Koningsspelen. Werkboek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Koningsspelen. Werkboek"

Transcriptie

1 4 Koningsspelen Werkboek

2 1. Inleiding Waarom dit werkboekje? TIPS EN IDEEËN Met dit boekje willen we scholen tips en ideeën geven voor het organiseren van de Koningsspelen op 25 april Deze dag is een feest voor basisschoolkinderen ter ere van Koningsdag, waarbij samen ontbijten en bewegen centraal staat. DOEL Het doel van de Koningsspelen is dat de kinderen samen met plezier bewegen. De deelnemende scholen kunnen deze dag geheel naar eigen wens inrichten. Dit boekje wil daar graag bij helpen. RECORDPOGING Bij de landelijke opening van de Koningsspelen wordt een recordpoging gedaan voor de grootste zang- en dansroutine op verschillende locaties ( largest song and dance routine multiple locations ). Bij deze recordpoging is het de bedoeling dat we met zoveel mogelijk kinderen zingen en dansen. We weten nog niet welke leeftijdsgroepen aan deze recordpoging mee kunnen doen. Over deze recordpoging krijgt u op een later tijdstip meer informatie. Voor actuele informatie over de Koningsspelen 2014 zie

3 2. Geschiedenis De korte geschiedenis van de Koningsspelen INHULDIGING Op 26 april 2013 hebben 6581 basisscholen in Nederland de eerste Koningsspelen gevierd. Deze Koningsspelen werden georganiseerd ter ere van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander leerlingen en leerkrachten hebben meegedaan aan de eerste Koningsspelen. Dit betekent dat 87% van de basisscholen in Nederland heeft deelgenomen. BEWEGEN IS GEZOND Kinderen voor Kinderen hebben het lied Bewegen is gezond gezongen en op alle deelnemende scholen werd tegelijkertijd meegezongen en gedanst. SPORTDAG Daarna begon de Sportdag die de scholen op hun eigen manier vorm hebben gegeven. VRIJDAG 25 APRIL 2014 Na deze eerste Koningsspelen is besloten om ieder jaar op ONTBIJT EN AFTRAP Alle scholen begonnen met een de laatste schooldag voor feestelijk ontbijt en daarna heb- Koningsdag de Koningsspelen ben Koning Willem-Alexander en te organiseren. Dit jaar worden Koningin Maxima de aftrap voor de Koningsspelen georganiseerd op vrijdag 25 april. Ook deze de Koningsspelen gegeven. Koningsspelen beginnen weer met een feestelijk ontbijt op school.

4 3. Programma Het landelijke programma van de Koningsspelen Feestelijk ontbijt op de scholen Landelijke start met wereldrecordpoging dansen en zingen: largest song and dance routine multiple locations samen met Kinderen voor Kinderen Start Sportdag (eigen invulling scholen)

5 4. Tips Belangrijkste tips voor de organisatie van de Koningsspelen Vorm een KONINGSSPELENTEAM (doe het niet alleen!) ETREK KINDEREN bij de voorbereiding van de B Koningsspelen Creëer VOORPRET Maak er een gezonde, sportieve en vooral FEESTELIJKE DAG van

6 5. Stappenplan VOORBEREIDING 1. BEGIN OP TIJD MET DE VOORBEREIDING Natuurlijk is het mogelijk om de organisatie van de Koningsspelen één of enkele weken van te voren te regelen. Wij bevelen dit niet aan. Een korte voorbereiding is wel mogelijk, maar bij een langere voorbereidingstijd zijn de mogelijkheden groter. Omdat heel veel basisscholen op deze dag een sportdag organiseren is het ook in verband met het regelen van materialen en locatie handig om op tijd te beginnen. Voor sommige ideeën is meer voorbereiding nodig dan andere. Het is jammer als leuke ideeën door tijdgebrek niet uitgevoerd kunnen worden. 2. RICHT EEN KONINGSSPELEN-TEAM OP TREK DE KAR NIET ALLEEN! Het is om verschillende redenen aan te bevelen om niet alleen, als bijvoorbeeld vakleerkracht gym, de Koningsspelen te organiseren. Ook niet de organisatie vooraf. Het oprichten van een speciaal Koningsspelen-team zorgt er voor dat binnen de school meer betrokkenheid en voorpret wordt gecreëerd

7 voor de Koningsspelen. Soms lijkt het makkelijker om even zelf een plan te maken en alles te regelen. Natuurlijk kost het in het begin meer tijd om de organisatie met anderen te delen, maar het levert wel wat op. Door betrokken te zijn bij de voorbereidingen zullen mensen op de dag zelf beter weten wat ze moeten doen. Een Koningsspelenteam kan interessantere ideeën bedenken en uitvoeren dan een persoon alleen. Ook kan een team snel meer mensen bereiken als extra hulp nodig is. KONINGSSPELENTEAM De organisatie wordt kwetsbaar als deze afhankelijk is van één persoon. Bij ziekte van een organisator kan een Koningsspelen-team de voorbereiding en uitvoering relatief soepel verder laten gaan. Mogelijke leden voor een Koningsspelenteam: Kinderen, vakleerkracht, onderwijzend personeel en ouders. Wij bevelen vooral aan om kinderen in het team op te nemen. Kinderen vinden dit heel leuk om te doen en het zorgt voor veel voorpret. VERSCHILLENDE TEAMS Er zijn verschillende onderdelen van de Koningsspelen: het ontbijt, de dans en het lied, en de sportdag. Afhankelijk van de grootte van de school zijn daar misschien verschillende teams voor nodig. Als u mee wilt doen aan de wereldrecordpoging, dan is daar waarschijnlijk een apart organisatieteam voor nodig. Soms kan het handig zijn om verschillende teams te maken voor de organisatie van de Koningsspelen voor de onderbouw, middenbouw of bovenbouw. Dit is afhankelijk van de omvang van de school, maar ook van het programma. Het Koningsspelen-team:

8 3. BRAINSTORM: WAT GAAN WE DOEN? MOGELIJKE INVULLINGEN Stel samen met het Koningsspelen-team en/of anderen een lijst samen met allemaal mogelijke invullingen voor de Koningsspelen. WAARDEOORDELEN Heel belangrijk bij een brainstorm is om samen af te spreken geen waardeoordelen uit te spreken over wat wordt geroepen. U hoeft zelfs niet leuk te vinden wat u roept. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk ideeën te genereren. Waarbij het uitgangspunt wel is dat het doel is dat de kinderen bewegen. BRUIKBAAR & NIET BRUIKBAAR Zorg dat de brainstorm apart wordt gedaan van de besluitvorming. Ga dus niet bij ieder idee de voor-en nadelen meteen bespreken. Zorg eerst voor een lijst van bruikbare en niet-bruikbare ideeën. In de volgende ronde kunt u ideeën laten afvallen en uitgebreid gaan bespreken. BETER GOED GEJAT, DAN SLECHT BEDACHT Als de brainstorm onvoldoende oplevert kunt u natuurlijk ook op internet kijken naar de invullingen van andere scholen tijdens de Koningsspelen Mogelijke ideeën die wij van scholen hebben gehoord en via de websites en hebben gezien: Brainstorm: idee: idee: idee: idee: Sportmarkt met sportverenigingen Sport10kamp ( Vossenjacht Sponsorloop Fietstocht Uitwisselingsestafette tussen scholen Oud-Hollandse Spelen idee:

9 4. KIES DE LOCATIE KONINGSSPELEN Waar gaat u de Koningsspelen 2014 organiseren? Voordat u definitief kiest hoe u de Koningsspelen wilt inrichten is het belangrijk om te bepalen wáár u de Koningsspelen wilt laten plaats vinden. De locatie die u tot uw beschikking hebt, bepaalt in belangrijke mate de mogelijkheden. Soms is het vinden van een juiste locatie lastig, omdat ook andere scholen er gebruik van willen maken. Hebt u geen geschikte locatie, iets wat waarschijnlijk vooral een probleem kan zijn voor scholen in grote steden, dan zijn er natuurlijk nog steeds mogelijkheden voor een leuke sportdag. Wij kennen voorbeelden van scholen die bij de Koningsspelen 2013 een fietstocht of een estafette hebben georganiseerd. Andere scholen gebruiken de gymzaal of hun schoolplein. ONTBIJT & AFTRAP Bepaal ook de locatie van het ontbijt en de landelijke aftrap. Samen ontbijten is natuurlijk heel gezellig. Het is het leukst om de landelijke aftrap met het liedje en dansje, indien mogelijk, met de hele school samen te doen. Probeer daarbij een scherm met voldoende geluidweergave te regelen, zodat iedereen de muziek goed kan horen. Er zal naar alle waarschijnlijkheid een livestream zijn van de opening van de Koningsspelen. We gaan met z n allen zingen en dansen op een nieuw lied van Kinderen voor Kinderen. GOOGLE-MAPS Kijk via google-maps naar een mogelijke locatie voor de Koningsspelen-sportdag in de buurt. Maak een plattegrond van de locatie:

10 5. BETREK MOGELIJKE PARTNERS BIJ DE ORGANISATIE VAN DE KONINGSSPELEN SAMENWERKINGSPARTNERS De Koningsspelen zijn een speciale sportdag voor alle basisscholen in Nederland. Dit biedt de mogelijkheid om voor deze dag andere samenwerkingspartners te zoeken dan voor een gewone sportdag. Denk goed na welke samenwerkingspartners een meerwaarde kunnen bieden aan de Koningsspelen van uw school. kunt u ze oproepen om met hun sportvereniging iets voor de school te organiseren. Kent u ze niet, dan kunt u ze misschien via de nieuwsbrief van uw school uitnodigen om te reageren. ANDERE SCHOOL U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de Koningsspelen samen met een andere school te organiseren. Misschien hebt u al één of meerdere scholen in de buurt met wie de school samenwerkt. Het kan interessant zijn om via de Koningsspelen nader kennis te maken met andere scholen. NATIONALE SPORTWEEK Een sportvereniging of sportschool kan bijvoorbeeld een aantal oefeningen voor hun sport uitzetten en begeleiden. De sportvereniging krijgt hiermee de kans om hun sport te promoten. De kinderen krijgen de kans om intensief kennis te maken met een sport. De Koningsspelen vallen dit jaar in de Nationale Sportweek. Het kan zijn dat uw gemeente of sportverenigingen de Koningsspelen mooi vinden passen in de Nationale Sportweek. SPORTVERENIGINGEN Ook kunt u één of meer sportverenigingen vragen om voor de Koningsspelen een sportdag met hun sport te organiseren op school of op de locatie van de sportvereniging. Waarschijnlijk zijn ouders van de school al actief bij een sportvereniging. Misschien BEGELEIDING OF HULP Heeft u begeleiding nodig tijdens de sportdag zelf of hulp bij de organisatie, dan kunt u denken aan studenten van Middelbare scholen, MBO s, ROC s of aan Oranjeverenigingen. Ook kunnen oud-leerlingen misschien een handje helpen. (OPTIONEEL) Overzicht van mogelijke partners:

11 6. WAT GAAN WE DOEN? BETREK ANDEREN Betrek anderen in de school bij de keuze voor het programma van de Koningsspelen. Veel scholen kiezen ervoor om voor de onderbouw een ander programma te maken als voor de middenbouw en de bovenbouw. ALTERNATIEF PROGRAMMA Bespreek met het team van de school welke alternatieven u hebt bij slecht weer. Zorg dat dit alternatieve programma eenvoudig is en weinig voorbereiding kost. Programma:

12 7. STEL HET BUDGET VOOR DE KONINGSSPELEN VAST Het kan zijn dat het organiseren van de Koningsspelen-sportdag kosten met zich meebrengt. Dat kan mogelijk uit eigen middelen worden betaald, anders is er de mogelijkheid om een aanvraag te doen bij een lokaal vermogensfonds. Mogelijk kan de gemeente of zelfs provincie nog iets voor jullie betekenen. Begroting:

13 8. LAAT KINDEREN UIT GROEP 7 EN 8 MEEDENKEN EN LEUKE DINGEN VERZINNEN (OPTIONEEL) WEDSTRIJD Organiseer bijvoorbeeld een wedstrijd waarbij kinderen de volgende vraag beantwoorden en visueel maken: Hoe ziet je ideale KoningsspelenSportdag eruit? Organiseer een wedstrijd. Formeer een jury en kies welk idee wint. Dit groepje kinderen mogen hun idee verder uitwer ken. Dit moet zijn: Dit groepje kinderen mag het idee verder uitwerken.

14 9. ORGANISEER EEN THEMAWEEK (OPTIONEEL) Voorafgaand aan de Koningsspelen organiseert u activiteiten over het thema gezondheid en bewegen. VOORBEELDEN: kinderen houden spreekbeurten over het thema gezondheid en bewegen of over hun eigen sport of sportvereniging. kinderen houden in een logboek bij hoeveel ze bewegen. kinderen maken werkstukken over gezondheid/bewegen: Wat is gezond en wat niet? Toneelstukjes, dansjes en andere op tredens met als thema gezondheid. Expositie organiseren met tekeningen en knutsels over het thema gezondheid en/of bewegen.

15 10. HOE LANG WILLEN WE DE SPORTDAG LATEN DUREN? Of u nu kiest voor de gehele dag Koningsspelen of 1 dagdeel, zorg in ieder geval dat de kinderen minimaal 1 uur in tensief bewogen hebben vervangen door bewegen. Houd rekening met wachttijden bij het berekenen van de beweegtijd. Zie de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) Voor kinderen en jongeren is het gewenste aantal minuten bewegen per dag tenminste 60. Bovendien moeten kinderen en jongeren naast de aanbevolen dagelijkse dosis lichaamsbeweging éénmaal per week een activiteit uitvoeren die is gericht op het verbeteren van de conditie en fitheid. Tijdschema:

16 11. WELKE MATERIALEN HEBBEN WE NODIG? Maak een lijst met benodigde materialen voor de verschillende onderdelen van de Koningsspelen. Denk aan vervangend materiaal als materiaal tussendoor kapot gaat. EHBO Vergeet ook niet om voldoende EHBOspullen paraat te hebben. Lijst met materialen:

17 12. MAAK EEN DRAAIBOEK In een draaiboek staat wie wat waar wanneer en hoe doet. Het draaiboek dient gemaakt te worden voor de dag zelf, maar in het draaiboek dient ook de voorbereiding te worden opgenomen. Wie zorgt er bijvoorbeeld voor dat de klassen ingericht worden voor het ontbijt, wie haalt de materialen op voor de sportdag, wie ruimt na afloop op enzovoort. In het draaiboek dient het hele programma te staan. Zorg dat per onderdeel in het draaiboek duidelijk is wie voor het onderdeel verantwoordelijk is of zijn. Verdeel het draaiboek op tijd (dus minimaal een week van te voren en niet pas een dag van te voren) onder de leerkrachten en overige begeleiders. Draaiboek - Wie Wat Waar Wanneer Hoe: DATUM / TIJDSTIP WAT WAAR BELANGRIJK WIE

18 Voorbeeld draaiboek: DATUM / TIJDSTIP Januari 2014 Half januari 2014 Februari 2014 WAT School opgeven voor de Koningsspelen Koningsspelen-team vormen WAAR BELANGRIJK Uiterste datum 31/01/2014 Kinderen betrekken WIE Directeur of vakleerkracht Bv. vakleerkracht gym Uitvoeringsteam als ontbijtteam en recordteam vormen Locatie en vorm Koningsspelen-sportdag vaststellen Rest team school informeren Enthousiaste ouder of leerkracht Alternatief bedenken bij Koningsspelen-team slecht weer Koningsspelen-team Begin maart 2014 Benodigde materialen inventariseren en regelen Reserve materiaal Begin maart 2014 Begeleiding Koningsspelen regelen Voorpret creëren Koningsspelen-team of sportdagteam (indien meerdere teams) Koningsspelen-team In de hele school Kinderen, leerkrachten en ouders betrekken Koningsspelen-team Week tevoren Optioneel: themaweek bedenken Dansje en liedje oefenen Leerkrachten onderbouw/ middenbouw/bovenbouw In de klas Week tevoren Begeleiding informeren Via brief en/of Koningsspelen-team Week 21 april 2014 Indien nodig materiaal ophalen Themaweek In de klas Kinderen met juf/meester Ontbijtdozen ophalen Bij de Jumbo School voorbereiden voor ontbijt en aftrap Koningsspelen 2014 Schoolplein en klassen/ ontbijtlocatie De hele school en op locatie Januari/februari 2014 Begin maart 2014 Begin april 2014 Begin april 2014 Week 21 april 2014 (optioneel) 24 april april april 2014 Kinderen betrekken Juffen en meesters Plezier en voorpret Juf of meester 1 doos per 25 kinderen Plezier Ontbijtteam/recordpoging team/aftrapteam Alle teams en de hele school

19 13. ZORG VOOR VOORPRET HEB PLEZIER Voorpret is vaak net zo leuk als de echte dag, en voorpret is ook voor te bereiden. Door voorafgaand aan de Koningsspelen de kinderen te vragen om plannen te maken en dingen voor te bereiden creëert u voorpret. Betrek dus zoveel mogelijk de kinderen en leerkrachten bij de voorbereiding van de koningsspelen. Ook een thema week Koningsspelen organiseren, draagt bij aan de voorpret. Als het programma verrassend is, kan het leuk zijn om de inhoud geheim te houden. U kunt dan voorafgaand aan de Koningsspelen geleidelijk op een grappige manier informatie vrij geven. Ook bij een traditioneler programma is het leuk om van te voren te bedenken hoe u de invulling van de Koningsspelen op een verrassende manier aankondigt. Oefenen op het liedje en het dansje van Kinderen voor Kinderen zorgt ook voor voorpret in de verschillende klassen van de school.

20 UITVOERING Heel veel succes DELEGEER Delegeer, stel verantwoordelijken aan voor de verschillende onderdelen van het programma. Vergeet daarbij niet het ontbijt, de aftrap en de recordpoging. Zorg dat begeleiders PRECIES WETEN wat ze op welk moment moeten doen. DRANK EN TUSSENDOORTJES Het kan ook feest zijn zonder frisdrank of andere zoete drankjes en snoep. Wij bevelen het uitdelen van water aan tijdens en na het sporten. En als u tussendoor iets wilt uitdelen, denk dan aan fruit. Als u iets wilt uitdelen omdat het feest is, denk dan eerder aan iets dat de kinderen stimuleert om te bewegen. Fotografie LEXsample fotografie EVALUATIE Na de Koningsspelen is het goed om snel bij elkaar te zitten met het Koningsspelenteam om te evalueren: Wat ging goed en wat kan beter? Schrijf dit kort op en bewaar het. Dat is een goede start voor de volgende editie van de Koningsspelen in 2015.

voor de Koningssportdag van de voor basisscholen Koningsspelen

voor de Koningssportdag van de voor basisscholen Koningsspelen 6 tips voor de Koningssportdag van de voor basisscholen Koningsspelen De meeste scholen hebben veel ervaring met het organiseren van sportdagen. Echter de Koningssportdag van de Koningsspelen is een bijzonder

Nadere informatie

Sponsoractie Oranje Fonds

Sponsoractie Oranje Fonds Sponsoractie Oranje Fonds Handboek Wat fijn dat uw school voor het Oranje Fonds mee doet! Als school organiseert u vaker een evenement. U weet als geen ander hoeveel tijd en moeite er in de organisatie

Nadere informatie

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS Lesbrief Naam Groep Naam ontwerpteam Iedereen aan tafel Bij jullie thuis staat vast een tafel in de woon- of eetkamer. Ook hebben jullie vast stoelen, bestek en servies. Allemaal

Nadere informatie

Mochten er vragen zijn, neem dan gerust contact op met de combinatiefunctionaris in uw wijk of via 038 423 66 86.

Mochten er vragen zijn, neem dan gerust contact op met de combinatiefunctionaris in uw wijk of via 038 423 66 86. 1 Inleiding De Koningsspelen zijn een sportief Oranjefeest voor alle kinderen in het basisonderwijs in Nederland en het Caribisch gebied. In 2013 zijn de eerste Koningsspelen georganiseerd in het kader

Nadere informatie

Thema: Koningsdag Handleiding en opgaven niveau AA. Opgave 1: Samen

Thema: Koningsdag Handleiding en opgaven niveau AA. Opgave 1: Samen Handleiding en opgaven niveau AA Thema: Koningsdag 2014 Een uitgebreide uitgeschreven aanpak vindt u in de Instapmodules: www.nieuwsbegrip.nl Download & prints Instapmodules Nieuwsrekenen. Benodigd materiaal

Nadere informatie

KNDRRD!! LAAT JE STEM HOREN! Welkom bij de Kinderraad! WERKBOEK KINDERRAADSVERGADERING

KNDRRD!! LAAT JE STEM HOREN! Welkom bij de Kinderraad! WERKBOEK KINDERRAADSVERGADERING LAAT JE STEM HOREN! Welkom bij de Kinderraad! WERKBOEK KINDERRAADSVERGADERING WAT IS DE KINDERRAADSVERGADERING? Zit je in groep 7 of 8 en heb je een goed idee om je school of wijk te verbeteren? Doe dan

Nadere informatie

Voorbeeld: Ik werk het liefst met een tweetal.

Voorbeeld: Ik werk het liefst met een tweetal. & OHHUOLQJHQKDQGOHLGLQJ LQOHLGLQJ Het sectorwerkstuk staat voor de deur. Misschien heb je er al slapeloze nachten van, misschien lijkt het je de leukste opdracht van je hele opleiding. Eindelijk iets leren

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Infobulletin de Torenvalk 14 april 2015

Infobulletin de Torenvalk 14 april 2015 Agenda 17 april Kunstmenu groep 3-4 21 april Eindtoets groep 8 24 april Koningsspelen met ontbijt op school 18.30 uur: voetbaltoernooi alle basisscholen van Leimuiden groep 5-6-7-8 meisjes/jongens gemengd

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

voor het laatste nieuws kijk je op www.sbofacet.nl NUMMER 14 SCHOOLJAAR 2014-2015 Donderdag 16 april 2015

voor het laatste nieuws kijk je op www.sbofacet.nl NUMMER 14 SCHOOLJAAR 2014-2015 Donderdag 16 april 2015 voor het laatste nieuws kijk je op www.sbofacet.nl NUMMER 14 SCHOOLJAAR 2014-2015 Donderdag 16 april 2015 ii Beste ouders / verzorgers, In deze nieuwsbrief nieuws uit groep 3 en 5. Verder weer nieuws m.b.t.

Nadere informatie

Inhoud. 9 Doe-pakket. 3 Inschrijving. 4 Ontbijt. 10 Dans & liedje. 6 Koningsmatch. 11 Kalender. 12 Op de hoogte. 7 Feestpakket

Inhoud. 9 Doe-pakket. 3 Inschrijving. 4 Ontbijt. 10 Dans & liedje. 6 Koningsmatch. 11 Kalender. 12 Op de hoogte. 7 Feestpakket - Toolkit 2017 - Inhoud Volg de Koningsspelen nu op Facebook, Instagram & Twitter! 3 Inschrijving 4 Ontbijt 6 Koningsmatch 7 Feestpakket 9 Doe-pakket 10 Dans & liedje 11 Kalender 12 Op de hoogte Inschrijving

Nadere informatie

Klassennieuws. Beste ouders/ verzorgers, Hierbij het klassennieuws van de afgelopen weken.

Klassennieuws. Beste ouders/ verzorgers, Hierbij het klassennieuws van de afgelopen weken. Klassennieuws Beste ouders/ verzorgers, Hierbij het klassennieuws van de afgelopen weken. Thema post Na de voorjaarsvakantie zijn we bezig geweest met het thema post. Regelmatig komt de postbode langs

Nadere informatie

Secretarieel jaarverslag

Secretarieel jaarverslag Secretarieel jaarverslag Schooljaar 2014-2015 Voorwoord Het was best een uitdagend jaar voor de Tjotter, dat schooljaar 2014/2015. Door de samenvoeging van Tjotter Buiten en Binnen was het hoofdgebouw

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Toolkit Koningsspelen 2017

Toolkit Koningsspelen 2017 Toolkit 2. Inhoud INSCHRIJVING ONTBIJT KONINGSMATCH FEESTPAKKET DOEPAKKET DANS & LIEDJE KALENDER OP DE HOOGTE 3. Inschrijving 1. TOT WANNEER KAN IK DE SCHOOL INSCHRIJVEN VOOR DE KONINGSSPELEN 2017? U kunt

Nadere informatie

Sectoren. Inhoud. 1. Het sectorwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Sectorwerkstuk

Sectoren. Inhoud. 1. Het sectorwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Sectorwerkstuk Ben je op zoek naar een onderwerp voor je sectorwerkstuk? Dan is het misschien interessant voor je. Sectoren Volg je de sector Techniek, dan zit je goed! Want in dit stappenplan kijken we vooral naar de

Nadere informatie

Tijdsplanning werkstuk groep 5

Tijdsplanning werkstuk groep 5 Naam: Groep 5 Tijdsplanning werkstuk groep 5 Wat wanneer Aan de juf het onderwerp van maandag 21 januari 2013 mijn werkstuk doorgeven inleveren opdracht 1 maandag 28 januari 2013 inleveren opdracht 2 donderdag

Nadere informatie

Ontwikkel je eigen ijsje!

Ontwikkel je eigen ijsje! v Ontwikkel je eigen ijsje! In dit stappenplan lees je precies wat je hiervoor moet doen! Het beste ijsje wint! Werkblad 2, 3 en 4 1 Werkblad 2 Eisen aan ijs Welke ijsjes ken je? Schrijf er zoveel mogelijk

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016 Telefoon: 040-2016092. 26 februari Weeksluiting groep 3a en 7a

Schooljaar 2015-2016 Telefoon: 040-2016092. 26 februari Weeksluiting groep 3a en 7a t Letterken Mededelingenblad van OBS t Smelleken Emmalaan 5, 5554 JM Valkenswaard Schooljaar 2015-2016 Telefoon: 040-2016092 Uitgave: 2 februari 2016 info@obstsmelleken.nl www.obstsmelleken.nl Belangrijke

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Inhoud. Reüniepakket. Bijlage I 9 Bijlage II 15 Bijlage III 17 Bijlage IV 19

Inhoud. Reüniepakket. Bijlage I 9 Bijlage II 15 Bijlage III 17 Bijlage IV 19 1 Inhoud 1 Voorbereiding 4 1.1 Begin tijdig met plannen 4 1.2 Bepaal de datum, locatie en tijdstip 4 1.3 Stel een reüniecommissie samen 4 1.4 Maak een actielijst na elke vergadering 4 1.5 Doe een aankondiging

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM In het FLL World Class SM Project zal jullie team: Een onderwerp kiezen waar jullie enthousiast over zijn of altijd al meer over hebben willen weten. Een innovatieve oplossing

Nadere informatie

ORGANISATIE FIETSBELCONCERT SAM RINKELT!

ORGANISATIE FIETSBELCONCERT SAM RINKELT! ORGANISATIE FIETSBELCONCERT SAM RINKELT! DRAAIBOEK VOOR SCHOLEN INHOUD 1 Sam de Verkeersslang 2 2 Sam rinkelt! 2 3 Wat is Sam rinkelt! 2 4 Het doel van Sam rinkelt! 3 5 Organisatie 3 5.1 Wanneer en waar

Nadere informatie

Nieuwsbrief 5 3 oktober 2014

Nieuwsbrief 5 3 oktober 2014 Nieuwsbrief 5 3 oktober 2014 Inhoud Informatie van school Deur 5 minuten later open! Kinderboekenweek Herfstvakantie Studiedag team 6 oktober dag van de leraar Inloop bij de directeur Agenda Verzoeken

Nadere informatie

Activiteitenboekje. Basisschool De Tonne 2015-2016. Langerak 42 2157PG Abbenes info@detonne.nl 0252-544359

Activiteitenboekje. Basisschool De Tonne 2015-2016. Langerak 42 2157PG Abbenes info@detonne.nl 0252-544359 Activiteitenboekje Basisschool De Tonne 2015-2016 Langerak 42 2157PG Abbenes info@detonne.nl 0252-544359 INLEIDING Op basisschool De Tonne hebben wij samenwerking in een hoog vaandel staan. Ieder jaar

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F

N I E U W S B R I E F N I E U W S B R I E F SBO De Sluis Zwarteweg 120 8017 AZ Zwolle Tel.: 038-4536123 Website: www.sbo-desluis.nl Nummer: 5 Datum: 27 november 2014 AGENDA Vrijdag 5 december Sinterklaasfeest leerlingen s middags

Nadere informatie

HOE ORGANISEER IK EEN RECREATIEF SKATE-EVENEMENT DOOR: OLAF LEMAIRE

HOE ORGANISEER IK EEN RECREATIEF SKATE-EVENEMENT DOOR: OLAF LEMAIRE HOE ORGANISEER IK EEN RECREATIEF SKATE-EVENEMENT DOOR: OLAF LEMAIRE Wat is een evenement? Is een speciale, tijd- en plaatsgebonden gebeurtenis die door een initiatiefnemer bewust is gepland en die gericht

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

o.b.s. DE EGLANTIER directie@eglantiertanthof.nl tso@eglantiertanthof.nl info@kinderopvang-plein.nl

o.b.s. DE EGLANTIER directie@eglantiertanthof.nl tso@eglantiertanthof.nl info@kinderopvang-plein.nl o.b.s. DE EGLANTIER Locatie: Tanthof Derde Werelddreef 29 2622 HB Delft Tel: 015-2617650 Fax: 015-2578413 Nieuwsbrief 12 E-mailadres: MR: OR: TSO: BSO: directie@eglantiertanthof.nl mr@eglantiertanthof.nl

Nadere informatie

Welkom op de Pionier

Welkom op de Pionier Welkom op de Pionier Wat lees je allemaal in dit boekje? 1. Wat is de Pionier voor een school? 2. Op school zijn verschillende klassen. 3. Zo gaat het op de Pionier. 4. Hoe ziet een schooldag er op onze

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

Aanvang : 19.00 uur - 21.00 uur. Natuurlijk zijn er weer vele leuke prijzen te winnen!!! Jij komt toch ook?

Aanvang : 19.00 uur - 21.00 uur. Natuurlijk zijn er weer vele leuke prijzen te winnen!!! Jij komt toch ook? Clubgebouw De Veldschoppe Gebr. Ketteringstraat 15 7131NM Lichtenvoorde Tel: 06 13572083 Info bulletin januari t/m april 2013 Op vrijdagavond 11 januari is er in de Veldschoppe voor alle kinderen van groep

Nadere informatie

Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4

Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4 Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4 Naam: Hallo allemaal, Dit boekje heb ik gemaakt om je te helpen bij het maken van je spreekbeurt. Want het is best lastig, zeker als je het voor het eerst gaat

Nadere informatie

Voorbeeldprogramma startbijeenkomst

Voorbeeldprogramma startbijeenkomst BIJLAGE 3 Voorbeeldprogramma startbijeenkomst Inleiding De startbijeenkomst vindt plaats vooraf aan iedere activiteit, ook wanneer jongeren al vaker mee hebben gedaan met M25. Natuurlijk kun je variëren

Nadere informatie

april 2013 De grote rekendag! Koffieochtend Letter Lab Vieringen Werkmiddag in de heemtuin

april 2013 De grote rekendag! Koffieochtend Letter Lab Vieringen Werkmiddag in de heemtuin april 2013 De grote rekendag! Op woensdag 17 april doet onze school weer mee aan de grote rekendag. Het thema van de 11de grote rekendag is Spelen met meten en meetkunde. De school wordt omgebouwd tot

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng? Voor veel kinderen is praten met de groep als publiek wel lastig. De een maakt zich er drukker

Nadere informatie

6Het voorbereidingsdraaiboek

6Het voorbereidingsdraaiboek DC 6Het voorbereidingsdraaiboek In dit dc-thema vind je informatie over het voorbereiden van een evenement. Het is een soort checklist van tien aandachtspunten, om te controleren of je niets vergeten bent.

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Opening Schoolplein. Donderdag 22 februari is het vernieuwde. Wat zijn we allemaal trots op zo n leuk en mooi nieuw plein!

Nieuwsbrief. Opening Schoolplein. Donderdag 22 februari is het vernieuwde. Wat zijn we allemaal trots op zo n leuk en mooi nieuw plein! Nieuwsbrief Opening Schoolplein Februari 2018 IN DIT NUMMER: Opening Schoolplein 1 Open dag 21 maart 2 Nederlands kampioenschap Ski en snowboard 3 Gratis activiteit sportservice 4 GGD Flits 5 Kinderdisco

Nadere informatie

Christelijke Basisschool De Bron. Frankenskamp 4 3848 DE Harderwijk 0341-426704 www.debronharderwijk.nl

Christelijke Basisschool De Bron. Frankenskamp 4 3848 DE Harderwijk 0341-426704 www.debronharderwijk.nl Christelijke Basisschool De Bron Frankenskamp 4 3848 DE Harderwijk 0341-426704 www.debronharderwijk.nl Huiswerkprotocol Visie op huiswerk Niet alle scholen geven huiswerk. Toch zijn er veel scholen, waaronder

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. We zijn begonnen en we hebben er zin in! In deze editie: Gym, zwem en muzieklesroosters. Verlof aanvragen. Maandag en dinsdag

NIEUWSBRIEF. We zijn begonnen en we hebben er zin in! In deze editie: Gym, zwem en muzieklesroosters. Verlof aanvragen. Maandag en dinsdag NIEUWSBRIEF Nieuwsbrief basisschool Helmgras schooljaar 2015-2016 20-8-2015 We zijn begonnen en we hebben er zin in! Beste ouders en verzorgers, Afgelopen maandag zijn we als nieuwe school van start gegaan.

Nadere informatie

3: Inhoudsopgave Duidelijk overzicht. Strakke lay-out. Eerst lettertype, tab, pagina beschrijving?

3: Inhoudsopgave Duidelijk overzicht. Strakke lay-out. Eerst lettertype, tab, pagina beschrijving? OPZET DRAAIBOEK: Alle onderdelen waaraan gedacht kan worden nog eens op een rijtje gezet. Te gebruiken voor alle evenementen en activiteiten binnen de opleiding. 1: Voorkant - flyer evenement Dag + datum

Nadere informatie

KBS NOORDERPOORT NIEUWSBRIEF 16

KBS NOORDERPOORT NIEUWSBRIEF 16 AGENDA 26 april Studiedag. Alle leerlingen vrij 27 apr tot 11 meivakantie mei 27 april Koningsdag 28 april Juf Conny jarig 5 mei Bevrijdingsdag 13 mei Moederdag 14 mei 20.30 tot 22.30 uur vergadering Oudervereniging

Nadere informatie

Excellent Rekenen Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo. Bijlage 2 Statistiekbrochure Materiaal. Naam:...

Excellent Rekenen Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo. Bijlage 2 Statistiekbrochure Materiaal. Naam:... Excellent Rekenen Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo Bijlage 2 Statistiekbrochure Materiaal Naam:... Inleiding Als onderdeel van het onderzoek Excellent rekenen in het vmbo zijn er twee opdrachten

Nadere informatie

Werkwijzer Verslagkring:

Werkwijzer Verslagkring: Werkwijzer Verslagkring: 1. Je maakt een tweetal. 2. Met zijn tweeën kies je een onderwerp, waarin jullie je willen verdiepen en waarover jullie meer willen weten. 3. Samen ga je op zoek naar informatie

Nadere informatie

AGENDA nr. 13 NIEUWS. Donderdag 22 maart MR-SR-vergadering vrijdag 23 maart Nieuwsbrief 14. Van harte gefeliciteerd en een fijne dag gewenst!

AGENDA nr. 13 NIEUWS. Donderdag 22 maart MR-SR-vergadering vrijdag 23 maart Nieuwsbrief 14. Van harte gefeliciteerd en een fijne dag gewenst! AGENDA nr. 13 Woensdag 21 maart leerlingenraad Donderdag 22 maart MR-SR-vergadering vrijdag 23 maart Nieuwsbrief 14 JARIG Johan Vermeulen 10 maart groep 5/6 Bas van Kooten 11 maart groep 5/6 Senna Petersen

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

KBS De Schothorst. Nieuwsbrief 2014-2015. Allemaal heel erg bedankt!! Met dank aan de oud papier ophalers..

KBS De Schothorst. Nieuwsbrief 2014-2015. Allemaal heel erg bedankt!! Met dank aan de oud papier ophalers.. Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G KBS De Schothorst NB 9, 30-04-2015 Nieuwsbrief 2014-2015 NB 9, 30-04-2015 In dit nummer: Met dank aan de oud papier ophalers.. Met dank aan oud papier

Nadere informatie

April 2013. Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek

April 2013. Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek April 2013 Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek Wat een geweldige feestweek! De hele week heeft in het teken gestaan van de kroning van prins Willem Alexander tot Koning van ons land. Maandagmorgen

Nadere informatie

Voorwoord. Ouderbijdrage. Expositie Gouden Weken. Vrijwilligers pleinwacht

Voorwoord. Ouderbijdrage. Expositie Gouden Weken. Vrijwilligers pleinwacht Voorwoord In de afgelopen week hebben we de periode van de Gouden Weken afgesloten. De Gouden Weken slaat op de eerste weken van het schooljaar, waarin er veelvuldig aandacht wordt besteed aan de groepsvorming.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. nr maart Woensdag 22 maart Schoonmaakavond Vrijdag 24 maart Tien minuten inloop Woensdag 29 maart Studiedag

NIEUWSBRIEF. nr maart Woensdag 22 maart Schoonmaakavond Vrijdag 24 maart Tien minuten inloop Woensdag 29 maart Studiedag NIEUWSBRIEF nr. 14 22 maart 2017 In deze nieuwsbrief: Personele zaken 10 minuutjes inloop Koningsdag en sportdag kleuters Schoolschaaktoernooi 2017 Nieuws uit de MR Nieuw blok Vreedzame school Herhaling:

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages Hoogezand-Sappemeer

Maatschappelijke Stages Hoogezand-Sappemeer Maatschappelijke Stages Hoogezand-Sappemeer Informatie voor leerlingen van het CSG Rehoboth. Schooljaar 2011-2012 Welkom bij de maatschappelijke stage! Dit schooljaar ga jij mee doen aan de maatschappelijke

Nadere informatie

01-06-2015. Schoolbrief 18. Sint Bonifatiusschool

01-06-2015. Schoolbrief 18. Sint Bonifatiusschool 01-06-2015 Schoolbrief 18 Sint Bonifatiusschool Schooljaar 2015-2016 Beste ouders, Informatieavond voor ouders over de visie en missie van de Sint Bonifatiusschool Afgelopen maanden hebben we ons als team

Nadere informatie

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool Spreekbeurt voor een huis Leuk dat je dit pakketje van onze website hebt gedownload! Ga je een spreekbeurt houden over het werk van Wereldfoundation?

Nadere informatie

Maandinfo mei 2019 Avondvierdaagse t/m vrijdag 24 mei Spelletjes/speelgoedochtend voor de kleuters

Maandinfo mei 2019 Avondvierdaagse t/m vrijdag 24 mei Spelletjes/speelgoedochtend voor de kleuters Locatie Eikenlaan Locatie Heenweg Tevens postadres: Eikenlaan 50, 2691 EE s-gravenzande 0174 412587 0174 413364 info@kameleon.pcpow.nl heenweg@kameleon.pcpow.nl Maandinfo mei 2019 Di. 21 mei Vr. 24 mei

Nadere informatie

project: Organiseren van een multicultureel event

project: Organiseren van een multicultureel event project: Organiseren van een multicultureel event Colofon Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Postbus 1056 7940 KB Meppel Tel.: 0522-235235 Fax: 0522-235222 E-mail: info@edu-actief.nl Internet: www.edu-actief.nl

Nadere informatie

3. Pedagogisch beleid.1.2b Draaiboek jaarfeest BSO 1 van 5

3. Pedagogisch beleid.1.2b Draaiboek jaarfeest BSO 1 van 5 3. Pedagogisch beleid.1.2b Draaiboek jaarfeest BSO 1 van 5 Het BSO- feest is ieder jaar anders. De ene keer is het een playbackshow, een talentenjacht en weer een andere keer een optreden. Afgelopen jaren

Nadere informatie

Oja! Gezamenlijke nieuwsbrief van SPIL-centrum Philipsdorp

Oja! Gezamenlijke nieuwsbrief van SPIL-centrum Philipsdorp Nummer 16 22 april 2013 Belangrijke data 23 april viering groepen 1 en 2 24 april verjaardagendag groepen 3 t/m 6 29 april t/m 10 mei meivakantie alle kinderen zijn vrij 15 mei hoofdluiscontrole 16 mei

Nadere informatie

Doe je trouwens ook mee met de prijsvraag die op de laatste pagina staat? Wie weet gebruiken we jouw idee wel in de volgende nieuwsbrieven.

Doe je trouwens ook mee met de prijsvraag die op de laatste pagina staat? Wie weet gebruiken we jouw idee wel in de volgende nieuwsbrieven. Je leest nu, vers van de pers, de allernieuwste nieuwsbrief van t Stokperdje! Dit jaar ga je alles lezen over wat er op t Stokperdje te doen is. Er staan weer verschillende leuke Instuiven op de zondagmiddag

Nadere informatie

Nieuwskraker nr. 16, 23 mei 2013

Nieuwskraker nr. 16, 23 mei 2013 Nieuwskraker nr. 16, 23 mei 2013 Wat gebeurd is Koningsdans Het is alweer een tijd geleden en we zijn weer over tot de orde van de dag, maar 26 april jl. waren de Koningsspelen. Juf Petra heeft die dag

Nadere informatie

april 30 Nieuwsflits In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen.

april 30 Nieuwsflits In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen. april 30 Nieuwsflits 2015 In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen. Aan de ouders en verzorgers van de leerlingen van De Zuidster, Het is toch even wennen, zorgen dat er een nieuwsflits

Nadere informatie

dinsdag 16 oktober HET EVENAARTJE 17e jaargang nr. 7, blok 1 maandag 15 oktober 2012

dinsdag 16 oktober HET EVENAARTJE 17e jaargang nr. 7, blok 1 maandag 15 oktober 2012 Aan de ouders van de groepen 1 en 2 Binnenkort gaan de kleuters op schoolreis naar dierentuin Artis in Amsterdam, en wel op: dinsdag 16 oktober We vertrekken die dag met de bus vanaf school om 8.30 uur.

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

De Witte Flits. Nieuwsbrief februari 2016. Geplande evenementen. Afscheid Johan Moolenaar

De Witte Flits. Nieuwsbrief februari 2016. Geplande evenementen. Afscheid Johan Moolenaar Nieuwsbrief februari 2016 De Witte Flits Alleen ga je snel(ler). Samen kom je verder! Jan Wolkerslaan 16 2343 BK Oegstgeest www.cbsjorisdewitte.nl T: 0715175410 Afscheid Johan Moolenaar Onwerkelijk maar

Nadere informatie

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Inleiding en werkwijze: De meeste ouderen vinden het leuk om samen met jongeren iets te doen. Op deze manier hebben

Nadere informatie

De Meern - Vrijdagochtend 26 april 2013 Koningsspelen Apollo 11

De Meern - Vrijdagochtend 26 april 2013 Koningsspelen Apollo 11 De Meern - Vrijdagochtend 26 april 2013 Koningsspelen Apollo 11 De Apollo 11 kleurde rood, wit, blauw en oranje. De meest prachtige T-shirts, jurkjes, haarbanden en kroontjes kwamen voorbij. Iedereen was

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Documentaire. Voorbereiding op het documentaire project

Documentaire. Voorbereiding op het documentaire project Documentaire Voorbereiding op het documentaire project Inhoud 1. Wat is een documentaire? 2. Interview techniek 3. Documentaire maken in 3 stappen 3.1. Ontwerpen 3.2. Opnemen 3.3. Monteren 4. Werkdocument

Nadere informatie

KBS De Schothorst SUPER OPBRENGST SPONSORLOOP! Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G. In dit nummer:

KBS De Schothorst SUPER OPBRENGST SPONSORLOOP! Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G. In dit nummer: Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G KBS De Schothorst NB 10, juni 2016 Nieuwsbrief 2015-2016 NB 10, juni 2016 In dit nummer: Opbrengst 1 Groepsindeling 2 Toiletbezoek 2 Continurooster 3 Tabletonderwijs

Nadere informatie

werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL

werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL 7.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken 1 2 3 Badria vindt Nederlands moeilijk. De juf komt op huisbezoek.

Nadere informatie

Weekbrief mrt t/m 24 mrt

Weekbrief mrt t/m 24 mrt Weekbrief 12 18 mrt t/m 24 mrt Nieuws vanuit het onderwijs Studiedag; Let op: Er staat een fout in de schooljaargids over een studiedag. De studiedag in april is op donderdag 18 april. Dan zijn alle leerlingen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Maart 2017 Jaargang:

Nieuwsbrief Maart 2017 Jaargang: Nieuwsbrief Maart 2017 Jaargang: 2016-2017 Belangrijke data in maart en april 7 maart Week van de Techniek groep 7 8 maart Luizencontrole 14 maart Kijkmiddag groep 1 t/m 8 15 maart Open Dag 17 maart Voorstelling

Nadere informatie

t Wiekendje www.dewieken.com Agenda:

t Wiekendje www.dewieken.com Agenda: t Wiekendje www.dewieken.com Agenda: Donderdag 8 oktober: Vrijdag 9 oktober: Maandag 12 oktober: Dinsdag 13 oktober: Dinsdag 13 oktober: Woensdag 14 oktober Donderdag 15 oktober: studiedag. Alle kinderen

Nadere informatie

Nieuws van Els. Kalender. INFO - Nummer 30 5 april 2016 www.startnest.nl

Nieuws van Els. Kalender. INFO - Nummer 30 5 april 2016 www.startnest.nl INFO - Nummer 30 5 april 2016 www.startnest.nl Nieuws van Els De vorige week dinsdag werd begonnen met een mooie weekopening over het thema Lente. Donderdagmiddag zaten we weer met de hele school te genieten

Nadere informatie

welkom in groep 1/2 op t Hunnighouwersgat

welkom in groep 1/2 op t Hunnighouwersgat welkom in groep 1/2 op t Hunnighouwersgat Hallo Je bent nu al bijna vier jaar en dan kom je bij ons in de klas. Nu mag je een paar keer bij ons komen kijken. Dit boekje gaat over onze school, dan weet

Nadere informatie

Activiteitenboekje. Brede School Kei 13 Brede School Kei 13 Wezenland 582 7415 JM Deventer 0570 625031. september december 2014

Activiteitenboekje. Brede School Kei 13 Brede School Kei 13 Wezenland 582 7415 JM Deventer 0570 625031. september december 2014 Opgaveformulier Alle gegevens invullen en inleveren bij Marjan Bouwman of de juf of meester. Of zoals aangegeven via de mail. U krijgt bericht als uw kind geplaatst is. Ja, ik geef mijn kind op voor deze

Nadere informatie

8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën

8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën 8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën Ga je een sectorwerkstuk maken? Dan is orgaan- en weefseldonatie een goed onderwerp! Hier vind je allerlei tips, bronnen en ideeën om een sectorwerkstuk

Nadere informatie

- Toolkit versie: 9 december

- Toolkit versie: 9 december 2019 - Toolkit 2019 - versie: 9 december 2018 1 Inhoud Volg de Koningsspelen nu op Facebook, Instagram & Twitter! 3 Inschrijving 8 Doe-pakket 4 Ontbijt 9 Dans & lied 6 Koningsmatch 7 Sport- en Feestpakket

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Agenda. Voorjaar! De Nationale Sportweek Denekamp. Humantex. April

Nieuwsbrief. Agenda. Voorjaar! De Nationale Sportweek Denekamp. Humantex. April Nieuwsbrief Schooljaar 2014-2015 1 april 2015 Voorjaar! 30 t/m 4 April Kledingactie Humantex 2 Witte donderdag 13.30 uur viering in de kerk. 3 Goede vrijdag 6 2e Paasdag 10 Studiedag team 15 MR-vergadering

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vaarboom

Nieuwsbrief De Vaarboom Oktober 2013 Beste ouders, Het nieuwe schooljaar is alweer vier weken bezig. We willen alle leerlingen en ouders een fijn schooljaar toewensen, waarin we weer veel Nederlands zullen leren. Een speciaal

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Hieronder staan de activiteiten beschreven. Lees ze maar eens door en geef je op via ouderraad@montessorischooloosterhout.nl. Alvast bedankt!!!

Hieronder staan de activiteiten beschreven. Lees ze maar eens door en geef je op via ouderraad@montessorischooloosterhout.nl. Alvast bedankt!!! Algemeen Beste ouders, Gedurende het hele jaar worden op school diverse activiteiten voor de kinderen georganiseerd. De organisatie en coördinatie liggen in eerste instantie bij het team van leerkrachten

Nadere informatie

N U M M E R 2 8. Afstand 1 kilometer. Starten om 10:00 vanaf Prismare. Schrijf je nu in via deze link:

N U M M E R 2 8. Afstand 1 kilometer. Starten om 10:00 vanaf Prismare. Schrijf je nu in via deze link: Nieuwsbrief N U M M E R 2 8 1 2 A P R I L 2 0 1 8 Culturage in groep 6B Op woensdagmorgen is groep 6B naar het museum Twentse Welle geweest. Hier zijn wij meer te weten gekomen over jagers en de eerste

Nadere informatie

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Het maken van een spreekbeurt is eigenlijk niets anders dan het schrijven van een informatieve tekst (weettekst). Het is daarom handig om net zo te werk te gaan als

Nadere informatie

In verband met wat extra aankondigingen en nieuws een extra editie van de nieuwsbrief

In verband met wat extra aankondigingen en nieuws een extra editie van de nieuwsbrief NIEUWSBRIEF Van Weerden Poelmanstraat 2a 9254 CS Hurdegaryp Tel: 0511 472026 E-mail: hurdegaryp@opo-furore.nl Website: www.obs-hurdegaryp.nl Jaargang 15 extra editie In verband met wat extra aankondigingen

Nadere informatie

Tijdens ons overleg (Guido, Paul, Raymond, Mark) hebben we gesproken over intensieve samenwerking tussen ROC van Twente en Hengelo Sport

Tijdens ons overleg (Guido, Paul, Raymond, Mark) hebben we gesproken over intensieve samenwerking tussen ROC van Twente en Hengelo Sport Samenwerking ROC van Twente en Hengelo Sport schooljaar 2015 2016. Tijdens ons overleg (Guido, Paul, Raymond, Mark) hebben we gesproken over intensieve samenwerking tussen ROC van Twente en Hengelo Sport

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Inhoud. 8 Doe-pakket. 3 Inschrijving. 4 Ontbijt. 9 Dans & liedje. 6 Koningsmatch. 10 Kalender. 11 Op de hoogte. 7 Sport- en Feestpakket

Inhoud. 8 Doe-pakket. 3 Inschrijving. 4 Ontbijt. 9 Dans & liedje. 6 Koningsmatch. 10 Kalender. 11 Op de hoogte. 7 Sport- en Feestpakket - Toolkit 2018-1 Inhoud Volg de Koningsspelen nu op Facebook, Instagram & Twitter! 3 Inschrijving 4 Ontbijt 6 Koningsmatch 7 Sport- en Feestpakket 8 Doe-pakket 9 Dans & liedje 10 Kalender 11 Op de hoogte

Nadere informatie

MUSEUMKLAS VAN HET JAAR 2014: DE OPDRACHTEN

MUSEUMKLAS VAN HET JAAR 2014: DE OPDRACHTEN MUSEUMKLAS VAN HET JAAR 2014: DE OPDRACHTEN Praktische informatie Tijdsduur: 2 uur (exclusief montagetijd) Lesdoel: Het op een originele manier verslag doen van het museumbezoek. Benodigdheden: Camera

Nadere informatie

475!! 1. Projectweek. 2. Agenda. 3. Avondvierdaagse

475!! 1. Projectweek. 2. Agenda. 3. Avondvierdaagse nieuwsbrief 30 schooljaar 2014-2015 12 juni 2015 1. Projectweek Woensdag 17 juni start de projectweek. Dit jaar is het thema geschiedenis. Een heel breed thema waar we veel mee kunnen. Elke bouw heeft

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? om de directeur te overtuigen. Wat voor tekst schrijf je? een overtuigende tekst. Voorbereiden van je overtuigende tekst

Waarom ga je schrijven? om de directeur te overtuigen. Wat voor tekst schrijf je? een overtuigende tekst. Voorbereiden van je overtuigende tekst niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Waarom ga je schrijven? om de directeur te overtuigen Voor welk feest zou je in ieder geval een vrije dag willen hebben? Wat voor tekst schrijf je?

Nadere informatie

nieuwsbrief. 05 nieuwsbrief voor ouders

nieuwsbrief. 05 nieuwsbrief voor ouders nieuwsbrief. 05 nieuwsbrief voor ouders 2017 2018 Agenda Vrijdag 30 maart Goede Vrijdag Maandag 2 april: 2de Paasdag Vrijdag 20 april: Koningsspelen Vanuit de directiekamer: Iedere keer worden we verrast

Nadere informatie

Maak samen een glossy groep 8

Maak samen een glossy groep 8 Maak samen een glossy groep 8 Er zijn hieronder werkbladen voor: brainstorm & mindmap om inhoud te bepalen voor het tijdschrift persoonlijke pagina maken interview meester, juf of klasgenoten een echte

Nadere informatie

LOCATIE PARKWIJK 31 OKTOBER 2014 AGENDA:

LOCATIE PARKWIJK 31 OKTOBER 2014 AGENDA: LOCATIE PARKWIJK JAARGANG 14, NR. 5 31 OKTOBER 2014 SchOuderCom De komende nieuwsbrief willen we gaan verspreiden via SchOuderCom. Daarbij zullen we een splitsing maken tussen berichten die van belang

Nadere informatie

DATUM: 8 april 2016 GLOBE EDITIE: 15. De Globe IN DIT NUMMER:

DATUM: 8 april 2016 GLOBE EDITIE: 15. De Globe IN DIT NUMMER: Om de vrijdag krijgen onze leerlingen de Globe (nieuwsbrief) mee. Hierin leest u informatie over de activiteiten die plaatsvinden of al hebben plaatsgevonden. De Globe wordt in kleur aan uw kind meegegeven.

Nadere informatie

Informatieboekje Marcusschool 2014-2015

Informatieboekje Marcusschool 2014-2015 Informatieboekje Marcusschool 2014-2015 De Marcusschool is een Vreedzame School Inleiding In dit boekje vindt u alle informatie die u nodig heeft als uw kind op de Marcusschool komt. Indien u meer informatie

Nadere informatie