plaatsvindt. De ontstane damp wordt elementaire kwik genoemd en is zwaarder dan lucht. Hierdoor komen hogere concentraties vlak boven de grond voor. Behalve als elementaire kwikdamp, kan kwik bestaan als organische of anorganische kwikverbinding. Anorganische kwik in legeringen en zouten wordt metallisch kwik genoemd. Bijvoorbeeld amalgaam bestaat voor circa 50% uit metallisch kwik. Ook vloeibaar zuivere kwik ( kwikzilver ) wordt metallisch kwik genoemd. Metallisch kwik bindt zich aan stofdeeltjes en kan als aerosol in de lucht voorkomen. Organische kwik kan in het milieu ontstaan onder invloed van micro-organismen, met methylkwik als voornaamste verbinding. Een blootstelling aan kwik kan op een viertal manieren gebeuren, te weten: 1. Incidenteel kortstondige inademing van kwikdamp. 2. Chronische inademing van kwikdamp. 3. Inname (eten of drinken) van metallisch kwik. 4. Inname van methylkwik. Het inademen van kwikdamp kan leiden tot acute schadelijke effecten. Circa 80% van de ingeademde damp wordt via de longen opgenomen in het lichaam. In het lichaam wordt het in water goed oplosbare elementaire kwik omgezet in slecht oplosbare anorganische kwikverbindingen. Een chronische blootstelling aan kwikdamp heeft een accumulerend effect in de nieren en hersenen. Bij inname van metallisch kwik via het maag-darmkanaal wordt slechts een geringe hoeveelheid werkelijk opgenomen in het lichaam (1 tot 7%). Methylkwik in voeding wordt zo goed als volledig opgenomen (meer dan 90%) en vastgehouden in het lichaam. Het accumulerend effect van methylkwik is vergelijkbaar met dat van kwikdamp. Elke vorm van kwik is schadelijk voor het ongeboren kind. Kinderen zijn gevoeliger voor kwikdamp dan volwassenen.

3 Blootstelling aan elementaire kwikdamp kan in het bijzonder leiden tot aantasting van het centrale zenuwstelsel, cardiovasculair systeem, spijsverteringskanaal en nieren. De neurologische effecten kunnen na kort- en langdurende blootstelling min of meer gelijk zijn, onder de voorwaarde dat naarmate de blootstelling langer en/of hoger is de effecten intensiever en mogelijk irreversibel gaan worden. De effecten zijn dus recht evenredig met de dosis waaraan een persoon is blootgesteld. 3/3 Acute blootstelling (seconden tot minuten) aan hoge concentraties (vanaf 0,1 mg/m 3 ) kan leiden tot tremoren, afname in motorische functies, psychische afwijkingen, hoofdpijn, pijn in de borstkast, verminderde longfunctie, ademnood en in het ergste geval coma en letaliteit. Chronische blootstelling (maanden tot jaren) aan kwikdampen kan ook leiden tot negatieve effecten in de nieren, zoals eiwitten in de urine en het zogenaamde nefrotisch syndroom (klinische manifestatie van nierfalen). In relatie tot de inzameling van spaarlampen is, gezien de wijze van opname van kwik in het menselijk lichaam, de inademing van kwikdampen bepalend voor het risico kwikvergiftiging voor klanten en werknemers in de detailhandel. Een contaminatie van levensmiddelen met kwikelementen uit een spaarlamp wordt gezien als een niet significant risico vanwege de beperkte hoeveelheid kwik in combinatie met de geringe opname van metallisch kwik via het maag-darmkanaal. De hoeveelheid aan kwik dat zich zal hechten aan levensmiddelen bij het breken van spaarlampen zal marginaal zijn. Aangezien geen organische kwikverbindingen voorkomen in spaarlampen en de omzetting van elementair kwik in het milieu plaatsvindt, wordt de inname van methylkwik ten gevolge van de inzameling van de spaarlampen als niet relevant beschouwd en zal niet verder worden behandeld. Grenswaarden Grenswaarden voor werknemers Sinds 1 januari 2007 is in Nederland een aangepast grenswaardenstelsel voor de werknemer ingevoerd. Daarmee vervalt het vroegere stelsel van MAC-waarden (Maximaal Aanvaarde Concentratie) op de werkplek. Werkgevers en werknemers zijn meer dan voorheen zelf verantwoordelijk voor het veilig omgaan met gevaarlijke stoffen op de werkplek. Werkgevers moeten nu zelf private grenswaarden vaststellen, tot een niveau dat geen schade aan de gezondheid van werknemers kan ontstaan. Daarnaast vult het ministerie van SZW het stelsel aan met publieke, wettelijke grenswaarden. Hierbij dient te worden opgemerkt dat voor elementair kwik en kwikverbindingen geen publieke grenswaarden meer zijn gedefinieerd. De MACwaarden (tijdgewogen gemiddelde, TGG) voor kwik bedroegen voor de wijziging van het stelsel: MAC 8 uur TGG 0,02 mg/m 3 (sinds 2006) MAC 15 min TGG 0,5 mg/m 3 (sinds 1986)

4 De Amerikaanse overheid hanteert grenswaarden vergelijkbaar met het vroegere stelsel van MAC-waarden. De waarden zijn opgesteld door de federale OSHA ( Occupational Safety and Health Administration ) en de professionele organisatie ACGIH ( American Conference of Governmental Industrial Hygienists ). De volgende waarden (time-weighted average, TWA) worden onderscheiden: Threshold Limit Value (ACGIH) TLV 8 hrs TWA 0,025 mg/m 3 Permissible Exposure Limit (OSHA) PEL Ceiling 0,1 mg/m 3 Recommended Exposure Limit (OSHA) REL 8 hrs TWA 0,05 mg/m 3 4/4 Grenswaarden voor het publiek De gemiddelde concentratie aan kwik in de buitenlucht bedraagt 2 à 3 ng/m 3. Een werkgroep van de EU heeft in 2003 een gezondheidkundige advieswaarde voor kwikdamp in het binnenmilieu van 0,05 μg/m 3 (jaargemiddeld) vastgesteld. Het RIVM heeft in 2001 een toelaatbare concentratie in lucht (TCL) van 0,2 μg/m 3 voor kwikdamp voorgesteld. In de Verenigde Staten is een Minimal risk level (MRL) vastgesteld voor kwikdamp van 0,2 μg/m 3 voor langdurige blootstelling. De hiervoor genoemde waarden zijn publieke grenswaarden voor langdurige blootstellingen. In het kader van de inzameling van spaarlampen is behoefte aan grenswaarden bij kortstondige blootstellingen. De Amerikaanse instantie ATSDR ( Agency for Toxic Substances and Disease Registry ) geeft aan dat de laagste concentratie aan kwik waarbij acute effecten gevonden zijn 1,1 mg/m 3 bedraagt bij een blootstelling van 3 uur. De Amerikaanse overheid heeft publieke blootstelling grenswaarden ( public exposure guidelines ) uitgegeven die hulpverleners in het kader van rampenbestrijding kunnen gebruiken om het grote publiek te beschermen. Deze grenswaarden zijn bedoeld om alle segmenten van de bevolking te beschermen, inclusief kinderen, oudere mensen, zwangere vrouwen en gevoelige personen. De meest gedetailleerde grenswaarden zijn die van de zogeheten Acute Exposure Guideline Levels of AEGL. Deze grenswaarden geven als enige dosis-effect-relaties voor drie verschillende effectniveaus en beschrijven het risico als gevolg van een incidentele blootstelling aan chemicaliën in de lucht en houdt rekening met gevoelige individuen. Voor drie verschillende effectniveaus worden grenswaarden gegeven bij een blootstelling van 10 minuten, 30 minuten, 1 uur, 4 uur en 8 uur. De definitie van de effectniveaus is als volgt: 1. AEGL-1 geeft de concentratie van een stof weer, waarbij een algemene populatie, inclusief gevoelige individuen, een duidelijke mate van ongemak, irritatie of bepaalde niet-symptomatische non-sensorische effecten ondervinden. De effecten zijn niet dusdanig ernstig dat uitschakeling plaatsvindt. De effecten zijn reversibel. 2. AEGL-2 geeft de concentratie van een stof weer, waarbij een algemene populatie, inclusief gevoelige individuen, irreversibele of andere ernstige, langdurige gezondheidsproblemen kunnen ondervinden of waarbij de zelfredzaamheid verslechterd.

5 3. AEGL-3 geeft de concentratie van een stof weer, waarbij een algemene populatie, inclusief gevoelige individuen, levensbedreigende gezondheidsproblemen kan ondervinden of waarbij de doodt optreedt. Sinds 2005 zijn voor kwikdamp AEGL-grenswaarden beschikbaar, welke momenteel hebben de status van proposed hebben. In de onderstaande tabel is een opsomming gegeven van de AEGL-waarden voor kwikdamp. 5/5 Tabel 1: AEGL grenswaarden voor kwikdamp Blootstelling (min of uur) mg/m 3 10 min 30 min 1 uur 4 uur 8 uur AEGL-1 geen aanb.* geen aanb.* geen aanb.* geen aanb.* geen aanb.* AEGL-2 3,1 2,1 1,7 0,67 0,33 AEGL ,9 2,2 2,2 * Voor dit blootstellingsniveau worden geen waarden aanbevolen als gevolg van onvoldoende gegevens Fysische effecten van een gebroken spaarlamp In een spaarlamp of compact fluorescentielamp wordt elektromagnetische straling door kwikatomen omgezet in ultraviolet licht. Het ultraviolet ligt wordt vervolgens door aan de binnenzijde van het glas aangebrachte fluorescentiecoating omgezet in zichtbaar licht. In koude toestand bij kamertemperatuur bevat een spaarlamp een hoeveelheid kwik in vloeibare vorm of bij moderne lampen in vaste vorm (amalgaam) en beperkte hoeveelheid aan kwikdamp (circa 0,1 mg). Het kwik van lampen zal zich tijdens het gebruik in de loop der jaren deels binden aan glas en/of coating of zal worden omgezet in kwikoxide. De gemiddelde hoeveelheid aan kwik in een spaarlamp, welke voor recycling wordt aangeboden, bedraagt 5 mg binnen een bandbreedte van 1 tot 18 mg. Omdat geen kwantitatieve uitspraken kunnen worden gedaan over hoeveelheid aan kwik in vaste vorm, zal conservatief worden aangenomen dat bij het breken van een representatieve lamp de totale hoeveelheid kwik zal vrijkomen. Op basis van de eisen die worden gesteld door de Europese richtlijn Restriction of Hazardous Substances bevatten nieuwe spaarlampen minder dan 5 mg. In deze studie wordt voor aangenomen dat een representatieve lamp 5 mg kwik bevat.. In geval een spaarlamp breekt, kan de hoeveelheid vrijgekomen kwikdamp en de snelheid van vrijkomen worden bepaald aan de hand van de uitkomsten van twee Amerikaanse studies (één uit 2004 en een studie uit 2008) of aan de hand van de fysische eigenschappen van kwik. Alle drie wijzen van aanpak worden hieronder besproken.

6 1 New Jersey Department of Environmental Protection (2004) Deze studie had als doel om de kwikemissies van gebroken TL-lampen in kaart te brengen. De experimenten waren opgezet om een typisch wegwerp afvalscenario te simuleren. In het scenario werden opgebrande TL-lampen in een afvalbak van 120 liter geworpen, waarbij de lamp brak door de val. De tijdsduur dat een lamp kwikdamp kon emitteren in de afvalbak werd gesteld op maximaal twee weken. Aangenomen werd dat de oude TL-lampen 4,5 mg aan kwik bevatten. De emissies werden gemeten bij drie temperaturen, respectievelijk 5, 15 en 30 C. 6/6 Figuur 1 Cummulatieve hoeveelheid geemitteerde kwik per gebroken lamp Uit de studie is gebleken dat bij temperaturen variërend van 5 tot 30 C circa 17 tot 40% van het kwik in de lamp verdampt over een periode van twee weken. Circa 1/3 van deze hoeveelheid verdampt in de eerste 8 uren na het breken van de lamp (zie figuur 1). Circa 4 tot 7% van het totaal wordt in de eerste minuten geëmitteerd. Uit de meetwaarden werd een gemiddelde kwikemissie per tijdseenheid als functie van de verlopen tijd berekend, te weten: y = 0,06 x -0,72 met eenheden van y (mg/hr) en x (uren na breken). 2 Main Department of Environmental Protection (2008) Het doel van deze studie was om vast te stellen of de bestaande richtlijn voor het opruimen van een gebroken spaarlamp aan een revisie toe was. Hierbij lag de focus op blootstelling aan en contaminatie van kwik in een ruimte van circa 40 m 3. Tijdens de experimenten werden metingen uitgevoerd op 30 cm hoogte (kleine kinderen) en 150 cm hoogte (volwassenen). Voor de experimenten werden nieuwe spaarlampen in koude toestand op verschillende vloertypen gebroken en werd bekeken hoe efficiënt de schoonmaakacties verliepen.

7 De experimenten hebben aangetoond dat de concentratie 0,3 μg/m 3 in veel gevallen wordt overschreden gedurende een bepaalde tijd. In sommige gevallen is sprake van kortdurende overschrijdingen die oplopen van 0,025 tot 0,05 mg/m 3 en mogelijk tot 1 mg/m 3. De maximale concentratie die gemeten kon worden door de meetapparatuur bedroeg 0,05 mg/m 3. Wanneer na het breken van de spaarlamp de ruimte kortstondig werd geventileerd, werd de concentratie aan kwik in de lucht significant gereduceerd. Zodra de ventilatie werd beëindigd, keerde de concentratie terug naar oude waardes. 7/7 3 Vluchtigheid van kwik Vloeibaar kwik heeft een verzadigingsdruk van 0,25 Pa of 20 mg/m 3 bij 25 C. Bij 20 C is dat 14 mg/m 3. Uit de literatuur is het bekend dat de verdampingssnelheid van vloeibaar kwik 0,056 mg/hr/cm 2 bij 20 C bedraagt. Bij toepassing van deze waarde op een gebroken spaarlamp, zal een schatting moeten worden gemaakt van het contactoppervlak van de aanwezige vloeibaar kwik. Vanwege de hoge oppervlaktespanning heeft vloeibaar kwik de neiging heeft om in kleine hoeveelheden als bolletjes bij elkaar te blijven. Kleinere bolletjes vergroten het totale contactoppervlak. Kwik is zwaarder dan lucht en zal vlak boven de grond in hogere concentraties voorkomen. 4 Berekening hoeveelheid vrijgekomen kwikdamp Wanneer de hierboven beschreven informatiebronnen in ogenschouw worden genomen, is de studie uit 2004 het best vergelijkbaar met de inzameling van afgedankte spaarlampen. De volgende argumenten worden hiervoor aangehaald: Toepassing van gebruikte dan wel uitgebrande lampen; Wijze van breken is niet hetzelfde, maar wel vergelijkbaar; Hoeveelheid vrijgekomen kwik wordt als functie van de tijd gegeven; Totale hoeveelheid aan kwik per lamp is 4,5 mg; Inschatting van hoeveelheid kwik in verdampbare vorm is niet noodzakelijk. Enig nadeel is dat gemeten is aan gebroken TL-lampen. Scenario s LightRec heeft de intentie om een verzamelmiddel voor spaarlampen te gaan aanbieden, die voor de toonbanken van grote food retailers geplaatst gaat worden. De wijze van inzameling is vergelijkbaar met de inzameling van lege batterijen. De consumenten leveren hun afgedankte lampen bij de toonbank in en een medewerker deponeert ze in de verzamel bak. De verzamel bak heeft 4 tot 6 afsluitbare plastic kratjes met een maximale capaciteit van 4 kg (circa 40 lampen) elk. Zodra de kratjes gevuld zijn, worden deze direct afgevoerd voor verdere verwerking.

8 In de onderstaande paragrafen worden de volgende scenario s doorberekend en beschouwd: 1. Een gebroken lamp in een slaapkamer 2. Twee gebroken lampen in een winkelruimte 3. Enkele gebroken lampen in een afgesloten kratje 4. Meerdere gebroken lampen in een kratje in een winkelruimte 8/8 De beschreven scenario s zijn geen veel voorkomende scenario s maar het zijn realistische scenario s die niet kunnen worden uitgesloten. Dit laatste maakt ze geschikt als maatgevende scenario s voor de beoordeling van het risico. De uitkomsten voor deze scenario s zullen het kader geven waarbinnen de reële risico s zich zullen bevinden. Uitgangspunten en aannames voor berekeningen De berekeningen zijn uitgevoerd met het softwareprogramma Exel, waarbij is uitgegaan van een vereenvoudigd (verspreidings)model. In het model wordt uitgegaan van een geschat volume waarin de vrijgekomen hoeveelheid kwik zich uniform zal verspreiden. In grote ruimtes zal het verspreidingsvolume niet gelijk zijn aan het totale volume van de ruimte waarin het kwik vrijkomt. Kwikdamp heeft de neiging om vlak boven de grond in hogere concentraties voor te komen en er kunnen zich obstakels in de ruimte bevinden die de verspreiding belemmeren. Het verspreidingsvolume brengt in rekening dat de verspreiding in grote ruimtes niet gelijkmatig over het totale volume zal plaatsvinden. De grootte van het verspreidingsvolume wordt bepaald op basis van expert-judgement. Vanwege het belang van ventilatie in een ruimte wordt, voor elke variant die wordt doorgerekend, een berekening gedaan zonder ventilatie en één met een normale ventilatievoud. Ingeval van ventilatie wordt aangenomen dat de vrijgekomen kwik zich zal verspreiden over het verspreidingsvolume plus het volume aan verversingslucht. De concentratie aan kwik wordt dus verdund door ventilatie. Als uitgangspunt voor de vereenvoudigde berekeningen in deze studie worden de kwikemissies per tijdseenheid overgenomen uit de Amerikaanse studie uit 2004 (zie figuur 1, 30 C). Het is aannemelijk dat een lamp breekt op het moment dat de lamp uit de armatuur wordt gehaald of wanneer de lamp naar het inzamelpunt wordt gebracht. Een lamp zal niet breken terwijl hij brandt, dus niet op bedrijfstemperatuur. Voor beoordeling van mogelijke schadelijke effecten zal worden uitgegaan van de eerder benoemde grenswaarden. Afhankelijk van de uitkomsten zal beoordeeld worden welke grenswaarde van toepassing is; AEGL en ATSDR voor een eenmalige blootstelling of MAC, TLV, PEL, REL, TCL en MRL voor een langduriger dan wel chronische blootstelling.

9 Scenario 1 Een gebroken lamp in een slaapkamer Een lamp breekt in een slecht geventileerde slaapkamer en wordt niet opgeruimd. Een blootstellingstijd van enkele uren tot zelfs dagen is niet uit te sluiten. De kamer heeft een oppervlakte van 10 m 2 en een hoogte van 3,5 m (35 m 3 ). Het vrijgekomen kwik zal zich in gehele ruimte verspreiden. 9/9 Geen ventilatie (worst case situatie) Wanneer geen ventilatie plaatsvindt, wordt een concentratie van 0,011 mg/m 3 na een uur en de MAC 8 uur, TGG na 8 uur bereikt. Indien gedurende en na deze periode geen ventilatie dan wel opruiming plaats vindt, zouden individuen schadelijke effecten kunnen gaan ondervinden. Beperkte ventilatie Als een lamp breekt in slecht geventileerde kamer (1 keer per twee uur) worden geen schadelijke niveaus bereikt. Gedurende de eerste 30 minuten is de maximale concentratie 0,005 mg/m 3 daarna neemt die geleidelijk af. Dit is een blootstellingniveau waarbij geen schadelijke effecten bekend zijn. Scenario 2 Twee gebroken lampen in een winkelruimte Aangenomen wordt dat een klant maximaal 2 lampen kan breken in een winkelruimte tijdens het inleveren. De gebroken lampen worden niet direct opgeruimd. Het oppervlak van de winkelruimte waarin de kratjes zijn opgesteld, kan gemakkelijk oplopen tot m 2 met hoogtes tot 6 meter. De ventilatie in de winkelruimte is goed te noemen, waarbij de luchtverversingsgraad wordt geschat op 2 maal per uur. Het is onjuist om te veronderstellen dat de kwikdamp op enig moment gelijk verspreid is over de gehele winkelruimte, gezien de neiging van kwikdamp om vlak boven de grond in hogere concentraties voor te komen. Een meer reële inschatting lijkt het om een beperkt oppervlakte te nemen tussen de schappen van 60 m 2 met een hoogte 4 m (240 m 3 ) waarover zich het kwik verspreidt. Geen ventilatie (worst case situatie) Na een halfuur bedraagt de concentratie 0,002 mg/m 3, wat overeenkomt met de TCL in lucht bij een levenslange blootstelling. Na 8 uur bedraagt de concentratie 0,006 mg/m 3. Bij beide concentraties is het niet aannemelijk dat klanten of werknemers enige schade ondervinden van de blootstelling aan kwikdampen. Goede ventilatie Het eerste kwartier bedraagt de maximale waarde 0,001 mg/m 3, daarna daalt de concentratie naar nul. Bij deze waarde zijn geen schadelijke effecten bekend. Ingeval meerdere klanten op een dag spaarlampen laten vallen, zal dat ook niet leiden tot schadelijke effecten.

10 Scenario 3 Enkele gebroken lampen in een afgesloten kratje In dit scenario zijn drie lampen gebroken in een afgesloten kratje (luchtdicht) zonder medeweten van winkelbedienend personeel. Een krat heeft een inhoud van 0,05 m 3 met een aangenomen vullinggraad van 60%. Na twee minuten is de dampruimte in het kratje verzadigd met kwik (circa 14 tot 16 mg/m 3 ). Medewerkers kunnen deze hoge concentratie na het openen van het kratje gedurende enkele tot een tiental seconden inademen. Bij dit blootstellingniveau (AEGL-2 dan wel een schatting van AEGL-1) kunnen acuut schadelijke effecten ontstaan, die naar alle waarschijnlijkheid reversibel zijn vanwege de korte blootstellingsduur als de medewerker vervolgens in de frisse lucht wordt gebracht. 10/10 Scenario 4 Meerdere gebroken lampen in een kratje in een winkelruimte Zonder medeweten van winkelbedienend personeel worden 20 van de 40 lampen in een kratje gebroken door een zwaar object. Het uitdampende kratje wordt niet onmiddellijk verwijderd uit de winkel. Verder zijn dezelfde aannames voor de winkelruimte van toepassing die benoemd zijn het tweede scenario. Geen ventilatie (worst case situatie) Tabel 2: kwik concentraties op verschillende tijdstippen zonder ruimte ventilatie Tijdstip na breken (minuten) Kwik concentratie (mg/m 3 ) 10 0, , , , , , , , , , , , ,058 Indien niet geventileerd wordt en de emissiebron niet uit de winkel wordt verwijderd, wordt na 10 minuten de MAC 8 uur, TGG waarde overschreden. De waarde van 0,1 mg/m 3 waarbij acute effecten als hoofdpijn, tremoren, e.d. kunnen worden verwacht, wordt niet overschreden. Deze waarde wordt wel overschreden wanneer alle lampen in het kratje zouden breken. Geen van de waarden overschrijdt de grenzen van irreversibel (AEGL-2) of letaal letsel (AEGL-3).

11 Goede ventilatie Tabel 3: kwik concentraties op verschillende tijdstippen met ruimteventilatie (ventilatievoud 2) Tijdstip na breken (minuten) Kwik concentratie (mg/m 3 ) 10 0, , , , , , , , , , , , ,002 11/11 In dit scenario wordt geen enkele grenswaarde overschreden, waarbij acute, irreversibele of letale gevolgen kunnen optreden. Deze constatering geldt zowel kortdurende als langdurende blootstellingen. Conclusies TNO concludeert op basis van deze beknopte studie waarin gebruik is gemaakt de bovenvermelde informatiebronnen en berekeningen, dat de inzameling van spaarlampen bij de grote food-retailers niet zal leiden tot een verhoogd risico voor klanten en werknemers, mits wordt voldaan aan de volgende voorwaarden: de winkelruimte wordt goed geventileerd; individuele gebroken spaarlampen worden binnen enkele uren op een correcte wijze opgeruimd; een beschadigd kratje wordt binnen een uur uit de winkelruimte gehaald zodra een kratje wordt gesloten, wordt deze niet meer geopend door winkelbedienend personeel; Een contaminatie van levensmiddelen met kwikelementen uit een spaarlamp wordt gezien als een niet significant risico vanwege de marginale hoeveelheid kwik in combinatie met de geringe opname van metallisch kwik via het maagdarmkanaal.

12 Aanbevelingen Plaats geen zware objecten die kunnen op- of omvallen rond de kratjes; Plaats de kratjes niet in de buurt van een warmtebron (radiator, e.d.); Indien bij zowel korte als langdurige blootstellingen geen concentratiewaardes (die kan leiden tot schadelijke effecten) mogen worden overschreden, dient geventileerd te worden met een ventilatievoud van ten minste twee; Aanbeveling overgenomen uit de Maine Department of Environmental Protection studie uit 2008: 1. Gebroken stukken van spaarlampen mogen nooit met een stofzuiger worden opgezogen. Het kwik zal zich hechten aan onderdelen van de stofzuiger en aan de stofzuigerzak, waarna de stofzuiger bij gebruik kwikdampen zal uitstoten; 2. Indien een spaarlamp breekt in een woning verdient het aanbeveling de ruimte te verlaten en gedurende 15 minuten te ventileren. Daarna kan de gebroken lamp zonder stofzuiger opgeruimd worden en de ruimte over een langere periode goed worden geventileerd; 3. Ingeval stukken van een gebroken spaarlamp toch zijn opgezogen met een stofzuiger, de volgende keren de stofzuiger gebruiken in een goed geventileerde ruimte. 12/12

Kwik in binnenmilieu - praktijkvoorbeelden

Kwik in binnenmilieu - praktijkvoorbeelden Kwik in binnenmilieu - praktijkvoorbeelden Marieke van Ballegooij - Gevers milieugezondheidkundige Bureau GMV Werner Hagens Regio-adviseur, centrum Gezondheid en Milieu RIVM 20 september 2012 Inhoud Wat

Nadere informatie

Inschatting gezondheidsrisico s grafietregen Wijk aan Zee RIVM 2019

Inschatting gezondheidsrisico s grafietregen Wijk aan Zee RIVM 2019 Inschatting gezondheidsrisico s grafietregen Wijk aan Zee RIVM 2019 RIVM project grafietregens en gezondheid Uitstoot grafietregens bij slakverwerking Harsco / Tata Steel Bewoners rondom bedrijf maken

Nadere informatie

Kwikdamp in omgevingslucht van Paramaribo. Kwikdampnormen in de omgevingslucht. Kwikdamp concentraties in Paramaribo

Kwikdamp in omgevingslucht van Paramaribo. Kwikdampnormen in de omgevingslucht. Kwikdamp concentraties in Paramaribo Introductie wat is kwik, vindplaatsen, toxiciteit Bronnen mobilisatie, species en transportafstand Kwikdampnormen in de omgevingslucht milieu en gezondheidsnormen bij inademing kwikdamp Kwikdamp concentraties

Nadere informatie

Chemisch toxicologische eigenschappen van acrylonitril en medische aspecten van een blootstelling

Chemisch toxicologische eigenschappen van acrylonitril en medische aspecten van een blootstelling Chemisch toxicologische eigenschappen van acrylonitril en medische aspecten van een blootstelling Prof. Dr. Benoit Nemery KU Leuven Prof. Dr. Christophe Stove UGent Acrylonitril: chemische eigenschappen

Nadere informatie

Risicoschatting emissie PFOA voor omwonenden

Risicoschatting emissie PFOA voor omwonenden Risicoschatting emissie PFOA voor omwonenden Inhoud 1. Aanleiding 2. Risicoschatting 3. Resultaten 4. Conclusie Gezondheidsrisico 5. Aanbevelingen PFOA emissies Dordrecht 5 april 2016 1. Aanleiding voor

Nadere informatie

BIJLAGE XV-RAPPORT. Samenvatting. Stofnamen: stoffen in gerecycleerde rubberkorrels die als instrooimateriaal in kunstgras worden gebruikt

BIJLAGE XV-RAPPORT. Samenvatting. Stofnamen: stoffen in gerecycleerde rubberkorrels die als instrooimateriaal in kunstgras worden gebruikt BIJLAGE XV-RAPPORT EEN EVALUATIE VAN DE MOGELIJKE GEZONDHEIDSRISICO'S VAN GERECYCLEERDE RUBBERKORRELS DIE ALS INSTROOIMATERIAAL OP KUNSTGRASVELDEN WORDEN GEBRUIKT Samenvatting Stofnamen: stoffen in gerecycleerde

Nadere informatie

RIVM-onderzoek naar Thermphos

RIVM-onderzoek naar Thermphos RIVM-onderzoek naar Thermphos Oriëntatie op de luchtkwaliteit in de omgeving 12 november 2010 1 Inleiding Aanleiding / opdracht Wat heeft RIVM onderzocht Wat heeft RIVM niet onderzocht? Wat betekenen de

Nadere informatie

FRONT OFFICE VOEDSEL- EN PRODUCTVEILIGHEID

FRONT OFFICE VOEDSEL- EN PRODUCTVEILIGHEID FRONT OFFICE VOEDSEL- EN PRODUCTVEILIGHEID Maltesian Mineral Solution voor gebruik als drinkwaterzuivering Aanvulling op de beoordeling MMS (Miracle Mineral Supplement/Master Mineral Solution) van 7 maart

Nadere informatie

TGG 8 uur mg/m 3 (ppm) 14 (20) 3,25 (1) 1 (0,9) 0,7 (0,1) 7 (1,5) 0,15 (0,1) 0,14 (0,1)

TGG 8 uur mg/m 3 (ppm) 14 (20) 3,25 (1) 1 (0,9) 0,7 (0,1) 7 (1,5) 0,15 (0,1) 0,14 (0,1) Tipkaart 7 Grenswaarden Onderstaande tabel geeft een overzicht van grenswaarden van veel voorkomende gevaarlijke gassen in zeecontainers. Een deel van deze gassen kent een wettelijke grenswaarde. Voor

Nadere informatie

Binnenluchtmeting. School te Badhoevedorp

Binnenluchtmeting. School te Badhoevedorp R Briefrapport Binnenluchtmeting School te Badhoevedorp Opdrachtgever Auteur Dhr. R van Strien, GGD Amsterdam Martje Mooij Contact Martje Mooij Centrum Inspectieonderzoek, Milieucalamiteiten en Drinkwater

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie WGD van de Gezondheidsraad gezondheidskundige advieswaarden af voor stoffen in lucht waaraan

Nadere informatie

TNO report TNO 2014 R / 104. Samenvatting

TNO report TNO 2014 R / 104. Samenvatting TNO report TNO 2014 R10383 3 / 104 Samenvatting Inleiding en doelstelling Gasontladingslampen, zoals tl-buizen en spaarlampen, bevatten kleine hoeveelheden kwik. Met een gescheiden inzameling en recycling

Nadere informatie

Gezondheid & Milieu Genk-Zuid

Gezondheid & Milieu Genk-Zuid Gezondheid & Milieu GenkZuid Kolderbos Dioxines en DLPCB s voornamelijk via voedsel teratogeen carcinogeen endorcriene storingen immunosuppressie WHO (1998) en WHO (1992) Toelaatbare Dagelijkse Inname

Nadere informatie

Product naam: MM51113

Product naam: MM51113 Product naam: MM51113 Specificaties MM51113: Groep Wattage Spanning Lichtkleur Lampsoort Fitting Dimbaar Spaarlamp CFL 11W 230V speciaalk Tubular E27 NEE Soort Zenia Classic CFL Beschermingsgraad IP20

Nadere informatie

Product naam: MM01085

Product naam: MM01085 Product naam: MM01085 Specificaties MM01085: Groep Spaarlamp CFL Soort Zenia Classic CFL Levensduur L90 8.000u RA 82 Wattage 5W Beschermingsgraad IP20 Spanning 230V Lengte 118mm Lichtkleur 2700K (CFL)

Nadere informatie

Product naam: MM00156

Product naam: MM00156 Product naam: MM00156 Specificaties MM00156: Levensduur: 10000u Wattage: 23.00W Kleur: 2700K (warmwit) Lumen: 1371 lu RA: 82 Lamp soort: Globe Lampvoet: E27 Lengte: Diameter: Gewicht: Spanning: Beschermingsklasse:

Nadere informatie

Ethanol? Welke wettelijke verplichtingen zijn van toepassing?

Ethanol? Welke wettelijke verplichtingen zijn van toepassing? l Eth l Eth l Eth l Eth l Eth l Eth l Eth l Eth Ethanol? Welke wettelijke verplichtingen zijn van toepassing? Ethanol welke wettelijke verplichtingen zijn van toepassing? Voor het werken met chemische

Nadere informatie

Praktijk voorbeeld arbo

Praktijk voorbeeld arbo Praktijk voorbeeld arbo Presentatie over het gebruik van botcement op de OK als praktijkvoorbeeld arbo binnen ziekenhuizen, 12 juni 2014 Bijeenkomst van de Contactgroep Gezondheid en Chemie (CGC) en de

Nadere informatie

TGG 8 uur mg/m 3 (ppm) Zuurstof*** 19 21%

TGG 8 uur mg/m 3 (ppm) Zuurstof*** 19 21% Tipkaart 7 Grenswaarden In deze tabel zijn de grenswaarden 1 opgenomen van gevaarlijke gassen die je in zeecontainers kunt aantreffen. Een deel van deze gassen heeft een wettelijke grenswaarde. Voor stoffen

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale zaken en Werkgelegenheid schat de Commissie Gezondheid en Beroepsmatige Blootstelling aan Stoffen (GBBS) van de Gezondheidsraad het extra

Nadere informatie

gas onder druk Als het gas vrijkomt, bereikt het zeer snel een concentratie in de lucht die gevaarlijk is voor de gezondheid.

gas onder druk Als het gas vrijkomt, bereikt het zeer snel een concentratie in de lucht die gevaarlijk is voor de gezondheid. Algemene gegevens CAS nr: 7803-51-2 EU-etikettering: R-zinnen: 12, 17, 26, 34, 50 S-zinnen: (1/2), 28, 36/37, 45, 61, 63 licht ontvlambaar zeer giftig milieugevaarlijk CLP(EU-GHS): Signaalwoord: GEVAAR

Nadere informatie

Vraag en antwoord: kwik

Vraag en antwoord: kwik Vraag en antwoord: kwik Versie 2015 Behorende bij de toolkit Kwik en gebaseerd op de GGD richtlijn Medische Milieukunde Kwik in het binnenmilieu en gezondheid, RIVM rapport 609300021 Contact: cgm@rivm.nl

Nadere informatie

1. Inleiding. Notitie Amsterdam, 8 december 2016

1. Inleiding. Notitie Amsterdam, 8 december 2016 Notitie Amsterdam, 8 december 2016 Afdeling Policy Studies Van Aan Koen Smekens, Paul Koutstaal Gijs Zeestraten (Ministerie van Economische Zaken) Kopie Onderwerp Gevolgen van scenario s uitfasering kolencentrales

Nadere informatie

Protectiefactoren voor de keuze van adembescherming. Dräger Nederland B.V.

Protectiefactoren voor de keuze van adembescherming. Dräger Nederland B.V. Protectiefactoren voor de keuze van adembescherming Dräger Nederland B.V. Protectiefactoren voor de keuze van adembescherming Inhoudsopgave 02 03 Algemene informatie Termen, definities en afkortingen Waarden

Nadere informatie

giftig doelorgaan - toxisch acuut toxisch

giftig doelorgaan - toxisch acuut toxisch Algemene gegevens CAS nr: 50-00-0 EU-etikettering: R-zinnen: 23/24/25-34-40-43 S-zinnen: (1/2)-26-36/37/39-45-51 giftig CLP(EU-GHS): Signaalwoord: GEVAAR H: 351-331-311-301-314-335-317 acuut toxisch doelorgaan

Nadere informatie

Product naam: MM00585

Product naam: MM00585 Product naam: MM00585 Specificaties MM00585: Groep Spaarlamp CFL Lumen/Watt 45.00 lm/watt Levensduur 15.000u Soort Zenia Classic CFL Wattage 9W RA 82 Spanning 230V Beschermingsgraad IP20 Lichtkleur 2700K

Nadere informatie

Product naam: MM16212

Product naam: MM16212 Product naam: MM16212 Specificaties MM16212: Groep Spaarlamp CFL Levensduur L90 10.000u Wattage 23W Spanning 230V Lichtkleur 2700K (warmwit) Lampsoort PAR38 Fitting E27 Dimbaar NEE Lumen 1000 lm Cd 339

Nadere informatie

Directe acties: do s and don t s

Directe acties: do s and don t s Procedure voor het veilig opruimen van gebroken spaarlampen of fluorescentielampen Directe acties: do s and don t s Zorg er voor dat er niet door het gebroken materiaal wordt gelopen, hiermee voorkomt

Nadere informatie

RISICOZINNEN (R-ZINNEN)

RISICOZINNEN (R-ZINNEN) RISICOZINNEN (R-ZINNEN) R-code R-zin 1 In droge toestand ontplofbaar. 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken. 3 Ernstig ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur

Nadere informatie

Wat betekent dit voor. van omwonenden?

Wat betekent dit voor. van omwonenden? Emissies van chemische stoffen door ThermPhos Wat betekent dit voor de gezondheid van omwonenden? dr Joost van Rooij - toxicoloog joost.vanrooij@caesar-consult.nl Informatiebijeenkomst omwonenden 1 December

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie Gezondheid en beroepsmatige blootstelling aan stoffen (GBBS) van de Gezondheidsraad gezondheidskundige

Nadere informatie

Product naam: MM03227

Product naam: MM03227 Product naam: MM03227 Specificaties MM03227: Levensduur L90: 20000u Wattage: 0.20W Kleur: 2700K (warmwit) Lumen: 10 lm Lamp soort: Orientatielicht Lengte: Diameter: Gewicht: Spanning: 76 mm 16x65 mm 28

Nadere informatie

Humane blootstelling aan vluchtige. IVAM UvA B.V. Universiteit van Amsterdam

Humane blootstelling aan vluchtige. IVAM UvA B.V. Universiteit van Amsterdam Humane blootstelling aan vluchtige componenten uit een consumentenproduct Ralf Cornelissen IVAM UvA B.V. Universiteit van Amsterdam Indeling presentatie Achtergrond Doel van het onderzoek Selectie van

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD 1. Identificatie van substantie/preparaat/fabrikant VIB Leverancier Handelsnaam Algemene beschrijving Gebruik VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD Volgens EG 91/155 Synergetic BGX-lampen Havells Sylvania Germany

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 21 november 2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid, artikel 30, 2, artikel 39, 51 en 55;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 21 november 2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid, artikel 30, 2, artikel 39, 51 en 55; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het Binnenmilieubesluit van 11 juni 2004 en tot opheffing van het ministerieel besluit van 16 maart 2006 tot vaststelling van het

Nadere informatie

Resultaat Initieel onderzoek Luchtkwaliteit KunstKring Ruurlo

Resultaat Initieel onderzoek Luchtkwaliteit KunstKring Ruurlo Resultaat Initieel onderzoek Luchtkwaliteit KunstKring Ruurlo Steenwijk, 8 maart 2016 Inleiding Aanleiding van het onderzoek Naar aanleiding van vragen en zorgen van een aantal deelnemers en vrijwilligers

Nadere informatie

Gebruikers kwikporosimeter vanaf 01/01/2010 Gerda Hechtermans u0001904 ATP Iris Cuppens u0000828 ATP Evy Vereecken u0060401 BAP Roel Hendrickx u0038237 BAP Patricia Elsen u0001503 ATP DIENSTEN ALGEMEEN

Nadere informatie

Zeer licht ontvlambaar

Zeer licht ontvlambaar Blauwzuurgas (HCN) Algemene gegevens CAS nr: 74-90-8 EU-etikettering: R-zinnen: 12-26-50/53 S-zinnen: (1/2), 7/9-16-36/37-38-45-60-61 Zeer licht ontvlambaar Zeer giftig Milieugevaarlijk CLP (EU-GHS): Signaalwoord:

Nadere informatie

Risicobeoordeling van lange-termijn inname van fipronil via de consumptie van ei en ei-producten

Risicobeoordeling van lange-termijn inname van fipronil via de consumptie van ei en ei-producten Risicobeoordeling van lange-termijn inname van fipronil via de consumptie van ei en ei-producten Datum: 26-09-2018 Versie: definitief Onderwerp De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft fipronil

Nadere informatie

MEMO. Onderwerp/Subject: Analyse rapport RIVM Luchtkwaliteit 2012

MEMO. Onderwerp/Subject: Analyse rapport RIVM Luchtkwaliteit 2012 MEMO Aan/To: Van/From: Datum/Date: RAI Vereniging Chris van Dijk 18 september Onderwerp/Subject: Analyse rapport RIVM Luchtkwaliteit 2012 Ieder jaar publiceert het RIVM een jaaroverzicht van de meetresultaten

Nadere informatie

Grip op vluchtige. verbindingen. Voor wie is dit informatieblad bedoeld? Afbakening. Vluchtige verbindingen. Informatieblad voor professionals

Grip op vluchtige. verbindingen. Voor wie is dit informatieblad bedoeld? Afbakening. Vluchtige verbindingen. Informatieblad voor professionals Grip op vluchtige Informatieblad voor professionals verbindingen Om de risico s van bodemverontreiniging met vluchtige stoffen te beoordelen, kan het nodig zijn om binnenluchtmetingen uit te voeren en

Nadere informatie

STOFVRIJ WERKEN LASROOK

STOFVRIJ WERKEN LASROOK STOFVRIJ WERKEN LASROOK In Nederland overlijden per jaar zo n 2.000 3.500 mensen aan beroepsziekten, onder meer door blootstelling aan kankerverwekkende stoffen. Dat aantal moet en kan omlaag. Preventie

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE B

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE B ONDERWERP Luchtkwaliteitsonderzoek REC Harlingen DATUM 19 juni 2018 PROJECTNUMMER C05055.000152 ONZE REFERENTIE 079879774 B VAN ing. A. (Abdu) Boukich AAN Omrin 1. Inleiding Op 31 mei 2018 is er bij REC

Nadere informatie

Product naam: MM00892

Product naam: MM00892 Product naam: MM00892 Specificaties MM00892: Levensduur: 15000u Lengte: 90 mm Wattage: 7W Diameter: 45 mm Kleur: speciaalk Gewicht: 43 gr Lumen: 57 lu Spanning: 230 V Lampvoet: E14 Beschermingsklasse:

Nadere informatie

Product naam: MM12512

Product naam: MM12512 Product naam: MM12512 Specificaties MM12512: Groep Spaarlamp CFL Levensduur L90 15.000u Wattage 11W Spanning 230V Lichtkleur 2700K (warmwit) Lampsoort A55 Fitting E27 Dimbaar NEE Lumen 570 lm Soort Zenia

Nadere informatie

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening; WETTELIJK KADER Bogor projectontwikkeling

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening; WETTELIJK KADER Bogor projectontwikkeling memo aan: van: Bogor projectontwikkeling SAB datum: 4 februari 2015 betreft: Luchtkwaliteit Plantageweg 35 Alblasserdam project: 140479 INLEIDING Het gebied tussen de Plantageweg, de Cornelis Smitstraat,

Nadere informatie

Product naam: MM03227

Product naam: MM03227 Product naam: MM03227 Specificaties MM03227: Levensduur: 20000u Lengte: 76 mm Wattage: 0.20W Diameter: 16x65 mm Kleur: 2700K (warmwit) Gewicht: 28 gr Lumen: 10 lu Spanning: 230 V Lamp soort: Orientatielicht

Nadere informatie

Samenvatting Advies normering piekblootstelling oplosmiddelen 1

Samenvatting Advies normering piekblootstelling oplosmiddelen 1 Commissie Arbeidsomstandigheden Samenvatting Advies normering piekblootstelling oplosmiddelen 1 Kern van het advies De Commissie Arbeidsomstandigheden van de Sociaal-Economische Raad (SER) heeft in een

Nadere informatie

Product naam: MM02567

Product naam: MM02567 Product naam: MM02567 Specificaties MM02567: Groep Spaarlamp CFL Lumen/Watt 38.33 lm/watt Levensduur 10.000u Soort Zenia Classic CFL Wattage 6W RA 82 Spanning 230V Beschermingsgraad IP20 Lichtkleur 2500K

Nadere informatie

licht ontvlambaar licht ontvlambaar

licht ontvlambaar licht ontvlambaar Tipkaart 22.5 1,2-dichloorethaan (C2H4Cl2) Algemene gegevens CAS nr: 107-06-2 EU-etikettering: R-zinnen: 45-11-22-36/37/38 S-zinnen: : 53-45 licht ontvlambaar zeer giftig CLP(EU-GHS): Signaalwoord: GEVAAR

Nadere informatie

GEMEENTE. Datum Ons kenmerk Contactpersoon ML20/ S. Rietvelt-Roubroeks

GEMEENTE. Datum Ons kenmerk Contactpersoon ML20/ S. Rietvelt-Roubroeks Milieu Bodem & Water GEMEENTE Aan de bewoners van deze woning Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 329 95 81 E-mail gemeente@nijmegen.n1 Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Datum

Nadere informatie

De minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM)

De minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) De minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) Uw kenmerk : - Bijlagen : - Geachte minister, In het overleg op 27 september met de leiding van de Gezondheidsraad bracht u

Nadere informatie

Leukemie door het gebruik van PX-10?

Leukemie door het gebruik van PX-10? Auteurs: Kuilenburg, I.E. van Schram-Bijkerk, D. Publiekssamenvatting van het rapport: Schram-Bijkerk, D.; Tongeren, M. van; Vermeulen, R.C.H. (ed.). Exposure to toxic substances and potential health effects

Nadere informatie

vrom Aan de Voorzitter van de vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 3 augustus 2000

vrom Aan de Voorzitter van de vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 3 augustus 2000 vrom000650 Aan de Voorzitter van de vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 3 augustus 2000 De Inspectie Milieuhygiëne (IMH) heeft aan het einde van het eerste kwartaal

Nadere informatie

Procedure voor het afleiden van huidgrenswaarden voor stoffen met H-notatie, maar zonder een dermale Derived No Effect Level (DNEL)

Procedure voor het afleiden van huidgrenswaarden voor stoffen met H-notatie, maar zonder een dermale Derived No Effect Level (DNEL) Procedure voor het afleiden van huidgrenswaarden voor stoffen met H-notatie, maar zonder een dermale Derived No Effect Level (DNEL) NVvA-symposium 2019, Woudschoten (Zeist), wo. 10 april Cornelis van Loon

Nadere informatie

Blootstelling van omwonenden aan PFOA door emissie naar lucht en water

Blootstelling van omwonenden aan PFOA door emissie naar lucht en water Blootstelling van omwonenden aan PFOA door emissie naar lucht en water Bas Bokkers 14 sept. 2017 Contactgroep Gezondheid en Chemie (CGC) & Nederlandse Vereniging voor Medische Milieukunde (NvMM) Aanleiding

Nadere informatie

Product naam: MM01785

Product naam: MM01785 Product naam: MM01785 Specificaties MM01785: Groep Spaarlamp CFL Soort Reflector PAR30/38 Levensduur L90 15.000u RA 82 Wattage 15W Straalhoek 90 graden Spanning 230V Beschermingsgraad IP20 Lichtkleur 2700K

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie WGD van de Gezondheidsraad gezondheidskundige advieswaarden af voor stoffen in lucht waaraan

Nadere informatie

Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Op je werk, maar ook thuis zijn veel meer gevaarlijke stoffen dan je denkt.

Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Op je werk, maar ook thuis zijn veel meer gevaarlijke stoffen dan je denkt. Gevaarlijke stoffen Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Op je werk, maar ook thuis zijn veel meer gevaarlijke stoffen dan je denkt. Giftig Een stof is giftig als deze

Nadere informatie

Self Assessment in de Schoenherstelsector. Het zelf meten van blootstelling aan oplosmiddelen. Notitie

Self Assessment in de Schoenherstelsector. Het zelf meten van blootstelling aan oplosmiddelen. Notitie Notitie Aan De Schoenherstelbranche Auteurs Selma Hertsenberg Marc Lurvink Dick Brouwer Maikel van Niftrik Erik Tielemans Onderwerp Rapportage onderzoek naar "Self Assessment" en blootstelling aan oplosmiddelen

Nadere informatie

Veiligheidsgegevensfiche

Veiligheidsgegevensfiche Aanmaakdatum: 26/02/04 - Revisiedatum: 14/05/12 - Revisie: 08 Pagina: 1 / 6 1- IDENTIFICATIE VAN DE SUBSTANTIE/VOORBEREIDING EN VAN VENNOOTSCHAP/HET BEDRIJF: Naam van het product: Soldeercrème SIRIUS TM

Nadere informatie

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening. WETTELIJK KADER

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening. WETTELIJK KADER memo aan: van: Gemeente De Ronde Venen en De Stichtse Vecht Johan van der Burg datum: 28 augustus 2014 betreft: Luchtkwaliteit Fietsbrug bij Nigtevecht project: 130530 INLEIDING Aan de zuidzijde van Nigtevecht

Nadere informatie

Product naam: MM14039

Product naam: MM14039 Product naam: MM14039 Specificaties MM14039: Groep Spaarlamp CFL Soort Zenia Classic CFL Levensduur 10.000u RA 82 Wattage 2W Beschermingsgraad IP20 Spanning 230V Lengte 73mm Lichtkleur K (blauw) Diameter

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie Gezondheid en Beroepsmatige Blootstelling aan Stoffen (GBBS, voorheen WGD) van de Gezondheidsraad

Nadere informatie

Product naam: MM02142

Product naam: MM02142 Product naam: MM02142 Specificaties MM02142: Groep Spaarlamp CFL Soort Zenia Classic CFL Levensduur L90 8.000u RA 82 Wattage 11W Beschermingsgraad IP20 Spanning 230V Adapter 3 Fase Euro track Lichtkleur

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE A

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE A ONDERWERP Luchtkwaliteitsonderzoek REC Harlingen storing 12 november 2018 DATUM 20 november 2018 PROJECTNUMMER C05055.000169 ONZE REFERENTIE 083725337 A VAN ing. A. (Abdu) Boukich AAN Omrin Inleiding Op

Nadere informatie

De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie. Kies de opruiminstructie die op uw situatie van toepassing is.

De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie. Kies de opruiminstructie die op uw situatie van toepassing is. Opruiminstructies De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie. Kies de opruiminstructie die op uw situatie van toepassing is. Barometer, bloedrukmeter of een ander product

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie Gezondheid en beroepsmatige blootstelling aan stoffen (Commissie GBBS; één van de vaste commissies

Nadere informatie

Dioxine emissie oktober verspreidingsberekeningen. D. Spoelstra F. Duijm

Dioxine emissie oktober verspreidingsberekeningen. D. Spoelstra F. Duijm NOTITIE Onderwerp REC Harlingen Project Dioxine emissie oktober 2015 - verspreidingsberekeningen Opdrachtgever FUMO Projectcode LW217-12 Status Definitief Datum 22 februari 2016 Referentie LW217-12/16-003.173

Nadere informatie

RAPPORT LUCHTKKWALITEIT

RAPPORT LUCHTKKWALITEIT RAPPORT LUCHTKKWALITEIT Kerkstraat te Renswoude Gemeente Renswoude Opdrachtgever: Contactpersoon: de heer M. Wolleswinkel de heer M. Wolleswinkel Documentnummer: 20152200/C01/RK Datum: 1 oktober 2015 Opdrachtnemer:

Nadere informatie

Datum Onze referentie Blad

Datum Onze referentie Blad Inleiding Op verzoek van Tata Steel Nederland, Wenckebachstraat 1, 1951 JZ Velsen- Noord, Nederland (hierna gerefereerd als TataSteel), heeft TNO Innovation for Life (hierna gerefereerd als TNO) onderzocht

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD 1 Identificatie van de stof of het preparaat en van de vennootschap/onderneming Naam van produkt: Photoreceptor Pumice Data Sheet Nummer: 4-0011 2. 2. 1 Produktcode: 43P70 Scheikundige

Nadere informatie

Memo INLEIDING. 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening. WETTELIJK KADER. Gemeente West Maas en Waal

Memo INLEIDING. 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening. WETTELIJK KADER. Gemeente West Maas en Waal Memo aan: van: Gemeente West Maas en Waal Paul Kerckhoffs datum: 25 maart 2015 betreft: Luchtkwaliteit Gouden Ham/De Schans project: 90249 INLEIDING In het recreatiegebied De Gouden Ham is men voornemens

Nadere informatie

Samenvatting. Nederlands onderzoek aanleiding voor vragen aan Gezondheidsraad

Samenvatting. Nederlands onderzoek aanleiding voor vragen aan Gezondheidsraad Samenvatting Nederlands onderzoek aanleiding voor vragen aan Gezondheidsraad In Nederland wordt naar schatting een half miljoen werknemers met enige regelmaat blootgesteld aan organische oplosmiddelen.

Nadere informatie

KINDEROPVANG NIEUWSBRIEF NOVEMBER 2015 KWALITEITSEISEN HETZELFDE VOOR KINDEROPVANG EN PEUTERSPEELZALEN PER 1 JULI 2015.

KINDEROPVANG NIEUWSBRIEF NOVEMBER 2015 KWALITEITSEISEN HETZELFDE VOOR KINDEROPVANG EN PEUTERSPEELZALEN PER 1 JULI 2015. NIEUWSBRIEF KINDEROPVANG KWALITEITSEISEN HETZELFDE VOOR KINDEROPVANG EN PEUTERSPEELZALEN PER 1 JULI 2015. Voor kinderdagverblijven is sinds 1 juli 2013 het vierogenprincipe verplicht. Vanaf 1 juli 2015

Nadere informatie

memo Luchtkwaliteit Rijksweg 20-1 te Drempt 100968

memo Luchtkwaliteit Rijksweg 20-1 te Drempt 100968 memo aan: van: Gemeente Bronckhorst Johan van der Burg datum: 8 juni 2011 betreft: Project: Luchtkwaliteit Rijksweg 20-1 te Drempt 100968 INLEIDING Op het perceel Rijksweg 20-1 te Drempt (gemeente Bronkhorst)

Nadere informatie

HSE guidelines december 2012 KWIK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines december 2012 KWIK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS H HSE guidelines december 2012 KWIK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan gesloten installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

Fijn stof in Nederland: stand van zaken en beleidsimplicaties na het tweede BOP. onderzoeksprogramma

Fijn stof in Nederland: stand van zaken en beleidsimplicaties na het tweede BOP. onderzoeksprogramma Fijn stof in Nederland: stand van zaken en beleidsimplicaties na het tweede BOP onderzoeksprogramma Fijn stof in Nederland: stand van zaken en beleidsimplicaties na het tweede BOP onderzoeksprogramma

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie WGD van de Gezondheidsraad gezondheidskundige advieswaarden af voor stoffen in de lucht waaraan

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie WGD van de Gezondheidsraad gezondheidskundige advieswaarden af voor stoffen in de lucht waaraan

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie Gezondheid en beroepsmatige blootstelling aan stoffen (GBBS) van de Gezondheidsraad gezondheidskundige

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE B

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE B ONDERWERP Luchtkwaliteitsonderzoek REC Harlingen storing 6 oktober 2018 DATUM 2 november 2018 PROJECTNUMMER C05055.000169 ONZE REFERENTIE 083701871 B VAN ing. A. (Abdu) Boukich AAN Omrin 1. Inleiding Op

Nadere informatie

TL-buizen en -armaturen

TL-buizen en -armaturen TL-buizen en -armaturen Omschrijving Kwikdamp-verlichtingselementen kunnen opgesplitst worden in twee fracties: - Armaturen; - Lampen. De verwerking van kwikdamp-verlichtingselementen houdt risico s in

Nadere informatie

Deelrapportage. Zware metalen en chroom-6 in stof. Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Eygelshoven

Deelrapportage. Zware metalen en chroom-6 in stof. Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Eygelshoven Deelrapportage Zware metalen en chroom-6 in stof Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Eygelshoven Unit Medische Milieukunde, GGD Zuid Limburg, Geleen, september 2015 Seksuele Gezondheid, Infectieziekten

Nadere informatie

L. Indicatieve effecten Luchtkwaliteit

L. Indicatieve effecten Luchtkwaliteit L. Indicatieve effecten Luchtkwaliteit 73 Bijlage L Indicatieve bepaling effect alternatieven N 377 op luchtkwaliteit Inleiding De provincie Overijssel is voornemens de N 377 Lichtmis Slagharen (verder

Nadere informatie

Een beginnershandleiding voor energiezuinige verlichting

Een beginnershandleiding voor energiezuinige verlichting Een beginnershandleiding voor energiezuinige verlichting Waarom leren over energiezuinige verlichting in je huis? Het is uitgewezen dat we ongeveer 90% van ons leven binnenshuis doorbrengen. Een goed verlichte

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDIG ONDERBOUWDE GRENSWAARDEN

GEZONDHEIDSKUNDIG ONDERBOUWDE GRENSWAARDEN GEZONDHEIDSKUNDIG ONDERBOUWDE GRENSWAARDEN Waar ligt de grens? Is een grens te bepalen? Grenzen: België-Nederland GEZONDHEIDSKUNDIG ONDERBOUWDE GRENSWAARDEN Hoe deden/doen we het in de GBBS van de Gezondheidsraad?

Nadere informatie

Luchtkwaliteitmetingen in Alblasserdam. Jaarrapportage 2016

Luchtkwaliteitmetingen in Alblasserdam. Jaarrapportage 2016 Luchtkwaliteitmetingen in Alblasserdam Jaarrapportage 2016 Colofon Raad van Accreditatie De DCMR Milieudienst Rijnmond is door de Raad voor Accreditatie geaccrediteerd voor de NEN-EN-ISO/IEC 17025:2005

Nadere informatie

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening; WETTELIJK KADER Gemeente Brunssum Johan van der Burg

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening; WETTELIJK KADER Gemeente Brunssum Johan van der Burg memo aan: van: Gemeente Brunssum Johan van der Burg datum: 4 april 2014 betreft: Luchtkwaliteit Ei van Brunssum project: 90217.04 INLEIDING In het centrum van de Brunssum wordt een extra winkellus gerealiseerd

Nadere informatie

Tipkaart 22.2 H 6. Benzeen (C 6. Algemene gegevens CAS nr: 71-43-2 EU-etikettering: R-zinnen: 45-46-11-36/8-48/23/24/25-65 S-zinnen: 53-45

Tipkaart 22.2 H 6. Benzeen (C 6. Algemene gegevens CAS nr: 71-43-2 EU-etikettering: R-zinnen: 45-46-11-36/8-48/23/24/25-65 S-zinnen: 53-45 Benzeen (C 6 H 6 ) Algemene gegevens CAS nr: 71-43-2 EU-etikettering: R-zinnen: 45-46-11-36/8-48/23/24/25-65 S-zinnen: 53-45 Licht ontvlambaar Schadelijk CLP (EU-GHS): Signaalwoord: GEVAAR H: 225-350-340-372***-304-319-315

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD Pagina 1

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD Pagina 1 Pagina 1 1. Identificatie van de stof of het preparaat en van de vennootschap / onderneming Productbenaming: Plasticrète deel A : P- Cast A02 Gebruik: Diverse industriële toepassingen. Verantwoordelijke

Nadere informatie

Samenvatting. Adviesvragen

Samenvatting. Adviesvragen Samenvatting Adviesvragen Gevaarlijke stoffen die tijdens een calamiteit vrijkomen in de lucht kunnen de gezondheid van mensen in het omringende gebied bedreigen. Zulke gassen of dampen kunnen ontsnappen

Nadere informatie

De Commissie dient een voorstel in voor grenswaarden voor de luchtkwaliteit voor benzeen en koolmonoxide

De Commissie dient een voorstel in voor grenswaarden voor de luchtkwaliteit voor benzeen en koolmonoxide IP/98/1049 Brussel, 2 december 1998 De Commissie dient een voorstel in voor grenswaarden voor de luchtkwaliteit voor benzeen en koolmonoxide De Europese Commissie heeft een voorstel voor een richtlijn

Nadere informatie

Enkelvoudige R-zinnen 1 In droge toestand ontplofbaar 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken.

Enkelvoudige R-zinnen 1 In droge toestand ontplofbaar 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken. Enkelvoudige R-zinnen 1 In droge toestand ontplofbaar 2 Ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken. 3 Ernstig ontploffingsgevaar door schok, wrijving, vuur of andere ontstekingsoorzaken.

Nadere informatie

Vermeden CO 2 emissies door recycling van e-waste

Vermeden CO 2 emissies door recycling van e-waste Vermeden CO 2 emissies door recycling van e-waste Monitoring 2013 Datum: 6-5-2014 Versie: Eindrapport Project nummer: CL1039 In opdracht van: Hendrik Bijker, Wecycle. Uitgevoerd door: Jorrit Leijting,

Nadere informatie

Brandgevaar: moeilijk brandbaar.

Brandgevaar: moeilijk brandbaar. Algemene gegevens CAS nr: 74-83-9 EU-etikettering: R-zinnen: 23/25-36/37/38-48/20-50-59-68 S-zinnen: 1/2-15-27-36/39-38-45-59-61 zeer giftig milieugevaarlijk CLP(EU-GHS): Signaalwoord: GEVAAR H: 280-341-331-301-373**-319-335-315-400-EUH059

Nadere informatie

BNR PRODUCTS LED GROEN BOEK. Een kostenvergelijking van led met traditionele gloeilampen, halogeen spots en CFL spaarlampen

BNR PRODUCTS LED GROEN BOEK. Een kostenvergelijking van led met traditionele gloeilampen, halogeen spots en CFL spaarlampen BNR PRODUCTS LED GROEN BOEK Een kostenvergelijking van led met traditionele gloeilampen, halogeen spots en CFL spaarlampen Voorwoord Led verlichting is duur! Het is een veel voorkomende opmerking. Terecht

Nadere informatie

Toolbox-meeting Gevaarlijke stoffen

Toolbox-meeting Gevaarlijke stoffen Toolbox-meeting Gevaarlijke stoffen Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding In het dagelijks leven kunnen we niet meer zonder chemische stoffen.

Nadere informatie

1. RISK & SAFETY ZINNEN

1. RISK & SAFETY ZINNEN 1. RISK & SAFETY ZINNEN Risico en Veiligheidszinnen op etiketten en veiligheidsbladen R-zinnen geven bijzondere gevaren (Risks) aan. S-zinnen geven veiligheidsaanbevelingen (Safety) aan. De zinnen zijn

Nadere informatie

PX-10. Onderzoek naar blootstelling en gezondheidsrisico s bij Defensie personeel

PX-10. Onderzoek naar blootstelling en gezondheidsrisico s bij Defensie personeel PX-10 Onderzoek naar blootstelling en gezondheidsrisico s bij Defensie personeel Prof. dr. ir. Erik Lebret Chief Science Officer RIVM Integrale Risicobeoordeling 1 28 januari 2016 Aanleiding RIVM onderzoek

Nadere informatie