Rapport Huisbezoeken jarigen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rapport Huisbezoeken jarigen"

Transcriptie

1 Rapport Huisbezoeken jarigen Na de huisbezoekenronde bij de 80-plussers werd opgemerkt dat een aantal tachtigplussers weinig kennis heeft van de rechten waar hij uit put of uit kan putten. Tevens werd ook opgemerkt dat deze doelgroep veelal te oud is om nog actief zélf iets aan de bestaande situatie te veranderen en vaak op derden (die al dan niet aanwezig zijn) aangewezen is om nog iets te ondernemen. Intern werd vanuit onze eigen vrijetijdssector de vraag gesteld of zij in de vragenlijst een aantal vragen konden aanbrengen rond de dienstverlening. In Destelbergen, projectpartner, werd vanuit het dienstencentrum deze vraag gesteld. Tevens vroegen zij ook of het mogelijk was een iets jongere doelgroep te benaderen in functie van de werking. In een vervolgtraject werden tussen half 2011 en begin 2013 huisbezoeken gedaan bij de jarigen in Merelbeke (1154 personen; 896 bezoeken). Hieronder gaan we in op de projectdoelstellingen die werden opgemaakt voor het vervolgtraject bij deze bezoekenronde. Projectdoelstellingen: 1. Het wegwijs maken van kwetsbare ouderen binnen de dienstverleningen die hen kunnen ondersteunen bij het langer zelfstandig wonen Naast bekendmaking van de huidige sociale dienstverlening van gemeente en OCMW, zoals in de huisbezoeken bij 80-plussers, werd ook het aanbod van de vrijetijdssector (cultuur, sport, bib, lokaal dienstencentrum) meer onder de aandacht gebracht. Ook in de vragenlijst werd meer de focus op de vrijetijdssector gericht. 2. Het aanreiken van bruikbare informatie betreffend deze dienstverleningen Voor 70-plussers is maatwerk een must. Het aanreiken van informatie over diensten, of dienstverlening die niet aansluit bij hun realiteit heeft weinig zin. Vandaar dat de huisbezoeker bij alle vrijetijdsdiensten ging om de dienstverlening specifiek gericht op ouderen in kaart te brengen en mee te nemen tot in de huiskamer. Bij deze eerste twee doelstellingen kunnen geen objectieve maatstaf weergeven voor het al dan niet behalen van deze doelstellingen en zijn deze inherent aan de methodiek van de huisbezoeken. Wel stellen we een algemene tevredenheid vast bij de bezochte personen over het bezoek en heeft het bezoek op zich een heel grote preventieve waarde. Zo zien we dat er regelmatig contact opgenomen met de eigen backoffice in de gemeente om dossiers rond tegemoetkoming hulp aan bejaarden op te starten, maar bijna even frequent wordt beroep gedaan op de OCMW-backoffice of verwijzingen naar mutualiteiten voor dossieropstart rond zorgverzekering of thuiszorgdiensten. Conotatie

2 hierbij is dat de dossieropstart bij jarigen iets minder is dan bij de 80-plussers, wat niet onlogisch is. Door deze preventieve waarde is het ook aangewezen dat de bezoekenronde- op minder intsensieve wijze wordt voortgezet, zodat elke oudere Merelbekenaar minstens één bezoek krijgt. Als we personen zouden bezoeken in het jaar dat ze 85 jaar worden, wordt het project minder intensief voortgezet en moet er op langere termijn geen nieuwe grote bezoekronde worden ingepland. 3. Constateren en noteren van gegevens belangrijk voor eventuele vervolgacties en het vergaren van informatie over de doelgroep Omdat de algemene administratieve zaken een handige leidraad in het gesprek vormen, tevens te waardevol zijn om weg te laten, hebben we bij de vragenlijst deze deze zaken behouden. Deze zijn echter niet opgenomen in de rapportage. Daarnaast werden een aantal specifiekere zaken (gezondheid & huisvesting) in de nieuwe vragenlijst voor deze doelgroep weggelaten en vervangen door de insteek vanuit de vrijetijdssector. De volledige vragenlijst is in bijlage te vinden. In wat volgt gaan we dieper in op de resultaten van de bevraging. In de bijlage is tevens een bundel opgenomen met een ruw overzicht van alle gemaakte statistieken. Bijkomende kruisanalyses kunnen op verzoek worden gemaakt. Resultaten uit de vragenlijst Vanuit de vragen die werden gesteld in de vragenlijst proberen we een aantal algemene vaststellingen te doen. Gezien de insteek voor de vragenlijst vooral uit de vrijetijdssector kwam, is onderstaand rapport ook een stuk meer gericht op vrijetijdsector dan het rapport rond huisbezoeken bij 80-plussers was. Toch gaan we nog even in op vragen die worden gesteld rond mantelzorg en thuiszorg. Ook gaan we even in op de dagbesteding en de betrokkenheid in het verenigingsleven van de bevraagde doelgroep. In eerste plaats geven we de cijfers meer rond het bereik van de huisbezoeken. Eerder gaven we aan dat aan 1154 personen een bezoek werd voorgesteld. In deze bezoekronde kregen 82% (940)van de jarigen een bezoek. 130 personen gaven aan dat een bezoek niet gewenst was. 7% was sinds de opmaak van de planning verhuisd, opgenomen in een woonzorgcentrum of ziekenhuis of was overleden.

3 Om de rapportage leesbaar te houden zijn alle gemaakte grafische voorstellingen in bijlage weergegeven. Enkel zeer opvallende resultaten worden doorheen de conclusies meegenomen. Om overzicht te krijgen over de leefwereld in de geografisch verschillende deelgebieden van Merelbeke werd telkens de opdeling Flora, centrum en buitengebied gehanteerd, waarbij het buitengebied de lading dekt van wat niet tot centrum en Flora behoort. Onderstaande tabel geeft de onderlinge verhouding weer van deze groepering met groep 1 als buitengebied. Mantelzorg Overheen de grafische projecties zien we het duidelijk afgetekend beeld dat er minder mantelzorg is in Flora dan in het centrum en het buitengebied. Vooral mantelzorg binnen de familie is veel minder aanwezig. Deze vaststelling deden we eerder bij de 80-plussers. Dit kan meerdere verklaringen hebben. Een eerste veronderstelling dat er minder zorgbehoefte is in Flora lijkt niet plausibel. Een tweede denkpiste is dat er in een verstedelijkte context minder contact is met kinderen (en vrienden) omdat men een stuk opgaat in de anonimiteit. Ook in het Nederlandse Groningen kwam men in onderzoek (sociaal planbureau groningen, 2013) tot de vaststelling dat sociale samenhang tussen plattelanders sterker is dan tussen stedelingen. Zo zijn dorpsbewoners vaker tevreden over de contacten die ze hebben met hun familie, buren en vrienden dan stedelingen. Ook geven plattelanders minder vaak aan dat ze zich wel eens eenzaam voelen. Deze sterkere samenhang blijkt ook uit de sociale binding in de buurt: plattelanders ervaren een sterkere binding met de buurt dan stedelingen.

4 De geplande uitbouw van de werking van het lokaal dienstencentrum in Flora komt al deels tegemoet aan de nood om de binding in Flora te verhogen. Thuiszorg en (para-medische diensten) Aan de doelgroep werden een aantal vragen gesteld rond de bekendheid en het gebruik van specifieke dienstverlening van de thuiszorgdiensten en de (para)medische sector. Ook hier kunnen we de vaststelling die we bij de huisbezoeken aan 80-plussers hebben gedaan doortrekken: de basisdienstverlening rond thuiszorg en poetshulp zijn vrij goed gekend, met weinig verschillen tussen Flora, Centrum en het buitengebied. De aanvullende diensten zijn veel minder gekend. Met voetverzorging als uitzondering is het vrij duidelijk dat de bekendheid van specifieke (niche-)dienstverlening onder de aandacht mag worden gebracht. Zo zijn bij de jarigen oppasdiensten, het dagverzorgingscentrum, de mindermobielencentrale, gezelschap voor senioren en klusjesdiensten door (in sommige gevallen veel) minder dan 20% gekend. In de paramedische en medische dienstverlening zien we dat het bestaan van thuisverpleging en kinesitherapie bij nagenoeg iedereen gekend is. Enkel ergotherapie is nog niet helemaal ingeburgerd. De bekendheid van de (para)medische sector kan worden toegeschreven aan de gerichte doorverwijzing via de huisartsen, waar iedereen vroeg of laat mee in contact komt. Naast een brede communicatie lijkt het hier ook vooral van belang om in te zetten op bekendheid van deze dienstverlening bij doorverwijzers. Hierin kan een taak zijn weggelegd voor het sociaal huis. Enerzijds de netwerkfunctie uitbouwen met de (thuis & woon)zorgsector, anderzijds heel gericht gaan communiceren over de bestaande dienstverlening op het grondgebied, overheen de in deze sector actieve organisaties heen. Dagbesteding Om een beeld te krijgen van wat de jarigen bezighoudt, werd gepeild naar interesses en dagbesteding. Hieronder lijsten we de voornaamste zaken op. Minder dan 10% van de bevraagden doet minimaal wekelijks vrijwilligerswerk. Hier kunnen we voornamelijk uit concluderen dat er nog een groot potentieel aan vrijwilligers is onder deze doelgroep. Ongeveer 70% geeft aan minstens wekelijks gebruik te maken van internet. Een 30% van de doelgroep geeft aan minstens maandelijks de zorg voor kleinkinderen op te nemen.

5 Bijna 80% doet jaarlijks een daguitstap, bij ongeveer 30% gebeurt dit minstens maandelijks. Ongeveer 80% van de jarige Merelbekenaars zit minstens maandelijks op de fiets. Bij bijna de helft is dit wekelijks. Iets meer dan 10% is actief lid in een sportvereniging. Ongeveer 25% is actief in een socio-culturele vereniging. Opvallend daarbij is dat de deelname aan het verenigingsleven veel hoger is in het buitengebied (30%) dan in Flora (14%) en het centrum (13%). Van de jarigen kunnen we een heel divers beeld schetsen. Sommigen zitten met een zorgbehoefte, maar velen nemen zelf zorg op voor een partner, kleinkinderen,. Sommigen gaan wekelijks op daguitstap, anderen iets minder. Sommigen gebruiken het internet anderen niet. Het is dan ook niet zo evident om een zeer gericht beleid op te zetten rond deze groep. Opvallend is hier toch terug de lijn van sterke sociale samenhang die zich uit in het verenigingsleven in het buitengebied. Specifieke diensten De bibliotheek Algemeen Het overgrote deel (+-95%) van de jarigen kent de bibliotheek. Een goede 10% bezoekt de bibliotheek op maandelijkse basis. Nog eens 10 % geeft aan dat ze sporadisch de bibliotheek bezoeken. 70% van de jarigen geeft geen blijk van interesse in de dienstverlening van de bibliotheek. Een kleine 10% geeft aan dat de ooit bib-bezoeker waren, maar op vandaag niet meer ( afhakers ). Van deze groep geeft 25% aan fysieke moeilijkheden te ondervinden bij het lezen en geeft een kleine 15% aan dat het om een mobiliteitsprobleem gaat. In slechts enkele gevallen neemt een kennis boeken mee voor de jarigen. Ongeveer 10% van de afhakers geeft aan dat ze opnieuw van de bib zouden gebruik maken als ze boeken aan huis zouden kunnen krijgen. Slechts een heel kleine minderheid van de jarigen maakt gebruik van de online instrumenten die de bibliotheek ter beschikking stelt. Bibliotheekaanbod Om na te gaan of de jarige bezoeker van de bibliotheek weet dat de bib meer in zijn mars heeft dan enkel boeken werd ook de kennis rond het breder aanbod van de bibliotheek bevraagd. Het aanbod rond kranten, tijdschriften en DVD s en CD s blijkt vrij goed gekend bij de bezoekers van de bib. Logischerwijs is het aanbod beter bekend naarmate men frequenter de bib bezoekt. Bij de afhakers zien we vooral dat zij minder bekend zijn met het aanbod.

6 Het specifiek aanbod rond grootletterboeken en luisterboeken, daisy-boeken en daisy- spelers is bij nagenoeg iedereen (bezoekers én niet-bezoekers) ongekend. Gemeenschapscentrum het Groenendal Algemeen GC Groenendal is goed tot zeer goed gekend door de doelgroep. Enkel in Flora is 15% niet vertrouwd met het bestaan van het gemeenschapscentrum. Ook het aanbod van het Groenendal is goed gekend bij deze populatie. Nagenoeg iedereen geeft aan dat men kennis krijgt van de programmatie van het Groenendal via het gemeentelijk infomagazine. Één op drie bezoekt het Groenendal soms. Ongeveer de helft geeft aan geen interesse te hebben in het aanbod. Ongeveer 15% geeft aan dat ze de mogelijkheid niet hebben om het Groenendal te bezoeken. Dit zien we iets vaker in Flora (22%) dan in het centrum (10%)of het buitengebied (14%). Aanbod van GC Groenendal De jarigen die het Groenendal bezoeken hebben sterke interesse in theatervoorstellingen (35%). Nog specifieker is het vooral theater georganiseerd vanuit het verenigingsleven die de voorkeur wegdraagt (30%) tegenover de organisatie vanuit de gemeente (5%). Een 17% heeft interesse in muziekvoorstellingen en 6% heeft interesse in de zondagse matinées. Van degenen die het Groenendal niet bezoeken geeft net geen 80% aan niet te houden van culturele of muzikale activiteiten. Een goede 30% geeft aan dat het aanbod van het Groenendal niet in hun interesseveld ligt. Ongeveer 13 % geeft aan liever elders van deze activiteiten te genieten. Een 9% geeft aan dat zij niet gaan omdat ze er niet kunnen geraken. Dit aantal ligt iets hoger in Flora dan in het centrum en in het buitengebied. De interesses van de doelgroep liggen vooral bij amateurtheater (46%), humor (34%) en muziek (47%). Cultureel erfgoed, beeldende kunst en workshops dragen minder de interesse weg (7,5% of minder). Opvallend rond het aanbod is het antwoord op de vraag op welk tijdstip men graag activiteiten georganiseerd ziet. Slechts 3% heeft interesse in voorstelling in het weekend in de voormiddag, terwijl de voorkeur sterk uitgaat naar de late namiddag in het weekend.

7 Sport en beweging Ongeveer de helft van de doelgroep vindt van zichzelf dat hij of zij voldoende beweegt. Van zij die bewust sporten of bewegen doet ongeveer 70% dat alleen. De overigen kiezen voor een groepsverband. 13% zegt aangesloten te zijn bij een sportclub. Zij die niet bewegen doen dit overwegend door fysieke onmogelijkheid (72%). Één op drie houdt niet van bewegen en ongeveer 5% geeft aan dat zij niet bewegen bij gebrek aan een partner om mee te sporten. Wat het aanbod betreft kunnen we stellen dat het aanbod vanuit de sportdienst minder bekend is bij de jarigen. Het aanbod rond Tai chi, Aquagym en petanque, fietsen en wandelen is bekend bij ongeveer 1 op 5 ouderen. Het aanbod fit 50+ (11%)en curvebowl (6%) nog iets minder. Het aanbod om te leren zwemmen is dan weer wel bekend bij ongeveer de helft van deze populatie. Ook de sportdag 50+ geniet weinig bekendheid onder de ouderen (14%). Lokaal dienstencentrum Algemeen Het lokaal dienstencentrum is relatief goed gekend in het centrum en in Flora (70 à75%). In het buitengebied is de bekendheid van het lokaal dienstencentrum veel minder pertinent (54%). Een 12% geeft aan dat ze bezoeker zijn van het dienstencentrum. In het centrum is dat iets meer (14.5%) dan in het buitengebied (11%) en Flora (10%)

8 Aanbod van het lokaal dienstencentrum Als we doorvragen naar de kennis rond het inhoudelijk aanbod van het dienstencentrum kunnen we volgende zaken vaststellen. Bij de bezoekers stellen we vast dat zij niet op de hoogte zijn van het volledige aanbod, maar dat de kennis van het gewone aanbod bij ongeveer 60 à 70% van de bezoekers gekend is, wat gelinkt aan persoonlijke interessevelden vrij normaal overkomt. Door de niet-bezoekers die het LDC wel kennen, wordt heel sterk de link gemaakt met computerlessen. Dit is ook nagenoeg het enige aanbod dat bij iedereen gekend is. Petanque (28%) en cursussen Frans (24%) genieten ook nog een relatieve bekendheid. Het gevaar zit erin dat het lokaal dienstencentrum bezoekers misloopt door deze perceptie. Als men geen interesse heeft in computerlessen en men kent het overig aanbod niet, zal de stap naar het LDC niet snel worden gezet. De drempels om het dienstencentrum te bezoeken liggen voornamelijk in het niet houden van activiteiten van het dienstencentrum (43%). Als we daarbij in acht nemen dat het LDC wordt gepercipieerd als een locatie waar computerlessen doorgaan, is er nog een ruime groeimarge. Informatiekanalen Bij de bevraging via welke informatiekanalen de jarigen kunnen worden bereikt, dan komen we tot de vaststelling dat het gemeentelijk infomagazine door 75% elke keer gelezen wordt en door 21% soms wordt gelezen. Het infomagazine wordt in het centrum wel systematische gelezen (86% leest het elke keer). Zij die het niet lezen zijn geven bijna allen aan te zijn belemmerd bij het lezen (3% of N=29).

9 Een mogelijke oplossing om de gemeentelijke informatie ook tot bij deze laatsten te krijgen is het laten inlezen door vrijwilligers van het infomagazine. Zo kan het ook worden beluisterd. Ook voor het woonzorgcentrum zou dit een toepassing kunnen zijn. Het Uit-magazine wordt minder (frequent) gelezen. 36% leest het elke keer, 52% leest het soms. 12% geeft aan dit magazine niet te kennen. Het Uit-Vorming magazine is slechts bij een 30% van deze groep gekend. Het Uit Podiumboekje is bij 45% gekend. Slechts 5% geeft aan op de hoogte te zijn van het bestaan van de Uit-cheques (ongeveer 10% is rechthebbend). Ongeveer een kwart (26%) van de doelgroep van de bevraging bezoekt wel eens de gemeentelijke website. Voor de website van het OCMW is dat slechts 8%. De website van de bibliotheek kent met 10% ongeveer een gelijk aantal. Conclusies Er heerst een algemene tevredenheid rond het bezoek van de huisbezoeker. In de algemene schets zien we dat de sociale verbondenheid ervoor zorgt dat er een netwerk rond personen gebouwd, en dat dat netwerk het sterkste naar voor komt in het buitengebied. Wil men ouderen bereiken in het buitengebied, biedt het kansen om mee te zeilen op de draagkracht van het bestaande netwerk in het verenigingsleven. Het sociaal netwerk is minder sterk aanwezig in Flora. Dit is een bevestiging van de huisbezoeken bij 80-plussers. Hieraan kan en zal worden gewerkt door de uitbouw van een lokaal dienstencentrum. In de bibliotheek konden we vaststellen dat net zoals in de doorsnee bevolking niet iedereen interesse heeft in de dienstverlening. Als we de groep bekijken die afhaakte uit de dienstverlening van de bibliotheek is ongeveer een 10% daarvan afhaker door een probleem buiten hun wil om. Een uitgebreide aanvullende dienstverlening lijkt hier dan ook niet op zijn plaats. Een dienstverlening vanuit een op te starten vrijwilligerswerking zou de nood kunnen dekken. Vanuit de bibliotheek kan ook verder worden ingezet op de bekendmaking van het minder bekende en specifiek aanbod. Ook vanuit de sportsector kan het specifieke aanbod beter bekend gemaakt worden. Daarnaast is er misschien een opportuniteit om personen die niet graag alleen sporten bijeen te brengen omdat ze een sparringpartner missen. Het gemeenschapscentrum mist een aantal jarigen omdat zij daar niet geraken. Of een nieuwe uitbouw in het centrum daarvoor een oplossing zal bieden blijft daarbij een open vraag. De mogelijkheid scheppen om in personenververvoer te voorzien (vrijwilligers, MMC,?) is een optie. Er moet wel rekening mee worden gehouden dat de activiteiten zich voornamelijk s avonds en in het weekend afspelen. Vanuit deze doelgroep is het ook duidelijk dat activiteiten die naar hen worden gericht best in het weekend in de late namiddag worden geprogrammeerd. Wat het lokaal dienstencentrum betreft is er nood aan profilering in het buitengebied. Ook wordt het dienstencentrum door inwoners die er nog niet zijn geweest niet helemaal juist gepercipieerd. Een

10 gerichte werking in het buitengebied kan aanvullend op de uitbouw in Flora soelaas brengen. De voorzichtige suggestie rond een merknaam die de lading van de inhoud van het LDC dekt kan de perceptie beïnvloeden en eventueel nieuwe bezoekers bereiken. Deze doelgroep is al licht vertrouwd met het internet, maar is nog steeds, en veruit, het best bereikbaar via gedrukte communicatie.

11 GRAFISCHE DOCUMENTATIE Inhoud Toelichting bij de statistische informatie... 2 Mantelzorg... 3 Specifieke diensten: Thuiszorg & (para)medische... 5 Dagbesteding Verenigingsleven Specifieke diensten: Bibliotheek Algemeen Bibliotheekaanbod Bibliotheek: inclusiviteit Bibliotheek: profiel en kruisbestuiving Specifieke diensten: Groenendal Algemeen Aanbod Groenendal Belemmeringen Bereikbaarheid Groenendal Timing organisatie GCG Groenendal: profiel en kruisbestuiving Specifieke diensten (sport- beweging) Algemeen Belemmeringen Bekendheid aanbod Specifieke diensten: Lokaal dienstencentrum Algemeen Bekendheid aanbod Belemmeringen Lokaal dienstencentrum: Profiel en kruisbestuiving Informatiekanalen... 50

12 Toelichting bij de grafische informatie Hieronder zijn de resultaten van de bevraging van jarigen in Merelbeke grafisch voorgesteld. Bij het opmaken van het grafisch materiaal zijn een aantal leidraden gehanteerd: - Om territoriale verschillen te kunnen detecteren tussen het verstedelijkte Flora, het centrum en de iets minder bebouwde gebieden zijn waar mogelijk onderstaande classificaties gebruikt o Flora, o Centrum o Buitengebied (Melsen, Schelderode, Lemberge, Kwenenbos, Munte) - Bij de dienstgerichte vragen is telkens de meest nuttige selectie gemaakt. Meestal staat er heel kort beschreven hoe of wat, of kan men uit de titel afleiden wat de grafiek weergeeft. Zo zijn veelal vragen gekruist om tot een realistische weergave te komen. (bijvoorbeeld: bij vragen over de bekendheid van het aanbod van het dienstencentrum is iedereen die het dienstencentrum op zich niet kent eruit gehaald bij de weergave). - Naast de loutere beschrijving zijn nog 2 extra zaken opgenomen: o Voor elke dienst is een profiel gemaakt van wie de jarigen nu zijn die hun dienst bezoeken. o Kruisbestuiving: Bij elke dienst is ook een weergave gemaakt van op welke diensten de jarigen ook nog bezoeken. Ook bij deze resultaten willen we benadrukken dat geenszins een wetenschappelijke sociaal-methode is gebruikt. De grafische weergaves zijn erop gericht om een bruikbaar instrument te zijn voor diensten en beleidsmakers bij het werken met of beleid voeren naar deze doelgroep.

13 Mantelzorg Hulp van kinderen Hulp van partner

14 Hulp van buren Hulp van vrienden

15 Specifieke diensten: Thuiszorg & (para)medische Voetverzorging Gezinszorg

16 Poetsdienst Warme maaltijden

17 Oppasdiensten Dagverzorgingscentrum 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Ken je of maak je gebruik van het dagverzorgingscentrum? 75% 25% 91% 9% 77% 23% Flora Centrum Buitengebied Ik ken het niet Ik ken het

18 Gezelschap voor senioren Mindermobielencentrale Ken je of maak je gebruik van de mindermobielencentrale? 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 75% 77% 91% 25% 23% 9% Flora Centrum Buitengebied Ik ken het niet Ik ken het

19 Klusjesdienst Thuisverpleging

20 Kinesist Ergotherapie

21 Gespecialiseerd arts

22 Dagbesteding Hoe vaak doe je: Vrijwilligerswerk Hoe vaak gebruik je internet?

23 Hoe vaak draag je zorg voor kleinkinderen? Hoe vaak doe je daguitstappen?

24 Hoe vaak ga je fietsen of wandelen? Verenigingsleven Lid van sportvereniging?

25 Lid van een socio-culturele vereniging?

26 Specifieke diensten: Bibliotheek Algemeen Ken je de bib? Bezoek je de bib?

27 Gaat er soms een kennis voor jou naar de bib? Gebruik je online catalogus?

28 Ik bezoek de bib niet omdat ik er niet geraak Ik bezoek de bib niet omdat ik moeite heb om te lezen

29 Bibliotheekaanbod (enkel antwoorden van bezoeker/frequentie van bezoek) Kranten Tijdschriften

30 DVD collectie CD collectie Kijk-en luisterabonnement

31 Grootletterboeken Luisterboeken Daisy-boeken

32 Audio-krant Proefnummers Daisy-spelers en software

33 Bibliotheek: inclusiviteit Interesse in boeken aan huis (niet of niet meer bezoekers)

34 Interesse iemand mee naar bib. (niet of niet meer bezoekers) Bibliotheek: profiel en kruisbestuiving Mobiliteit / gezondheid

35 Beroepsachtergrond

36 Kruisbestuiving dienstverlening

37 Specifieke diensten: Groenendal Algemeen Ken je het Groenendal? Weet je welke activiteiten er worden georganiseerd in het Groenendal? d

38 Via welk kanaal ken je het aanbod? Ga je soms naar het Groenendal?

39 Aanbod Groenendal Theatervoorstellingen (enkel antwoorden van bezoekers): Muziekvoorstellingen (enkel antwoorden van bezoekers):

40 Matinéé (enkel antwoorden van bezoekers): Atelier/workshop/cusussen (enkel antwoorden van bezoekers):

41 Lezingen (enkel antwoorden van bezoekers): Belemmeringen Niet houden van cultuur of muziek (enkel antwoorden van niet- bezoekers):

42 Aanbod GCG niet in interesse (enkel antwoorden van bezoekers): ( Ik ga liever elders

43 Ik geraak er niet (mobiliteit) Interesses

44 Bereikbaarheid Groenendal Timing organisatie

45 GCG Groenendal: profiel en kruisbestuiving Bewegen: Fietsen of wandelen

46 Beroepsachtergrond Kruisbestuiving: GCG- bib GCG- groenendal

47 Specifieke diensten (sport- beweging) Algemeen Vind je dat je genoeg beweegt? Van degenen die voldoende bewegen doet:

48 Belemmeringen Fysiek onmogelijk Niet houden van bewegen

49 Geen sportpartner Bekendheid aanbod Tai chi

50 Aquagym Leren zwemmen Curvebowl

51 petanque Fit 50+

52 Wandelen Fietsen Aangesloten bij een sportclub?

53 Ken je sportdag 50+

54 Specifieke diensten: Lokaal dienstencentrum Algemeen Bekendheid LDC Ga je naar het LDC?

55 Bekendheid aanbod (bij diegenen die het LDC kennen) LDC: niet-bezoekers kennen het aanbod niet of bijna niet Belemmeringen om LDC te bezoeken (enkel bij zij die het LDC kennen) Ik houd niet van de activiteiten

56 Ik geraak er niet (mobiliteit) Aanbod niet in mijn interesse

57 Ik ga liever ergens anders Lokaal dienstencentrum: Profiel en kruisbestuiving Onafhankelijk beroepsachtergrond

58 Fietsen of wandelen Voldoende bewegen

59 Kruisbestuiving LDC en bib LDC> GCG

60 Informatiekanalen Lees je het infomagazine Bezoek je de website van de gemeente

61 Bezoek je de website van het OCMW Bezoek je de website bibliotheek

62 Ken je UIT Lees je UIT?

63 Ken je Uit-Vormingsmagazine Ken je UIT- podium

64 Ken je de Uit-cheques

HUISBEZOEKEN AAN TACHTIGPLUSSERS VRAGENLIJST. HUISBEZOEKEN AAN TACHTIGPLUSSERS P1 van 12

HUISBEZOEKEN AAN TACHTIGPLUSSERS VRAGENLIJST. HUISBEZOEKEN AAN TACHTIGPLUSSERS P1 van 12 HUISBEZOEKEN AAN TACHTIGPLUSSERS VRAGENLIJST HUISBEZOEKEN AAN TACHTIGPLUSSERS P1 van 12 Peiling naar de voorwaarden die 80-plussers toelaten om langer zelfstandig thuis te wonen 1 ALGEMENE GEGEVENS 1.1

Nadere informatie

Bent u 55-plusser? Vult u deze enquête in? De ouderenadviesraad weet er raad mee!

Bent u 55-plusser? Vult u deze enquête in? De ouderenadviesraad weet er raad mee! G O A R Gemeentelijke Ouderenadviesraad Ruiselede Bent u 55-plusser? Vult u deze enquête in? De ouderenadviesraad weet er raad mee! De resultaten worden aan het gemeentebestuur overgemaakt om als constructieve

Nadere informatie

SENIORENBELEID te VORSELAAR

SENIORENBELEID te VORSELAAR SENIORENBELEID te VORSELAAR Inleiding In het voorjaar 2015 werd het ouderenbehoefteonderzoek in Vorselaar afgerond. Bedoeling is dat de resultaten worden ontleed en als eindresultaat een seniorenbeleidsplan

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Gemeente s-hertogenbosch, afdeling Onderzoek & Statistiek, februari 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Vrijwilligerswerk... 4 3. Mantelzorg... 8

Nadere informatie

1. VERLOOP BEZOEK. Naam: Adres: Naam bezoeker: Datum bezoek: Telnr. ja nee

1. VERLOOP BEZOEK. Naam: Adres: Naam bezoeker: Datum bezoek: Telnr. ja nee Naam: Adres: Telnr. Naam bezoeker: Datum bezoek: 1. VERLOOP BEZOEK De betrokkene was thuis op het moment van de afspraak? Het bezoek duurde: Er waren nog mensen aanwezig toen ik aankwam: Die zijn tijdens

Nadere informatie

Beste inwoner, Alvast bedankt! Namens het gemeentebestuur, H. Verschave G. Liefooghe

Beste inwoner, Alvast bedankt! Namens het gemeentebestuur, H. Verschave G. Liefooghe Bevraging aan de inwoners van Alveringem Beste inwoner, Het meerjarenplan moet worden opgemaakt voor de periode 2014-2020. In zo n meerjarenplan staat wat het bestuur allemaal zou willen en moeten kunnen

Nadere informatie

Behoeftenonderzoek sociaal beleid in Boortmeerbeek. Samenvatting

Behoeftenonderzoek sociaal beleid in Boortmeerbeek. Samenvatting Behoeftenonderzoek sociaal beleid in Boortmeerbeek Samenvatting Het sociaal behoeftenonderzoek werd uitgevoerd door GfK Significant aan de hand van een vragenlijst. Deze werd opgebouwd rond de volgende

Nadere informatie

Fit en Gezond in Overijssel 2016

Fit en Gezond in Overijssel 2016 Fit en Gezond in Overijssel 2016 Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen 2016 Provinciale resultaten sport en bewegen Colofon Fit en Gezond in Overijssel Provinciale resultaten sport en bewegen uit de

Nadere informatie

1. PUBLIEKE RUIMTE EN GEBOUWEN

1. PUBLIEKE RUIMTE EN GEBOUWEN CHECKLIST LEEFTIJDSVRIENDELIJKE GEMEENTE Items Het is belangrijk om je score telkens te beargumenteren met concrete voorbeelden die je gezien hebt. Die kunnen dan ook aangegrepen worden om aan de situatie

Nadere informatie

Ouderenonderzoek in de Hilversumse Meent, voorjaar 2015. Enquête voorjaar 2015, Zorg & Ondersteuning, 65+. 2-10-2015

Ouderenonderzoek in de Hilversumse Meent, voorjaar 2015. Enquête voorjaar 2015, Zorg & Ondersteuning, 65+. 2-10-2015 Ouderenonderzoek in de Hilversumse Meent, voorjaar 2015 1 De aanloop Veranderend beleid bij de overheid Langer zelfstandig Meer zelf en met behulp van eigen netwerk Hoog % ouderen in de wijk Bezuinigingen

Nadere informatie

Stad Gent wil Gentenaars met verhoogd gezondheidsrisico meer laten bewegen

Stad Gent wil Gentenaars met verhoogd gezondheidsrisico meer laten bewegen Stad Gent wil Gentenaars met verhoogd gezondheidsrisico meer laten bewegen De Stad Gent wil inwoners met een verhoogd gezondheidsrisico aansporen om meer te bewegen. Sinds kort loopt in de gemeenten Gent,

Nadere informatie

TEVREDENHEIDSMETING DIENSTENCENTRUM T BINNENHOF

TEVREDENHEIDSMETING DIENSTENCENTRUM T BINNENHOF TEVREDENHEIDSMETING DIENSTENCENTRUM T BINNENHOF Beste bezoeker van het Lokaal Dienstencentrum t Binnenhof, We proberen om de werking van het t Binnenhof voortdurend te verbeteren. Daarom willen we uw mening

Nadere informatie

Er was eens. in 2012

Er was eens. in 2012 Er was eens in 2012 Hoe het allemaal begon Bibliotheekweek 2012 met website ww.bibstevanhetland.be Verwendag met de interactieve brunch XXL vooraf brainstorm met wat willen we te weten komen, waaruit

Nadere informatie

KUNSTENDAG VOOR KINDEREN 2013 : ENQUÊTE

KUNSTENDAG VOOR KINDEREN 2013 : ENQUÊTE KUNSTENDAG VOOR KINDEREN 2013 : ENQUÊTE Onderstaande dat meewerkten evaluatie is gebaseerd op de resultaten van een enquête die op dinsdag 19 november, maandag is twee Methodologische 25 dagen aan november

Nadere informatie

7. Bekendheid van diensten en dienstverlening.

7. Bekendheid van diensten en dienstverlening. 48 7. Bekendheid van diensten en dienstverlening. 7.1 Het OCMW : 7.1.1 Welke diverse diensten van de Sociale dienstverlening kent men? De sociale dienstverlening van het OCMW: de 5 meest gekende. 140 129

Nadere informatie

Naam vrijwillige huisbezoeker Naam respondent. Postcode huisbezoek. 1. Wat is uw geboortedatum? (Vul in a.u.b.) 2. Geslacht? (Vul in a.u.b.

Naam vrijwillige huisbezoeker Naam respondent. Postcode huisbezoek. 1. Wat is uw geboortedatum? (Vul in a.u.b.) 2. Geslacht? (Vul in a.u.b. Naam vrijwillige huisbezoeker Naam respondent Datum huisbezoek Postcode huisbezoek..../... /... (DD/MM/JJJJ) 1. Wat is uw geboortedatum? (Vul in a.u.b.)... DD/MM/JJJJ 2. Geslacht? (Vul in a.u.b.) Man Vrouw

Nadere informatie

Rapportage onderzoek meer dan boeken een onderzoek onder klanten naar het aanbod van overige materialen van de bibliotheek. Regiobibliotheek Z-O-U-T

Rapportage onderzoek meer dan boeken een onderzoek onder klanten naar het aanbod van overige materialen van de bibliotheek. Regiobibliotheek Z-O-U-T voor bibliotheken Rapportage onderzoek meer dan boeken een onderzoek onder klanten naar het aanbod van overige materialen van de bibliotheek Regiobibliotheek Z-O-U-T Inhoud Beschrijving onderzoeksresultaten

Nadere informatie

Toekomstgericht antwoord geven op de uitdagingen van de vergrijzing

Toekomstgericht antwoord geven op de uitdagingen van de vergrijzing Toekomstgericht antwoord geven op de uitdagingen van de vergrijzing Cijfers en feiten 2011: 1,86 miljoen 65 plussers 2020: 2,22 miljoen De volgende 10 jaar groeit de groep van 80-plussers tot bijna 577.000,

Nadere informatie

Waar staat je gemeente. Gemeente Enschede

Waar staat je gemeente. Gemeente Enschede Waar staat je gemeente Gemeente Enschede Inhoudsopgave Sheetnummer Samenvatting 3 Burgerpeiling Waar staat je gemeente & respons 4 Woon & leefomgeving Waardering & sociale samenhang 5 Veiligheid en overlast

Nadere informatie

Sociale samenhang in Groningen

Sociale samenhang in Groningen Sociale samenhang in Groningen Goede contacten zijn belangrijk voor mensen. Het blijkt dat hoe meer sociale contacten mensen hebben, hoe beter ze hun leefsituatie ervaren (Boelhouwer 2013). Ook voelen

Nadere informatie

Welzijn op maat. www.ocmw-leuven.be. Van Algemeen maatschappelijk werk tot Zorgcentra

Welzijn op maat. www.ocmw-leuven.be. Van Algemeen maatschappelijk werk tot Zorgcentra Welzijn op maat Van Algemeen maatschappelijk werk tot Zorgcentra Een menswaardig bestaan bieden aan elke Leuvenaar. Daar maakt OCMW Leuven elke dag werk van. Jaarlijks helpen we duizenden behoeftige mensen.

Nadere informatie

Weinig mensen sociaal aan de kant

Weinig mensen sociaal aan de kant Weinig mensen sociaal aan de kant Tevredenheid over de kwaliteit van relaties Hoge frequentie van contact met familie en vrienden Jongeren spreken of schrijven hun vrienden elke week 15 Drie op de tien

Nadere informatie

Strategisch Meerjarenplan Gemeente Wielsbeke NIS-code: 37017

Strategisch Meerjarenplan Gemeente Wielsbeke NIS-code: 37017 Strategisch Meerjarenplan 2014-2019 NIS-code: 37017 Rijksweg 314 8710 Wielsbeke info@wielsbeke.be Secretaris: Debrabandere Bruno Financieel beheerder: Seyns Guy Strategisch meerjarenplan 2014-2019 STRATEGISCHE

Nadere informatie

Dimarso-onderzoek naar de effectiviteit van de Bloso sensibiliseringscampagne Sportelen, Beweeg zoals je bent

Dimarso-onderzoek naar de effectiviteit van de Bloso sensibiliseringscampagne Sportelen, Beweeg zoals je bent Dimarso-onderzoek naar de effectiviteit van de Bloso sensibiliseringscampagne Sportelen, Beweeg zoals je bent Nadat uit onderzoek bleek dat minder dan een kwart van de 50-plussers voldoende beweegt of

Nadere informatie

CLIËNTTEVREDENHEIDSONDERZOEK BREED SOCIAAL LOKET GEMEENTE EDAM-VOLENDAM

CLIËNTTEVREDENHEIDSONDERZOEK BREED SOCIAAL LOKET GEMEENTE EDAM-VOLENDAM CLIËNTTEVREDENHEIDSONDERZOEK BREED SOCIAAL LOKET GEMEENTE EDAM-VOLENDAM Cliënttevredenheidsonderzoek Breed Sociaal Loket gemeente Edam-Volendam Colofon Opdrachtgever Gemeente Edam-Volendam Datum April

Nadere informatie

Thuiszorg Thuiszorgcentrum t Punt

Thuiszorg Thuiszorgcentrum t Punt Thuiszorg Thuiszorgcentrum t Punt Een vraag over thuiszorg? Info en advies Thuiszorgdiensten bieden ondersteuning zodat u langer thuis kan blijven wonen. Ze staan u ook bij als u pas het ziekenhuis verlaten

Nadere informatie

11.1 Kent men de culturele activiteiten die georganiseerd worden? In welke mate kent de senior de culturele activiteiten in Kampenhout?

11.1 Kent men de culturele activiteiten die georganiseerd worden? In welke mate kent de senior de culturele activiteiten in Kampenhout? 79 11. Cultuur. 11.1 Kent men de culturele activiteiten die georganiseerd worden? In welke mate kent de senior de culturele activiteiten in Kampenhout? 45% 40% 35% 30% 45% 25% 20% 35% 15% 10% 18% 5% 0%

Nadere informatie

Sociale kracht in Houten Burgerpeiling 2014

Sociale kracht in Houten Burgerpeiling 2014 in Houten Burgerpeiling 2014 Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Houten Projectnummer 598 / 2015 Samenvatting Goede score voor Sociale Kracht in Houten Houten scoort over het algemeen goed als

Nadere informatie

Inleiding. Belgian Ageing Studies

Inleiding. Belgian Ageing Studies 1 Inhoud Inleiding... 3 1. Analyse van de respons... 4 2. Kenmerken van de respondenten... 5 2.1 Geslacht... 5 2.2 Leeftijd... 5 2.3 Huishoudtype... 6 2.4 Type woning... 6 3. heidsscore... 7 3.1 De totale

Nadere informatie

THUISZORGCENTRUM T PUNT INFORMATIEFOLDER

THUISZORGCENTRUM T PUNT INFORMATIEFOLDER THUISZORGCENTRUM T PUNT INFORMATIEFOLDER Wie of wat is t Punt? t Punt is het thuiszorgcentrum van het woonzorg netwerk van Sint-Niklaas. De dienstverlening van t Punt is een openbare dienstverlening. Iedereen

Nadere informatie

INLEIDING. Seniorenenquête Sint-Martens-Latem Beste mevrouw/meneer,

INLEIDING. Seniorenenquête Sint-Martens-Latem Beste mevrouw/meneer, Beste mevrouw/meneer, INLEIDING Het gemeentebestuur van Sint-Martens-Latem wil via deze seniorenenquête zicht krijgen op de behoeften van de 60-plusser en zo een aanzet geven tot een gemeentelijk seniorenbeleid.

Nadere informatie

Lokaal behoefteonderzoek bij de Genkse 60-plussers

Lokaal behoefteonderzoek bij de Genkse 60-plussers Lokaal behoefteonderzoek bij de Genkse 60-plussers 1 1 SAMENVATTING RESULTATEN 2011-2012 Lokaal behoefteonderzoek Genk 2 3 Beste 6 jaar geleden organiseerden we een eerste grootschalig onderzoek bij de

Nadere informatie

LelyStadsGeluiden. De mening van de inwoners gepeild. Theaterbezoek van Lelystedelingen in 2006

LelyStadsGeluiden. De mening van de inwoners gepeild. Theaterbezoek van Lelystedelingen in 2006 LelyStadsGeluiden De mening van de inwoners gepeild Theaterbezoek van Lelystedelingen in 2006 In november 2006 is aan leden van het LelyStadsPanel een vragenlijst voorgelegd over hun bezoek aan theater.

Nadere informatie

Hoofdstuk 8. Vrijwilligerswerk

Hoofdstuk 8. Vrijwilligerswerk Hoofdstuk 8. Vrijwilligerswerk Samenvatting Eén op de vijf respondenten zegt op dit moment vrijwilligerswerk te doen. Ouderen, vrouwen en inwoners van de stadsdelen Zuid en West doen dit relatief iets

Nadere informatie

Preventief huisbezoek 75+

Preventief huisbezoek 75+ Hollandsspoor 37 3994 VT Houten Postbus 209 3990 GA Houten tel. 030-7001500 info@vanhoutenenco.nl www.vanhoutenenco.nl Preventief huisbezoek 75+ Houten Noord-West de ERVEN en het OUDE DORP 'van Houten&co'

Nadere informatie

PEILING 65-PLUSSERS. Gemeente Enkhuizen januari 2015. www.ioresearch.nl

PEILING 65-PLUSSERS. Gemeente Enkhuizen januari 2015. www.ioresearch.nl PEILING 65-PLUSSERS Gemeente Enkhuizen januari 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Telnr. : 0229-282555 Rapportnummer 2015-2080 Datum januari 2015 Opdrachtgever

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in OCMW Hove: de praktijk

Vrijwilligerswerk in OCMW Hove: de praktijk Vrijwilligerswerk in OCMW Hove: de praktijk Binnen het OCMW van Hove worden heel wat vrijwilligers in verschillende diensten ingeschakeld. Ook jij kan je steentje bijdragen in het dienstencentrum om maaltijden

Nadere informatie

Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012

Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 Almelo, juli 2012 Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 In 2006 is Scoop gestart met het bezoeken van 75-plussers in de gemeente

Nadere informatie

12/05/2016 PRO-ACTIEF WERKEN IN OUDERVRIENDELIJK KORTENAKEN KORTENAKEN? ONTSTAAN ouderenbehoefteonderzoek

12/05/2016 PRO-ACTIEF WERKEN IN OUDERVRIENDELIJK KORTENAKEN KORTENAKEN? ONTSTAAN ouderenbehoefteonderzoek PRO-ACTIEF WERKEN IN OUDERVRIENDELIJK KORTENAKEN KORTENAKEN? Landelijke gemeente in het Hageland Uitgestrekt 7888 inwoners wonen zeer verspreid Sterk vergrijsde bevolking Gemiddeld inkomen zeer laag Groot

Nadere informatie

4. Dienstverlening in het centrum

4. Dienstverlening in het centrum 4. Dienstverlening in het centrum Elke middag serveren we een warme maal jd in het social restaurant. U kunt zich bij ons ook eens goed laten verzorgen met een manicure of pedicure. Wie een moeilijke periode

Nadere informatie

Hoofdstuk 6. Gemeentelijke informatievoorziening en Stadskrant

Hoofdstuk 6. Gemeentelijke informatievoorziening en Stadskrant Hoofdstuk 6. Gemeentelijke informatievoorziening en Stadskrant Samenvatting Vergelijkbaar met voorgaande jaren vindt ruim acht op de tien Leidenaren dat de gemeente hen voldoende op de hoogte houdt van

Nadere informatie

Hoofdstuk 20. Openbare bibliotheek

Hoofdstuk 20. Openbare bibliotheek Hoofdstuk 20. Openbare bibliotheek Samenvatting Vier op de tien volwassen Leidenaren bezoekt wel eens een vestiging van de Leidse Openbare Bibliotheek, geeft aan ook bij de bibliotheek te lenen. Het bezoek

Nadere informatie

Deel A: Filtervragen. Hoe oud bent u? jaar. als u 65 jaar of ouder bent, kunt u verder met vraag 2

Deel A: Filtervragen. Hoe oud bent u? jaar. als u 65 jaar of ouder bent, kunt u verder met vraag 2 Deel A: Filtervragen Deze vragenlijst is bedoeld voor roze 65+ volwassenen die regelmatig zorg nodig hebben. Met behulp van de vragen uit dit deel wordt allereerst vastgesteld of de vragenlijst van toepassing

Nadere informatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie DEEL ARMOEDEBESTRIJDING Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie Actie 1 : Het OCMW zorgt er, zelfstandig of

Nadere informatie

BIJLAGEN. De virtuele kunstkar. Cultuurdeelname via oude en nieuwe media. Het culturele draagvlak, deel 11. Nathalie Sonck.

BIJLAGEN. De virtuele kunstkar. Cultuurdeelname via oude en nieuwe media. Het culturele draagvlak, deel 11. Nathalie Sonck. BIJLAGEN De virtuele kunstkar Cultuurdeelname via oude en nieuwe media Het culturele draagvlak, deel 11 Nathalie Sonck Jos de Haan Bijlage A Tabellen bij hoofdstuk 2... 2 A.1 Bij culturele informatie raadplegen

Nadere informatie

Hoofdstuk 19. Vrijwilligerswerk (en mantelzorg)

Hoofdstuk 19. Vrijwilligerswerk (en mantelzorg) Hoofdstuk 19. Vrijwilligerswerk (en mantelzorg) Samenvatting Ruim een kwart van de Leidenaren verricht op dit moment vrijwilligerswerk. Dit is vergelijkbaar met vorig jaar. De meeste vrijwilligers zijn

Nadere informatie

Lokale binding in de provincie Groningen. Een vergelijking tussen stad en platteland

Lokale binding in de provincie Groningen. Een vergelijking tussen stad en platteland Lokale binding in de provincie Groningen. Een vergelijking tussen en Uit recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat de betrokkenheid in de dorpen niet altijd even vanzelfsprekend

Nadere informatie

Wijk- en buurtmonitor 2018 Nuland

Wijk- en buurtmonitor 2018 Nuland Wijk- en buurtmonitor 2018 Nuland Het oorspronkelijke landbouwdorp Nuland ligt ten zuiden aan de rijksweg A59 tussen s-hertogenbosch en Oss. Tot 1993 was Nuland een zelfstandige gemeente. Hierna werd het

Nadere informatie

Hoofdstuk 22. Openbare Bibliotheek

Hoofdstuk 22. Openbare Bibliotheek Hoofdstuk 22. Openbare Bibliotheek Samenvatting Ruim vier op de tien volwassen Leidenaren bezoekt wel eens een vestiging van de Leidse Openbare Bibliotheek, 32% geeft aan ook bij de bibliotheek te lenen.

Nadere informatie

Rapportage Preventief Huisbezoek Ouderen 2014

Rapportage Preventief Huisbezoek Ouderen 2014 Rapportage Preventief Huisbezoek Ouderen 2014 Rapportage Preventief Huisbezoek 2014 Het preventief huisbezoek wordt aangeboden aan alle zelfstandig wonende ouderen in Ouder-Amstel die in een kalenderjaar

Nadere informatie

Geïntegreerd breed onthaal in Genk

Geïntegreerd breed onthaal in Genk Geïntegreerd breed onthaal in Genk buurtgerichte detectie van onderbescherming Inspiratiedag zorgzame buurten 25 maart 2019 Edgard Vandebroek DMW CM Limburg Elien Swinnen OCMW Genk Geïntegreerd breed onthaal

Nadere informatie

4. Dienstverlening in het centrum

4. Dienstverlening in het centrum 4. Dienstverlening in het centrum Elke middag serveren we een warme maaljd. U kunt zich bij ons ook eens goed laten verzorgen met een manicure of pedicure. Wie een moeilijke periode doormaakt, kan terecht

Nadere informatie

HUISBEZOEKEN AAN 80 PLUSSERS

HUISBEZOEKEN AAN 80 PLUSSERS HUISBEZOEKEN AAN 80 PLUSSERS Rapport huisbezoeken bij 80-plussers in Merelbeke Evaluatierapport huisbezoeken aan 80-plussers p 1 van 21 Projectevaluatie I. OPSTART a. een geschikt personeelslid In de opstartfase

Nadere informatie

/19/ Nederland als voorbeeld voor de vermaatschappelijking van de zorg in Vlaanderen

/19/ Nederland als voorbeeld voor de vermaatschappelijking van de zorg in Vlaanderen /19/ Nederland als voorbeeld voor de vermaatschappelijking van de zorg in Vlaanderen Buren voor Buren een woordje uitleg Buren voor Buren is een netwerk van organisaties ter ondersteuning van thuiswonende

Nadere informatie

Inleiding. Belgian Ageing Studies

Inleiding. Belgian Ageing Studies 1 Inhoud Inleiding... 3 1. Analyse van de respons... 4 2. Kenmerken van de respondenten... 5 2.1 Geslacht... 5 2.2 Leeftijd... 5 2.3 Huishoudtype... 6 2.4 Type woning... 6 3. Kwetsbaarheidsscore... 7 3.1

Nadere informatie

Enquête Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland

Enquête Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland Samenvatting en conclusies Respons Op 4 maart 2014 is een digitale enquête verstuurd naar 342 leden van de VWG Zuid- Kennemerland. Alleen de leden waarvan het e-mailadres bekend is bij de VWG, jeugd en

Nadere informatie

Evaluatie Zesdaagse Amsterdam 2012

Evaluatie Zesdaagse Amsterdam 2012 Evaluatie Zesdaagse Amsterdam 2012 Effecten op de sportparticipatie Jan van Houthof 6 1065 AJ Amsterdam T 06 24512991 marije@bureaubeweeg.nl www.bureaubeweeg.nl Samenvatting In deze rapportage worden

Nadere informatie

Groningers positief over sociale contacten in de woonbuurt

Groningers positief over sociale contacten in de woonbuurt Groningers positief over sociale contacten in de woonbuurt Sociale betrokkenheid, ofwel sociale cohesie, is een belangrijke eigenschap voor een leefbare woonomgeving. Zo blijkt dat hoe meer sociale contacten

Nadere informatie

Ontslagbeleid in ZMK

Ontslagbeleid in ZMK Ontslagbeleid in ZMK Wij zorgen voor de nodige begeleiding ook als ontslag naar huis moeilijk wordt. ziekenhuis maas en kempen Dienst Patiëntenbegeleiding Inleiding Gedurende uw verblijf in ons ziekenhuis,

Nadere informatie

Empel. Wijk- en buurtmonitor 2018

Empel. Wijk- en buurtmonitor 2018 Wijk- en buurtmonitor 2018 Empel Empel ligt ten noordoosten van s-hertogenbosch. De wijk bestaat uit een ouder en een nieuwer gedeelte. De eerste woningen zijn in 1946 gebouwd. Deze oorspronkelijke kern

Nadere informatie

Meer dan de monitor. Peter Smit, Active Ageing Nederland Donderdag 6 juli 2017

Meer dan de monitor. Peter Smit, Active Ageing Nederland Donderdag 6 juli 2017 Meer dan de monitor Peter Smit, Active Ageing Nederland Donderdag 6 juli 2017 Het symposium Presentatie Monitor Seniorvriendelijke Gemeenten, inclusief benchmark Gastsprekers met inspirerende verhalen

Nadere informatie

Samenvatting & conclusie

Samenvatting & conclusie Het is een dynamische tijd voor de samenwerkende bibliotheken in Westfriesland (bibliotheek Westfriesland Oost en bibliotheek WEB). De veranderingen in de samenleving en de vele digitale mogelijkheden

Nadere informatie

4. Dienstverlening in het centrum

4. Dienstverlening in het centrum 4. Dienstverlening in het centrum Elke middag serveren we een warme maal!jd. U kunt zich bij ons ook eens goed laten verzorgen met een manicure of pedicure. Wie een moeilijke periode doormaakt, kan terecht

Nadere informatie

Belg tevreden over arts Transparantie en kostprijs blijven pijnpunt

Belg tevreden over arts Transparantie en kostprijs blijven pijnpunt Belg tevreden over arts Transparantie en kostprijs blijven pijnpunt Bijlage Naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van de ziekte- en invaliditeitsverzekering heeft CM de tevredenheid van de Belgen

Nadere informatie

Subject: Uitnodiging BiebPanel onderzoek: tevredenheid over de bibliotheek

Subject: Uitnodiging BiebPanel onderzoek: tevredenheid over de bibliotheek Vragenlijst onderzoek 2016-1 Subject: Uitnodiging BiebPanel onderzoek: tevredenheid over de bibliotheek Geachte heer/mevrouw [ACHTERNAAM], Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan het volgende onderzoek

Nadere informatie

ACTIVITEITENKALENDER LDC FAR WEST. April, mei, juni 2017

ACTIVITEITENKALENDER LDC FAR WEST. April, mei, juni 2017 ACTIVITEITENKALENDER LDC FAR WEST April, mei, juni 2017 LDC Far West, Duchéhof 104 A, 1800 Vilvoorde Kleurplaat en Binaire puzzel op de laatste bladzijde Lokaal dienstencentrum Far-West De ontmoetingsruimte

Nadere informatie

Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen. Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september

Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen. Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september www.demos.be Tatjana van Driessche Stafmedewerker lokale netwerken en sport Ondersteuning

Nadere informatie

Uitslag klanttevredenheidsonderzoek binnen het ouderenwerk van stichting WIEL

Uitslag klanttevredenheidsonderzoek binnen het ouderenwerk van stichting WIEL Uitslag klanttevredenheidsonderzoek binnen het ouderenwerk van stichting WIEL Algemeen Dit klanttevredenheidsonderzoek onder deelnemers van beweegactiviteiten voor senioren is gehouden in de zomer van

Nadere informatie

Rapportage tot Stichting welzijn Zundert ( SWZ)

Rapportage tot Stichting welzijn Zundert ( SWZ) Rapportage 1-1-2017 tot 31-12-2017 Stichting welzijn Zundert ( SWZ) Inleiding De hieronder staande rapportage geeft een (cijfermatig) inzicht van de werkzaamheden van de Stichting Welzijn Zundert. De vraag

Nadere informatie

Lokale besturen werken aan etnisch-culturele diversiteit

Lokale besturen werken aan etnisch-culturele diversiteit Invulformulier voor goede praktijkvoorbeelden Lokale besturen werken aan etnisch-culturele diversiteit 1. Naam van uw stad, gemeente of OCMW OCMW Gent 2. Praktijkvoorbeeld 2.1 Titel van het initiatief

Nadere informatie

ACTIVITEITENKALENDER LDC FAR WEST. Juli-augustus-september 2015. LDC Far West, Duchéhof 104, 1800 Vilvoorde

ACTIVITEITENKALENDER LDC FAR WEST. Juli-augustus-september 2015. LDC Far West, Duchéhof 104, 1800 Vilvoorde ACTIVITEITENKALENDER LDC FAR WEST Juli-augustus-september 2015 LDC Far West, Duchéhof 104, 1800 Vilvoorde Het zomert in het dienstencentrum! Het werkjaar loopt stilletjes aan ten einde, de zomermaanden

Nadere informatie

Stadjers over het CJG Groningen

Stadjers over het CJG Groningen Stadjers over het CJG Groningen Een Stadspanelonderzoek 2013 Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling voor en uitvoering van beleidsgericht onderzoek, het toegankelijk

Nadere informatie

EEN OEFENPROGRAMMA VOOR THUIS OM VEILIG IN BEWEGING TE BLIJVEN DRAAIBOEK

EEN OEFENPROGRAMMA VOOR THUIS OM VEILIG IN BEWEGING TE BLIJVEN DRAAIBOEK EEN OEFENPROGRAMMA VOOR THUIS OM VEILIG IN BEWEGING TE BLIJVEN DRAAIBOEK INLEIDING Het oefenprogramma, dat we hier voorstellen, kadert binnen Ouderen in Beweging, onze integrale werking naar ouderen.

Nadere informatie

Mijn netwerk op dit moment: het netwerk in kaart brengen. De Groslijst

Mijn netwerk op dit moment: het netwerk in kaart brengen. De Groslijst Mijn netwerk op dit moment: het netwerk in kaart brengen. De Groslijst Een groslijst 1 biedt algemeen inzicht in het sociale netwerk van een cliënt in de vorm van een lijst van personen die de cliënt kent,

Nadere informatie

Blijf in Beweging. Een oefenprogramma voor thuis om sociaal en fysiek in beweging te blijven. Draaiboek

Blijf in Beweging. Een oefenprogramma voor thuis om sociaal en fysiek in beweging te blijven. Draaiboek Blijf in Beweging Een oefenprogramma voor thuis om sociaal en fysiek in beweging te blijven Draaiboek INLEIDING Het oefenprogramma, dat we hier voorstellen, kadert binnen Ouderen in Beweging, onze integrale

Nadere informatie

Burgerpanel Gorinchem. 1 e peiling: Sociale monitor. Juli 2014

Burgerpanel Gorinchem. 1 e peiling: Sociale monitor. Juli 2014 Burgerpanel Gorinchem 1 e peiling: Sociale monitor Juli 2014 Colofon Uitgave : I&O Research BV Villawal 19 3432 NX Nieuwegein Tel. (030) 23 34 342 www.ioresearch.nl Rapportnummer : abpgork14a-def Datum

Nadere informatie

Ouders in Huis: gesprekskaarten. Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek. Ontmoeten

Ouders in Huis: gesprekskaarten. Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek. Ontmoeten Ouders in Huis: gesprekskaarten Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek Ontmoeten 1. Vind je dat er initiatieven nodig zijn waar ouders elkaar kunnen leren kennen? Heb je hier ideeën over?

Nadere informatie

Stadspanel-onderzoek naar cultuur in de gemeente Assen

Stadspanel-onderzoek naar cultuur in de gemeente Assen Stadspanel-onderzoek naar cultuur in de gemeente Assen Wat is het Stadspanel? De gemeente Assen heeft een digitaal stadspanel. Iedere inwoner kan meedoen. Momenteel telt het stadspanel ruim 1000 leden.

Nadere informatie

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Voor wie is dit onderzoek? 1) Zelfstandig wonende ouderen

Nadere informatie

Wijk- en buurtmonitor 2018 Muntel/Vliert

Wijk- en buurtmonitor 2018 Muntel/Vliert Wijk- en buurtmonitor 2018 Muntel/Vliert Ten noorden van de Binnenstad ligt de wijk Muntel/Vliert. Deze wijk bestaat uit drie verschillende buurten: de Muntel, de Vliert en Orthenpoort. De wijk telt bijna

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

Enquête Baas over eigen lijf : conclusies

Enquête Baas over eigen lijf : conclusies Enquête Baas over eigen lijf : conclusies Tijdens de zomer van 2016 voerde de Liberale Vereniging van Personen met een Handicap (LVPH) in samenwerking met de Liberale Mutualiteiten en de VZW s VIEF en

Nadere informatie

Wat vinden kijkers en luisteraars van de Omroep Organisatie Groningen?

Wat vinden kijkers en luisteraars van de Omroep Organisatie Groningen? Wat vinden kijkers en luisteraars van de Omroep Organisatie Groningen? Marjolein Kolstein Juli 2017 www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoud Samenvatting 2 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding van het onderzoek

Nadere informatie

Aangepast langer thuis wonen, een optie? EEN CASESTUDIE ALS VOORBEELD

Aangepast langer thuis wonen, een optie? EEN CASESTUDIE ALS VOORBEELD Aangepast langer thuis wonen, een optie? EEN CASESTUDIE ALS VOORBEELD JANUARI 2017 Casestudie Kostprijsberekening voor Marie Marie is een levenslustige dame van 75 jaar. Vorig jaar overleed haar man, maar

Nadere informatie

FACTS & FIGURES Participatie aan erfgoedactiviteiten Mathijs De Baere

FACTS & FIGURES Participatie aan erfgoedactiviteiten Mathijs De Baere Inleiding Erfgoed is een brede en overkoepelende term waarbinnen roerend, onroerend en immaterieel erfgoed wordt onderscheiden. Deze drie categorieën zijn in de praktijk sterk verweven met elkaar, maar

Nadere informatie

Hoofdstuk 18 Regionaal archief en Open monumentdagen

Hoofdstuk 18 Regionaal archief en Open monumentdagen Hoofdstuk 18 Regionaal archief en Open monumentdagen Samenvatting Regionaal Archief Leiden Eén op de vijf Leidenaren heeft het afgelopen jaar informatie gezocht over de geschiedenis van Leiden en omgeving

Nadere informatie

Dienstencentra & ouderenverenigingen Van samenspraak naar samenwerking!

Dienstencentra & ouderenverenigingen Van samenspraak naar samenwerking! Dienstencentra & ouderenverenigingen Van samenspraak naar samenwerking! Doelstelling: Deze nota heeft als doel om het overleg en de samenwerking op gemeentelijk niveau tussen de lokale dienstencentra en

Nadere informatie

ACTIVITEITENKALENDER LDC Pallieter

ACTIVITEITENKALENDER LDC Pallieter ACTIVITEITENKALENDER LDC Pallieter april-mei-juni 2017 Parkstraat 34/12, 1800 Vilvoorde Het is weer lente! De koude dagen zijn (hopelijk) voorbij. Er staat weer heel wat te gebeuren! Nieuwe uitstappen,

Nadere informatie

Spring eens binnen vrijwilliger, iets voor jou?!

Spring eens binnen vrijwilliger, iets voor jou?! Spring eens binnen vrijwilliger, iets voor jou?! Paraat. Altijd, overal. 2 Vele ouderen die nog thuis wonen, hebben het niet gemakkelijk. Sociale interactie verloopt moeilijk, het verplegend of verzorgend

Nadere informatie

Wat is uw leeftijd? jaar (Programmeur: leeftijd die door mag in het onderzoek is 65 jaar en ouder)

Wat is uw leeftijd? jaar (Programmeur: leeftijd die door mag in het onderzoek is 65 jaar en ouder) Doelgroeponderzoek 1, 2018 Selectievragen: Wat is uw geslacht? - Man - Vrouw Wat is uw leeftijd? jaar (Programmeur: leeftijd die door mag in het onderzoek is 65 jaar en ouder) In welke provincie woont

Nadere informatie

Inleiding. Alvast een oprecht dankwoord aan iedereen die dit onderzoek op welke wijze dan ook heeft mogelijk gemaakt! Belgian Ageing Studies

Inleiding. Alvast een oprecht dankwoord aan iedereen die dit onderzoek op welke wijze dan ook heeft mogelijk gemaakt! Belgian Ageing Studies 1 Inhoud Inleiding... 3 1. Analyse van de respons... 4 2. Kenmerken van de respondenten... 5 2.1 Geslacht... 5 2.2 Leeftijd... 5 2.3 Huishoudtype... 6 2.4 Type woning... 6 3. heidsscore... 7 3.1 De totale

Nadere informatie

AP Toegankelijkheid van het vrijetijdsaanbod voor maatschappelijk kwetsbare jeugd vergroten.

AP Toegankelijkheid van het vrijetijdsaanbod voor maatschappelijk kwetsbare jeugd vergroten. BD 2.08 Bevorderen van de leefbaarheid en de sociale cohesie in de stad met bijzondere aandacht voor de leefbaarheid in de aandachtswijken en het bieden van kansen aan maatschappelijk kwetsbare jeugd.

Nadere informatie

Persnota: Dag van de Verzorgende 20/10/2010

Persnota: Dag van de Verzorgende 20/10/2010 Griet Coppé Vlaams Volksvertegenwoordiger CD&V www.grietcoppe.be Persnota: Dag van de Verzorgende 20/10/2010 Synthese Onze samenleving staat voor enorme uitdagingen op het vlak van zorg. De verzilvering

Nadere informatie

Dit verslag is een weergave van hetgeen gezegd werd tijdens de werkgroep dienstverlening.

Dit verslag is een weergave van hetgeen gezegd werd tijdens de werkgroep dienstverlening. Werkgroep dienstverlening 23.03.2013 Dit verslag is een weergave van hetgeen gezegd werd tijdens de werkgroep dienstverlening. 1) Algemeen: burgerzaken en communicatie Onthaaldag voor nieuwe inwoners Koppeling

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

Hoofdstuk 15. Gemeentelijke website

Hoofdstuk 15. Gemeentelijke website Hoofdstuk 15. Gemeentelijke website Samenvatting Van alle Leidenaren heeft 88% de beschikking over internet: 85% beschikt ook thuis over internet, alleen elders. Dit is vergelijkbaar met vorig jaar. De

Nadere informatie

Cliëntervaringsonderzoek Wmo. Gemeente Bloemendaal. 5 oktober 2016 V1.0

Cliëntervaringsonderzoek Wmo. Gemeente Bloemendaal. 5 oktober 2016 V1.0 Cliëntervaringsonderzoek 2015 Wmo Gemeente Bloemendaal 5 oktober 2016 V1.0 Inhoudsopgave Doelstellingen Blz. 3 Werkwijze Blz. 4 Onderzoeksdoelgroep Blz. 5 Resultaten Tevredenheidsonderzoek Blz. 6 Contact

Nadere informatie

Inleiding. Belgian Ageing Studies

Inleiding. Belgian Ageing Studies 1 Inhoud Inleiding... 3 1. Analyse van de respons... 4 2. Kenmerken van de respondenten... 5 2.1 Geslacht... 5 2.2 Leeftijd... 5 2.3 Huishoudtype... 6 2.4 Type woning... 6 3. Kwetsbaarheidsscore... 7 2.1

Nadere informatie