DE GEVANGENIS DOSSIER - NDG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE GEVANGENIS DOSSIER - NDG"

Transcriptie

1 Journées Nationales de la prison NATIONALE DAGEN VAN DE GEVANGENIS À QUOI SERT (VRAIMENT) LA PRISON? WELK NUT HEEFT DE GEVANGENIS (ECHT)? DOSSIER - NDG

2 Dit dossier is gemaakt door het comité van de Nationale Dagen van de Gevangenis. Het doel is om inzichten en hulpmiddelen te bieden voor het organiseren of deelnemen aan een evenement als onderdeel van de 2018 NDG.

3 À QUOI SERT (VRAIMENT) LA PRISON? WELK NUT HEEFT DE GEVANGENIS (ECHT)? 5 de EDITIE VAN DE NATIONALE DAGEN VAN GEVANGENIS (NDG) Van 16 november tot 1 december 2018 De Nationale Dagen van de Gevangenis (JNP) zijn bedoeld om de aandacht te vestigen op de gevangenissen door middel van vele culturele evenementen. NDG vindt overal in België plaats van 16 november tot 1 december Het thema voor de 5e editie : «Wat is (echt) de gevangenis?» is een vraag die de wereld van binnen met de wereld van buiten verbindt. NDG zijn bedoeld als een plaats waar de stem van gedetineerden kan worden gehoord en in het publieke debat kan worden gebracht. In dit dossier willen we het woord geven aan de gedetineerden. Hun getuigenissen werden anoniem gemaakt. We hebben ook een plek gewijd aan het woord van de mensen die op het terrein werken. NDG wil ook een forum bieden waar de stem van de gedetineerden kan worden gehoord en in het openbare debat kan worden gebracht. Voor de 5e editie zullen de NDG het thema in de media, de wetenschappelijke, juridische en politieke kringen maar ook bij het gevangenispersoneel, gedetineerden en de publieke opinie onder de aandacht brengen.

4 DE TITEL «Wat is (echt) de gevangenis?» Nodigt uit tot een lezing op een tweede niveau met de nadruk op een verborgen boodschap, maar ook op subtiliteiten, nuances voorbij de vooroordelen. De poster Waarvan het beeld geïnspireerd is door een onmogelijke figuur, roept de complexiteit op van een puzzel die symbool staat voor het Belgische gevangenissysteem. Door optische speling begrijpt men dus niet hoe men dit systeem kan komen.

5 In een opinie bijdrage die in augustus werd gepubliceerd in de krant De Standaard, nodigde Serge Rooman, directeur van het opleidingscentrum voor gevangenispersoneel ons uit om na te denken over onze geloofwaardigheid als samenleving naar aanleiding van de overbevolking in gevangenissen : De gevolgen ervan zijn in elk aspect van de strafuitvoering negatief voelbaar. [ ] Al te vaak worden deze toestanden in direct verband gebracht met syndicale acties. [ ] De minimale dienstverlening [wordt momenteel door het personeel ervaren] als een uitholling van hun stakingsrecht. Toch is er meer aan de hand dan enkel deze belangentegenstelling. Het gaat in de grond over het respect dat men [als samenleving] heeft of wil hebben voor rechtstaat zelf. Hoe kon in de afgelopen stakingsperiode [22 dagen lang] de wet zo met de voeten getreden worden? Laten we niet vergeten dat ook gedetineerden burgers zijn met rechten die wettelijk verankerd zijn. En dat juist het respecteren van deze rechten ons onderscheidt van andere samenlevingen [ ] Het gaat dus niet alleen over wat veroordeelde burgers hebben mispeuterd. Het gaat ook over ons. [ ]. Onze geloofwaardigheid als vrije burgers die de rechtsstaat koesteren, staat hier op het spel. Wat me nog meer verontrust, is de stilte van de beroepsgroep die van rechtswege instaat voor de controle op de gevangenissen te bezoeken, om te kijken en te ervaren wat er echt gebeurt met burgers achter de muren. Waarom blijft het zo stil in onze democratische rechtstaat? Dit advies nodigt elke burger uit zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen, om als lid van een gemeenschap de zorg voor de gevangenisinstelling op te brengen, maar ook om te kijken naar wat daar gebeurt, naar de evolutie. Wat is de betekenis van de gevangenisstraf? De samenleving beschermen? Een vraag die gepaard gaat met een noodzakelijke fundamentele reflectie en waar we met de Nationale Dagen van de Gevangenis willen bij stil staan.

6 «Sommige mensen moeten voor hun eigen bescherming en zeker ook voor de bescherming van de maatschappij een tijdlang uit de groep gehaald worden. Maar ik denk niet dat het de bedoeling kan zijn om iemand levenslang te verwijderen. Een gedetineerde zit zijn straf uit en heeft dan het recht om zijn leven weer op te nemen. Maar onze samenleving is puriteins en onbarmhartig, vanuit een onredelijke angst. De terreur en radicalisering hebben er mee toe geleid dat de maatschappij heel wantrouwig is gaan kijken naar gedetineerden. Gevangenen lijken het niet meer goed te kunnen maken. Straffen worden uitgesproken zonder aan mogelijk herstel te denken. Rond het hele gevangeniswezen hangt een taboe. Voor mij zijn gevangenissen een noodzakelijk kwaad. Ze zijn opgericht door de samenleving, net als ziekenhuizen, bejaardentehuizen en psychiatrische inrichtingen. Ook dat zijn instellingen, gecreëerd door de samenleving om mensen in onder te brengen die daar niet altijd graag naartoe willen. Ik denk dat het de plicht van de maatschappij is om over die instellingen te waken. De samenleving moet contact houden met de gevangenen, sterker nog, hen mee klaarstomen om weer aan te sluiten bij de groep.». Leo De Weerdt

7 De Basiswet Artikel 9 van de Basiswet en de rechtspositie van gevangenen bepaalt dat Het strafkarakter van de vrijheidsstraf bestaat uitsluitend in het geheel of gedeeltelijk verlies van de vrijheid van komen en gaan en de daarmee onlosmakelijk verbonden vrijheidsbeperkingen. De tenuitvoerlegging van de vrijheidsstraf wordt gericht op het herstel van het door het misdrijf aan de slachtoffers aangedane onrecht, op de rehabilitatie van de veroordeelde en op de geïndividualiseerde voorbereiding van zijn reïntegratie in de vrije samenleving. «Ja, er zijn mensen die een bepaalde straf krijgen wat totaal nutteloos is. Ja, die rechters die geven die straf omdat het in de wet staat. Maar die denken ook niet na, waarom moet die man zoveel jaren in de gevangenis zitten? Want die hadden ze bijvoorbeeld een taakstraf kunnen 9 geven, want die mogelijkheid is er, of weet ik veel, ze moeten maar iets anders bedenken. Er moet gestraft worden, maar ze straffen zowel de familie, maar ook de maatschappij. Want die moet de kosten betalen. En er verandert niets in goede. Daar is geen verbetering in in het menselijk wezen op dat moment.»(17/1). «En Ja nu ik ben gewoon van binnen te zitten, dus daar word ik niet beter van. Als je in een gevangenis zit dan moet je ervan leren, om het niet meer te doen. Maar dat is het niet. Dat zie je: mensen komen steeds terug»(8/12). «Een straf moet ervoor zorgen dat je het niet nog een keer doet; je moet er wel iets van leren van die straf. Maar nu als je in de gevangenis zit, [ ] leer je nog ergere dingen. Je krijgt hier ook eigenlijk geen hulp. [ ] De begeleiding is eigenlijk belangrijker dan de straf» (8/12). «Maar het is gewoon zo dat mensen die, ik zal zeggen, zeker meer dan 5 jaar in de gevangenis hebben gezeten, die zijn zo geconditioneerd, die gaan weer terug hervallen in oude gewoontes en dat leidt meestal terug naar de gevangenis. Dat kost de maatschappij een pak geld in plaats van die mensen klaar te maken voor in die maatschappij te leven en de juiste conclusies te leren trekken. Want anders krijg je een terugstroom, ik heb dat genoeg gezien» (16/2)

8 «We worden criminelen omdat de regering de armen in de samenleving niet voldoende helpt. [ ]»(15/12). «Wij zijn goed genoeg om minderwaardige jobs te doen, wij hebben het moeilijk om aan betere jobs te geraken. Dat is erg frustrerend (5/12). Want wat ook de situatie is omdat iemand veroordeeld is, is omdat hij een wet heeft overtreden. Maar dat is uit iets gekomen. Er is niemand die zegt: Ik ga vandaag de wet overtreden. De meeste mensen die hier zitten, wat ik geobserveerd heb, die zitten hier door een situatie waarin ze zaten waar ze gepakt zijn en waarvoor ze veroordeeld zijn» (17/1). Extraits de Naar een nieuwe Brusselse gevangenis Gedetineerden denken mee Naessens, L., De Koster, K. & Segaert, F. (2017) Naar een nieuwe Brusselse gevangenis. Gedetineerden denken mee, Brussel: Odisee/ Vrije Universiteit Brussel. Sinds begin september maak ik, als katholieke aalmoezenier, met drie gedetineerden een imaginaire wandeling. We lezen samen het boek De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry en we volgen het hoofdpersonage op zijn tocht. Hij stapt 800 km om zijn ex collega, die stervende is, nog een bezoek te brengen. Onderweg komt hij zichzelf en zijn levensvragen tegen. Voor wie zou jij bereid zijn om 800 km te stappen en waarom? Met deze vraag gingen wij vanuit de gevangenis mee op wandel. De vragen en gedachten van het hoofdpersonage werden op het leven van de gedetineerden gelegd. Er ontstonden boeiende dialogen. -Er is bovendien te weinig tijd om te luisteren. De dingen die ik vertel maar niet bij het personage van het dossier passen worden niet meer opgepakt. Als ik aandacht vraag voor een pijnlijk moment in mijn leven wordt dat manipulatie genoemd. Alsof ik alles verwerkt heb en alleen het slechte in mij echt is. -Om te overleven moet je hier een muur bouwen, een schild. Zonder muur kan je niet overleven in een gevangenis. Die muur is er altijd. Ook als we alleen zijn in onze cel. Zolang anderen me helemaal vast zetten in het beeld van dat pikzwarte mannetje zet ik mezelf vast achter mijn schild. Enkel in een vertrouwensrelatie kan ik wat kijkgaatjes maken in die muur.

9 -Maar die muur maakt ons ook erg eenzaam. Uit schrik voor die eenzaamheid maak ik soms een deur in mijn muur. Maar het zijn vaak niet de juiste mensen die dan door die deur naar binnen komen. -Achter die muur groeit een soort onverschilligheid die je doet slikken. Maar dat slikken is gevaarlijk. Dan komt er een tikkende tijdbom gevuld met woede, pijn en frustraties achter de muur te liggen. Siska Deknudt Aalmoezenier Beveren

10 Gevangenissen in de media De basiswetgeving vraagt om reflectie over de werking van de gevangenisinstelling, inclusief de herintegratie van gedetineerden. Gedurende 2018, werden we geconfronteerd met een aantal trieste incidenten uit de gevangeniswereld. Er was de schietpartij in Luik waarbij vier mensen om het leven kwam. Dit tragische feit bracht terug de discussie opgang over de rampzalige begeleiding voor de gevangeneni. Bovendien kampt de gevangenissector met structurele problemen zoals verouderde infrastructuur, overbevolking in de gevangenissen en onderbezet van personeel. De sector wordt geconfronteerd met sociale conflicten. Hoe kan een gevangenisstraf in dergelijke omstandigheden nog zinvol zijn? Tekening in een cel van een gedetineerde

11 De vraag naar de betekenis en de zin van de gevangenisstraf is terecht. Pieter De Witte, onderzoeker aan het Centrium voor Religie, Ethiek en Detentie van de KUL en het Leuvens Instituut voor Criminologie (LINC), schrijft hierover in een opiniebijdrage in krant De Standaard, naar aanleiding van de gebeurtenissen in Luik in mei «Het is niet zo dat de criminologische wetenschap de destructieve effecten van het gevangenisverblijf ontdekt heeft in de loop van de 20ste eeuw, en dat we geduldig moeten wachten tot die inzichten doorsijpelen in het politieke niveau. [ ]. Tragisch dus om vast te stellen dat wanneer er een veiligheidsprobleem is, heel wat politici alleen als honden van Pavlov kunnen blaffen dat we mensen langer moeten opsluiten (in de schadelijke omgeving waarvan we weten dat ze uiteindelijk nog meer veiligheidsproblemen zal creëren) Algemene vooruitzichten.». Een debat over het gevangeniswezen is broodnodig in een land waar 57,6 procent van de ex-gedetineerden recidiveert, dat werd geconstateerd in een eerste grootschalige studie over recidivecijfers in België. Bovendien blijven problematieken zoals overbevolking, heropsluiting, detentieschade en radicalisering uiterst actueel. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) veroordeelde België al meerdere malen voor de erbarmelijke toestand van haar gevangeniswezen. De meest recente veroordeling dateert van mei Toen verwees het EHRM naar de mensonterende omstandigheden van detentie, die een inbreuk zijn op artikel 3 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens: Niemand mag worden onderworpen aan folteringen of aan onmenselijke of vernederende behandelingen of straffen. Er werd onder andere geconstateerd dat gevangenen in trio- of duocellen te weinig privéruimte hebben, dat gedetineerden te weinig tijd buiten de cel doorbrengen en dat er geen afgesloten toilet in de cel aanwezig is. EHRM veroordeelde België in een ander arrest ook voor de structurele problematiek van de lamentabele opsluitingen van mensen met een psychiatrische aandoening of mentale beperking in penitentiaire inrichtingen. Als remedie tegen de problematiek van de overbevolking bouwt België nu in sneltempo nieuwe megagevangenissen. Zo kreeg de gevangenis in Haren, na veel discussie, een bouwvergunning. Haren wordt met plaatsen de grootste van het land.

12 Re-integratie en herstel Voorstanders van de gevangenis van Haren argumenteren dat dit gevangenisdorp mensen meer vrijheid en bewegingsruimte zal geven en dat er betere faciliteiten aanwezig zullen zijn. Hans Claus, criminoloog, voorzitter van de vzw De huizen en gevangenisdirecteur in Oudenaarde, reageert kritisch. Wij moeten blijven nadenken over de zin van detentie en welke maatschappelijke rol wij willen toedelen aan de gevangenisstraf. Als de bedoeling van detentie re-integratie en herstel is, kunnen we dat niet bereiken door gedetineerden af te zonderen in hun micro-getto s of gevangenisdorpen. Ik kon het bijna niet geloven toen ik de plannen van de nieuwe gevangenissen, die in 2010 werden voorgesteld, onder ogen kreeg. Dit waren simpelweg kopieën van de 19de -eeuwse modellen. Die gevangenissen werden toen gebouwd om ezinning, eenzame afzondering en gebed te bewerkstelligen. Nu ligt de focus op re-integratie, normalisering, herstel, participatie en responsabilisering van de gedetineerde. De basiswet van 12 januari 2005 betreffende het gevangeniswezen en de rechtspositie van gedetineerden focust op individuele detentieplannen die vorm krijgen met inbreng van hulp- en dienstverlening uit de vrije samenleving. Deze doelstellingen kunnen nooit gerealiseerd worden in grootschalige gevangenissen zoals Haren, waar elke vorm van individuele assistentie op logge bureaucratie zal botsen. Architecturaal gezien zijn dit soort gevangenissen nog steeds disciplineringsinstituten. De eisen van het grote geheel zullen de individuele aanpak fnuiken.

13 De huizen Na het zien van de masterplannen voor de nieuwe gevangenissen, ben ik beginnen nadenken over alternatieven, meldt Hans Claus. Bouw liever 100 huizen in de plaats van nog eens zo een mega-gevangenis, vertelde ik aan journalisten als een reactie op de bekendmaking van de plannen. Ik ben intensief met dat idee beginnen werken en heb allerhande werkgroepen leven ingeblazen. Politici, architecten, hulpverleners, filosofen, economen, iedereen heb ik in het bedenken van dit concept betrokken. Zo is het concept van de kleinschalige detentiehuizen stilaan vorm beginnen krijgen. Kleinschalige detentiehuizen zijn huizen waarin maximum drie leefgroepen van tien gedetineerden verblijven, wat ervoor zorgt dat programma s op maat kunnen worden bedacht voor doelgroepen met verschillende noden. Voor verschillende soorten doelgroepen ontwierpen wij verschillende detentiehuizen op maat, sommige beter beveiligd dan andere. Gedetineerden worden verplicht om actief met de oorzaken van hun problemen aan de slag te gaan, en leren in groep te leven en te werken, zegt Hans Claus. Een dergelijke aanpak is momenteel niet mogelijk. Nu zit de professionele crimineel samen met iemand die bijvoorbeeld relationele problematieken heeft.

14 Maatschappelijke wisselwerking Wat heel erg belangrijk is binnen ons concept is het inkapselen van detentiehuizen in hun omgeving, waardoor een wisselwerking kan ontstaan tussen de gedetineerden en de samenleving, meldt Hans Claus. We willen ernaar streven dat detentiehuizen iets kunnen bijdragen aan de omgeving en vice versa Die detentiehuizen kunnen iets betekenen voor de buurt, je kan er een afhaalpunt starten, je kan er iets kweken, iets maken, iets herstellen. Dát geeft inhoud aan die detentie, dát is herstelgericht werken! Zo zijn gedetineerden niet enkel een last of een kostenpost. We willen ernaar streven dat detentiehuizen iets kunnen bijdragen aan de omgeving en vice versa. Door dit soort interactie kunnen gedetineerden terug re-integreren. Kleinschaligheid, differentiatie en maatschappelijke integratie, dat zijn de drie variabelen die ervoor zorgen dat detentie beter kan werken, dat is de conclusie van veel vergelijkende studies. Die drie variabelen brengen wij in de detentiehuizen samen. Naar aanleiding van de Nationale Dag van de Gevangenis ging MO* in gesprek met Hans Claus, de geestelijke vader van de kleinschalige detentiehuizen.

15 De stem van gedetineerden De stem van gevangenen wordt zelden gehoord in de wetenschap of het maatschappelijke debat. Dat is een probleem, want vaak hebben gedetineerden zelf heel goede suggesties om hun situatie of het beleid rond het gevangeniswezen te verbeteren. Katrien De Koster, «Laat de gevangenis niet zonder stem» opinie Bruzz 22/11/2017

16

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 24 JUNI 2014 P.14.0929.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.14.0929.N F A H, veroordeelde tot een vrijheidsstraf, eiser, met als raadsman mr. Jürgen Millen, advocaat bij de balie te Tongeren. I.

Nadere informatie

Strafuitvoeringsrechtbanken

Strafuitvoeringsrechtbanken Strafuitvoeringsrechtbanken Op 1 februari 2007 traden de strafuitvoeringsrechtbanken in werking. Heel wat beslissingen die vroeger door de minister van justitie genomen werden, zullen nu door een rechter

Nadere informatie

Voorwoord 13 Peter Pletincx

Voorwoord 13 Peter Pletincx Voorwoord 13 Peter Pletincx Gapen bij de gapende kloof Strafbeleid, gevangeniswezen en de weergekeerde stilte rond de legitimiteitscrisis van de vrijheidsstraf 17 Tom Daems 1. Inleiding 17 2. Schaapjes

Nadere informatie

ADVIES. Conceptwetsvoorstel wijziging regelingen inzake detentiefasering en voorwaardelijke invrijheidstelling

ADVIES. Conceptwetsvoorstel wijziging regelingen inzake detentiefasering en voorwaardelijke invrijheidstelling ADVIES Conceptwetsvoorstel wijziging regelingen inzake detentiefasering en voorwaardelijke invrijheidstelling aan de Minister voor Rechtsbescherming naar aanleiding van het verzoek daartoe bij brief d.d.

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Gevangeniswezen

Werkstuk Levensbeschouwing Gevangeniswezen Werkstuk Levensbeschouwing Gevangeniswezen Werkstuk door een scholier 1573 woorden 23 januari 2002 5,8 206 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Inleiding Het gevangeniswezen. Hoe gaat het er in de gevangenissen

Nadere informatie

maatschappijwetenschappen vwo 2018-I

maatschappijwetenschappen vwo 2018-I Opgave 2 Juridische aanpak jihadi s Bij deze opgave horen de teksten 2 en 3. Inleiding In januari 2016 gaf strafrechter Jan van der Groen een interview aan NRC Handelsblad, waarin hij zijn twijfel uitte

Nadere informatie

[1] Beste genodigden, beste laureaten,

[1] Beste genodigden, beste laureaten, [1] Beste genodigden, beste laureaten, Het ontvangen van de prijs voor de mensenrechten is een hele eer. Jullie mogen in de voetsporen treden van bekende voorgangers zoals Lieven Dupont, de vader van de

Nadere informatie

EEN PLATFORM VOOR HUMANE GEVANGENISARCHITECTUUR PRISON GEAR

EEN PLATFORM VOOR HUMANE GEVANGENISARCHITECTUUR PRISON GEAR EEN PLATFORM VOOR HUMANE GEVANGENISARCHITECTUUR Prison Gear combineert humanistische waarden met architecturaal onderzoek en houdt zo een pleidooi voor de integratie van een humanere strafuitvoering in

Nadere informatie

Strafuitvoeringsrechtbanken

Strafuitvoeringsrechtbanken Strafuitvoeringsrechtbanken Op 1 februari 2007 traden de strafuitvoeringsrechtbanken in werking. Heel wat beslissingen die vroeger door de minister van justitie genomen werden, zullen nu door een rechter

Nadere informatie

Touché vzw. De missie van Touché. Wat doet Touché? Hoe kan je Touché helpen? Financiële steun. Materiaal. Vrijwilligers in België

Touché vzw. De missie van Touché. Wat doet Touché? Hoe kan je Touché helpen? Financiële steun. Materiaal. Vrijwilligers in België Begeleiding van mensen die in de problemen komen door agressie Gevolgd door Donorinfo sinds: 2008 0477/60 54 09 info@vzwtouche.be http://www.vzwtouche.be PDF versie Doe een gift Project info De missie

Nadere informatie

Opgave 3 De burger als rechter

Opgave 3 De burger als rechter Opgave 3 De burger als rechter Bij deze opgave horen tekst 5 en de tabellen 2 en 3 uit het bronnenboekje. Inleiding Hoe behoren volgens het Nederlandse publiek veroordeelde plegers van misdrijven gestraft

Nadere informatie

Strafuitvoeringsrechtbanken

Strafuitvoeringsrechtbanken v.u.: Jos Vander Velpen, Gebroeders De Smetstraat 75, 9000 Gent foto s: Lieven Nollet Strafuitvoeringsrechtbanken Gebroeders De Smetstraat 75 9000 Gent tijdstip eerste publicatie: februari 2007 - herwerking:

Nadere informatie

Q&A s Levenslange gevangenisstraf (vragen en antwoorden)

Q&A s Levenslange gevangenisstraf (vragen en antwoorden) Q&A s Levenslange gevangenisstraf (vragen en antwoorden) 1. Hoeveel levenslanggestraften zijn er nu in NL? Op dit moment zijn er 33 mensen onherroepelijk veroordeeld tot levenslang. Dat betekent dat zij

Nadere informatie

Strafuitvoeringsrechtbanken

Strafuitvoeringsrechtbanken Strafuitvoeringsrechtbanken v.u.: Jos Vander Velpen, Gebroeders De Smetstraat 75, 9000 Gent Gebroeders De Smetstraat 75 9000 Gent foto s: Lieven Nollet tijdstip eerste publicatie: februari 2007 - herwerking:

Nadere informatie

Competentieprofiel medewerker BAAL

Competentieprofiel medewerker BAAL Het competentieprofiel is opgebouwd uit enerzijds de algemene competenties vanuit het ruime werkkader van vzw Jongerenwerking Pieter Simenon en anderzijds uit de beroepsspecifieke competenties gericht

Nadere informatie

Inhoud van het museumbezoek in relatie tot het lesprogramma

Inhoud van het museumbezoek in relatie tot het lesprogramma Geachte leerkracht, Binnenkort brengt u met uw leerlingen een bezoek aan het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen. Wanneer leerlingen denken aan het Gevangenismuseum is een link met het onderwerp boeven

Nadere informatie

Hof van Cassatie LIBERCAS

Hof van Cassatie LIBERCAS Hof van Cassatie LIBERCAS 4 2012 CASSATIEBEROEP STRAFZAKEN Strafzaken Beslissingen vatbaar voor casstieberoep Strafvordering Beslissingen uit hun aard niet vatbaar voor cassatieberoep Ontvankelijkheid

Nadere informatie

Missie De Rode Antraciet vzw

Missie De Rode Antraciet vzw Missie De Rode Antraciet vzw Elke mens maakt deel uit van de In een gevangenis is dat niet vanzelfsprekend. De Rode Antraciet vzw werkt aan een maximale interactie tussen gevangenen en de buitenwereld.

Nadere informatie

Oprichting van strafuitvoeringsrechtbanken (2004-03-31)

Oprichting van strafuitvoeringsrechtbanken (2004-03-31) Persbericht van de Ministerraad Oprichting van strafuitvoeringsrechtbanken (2004-03-31) Op voorstel van mevrouw Laurette Onkelinx, Vice-Eerste Minister en Minister van Justitie, keurde de Ministerraad

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 1336 Vragen van het lid

Nadere informatie

Achter tralies in België

Achter tralies in België Achter tralies in België Tom Daems Peter Pletincx Luc Robert Veerle Scheirs Angela van de Wiel Karen Verpoest (eds.) Achter tralies in België Tom Daems Peter Pletincx Luc Robert Veerle Scheirs Angela van

Nadere informatie

Communiceren over wetenschap. Geert Vanpaemel KU Leuven

Communiceren over wetenschap. Geert Vanpaemel KU Leuven Communiceren over wetenschap Geert Vanpaemel KU Leuven 1. Inleiding 2. Algemene aanpak 3. Tips & Tricks Negatieve berichtgeving Naamgeving pesticiden, herbiciden, insecticiden, biociden Onvoorziene ecologische

Nadere informatie

WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1. D3. KINDERRECHTENVERDRAG

WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1. D3. KINDERRECHTENVERDRAG WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1 Kinderrechten tellen voor iedereen die jonger is dan 18 jaar. Zowel kleuters van 3 jaar als jongeren van 17 worden beschermd door het Kinderrechtenverdrag. Kinderrechten

Nadere informatie

www.kinderrechtswinkel.be juni 2008 Voor kinderen die meer willen weten over de rechtbank, wetten en de rechter Voor kinderen die meer willen weten over de rechtbank, wetten en de rechter Hebben kinderen

Nadere informatie

Recidive na een rechterlijke beslissing

Recidive na een rechterlijke beslissing Recidive na een rechterlijke beslissing Nationale cijfers op basis van het Centraal strafregister Eric Maes & Luc Robert (zie artikel, pp.173-189) Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie

Nadere informatie

Leven met een dictator

Leven met een dictator Leven met een dictator Burgerschap voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs Roos Jans Inhoudsopgave Inhoud.....3 Verantwoording.....3 Leerdoelen.....4 Lesopbouw.....4 Benodigdheden...5 De les...5 Inleiding.....5

Nadere informatie

ECLI:NL:RBAMS:2017:5462

ECLI:NL:RBAMS:2017:5462 ECLI:NL:RBAMS:2017:5462 Instantie Rechtbank Amsterdam Datum uitspraak 01-08-2017 Datum publicatie 01-08-2017 Zaaknummer 13/751411-17 RK-nummer: 17/4077 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf

Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf Opdracht door een scholier 1930 woorden 14 maart 2003 6,2 18 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 0. Geef een korte argumentatie waarom jij tegen of voor de doodstraf

Nadere informatie

Het Imago van TBS in de Nederlandse samenleving. Resultaten van een representatief imago-onderzoek, Symposium 29 oktober 2015

Het Imago van TBS in de Nederlandse samenleving. Resultaten van een representatief imago-onderzoek, Symposium 29 oktober 2015 Het Imago van TBS in de Nederlandse samenleving Resultaten van een representatief imago-onderzoek, Symposium 29 oktober 2015 Een onderzoek naar het imago van (de beeldvorming rondom) TBS Waarom behoefte

Nadere informatie

Ommekeer. Niet meer worden uitgeschopt door de maatschappij. Om uitgesloten alleen te staan. Maar kunnen naar buiten komen

Ommekeer. Niet meer worden uitgeschopt door de maatschappij. Om uitgesloten alleen te staan. Maar kunnen naar buiten komen Ommekeer Niet meer worden uitgeschopt door de maatschappij Om uitgesloten alleen te staan Maar kunnen naar buiten komen En door reikende handen elkaar recht trekken Mekaar steunen in respect voor elkaar

Nadere informatie

European Prison Rules Stand van zaken in de Belgische gevangenissen

European Prison Rules Stand van zaken in de Belgische gevangenissen European Prison Rules Stand van zaken in de Belgische gevangenissen De FARAPEJ organiseert op 4 en 5 november 2016 een colloquium in Parijs met het volgende thema: Europese gevangenisregels, een hefboom

Nadere informatie

Rolnummer 3759. Arrest nr. 109/2006 van 28 juni 2006 A R R E S T

Rolnummer 3759. Arrest nr. 109/2006 van 28 juni 2006 A R R E S T Rolnummer 3759 Arrest nr. 109/2006 van 28 juni 2006 A R R E S T In zake : het beroep tot gehele of gedeeltelijke vernietiging van de artikelen 19, 35 tot 40, 102 en 103, 1, van de basiswet van 12 januari

Nadere informatie

Embargo tot de datum waarop deze toespraak wordt gehouden / toetsen aan deze datum

Embargo tot de datum waarop deze toespraak wordt gehouden / toetsen aan deze datum Bouwen aan de democratische veiligheid in Europa Ontwerptoespraak van de secretaris-generaal Brussel, woensdag 12 november 2014 Embargo tot de datum waarop deze toespraak wordt gehouden / toetsen aan deze

Nadere informatie

kracht TWEEDE WERELDOORLOG VERSUS MENSENRECHTEN

kracht TWEEDE WERELDOORLOG VERSUS MENSENRECHTEN WERKb L a D WERKBLAD met terugwerkende kracht met terugwerkende kracht TWEEDE WERELDOORLOG VERSUS MENSENRECHTEN Dit werkblad is een voorbereiding op je bezoek aan de vaste tentoonstelling Met Terugwerkende

Nadere informatie

2. Straf: de bedoeling en de werkelijkheid blz De bedoeling 2.2. De werkelijkheid

2. Straf: de bedoeling en de werkelijkheid blz De bedoeling 2.2. De werkelijkheid Inhoudsopgave 1. Misdaad en straf blz. 3 2. Straf: de bedoeling en de werkelijkheid blz. 4 2.1. De bedoeling 2.2. De werkelijkheid 3. Vrijheid na detentie blz. 5 3.1. Recidive, eens een boef altijd een

Nadere informatie

Het Socratisch Gesprek als methode voor kritisch denken

Het Socratisch Gesprek als methode voor kritisch denken Ontwerponderzoek Paper 2 Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Links Bibliografische referentie I.F. Hazewindus, drs. Filosofie Het Socratisch Gesprek als methode voor

Nadere informatie

Beste deelnemers, Versie: :20

Beste deelnemers, Versie: :20 1 Inleiding door dr. Walter Krikilion, voorzitter Werkgroep Ethiek in de Kliniek van Icuro - Symposium Ethische debatcultuur in de zorg: fictie of realiteit? 17 oktober 2014 - Hasselt Versie: 20-10-2014

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Zeven aanbevelingen. voor Minister van Justitie Annemie Turtelboom KURT, ZEVEN JAAR IN DE GEVANGENIS LEVENSLANG PAPA

Zeven aanbevelingen. voor Minister van Justitie Annemie Turtelboom KURT, ZEVEN JAAR IN DE GEVANGENIS LEVENSLANG PAPA gevangenisactiebzn_a3-affiche_dd.26.10.2011-finaal.indd 1 26-10-2011 09:55:11 KURT, ZEVEN JAAR IN DE GEVANGENIS LEVENSLANG PAPA Zeven aanbevelingen voor Minister van Justitie Annemie Turtelboom Wie achter

Nadere informatie

Samenwerking SPV PI Zwolle en ACT

Samenwerking SPV PI Zwolle en ACT FORENSISCHE PSYCHIATRIE Samenwerking SPV PI Zwolle en ACT Even voorstellen Annemarie de Vries SPV bij het ACT team Dimence Zwolle Elles van der Hoeven SPV bij de PI Zwolle locatie Penitentiair Psychiatrisch

Nadere informatie

Richard Anthone Dialogisch gesprek met Sociaal werkers

Richard Anthone Dialogisch gesprek met Sociaal werkers Dilemma-café Richard Anthone Dialogisch gesprek met Sociaal werkers 25 April 2019 Dilemma-café Mensen komen samen om zelf-ingebrachte dilemma s te bespreken Dilemma-café Volgens methodiek van moreel beraad:

Nadere informatie

Para is een oefening in luisteren naar wat niemand zegt MO*

Para is een oefening in luisteren naar wat niemand zegt MO* Para is een oefening in luisteren naar wat niemand zegt MO* Luisteren doen we tegenwoordig enkel nog naar meningen, liefst geroepen in een microfoon of in hoofdletters op een facebookpagina getypt, en

Nadere informatie

Ik heb, als minister van Binnenlandse Zaken, een groot deel van die veiligheidsketen bestuurd

Ik heb, als minister van Binnenlandse Zaken, een groot deel van die veiligheidsketen bestuurd Inleidende toespraak van minister van Justitie Annemie Turtelboom op het slotdebat van de gevangenenactie van de Bond zonder Naam, Brussel, 16 februari 2012 Ik heb, als minister van Binnenlandse Zaken,

Nadere informatie

Elk kind heeft het recht om...

Elk kind heeft het recht om... Elk kind heeft het recht om... Rechten is hetgeen je mag doen en mag hebben. Je hoeft er niet eerst iets anders voor te doen. Rechten heb je gewoon. Ook jij hebt rechten. Iedereen heeft ze. Kinderrechten

Nadere informatie

Betoog Nederlands Alternatieve straffen

Betoog Nederlands Alternatieve straffen Betoog Nederlands Alternatieve straffen Betoog door een scholier 1818 woorden 8 oktober 2001 7,6 329 keer beoordeeld Vak Nederlands 1. Onderwerp. Alternatieve straffen. 2. Stelling. Alternatieve straffen

Nadere informatie

DE COMMUNICATIE VAN DE BEROEPSUITOEFENAAR IN DE GEZONDHEIDSZORG MET DE NAASTEN VAN DE PATIËNT

DE COMMUNICATIE VAN DE BEROEPSUITOEFENAAR IN DE GEZONDHEIDSZORG MET DE NAASTEN VAN DE PATIËNT DE COMMUNICATIE VAN DE BEROEPSUITOEFENAAR IN DE GEZONDHEIDSZORG MET DE NAASTEN VAN DE PATIËNT Colloquium cel Patiëntenrechten, FOD Brussel,24-11-2017 Walter Rombouts UZ Leuven Palliatief Support team,

Nadere informatie

Taboe. Door mijn verhaal te vertellen wil ik graag het taboe verbreken, dat heerst over mensen die getraumatiseerd zijn door hun verleden.

Taboe. Door mijn verhaal te vertellen wil ik graag het taboe verbreken, dat heerst over mensen die getraumatiseerd zijn door hun verleden. Taboe Door mijn verhaal te vertellen wil ik graag het taboe verbreken, dat heerst over mensen die getraumatiseerd zijn door hun verleden. Sommigen hebben er angst-, dwangmatige of psychische stoornissen

Nadere informatie

Dames en heren, vrijwilligers van de lokale comités, vrienden,

Dames en heren, vrijwilligers van de lokale comités, vrienden, Toespraak Gerdi Verbeet Bijeenkomst voor organisatoren van lokale herdenkingen en vieringen Amersfoort, 11 november 2017 Dames en heren, vrijwilligers van de lokale comités, vrienden, Vandaag vieren we

Nadere informatie

De organisatie van vorming, opleiding en arbeidstoeleiding als voorbereiding sociale re-integratie in Vlaamse gevangenissen

De organisatie van vorming, opleiding en arbeidstoeleiding als voorbereiding sociale re-integratie in Vlaamse gevangenissen De organisatie van vorming, opleiding en arbeidstoeleiding als voorbereiding sociale re-integratie in Vlaamse gevangenissen Promotor: Prof.dr. S.Snacken Onderzoekers: Hanne Tournel en Anne De Ron 1 Vanuit

Nadere informatie

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN GEBED OM VERGEVING De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus van elke viering een belangrijke betekenis en functie. De afstand die in het dagelijkse leven tussen God en mens

Nadere informatie

Vzw De Lork Vzw Beschut Wonen De Lariks. Lieve Dekempeneer STUDIEDAG GIBBIS

Vzw De Lork Vzw Beschut Wonen De Lariks. Lieve Dekempeneer STUDIEDAG GIBBIS Vzw De Lork Vzw Beschut Wonen De Lariks Lieve Dekempeneer 1 Ø Vzw De Lork - sector personen met een beperking - Vaph - Verblijf - Dagactiviteiten (ontmoeten werken leren) - Mobiele ondersteuning Ø Vzw

Nadere informatie

Netwerk Samenleving & Detentie

Netwerk Samenleving & Detentie Netwerk Samenleving & Detentie WIE WE ZIJN EN WAT WE WILLEN? Foto: Lieven Nollet De manier waarop een samenleving het strafbeleid en de strafprocedures organiseert, bepaalt of ze wel of niet fatsoenlijk

Nadere informatie

Scenario s voor de gevangenis van de toekomst

Scenario s voor de gevangenis van de toekomst Scenario s voor de gevangenis van de toekomst Tom Vander Beken Studiedag Justitie 2020. Brussel, 3 maart 2016 t. +32 9 264 69 39 f. +32 9 264 69 71 tom.vanderbeken@ugent.be 1 Overzicht 2 1. Inleiding 2.

Nadere informatie

Toespraak Secretaris-Generaal Cloo tgv jaarlijkse herdenking Stichting Tuin van Bezinning. Warnsveld, Huis t Velde, 13 juni 2013

Toespraak Secretaris-Generaal Cloo tgv jaarlijkse herdenking Stichting Tuin van Bezinning. Warnsveld, Huis t Velde, 13 juni 2013 Toespraak Secretaris-Generaal Cloo tgv jaarlijkse herdenking Stichting Tuin van Bezinning. Warnsveld, Huis t Velde, 13 juni 2013 Dames en heren - familieleden, vrienden en collega s van een ieder die wij

Nadere informatie

Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes,

Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes, Toespraak Gerdi Verbeet Onthulling vernieuwd monument Voorhout, 3 mei 2017 Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes, Hartelijk dank dat u mij vandaag de gelegenheid geeft iets te

Nadere informatie

Zelfdoding. en depressie Praat over wat je denkt, voelt, ervaart. Praten lucht op.

Zelfdoding. en depressie Praat over wat je denkt, voelt, ervaart. Praten lucht op. Zelfdoding en depressie Praat over wat je denkt, voelt, ervaart. Praten lucht op. Alles over zelfdoding De Zelfmoordlijn tel. 02 649 95 55 www.zelfmoordlijn.be Werkgroep Verder Voor wie achterblijft na

Nadere informatie

Inhoud. Ten geleide. Avant propos. Woord vooraf. Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1: Achtergrond en oriëntatie

Inhoud. Ten geleide. Avant propos. Woord vooraf. Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1: Achtergrond en oriëntatie Inhoud Inhoud Ten geleide Avant propos Woord vooraf Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Achtergrond en oriëntatie 1 Intitiele opdracht 1.1 haalbaarheidscriteria 1.2 Definitie van het begrip integrale veiligheidszorg

Nadere informatie

Datum 18 december 2017 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over cipiers die ziek van angst zouden zijn door onveilige situaties in de gevangenissen

Datum 18 december 2017 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over cipiers die ziek van angst zouden zijn door onveilige situaties in de gevangenissen 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie sanctietoepassing en Jeugd Portefeuille Boete en Detentie

Nadere informatie

HERSTELBEMIDDELING (slachtoffer- dader bemiddeling)

HERSTELBEMIDDELING (slachtoffer- dader bemiddeling) HERSTELBEMIDDELING (slachtoffer- dader bemiddeling) DIENST Gent - Oudenaarde EEDVERBONDKAAI 285 9000 GENT DIENST Dendermonde OLV KERKPLEIN 30 9200 Dendermonde OOST-VLAANDEREN Voor wie? Slachtoffer/ daders

Nadere informatie

Prison Cloud. onlinehulp in een gesloten instelling. Congres onlinehulp voor welzijn en gezondheid 28 maart Philippe Bocklandt Dana Mariën

Prison Cloud. onlinehulp in een gesloten instelling. Congres onlinehulp voor welzijn en gezondheid 28 maart Philippe Bocklandt Dana Mariën in een gesloten instelling Philippe Bocklandt Dana Mariën Congres voor welzijn en gezondheid 28 maart 2019 Wat je mag verwachten Situering van Hulpmogelijkheden verkennen 3 concrete casussen in een gesloten

Nadere informatie

Politieagenten en gevangenisen reclasseringsmedewerkers

Politieagenten en gevangenisen reclasseringsmedewerkers Politieagenten en gevangenisen reclasseringsmedewerkers Doelen en achtergronden Deze aanbevelingen zijn bedoeld voor wijkagenten, gevangenispersoneel en reclasseringsmedewerkers. Doel van deze cursus is

Nadere informatie

Vrouwelijke gedetineerden: uitdagingen voor re-integratie. An Nuytiens

Vrouwelijke gedetineerden: uitdagingen voor re-integratie. An Nuytiens Vrouwelijke gedetineerden: uitdagingen voor re-integratie An Nuytiens Vrouwen en re-integratie Algemene factoren specifieke factoren: belang van relationele component (familie, liefdesrelaties, kinderen)

Nadere informatie

Profielkeuzevakken C&M E&M. Ak Ec Mw. Fa/Du Ak BE Mw. N&G en N&T in de vrije ruimte. Een van de volgende vakken. Een van de volgende vakken:

Profielkeuzevakken C&M E&M. Ak Ec Mw. Fa/Du Ak BE Mw. N&G en N&T in de vrije ruimte. Een van de volgende vakken. Een van de volgende vakken: Profielkeuzevakken C&M Een van de volgende vakken Ak Ec Mw E&M Een van de volgende vakken: Fa/Du Ak BE Mw N&G en N&T in de vrije ruimte verschillen Ma Geen eindexamen Niet in eindexamenklas Veel discussie

Nadere informatie

Het boek van Samuel. Ik ben begonnen met het boek van Samuel, maar het lukt me niet om verder te lezen; ik word geconfronteerd met mezelf.

Het boek van Samuel. Ik ben begonnen met het boek van Samuel, maar het lukt me niet om verder te lezen; ik word geconfronteerd met mezelf. Het boek van Samuel Ik ben begonnen met het boek van Samuel, maar het lukt me niet om verder te lezen; ik word geconfronteerd met mezelf. Ik voel me schuldig naar mezelf toe dat ik al die tijd in de sekte

Nadere informatie

TBS.^- Nederland. Ministerie van Justitie en Veiligheid t.a.v. de Minister van Rechtsbescherming de heer S. Dekker Postbus EH DEN HAAG

TBS.^- Nederland. Ministerie van Justitie en Veiligheid t.a.v. de Minister van Rechtsbescherming de heer S. Dekker Postbus EH DEN HAAG TBS.^- Nederland Ministerie van Justitie en Veiligheid t.a.v. de Minister van Rechtsbescherming de heer S. Dekker Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG Kenmerk: DIRUIT18/237/HB/svdk Groningen, 14 juni 2018 Betreft:

Nadere informatie

Voor een Europa dat de vrijheid van mensen respecteert

Voor een Europa dat de vrijheid van mensen respecteert Voor een Europa dat de vrijheid van mensen respecteert Het Europese Parlement kan een belangrijke rol spelen in het bepalen van een EU-beleid dat gebruik maakt van alternatieven voor detentie. Jij hebt

Nadere informatie

Tussentijds rapport september 2017 juni 2018

Tussentijds rapport september 2017 juni 2018 Tussentijds rapport september 2017 juni 2018 Commissie van Toezicht voor jeugdinstellingen Leuvenseweg 86, 1000 Brussel inge.schoevaerts@cvtj.be - 02 552 41 32 www.cvtj.be Jez11 September 2017 Kennismaking

Nadere informatie

ZINVOLLE DETENTIE. Knelpuntennota

ZINVOLLE DETENTIE. Knelpuntennota 1. Inleiding Onder detentie verstaan we de vrijheidsberovende straf die een persoon dient te ondergaan in de gevangenis. Volgens nationale en internationale wetgeving en verdragen is bepaald dat het inperken

Nadere informatie

Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING,

Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING, Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging,

Nadere informatie

1. een christelijk doekje voor het bloeden?

1. een christelijk doekje voor het bloeden? Samenvatting door I. 965 woorden 12 juni 2013 0 keer beoordeeld Vak Anders Vergeving 1. een christelijk doekje voor het bloeden? In de christelijke opvoeding en prediking + Bijbelse parabels wordt er veel

Nadere informatie

over de organisatie van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden

over de organisatie van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Advies over de organisatie van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Brussel, 4 juli 2012 SARWGG_Raad_20120704_HulpEnDienstverleningGedetineerden_ADV_DEF Strategische Adviesraad Welzijn Gezondheid

Nadere informatie

Bibliotheek Strafrecht Larcier... Hoofdstuk 1. Omschrijving van het onderwerp... 3

Bibliotheek Strafrecht Larcier... Hoofdstuk 1. Omschrijving van het onderwerp... 3 iii INHOUDSTAFEL Bibliotheek Strafrecht Larcier....................................... i ALGEMENE ORIËNTATIE Hoofdstuk 1. Omschrijving van het onderwerp........................ 3 Hoofdstuk 2. Actuele Belgische

Nadere informatie

Markeer de verzen eventueel met eerdergenoemde kleuren. (Bij mij is het een mix van oranje, blauw, bruin/grijs en paars.)

Markeer de verzen eventueel met eerdergenoemde kleuren. (Bij mij is het een mix van oranje, blauw, bruin/grijs en paars.) Dag 7: de ijdelheid van wijsheid Laten we beginnen met gebed. Lees langzaam Prediker 1 vers 12 t/m 18. Markeer de verzen eventueel met eerdergenoemde kleuren. (Bij mij is het een mix van oranje, blauw,

Nadere informatie

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de OVER EN UIT OVER EN UIT Welkom bij de e-training Over en uit. In deze training leer je beter om te gaan met je scheiding. Je leert hoe je het beste het nieuws van de scheiding aan je kind kan vertellen,

Nadere informatie

SEKSISME TEGENGAAN: EEN UITDAGING VOOR DE GELIJKHEID VAN VROUWEN EN MANNEN. Een woordje uitleg bij de wet tegen seksisme in de openbare ruimte

SEKSISME TEGENGAAN: EEN UITDAGING VOOR DE GELIJKHEID VAN VROUWEN EN MANNEN. Een woordje uitleg bij de wet tegen seksisme in de openbare ruimte SEKSISME TEGENGAAN: EEN UITDAGING VOOR DE GELIJKHEID VAN VROUWEN EN MANNEN Een woordje uitleg bij de wet tegen seksisme in de openbare ruimte EEN WET TEGEN SEKSISME, IS DAT NODIG? WAT IS SEKSISME, VOLGENS

Nadere informatie

SEKSISME TEGENGAAN: EEN UITDAGING VOOR DE GELIJKHEID VAN VROUWEN EN MANNEN. Een woordje uitleg bij de wet tegen seksisme in de openbare ruimte

SEKSISME TEGENGAAN: EEN UITDAGING VOOR DE GELIJKHEID VAN VROUWEN EN MANNEN. Een woordje uitleg bij de wet tegen seksisme in de openbare ruimte SEKSISME TEGENGAAN: EEN UITDAGING VOOR DE GELIJKHEID VAN VROUWEN EN MANNEN Een woordje uitleg bij de wet tegen seksisme in de openbare ruimte EEN WET TEGEN SEKSISME, IS DAT NODIG? Op je werk opmerkingen

Nadere informatie

Samen tot meer in staat! Een voorstel tot samenwerking Nederland - Albanië Januari 2016

Samen tot meer in staat! Een voorstel tot samenwerking Nederland - Albanië Januari 2016 Samen tot meer in staat! Een voorstel tot samenwerking Nederland - Albanië Januari 2016 Sh.K.B.Sh. Gevangenenzorg Albanië Postbox 270 1 Tirana, Albania +355 6820 13940 f.westerink@shkbsh.com www.shkbsh.com

Nadere informatie

Het Comité in het kort

Het Comité in het kort Het Comité in het kort Europees Comité voor de Preventie van Foltering en Onmenselijke of Vernederende Behandeling of Bestraffing (CPT) Voorkoming van mishandeling van personen beroofd van hun vrijheid

Nadere informatie

EuropEEs InstItuut voor onderzoek over de MEdItErranE En Euro-arabIschE samenwerking www.medea.be

EuropEEs InstItuut voor onderzoek over de MEdItErranE En Euro-arabIschE samenwerking www.medea.be Europees Instituut voor Onderzoek over de Mediterrane en Euro-Arabische Samenwerking www.medea.be V O O R S T E L L I N G Voor Europa is de samenwerking met haar naaste buren de Arabische en Mediterrane

Nadere informatie

De ander vergeven. les 7B FOLLOW MENTOR

De ander vergeven. les 7B FOLLOW MENTOR De ander vergeven les 7B DEEL 2B FOLLOW MENTOR Wat als je niet vergeeft? Lees nogmaals het tweede deel van het verhaal in Matt 18:23-35. Hier zien we dat de knecht die van zijn schuld werd vrijgesproken,

Nadere informatie

Het College van Burgemeester en Schepenen van de stad Brussel. Secretariaat van Overlegcommissie Departement Stedenbouw. Anspachlaan 6, 1000 Brussel

Het College van Burgemeester en Schepenen van de stad Brussel. Secretariaat van Overlegcommissie Departement Stedenbouw. Anspachlaan 6, 1000 Brussel Het College van Burgemeester en Schepenen van de stad Brussel Secretariaat van Overlegcommissie Departement Stedenbouw Anspachlaan 6, 1000 Brussel Betreft: Bezwaar bij het afleveren van een stedenbouwkundige

Nadere informatie

ZINVOLLE DETENTIE. Knelpuntennota

ZINVOLLE DETENTIE. Knelpuntennota ZINVOLLE DETENTIE ZINVOLLE DETENTIE 1. Inleiding Onder detentie verstaan we de vrijheidsberovende straf die een persoon dient te ondergaan in de gevangenis. Volgens nationale en internationale wetgeving

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij het recht hebt om je eigen rechten te kennen, hebben wij dit boekje speciaal

Nadere informatie

AUTONOMIE: HOEKSTEEN OF STRUIKELBLOK?

AUTONOMIE: HOEKSTEEN OF STRUIKELBLOK? AUTONOMIE: HOEKSTEEN OF STRUIKELBLOK? PATIËNTENRECHTEN EN ETHIEK IN DE PSYCHIATRIE AXEL LIÉGEOIS Inleiding Verschillende benaderingen van de zorgrelatie Ethische beschouwingen bij de Wet Patiëntenrechten

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag. Voor kinderen en jongeren

Kinderrechtenverdrag. Voor kinderen en jongeren Kinderrechtenverdrag Voor kinderen en jongeren 2 Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij het recht hebt om je eigen rechten te kennen, hebben wij dit boekje speciaal

Nadere informatie

Zelfmoordgedachten. Praat over wat je denkt, voelt, ervaart. Praten lucht op.

Zelfmoordgedachten. Praat over wat je denkt, voelt, ervaart. Praten lucht op. Zelfmoordgedachten Praat over wat je denkt, voelt, ervaart. Praten lucht op. Alles over zelfmoordgedachten Zelfmoordlijn 1813 Die kan je bellen, chatten of mailen als je aan zelfdoding denkt. Op de website

Nadere informatie

31 juli Onderzoek: Volkert van der G.

31 juli Onderzoek: Volkert van der G. 31 juli 2014 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen

Nadere informatie

Betreft: advies conceptwetsvoorstel wijziging regelingen inzake detentiefasering en voorwaardelijke invrijheidstelling Uw kenmerk:

Betreft: advies conceptwetsvoorstel wijziging regelingen inzake detentiefasering en voorwaardelijke invrijheidstelling Uw kenmerk: Ere-voorzitter Prof. mr. Pietervan Vollenhoven Postbus 93166 2509 AD Den Haag T 070 363 59 36 Ministerie van Justitie en Veiligheid T.a.v. de Minister voor Rechtsbescherming Zijne Excellentie de heer drs.

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijleer vwo 2008-I

Eindexamen maatschappijleer vwo 2008-I Opgave 1 Tbs ter discussie 1 maximumscore 2 beveiliging van de samenleving Voorbeeld van juiste toelichting bij beveiliging van de samenleving: In de tekst staat dat er steeds minder mensen uitstromen

Nadere informatie

De impact van elektronisch toezicht in vergelijking tot de gevangenisstraf. Een belevingsonderzoek.

De impact van elektronisch toezicht in vergelijking tot de gevangenisstraf. Een belevingsonderzoek. De impact van elektronisch toezicht in vergelijking tot de gevangenisstraf. Een belevingsonderzoek. Brussel, 21 2013 t. f. +32 9 264 69 71 e. Inhoud 2 A. Introductie B. Aandacht voor veroordeelde en huisgenoot

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijleer vwo I

Eindexamen maatschappijleer vwo I Vraag Antwoord Opgave 2 Strafrecht en volkswil Scores 14 maximumscore 2 Voorbeelden van juiste antwoorden zijn: kenmerk 1 Het zich afzetten tegen het politieke establishment / het gevestigde politieke

Nadere informatie

ribw arnhem & veluwe vallei

ribw arnhem & veluwe vallei doende Een folder over kracht, ontwikkeling en eigen regie ribw arnhem & veluwe vallei ZO = Zelf + Ontwikkeling ZO is van de cliënten. Dat moet ook wel. Want ZO staat voor jezelf ontwikkelen, voor herstellen

Nadere informatie

Meer van hetzelfde: is dat wel een goed idee?

Meer van hetzelfde: is dat wel een goed idee? Meer van hetzelfde: is dat wel een goed idee? Forumtekst Discussion Kristel Beyens a Hans Claus b Liesbeth Naessens c d Panopticon, 35 (3), 213-218 2014 Maklu ISSN 0771-1409 mei 2014 a b c d Hoogleraar,

Nadere informatie

Betoog Nederlands Alternatieve straffen (Bureau Halt)

Betoog Nederlands Alternatieve straffen (Bureau Halt) Betoog Nederlands Alternatieve straffen (Bureau Halt) Betoog door een scholier 2526 woorden 25 november 2004 6,1 62 keer beoordeeld Vak Nederlands Alternatieve Straffen effectiefst tegen jeugdcriminaliteit.

Nadere informatie

De geschiedenis van misdaad en berechting

De geschiedenis van misdaad en berechting Gevangenismuseum Module 4 Lange Leo vertelt over: De geschiedenis van misdaad en berechting Lespakket basisonderwijs; groep 5 en 6 Werkbladen voor de leerling Misdaad en berechting door de eeuwen heen

Nadere informatie

GEDRAGS KLAPPER. Samen bouwen aan positief gedrag. Leo Jans, Sarah Herteleer, Isabelle Vandevyvere en Bieke Santermans

GEDRAGS KLAPPER. Samen bouwen aan positief gedrag. Leo Jans, Sarah Herteleer, Isabelle Vandevyvere en Bieke Santermans GEDRAGS KLAPPER Samen bouwen aan positief gedrag Leo Jans, Sarah Herteleer, Isabelle Vandevyvere en Bieke Santermans Met illustraties van Josine van Schijndel De bouwstenen van deze gedragsklapper. Thema

Nadere informatie

DE STRAFUITVOERINGSRECHTBANK DE STRAFUITVOERINGSRECHTER DE MINISTER VAN JUSTITIE

DE STRAFUITVOERINGSRECHTBANK DE STRAFUITVOERINGSRECHTER DE MINISTER VAN JUSTITIE DE STRAFUITVOERINGSRECHTBANK DE STRAFUITVOERINGSRECHTER DE MINISTER VAN JUSTITIE V.U. Eric Beaucourt 9000 Gent stand januari 2018-1 I.DE STRAFUITVOERINGSRECHTBANK 1.Algemeen. De Belgische strafuitvoeringsrechtbanken

Nadere informatie

Proeftoets E2 havo

Proeftoets E2 havo Proeftoets E2 havo 5 2016 1. Een verdachte kan te maken krijgen met een aantal personen en instanties. Wat is de juiste volgorde? A. 1. de politie 2. de rechter 3. de officier van justitie. B. 1. de officier

Nadere informatie

maatschappijwetenschappen pilot havo 2015-II

maatschappijwetenschappen pilot havo 2015-II Opgave 1 De nieuwe werkwijze van jeugdgevangenissen 1 maximumscore 3 relatie tussen criminaliteit en vormingsvraagstuk met kernconcept bij vorming 1 voorbeeld uit tekst 1 om ongewenste vorming te illustreren

Nadere informatie

De nood aan een nieuw evaluatie-instrument voor de toekenning van de integratie tegemoetkoming

De nood aan een nieuw evaluatie-instrument voor de toekenning van de integratie tegemoetkoming De nood aan een nieuw evaluatie-instrument voor de toekenning van de integratie tegemoetkoming «Noodzaak is de moeder van de uitvindingen» «Als noodzaak de moeder van de uitvindingen is, dan is ontevredenheid

Nadere informatie