De Pinkcloud Feelgood Oudercursus voor ouders in de tropenjaren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Pinkcloud Feelgood Oudercursus voor ouders in de tropenjaren"

Transcriptie

1 De Pinkcloud Feelgood Oudercursus voor ouders in de tropenjaren Contact website: telefoon: +31 (0)

2 Ik heb de beste ouders van de hele wereld!

3 Pinkcloud is een consortium bestaande uit de onderstaande partijen. VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM Prof. Dr. Heleen Riper Sectie Klinische Psychologie; expert op het gebied van ehealth. Prof. Dr. Anja Huizink Sectie Klinische Ontwikkelingspsychologie; expert op het gebied van prenatale en postnatale stress en gezinsfactoren. Drs. MB van der Linde Founder Pinkcloud; Psycholoog en systeemtherapeut, expert transitie van partnerschap naar ouderschap. Uitvoerend onderzoeker. NVRG Nederlandse vereniging voor Relatie en Gezinstherapie; Kwaliteitsregister voor postdoctoraal opgeleide systeemtherapeuten. STICHTING OPVOEDEN.NL Levert een bijdrage aan het gezond opgroeien en ontwikkelen van kinderen door het online aanbieden van betrouwbare informatie aan ouders. ORGANIQ Organiq Multimedia Studio Met expertise op gebied van gedragsverandering en educatie door gamified elearning.

4 Pinkcloud richt zich op het versterken van gezinnen in tropenjaren In samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam is een preventieve ehealth cursus ontwikkeld. De ehealth cursus geeft ouders de middelen om de samenwerking in de opvoeding en verzorging te versterken en de relatieproblemen vanaf de bank tegen te gaan. De online ehealth cursus geeft voorlichting, helpt ouders de communicatie te verbeteren en legt een stevige basis voor een gezond gezinsleven. Preventieve cursussen bevorderen een veilige ontwikkeling van het kind door de relatie van de ouders te versterken en voorkomt zo (vecht)scheidingen (Hawkins, 2008; Stanley, 2006). Want het groots mogelijke cadeau voor een kind is een stevig ouderteam! Wij richten ons op preventie en vroegsignalering. Betrokkenheid bij het onderwerp Na jarenlang werken in de Jeugdzorg en Jeugd-GGZ vonden wij het tijd om de strijd aan te gaan met een grote bron van psychiatrische, psychologische en emotionele ellende bij menig kind: ouderrelatieproblemen. De naam van de founder is drs. Maarten van der Linde (psycholoog, gezinstherapeut). Pinkcloud.nu is een samenwerkingsverband tussen de Vrije Universiteit te Amsterdam, De NVRG, Stichting Opvoeden.nl en Organiq (gespecialiseerd in online gamified e-learning oplossingen voor gedragsverandering). Beschrijving van de huidige situatie van het probleem 83% van de ouders gaan door een matig- tot zware relatiecrisis na geboorte van heteerste kind. Het ouderschap komt bij veel stellen als een shock en eindigt steeds vaker in een (vecht)scheiding. Kersverse ouders hebben 8x zoveel ruzie. Gemiddeld blijven stellen 6 jaar lang doorlopen met relatieproblemen voordat ze actie ondernemen. Deze relatiecrises hebben verstrekkende gevolgen voor emotionele, cognitieve en lichamelijke ontwikkeling van kinderen. Om maar niet te spreken van de grote impact op ouders en overheidsfinancie n (huursubsidies, uitkeringen etc). De transitie van partnerschap naar ouderschap is e e n van de grootst mogelijke uitdagingen van het leven.

5 Welke rol hebben gemeenten? Ouders zijn bevallingsproof maar niet babyproof. Gemeenten hebben sinds 2012 i.h.k.v. de WPG (Art. 2, tweede lid onder h) en WMO/Jeugdwet een wettelijk verplichte regierol als het gaat om voorlichting respectievelijk opvoedondersteuning aan ouders. Maar gemeenten vervullen deze taak nog niet en zijn zoekende naar een passende invulling/ondersteuning. Onderzoek toont aan dat voorlichting, psycho-educatie en leren van communicatievaardigheden veel voordelen heeft. Preventie zorgt afname van schade door het aantal scheidingen te reduceren en vooral een afname van destructiviteit te realiseren als het op een scheiding aankomt. Daarnaast heeft het invloed op de toename van relatie-tevredenheid, de afname van post-partum depressie, de afname van vijandige gevoelens tijdens conflicten en een positieve invloed heeft op de emotionele, lichamelijke en cognitieve ontwikkeling van jonge kinderen (Shapiro & Gottman, 2005). Vandaar een preventieve, toegankelijke, laagdrempelige research-based ehealth module die ouders vanaf de bank kunnen doen. Zo cree ren zij een stevig ouderteam en leggen zij een solide basis voor hun gezin.

6 De krachten van de cursus Preventieve stressmanagement Het ijzer wordt in intieme relaties gesmeed als het koud is, niet heet. Het preventief inzetten om schade door scheiding te voorkomen is essentieel. Als ouders strijd krijgen neemt de fysieke stress toe. Deze stress heeft een grote invloed op het geestelijke vermogen van ouders. Wetenschappers noemen dit DPA (Diffuse Physiological Arousal). Onder stress gaan ouders redeneren vanuit hun reptielenbrein en minder vanuit de grijze massa. Dit maakt dat de nuance afneemt en zwart-wit denken bij ouders toeneemt. Dit heeft vaak tot gevolg dat ze op voornaamste strijdpunten gaan polariseren. Voorbeeld: een vaak terugkomend strijdpunt bij veel ouders is de samenwerking in opvoeding. Onderzoek toont aan dat als je deze niet aanpakt, de mate van samenwerking afneemt. De ene ouder wordt strenger naar de kinderen toe en de andere toegeeflijker, kortom: polarisatie. Deze en andere strijdpunten worden daarom preventief behandeld in onze cursus op het moment dat de stress nog laag is. Op het moment dat ouders nog in staat zijn genuanceerd na te denken en dus voldoende geestelijke ruimte hebben om samen over de belangrijkste knelpunten van het ouderschap na te denken en beslissingen te maken. Dit voorkomt veel schade. Verleiden We weten nu wel dat er iets moet gebeuren in het versterken van de jonge gezinnen, maar HOE is de vraag., aldus voormalig Staatsecretaris Van Rijn op het Babyproof Symposium in de 2e Kamer, georganiseerd naar aanleiding van de brandbrief van Pinkcloud i.s.m. met de PVDA en de CU. Pinkcloud werkt samen met multimedia studio Organiq en richt zich op het verleiden van ouders. Onze ehealth interventie geeft de juiste prikkels en houdt de spanningsboog vast door simpele Gamification elementen te gebruiken zodat partners samen de uitdagingen aan kunnen gaan die nu of mogelijk in de toekomst mogelijk zouden gaan spelen. Met spelvormen weten wij ouders te motiveren. Steunfiguren uit eigen netwerk Alle jonge ouders hebben behoefte aan stut en steun. In de cursus mobiliseren we het eigen netwerk. De ouders worden aangespoord om eerst individueel na te gaan bij wie ze extra ondersteuning kunnen vragen. Daarna laten we ouders samen overleggen en hierin beslissingen maken. Tenslotte motiveren we ouders om samen deze steunfiguren uit te nodigen. Daarbij zitten er ook veel haken en ogen aan bij de inzet van praktische stut en steun: sommige steunfiguren hebben ook begrenzing nodig. Pinkcloud maakt dat ouders beslagen ten ijs komen.

7 De krachten van de cursus Normaliseren en Verrijken De ehealth geeft ouders voorlichting over het ouderschap in de tropenjaren. Informatie over een complex proces van transitie van partnerschap naar het ouderschap. Informatie over de uitdagingen waar alle ouders doorheen gaan, maar niet over spreken. Ouders voelen zich alleen in hun strijd. Op een speelse manier belicht de cursus problemen en de oplossingen. Samen voeren ouders korte opdrachten uit: in 11 afleveringen ontdekken ouders hoe een goed fundament te bouwen voor een gelukkig gezin. Een gezin waarin ouders elkaar versterken en verrijken. Niet tegen elkaar, maar met elkaar is de sleutel. Ouders krijgen een sterke basis voor de ingrijpende processen die ze beiden doormaken. Pinkcloud wil dat ouders groeien in hun rol als ouders. In plaats van elkaar te bestrijden op de individuele uitdagingen laten we ouders elkaar bijstaan. Anoniem en niet betuttelend Ouders kunnen de cursus anoniem vanaf de bank doen. Onderzoek van Petch et al. (2008) toont aan dat als een co-parenting interventie thuis kan worden gedaan, de kans op effectiviteit toeneemt. Door de anonimiteit kunnen via onze interventie ook ingewikkelde zaken zoals seks en intimiteit worden besproken. Vaak een probleemgebied bij jonge ouders waar een taboe op rust. Dit taboe kan je moeilijk in een groepsbijeenkomst uitdiepen. ehealth biedt gezien de anonimiteit mogelijkheden die groepsbijeenkomsten niet bieden. Ook Zweedse beleidsmakers geven aan dat ouders bij het bespreken van sommige relationele zaken in groepssessies niet thuis geven. Wij bieden ook de mogelijkheid om vanaf de bank (wederom anoniem) groepsbijeenkomsten te volgen via Webinar technologie. Lokalisatie en vroegsignalering Pinkcloud zit in de haarvaten van de plaatselijke zorg. We bieden de mogelijkheid om door te verwijzen naar de bestaande zorgstructuren. Per gemeente verschilt dit: we verwijzen zeer laagdrempelig door naar oa. de wijkverpleegkundige, het Ouderrelatiedesk, het Buurtteam, het Centrum voor Jeugd en Gezin, Vrijgevestigde Relatie- en Gezinstherapeuten, de kennisbank van Opvoeden.nl etc. In het kader van stepped care kan je laagdrempelig vragen voor meer informatie of een gesprek. Op vele plekken in onze ehealth zitten vrijblijvende doorverwijsmogelijkheden naar lokale zorg. Vroegsignalering kan ouderrelatieproblemen in de kiem smoren, de destructiviteit van een mogelijke scheiding af doen nemen en zo de problemen in de ontwikkeling van kinderen voorkomen. We verwachten dat door deze preventieve interventie ontwikkelingsproblemen bij kinderen kunnen worden voorkomen. Zo kunnen we de kans op internaliserende en externaliserende problematiek bij kinderen verkleinen wat bijdraagt aan een gezonde start van kinderen.

8 De krachten van de cursus Goedkoop, effectief & schaalbaar Het gebruik van preventieve e-health interventies past in deze tijd waar de kosten van de gezondheidszorg uit de hand lopen. Het grote voordeel van het gebruik van dit soort interventies, zeker gezien het onderwerp, is dat men anoniem de interventie vanaf de bank kan doen, dat de interventie 24/7 beschikbaar, dat de kosten gering zijn en dat de interventie schaalbaar is. Op basis van meta-analyses stapelen de bewijzen van effectiviteit van ehealth interventies zich op en zien we dat ze leiden ze tot effectieve en doelmatige zorg. Gemeenten motiveren De professionals rondom de eerste jaren van een gezin kennen de noodzaak van onze interventie al lang. Vanuit het werkveld (het NCJ, GGDGHOR Nederland en ACTIZ) is een landelijke beweging gaande van opvoeden naar ouderschap. Vanuit de praktijk van de JGZ professionals zien we groeiende aandacht voor het ouderschap. Zij zijn vaak al jaren de code aan het kraken hoe deze problemen preventief aan te pakken, omdat zij merken dat ouders vaak onvoldoende voorbereid zijn op het ouderschap. Door de aard en aanpak van onze interventie weet Pinkcloud gemeenten mee te krijgen in het op zich nemen van hun wettelijk verplichte rol van het geven van deze opvoedondersteuning. Het feit dat het Pinkcloud lukt om vaders e n moeders mee te krijgen, de anonimiteit te waarborgen en dat op een niet betuttelende manier doet ook de politiek meebewegen. Wij zijn begin 2018 begonnen in 20 gemeenten en er sluiten steeds meer gemeenten aan.

9 Vragen? Bij vragen gelieve contact op te nemen met onderzoeker Maarten van der Linde. Telefonisch:

10 P i N K

Brandbrief aan alle gemeenten in Nederland

Brandbrief aan alle gemeenten in Nederland Brandbrief aan alle gemeenten in Nederland Veel jonge ouders in de problemen: van bevallingsproof naar kindproof Beeld: Digitale Klerken Zo n 70.000 kinderen per jaar maken een relatiebreuk van hun ouders

Nadere informatie

Transitie landelijk en basispakket Jeugdgezondheidszorg. Afdeling Utrecht, 24 mrt 2014 Jeugdarts, laat van je horen!

Transitie landelijk en basispakket Jeugdgezondheidszorg. Afdeling Utrecht, 24 mrt 2014 Jeugdarts, laat van je horen! Transitie landelijk en basispakket Jeugdgezondheidszorg Afdeling Utrecht, 24 mrt 2014 Jeugdarts, laat van je horen! 23 maart 2007 1 Doelen van van de de avond avond 2 Programma Terugblik Inleiding stelselwijziging,

Nadere informatie

Uitgebreide omschrijving van het programma 09.30-10.00 uur: Binnenkomst, koffie en thee.

Uitgebreide omschrijving van het programma 09.30-10.00 uur: Binnenkomst, koffie en thee. Uitgebreide omschrijving van het programma 09.30-10.00 uur: Binnenkomst, koffie en thee. 10.00-10.15 uur: Welkom en inleiding. 10.15-11.15 uur: Een ander geluid als het gaat om gezin en relatie 1. Wat

Nadere informatie

Uitnodiging. Seminar vrijdag 9 oktober 2015 Brandersmolenstraat 23-24 Almere-Buiten

Uitnodiging. Seminar vrijdag 9 oktober 2015 Brandersmolenstraat 23-24 Almere-Buiten Uitnodiging Seminar vrijdag 9 oktober 2015 Brandersmolenstraat 23-24 Almere-Buiten Ouderschapsvoorlichting en problemen van (jonge) gezinnen Met aandacht voor het kind, de partnerrelatie en het Opvoeddrieluik

Nadere informatie

Seminar 9 oktober 2015 Brandersmolenstraat 23-24 Almere Buiten

Seminar 9 oktober 2015 Brandersmolenstraat 23-24 Almere Buiten Seminar 9 oktober 2015 Brandersmolenstraat 23-24 Almere Buiten Ouderschapsvoorlichting en problemen van (jonge) gezinnen Met aandacht voor het kind, de partnerrelatie en het opvoeddrieluik Veel ouders

Nadere informatie

Een prenataal traject bestaande uit één tot vier huisbezoeken voor een selectieve groep zwangere vrouwen. Aantal uitgevoerde huisbezoeken.

Een prenataal traject bestaande uit één tot vier huisbezoeken voor een selectieve groep zwangere vrouwen. Aantal uitgevoerde huisbezoeken. 4.1. Aanbod voor aanstaande ouders Onze producten gericht op de prenatale periode bieden aanstaande ouders begeleiding en ondersteuning die start tijdens de zwangerschap. Het is ter voorbereiding op de

Nadere informatie

Feit: Kinderen van ouders met psychiatrische problemen lopen risico zelf ook problemen te krijgen

Feit: Kinderen van ouders met psychiatrische problemen lopen risico zelf ook problemen te krijgen Feit: Kinderen van ouders met psychiatrische problemen lopen risico zelf ook problemen te krijgen www.babyextra.nl Dineke Brouwers (JGZ) en Cecilia van der Zeeuw (GGzE) Baby Extra Transformeren doe je

Nadere informatie

De GGZ. Zitten blijven of overgaan? Jo Hermanns. H & S Consult

De GGZ. Zitten blijven of overgaan? Jo Hermanns. H & S Consult De GGZ Zitten blijven of overgaan? 28-10-2016 Jo Hermanns Waarom was de transformatie jeugdzorg nodig? De politiek wilde het anders 1. Nadruk op preventie 2. Eigen kracht aanspreken 3. Demedicaliseren

Nadere informatie

Transitie en transformatie van de zorg voor jeugd

Transitie en transformatie van de zorg voor jeugd Transitie en transformatie van de zorg voor jeugd Een geslaagde transformatie & transitie? Vanaf januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor het preventieve en curatieve jeugdbeleid. Hieronder

Nadere informatie

Cursus Positief opvoeden volgens Triple P - Amsterdam

Cursus Positief opvoeden volgens Triple P - Amsterdam Praktijkvoorbeeld Cursus Positief opvoeden volgens Triple P - Amsterdam Samenvatting Door de samenwerking en het gezamenlijk geven van de cursus Positief Opvoeden volgens Triple P door verschillende disciplines

Nadere informatie

Samenwerking JGZ - Jeugdzorg

Samenwerking JGZ - Jeugdzorg Samenwerking JGZ - Jeugdzorg Marian van Leeuwen 19 november 2012 Doelen JGZ (bron NCJ) 1. preventieve gezondheidszorg bieden aan alle kinderen in Nederland van 0-19 jaar. 2. De lichamelijke, psychische,

Nadere informatie

Daphne Petterson & Lilian Delarue Onderzoekers lectoraat Ouderschap & Ouderbegeleiding Expertisecentrum Jeugd, Hogeschool Leiden

Daphne Petterson & Lilian Delarue Onderzoekers lectoraat Ouderschap & Ouderbegeleiding Expertisecentrum Jeugd, Hogeschool Leiden Daphne Petterson & Lilian Delarue Onderzoekers lectoraat Ouderschap & Ouderbegeleiding Expertisecentrum Jeugd, Hogeschool Leiden Lectoraat Beroepspraktijk - Onderzoek - Onderwijs Praktijk Onderwijs Onderzoek

Nadere informatie

Kansrijke Start : samenwerken!

Kansrijke Start : samenwerken! Kansrijke Start : samenwerken! Wat doet de JGZ? Januari 2019 Lianne Verstraten, GGD Gelderland Midden Doel: Meer kinderen een kansrijke start geven Subdoelen: Meer kwetsbare ouders goed voorbereid met

Nadere informatie

Schriftelijke vragen ex artikel 37 Reglement van orde voor de raadsvergaderingen (RvO)

Schriftelijke vragen ex artikel 37 Reglement van orde voor de raadsvergaderingen (RvO) Gemeente Heerhugowaard R Schriftelijke vragen ex artikel 37 Reglement van orde voor de raadsvergaderingen (RvO) Datum indiening 2 oktober 2017 Volgnummer Registratienummer Bij17-530 Onderwerp Investeer

Nadere informatie

indertherapie oevorden Ellen Adema

indertherapie oevorden Ellen Adema Het Relatiehuis Het Relatiehuis Het is prettig om goed, harmonieus contact te hebben met de mensen om u heen. In het bijzonder met de mensen die dicht bij u staan, zoals uw partner, uw kinderen, uw vader

Nadere informatie

Symposium E-coaching: Start van een nieuw tijdperk? Drs. Anne Ribbers. Onderzoeker

Symposium E-coaching: Start van een nieuw tijdperk? Drs. Anne Ribbers. Onderzoeker Symposium E-coaching: Start van een nieuw tijdperk? Drs. Anne Ribbers Onderzoeker Universiteit van Tilburg, Faculteit Sociale Wetenschappen Departement Personeelswetenschappen E-coaching belicht vanuit

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg interventies. Pre- en postnataal

Jeugdgezondheidszorg interventies. Pre- en postnataal Jeugdgezondheidszorg interventies Pre- en postnataal Prenatale zorg; hoe is dat geregeld!? Het is belangrijk om de zwangere goed voor te bereiden op de bevalling en de komst van een baby. Soms zijn bij

Nadere informatie

Investeren in opvoeden en opgroeien loont!

Investeren in opvoeden en opgroeien loont! Investeren in opvoeden en opgroeien loont! Kosteneffectiviteit van de preventie van pedagogische, psychosociale en psychosomatische problematiek door de jeugdgezondheidszorg Investeren in opvoeden en opgroeien

Nadere informatie

Krachtig ouderschap. Lieneke Jooren Expertisecentrum Jeugd, Lectoraat Ouderschap en Ouderbegeleiding Hogeschool Leiden

Krachtig ouderschap. Lieneke Jooren Expertisecentrum Jeugd, Lectoraat Ouderschap en Ouderbegeleiding Hogeschool Leiden Krachtig ouderschap Lieneke Jooren Expertisecentrum Jeugd, Lectoraat Ouderschap en Ouderbegeleiding Hogeschool Leiden Even voorstellen Lieneke Jooren Onderzoeker Achtergrond in gezinspedagogiek Hogeschool

Nadere informatie

Transitie Jeugdzorg en Jeugdgezondheidszorg. Contactpersonenavond AJN Zuid-Holland 19 september 2013

Transitie Jeugdzorg en Jeugdgezondheidszorg. Contactpersonenavond AJN Zuid-Holland 19 september 2013 Transitie Jeugdzorg en Jeugdgezondheidszorg Contactpersonenavond AJN Zuid-Holland 19 september 2013 23 maart 2007 1 Doelen van van de de avond avond 2 Programma Terugblik Inleiding stelselwijziging, tijdpad

Nadere informatie

Ouder en Kindadviseur Amsterdam Oud Oost. Onderdeel van Ouder- en kindteam Amsterdam Oud Oost

Ouder en Kindadviseur Amsterdam Oud Oost. Onderdeel van Ouder- en kindteam Amsterdam Oud Oost Ouder en Kindadviseur Amsterdam Oud Oost Onderdeel van Ouder- en kindteam Amsterdam Oud Oost Ouder- en kindadviseur De functie; laagdrempelige ondersteuning en hulp bij opvoed-opgroeivragen. Doelgroep

Nadere informatie

Je vader en/of moeder verslaafd? Transgenerationele overdracht van verslaving

Je vader en/of moeder verslaafd? Transgenerationele overdracht van verslaving Je vader en/of moeder verslaafd? Transgenerationele overdracht van verslaving Drs. Margreet van der Meer Hoofd Kwaliteit Innovatie Centrum VNN Lectoraat Verslavingskunde Hanzehogeschool Je vader en/of

Nadere informatie

OPVOEDEN IN TIJDEN VAN STRESS

OPVOEDEN IN TIJDEN VAN STRESS OPVOEDEN IN TIJDEN VAN STRESS 2 Als u psychische problemen heeft of last van stress, is de zorg voor kinderen soms een hele klus. Ouders en gezinnen verdienen onder deze omstandigheden extra aandacht en

Nadere informatie

KIND IN CONTEXT. "Successful parenting is a principal key to the mental health of the next generation." John Bowlby

KIND IN CONTEXT. Successful parenting is a principal key to the mental health of the next generation. John Bowlby KIND IN CONTEXT "Successful parenting is a principal key to the mental health of the next generation." John Bowlby Feit: Kinderen van ouders met psychiatrische problemen lopen risico zelf ook problemen

Nadere informatie

Triple P en Transitie Jeugdzorg 24 april Yvonne van Westering, Nederlands Jeugdinstituut Margreet de Jongh, SO&T

Triple P en Transitie Jeugdzorg 24 april Yvonne van Westering, Nederlands Jeugdinstituut Margreet de Jongh, SO&T Triple P en Transitie Jeugdzorg 24 april 2012 Yvonne van Westering, Nederlands Jeugdinstituut Margreet de Jongh, SO&T Het hele stelsel gaat op de schop! 1. Passend Onderwijs 2. Stelselherziening Jeugdzorg

Nadere informatie

Kindspoor Fier Fryslân

Kindspoor Fier Fryslân Kindspoor Fier Fryslân Het kind centraal stellen Denken vanuit het perspectief van het kind Fier Fryslân is een expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheids- relaties 1 Wij

Nadere informatie

Handreiking signalering en begeleiding GGZ-problematiek bij diabetes

Handreiking signalering en begeleiding GGZ-problematiek bij diabetes Handreiking signalering en begeleiding GGZ-problematiek bij diabetes September 2017 Handreiking signalering en begeleiding GGZ-problematiek tgv diabetes 1 Vooraf Patiënten met diabetes kampen met veel

Nadere informatie

Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren.

Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren. Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren. Polikliniek Gelderland Diagnostiek en behandeling Polikliniek Gelderland is een polikliniek voor specialistische GGZ-zorg. Wij bieden diagnostiek en

Nadere informatie

Stevig Ouderschap. Wat is SO?

Stevig Ouderschap. Wat is SO? Stevig Ouderschap Margreet Verdel Wat is SO? Opvoedingsondersteuning (beginnend in de zwangerschap) gedurende de eerste twee levensjaren van een kind voor ouders met een verhoogd risico op opvoedingsproblemen

Nadere informatie

Uitdagingen voor voorzieningen en beleid

Uitdagingen voor voorzieningen en beleid Uitdagingen voor voorzieningen en beleid Dirk Luyten Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen 1. Hoe zien partnerrelaties van ouders er vandaag uit? 2. Welke uitdagingen zijn er voor partnerrelaties

Nadere informatie

Criminele meisjes: Specifieke zorg en aandacht of niet?

Criminele meisjes: Specifieke zorg en aandacht of niet? Stijging criminaliteit meisjes Criminele meisjes: Specifieke zorg en aandacht of niet? Anne-Marie Slotboom Vrije Universiteit Amsterdam 1 BRISBANE 2010 - Steeds meer jonge meisjes tussen tien en veertien

Nadere informatie

Positieve Psychologie en ehealth Een losse flirt of een gelukkig huwelijk?

Positieve Psychologie en ehealth Een losse flirt of een gelukkig huwelijk? PRAKTIJK Positieve Psychologie en ehealth Een losse flirt of een gelukkig huwelijk? Tot nu toe houdt de opkomst van ehealth gelijke tred met de opkomst van positieve psychologie. Eind vorige eeuw deden

Nadere informatie

Strategisch plan De systeemtherapeutische aanpak, onmisbaar voor goede zorg

Strategisch plan De systeemtherapeutische aanpak, onmisbaar voor goede zorg Strategisch plan 2019-2021 De systeemtherapeutische aanpak, onmisbaar voor goede zorg NVRG Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie W.G. Plein 209, 1054 SE Amsterdam T 020 6123078 E nvrg@nvrg.nl

Nadere informatie

Strategisch plan De systeemtherapeutische aanpak, onmisbaar voor goede zorg

Strategisch plan De systeemtherapeutische aanpak, onmisbaar voor goede zorg Strategisch plan 2019-2021 De systeemtherapeutische aanpak, onmisbaar voor goede zorg NVRG Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie W.G. Plein 209, 1054 SE Amsterdam T 020 6123078 E nvrg@nvrg.nl

Nadere informatie

Zorg voor Jeugd in Vlaardingen

Zorg voor Jeugd in Vlaardingen Zorg voor Jeugd in Vlaardingen Inge Parlevliet CJG Rijnmond 1 Alles onder 1 dak Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is het centrale punt waar jongeren (0-23) ouders/verzorgers, aanstaande ouders en professionals

Nadere informatie

Opleiding ouderbegeleiding

Opleiding ouderbegeleiding Opleiding ouderbegeleiding me nse nkennis vanuit een visie op ouderschap in ontwikkeling Als je krachtgericht werken met het netwerk rond het kind wilt invullen, dan zit hier alles in. Vanuit een betere

Nadere informatie

WELZIJN OP RECEPT inhoud en kwaliteit.

WELZIJN OP RECEPT inhoud en kwaliteit. WELZIJN OP RECEPT inhoud en kwaliteit. Werkconferentie Movactor, Nieuwegein,16 februari, 2017. Jan Auke Walburg 3-3-2017 1 1. WOR als onderdeel van positieve gezondheid 2. Kwaliteit en effectiviteit WOR

Nadere informatie

Hebben we interventies onderzocht heeft de transitie de wereld veranderd!

Hebben we interventies onderzocht heeft de transitie de wereld veranderd! Hebben we interventies onderzocht heeft de transitie de wereld veranderd! Monique van Londen Universiteit Utrecht Sabine Stoltz Radboud Universiteit Theo Mathot Indigo Utrecht Charlotte Bergen Henegouwen

Nadere informatie

Workshop 10: Het gezin in GGZ en Verslavingszorg

Workshop 10: Het gezin in GGZ en Verslavingszorg Workshop 10: Het gezin in GGZ en Verslavingszorg Door: - Rianne van der Zanden (Trimbos-instituut) - Froukje Kamstra en Pieter Brunner (De Gelderse Roos) - Peter de Vet (Regionaal Centrum Kinder en Jeugd

Nadere informatie

Preventieve GGZ van vroeg tot later

Preventieve GGZ van vroeg tot later Rob Giel Onderzoekcentrum Preventieve GGZ van vroeg tot later Locatie: Mediant Geestelijke Gezondheidszorg, Helmertheater Broekheurnering 1050, 7546 TA Enschede Datum:13-12-2016 Tijd: 13.00-16.50 uur Preventieve

Nadere informatie

Betere zorg voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden

Betere zorg voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden Betere zorg voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden Prof. dr. Jany Rademakers NIVEL Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg CAPHRI Care and Public Health Research Institute

Nadere informatie

Advanced Therapy. Systeemtherapie. Ibtisam Rizkallah Charlotte Stoop

Advanced Therapy. Systeemtherapie. Ibtisam Rizkallah Charlotte Stoop Advanced Therapy Systeemtherapie Ibtisam Rizkallah Charlotte Stoop 06-44464540 026-3891964 info@advancedtherapy.nl Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 1 1. DE SYSTEEMTHEORIE... 2 2. SYSTEEMTHERAPIE... 3 3.

Nadere informatie

Doorbreken van de cirkel van intergenerationele overdracht van geweld

Doorbreken van de cirkel van intergenerationele overdracht van geweld Onderzoek naar maatschappelijke vraagstukken Doorbreken van de cirkel van intergenerationele overdracht van geweld VoorZorg doorbreekt de cirkel Onderzoeksprogramma Hoe effectief zijn we in het beschermen

Nadere informatie

Onderwerpen/deelprojecten regionaal uitvoeringsprogramma depressiepreventie 2008 t/m 2011 Gelderse Roos

Onderwerpen/deelprojecten regionaal uitvoeringsprogramma depressiepreventie 2008 t/m 2011 Gelderse Roos Bijlage 2 Onderwerpen/deelprojecten regionaal uitvoeringsprogramma depressiepreventie 2008 t/m 2011 Gelderse Roos A1 Uitbrengen jaarkrant A2 Advertentie huis aan huis bladen A3 Consultatie B1 Brochures

Nadere informatie

Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek. Gezond opgroeien en opvoeden

Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek. Gezond opgroeien en opvoeden Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek Gezond opgroeien en opvoeden 1 Jeugd en Gezin in aantallen Contacten e.a. activiteiten RBL: 4.999 contacten n.a.v. meldingen e.a. signalen n.a.v. verzuim 190 activiteiten

Nadere informatie

Zorgstandaard. Problematisch Alcoholgebruik & Alcoholverslaving

Zorgstandaard. Problematisch Alcoholgebruik & Alcoholverslaving Zorgstandaard Problematisch Alcoholgebruik & Alcoholverslaving WORKSHOP - inleiding, dr. Peter Greeven, klinisch-psycholoog, lid werkgroep Zorgstandaarden, bestuurslid NIP - vervolg, Marcella Mulder, teamleider

Nadere informatie

FACTSHEET DAIMH

FACTSHEET DAIMH Infant Mental Health (IMH) Ieder mens ontwikkelt zich binnen een affectieve relatie. Deze relatie begint al in de baarmoeder. Jonge kinderen zijn volledig afhankelijk van hun ouders (verzorgers) en de

Nadere informatie

Digitale opvoedondersteuning voor aanstaande ouders

Digitale opvoedondersteuning voor aanstaande ouders Bijvoorbeeld over: borst- en flesvoeding; ouderschap; verzorging van je kind; balans tussen kind en relatie. Ouders die deelnemen aan deze thema- of voorlichtingsbijeenkomst hebben (nieuwe) kennis en informatie

Nadere informatie

Artikel 38 van de CUfractie, inzake investeren in gezinnen

Artikel 38 van de CUfractie, inzake investeren in gezinnen Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem Raadsfractie (ChristenUnie Haarlem) T.a.v. de heer F.C. Visser Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Onderwerp 10 november

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg en ouderondersteuning Stevig Ouderschap Plus. Marjanne Bontje, beleidsmedewerker Rig Mutschler, jeugdarts

Jeugdgezondheidszorg en ouderondersteuning Stevig Ouderschap Plus. Marjanne Bontje, beleidsmedewerker Rig Mutschler, jeugdarts Jeugdgezondheidszorg en ouderondersteuning Stevig Ouderschap Plus Marjanne Bontje, beleidsmedewerker Rig Mutschler, jeugdarts 1 24-09-2008 Doel bijeenkomst Informeren werk Jeugdgezondheidszorg (JGZ 4-19)

Nadere informatie

INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ

INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ Inhoudsopgave Indigo Brabant 2 Wat is de Basis GGZ? 2 Wat kan Indigo mij bieden? 4 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ Specialistische GGZ 7 Heeft u vragen? 7 Contact

Nadere informatie

Maak kennis. met GGZ Friesland

Maak kennis. met GGZ Friesland Maak kennis met GGZ Friesland Psychische klachten hebben veel invloed op het dagelijks leven. Elke dag is een uitdaging en het is moeilijk om een normaal leven te leiden, contacten te onder houden, naar

Nadere informatie

De lessen kunnen op elk gewenst tijdstip bekeken worden. Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige.

De lessen kunnen op elk gewenst tijdstip bekeken worden. Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige. 4.2.12. Digitale opvoedondersteuning voor ouders van het jonge kind Ondersteuning in de vorm van een aantal online lessen voor ouders met kinderen tot 4 jaar, om ze voor te bereiden op de (toekomstige)

Nadere informatie

GGZ aanpak huiselijk geweld

GGZ aanpak huiselijk geweld GGZ aanpak huiselijk geweld Wat is er nodig en wat helpt Jeannette van Borren Mei 2011 Film moeder en zoon van Putten Voorkomen van problemen is beter en goedkoper dan genezen Preventieve GGZ interventies

Nadere informatie

Samenwerking MOC t Kabouterhuis en basisscholen

Samenwerking MOC t Kabouterhuis en basisscholen Samenwerking MOC t Kabouterhuis en basisscholen Marianne Balfoort & Manon van den Ende - MOC t Kabouterhuis Willemien Duvekot - Ouder kind adviseur Ijburg en Zeeburgereiland Programma - Introductie - Wat

Nadere informatie

Positief opvoeden en opgroeien. Veerkracht Thuis biedt begeleiding bij opvoedproblemen en (echt)scheidingen.

Positief opvoeden en opgroeien. Veerkracht Thuis biedt begeleiding bij opvoedproblemen en (echt)scheidingen. Positief opvoeden en opgroeien Veerkracht Thuis biedt begeleiding bij opvoedproblemen en (echt)scheidingen. Soms zijn er gebeurtenissen die ervoor zorgen dat kinderen, jongeren en gezinnen (tijdelijk)

Nadere informatie

Wanneer zijn zorgen om mijn kinderen relevant?

Wanneer zijn zorgen om mijn kinderen relevant? Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen p/a Dimence Postbus 398 7600 AJ Almelo www.kenbis.nl Opgroeien en de bipolaire stoornis Als ouder met een bipolaire stoornis kun je je zorgen maken over je kinderen;

Nadere informatie

Nationale en klinische ontwikkelingen in de psycho-oncologie; kunnen we online?

Nationale en klinische ontwikkelingen in de psycho-oncologie; kunnen we online? Nationale en klinische ontwikkelingen in de psycho-oncologie; kunnen we online? Mecheline van der Linden Afdeling medische oncologie VU medisch centrum 2011 1 Kanker: incidentie en prevalentie Incidentie:

Nadere informatie

HENRIQUE SACHSE ARTS M&G, JEUGDARTS, VERTROUWENSARTS

HENRIQUE SACHSE ARTS M&G, JEUGDARTS, VERTROUWENSARTS 14 juni 2017 Summersymposium Actualiteit van OGGZ en Jeugdgezondheidszorg Verwarde personen en kwetsbare kinderen De realiteit voor jeugdigen en ouders in 2017 HENRIQUE SACHSE ARTS M&G, JEUGDARTS, VERTROUWENSARTS

Nadere informatie

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Factsheet Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedproblemen, en geestelijke

Nadere informatie

Mother and Father for the First time Greve, Denemarken

Mother and Father for the First time Greve, Denemarken Mother and Father for the First time Greve, Denemarken Het programma Mother and Father for the First time wordt aangeboden in Greve, een gemeente in Denemarken van ongeveer 48.000 inwoners. Denemarken

Nadere informatie

Aan de netwerkpartners van het CJG, Betreft Start KIES cursus basisschoolkinderen en ouderbijeenkomsten

Aan de netwerkpartners van het CJG, Betreft Start KIES cursus basisschoolkinderen en ouderbijeenkomsten Aan de netwerkpartners van het CJG, Betreft Start KIES cursus basisschoolkinderen en ouderbijeenkomsten Een scheiding is ingrijpend. Voor ouders én voor kinderen. CJG Zutphen heeft daarom samen met de

Nadere informatie

Psychologische zorg voor kinderen en jongeren. De Golfbreker Preventie en psychologische zorg voor kinderen en jongeren. Samen werken aan jezelf

Psychologische zorg voor kinderen en jongeren. De Golfbreker Preventie en psychologische zorg voor kinderen en jongeren. Samen werken aan jezelf Psychologische zorg voor kinderen en jongeren De Golfbreker Preventie en psychologische zorg voor kinderen en jongeren Samen werken aan jezelf Inhoud Belang psychologische zorg voor jeugd Psychologische

Nadere informatie

Ons vignet laat zien wat we graag willen bereiken, namelijk mensen tot groei en bloei brengen als persoon en in hun relaties met andere mensen.

Ons vignet laat zien wat we graag willen bereiken, namelijk mensen tot groei en bloei brengen als persoon en in hun relaties met andere mensen. OptiMent OptiMent is er voor kinderen, jongeren en volwassenen die een steun(tje) in de rug kunnen gebruiken. We helpen om psychische klachten zo goed mogelijk te voorkomen. Wie al problemen heeft, kan

Nadere informatie

Online behandeling van depressie. Drs. Carolien Christ Onderzoeker i.o. & Psycholoog

Online behandeling van depressie. Drs. Carolien Christ Onderzoeker i.o. & Psycholoog Online behandeling van depressie Drs. Carolien Christ Onderzoeker i.o. & Psycholoog Inhoud 1. Stand van zaken 2. Voorbeelden van internet-based interventies 3. Rondleiding behandelplatform 4. Rol van de

Nadere informatie

en jongeren Oolgaardt lezing 24 juni 2008 Ireen de Graaf Trimbos-instituut 2008 1

en jongeren Oolgaardt lezing 24 juni 2008 Ireen de Graaf Trimbos-instituut 2008 1 Depressie bij kinderen en jongeren Oolgaardt lezing 24 juni 2008 Ireen de Graaf Trimbos-instituut 2008 1 Welbevinden ebe van Nederlandse kinderen Nederlandse kinderen het gelukkigst in Europa 92% 12-24

Nadere informatie

Systemisch kijken, werken en (be)handelen De systeemtherapeut en de systeemtherapeutisch werker

Systemisch kijken, werken en (be)handelen De systeemtherapeut en de systeemtherapeutisch werker Systemisch kijken, werken en (be)handelen De systeemtherapeut en de systeemtherapeutisch Systeemtherapeut en systeemtherapeutisch De systeemtherapeutische aanpak Een probleem of een (psychische) klacht

Nadere informatie

Praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ (POH-GGZ)

Praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ (POH-GGZ) Zorg en Welzijn Algemeen Door recente maatschappelijke ontwikkelingen in de 1e lijn is er een toenemende vraag naar deskundige hulpverlening bij psychische klachten. Hierbij speelt de POH-GGZ een belangrijke

Nadere informatie

Centra voor Jeugd en Gezin in Nederland

Centra voor Jeugd en Gezin in Nederland Centra voor Jeugd en Gezin in Nederland Caroline Vink Nederlands Jeugdinstituut 28-02-2012 Inleiding: De ontwikkeling van de CJGs in Nederland Stelselwijziging De positie van het CJG in het nieuwe stelsel

Nadere informatie

Leren mét gedragsproblemen

Leren mét gedragsproblemen Leren mét gedragsproblemen Kinderen en jongeren zitten het grootste deel van de dag op school om te leren. Daar ontwikkelen zij hun talenten. Leraren en andere onderwijsprofessionals werken iedere dag

Nadere informatie

Bedrijfsgeneeskundige Dagen 2018 Vitaal door preventie

Bedrijfsgeneeskundige Dagen 2018 Vitaal door preventie Bedrijfsgeneeskundige Dagen 2018 Vitaal door preventie Doel vanmiddag: Even opwarmen PAK JE TELEFOON EN GA NAAR WEBSITE: www.kahoot.it Of scan de QR code: PerfectFit@Work: Gezondheid en welzijn zijn het

Nadere informatie

Prof. dr. Geert Jan Stams Universiteit van Amsterdam

Prof. dr. Geert Jan Stams Universiteit van Amsterdam Prof. dr. Geert Jan Stams Universiteit van Amsterdam Samen met Jeugdige Taken van de Gezinsvoogd/Casemanager/ Gezinsmanager Opvoeder(s) / verzorger(s) Hulpverleners, behandelaars Andere professionals en

Nadere informatie

om een scheiding respectvol, efficiënt waarin je behoeften en verwachtingen

om een scheiding respectvol, efficiënt waarin je behoeften en verwachtingen SCHEIDEN KÁN ANDERS Het einde van een huwelijk kan erg pijnlijk zijn. Een echtscheidingsprocedure kan dat verergeren. Je kunt je partner als vijand gaan beschouwen en de echtscheiding als een strijd. Je

Nadere informatie

Stedelijk IB netwerk. Ontwikkelingen SWV & professionalisering

Stedelijk IB netwerk. Ontwikkelingen SWV & professionalisering Stedelijk IB netwerk Ontwikkelingen SWV & professionalisering Agenda Voorstellen Ron Benjamins directeur a.i. Nieuwe ondersteuningsstructuur: werken in Teams Passend Onderwijs Kernpartneraanpak & thuiszittersproblematiek

Nadere informatie

Contouren van een nieuw jeugdstelsel

Contouren van een nieuw jeugdstelsel Contouren van een nieuw jeugdstelsel Tom van Yperen Nederlands Jeugdinstituut / Universiteit Utrecht 26 mei 2011 te Den Haag t.vanyperen@nji.nl Huidige jeugdstelsel (vereenvoudigd) Zie ook: www.nji.nl

Nadere informatie

Presentatie. Kortdurende Pedagogische Hulpverlening in het Centrum voor Jeugd en Gezin te Apeldoorn. CJG structuur Interventie

Presentatie. Kortdurende Pedagogische Hulpverlening in het Centrum voor Jeugd en Gezin te Apeldoorn. CJG structuur Interventie Kortdurende Pedagogische Hulpverlening in het Centrum voor Jeugd en Gezin te Apeldoorn Drs.S. Blom Schakel Orthopedagoog Generalist (NVO) Coördinator Opvoedsteunpunt CJG structuur Interventie Presentatie

Nadere informatie

Onderzoeksagenda Kinderrevalidatie

Onderzoeksagenda Kinderrevalidatie De 12 belangrijkste vragen van ouders aan onderzoekers 1. Welke vroege interventies kunnen structurele beperkingen en latere problemen voorkomen of minimaliseren? 2. Welke factoren dragen het meest bij

Nadere informatie

4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen

4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen Alle ouders met kinderen tot 4 jaar die in ons werkgebied wonen. Pedagoog. 4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen Dit aanbod is gericht op kinderen die naar de basisschool gaan en hun ouders.

Nadere informatie

Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren.

Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren. Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren. Polikliniek Almelo Oog voor het kind als geheel. Diagnostiek en behandeling Polikliniek Almelo is een polikliniek voor specialistische GGZ-zorg. Wij

Nadere informatie

Niet meer depressief

Niet meer depressief Niet meer depressief Dit boek, Niet meer depressief; Werkboek voor de cliënt, is onderdeel van de reeks Protocollen voor de GGZ. Serie Protocollen voor de GGZ De boeken in de reeks Protocollen voor de

Nadere informatie

The Turn to Parenting in Four European Welfare States

The Turn to Parenting in Four European Welfare States The Turn to Parenting in Four European Welfare States Parenting support in professional practice Dr. Marit Hopman Prof. Trudie Knijn Universiteit Utrecht, Nederland Achtergrond Vier betrokken landen: Duitsland,

Nadere informatie

Inleiding. Namens de werkgroep vroegsignalering Annemarieke Koops Gynaecoloog WZA Augustus 2011

Inleiding. Namens de werkgroep vroegsignalering Annemarieke Koops Gynaecoloog WZA Augustus 2011 Inleiding Voor u ligt het protocol vroegsignalering van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. De werkgroep vroegsignalering werkt aan verbetering van de ondersteuning die kwetsbare zwangeren in en rond Assen

Nadere informatie

Positief Opvoeden, Triple P in de transitie stelsel jeugd

Positief Opvoeden, Triple P in de transitie stelsel jeugd Positief Opvoeden, Triple P in de transitie stelsel jeugd Jacqueline van Rijn Jolyn Berns www.nji.nl Marion van Bommel Sandra Hollander Oktober 2013 Triple P Triple P is een evidence based opvoedondersteuningsprogramma,

Nadere informatie

VERBINDING VAN WETENSCHAP EN PRAKTIJK IN DE WIJK. Marjan de Lange 16 mei 2017

VERBINDING VAN WETENSCHAP EN PRAKTIJK IN DE WIJK. Marjan de Lange 16 mei 2017 VERBINDING VAN WETENSCHAP EN PRAKTIJK IN DE WIJK Marjan de Lange 16 mei 2017 KERNELEMENTEN VAN EFFECTIEVE HULP Kernelementen: gemeenschappelijke bestanddelen uit meerdere interventies voor eenzelfde doelgroep

Nadere informatie

Toekomstige ontwikkelingen transitie jeugdzorg Rotterdam

Toekomstige ontwikkelingen transitie jeugdzorg Rotterdam Toekomstige ontwikkelingen transitie jeugdzorg Rotterdam Decentralisaties Versterken zelfredzaamheid Wet werken naar Vermogen Jongere met ondertoezichtstelling en verstandelijke beperking Jongere met gedragsproblemen

Nadere informatie

Een gezin starten: Hoop en verlangen

Een gezin starten: Hoop en verlangen Ouderschap, Kinderen en Scheiding. versterking, vroegsignalering, preventie en ketensamenwerking bij scheidingsproblematiek José koster www.josekoster.nl contact@josekoster.nl Een gezin starten: Hoop en

Nadere informatie

SCHEIDINGSATLAS. Kortdurend ondersteuningsprogramma over ouderschap na scheiding. Mariska Klein Velderman, Wendy van Vliet en Fieke Pannebakker

SCHEIDINGSATLAS. Kortdurend ondersteuningsprogramma over ouderschap na scheiding. Mariska Klein Velderman, Wendy van Vliet en Fieke Pannebakker SCHEIDINGSATLAS Kortdurend ondersteuningsprogramma over ouderschap na scheiding Mariska Klein Velderman, Wendy van Vliet en Fieke Pannebakker EN ZE LEEFDEN NOG LANG EN GELUKKIG? 2 SCHEIDING - IMPACT OP

Nadere informatie

24 e Symposium Gezinsonderzoek Radboud Universiteit Nijmegen

24 e Symposium Gezinsonderzoek Radboud Universiteit Nijmegen 24 Symposium Gezinsonderzoek Donderdag 22 november 2007 Ochtend: Jeugd- en gezinsbeleid: Visie en uitwerking Middag: Psychopathologie bij ouders en aanpak probleemgedrag Vrijdag 23 november 2007 Ochtend:

Nadere informatie

Groot Perinataal Overleg preventie en cliënten participatie

Groot Perinataal Overleg preventie en cliënten participatie Groot Perinataal Overleg preventie en cliënten participatie 20-11-2017 MARJA REXWINKEL, KLINISCH PSYCHOLOOG INFANT MENTAL HEALTH SPECIALIST 1001 kritieke dagen groei van het brein, ontstaan van veilige

Nadere informatie

Kraamzorg: krachtige verbinder in de geboortezorg. Visie ActiZ op geboortezorg

Kraamzorg: krachtige verbinder in de geboortezorg. Visie ActiZ op geboortezorg Kraamzorg: krachtige verbinder in de geboortezorg Visie ActiZ op geboortezorg Inleiding Met deze visie nemen ActiZ-kraamzorgorganisaties stelling in de discussie rond de organisatie van de geboortezorg.

Nadere informatie

Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren.

Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren. Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren. Polikliniek Flevoland Gedrag vertelt veel. Diagnostiek en behandeling Polikliniek Flevoland is een polikliniek voor specialistische GGZ-zorg. We zetten

Nadere informatie

Richtlijn JGZ-richtlijn Kindermishandeling

Richtlijn JGZ-richtlijn Kindermishandeling Richtlijn JGZ-richtlijn Kindermishandeling Onderbouwing Opvoedingsondersteuning in de JGZ De JGZ-medewerker heeft een taak bij het schatten van de opvoedingscompetentie en opvoedingsonmacht van ouders.

Nadere informatie

4.2.2. Shantala babymassage (individuele begeleiding)

4.2.2. Shantala babymassage (individuele begeleiding) 4.2. Aanbod voor ouders van het jonge kind Dit aanbod is veelal gericht op ouders met kinderen tot 4 jaar. Een aantal producten zijn inzetbaar voor een bredere doelgroep. De producten Home-Start, Vroegtijdige

Nadere informatie

ROADMAP HUIZEN VAN HET KIND

ROADMAP HUIZEN VAN HET KIND ROADMAP HUIZEN VAN HET KIND Inleiding De samenwerkingsverbanden Huizen van het Kind, zo blijkt uit waar we nu staan, hebben het potentieel om (verder) uit te groeien tot laagdrempelige basisvoorzieningen.

Nadere informatie

SCHEIDINGSATLAS. Kortdurend ondersteuningsprogramma over ouderschap na scheiding. Mariska Klein Velderman en Fieke Pannebakker

SCHEIDINGSATLAS. Kortdurend ondersteuningsprogramma over ouderschap na scheiding. Mariska Klein Velderman en Fieke Pannebakker SCHEIDINGSATLAS Kortdurend ondersteuningsprogramma over ouderschap na scheiding Mariska Klein Velderman en Fieke Pannebakker EN ZE LEEFDEN NOG LANG EN GELUKKIG? SCHEIDING - IMPACT OP OUDERS Één van de

Nadere informatie

LANDELIJK PROFESSIONEEL KADER UITVOERING BASISPAKKET JGZ

LANDELIJK PROFESSIONEEL KADER UITVOERING BASISPAKKET JGZ LANDELIJK PROFESSIONEEL KADER UITVOERING BASISPAKKET JGZ Inhoud van de presentatie 1. Achtergrond en doel van het landelijk professioneel kader 2. Inhoud Basispakket JGZ 3. Wettelijke kaders 4. Toelichting

Nadere informatie

Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend. Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling

Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend. Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling Unique selling points JGZ Specialisme met het gezonde kind als referentiekader Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend Laagdrempelig en hoog bereik Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling

Nadere informatie

Partnerschap en ouderschap in hedendaagse gezinnen. Inhoud

Partnerschap en ouderschap in hedendaagse gezinnen. Inhoud Partnerschap en ouderschap in hedendaagse gezinnen Kathleen Emmery Coördinator kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen 1 Inhoud 1. Focus op partners en ouderschap? 2. Partnerschap en ouderschap

Nadere informatie

Verslag expertmeeting Preventie van problemen bij kinderen op 8 januari 2018

Verslag expertmeeting Preventie van problemen bij kinderen op 8 januari 2018 Verslag expertmeeting Preventie van problemen bij kinderen op 8 januari 2018 Plaats: Gemeentehuis Voorst te Twello Experts Mevrouw Boerkamp Netwerk ScheidingsWijze[n] Mevrouw Nuraydin GGD Noord-Oost Gelderland

Nadere informatie