Taalspellen Prinsen en Prinsessen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Taalspellen Prinsen en Prinsessen."

Transcriptie

1 Taalspellen Prinsen en Prinsessen

2 Taalspellen Prinsen en Prinsessen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen Linda Willemsen Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopiee n of enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

3 Hoi Wat ontzettend leuk dat je dit spellenpakket rondom het thema Prinsen en Prinsessen hebt gedownload. Je kunt de spellen inzetten als je over dit thema werkt, maar ook rond Koningsdag zijn de spellen goed te gebruiken. Sommige spellen zijn goed in de klas te spelen en andere juist beter op het schoolplein. De spellen kan je tijdens hoekenwerk inzetten, als klaaropdracht gebruiken of als buitenactiviteit inzetten. Bij elk spel zit een instructiekaart met daarop het doel van het spel, welke materialen je nodig hebt, wat je moet doen aan voorbereiding en hoe je het spel speelt. De woorden en zinnen die de kinderen oefenen sluiten aan bij het leesniveau van E3. Mocht je enthousiast zijn dan wijs ik je graag op mijn webshop. Hier vind je nog veel meer spellenpakketten voor groep 3. Ik wens je veel plezier met het spellenpakket! Linda Willemsen

4 Taalspellen Op jacht naar de kroon Help! De kroon van de koning is kwijt, kunnen de kinderen de kroon vinden? Aan de hand van de dobbelsteen worden woordkaartjes gepakt. Het spel eindigt als de kroon is gevonden. Wie heeft de meeste woordkaartjes verzameld? Naar de troon Oh nee, er is een nep koning in aantocht. Hoe weten de mensen nu wie de echte koning is? De echte koning weet natuurlijk de snelste weg naar zijn troon. Ben jij de echte koning? Verliest de koning zijn kroon, dan moet je een beurt overslaan. Komt de koning op een paard, dan gaat de koets sneller; je krijgt een extra beurt. Je mag gooien met de dobbelsteen als je de zin van het kaartje hebt voorgelezen. Maak het verhaal De kinderen schrijven een verhaal in de tekstwolkjes en spelen dit uit met de bijbehorende poppetjes. Dit kan bijvoorbeeld een dialoog tussen een prins of prinses of kikker en prins zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden. Naar het bal Er is vanavond een bal op het paleis. De koets moet vijf verschillende prinsen en prinsessen ophalen. Maar wie heeft er een uitnodiging gekregen? Er zijn beschrijvingen verstopt die de kinderen moeten vinden. In de envelop die ze bij zich hebben zitten acht foto s. Op de achterkant schrijven ze de naam van de juiste prins of prinses. Wie heeft er als eerste de vijf uitgenodigde prinsen en prinsessen gevonden? De kroon op Een kind uit het groepje pakt een kaartje en houdt het tegen zijn voorhoofd. Hij moet raden welk woord er op zijn kroon staat. De spelers in zijn groepje proberen het zo duidelijk mogelijk (voordat de tijd van de zandloper om is) te omschrijven. Het woord mag uiteraard niet voorgezegd worden.

5 Op jacht naar de kroon Doel De kinderen oefenen met het lezen van woorden rondom het thema Koningsdag. Voorbereiding Print en lamineer de kaarten. Benodigdheden - Kaarten - Dobbelsteen (het fijnste is met 1, 2 en 3) Uitleg activiteit Help! De kroon van de koning is kwijt, kunnen de kinderen de kroon vinden? Het spel wordt gespeeld met twee spelers. De woordkaarten worden geschud en op de kop neergelegd. Het plaatje van de kroon is tussen de stapel gelegd. Er wordt met de dobbelsteen gegooid. Stel de speler gooit drie, dan pakt hij drie keer een kaartje van de stapel woordkaarten. Het mag geen drie kaartjes tegelijkertijd pakken. Hij pakt een kaartje, leest het hardop voor, legt het voor zich neer en pakt dan pas het volgende kaartje. Het spel eindigt als de kroon is gepakt. De kinderen tellen hun gewonnen kaarten. De speler met de meeste kaarten heeft gewonnen.

6 het balkon de lakei de balzaal de eetzaal de prins het paleis de schat de prinses

7 rijkdom kostbaar mooi de poort fraai het paard de koets de gracht

8 het lied de stoet versier de vlag verkoop het gebak rood wit

9 blauw de troon het feest het land het goud het spel Het geld de kroon

10 Naar de troon Doel De kinderen oefenen met het lezen van zinnen op E3 niveau. Voorbereiding Print en lamineer de kaarten. Benodigdheden - Kaarten - Dobbelsteen - Pionnen Uitleg activiteit Oh nee, er is een nep koning in aantocht. Hoe weten de mensen nu wie de echte koning is? De echte koning weet natuurlijk de snelste weg naar zijn troon. Ben jij de echte koning? Het spelbord wordt in het midden gelegd. De spelkaartjes worden op een stapel gelegd. Wie het hoogste cijfer gooit mag beginnen. Voor elke beurt leest de speler een zin van een spelkaartje. Heeft de speler het goed gelezen dan mag hij met de dobbelsteen gooien en het aantal ogen vooruit. Verliest de koning zijn kroon? Dan moet de speler een beurt overslaan? Komt de koning op een paard? Dan gaat de koets sneller, je krijgt een extra beurt. Je mag nog een keer een leeskaartje pakken en gooien. Wie is er als eerste op de troon?

11 start Naar de troon

12 De prins staat op het balkon. De lakei pakt de kroon voor de prins. De balzaal is in het paleis. De prinses is in de eetzaal. De prins rijdt op zijn paard. Wie woont er in het paleis? In de schatkist zit een schat voor de prinses. De prinses zwaait uit het raam.

13 Hoe rijk zou de prins zijn? De armband van de prinses is kostbaar Ik vind de kroon heel mooi. De poort van het paleis zit op slot. De ring is heel fraai. Het paard loopt voor de koets. De koets is van goud. Om het kasteel ligt een gracht.

14 Hij zingt voor de prins een lied. In een stoet rijdt de koets door de stad. Versier je de tuin met rood, wit blauw? Vandaag mag de vlag uit. Ik verkoop mijn speelgoed op de markt. Eet je ook een gebakje mee? De prins zit op de troon van goud. In heel het land is het groot feest.

15 Heb je geld voor een mooi spel? Het meisje fluit een lied op de markt. Ik heb op mijn wang een vlag. Ga je mee naar het paleis? Ik zit met mijn kleedje op de markt. Hang jij de vlag aan de stok? De prins geeft de prinses een kus op het balkon. Help, de kroon van de prins is kwijt!

16 Maak het verhaal Doel De kinderen oefenen met het schrijven en lezen van een verhaal. Voorbereiding Print de werkbladen op gekleurd papier en de poppetjes op wit papier. Benodigdheden - Werkbladen - Poppetjes Uitleg activiteit De kinderen schrijven een verhaal in de tekstwolkjes en spelen dit uit met de bijbehorende poppetjes. De poppetjes worden ingekleurd, op het ovaal uitgeknipt en op een rietje of satéprikker geplakt.

17 De koning en koningin

18 De prins en de kikker

19 De ridder en de prins

20 De koningin en prinses

21

22

23 Naar het bal Doel De kinderen oefenen met het lezen van verhaaltjes op E3 niveau. Voorbereiding - Print en lamineer de foto s en beschrijvingen. - Geef elk twee- of drietal een hoepel en een envelop met foto s. - Leg de beschrijvingen en potloden verspreid over het schoolplein Benodigdheden - Foto s en beschrijvingen - Enveloppen - Hoepels - Potloden Uitleg activiteit Er is vanavond een bal op het paleis. De koets moet vijf verschillende prinsen en prinsessen ophalen. Maar wie heeft er een uitnodiging gekregen? Een kind is het paard en gaat in de hoepel staan. De ander is de koetsier en houdt de hoepel goed vast. Zo rijden ze door het land om de juiste prinsen en prinsessen op te halen. Er zijn vijf beschrijvingen verstopt die de kinderen moeten vinden. In de envelop die ze bij zich hebben zitten acht verschillende foto s. Op de achterkant schrijven ze de naam van de juiste prins of prinses. Wie heeft er als eerste de vijf uitgenodigde prinsen en prinsessen gevonden? Deze worden zo snel mogelijk naar het paleis gebracht. Ook leuk Je kunt dit spel daarna ook in de klas spelen door de juiste beschrijving bij de prins of prinses te laten leggen.

24 Ik ben prinses Saar. Mijn haar is zwart en ik draag een kroon. Ik ben gek op drop. Wat denk je, is er op het bal ook drop? De jurk die ik draag vind ik heel mooi. De kleur is paars. Wie ben ik? Ik ben prinses Anna. Ik klim graag in een boom. Mijn mam vindt dat niet zo leuk. Mijn jurk wordt dan vies. De jurk die ik draag is geel met wit. Zie je een vlek of is de jurk schoon? Wie ben ik?

25 Ik ben prins Albert. Mijn haar is zwart en ik draag een kroon. Ik heb veel zin in het bal. Er is heel veel snoep en er zijn koekjes. Het pak dat ik draag is groen met wit. Wie ben ik? Daar is de koets. Fijn dat je er bent. Ik wil graag naar mijn prinses Saar. Het pak dat ik draag is best wel duur. Het ziet er mooi uit, vind je ook niet? De jas is rood, met een beetje geel en wit. Wie ben ik?

26 Ik ben prinses Bella. Het liefst dans en zing ik heel de dag door. Ik ben dan ook blij dat ik naar het bal mag. Wie weet dans ik straks met een prins. Mijn haar draag ik in een knot op mijn hoofd. Wie ben ik?

27

28 De kroon op Doel De kinderen oefenen met het lezen van woorden op E3 niveau. Voorbereiding Print en lamineer het spel. Benodigdheden - Spelbord + spelkaartjes - Pionnen - Zandloper Uitleg activiteit De kinderen worden in twee groepjes verdeeld. Er wordt met de dobbelsteen bepaald welk groepje mag beginnen. Een kind uit het groepje pakt een kaartje en houdt het tegen zijn voorhoofd. Hij moet raden welk woord er op zijn kroon staat. De spelers in zijn groepje proberen het zo duidelijk mogelijk (voordat de tijd van de zandloper om is) te omschrijven. Het woord mag uiteraard niet voorgezegd worden. Is het woord goed geraden dan mag het een stap vooruit met de pion. Het kaartje wordt weer onderop de stapel gelegd. Is het fout dan mag er geen stap vooruit worden gezet. Wie is er als eerste bij het kasteel? Nog een idee Je zou dit spel ook buiten met hoepels kunnen uitspelen. Elke hoepel is een stap. Welk groepje of tweetal is als eerste bij het kasteel? De lege kaartjes kan je gebruiken om zelf woorden op te (laten) schrijven.

29

30 paleis prins vlag

31 schat paard koets

32 ring poort troon

33 prinses gracht feest

34 land lied goud

35 kroon lakei balzaal

36

SPELLENBUNDEL. kerst LINDA WILLEMSEN KLASVANJUFLINDA.NL

SPELLENBUNDEL. kerst LINDA WILLEMSEN KLASVANJUFLINDA.NL SPELLENBUNDEL kerst LINDA WILLEMSEN KLASVANJUFLINDA.NL SPELLENBUNDEL THEMA kerst Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2018 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

Spelenderwijs leren in de herfst

Spelenderwijs leren in de herfst Spelenderwijs leren in de herfst Linda Willemsen klasvanjuflinda.nl Lieve lezer, Een aantal maanden geleden heb ik een E-book geschreven over spelenderwijs leren in groep 3. Steeds meer leerkrachten zoeken

Nadere informatie

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Linda Willemsen www.klasvanjuflinda.nl www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Spelenderwijs rijmen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen

Nadere informatie

Breukenpizza! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de breuken te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.

Breukenpizza! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de breuken te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda. Breukenpizza! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de breuken te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.nl Breukenpizza! 1. Knijpkaart 2. Decimalen 3. Domino 4.

Nadere informatie

SPELLENBUNDEL SINTERKLAAS LINDA WILLEMSEN KLASVANJUFLINDA.NL

SPELLENBUNDEL SINTERKLAAS LINDA WILLEMSEN KLASVANJUFLINDA.NL SPELLENBUNDEL SINTERKLAAS LINDA WILLEMSEN KLASVANJUFLINDA.NL SPELLENBUNDEL THEMA SINTERKLAAS Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2017 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Spellen bij kern 2 Spel 1: Stickers plakken Spel 2: Wie maakt de meeste woorden? Spel 3: Woorden maken Spel 4: Zelf typen Spel 5: Letterboek maken

Spellen bij kern 2 Spel 1: Stickers plakken Spel 2: Wie maakt de meeste woorden? Spel 3: Woorden maken Spel 4: Zelf typen Spel 5: Letterboek maken Spellen bij kern 2 Spel 1: Stickers plakken Schrijf op een velletje met zelfklevende stickers een aantal keren de volgende woorden: oog - neus - buik - teen. Zet alle knuffels van uw kind bij elkaar. Laat

Nadere informatie

flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas.

flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas. flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas. Beste ouders, Van de leerkracht van uw kind heeft u een setje flitsletters ontvangen. Flitsen is het kort (enkele seconden) laten

Nadere informatie

Spelregels IK BOX spel (3 of 4 personen)

Spelregels IK BOX spel (3 of 4 personen) IK BOX spelregels Spelregels IK BOX spel (3 of 4 personen) Spelmateriaal 1 spelbord (binnenkant van de IK BOX) met aan de zijkanten de grote ZaaiGoedkaarten. 4 pionnen (Tess, Mo, Max en Kate). 4 bakjes.

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: lang leve de koningin

Auditieve oefeningen bij het thema: lang leve de koningin Auditieve oefeningen bij het thema: lang leve de koningin Boek van de week: 1; Koningin Nijntje 2; Gewoon Fien 3; Koningin 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op de

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 2. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 2. Doelen: Prinsen en prinsessen les 2 Doelen: - De speler vindt snel de bal op de grond en/of op de grond (oriëntatie) - De speler kan onderhands en bovenhands een bal met verschillende hoogtes gooien - De speler

Nadere informatie

Aankleding: speelgoed zwaarden, kroontjes, prinsen- en prinsessenkleding

Aankleding: speelgoed zwaarden, kroontjes, prinsen- en prinsessenkleding Event Prinsen en Prinsessen Het event vindt plaats tijdens het lesuur. Ouders zijn uitgenodigd om te komen kijken en mogen ook assisteren op de baan. Van te voren wordt kort aan de kids uitgelegd dat er

Nadere informatie

Hoe doe je het, Piet?

Hoe doe je het, Piet? november 2010 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Hoe doe je het, Piet? Intro F G œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ ouplet al G Refrein F œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ - le kind' ren sla -pen komt de

Nadere informatie

Auditieve oefeningen - koninklijk. Hakken en plakken

Auditieve oefeningen - koninklijk. Hakken en plakken Auditieve oefeningen - koninklijk Hakken en plakken (hak de woorden in stukken, laat de kinderen het hele woord zeggen) kroon-tje man-tel ko-ning prin-ses ko-ning-in paar-den pa-leis vlag-gen ju-we-len

Nadere informatie

Kern 2: teen - een - neus - buik - oog. Spellen bij kern 2. In deze kern leert uw kind: Letters: t n b oo ee Woorden: teen - een - neus - buik - oog

Kern 2: teen - een - neus - buik - oog. Spellen bij kern 2. In deze kern leert uw kind: Letters: t n b oo ee Woorden: teen - een - neus - buik - oog Kern 2: teen - een - neus - buik - oog In deze kern leert uw kind: Letters: t n b oo ee Woorden: teen - een - neus - buik - oog De letters i - m - r - v - s aa - p e zijn bekende letters geworden. De letters

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 7. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 7. Doelen: Prinsen en prinsessen les 7 Doelen: - De speler heeft snelle voeten - De speler kan de bal controleren op het racketblad - De speler kan een rally spelen - De speler houden zelf het spel op gang (samenwerken)

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 6. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 6. Doelen: Prinsen en prinsessen les 6 Doelen: - De speler houdt het hoofd stil - De speler kan een gooi-rally spelen - De speler kan een rally spelen - De speler kan zich helemaal richten op de taak 1 Oefening 1

Nadere informatie

Groen rood geel blauw. Bruin roze oranje paars

Groen rood geel blauw. Bruin roze oranje paars 1 Groen rood geel blauw Bruin roze oranje paars 2 Bovenstaande kaartjes functioneren als dobbelsteen Knip ze langs de lijnen uit, voor iedere speler een stel. Facultatief: Kleur eventueel deze voetstappen

Nadere informatie

Druk alle kartonnen delen uit de raampjes. Stel de pionnen samen door het kartonnen deel in het voetje te steken.

Druk alle kartonnen delen uit de raampjes. Stel de pionnen samen door het kartonnen deel in het voetje te steken. spelregels Druk alle kartonnen delen uit de raampjes. Stel de pionnen samen door het kartonnen deel in het voetje te steken. Sorteer de kaarten in drie stapeltjes: Drakenkaarten Wapenkaarten Avonturenkaarten

Nadere informatie

Rob Bervoets - 3 Balo a 0. Het verhaal achter het spel

Rob Bervoets - 3 Balo a 0. Het verhaal achter het spel 0. Het verhaal achter het spel Ik heb de inspiratie voor dit spel gevonden bij een bestaand "vloerspel" waarbij de kinderen in de huid van Aladin kruipen en samen met Yasmine op zoek gaan naar de grot

Nadere informatie

De pietenschool. speluitleg

De pietenschool. speluitleg De pietenschool speluitleg Speel de pietenspelletjes, doe de oefeningen en word een echte hulppiet! De Pietenschool is een leuk en gezellig spel voor de Sinterklaastijd. Het spel kan op verschillende manieren

Nadere informatie

DE SPROOKJESPARADE. Rolverdeling:

DE SPROOKJESPARADE. Rolverdeling: DE SPROOKJESPARADE Rolverdeling: Prinses Petronella: Prinses Petronella is een Prinsesje die precies weet wat ze wil. Als ze ergens geen zin in heeft probeert ze er onder uit te komen. Kikker: De Kikker

Nadere informatie

Spelregels Elke speler kiest een pion en zet deze op Start. De jongste speler mag beginnen met gooien en zet de pion het gegooide aantal ogen vooruit.

Spelregels Elke speler kiest een pion en zet deze op Start. De jongste speler mag beginnen met gooien en zet de pion het gegooide aantal ogen vooruit. KEN ELKAAR spel Benodigdheden 2 dobbelstenen Pionnen, je kunt ook legoblokjes gebruiken Spelregels Elke speler kiest een pion en zet deze op Start. De jongste speler mag beginnen met gooien en zet de pion

Nadere informatie

spelregels Paul de Leeuw

spelregels Paul de Leeuw spelregels Paul de Leeuw In onvoorspelbaar strijd je alleen of in teams tegen elkaar. Het spel draait om het verzamelen van bitterballen en bamihapjes. Heb jij aan het eind van het spel de meeste bitterballen

Nadere informatie

Voorbereiding post 2. Hap, ik heb je! Groep 7-8

Voorbereiding post 2. Hap, ik heb je! Groep 7-8 Voorbereiding post 2 Hap, ik heb je! Groep 7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 2: Hap, ik heb je! voor groep 7 en 8. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkvel Opruimen

Nadere informatie

Oranje slingers. Stofzuigen bij Maxima & Willem-Alexander. Speluitleg: Speluitleg:

Oranje slingers. Stofzuigen bij Maxima & Willem-Alexander. Speluitleg: Speluitleg: Stofzuigen bij Maxima & Willem-Alexander Dit spel kan het best in een afgeschermde ruimte gespeeld worden. Verspreid alle ballen door de hele ruimte. Eén speler gaat op de buik op het skateboard liggen

Nadere informatie

BORDSPEL: PERSOONLIJK TRIVIANT

BORDSPEL: PERSOONLIJK TRIVIANT BORDSPEL: PERSOONLIJK TRIVIANT MvE Stappenplan ter voorbereiding van het Stap 1. Verzorg hetzelfde aantal (a5) enveloppen als dat er spelers zijn. Stap 2. Print het stickervel met naam en plak ze op de

Nadere informatie

Breuknotatie, breuken in verschillende verschijningsvormen

Breuknotatie, breuken in verschillende verschijningsvormen Titel Breukenkwartet Groep / niveau Groep 5/6 Leerstofaspecten Benodigdheden Organisatie Bedoeling Lesactiviteit Breuknotatie, breuken in verschillende verschijningsvormen Per viertal een kopie van de

Nadere informatie

blok 11 groep 4 Malmberg s-hertogenbosch

blok 11 groep 4 Malmberg s-hertogenbosch blok 11 groep 4 naam:... Malmberg s-hertogenbosch blok 11 les 6 0 Kleur de antwoorden van de tafel van 2 geel en de tafel van 5 rood. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Nadere informatie

ISBN 978-90-78688-03-7 Eerste druk, derde oplage

ISBN 978-90-78688-03-7 Eerste druk, derde oplage 2008 Leskist.nl, Noordhorn Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Legenda. Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen. Onderdeel van FetFit 2

Inhoudsopgave. Inleiding. Legenda. Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen. Onderdeel van FetFit 2 FetFit Beweeglessen Inhoudsopgave Inleiding Legenda Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen Onderdeel van FetFit 2 Inleiding In deze map vindt u beweeglessen, die onderdeel zijn

Nadere informatie

KLOK MONOPOLY. Iedere speler heeft 1 pion en de 32 huisjes in dezelfde kleur nodig. Je neemt dus maar de helft van de paarse kaartjes uit de doos!

KLOK MONOPOLY. Iedere speler heeft 1 pion en de 32 huisjes in dezelfde kleur nodig. Je neemt dus maar de helft van de paarse kaartjes uit de doos! KLOK MONOPOLY Materiaal: Het speelbord van Monopoly Iedere speler heeft 1 pion en de 32 huisjes in dezelfde kleur nodig 1 dobbelsteen De klok kaartjes in de verschillende kleuren op het speelbord) (deze

Nadere informatie

Balance Me. Arschoot Elien. Herhaling boekhouden. 3 de jaar ASO. D hauwers Fien. Leerlingenhandleiding. (Afbeelding: persoon met vergrootglas, sd)

Balance Me. Arschoot Elien. Herhaling boekhouden. 3 de jaar ASO. D hauwers Fien. Leerlingenhandleiding. (Afbeelding: persoon met vergrootglas, sd) Balance Me Arschoot Elien Herhaling boekhouden 3 de jaar ASO D hauwers Fien Leerlingenhandleiding (Afbeelding: persoon met vergrootglas, sd) Lootens Jolien 1 Inhoud BENODIGDHEDEN 3 HET SPEL UITLEG 3 DE

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 9. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 9. Doelen: Prinsen en prinsessen les 9 Doelen: - De speler heeft snelle voeten - De speler kan gericht gooien - De speler kan een rally spelen - De speler is gericht op geen fouten maken 1 Oefening 1 Bewegingsvaardigheden

Nadere informatie

MEMORIE OUD-NIEUW VARIANT

MEMORIE OUD-NIEUW VARIANT MEMORIE OUD-NIEUW Het spel bestaat uit 20 combinaties van oud en nieuw. In totaal dus 40 kaartjes. Leg de kaartjes met de foto naar onder en laat de kinderen de juiste combinatie vinden van bijvoorbeeld

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. Mens en eik Groep 1-2-3

Voorbereiding post 1. Mens en eik Groep 1-2-3 Voorbereiding post 1 Mens en eik Groep 1-2-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 1: Mens en eik, voor groep 1, 2 en 3. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkbladen Opruimen

Nadere informatie

EEN KLAS VOL BOEKENWORMEN. Linda Willemsen. Dit is een preview van het E-book Een klas vol boekenwormen te koop op www.klasvanjuflinda.

EEN KLAS VOL BOEKENWORMEN. Linda Willemsen. Dit is een preview van het E-book Een klas vol boekenwormen te koop op www.klasvanjuflinda. EEN KLAS VOL BOEKENWORMEN Linda Willemsen Een klas vol boekenwormen EEN KLAS VOL BOEKENWORMEN Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 1. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 1. Doelen: Prinsen en prinsessen les 1 Doelen: - De speler kan hard rennen - De speler kan onderhands en bovenhands een bal met verschillende hoogtes over het net gooien - De speler kan een voorzichtige volley beweging

Nadere informatie

Beste ouder, Veel plezier! Fijn dat u wilt helpen bij onze spelletjestocht!

Beste ouder, Veel plezier! Fijn dat u wilt helpen bij onze spelletjestocht! De reuzenkrokodil Spelletjestocht Met stiekeme plannetjes en slimme streken gaat de Reuzenkrokodil op pad, op zoek naar lekkere jongetjes in de stad. Ga je mee, met de Reuzenkrokodil op pad? Deze spelletjestocht

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les P1: Loop van de stukken en de beginstelling

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les P1: Loop van de stukken en de beginstelling Schaken op de basisschool Werkboek 1, les P1: Loop van de stukken en de beginstelling Extra spullen - Dobbelstenen voor het spel Dobbelschaak. - Schaakbordjes 5x5. Een pdf staat op de website Schakenopdebasischool.nl

Nadere informatie

Dit spel bedoelt te kijken naar je leven: terugkijken èn vooruit kijken.

Dit spel bedoelt te kijken naar je leven: terugkijken èn vooruit kijken. Dit spel bedoelt te kijken naar je leven: terugkijken èn vooruit kijken. Teken het speelbord na op een groot vel. Of gebruik damstenen, doppen,.. en leg het na. Print de 32 kaartjes. Je ziet snel genoeg

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 4. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 4. Doelen: Prinsen en prinsessen les 4 Doelen: - De speler beweegt snel met de voeten - De speler kan de bal gericht hard gooien - De speler kan een horizontale zwaai laten zien - De spelers houden zelf het spel

Nadere informatie

Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.

Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda. Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.nl Aan de tafel 1. Zeeslag 2. Snelle Jelle 3. Vier op een

Nadere informatie

Voorbereiding post 3. Oei, ik groei! Groep 1-2-3

Voorbereiding post 3. Oei, ik groei! Groep 1-2-3 Voorbereiding post 3 Oei, ik groei! Groep 1-2-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 3: Oei, ik groei! voor groep 1, 2 en 3. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkvel

Nadere informatie

Kern 6: geit-pauw-duif-ei

Kern 6: geit-pauw-duif-ei Kern 6: geit-pauw-duif-ei In deze kern leert uw kind Letters: g - ui - au - f - ei Woorden: geit, pauw, duif, ei Alle letters compleet In kern 6 leert uw kind de laatste nieuwe letters. Op het eind van

Nadere informatie

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop:

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop: Pak de jas! Spel Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes De leerkracht gooit met de dobbelsteen. De leerlingen nemen om ter snelste dezelfde kleur jas als de kleur van de dobbelsteen. De leerlingen verwoorden

Nadere informatie

DONOR IN HART EN NIEREN

DONOR IN HART EN NIEREN DONOR IN HART EN NIEREN havo/vwo MODULE: blz Inleiding Dit boekje gaat over orgaandonatie Het maakt deel uit van de lessenserie Donor in hart en nieren De lessenserie is uitgegeven door NIGZ-Donorvoorlichting

Nadere informatie

Wolfje, wolfje, hoe laat is het?

Wolfje, wolfje, hoe laat is het? Wolfje, wolfje, hoe laat is het? Het spel is verdeeld in 4 niveaus. Elk niveau heeft een andere leerinhoud maar combineert steeds met de onderliggende niveaus. Zo krijg je een groter spel met steeds meer

Nadere informatie

DONOR IN HART EN NIEREN

DONOR IN HART EN NIEREN DONOR IN HART EN NIEREN vmbo MODULE: blz blz donor in hart en nieren Module 2 DONOR IN HART EN NIEREN vmbo MODULE: blz Lessen over orgaandonatie Dit boekje gaat over orgaandonatie Donororganen en donorweefsels

Nadere informatie

TAFELTASJE. Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa

TAFELTASJE. Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa TAFELTASJE Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa 0 INHOUD MAALTAFELBOEKJE... 2 SNELLE JELLE... 12 VIER OP EEN RIJ... 14 KRUISWOORDPUZZEL...

Nadere informatie

Hoi boer. De speler links van de gever begint het spel door een kaart open op tafel te draaien. Daarna doet de volgende speler hetzelfde; enzovoort.

Hoi boer. De speler links van de gever begint het spel door een kaart open op tafel te draaien. Daarna doet de volgende speler hetzelfde; enzovoort. Een kaartspel voor 4 personen Hoi boer De speelkaarten worden gelijkelijk verdeeld, zodanig dat iedere speler een gelijk aantal kaarten heeft. Deze kaarten liggen omgekeerd voor de speler op tafel. De

Nadere informatie

Sinterklaasspel / Kerstspel

Sinterklaasspel / Kerstspel Sinterklaasspel / Kerstspel Originele uitvoering: www.pubquizamsterdam.nl Aangepast en opgemaakt door Gerwin 11-05: http://home.quicknet.nl/qn/prive/lm.broers Dit spel draait om kleine algemene cadeaus,

Nadere informatie

Mijn rechten in de jeugdhulp

Mijn rechten in de jeugdhulp Mijn rechten in de jeugdhulp Dit is een gezelschapspel dat gemaakt is op basis van het bekende Trivial Persuit spel. De bedoeling van dit spel is om de kinderen wegwijs te maken in hun rechten in de integrale

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

Lesbrief Kikker viert de lente. Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar

Lesbrief Kikker viert de lente. Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar Lesbrief Kikker viert de lente Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart 2018 Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar Van 21 t/m 30 maart kleurt heel Nederland groen met het

Nadere informatie

DONOR IN HART EN NIEREN

DONOR IN HART EN NIEREN DONOR IN HART EN NIEREN vmbo MODULE: blz blz donor in hart en nieren Module 1 DONOR IN HART EN NIEREN vmbo MODULE: blz Lessen over orgaandonatie Dit boekje gaat over orgaandonatie Donororganen en donorweefsels

Nadere informatie

Aardoliealarm in het bos

Aardoliealarm in het bos Landbouw graad 3 Aardoliealarm in het bos Lesvoorbereiding Print de stickers zoveel keer uit als je groepjes van 4 kunt maken. Aanwijzingen voor de indeling van de groepjes: zie verder. Als je niet over

Nadere informatie

Voorbereiding post 2. Hap, ik heb je! Groep 1-2-3

Voorbereiding post 2. Hap, ik heb je! Groep 1-2-3 Voorbereiding post 2 Hap, ik heb je! Groep 1-2-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 2: Hap, ik heb je! voor groep 1, 2 en 3. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkvel

Nadere informatie

Cursusbijeenkomst 1 Talent, Techniek en Energie Introductie op het programma

Cursusbijeenkomst 1 Talent, Techniek en Energie Introductie op het programma TT & E cursus Cursusbijeenkomst 1 Talent, Techniek en Energie Introductie op het programma 2 Agenda 1. Welkom en voorstelrondje 2. Doornemen van het middagprogramma 3. Het ETM (www.tinyurl.com/tte-etm)

Nadere informatie

Hotel Hallo - Thema 1 Hallo

Hotel Hallo - Thema 1 Hallo Hotel Hallo - Thema 1 Hallo opdrachten VISITE 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en leg

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Opdracht 1 bij 4.1 * Doe de opdracht in groepjes. Uitleg voor de docent: Verdeel de klas in groepjes van vier à vijf cursisten. Op deze pagina staan kaartjes met lichaamsdelen

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 1 bij 1.2 * Doe de opdracht met de groep. Uitleg voor de docent: De cursisten lopen door elkaar door het lokaal. Laat de cursisten elkaar in tweetallen begroeten,

Nadere informatie

Stoere stokoude spelers

Stoere stokoude spelers Kinderfeestje - Stoere stokoude spelers (1/6) Stoere stokoude spelers Korte omschrijving Het kinderfeestje sluit aan bij de aflevering De stokoude boom. Activiteiten > Eierkoeken versieren Buiten of binnen

Nadere informatie

SPELREGELS. Benodigdheden: Het speelbord, de dobbelsteen, de zandloper, pionnen, vragenkaarten, kwartetkaarten en Match-it! kaarten.

SPELREGELS. Benodigdheden: Het speelbord, de dobbelsteen, de zandloper, pionnen, vragenkaarten, kwartetkaarten en Match-it! kaarten. SPELREGELS SPELREGELS Dirty Seconds is de leukste manier van seksuele voorlichting voor jongeren (en hun ouders) vanaf 13 jaar. Het spel is eenvoudig te spelen en de verschillende kleuren op het speelbord

Nadere informatie

Prinses Marijke. op de. Thee

Prinses Marijke. op de. Thee Prinses Marijke op de Thee Prinses Marijke loopt vrolijk door de tuin. De tuin heeft een naam: Prinsentuin. Maar er mogen ook prinsessen wandelen. De tuin hoort bij een paleis. Dat paleis heet het Princessehof.

Nadere informatie

PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN

PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN PAGINA 2 PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN HANDLEIDING VOOR DE SPELLEIDER PAGINA 2 PLEINGEIN Het SAT is het team van kinderen waarmee jullie gaan samenwerken om een Gezond Schoolplein

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET POLITIEKE TAAL

AAN DE SLAG MET POLITIEKE TAAL AAN DE SLAG MET POLITIEKE TAAL OKTOBER 2014 - AAN DE SLAG MET #5 TAALGEBRUIKSPELPRINSJESDAG WAT HEB JE NODIG? Bespreekvel met filmlinks Speelkaartjes Klokje/aftelklok DE WERKVORM IN HET KORT De leerlingen

Nadere informatie

Op een leuke manier de tafels stampen

Op een leuke manier de tafels stampen Op een leuke manier de tafels stampen Allereerst bedankt voor het downloaden van dit ebook tafel spelletjes. Hiermee kun je met het hele gezin de tafels oefenen! Ik ben Marije Turel. Ik begeleid anders

Nadere informatie

Zwijsen. jaargroep 4. naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs. rekentrainer. jij. Bezoek alle leuke dingen. Teken de weg.

Zwijsen. jaargroep 4. naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs. rekentrainer. jij. Bezoek alle leuke dingen. Teken de weg. Zwijsen jaargroep naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs! jij rekentrainer Bezoek alle leuke dingen. Teken de weg. Groep blad 1 Hoe komt de hond bij het bot? Teken. Kleur de tegels. Kleur

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. De kringloop van het water Groep 4-5

Voorbereiding post 1. De kringloop van het water Groep 4-5 Voorbereiding post 1 De kringloop van het water Groep 4-5 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 1: De kringloop van het water, voor groep 4 en 5. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

DE GROTE VERKEERSTOETS

DE GROTE VERKEERSTOETS DE GROTE VERKEERSTOETS Verkeerstekens Lesfiche 5 e LEERJAAR Lesdoel De leerlingen leren de betekenis van de voor hen relevante verkeersborden (gebodsborden, verbodsborden, aanwijzingsborden en gevaarsborden)

Nadere informatie

Kraters slaan. Rekenoefening groep 5&6. Doel. Materiaal. Voorbereiding. Beschrijving. groep 5&6 - Kraters slaan

Kraters slaan. Rekenoefening groep 5&6. Doel. Materiaal. Voorbereiding. Beschrijving. groep 5&6 - Kraters slaan Kraters slaan Rekenoefening groep & Doel Bepalen van veelvouden van,,,, en Bepalen van deelbaarheid door,,,, en. Begrijpen dat veelvoud van... hetzelfde betekent als deelbaar door... Materiaal Rekenbal

Nadere informatie

Kopen van kussens Einde van het spel

Kopen van kussens Einde van het spel Beschrijf in één zin: Beschrijf het begrip op dit kaartje in één zin. Je mag het woord zelf of een deel ervan niet gebruiken in je beschrijving. Nu krijgt eerst de speler links van je een kans kans om

Nadere informatie

SPELREGELS SPELMATERIAAL BIG BROTHER VOORBEREIDING roddeltabel confrontatiekaarten camerakaarten de 20 stemkaartjes SPELVERLOOP 4 spelers

SPELREGELS SPELMATERIAAL BIG BROTHER VOORBEREIDING roddeltabel confrontatiekaarten camerakaarten de 20 stemkaartjes SPELVERLOOP 4 spelers SPELREGELS Voor je ligt misschien wel het meest confronterende spel dat je ooit gespeeld hebt. Maar let wel: het is en blijft een spelletje. Dus neem de confrontaties met een flinke korrel zout! SPELMATERIAAL

Nadere informatie

Voorbereiding post 4. Met de wind mee Groep 4-5

Voorbereiding post 4. Met de wind mee Groep 4-5 Voorbereiding post 4 Met de wind mee Groep 4-5 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 4: Met de wind mee, voor groep 4 en 5. Inhoud: Algemeen Bord Spel Werkbladen Opruimen

Nadere informatie

samenstelling: Afdeling Educatie Paleis Het Loo Apeldoorn mei 2012 -11- -2-

samenstelling: Afdeling Educatie Paleis Het Loo Apeldoorn mei 2012 -11- -2- Aan de ouders/begeleiders, In deze speurtocht ontdekt u met uw kinderen de stallen, de buitenkant van het paleis en de paleistuinen. Fientje is de jongste keukenhulp in het paleis. Stiekem begeleidt ze

Nadere informatie

Voorbereiding post 2. Hap, ik heb je! Groep 4-5-6

Voorbereiding post 2. Hap, ik heb je! Groep 4-5-6 Voorbereiding post 2 Hap, ik heb je! Groep 4-5-6 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 2: Hap, ik heb je! voor groep 4, 5 en 6. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkvel

Nadere informatie

Opdrachten Oppervlakte

Opdrachten Oppervlakte Naam: Datum: / / Klas: 4 De vierkante meter m² De vierkante decimeter dm² Opdrachten Oppervlakte Naam: Nr. Wat? moetje of magje? In groep of per twee Klaar? Leuk of niet zo leuk? 1 Bedekken van een oppervlak

Nadere informatie

Wolfje, wolfje, hoe laat is het?

Wolfje, wolfje, hoe laat is het? Wolfje, wolfje, hoe laat is het? Het spel is verdeeld in 4 niveaus. Elk niveau heeft een andere leerinhoud maar combineert steeds met de onderliggende niveaus. Zo krijg je een groter spel met steeds meer

Nadere informatie

Wolfje, wolfje, hoe laat is het?

Wolfje, wolfje, hoe laat is het? Wolfje, wolfje, hoe laat is het? Het spel is verdeeld in 4 niveaus. Elk niveau heeft een andere leerinhoud maar combineert steeds met de onderliggende niveaus. Zo krijg je een groter spel met steeds meer

Nadere informatie

Wolfje, wolfje, hoe laat is het?

Wolfje, wolfje, hoe laat is het? Wolfje, wolfje, hoe laat is het? Het spel is verdeeld in 4 niveaus. Elk niveau heeft een andere leerinhoud maar combineert steeds met de onderliggende niveaus. Zo krijg je een groter spel met steeds meer

Nadere informatie

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

SPEL 1. Kangoeroe buidel-dief. Doel: Uitleg: Te moeilijk? Te makkelijk?

SPEL 1. Kangoeroe buidel-dief. Doel: Uitleg: Te moeilijk? Te makkelijk? SPEL 1 Kangoeroe buidel-dief Alle kangoeroe s (kinderen) hebben wat lekkers in hun buidel, op 1 kangoeroe na. Die kangoeroe probeert het lekkers van de andere kangoeroe s af te pakken totdat die alles

Nadere informatie

Rekenen Groep 6-1e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-1e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of

Nadere informatie

Kern 3: doos-poes-koek-ijs

Kern 3: doos-poes-koek-ijs Kern 3: doos-poes-koek-ijs In deze kern leert uw kind: Letters: d - oe - k - ij z Woorden: doos, poes, koek, ijs, zeep Herhaling van de letters van kern 1 en 2 Deze nieuwe woorden en letters worden aangeboden

Nadere informatie

uit Spelen met de terreinborden materiaal:

uit Spelen met de terreinborden materiaal: uit Spelen met de terreinborden materiaal: Er zijn 36 terreinborden met een thema. Op die borden staan er nummers van een aantal psalmen die verwijzen naar dat thema. Er zijn 6 borden met enkel wegen op.

Nadere informatie

Poppenkastverhaal: Jan Klaassen wil graag een clown zijn. Jan Klaassen, Katrijn Woonkamer Rode plakkaatverf, kwast, poster van een circusvoorstelling

Poppenkastverhaal: Jan Klaassen wil graag een clown zijn. Jan Klaassen, Katrijn Woonkamer Rode plakkaatverf, kwast, poster van een circusvoorstelling Poppenkastverhaal: Jan Klaassen wil graag een clown zijn Poppen: Decor: Attributen: Jan Klaassen, Katrijn Woonkamer Rode plakkaatverf, kwast, poster van een circusvoorstelling Scène 1: Jan Klaassen heeft

Nadere informatie

z ó leuk is lezen! taart van juf jet Anneke Scholtens en Pauline Oud Zwijsen

z ó leuk is lezen! taart van juf jet Anneke Scholtens en Pauline Oud Zwijsen z ó leuk is lezen! taart van juf jet Anneke Scholtens en Pauline Oud Zwijsen z ó leuk is lezen! taart van juf jet Anneke Scholtens Pauline Oud Zwijsen kijk, daar is juf jet. ze is jarig. lot heeft koek

Nadere informatie

Tips spelend leren kern 2

Tips spelend leren kern 2 Tips spelend leren kern 2 In de serie Tips spelend leren voor kern start t/m kern afsluiting worden opdrachten beschreven die leerkrachten in het keuzewerk voor hun klas kunnen opnemen op het gebied van

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. De kringloop van het water Groep 6-7-8

Voorbereiding post 1. De kringloop van het water Groep 6-7-8 Voorbereiding post 1 De kringloop van het water Groep 6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 1: De kringloop van het water, voor groep 6, 7 en 8. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

Dingetjes I. Kleuter-kabouters

Dingetjes I. Kleuter-kabouters Dingetjes I Kleuter-kabouters 2018 David Arts Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur worden verveelvoudigd, opgeslagen in een

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 8. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 8. Doelen: Prinsen en prinsessen les 8 Doelen: - De speler kan hard rennen met grotere stappen en is snel/vlug met kleinere stappen - De speler kan een aankomende bal in vanuit beweging vangen - De speler kan een

Nadere informatie

Nodig: Flappen en stiften, werkblad verkiezingskaartjes met scoreformulier, werkblad spreekkaarten, A-3 posters met stiften, potloden end.

Nodig: Flappen en stiften, werkblad verkiezingskaartjes met scoreformulier, werkblad spreekkaarten, A-3 posters met stiften, potloden end. Themales verkiezingen taalvrijwilliger/docent Nodig: Flappen en stiften, werkblad verkiezingskaartjes met scoreformulier, werkblad spreekkaarten, A-3 posters met stiften, potloden end. Opwarming met als

Nadere informatie

Tridio coöperatief leren

Tridio coöperatief leren Tridio coöperatief leren Productief bv TRIDIO C coöperatief leren 1 e druk februari 2007 Auteur: Marijn van Herel http://www.tridio.nl 2007 Productief bv Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN Hotel Hallo - Thema 2 Hallo opdrachten TELEVISIE KIJKEN 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer

Nadere informatie

Lesblad onderbouw Waarom de koning geen kroon draagt

Lesblad onderbouw Waarom de koning geen kroon draagt Lesblad onderbouw Waarom de koning geen kroon draagt Waarom de koning geen kroon draagt (en andere weetjes over het koningshuis) is een infotainmentboek over het koningshuis. Je kunt op verschillende momenten

Nadere informatie

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl BLIJ MET EEN EI Deze speur- en speltocht is niet alleen bedoeld voor rond de paastijd. Doordat iedereen moet proberen zijn of haar ei heel te houden wordt er een extra spelelement in de speurtocht gebracht.

Nadere informatie

Spel Videogames: spelen, praten & leren

Spel Videogames: spelen, praten & leren Spel Videogames: spelen, praten & leren Binnen het Thema Wordt Spelenderwijs! zijn videogames een goed voorbeeld van (populaire) media waar veel kinderen en ouders mee in aanraking komen. Zowel ouders

Nadere informatie

Je kunt de kansen met wiskunde technieken berekenen (bijvoorbeeld boomdiagramman), maar je kunt ook deze door simulaties achterhalen.

Je kunt de kansen met wiskunde technieken berekenen (bijvoorbeeld boomdiagramman), maar je kunt ook deze door simulaties achterhalen. Spelen met Kansen Bij wiskunde A, havo en vwo In een heleboel gezelschapsspellen speelt het toeval een grote rol, bijvoorbeeld Patience, Ganzenbord, Thodi, Black Jack, Risk, Poker, Bridge. Deze spellen

Nadere informatie