Scenario s voor de gevangenis van de toekomst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Scenario s voor de gevangenis van de toekomst"

Transcriptie

1 Scenario s voor de gevangenis van de toekomst Tom Vander Beken Studiedag Justitie Brussel, 3 maart 2016 t f tom.vanderbeken@ugent.be 1

2 Overzicht 2 1. Inleiding 2. Gevangenis en toekomst 3. Lessen en voorbeelden uit Nederland? 4. Toekomstverkenningen: mogelijk en zinvol? 5. Scenario s voor Conclusies

3 1. Inleiding 3 Nadenken over wat zal komen is een «natuurlijke reflex» voor een wetenschapper begrijpen impliceert verklaren en altijd toch ook wat voorspellen. Discussies over toekomst in sociale wetenschappen hebben dikwijls een groot «Madame Soleil»- gehalte. Daarom onderzoek naar hoe te denken over de toekomst (bv. Vander Beken en Verfaillie, 2010).

4 4 2. Gevangenis en toekomst - Jules Lejeune werd in 1887 geconfronteerd met grote overbevolkingsproblemen en een verouderde capaciteit en koos voor het (bij)bouwen maar met een visie voor de gevangenis van de toekomst van toen. - Welke visie hebben de beleidsmakers op: a. De doelstelling van de gevangenis (kwalitatief) b. De benodigde gevangeniscapaciteit (kwantitatief) vandaag en morgen?

5 5 a. Doelstellingen vandaag (basiswet) - Insluiting in een gevangenis van de persoon ten aanzien waarvan deze straf of maatregel is uitgesproken en ten uitvoer gelegd in psychosociale, fysieke en materiële omstandigheden die de waardigheid van de mens eerbiedigen, die het behoud of de groei van het zelfrespect van de gedetineerde mogelijk maken en die hem aanspreken op zijn individuele en sociale verantwoordelijkheid. [ ] zorg voor gedragen dat de orde en de veiligheid worden gevrijwaard. Aan geen andere beperkingen van zijn rechten onderworpen dan deze die uit de strafrechtelijke veroordeling of uit de vrijheidsbenemende maatregel voortvloeien [ ] vermijdbare detentieschade voorkomen te worden. - [ ] de vrijheidsstraf wordt gericht op het herstel van het door het misdrijf aan de slachtoffers aangedane onrecht, op de rehabilitatie van de veroordeelde en op de geïndividualiseerde voorbereiding van zijn reïntegratie in de vrije samenleving. - veroordeelden - [ ] wordt het regime aangepast aan de vereisten inzake de eerbiediging van het beginsel van het vermoeden van onschuld worden aan verdachten alle faciliteiten verleend die verenigbaar zijn met de orde en de veiligheid.

6 en morgen? 6 - Blijft de gevangenisstraf? (zie A presumption against imprisonment van de British Academy, 2014) - Blijven de doelstellingen zoals ze zijn? En voor iedereen? (en dus bv. ook voor vreemdelingen zonder wettig verblijf?) - In de straffenschaal verdwijnt de gevangenisstraf van minder dan één jaar [...] In de uitvoering van de gevangenisstraf worden maatschappelijk herstel en re-integratie opnieuw centraal gesteld [ ] Personen zonder verblijfstitel kunnen in vrijheid worden gesteld op voorwaarde dat zij in principe niet terugkeren naar België na vrijlating en verwijdering van het grondgebied. (Justitieplan, 2015: 37)

7 b. Gevangeniscapaciteit vandaag en morgen 7 Weinig toekomstverkenningen en voorspellingen (bv. Deltenre en Maes, 2000; Deltenre en Maes, 2002; Maes, 2007). Gevangenis(over)bevolking lijkt beleidsmakers te overkomen als gevolg van externe ontwikkelingen. Zie b.v. We zitten op een redelijke verhouding van gevangenen op 10 miljoen inwoners. We monitoren voortdurend wie er in de gevangenis zit. We gaan ervan uit dat de buitenwereld niet in die mate zal wijzigen dat de verhouding tussen gevangenen en niet-gevangenen grondig zal wijzigen. (Stefaan De Clerck, Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers, 2009: 24) Of toch ook een beleidsoptie? Het streefdoel moet zijn de gevangenispopulatie duurzaam te brengen onder gedetineerden. (Justitieplan, 2015: 69)

8 3. Lessen en voorbeelden uit Nederland? 8 Nederland toont veel interesse in toekomstbeelden van justitie en gevangeniswezen. Sinds 1998 beleidsneutrale capaciteitsramingen i.v.m. de behoefte aan sanctiecapaciteit door WODC (Jukebox-model, PMJ). Maar resultaten kloppen niet echt: groeiprognoses versus plotse leegstand gevangenissen. Kan gevangeniscapaciteit wel voorspeld worden? Zijn beleidsneutrale analyses zinvol?

9 3. Lessen en voorbeelden uit Nederland? 9 Moolenaar et al., 2008: 60 Smit, 2015: 86

10 4. Toekomstverkenningen: mogelijk en zinvol? 10 - Voorspellen wat de toekomst zal zijn op basis van trends en zekerheden die we vandaag kennen is niet mogelijk (er zijn teveel onzekerheden en keuzes) en niet zinvol (als alles vast ligt, heeft beleid geen zin). - Toekomstverkenningen die rekening houden met onzekerheden en met nog te maken keuzes, zijn wel mogelijk en kunnen wel zinvol zijn omdat ze aanduiden wat kan zijn (scenario s). - Scenario s als plausibele verhalen rond kritische onzekerheden. - Ook voor de toekomst(en) voor justitie (zie bv. Nederlands ministerie van Justitie, 2007)

11 5. Scenario s voor Hoewel scenario-studies het resultaat moeten zijn van grondig en methodologisch onderbouwd onderzoek, toch een «denkoefening» hoe dit zou kunnen gebeuren. - Vraag: «Hoe kan de gevangenis er uitzien?» - Als cruciale onzekerheden voor 2020 worden gekozen: de capaciteitsdruk en de invulling van de doelstelling van de opsluiting (2009: overbevolking en implementatie rechtspositie van gedetineerden). - Vier scenario s: Stad, Ghetto, Huis en Panopticon.

12 Ontvolking Scenario s voor Resocialisatie Huis Stad Panopticon Ghetto Overbevolking Incapacitatie, risico en veiligheid

13 a. Stad 13 - Grote capaciteitsdruk en overbevolkingsproblemen met nadruk op resocialisatie. - Grote sites waar heel veel verschillende mensen op een beperkte oppervlakte met elkaar samen leven als in een grootstad. - De gevangenissite is een stad op zich met verschillende functies (slaapplaatsen, gemeentehuis, winkels, werkplaatsen, ontspanningsplaatsen, gebedsplaatsen, ) - Directeurs staan als burgemeesters in voor orde en veiligheid met respect voor de rechtspostie (prison community policing). Inspraak en vertegenwoordiging van gedetineerden. - De buitenwereld heeft vertegenwoordigers op de gevangenissite (begeleiding, zorg, bezoek) en uitgebreide mobiliteit van gedetineerden (in- en uit gevangenis). - Uitdagingen: Samenlevingsproblemen van een grootstad. Bereiken van verschillende populaties. Geïndividualiseerd aanbod voor de massa. Omgaan met veiligheidsvragen van personeel en gedetineerden. Overgang van gevangenisstad naar echte stad.

14 b. Ghetto 14 - Grote capaciteitsdruk, nadruk op incapacitatie en veiligheid. - Grote sites waar heel veel verschillende mensen op een beperkte oppervlakte met elkaar worden samengebracht, vaak zonder specifieke bezigheden of persoonlijke doelstellingen. - Personeel zorgt, ook gewapend, vooral voor bewaking en veiligheid. Weinig individuele contacten en begeleiding mogelijk. Bewakingstechnologie. - Weinig maatschappelijke interesse in wat gebeurt in de gevangenis directie beslist zelf wat kan en niet kan oorlogsretoriek - directeur met militaire achtergrond. - Afgezonderd van de buitenwereld (weinig bezoek of externen aanwezig, beperkte uitgaansmogelijkheden voor gedetineerden). - Uitdagingen: Voldoende bewakingscapaciteit en veiligheidsdispositief. Verwachtingen van de uitstroom.

15 c. Huis 15 - Geen capaciteitstekort (licht of sterk teruglopende instroom) en nadruk op resocialisatie. - Iedereen alleen op cel mogelijkheden voor kleinschalige en gedifferentieerde detentie. I.p.v. opsluiting op een site die lijkt op de buitenwereld, opsluiting in de buitenwereld (bv. Huizen). - Gevangenisdirecteur heeft profiel van een directeur van een therapeutische gemeenschap. - Gedetineerden leven samen in leefgroepen op basis van hun (risico)profiel. Veel contacten tussen intra en extra muros. - Uitdagingen: Aangezien enkel «gevaarlijke» verdachten en veroordeelden worden opgesloten, blijft veiligheid en het voorzien in een goed aanbod van ondersteuning intra muros een aandachtspunt. -

16 d. Panopticon 16 - Geen echte capaciteitsproblemen (nieuwbouw, stabiliserende of licht teruglopende instroom), maar vooral nadruk op incapacitatie en veiligheid. - Opsluiting op grote en soms ook kleine sites in behoorlijke detentiecondities. - Directeur is een manager uit de private veiligheid. Grote discretionaire bevoegdheid directie. - Gevangenen getaxeerd op basis van hun risicoprofiel. Weinig participatie of inbreng van gedetineerden of permeabiliteit. Grote rol technologie bij opsluiting (controle/mobiliteit) en detentiecondities (contact buitenwereld, ). - Uitdagingen: Perspectief en inhoud van detentie. Draaideurgedetineerden.

17 5. Conclusie 17 - Denken over toekomst voor het Belgische strafbeleid en gevangeniswezen. Waarom, wat en hoeveel bouwen? - Toekomstverkenningen zijn zinvolle beleidsinstrumenten op voorwaarde dat ze ruimte laten voor keuze en onzekerheid (zoals scenario s). - Wat doen we in een wereld met gevangenissen die eruit zien als een stad, ghetto, huis of panopticon?

18 Exit 18 De toekomst ligt breed open. Zij hangt van ons af, van ons allemaal. Zij hangt af van wat wij en vele andere mensen doen en zullen doen; vandaag, morgen en overmorgen. En wat we doen en zullen doen, hangt opnieuw van ons denken af, en van onze wensen, verzuchtingen en angsten. Alles hangt af van hoe wij de wereld zien en hoe wij de mogelijkheden van de toekomst beoordelen. (Karl Popper, 2003)

19 Referenties 19 British Academy for the Humanities and Social Sciences (2014). A presumption against imprisonment. Social order and social values. London: The British Academy. Ministerie van Justitie (2007). Justitie over morgen. Scenario s en strategieën voor Den Haag: Ministerie van Justitie. Moolenaar, D., Diephuis, B., van Gammeren-Zoeteweij, M., Kalidien, S., Leertouwer, E., van Tulder, F. (2008). Capaciteitsbehoefte justitiële ketens Beleidsneutrale ramingen. Den Haag: Ministerie van Veiligheid en Justitie, WODC en Raad voor de Rechtspraak. Smit, P. (2015). Capaciteitsbehoefte Justitiële Ketens t/m Beleidsneutrale ramingen. Den Haag: Ministerie van Veiligheid en Justitie, WODC en Raad voor de Rechtspraak Vander Beken, T. (2009). Vrijheidsberoving en strafbeleid: scenario s voor de toekomst. In: Daems, T., Pletincx, P., Robert, L., Scheirs, V., van de Wiel, A. en Verpoest, K. (eds.). Vrijheidsberoving en strafbeleid: scenario's voor de toekomst, Gent: Academia Press, Vander Beken, T. en Verfaillie, K. (2010). Assessing European futures in an age of reflexive security. Policing & Society, 2010, 20(2),

Inhoud. 1. De kunst van de omgevingsanalyse. 2. Scenario s: onzekerheden aanvaarden én gebruiken. 3. Georganiseerde criminaliteit in 2015

Inhoud. 1. De kunst van de omgevingsanalyse. 2. Scenario s: onzekerheden aanvaarden én gebruiken. 3. Georganiseerde criminaliteit in 2015 Scenario-ontwikkeling als techniek voor omgevingsanalyse Studienamiddag Overheidsbeleid verbeteren door toekomstonderzoek Leuven 9 december 2014 Tom Vander Beken 2 3 Since the plotters were flexible and

Nadere informatie

Achter tralies in België

Achter tralies in België Achter tralies in België Tom Daems Peter Pletincx Luc Robert Veerle Scheirs Angela van de Wiel Karen Verpoest (eds.) Achter tralies in België Tom Daems Peter Pletincx Luc Robert Veerle Scheirs Angela van

Nadere informatie

Voorwoord 13 Peter Pletincx

Voorwoord 13 Peter Pletincx Voorwoord 13 Peter Pletincx Gapen bij de gapende kloof Strafbeleid, gevangeniswezen en de weergekeerde stilte rond de legitimiteitscrisis van de vrijheidsstraf 17 Tom Daems 1. Inleiding 17 2. Schaapjes

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 24 JUNI 2014 P.14.0929.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.14.0929.N F A H, veroordeelde tot een vrijheidsstraf, eiser, met als raadsman mr. Jürgen Millen, advocaat bij de balie te Tongeren. I.

Nadere informatie

Strafuitvoeringsrechtbanken

Strafuitvoeringsrechtbanken Strafuitvoeringsrechtbanken Op 1 februari 2007 traden de strafuitvoeringsrechtbanken in werking. Heel wat beslissingen die vroeger door de minister van justitie genomen werden, zullen nu door een rechter

Nadere informatie

Strafuitvoeringsrechtbanken

Strafuitvoeringsrechtbanken v.u.: Jos Vander Velpen, Gebroeders De Smetstraat 75, 9000 Gent foto s: Lieven Nollet Strafuitvoeringsrechtbanken Gebroeders De Smetstraat 75 9000 Gent tijdstip eerste publicatie: februari 2007 - herwerking:

Nadere informatie

penitentiair beambte

penitentiair beambte De Federale Overheidsdienst Justitie is op zoek naar integere, sterke persoonlijkheden die als een voorbeeldfunctie kunnen uitoefenen. Om je als potentiële kandidaat alvast een goed beeld te geven van

Nadere informatie

Strafuitvoeringsrechtbanken

Strafuitvoeringsrechtbanken Strafuitvoeringsrechtbanken Op 1 februari 2007 traden de strafuitvoeringsrechtbanken in werking. Heel wat beslissingen die vroeger door de minister van justitie genomen werden, zullen nu door een rechter

Nadere informatie

Meer van hetzelfde: is dat wel een goed idee?

Meer van hetzelfde: is dat wel een goed idee? Meer van hetzelfde: is dat wel een goed idee? Forumtekst Discussion Kristel Beyens a Hans Claus b Liesbeth Naessens c d Panopticon, 35 (3), 213-218 2014 Maklu ISSN 0771-1409 mei 2014 a b c d Hoogleraar,

Nadere informatie

Strafuitvoeringsrechtbanken

Strafuitvoeringsrechtbanken Strafuitvoeringsrechtbanken v.u.: Jos Vander Velpen, Gebroeders De Smetstraat 75, 9000 Gent Gebroeders De Smetstraat 75 9000 Gent foto s: Lieven Nollet tijdstip eerste publicatie: februari 2007 - herwerking:

Nadere informatie

De invloed van verschillende factoren op de behoefte aan celcapaciteit

De invloed van verschillende factoren op de behoefte aan celcapaciteit Factsheet 2016-3 De invloed van verschillende factoren op de behoefte aan celcapaciteit Auteur: P.R. Smit, B.S.J. Wartna Mei 2016 Naar aanleiding van het AO Gevangeniswezen van 30 maart 2016 waarin de

Nadere informatie

Wederopsluiting na vrijlating uit de gevangenis

Wederopsluiting na vrijlating uit de gevangenis Wederopsluiting na vrijlating uit de gevangenis Luc ROBERT & Eric MAES (promotor) 16 februari 2012 Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie OVERZICHT Intro: recidive-onderzoek in België

Nadere informatie

Nederland in internationaal perspectief 1

Nederland in internationaal perspectief 1 11 Nederland in internationaal perspectief 1 P.R. Smit en H. Goudriaan Nederland doet mee met de dalende trend in de geregistreerde criminaliteit in Noord- en West-Europese landen in de periode 2002-2011.

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 21 maart 2016 Onderwerp PMJ-ramingen tot en met 2021

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 21 maart 2016 Onderwerp PMJ-ramingen tot en met 2021 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directie Financieel- Economische Zaken Turfmarkt 147 2511 EX Den Haag

Nadere informatie

[1] Beste genodigden, beste laureaten,

[1] Beste genodigden, beste laureaten, [1] Beste genodigden, beste laureaten, Het ontvangen van de prijs voor de mensenrechten is een hele eer. Jullie mogen in de voetsporen treden van bekende voorgangers zoals Lieven Dupont, de vader van de

Nadere informatie

Slimme detentie voor een slimme stad

Slimme detentie voor een slimme stad Slimme detentie voor een slimme stad 19.02.2016 Burgemeester Wim Dries Studiedag Community Oriented Custody: van gevangenis naar detentiehuis? Korte inhoud - Over Genk - Kennismaking met het concept kleinschalige

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 1336 Vragen van het lid

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Gevangeniswezen

Werkstuk Levensbeschouwing Gevangeniswezen Werkstuk Levensbeschouwing Gevangeniswezen Werkstuk door een scholier 1573 woorden 23 januari 2002 5,8 206 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Inleiding Het gevangeniswezen. Hoe gaat het er in de gevangenissen

Nadere informatie

De organisatie van vorming, opleiding en arbeidstoeleiding als voorbereiding sociale re-integratie in Vlaamse gevangenissen

De organisatie van vorming, opleiding en arbeidstoeleiding als voorbereiding sociale re-integratie in Vlaamse gevangenissen De organisatie van vorming, opleiding en arbeidstoeleiding als voorbereiding sociale re-integratie in Vlaamse gevangenissen Promotor: Prof.dr. S.Snacken Onderzoekers: Hanne Tournel en Anne De Ron 1 Vanuit

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

HERSTELBEMIDDELING (slachtoffer- dader bemiddeling)

HERSTELBEMIDDELING (slachtoffer- dader bemiddeling) HERSTELBEMIDDELING (slachtoffer- dader bemiddeling) DIENST Gent - Oudenaarde EEDVERBONDKAAI 285 9000 GENT DIENST Dendermonde OLV KERKPLEIN 30 9200 Dendermonde OOST-VLAANDEREN Voor wie? Slachtoffer/ daders

Nadere informatie

over de organisatie van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden

over de organisatie van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Advies over de organisatie van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Brussel, 4 juli 2012 SARWGG_Raad_20120704_HulpEnDienstverleningGedetineerden_ADV_DEF Strategische Adviesraad Welzijn Gezondheid

Nadere informatie

Samenvatting. Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum Cahier

Samenvatting. Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum Cahier Samenvatting Dit rapport beschrijft Trendwatch, een instrument ter verbetering van justitiële capaciteitsramingen, en presenteert de resultaten van een eerste beproeving daarvan. Met dit nieuwe instrument

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Penitentiaire beginselenwet, het Wetboek van Strafrecht en enige andere wetten in verband met de wijziging van de regelingen inzake detentiefasering en voorwaardelijke invrijheidstelling

Nadere informatie

European Prison Rules Stand van zaken in de Belgische gevangenissen

European Prison Rules Stand van zaken in de Belgische gevangenissen European Prison Rules Stand van zaken in de Belgische gevangenissen De FARAPEJ organiseert op 4 en 5 november 2016 een colloquium in Parijs met het volgende thema: Europese gevangenisregels, een hefboom

Nadere informatie

De beperkte detentie als strafuitvoeringsmodaliteit: een evaluatie

De beperkte detentie als strafuitvoeringsmodaliteit: een evaluatie FACULTEIT RECHTSGELEERDHEID De beperkte detentie als strafuitvoeringsmodaliteit: een evaluatie Masterproef neergelegd tot het behalen van de graad van Master in de criminologische wetenschappen door (01000365)

Nadere informatie

OP WEG NAAR EEN BEGINSELENWET GEVANGENISWEZEN

OP WEG NAAR EEN BEGINSELENWET GEVANGENISWEZEN OP WEG NAAR EEN BEGINSELENWET GEVANGENISWEZEN Prof. Dr. L. Dupont (ed.) Proeve van Voorontwerp van Beginselenwet Gevangeniswezen en Tenuitvoeirlegging van Vrijheidsstraffen door Prof: Dr. Lieven Dupont

Nadere informatie

Oprichting van strafuitvoeringsrechtbanken (2004-03-31)

Oprichting van strafuitvoeringsrechtbanken (2004-03-31) Persbericht van de Ministerraad Oprichting van strafuitvoeringsrechtbanken (2004-03-31) Op voorstel van mevrouw Laurette Onkelinx, Vice-Eerste Minister en Minister van Justitie, keurde de Ministerraad

Nadere informatie

Inhoud van het museumbezoek in relatie tot het lesprogramma

Inhoud van het museumbezoek in relatie tot het lesprogramma Geachte leerkracht, Binnenkort brengt u met uw leerlingen een bezoek aan het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen. Wanneer leerlingen denken aan het Gevangenismuseum is een link met het onderwerp boeven

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2014 no. 20 Onderlinge regeling als bedoeld in artikel 38, eerste lid, van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden van 8 januari 2014, regelende de samenwerking

Nadere informatie

Inhoud. Ten geleide. Avant propos. Woord vooraf. Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1: Achtergrond en oriëntatie

Inhoud. Ten geleide. Avant propos. Woord vooraf. Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1: Achtergrond en oriëntatie Inhoud Inhoud Ten geleide Avant propos Woord vooraf Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Achtergrond en oriëntatie 1 Intitiele opdracht 1.1 haalbaarheidscriteria 1.2 Definitie van het begrip integrale veiligheidszorg

Nadere informatie

Het College van Burgemeester en Schepenen van de stad Brussel. Secretariaat van Overlegcommissie Departement Stedenbouw. Anspachlaan 6, 1000 Brussel

Het College van Burgemeester en Schepenen van de stad Brussel. Secretariaat van Overlegcommissie Departement Stedenbouw. Anspachlaan 6, 1000 Brussel Het College van Burgemeester en Schepenen van de stad Brussel Secretariaat van Overlegcommissie Departement Stedenbouw Anspachlaan 6, 1000 Brussel Betreft: Bezwaar bij het afleveren van een stedenbouwkundige

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties

Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties ϕ1 Ministerie van Justitie Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties Directie Sanctie- en Preventiebeleid Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Netwerk Samenleving & Detentie

Netwerk Samenleving & Detentie Netwerk Samenleving & Detentie WIE WE ZIJN EN WAT WE WILLEN? Foto: Lieven Nollet De manier waarop een samenleving het strafbeleid en de strafprocedures organiseert, bepaalt of ze wel of niet fatsoenlijk

Nadere informatie

25 MAART 2016 RESEARCHPLAN OPDRACHT 1. ALEXANDRA MEIJER INHOUD Research & Productie

25 MAART 2016 RESEARCHPLAN OPDRACHT 1. ALEXANDRA MEIJER INHOUD Research & Productie 25 MAART 2016 RESEARCHPLAN OPDRACHT 1 ALEXANDRA MEIJER INHOUD Research & Productie Wat is de maatschappelijke relevantie van je onderwerp? De levenslange gevangenisstraf is al omstreden sinds de invoering

Nadere informatie

Memorandum TBS-gestelden De feiten en de ramingen

Memorandum TBS-gestelden De feiten en de ramingen Memorandum 2006-3 TBS-gestelden 1996-2010 De feiten en de ramingen Memorandum 2006-3 TBS-gestelden 1996-2010 De feiten en de ramingen D.E.G. Moolenaar R. Choenni awetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum

Nadere informatie

ADVIES. Conceptwetsvoorstel wijziging regelingen inzake detentiefasering en voorwaardelijke invrijheidstelling

ADVIES. Conceptwetsvoorstel wijziging regelingen inzake detentiefasering en voorwaardelijke invrijheidstelling ADVIES Conceptwetsvoorstel wijziging regelingen inzake detentiefasering en voorwaardelijke invrijheidstelling aan de Minister voor Rechtsbescherming naar aanleiding van het verzoek daartoe bij brief d.d.

Nadere informatie

DE GEVANGENIS DOSSIER - NDG

DE GEVANGENIS DOSSIER - NDG Journées Nationales de la prison NATIONALE DAGEN VAN DE GEVANGENIS À QUOI SERT (VRAIMENT) LA PRISON? WELK NUT HEEFT DE GEVANGENIS (ECHT)? DOSSIER - NDG 2018 - Dit dossier is gemaakt door het comité van

Nadere informatie

GEVANGENISBELEID EN OPSLUITINGSGRAAD

GEVANGENISBELEID EN OPSLUITINGSGRAAD GEVANGENISBELEID EN OPSLUITINGSGRAAD EEN VERGELIJKING TUSSEN BELGIË EN NEDERLAND Aantal woorden: 36 846 Lowiese Vanassche Studentennummer: 01409638 Promotor: Prof. Dr. Tom Vander Beken Commissaris: Prof.

Nadere informatie

Oude uitdagingen, nieuwe kansen! Over de behandeling van geïnterneerden

Oude uitdagingen, nieuwe kansen! Over de behandeling van geïnterneerden Oude uitdagingen, nieuwe kansen! Over de behandeling van geïnterneerden Stijn Vandevelde Stefaan De Smet Wouter Vanderplasschen Wing Ting To (Red.) Academia Press Eekhout 2 9000 Gent Tel. 09/233 80 88

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST JUSTITIE

FEDERALE OVERHEIDSDIENST JUSTITIE FEDERALE OVERHEIDSDIENST JUSTITIE Publicatie : 2019-06-19 Numac : 2019041200 5 MEI 2019. - Wet houdende diverse bepalingen inzake informatisering van Justitie, modernisering van het statuut van rechters

Nadere informatie

Tussenkomst Barbara Pas Plenaire vergadering 28 januari 2016

Tussenkomst Barbara Pas Plenaire vergadering 28 januari 2016 Tussenkomst Barbara Pas Plenaire vergadering 28 januari 2016 Wetsontwerp houdende wijzigingen van het strafrecht en de strafvordering en houdende diverse bepalingen inzake justitie (1418/1-17) Voorzitter,

Nadere informatie

Masterproef De externe rechtspositie van de gedetineerden doorgelicht

Masterproef De externe rechtspositie van de gedetineerden doorgelicht 2013 2014 FACULTEIT RECHTEN master in de rechten Masterproef De externe rechtspositie van de gedetineerden doorgelicht Promotor : Prof. dr. Bart SPRIET De transnationale Universiteit Limburg is een uniek

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

advies. Strekking wetsvoorstellen

advies. Strekking wetsvoorstellen Datum 20 maart 2014 De Minister van Veiligheid en Justitie Mr. I.W. Opstelten en De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Mr. F. Teeven Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG Uw kenmerk 447810 en 447811

Nadere informatie

Bibliotheek Strafrecht Larcier... Hoofdstuk 1. Omschrijving van het onderwerp... 3

Bibliotheek Strafrecht Larcier... Hoofdstuk 1. Omschrijving van het onderwerp... 3 iii INHOUDSTAFEL Bibliotheek Strafrecht Larcier....................................... i ALGEMENE ORIËNTATIE Hoofdstuk 1. Omschrijving van het onderwerp........................ 3 Hoofdstuk 2. Actuele Belgische

Nadere informatie

Datum 18 december 2017 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over cipiers die ziek van angst zouden zijn door onveilige situaties in de gevangenissen

Datum 18 december 2017 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over cipiers die ziek van angst zouden zijn door onveilige situaties in de gevangenissen 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie sanctietoepassing en Jeugd Portefeuille Boete en Detentie

Nadere informatie

Datum 23 maart 2011 Onderwerp Beantwoording kamervragen over het bericht dat de Staatssecretaris kleinere cellen beter vindt

Datum 23 maart 2011 Onderwerp Beantwoording kamervragen over het bericht dat de Staatssecretaris kleinere cellen beter vindt 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties

Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties Ministerie van Justitie j1 Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties Directie Sanctie- en Preventiebeleid Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Reclassering Nederland. in 500 woorden. Reclassering Nederland. Naar een veiliger samenleving. roeghulp. dvies. oezicht edrags raining.

Reclassering Nederland. in 500 woorden. Reclassering Nederland. Naar een veiliger samenleving. roeghulp. dvies. oezicht edrags raining. in 500 woorden Naar een veiliger samenleving roeghulp dvies oezicht edrags raining e r k traf Dit is is een onafhankelijke organisatie die werkt aan een veiliger samenleving. Samen met justitie, politie,

Nadere informatie

Q&A s Levenslange gevangenisstraf (vragen en antwoorden)

Q&A s Levenslange gevangenisstraf (vragen en antwoorden) Q&A s Levenslange gevangenisstraf (vragen en antwoorden) 1. Hoeveel levenslanggestraften zijn er nu in NL? Op dit moment zijn er 33 mensen onherroepelijk veroordeeld tot levenslang. Dat betekent dat zij

Nadere informatie

Aan de Minister voor Rechtsbescherming Postbus EH DEN HAAG. Geachte heer Dekker,

Aan de Minister voor Rechtsbescherming Postbus EH DEN HAAG. Geachte heer Dekker, RSJ Postbus 30137 2500 GC DEN HAAG www.rsj.nl info@rsj.nl Aan de Minister voor Rechtsbescherming Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG Betreft : Afdeling : Afdeling Advisering E-mail : advies@rsj.nl Datum : 9

Nadere informatie

Het strafrechtelijk beleid inzake de overbevolking in de Belgische gevangenissen: naar een afdoende oplossing of slechts een doekje voor het bloeden?

Het strafrechtelijk beleid inzake de overbevolking in de Belgische gevangenissen: naar een afdoende oplossing of slechts een doekje voor het bloeden? FACULTEIT RECHTSGELEERDHEIDD Het strafrechtelijk beleid inzake de overbevolking in de Belgische gevangenissen: naar een afdoende oplossing of slechts een doekje voor het bloeden? Masterproef neergelegd

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 832 Vragen van het lid

Nadere informatie

GEVANGENISWEZEN. Fiche 9 INLEIDING. Thematische Fiche Federale en Regionale Verkiezingen 2014 VERSIE 27/02/2014

GEVANGENISWEZEN. Fiche 9 INLEIDING. Thematische Fiche Federale en Regionale Verkiezingen 2014 VERSIE 27/02/2014 Fiche 9 Thematische Fiche Federale en Regionale Verkiezingen 2014 VERSIE 27/02/2014 GEVANGENISWEZEN INLEIDING Detentieplaatsen in België worden sinds lang geteisterd door ernstige tekortkomingen. Opeenvolgende

Nadere informatie

Inhoud. 1 Inleiding 15 Ido Weijers

Inhoud. 1 Inleiding 15 Ido Weijers Inhoud 1 Inleiding 15 2 Geschiedenis van het jeugdstrafrecht 19 2.1 Inleiding 19 2.2 Heropvoeding 21 2.3 Niet het delict maar de toekomst van het kind 24 2.4 Psychologisering van het criminele kind 29

Nadere informatie

Crimiquiz over trends en ontwikkelingen

Crimiquiz over trends en ontwikkelingen Crimiquiz over trends en ontwikkelingen Quiz voor de deelnemers aan de SSR cursus Criminologie/effectiviteit interventiestrategieën, Zwolle 22 november Jaap de Waard, Ministerie van Veiligheid en Justitie,

Nadere informatie

Rechten van volwassenen in detentie: de basiswet voor volwassenen

Rechten van volwassenen in detentie: de basiswet voor volwassenen Rechten van volwassenen in detentie: de basiswet voor volwassenen Eric Maes Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie Overzicht wetgevende initiatieven Prof. Lieven Dupont (2003): (...) vermoedelijk

Nadere informatie

Met de hulp van Spiderman

Met de hulp van Spiderman Met de hulp van Spiderman Editoriaal Editorial Op weg naar koud elektronisch toezicht Tom Vander Beken a Panopticon, 34 (2), 73-79 2013 Maklu ISSN 0771-1409 Maart 2013 a Hoogleraar, Vakgroep Strafrecht

Nadere informatie

Artikel. iedereen? Annelies Permentier 1, Freya Vander Laenen 2, Wouter Vanderplasschen 3 & Tom Vander Beken 4

Artikel. iedereen? Annelies Permentier 1, Freya Vander Laenen 2, Wouter Vanderplasschen 3 & Tom Vander Beken 4 iedereen? Annelies Permentier 1, Freya Vander Laenen 2, Wouter Vanderplasschen 3 & Tom Vander Beken 4 Dit artikel focust op de doelgroep van geïnterneerden die achterblijven in detentie. Ondanks vele initiatieven

Nadere informatie

Zeven aanbevelingen. voor Minister van Justitie Annemie Turtelboom KURT, ZEVEN JAAR IN DE GEVANGENIS LEVENSLANG PAPA

Zeven aanbevelingen. voor Minister van Justitie Annemie Turtelboom KURT, ZEVEN JAAR IN DE GEVANGENIS LEVENSLANG PAPA gevangenisactiebzn_a3-affiche_dd.26.10.2011-finaal.indd 1 26-10-2011 09:55:11 KURT, ZEVEN JAAR IN DE GEVANGENIS LEVENSLANG PAPA Zeven aanbevelingen voor Minister van Justitie Annemie Turtelboom Wie achter

Nadere informatie

De subjectieve zwaarte van detentie: een empirisch onderzoek. Ellen Raaijmakers Jan de Keijser Paul Nieuwbeerta Anja Dirkzwager Joni Reef

De subjectieve zwaarte van detentie: een empirisch onderzoek. Ellen Raaijmakers Jan de Keijser Paul Nieuwbeerta Anja Dirkzwager Joni Reef De subjectieve zwaarte van : een empirisch onderzoek Ellen Raaijmakers Jan de Keijser Paul Nieuwbeerta Anja Dirkzwager Joni Reef Veenhuizen 20 Juni 2014 Achtergrond Detentie dient vier doelen: Afschrikking

Nadere informatie

Resocialisatie in Nederlandse Penitentiaire Inrichtingen

Resocialisatie in Nederlandse Penitentiaire Inrichtingen Resocialisatie in Nederlandse Penitentiaire Inrichtingen Anouk Bosma Universiteit Leiden Symposium gevangenismuseum 20 juni 2014 PRISONPROJECT.NL N S C R UL UU Wat ik vandaag wil vertellen Rehabilitatie

Nadere informatie

Manifest Internering Een betere behandeling voor geïnterneerden

Manifest Internering Een betere behandeling voor geïnterneerden Manifest Internering Een betere behandeling voor geïnterneerden Liga voor Mensenrechten Manifest Internering 1/10 Inhoudstafel Wat is internering? p. 3 Standpunt 1: Geïnterneerden hebben recht op behandeling

Nadere informatie

Masterproef Noodzaak van het elektronisch toezicht als autonome straf?

Masterproef Noodzaak van het elektronisch toezicht als autonome straf? 2013 2014 FACULTEIT RECHTEN master in de rechten Masterproef Noodzaak van het elektronisch toezicht als autonome straf? Promotor : Prof. dr. Bart SPRIET De transnationale Universiteit Limburg is een uniek

Nadere informatie

keuzes verklaren waarom bepaalde thema s aan bod komen en andere niet. Hoe cliché het mag klinken: kiezen is ook hier altijd een beetje verliezen.

keuzes verklaren waarom bepaalde thema s aan bod komen en andere niet. Hoe cliché het mag klinken: kiezen is ook hier altijd een beetje verliezen. De redactie van FATIK volgt al vele jaren ontwikkelingen binnen het gevangeniswezen en het strafbeleid van nabij. Met ons kritisch oog houden we ontwikkelingen in de penale sfeer tegen het licht en dragen

Nadere informatie

Editoriaal Editorial. Bezorgd om zorg

Editoriaal Editorial. Bezorgd om zorg Bezorgd om zorg Editoriaal Editorial Tom Vander Beken a Freya Vander Laenen b Panopticon, 38 (2), 77-82 2017 Maklu ISSN 0771-1409 Maart 2017 a b Kernredactielid van Panopticon en hoogleraar, Institute

Nadere informatie

Toepassing en aanscherping van de glijdende schaal

Toepassing en aanscherping van de glijdende schaal Toepassing en aanscherping van de glijdende schaal Samenvatting Onderzoek in opdracht van WODC 2009 WODC, Ministerie van Justitie, Auteursrechten voorbehouden. Z. Berdowski, P. Eshuis en A. Vennekens Zoetermeer,

Nadere informatie

De interne en externe rechtspositieregeling van gedetineerden: een beknopt overzicht van enkele recente ontwikkelingen

De interne en externe rechtspositieregeling van gedetineerden: een beknopt overzicht van enkele recente ontwikkelingen De interne en externe rechtspositieregeling van gedetineerden: een beknopt overzicht van enkele recente ontwikkelingen Tom DAEMS en Elien GOOSSENS 1 De interne en externe rechtspositieregeling onderging

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Penitentiaire beginselenwet, het Wetboek van Strafrecht en enige andere wetten in verband met de wijziging van de regeling inzake detentiefasering en voorwaardelijke invrijheidstelling

Nadere informatie

Samenwerking SPV PI Zwolle en ACT

Samenwerking SPV PI Zwolle en ACT FORENSISCHE PSYCHIATRIE Samenwerking SPV PI Zwolle en ACT Even voorstellen Annemarie de Vries SPV bij het ACT team Dimence Zwolle Elles van der Hoeven SPV bij de PI Zwolle locatie Penitentiair Psychiatrisch

Nadere informatie

Reclassering Nederland. in 500 woorden. Reclassering Nederland. Naar een veiliger samenleving. roeghulp. dvies. oezicht edrags raining.

Reclassering Nederland. in 500 woorden. Reclassering Nederland. Naar een veiliger samenleving. roeghulp. dvies. oezicht edrags raining. in 500 woorden Naar een veiliger samenleving roeghulp dvies oezicht edrags raining e r k traf Dit is is een onafhankelijke organisatie die werkt aan een veiliger samenleving. Samen met justitie, politie,

Nadere informatie

Tabel 11.1 Aantal ondervonden misdrijven naar land en delictgroep (per 100 respondenten) en onveiligheidsgevoelens per land, 2004

Tabel 11.1 Aantal ondervonden misdrijven naar land en delictgroep (per 100 respondenten) en onveiligheidsgevoelens per land, 2004 Bijlage 4 543 Tabellen bij hoofdstuk 11 Tabel 11.1 Aantal ondervonden misdrijven naar land en delictgroep (per 100 respondenten) en onveiligheidsgevoelens per land, 2004 Autodiefstal Diefstal uit auto

Nadere informatie

VIC2017. Presentatie DJI Haal meer uit zintuigen. 27 juni 2017 ONGERUBRICEERD

VIC2017. Presentatie DJI Haal meer uit zintuigen. 27 juni 2017 ONGERUBRICEERD VIC2017 Presentatie DJI Haal meer uit zintuigen 27 juni 2017 Missie DJI De missie van DJI luidt als volgt: 'De Dienst Justitiële Inrichtingen levert een bijdrage aan de veiligheid van de samenleving door

Nadere informatie

Uitsluitend voor academisch gebruik. Gelieve steeds te verwijzen naar de gepubliceerde versie.

Uitsluitend voor academisch gebruik. Gelieve steeds te verwijzen naar de gepubliceerde versie. Uitsluitend voor academisch gebruik. Gelieve steeds te verwijzen naar de gepubliceerde versie. De Ridder, S. & Breuls, L. (2017). De vervroegde invrijheidstelling van buitenlandse gedetineerden zonder

Nadere informatie

Den Haag, 14 juli 2016

Den Haag, 14 juli 2016 Den Haag, 14 juli 2016 Aan de Staatssecretaris van het Ministerie van Veiligheid en Justitie De heer dr. K.H.D.M. Dijkhoff Aan de leden van de Vaste Kamercommissie van het Ministerie van Veiligheid en

Nadere informatie

PIJNPUNTEN BIJ DE RE-INTEGRATIE VAN GEDETINEERDEN

PIJNPUNTEN BIJ DE RE-INTEGRATIE VAN GEDETINEERDEN Faculteit Rechtsgeleerdheid Leuvens Instituut voor Criminologie Werkcollege Criminologische Praktijk Academiejaar 2013-2014 KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN PIJNPUNTEN BIJ DE RE-INTEGRATIE VAN GEDETINEERDEN

Nadere informatie

Waarom Koers & kansen?

Waarom Koers & kansen? Waarom Koers & kansen? Dalende criminaliteit, minder mensen die straf krijgen Minder lange gevangenisstraffen opgelegd door rechter Criminelen hebben vaak ook andere problemen, bijvoorbeeld psychologische

Nadere informatie

Gezondheidszorgvisie DJI DJI

Gezondheidszorgvisie DJI DJI Gezondheidszorgvisie DJI DJI 2 / G E Z O N D H E I D S Z O R G V I S I E D J I Inleiding In het rapport Van Dinter (1995) [1] en het rapport Zorg achter tralies (augustus 1999) [2], zijn indertijd diverse

Nadere informatie

De ontwikkeling van het Nederlandse gevangenisstelsel vanaf de 19 e eeuw.

De ontwikkeling van het Nederlandse gevangenisstelsel vanaf de 19 e eeuw. De ontwikkeling van het Nederlandse gevangenisstelsel vanaf de 19 e eeuw. Mei 2004 Simone van Esch ANR 304542 Universiteit van Tilburg Inhoud 1.0 Inleiding 2.0 Gevangenisstelsels in de 18 e eeuw. 2.1 Het

Nadere informatie

Betreft: advies conceptwetsvoorstel wijziging regelingen inzake detentiefasering en voorwaardelijke invrijheidstelling Uw kenmerk:

Betreft: advies conceptwetsvoorstel wijziging regelingen inzake detentiefasering en voorwaardelijke invrijheidstelling Uw kenmerk: Ere-voorzitter Prof. mr. Pietervan Vollenhoven Postbus 93166 2509 AD Den Haag T 070 363 59 36 Ministerie van Justitie en Veiligheid T.a.v. de Minister voor Rechtsbescherming Zijne Excellentie de heer drs.

Nadere informatie

Aantal misdrijven blijft dalen

Aantal misdrijven blijft dalen Aantal misdrijven blijft dalen Vorig jaar zijn er minder strafbare feiten gepleegd. Daarmee zet de daling, die al zeven jaar te zien is, door. Het aantal geregistreerde aangiftes van een misdrijf (processen

Nadere informatie

Hoge Raad voor de Justitie. Conseil Supérieur de la Justice

Hoge Raad voor de Justitie. Conseil Supérieur de la Justice Hoge Raad voor de Justitie Conseil Supérieur de la Justice Advies over het wetsontwerp inzake de verscherping van de controle van veroordeelde gedetineerden die de gevangenis verlaten, inzake de verbetering

Nadere informatie

Betreft: [klager] datum: 25 augustus 2015

Betreft: [klager] datum: 25 augustus 2015 Nummer: 15/1573/GB Betreft: [klager] datum: 25 augustus 2015 De beroepscommissie als bedoeld in artikel 73, eerste lid, van de Penitentiaire beginselenwet (Pbw) heeft kennisgenomen van een bij het secretariaat

Nadere informatie

Goede afspraken maken goede vrienden: het beroepsgeheim van de GGZ bij justitie-patiënten

Goede afspraken maken goede vrienden: het beroepsgeheim van de GGZ bij justitie-patiënten Goede afspraken maken goede vrienden: het beroepsgeheim van de GGZ bij justitie-patiënten 6 e Vlaamse GGZ-congres Macht en kracht. Zorgrelaties in verandering 18 en 19 september 2012, Antwerpen Freya Vander

Nadere informatie

Samenwerking Justitie Arbeidszorg: kringloopwinkel Brugse Poort

Samenwerking Justitie Arbeidszorg: kringloopwinkel Brugse Poort Samenwerking Justitie Arbeidszorg: kringloopwinkel Brugse Poort Naar aanleiding van een aantal evoluties die wij binnen de werking van onze vzw een open plaats, departement kringloopwinkel Brugse poort

Nadere informatie

Rapportage. Politie in aanraking met veteranen. Stuurgroep Politie in aanraking met veteranen

Rapportage. Politie in aanraking met veteranen. Stuurgroep Politie in aanraking met veteranen Rapportage Politie in aanraking met veteranen Stuurgroep Politie in aanraking met veteranen Doorn 9 juni 2011 1 Aanleiding en opzet van het onderzoek In de uitvoering van haar taak komt de politie ook

Nadere informatie

Detentie in een open of halfopen gevangenis: een vergelijkende studie.

Detentie in een open of halfopen gevangenis: een vergelijkende studie. Vakgroep Criminologie, strafrecht & sociaal recht Detentie in een open of halfopen gevangenis: een vergelijkende studie. Masterproef neergelegd tot het behalen van de graad van Master in de criminologische

Nadere informatie

Tabel 11.1 Geïndexeerd aantal slachtoffers naar delictgroep en onveiligheidsgevoelens per land

Tabel 11.1 Geïndexeerd aantal slachtoffers naar delictgroep en onveiligheidsgevoelens per land 476 Criminaliteit en rechtshandhaving 2013 Tabellen bij hoofdstuk 11 Tabel 11.1 Geïndexeerd aantal slachtoffers naar delictgroep en onveiligheidsgevoelens per land Voertuiggerelateerde criminaliteit c

Nadere informatie

Is het statuut van vluchteling verenigbaar met het statuut van terrorist? 20 september 2016

Is het statuut van vluchteling verenigbaar met het statuut van terrorist? 20 september 2016 Is het statuut van vluchteling verenigbaar met het statuut van terrorist? 20 september 2016 Inleiding Is het statuut van vluchteling verenigbaar met het statuut van een terrorist? > NEE, maar praktijk

Nadere informatie

Elektronisch toezicht bij daders van intrafamiliaal geweld

Elektronisch toezicht bij daders van intrafamiliaal geweld Elektronisch toezicht bij daders van intrafamiliaal geweld 1. Inleiding De daadwerkelijke en snelle uitvoering van de straffen en hoofdzakelijk van de korte gevangenisstraffen is noodzakelijk opdat het

Nadere informatie

Cultuursensitief werken in detentie, uitdagingen en drempels Dr. Bart Claes

Cultuursensitief werken in detentie, uitdagingen en drempels Dr. Bart Claes WAKKER LIGGEN VAN (GEVANGENIS)CULTUUR Cultuursensitief werken in detentie, uitdagingen en drempels Dr. Bart Claes INDELING Omgevingsanalyse Zelf analyse Interculturaliseren Voorbeeld van project Samenspraak

Nadere informatie

Dit is een pre-print versie. Het artikel zelf is verschenen als:

Dit is een pre-print versie. Het artikel zelf is verschenen als: Dit is een pre-print versie. Het artikel zelf is verschenen als: Eechaudt, V. (2013). Zeg maar Henk tegen de chef: ervaringen met het Belgische detentieregime in de PI Tilburg. Panopticon, 34 (6), 543-546.

Nadere informatie

Datum 29 november 2016 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de leegstand en het personeelstekort bij de PI Haaglanden

Datum 29 november 2016 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de leegstand en het personeelstekort bij de PI Haaglanden 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Buitenlandse straf uitzitten in Nederland

Buitenlandse straf uitzitten in Nederland Regelingen en voorzieningen CODE 6.5.3.232 Buitenlandse straf uitzitten in Nederland algemene informatie bronnen Ministerie van Veiligheid en Justitie, Dienst Justitiële Inrichtingen; www.dji.nl Straf

Nadere informatie

KINDEREN ZONDER PAPIEREN: FEITEN EN RECHTEN

KINDEREN ZONDER PAPIEREN: FEITEN EN RECHTEN KINDEREN ZONDER PAPIEREN: FEITEN EN RECHTEN CHRISTIANE TIMMERMAN WOUTER VANDENHOLE DIRK VANHEULE (eds.) intersentia Antwerpen - Oxford INHOUD VOORWOORD v MINDERJARIGE VREEMDELINGEN ZONDER VERBLIJFSDOCUMEN-

Nadere informatie

DE FORMELE RECHTSPOSITIE VAN GEDETINEERDEN: DE THEORIE EN DE PRAKTIJK. (Deel I: Scriptie)

DE FORMELE RECHTSPOSITIE VAN GEDETINEERDEN: DE THEORIE EN DE PRAKTIJK. (Deel I: Scriptie) FACULTEIT RECHTSGELEERDHEID DE FORMELE RECHTSPOSITIE VAN GEDETINEERDEN: DE THEORIE EN DE PRAKTIJK. (Deel I: Scriptie) Scriptie neergelegd tot het behalen van de graad van Licentiaat/Master in de criminologische

Nadere informatie

Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING,

Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING, Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging,

Nadere informatie

Een analyse van vijf jaar werking van de strafuitvoeringsrechtbanken

Een analyse van vijf jaar werking van de strafuitvoeringsrechtbanken Faculteit Rechtsgeleerdheid Universiteit Gent Academiejaar 2014-15 Een analyse van vijf jaar werking van de strafuitvoeringsrechtbanken Masterproef van de opleiding Master in de rechten Ingediend door

Nadere informatie