VOORSTEL. Aan algemeen bestuur 29 april Voorstel aan ab

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VOORSTEL. Aan algemeen bestuur 29 april Voorstel aan ab"

Transcriptie

1 Aan algemeen bestuur 29 april 2015 VOORSTEL Datum 7 april 2015 Portefeuillehouder V. Doorn, T. Klip-Martin Documentnummer Programma Bestuur en belasting Projectnummer Afdeling Bedrijfskundige Ondersteuning Bijlage(n) 1 Wat is fraude? 2 Tabel risico s en beheermaatregelen 1. Voorstel aan ab Voorgesteld wordt om: de conclusie en aanbevelingen van de frauderisicoanalyse te onderschrijven; te bevestigen dat de gehanteerde aanpak voldoet/past bij de bestuurlijke verantwoordelijkheid (zie paragraaf 3). 2. Bestuurlijke aanleiding en vraag Naar aanleiding van de (interim)controle 2013 gaf de accountant aan dat het proces van interne beheersing voldoet en dat binnen het waterschap op een constructieve wijze wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling van de interne (financiële) beheersing. De accountant vroeg wel aandacht voor een periodieke zichtbare frauderisicoanalyse en voor vastleggingen (notulen, bedrijfsplannen etc.) die laten blijken dat het bestuur en de directie belang hechten aan het vermijden en ontdekken van fraude. Aanleiding voor deze extra aandacht voor fraude zijn de huidige economische ontwikkelingen, die kunnen leiden tot verhoogde prikkels of gelegenheden tot het doen van of meewerken aan fraude. Daarnaast ontvingen wij in oktober 2014 een brief van het ministerie van Binnenlandse Zaken inzake integriteit en kwetsbare processen. Aanleiding hiervoor is berichtgeving in de media over mogelijke onregelmatigheden rond de uitvoering van aanbestedingen op het terrein van ICT bij de overheid. Het ministerie roept daarom op om een risicoanalyse uit te voeren en daarbij de nodige aandacht te besteden aan kwetsbaarheden rond inkoop- en aanbestedingsprocedures.

2 Pagina 2 van 6 Integriteit en fraude zijn nauw met elkaar verbonden: fraude betreft altijd een integriteitschending, maar een schending van een regel of norm betekent niet per definitie dat er ook is gefraudeerd. In dit voorstel beschrijven wij de theoretische achtergronden van fraude (bijlage 1) en welke beheersmaatregelen het waterschap heeft genomen om fraude tegen te gaan. Daarnaast is een verbijzonderde interne controle uitgevoerd, waarvan de bevindingen zijn opgenomen in bijlage 2. In een eerder stadium heeft de accountant deze frauderisicoanalyse beoordeeld. De accountant heeft aangegeven dat de opzet voor de analyse prima is en dat de documentatie een goede aanzet betreft waarbij een koppeling wordt gemaakt tussen de theorie en de praktijk. De inventarisatie van de risico s in bijlage 2 is op hun verzoek uitgebreid met een aantal risico s. 3. Bestuurlijke risico s/positionering/mandatering De primaire verantwoordelijkheid voor integriteit en het voorkomen en ontdekken van fraude en onjuistheden ligt bij de organen belast met governance en bij de leiding van de organisatie. De achtergrond hiervan is dat in de huidige maatschappij toezichthouders (het algemeen bestuur), het college van dijkgraaf en heemraden en het management moeten kunnen aantonen dat hun organisatie integer is en dat een op de organisatie toegesneden risicomanagementsysteem aanwezig is. Via een frauderisicoanalyse en het toepassen en implementeren van een integriteitsbeleid kan hieraan worden tegemoet gekomen. 4. Uitgangspunten/eerdere besluiten Integriteitsbeleid, vastgesteld door het algemeen bestuur op 25 juni 2014 Controleverordening Waterschap Vallei en Veluwe 2013 Regeling financieel beheer Waterschap Vallei en Veluwe Analyse 5.1. Huidige beheersmaatregelen De beheersmaatregelen ter preventie van fraude uit bijlage 1 worden puntsgewijs getoetst aan de praktijk binnen waterschap Vallei en Veluwe. 1. Risicomanagement In meerdere processen binnen het waterschap wordt aandacht besteed aan risicomanagement.

3 Pagina 3 van 6 Binnen de grote projecten zoals energiefabrieken, Ruimte voor de Rivier en dijkverbetering wordt risicomanagement structureel en expliciet toegepast. Bij de kleinere projecten wordt in standaarddocumenten een risicoparagraaf opgenomen, (bijv. projectopdrachten en bestuursvoorstellen). Met de organisatieontwikkelingen maakt de afdeling Projectrealisatie de transitie naar Integraal Projectmanagement (IPM) en wordt risicobeheersing eenduidig belegd. Risicomanagement als aandachtsgebied is vastgelegd in het Beleid weerstandsvermogen, reserves en voorzieningen, dat in 2012 is vastgesteld door het algemeen bestuur. In dat verband heeft een inventarisatie plaatsgevonden van de grotere risico s met financiële gevolgen. In 2015 is een herijking gepland van de inventarisatie. Ook binnen assetmanagement (op dit moment in een pilotfase), certificering en procesgericht werken wordt aandacht besteed aan risicobeheersing. Een centrale organisatiebrede, integrale risico-inventarisatie ontbreekt nog. Frauderisico maakt op dit moment nog geen vast onderdeel uit van de inventarisatie. De concerncontroller neemt hiervoor in 2015 actie. 2. Integriteitsbeleid In juni 2014 is het integriteitsbeleid vastgesteld. Het beleid wordt vergezeld door een ambtelijk programma waarin de aandacht voor en de dialoog over integriteit gestructureerd wordt. Het programma start in het najaar 2014 en heeft een looptijd van twee jaar met een (stilzwijgende) verlenging van steeds een jaar. Voor bestuurders wordt een programma op maat georganiseerd. 3. Soft controls a. Helderheid: Het waterschap heeft regels en richtlijnen opgesteld, zoals de mandaatregeling en de gedragscode. Elke medewerker confirmeert zich aan de geldende regels. Dit gebeurt aan de hand van de eed of belofte die medewerkers en bestuurders afleggen. Medewerkers, die niet in dienst zijn van het waterschap (bijv. stagiaires en inhuurkrachten) ondertekenen een verklaring dat zij de integriteitregels zullen naleven. b. Voorbeeldgedrag: Tijdens de periodieke introductiebijeenkomst voor nieuwe medewerkers wordt aandacht besteed aan integriteit en wordt een presentatie verzorgd door een lid van de directie. Een andere vorm van voorbeeldgedrag is dat een leidinggevende tijdens afwezigheid niet zijn wachtwoorden afgeeft, maar een bevoegde medewerker formeel laat autoriseren in de betreffende systemen. Alleen op deze manier kunnen functiescheidingen gewaarborgd worden en geeft de leidinggevende het belang van functiescheidingen aan.

4 Pagina 4 van 6 c. Zichtbaarheid: Het waterschap kenmerkt zich door een open en transparante cultuur. Dit vertaalt zich onder andere in het feit dat alle medewerkers toegang hebben tot het elektronisch archief. Doordat alle uitgaande opdrachten schriftelijk worden vastgelegd in het elektronisch archief, werkt dit verhogend op de ervaren detectiekans. d. Bespreekbaarheid: Binnen het waterschap bestaat de cultuur om dilemma s te bespreken. Verder heeft het waterschap een klokkenluiderregeling. De mogelijkheid bestaat een vermoeden van integriteitschending te bespreken met een interne vertrouwenspersoon. e. Handhaving: In het integriteitsbeleid is afgesproken het waterschap aangifte bij de politie doet in geval van overtreding van de wet. 4. Hard controls In de meest kwetsbare processen en functies zijn beheersmaatregelen getroffen zoals werkinstructies en functiescheiding. Deze zijn opgenomen in de procesbeschrijvingen. In bijlage 2 zijn per frauderisico de betreffende beheersmaatregelen benoemd. Het waterschap beschikt over een duidelijke (onder)mandaatregeling. De mandatering van financiële bevoegdheden wordt door team financiën periodiek aangesloten met de mandatering in het financieel systeem. In het auditplan 2014 zijn de processen opgenomen die periodiek worden getoetst op kwaliteit, rechtmatigheid en getrouwheid. In het kader van frauderisico zijn de volgende audits van belang: inkoop en aanbesteding personele lasten treasury subsidies specifieke projectaudits Periodiek wordt gecontroleerd op gebruik van middelen van het waterschap. Zo controleert team financiën de facturen van de NS business card steekproefsgewijs op gebruik in het weekend. De facturen van mobiele telefonie worden door de afdeling IM op hoofdlijnen gecontroleerd op grote afwijkingen. Naast de genoemde detectieve beheersmaatregelen vinden er ook diverse preventieve beheersmaatregelen plaats om het frauderisico te mitigeren.

5 Pagina 5 van 6 De meest gangbare voorbeelden zijn de fysieke toegangsbeveiliging, administratieve blokkades door middel van een juiste combinatie van gebruiker en wachtwoord, applicatie begrenzingen door middel van functiescheidingen en/of limieten. De opzet, het bestaan en de werking van de deze beheersmaatregelen worden periodiek gecontroleerd door de accountant Bevindingen verbijzonderde interne controle In bijlage 2 is een inventarisatie van de grootste frauderisico s opgenomen en de bijbehorende beheersmaatregelen. Uitgangspunt bij de inventarisatie zijn kwetsbare processen en functies, zoals beschreven in paragraaf 4.4 van het integriteitsbeleid. De volgende risicovolle activiteiten/processen zijn benoemd: vergunningen personeels- en salarisadministratie inkoop, aannemersselectie, gunning verstrekte subsidies betalingsverkeer/creditcard beheer netwerk/automatisering opbrengsten verslaggeving Per risico is met de betreffende collega gesproken over de getroffen beheersmaatregelen en vastgesteld dat deze maatregelen daadwerkelijk worden toegepast. Daarnaast is een aantal aanvullende controles uitgevoerd. De detail bevindingen zijn in bijlage 2 vermeld. In het algemeen kan worden gesteld dat over de risico s wordt nagedacht en beheersmaatregelen worden getroffen. De beheersmaatregelen zijn toereikend en worden daadwerkelijk toegepast. Ten aanzien van beheer netwerk/automatisering is het beveiligingsbeleid goed uitgewerkt, maar voor medewerkers die uit dienst treden dienen aanvullende beheersmaatregelen te worden getroffen om te waarborgen dat toegang tot het netwerk wordt geblokkeerd. Dit is reeds onderkend en beheersmaatregelen worden ontworpen. Bij het proces inkoop/gunning is geconstateerd dat in een enkel geval geen onafhankelijke medewerker van team p&c aanwezig was bij het openen van offertes. Hieraan is inmiddels aandacht besteed en dit wordt in 2015 bewaakt. 6. Conclusie en aanbevelingen Wij concluderen dat de interne beheersing binnen waterschap Vallei en Veluwe met betrekking tot fraude, integriteit en belangenverstrengeling voldoet.

6 Pagina 6 van 6 Er zijn voldoende preventieve en detectieve beheersmaatregelen getroffen om de elementen van fraude (druk, gelegenheid en rationalisatie) naar een acceptabel niveau te mitigeren. Om de interne beheersing verder te optimaliseren doen wij de volgende aanbevelingen: Op meerdere plekken in de organisatie wordt aandacht besteed aan risicobeheersing. Frauderisico maakt hiervan geen vast onderdeel uit. Om te voorkomen dat (fraude) risico s tussen wal en schip vallen, is aan te raden om op concernniveau de belangrijkste risico s inzichtelijk te maken. De concerncontroller neemt hiervoor in 2015 actie. Vanaf 2015 de beheersing van het frauderisico meenemen in het jaarlijkse auditplan. De bevindingen worden gerapporteerd aan het bestuur. Bij de inventarisatie van onderwerpen voor het auditplan 2015 is frauderisico inmiddels meegenomen in de gesprekken met het management. 7. Ondertekening dijkgraaf en heemraden, mr. G.P. Dalhuisen secretaris drs. T. Klip-Martin dijkgraaf 8. Besluit bestuur

BIJLAGE STRATEGISCH KADER FRAUDE

BIJLAGE STRATEGISCH KADER FRAUDE BIJLAGE STRATEGISCH KADER FRAUDE Deze kadernotitie bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt het theoretisch kader van fraude beschreven en wordt ingegaan op de vraag wat fraude is, welke relatie

Nadere informatie

Beleidsnota Misbruik en Oneigenlijk gebruik. Gemeente Velsen

Beleidsnota Misbruik en Oneigenlijk gebruik. Gemeente Velsen Beleidsnota Misbruik en Oneigenlijk gebruik Gemeente Velsen 2 Inhoudsopgave Inleiding blz. 4 Definities blz. 5 Kader gemeente Velsen blz. 7 Beleidsuitgangspunten blz. 7 Aandachtspunten voor de uitvoering

Nadere informatie

1. Inleiding 2 1.1. De opdracht die u ons hebt verstrekt 2 1.2. Onze onafhankelijkheid is gewaarborgd 3 1.3. Frauderisico-analyse en beheersing 3

1. Inleiding 2 1.1. De opdracht die u ons hebt verstrekt 2 1.2. Onze onafhankelijkheid is gewaarborgd 3 1.3. Frauderisico-analyse en beheersing 3 Aan het algemeen bestuur van Gemeenschappelijke regeling Gemeenschappelijk Belastingkantoor Lococensus-Tricijn t.a.v. de heer B. Groeneveld Postbus 1098 8001 BB ZWOLLE drs. M.C. van Kleef RA Accountantsverslag

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : Auditcommissie AB CATEGORIE : A-STUK (Afdoeningsstuk) VERGADERING D.D. : 30 september 2014 NUMMER : SEC//AKS/PvL/8375 OPSTELLER : P. van der Loo, 0522-276709

Nadere informatie

Uitbestedingsbeleid Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V.

Uitbestedingsbeleid Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V. Uitbestedingsbeleid Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V. [geldend vanaf 1 juni 2015, PB15-220] Artikel 1 Definities De definities welke in dit uitbestedingsbeleid worden gebruikt zijn nader

Nadere informatie

/ IJssels. Intern controleplan Samenwerking

/ IJssels. Intern controleplan Samenwerking Intern controleplan 2018 ^ Gemeente / IJssels gemeente Montfoort Vast te stellen door Managementteam UW Dagelijks Bestuur UW College van B&W IJsselstein College van B&W Montfoort Vastgesteld dd 28 maart

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Aan de leden van Provinciale Staten. Inhoudelijke reactie op de boardletter Geachte Statenleden,

Gedeputeerde Staten. Aan de leden van Provinciale Staten. Inhoudelijke reactie op de boardletter Geachte Statenleden, Gedeputeerde Staten Contact T 070-441 8688 ram.vander.sande@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Aan de leden van Provinciale Staten Datum Uw

Nadere informatie

Deloitte. Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland. Rapport van bevindingen voor het boekjaar eindigend op 31 december 2014.

Deloitte. Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland. Rapport van bevindingen voor het boekjaar eindigend op 31 december 2014. Deloitte Accountants B.V. Park Veidzigt 25 4336 DR Middelburg Postbus 7056 4330 GB Middelburg Nederland Tel: 088 288 2888 Fax 088 288 9895 www.deloitte.n1 Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland

Nadere informatie

DOORSTAAT UW RISICOMANAGEMENT DE APK?

DOORSTAAT UW RISICOMANAGEMENT DE APK? WHITEPAPER DOORSTAAT UW RISICOMANAGEMENT DE APK? DOOR M. HOOGERWERF, SENIOR BUSINESS CONS ULTANT Risicomanagement is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van uw bedrijfsvoering. Dagelijks wordt er aandacht

Nadere informatie

Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland

Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland OVER OOSTZAAN Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland WORMERLAND. GESCAND OP 13 SEP. 2013 Gemeente Oostzaan Datum : Aan: Raadsleden gemeente Oostzaan Uw BSN : - Uw brief van :

Nadere informatie

Opdrachtgever: Klaas de Veen. Externe betrokkenen: De uitkomsten van de tussentijdse controle 2018 zijn uitgebracht door Ernst & Young.

Opdrachtgever: Klaas de Veen. Externe betrokkenen: De uitkomsten van de tussentijdse controle 2018 zijn uitgebracht door Ernst & Young. Onderwerp: Uitkomsten tussentijdse controle 2018 Nummer: Bestuursstukken\2807 Agendapunt: 4 DB: Ja 29-01-2019 BPP: Nee Auditcommissie: 13-2-2019 VVSW: Nee AB: Nee Opsteller: Remco Hennipman, 0598-693794

Nadere informatie

INGEKOMENN STUK. Aan algemeen bestuur 23 april Voorstel aan ab Kennisnemen van

INGEKOMENN STUK. Aan algemeen bestuur 23 april Voorstel aan ab Kennisnemen van Aan algemeen bestuur 23 april 2014 INGEKOMENN STUK Datum 18 maart 2014 Documentnummer 594909 Projectnummer Portefeuillehouder Programma Afdeling drs. T. Klip-Martin Veiligheid Planvorming Bijlage(n) 2

Nadere informatie

Hoofdlijnen Corporate Governance Structuur

Hoofdlijnen Corporate Governance Structuur Hoofdlijnen Corporate Governance Structuur 1. Algemeen Deugdelijk ondernemingsbestuur is waar corporate governance over gaat. Binnen de bedrijfskunde wordt de term gebruikt voor het aanduiden van hoe een

Nadere informatie

REGLEMENT RISK- EN AUDITCOMMISSIE N.V. NEDERLANDSE SPOORWEGEN

REGLEMENT RISK- EN AUDITCOMMISSIE N.V. NEDERLANDSE SPOORWEGEN REGLEMENT RISK- EN AUDITCOMMISSIE N.V. NEDERLANDSE SPOORWEGEN 24 november 2017 INHOUD HOOFDSTUK 1: Rol en status van het Reglement 1 HOOFDSTUK 2: Samenstelling RAC 1 HOOFDSTUK 3: Taken RAC 2 HOOFDSTUK

Nadere informatie

Procedure fraudebestrijding

Procedure fraudebestrijding Procedure fraudebestrijding Procedure fraudebestrijding NUOVO Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Preventie van fraude... 3 3. Detectie van fraude... 4 4. Reactie op fraude... 5 Procedure

Nadere informatie

Reactie ODMH op de bevindingen van de accountant

Reactie ODMH op de bevindingen van de accountant Reactie ODMH op de bevindingen van de accountant bij de controle op de jaarrekening 2015 Inleiding Op 23 juni 2016 is de jaarrekening 2015 van de Omgevingsdienst Midden-Holland door het algemeen bestuur

Nadere informatie

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR datum vergadering 17 juni 2010 auteur Daniëlle Vollering telefoon 033-43 46 133 e-mail dvollering@wve.nl afdeling Staf behandelend bestuurder drs. J.M.P. Moons onderwerp agendapunt Uitkomst en benutting

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Nr. :

Raadsinformatiebrief Nr. : Raadsinformatiebrief Nr. : Onderwerp: Risicomanagement Reg.nr. : 12.0693 B&W verg. : 19 juni 2012 : 1) Status In het licht van de actieve informatieplicht informeren wij U over de stand van zaken met betrekking

Nadere informatie

Compliance Program. Voor pensioenfondsen die pensioenadministratie en/of vermogensbeheer geheel of gedeeltelijk hebben uitbesteed

Compliance Program. Voor pensioenfondsen die pensioenadministratie en/of vermogensbeheer geheel of gedeeltelijk hebben uitbesteed Compliance Program Voor pensioenfondsen die pensioenadministratie en/of vermogensbeheer geheel of gedeeltelijk hebben uitbesteed September 2008 Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 1.1 Voorwoord 1 1.2 Definitie

Nadere informatie

Toezicht op Financiën. Wim Touw 17 april 2013

Toezicht op Financiën. Wim Touw 17 april 2013 Toezicht op Financiën Wim Touw 17 april 2013 Agenda OMGEVING FINANCIEEL MANAGEMENT SOFT CONTROLS DE ROL VAN DE ACCOUNTANT SPECIFIEKE VRAGEN 1 OMGEVING 2 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004

Nadere informatie

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders Openbaar Registratienummer: 212560 Datum voorstel: 13 mei 2016 Niet openbaar Portefeuillehouder: De heer P. Lucassen Afdeling: BV Finance & Control Agendapunt 2 Onderwerp/Titel: Verslag interne controle

Nadere informatie

Uitbestedingsbeleid Stichting Pensioenfonds NIBC

Uitbestedingsbeleid Stichting Pensioenfonds NIBC Uitbestedingsbeleid Stichting Pensioenfonds NIBC Vastgesteld 11 november 2016 Artikel 1 Doel van het uitbestedingsbeleid 1.1 Het bestuur streeft de doelstellingen van het pensioenfonds na met betrekking

Nadere informatie

Wie bewaakt mijn geld? Financiële controle en risicobeheersing binnen de gemeente Nuth

Wie bewaakt mijn geld? Financiële controle en risicobeheersing binnen de gemeente Nuth Wie bewaakt mijn geld? Financiële controle en risicobeheersing binnen de gemeente Nuth De taak van de raad onder het dualisme Kaders stellen (WMO, Jeugdwet, handhaving) Budgetteren (begroting) Lokale wetgeving

Nadere informatie

Actieplan naar aanleiding van BDO-onderzoek. Raad van Commissarissen GVB Holding N.V. Woensdag 13 juni 2012

Actieplan naar aanleiding van BDO-onderzoek. Raad van Commissarissen GVB Holding N.V. Woensdag 13 juni 2012 Actieplan naar aanleiding van BDO-onderzoek Raad van Commissarissen GVB Holding N.V. Woensdag 13 juni 2012 Inhoudsopgave - Actieplan GVB Raad van Commissarissen GVB Holding N.V. n.a.v. BDO-rapportage 13

Nadere informatie

Vergaderdatum 6 juli 2016 Onderwerp Rapportage verbijzonderde interne controle 2015 Agendapunt

Vergaderdatum 6 juli 2016 Onderwerp Rapportage verbijzonderde interne controle 2015 Agendapunt Voorstel voor bestuur Vergaderdatum 6 juli 2016 Onderwerp Rapportage verbijzonderde interne controle 2015 Agendapunt 5 b Kenmerk B2016/u1320 Portefeuillehouder W. Stegeman Opsteller/indiener M.J. Donker

Nadere informatie

Hoofdlijnen Corporate Governance Structuur Stek

Hoofdlijnen Corporate Governance Structuur Stek Hoofdlijnen Corporate Governance Structuur Stek 1 Algemeen Deugdelijk ondernemingsbestuur is waar corporate governance over gaat. Binnen de bedrijfskunde wordt de term gebruikt voor het aanduiden van hoe

Nadere informatie

Integriteitsbeleid Waterschap Vallei en Veluwe

Integriteitsbeleid Waterschap Vallei en Veluwe Integriteitsbeleid Waterschap Vallei en Veluwe versie AB Datum 27 mei 2014 Opgemaakt door afdeling Strategie & Beleid Kenmerk 605867 Pagina 2 van 21 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 4 2. Definitie en doelstelling

Nadere informatie

Auditing CONTROLEPLAN 2019

Auditing CONTROLEPLAN 2019 Auditing CONTROLEPLAN 2019 Versie Definitief 1 Controleplan 2019 1. Algemeen... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Wettelijk kader... 3 1.3 Groningen in control... 3 1.4 Ervaringen 2018 en acties doorontwikkeling

Nadere informatie

Basisnorm Aandacht voor integriteit: format integriteitsbeleid

Basisnorm Aandacht voor integriteit: format integriteitsbeleid Basisnorm Aandacht voor integriteit: format integriteitsbeleid Voor u ligt een format voor het opstellen van integriteitsbeleid. Iedere overheidsorganisatie is wettelijk verplicht integriteitsbeleid te

Nadere informatie

In de organisatieverordening is met betrekking tot overschrijding van de netto kosten in de begroting het volgende opgenomen:

In de organisatieverordening is met betrekking tot overschrijding van de netto kosten in de begroting het volgende opgenomen: Aan algemeen bestuur 4 oktober 2017 VOORSTEL Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnr. 975673 Programma Bestuur en belasting Projectnummer -- Afdeling Bedrijfskundige Ondersteuning Bijlage(n) 1

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan T.a.v. Datum Betreft Van Ons kenmerk CC De gemeenteraad - 23 maart 2012 Interim-controle 2011 Deloitte Het college 112623 Paraaf Datum Controller RP 22-3-2012 Directie Geachte

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Waterschap Vallei & Eem 2012

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Waterschap Vallei & Eem 2012 Inkoop- en aanbestedingsbeleid Waterschap Vallei & Eem 2012 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. DOEL VAN HET INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID... 3 3. KADERS VAN INKOPEN EN AANBESTEDEN... 4 4. BEPALING AANBESTEDINGSPROCEDURE...

Nadere informatie

Risico s in beeld. Wat nu? Door Ilona Hoving 1

Risico s in beeld. Wat nu? Door Ilona Hoving 1 Risico s in beeld. Wat nu? 29-9-2015 Door Ilona Hoving 1 Even voorstellen Ilona Hoving 29-9-2015 Door Ilona Hoving 2 Wat gaan we DOEN? Korte introductie op thema Aan de slag met risico s Hoe waardeer je

Nadere informatie

Klokkenluiderregeling van Stichting Pensioenfonds Ecolab

Klokkenluiderregeling van Stichting Pensioenfonds Ecolab Klokkenluiderregeling van Stichting Pensioenfonds Ecolab April 2015 compliance 1 Klokkenluiderregeling van Stichting Pensioenfonds Ecolab Inleiding De Klokkenluiderregeling bevat een procedure voor het

Nadere informatie

Voortgangsrapportage

Voortgangsrapportage Rechtmatigheid Wat hebben we bereikt? Voortgangsrapportage Rechtmatigheid Stand van zaken per 1 juli Behoort bij brief met kenmerk - 50651 Voortgangsrapportage Rechtmatigheid, juli 1 FASE 1 WET EN REGELGEVING

Nadere informatie

Intern controleplan CAK Het CAK in control

Intern controleplan CAK Het CAK in control Intern controleplan CAK 2014 Het CAK in control Den Haag, 28 maart 2014 Aan het directieteam van het CAK Een transparant controleplan Hierbij presenteren wij het intern controleplan CAK 2014. Met dit plan

Nadere informatie

Datum Behandeld door Ons kenmerk 3 juni 2008 drs. A.P.W.M. Scheepers RA 81027-103744- 385490/HD/mj

Datum Behandeld door Ons kenmerk 3 juni 2008 drs. A.P.W.M. Scheepers RA 81027-103744- 385490/HD/mj Deloitte Accountants B.V. Flight Forum 1 5657 DA Eindhoven Postbus 376 5600 AJ Eindhoven Tel: (040) 2345000 Fax: (040) 2345014 www.deloitte.nl Aan de gemeenteraad van de gemeente Helmond t.a.v. de raadsgriffie/secretaris

Nadere informatie

Bevinding Risico Aanbeveling Maatregelen

Bevinding Risico Aanbeveling Maatregelen Follow up managementletter Deloitte 2015 Bevinding Risico Aanbeveling Maatregelen Onderhoudsvoorzieningen Project onderhoudsvoorzieningen is afgerond. In de laatste In 2015 is een projectgroep week van

Nadere informatie

BEHEERST BELONINGSBELEID

BEHEERST BELONINGSBELEID BEHEERST BELONINGSBELEID Beheerst beloningsbeleid is belangrijk bij het streven naar een bedrijfscultuur waarbij het klantbelang centraal staat. Als toezichthouder ziet de AFM erop toe dat van het beloningsbeleid

Nadere informatie

1. Voorstel aan ab In te stemmen met het voorstel om de algemene reserves te benutten voor de door het AB aangegeven doelen.

1. Voorstel aan ab In te stemmen met het voorstel om de algemene reserves te benutten voor de door het AB aangegeven doelen. Aan algemeen bestuur van 20 februari 2019 VOORSTEL Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnr. 1356927/1356951 Programma Bestuur en belasting Projectnummer Afdeling Bedrijfskundige ondersteuning

Nadere informatie

Versie Reglement voor de Auditcommissie Woonstichting Stek

Versie Reglement voor de Auditcommissie Woonstichting Stek Reglement voor de Auditcommissie Woonstichting Stek Vastgesteld tijdens de vergadering van de Raad van Commissarissen op 17 12 2018 Artikel 1 - Status en inhoud reglement 1. Dit reglement is opgesteld

Nadere informatie

Onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid

Onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid Onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid Commissie Rekening & Audit Besturing en Controlling/Auditteam 23 november 2016 Onderwerpen Wat houdt het in? Onderzoek naar de doelmatigheid en doeltreffendheid

Nadere informatie

Natuurlijk vernieuwend*

Natuurlijk vernieuwend* Natuurlijk vernieuwend* Provincie Noord-Brabant Client Service Plan 2008 Augustus 2008 *connectedthinking Inhoud Inleiding Opdracht Evaluatie Teamopbouw Onze controle Controleaanpak Samenwerking interne

Nadere informatie

Reglement Auditcommissie WormerWonen

Reglement Auditcommissie WormerWonen Reglement Auditcommissie WormerWonen Vastgesteld in de Auditcommissie van WormerWonen Ter goedkeuring voorgelegd aan de Raad van Toezicht op 29 oktober 2014 14 oktober 2014 1 1. INHOUD 1. Doelstelling

Nadere informatie

Doel van de rol Iedere Compliance Officer heeft als doel het beheersen van de risico s die BKR loopt in haar strategische en operationele processen.

Doel van de rol Iedere Compliance Officer heeft als doel het beheersen van de risico s die BKR loopt in haar strategische en operationele processen. FUNCTIEPROFIEL Opdrachtgever: Functienaam: BKR Compliance Officer Security & Risk BKR is een onafhankelijke stichting met een maatschappelijk doel. BKR streeft sinds 1965, zonder winstoogmerk, een financieel

Nadere informatie

Onderwerp: Risico inventarisatie project rwzi Utrecht Nummer: 604438. Dit onderwerp wordt geagendeerd ter kennisneming ter consultering ter advisering

Onderwerp: Risico inventarisatie project rwzi Utrecht Nummer: 604438. Dit onderwerp wordt geagendeerd ter kennisneming ter consultering ter advisering COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Agendapunt 9A Onderwerp: Risico inventarisatie project rwzi Utrecht Nummer: 604438 In D&H: 22-01-2013 Steller: Drs. J.L.P.A. Dankaart

Nadere informatie

II. VOORSTELLEN VOOR HERZIENING

II. VOORSTELLEN VOOR HERZIENING II. VOORSTELLEN VOOR HERZIENING 2. VERSTEVIGING VAN RISICOMANAGEMENT Van belang is een goed samenspel tussen het bestuur, de raad van commissarissen en de auditcommissie, evenals goede communicatie met

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling Bijlage D bij ABTN

Klokkenluidersregeling Bijlage D bij ABTN Klokkenluidersregeling Bijlage D bij Dit document heeft 8 pagina s Versiebeheer Versie Auteur Datum Revisie V1.0 Bestuur SPF 1 januari 2016 Verwerking klokkenluidersregeling V2.0 Bestuur SPF 15 december

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering : 15 mei : Besluitvormend. Aan de Raad. Onderwerp Advies Accountantscommissie bij accountantsverslag 2013

Raadsvoorstel. Vergadering : 15 mei : Besluitvormend. Aan de Raad. Onderwerp Advies Accountantscommissie bij accountantsverslag 2013 Raadsvoorstel Vergadering : 15 mei 2014 Agendapunt Status Programma : 7a : Besluitvormend : alle Behandelend ambt. : Anne Jan van der Ploeg E-mail : ajvanderploeg@t-diel.nl Telefoonnummer : (0511) 460

Nadere informatie

Leren uit het buitenland Risicomanagement en interne audit bij de Nederlandse Rijksoverheid.

Leren uit het buitenland Risicomanagement en interne audit bij de Nederlandse Rijksoverheid. Leren uit het buitenland Risicomanagement en interne audit bij de Nederlandse Rijksoverheid. SBOV workshop Mark Vandersmissen, manager-auditor Interne Audit 31 januari 2005 1 Opbouw presentatie Situering

Nadere informatie

Governancestructuur WonenBreburg. januari 2012, geactualiseerd augustus 2015

Governancestructuur WonenBreburg. januari 2012, geactualiseerd augustus 2015 Governancestructuur WonenBreburg januari 2012, geactualiseerd augustus 2015 1 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Bestuur 3 2.1 Taak en werkwijze 3 2.2 Rechtspositie en bezoldiging bestuur 4 2.3 Tegenstrijdige belangen

Nadere informatie

Visie op risicomanagement bij waterschap Hunze en Aa s

Visie op risicomanagement bij waterschap Hunze en Aa s Visie op risicomanagement bij waterschap Hunze en Aa s Wettelijk kader In het Waterschapsbesluit (2009) is vastgelegd wat de voorschriften zijn voor de paragraaf weerstandsvermogen in de meerjarenraming,

Nadere informatie

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Houtverwerkende Industrie en Jachtbouw. Klokkenluidersregeling 2018

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Houtverwerkende Industrie en Jachtbouw. Klokkenluidersregeling 2018 Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Houtverwerkende Industrie en Jachtbouw Klokkenluidersregeling 2018 Inleiding De klokkenluidersregeling bevat een procedure voor interne en externe meldingen van (potentiële)

Nadere informatie

College-onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid o.g.v. art. 213a Gemeentewet

College-onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid o.g.v. art. 213a Gemeentewet College-onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid o.g.v. art. 213a Gemeentewet Commissie Rekening & Audit 25 november 2015 Besturing & controlling/ Auditteam Onderwerpen Wat zijn college onderzoeken

Nadere informatie

Samenwerking aanpak verzekeringsfraude en gerelateerde criminaliteit

Samenwerking aanpak verzekeringsfraude en gerelateerde criminaliteit Samenwerking aanpak verzekeringsfraude en gerelateerde criminaliteit Kaderconvenant Samenwerking aanpak verzekeringsfraude en gerelateerde criminaliteit Vertrouwelijk 1 Alleen voor intern gebruik De partijen:

Nadere informatie

2. Bestuurlijke aanleiding en vraag De aanleiding voor het opstellen van het Afvalwaterketenplan is

2. Bestuurlijke aanleiding en vraag De aanleiding voor het opstellen van het Afvalwaterketenplan is Aan D&H 5 februari 2013 VOORSTEL Portefeuillehouder Documentnummer 277188 Programma Projectnummer Afdeling Opsteller Bijlage(n) Onderwerp Afvalwaterketenplan Elburg, Nunspeet B. van Vreeswijk Waterketen

Nadere informatie

Reglement bestuur Stichting Havensteder

Reglement bestuur Stichting Havensteder Reglement bestuur Stichting Havensteder Dit reglement is krachtens artikel 7 lid 3 van de statuten door het bestuur van Stichting Havensteder vastgesteld op 6 september 2011, na goedkeuring door de raad

Nadere informatie

Gemeente Doetinchem. Clientserviceplan voor het boekjaar 2013

Gemeente Doetinchem. Clientserviceplan voor het boekjaar 2013 Clientserviceplan voor het boekjaar 2013 oktober 2013 Inhoud 1. Inleiding 4 2. Controleopdracht 4 2.1 Opdracht 4 2.2 Materialiteit en tolerantie 5 2.3 Fraude 6 3. Planning 6 3.1 Inleiding 6 3.2 Algemene

Nadere informatie

Rechtmatigheidsverantwoording Annemarie Kros RA (PWC) & Marieke Wagemakers RA (gemeente Uden)

Rechtmatigheidsverantwoording Annemarie Kros RA (PWC) & Marieke Wagemakers RA (gemeente Uden) Rechtmatigheidsverantwoording Annemarie Kros RA (PWC) & Marieke Wagemakers RA (gemeente Uden) Planning & control Samenwerken Verbinder Adviseren sportief Pro-actief Register- Accountant ruim 10 jaar ervaring

Nadere informatie

Uitbestedingsbeleid Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V.

Uitbestedingsbeleid Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V. Uitbestedingsbeleid Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V. [geldend vanaf 22 maart 2017, PF17-058] Artikel 1 Definities De definities welke in dit uitbestedingsbeleid worden gebruikt zijn nader

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Doel protocol. 3 Rechtmatigheid

1 Inleiding. 2 Doel protocol. 3 Rechtmatigheid 1 Inleiding Vanaf de jaarrekening 2004 is de accountantsverklaring uitgebreid met een oordeel over de rechtmatigheid. De accountant kijkt niet alleen naar het getrouwe beeld, maar ook of baten, lasten

Nadere informatie

Internal Audit Charter

Internal Audit Charter Interne Audit Dienst Versie 3.0 (vervangt bij vaststelling door RvB vorige versie 2.0) Pagina 1 van 5 Artikel 1 Het doel, de bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de internal auditfunctie zijn in dit

Nadere informatie

Deelplan IC ICT-omgeving 2015 Gemeente Lingewaard

Deelplan IC ICT-omgeving 2015 Gemeente Lingewaard Deelplan IC ICT-omgeving 2015 Gemeente Lingewaard Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1. Aanleiding 3 2. Structureel / incidenteel 3 3. Opdrachtgever 3 4. Opdrachtnemer 3 5. Relevante wet- en regelgeving 3 6.

Nadere informatie

Risicomanagement en NARIS gemeente Amsterdam

Risicomanagement en NARIS gemeente Amsterdam Risicomanagement en NARIS gemeente Amsterdam Robert t Hart / Geert Haisma 26 september 2013 r.hart@risicomanagement.nl / haisma@risicomanagement.nl 1www.risicomanagement.nl Visie risicomanagement Gemeenten

Nadere informatie

COMPLIANCE MET DE NEDERLANDSE CORPORATE GOVERNANCE CODE

COMPLIANCE MET DE NEDERLANDSE CORPORATE GOVERNANCE CODE COMPLIANCE MET DE NEDERLANDSE CORPORATE GOVERNANCE CODE Corporate Governance Novisource streeft naar een organisatiestructuur die onder meer recht doet aan de belangen van de onderneming, haar klanten,

Nadere informatie

Bijlage 4. Aanbevelingen op onderwerp-niveau

Bijlage 4. Aanbevelingen op onderwerp-niveau Bijlage 4 Aanbevelingen op onderwerp-niveau Ambtelijke organisatie Onderwerp Advies Aandacht voor integriteit 1. Wij adviseren het integriteitbeleid dynamisch te maken door procesafspraken in te voegen.

Nadere informatie

Algemene toelichting Intern controleplan 2012

Algemene toelichting Intern controleplan 2012 Algemene toelichting Intern controleplan 2012 Inhoudsopgave: 1. Algemeen 3 2. Uitgangspunten interne controleplan 2012 3 2.1 Waarom een intern controleplan? 3 2.2 Controleaanpak 3 2.3 Uitvoering van de

Nadere informatie

Gemeente De Bilt Management letter

Gemeente De Bilt Management letter Gemeente De Bilt Management letter Boekjaar 2017 28 november 2017 ~AKER TILLY BERK An independent member of Baker Tilly International VERTROUWELIJK Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de

Nadere informatie

Steekproefomvang Omvang van de steekproef in 2010: Gehele financiële boekhouding met betrekking tot de fractiebudgetten.

Steekproefomvang Omvang van de steekproef in 2010: Gehele financiële boekhouding met betrekking tot de fractiebudgetten. INTERNE CONTROLE FRACTIEBUDGETTEN GEMEENTE COEVORDEN PROCESEIGENAAR: Bert Kunnen 1. Doel en aanpak controle Doel onderzoek Het doel van de controle is om vast te stellen dat de verstrekte fractiebudgetten

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas 298634 Beslisdocument college van Peel en Maas Document openbaar: Ja Besluitnummer: 43 5b Onderwerp: Opstellen beleid Nota integraal toezichts- en handhavingsbeleid fysieke leefomgeving Advies: 1. Vast

Nadere informatie

De volgende uitgangspunten bij het opstellen van ons beloningsbeleid worden gehanteerd.

De volgende uitgangspunten bij het opstellen van ons beloningsbeleid worden gehanteerd. Beheerst Beloningsbeleid Doel beloningsbeleid Ons beloningsbeleid is in eerste instantie gericht op het bevorderen, aantrekken en behouden van goede gekwalificeerde medewerkers. Dit alles binnen een beheerste

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. 25 november 2010 M&O/financiën. 11 november 2010 mw. S. Zappeij-Ploeger. Aanbesteding accountantsdiensten.

ALGEMENE VERGADERING. 25 november 2010 M&O/financiën. 11 november 2010 mw. S. Zappeij-Ploeger. Aanbesteding accountantsdiensten. VERGADERDATUM SECTOR/AFDELING 25 november 2010 M&O/financiën STUKDATUM NAAM STELLER 11 november 2010 mw. S. Zappeij-Ploeger ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT ONDERWERP 7 Aanbesteding accountantsdiensten

Nadere informatie

Functieprofiel lid Raad van Toezicht

Functieprofiel lid Raad van Toezicht Functieprofiel lid Raad van Toezicht 1. ORGANISATIE MEE Noord ondersteunt kwetsbare burgers, mensen met beperkingen en hun netwerk op alle levensgebieden en in alle levensfasen. MEE Noord zet zich in voor

Nadere informatie

1. Is binnen uw organisatie het integriteitsbeleid schriftelijk vastgelegd? (in %)

1. Is binnen uw organisatie het integriteitsbeleid schriftelijk vastgelegd? (in %) TABELLEN BIJLAGEN BIJ RAPPORT 'INVENTARISATIE INTEGRITEITSBELEID OPENBARE SECTOR EN POLITIE 2008' MINISTERIE VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES, APRIL 2008 BIJLAGE 1: TABELLEN RESULTATEN AMBTENAREN

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: het algemeen bestuur van Waterschap Vechtstromen A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2017 Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening

Nadere informatie

Verordening controle op het financieel beheer en op de inrichting van de financiële organisatie van Wetterskip Fryslân.

Verordening controle op het financieel beheer en op de inrichting van de financiële organisatie van Wetterskip Fryslân. Verordening controle op het financieel beheer en op de inrichting van de financiële organisatie van Wetterskip Fryslân. Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân besluit, gelet op artikel 109 van de

Nadere informatie

Analyse belangenverstrengeling

Analyse belangenverstrengeling Analyse belangenverstrengeling Besproken in de bestuursvergadering van 7 mei 2015 Versie 31 mei 2015 Opgesteld door Mol & Pensioen 1 Inleiding Van belangenverstrengeling is sprake wanneer persoonlijke

Nadere informatie

Controlstatuut Havensteder

Controlstatuut Havensteder Controlstatuut Havensteder Vastgesteld door het Bestuur d.d.: 29 november 2016 Goedgekeurd door de RvC d.d.: 16 december 2016 Inhoud 0. Inleiding... 3 1. Verankering... 3 1.1. Plaats van de controlfunctie

Nadere informatie

Handleiding. Documentatie

Handleiding. Documentatie Handleiding Documentatie Mei 2009 Inleiding Compliance is relatief nieuw in de pensioensector en er zijn nog weinig hulpmiddelen voorhanden om compliance in te bedden in uw organisatie. Om die reden hebben

Nadere informatie

BIJLAGE 1 VERBIJZONDERDE INTERNE CONTROLE UITKOMSTEN 1 E KWARTAAL 2010

BIJLAGE 1 VERBIJZONDERDE INTERNE CONTROLE UITKOMSTEN 1 E KWARTAAL 2010 BIJLAGE 1 VERBIJZONDERDE INTERNE CONTROLE UITKOMSTEN 1 E KWARTAAL 2010 Bevindingen Proces Inkoop Aanbevelingen 1 e kwartaal 2010 1 In alle 45 gevallen waren de bedragen juist geboekt. 2 In 1 van de 45

Nadere informatie

Aanbevelingen voor komende maanden op het gebied van AO/IC en financiën.

Aanbevelingen voor komende maanden op het gebied van AO/IC en financiën. Aanbevelingen voor komende maanden op het gebied van AO/IC en financiën. Inleiding Op 3 april 2017 heeft Deloitte een managementletter gestuurd n.a.v. de interim controle SED 2016. Daarnaast is op 8 juni

Nadere informatie

MEMO. Auditcommissie P. van der Veer. februari 2017)

MEMO. Auditcommissie P. van der Veer. februari 2017) MEMO Documentnummer 2017\9792 Aan Kopie aan Auditcommissie P. van der Veer Van Bertha Achterberg Telefoonnummer (0318) 538256 Afdeling Griffie Datum 21 februari 2017 Onderwerp Startdocument inkooptraject

Nadere informatie

K l o k k e n l u i d e r r e g e l i n g

K l o k k e n l u i d e r r e g e l i n g K l o k k e n l u i d e r r e g e l i n g Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Regelgeving 3 1.3 Samenhang interne regelingen 3 2 Artikelen 5 2.1 Artikel 1. Definities 5 2.2 Artikel 2. Melden

Nadere informatie

voorstel aan de gemeenteraad

voorstel aan de gemeenteraad voorstel aan de gemeenteraad Aan de raad van de gemeente sector - afdeling cs steller Esther Schilt onderwerp Normenkader rechtmatigheidscontrole telefoon 8537 voorstelnummer 132 8 november 2005 iz-nummer

Nadere informatie

Inspiratiedag. Workshop 1: Risicogestuurde interne controle. 15 september 2016

Inspiratiedag. Workshop 1: Risicogestuurde interne controle. 15 september 2016 Inspiratiedag Workshop 1: Risicogestuurde interne controle 15 september 2016 Programma Inleiding Risicomanagement Interne beheersing Relatie met de externe accountant Van interne controle naar beheersing

Nadere informatie

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE TELEGRAAF MEDIA GROEP N.V.

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE TELEGRAAF MEDIA GROEP N.V. REGLEMENT AUDITCOMMISSIE TELEGRAAF MEDIA GROEP N.V. Dit Reglement is goedgekeurd door de Raad van Commissarissen van Telegraaf Media Groep N.V. op 17 september 2013. 1. Inleiding De Auditcommissie is een

Nadere informatie

Datum Onderwerp Referentie Bijlage(n) Doorkiesnummer 24 juni 2016 Reactie op consultatie. VS Tekstsuggesties T

Datum Onderwerp Referentie Bijlage(n) Doorkiesnummer 24 juni 2016 Reactie op consultatie. VS Tekstsuggesties T Brancheorganisaties Zorg T.a.v. mr. Yvonne C.M.T. van Rooy Postbus 9696 3506 GR Utrecht Datum Onderwerp Referentie Bijlage(n) Doorkiesnummer 24 juni 2016 Reactie op consultatie Zorgbrede VS Tekstsuggesties

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VERGADERING BESTUUR NOORDELIJK BELASTINGKANTOOR D.D 3 december 2018, aanvang uur

BESLUITENLIJST VERGADERING BESTUUR NOORDELIJK BELASTINGKANTOOR D.D 3 december 2018, aanvang uur 1. Opening en vaststellen agenda De voorzitter opent de vergadering. Allereerst staat hij stil bij het feit dat het laatste bestuursvergadering is van de heer Schroor vanwege het feit dat hij stopt als

Nadere informatie

Reglement voor de Audit Commissie Woonstichting Vooruitgang

Reglement voor de Audit Commissie Woonstichting Vooruitgang Reglement voor de Audit Commissie Woonstichting Vooruitgang Pagina 1 van 5 Artikel 1 Vaststelling en reikwijdte reglement 1) Dit reglement is vastgesteld en goedgekeurd in de vergadering van de Raad van

Nadere informatie

Voordracht aan Provinciale Staten. Van Subcommissie Bestuur en Middelen. Mei xxxx. Wijziging controleverordening.

Voordracht aan Provinciale Staten. Van Subcommissie Bestuur en Middelen. Mei xxxx. Wijziging controleverordening. Voordracht aan Provinciale Staten Van Subcommissie Bestuur en Middelen Vergadering Mei 2013 Onderwerp Wijziging controleverordening Nummer xxxx 1 Ontwerpbesluit Provinciale Staten van Zuid-Holland, Gelet

Nadere informatie

MANAGEMENTLETTER Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland

MANAGEMENTLETTER Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland MANAGEMENTLETTER 2018 Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland P 1 vrijdag 9 november 2018 Aan het dagelijks bestuur van BSGR T.a.v. Mw. E.T.M. van Kesteren Postbus 1141 2302 BC Leiden Rotterdam, 7 november

Nadere informatie

De10itte. Erfgoedcentru m Achterhoek en Liemers. Accountantsverslag voor het boekjaar eindigend op 31 december 2013. 20 maart 2014

De10itte. Erfgoedcentru m Achterhoek en Liemers. Accountantsverslag voor het boekjaar eindigend op 31 december 2013. 20 maart 2014 De10itte. Deloitte Accountants B.V. Meander 551 6825 MD Am hem Postbus 30265 6803 AG Am hem Nederland Tel: (088) 288 2888 Fax: (088) 288 9777 www. deloitte.nl Erfgoedcentru m Achterhoek en Liemers Accountantsverslag

Nadere informatie

Regelloos en toch in control?

Regelloos en toch in control? Workshop Regelloos en toch in control? Controllersbijeenkomst 1 februari 2017 1 februari 2017 1 Associatie Cultuur 2 Even voorstellen Sharona Glijnis Manager Internal Audit, Risk & Compliance Services

Nadere informatie

De reactie van de NBA Young profs op het consultatiedocument Transparant over de controle' van 17 november 2014

De reactie van de NBA Young profs op het consultatiedocument Transparant over de controle' van 17 november 2014 Visie NBA Young Profs Aanleiding Op 26 juni 2015 publiceerde de NBA haar consultatiedocument rondom de aanpassing van de controleverklaring voor álle controles. Het consultatiedocument heeft betrekking

Nadere informatie

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN STICHTING WOONSTAD ROTTERDAM

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN STICHTING WOONSTAD ROTTERDAM REGLEMENT AUDITCOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN STICHTING WOONSTAD ROTTERDAM 25 april 2012 pagina 2 Artikel 1 Doelstelling De Auditcommissie maakt onderdeel uit van de Raad van Commissarissen van de Stichting

Nadere informatie

Gedragscode integriteit politiek ambtsdragers Waterschap Vallei en Veluwe

Gedragscode integriteit politiek ambtsdragers Waterschap Vallei en Veluwe Gedragscode integriteit politiek ambtsdragers Waterschap Vallei en Veluwe Besluit tot vaststelling van de Gedragscode integriteit politiek ambtsdragers Waterschap Vallei en Veluwe Het Algemeen Bestuur

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2016 VAN DE GEMEENTE TEN BOER.

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2016 VAN DE GEMEENTE TEN BOER. CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2016 VAN DE GEMEENTE TEN BOER. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

2. Motivering In deze beleidsnota risicomanagement en weerstandsvermogen wordt de beleidsnota van 2009 geactualiseerd

2. Motivering In deze beleidsnota risicomanagement en weerstandsvermogen wordt de beleidsnota van 2009 geactualiseerd Raadsvoorstel Aan : Raad van Geertruidenberg Raadsvergadering : 28 januari 2016 Agendanummer : 08 Datum collegebesluit : 8 december 2015 Onderwerp : Beleidsnota risicomanagement en weerstandsvermogen 0.

Nadere informatie

DSM Alert: - Regeling en procedure inzake het melden van vermeende ernstige misstanden

DSM Alert: - Regeling en procedure inzake het melden van vermeende ernstige misstanden DSM Alert: - Regeling en procedure inzake het melden van vermeende ernstige misstanden Dit document beschrijft het beleid dat DSM geformuleerd heeft om medewerkers te ondersteunen die aandacht vragen voor

Nadere informatie