Helder HAVO / VWO. Schoolgids Helder.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Helder HAVO / VWO. Schoolgids Helder."

Transcriptie

1 Helder HAVO / VWO Schoolgids Helder.

2 Wij zijn druk bezig met rust.

3 Inhoud. 1. Helder: je eigen magie ontdekken 4 2. Helder onderdeel van Onderwijsaanbod 9 4. Rapportage en overgangsnormen Overgangsnormen bovenbouw Resultaten Begeleiding Communicatie met thuis Praktische zaken Rechten en plichten van ouders, leerlingen en bevoegd gezag Financiën Tegemoetkoming kosten Aansprakelijkheid en verzekeringen Kwaliteitszorg en onderwijsinspectie Veiligheid en integriteit Privacy Organisatie van de school Contact en bereikbaarheid 43 3.

4 Helder: je eigen magie ontdekken. Helder is geen toverschool. We doen geen wonderen. Maar we hebben wel de kracht om leerlingen te laten stralen. Om ze hun eigen magie te laten ontdekken. We doen dat samen, met oog en oor voor elkaar. Helder is een reguliere havo/vwo school. Ook op Helder kun je een diploma krijgen waarmee je naar het hbo of de universiteit kunt gaan. Dat is regulier. Maar de manier waarop we samen met onze leerlingen naar het diploma toewerken, is echt anders. Daarin zijn we uniek. De meeste leerlingen op Helder hebben een vorm van autisme of AD(H)D. Ze zijn slim genoeg om havo of vwo te halen, maar soms gaat dat minder soepel dan je als leerling of ouder zou willen. Bij Helder snappen we dat. We zetten ons al meer dan 10 jaar voor hen in. Kleine school en kleine klassen Onze klassen zijn klein, met maximaal 16 leerlingen. Elke klas heeft een eigen mentor. De mentor helpt en coacht iedereen persoonlijk, bijvoorbeeld om het huiswerk op tijd te maken of om goed voorbereid te zijn op een toets. De mentor helpt elke leerling om zich prettig te voelen in de klas en op school. Na twee brugjaren ga je naar een havo- of vwo-klas. Na het derde leerjaar wordt er gekeken of je kunt doorstromen naar een andere school binnen het voortgezet onderwijs. Als je na de derde klas nog extra begeleiding nodig hebt, kun je op Helder je havo- of vwo-diploma halen. Heldere samenwerking Bij Helder houden we van helder; bij ons is alles heel overzichtelijk. We werken met vaste roosters. We houden ook van samenwerking. Docenten houden elkaar goed op de hoogte van vorderingen en aandachtspunten. We werken bovendien samen met specialisten. Allemaal zetten we ons in voor écht passend onderwijs. Helemaal afgestemd op elke individuele leerling. We helpen je scoren Onze leerlingen krijgen op Helder inspirerend onderwijs en interessante uitdagingen. Belangrijker nog: onze voornaamste ambitie is dat elke Helder-leerling stralend, vol zelfvertrouwen en boordevol kennis van eigen talenten de stap naar de toekomst zet. Wat ze ook gaan doen, een vervolgopleiding, een studie, werken of iets anders, de toekomst is van hen. Wij geloven in ieders magie. 4.

5 Helder onderdeel van... 2 Helder maakt deel uit van Scholengroep Het Plein, waarbinnen een zestal vestigingen in Eindhoven met elkaar samenwerkt. Helder valt onder het bestuur van de vereniging, Ons Middelbaar Onderwijs. De rector van Scholengroep Het Plein, Corinne Sebregts, is verantwoordelijk voor de gang van zaken binnen de school. Zij rapporteert rechtstreeks aan de voorzitter van de Raad van Bestuur. De school heeft een Raad van Advies. Hierin zitten personen die bij onze school betrokken zijn. De raad denkt mee over de ontwikkelingen binnen de school en is een klankbord voor de rector. De voorzitter van de Raad van Bestuur van vereniging Ons Middelbaar Onderwijs is Eugène Bernard. U kunt de Raad van Bestuur op de volgende manieren bereiken: Spoorlaan 171 Postbus 574, 5000 AN Tilburg omo@omo.nl Raad van Advies Samenwerkende OMO Scholen Eindhoven (SOSE) De Raad van Advies is een adviesorgaan dat de Samenwerkende OMO Scholen Eindhoven adviseert bij het ontwikkelen en vaststellen van beleid met betrekking tot het onderwijsproces. De raad fungeert als een klankbord voor de schoolleiders op strategische onderwerpen en de ontwikkelrichting van de scholen. Tevens ziet de raad toe op de maatschappelijke verankering van de scholen in de lokale en regionale gemeenschap. De leden van de raad zijn personen die geworteld zijn in de Eindhovense scholen en omringende samenleving. Ze vertegenwoordigen onder andere het wetenschappelijk onderwijs, hoger onderwijs, industrie en openbaar bestuur. 5.

6 Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs is opgericht in Het is een vereniging van scholen voor voortgezet onderwijs variërend van gymnasium tot praktijkonderwijs. De scholen liggen voornamelijk in Noord-Brabant. Wij bieden goed onderwijs geïnspireerd vanuit de katholieke traditie. Wij geven onze leerlingen een passende startpositie voor het vervolgonderwijs en voor toetreding tot de maatschappij. De scholen van de vereniging Ons Middelbaar Onderwijs hebben ieder een eigen identiteit. Door kennis tussen scholen te delen versterken we de professionaliteit van docenten. Onze scholen werken samen, maar behouden ook hun kleinschaligheid. En daar profiteren al onze leerlingen van.de vereniging heeft een ledenraad. Daarin zitten ouders van leerlingen en twee afgevaardigden leden van elke Raad van Advies van alle OMO-scholen. De leden wonen één keer per jaar de ledenraadvergadering bij. Daar worden onder andere de leden van de raad van toezicht gekozen. Koers 2023 Het strategisch beleidsdocument Koers 2023: Onderwijs met overtuiging geeft richting aan de ambities en het handelen van de vereniging. Om jezelf te ontwikkelen heb je elkaar nodig. Je komt verder als je van en met elkaar leert en als je elkaar ruimte geeft om goed samen te leven. Vaardigheden als samenwerken, kritisch denken en problemen oplossen zijn hiervoor nodig. Belangrijk is om andere opvattingen en culturen te leren begrijpen en te benutten. We geven hier invulling aan door vorming van de leerling vanuit de kernwaarden: goed onderwijs, een goed mens, goed leven en goed handelen. Meer informatie over Koers 2023 of toetreding tot de ledenraad is na te lezen op U vindt hier ook het jaarverslag. Samenwerking binnen Scholengroep Het Plein Helder maakt deel uit van Scholengroep Het Plein. Binnen deze groep werken zes scholen in Eindhoven samen. Elke school heeft een eigen identiteit, waarbij het aanbod van de verschillende vestigingen zó op elkaar is afgestemd dat er een gevarieerd en compleet onderwijsaanbod bestaat van praktijkonderwijs tot en met vwo. Op alle vestigingen wordt aandacht besteed aan leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte. Onderling is er veel collegiaal overleg en uitwisseling van expertise. Door de intensieve samenwerking is een goede doorstroom van onze leerlingen mogelijk. Een warme overdracht en het volgen van de leerlingen is daarbij een vanzelfsprekendheid. 6.

7 Scholengroep Het Plein bestaat uit: Aloysius De Roosten Antoon Schellenscollege Helder havo/vwo Praktijkschool Eindhoven Sint-Joriscollege Vakcollege Eindhoven Alle leerlingen met een status en minimaal een advies vmbo-t, starten op het SJTC (Sint-Joris Topsportcollege) op de locatie Roostenlaan 296 te Eindhoven. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw P. Senssen, coördinator Tosport Talentschool (LOOT): tel of per mail: p.senssen@sghetplein.nl. De vestigingen werken vanuit een gezamenlijke missie. Deze missie is afgeleid van de missie van Ons Middelbaar Onderwijs. Topsport op Helder Wij bieden, als onderdeel van Scholengroep Het Plein, al bijna vijfentwintig jaar de combinatie studie en topsport aan. Onze school maakt ook deel uit van de Landelijke Organisatie Onderwijs & Topsport (LOOT) en heeft een licentie verkregen van het Ministerie van OC&W. De Topsport Talentschool is bedoeld voor leerlingen die in een bepaalde sport het talent en de ambitie hebben om door te groeien naar internationaal niveau. Toelating is alleen mogelijk als de leerling in het bezit is van een talentenstatus (Belofte, Nationaal talent, Internationaal talent). Deze talentenstatus wordt bepaald door de desbetreffende sportbond in overleg met NOC*NSF. Leerlingen met een topsportstatus kunnen in aanmerking komen voor extra onderwijsfaciliteiten. 7.

8 Academische Opleidingsschool (AOS) Als onderdeel van Scholengroep Het Plein zijn wij ook een academische opleidingsschool (AOS). In een academische opleidingsschool wordt 40% van het curriculum van de lerarenopleiding uitgevoerd. Docenten van deze scholen doen onderzoek naar de lespraktijk van hun eigen school. Daarnaast werken op iedere school gecertificeerde opleidingsdocenten en begeleiders (schoolpracticumdocenten). Een AOS zorgt voor de begeleiding van beginnende docenten en doorlopende professionalisering van de meer ervaren collega s. Een academische opleidingsschool richt zich dus op professionalisering van docenten. Het lijkt simpel en dat is het ook. 8.

9 Onderwijsaanbod. 3 Het onderwijsaanbod van Helder omvat de vakken van de basisvorming met dien verstande dat er geen muziek en drama worden gegeven en dat levensbeschouwing een onderdeel is van het vak levensoriëntatie. Alle leerlingen volgen in de onderbouw lessen mens & wereld. Helder heeft haar onderwijstijd gepland volgens de wettelijke richtlijnen van het regulier voortgezet onderwijs. Basisvorming, leerjaar 1, 2 en 3 In de basisvorming krijgen de leerlingen de volgende vakken: Nederlands Frans Duits Engels Aardrijkskunde Geschiedenis Levensoriëntatie (lvo) Economie Wiskunde Natuur-/scheikunde (nask) Biologie Techniek Beeldende vorming Lichamelijke opvoeding Informatie & communicatie Mens & wereld Culturele kunstzinnige vorming Niet alleen het beheersen van kennis is belangrijk, volgens de Helderfilosofie. Ook aan het verwerven en verbeteren van algemene en sociale vaardigheden wordt relatief veel aandacht besteed, zeker in de eerste twee brugjaren. Deze vaardigheden zorgen voor een stabiele basis, waarna leerlingen hun onderwijs voortzetten op havo- of vwo-niveau. Gedurende het derde jaar wordt vervolgens meer nadruk gelegd op profielkeuze en oriëntatie op studie en arbeidsmarkt. Hierbij wordt het Motivatiekompas van Stichting Emergo toegepast, waardoor we voor elke leerling een route kunnen uitstippelen, die het beste bij hem/haar past. Magister ELO Wij maken gebruik van de ELO (elektronische leeromgeving) van Magister. Voor verschillende vakken staat hier digitaal materiaal zoals digitale toetsen of aantekeningen uit de les. Leerlingen leren op school hoe zij toegang krijgen tot het lesmateriaal in de ELO van Magister. 9.

10 TOA-toetsen Medio oktober worden in leerjaar 1, 2, 3 en 4 TOA-toetsen afgenomen voor de vakken rekenen, Nederlands en Engels. Aan de resultaten van elke afzonderlijke toets kunnen de school en de ouders zien, hoe het kind zich ontwikkelt op dat specifieke vak. Daaruit is ook af te leiden of die ontwikkeling goed verloopt en docenten zullen hierop anticiperen. TOA staat voor Toetsing Onderwijs en Arbeidsmarkt. De manier van toetsen is vergelijkbaar met CITO: de voortgang in ontwikkeling van een kind betreffende een bepaald vak, vaardigheid of bepaalde kennis kan worden gevolgd om zo de leerling goed voor te bereiden op en voorwaarden te ankeren om een vervolgstudie te gaan volgen of deel te gaan nemen in de arbeidsmarkt. De Tweede Fase Na het derde leerjaar start de Tweede Fase ofwel de voorbereiding op het eindexamen. Leerlingen moeten een profiel kiezen dat is afgestemd op het volgen van een studie in een van de sectoren in het vervolgonderwijs. Op Helder hebben de leerlingen vanwege een beperkt vakkenaanbod in principe keuze uit twee profielen: Economie en Maatschappij (E&M) Natuur en Techniek (N&T) Ieder profiel bestaat uit een aantal verplichte vakken en profielkeuzevakken. Naast de klassikale lessen voor ieder vak, hebben leerlingen ook zogenaamde z-uren : zelfstandig werken onder begeleiding van een docent. De leerling moet voldoen aan de wettelijk vastgestelde norm studielasturen. Oriënterende stage Alle leerlingen in klas 4 lopen een oriënterende stage. Het doel hiervan is dat de leerlingen op een praktische manier kennis maken met een sector waarvan zij denken dat ze daar na hun opleiding zouden willen werken. Het is ook de bedoeling dat de stage de leerlingen ondersteunt in hun keuze voor een vervolgopleiding. Daarnaast maken de leerlingen kennis met een wereld die ze nog niet kennen. Op deze manier wil Helder hun wereld vergroten. De stage wordt voorbereid tijdens de lessen maatschappijleer en het studiekeuze-uur. Alle leerlingen worden tijdens hun stage bezocht door een docent van de school. Tijdens de stage zullen de leerlingen een aantal opdrachten uitvoeren. Hier maken zij een verslag van en het verslag wordt beoordeeld. 10.

11 Lessentabel. Vak. B1 B2 H3/V3 H4 H5 V4 V5 V6 E&M N&T E&M N&T E&M N&T E&M N&T E&M N&T Nederlands 4 2,67 2, Engels Duits Frans Biologie 2 2 0, Economie Geschiedenis Aardrijkskunde Wiskunde Wiskunde A Wiskunde B Natuur-/scheikunde 2 Natuurkunde Scheikunde Beeldende vorming* 4 2,67 Techniek 2 2 Informatie en communicatie 1 Mens en wereld Maatschappijleer Culturele en kunstzinnige vorming 1,33 1, Algemene natuurwetenschappen 1 1 Lichamelijke opvoeding 3 2,67 2, Studiekeuze 0,33 0,67 0, Mentoruur Loopbaanoriëntatie en -begeleiding 1 1 Levensoriëntatie 1 Profielwerkstuk Zelfwerkuur ,67 0, Totaal *Beeldende vorming omvat de vakken tekenen, beeldend en ckv. 11.

12 Burgerschap en sociale integratie Op Helder willen we leerlingen opvoeden tot respectvolle burgers die zich betrokken voelen bij en een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Wij leren de leerlingen open te staan voor andere meningen en ideeën en zich te verplaatsen in anderen. We luisteren naar leerlingen en stimuleren hen om een onderbouwde mening te formuleren. Onze leerlingen kunnen betrokken zijn bij school door zitting te nemen in de medezeggenschapsraad en/ of de leerlingenraad en door hun mening te geven bij tevredenheidsonderzoeken. Ook voeren we regelmatig actie voor goede doelen. Bij het vak maatschappijleer worden maatschappelijke thema s en de actualiteit besproken. De onderwijstijd Vergaderingen, bijeenkomsten en scholing van docenten worden zoveel mogelijk gepland buiten de geplande lestijden. De eenvoud van het meervoud. Dat is Helder. De leerlingen krijgen drie keer per jaar, na het afsluiten van een periode, een rapport. Alle ouders krijgen een inlogcode voor het programma Magister. Op deze manier hebben zij altijd inzicht in de behaalde resultaten en de absenties van hun zoon/ 12.

13 Rapportage en 4 overgangsnormen. De leerlingen krijgen drie keer per jaar, na het afsluiten van een periode, een rapport. Alle ouders krijgen een inlogcode voor het programma Magister. Op deze manier hebben zij altijd inzicht in de behaalde resultaten en de absenties van hun zoon/ dochter. Na de rapportvergadering in februari wordt een voorlopig advies gegeven over uitstroom, doorstroom, keuze afdeling (havo of vwo) en/of overgang. Als het eindrapport voldoet aan de overgangsnorm kan een leerling worden bevorderd naar het volgende leerjaar. De overgangsnormen hanteren we als uitgangspunt. Er wordt ook rekening gehouden met de totale ontwikkeling, inzet en werkhouding van de leerling. In alle gevallen beslist de docentenvergadering aan het eind van het jaar over bevordering, waarbij de cijfers leidraad zijn en de inschatting van het niveau richtinggevend. Het niet bevorderd worden naar klas 2 leidt tot een doorstroomadvies naar een andere school of vestiging. 13. Leerlingen van klas 2 krijgen bij het eerste en tweede rapport een voorlopig advies over afdeling (havo of vwo) en/of uitstroom. Aan het einde van het tweede leerjaar volgt een definitief advies. Leerlingen van klas 3 volgen een profielkeuzetraject. In de tweede periode van dat jaar maken de leerlingen een voorlopige profielkeuze. De school geeft dan een voorlopig advies over uitstroom naar het regulier voortgezet onderwijs. Algemeen geldende bepalingen betreffende de overgangsnormen Bevorderen De bevorderingsbevoegde vergadering beslist over bevordering. Hierbij worden de overgangsnormen gehanteerd en het advies van de rapportvergadering gehoord. Doubleren Een leerling die is afgewezen, mag het leerjaar dat hij/zij heeft doorlopen overdoen, behalve: in het eerste leerjaar; als hij dezelfde klas al heeft gedoubleerd; als hij de vorige klas heeft gedoubleerd (dat kan op onze school of op een andere school zijn gebeurd);

14 als hij geclausuleerd is toegelaten, dat wil zeggen dat aan het begin van het schooljaar de voorwaarde is gesteld dat een leerling dat schooljaar niet mag doubleren. De bevorderingsbevoegde vergadering kan afwijken van de bovenstaande regels. Overgangsnormen De bevorderingsnorm wordt toegepast op de eindcijfers van de vakken waarvoor een rapportcijfer wordt gegeven. De eindcijfers staan vermeld op rapport 3 en zijn afgerond op één decimaal nauwkeurig. Vanaf het vierde leerjaar zijn de eindcijfers gelijk aan de cumulatieve voortschrijdende gemiddelde schoolexamencijfers. Bevorderen van brugklas 1 naar brugklas 2 > Een gemiddelde van minimaal 6,0 > Maximaal twee onvoldoendes: tweemaal 5; of eenmaal 5 en eenmaal 4 > Hooguit één onvoldoende, die niet lager is dan een 5, bij de kernvakken (Nederlands, Engels en wiskunde) Bevorderen van brugklas 2 naar havo 3 of vwo 3 > Naar havo 3: Een gemiddelde van minimaal 6,0; Maximaal twee onvoldoendes: tweemaal 5; of eenmaal 5 en eenmaal 4; Hooguit één onvoldoende, die niet lager is dan een 5, bij de kernvakken. > Naar vwo 3: Een gemiddelde van minimaal 7,0; Maximaal één onvoldoende, die niet lager is dan een 5; Geen onvoldoendes bij de kernvakken. Bevorderen van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4 > Een gemiddelde van minimaal: 6,0 voor havo; 6,5 voor vwo. > Maximaal twee onvoldoendes: tweemaal 5; of eenmaal 5 en eenmaal 4. Hooguit één onvoldoende, die niet lager is dan een 5, bij de vakken van het gekozen profiel > Geen onvoldoendes bij de vakken: natuur- en scheikunde indien het NT&NGprofiel is gekozen; aardrijkskunde en geschiedenis indien het EM-profiel is gekozen. Bevorderen naar havo 5, vwo 5 of vwo 6 > Een gemiddelde van minimaal 6,0. Maximaal twee onvoldoendes: tweemaal 5; of eenmaal 5 en eenmaal 4. Hooguit één onvoldoende, die niet lager is dan een 5, bij de kernvakken. > In de bovenbouw geldt tevens het examenreglement. Zo mag er bijvoorbeeld geen achterstand zijn in het afleggen van schoolexamens 14.

15 Algemeen Leerlingen worden besproken in de overgangsvergadering. Indien een leerling niet voldoet aan de bevorderingsnorm, wordt als uitgangspunt genomen of de leerling een redelijke kans op succes heeft in het volgende leerjaar. In alle gevallen beslist de overgangsvergadering over de bevordering. Wij zijn druk met rust. 15.

16 Overgangsnormen bovenbouw 5 Revisie Een leerling of diens wettelijke vertegenwoordiger kan, zodra hij kennis genomen heeft van het besluit van de bevorderingsbevoegde vergadering over wel of niet toelaten tot een volgend leerjaar, bezwaar aantekenen tegen dat besluit bij de vestigingsleider. Dit verzoekdient onmiddellijk na bekendmaking van het besluit schriftelijk plaats te vinden, op dezelfde of daarop volgende dag voor uur. De revisievergadering vindt plaats binnen twee werkdagen nadat de vestigingsleider het verzoek heeft ontvangen. Eventuele revisie van het besluit van de bevorderingsbevoegde vergadering is alleen mogelijk op grond van nieuwe, nog niet eerder aangevoerde en bij de vergadering nog niet bekende argumenten. Beroepsmogelijkheid Als de indiener van het bezwaar het oneens is met de in de revisie genomen beslissing, kan hij/zij vervolgens in beroep gaan bij de rector van Scholengroep Het Plein. Dit beroep moet binnen een week nadat het besluit aan de leerling is meegedeeld, schriftelijk (aangetekend) worden ingesteld bij de rector van Scholengroep Het Plein. Die beoordeelt of het normenstelsel juist is gehanteerd en of de besluitvormingsprocedure zorgvuldig heeft plaatsgevonden. De rector van Scholengroep Het Plein neemt binnen een week na ontvangst van het beroepsschrift een beslissing. Als zij het beroepsschrift gegrond verklaart, vernietigt de rector, schriftelijk en met redenen omkleed, het bestreden besluit en neemt een nieuw besluit. Examenklassen Aan het Centraal Schriftelijk Eindexamen (CSE) mag pas worden deelgenomen nadat het schoolexamen is afgerond. Voor vakken die geen CSE kennen, geldt het eindcijfer van het schoolexamen op Helder als definitief eindcijfer. Voor vakken waarin zowel schoolexamen als CSE wordt afgelegd, geldt dat de cijfers van beide onderdelen worden gemiddeld. Zak- en slaagregeling eindexamen havo en vwo In 2013 zijn de exameneisen in het voortgezet onderwijs aangescherpt en ook voor dit schooljaar gelden er nieuwe exameneisen: voor het havo en het vwo is de zogenaamde kernvakkenregel van kracht. 16.

17 Het gemiddeld centraal examencijfer moet onafgerond een 5,5 of hoger zijn. Voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde mag maximaal één 5 behaald worden op havo en vwo. Bij vwo telt ook de rekentoets mee voor de kernvakkenregeling. Voor havo vooralsnog niet. Deelname is wel verplicht. De kandidaat is geslaagd als: Het gemiddelde van alle centraal examencijfers 5,5 of hoger is (de som van het centraal examencijfers gedeeld door het aantal vakken waarin centraal examen is gedaan). Met een gemiddelde van 5,4999 ben je gezakt. De vakken ckv en lichamelijke opvoeding voldoende of goed zijn. Bij je eindcijfers in het rijtje Nederlands, Engels en wiskunde ten hoogste één 5 voorkomt (dus één 5 en verder 6 of hoger of alle drie 6 of hoger). Dit is de zogenaamde kernvakkenregel. Op havo is er voor de rekentoets een inspanningsverplichting: de rekentoets moet worden gemaakt, maar het cijfer telt niet mee in de uitslagbepaling. De eindcijfers moeten ook aan de volgende eisen voldoen: Alle eindcijfers zijn 6 of hoger, of er is één 5 en alle andere eindcijfers zijn 6 of hoger, of er is één 4 en alle andere eindcijfers zijn 6 of hoger en het gemiddelde van alle eindcijfers is ten minste 6,0 of er zijn twee 5-en of één 5 en één 4 en alle andere eindcijfers zijn 6 of hoger en het gemiddelde van alle eindcijfers is ten minste 6,0. geen eindcijfer is 3 of lager. Let op: Aan alle vier de eisen moet worden voldaan! Als aan een van de eisen niet wordt voldaan, is de kandidaat gezakt. Combinatiecijfer In de Tweede Fase havo en vwo geldt een zak/slaagregeling waarin bij bepaalde resultaten compensatie is vereist om te kunnen slagen. Om zo n regeling met compensatie mogelijk te maken is het combinatiecijfer in het leven geroepen. Het combinatiecijfer is het rekenkundig gemiddelde van de afgeronde eindcijfers van enkele vakken. Voor de havo zijn dat: de afgeronde eindcijfers voor maatschappijleer en voor het profielwerkstuk. Voor leerlingen die het havo-examen in 2019 of vwo-examen in 2020 (of later) doen is het vak ckv onderdeel van het combinatiecijfer. Voor het vwo zijn dat: de afgeronde eindcijfers voor maatschappijleer, anw en het profielwerkstuk. Let op: ieder vak dat deel uitmaakt van het combinatiecijfer dient minimaal met één 4 afgesloten te worden. De eindbeoordeling 3 betekent dat de leerling gezakt is. NB: bovenstaande is een uittreksel van het examenreglement. Het volledige reglement wordt aan het begin van het schooljaar gepubliceerd op de website. 17.

18 Resultaten. 6 Scholen op de kaart Voortijdig schoolverlaters (VSV) Wij nemen deel aan Scholen op de kaart. Via Scholen op de kaart bieden wij op basis van twintig indicatoren inzicht in ons beleid, onze kwaliteitszorg, onderwijsresultaten en bedrijfsvoering. De school kan zich zo verantwoorden bij onder andere inspectie, ouder(s), basisscholen en gemeente. Ook biedt het de mogelijkheid om scholen met elkaar te vergelijken. De meeste leerlingen stromen na het behalen van hun diploma en/of certificaat door naar vervolgonderwijs. In schooljaar was het percentage VSV-leerlingen 0%. Meer informatie is na te lezen op: De gegevens van de school zijn te vinden op: Examenresultaten. Schooljaar Kandidaten Geslaagd Percentage , , ,

19 Begeleiding. 7 Helder is een school met expertise op het gebied van leerlingenbegeleiding en zorg. Vastpakken en loslaten Helder is een gewone school met bijzondere leerlingen. Alle leerlingen hebben een vorm van autisme en/ of AD(H)D of een vergelijkbare ondersteuningsbehoefte. Sommigen hebben daarnaast dyslexie of een andere problematiek waardoor het functioneren op een volledig reguliere vo-school (nog) niet mogelijk is. Als leerlingen op school komen, nemen we ze aan de hand. We leren ze wat er van ze verwacht wordt op het voortgezet onderwijs: Hoe moet ik me gedragen in een klas, hoe vul ik mijn agenda in, hoe moet ik iets leren, aan wie kan ik wat vragen en wanneer dan, enzovoort. We bieden structuur, duidelijkheid, rust en tijd om het gewenste gedrag te ontwikkelen en te laten beklijven. Omdat we streven naar volledige participatie binnen het regulier voortgezet onderwijs neemt de begeleiding elk jaar af. We laten steeds een beetje meer los. Leerlingen krijgen steeds meer verantwoordelijkheid voor hun eigen leerproces en functioneren. Als blijkt dat het voor een leerling nog te vroeg is om die verantwoordelijkheid te nemen, pakken we hem weer even vast en proberen hem op het goede spoor te zetten. Dit vastpakken en loslaten is onderdeel van onze filosofie en wordt vertaald in de dagelijkse praktijk: elke schooldag begint met een dagstart van 10 minuten in het stamlokaal, met de eigen mentor. In het eerste jaar komen veel leerlingen met een taxi naar school. In het tweede jaar neemt dat aantal af en in het derde jaar gaan leerlingen in principe zelfstandig naar school (zie ook vervoer op pagina 29). In het eerste jaar zijn de sociale vaardigheidslessen gericht op de leerling zelf. In het tweede jaar gaat het over de groep, de directe omgeving, en in het derde jaar over de maatschappij. Mentor De mentor is de spil in de leerlingenzorg. Hij/zij verzorgt elke dag de dagstart, maakt het ontwikkelingsperspectiefplan, verzorgt het leerlingvolgsysteem en bemiddelt tussen collega s en leerlingen of leerlingen onderling. De mentor verzorgt daarnaast de contacten met ouders en is voor hen het eerste aanspreekpunt. De meeste klassen hebben twee mentoren die als team de klas begeleiden. Persoonlijke mentor Om de match tussen leerling en mentor te verbeteren werken we vanaf leerjaar 4 met persoonlijke mentoren in plaats van twee vaste mentoren per klas. Bij de bekendmaking van de nieuwe klassen krijgen onze leerlingen een persoonlijke brief. Daarin staat vermeld aan welke mentor zij gekoppeld zijn. 19.

20 Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) De leerlingen worden zowel individueel als groepsgewijs dagelijks door de mentor en de vakdocenten geobserveerd op didactisch en pedagogisch gebied. Aan de hand van deze observaties en dossiergegevens wordt, in overleg met de orthopedagoog en de ondersteuningscoördinator, per leerling een ontwikkelingsperspectiefplan gemaakt. Het ontwikkelingsperspectiefplan wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de ouders. Als ouders op- of aanmerkingen hebben, kunnen ze dit kenbaar maken aan de mentor. Na eventuele bijstelling van het ontwikkelingsperspectiefplan wordt het besproken met en ondertekend door de ouders. Halverwege het schooljaar wordt het ontwikkelingsperspectiefplan geëvalueerd en worden er zo nodig nieuwe doelen of aandachtspunten gekozen. Leerlingvolgsysteem Er wordt gebruikgemaakt van Magister als digitaal leerlingvolgsysteem. In Magister wordt de didactische en de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerling vastgelegd inclusief ziekte- en/of schoolverzuim. Levensoriëntatie Levensoriëntatie wordt altijd door de mentor ingevuld en is een combinatie van mentoruur, levensbeschouwing, studievaardigheidstraining en huiswerkbegeleiding. Leerlingen die deze specifieke begeleiding niet nodig hebben, maken dan huiswerk. Loopbaanoriëntatie en -begeleiding Vanaf leerjaar 1 wordt tijdens de lessen loopbaanoriëntatie en -begeleiding gewerkt naar uitstroom. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de doorlopende leerlijn. Uitstroom kan na leerjaar 3 of na het behalen van een havo- of vwo-diploma. Ter voorbereiding op de te maken profiel- en studiekeuze, wordt een leerling elk jaar begeleid door een mentor met ondersteuning van de in-uit-doorstroomcoördinator en loopbaanbegeleider. In goede samenspraak met de ouders wordt uiteindelijk een weloverwogen keuze gemaakt. In leerjaar 3 kiezen de leerlingen een profiel. Iedere leerling wordt gestimuleerd om bewust en gemotiveerd inzicht te krijgen in zijn/haar talenten, capaciteiten en mogelijkheden om tot goede profielkeuze te komen. In de bovenbouw bieden wij twee profielen aan: Economie en Maatschappij Natuur en Techniek/ Gezondheid Elk profiel bestaat uit verplichte vakken aangevuld met profielkeuzevakken. Vanaf de eerste dag in leerjaar 4 wordt naar het eindexamen toegewerkt. In deze leerjaren ligt de nadruk bij loopbaanoriëntatie en -begeleiding op de keuze van een vervolgstudie. De leerlingen oriënteren zich op scholen en bezoeken bedrijven. Ook het opbouwen van een netwerk hoort hierbij. Het bezoeken van open dagen en het inschrijven voor meeloop- en/of meestudeerdagen wordt geadviseerd. Wij geven onze leerlingen hiervoor verlof. Wij vinden het van essentieel belang om onze leerlingen voor te 20.

21 bereiden op de competenties die op het hbo en het wo van hen worden verwacht. Wij ondersteunen onze leerlingen hierbij met een keuzeprogramma en individuele gesprekken. Zo leggen wij samen met de leerling de basis om aan een vervolgstudie te kunnen beginnen. Begeleiden van instroomleerlingen Bij aanvang of gedurende het schooljaar stromen leerlingen in, anders dan in de brugklas. Deze leerlingen worden bij de overstap intensief begeleid. Indien er leerlingen instromen vanuit andere vo-scholen in de diverse leerjaren op Helder, dan zullen deze leerlingen extra begeleid worden. Deze begeleiding wordt gedaan door onze loopbaanbegeleider in samenwerking met de mentoren. Doelstelling van deze extra begeleiding is om de problematieken waar de leerlingen tegen aanlopen eerder te signaleren en er adequaat op in te spelen, dit alles binnen de mogelijkheden van Helder. Deze begeleiding zal voornamelijk gaan via individuele gesprekken met de loopbaanbegeleider en in afstemming met de vakdocenten. Zorg Advies Team (ZAT) De kern van het ZAT bestaat uit: Bouwcoördinatoren Orthopedagoog Teamleider Schoolarts Politie Leerplichtambtenaar Schoolmaatschappelijk werk Leerlingbegeleider Wij Eindhoven Indien nodig, maakt het ZAT gebruik van externe expertise zoals Bureau Jeugdzorg, smw, onderwijsinspectie en bureau HALT. Aanmelding van een leerling voor het ZAT kan op diverse manieren: via de ouders, de mentor of door de leerling zelf. Een leerling wordt alleen op naam besproken als ouders daar toestemming voor hebben gegeven. In het geval ouders geen toestemming hebben geven, kan het ZAT de leerling alleen anoniem bespreken. Van elk overleg wordt een verslag gemaakt. De verslagen zijn uitsluitend ter inzage voor de deelnemers van het ZAT. Soms zijn er specifieke zorgen over een leerling. Dit kan gaan om zorgbetreffende problemen veroorzaakt door de studie, maar ook bijvoorbeeld door relaties, de thuissituatie, identiteit, pesten enzovoort. In het ZAT zitten verschillende deskundigen die samen over een specifiek probleem kunnen nadenken en advies geven. 21.

22 Ziekteverzuimbegeleiding Ongeoorloofd verzuim is: te laat komen zonder reden; één of meer lesuren ongeoorloofd afwezig zijn. Bij ongeoorloofd verzuim worden altijd de ouders geïnformeerd. Bij frequent ongeoorloofd verzuim wordt de ambtenaar leerplicht geïnformeerd. Ongeoorloofd luxe verzuim (bijvoorbeeld extra vakantie) wordt altijd bij de ambtenaar leerplicht gemeld. Opvallend ziekteverzuim wordt gemeld bij de GGD-arts, die op zijn beurt kan doorverwijzen naar de ambtenaar leerplicht. Leerlingen van achttien jaar of ouder, worden aangesproken in geval van verzuim. Het kan zijn dat de leerling de toegang tot de lessen (tijdelijk) wordt ontzegd. De maatregelen die de ambtenaar leerplicht kan nemen, zijn onder andere: 1. een waarschuwingsgesprek of -brief; 2. een verwijzing naar Bureau HALT; 3. een verwijzing naar het School Verzuim Team (Bureau Jeugdzorg, Raad voor de Kinderbescherming, Openbaar Ministerie, Reclassering, Politie en Bureau Leerplicht); 4. het opstellen van een proces-verbaal tegen de leerling en/of ouders; 5. het inschakelen van hulp van binnen of buiten de school. Algemeen geldt: Verantwoording van verzuim gebeurt door ouders vooraf dan wel binnen maximaal twee dagen na terugkeer op school (zie ook pagina 28, Verlof en verzuim ). Voor meer informatie verwijzen wij naar de website: of Ouders kunnen ook per mail contact opnemen met de afdeling Leerplicht van de gemeente Eindhoven: Schoolarts Onze school werkt samen met het team Jeugdgezondheidszorg van de GGD. Dit team bestaat uit een jeugdarts, assistente en een preventiemedewerker. Vanuit de Wet Publieke Gezondheid is de GGD verantwoordelijk voor de jeugdgezondheidszorg van kinderen van 4 t/m 19 jaar. Zij zetten zich in om eventuele gezondheidsproblemen en -risico s op te sporen en zo veel mogelijk te beperken. Onder meer via gezondheidsonderzoeken houdt de GGD (in samenwerking met de school) zicht op de lichamelijke, geestelijke en emotionele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Zo ook op de gezondheidssituatie van uw kind. De GGD gaat zorgvuldig om met alle persoonsgegevens van u en uw kind. De GGD is partner in het Centrum voor Jeugd en Gezin. Website: tel.: In de loop van het schooljaar worden alle tweede klas leerlingen minimaal één keer opgeroepen door de schoolarts. Ouders worden hierover van tevoren geïnformeerd. 22.

23 Orthopedagoog De orthopedagoog wordt ingeschakeld bij het adviseren en begeleiden van teamleden en leerlingen op onderwijsinhoudelijk en pedagogisch/didactisch gebied. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het verrichten van aanvullend onderzoek. De orthopedagoog is betrokken bij de aanname van nieuwe leerlingen en het opstellen van het ontwikkelingsperspectiefplan. De orthopedagoog is lid van het ZAT. Procedure schorsing en verwijdering Wanneer een leerling moedwillig, willens en wetens geweld gebruikt, dingen vernielt of ernstige bedreigingen uit naar medeleerlingen, personeel of derden, kan dit een reden zijn voor schorsing en eventueel ten slotte verwijdering van school. Een leerling kan wegens wangedrag van ouders van school worden verwijderd. Het protocol voor schorsing en verwijdering is op school ter inzage aanwezig. Directeur Mw. I. van Eijndhoven-Kooijman is de directeur van Helder, onder verantwoordelijkheid en in opdracht van de rector van Scholengroep Het Plein. Teamleider De heer A. Versmissen is teamleider van Helder. Schoolveiligheidsplan De school kent een eigen schoolveiligheidsplan waarin het preventief en curatief beleid uitgebreid omschreven staat, evenals gedragscodes, (social media) protocollen en de integriteitscode. Het schoolveiligheidsplan ligt ter inzage bij de directeur. 23.

24 Communicatie thuis. 8 Helder vindt het belangrijk om in contact te staan en te blijven met ouders, leerlingen en andere betrokkenen. Website Helder heeft een eigen website: Naast de algemene informatie over Helder, zijn hier nieuwsitems, foto s, de actuele agenda, verslagen van de resonansgroepvergaderingen en diverse formulieren en brieven te bekijken of te downloaden. Brieven naar huis Regelmatig wordt met ouders gecommuniceerd in de vorm van brieven. Meestal worden die per mail, als pdf verstuurd. In bijzondere gevallen per post. De meeste algemene correspondentie wordt ook opgenomen op de website. Ouderavond Aan het begin van het schooljaar wordt door de mentor een kennismakingsavond georganiseerd. Ouders kunnen dan kennismaken met de mentor en krijgen informatie over het leerjaar/schooljaar waarin hun zoon/dochter zich bevindt. Ook worden verschillende manieren van communicatie tussen mentor en ouders besproken. Elke periode wordt afgesloten met een rapport, dat door de mentor aan de ouders wordt verstrekt en met hen wordt besproken. Voor ouders van leerlingen uit de derde klas wordt een aparte ouderavond georganiseerd waarin informatie wordt verstrekt over profielkeuze en eventuele uitstroom naar het regulier onderwijs. Indien nodig kan een individuele afspraak met mentor en ouders worden gemaakt. Deelraad Ouder(s), leerlingen en personeel praten en beslissen mee en adviseren over allerlei onderwerpen die te maken hebben met de school. Dit gebeurt binnen de medezeggenschapsraad en de deelraad. De deelraad bestaat uit (een gelijk aantal) ouders en medewerkers van school. Ouders en docenten zijn hierin twee jaar actief. Zij fungeren als klankbord. Er zijn meerdere bijeenkomsten per jaar. De school stelt deelname door ouders hierin erg op prijs. Hun positieve inbreng is waardevol. Hiervan maken wij graag gebruik. Er zijn altijd wel aandachtspunten die wij kunnen verbeteren. 24.

25 Medezeggenschap Wij vinden het belangrijk dat ouders, leerlingen en personeel meepraten, adviseren en meebeslissen over allerlei onderwerpen die te maken hebben met de school. Dit gebeurt binnen de medezeggenschapsraad van Scholengroep Het Plein en de deelraad van Helder. Ouders die geïnteresseerd zijn in de medezeggenschapsraad kunnen zich melden bij de voorzitter per mail: geven. Vanaf dit schooljaar wordt de organisatorische rol van de leerlingenraad uitgebreid: door het organiseren van activiteiten die in het belang zijn van de leerlingen of ten goede komen aan de sfeer op school. Een leerling van de leerlingenraad zit ook bij de deelraad en vergadert mee met de deelraadvergaderingen. Leerlingen melden zich vrijwillig aan voor de leerlingenraad. Het streven is om alle jaarlagen en alle niveaus te vertegenwoordigen. Ouderplatform Het ouderplatform is een groep actief betrokken ouders die, als het nodig is, ondersteuning biedt aan het schoolteam bij het organiseren van en/of helpen bij de diverse activiteiten. Voorbeelden van activiteiten waarbij het Ouderplatform betrokken is geweest zijn: Het organiseren van een thema-avond en een beroepenmiddag; Het organiseren en leveren van praktische ondersteuning aan het team bij uitstapjes, workshops en de diploma- en rapportuitreikingen. Leerlingenraad De leerlingenraad vertegenwoordigt de mening van de leerlingen op school. Het doel van de leerlingenraad is om de belangen van leerlingen te behartigen. Dit doen de leerlingen door de gang van zaken op school te volgen, hier vragen over te stellen en adviezen te 25.

26 Praktische zaken. 9 Lestijden Op maandag en vrijdag zijn er vijf lessen. Dan is de school om uur uit. Van dinsdag tot en met donderdag volgen de leerlingen zeven lessen. De school eindigt dan om uur. 1 e lesuur uur (dagstart) 2 e lesuur uur 3 e lesuur uur 4 e lesuur uur Pauze uur 5 e lesuur uur 6 e lesuur uur Pauze uur 7 e lesuur uur 8 e lesuur uur Pauzeren De leerlingen blijven tijdens de schooltijden op school en zorgen zelf voor een lunchpakket en eventueel voor eten en/of drinken in de ochtendpauze. Leerlingen kunnen pauzeren op het plein voor de school of op een groot speel-/voetbalveld. Leerlingen van de bovenbouw mogen het schoolplein verlaten. Zij mogen pauze houden op eigen verantwoording op een daar voor aangegeven plaats. Bovenbouwleerlingen hebben de gelegenheid om tijdens de grote pauze een broodje te halen bij de Oase, gelegen op terrein Eikenburg. Het schoolplein is rookvrij. Verder geldt voor alle leerlingen (ook boven de 18 jaar) een alcoholverbod. Proefwerkweek In de loop van het jaar zijn er drie proefwerkweken. klas 1 en 2: 1 proefwerkweek (periode 3); klas 3: 2 proefwerkweken (periode 2 en 3); klas 4, 5 en 6: 3 proefwerkweken. In de jaaragenda worden de exacte data vermeld. Activiteiten Behalve dat leerlingen op school leren leren, moeten ze ook leren omgaan met anderen en met verschillende situaties. Tijdens het schooljaar organiseren we een aantal activiteiten, zoals het bezoeken van een museum, deelnemen aan workshops, de activiteitenweek, deelname aan excursies, enzovoort. Alle activiteiten worden voorbereid en begeleid door de mentor en vinden plaats tijdens schooltijden. Incidenteel kan er in het kader van een bepaald vak een excursie zijn die wordt begeleid door docenten. Indien de excursie (deels) buiten schooltijd valt, wordt u hier tijdig over geïnformeerd. 26.

27 Leerlingenkaart en mediatheek Elke leerling krijgt een leerlingenkaart met pasfoto en code. Die kaart moet de leerling altijd bij zich hebben als hij/zij op school is. Wie de kaart kwijt is, moet dat direct melden bij de administratie. Deze geeft de leerling een briefje en daarmee is tegen contante betaling van 12,50 een nieuwe kaart te verkrijgen bij de administratie. Met de leerlingenkaart kunnen de leerlingen ook gebruikmaken van de mediatheek van het Sint-Joriscollege. Voor de mediatheek gelden de volgende regels: Leerlingen zijn verantwoordelijk voor boeken die op hun naam staan. Het is niet geoorloofd de leerlingenkaart uit te lenen. Het inleveren van boeken kan uitsluitend in de mediatheek bij een van de medewerkers. Lenen kan alleen met de leerlingenkaart. De uitleentermijn is drie weken. Verlengen van de uitleentermijn (maximaal twee keer) kan ook telefonisch, behalve als het boek is gereserveerd. Wanneer boeken te laat worden teruggebracht, wordt vervolgleengeld van 0,10 per boek per dag in rekening gebracht, met een maximum van 2,50 per boek. De dagen waarop de mediaheek gesloten is, gelden niet als boetedag. Boeken die beschadigd of kwijtgeraakt zijn, dienen te worden vergoed. Het is niet toegestaan in de mediatheek te eten, te drinken of de rust te verstoren. De jassen gaan aan de kapstok. Leerlingen houden de ruimte netjes. De mediatheek is elke dag geopend van tot uur. Tijdens de tweede pauze is de mediatheek gesloten. Voor het werken aan een computer hebben leerlingen een wachtwoord nodig. Bij aanvang van hun schoolcarrière wordt hierover een instructie gegeven. Als het wachtwoord is vergeten, kan tegen betaling van 2,00 een nieuw wachtwoord worden verkregen bij de mediatheek. Kluisjes De school heeft voor elke leerling een kluisje ter beschikking ter bescherming van persoonlijke spullen zoals mobiele telefoon, gymkleding enzovoort. Leerlingen krijgen een kluisje gratis in bruikleen voor het beheren van hun persoonlijke spullen. Wanneer de kluissleutel wordt verloren of beschadigd, dan zullen de kosten voor vervanging op de ouders/verzorgers worden verhaald. Voor het vervangen van een kluissleutel is dat 10 en voor het vervangen van een kluisslot is dat 30. De schoolleiding is gerechtigd om de inhoud van een kluisje te controleren wanneer er vermoedens van misbruik zijn. Het controleren gebeurt in het bijzijn van desbetreffende leerling en/of door twee medewerkers van de school. De school is bij calamiteiten zoals brand of wateroverlast, niet verantwoordelijk en/ 27.

28 of aansprakelijk voor de geleden schade. Tevens acht de school zich niet aansprakelijk voor het zoekraken of het verdwijnen van naar school meegenomen privéeigendommen zoals gsm s, pda s, mp-3 spelers et cetera, uit de kluisjes. De inhoud van de kluisjes is privé-eigendom. In uw polis kunt u terugvinden of uw verzekering deze schade dekt. Schoolfoto s De firma VandenBerg ID bv maakt de schoolfoto s. Deze firma verzorgt de leerlingenkaarten en het digitale fotobestand voor de leerlingenadministratie. Daarnaast krijgen ouders, overigens geheel vrijblijvend, een pakket met foto s toegestuurd. Ouders beslissen zelf of zij een of meerdere fotovellen willen kopen. De betaling wordt rechtstreeks aan de fotograaf gedaan door een bijgesloten acceptgiro of via internetbank. Als er geen prijs gesteld wordt op de foto s, kunnen deze kosteloos worden teruggestuurd. De school is bij deze transactie niet betrokken. Wel verstrekt de school VandenBerg ID bv eenmalig en uitsluitend voor deze actie de adresgegevens van onze leerlingen en de adressen van de ouder(s)/verzorger(s). Mochten ouders bezwaar hebben tegen de overhandiging van deze gegevens, dan verzoeken wij ouders dat door te geven aan de vestigingsleider. De schoolfoto s worden in september gemaakt. Verlof en verzuim Als een leerling niet op school kan komen verwachten wij vóór uur een melding van de ouders. Deze melding kan ingediend worden via één van de formulieren op onze website via inlog met het ouderaccount van Magister. Als we geen bericht ontvangen, wordt er voor uur contact met de ouders van desbetreffende leerling opgenomen. Als de leerling weer naar school komt meldt hij/zij zich weer aanwezig bij de baliemedewerker vóór aanvang van het eerstvolgende lesuur. Alleen in zeer speciale omstandigheden zal door de schoolleiding bijzonder verlof worden verleend, eventueel in overleg met de ambtenaar leerplicht. Verzoek tot bijzonder verlof moet worden aangevraagd via het formulier op de website. NB: onder bijzonder verlof valt alle afwezigheid die van tevoren bekend is en niet medisch van aard is (bijvoorbeeld stagelopen op een andere school, bijwonen van een jubileum, behandeling bij een psycholoog of instantie). Wanneer een leerling tijdens de lesdag ziek wordt, neemt de administratie contact op met de ouders. Als vervoer geen probleem is kan de leerling naar huis. Bij aankomst thuis verwachten wij hiervan een ingediend ziekmeldings-/absentieformulier van ouders ter beves- 28.

29 tiging. Als een leerling hersteld is en weer op school komt, moet hij/zij zich altijd melden bij de baliemedewerker. Alle verzuim/afwezigheid moet worden gemeld middels een formulier op onze website. Wanneer docenten onverhoopt (langdurig) afwezig zijn, kan het voorkomen dat voor bepaalde klassen de lestijden worden aangepast. Ouders worden hierover altijd van tevoren bericht. Vervoer Aangepast vervoer moet, indien nodig, door de ouders worden aangevraagd. Het formulier is bij de gemeente waarin leerling en ouders woonachtig zijn, te verkrijgen. Een deel van dit formulier wordt door de ouders ingevuld, het andere deel door de school. Bij wangedrag of problemen tijdens het vervoer zal de directie contact opnemen met de ouders van de desbetreffende leerling. Ouders en het taxibedrijf dienen onderling contact op te nemen om de situatie te bespreken. Veilig vervoer is uiteraard belangrijk. Een chauffeur moet alle aandacht kunnen geven aan het verkeer en op geen enkele wijze afgeleid worden. Wanneer een kind met het openbaar vervoer naar school gaat, kunnen ouders in aanmerking komen voor een vergoeding van of tegemoetkoming in de reiskosten. Meer informatie is verkrijgbaar bij de gemeente waarin leerling en ouders woonachtig zijn. In het kader van het bevorderen van de zelfstandigheid en zelfredzaamheid stimuleren wij in overleg met de ouders het reizen per openbaar vervoer of fiets/brommer. Voor een aantal kinderen geldt dat ze al in de eerste klas (met de fiets) zelfstandig naar school kunnen. In de gemeente Eindhoven komen leerlingen pas in aanmerking voor vervoer als ze meer dan zes kilometer van school wonen. Een groot aantal leerlingen komt vanaf klas 2 zelfstandig naar school. Als school hanteren we de richtlijn dat leerlingen die tot twaalf kilometer van school wonen, vanaf de derde klas zelfstandig naar school komen. Voor leerlingen die aangewezen zijn op het openbaar vervoer vinden wij een reistijd tot anderhalf uur acceptabel. Wanneer een leerling, om wat voor reden dan ook, niet naar school gaat, moeten de ouders zelf het taxibedrijf en/of gemeente daarvan op de hoogte stellen. Deze procedure geldt ook bij afwijkingen van de normale les-/reistijden. 29.

30 Rechten en plichten van ouders, leerlingen en bevoegd gezag. 10 Managementstatuut OMO Het managementstatuut Ons Middelbaar Onderwijs regelt de verhouding tussen de Raad van Bestuur en de rector. Schoolmanagementstatuut Het schoolmanagementstatuut regelt de verhouding tussen de rector en de overige leden van de schoolleiding en andere functionarissen. NB: voorbehoud hierbij is dat het schoolmanagementstatuut van de school is vastgesteld door de Raad van Bestuur en aldus in werking is getreden. Reglement voor de Raad van Advies OMO Het reglement voor de Raad van Advies Ons Middelbaar Onderwijs regelt de relatie tussen de rector en de Raad van Advies. Het Leerlingenstatuut Regeling ter voorkoming van seksuele intimidatie, agressie en geweld (waaronder pesten) en discriminatie Voor de school is een regeling vastgesteld door de Raad van Bestuur. Op basis van deze regeling wordt de zorg voor een prettig schoolklimaat en een prettige omgang met elkaar nagestreefd. Tevens zijn er regels en richtlijnen over het gebruik van social media vastgelegd in een protocol. Voor meldpunt vertrouwensinspecteurs, zie pagina 40. Reglement bezwaar en beroep in leerlingenzaken Het reglement bezwaar en beroep in leerlingenzaken regelt de procedure rond de behandeling van bezwaar en beroep. Het gaat dan om besluiten met betrekking tot examenzaken en de toelating, bevordering, schorsing en verwijdering van leerlingen. De rechten en plichten van leerlingen staan in het leerlingenstatuut. 30.

31 Klachtenregeling OMO De Raad van Bestuur stelde een klachtenregeling voor de school vast. Op basis van deze regeling kunnen ouders en leerlingen een klacht indienen. Het gaat dan om beslissingen of het nalaten daarvan van personeel, schoolleiding of bestuursleden. De klacht wordt pas behandeld als er op de school zelf geen bevredigende oplossing is gevonden. Medezeggenschapsreglement OMO Het medezeggenschapsreglement Ons Middelbaar Onderwijs regelt de samenstelling en bevoegdheden van de medezeggenschapsraad. Privacyreglement OMO Naar aanleiding van wijzigingen in de Nederlandse Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) vanaf 1 januari 2016 heeft de vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) het privacyreglement aangepast. In dit privacyreglement is vastgelegd op welke wijze persoonsgegevens gebruikt mogen worden en welke rechten de personen hebben van wie de gegevens worden verwerkt. Dit reglement geldt voor alle vestigingen van Scholengroep Het Plein als onderdeel van OMO. Via onderstaande link kunt de volledige tekst van de meest recente versie van het privacyreglement downloaden. Alle bovengenoemde reglementen liggen ter inzage bij de schooladministratie. U kunt deze ook downloaden van (behalve het leerlingenstatuut van de school en het Socialmediaprotocol). Beleid inzake sponsoring Het door de school vastgestelde sponsorbeleid heeft als uitgangspunten: terughoudendheid/beperkte toepassing; sponsoring moet verenigbaar zijn met de pedagogische en onderwijskundige taak en doelstelling van de school; het primaire onderwijsproces mag niet afhankelijk van sponsoring zijn. De uitgangspunten leiden tot het volgende beleid: a. Geen sponsoring toestaan in de vorm van: uitdelen en/of het aanprijzen van producten; gesponsorde lesmaterialen met een (verborgen) reclameboodschap. b. Wel sponsoring overwegen in de vorm van: sponsoring van gebouw en inrichting middels vermelding van de leverancier; levering van apparatuur/installatie middels ver melding van de leverancier. 31.

32 Het convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring, dat gedragsregels bevat die scholen als richtlijn kunnen gebruiken bij hun sponsorbeleid, ligt op de schooladministratie ter inzage. inzage. Helder(e) Code Op Helder wordt een aantal regels gehanteerd die de goede gang van zaken op school bevorderen. Aan het begin van het schooljaar worden deze schoolregels aan de leerlingen uitgereikt en besproken. Wanneer de regels worden aangepast, worden alle leerlingen hiervan op de hoogte gesteld. Soms kan het nodig zijn om voor een bepaalde leerling regels aan te scherpen of aan te passen. Deze regels zijn ook na te lezen op de website. Als norm hanteren we de volgende uitgangspunten: Wij komen op tijd. Wij komen afspraken na. Wij komen voorbereid in de les en op afspraken. Wij luisteren naar elkaar. 32.

33 Financiën. 11 Schoolboeken Iddink Voortgezet Onderwijs B.V. is de leverancier van de schoolboeken. Bij deze leverancier kunnen de schoolboeken digitaal besteld worden. De boeken zijn eigendom van de school en worden gratis aan de leerlingen in bruikleen gegeven. De school draagt de kosten van het boekenpakket. Om de gratis schoolboeken te ontvangen op het huisadres moeten deze vóór de zomervakantie besteld worden op De bestelprocedure van schoolboeken ontvangen de leerlingen en ouders/ verzorgers per brief. De school gaat ervan uit dat de leerling zorgvuldig omgaat met de geleende boeken. Dit betekent het volgende: De boeken worden niet beschreven; De pagina s worden niet gevouwen; Er wordt niet in de pagina s geknipt; De boeken mogen niet verloren gaan; De boeken worden gekaft. Mocht bij het inleveren blijken dat de boeken niet op tijd of onvolledig worden ingeleverd of onzorgvuldig zijn gebruikt, dan is de school gerechtigd de schade te verhalen op de leerling. Leerlingen die, om welke reden dan ook, voor het eind van het schooljaar de school verlaten, moeten de boeken op school inleveren. Vrijwillige ouderbijdragen De kosten van het onderwijs worden in principe vergoed door het Rijk. Er zijn echter zaken die niet onder de bekostiging vallen, maar die het onderwijs wel aantrekkelijker maken. Om deze kosten te dekken vragen wij een vrijwillige ouderbijdrage. Vrijwillig, omdat in de wet is vastgelegd dat een school een kind niet mag weigeren of verwijderen wanneer de ouderbijdrage niet betaald wordt. De vrijwillige ouderbijdrage op Helder bestaat uit: een bijdrage voor de deelraad, kosten van excursies met educatief belang, kosten van klassenactiviteiten en vrijwillige bijdrage voor aanvullend materiaal. Het niet intekenen op een dienst of activiteit, dan wel geen (tijdige) betaling van de daaraan verbonden kosten, betekent dat de leerling van de desbetreffende dienst of activiteit kan worden uitgesloten. De leerling dient in dat geval in principe een vervangende activiteit op school te volgen. Ten aanzien van de ouderbijdrage hanteert de school de volgende reductie en kwijtschel- 33.

34 dingsregeling. De school verleent onder de hierna genoemde omstandigheden gehele dan wel gedeeltelijke kwijtschelding van de verschuldigde ouderbijdrage, op schriftelijk verzoek van de wettelijke vertegenwoordiger indien: het gezinsinkomen niet hoger is dan 115% van de voor wettelijke vertegenwoordiger geldende bijstandsnorm; op de wettelijke vertegenwoordiger de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen van toepassing is verklaard; ook de Stichting Leergeld voor de betreffende leerling een bijdrage beschikbaar stelt, zie pagina 34. Btw-plichtig De school is btw-plichtig. Dit betekent dat voor sommige onderdelen van de ouderbijdrage btw in rekening moet worden gebracht. Bij de onderdelen waar dit het geval is, zal dit dan ook vermeld worden op de schoolrekening. Wijze van betalen Jaarlijks ontvangen ouders /verzorgers in het najaar van Ons Middelbaar Onderwijs één of meerdere digitale facturen voor de (vrijwillige) ouderbijdrage, diverse reizen en overige activiteiten. De schoolleiding overlegt met de deelraad over de hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage. De deelraad stelt deze bijdrage ook vast en ziet toe op de besteding. De specifieke kosten voor leerlingen die deelnemen aan de Topsport Talentschool (LOOT staan ook op deze factuur vermeld. Intekenen voor dit project verplicht u tot het betalen van de kosten. De digitale facturering geschiedt via Accept . Accept is een rekening in uw mailbox in plaats van in uw brievenbus, die op eenvoudige wijze direct en snel betaald kan worden via ideal. De factuur, die door onze school is opgesteld en door u betaald dient te worden, wordt als bijlage opgenomen in de mail die u ontvangt. Deze mail wordt naar u gezonden vanuit vereniging Ons Middelbaar Onderwijs, finfact@postnl. omo.nl, met de factuur als bijlage. In de betreffende mail is een duidelijke beschrijving van de betalingsprocedure opgenomen. De factuur dient binnen 28 dagen te worden betaald. Mocht u meer informatie wensen over Accept , dan verwijzen we u naar de website van Accept. Indien het niet mogelijk is om de factuur geheel of gedeeltelijk te betalen, dan zijn er de volgende mogelijkheden: Stichting Leergeld U kunt zich tot Stichting Leergeld wenden indien het gezinsinkomen niet hoger is dan 120% van de voor wettelijke vertegenwoordiger geldende bijstandsnorm. Bij twijfel of voor meer informatie kunt u contact opnemen via 34.

35 (Gedeeltelijke) kwijtschelding Betalingsregeling Indien ouder(s)/verzorger(s) net boven de 120% bijstandsnorm zitten met hun inkomen én er is geen bijdrage vanuit Stichting Leergeld mogelijk, dan kijken wij naar de mogelijkheden van een (gedeeltelijke) kwijtschelding van de ouderbijdrage. Indien u niet in aanmerking komt voor bovenstaande regelingen maar de rekening(en) wel graag in meerdere delen betaalt, dan kunt u altijd een beroep doen op een betalingsregeling. Voor meer informatie over bovenstaande kunt u contact opnemen met de financiële administratie op debiteuren@sghetplein.nl Voor dit schooljaar zijn de volgende bedragen vastgesteld: Vrijwillige ouderbijdragen. B1 B2 H3/V3 H4/V4 V5 H5/V6 Bijdrage ouderraad Schoolagenda Activiteiten in het kader van profielkeuze Activiteiten in het kader van studiekeuze Klassikale en educatieve activiteiten 1 Ardennenreis 2 Totaal 3,50 3,50 3,50 3,50 3,50 3,50 9,50 12,50 12,50 12,50 12,50 50,00 55,00 65,00 20,00 65,00 20,00 225,00 63,00 58,50 81,00 36,00 81,00 261,00 1 Inclusief 10, voor cultuurkaart 2 Bij deelname aan de Ardennenreis, dient dit bedrag separaat te worden betaald. 35.

36 Tegemoetkoming 12 kosten. Als je je kind wilt laten meedoen, maar het niet kunt betalen. Steeds meer ouders kunnen hun kinderen niet mee laten doen met bijvoorbeeld sport, muziek of dansles, hobbyclub enzovoort, omdat ze dat niet kunnen betalen. De kosten voor school (bijvoorbeeld schoolbenodigdheden, schoolreis, kamp, excursies) zijn soms niet meer op te brengen. In veel gevallen kunnen gezinnen een aanvraag bij de gemeente doen voor bijzondere bijstand, of gebruikmaken van andere bijstand of ondersteuningsregelingen. Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden die uw gemeente biedt en voor welke tegemoetkoming u in aanmerking komt. Daarnaast zijn in Eindhoven vier stichtingen actief die kinderen tussen de vier en achttien jaar kansen bieden om toch mee te kunnen doen: Stichting Leergeld Het Jeugdsportfonds Het Jeugdcultuurfonds Emancipatiefonds Trudo Afgelopen schooljaar is de studiefinanciering afgeschaft. Voor meer informatie over de nieuwe regelgeving en de mogelijkheden, zie of www. duo.nl Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). DUO heeft in Eindhoven een servicekantoor op het Clausplein 6, 5611XP Eindhoven (in De Witte Dame bij de stadsbibliotheek). Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van uur. De actuele openingstijden zijn ook te vinden op de website van DUO. Persoonsgebonden Budget Mensen met een stoornis in het autistisch spectrum kunnen in aanmerking komen voor een persoonsgebonden budget geestelijke gezondheidszorg (PGB- GGZ). Het PGB-GGZ is alleen bedoeld voor begeleiding van het kind met autisme en het gezin.het PGB moet worden aangevraagd bij het bureau Jeugdzorg. Na inzending van het aanvraagformulier bepaalt een indicatiecommissie of ouders in aanmerking komen voor het PGB-GGZ. 36.

37 Aansprakelijkheid en verzekeringen. 13 Helder is niet verantwoordelijk voor eigendommen van leerlingen en personeelsleden die op school zoek raken of beschadigd worden. Materiële schade is niet verzekerd. Schade opzettelijk door leerlingen toegebracht aan eigendommen van de school of van anderen, wordt op kosten van de leerling hersteld. Om schade te voorkomen raden wij leerlingen aan om gebruik te maken van een kluisje. Aansprakelijkheidsverzekering voor ondergeschikten De Raad van Bestuur heeft bij Meeus een algemene aansprakelijkheidsverzekering afgesloten voor ondergeschikten (personeel en vrijwilligers). Deze verzekering dekt schade als de ondergeschikte aansprakelijk is voor beschadiging, teniet of verloren gaan van zaken (zaakschade) dan wel letsel of benadeling van gezondheid (personenschade). Schades, waarvoor de school aansprakelijk is, moeten onmiddellijk aan de school worden gemeld. De school meldt de schade bij de verzekeringsmaatschappij. Aansprakelijk Ouders zijn aansprakelijk voor alle vernielingen die door hun zoon/dochter worden aangebracht aan schooleigendommen en aan eigendommen van personeel of derden. Als duidelijk is wie voor bepaalde schade verantwoordelijk is, zal de mentor contact opnemen met ouders om zaken af te handelen. Iedereen blijft verantwoordelijk voor de door hem of haar meegebrachte materialen, zoals mobiele telefoon, mp3-speler, pet, gymschoenen enzovoort. Bij verlies kan de school niet aansprakelijk gesteld worden. Diefstal en vernieling van bezittingen van leerlingen op school vallen buiten de verzekering. Dit heeft betrekking op alle verblijfruimtes op het terrein van de school. Hieronder vallen ook de kluisjes, fietsenstalling en garderobe. De school kan daarvoor niet aansprakelijk gesteld worden. 37.

38 Verzekering We gaan ervan uit dat iedere leerling via de ouders WA verzekerd is. Alle leerlingen zijn tijdens schooltijd verzekerd. De verzekering is van kracht tijdens het gaan naar, het verblijf op, en het komen van school, alsmede tijdens activiteiten in schoolverband (zwemmen, schoolreisjes en dergelijke). Stagiaireverzekering Ten behoeve van scholieren die stage gaan lopen, zijn er aparte clausules opgenomen in de algemene aansprakelijkheidsverzekering. Voor stages waarvoor een stageovereenkomst is vastgesteld, geldt dat de aansprakelijkheid van de leerlingen is meeverzekerd voor schade die is toegebracht aan het stageadres, of aan derden tijdens de stageactiviteiten, vanaf het moment dat zij voor het verrichten van die activiteiten zijn gearriveerd, tot het moment dat zij na het beëindigen van de activiteiten het stageadres verlaten. Als de stageovereenkomst geen bepalingen over aansprakelijkheid bevat, rust de aansprakelijkheid, conform burgerlijk wetboek, bij de werkgever (stagebedrijf). Doorlopende schoolgroepsreisverzekering De polisvoorwaarden van alle verzekeringen zijn ter inzage beschikbaar bij de vestigingsleider. Als ouders de dekking van deze verzekeringen onvoldoende vinden, dient de ouder op eigen initiatief voor bijverzekering zorg te dragen. Voor andere of hogere vergoedingen aanvaardt de Raad van Bestuur geen aansprakelijkheid. De ouders dienen zelf tijdig een annuleringsverzekering af te sluiten indien hun zoon/ dochter wil deelnemen aan een van de reizen die georganiseerd worden voor de leerlingen in havo 4/5 en vwo 5/6. Schoolongevallenverzekering Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) heeft een schoolongevallenverzekering afgesloten. In deze verzekering zijn alle leerlingen en alle medewerkers tegen ongevallen verzekerd tijdens schooltijd en op weg van huis naar school en andersom. Deze verzekering is alleen van toepassing op lichamelijk letsel en niet op materiële schade. Het voordeel van deze verzekering ten opzichte van de dekking via de aansprakelijkheidsverzekering is dat de schoolongevallenverzekering voorbij gaat aan het aansprakelijkheidsstuk, waardoor er naar verwachting sneller tot een uitkering kan worden gekomen. De Raad van Bestuur heeft een doorlopende reisverzekering afgesloten. Dit betekent dat deelnemers aan schoolreizen en buitenlandse reizen zijn verzekerd tegen personenschade en zaakschade. 38.

39 Kwaliteitszorg en onderwijsinspectie 14 Kwaliteitszorg helpt de ontwikkeling van het onderwijs door inzicht te geven in wettelijke eisen, ambities en resultaten. We coördineren het leerlingen- en oudertevredenheidsonderzoek en de sociale veiligheidsmonitor. We houden toezicht op het naleven van de privacywet. De informatieve website Scholen op de Kaart heeft onze aandacht. Onderwijsinspectie Website: Informatie Rijksoverheid: 1400 Algemene contactinformatie: Ons doel is dat onderwijs zodanig wordt ingericht dat leerlingen een ononderbroken ontwikkelingsproces kunnen doorlopen waarbij cognitieve vaardigheden en sociaal maatschappelijke competenties centraal staan. Door het monitoren van onderwijsresultaten bewaken we de kwaliteit van ons onderwijs. De school scoort voldoende en boven de norm van de Inspectie. Het onderwijs wordt afgestemd op de voortgang van de ontwikkeling en zelfontplooiing van leerlingen. Om leerlingen goed onderwijs te blijven bieden evalueren we jaarlijks onze onderwijsresultaten en ambities om op basis daarvan ons onderwijs te verbeteren en zorg te dragen voor kwalificatie van leerlingen nu en in de toekomst. 39.

40 Veiligheid en integriteit 15 Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen en medewerkers zich prettig voelen op school. Wij staan dan ook voor een veilige leer- en werkomgeving: voor leerlingen en voor medewerkers. Elke vorm van fysieke en mentale agressie, pesten, bedreiging, (seksuele) intimidatie, integriteitschending of ander ongewenst gedrag, wordt niet getolereerd. Wij voeren actief beleid om de fysieke en sociale veiligheid te borgen en hanteren daartoe de volgende instrumenten. Fysiek: Risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) Plan van aanpak behorend bij de RI&E Sociaal: Schoolveiligheidsplan waarin preventief en curatief beleid omschreven staat met gedragscodes en protocollen, waaronder cameratoezicht en het recht van de school om, met toestemming van de schoolleiding, kluisjes te openen. Tevredenheidsonderzoek voor leerlingen, medewerkers en ouders. In dit onderzoek wordt ook het veiligheidsgevoel en pestgedrag uitdrukkelijk benoemd. Integriteitscode Ons Middelbaar Onderwijs (OMO). Regeling Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) ter voorkoming van seksuele intimidatie, agressie, geweld (waaronder pesten) en discriminatie. Socialmediaprotocol en integriteitscode Scholengroep Het Plein. Een aangestelde schoolveiligheidscoördinator en een anti-pestcoördinator. Dit zijn de heer M. Rijk schoolveiligheidscoördinator, en mevrouw I. van den Broek, anti-pestcoördinator, Het schoolveiligheidsplan, de genoemde codes en protocollen liggen ter inzage bij de schooladministratie en zijn na te lezen op onze website. Vertrouwenspersonen en vertrouwensinspecteurs Voor een vertrouwensgesprek of het vertrouwelijk melden van ongewenste omgangsvormen zoals (seksuele) intimidatie, pesten, agressie, bedreiging, kunnen leerlingen terecht bij de vertrouwenspersoon leerlingen: mevrouw M. Michels, Scholengroep Het Plein heeft ook een interne vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen en integriteit voor medewerkers: mevrouw M. van der Graaf, Voor vertrouwenszaken telefonisch bereikbaar op:

41 Privacy 16 Scholengroep Het Plein (SHP) hecht belang aan de bescherming van persoonsgegevens van leerlingen, ouder(s)/verzorger(s) en medewerkers. Privacy maatregelen conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zijn opgenomen in een privacyreglement voor gegevensverwerking van leerlingen (ouder(s)/verzorger(s)) en medewerkers. Dit geldt voor alle vestigingen van de scholengroep. De reglementen worden jaarlijks getoetst aan de wet alsmede aan de adviezen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De AP ziet toe op naleving van de AVG. Het reglement vloeit voort uit de statuten van Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO). De reglementen zijn na te lezen op de website van de school. Bij inschrijving tekenen ouder(s)/verzorger(s) een verklaring verwerking gegevens leerlingen. Dit formulier is bedoeld om toestemming te vragen voor de verwerking van leerlinggegevens. De verklaring geldt voor de gehele schoolloopbaan. Conform de AVG mogen ouder(s)/ verzorger(s) en leerlingen van 16 jaar of ouder te allen tijde hun voorkeuren aanpassen. 41.

42 Organisatie van de school. 17 Directeur mw. I. van Eijndhoven-Kooijman Teamleider dhr. A. Versmissen Ondersteuning en begeleiding Onderbouwcoördinator mw. K. Borren Orthopedagoog mw. I. van den Broek Zorgconsulent/dyslexiecoach mw. M. van Heeswijk Bovenbouwcoördinator dhr. T. van der Heijden Examencoördinator dhr. M. Klaren Vertrouwenspersoon mw. M. Michels Veiligheidscoördinator dhr. M. Rijk In-uit-doorstroomcoördinator dhr. M. Speetjens Overig Leerlingenadministratie/financiën mw. B. Anker Communicatie/secretariaat/rooster mw. W. van Don Receptie mw. C. Timmer Kerndirectie Scholengroep Het Plein mw. J.G.M. Derks MSc directeur mw. dr. C.I.M. Sebregts rector

43 Contact en 18 bereikbaarheid. Van maandag tot en met donderdag zijn we telefonisch bereikbaar van tot uur. Op vrijdag tot 14:30 uur. Postadres Postbus EB Eindhoven Telefoon: info-helder@sghetplein.nl Bank : NL25 RABO t.n.v. OMO inzake Scholengroep Het Plein Bezoekadres Aalsterweg RE Eindhoven 43.

44 Colofon. Redactie en samenstelling: Ingrid van Eijndhoven en Ad Versmissen Eindredactie : Wieteke van Don en Maaike van der Graaf Vormgeving en opmaak : Bex*communicatie Postadres: Postbus EB Eindhoven Bezoekadres: Aalsterweg RE Eindhoven Helder_havovwo helder_havovwo Helder is onderdeel van: Scholengroep Het Plein Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs T E info-helder@sghetplein.nl W

Helder HAVO / VWO. Schoolgids Helder.

Helder HAVO / VWO. Schoolgids Helder. Helder HAVO / VWO Schoolgids Helder. Wij zijn druk bezig met rust. Inhoud. 1. Je eigen magie ontdekken 4 2. Helder onderdeel van... 5 3. Onderwijsaanbod 9 4. Rapportage en overgangsnormen 12 5. Overgangsnormen

Nadere informatie

Overgangsnormen Mill Hill College

Overgangsnormen Mill Hill College Overgangsnormen Mill Hill College Versterk Je Wereld 01-09-2017 Inhoudsopgave Pagina ALGEMEEN 2 - Bevorderen of afwijzen 2 - Berekening verliespunten 2 - Revisie 2 - Bezwaar maken 2 - Doorstromen naar

Nadere informatie

Overgangsnormen Mill-Hillcollege

Overgangsnormen Mill-Hillcollege Overgangsnormen Mill-Hillcollege september 2012 INSPIREREND BETROKKEN - ONDERNEMEND ALGEMENE BEPALINGEN Algemeen Deze overgangsnormen zijn een nadere uitwerking van de algemene bepalingen in het schoolreglement.

Nadere informatie

Overgangsnormen en uitslagregels 2015-2016

Overgangsnormen en uitslagregels 2015-2016 Overgangsnormen en uitslagregels 2015-2016 inhoud overgangsnormen TOPmavo havo en vwo uitslagregels overstap Interactieve pdf Met deze interactieve pdf heeft u eenvoudig toegang tot alle informatie van

Nadere informatie

1 Rapporten en. bevorderingsnormen. Schooljaar

1 Rapporten en. bevorderingsnormen. Schooljaar 1 Rapporten en bevorderingsnormen Schooljaar 2019-2020 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Rapportage 3 Bevorderingsnormen 3 2 ONDERBOUW Klas 1 4 Klas 1: naar mavo 2 (vanuit mavo 1 of havo/mavo 1) 4 Klas 1:

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WOLFERT DALTON

BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WOLFERT DALTON BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WOLFERT DALTON Algemeen Wolfert Dalton werkt met een voortschrijdend gemiddelde Dat betekent dat behaalde resultaten het hele jaar blijven meetellen. Het laatste rapportcijfer

Nadere informatie

Overgangsnormen Mill-Hillcollege

Overgangsnormen Mill-Hillcollege Overgangsnormen Mill-Hillcollege INSPIREREND BETROKKEN ONDERNEMEND september 2015 Inhoudsopgave pagina ALGEMEEN 2 ONDERBOUW 4 MAVO 6 HAVO 9 VWO 14 Overgangsnormen 2015-2016 Pagina 1 ALGEMEEN Deze overgangsnormen

Nadere informatie

1 Rapporten en. bevorderingsnormen. Schooljaar Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1

1 Rapporten en. bevorderingsnormen. Schooljaar Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1 1 Rapporten en bevorderingsnormen Schooljaar 2018-2019 Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Rapportage 3 Bevorderingsnormen 3 2 ONDERBOUW Klas 1 4 Klas 1: naar mavo 2 (vanuit

Nadere informatie

OVER CIJFERS GESPROKEN...

OVER CIJFERS GESPROKEN... INLEIDING De bevorderingsnormen geven de ondergrens aan van de studieresultaten van de leerling om bevorderd te kunnen worden naar een hoger leerjaar in dezelfde opleiding. Als een leerling niet aan deze

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WD

BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WD BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WD 2018-2019 Algemeen Wolfert Dalton werkt met een voortschrijdend gemiddelde. Dat betekent dat behaalde resultaten het hele jaar blijven meetellen. Het 4e rapportcijfer

Nadere informatie

Overgangsregelingen Sint Vituscollege

Overgangsregelingen Sint Vituscollege Overgangsregelingen Sint Vituscollege 2018-2019 Inhoud Opmerkingen vooraf... 2 Overgangsnormen eerste klassen...... 4 Overgangsnormen tweede klassen... 5 Overgangsnormen derde klassen... 7 Overgangsnormen

Nadere informatie

1 Rapporten en. bevorderingsnormen. Schooljaar Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1

1 Rapporten en. bevorderingsnormen. Schooljaar Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1 1 Rapporten en bevorderingsnormen Schooljaar 2016-2017 Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Rapportage 3 Bevorderingsnormen 3 2 ONDERBOUW Klas 1 4 Klas 1: naar mavo 2 (vanuit

Nadere informatie

Overgangs- en doorstroombeleid

Overgangs- en doorstroombeleid Overgangs- en doorstroombeleid 2019-2020 Definitieve versie 15 juli 2019 1 2 1. Inhoud 1. Inhoud... 3 2. Algemene bepalingen... 4 3. Overgangsnormen onderbouw... 6 3.1. Algemene overgangsnormen:... 6 3.2.

Nadere informatie

exameninformatie voor ouders

exameninformatie voor ouders exameninformatie voor ouders Geachte ouders, In dit document vindt u een aantal belangrijke data vóór de examens, het overzicht van de examens per afdeling en de zak-slaagregeling per afdeling en informatie

Nadere informatie

Bevorderingsnormen

Bevorderingsnormen Bevorderingsnormen 2018-2019 12 juli 2018 Preambule Over het bevorderen van leerlingen naar een hoger leerjaar wordt (m.u.v. leerjaar 1) beslist tijdens de docentenvergadering op basis van de eindcijfers

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON

BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON Algemeen Wolfert Dalton werkt met een voortschrijdend gemiddelde Dat betekent dat behaalde resultaten het hele jaar blijven meetellen. Het 4e rapportcijfer per vak is

Nadere informatie

Overgangsnormen

Overgangsnormen 2018-2019 Overgangsnormen Rapportage en bevordering Cijferoverzichten De resultaten die leerlingen behalen worden op Helinium geautomatiseerd verwerkt. Daarmee kunnen ouders en leerlingen zich elke dag

Nadere informatie

Overgangsregelingen Sint Vituscollege

Overgangsregelingen Sint Vituscollege Overgangsregelingen Sint Vituscollege 2017-2018 Inhoud Opmerkingen vooraf... 2 Overgangsnormen voor 1 atheneum-havo en 1 gymnasium... 5 Overgangsnormen tweede klassen... 8 Overgangsnormen derde klassen...

Nadere informatie

4. In de bevorderingsnormen komt regelmatig het begrip kernvakken voor. Het gaat hierbij om de vakken Nederlands, Engels en wiskunde.

4. In de bevorderingsnormen komt regelmatig het begrip kernvakken voor. Het gaat hierbij om de vakken Nederlands, Engels en wiskunde. Versie Schooljaar 2016-2017 Definitief vastgesteld sept. 2016 Bevorderingsnormen Inclusief: - Herkansingsregeling 4 havo, 4 vwo en 5 vwo - Protocol doorstroom 4 mavo naar 5 havo - Protocol doorstroom 5

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON

BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON BEVORDERINGSNORMEN leerjaar 1 2014-2015 Algemeen Indien een leerling bevorderd wordt naar een hoger of lager niveau, dan wordt de leerling geplaatst in een klas op dezelfde

Nadere informatie

Overgangscriteria. Indelingscriteria. Overplaatsingscriteria

Overgangscriteria. Indelingscriteria. Overplaatsingscriteria Overgangscriteria Indelingscriteria Overplaatsingscriteria Schooljaar 2018-2019 1 Inhoud Inhoud... 2 Klas 7... 3 De overgang naar klas 8... 3 Klas 8... 4 Overgangscriteria klas 8 vmbo-tl/havo... 4 Overgangscriteria

Nadere informatie

Beste examenleerling,

Beste examenleerling, Beste examenleerling, In dit document vind je een aantal belangrijke data vóór de examens, het overzicht van de examens per afdeling en de zak-slaagregeling per afdeling. Let op: via je teamleider krijg

Nadere informatie

OVERGANGSPROTOCOL GEERT GROOTE COLLEGE AMSTERDAM

OVERGANGSPROTOCOL GEERT GROOTE COLLEGE AMSTERDAM OVERGANGSPROTOCOL GEERT GROOTE COLLEGE AMSTERDAM Inleiding In dit protocol wordt beschreven wat de richtlijnen zijn die we hanteren bij de overgangen tussen de verschillende leerjaren en niveaus. De uitgangspunten

Nadere informatie

Wat een ieder moet weten over het eindexamen

Wat een ieder moet weten over het eindexamen Wat een ieder moet weten over het eindexamen examen 2011/2012 Schoolexamens De schoolexamens komen als volgt tot stand: zij worden gevormd door het geheel van alle behaalde cijfers van alle examentoetsen

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON

BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON 2013-2014 Algemeen Indien een leerling bevorderd wordt naar een hoger of lager niveau, dan wordt de leerling geplaatst in een klas op dezelfde locatie/vestiging, indien

Nadere informatie

Bevorderingsreglement

Bevorderingsreglement Bevorderingsreglement Wateringse Veld College Schooljaar 2017 2018 Definitief Inleiding: 1. In dit reglement wordt beschreven wanneer een leerling wordt bevorderd. Leerlingen die niet rechtstreeks zijn

Nadere informatie

Bevorderings- en instroomrichtlijnen. Carmelcollege Gouda

Bevorderings- en instroomrichtlijnen. Carmelcollege Gouda Bevorderings- en instroomrichtlijnen Carmelcollege Gouda voor ouders, leerlingen en docenten Carmelcollege Gouda, versie 5.1 een bundel voor ouders, leerlingen en docenten September 2017 1 Inhoud 1 Bevorderingsrichtlijnen

Nadere informatie

Overgangsnormen en uitslagregel

Overgangsnormen en uitslagregel Overgangsnormen en uitslagregel 2012 2013 Picasso Lyceum gymnasium, atheneum, havo en TOPmavo Paletsingel 38c 2718 NT Zoetermeer Tel. (079) 347 17 00 Fax (079) 347 17 99 E-mail:info@picasso-lyceum.nl Website:

Nadere informatie

Overgangsnormen Thorbecke SG

Overgangsnormen Thorbecke SG Overgangsnormen Thorbecke SG Algemeen Voor alle leerjaren geldt dat een leerling niet mag doubleren, tenzij de vergadering op basis van persoonlijke omstandigheden anders beslist. Slechts in zeer uitzonderlijke

Nadere informatie

REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN. Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar

REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN. Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar 2016-2017 Vastgesteld door de medezeggenschapsraad d.d. 1 juni 2016 ALGEMEEN In gevallen waarin deze

Nadere informatie

Overgangsnormen bovenbouw

Overgangsnormen bovenbouw Overgangsnormen klas 3 en 4 VMBO / HAVO 2014-2015 OSG Sevenwolden Locatie Joure Overgangsnormen bovenbouw Overgangsnormen bovenbouw 2014-2015 - 1 - A. Overgangsnormen VMBO TL 3 TL 4 Aan het einde van het

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN ALLE LEERJAREN

BEVORDERINGSNORMEN ALLE LEERJAREN Naam notitie/afspraak/procedure Bevorderingsnormen Citadel College Eigenaar/portefeuillehouder W. Middendorp Auteur L. Lieber/N.Schoot Versie nummer Datum versienummer 5-9-2016 Status document (concept/voorstel/besloten/van

Nadere informatie

A. Roland Holst College. Overgangsnormen

A. Roland Holst College. Overgangsnormen A. Roland Holst College Overgangsnormen 2017-2018 4-10-2017 Overgangsnormen ARHC 2017-2018 In dit document staan de overgangsnormen van het ARHC voor 2017-2018 vastgesteld door de schoolleiding en de medezeggenschapsraad

Nadere informatie

Beste examenleerling,

Beste examenleerling, Beste examenleerling, In dit document vind je een aantal belangrijke data vóór de examens, het overzicht van de examens per afdeling en de zak-slaagregeling per afdeling. Let op: via je teamleider krijg

Nadere informatie

Bevorderingsnormen Versie d.d. 12 september 2017

Bevorderingsnormen Versie d.d. 12 september 2017 Bevorderingsnormen 2017-2018 Versie d.d. 12 september 2017 Instemming MR 26/09/2017 Vaststelling Bestuurder 27/09/2017 Bevorderingsnormen algemeen 1. Begrippen Bevorderingsnormen: deze zijn van toepassing

Nadere informatie

Rapportage en Overgangsrichtlijnen Afdeling Bovenbouw Mavo / Havo OSG Echnaton 2014-2015

Rapportage en Overgangsrichtlijnen Afdeling Bovenbouw Mavo / Havo OSG Echnaton 2014-2015 Rapportage en Overgangsrichtlijnen Afdeling Bovenbouw Mavo / Havo OSG Echnaton 2014-2015 1 Inhoud Rapportage... 3 Rapportage klas 1 en 2 mavo en klas 1, 2 en 3 havo/vwo... 3 Rapportage in de examenklassen

Nadere informatie

REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN. Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar 2015-2016

REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN. Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar 2015-2016 REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar 2015-2016 Vastgesteld door de medezeggenschapsraad d.d. 27 mei 2015 ALGEMEEN In gevallen waarin deze

Nadere informatie

Bevorderingsnormen onderbouw 2015-2016

Bevorderingsnormen onderbouw 2015-2016 Bevorderingsnormen onderbouw 2015-2016 Artikel 1 Algemene procedures 1. De schoolleiding stelt de normen vast die gehanteerd worden bij het bevorderen van leerlingen. 2. De Algemene Lerarenvergadering

Nadere informatie

REGELING OVERGANGSNORMEN KENNEMER LYCEUM 2015-2016. Versie definitief

REGELING OVERGANGSNORMEN KENNEMER LYCEUM 2015-2016. Versie definitief REGELING OVERGANGSNORMEN KENNEMER LYCEUM 2015-2016 Versie definitief Vastgesteld op 25-05-2016 INHOUDSOPGAVE 1. ALGEMENE REGELGEVING BEVORDERING KENNEMER LYCEUM... 3 2. BEVORDERINGSNORMEN KLAS 1... 5 2.1

Nadere informatie

Overgangsnormen 2018/2019. overgangsnormen docx Pagina 1 van 13

Overgangsnormen 2018/2019. overgangsnormen docx Pagina 1 van 13 Overgangsnormen 2018/2019 overgangsnormen 2018-2019.docx Pagina 1 van 13 Document Auteur Eigenaar Beheerder Overgangsnormen Lyceum Elst, incl. protocollen extra vak havo, extra vak vwo, vwo-route havo

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA), regeling Schoolexamen leerjaar 4 Vwo Het College WEERT versie 1 september 2016

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA), regeling Schoolexamen leerjaar 4 Vwo Het College WEERT versie 1 september 2016 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA), regeling Schoolexamen leerjaar 4 Vwo 2016-2017 Het College WEERT versie 1 september 2016 1. Begripsbepaling In dit reglement wordt verstaan onder LVO : stichting

Nadere informatie

Bevorderings- en instroomrichtlijnen. Carmelcollege Gouda

Bevorderings- en instroomrichtlijnen. Carmelcollege Gouda Bevorderings- en instroomrichtlijnen Carmelcollege Gouda voor ouders, leerlingen en docenten Carmelcollege Gouda, versie 3, september 2018 een bundel voor ouders, leerlingen en docenten September 2018

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN

OVERGANGSNORMEN OVERGANGSNORMEN 2017-2018 Inhoud Algemene aanwijzingen en uitgangspunten 3 Bevorderingsnorm klas 1 MAVO en HAVO 6 Bevorderingsnorm klas 2 MAVO en HAVO 7 Bevorderingsnorm klas 3 MAVO en HAVO 8 Overgang

Nadere informatie

De teamleider is de eerst verantwoordelijke voor de overgangsprocedure.

De teamleider is de eerst verantwoordelijke voor de overgangsprocedure. 1 oktober 2018 (P)MR aangeboden De volgende recente ontwikkelingen zijn meegenomen in deze overgangsnorm: - het schrappen van de verwijzing naar rekentoets - highlights die vorig jaar aangaven wat de veranderingen

Nadere informatie

Regels voor bevordering

Regels voor bevordering Regels voor bevordering 1 1 Algemeen gedeelte 1.1 toetsing Het minimum aantal toetsen per vak wordt bij de aanvang van het schooljaar gepubliceerd. De vakgroepen streven ernaar de toetsen zo goed mogelijk

Nadere informatie

Helder. vrolijk. expertise. stimuleren. gepassioneerd. ondersteuning. ontdekken structuur. kleinschalig. vertrouwd. zorgzaam.

Helder. vrolijk. expertise. stimuleren. gepassioneerd. ondersteuning. ontdekken structuur. kleinschalig. vertrouwd. zorgzaam. Helder ontdekken structuur stimuleren expertise vertrouwd ondersteuning vrolijk gepassioneerd kleinschalig zorgzaam begeleiden Schoolgids 2016/2017 Inhoud 1 Regulier onderwijs 4 2 Pleinschool Helder onderdeel

Nadere informatie

Inhoudsopgave 2. Inleiding de volgende onderwijsniveaus: Leerlingvolgsysteem 4

Inhoudsopgave 2. Inleiding de volgende onderwijsniveaus: Leerlingvolgsysteem 4 OVERGANGSNORMEN 2018-2019 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 4 1.1 de volgende onderwijsniveaus: 4 1.2 Leerlingvolgsysteem 4 Algemene bepalingen 4 2.1 Verantwoordelijkheden en uitgangspunten 4 2.2

Nadere informatie

Bevorderingsnormen

Bevorderingsnormen Bevorderingsnormen 2017-2018 A. Inleiding B. Begrippen 1. Afronden 2. Tekorten 3. Voldoende en Goed 4. Voortschrijdend gemiddelde. 5. Categorie I en II C. Rapporten D. Algemeen E. Bevorderingsnormen klas

Nadere informatie

Profielkeuze 3 Havo. 22 november 2018

Profielkeuze 3 Havo. 22 november 2018 Profielkeuze 3 Havo 22 november 2018 Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) Doel: Op zoek gaan naar het meest geschikte profiel toekomst Hulpmiddelen: Opdrachtenboek Profielkiezer Digitaal portfolio vragenlijsten

Nadere informatie

Overgangsregeling. Schooljaar onderbouw (leerjaren 1 t/m 3) bovenbouw (leerjaren 4 t/m 6)

Overgangsregeling. Schooljaar onderbouw (leerjaren 1 t/m 3) bovenbouw (leerjaren 4 t/m 6) Overgangsregeling Schooljaar 2018 2019 onderbouw (leerjaren 1 t/m 3) bovenbouw (leerjaren 4 t/m 6) Cartesius Lyceum Onderdeel van Esprit scholengroep 27 september 2018 1 Inhoudsopgave Algemene bepalingen

Nadere informatie

I. Examencommissie pag. 2. II. Reglement : Begrippen pag Algemene bepalingen pag Overige bepalingen pag. 6

I. Examencommissie pag. 2. II. Reglement : Begrippen pag Algemene bepalingen pag Overige bepalingen pag. 6 INHOUDSOPGAVE I. Examencommissie pag. 2 II. Reglement 2014-2015: Begrippen pag. 3 1. Algemene bepalingen pag. 3 2. Overige bepalingen pag. 6 III. Examenoverzicht pag. 7 I. DE EXAMENCOMMISSIE -.. 2014-2015

Nadere informatie

Bijlage 3 Overgangsnormen

Bijlage 3 Overgangsnormen Bijlage 3 Overgangsnormen De rapportcijfers worden bepaald conform de afspraken over weging van toetsen, zoals elders in de schoolgids staat vermeld. Daarnaast geldt het volgende: - de cijfers worden rekenkundig

Nadere informatie

Informatieavond 4 havo. dinsdag 6 september 2016

Informatieavond 4 havo. dinsdag 6 september 2016 Informatieavond 4 havo dinsdag 6 september 2016 Van Harte Welkom Programma 19.00 19.10 19.20 19.35 19.45 Algemene Informatie English+ Informatie over LOB (Ellen Nieuwelink) Pauze met koffie / thee Kennismaking

Nadere informatie

Overgangsregeling schooljaar

Overgangsregeling schooljaar Overgangsregeling Schooljaar 2015-2016 Algemeen: Een leerling kan als regel niet in twee opeenvolgende leerjaren doubleren. Bij wijze van uitzondering is dit soms mogelijk. Dit ter beoordeling aan de schoolleiding.

Nadere informatie

Reglement beoordeling en bevorderingsnormen

Reglement beoordeling en bevorderingsnormen Reglement beoordeling en bevorderingsnormen van het Rietveld Lyceum 2018-2019 Vastgesteld in het schoolleidersoverleg d.d. 17 september 2018 Vastgesteld door de medezeggenschapsraad d.d. 24 september 2018

Nadere informatie

BEVORDERINGSREGLEMENT LESPLAATS ZUID-WEST COLLEGE 2014-2015 Mavo 1 t/m 4, Mavo/Havo 1 en 2 en Havo 3

BEVORDERINGSREGLEMENT LESPLAATS ZUID-WEST COLLEGE 2014-2015 Mavo 1 t/m 4, Mavo/Havo 1 en 2 en Havo 3 1 BEVORDERINGSREGLEMENT LESPLAATS ZUID-WEST COLLEGE Mavo 1 t/m 4, Mavo/Havo 1 en 2 en Havo 3 INLEIDING 1. In dit reglement wordt beschreven wanneer een leerling wordt bevorderd. 2. In de komende schooljaren

Nadere informatie

Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo

Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo .................................................................. Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo Naam notitie/procedure/ afspraak Eigenaar/portefeuillehouder Rapportage

Nadere informatie

Bevorderingsnormen. Tweede Fase

Bevorderingsnormen. Tweede Fase Bevorderingsnormen Tweede Fase BEVORDERINGSNORMEN TWEEDE FASE Algemeen 1. Alle vakken op de lessentabel tellen mee. Voor de vakken lichamelijk opvoeding en Culturele en Kunstzinnige Vorming wordt de beoordeling

Nadere informatie

Helder. Regulier, en dan anders

Helder. Regulier, en dan anders Helder Regulier, en dan anders 2015/2016 Inhoud 1 Regulier, en dan anders 4 2 Pleinschool Helder onderdeel van... 6 3 Onderwijsaanbod 8 4 Rapportage en overgangsnormen 13 5 Procedure van aanmelding en

Nadere informatie

Rapportage en bevordering

Rapportage en bevordering Rapportage en bevordering Cijfers inzien door ouders Ouders hebben de mogelijkheid om de cijfers van hun zoon of dochter in magister, ons cijferprogramma, in te zien. De ouders ontvangen daarvoor een persoonlijke

Nadere informatie

1x het niet afgeronde rapport 1 cijfer (op twee decimalen) + 2x het niet afgeronde rapport 2 cijfer (op twee decimalen) 3

1x het niet afgeronde rapport 1 cijfer (op twee decimalen) + 2x het niet afgeronde rapport 2 cijfer (op twee decimalen) 3 Voorwoord 2016-2017 Op onze site www.doultremontcollege.nl zijn de overgangsnormen digitaal terug te vinden. Mochten er naar aanleiding van de overgangsnormen vragen zijn, dan kunt u zich wenden tot de

Nadere informatie

Bevorderingsnormen De Theaterhavo/vwo

Bevorderingsnormen De Theaterhavo/vwo Bevorderingsnormen De Theaterhavo/vwo 2010-2011 Bepaling eindcijfers: Tijdens het schooljaar 2010-2011 zal in de onderbouw van De Theaterhavo/vwo gewerkt worden met rapportcijfers die gebaseerd zijn op

Nadere informatie

Bevorderingsreglement Onderbouw

Bevorderingsreglement Onderbouw Bevorderingsreglement Onderbouw Schooljaar 2014-2015 Aan de leerlingen in de leerjaren 1 t/m 3, Om je succesvol naar je diploma te begeleiden, krijg je niet alleen uitleg en begeleiding, maar wordt er

Nadere informatie

Overgangsnormen leerjaar 2 en hoger

Overgangsnormen leerjaar 2 en hoger Overgangsnormen leerjaar 2 en hoger 2017-2018 Op onze site www.doultremontcollege.nl zijn de overgangsnormen digitaal terug te vinden. Mochten er naar aanleiding van de overgangsnormen vragen zijn, dan

Nadere informatie

Notitie Bevorderingsnormen Schooljaar

Notitie Bevorderingsnormen Schooljaar Notitie Bevorderingsnormen Schooljaar 2018-2019 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding, begrippenlijst 3 2. Algemene gang van zaken bij de bevordering 4 3. Aanvullende uitgangspunten 5 3.1. Eerste leerjaar 5 3.2.

Nadere informatie

Profielkeuze 3 (t) VWO. 22 november 2018

Profielkeuze 3 (t) VWO. 22 november 2018 Profielkeuze 3 (t) VWO 22 november 2018 Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) Doel: Op zoek gaan naar het meest geschikte profiel toekomst Hulpmiddelen: Keuzebegeleidingsmethode: Profielkiezer Digitaal

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING KLAS 3

KEUZEBEGELEIDING KLAS 3 KEUZEBEGELEIDING KLAS 3 2013-2014 Afdelingsleiders Decanen dhr. drs. G.C. Zijlstra (vwo) en dhr. R de Boef (havo) mw. E. de Neef en mw. drs. A.C.R.I. Govaarts Mentoren 3A mw. E.A.M. van Veen 3GA dhr.

Nadere informatie

Overgangsnormen Lyceum Elst

Overgangsnormen Lyceum Elst Lyceum Elst leren voor het leven Auditorium 3 Postbus 187 6660 AD ELST (gld) Telefoon: (0481) 36 29 20 website: www.lyceumelst.nl E-mail: info@lyceumelst.nl Overgangsnormen Lyceum Elst 2016-2017 Document

Nadere informatie

Informatieavond. 4 havo

Informatieavond. 4 havo Informatieavond 4 havo Programma 19u30 inleiding 20u15 pauze 20u30 kennismaken met mentor Organisatie rector dhr. T. Oudejans conrector onderwijs, bedrijfvoering en financiën dhr. A. Plevoets afdelingsleider

Nadere informatie

Overgangsnormen (m.i.v. schooljaar ) Voor alle leerjaren geldt:

Overgangsnormen (m.i.v. schooljaar ) Voor alle leerjaren geldt: Overgangsnormen (m.i.v. schooljaar 2016-2017) Voor alle leerjaren geldt: Er worden in het schooljaar 3 rapporten verstrekt. Op de rapporten worden de rapportcijfers, ook die van de voorgaande rapporten,

Nadere informatie

Overgangsregeling schooljaar

Overgangsregeling schooljaar Overgangsregeling Schooljaar 2016-2017 Algemeen: Een leerling kan als regel niet in twee opeenvolgende leerjaren doubleren. Bij wijze van uitzondering is dit soms mogelijk. Dit ter beoordeling aan de schoolleiding.

Nadere informatie

rapport 1 R1, r1 * rapport 2 R1, R2, r2 * rapport 3 R1, R2, R3, r3 *

rapport 1 R1, r1 * rapport 2 R1, R2, r2 * rapport 3 R1, R2, R3, r3 * Overgangsnormen (m.i.v. schooljaar 2016-2017) Voor alle leerjaren geldt: Er worden in het schooljaar 3 rapporten verstrekt. Op de rapporten worden de rapportcijfers, ook die van de voorgaande rapporten,

Nadere informatie

Rapportage en bevordering

Rapportage en bevordering Rapportage en bevordering Cijfers inzien door ouders Ouders hebben de mogelijkheid om de cijfers van hun zoon of dochter in magister, ons cijferprogramma, in te zien. De ouders ontvangen daarvoor een persoonlijke

Nadere informatie

Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo

Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo 29-01-2013.................................................................. Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo Wim Krijbolder Inhoudsopgave 1. Rapportage en Rapportvergaderingen

Nadere informatie

Studiewijzer. 11havo5

Studiewijzer. 11havo5 Studiewijzer 11havo5 2018 /2019 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor klas 11havo-5. Lees de studiewijzer goed door en stel je op de hoogte van belangrijke data. De mentor neemt de studiewijzer

Nadere informatie

Bevorderingsnormen en eindcijferberekeningen. Schooljaar

Bevorderingsnormen en eindcijferberekeningen. Schooljaar Bevorderingsnormen en eindcijferberekeningen Schooljaar 2016-2017 29 september 2016 INHOUDSOPGAVE 1. Rapporten en cijfers... 3 2. Bevorderingsnormen 2.1. Leerjaar 1... 4 2.2. Leerjaar 2... 5 2.3. Leerjaar

Nadere informatie

Overgangsnormen

Overgangsnormen 2017-2018 Overgangsnormen Inhoudsopgave Cijferoverzichten... 2 Overgangsnormen... 2 Overgangsnormen havo en vwo... 2 Overgangsnormen leerjaar 1 (havo) naar leerjaar 2 (havo)... 2 Opstroom havo 1 naar vwo

Nadere informatie

bevorderingsnormen klas 1, 2 en 3 de GSG Leo Vroman

bevorderingsnormen klas 1, 2 en 3 de GSG Leo Vroman bevorderingsnormen klas 1, 2 en 3 de GSG Leo Vroman 1 algemeen gedeelte 1.1 rapportage Gedurende het schooljaar worden de resultaten van de leerlingen opgeslagen in de cijferadministratie van de school.

Nadere informatie

REGELING SCHOOLEXAMEN TWEEDE FASE HAVO en VWO versie 31 juli Begripsbepaling Organisatie van het schoolexamen 2

REGELING SCHOOLEXAMEN TWEEDE FASE HAVO en VWO versie 31 juli Begripsbepaling Organisatie van het schoolexamen 2 REGELING SCHOOLEXAMEN TWEEDE FASE HAVO en VWO Inhoudsopgave Philips van Horne versie 31 juli 2016 pagina 1. Begripsbepaling 2 2. Organisatie van het schoolexamen 2 2.1. Algemene bepalingen 2 2.2. Verschillende

Nadere informatie

Bevorderingsreglement Onderbouw

Bevorderingsreglement Onderbouw Bevorderingsreglement Onderbouw Schooljaar 2016-2017 Aan de leerlingen in de leerjaren 1 t/m 3, Om je succesvol naar je diploma te begeleiden, krijg je niet alleen uitleg en begeleiding, maar wordt er

Nadere informatie

Aan: Ouders/verzorgers/leerlingen van Almere College Kampen Van: Rein Westrik Betreft: Overgangsnormen vmbo, havo, vwo

Aan: Ouders/verzorgers/leerlingen van Almere College Kampen Van: Rein Westrik Betreft: Overgangsnormen vmbo, havo, vwo Aan: Ouders/verzorgers/leerlingen van Almere College Kampen Van: Rein Westrik Betreft: Overgangsnormen vmbo, havo, vwo 2017-2018 Geachte ouders/verzorgers, beste leerlingen, In dit document staan onze

Nadere informatie

Reglement bevordering Het Stedelijk Lyceum, locatie Kottenpark

Reglement bevordering Het Stedelijk Lyceum, locatie Kottenpark Reglement bevordering Het Stedelijk Lyceum, locatie Kottenpark Schooljaar 2018/2019 Inhoudsopgave I. Algemeen... 2 II. Algemene bepalingen..... 3 III. Bevordering in de onderbouw naar het tweede en derde

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN

OVERGANGSNORMEN OVERGANGSNORMEN 2018-2019 Inhoudsopgave Procedure 3 Bevorderen 3 Doubleren 3 Opstromen 3 Algemene aanwijzingen en uitgangspunten 5 Overgangsnormen: klas 1 naar klas 2 7 Algemene bepalingen 7 Algemene eisen

Nadere informatie

Rapportage Overgangsnormen Overgangsvergaderingen havo-vwo

Rapportage Overgangsnormen Overgangsvergaderingen havo-vwo Rapportage Overgangsnormen Overgangsvergaderingen havo-vwo Naam notitie/procedure/afspraak Eigenaar/portefeuillehouder Rapportage Overgangsnormen Overgangsvergaderingen binnen havo-vwo Wim Krijbolder Versienummer

Nadere informatie

Notitie Bevorderingsnormen Schooljaar

Notitie Bevorderingsnormen Schooljaar Notitie Bevorderingsnormen Schooljaar 2019-2020 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding, begrippenlijst 3 2. Algemene gang van zaken bij de bevordering 4 3. Aanvullende uitgangspunten 5 3.1. Eerste leerjaar 5 3.2.

Nadere informatie

Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo

Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo Schooljaar 2015-2016.................................................................. Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo Naam notitie/procedure/ afspraak Eigenaar/portefeuillehouder

Nadere informatie

Informatieavond HAVO 4. Welkom

Informatieavond HAVO 4. Welkom Informatieavond HAVO 4 Welkom Informatieavond 4 havo Programma informatieavond Ons motto Voorstellen / rol van mentor Bovenbouw: het karakter van de 4 e klas Belangrijke data dit jaar Organisatorische

Nadere informatie

Bevorderingsnormen Oktober 2018

Bevorderingsnormen Oktober 2018 Bevorderingsnormen Oktober 2018 Inhoud Bevorderingsnormen brugklas naar 2 e klas... 3 De mavo/havo brugklas... 3 De havo/vwo brugklas... 3 De vwo tto-allround klas... 4 Bevordering van 2e klas naar 3e

Nadere informatie

Bevorderingsrichtlijnen VWO

Bevorderingsrichtlijnen VWO Bevorderingsrichtlijnen VWO Bevorderingsrichtlijnen brugklas vwo havo Een leerling wordt bevorderd naar 2 atheneum als is voldaan aan elk van de volgende 3 voorwaarden: 1. Hij/zij heeft voor de vakken

Nadere informatie

Overgangsnormen Determinatie

Overgangsnormen Determinatie Overgangsnormen Determinatie 23 Overgangsnormen Rapportcijfers en eindcijfers onderbouw en middenbouw (leerjaar 1 en 2 plus 3 havo en 3 vwo) Het schooljaar wordt opgedeeld in vier perioden. Per periode

Nadere informatie

Reglement bevordering Het Stedelijk Lyceum, locatie Kottenpark

Reglement bevordering Het Stedelijk Lyceum, locatie Kottenpark Reglement bevordering Het Stedelijk Lyceum, locatie Kottenpark Schooljaar 2016/2017 Inhoudsopgave I. Algemeen... 2 II. Algemene bepalingen..... 3 III. Bevordering in de onderbouw naar het tweede en derde

Nadere informatie

bevorderingsnormen klas 1, 2 en 3 de GSG Leo Vroman

bevorderingsnormen klas 1, 2 en 3 de GSG Leo Vroman bevorderingsnormen klas 1, 2 en 3 de GSG Leo Vroman 1 algemeen gedeelte 1.1 rapportage Gedurende het schooljaar worden de resultaten van de leerlingen opgeslagen in de cijferadministratie van de school.

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3

KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3 KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3 2014-2015 Belangrijke data i.v.m. profielkeuze schooljaar 2014 2015 9 dec. Ouderavond 10 dec. Mentoravond 26-30 jan. Elke derde klas gaat één dag op keuzedag 2 feb

Nadere informatie

Bevorderingsnormen. Locatie Stationslaan. scholengemeenschap voor VMBO HAVO Atheneum Gymnasium

Bevorderingsnormen. Locatie Stationslaan. scholengemeenschap voor VMBO HAVO Atheneum Gymnasium scholengemeenschap voor VMBO HAVO Atheneum Gymnasium In dit document wordt beschreven wanneer een leerling is bevorderd naar een volgend schooljaar. Bij situaties waarin de regeling niet voorziet beslist

Nadere informatie

ST. ALOYSIUS COLLEGE OVERGANGSNORMEN 2015-2016

ST. ALOYSIUS COLLEGE OVERGANGSNORMEN 2015-2016 ST. ALOYSIUS COLLEGE OVERGANGSNORMEN 2015-2016 Inhoud Algemene aanwijzingen en uitgangspunten 3 Bevorderingsnorm klas 1 MAVO en HAVO 5 Bevorderingsnorm klas 2 MAVO en HAVO 6 Bevorderingsnorm klas 3 MAVO

Nadere informatie

Bevorderings- en instroomrichtlijnen. Carmelcollege Gouda

Bevorderings- en instroomrichtlijnen. Carmelcollege Gouda Bevorderings- en instroomrichtlijnen Carmelcollege Gouda voor ouders, leerlingen en docenten Carmelcollege Gouda, versie 3.2 een bundel voor ouders, leerlingen en docenten Maart 2015 1 Inhoud 1 Bevorderingsrichtlijnen

Nadere informatie

Mentor 3 HAVO/VWO 3HV1. Julia van Orsouw

Mentor 3 HAVO/VWO 3HV1. Julia van Orsouw Mentor 3 HAVO/VWO 3HV1 Julia van Orsouw Coördinatoren bovenbouw Leerjaar 3 Leerjaar 4 William Gooren Truus Hesen Leerlingbegeleiding Sonia Pauptit Monique Uges Marijn Bernards Marjo Vullings Leerjaar 3!!!

Nadere informatie

Overgangsnormen

Overgangsnormen Overgangsnormen 2016 2017 UITGANGSPUNTEN VOOR ALLE LEERJAREN Op de CSB worden drie niveaus aangeboden: Vwo-niveau (bovenbouw), Havo-niveau en Mavo-niveau. De leerlingen zijn zoveel mogelijk op hun niveau

Nadere informatie

Een leerling die doubleert mag in het tweede jaar in dezelfde klas niet in het bespreekgebied

Een leerling die doubleert mag in het tweede jaar in dezelfde klas niet in het bespreekgebied Overgangsnormen UITGANGSPUNTEN VOOR ALLE LEERJAREN Op de CSB worden drie niveaus aangeboden: Vwo-niveau (bovenbouw), Havo-niveau en Mavo-niveau. De leerlingen zijn zoveel mogelijk op hun niveau ingedeeld.

Nadere informatie