SOON jaarverslag 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SOON jaarverslag 2014"

Transcriptie

1 SOON jaarverslag 2014 SOON faciliteert en stimuleert de samenwerking tussen de opleidingsinstituten voor specialist ouderengeneeskunde van het VU medisch centrum Amsterdam, Radboudumc Nijmegen en LUMC Leiden. Hiermee wil SOON de kwaliteit verhogen van de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde. SOON is de spil in alle activiteiten die dit doel ondersteunen. SAMENWERKENDE OPLEIDINGEN TOT SPECIALIST OUDERENGENEESKUNDE NEDERLAND

2 Samen werken aan kwaliteit Hoe kijkt SOON terug op 2014? Het was een jaar van doorgaan op de ingeslagen weg van stabiliteit en continuïteit. Tegelijkertijd was het een bijzonder jaar: het plan voor de nieuwe opleiding is klaar! De drie opleidingsinstituten hebben, gezamenlijk en gefaciliteerd door SOON, ruim twee jaar gewerkt aan dit plan voor de gemoderniseerde opleiding tot specialist ouderengeneeskunde. Nog dit jaar begint SOON met het verwezenlijken van de vernieuwde opleiding. De vernieuwde opleiding doet recht aan de ambities van de opleidingsinstituten: modern, competentiegericht onderwijs door excellente opleiders en docenten. Dat betekent dat we aan de aios ook hogere eisen stellen en strenger selecteren. De aios-nieuwe-stijl is natuurlijk een goede arts, die patiëntgericht werkt en problemen voortvarend oplost. Maar hij of zij is vooral initiatiefrijk, communicatief vaardig, zelfbewust en zelfstandig. De specialist ouderengeneeskunde is de spil in de behandeling van de patiënten én in de samenwerking met iedereen die betrokken is bij de medische zorg in het verpleeghuis. Samenwerking is ook het kernwoord van SOON zelf. SOON is een kleine, flexibele organisatie die per project of programma medewerkers van de drie instituten en professionals van daarbuiten bij elkaar brengt. Zodat iedereen, met zijn of haar eigen unieke kwaliteiten en expertise, bijdraagt aan het succes. Die aanpak brengt resultaten tot stand waar we trots op zijn. En die we graag met u delen in dit jaarverslag over 2014.

3 Projecten en programma s: resultaten in 2014 Samenwerking in projecten en programma s is goed voor kwaliteit en vernieuwing. SOON faciliteert die projecten. Wat waren de resultaten in 2014? Modernisering voltooid Na twee-en-een-half jaar intensieve samenwerking heeft SOON het Project Modernisering Opleiding ouderengeneeskunde in 2014 succesvol afgerond. Precies volgens planning. En met als belangrijkste resultaat een nieuw landelijk opleidingsplan voor een gemoderniseerde opleiding. Dat plan is gebaseerd op twee pijlers: een degelijke evaluatie van de huidige opleiding tot specialist ouderengeneeskunde, en een gezamenlijke visie op de toekomst van de opleiding. Nu de nieuwe opleiding op papier staat en het College Geneeskundige Specialismen zijn goedkeuring eraan heeft gegeven, beginnen de instituten en SOON in 2015 aan de invoering. Project Werving Opleiders en Opleidingsplaatsen Om een tekort aan opleidingsplaatsen en opleiders vóór te zijn, is SOON in 2014 gestart met het project Werving Opleiders en Opleidingsplaatsen. Het hoofddoel is: structureel voldoende opleidingsplaatsen in alle regio s van Nederland. Het project heeft daarnaast als doel de kwaliteit van de praktijkplaatsen te verbeteren door de kwaliteitseisen aan te scherpen voor nieuwe opleidingsplaatsen, opleiders en opleidingsgroepen. Die opleidingsgroep is een nieuw idee voor ouderengeneeskunde. Nu wordt elke aios opgeleid door één opleider. Maar is het ook mogelijk dat een aios twee opleiders heeft? Wat betekent dat voor het leerklimaat? Denk bijvoorbeeld aan een tweede opleider met een ander expertisegebied, zodat de aios zijn kennis en ervaring op dat gebied kan uitbreiden. Of opleiders die onderling ervaringen bespreken en zo tot een nog beter afgewogen oordeel komen. De opleiders samen vormen een opleidingsgroep. In een pilot wordt onderzocht hoe de opleidingsgroep bijdraagt aan de kwaliteit van de opleiding. Van Erkenning Verworven Competenties naar Individualisering Opleidingsduur Soms is een einde ook een nieuw begin. Dat is het geval bij het project EVC: Erkenning Verworven Competenties. In 2013 en 2014 heeft SOON veel energie gestoken in dit vernieuwende project. Medisch specialisten die als zijinstromer wilden overstappen naar het specialisme ouderen geneeskunde, kregen bij wijze van experiment op bepaalde gebieden vrijstelling op basis van hun eerder verworven competenties. Maar in 2014 is de vrijstellingsregeling vervangen door de regeling Individualisering Opleidingsduur. Met deze regeling kunnen niet alleen zij-instromers, maar álle aios vragen om verkorting van de opleiding op basis van eerder verworven competenties. Oftewel: de intenties van EVC en de regeling Individualisering Opleidingsduur zijn hetzelfde, maar de uitwerking is dat niet.

4 Het project EVC is stopgezet. Voor de nieuwe situatie werken de drie instituten samen in het project Individualisering Opleidingsduur. De uitkomsten van het EVC-project nemen ze zoveel mogelijk mee. Sociaal geriaters in opleiding Sociaal geriaters werken vooral in de ambulante GGZ. Hun specialisme is echter nooit erkend en sinds 2014 zijn sociaal geriaters niet meer zelfstandig bevoegd als hoofdbehandelaar. Als specialist ouderengeneeskunde zijn ze dat in principe wel. En dat maakte de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde extra interessant voor deze beroepsgroep. SOON heeft alle sociaal geriaters uitgenodigd zich aan te melden voor de resterende opleidingsplaatsen van De geriaters konden gebruik maken van een passende vrijstellingsregeling. In december waren er elf sociaal geriaters aangenomen voor de opleiding. Ook de komende jaren reserveert SOON opleidingsplaatsen voor geïnteresseerde sociaal geriaters. Nieuwe kennistoets: groot leereffect Alle aios ouderengeneeskunde hebben in 2014 deelgenomen aan de eerste landelijke kennistoets ouderengeneeskunde. Met deze educatieve kennistoets testten ze hun parate vakkennis. De digitale toets bevatte 90 vragen, verdeeld over zes thema s. De toets is ontwikkeld door opleiders ouderengeneeskunde. Zij hebben een training gevolgd in het maken van kennistoetsvragen. Slechts weinig aios beantwoordden het minimumaantal vereiste vragen goed. Toch is dat geen slecht nieuws: het leereffect van de toets is groot. De toets stemde tot nadenken, veel aios hebben zich opnieuw in ouderengeneeskundige onderwerpen verdiept. In 2015 organiseert SOON opnieuw twee landelijke kennistoetsen. Invoering e-portfolio succesvol Aios ouderengeneeskunde die in 2014 zijn gestart met de opleiding, behoren tot de eerste lichting die gebruik maakt van het e-portfolio. Na een gedegen voorbereiding is de invoering van dit portfolio in 2014 geruisloos verlopen. Aan het einde van het jaar zijn er al meer dan 700 toetsen digitaal opgeslagen. SOON werkt in dit project samen met Huisartsopleiding Nederland. Academisering opleiding SOON en Huisartsopleiding Nederland hebben ook de krachten gebundeld in academisering van de opleiding ouderengeneeskunde respectievelijk huisartsgeneeskunde. In 2014 stelden zij gezamenlijk een landelijk coördinator wetenschappelijke vorming aan. Deze coördinator heeft als taak om EBM-onderwijs (evidencebased medicine) te ontwikkelen voor docenten en opleiders van beide opleidingen. Centrale aanmelding en professionelere selectie SOON heeft in 2014 verdere stappen gezet in de harmonisatie van de centrale aanmelding en selectieprocedure voor aios ouderengeneeskunde. Er is nu een uniforme landelijke basis voor selectie. Assessoren (degenen die de selectie uitvoeren) van de drie instituten hebben deelgenomen aan twee trainingen.

5 Mijlpaal voor de kaderopleiding Opleiden In de kaderopleiding Opleiden (KOO) bekwamen specialisten ouderengeneeskunde zich in het opleiden. In 2014 heeft Verenso, na een zorgvuldige analyse van de inhoud en organisatie van de KOO, de opleiding toegevoegd aan het register van kaderopleidingen. Het is een mijlpaal die de kwaliteit van de KOO bevestigt. Aan de KOO worden hoge eisen gesteld en dat geldt ook voor de specialisten ouderengeneeskunde die de opleiding hebben afgerond en zich kaderarts opleiden mogen noemen. Dit past bij onze visie dat opleiden een vak is. In 2014 zijn vier opleiders gecertificeerd voor het vak van opleiden. Zij zijn de eerste vier opleiders die alle modules van de opleiding hebben gevolgd. Landelijk onderwijs Landelijk onderwijs is al jarenlang een vast en gewaardeerd onderdeel van ons programma. Het biedt de mogelijkheid voor verdieping, maar ook voor de praktische kant van het vak. En voor enthousiasme en leren van elkaar. Voor de organisatie werkt SOON samen met Schola Medica, de onderwijs- en congresorganisatie van de SBOH. In 2014 organiseerde SOON voor de tweede keer de STARclass spoedeisende geneeskunde voor opleiders en specialisten ouderengeneeskunde. Ook was er in 2014 één landelijke onderwijsdag voor alle aios ouderengeneeskunde, met als thema gerontopsychiatrie. Verder bezochten aios ouderengeneeskunde het congres van de EUMGS (European Union Geriatric Medicine Society). En net als voorgaande jaren bereidden eerstejaars aios zich voor op spoedeisende situaties in het verpleeghuis in STARtclass I. Daarnaast organiseerde SOON / Schola Medica de STARtclass II voor de tweedejaars aios, ter voorbereiding op de ziekenhuisstage STARtclass II. Organisatie Het bestuur van Stichting SOON bestaat uit de drie hoofden van de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde. In 2014 is de samenstelling van het bestuur gewijzigd. Victor Chel, hoofd van de opleiding tot specialist oudergeneeskunde van het LUMC, trad in april toe tot het bestuur als penningmeester. Hij volgt Paul Went op, die is teruggetreden als hoofd van de opleiding in Leiden en als penningmeester bij SOON. Wie werken er bij SOON? Dat kunt u zien op (Wie is SOON -> Wie is wie). Tekst: Ingrid Doornbos Redactie: Eveline Bets tekst & publiciteit Ontwerp: Samenwerkende Opleidingen tot specialist Ouderengeneeskunde Nederland (SOON), Utrecht

6 Financiële resultaten 2014 Inkomsten Uitgaven Bestuur en organisatie Bestuur en personeel Administratie en organisatie Projecten Erkenning Verworven Competenties Werving opleiders Individualisering Opleidingsduur Modernisering Opleiding Ouderengeneeskunde Kennistoetsen Programma s Landelijke aiosdag Kaderopleiding Opleiden Aanmelding en selectie Interstavendag STARtclass 1 en PR en marketing Inkomsten algemeen Bijdrage SBOH Interestresultaat TOTAAL SAMENWERKENDE OPLEIDINGEN TOT SPECIALIST OUDERENGENEESKUNDE NEDERLAND postadres Postbus DA Utrecht contact secretariaat@soon.nl website

SOON jaarverslag 2013

SOON jaarverslag 2013 SOON jaarverslag 2013 SOON faciliteert en stimuleert de samenwerking tussen de drie opleidingsinstituten voor specialist ouderengeneeskunde. Hiermee wil SOON de kwaliteit verhogen van de opleiding tot

Nadere informatie

Jaarplan

Jaarplan www.soon.nl Het verbeteren van de kwaliteit van de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde is hét doel van SOON. Alle activiteiten van SOON zijn hier in meer of mindere mate op gericht. SOON maakt

Nadere informatie

JAARVERSLAG.

JAARVERSLAG. JAARVERSLAG 2015 www.soon.nl Voorwoord De S van samenwerking De S van SOON staat voor samenwerking. Dat is de kern van ons werk: samenwerking faciliteren en ondersteunen, om zo de kwaliteit van de opleiding

Nadere informatie

Voorwoord 4. Missie, visie en strategie SOON 5. 1. Kwaliteit van de opleiding 6. 2. Gezamenlijke ontwikkeling en uitvoering van onderwijs 8

Voorwoord 4. Missie, visie en strategie SOON 5. 1. Kwaliteit van de opleiding 6. 2. Gezamenlijke ontwikkeling en uitvoering van onderwijs 8 Jaarplan 2015 2 Jaarplan 2015 Jaarplan 2015 3 Jaarplan 2015 Inhoudsopgave Voorwoord 4 Missie, visie en strategie SOON 5 1. Kwaliteit van de opleiding 6 2. Gezamenlijke ontwikkeling en uitvoering van onderwijs

Nadere informatie

Met subsidie en ontvangen stagevergoedingen financiert de SBOH sinds 1989 de huisartsopleiding en

Met subsidie en ontvangen stagevergoedingen financiert de SBOH sinds 1989 de huisartsopleiding en BOH in Beeld 2013 waar de sboh voor staat Met subsidie en ontvangen stagevergoedingen financiert de SBOH sinds 1989 de huisartsopleiding en sinds 2007 de opleiding tot specialist ouderen geneeskunde. De

Nadere informatie

JAARVERSLAG.

JAARVERSLAG. JAARVERSLAG 2017 www.soon.nl Voorwoord De basis staat, de kwaliteit stijgt SOON faciliteert en stimuleert al acht jaar de samenwerking tussen de drie instituten voor de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde

Nadere informatie

Verhuizing. Stakeholdersbijeenkomst met Raad van Toezicht

Verhuizing. Stakeholdersbijeenkomst met Raad van Toezicht SBOH in beeld 2017 Wat doet de SBOH? De stichting SBOH financiert sinds 1989 de huisartsopleiding, sinds 2007 de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde en sinds 2016 de opleiding tot arts voor verstandelijk

Nadere informatie

Wat doet de SBOH? Waar doet de SBOH het van?

Wat doet de SBOH? Waar doet de SBOH het van? SBOH in beeld 2015 Wat doet de SBOH? De stichting SBOH financiert sinds 1989 de huisartsopleiding, sinds 2007 de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde en met ingang van 2016 de opleiding tot arts

Nadere informatie

College Geneeskundige Specialismen

College Geneeskundige Specialismen KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT BEVORDERING DER GENEESKUNST College Geneeskundige Specialismen Besluit van 12 september 2012 houdende de voorwaarden voor het experiment voor de erkenning van

Nadere informatie

JAARVERSLAG.

JAARVERSLAG. JAARVERSLAG 2018 www.soon.nl SOON: groei en nog meer kwaliteit SOON faciliteert en stimuleert al bijna tien jaar de samenwerking tussen de drie opleidingsinstituten voor de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde.

Nadere informatie

Daarnaast betaalt de SBOH voor haar werknemers alle opleidingskosten aan. aantal aios per opleidingsinstituut

Daarnaast betaalt de SBOH voor haar werknemers alle opleidingskosten aan. aantal aios per opleidingsinstituut BOH inbeeld 2014 waar de sboh voor staat al 25 jaar Met subsidie en ontvangen stagevergoedingen financiert de SBOH sinds 1989 de huisartsopleiding en sinds 2007 de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde.

Nadere informatie

Groei van de organisatie. Raad van Commissarissen

Groei van de organisatie. Raad van Commissarissen SBOH in beeld 2018 Wat doet de SBOH? De stichting SBOH financiert sinds 1989 de huisartsopleiding, sinds 2007 de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde en sinds 2016 de opleiding tot arts voor verstandelijk

Nadere informatie

SBOH. Sociaal Jaarverslag 2014. Opleiding Huisartsen & Specialisten Ouderengeneeskunde. juni 2015

SBOH. Sociaal Jaarverslag 2014. Opleiding Huisartsen & Specialisten Ouderengeneeskunde. juni 2015 SBOH Sociaal Jaarverslag 2014 Opleiding Huisartsen & Specialisten Ouderengeneeskunde juni 2015 Inhoudsopgave Inleiding 3 Aantal werknemers 4 Man/vrouw-verhouding 5 Academisering: aioto s en gepromoveerde

Nadere informatie

SBOH. Sociaal Jaarverslag Opleiding Huisartsen & Specialisten Ouderengeneeskunde

SBOH. Sociaal Jaarverslag Opleiding Huisartsen & Specialisten Ouderengeneeskunde SBOH Sociaal Jaarverslag 2015 Opleiding Huisartsen & Specialisten Ouderengeneeskunde juni 2016 Inhoudsopgave Inleiding 3 Aantal werknemers 4 Man/vrouw-verhouding. 5 Academisering: aioto s en gepromoveerde

Nadere informatie

SBOH Sociaal Jaarverslag 2017 Opleiding Huisartsen, Specialisten Ouderengeneeskunde & Artsen Verstandelijk Gehandicapten

SBOH Sociaal Jaarverslag 2017 Opleiding Huisartsen, Specialisten Ouderengeneeskunde & Artsen Verstandelijk Gehandicapten SOCIAAL JAARVERSLAG SBOH Sociaal Jaarverslag 2017 Opleiding Huisartsen, Specialisten Ouderengeneeskunde & Artsen Verstandelijk Gehandicapten INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Aantal werknemers 4 Man/vrouw-verhouding

Nadere informatie

Huisartsopleiding. Kennismakingsbrochure. Huisarts: specialist in veelzijdigheid! a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a

Huisartsopleiding. Kennismakingsbrochure. Huisarts: specialist in veelzijdigheid! a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Huisarts: specialist in veelzijdigheid! Kennismakingsbrochure Huisartsopleiding a a a a a a a a a a 1 Huisarts: specialist in veelzijdigheid! Je maakt hele

Nadere informatie

Nieuwe tijden bij de opleiding in LeidenNieuwopleiding in Leiden

Nieuwe tijden bij de opleiding in LeidenNieuwopleiding in Leiden Home no. 5 Nov. 2014 Themanummer: Een Leven Lang Leren Eerdere edities Verenso.nl Nieuwe tijden bij de opleiding in LeidenNieuwopleiding in Leiden Dr. Victor Chel, hoofd opleiding specialisme ouderengeneeskunde,

Nadere informatie

Lokaal Toetsplan Huisartsopleiding UMCG Bijlage A bij het Instituutsreglement

Lokaal Toetsplan Huisartsopleiding UMCG Bijlage A bij het Instituutsreglement Pagina 1 van 7 Lokaal Toetsplan Huisartsopleiding UMCG Bijlage A bij het Instituutsreglement *Geldig voor alle aios die op of na de ingangsdatum van dit toetsplan gestart zijn met de opleiding of van een

Nadere informatie

INSTITUUTSREGLEMENT OPLEIDING TOT SPECIALIST OUDERENGENEESKUNDE

INSTITUUTSREGLEMENT OPLEIDING TOT SPECIALIST OUDERENGENEESKUNDE INSTITUUTSREGLEMENT OPLEIDING TOT SPECIALIST OUDERENGENEESKUNDE De opleidings- en erkenningseisen voor het specialisme ouderengeneeskunde zijn vastgelegd in het Kaderbesluit CHVG (hierna: Kaderbesluit)

Nadere informatie

Landelijk opleidingsplan Interne geneeskunde 2019

Landelijk opleidingsplan Interne geneeskunde 2019 Handreiking Individualisering (verkorting) van de opleiding Deel 2: Nederlandse Internisten Vereniging Inhoud Handreiking Individualisering (verkorting) van de opleiding 3 Achtergrond 3 Handreiking Individualisering

Nadere informatie

Kaderopleiding Opleiden

Kaderopleiding Opleiden opleidingsgids Kaderopleiding Opleiden Curriculum voor opleiders van aios ouderengeneeskunde SAMENWERKENDE OPLEIDINGEN TOT SPECIALIST OUDERENGENEESKUNDE NEDERLAND Uitgave maart 2014 Opleidingsgids Kaderopleiding

Nadere informatie

5. Protocol Toetsing en Beoordeling

5. Protocol Toetsing en Beoordeling 5. Protocol Toetsing en Beoordeling Dit protocol Toetsing en Beoordeling maakt deel uit van het Landelijk Opleidingsplan met ingangsdatum 1 januari 2017. Uitgangspunten Dit Protocol Toetsing en Beoordeling

Nadere informatie

SOCIAAL JAARVERSLAG 2018

SOCIAAL JAARVERSLAG 2018 SOCIAAL JAARVERSLAG 2018 SBOH Sociaal Jaarverslag 2018 Opleiding Huisartsen, Specialisten Ouderengeneeskunde & Artsen Verstandelijk Gehandicapten INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Aantal werknemers 4 Man/vrouw-verhouding

Nadere informatie

SBOH en artsen M&G. 21 september Kees Esser, Raad van Bestuur SBOH

SBOH en artsen M&G. 21 september Kees Esser, Raad van Bestuur SBOH SBOH en artsen M&G 21 september 2017 Kees Esser, Raad van Bestuur SBOH Missie SBOH De SBOH schept als werkgever en financier de voorwaarden voor het opleiden van artsen tot medisch specialist en andere

Nadere informatie

Samenvatting HOOP 2.0 Mario Braakman

Samenvatting HOOP 2.0 Mario Braakman Samenvatting HOOP 2.0 Mario Braakman Inleiding Het landelijke opleidingsplan psychiatrie (HOOP 2.0) is met ingang van 1 januari 2016 van kracht. Er is geen overgangsregeling. HOOP 2.0 is dus zowel van

Nadere informatie

Opleider zijn houdt je scherp. Huisartsopleider worden? Delen leren inspireren

Opleider zijn houdt je scherp. Huisartsopleider worden? Delen leren inspireren Opleider zijn houdt je scherp. Huisartsopleider worden? Delen leren inspireren Wiep van Apeldoorn Hoe zou jij dat doen? Door de vragen van de aios denk je steeds na over je eigen handelen. Dat houdt je

Nadere informatie

Aios goed voorbereid op beroepspraktijk

Aios goed voorbereid op beroepspraktijk Home no. 6 December 2017 Eerdere edities Verenso.nl Aios goed voorbereid op beroepspraktijk Overwegend positief over curriculum ouderengeneeskunde 2012-2016 Eveline Bets eveline@tekstvanbets.nl Het NIVEL

Nadere informatie

De kwaliteitsvoorwaarden zijn gebaseerd op de volgende bronnen:

De kwaliteitsvoorwaarden zijn gebaseerd op de volgende bronnen: De kwaliteitsvoorwaarden zijn gebaseerd op de volgende bronnen: Kaderbesluit CHVG (2016) Besluit Ouderengeneeskunde (2016) Landelijk Opleidingsplan voor de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde (ingangsdatum

Nadere informatie

LOKAAL TOETSPLAN HUISARTSOPLEIDING UMCG

LOKAAL TOETSPLAN HUISARTSOPLEIDING UMCG Pagina 1 van 7 Lokaal toetsplan Huisartsopleiding UMCG Bijlage A bij het Instituutsreglement Pagina 2 van 7 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Selectieve beoordeling/voortgangsbeslissing... 3 Beoordelingscommissie...

Nadere informatie

Artikelen bij het Kaderbesluit CHVG en het Besluit specialisme ouderengeneeskunde

Artikelen bij het Kaderbesluit CHVG en het Besluit specialisme ouderengeneeskunde INSTITUUTSREGLEMENT Opleiding tot specialist ouderengeneeskunde LUMC 5 augustus 2016 HOOFDSTUK A Artikelen bij het Kaderbesluit CHVG en het Besluit specialisme ouderengeneeskunde Artikel 1 Opleiding bij

Nadere informatie

1.2 De arts in opleiding tot specialist huisartsgeneeskunde (AIOS)

1.2 De arts in opleiding tot specialist huisartsgeneeskunde (AIOS) Instituutsreglement huisartsopleiding, versie 13 juni 2013 met aanpassing op 2 februari 2015 van vrijstellingen (B.11) en op 13 oktober 2015 van verplichtingen aios(b.14)en deeltijdopleiding (B8) De opleidings-

Nadere informatie

Functieomschrijving Hoofd Huisartsopleiding UMCG

Functieomschrijving Hoofd Huisartsopleiding UMCG Pagina 1 van 5 Functiebeschrijving Hoofd Huisartsopleiding Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) Doel Het hoofd huisartsopleiding (hoofd opleidingsinstituut huisartsgeneeskunde, conform regelgeving)

Nadere informatie

wat betekent dit voor jou?

wat betekent dit voor jou? CONGRES INDIVIDUALISERING OPLEIDINGSDUUR: wat betekent dit voor jou? DONDERDAG 26 MEI 2016 15.30 21.00 UUR FORT VOORDORP, GROENEKAN Op donderdag 26 mei 2016 organiseert de Federatie Medisch Specialisten

Nadere informatie

INSTITUUTSREGLEMENT OPLEIDING TOT HUISARTS LUMC

INSTITUUTSREGLEMENT OPLEIDING TOT HUISARTS LUMC INSTITUUTSREGLEMENT OPLEIDING TOT HUISARTS LUMC De opleidings- en erkenningseisen voor de specialismen huisartsgeneeskunde, specialisme ouderengeneeskunde en geneeskunde voor verstandelijk gehandicapten

Nadere informatie

Individualisering opleidingsduur

Individualisering opleidingsduur Individualisering opleidingsduur Vanaf 1 januari 2015 is er een vernieuwde vrijstellingsregeling voor de medische vervolgopleidingen. De gehele regeling is na te lezen op de websites van KNMG en RGS. Indien

Nadere informatie

Samenvatting. Inleiding. Structuur van de opleiding

Samenvatting. Inleiding. Structuur van de opleiding Samenvatting HOOP 2.0: Tweede Herziening Opleiding en Onderwijs Psychiatrie Mario Braakman Inleiding Het landelijke opleidingsplan psychiatrie (HOOP 2.0) is met ingang van 1 januari 2016 van kracht. Er

Nadere informatie

INDIVIDUELE PROFILERING

INDIVIDUELE PROFILERING INDIVIDUELE PROFILERING EN ACTUELE THEMA S IN DE MEDISCHE VERVOLGOPLEIDING Op weg naar de specialist van de toekomst Inhoudsopgave 2 1. Inleiding 4 1.1 Gezondheidszorg in verandering 4 1.2 Vakoverstijgende

Nadere informatie

Competentieprofiel kaderhuisarts

Competentieprofiel kaderhuisarts profiel kaderhuisarts Versie 2017 Inleiding De kaderhuisarts is het antwoord op de vraag van het werkveld naar huisartsen met specifieke bekwaamheden. Voor huisartsen, specialisten, voorzieningen, instellingen,

Nadere informatie

Modern opleiden: hoe visiteren?

Modern opleiden: hoe visiteren? donderdag 30 september 1999 Vrijdag 9 oktober 2009 Modern opleiden: hoe visiteren? Corry den Rooyen, onderwijskundige Paul Blok, secretaris MSRC Introductie Maatschappelijke veranderingen Project modernisering

Nadere informatie

Bijlage 2: Richtlijn inzet HDS-gelden

Bijlage 2: Richtlijn inzet HDS-gelden Bijlage 2: Richtlijn inzet HDS-gelden d.d. 12 december 2018 Inleiding Het thema Spoedeisende zorg van de huisartsopleiding heeft tot doel de aios de voor spoedzorg vereiste competenties aan te leren. Een

Nadere informatie

METIS Kwaliteitssysteem

METIS Kwaliteitssysteem METIS Kwaliteitssysteem voor de opleidingen tot Specialist Ouderengeneeskunde Handleiding Inleiding kwaliteitssysteem Metis Metis bestaat uit zeven domeinen die van belang geacht worden voor de kwaliteit

Nadere informatie

Domein 6 Faculty Development

Domein 6 Faculty Development Domein 6 Faculty Development Domein 6 Faculty Development Subdomeinen Thema s Indicatoren 6a. Docenten -Werving en selectie -Beleid t.a.v. prestaties en tevredenheid -Beleid t.a.v. docentprofessionalisering

Nadere informatie

Lokaal toetsplan Huisartsopleiding UMCG Bijlage A bij het Instituutsreglement

Lokaal toetsplan Huisartsopleiding UMCG Bijlage A bij het Instituutsreglement Bijlage A bij het Instituutsreglement Pagina 3 van 7 Inhoudsopgave Inleiding... 4 Selectieve beoordeling/voortgangsbeslissing... 4 Beoordelingscommissie... 5 Instrumenten van toetsing en beoordeling...

Nadere informatie

Evaluatie van opleiders door aios LUMC: inleiding voor opleiders versie 2017

Evaluatie van opleiders door aios LUMC: inleiding voor opleiders versie 2017 Evaluatie van opleiders door aios LUMC: inleiding voor opleiders versie 2017 Om de kwaliteit van de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde te behouden en te verbeteren worden met ingang van december

Nadere informatie

Interview met projectgroep PMO2

Interview met projectgroep PMO2 Home no. 5 Nov. 2014 Themanummer: Een Leven Lang Leren Eerdere edities Verenso.nl Interview met projectgroep PMO2 adriaan2010@live.nl Modernisering opleiding ouderengeneeskunde Het project modernisering

Nadere informatie

METIS Kwaliteitssysteem

METIS Kwaliteitssysteem METIS Kwaliteitssysteem voor de opleidingen tot Specialist Ouderengeneeskunde REFLECTIE Domein 2 Academisch niveau [plaats hier het instituutslogo] Metis Reflectiedocument domein 2 juni 2018 1 Domein 2

Nadere informatie

Hoe ziet uw individualiseringsagenda eruit? Jacqueline de Graaf en Marloes Duitsman Radboudumc Ramon van den Berg en Marieke Bolk OMS

Hoe ziet uw individualiseringsagenda eruit? Jacqueline de Graaf en Marloes Duitsman Radboudumc Ramon van den Berg en Marieke Bolk OMS Hoe ziet uw individualiseringsagenda eruit? Jacqueline de Graaf en Marloes Duitsman Radboudumc Ramon van den Berg en Marieke Bolk OMS 1 Programma: 1. Inleiding algemeen (5 min) 2. Inleiding Thema: welke

Nadere informatie

Functiebeschrijving Hoofd Opleidingsinstituut Huisartsgeneeskunde LUMC

Functiebeschrijving Hoofd Opleidingsinstituut Huisartsgeneeskunde LUMC Functiebeschrijving Hoofd Opleidingsinstituut Huisartsgeneeskunde LUMC Functiebeschrijving hoofd opleidingsinstituut huisartsgeneeskunde LUMC, pagina 1 Hoofd Opleidingsinstituut Huisartsgeneeskunde Leids

Nadere informatie

Werkplan MMV maart 2011 2

Werkplan MMV maart 2011 2 Werkplan MMV Het project Modernisering Medische Vervolgopleidingen (MMV) ondersteunt opleiders, aios, opleidingsinstellingen en wetenschappelijke verenigingen bij de modernisering van de medische vervolgopleidingen.

Nadere informatie

Intern toetsingskader CGS voor een landelijk opleidingsplan 1

Intern toetsingskader CGS voor een landelijk opleidingsplan 1 Intern toetsingskader CGS voor een landelijk opleidingsplan 1 Ingevuld voor LOP: De wetenschappelijke verenigingen in de zorg stellen voor de eigen geneeskundige vervolgopleiding een landelijk opleidingsplan

Nadere informatie

INSTITUUTSREGLEMENT Opleiding tot Specialist Ouderengeneeskunde LUMC

INSTITUUTSREGLEMENT Opleiding tot Specialist Ouderengeneeskunde LUMC INSTITUUTSREGLEMENT Opleiding tot Specialist Ouderengeneeskunde LUMC HOOFDSTUK A Artikelen bij het Kaderbesluit CHVG en het Besluit specialisme ouderengeneeskunde Artikel 1 Opleiding bij erkende specialisten

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling Toetsing en Beoordeling Huisartsopleiding tweede opleidingsjaar. versie juni 2015

Uitvoeringsregeling Toetsing en Beoordeling Huisartsopleiding tweede opleidingsjaar. versie juni 2015 Uitvoeringsregeling Toetsing en Beoordeling Huisartsopleiding tweede opleidingsjaar versie juni 2015 Inleiding Deze Regeling is een uitvoeringsregeling op basis van het Landelijke Protocol Toetsing en

Nadere informatie

Richtlijn keuzestages, projecten, cursussen, congressen en studiereizen

Richtlijn keuzestages, projecten, cursussen, congressen en studiereizen Richtlijn keuzestages, projecten, cursussen, congressen en studiereizen Huisartsopleiding Leiden LUMC - Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde G.J. GRIJPINK A. VERKERKE 23 NOVEMBER 2016 Documentbeheer

Nadere informatie

Rapportage Enquête individualisering in de praktijk

Rapportage Enquête individualisering in de praktijk Rapportage Enquête individualisering in de praktijk Resultaten van een enquête over diverse aspecten van individualisering in de praktijk Project Individualisering Opleidingsduur Deelproject Toezicht en

Nadere informatie

Besluit van 13 juni 2018 houdende de opleidings- en erkenningseisen voor het medisch specialisme radiotherapie

Besluit van 13 juni 2018 houdende de opleidings- en erkenningseisen voor het medisch specialisme radiotherapie Besluit van 13 juni 2018 houdende de opleidings- en erkenningseisen voor het medisch specialisme radiotherapie (Besluit radiotherapie) Het College Geneeskundige Specialismen, gelet op artikel 14, tweede

Nadere informatie

KADEROPLEIDING OPLEIDEN

KADEROPLEIDING OPLEIDEN KADEROPLEIDING OPLEIDEN Curriculum voor opleiders van aios specialisme ouderengeneeskunde Samenwerkende Opleidingen tot specialist Ouderengeneeskunde Nederland Postbus 19025 3501 DA Utrecht (030)282 34

Nadere informatie

College Geneeskundige Specialismen

College Geneeskundige Specialismen College Geneeskundige Specialismen Besluit van 9 november 2016 houdende de wijziging van de volgende besluiten: Besluit spoedeisende geneeskunde van 9 januari 2013; Besluit ziekenhuisgeneeskunde van 11

Nadere informatie

Jaarbeeld Eerstelijnsvervolgopleidingen Radboudumc

Jaarbeeld Eerstelijnsvervolgopleidingen Radboudumc Jaarbeeld 2014 Eerstelijnsvervolgopleidingen Radboudumc Direct naar Huisarts Specialist Ouderengeneeskunde SGBO Verslavingskunde Bedankt! Opleiden doe je samen. Dat is kenmerkend voor onze opleidingen.

Nadere informatie

Instituutsreglement OPLEIDINGSINSTITUUT IGT

Instituutsreglement OPLEIDINGSINSTITUUT IGT Instituutsreglement OPLEIDINGSINSTITUUT IGT HOOFDSTUK A Artikelen bij het Kaderbesluit CHVG en het Besluit IGT Artikel 1 Opleiding bij erkende specialisten, profielartsen en instellingen Bij artikel B.1

Nadere informatie

Groeikracht. Jaarmagazine opleiding Specialist Ouderengeneeskunde

Groeikracht. Jaarmagazine opleiding Specialist Ouderengeneeskunde Groeikracht Jaarmagazine 2016-2017 opleiding Specialist Ouderengeneeskunde HET OFFICIËLE JAARVERSLAG 2016 (INCLUSIEF JAARREKENING) VAN SOON is op te vragen via secretariaat@soon.nl. 2 Inhoud Groeikracht

Nadere informatie

Workshop De AIOS en zijn/haar IOP Feikje van Stiphout Marieke van Schelven

Workshop De AIOS en zijn/haar IOP Feikje van Stiphout Marieke van Schelven Workshop De AIOS en zijn/haar IOP Feikje van Stiphout Marieke van Schelven Welkom Voorstellen Ervaring met het IOP Individueel opleidingsplan Aan de slag I Terugkoppeling Aan de slag II Afronding Ervaringen

Nadere informatie

Flexibel leren op maat

Flexibel leren op maat Flexibel leren op maat Oplossingen bij instroom, doorstroom en uitstroom? Tilburg, Transvorm Actueel op 20 december 2017 Programma 1. Introductie 2. Voorbeeld uit de praktijk ASVZ 3. Presentatie denkkader

Nadere informatie

Bijlage A. Lokaal Toetsplan Huisartsopleiding UMCG

Bijlage A. Lokaal Toetsplan Huisartsopleiding UMCG Bijlage A Lokaal Toetsplan Pagina 2 van 8 Lokaal Toetsplan Inhoudsopgave Inleiding... 3 Beoordelingscommissie... 3 Selectieve beoordeling/voortgangsbeslissing... 4 Toelichting en regelgeving toetsing en

Nadere informatie

Deel 1 Evaluatie opleider: checklist tussentijds evaluatiemoment versie 2017

Deel 1 Evaluatie opleider: checklist tussentijds evaluatiemoment versie 2017 Deel 1 Evaluatie opleider: checklist tussentijds evaluatiemoment versie 2017 Introductie Dit is de checklist voor de aios en opleider om halverwege de periode samen te bespreken hoe het opleiden gaat.

Nadere informatie

Competentieprofiel praktijkopleider verpleegkundig specialist

Competentieprofiel praktijkopleider verpleegkundig specialist Competentieprofiel praktijkopleider verpleegkundig specialist vastgesteld door het CSV op 17 november 2014 I Werkbegeleiding II Toetsing en beoordeling III Coördinatie en organisatie Begeleidt de vios

Nadere informatie

Domein 3 Onderwijsprogramma en toetsing

Domein 3 Onderwijsprogramma en toetsing Domein 3 Onderwijsprogramma en toetsing Domein 3 Onderwijsprogramma en toetsing Subdomeinen Thema s Indicatoren 3a. Inhoud - Dekking competenties, KBS en BA - Verdieping in het onderwijs - De opleiding

Nadere informatie

College Geneeskundige Specialismen

College Geneeskundige Specialismen College Geneeskundige Specialismen Besluit van 12 december 2018 houdende de wijziging van de volgende besluiten: Besluit profielen maatschappij en gezondheid van 11 november 2015; Besluit spoedeisende

Nadere informatie

Individualisering van de Opleiding(sduur) (IO) Wat zijn de bedrijfskundige consequenties?

Individualisering van de Opleiding(sduur) (IO) Wat zijn de bedrijfskundige consequenties? Individualisering van de Opleiding(sduur) (IO) Wat zijn de bedrijfskundige consequenties? Lotte Rijksen Opdracht 1: waar knelt het? Hoe hoger de flexibiliteit in de opleiding, hoe lastiger de organisatie

Nadere informatie

Pilot EPA-gericht opleiden: toelichting, vragen en instructie

Pilot EPA-gericht opleiden: toelichting, vragen en instructie Pilot EPA-gericht opleiden: toelichting, vragen en instructie Kernteam EPA s: Annette van Kuijk Rutger Dahmen Willemijn van Rooij Simone Vernooij Sigrid van Haaster project RIO: Marieke Bolk Utrecht, juni

Nadere informatie

College voor Huisartsgeneeskunde, Verpleeghuisgeneeskunde en medische zorg voor verstandelijk gehandicapten

College voor Huisartsgeneeskunde, Verpleeghuisgeneeskunde en medische zorg voor verstandelijk gehandicapten KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT BEVORDERING DER GENEESKUNST College voor Huisartsgeneeskunde, Verpleeghuisgeneeskunde en medische zorg voor verstandelijk gehandicapten Besluit van 21 augustus

Nadere informatie

Vrijstellingen, keuzestages, projecten, cursussen, congressen en studiereizen

Vrijstellingen, keuzestages, projecten, cursussen, congressen en studiereizen Vrijstellingen, keuzestages, projecten, cursussen, congressen en studiereizen Richtlijn voor aios Huisartsopleiding Leiden LUMC - Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde G.J. GRIJPINK A. VERKERKE 8 MAART

Nadere informatie

UITSPRAAK van de GESCHILLENCOMMISSIE

UITSPRAAK van de GESCHILLENCOMMISSIE UITSPRAAK van de GESCHILLENCOMMISSIE Referentie Utrecht, 29 november 2016 GC 16-63264 Van De Geschillencommissie ex artikel 43 van de Regeling specialismen en profielen geneeskunst. Uitspraak Uitspraak

Nadere informatie

Domein 2 Academisch niveau

Domein 2 Academisch niveau Domein 2 Academisch niveau Domein 2 Academisch Niveau Subdomeinen Thema s Indicatoren 2a. Onderwijsprogramma - Onderwijs aan aios in EBM. 2a.1 Onderwijs aios in EBM in alle opleidingsjaren 2b. Wetenschappelijk

Nadere informatie

Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen.

Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen. Het nieuwe elan van de volgende generatie commissarissen. Leergang Board Potentials Data en locatie Data, cursustijden en locaties zijn te vinden op nationaalregister.nl Groepsgrootte en aanpak In groepen

Nadere informatie

Instituutsreglement. Huisartsopleiding VUmc. Maart 2012

Instituutsreglement. Huisartsopleiding VUmc. Maart 2012 Instituutsreglement Huisartsopleiding VUmc Maart 2012 Adres: Huisartsopleiding VUmc OZW, de Boelelaan 1109 1081 HV Amsterdam Tel. 020-4448235 INHOUD Voorwoord... 3 Inleiding... 4 HOOFDSTUK A Artikelen

Nadere informatie

OPLEIDERSTWEEDAAGSE UITNODIGING VOOR HUISARTSOPLEIDERS EN SEH-OPLEIDERS VERBONDEN AAN DE HUISARTSOPLEIDING TE LEIDEN.

OPLEIDERSTWEEDAAGSE UITNODIGING VOOR HUISARTSOPLEIDERS EN SEH-OPLEIDERS VERBONDEN AAN DE HUISARTSOPLEIDING TE LEIDEN. OPLEIDERSTWEEDAAGSE UITNODIGING VOOR HUISARTSOPLEIDERS EN SEH-OPLEIDERS VERBONDEN AAN DE HUISARTSOPLEIDING TE LEIDEN! 13-14 maart 2018 OPLEIDERSTWEEDAAGSE 13 en 14 maart 2018 VOOR DE OPLEIDERSTWEEDAAGSE

Nadere informatie

Landelijk opleidingsplan Interne geneeskunde 2019

Landelijk opleidingsplan Interne geneeskunde 2019 Gespreksformulieren Deel 2: Nederlandse Internisten Vereniging Inhoud Gespreksformulieren 3 16a. Introductie-, tussen- en eindgesprek met de stagehouder/supervisor 3 lntroductiegesprek 3 Tussengesprek

Nadere informatie

LOKAAL OPLEIDINGSPLAN VOOR DE OPLEIDING TOT SPECIALIST OUDERENGENEESKUNDE

LOKAAL OPLEIDINGSPLAN VOOR DE OPLEIDING TOT SPECIALIST OUDERENGENEESKUNDE GERION Opleiding tot specialist ouderengeneeskunde Tel. 020-4448237 LOKAAL OPLEIDINGSPLAN VOOR DE OPLEIDING TOT SPECIALIST OUDERENGENEESKUNDE GERION Opleidingsplan opleiding tot specialist ouderengeneeskunde

Nadere informatie

Samen naar een individueel opleidingsplan. Anouk Straus

Samen naar een individueel opleidingsplan. Anouk Straus Samen naar een individueel opleidingsplan Anouk Straus Opzet workshop Theorie individueel opleidingsplan. Het individueel opleidingsplan in de praktijk Oefenen met IOP gesprek tussen aios en opleider Aan

Nadere informatie

PROTOCOL TOETSING EN BEOORDELING IN DE VERPLEEGHUISARTSOPLEIDING

PROTOCOL TOETSING EN BEOORDELING IN DE VERPLEEGHUISARTSOPLEIDING PROTOCOL TOETSING EN BEOORDELING IN DE VERPLEEGHUISARTSOPLEIDING Goedgekeurd door de HVRC 1 maart 2007 Voorwoord Conform artikel B3 lid 2 van het Kaderbesluit CHVG (hierna: Kaderbesluit), in werking getreden

Nadere informatie

Assessment voor verpleegkundig specialist

Assessment voor verpleegkundig specialist Assessment voor verpleegkundig specialist Verpleegkundig specialisten staan met één been in de verpleegkundige en met een ander been in de medische wereld. Naast de vier taken van een verpleegkundige (het

Nadere informatie

De kwaliteitsvoorwaarden zijn gebaseerd op de volgende bronnen:

De kwaliteitsvoorwaarden zijn gebaseerd op de volgende bronnen: De kwaliteitsvoorwaarden zijn gebaseerd op de volgende bronnen: Kaderbesluit CHVG (2016) Besluit Ouderengeneeskunde (2016) Landelijk Opleidingsplan voor de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde (ingangsdatum

Nadere informatie

Jaarverslag COLLEGE GENEESKUNDIGE SPECIALISMEN (CGS)

Jaarverslag COLLEGE GENEESKUNDIGE SPECIALISMEN (CGS) Jaarverslag 2010 COLLEGE GENEESKUNDIGE SPECIALISMEN (CGS) Voorwoord Eén jaar CGS. Een jaar waarin vooral achter de schermen veel gebeurde. Zo is de vertrouwde structuur verlaten waarin de specialismen

Nadere informatie

Op EPA-gebaseerde opleidingen Van theoretisch kader tot toepassing in de praktijk

Op EPA-gebaseerde opleidingen Van theoretisch kader tot toepassing in de praktijk Op EPA-gebaseerde opleidingen Van theoretisch kader tot toepassing in de praktijk Inge Pool, beleidsadviseur Onderwijscentrum UMC Utrecht Marieke van der Horst, onderwijskundige Programma 1. Wat zijn EPA

Nadere informatie

Flexibel opleiden Hoe doen we dat dan? organisatorische en juridische aspecten

Flexibel opleiden Hoe doen we dat dan? organisatorische en juridische aspecten Flexibel opleiden Hoe doen we dat dan? organisatorische en juridische aspecten Hoe leiden we (onszelf) flexibel op? Presentatie Geschiedenis Waar staan we nu? Wat is de bedoeling vanmiddag? Workshop Links

Nadere informatie

College voor Huisartsgeneeskunde, Verpleeghuisgeneeskunde en medische zorg voor verstandelijk gehandicapten

College voor Huisartsgeneeskunde, Verpleeghuisgeneeskunde en medische zorg voor verstandelijk gehandicapten KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT BEVORDERING DER GENEESKUNST College voor Huisartsgeneeskunde, Verpleeghuisgeneeskunde en medische zorg voor verstandelijk gehandicapten Besluit van 21 augustus

Nadere informatie

College Geneeskundige Specialismen

College Geneeskundige Specialismen KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT BEVORDERING DER GENEESKUNST College Geneeskundige Specialismen Besluit van 13 juli 2016 houdende de wijziging van de volgende besluiten: Kaderbesluit CCMS van

Nadere informatie

College Geneeskundig Specialismen

College Geneeskundig Specialismen KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT BEVORDERING DER GENEESKUNST College Geneeskundig Specialismen Besluit van 11 november 2015 houdende bepalingen voor de profielen maatschappij en gezondheid (Besluit

Nadere informatie

Landelijk opleidingsplan Interne geneeskunde 2019

Landelijk opleidingsplan Interne geneeskunde 2019 Consultenstage Deel 2: Nederlandse Internisten Vereniging Inhoud Consultenstage 3 Aanleiding 3 Begripsbepaling van de consultenstage 3 Leermiddelen 4 Eisen te stellen aan supervisie 4 Eisen te stellen

Nadere informatie

METIS Kwaliteitssysteem

METIS Kwaliteitssysteem METIS Kwaliteitssysteem voor de opleidingen tot Specialist Ouderengeneeskunde REFLECTIE Domein 6 Faculty Development [plaats hier het instituutslogo] Metis Reflectiedocument domein 6 juni 2018 1 Domein

Nadere informatie

College Geneeskundige Specialismen

College Geneeskundige Specialismen KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT BEVORDERING DER GENEESKUNST College Geneeskundige Specialismen Besluit van 7 oktober 2015 houdende de wijziging van de volgende besluiten: Kaderbesluit CCMS van

Nadere informatie

Huisarts: specialist in veelzijdigheid!

Huisarts: specialist in veelzijdigheid! Opleidingsplan Huisartsopleiding Erasmus MC Rotterdam Huisarts: specialist in veelzijdigheid! Versie: Definitief Datum: Maart 2013 Opdrachtgever: Herman Bueving, hoofd huisartsopleiding Beheerder: Thérèse

Nadere informatie

Maatschappelijke ontwikkelingen en behoeften ouderen

Maatschappelijke ontwikkelingen en behoeften ouderen Bijlage 1- Inspelen op ontwikkelingen voor een sterkere ouderengeneeskunde ideeën van specialisten ouderengeneeskunde en aios tijdens de workshop Specialist ouderengeneeskunde van de toekomst op 26 mei

Nadere informatie

De kwaliteitsvoorwaarden zijn gebaseerd op de volgende bronnen:

De kwaliteitsvoorwaarden zijn gebaseerd op de volgende bronnen: De kwaliteitsvoorwaarden zijn gebaseerd op de volgende bronnen: Kaderbesluit CHVG (2016) Besluit Ouderengeneeskunde (2016) Landelijk Opleidingsplan voor de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde (ingangsdatum

Nadere informatie

Uitwerking flappen certificeren

Uitwerking flappen certificeren Uitwerking flappen certificeren Flap 1: Onderscheid slechte/goede AD wordt door certificering niet duidelijk Heeft nu geen waarde Hoe dan wel? Oordeel klant/opdrachtgever ->360 graden feedback Toetsen

Nadere informatie

Besluit van (datum) houdende de opleidings- en erkenningseisen voor het medisch specialisme orthopedie

Besluit van (datum) houdende de opleidings- en erkenningseisen voor het medisch specialisme orthopedie Besluit van (datum) houdende de opleidings- en erkenningseisen voor het medisch specialisme orthopedie (Besluit orthopedie) Het College Geneeskundige Specialismen, gelet op artikel 14, tweede lid, onder

Nadere informatie

Workshop THE SELF DIRECTED LEARNER

Workshop THE SELF DIRECTED LEARNER Workshop THE SELF DIRECTED LEARNER Wat willen JULLIE bereiken vandaag? Wat willen WIJ bereiken vandaag? Jullie hebben kennis en kunde om jullie eigen opleiding vorm te geven AIOS in the lead Input krijgen

Nadere informatie