Olympische Winterspelen 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Olympische Winterspelen 2018"

Transcriptie

1 Olympische Winterspelen 2018 een sportief bordspel met teamchallenges

2 PyeongChang 2018 Een sportief bordspel Het themapakket Olympische Winterspelen wordt je aangeboden door KoningsspelenPakket.nl

3 Olympische Winterspelen 2018 Van 8 tot 26 februari vinden de Olympische Winterspelen plaats in en rond Pyeong- Chang in Zuid-Korea. Een goede aanleiding om sportief aan de slag te gaan. Met behulp van de materialen uit dit Thema-Pakket kan eenvoudig een sportieve Olympische activiteit georganiseerd worden. We hebben voor jullie een bordspel uitgewerkt dat zowel aan tafel als in de gymzaal of op het sportveld gespeeld kan worden. Voor de variant in de gymzaal of op het sportveld zijn een aantal sportieve spelen uitgewerkt. Het motto van de Spelen is passie en verbondenheid. Vandaar dat we gekozen hebben voor teamchallenges. (Tijdelijk) minder mobiel? Geen probleem, je kunt het bordspel ook aan tafel spelen met aangepaste opdrachten. Voor de begeleiding van de activiteiten op basisscholen kunnen leerkrachten, stagiaires, ouders of bovenbouwleerlingen ingezet worden. Aan de hand van de spelkaarten is snel duidelijk wat de bedoeling van elke teamchallenge is. Liever een gewone sportdag met een sport- en spelcircuit? Ook dat is mogelijk met dit thema pakket. Er zijn immers 2 maal 15 spellen uitgewerkt op handige spelkaarten :-) Inhoud pakket: (pdf bestanden) Stappenplan Olympische Winterspelen 2018 (dit document) Opdrachten bordspel Spelbord Spelkaarten met uitgewerkte spellen Spelletjeskaarten met uitgewerkte spellen Scorekaart voor de spelleider Printvel curlingbaan Naambadges Medaille als beloning voor de sportieve prestaties in kleur en als kleurplaat Certificaat Vlaggetjes en slingers als kleurplaat Afstreeplijstje om te helpen bij de voorbereidingen Scorekaart / afvinkkaart voor teams Wisselschema s reguliere sport- en speldag Wil je ons en anderen laten weten wat je van het pakket vindt? Dat kan hier:

4 PyeongChang 2018 Een sportief bordspel De spelen kunnen worden aangeboden tijdens een sport- en speldag welke in het teken staat van de Olympische Winterspelen. Ook is het mogelijk om de verschillende spelen te spreiden over meerdere momenten. Voor basisscholen zou dit bijvoorbeeld kunnen betekenen dat tijdens een aantal opeenvolgende gymlessen telkens één sport aan bod komt. Enkele (algemene) tips bij de organisatie van een sport- en speldag met als thema de Olympische Winterspelen Formeer een team als er meerdere groepen deelnemen aan het bordspel en verdeel de taken: een mogelijke verdeling is een sport- en spelcommissie, een begeleidingscommissie en een PR-commissie. Bepaal tijdig de locatie van de sportdag en bepaal of er een programma komt voor een enkele groep, de hele school of dat er verschillende programma s komen voor bijvoorbeeld onderbouw, middenbouw en bovenbouw. Betrek leerlingen, ouders en eventueel lokale sportverenigingen. Is samenwerking met een vereniging of andere school een optie? Vraag om hulp voor de begeleiding bij bijvoorbeeld een ROC, MBO of middelbare school. Zorg voor een alternatief programma voor het geval het slecht weer is! Informeer bij lokale fondsen, de gemeente of de provincie of zij een financiële bijdrage kunnen/willen leveren. Wie weet kun je het nog grootser aanpakken. Overweeg of de Olympische Winterspelen het slotstuk kunnen worden van een themaweek waarin verschillende landen en culturen, bewegen en/of gezondheid centraal staan. Maak een overzicht van alle benodigde materialen en zorg dat deze tijdig beschikbaar zijn. Zorg voor een overzicht van de verschillende taken (voorbereiding en de dag zelf) en vermeld daarbij wie verantwoordelijk is voor de uitvoering van de taak. (Vooral van belang bij het spelen van het spel met meerdere groepen) Deel het draaiboek uit aan alle leerkrachten en begeleiders. Zorg voor een plattegrond zodat iedereen weet waar welk spel gespeeld gaat worden. Vergeet de EHBO niet! Evalueer na afloop hoe alles verlopen is en noteer de bevindingen, deze informatie is handig bij de voorbereidingen van een volgende sport- en speldag.

5 Stap 1 Als je het bordspel speelt komen alle Olympische wintersporten aan bod. Speel je niet het bordspel maar gebruik je de spellen voor een circuit? Maak een keuze uit het activiteitenaanbod en vul het aanbod desgewenst aan. De meeste activiteiten zijn voor leerlingen van alle groepen geschikt doordat er niveau aanpassingen mogelijk zijn. Geef elke activiteit een nummer, kleur of symbool. Houd bij de keuze van activiteiten rekening met de beschikbare ruimte. Stap 2 Zorg voor een goede groepsindeling. Er zijn verschillende mogelijkheden om de groepjes samen te stellen. Gedacht kan worden aan een indeling op leeftijd. Ook kan worden gekozen voor een indeling waarbij leerlingen van alle leeftijden samen in een groepje deelnemen. Voor een aantal activiteiten is een minimale groepsgrootte nodig. Houd hier rekening mee bij het indelen. Stap 3 Kies hoe de begeleiding ingevuld gaat worden. Krijgt elk groepje een eigen begeleider (volwassene of bovenbouw leerling?) of komt er bij elk spel een vaste spelbegeleider? Zorg voor een aanspreekpunt voor het geval er onduidelijkheden zijn over de activiteiten. Tip: vraag (groot)ouders, studenten, stagiaires, oud leerlingen... Stap 4 Zorg dat de spelleider bij het spelbord een scorekaart heeft met een totaaloverzicht van alle groepen. Maak voor elk groepje een scorekaart waarop aangegeven staat aan welke spelen ze hebben deelgenomen. Zorg er voor dat het voor de leerlingen duidelijk is in welke groep ze zitten door de groepen een verschillende kleur kaart te geven of een eigen kleur naambadge. De groep als geheel krijgt punten of een aantekening dat de activiteit volbracht is. Stap 5 Zorg er voor dat de materialen voor de activiteiten klaar liggen. Dit kan zijn op een centrale plaats waarvandaan de spelleiders het materiaal voor een spel meenemen naar de juiste locatie. Een andere mogelijkheid is om voor elk spel het materiaal op de juiste plaats klaar te leggen.

6 PyeongChang 2018 Een sportief bordspel Algemene speelwijze Nodig: Spelbord Opdrachten bordspel Per groepje een pion (Grote) dobbelsteen Spelkaarten Olympische Winterspelen 2018 Materialen voor de spellen zoals beschreven op de spelkaarten (zet de spellen van tevoren klaar) Extra voorbereiding bij het spelen met meer dan vier teams: Zorg voor een aantal spelleiders die twee teams kunnen begeleiden bij het spelen van een spel. De spelleiders beslissen wanneer een spel afgelopen is zodat de teams weer naar het spelbord kunnen terugkeren. Gedurende de tijd dat twee teams een spel spelen nemen ze niet verder deel aan het spel en slaan ze dus hun beurt over als ze aan de beurt zijn om met de dobbelsteen te gooien. Uitleg: Maak groepjes van 4 8 personen Leg het spelbord op een centrale plaats op het terrein Ieder groepje krijgt een pion Alle teams gooien om de beurt met de dobbelsteen. Het team dat het hoogste aantal punten gooit mag beginnen. Daarna gooien de teams in een vaste volgorde. Er mogen meerdere teams op een vakje komen te staan. Komt jouw team op een vakje waar een opdracht bij hoort, dan leest de spelleider de opdracht voor en voer je met je team (en eventueel samen met een ander team) de opdracht uit. Het team dat als eerste bij de olympische ringen aankomt heeft gewonnen. Alternatief: Voor elk spel dat een team gespeeld heeft ontvangt het team een aantal punten. Het winnende team krijgt 18 punten, het verliezende team krijgt 9 punten. Het team dat als eerste bij de olympische ringen aankomt krijgt 75 winstpunten. Elk ander team krijgt evenveel winstpunten als het getal van het vakje waar ze op staan op het moment dat het eerste team bij de olympische ringen aankomt. Tel de winstpunten en de spelpunten bij elkaar op. Welk team heeft aan het einde in totaal de meeste punten?

7 Overzicht Olympische sporten 1) Willem-Alexander schaatst met Sven en Irene (Schaatsen) 2) Schieten in de sneeuw (Biathlon) 3) Team De Bruin in actie (Bobsleeën) 4) Buckelpiste geen probleem (Freestyleskiën) 5) Mikken, schuiven en vegen (Curling) 6) Samen op de lange latten (Langlaufen) 7) Vliegen naar voorsprong (Noordse combinatie) 8) Soohorang op de schans (Schansspringen) 9) In de voetsporen van Nicolien (Snowboarden) 10) Slalom op de latten (Alpineskiën) 11) Buikglijdend de baan over (Skeleton) 12) Voeten vooruit en gaan (Rodelen) 13) Pirouette op het ijs (Kunstrijden) 14) Het ijs op met Sjinkie Knegt (Shorttrack) 15) Hockey in Kwangdong (IJshockey)

8 Materialen overzicht (spelkaarten) 1) Willem-Alexander schaatst met Sven en Irene (Schaatsen) krijt of tape voor start & finishlijn stopwatch fluitje of startpistool 4 (oude) keukenhanddoeken bij een vlakke gladde ondergrond of 4 plastic bakken / schoenendozen 2) Schieten in de sneeuw (Biathlon) krijt of tape voor start-finishlijn pionnen om het parcours uit te zetten (ronde met een punt waar het schieten plaatsvindt) stopwatch fluitje of startpistool 5 blikken / schietschijven (per team) 8 pittenzakken (per team) 3) Team De Bruin in actie (Bobsleeën) krijt of tape om start en finish aan te geven stopwatch skateboards of karren pionnen om de baan te markeren 4) Buckelpiste geen probleem (Freestyleskiën) krijt of tape voor start-finishlijn 20 hoepels of fietsbanden 2 foamballen 5) Mikken, schuiven en vegen (Curling) tape / krijt om het speelveld te markeren 8 pittenzakken: 2 kleuren, 4 per kleur 1 bal (niveau 2) 6) Samen op de lange latten (Langlaufen) 2 paar familie-ski s pionnen of tape voor start- en finish en eventueel het aanbrengen van een spoor

9 Materialen overzicht (spelkaarten) 7) Vliegen naar voorsprong (Noordse combinatie) 2 banken naast elkaar aan 1 zijde op een 3e bank geplaatst (oplopend aanloopvlak voor het schansspringen) met daar achter matjes meetlint pionnen of tape voor start- en finish van het langlaufen 4 plastic bakken / schoenendozen of 2 paar familieski s (teamchallenge) eventueel 4 1-meter stokken 8) Soohorang op de schans (Schansspringen) 2 stel ringen met trapezestok of schommels matjes 9) In de voetsporen van Nicolien (Snowboarden) 1-meter stokken 3 matjes 10) Slalom op de latten (Alpineskiën) 2 paar familie-ski s pionnen of tape voor start- en finish pionnen of paaltjes om de slalom uit te zetten 11) Buikglijdend de baan over (Skeleton) meerdere skateboards plastic bakken / manden met vlakke bovenrand veel tennisballen / pingpongballen 12) Voeten vooruit en gaan (Rodelen) 2 skateboards of karretjes waar iemand ruglings op kan liggen pionnen of tape voor start- en finish 13) Pirouette op het ijs (Kunstrijden) pionnen of tape voor start- en finish ballonnen pionnen om een afwisselend parcours te markeren

10 Materialen overzicht (spelkaarten) 14) Het ijs op met Sjinkie Knegt (Shorttrack) foambal 4 pionnen (op elke hoek van het speelveld een pion) eventueel meer pionnen om een extra baan voor de loper uit te zetten mand of hoepel eventueel voor niveau 2 een basket of korf 15) Hockey in Kwangdong (IJshockey) (uni)hockeysticks / 1-meter stokken pionnen/doeltjes puck / zachte bal / touwring partijlintjes

11 Materialen overzicht (spelletjeskaarten) 1) Willem-Alexander schaatst met Sven en Irene (Schaatsen) tape voor start-finishlijn 4 muntjes gladde tafel of andere vlakke ondergrond 2) Schieten in de sneeuw (Biathlon) tape voor start-finishlijn 4 muntjes 16 postbode elastieken 10 plastic bekertjes 3) Team De Bruin in actie (Bobsleeën) tape om een startlijn aan te geven 2 speelgoedautootjes 4) Buckelpiste geen probleem (Freestyleskiën) 2 plastic waterflesjes met een laagje water 5) Mikken, schuiven en vegen (Curling) curlingbaan geprint op minimaal A3 formaat 3 muntjes per speler 6) Samen op de lange latten (Langlaufen) tape voor start-finishlijn 4 muntjes 7) Vliegen naar voorsprong (Noordse combinatie) 2 postbode elastieken 2 proppen papier tape voor start-finishlijn 4 muntjes

12 Materialen overzicht (spelletjeskaarten) 8) Soohorang op de schans (Schansspringen) postbode elastieken proppen papier 9) In de voetsporen van Nicolien (Snowboarden) speelgoed autootjes pionnen tape voor start- en finishlijn 10) Slalom op de latten (Alpineskiën) bekers / verzwaarde plastic bekertjes (slalom) tape voor start-finishlijn 2 rietjes 2 pingpongballetjes of proppen papier 11) Buikglijdend de baan over (Skeleton) speelkaarten of kwartetkaarten 12) Voeten vooruit en gaan (Rodelen) 2 dienbladen met een opstaande rand (bij voorkeur rond) 2 knikkers 13) Pirouette op het ijs (Kunstrijden) voor alle spelers een muntje 14) Het ijs op met Sjinkie Knegt (Shorttrack) 4 muntjes 2 fluitjes 15) Hockey in Kwangdong (IJshockey) voor elke speler een rietje pingpongballetje of prop papier 4 bekers of tape om de doeltjes te maken

13 Extra downloads & maatwerk Ben je enthousiast over dit themapakket? Wij bieden nóg meer leuke spellen aan. Ga hiervoor naar onze website. Je vindt ze op de menubalk onder extra s. Andere themapakketten Koninklijk kwartet Koninklijk sudoku in 3 varianten Koninklijk drie op een rij Koninklijk memory Wilhelmus in pictoschrift Geprinte en gestanste medailles (dát scheelt een hoop knipwerk!) Diverse spelkaarten Koningsspelen Ben je geïnteresseerd in maatwerk? Wij verzorgen graag een certificaat met het logo van de school, geprinte materialen, extra spelkaarten, etc. Informeer naar de mogelijkheden: info@koningsspelenpakket.nl Via de website is ook ons eigen Koninklijk Kwartet te bestellen.

14 Over de makers Geke Versprille Onderwijsadviseur Geke van Goed-Gezien.nl is verantwoordelijk voor het inhoudelijke deel van het sport en spel circuit. Jarenlang was zij vakleerkracht LO. Tegenwoordig biedt zij advies, training en (beeld)begeleiding aan scholen en ontwikkelt zij materialen. Ze is auteur van o.a. De Groep Centraal, Sociaal Centraal en WeFace.it. Linda Thuijs Grafisch ontwerpster Linda van LindaThuijs.nl ontwerpt en illustreert de printvellen en verzorgt de opmaak van alle communicatie middelen. Ze adviseert Bed & Breakfast ondernemers met internet marketing en huisstijl om hun lievelingsgasten aan te spreken. KoningsspelenPakket.nl Wil je op de hoogte gehouden worden van de laatste nieuwtjes? Volg ons op Facebook. Volgend jaar (weer) een gratis KoningsspelenPakket ontvangen? Via de website kun je je het hele jaar door inschrijven voor het gratis Koningsspelen- Pakket.

KoningsspelenPakket 2017

KoningsspelenPakket 2017 KoningsspelenPakket 2017 een sport- en spelcircuit voor de basisschool KoningsspelenPakket 2017 Een sport- en spelcircuit voor de basisschool Het gratis KoningsspelenPakket wordt aangeboden door KoningsspelenPakket.nl

Nadere informatie

KoningsspelenPakket 2018

KoningsspelenPakket 2018 KoningsspelenPakket 2018 een sport- en spelcircuit voor de basisschool KoningsspelenPakket 2018 Een sport- en spelcircuit voor de basisschool Het gratis KoningsspelenPakket wordt aangeboden door KoningsspelenPakket.nl

Nadere informatie

KoningsspelenPakket 2016

KoningsspelenPakket 2016 KoningsspelenPakket 2016 een sport- en spelcircuit voor de basisschool KoningsspelenPakket 2016 Een sport- en spelcircuit voor de basisschool Het gratis KoningsspelenPakket wordt aangeboden door KoningsspelenPakket.nl

Nadere informatie

KoningsspelenPakket 2015. een sport- en spelcircuit voor de basisschool

KoningsspelenPakket 2015. een sport- en spelcircuit voor de basisschool KoningsspelenPakket 2015 een sport- en spelcircuit voor de basisschool KoningsspelenPakket 2015 Een sport- en spelcircuit voor de basisschool Het gratis KoningsspelenPakket wordt u aangeboden door KoningsspelenPakket.nl

Nadere informatie

Oranje slingers. Stofzuigen bij Maxima & Willem-Alexander. Speluitleg: Speluitleg:

Oranje slingers. Stofzuigen bij Maxima & Willem-Alexander. Speluitleg: Speluitleg: Stofzuigen bij Maxima & Willem-Alexander Dit spel kan het best in een afgeschermde ruimte gespeeld worden. Verspreid alle ballen door de hele ruimte. Eén speler gaat op de buik op het skateboard liggen

Nadere informatie

Sporttoernooi. KoningsspelenPakket

Sporttoernooi. KoningsspelenPakket Sporttoernooi KoningsspelenPakket Met een toernooivorm zijn de kinderen actief en intensief bezig. Als er een groot sportveld in de buurt van de school is, kan dit een mooie activiteit zijn om alle kinderen

Nadere informatie

Sportonderdeel Discipline Nederlandse tijd. Biatlon 20 km Individueel mannen uur uur

Sportonderdeel Discipline Nederlandse tijd. Biatlon 20 km Individueel mannen uur uur Donderdag 13 februari 2014 Biatlon 20 km Individueel 15.00-17.00 Curling Round Robin vr: 06.00-09.00 m: 11.00-14.00 vr: 16.00-19.00 Freestyleskiën Slope-style 07.15-09.00 10.30-11.30 IJshockey Groepswedstrijdenvrouwen

Nadere informatie

Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Winterspelen

Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Winterspelen Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Winterspelen Les 1: Vier wintersporten Inleiding: Warming-up Kern: Schansspringen, IJshockey, Curling, Reuzenslalom Afsluiting: Olympische ringen werpen 5 minuten 30 minuten

Nadere informatie

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen LES 41. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN Groep 3/4: Mikken met touwzwaaien. - De leerling kan al zwaaiend, met de voeten een pittenzakje in een hoepel leggen. Vies en lekkertje. - De loper rent als hij niet

Nadere informatie

Teamleden: Teamleden: punten totaal. punten totaal

Teamleden: Teamleden: punten totaal. punten totaal Teamleden: Teamleden: Spel Score Spel Score punten totaal punten totaal Hoe ver vliegt Willem Alexander? 2 tjoeks 2 ballen (met afbeelding van Willem Alexander?) tape / lint / pionnen of meetlint om de

Nadere informatie

Auditieve oefeningen thema Olympische winterspelen

Auditieve oefeningen thema Olympische winterspelen Auditieve oefeningen thema Olympische winterspelen Boek van de week: 1; 2; 3; 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op de voorkant Hoe zou het boek heten Waarom denk je

Nadere informatie

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord Het spelen van levend ganzenbord Voor het spelen van het levend ganzenbord verdeel je de deelnemers in minimaal twee groepen. Deze groepen spelen het levend ganzenbord tegen elkaar. Het doel van het levend

Nadere informatie

Draaiboek. Koningsspelen. Brede school

Draaiboek. Koningsspelen. Brede school Draaiboek Koningsspelen Brede school Inhoud BLZ. Hoofdstuk 1. Groep 1 en 2 2 1.1. Spellen 2 1.2 Tijdschema (tijdschema groep 3 t/ 8 zie pagina 7) 3 1.3 Materialenlijst 3 Hoofdstuk 2. Groep 3 t/m 8 4 2.1

Nadere informatie

DE WEK Programma Site De olympische spelen. De Olympische Spelen. http://www.wek-site.com Pagina 1 van 1

DE WEK Programma Site De olympische spelen. De Olympische Spelen. http://www.wek-site.com Pagina 1 van 1 De Olympische Spelen http://www.wek-site.com Pagina 1 van 1 leeftijd: 6-12 jaar terrein: buiten Het Spel De kinderen worden opgedeeld in kleine groepjes met elk een vaste begeleider, of bij elk spel wordt

Nadere informatie

LES 26. GROEP: 3 t/m 8 Sportspelen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN:

LES 26. GROEP: 3 t/m 8 Sportspelen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN: LES 26. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Mattendribbelspel: - De leerling dribbelt voorzichtig langs de afpakkers heen. Mikken: - De leerling kan de bal overrollen naar de andere leerling over

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Legenda. Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen. Onderdeel van FetFit 2

Inhoudsopgave. Inleiding. Legenda. Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen. Onderdeel van FetFit 2 FetFit Beweeglessen Inhoudsopgave Inleiding Legenda Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen Onderdeel van FetFit 2 Inleiding In deze map vindt u beweeglessen, die onderdeel zijn

Nadere informatie

MaVoLyMpIcS 23 februari

MaVoLyMpIcS 23 februari MaVoLyMpIcS 23 februari 1 Schaatsen 6 tweemansbob 2 Curling 7 Sneeuwbaltrefbal 3 Boardercross 8 Teampursuit 4 Skeleton 9 Stoeltrack 5 Eenmansbob 10 Biathlon De Mavolympics Hoi, je bent vandaag deelnemer

Nadere informatie

Groep 5/6 - De leerling kent de basisregels, nu worden de regels verder uitgebreid. Ook deze moet de leerling kunnen toepassen.

Groep 5/6 - De leerling kent de basisregels, nu worden de regels verder uitgebreid. Ook deze moet de leerling kunnen toepassen. LES 11. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Bewegen op muziek: - De leerlingen kunnen de Leeuwenkoning dans vrij door de zaal uitvoeren waarbij het accent ligt op het nadoen van bewegingen en uitbeelden

Nadere informatie

voor de Koningssportdag van de voor basisscholen Koningsspelen

voor de Koningssportdag van de voor basisscholen Koningsspelen 6 tips voor de Koningssportdag van de voor basisscholen Koningsspelen De meeste scholen hebben veel ervaring met het organiseren van sportdagen. Echter de Koningssportdag van de Koningsspelen is een bijzonder

Nadere informatie

Draaiboek Koningsspelen Gelderland

Draaiboek Koningsspelen Gelderland Draaiboek Koningsspelen Gelderland Vrijdag 22 april 2016 1 Inleiding Na het succes van voorgaande jaren worden ook dit jaar de Koningsspelen gehouden en wel op vrijdag 22 april. De Gelderse Sport Federatie

Nadere informatie

LES 5 Sportlessen. Kern: Drie winteroefeningen LES 1 - ONDERBOUW. Afsluiting: Reactiespel. Inleiding (10 minuten)

LES 5 Sportlessen. Kern: Drie winteroefeningen LES 1 - ONDERBOUW. Afsluiting: Reactiespel. Inleiding (10 minuten) LES 1 - ONDERBOUW LES 5 Sportlessen Drie winteroefeningen Inleiding: Bobslee Kern: Drie winteroefeningen Afsluiting: Reactiespel 10 minuten 25 minuten 10 minuten Inleiding (10 minuten) Bobslee Twee leerlingen

Nadere informatie

Mochten er vragen zijn, neem dan gerust contact op met de combinatiefunctionaris in uw wijk of via 038 423 66 86.

Mochten er vragen zijn, neem dan gerust contact op met de combinatiefunctionaris in uw wijk of via 038 423 66 86. 1 Inleiding De Koningsspelen zijn een sportief Oranjefeest voor alle kinderen in het basisonderwijs in Nederland en het Caribisch gebied. In 2013 zijn de eerste Koningsspelen georganiseerd in het kader

Nadere informatie

Geef kinderen steeds even de tijd om iedere spelopdracht uit te spelen.

Geef kinderen steeds even de tijd om iedere spelopdracht uit te spelen. Titel: Wintersport bezorger Groep: 5 Werkvorm(en): pantomime. Activiteit: De kinderen verzinnen een pantomimepresentatie over een sportieve pakketbezorger in een wintergebied en presenteren dat aan elkaar.

Nadere informatie

getallenfeest 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, je hebt alle getallen gezien. 11 en 12 er ook nog bij zij sluiten de rij.

getallenfeest 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, je hebt alle getallen gezien. 11 en 12 er ook nog bij zij sluiten de rij. getallenfeest 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, je hebt alle getallen gezien. 11 en 12 er ook nog bij zij sluiten de rij. Tijd voor een getallenfeest! Doen jullie mee? Zoek de getallen en speel bij elk getal

Nadere informatie

De Olympische Winterspelen in Sotsji Vragen stellen (laatste keer in week 46, Orkaan Filipijnen) Getallenschema (selecteren en ordenen)

De Olympische Winterspelen in Sotsji Vragen stellen (laatste keer in week 46, Orkaan Filipijnen) Getallenschema (selecteren en ordenen) Handleiding niveau A Onderwerp De Olympische Winterspelen in Sotsji Strategie Vragen stellen (laatste keer in week 46, Orkaan Filipijnen) Sleutelschema Getallenschema (selecteren en ordenen) Intelligenties

Nadere informatie

Draaiboek en verloop sportdag vrijdag 29 april 2016

Draaiboek en verloop sportdag vrijdag 29 april 2016 Draaiboek en verloop sportdag vrijdag 29 april 2016 Sportdag voor onze peuters. zonder uw hulp niet te realiseren. este Hulpouder(s) Op de eerste plaats onze hartelijke dank voor uw medewerking. Om alles

Nadere informatie

Opdrachten Oppervlakte

Opdrachten Oppervlakte Naam: Datum: / / Klas: 4 De vierkante meter m² De vierkante decimeter dm² Opdrachten Oppervlakte Naam: Nr. Wat? moetje of magje? In groep of per twee Klaar? Leuk of niet zo leuk? 1 Bedekken van een oppervlak

Nadere informatie

Doelgroep: groep 7/8. Ontwikkelt en bedacht door: Renske Brouwer, Lisette Centen, Maud Löring en Inge Vogelsangs

Doelgroep: groep 7/8. Ontwikkelt en bedacht door: Renske Brouwer, Lisette Centen, Maud Löring en Inge Vogelsangs Doelgroep: groep 7/8 Ontwikkelt en bedacht door: Renske Brouwer, Lisette Centen, Maud Löring en Inge Vogelsangs Inleiding (5 min): - Benodigdheden: De groep verdelen in groepjes van 5-6 personen (afhankelijk

Nadere informatie

Sport en Spel circuit 2015

Sport en Spel circuit 2015 Sport en Spel circuit 2015 Spel Groep A Ronde 1 (9.15-11.00) Groep B Ronde 2 (11.15-13.00) Groep C Ronde 3 (13.15-15.00) 1 Bedir Jan Bluijssen Camelot 2 Bedir Jan Bluijssen Camelot 3 De Brinck Marimba

Nadere informatie

SPELREGELS. Benodigdheden: Het speelbord, de dobbelsteen, de zandloper, pionnen, vragenkaarten, kwartetkaarten en Match-it! kaarten.

SPELREGELS. Benodigdheden: Het speelbord, de dobbelsteen, de zandloper, pionnen, vragenkaarten, kwartetkaarten en Match-it! kaarten. SPELREGELS SPELREGELS Dirty Seconds is de leukste manier van seksuele voorlichting voor jongeren (en hun ouders) vanaf 13 jaar. Het spel is eenvoudig te spelen en de verschillende kleuren op het speelbord

Nadere informatie

LES 38 GROEP: 3 t/m 8 Handstand, mikken, over de kop gaan

LES 38 GROEP: 3 t/m 8 Handstand, mikken, over de kop gaan LES 38 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Handstand - De leerling kan als een spinnetje tegen de muur op lopen. Mikken - De leerling kan de bovenhandse strekworp gericht uitvoeren. Rollen: - De leerling

Nadere informatie

Gymlessen (kleuterbouw/onderbouw) Winterspelen

Gymlessen (kleuterbouw/onderbouw) Winterspelen Gymlessen (kleuterbouw/onderbouw) Winterspelen Les 1: Drie winteroefeningen Inleiding: Bobslee Kern: Drie winteroefeningen Afsluiting: Reactiespel 2 Olympische waarden: Bij de Olympische Spelen is de strijd

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

Kraters slaan. Rekenoefening groep 5&6. Doel. Materiaal. Voorbereiding. Beschrijving. groep 5&6 - Kraters slaan

Kraters slaan. Rekenoefening groep 5&6. Doel. Materiaal. Voorbereiding. Beschrijving. groep 5&6 - Kraters slaan Kraters slaan Rekenoefening groep & Doel Bepalen van veelvouden van,,,, en Bepalen van deelbaarheid door,,,, en. Begrijpen dat veelvoud van... hetzelfde betekent als deelbaar door... Materiaal Rekenbal

Nadere informatie

SPORTSLOGAN. Bedenk met je groep een leuke knallende sportieve slogan. Hieronder lees je wat voorbeelden. One spirit, one team, one win

SPORTSLOGAN. Bedenk met je groep een leuke knallende sportieve slogan. Hieronder lees je wat voorbeelden. One spirit, one team, one win SPORTSLOGAN Bedenk met je groep een leuke knallende sportieve slogan. Hieronder lees je wat voorbeelden. One spirit, one team, one win Teamwork makes the dream work Een voor allen, allen voor een TABLEAU

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL. DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL. DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling vangt een makkelijke hoge bal die door een medeleerling wordt aangegooid. - De leerling kan een bal wegspelen met behulp van een bouncer. Groep

Nadere informatie

Groep 3/4 - De leerlingen houden de hockeystick op de juiste manier vast. - De leerlingen kennen de regels wat betreft de veiligheid van hockey.

Groep 3/4 - De leerlingen houden de hockeystick op de juiste manier vast. - De leerlingen kennen de regels wat betreft de veiligheid van hockey. LES 1. GROEP 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen houden de hockeystick op de juiste manier vast. - De leerlingen kennen de regels wat betreft de veiligheid van hockey. Groep 5/6 - De leerlingen

Nadere informatie

5blok. Inhoud van de doos

5blok. Inhoud van de doos kopieerbladen kopieerbladen jaargroephandleiding verkort blokoverzichten jaargroephandleiding verkort blokoverzichten jaargroep+ 1 2 Materialen Wizwijs jaargroep 1 en 2 bestaat volledig uit gebruiksmaterialen.

Nadere informatie

Beste ouder, Veel plezier! Fijn dat u wilt helpen bij onze spelletjestocht!

Beste ouder, Veel plezier! Fijn dat u wilt helpen bij onze spelletjestocht! De reuzenkrokodil Spelletjestocht Met stiekeme plannetjes en slimme streken gaat de Reuzenkrokodil op pad, op zoek naar lekkere jongetjes in de stad. Ga je mee, met de Reuzenkrokodil op pad? Deze spelletjestocht

Nadere informatie

Pietengymles. Kun jij een echte hulppiet worden? Doe de oefeningen en verdien een pietendiploma!

Pietengymles. Kun jij een echte hulppiet worden? Doe de oefeningen en verdien een pietendiploma! Pietengymles Kun jij een echte hulppiet worden? Doe de oefeningen en verdien een pietendiploma! Dit is een gymles in hoeken. De kinderen gymmen in groepjes en wisselen na een minuut of 7 van hoek. Zo hebben

Nadere informatie

Cursusbijeenkomst 1 Talent, Techniek en Energie Introductie op het programma

Cursusbijeenkomst 1 Talent, Techniek en Energie Introductie op het programma TT & E cursus Cursusbijeenkomst 1 Talent, Techniek en Energie Introductie op het programma 2 Agenda 1. Welkom en voorstelrondje 2. Doornemen van het middagprogramma 3. Het ETM (www.tinyurl.com/tte-etm)

Nadere informatie

Leskaarten. Auteur: Rudy Papo Ludus Outdoor datum: November Leskaarten Eagle Eye

Leskaarten. Auteur: Rudy Papo Ludus Outdoor datum: November Leskaarten Eagle Eye Auteur: Rudy Papo Ludus Outdoor datum: November 2014 Leskaarten Eagle Eye De Eagle Eye is een gave manier om elastieken te schieten! Voor kinderen is schieten erg aantrekkelijk en kan een leuke afwisseling

Nadere informatie

OVERZICHT BENODIGDE MATERIAAL OPEN ATLETIEK DAG Behorend bij Athletics Challenge tot 12 jaar

OVERZICHT BENODIGDE MATERIAAL OPEN ATLETIEK DAG Behorend bij Athletics Challenge tot 12 jaar OVERZICHT BENODIGDE MATERIAAL OPEN ATLETIEK DAG Behorend bij Athletics Challenge tot 12 jaar Inhoud: Pagina 1 Pagina 2 5 Algemeen materiaal Benodigd atletiekmateriaal + alternatieven Algemeen materiaal

Nadere informatie

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Linda Willemsen www.klasvanjuflinda.nl www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Spelenderwijs rijmen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen

Nadere informatie

LES 2 GROEP: 3 t/m 8 ATLETIEK DOELSTELLINGEN:

LES 2 GROEP: 3 t/m 8 ATLETIEK DOELSTELLINGEN: LES 2 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Hardlopen: - De leerling is snel weg vanuit een zelfgekozen startpositie. Kogelstoten: - De leerling stoot de bal met twee handen vanaf de borst. Vortexen:

Nadere informatie

Bijlage 5 5.I. colade. Op naar de top. Arschoot Elien. Economische groei. 4 de jaar ASO. D hauwers Fien. Lerarenhandleiding.

Bijlage 5 5.I. colade. Op naar de top. Arschoot Elien. Economische groei. 4 de jaar ASO. D hauwers Fien. Lerarenhandleiding. colade Op naar de top Arschoot Elien Economische groei 4 de jaar ASO D hauwers Fien Lerarenhandleiding Lootens Jolien 1 Beste leerkracht, Heb je het soms ook moeilijk om de leerlingen hun aandacht bij

Nadere informatie

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord Het spelen van levend ganzenbord Voor het spelen van het levend ganzenbord verdeel je de deelnemers in minimaal twee groepen. Deze groepen spelen het levend ganzenbord tegen elkaar. Het doel van het levend

Nadere informatie

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl BLIJ MET EEN EI Deze speur- en speltocht is niet alleen bedoeld voor rond de paastijd. Doordat iedereen moet proberen zijn of haar ei heel te houden wordt er een extra spelelement in de speurtocht gebracht.

Nadere informatie

Aan de slag! en krijgt een hersenpion en een scorekaart met afbeelding aangeeft. Iedere speler kiest een kleur

Aan de slag! en krijgt een hersenpion en een scorekaart met afbeelding aangeeft. Iedere speler kiest een kleur SPELREGELS 2 4$0 4$03&,""35 35 &, " " 4$03 4 $ 0 3&, "" 3 5 3&, ""3 35 4$ 0 3 &, " " Aan de slag! Leg het bord met de onderdelen neer zoals de en krijgt een hersenpion en een scorekaart met afbeelding

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kennen de regels van trefbal en passen deze ook toe. - De leerling kan de bal ontwijken door achter in het vak te gaan staan. - De leerling

Nadere informatie

De pietenschool. speluitleg

De pietenschool. speluitleg De pietenschool speluitleg Speel de pietenspelletjes, doe de oefeningen en word een echte hulppiet! De Pietenschool is een leuk en gezellig spel voor de Sinterklaastijd. Het spel kan op verschillende manieren

Nadere informatie

Verdeling van de groepjes

Verdeling van de groepjes Groot Triviant Spel idee Ook dit jaar wilden wij, Zadkine Spijkenisse en Stichting Welzijn Ouderen (SWO) weer mee doen aan het Festival van het Leren (voorheen week van het leren). We zijn begonnen met

Nadere informatie

Oud Hollandse spellen

Oud Hollandse spellen 1 Ballenspel 7,50 3 ballen. Ga twee meter voor de bak staan. Probeer met drie ballen zo veel mogelijk punten te gooien. Tel de punten bij elkaar op. 2 Bibberspiraal 10,00 De speeltijd bedraagt 2 minuten

Nadere informatie

Opgave 1. Olympische prestaties

Opgave 1. Olympische prestaties Opgave 1. Olympische prestaties In deze opgave gaat het om de uitslag van allerlei evenementen op een sporttoernooi, zoals de Olympische Winterspelen. In alle deelopgaven is er sprake van een aantal resultaten,

Nadere informatie

Groente en fruit in de speelzaal

Groente en fruit in de speelzaal Groente en fruit in de speelzaal Inleiding Niet alleen in de klas, maar ook in de gymles kan er aandacht worden besteed aan het thema groenten en fruit. Dit doen wij door middel van pittenzakjes waarop

Nadere informatie

Overzichtskaart: Onder schooltijd, groep 3-4, groep van 30 leerlingen

Overzichtskaart: Onder schooltijd, groep 3-4, groep van 30 leerlingen Overzichtskaart: Onder schooltijd, groep 3-4, groep van 30 leerlingen Lesplan Na ontvangst worden de kinderen n ingedeeld in vijf groepen van zes kinderen. De kinderen nemen plaats bij het eerste station.

Nadere informatie

Langer blijven!!! Het is NIET toegestaan dat kinderen na de sportdag langer blijven.

Langer blijven!!! Het is NIET toegestaan dat kinderen na de sportdag langer blijven. OPZET GROEPEN 3 en 4 (van 9:00 tot 12:00) Iedere dag starten we met een leuke warming-up op het veld. In de ochtend hebben we gekozen voor een opzet van droge spelen op de ligweide. Na de lunch gaan we

Nadere informatie

Hoi boer. De speler links van de gever begint het spel door een kaart open op tafel te draaien. Daarna doet de volgende speler hetzelfde; enzovoort.

Hoi boer. De speler links van de gever begint het spel door een kaart open op tafel te draaien. Daarna doet de volgende speler hetzelfde; enzovoort. Een kaartspel voor 4 personen Hoi boer De speelkaarten worden gelijkelijk verdeeld, zodanig dat iedere speler een gelijk aantal kaarten heeft. Deze kaarten liggen omgekeerd voor de speler op tafel. De

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL DOELSTELLINGEN:

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL DOELSTELLINGEN: LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling gooit de bal niet op het moment dat er een verdediger in de afspeellijn staat. De leerling maakt soms de keuze om de bal over te spelen in

Nadere informatie

Voorbeeld van een inhoudelijke brug 3ko-1lo : Taal Organisatie

Voorbeeld van een inhoudelijke brug 3ko-1lo : Taal Organisatie Voorbeeld van een inhoudelijke brug 3ko-1lo : Taal Organisatie - totaal aantal kinderen : 30 leerlingen eerste leerjaar 30 derde kleuter - wordt 3x georganiseerd (telkens 1 namiddag) - juf Sonia neemt10

Nadere informatie

PRIME CLIMB. Speeltijd Ongeveer 10 minuten per speler.

PRIME CLIMB. Speeltijd Ongeveer 10 minuten per speler. PRIME CLIMB Het mooie, kleurrijke wiskundige spel Prime Climb is een strategisch bordspel voor 2-4 spelers van leeftijd 10. Speeltijd Ongeveer 10 minuten per speler. Inhoud Prime Climb spelbord Vermenigvuldigingstafel

Nadere informatie

LES 42. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, springen, doelspelen

LES 42. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, springen, doelspelen LES 42. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLING: Groep 3/4 Touwzwaaien met bewegend touw: - De leerling kan in een zwaaiend touw springen. Hoogspringen: - De leerling kan met 1 voet afzetten en landen op zijn voeten.

Nadere informatie

OVERZICHT BENODIGDE MATERIAAL OPEN ATLETIEK DAG Behorend bij Athletics Challenge vanaf 12 jaar

OVERZICHT BENODIGDE MATERIAAL OPEN ATLETIEK DAG Behorend bij Athletics Challenge vanaf 12 jaar OVERZICHT BENODIGDE MATERIAAL OPEN ATLETIEK DAG Behorend bij Athletics Challenge vanaf 12 jaar Inhoud: Pagina 1 Pagina 2 5 Algemeen materiaal Benodigd atletiekmateriaal + alternatieven Algemeen materiaal

Nadere informatie

LES 39 GROEP: 3 t/m 8 Springen, Hardlopen, Doelspelen DOELSTELLINGEN:

LES 39 GROEP: 3 t/m 8 Springen, Hardlopen, Doelspelen DOELSTELLINGEN: LES 39 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Handstand: - De leerling doet een rol op een verhoogd vlak waarbij de afzet op de trampoline is. Doelspelen: - De leerling speelt in een groep van maximaal

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS.

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS. LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen letten heel de tijd goed op de bal/ blijven kijken naar de bal - De leerlingen kunnen de bal op het racket balanceren - De oog-hand coördinatie

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kunnen onderhands opslaan met een shuttle. - Ze houden het racket vast bij het handvat met de shake-hand greep. Groep 5/6 - Leerlingen spelen

Nadere informatie

Taalspellen Prinsen en Prinsessen.

Taalspellen Prinsen en Prinsessen. Taalspellen Prinsen en Prinsessen www.klasvanjuflinda.nl Taalspellen Prinsen en Prinsessen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2019 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Ren4Sport Sportburo Sportaanbod voor jong, oud en alles daartussen!

Ren4Sport Sportburo Sportaanbod voor jong, oud en alles daartussen! Ren4Sport Sportburo Sportaanbod voor jong, oud en alles daartussen! Ren4Sport Sportburo Wij als sportburo streven naar sportaanbod voor jong, oud en alles wat daartussen zit. Bij Ren4Sport bent u dus altijd

Nadere informatie

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 Wat zegt die grafiek? De indeling van de ochtend is als volgt: Schoolbrede start (15 minuten) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. Deel 1 Tellen in een plaatje (20 minuten) De kinderen

Nadere informatie

Uitwerking vrije lessen

Uitwerking vrije lessen Uitwerking vrije lessen Slakobabal - Verdeel de klas in twee teams, 1 veldpartij en 1 slagpartij. - De slagpartij zit op de bank en de veldpartij verdeeld zich over het veld. - De eerste leerling van de

Nadere informatie

Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Zomerspelen

Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Zomerspelen Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Zomerspelen Les 1: vier zomersporten Inleiding: Warming-up Kern: Vier zomersporten Afsluiting: Olympische ringen werpen 5 minuten 30 minuten Olympische waarden: Tijdens de

Nadere informatie

Koningsspelen. Werkboek

Koningsspelen. Werkboek 4 Koningsspelen Werkboek 1. Inleiding Waarom dit werkboekje? TIPS EN IDEEËN Met dit boekje willen we scholen tips en ideeën geven voor het organiseren van de Koningsspelen op 25 april 2014. Deze dag is

Nadere informatie

Op een leuke manier de tafels stampen

Op een leuke manier de tafels stampen Op een leuke manier de tafels stampen Allereerst bedankt voor het downloaden van dit ebook tafel spelletjes. Hiermee kun je met het hele gezin de tafels oefenen! Ik ben Marije Turel. Ik begeleid anders

Nadere informatie

Blok 4 les 2 Groep 7,8

Blok 4 les 2 Groep 7,8 Blok 4 les 2 Groep 7,8 3 2 7 1 2 3 1 4 4 5 6 Wachter 1 2 13 4 Basketbalparcours 3 (jongleren)! Vier kinderen doen tegelijkertijd het dribble parcours. De anderen wachten op de bank. 1. Pak een bal uit

Nadere informatie

Ren4Sport Sportburo Sportaanbod voor jong, oud en alles daartussen!

Ren4Sport Sportburo Sportaanbod voor jong, oud en alles daartussen! Ren4Sport Sportburo Sportaanbod voor jong, oud en alles daartussen! Ren4Sport Sportburo Ren4Sport heeft 11 verschillende Oud Hollandse Spellen, het is mogelijk om deze spellen per stuk te huren. De kosten

Nadere informatie

Nederlands in Uitvoering

Nederlands in Uitvoering Nederlands in Uitvoering Leerjaar 1 Sport & spel Een mondelinge instructie begrijpen Algemene modulegegevens Leerjaar: 1 Taaltaak: Een mondelinge instructie begrijpen Thema: Sport & spel Leerstijlvariant:

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. Mens en eik Groep 1-2-3

Voorbereiding post 1. Mens en eik Groep 1-2-3 Voorbereiding post 1 Mens en eik Groep 1-2-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 1: Mens en eik, voor groep 1, 2 en 3. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkbladen Opruimen

Nadere informatie

Aankleding: koffers, zwembadje (bij mooi weer), strandballen, opblaas materiaal, parasol

Aankleding: koffers, zwembadje (bij mooi weer), strandballen, opblaas materiaal, parasol Event Op vakantie Het event vindt plaats tijdens het lesuur. Ouders zijn uitgenodigd om te komen kijken en mogen ook assisteren op de baan. Van te voren wordt kort aan de kids uitgelegd dat er deze les

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 HOCKEY.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 HOCKEY. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerling speelt als verdediger of als aanvaller. - De leerling kent de (veiligheids)regels van hockey en past deze ook toe. Groep 5/6 - De leerling kan een hockeybal

Nadere informatie

Maak de afstand kleiner. Maak de afstand groter. Te makkelijk? afstand in een rechte lijn zo snel

Maak de afstand kleiner. Maak de afstand groter. Te makkelijk? afstand in een rechte lijn zo snel Werkblad GROEP 1-2 LES 7: Sport 2 Activiteit Atletiekspelletjes Sprinten: zo snel mogelijk een afstand afleggen. Roeien: naar de overkant. Materialen & tekening Pionnen 2 skateboards Werkvorm Doel: leerlingen

Nadere informatie

Uitwerking toernooi (groep 5 t/m 8)

Uitwerking toernooi (groep 5 t/m 8) 1 Uitwerking toernooi (groep 5 t/m 8) Met een toernooivorm zijn de kinderen actief en intensief bezig. Als er een groot sportveld in de buurt van de school is, kan dit een mooie activiteit zijn om alle

Nadere informatie

TAFELTASJE. Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa

TAFELTASJE. Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa TAFELTASJE Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa 0 INHOUD MAALTAFELBOEKJE... 2 SNELLE JELLE... 12 VIER OP EEN RIJ... 14 KRUISWOORDPUZZEL...

Nadere informatie

Langer blijven!!! Het is NIET toegestaan dat kinderen na de sportdag langer blijven.

Langer blijven!!! Het is NIET toegestaan dat kinderen na de sportdag langer blijven. OPZET GROEPEN 5,6 (van 8:50 tot 14:15) Iedere dag starten we met een leuke warming-up op het veld (op muziek). In de ochtend hebben we gekozen voor een opzet van droge spelen op de ligweide. Na de lunch

Nadere informatie

Zwijsen. jaargroep 4. naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs. rekentrainer. jij. Bezoek alle leuke dingen. Teken de weg.

Zwijsen. jaargroep 4. naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs. rekentrainer. jij. Bezoek alle leuke dingen. Teken de weg. Zwijsen jaargroep naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs! jij rekentrainer Bezoek alle leuke dingen. Teken de weg. Groep blad 1 Hoe komt de hond bij het bot? Teken. Kleur de tegels. Kleur

Nadere informatie

Introductieles schaken voor beginners Voor groepen 3 en 4 op de basisschool

Introductieles schaken voor beginners Voor groepen 3 en 4 op de basisschool Introductieles schaken voor beginners Voor groepen 3 en 4 op de basisschool Duur: 30 minuten Wat is een introductieles? Een introductieles gaat vooraf aan de inschrijving voor een schaaktraining. De les

Nadere informatie

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord Het spelen van levend ganzenbord Voor het spelen van het levend ganzenbord verdeel je de deelnemers in minimaal twee groepen. Deze groepen spelen het levend ganzenbord tegen elkaar. Het doel van het levend

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen letten heel de tijd goed op de bal/ blijven kijken naar de bal - De leerlingen kunnen de bal op het racket balanceren - De oog-hand coördinatie

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Doe-het-zelvers Groep 6-7-8

Voorbereiding post 5. Doe-het-zelvers Groep 6-7-8 Voorbereiding post 5 Doe-het-zelvers Groep 6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Doe-het-zelvers, voor groep 6, 7 en 8. Inhoud: Algemeen Bord en demonstratiemodellen

Nadere informatie

Een voorbeeld van vakkenintegratie

Een voorbeeld van vakkenintegratie Een voorbeeld van vakkenintegratie In het Web hebben verschillende artikelen gestaan over vakkenintegratie. Hier een voorbeeld van thematische werken rondom een 'mikspel' Kubb (hotseknots). Dit project

Nadere informatie

De stippelspelen.

De stippelspelen. De stippelspelen Igor gaat naar de Stippelspelen, dé wedstrijd voor gestippelde atleten. Wat is er leuker dan het organiseren van Stippelspelen voor je kleuters? Gewoon op school! Natuurlijk is het leuk

Nadere informatie

Aardoliealarm in het bos

Aardoliealarm in het bos Landbouw graad 3 Aardoliealarm in het bos Lesvoorbereiding Print de stickers zoveel keer uit als je groepjes van 4 kunt maken. Aanwijzingen voor de indeling van de groepjes: zie verder. Als je niet over

Nadere informatie

MEMORIE OUD-NIEUW VARIANT

MEMORIE OUD-NIEUW VARIANT MEMORIE OUD-NIEUW Het spel bestaat uit 20 combinaties van oud en nieuw. In totaal dus 40 kaartjes. Leg de kaartjes met de foto naar onder en laat de kinderen de juiste combinatie vinden van bijvoorbeeld

Nadere informatie

spelregels SPELREGELS spelen en leren, kijk eens wat ik al kan!

spelregels SPELREGELS spelen en leren, kijk eens wat ik al kan! spelregels z SPELREGELS spelen en leren, kijk eens wat ik al kan! Spelen en leren, kijk eens wat ik al kan! HOERA, IK BEN 4! inhoud: - 30 getallen memokaarten - grote zachte dobbelsteen - 4 Bobolino-puzzels

Nadere informatie

Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.

Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda. Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.nl Aan de tafel 1. Zeeslag 2. Snelle Jelle 3. Vier op een

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Dribbelen: O De leerling stuit minder dan 15 keer met de voorkeurshand V De leerling stuit 15 keer met de voorkeurshand G De leerling stuit 15 keer met

Nadere informatie

LES 21. GROEP: 3 t/m 8 Springen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN: Groep 3/4. Freerunning:

LES 21. GROEP: 3 t/m 8 Springen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN: Groep 3/4. Freerunning: LES 21. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Free running: - De leerling kan op eigen niveau verschillende hindernissen passeren. Tikstrijd: - De tikker richt zich op alle lopers. - De leerling houdt

Nadere informatie

Lesbrief les 2 groep 1 en 2 Voed je lijf met de Schijf van Vijf

Lesbrief les 2 groep 1 en 2 Voed je lijf met de Schijf van Vijf Lesbrief les 2 groep 1 en 2 Voed je lijf met de Schijf van Vijf Lesdoelen De kinderen kennen de Schijf van Vijf. De kinderen weten dat gezond eten belangrijk is. De kinderen weten dat bewegen gezond is.

Nadere informatie

Stoere stokoude spelers

Stoere stokoude spelers Kinderfeestje - Stoere stokoude spelers (1/6) Stoere stokoude spelers Korte omschrijving Het kinderfeestje sluit aan bij de aflevering De stokoude boom. Activiteiten > Eierkoeken versieren Buiten of binnen

Nadere informatie

- De leerling kan een medeleerling veilig heen en weer laten zwaaien.

- De leerling kan een medeleerling veilig heen en weer laten zwaaien. LES 40. GROEP: 3/8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Klokkenluiden: - De leerling kan een medeleerling veilig heen en weer laten zwaaien. Airhockey: - De leerling kan de bal met een blokje naar de overkant schuiven.

Nadere informatie

(Het echte boek heeft 48 pagina's)

(Het echte boek heeft 48 pagina's) INKIJKEXEMPLAAR (Hetechteboekheeft48pagina's) 1 Wat een uitnodiging, 26 april 2013, Koningsspelen! Alle bassischolen in Nederland hebben zo n uitnodiging gehad. Een unieke gebeurtenis. Deze eervolle opdracht

Nadere informatie