KHN HANDLEIDING. Hoe kunt u acrylamide tot een minimum beperken?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KHN HANDLEIDING. Hoe kunt u acrylamide tot een minimum beperken?"

Transcriptie

1 KHN HANDLEIDING Hoe kunt u acrylamide tot een minimum beperken?

2 Disclaimer Deze handleiding is een uitgave van Koninklijke Horeca Nederland Koninklijke Horeca Nederland Deze handleiding is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Desondanks kan de verstrekte informatie onjuistheden bevatten. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die direct of indirect kan ontstaan als gevolg van gebruik van de handleiding. De handleiding is bestemd voor KHN-leden. Reproductie en gebruik van deze handleiding voor andere doeleinden is slechts toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van KHN en alleen met bronvermelding. 2.

3 KHN handleiding om acrylamide in levensmiddelen tot een minimum te beperken De Europese Commissie wil dat voedselproducenten, fastfoodketens en restaurants de hoeveelheid acrylamide in hun producten verder terugdringen. Een hoge inname van acrylamide kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Acrylamide zit vooral in gefrituurde aardappelproducten zoals friet, gebakken aardappelproducten, zelf gebakken brood, panini s, tosti s, afgebakken koek en wafels. Om dit te doen heeft de Europese Commissie Verordening 2017/2158 geschreven. In deze Verordening staan maatregelen omschreven die horecaondernemers moeten nemen om de hoeveelheid acrylamide in producten tot een minimum te beperken. Over het algemeen geldt hoe bruiner het product hoe meer acrylamide er ontstaat. Wees u hier van bewust en zorg dat uw producten niet te bruin worden! 1. Waarom deze Verordening? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat acrylamide in levensmiddelen het risico op kanker voor consumenten van alle leeftijden kan vergroten. Daarom heeft de Europese Commissie besloten maatregelen op te stellen om de acrylamidegehaltes in eindproducten zo laag mogelijk te houden. 2. In welke voedingsmiddelen die in de horeca worden bereid, speelt acrylamide een rol? De schadelijke stof acrylamide kan ontstaan als zetmeelrijke voedingsmiddelen, zoals aardappelen of granen, verhit worden boven een temperatuur van 120 C. Dit gebeurt bij frituren, roosteren, barbecueën, bakken, braden of grillen. Tijdens de verhitting reageren de suikers en aminozuren met elkaar. Voedingsmiddelen kleuren hierdoor langzaam bruin (Mallerd-reactie). Hoe bruiner het product, hoe meer acrylamide er ontstaat. Bij verhitting op lagere temperaturen worden voedingsmiddelen minder bruin en ontstaat er dus ook 3.

4 minder acrylamide. Bij het koken van voedsel in water ontstaat er geen acrylamide. Voedingsmiddelen relevant voor de horeca waar acrylamide een rol speelt zijn: friet, aardappelproducten, zelf gebakken brood, panini s, tosti s, afgebakken koek en wafels. 3. De Verordening maakt onderscheid in kleine en grote ondernemingen Grote ondernemingen zijn ondernemingen die aangesloten zijn bij een keten, centraal bevoorraad worden en in de afzonderlijke restaurants dezelfde menukaart en/of standaard werkwijzen gebruiken. Valt uw onderneming hier niet onder dan wordt u in de Verordening omschreven als kleine ondernemer. Een aantal risicobeperkende maatregelen geldt voor zowel grote als kleine ondernemingen. Daar bovenop moeten grote ondernemingen de hoeveelheid acrylamide in hun producten zelf monitoren. De hoeveelheid acrylamide moet dan onder een bepaalde benchmark blijven die in de Verordening staat omschreven. 4. Risicobeperkende maatregelen voor kleine én grote ondernemers In bijlage II, deel A van Verordening 2017/2158 staan de risicobeperkende maatregelen omschreven waaraan kleine en grote horecaondernemers moeten voldoen om acrylamide tot een minimum te beperken. Friet en andere versneden (gefrituurde) aardappelproducten In het fabricageproces moeten de volgende maatregelen worden genomen: 1. Keuze aardappel en bewaren: Hoe lager het suikergehalte hoe minder acrylamide er ontstaat. Ga daarom met uw leverancier in overleg om te kijken welke aardappelen de minste suiker bevatten. De Verordening geeft daarbij wel aan dat u het eindproduct moet kunnen maken wat u aan uw gasten wilt verkopen/serveren. 4.

5 De aardappelen worden bij een temperatuur van meer dan 6 C opgeslagen. 2. Vóór frituren: Voor diepgevroren aardappelproducten moet de bereidingswijze op de verpakking worden gevolgd. Extra maatregelen zijn niet nodig. Voor zelfgemaakte frieten geldt het volgende: Het is van belang om het suikergehalte waar mogelijk tot een minimum te beperken. Een van de volgende maatregelen moet u nemen: Bij voorkeur de aardappelreepjes 30 minuten tot twee uur lang wassen en weken in koud water. De aardappelreepjes voor het frituren met schoon water spoelen. OF Enkele minuten in warm water weken. De aardappelreepjes voor het frituren met schoon water spoelen. OF Het blancheren van aardappelen: aardappelen worden een korte tijd gekookt waarna deze in koud water worden gelegd of door koud water worden afgespoeld zodat het kookproces wordt onderbroken. 3. Tijdens het frituren van frieten of andere aardappelproducten: Maak gebruik van frituurolie of -vet waarmee sneller en/of bij lagere temperaturen kan worden gefrituurd. Raadpleeg uw olie- en vetleverancier voor de keuze van de meest geschikte olie of het meest geschikte vet. Houd de frituurtemperatuur lager dan 175 C. Lukt dit echt niet, houd de temperatuur dan zo laag als mogelijk is. Uiteraard moet rekening worden gehouden met de eisen van de voedselveiligheid. Behoud de kwaliteit van de frituurolie of het frituurvet door regelmatig verbrande restjes te verwijderen met een schuimspaan of zeef. 5.

6 Op onderstaande kleurenkaart ziet u de optimale kleur van friet. 6.

7 Brood zelf bakken of afbakken Als u zelf brood bakt, neemt u dan de volgende maatregelen (als het proces het toe laat en de hygiëne gewaarborgd blijft): Verleng de duur van de gisting. Hoe meer vocht een broodproduct bevat, hoe minder acrylamide er zal ontstaan. Daarom is het belangrijk dat het vochtgehalte van het deeg optimaal is. Verlaag de oventemperatuur en verleng de baktijd. De eindkleur van de gebakken producten is lichter en het donker roosteren van de korst wordt vermeden. Bij voorverpakte broden, tosti s, panini s, croissants, wafels of broodproducten die nog moeten worden afgebakken, worden bereidingsinstructies verstrekt. Uiteraard volgt u de instructies op de verpakking. 4a. Risicobeperkende maatregelen voor grote ondernemers Bovenop de hierboven beschreven risicobeperkende maatregelen gelden voor grote ondernemers nog extra maatregelen. Deze maatregelen mogen op centraal niveau worden uitgevoerd. Deze staan omschreven in bijlage II, deel B van Verordening 2017/2158: De grote ondernemers kopen alleen producten in van levensmiddelenproducenten die voldoen aan de in bijlage I vastgestelde risicobeperkende maatregelen. De NVWA zal dit controleren door te kijken of dit in uw inkoopvoorwaarden is opgenomen. 7.

8 Frieten en andere versneden (gefrituurde) aardappelproducten Hier geldt: Volg de opslaginstructies van de leveranciers of als u zelf friet maakt, volg dan de relevante risicobeperkende maatregelen die in bijlage I zijn vastgesteld onder friet recept en procesontwerp. Werk volgens gestandaardiseerde procedures en met gekalibreerde frituurapparatuur met digitale timers en gestandaardiseerde instellingen (m.b.t duur en temperatuur). Houd toezicht op het acrylamidegehalte in de eindproducten om te kijken of het acrylamidegehalte onder het vastgestelde referentieniveau blijft door monsters te nemen en de resultaten vast te leggen. Dit geldt zowel voor diepgevroren friet die wordt ingekocht als zelfgemaakte friet. Instructies hiervoor vindt u in bijlage III. In bijlage IV vindt u de referentieniveaus waaraan uw product moet voldoen. Voor frieten geldt 500 µg/kg. Bakkerijproducten Als u op centraal niveau binnen uw organisatie broodproducten maakt dan moet u toezicht houden op het acrylamidegehalte in het eindproduct. Het acrylamidegehalte moet onder het vastgestelde referentieniveau blijven. Hoe u de monsters moeten nemen en analyseren staat omschreven in bijlage III. In bijlage IV vindt u de referentieniveaus waaraan uw product moet voldoen. Voor zacht gebakken brood o.b.v. tarwe geldt een referentiewaarde van 50 µg/kg. Ander zacht gebakken brood niet op basis van tarwe: 100 µg/kg. 4b. Registratieplicht grote ondernemers Grote ondernemers moeten een register bijhouden van de risicobeperkende maatregelen die zij toepassen. Om de acrylamidegehaltes te meten in de eindproducten moet u gebruikmaken van de bemonsterings- en analysemethoden volgens bijlage III. De resultaten van de bemonstering en analyse moeten worden geregistreerd. Als blijkt dat het acrylamidegehalte van een 8.

9 eindproduct hoger ligt dan de referentiewaarden (deze staan omschreven in bijlage IV) moeten de risicobeperkende maatregelen worden geëvalueerd en moeten stappen worden genomen om het acrylamidegehalte te verlagen. De analyses moeten één keer per jaar worden uitgevoerd. 5. Wanneer treedt de Verordening in werking? In het voortraject heeft KHN via de Europese brancheorganisatie HOTREC invloed uitgeoefend op het wetsvoorstel waardoor er voor de horeca een beter werkbaar voorstel ligt dan daarvoor. De uiteindelijke Verordening is per 11 april 2018 in werking getreden. Lange tijd was er nog onduidelijkheid over hoe de wetgeving uitgelegd en toegepast moet worden. Met name de definitie van grote en kleine ondernemingen was lange tijd niet helder. Hierover is op Europees niveau eind april een richtlijn verschenen. Op basis daarvan hebben we deze handleiding voor u ontwikkeld. Kortom: ga actief aan de slag om acrylamide tot een minimum te beperken omdat dit gevaren voor de gezondheid van uw gasten kan opleveren. Zorg ervoor dat als de NVWA u bezoekt, dat u kan laten zien wat u heeft gedaan om acrylamide tot een minimum te beperken! Wees u bewust hoe bruiner uw product hoe meer acrylamide deze kan bevatten, zorg er dus voor dat uw producten lichter van kleur blijven. 9.

10 Koninklijke Horeca Nederland Postbus AN Woerden Pelmolenlaan GW Woerden Vragen? Neem contact op met Info & Advies T E khnadvies@khn.nl Koninklijke Horeca Nederland Koninklijke Horeca Nederland koninklijke horeca nedeland 2018, Koninklijke Horeca Nederland

KHN HANDLEIDING. Hoe kunt u acrylamide tot een minimum beperken?

KHN HANDLEIDING. Hoe kunt u acrylamide tot een minimum beperken? KHN HANDLEIDING Hoe kunt u acrylamide tot een minimum beperken? KHN handleiding om acrylamide in levensmiddelen tot een minimum te beperken De Europese Commissie wil dat voedselproducenten, fastfoodketens

Nadere informatie

Acrylamideworkshop, 20-21 oktober 2003

Acrylamideworkshop, 20-21 oktober 2003 Nota van de expertenvergadering industriële contaminanten in voedingsmiddelen Acrylamideworkshop, 20-21 oktober 2003 Achtergrondinformatie over manieren om de gehaltes aan acrylamide gevormd in voedingsmiddelen

Nadere informatie

Acrylamide Factsheet. Voedingscentrum De erkende autoriteit op het gebied van gezond, veilig en duurzaam eten

Acrylamide Factsheet. Voedingscentrum De erkende autoriteit op het gebied van gezond, veilig en duurzaam eten Voedingscentrum De erkende autoriteit op het gebied van gezond, veilig en duurzaam eten Acrylamide Factsheet Acrylamide is een stof die kan ontstaan als zetmeelrijke producten worden verhit boven 120 C.

Nadere informatie

VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 20.11.2017 C(2017) 7658 final VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 20.11.2017 tot vaststelling van risicobeperkende maatregelen en referentieniveaus voor de reductie van

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE

BIJLAGEN. bij VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE EUROPESE COMMISSIE Brussel, 20.11.2017 C(2017) 7658 final ANNEXES 1 to 4 BIJLAGEN bij VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE tot vaststelling van risicobeperkende maatregelen en referentieniveaus voor

Nadere informatie

Acrylamide in voedingsmiddelen op de Belgische markt: een eerste reeks metingen

Acrylamide in voedingsmiddelen op de Belgische markt: een eerste reeks metingen Acrylamide in voedingsmiddelen op de Belgische markt: een eerste reeks metingen Inleiding Acrylamide is een stof die kankerverwekkend is en die kan gevormd worden tijdens de bereiding van sommige voedingsmiddelen.

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 304/24 VERORDENING (EU) 2017/2158 VAN DE COMMISSIE van 20 november 2017 tot vaststelling van risicobeperkende maatregelen en referentieniveaus voor de reductie van de acrylamidegehalten in levensmiddelen

Nadere informatie

Keukenapparatuur. Retail Trainingen. alles over friteuses, keukenmachines, koffiezetapparaten, waterkokers en magnetrons

Keukenapparatuur. Retail Trainingen. alles over friteuses, keukenmachines, koffiezetapparaten, waterkokers en magnetrons alles over friteuses, keukenmachines, koffiezetapparaten, waterkokers en magnetrons Onderdeel van de opleiding Verkopen in de Gemengde Branche Retail Trainingen 2 Dit vakinformatieboek is een uitgave van:

Nadere informatie

VERORDENING (EU) 2017/2158 VAN DE COMMISSIE van 20 NOVEMBER tot vaststelling van risicobeperkende maatregelen en referentieniveaus

VERORDENING (EU) 2017/2158 VAN DE COMMISSIE van 20 NOVEMBER tot vaststelling van risicobeperkende maatregelen en referentieniveaus Verordening (EU) 2017/2158 van de Commissie van 20 november 2017 tot vaststelling van risicobeperkende maatregelen en referentieniveaus voor de reductie van de acrylamidegehalten in levensmiddelen Tekst

Nadere informatie

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum VWA/2003/2451 09-07-2003 onderwerp doorkiesnummer bijlagen

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum VWA/2003/2451 09-07-2003 onderwerp doorkiesnummer bijlagen Voedsel en Waren Autoriteit Minister VWS uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum VWA/2003/2451 09-07-2003 onderwerp doorkiesnummer bijlagen 2 e tussenrapportage acrylamide in levensmiddelen inclusief

Nadere informatie

Ongekoelde presentatie

Ongekoelde presentatie Ongekoelde presentatie Een klant die ziek wordt van een heerlijke rijstevlaai of een pizzabroodje u moet er niet aan denken. Om risico s voor de volksgezondheid te voorkomen, mogen bederfelijke producten

Nadere informatie

N O T I T I E V O E D S E L V E I L I G H E I D/H A C C P

N O T I T I E V O E D S E L V E I L I G H E I D/H A C C P N O T I T I E V O E D S E L V E I L I G H E I D/H A C C P Lichtenvoorde, juni 2015 W. Warmerdam, sectormanager Wlz 1 Status Beleidsnotitie Auteur(s) Voedselveiligheid/Haccp W. Warmerdam, sectormanager

Nadere informatie

Acrylamide in voedingsmiddelen op de Belgische markt in 2003

Acrylamide in voedingsmiddelen op de Belgische markt in 2003 Acrylamide in voedingsmiddelen op de Belgische markt in 2003 1 Inleiding Acrylamide is een stof die in sommige voedingsmiddelen gevormd wordt tijdens verhittingsprocessen bij hoge temperaturen in waterarme

Nadere informatie

Werkboekje. Brood op de plank 2 e Klassen 2012. Dit boekje is van..klas.

Werkboekje. Brood op de plank 2 e Klassen 2012. Dit boekje is van..klas. Werkboekje Brood op de plank 2 e Klassen 2012 Dit boekje is van..klas. WERKEN IN DE BINDELMEERCATERING INLEIDING De komende week zullen jullie gaan werken in de keuken van het Bindelmeer College. Jullie

Nadere informatie

Onderzoek naar het gebruik van frituurvet in de horeca Effectmeting

Onderzoek naar het gebruik van frituurvet in de horeca Effectmeting Onderzoek naar het gebruik van frituurvet in de horeca Effectmeting Voedsel en Waren Autoriteit, Projectnummer: ZD05K101 September 2005 1 Samenvatting Eén van de beleidsdoelstellingen van de minister van

Nadere informatie

Voedselcontaminatie door processing en bewaring: de cases van acrylamide en vetzuuroxidatie

Voedselcontaminatie door processing en bewaring: de cases van acrylamide en vetzuuroxidatie Voedselcontaminatie door processing en bewaring: de cases van acrylamide en vetzuuroxidatie Bruno De Meulenaer Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit nutrifdchem groep Universiteit Gent Inhoud

Nadere informatie

Tussen productie en verkoop

Tussen productie en verkoop Tussen productie en verkoop De CO 2 -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000057/NL Tussen productie en verkoop

Nadere informatie

Allergenen en de horeca

Allergenen en de horeca Allergenen en de horeca KHN s inzet op de Allergenenwetgeving EU: oorspronkelijk voedingswaarden, koolhydraten, vetten, natrium, allergenen.. KHN: voor niet-voorverpakte producten alleen allergenen NL:

Nadere informatie

Acrylamide. bakken heeft bijwerkingen

Acrylamide. bakken heeft bijwerkingen Gwendolyn Maertens en Gitte Wolput Analyse Acrylamide bakken heeft bijwerkingen Hoeveel acrylamide, een potentieel gevaarlijke stof, zit er in chips, crispbroodjes en friet? We deden de test. Onze conclusie:

Nadere informatie

Geïnspireerd door de natuur. Overgang naar pure zonnebloemolie voor Fact aardappelspecialiteiten No. 1

Geïnspireerd door de natuur. Overgang naar pure zonnebloemolie voor Fact aardappelspecialiteiten No. 1 Geïnspireerd door de natuur Overgang naar pure zonnebloemolie voor Fact aardappelspecialiteiten No. 1 Het eerste complete assortiment vriesverse aardappelspecialiteiten bereid met pure zonnebloemolie Onze

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING 1

GEBRUIKSAANWIJZING 1 GEBRUIKSAANWIJZING 1 BELANGRIJKE VOORZORGSMAATREGELEN Lees de volledige instructies voor gebruik. Laat kinderen niet in de buurt van de snelkookpan tijdens het gebruik. Plaats de snelkookpan niet in een

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 123/33 AANBEVELINGEN COMMISSIE

Publicatieblad van de Europese Unie L 123/33 AANBEVELINGEN COMMISSIE 12.5.2007 Publicatieblad van de Europese Unie L 123/33 AANBEVELINGEN COMMISSIE AANBEVELING VAN DE COMMISSIE van 3 mei 2007 inzake de monitoring van het acrylamidegehalte in levensmiddelen (Kennisgeving

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende het bekomen van een afwijking op de maximale gebruikstemperatuur van 180 C van vetten en oliën bij het frituren van levensmiddelen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA 's-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA 's-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC

Nadere informatie

SAMENVATTING VOEDSELCONSUMPTIEPEILING 2014-2015 RAPPORT 2: VOEDSELVEILIGHEID

SAMENVATTING VOEDSELCONSUMPTIEPEILING 2014-2015 RAPPORT 2: VOEDSELVEILIGHEID SAMENVATTING VOEDSELCONSUMPTIEPEILING 2014-2015 1 RAPPORT 2: VOEDSELVEILIGHEID Voedselconsumptiepeiling 2014-2015 RAPPORT 2: VOEDSELVEILIGHEID De opdrachtgevers voor de Voedselconsumptiepeiling 2014-2015:

Nadere informatie

Productinformatie: Convenience producten (1) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Convenience producten

Productinformatie: Convenience producten (1) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Convenience producten Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over convenience of voorbewerkte producten. We leggen je uit wat convenience producten zijn. Daarnaast vertellen we je in het bijzonder over de convenience producten:

Nadere informatie

1 Grondstoffen Aardappelen Spinazie Appels Samenvatting 15

1 Grondstoffen Aardappelen Spinazie Appels Samenvatting 15 Inhoud Voorwoord 5 1 Grondstoffen 9 1.1 Aardappelen 10 1.2 Spinazie 12 1.3 Appels 14 1.4 Samenvatting 15 2 Productie van frites 17 2.1 Overzicht van de fritesproductie 18 2.2 Ingangscontrole 19 2.3 Sorteren,

Nadere informatie

Hygiëne en voedselveiligheid. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Voedselveiligheid

Hygiëne en voedselveiligheid. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Voedselveiligheid Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat in op de onderwerpen: voedselbederf; voedselbesmetting; voedselinfectie; voedselvergiftiging. Verder gaat de kaart in op de mogelijkheden om deze ongewenste verschijnselen

Nadere informatie

Keuken WION. Recepten & Bereidingswijzen

Keuken WION. Recepten & Bereidingswijzen Keuken WION Recepten & Bereidingswijzen Tosti s Tosti ham kaas Ham kaas tosti (topking) Leg de tosti in de plastic verpakking 20 seconden ( druk op 2) in de magnetron zodat de tosti ontdooid is Zet tosti

Nadere informatie

Werkproces 2: Bewerkt en verwerkt voedingsproducten en/of halffabricaten daarvan.

Werkproces 2: Bewerkt en verwerkt voedingsproducten en/of halffabricaten daarvan. Werkproces 2: Bewerkt en verwerkt voedingsproducten en/of halffabricaten daarvan. Werkproces 2: Bewerkt en verwerkt voedingsproducten en/of halffabricaten daarvan. Als voedsel van het land, het dier of

Nadere informatie

RICHTSNOER VOOR HET BAKKEN VAN STEAKS

RICHTSNOER VOOR HET BAKKEN VAN STEAKS RICHTSNOER VOOR HET BAKKEN VAN STEAKS Soms heeft u ineens echt zin in een goed stuk vlees. Een malse steak midden op uw bord. Lekker geurend, knapperig van buiten en zacht als boter van binnen. Het probleem:

Nadere informatie

Veiligheidsprocedures voor schoolkeukens

Veiligheidsprocedures voor schoolkeukens Veiligheidsprocedures voor schoolkeukens Voedselveiligheid Stappen van de Personeel ontvangst/levering niet-verse producten gebrekkige hygiëne te hoge temperatuur vervallen houdbaarheidsdatum vervuilde

Nadere informatie

Van in de wei tot op je bord

Van in de wei tot op je bord Vlees Van in de wei tot op je bord Hallo daar! Ik ben Maud Kippenbout. Welk vlees eet jij graag tussen je boterham? 1 e graad Welk vlees lust jij het liefst bij de warme maaltijd? lager onderwijs DD6493/304111

Nadere informatie

nederlands inleiding Algemene beschrijving (fig. 1) Belangrijk Gevaar Waarschuwing let op

nederlands inleiding Algemene beschrijving (fig. 1) Belangrijk Gevaar Waarschuwing let op HD6103 1 Nederlands 65 Inleiding Gefeliciteerd met uw aankoop en welkom bij Philips! Als u volledig wilt profiteren van de ondersteuning die Philips biedt, registreer uw product dan op www.philips.com/welcome.

Nadere informatie

Georgie Dom. Veilig eten. Kopen, koken en bewaren

Georgie Dom. Veilig eten. Kopen, koken en bewaren Georgie Dom Veilig eten Kopen, koken en bewaren 1 e druk, juli 2011 Copyright 2011 Consumentenbond, Den Haag Auteursrechten op tekst, tabellen en illustraties voorbehouden Inlichtingen Consumentenbond

Nadere informatie

Combi stoomovens van AEG

Combi stoomovens van AEG Combi stoomovens van AEG Combi stomen: makkelijk, lekker en gezond Combi stomen, een natuurlijke en gezonde bereidingsmethode voor verschillende gerechten Combi stomen, helemaal van deze tijd De kooktechniek;

Nadere informatie

Voedselveiligheid. voor dummies. Dirk Lemaître Nutritionist KHLeuven

Voedselveiligheid. voor dummies. Dirk Lemaître Nutritionist KHLeuven Voedselveiligheid voor dummies Dirk Lemaître Nutritionist KHLeuven Toelating, registratie, erkenning, vergunning afgeleverd door FAVV (KB 16 JANUARI 2006) Toelating Bedoeld voor bakker, beenhouwer, restaurant,

Nadere informatie

Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes

Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes 1 Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes Aantal personen: 4 Voorbereidingstijd (min): 15 Bereidingstijd (min): 55 4 kippenbouten 4.5 eetlepels Vloeibare boter 750 g voorgekookte krielaardappeltjes

Nadere informatie

TOSTI APPARAAT GEBRUIKSAANWIJZING

TOSTI APPARAAT GEBRUIKSAANWIJZING Professional Supplies TOSTI APPARAAT GEBRUIKSAANWIJZING (*680.100 /*680.200) Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig alvorens het apparaat in gebruik te nemen. -1- INDEX Hoofdstuk Omschrijving Blz 1 Inleiding...2

Nadere informatie

Onderzoek naar het gebruik van frituurvet in cafetaria s en snackbars, nummer 5

Onderzoek naar het gebruik van frituurvet in cafetaria s en snackbars, nummer 5 Onderzoek naar het gebruik van frituurvet in cafetaria s en snackbars, nummer 5 Voedsel en Waren Autoriteit Afdeling Signalering en Ontwikkeling Regio Zuid (Deel)projectnummer: ZD08 1622 Thema Voeding

Nadere informatie

Temperatuur richtlijnen

Temperatuur richtlijnen Temperatuur richtlijnen OPSLAG Vriezer Koeling -18 C of kouder Frituurvet Warme bereiding hoger dan 75 C BEREIDING Maximaal 175 C Minimaal 75 C 1x per dag per apparaat Warme bereiding lager dan 75 C Conform

Nadere informatie

Patisserie Unique New Business B.V. Nieuwerhoekplein 1a 3761 HD Soest T: F: E: Artikelnummer

Patisserie Unique New Business B.V. Nieuwerhoekplein 1a 3761 HD Soest T: F: E: Artikelnummer Productspecificatie Patisserie Unique New Business B.V. Nieuwerhoekplein 1a 3761 HD Soest T: 035-5882395 F: 084-7268972 E: info@patisserieunique.nl Productkenmerken Artikelnummer 720000 Productnaam Batard

Nadere informatie

CUVÉE VAN 4 MOUTEN NATUURLIJKE EN ARTISANALE PRODUCTIE TARWE ROGGE SPELT GERST

CUVÉE VAN 4 MOUTEN NATUURLIJKE EN ARTISANALE PRODUCTIE TARWE ROGGE SPELT GERST CUVÉE VAN 4 MOUTEN NATUURLIJKE EN ARTISANALE PRODUCTIE TARWE ROGGE SPELT GERST CRAFT-MALZ - ARTISANAAL - ONCONVENTIONEEL - MET HART EN ZIEL Op de biermarkt is de trend naar craft-bier gedurende de afgelopen

Nadere informatie

BESCHRIJVING VOOR INGEBRUIKNAME VOOBEREIDING VOOR GEBRUIK HET APPARAAT GEBRUIKEN

BESCHRIJVING VOOR INGEBRUIKNAME VOOBEREIDING VOOR GEBRUIK HET APPARAAT GEBRUIKEN Easy Fry Classic F D G E C A B BESCHRIJVING A. Binnenpan B. Handgreep van binnenpan C. Uitneembaar rooster D. Temperatuurregelaar (80-200 C) VOOR INGEBRUIKNAME E. Aan/uit en timer (0-60 min) knop met automatische

Nadere informatie

HACCP Controle Checklist Horeca

HACCP Controle Checklist Horeca HACCP, een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. Alle onder-nemingen die eet- en drinkwaren bereiden, verwerken, behandelen of vervoeren, moeten veilig met voedsel omgaan. Wettelijke voor-schriften

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/01/2017

Gearchiveerd op 01/01/2017 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 28 Groothandel aardappelen, fruit en groenten - Infrastructuur, uitrusting en hygiëne

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen

Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen PB 07 FAQ (G-023) REV 0 2007-2/9 I. DOELSTELLINGEN EN TOEPASSINGSGEBIED De bedoeling van dit document is de vaak gestelde vragen, afkomstig van operatoren, auditoren,... aangaande de gids voor de invoering

Nadere informatie

Rudolph van Veen. Rudolph kookt. Hét basiskookboek voor iedereen

Rudolph van Veen. Rudolph kookt. Hét basiskookboek voor iedereen Rudolph van Veen Rudolph kookt Hét basiskookboek voor iedereen Voorwoord Of koken nu je hobby is of niet, iedereen wil graag lekker eten. En lekker eten klaarmaken hoeft echt niet moeilijk te zijn! Goede,

Nadere informatie

MAATREGELEN KIEMARME VOEDING

MAATREGELEN KIEMARME VOEDING MAATREGELEN KIEMARME VOEDING Mocht u, na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, aarzel dan niet om telefonisch contact op te nemen met de verantwoordelijke diëtiste: Martine Blomme: 02 476 34 99

Nadere informatie

Original GEBRUIK TIP BIJ FRITUREN

Original GEBRUIK TIP BIJ FRITUREN Original Original GEBRUIK Vandemoortele Original heeft alle kwaliteiten van een goede frituurolie. Heerlijk frituren begint dan ook bij deze olie. U moet deze olie pas om de 10 bakbeurten vervangen. INGREDIËNTEN

Nadere informatie

TRA 3195 Opslag van vlees en afgeleide producten - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3195] v2

TRA 3195 Opslag van vlees en afgeleide producten - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3195] v2 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 195 Opslag van vlees en afgeleide producten - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [195] v2 C : conform

Nadere informatie

Voedsel bereiden BAKKEN

Voedsel bereiden BAKKEN NL BAKKEN Laat het apparaat nooit werken in lege toestand. Houd u aan de aanbevolen hoeveelheden en leg niet te veel in de binnenpan. Dit apparaat is niet geschikt om op klassieke wijze te frituren (de

Nadere informatie

Onderzoek naar het gebruik van frituurvet in de horeca (3)

Onderzoek naar het gebruik van frituurvet in de horeca (3) Onderzoek naar het gebruik van frituurvet in de horeca (3) Voedsel en Waren Autoriteit Afdeling Signalering en Ontwikkeling Regio Zuid (Deel)projectnummer: ZD06D230 Thema Voeding & Gezondheid December

Nadere informatie

consumptief-breed CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 14

consumptief-breed CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 14 consumptief-breed CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 14 variant b Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). - Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld

Nadere informatie

SPECIMEN 5 L. Adjuvant. Toelatingsnummer: 14240N Toelatingshouder: ADAMA Registrations B.V. Arnhemseweg 87, 3832 GK LEUSDEN, Nederland

SPECIMEN 5 L. Adjuvant. Toelatingsnummer: 14240N Toelatingshouder: ADAMA Registrations B.V. Arnhemseweg 87, 3832 GK LEUSDEN, Nederland Toelatingsnummer: 14240N Toelatingshouder: ADAMA Registrations B.V. Arnhemseweg 87, 3832 GK LEUSDEN, Nederland www.adama.com 5 L Scan voor gebruik ANEUITNL5LT/03/A Volg de gebruiksaanwijzing om gevaar

Nadere informatie

PRI 3238 Fabrieksvaartuig (garnalenkotters) - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3238] v1

PRI 3238 Fabrieksvaartuig (garnalenkotters) - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3238] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : PRI 28 Fabrieksvaartuig (garnalenkotters) - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [28] v1 C: conform NC:

Nadere informatie

Riz condé? Wat is espuma? Hoe pocheer ik een ei? Tomatensoep of gazpacho? Hoe bak ik de lekkerste frieten? Hoe maak ik pesto?

Riz condé? Wat is espuma? Hoe pocheer ik een ei? Tomatensoep of gazpacho? Hoe bak ik de lekkerste frieten? Hoe maak ik pesto? de basis Wat zijn brunoise en julienne? Wat is espuma? Hoe trek ik de lekkerste kippenbouillon? Wat zit er in tartaarsaus? Hoe maak ik de beste aardappelpuree? Hoe pocheer ik een ei? Wat zit er in hofmeesterboter?

Nadere informatie

Minimumeisen didactische leskeukens met de nadruk op voedselveiligheid. Laatste nieuwe wetgeving

Minimumeisen didactische leskeukens met de nadruk op voedselveiligheid. Laatste nieuwe wetgeving Minimumeisen didactische leskeukens met de nadruk op voedselveiligheid Laatste nieuwe wetgeving VISIE VAN HET FAVV OP DIDACTISCHE LESKEUKENS Didactische leskeukens = klaslokalen of laboratoria waar beginselen

Nadere informatie

BAKKEN BEschrijViNg G EEN snelle BErEidiNg Vóór het eerste gebruik fig.1. fig.2. fig.3. fig.4. fig.14. fig.6 fig.5.

BAKKEN BEschrijViNg G EEN snelle BErEidiNg Vóór het eerste gebruik fig.1. fig.2. fig.3. fig.4. fig.14. fig.6 fig.5. NL BAKKEN Laat het apparaat nooit werken in lege toestand. Houd u aan de aanbevolen hoeveelheden en leg niet te veel in de binnenpan. Dit apparaat is niet geschikt om op klassieke wijze te frituren (de

Nadere informatie

Informatieblad Transport van levensmiddelen, diervoeders en dierlijke bijproducten.

Informatieblad Transport van levensmiddelen, diervoeders en dierlijke bijproducten. Informatieblad Transport van levensmiddelen, diervoeders en dierlijke bijproducten. Nadere uitwerking van de Hygiënecode Transport Opslag en Distributie en de Hygiënecode Diervoedersector Wegtransport

Nadere informatie

Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes

Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes 1 Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes Aantal personen: 4 Voorbereidingstijd (min): 15 Bereidingstijd (min): 55 4 enkele kipfilets zout peper 1 ui Boter - Vloeibaar 1 glas witte wijn 0.5 blokje

Nadere informatie

STICKER OF CODERINGS REGELS HACCP REGELS WAT? HOE?

STICKER OF CODERINGS REGELS HACCP REGELS WAT? HOE? STICKER OF CODERINGS REGELS HACCP REGELS WAT? HOE? STICKEREN Wat moet nu wel en wat hoeft niet gestickerd te worden? Een vraag die zeer actueel is en waar verschillend op gereageerd wordt. De een zegt

Nadere informatie

voedselveiligheidsmanage mentsysteem Specifiek : controle Perceels- en teelfiches of andere registratie voedselveiligheidsmanage mentsysteem

voedselveiligheidsmanage mentsysteem Specifiek : controle Perceels- en teelfiches of andere registratie voedselveiligheidsmanage mentsysteem Tabel 9.17. Voorstel voor een bemonsteringsplan voor grondstoffen uit de AGF-sector, zowel voor versmarkt als verwerking, ter controle van de chemische voedselveiligheid en kwaliteit De bemonstering van

Nadere informatie

Galactosemie - recepten

Galactosemie - recepten Galactosemie - recepten Ideeën en tips voor tussendoortjes en desserts 1 INHOUDSTAFEL 1. Zandkoekjes... 3 2. Pannenkoeken... 4 3. Griesmeelpudding... 5 4. Kruidenkoekjes... 6 5. Cake... 7 6. Droge wafeltjes...

Nadere informatie

Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 2016, kenmerk -VGP;

Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 2016, kenmerk -VGP; Besluit van houdende wijziging van het Warenwetbesluit Meel en brood in verband met de wijziging van de definitie van brood, de toepassing van de zoutnorm op brood en enkele technische wijzigingen Op de

Nadere informatie

Privacy Statement Forte Welzijn

Privacy Statement Forte Welzijn Privacy Statement 1 Privacy Statement Forte Welzijn Dit is het Privacy Statement van Forte Welzijn. Om u goed van dienst te zijn en om ons werk zo efficiënt en effectief mogelijk uit te voeren, verwerkt

Nadere informatie

Bereiding van producten

Bereiding van producten Aanvullend hoofdstuk bij G-007 Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de detailhandel in voedingswaren Bereiding van producten 1. TOEPASSINGSGEBIED... 2 2. CONTROLELIJST... 2 3. HACCP...

Nadere informatie

Postbus 841 6800 AV Arnhem Info@gnd.nl www.gnd.nl 026 379 0216. GND-onderhoudsvoorschriften binnendeuren

Postbus 841 6800 AV Arnhem Info@gnd.nl www.gnd.nl 026 379 0216. GND-onderhoudsvoorschriften binnendeuren Postbus 841 6800 AV Arnhem Info@gnd.nl www.gnd.nl 026 379 0216 GND-onderhoudsvoorschriften binnendeuren versie 2014 INHOUDSOPGAVE 1. GND-garantie:... 3 1.1. GND-garantiereglement:... 3 1.2 GND-garantielabel:...

Nadere informatie

Dienstverlenende werkzaamheden Les 3

Dienstverlenende werkzaamheden Les 3 Dienstverlenende werkzaamheden Les 3 Wat moet je nu wel eten en wat niet? Waarom wel en waarom niet? Hoe kun je er achter komen wat gezonde keuzes zijn? Eten is voor ons het zelfde als brandstof voor

Nadere informatie

Witloofsla. Ingrediënten 6 stronkjes witloof 2 eetlepels mayonaise scheutje natuurazijn peper zout

Witloofsla. Ingrediënten 6 stronkjes witloof 2 eetlepels mayonaise scheutje natuurazijn peper zout Stoofvlees 1 kg rundsvlees 1 liter bruin bier 2 uien 2 laurierblaadjes enkele takjes tijm scheutje natuurazijn enkele klontjes boter peper zout Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes. Verhit

Nadere informatie

Patisserie Unique New Business B.V. Nieuwerhoekplein 1a 3761 HD Soest T: 035-5882395 F: 084-7268972 E:

Patisserie Unique New Business B.V. Nieuwerhoekplein 1a 3761 HD Soest T: 035-5882395 F: 084-7268972 E: Productspecificatie Patisserie Unique New Business B.V. Nieuwerhoekplein 1a 3761 HD Soest T: 035-5882395 F: 084-7268972 E: info@patisserieunique.nl Productkenmerken Artikelnummer 30000 Productnaam Baguette

Nadere informatie

Haal het beste uit uw Cobb!

Haal het beste uit uw Cobb! Haal het beste uit uw Cobb! Lees voor gebruik de instructies in deze handleiding. Zo haalt u de beste resultaten met uw Cobb. De onderdelen van de Cobb deksel kookring basisplaat handvat kom brikettenmandje

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Keukenhygiëne Woonvormen. Checklist gebaseerd op de Hygiënecode voor Woonvormen Januari

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Keukenhygiëne Woonvormen. Checklist gebaseerd op de Hygiënecode voor Woonvormen Januari Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Keukenhygiëne Woonvormen Checklist gebaseerd op de Hygiënecode voor Woonvormen Januari - 2007 Naam locatie Contactpersoon Datum Ingevuld door Checklist

Nadere informatie

5. Pizza 6. Vis 7. Grillen 8. Braden

5. Pizza 6. Vis 7. Grillen 8. Braden Easy Fry D min E C A B F G 2 BESCHRIJVING A. Binnenpan B. Handgreep van binnenpan C. Uitneembaar rooster D. Digitaal aanraakscherm AUTOMATISCHE PROGRAMMA S E. Tijd/temperatuurweergave F. Luchtuitlaat G.

Nadere informatie

Consumptie van koolhydraten in Nederland

Consumptie van koolhydraten in Nederland Consumptie van koolhydraten in Nederland Caroline van Rossum 1 Inhoud Voedselconsumptie meten Inname Bronnen Waar en wanneer Verschillen in bevolking Veranderingen 2 Voedselconsumptiepeilingen Inzicht

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Algemene voedingsrichtlijnen voor oncologische patiënten tijdens therapie

PATIËNTEN INFORMATIE. Algemene voedingsrichtlijnen voor oncologische patiënten tijdens therapie PATIËNTEN INFORMATIE Algemene voedingsrichtlijnen voor oncologische patiënten tijdens therapie 2 Hygiënemaatregelen Als gevolg van de chemotherapie, immunotherapie of bestraling neemt het aantal bloedcellen

Nadere informatie

Handhaving voedingclaims 2010. Datum: oktober 2010

Handhaving voedingclaims 2010. Datum: oktober 2010 Handhaving voedingclaims 2010 Datum: oktober 2010 Samenvatting In de tweede helft van 2010 heeft de nvwa een handhavingsactie uitgevoerd op het gebruik van voedingsclaims. Voor voedingsclaims gelden de

Nadere informatie

Haal het beste uit uw Cobb!

Haal het beste uit uw Cobb! Haal het beste uit uw Cobb! Lees voor gebruik de instructies in deze handleiding. Zo haalt u de beste resultaten met uw Cobb. De onderdelen van de Cobb deksel kookring basisplaat handvat kom brikettenmandje

Nadere informatie

Glycemische index. Aantal koolhydraten in grammen per portie. index van 50 gram koolhydraten. lading per gebruikelijke portie.

Glycemische index. Aantal koolhydraten in grammen per portie. index van 50 gram koolhydraten. lading per gebruikelijke portie. Glycemische index De glycemische index (GI) geeft aan hoe snel koolhydraten worden opgenomen in het bloed. Voeding met een lage GI wordt minder snel opgenomen en geeft minder bloedsuikerpieken en minder

Nadere informatie

Verslag van Voedselinname

Verslag van Voedselinname Verslag van Voedselinname 1. Noteer gedurende één week al het genuttigde eten en drinken, inclusief water. 2. Het is het beste als je het verslag invult tijdens je maaltijd of snack; het is dus aan te

Nadere informatie

Basisvoorwaarde Risico Tips Hulpmiddelen. Versleping door de lucht of materialen en werkgereedschappen. Bouw en inrichting

Basisvoorwaarde Risico Tips Hulpmiddelen. Versleping door de lucht of materialen en werkgereedschappen. Bouw en inrichting Risico s op allergenen bij basisvoorwaarden Basisvoorwaarden zijn onderwerpen die te maken hebben met hygiënisch werken en die voor het hele productieproces van belang zijn. In onderstaand overzicht zijn

Nadere informatie

Wettelijke kaders voor de omgang met gegevens

Wettelijke kaders voor de omgang met gegevens PRIVACY BELEID SPTV Namens SPTV wordt veel gewerkt met persoonsgegevens van (ex-) medewerkers. De persoonsgegevens worden voornamelijk verzameld voor het goed uitvoeren van de pensioenregelingen. De (ex-)

Nadere informatie

Inhoud. Cahier Voedselveiligheid. 1 Wetgevend kader 6. 2 Voedselveiligheid en voedselbesmetting 9

Inhoud. Cahier Voedselveiligheid. 1 Wetgevend kader 6. 2 Voedselveiligheid en voedselbesmetting 9 Inhoud Cahier Voedselveiligheid Inleiding 5 1 Wetgevend kader 6 2 Voedselveiligheid en voedselbesmetting 9 3 Aandachtspunten voor de keukens en omliggende lokalen 12 4 Algemene en persoonlijke hygiëne-eisen

Nadere informatie

REGLEMENT REGISTER HORECADNA 2015

REGLEMENT REGISTER HORECADNA 2015 REGLEMENT REGISTER HORECADNA 2015 Onder toezicht van de stichting Digitale Dienstverlening Horeca en gelet op de Wet bescherming persoonsgegevens, heeft HorecaDNA het volgende reglement vastgesteld: Artikel

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Minder vaak ziek en gezonder door volkoren producten Een groep vooraanstaande voedingswetenschappers, het International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC), meldt dat vaker volkoren eten direct samenhangt

Nadere informatie

profielvak horeca, bakkerij en recreatie CSPE BB 2017 onderdeel D deze bijlage pas uitreiken bij aanvang van opdracht 3

profielvak horeca, bakkerij en recreatie CSPE BB 2017 onderdeel D deze bijlage pas uitreiken bij aanvang van opdracht 3 profielvak horeca, bakkerij en recreatie CSPE BB 2017 onderdeel D bijlage deze bijlage pas uitreiken bij aanvang van opdracht 3 Menu Salade van gegrilde kip met ananas *** Kabeljauw met krokante kruidenkorst,

Nadere informatie

03/2007. Mod: F14+14E/M. Production code: EF12+12S

03/2007. Mod: F14+14E/M. Production code: EF12+12S 03/2007 Mod: F14+14E/M Production code: EF12+12S Gebruiksaanwijzing Model F14+14E/M A. Algemene instructies - Lees aandachtig deze instructies, deze bevatten nuttige informaties voor een goede werking

Nadere informatie

Privacy Verklaring. Verwerkingsverantwoordelijke en communicatie

Privacy Verklaring. Verwerkingsverantwoordelijke en communicatie Disclaimer Deze informatie is met de grootste zorg samengesteld. Koninklijke Horeca Nederland aanvaardt echter geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud ervan. Raadpleeg bij onduidelijkheden of aanpassingen

Nadere informatie

Patisserie Unique New Business B.V. T: E: W: Artikelnummer EAN

Patisserie Unique New Business B.V. T: E: W:   Artikelnummer EAN Productspecificatie Patisserie Unique New Business B.V. T: 085-8771044 E: info@patisserieunique.nl W: www.patisserieunique.nl Productkenmerken Artikelnummer 719703 Productnaam Demi baguette noir EAN 8718564133684

Nadere informatie

Eten koken en bewaren

Eten koken en bewaren Eten koken en bewaren Er komt veel bij kijken als je een maaltijd wilt serveren. De maaltijd moet gezond zijn en daarom evenwichtig worden samengesteld. Voordat je een maaltijd serveert, moet je het voedsel

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving verwerking agrarische producten CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving verwerking agrarische producten CSPE KB Examen VMBO-KB 2014 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving verwerking agrarische producten CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan

Nadere informatie

betreffende met GGO's geproduceerde levensmiddelen

betreffende met GGO's geproduceerde levensmiddelen L 268/24 VERORDENING (EG) Nr. 1830/2003 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 22 september 2003 betreffende de traceerbaarheid en etikettering van genetisch gemodificeerde organismen en de traceerbaarheid

Nadere informatie

Moleculaire Gastronomie: Gluten

Moleculaire Gastronomie: Gluten Moleculaire Gastronomie: Gluten Het maken en analyseren van deeg met gluten Inleiding Moleculaire gastronomie heeft alles te maken met het ontdekken van nieuwe smaakcombinaties, experimenteren met structuren

Nadere informatie

We zullen pannenkoeken bakken!

We zullen pannenkoeken bakken! Een verjaardagsfeestje voor kinderen. We willen iets lekkers klaar maken. Iets dat leuk is en dat elk kind lust.! Wat zou je bijvoorbeeld kunnen klaar maken voor een kinderfeestje?... We zullen pannenkoeken

Nadere informatie

Materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in contact te komen.

Materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in contact te komen. 1 Materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in contact te komen. Verordening 1935/2004 Els Heyvaert FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu 2 Verordening 1935/2004

Nadere informatie

Voedselverspilling. Uitleg over houdbaarheidsdatum voor bedrijven

Voedselverspilling. Uitleg over houdbaarheidsdatum voor bedrijven Voedselverspilling Uitleg over houdbaarheidsdatum voor bedrijven Voedselverspilling is geen ver-van-mijnbed-show. In de dagelijkse praktijk kunt u zelf de dingen anders doen. Ook in uw bedrijf. Door slim

Nadere informatie

Patisserie Unique New Business B.V. Nieuwerhoekplein 1a 3761 HD Soest T: F: E:

Patisserie Unique New Business B.V. Nieuwerhoekplein 1a 3761 HD Soest T: F: E: Productspecificatie Patisserie Unique New Business B.V. Nieuwerhoekplein 1a 3761 HD Soest T: 035-5882395 F: 084-7268972 E: info@patisserieunique.nl Productkenmerken Artikelnummer 760012 Productnaam Batard

Nadere informatie