Technisch personeelstekort? De oplossing ligt binnen uw bedrijf! Een interessante kijk op het oplossen van het tekort aan technisch personeel.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Technisch personeelstekort? De oplossing ligt binnen uw bedrijf! Een interessante kijk op het oplossen van het tekort aan technisch personeel."

Transcriptie

1 opleidingen Technisch personeelstekort? De oplossing ligt binnen uw bedrijf! Een interessante kijk op het oplossen van het tekort aan technisch personeel. SBK Opleidingen

2 De vraag naar technisch personeel zal volgens deskundigen de komende vijf jaren nog heel groot blijven. Als werkgever in een technische productieomgeving zal de noodzaak steeds groter worden om met creatieve oplossingen te komen. Martien Kuijpers van SBK Opleidingen stelt dat bij veel bedrijven een mogelijke oplossing hiervoor in het bedrijf zelf aanwezig is en dat het lang niet altijd nodig is om dure wervingscampagnes op te zetten of om technische uitzendbureaus in te schakelen om het tekort op te vullen. Hoezo ligt de oplossing binnen bedrijven zelf? Als trainer in productiebedrijven ben ik veel productiemedewerkers tegengekomen met een interessante technische achtergrond, vertelt Martien. De afgelopen jaren zijn er volop medewerkers met een technische achtergrond (vanwege de toen heersende werkeloosheid) niet terecht gekomen in een technische functie, maar hebben ze uiteindelijk genoegen genomen met een functie op een productieafdeling. Ze vertellen me soms gepassioneerd over hun technische hobby s, zoals het sleutelen aan (oude) auto s en motoren, het doe-het-zelven aan de gas- water- en lichtinstallaties van hun eigen woningen of het repareren van witgoed en elektronische apparatuur voor vrienden en kennissen. Ik ben er door hen van overtuigd geraakt dat een gedeelte van het tekort aan technisch personeel door deze groep kan worden ingevuld. De vraag blijft echter: weten de verantwoordelijken in de bedrijven deze potentiele kandidaten te vinden? Vertelt hoofd productie wel tegen hoofd TD, dat hij een kanjer heeft, als hij het risico loopt om hem kwijt te raken?

3 De grote uitdaging Volgens Martien Kuijpers ligt de grootste uitdaging van werkgevers niet zozeer in het daadwerkelijk om of bijscholen van de productiemedewerker naar monteur TD, maar om het vinden van deze geschikte kandidaten in het eigen bedrijf. Er kunnen allerlei (onbenullige) redenen zijn waarom zo n geschikte operator niet komt bovendrijven. Martien geeft de volgende voorbeelden. Een geschikte kandidaat vertelde me dat hij een paar jaar geleden had gesolliciteerd naar een functie bij de TD, maar dat het bedrijf toen had gekozen voor een externe kandidaat. Ze weten toch dat ik interesse heb, dat staat toch in mijn dossier! was zijn antwoord op mijn vraag waarom hij onlangs niet meer had gereageerd. Maar bij navraag bleken er personeelswisselingen te hebben plaatsgevonden op de afdeling HRM. Een andere productie medewerker bleek als installatie monteur van koffie automaten te hebben gewerkt, een functie waarvoor hij erg veel moest reizen. Toen hij kinderen kreeg is hij overgestapt naar een productiebedrijf bij hem in de buurt. Ik denk niet dat ze mij bij onze TD willen hebben, omdat ik alleen maar ervaring heb met koffieautomaten. was zijn redenering. Het simpele feit dat deze potentiële kandidaten nog niet bij de leiding van het bedrijf zijn komen bovendrijven, wil nog niet zeggen dat ze er niet zijn. Martien adviseert bedrijven dan ook om in het eigen bedrijf actiever naar deze technisch geschoolde medewerkers te zoeken.

4 Zes voordelen van omscholing 1 Het vlees in de kuip Om succesvol te kunnen opereren als monteur TD zijn niet alleen de technische competenties van belang, maar zeker ook de juiste beroepshouding. U werkt al een aantal jaren samen met deze medewerker en weet dus wat u aan hem/haar heeft. 4 Inwerken De productiemedewerker die doorgroeit naar de afdeling TD heeft al veel kennis van de bedrijfscultuur, administratieve tools/processen en uw klanten. U hoeft de medewerker niet meer op deze gebieden in te werken. 2 3 Product- en productiekennis Een productiemedewerker die al enkele jaren ervaring heeft met de producten en met de productiemachines weet vaak als geen ander, waar de technische uitdagen zitten om de verstoringen in het productieproces te minimaliseren. Als nieuwe collega op de afdeling TD kan hij zijn productie-ervaringen inzetten om samen met zijn ervaren collega s van de TD de technische uitdagingen op te pakken. Productie-ondersteunend Medewerkers die zelf op een productieafdeling hebben gestaan, hebben geleerd om productieplanningen te halen. Zij hebben als monteur van de TD begrip voor de productiemedewerkers en hebben daardoor als voordeel dat ze bijvoorbeeld het eeuwenoude productie/onderhoud-dilemma van beide kanten kunnen bekijken. 5 6 Boeien en binden Uw ambitieuze medewerker krijgt binnen het bedrijf waar hij met plezier werkt een nieuwe uitdaging. Dit zal hem boeien en nog meer binden aan uw organisatie. Goeie baas Medewerkers in een bedrijf laten doorgroeien getuigt van een positief personeelsbeleid. Medewerkers zien dat er binnen het bedrijf actief gekeken wordt naar de (doorgroei) mogelijkheden van het zittend personeel. Dit heeft een positieve uitstraling op de rest van de medewerkers.

5 Omscholing van operator naar monteur TD SBK Opleidingen heeft een 1-jarige opleiding ontwikkeld die productiemedewerkers met een technische achtergrond ondersteunt om een succesvolle overstap te maken naar de functie van monteur TD m/v. Door onze ruime ervaringen als opleider in productie-omgevingen weten we als geen ander dat het succes van deze overstap niet alleen afhangt van de technische competenties, maar ook in belangrijke mate van een juiste houding. Als monteur van de TD zal er bijvoorbeeld een meer proactieve houding van hem worden verwacht en zal hij misschien zijn oude maatje van de productieafdeling moeten aanspreken op het schoonhouden van een machine. Juist die effectieve beroepshouding krijgt veel aandacht bij het omscholen verklaart Martien. Opbouw van de opleiding De opleiding bestaat uit 20 lesdagen waarin theorie veelvuldig wordt afgewisseld met praktische oefeningen. De lesdagen vinden om de 14 dagen plaats. Er worden huiswerkopdrachten meegegeven om de theorie te verankeren en praktijkopdrachten die in het eigen bedrijf moeten worden uitgevoerd, om de link naar de praktijk te leggen en de juiste beroepshouding te stimuleren. Bijvoorbeeld: Bij het eigen bedrijf zoeken naar de verschillende soorten besturingen, het opsporen van sensoren en uitvoerorganen en het maken van een tijdsdiagram van een bepaalde machine. Een veel voorkomend probleem bij een productiemachine in het eigen bedrijf analyseren, mogelijke oplossingen uitzoeken en kosten/baten per oplossing in kaart brengen. De medewerker moet in de gelegenheid worden gesteld om de praktijkopdrachten in het eigen bedrijf uit te voeren. Hiervoor is het volgens ons niet noodzakelijk dat hij van begin af aan wordt toegevoegd aan de afdeling TD. Wel is het van belang dat het bedrijf meewerkt aan dit opleidingstraject.

6 Martien Kuijpers Trainer / adviseur bij SBK opleidingen Thema s Veiligheid, kwaliteit en tijdsdruk (VCA en NEN3140) Basiskennis besturingstechnieken Pneumatiek,hydrauliek Elektrotechniek, PLC Sensoren en uitvoerorganen Verbindingstechnieken Schroefverbindingen en borgingen Lijmverbindingen (Elektrische) Persverbindingen Effectieve beroepshouding Productie-ondersteunend handelen Aanspreken met behoud van de goede relatie Samenwerken Helder communiceren Storingen voorkomen (EMC - ElektroMagnetische Compabiliteit) Overbrengingen, lagers en smeermiddelen Verspanende- en niet -verspanende technieken Storinganalyse & Onderhoudtechnieken (PM, CM) SBK Opleidingen Zernikestraat HZ Eindhoven Intake We beoordelen of de kandidaat in staat is om de opleiding met goed gevolg af te sluiten en we inventariseren per deelnemer de individuele leerbehoefte geeft Martien aan. Tijdens een gedeelte van het intakegesprek (op locatie) verwachten we dat een leidinggevende aanwezig is, om vast te stellen of er voldoende draagvlak binnen het bedrijf is, zodat de deelnemer de vereiste huiswerk-/bedrijfsopdrachten kan uitvoeren. Afsluiting opleiding De opleiding wordt afgesloten met een presentatie door de deelnemer. Als de deelnemer de opdrachten, de eindpresentatie en het VCA-examen met een voldoende heeft afgesloten, dan ontvangt hij een diploma voor de opleiding en het VCA-diploma. Daarnaast is de deelnemer voldoende getraind om in het kader van NEN 3140 te worden aangewezen als VOP er. Waarom naar SBK? Onze trainers komen uit het bedrijfsleven en hebben allemaal een technische achtergrond. Ook onze trainers die de gedragscomponenten trainen. Zij spreken de taal van de deelnemers en zijn in staat om de technische competenties en de effectieve beroepshouding naadloos op elkaar aan te laten sluiten. Bovendien bieden wij een totaalpakket bij deze omscholing. Geen losse cursussen, maar alles in een compleet pakket waardoor het optimale uit de deelnemer wordt gehaald en u weer een stap verder bent in het oplossen van het tekort aan technisch personeel. T E info@sbkopleidingen.nl I

Vakopleidingen. Breng puur vakmanschap in uw organisatie!

Vakopleidingen. Breng puur vakmanschap in uw organisatie! Vakopleidingen Breng puur vakmanschap in uw organisatie! 1 Vakopleidingen Succesvol zijn. Resultaat boeken. Kansen pakken. Met gekwalificeerde medewerkers die het beste uit zichzelf halen. Die in een veilige

Nadere informatie

Opleiding Technisch operator start? Inhoud

Opleiding Technisch operator start? Inhoud Met de training Technisch operator leer je technische componenten kennen en door de praktijklessen leert u de opgedane kennis ook direct toe te passen. Uiteraard staat het veilig uitvoeren van eerstelijns

Nadere informatie

Unieke opleiding in Arboland. Opleiding. Copla Opleiding Training Consultants Coaching

Unieke opleiding in Arboland. Opleiding. Copla Opleiding Training Consultants Coaching Unieke opleiding in Arboland Opleiding Copla Opleiding Training Consultants Coaching copla.nl Bezoek ook onze websites: www.copla.nl www.deveiligheidscoach.nl DE VEILIGHEIDSCOACH Steeds vaker buigen veiligheidskundigen

Nadere informatie

Training Communicatieve vaardigheden

Training Communicatieve vaardigheden Training Communicatieve vaardigheden Training Communicatie vaardigheden, contact maken en verbinden In het dagelijks leven communiceren we best veel. Denk maar eens na, tijdens een vergadering, maar ook

Nadere informatie

Voor een succesvolle toekomst: volg een slimme opleiding via het Tempo-Team Operator Programma

Voor een succesvolle toekomst: volg een slimme opleiding via het Tempo-Team Operator Programma Voor een succesvolle toekomst: volg een slimme opleiding via het Tempo-Team Operator Programma Heb jij ervaring als productiemedewerker in de Food of Industrie en wil je jezelf beter inzetbaar maken door

Nadere informatie

E-portal Ontwikkel jezelf!

E-portal Ontwikkel jezelf! Initiatief van sociale partners in de sport (WOS, FNV Sport,CNV en De Unie), NOC*NSF en Randstad. De E-portal is speciaal ontwikkeld voor medewerkers werkzaam bij een sportorganisatie en ondersteunt hen

Nadere informatie

Uw praktijkopleider binnen de (elektro)techniek

Uw praktijkopleider binnen de (elektro)techniek Uw praktijkopleider binnen de (elektro)techniek Workshops en cursussen Maatwerktrainingen Incompanytrajecten VOORWOORD Hoe technisch onze wereld ook is, de sector zal altijd verweven blijven met mensen.

Nadere informatie

HET BINDEN EN BOEIEN VAN HORECAPERSONEEL

HET BINDEN EN BOEIEN VAN HORECAPERSONEEL HOW TO: HET BINDEN EN BOEIEN VAN HORECAPERSONEEL Een handleiding vol met tips hoe je snel geschikt personeel kunt vinden, boeien en behouden. L1NDA 1 Introductie Elk jaar moeten er in de horeca 150.000

Nadere informatie

Studiegids training Productiemanager

Studiegids training Productiemanager Studiegids training Productiemanager Inhoud Inhoud... 2 1. Inhoudelijke informatie... 3 1.1 Beschrijving van de training... 3 1.2 Modules... 4 1.3 Opbouw van de training... 6 1.4 Cbt leeromgeving... 8

Nadere informatie

Inhoud. Waarom jij niet zonder de acht randvoorwaarden van de pitch methode kunt. Het belang van Social Media voor je bedrijf. Wij zijn!

Inhoud. Waarom jij niet zonder de acht randvoorwaarden van de pitch methode kunt. Het belang van Social Media voor je bedrijf. Wij zijn! Inhoud Waarom jij niet zonder de acht randvoorwaarden van de pitch methode kunt. Het belang van Social Media voor je bedrijf. 1-2 3 Wij zijn! Inge Kaptein - Sinds 2012 communicatieadviseur Het spectrum

Nadere informatie

Training Communicatievaardigheden

Training Communicatievaardigheden Training Communicatievaardigheden Communicatie vaardigheden: succesvol en verbindend communiceren Wat zou het fijn zijn als Jan een keer normaal zou communiceren. Mijn leidinggevende communiceert ook nooit

Nadere informatie

Werken naar vermogen in de Procesindustrie. Samenvatting van de Eindrapportage

Werken naar vermogen in de Procesindustrie. Samenvatting van de Eindrapportage Werken naar vermogen in de Procesindustrie Samenvatting van de Eindrapportage Versie 1.0 december 2012 Opdrachtgever Ministerie SZW Projectmanager Hans Sliepenbeek Projectleider Marian de Regt Samenvatting

Nadere informatie

Studiegids training Productiemanager

Studiegids training Productiemanager Studiegids training Productiemanager Inhoud Inhoud... 2 1. Inhoudelijke informatie... 3 1.1 Beschrijving van de training... 3 1.2 Modules... 4 1.3 Opbouw van de training... 6 1.4 E-learningplatform...

Nadere informatie

Inhoud. Worldwide leading experts in pneumatics

Inhoud. Worldwide leading experts in pneumatics Inhoud 2 Kennismaken met pneumatiek...4 Inleiding in pneumatiek...5 Elektro-pneumatiek...6 Storingzoeken in geautomatiseerde pneumatische installaties...7 Energy Saving in pneumatische installaties...9

Nadere informatie

Opleidingstraject (Eerste) Monteur Data/Elektra. Praktijkcentrum VB&I Vredeweg 1 e 1505 HH Zaandam

Opleidingstraject (Eerste) Monteur Data/Elektra. Praktijkcentrum VB&I Vredeweg 1 e 1505 HH Zaandam 2015 2016 Opleidingstraject (Eerste) Monteur Data/Elektra Praktijkcentrum VB&I Vredeweg 1 e 1505 HH Zaandam Monteur Data/Elektra, niveau 2 De opleiding Monteur Data/Elektra (crebo 92111) is een relatief

Nadere informatie

Training Passie en missie

Training Passie en missie Training Passie en missie Passie en missie: jouw unieke bijdrage Wil jij weten wat jouw passie en missie is? Wat jouw unieke bijdrage is? Hoe jij het verschil kan maken? Dan is de training Passie en missie

Nadere informatie

Studiegids training Teamleider productie

Studiegids training Teamleider productie Studiegids training Teamleider productie Inhoud Inhoud... 2 1. Inhoudelijke informatie... 3 1.1 Beschrijving van de training... 3 1.2 Modules... 4 1.3 Opbouw van de training... 1.4 Cbt leeromgeving...

Nadere informatie

Haal het beste uit jezelf met een training van het A+O fonds Rijk!

Haal het beste uit jezelf met een training van het A+O fonds Rijk! Haal het beste uit jezelf met een training van het A+O fonds Rijk! Haal het beste uit jezelf met een training van het A+O fonds Rijk! Ontdek en gebruik je talenten en competenties: Maak stappen in je loopbaan

Nadere informatie

INTEGRAAL SAMENWERKEN BINNEN DBFMO-CONTRACTEN

INTEGRAAL SAMENWERKEN BINNEN DBFMO-CONTRACTEN INTEGRAAL SAMENWERKEN BINNEN DBFMO-CONTRACTEN Vernieuwing Bouw & Forum Utiliteitsbouw 6 november 2013 Pieter-Jan van Hooijdonk Algemeen directeur Breijer Bouw & Installatie AGENDA Introductie Praktijkvoorbeelden

Nadere informatie

Inspecteur. Inspecteur laagspanning en elektrische arbeidsmiddelen

Inspecteur. Inspecteur laagspanning en elektrische arbeidsmiddelen Inspecteur Inspecteur laagspanning en elektrische arbeidsmiddelen 1 Inspecteur Inspecties in de elektrotechniek is een breed vakgebied. Wat de verschillende soorten inspecties met elkaar gemeen hebben

Nadere informatie

Brochure. Cursus HR en ondernemingsraad. Als HR-professional samenwerken met de medezeggenschap

Brochure. Cursus HR en ondernemingsraad. Als HR-professional samenwerken met de medezeggenschap Brochure Cursus HR en ondernemingsraad Als HR-professional samenwerken met de medezeggenschap Inhoudsopgave Over HRM Academy 3 Cursus HR en ondernemingsraad 4 Algemene informatie over de training 6 Maatwerk

Nadere informatie

Opleidingstraject (Eerste) Monteur Data/Elektra. Praktijkcentrum VB&I Grote Weegbree BB Wolvega

Opleidingstraject (Eerste) Monteur Data/Elektra. Praktijkcentrum VB&I Grote Weegbree BB Wolvega 2016 2017 Opleidingstraject (Eerste) Monteur Data/Elektra Praktijkcentrum VB&I Grote Weegbree 4-22 8472 BB Wolvega Praktijkcentrum VB&I De doelstelling van Praktijkcentrum VB&I is het opleiden van medewerkers

Nadere informatie

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden.

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden. Workshop Leiderschap Leiderschap, krachtig in elke situatie Wat maakt iemand tot een goede leidinggevende? Natuurlijk moeten er doelen gehaald worden en het liefst binnen een bepaald budget. Maar zonder

Nadere informatie

Mbo-opleiding Mechatronica niveau 2

Mbo-opleiding Mechatronica niveau 2 1 Mbo-opleiding Mechatronica niveau 2 20748 NEDTRAIN TechniekFabriek brochure.indd 1 29-11-13 11:40 2 De TechniekFabriek De TechniekFabriek van NedTrain is dé plek waar jij als technisch treintalent leert

Nadere informatie

De workshop Elevator pitch wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Elevator pitch wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Elevator pitch Elevator pitch, laat van je horen Hoe vertel jij krachtig over jezelf in zestig seconden? Sta jij te haperen op een netwerkborrel? Spring je van de hak op de tak tijdens een zakenlunch?

Nadere informatie

Even voorstellen... Profiel Profiel Smit Opleidingen & Trainingen 1

Even voorstellen... Profiel Profiel Smit Opleidingen & Trainingen 1 Even voorstellen... Profiel www.sot.nl Profiel Smit Opleidingen & Trainingen 1 Kernactiviteiten De kernactiviteiten van Smit Opleidingen & Trainingen bestaan uit het organiseren, uitvoeren en verzorgen

Nadere informatie

Functievergelijking. Liesbeth BV. Chef Monteur Gas en verwarming Vergelijking met functie Monteur Gas en Verwarming Printdatum 31-01-2014

Functievergelijking. Liesbeth BV. Chef Monteur Gas en verwarming Vergelijking met functie Monteur Gas en Verwarming Printdatum 31-01-2014 Liesbeth BV Bedrijf Liesbeth BV Functie Chef Monteur Gas en verwarming Vergelijking met functie Monteur Gas en Verwarming Printdatum 31-01-2014 Functievergelijking Taken Kennis en vaardigheden Diploma's

Nadere informatie

Brochure. Training HR en timemanagement. In 1 dag slimmer met je tijd om leren gaan

Brochure. Training HR en timemanagement. In 1 dag slimmer met je tijd om leren gaan Brochure Training HR en timemanagement In 1 dag slimmer met je tijd om leren gaan Inhoudsopgave Over HRM Academy 3 Training HR en timemanagement 4 Algemene informatie over de training 6 Maatwerk 7 Contact

Nadere informatie

Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager

Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager Leergang voor de praktijkmedewerker/praktijkmanager van de tandarts/huisartsenpraktijk. voor data of voor in-company verzoeken 1 De praktijkmanager kan een

Nadere informatie

Brochure. Cursus medewerker personeelszaken in 1 dag. Basiskennis opdoen voor de HR-praktijk

Brochure. Cursus medewerker personeelszaken in 1 dag. Basiskennis opdoen voor de HR-praktijk Brochure Cursus medewerker personeelszaken in 1 dag Basiskennis opdoen voor de HR-praktijk Inhoudsopgave Over HRM Academy 3 Cursus medewerker personeelszaken in 1 dag 4 Algemene informatie over de training

Nadere informatie

Klantgerichte communicatie

Klantgerichte communicatie Klantgerichte communicatie Klantgerichte communicatie Onderwerpen die verwerkt worden in het programma zijn presenteren, vijf wetten van helpen, klantgericht werken en overtuigen. Uiteraard zijn vertrouwen,

Nadere informatie

ELEKTRONICA IN DE BBL TOELICHTING VAN ONZE ONTWIKKELAARS: LESMATERIAAL OP SCHOOL, WERKEN IN HET LEERBEDRIJF EN RPT

ELEKTRONICA IN DE BBL TOELICHTING VAN ONZE ONTWIKKELAARS: LESMATERIAAL OP SCHOOL, WERKEN IN HET LEERBEDRIJF EN RPT ELEKTRONICA IN DE BBL TOELICHTING VAN ONZE ONTWIKKELAARS: LESMATERIAAL OP SCHOOL, WERKEN IN HET LEERBEDRIJF EN RPT 2 In het begin van het eerste leerjaar komt de elektronica al snel aan de orde. Dat blijft

Nadere informatie

Groningen 20 2014-2015. Maintenance. www.alfa-college.nl

Groningen 20 2014-2015. Maintenance. www.alfa-college.nl Groningen 20 2014-2015 Maintenance www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor Noord- en Oost-Nederland. Deze brochure

Nadere informatie

HANDLEIDING AAN DE SLAG MET 50 CLUB

HANDLEIDING AAN DE SLAG MET 50 CLUB HANDLEIDING AAN DE SLAG MET 50 CLUB Introductie Welkom bij 50 Club! Leuk dat we u als nieuw lid mogen verwelkomen. In deze handleiding vindt u alle informatie die u nodig hebt om uw profiel in 50 Club

Nadere informatie

Observaties vanuit werkgevers over werknemers met een psychische kwetsbaarheid. datum 1 augustus Vooruitgang door vernieuwend werkgeven

Observaties vanuit werkgevers over werknemers met een psychische kwetsbaarheid. datum 1 augustus Vooruitgang door vernieuwend werkgeven Observaties vanuit werkgevers over werknemers met een psychische kwetsbaarheid datum 1 augustus 2018 Vooruitgang door vernieuwend werkgeven Blad 2 van 7 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Algemene observaties...

Nadere informatie

Dienstenbeschrijving communicatieve vaardigheden

Dienstenbeschrijving communicatieve vaardigheden Dienstenbeschrijving communicatieve vaardigheden Training-1 Training-2 Training-3 : Basistraining communicatieve vaardigheden : Communicatieve vaardigheden voor professionals : Hoe voer ik een intakegesprek

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

OPERATOR LASER- EN PONSMACHINE m/v

OPERATOR LASER- EN PONSMACHINE m/v OPERATOR LASER- EN PONSMACHINE m/v Het instellen van de laserrobot. Je helpt af en toe bij het instellen van de ponsmachines. Het uitvoeren van de nodige interventies bij stilstand of problemen aan de

Nadere informatie

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL N A Ï S 2 0 1 7 I S S U E N O. 1 T I J D E L I J K G R A T I S NaïS Zine Download tijdelijk gratis Nieuw INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL Inhoud 1 2 : Waarom jij niet zonder deze zes geheimen

Nadere informatie

''Veel praktijkvoorbeelden die goed aansloten. Passende, haalbare, maar wel uitdagende oefeningen.

''Veel praktijkvoorbeelden die goed aansloten. Passende, haalbare, maar wel uitdagende oefeningen. STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Inspirerend kennis overdragen ''Arjan weet een veilige sfeer te creëren waardoor ik me vrij voel om ook echt te oefenen en te delen wat ik

Nadere informatie

Opleiding Professional Coaching & Leiderschap Een ontwikkelpad voor leidinggevenden, professionals, (aspirant) coaches en ieder ander die het

Opleiding Professional Coaching & Leiderschap Een ontwikkelpad voor leidinggevenden, professionals, (aspirant) coaches en ieder ander die het Opleiding Professional Coaching & Leiderschap Een ontwikkelpad voor leidinggevenden, professionals, (aspirant) coaches en ieder ander die het verschil wil maken Beantwoord jij deze vragen met ja Heb jij

Nadere informatie

TOEKOMST IN DE TECHNIEK

TOEKOMST IN DE TECHNIEK TOEKOMST IN DE TECHNIEK Techniek heeft de toekomst! Veel ervaren technici zullen de komende jaren de arbeidsmarkt verlaten. Daarom is het WerkgeversServicepunt Utrecht-Midden voor verschillende werkgevers

Nadere informatie

Maintenance Manager. Wij zijn voor de afdeling Operations op zoek naar een:

Maintenance Manager. Wij zijn voor de afdeling Operations op zoek naar een: Wij zijn voor de afdeling Operations op zoek naar een: Maintenance Manager Ben je toe aan een volgende stap in je carrière en wil je jezelf verder ontwikkelen binnen je vakgebied dan ben je bij Eska aan

Nadere informatie

REEF-carrièremanagement. voor jouw persoonlijke groei. delen om te groeien

REEF-carrièremanagement. voor jouw persoonlijke groei. delen om te groeien REEF-carrièremanagement voor jouw persoonlijke groei delen om te groeien REEF hecht veel waarde aan de persoonlijke groei van zijn medewerkers. Daarom helpt REEF je in de eerste plaats aan uitdagende en

Nadere informatie

T.O.P. Leidinggeven aan een team

T.O.P. Leidinggeven aan een team Compleet programma, inclusief online leeromgeving Effectief leidinggeven als Topmanager Commercium www.commercium.nl info@commercium.nl +31(0)36-53 18 506 1 Inleiding Goede leiders zijn de managers die

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 27. De vakopleiding. Wat leert u in deze les? Praten over het verleden, het heden en de toekomst. Een gesprek voeren met de studieadviseur.

Nadere informatie

Brochure. Cursus HR en arbeidsrecht. Kennis opdoen van het arbeidsrecht

Brochure. Cursus HR en arbeidsrecht. Kennis opdoen van het arbeidsrecht Brochure Cursus HR en arbeidsrecht Kennis opdoen van het arbeidsrecht Inhoudsopgave Over HRM Academy 3 Cursus HR en arbeidsrecht 4 Algemene informatie over de training 6 Maatwerk 7 Contact 7 Checklist

Nadere informatie

De workshop Creatief denken wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Creatief denken wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Creatief denken Creatief denken, vergroot je oplossend vermogen Hoe creatief ben jij? Hoe creatief is jouw organisatie? Creativiteit is het creëren van iets nieuws dat nuttig en verrassend is.

Nadere informatie

Kom jij ons team versterken? Uw Computerstudent

Kom jij ons team versterken? Uw Computerstudent Kom jij ons team versterken? Uw Computerstudent Computerhulp door studenten Lekker bijverdienen. Flexibiliteit! Mijn eigen afspraken in plannen. Ruimte voor doorgroeien en persoonlijke ontwikkeling Ben

Nadere informatie

Brochure. Cursus ondernemingsraad en achterbancommunicatie

Brochure. Cursus ondernemingsraad en achterbancommunicatie Brochure Cursus ondernemingsraad en achterbancommunicatie OR en contact met de achterban OR Academy Inhoudsopgave Over OR Academy 3 Cursus ondernemingsraad en achterbancommunicatie 4 Algemene informatie

Nadere informatie

Oriënteren: kijken hoe er gewerkt wordt, wat er gedaan wordt. Handelen: Meedoen, meewerken. Ik gebruik de ICTvaardigheden

Oriënteren: kijken hoe er gewerkt wordt, wat er gedaan wordt. Handelen: Meedoen, meewerken. Ik gebruik de ICTvaardigheden Deeltaken/ Thema s Zichtbaar gedrag Professioneel werken in een organisatie Oriënteren: kijken hoe er gewerkt wordt, wat er gedaan wordt. Handelen: Meedoen, meewerken Zelfsturend werken: kerntaak workshops

Nadere informatie

Training Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke effectiviteit Training Persoonlijke effectiviteit Persoonlijke effectiviteit: vergroot je invloed door slim te werken Niet harder, maar slimmer werken: zo vergroot je je persoonlijke effectiviteit. Door op een slimme

Nadere informatie

Professional Coach Week

Professional Coach Week Professional Coach Week Een week intensief werken aan de coach in jezelf. 2-6 september 2013 27-31 januari 2014 associatie voor coaching DORPSSTRAAT 1 5735 EA AARLE-RIXTEL TEL. 0492-385544 WWW.ASSOCIATIEVOORCOACHING.COM

Nadere informatie

Nieuwe Scholingsstructuur en Sectorplan Steigerbouw

Nieuwe Scholingsstructuur en Sectorplan Steigerbouw Nieuwe Scholingsstructuur en Sectorplan Steigerbouw Peter Hecker Secretaris VSB Beton Vakdagen 2016 Nieuwe Scholingsstructuur 1. Inleiding 2. Waarom nieuwe invulling scholing? 3. Wat verandert? 4. Hoe

Nadere informatie

De workshop Passie en missie wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Passie en missie wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Passie en missie Passie en missie, jouw unieke bijdrage Weet jij wat jouw passie is? Waar jouw hart harder van gaat kloppen? Door de hectiek van de dag vergeet je hierbij stil te staan. Logisch

Nadere informatie

Michael Crooijmans Arnhem 06-4430.5312 Rijbewijs: AM, B m.th.crooijmans@gmail.com

Michael Crooijmans Arnhem 06-4430.5312 Rijbewijs: AM, B m.th.crooijmans@gmail.com Michael Crooijmans Arnhem 06-4430.5312 Rijbewijs: AM, B m.th.crooijmans@gmail.com (Dit is een draft van Werk.nl) Opleidingen en cursussen Barco Digital Operator Ja mei 2012 mei 2012 Basisveiligheid (VCA)

Nadere informatie

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent Management Development is een effectieve manier om managementpotentieel optimaal te benutten en te ontwikkelen in een stimulerende en lerende omgeving. De manager van vandaag moet immers adequaat kunnen

Nadere informatie

Hoogspanning. NEN 3840. Geef positieve lading aan je werk!

Hoogspanning. NEN 3840. Geef positieve lading aan je werk! Hoogspanning NEN 3840. Geef positieve lading aan je werk! 1 Hoogspanning NEN 3840 Een veilige werkomgeving levert veel op voor mens en organisatie; geen of minder ongelukken, lagere kosten en continuiteit

Nadere informatie

Meewerken in de productie

Meewerken in de productie Eisen mbo-certificaat Meewerken in de productie Code Het mbo-certificaat is verbonden aan beroepsgerichte onderdelen van de kwalificatie: Mechanisch operator A 25335 Bijlage bij het kwalificatiedossier:

Nadere informatie

DE SMEDERIJ BLOK 1 'SCHETSEN'

DE SMEDERIJ BLOK 1 'SCHETSEN' DE SMEDERIJ BLOK 1 'SCHETSEN' DAG 1 'DE WERKGEVERSBENADERING' Vandaag begin je aan blok 1 van het opleidingstraject Naar een succesvolle werkgeversbenadering. De dag die het startsein vormt voor een intensieve

Nadere informatie

De workshop Persoonlijk leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Persoonlijk leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Persoonlijk leiderschap Persoonlijk leiderschap, je leven leiden vanuit je kracht Hoe geef je leiding aan jezelf? En wat is daar eigenlijk het belang van? Het is heel verstandig om eens in de

Nadere informatie

SARR Scouting Academy Rotterdam Rijnmond

SARR Scouting Academy Rotterdam Rijnmond SARR Scouting Academy Rotterdam Rijnmond Ondersteunings Team Praktijk Coach Team Trainers Team SAT Bestuur bezetting trainingskalender website vaste training locatie visiedocument samenwerking andere regio's

Nadere informatie

Werken met een beperking

Werken met een beperking Meedoen in de maatschappij is voor iedereen belangrijk. Zeker ook voor mensen met een beperking. Door (weer) actief mee te doen, wordt de stap naar betaald werk kleiner. Mensen voelen zich gezonder. Daardoor

Nadere informatie

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal DRAAIBOEK TRAINING 1, 2,3,4,5 REALISTEN ROADMOVIE De prezi presentatie voor de trainingsbijeenkomsten vindt u via de onderstaande link. https://prezi.com/0txqqdqmauta/training-realisten-roadmovie-5-bijeenkomsten/

Nadere informatie

Brochure. Cursus ziekteverzuim en re-integratie in 1 dag. HR en de aanpak van ziekteverzuim

Brochure. Cursus ziekteverzuim en re-integratie in 1 dag. HR en de aanpak van ziekteverzuim Brochure Cursus ziekteverzuim en re-integratie in 1 dag HR en de aanpak van ziekteverzuim Inhoudsopgave Over HRM Academy 3 Cursus ziekteverzuim en re-integratie in 1 dag 4 Algemene informatie over de training

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: een oplossing voor elk probleem Creatief denken is vandaag de dag een must. De markt verandert razendsnel en als je niet innovatief bent, loop je achter de feiten

Nadere informatie

Sessie: Goede medewerkers vasthouden.

Sessie: Goede medewerkers vasthouden. welkom Sessie: Goede medewerkers vasthouden. Wie ben ik? Noteer eens kort voor jezelf: Wat maakt een medewerker voor jou tot een goede medewerker? Wat betekent het hebben van goede medewerkers voor het

Nadere informatie

Brochure. Cursus HR en financiën. Inzicht in de balans, begroting en resultaatrekening

Brochure. Cursus HR en financiën. Inzicht in de balans, begroting en resultaatrekening Brochure Cursus HR en financiën Inzicht in de balans, begroting en resultaatrekening Inhoudsopgave Over HRM Academy 3 Cursus HR en financiën 4 Algemene informatie over de training 6 Maatwerk 7 Contact

Nadere informatie

SKO. Basiskennis Boekhouden BKB / Elementair Boekhouden

SKO. Basiskennis Boekhouden BKB / Elementair Boekhouden Avondopleidingen SKO Financiële Opleidingen Ondernemer opleidingen Basiskennis Boekhouden BKB / Elementair Boekhouden Basiskennis Calculatie BKC Financieel Assistent Praktijkdiploma Boekhouden PDB Moderne

Nadere informatie

TalentMatch. Insight Intake. Normgroep: Datum: Jurgen Krijger 15926 AMN College. Naam deelnemer: Leerlingnummer: School: MBO 20 juni 2010

TalentMatch. Insight Intake. Normgroep: Datum: Jurgen Krijger 15926 AMN College. Naam deelnemer: Leerlingnummer: School: MBO 20 juni 2010 Insight Intake TalentMatch School: AMN College Pagina 1 van 4 Insight TalentMatch - Toelichting De TalentMatch Ieder beroep stelt specifieke eisen aan de kennis, houding en vaardigheid van iemand die een

Nadere informatie

Training Verandermanagement

Training Verandermanagement Training Verandermanagement Verandermanagement, succesvol omgaan met veranderingen Alles verandert, voortdurend. De omgeving, jijzelf, maar ook de organisatie waar je voor werkt. Verandering is vaak noodzakelijk.

Nadere informatie

Brochure. Training beleidsplan, beleidsnotitie en een rapport schrijven in 1 dag

Brochure. Training beleidsplan, beleidsnotitie en een rapport schrijven in 1 dag Brochure Training beleidsplan, beleidsnotitie en een rapport schrijven in 1 dag Met meer zelfvertrouwen rapporteren HRM Academy Inhoudsopgave Over HRM Academy 3 Training beleidsplan, beleidsnotitie en

Nadere informatie

Monteur Mobiele Werktuigen (BBL opleiding nieveau 3 & 4) Trainingen & cursussen Brancheopleidingsadviseurs MOTOR VAN TALENT ONTWIKKELING

Monteur Mobiele Werktuigen (BBL opleiding nieveau 3 & 4) Trainingen & cursussen Brancheopleidingsadviseurs MOTOR VAN TALENT ONTWIKKELING Monteur Mobiele Werktuigen (BBL opleiding nieveau 3 & 4) Trainingen & cursussen Brancheopleidingsadviseurs MOTOR VAN TALENT ONTWIKKELING Waar ligt jouw ambitie? Monteur Mobiele Werktuigen (BBL niveau 3

Nadere informatie

Beter Leren Communiceren. U zoekt een training om uw communicatieve vaardigheden te versterken?

Beter Leren Communiceren. U zoekt een training om uw communicatieve vaardigheden te versterken? Beter Leren Communiceren U zoekt een training om uw communicatieve vaardigheden te versterken? Effectief communiceren. Het lijkt misschien eenvoudig, maar misverstanden of oplopende emoties tijdens gesprekken

Nadere informatie

Dagdeel Een dagdeel is bij BOGO standaard 3 uur, tenzij anders vermeld in de lescyclus van de BOGO.

Dagdeel Een dagdeel is bij BOGO standaard 3 uur, tenzij anders vermeld in de lescyclus van de BOGO. BOGO Begrippenlijst en veel gestelde vragen In alfabetische volgorde vindt u begrippen die BOGO hanteert bij het aanbieden van onderwijs en uitleg over hun betekenis. Onderaan deze lijst kunt u antwoorden

Nadere informatie

VIPD. Strategische Personeelsplanning. samen beter presteren. Zijn uw medewerkers klaar voor de toekomst?

VIPD. Strategische Personeelsplanning. samen beter presteren.   Zijn uw medewerkers klaar voor de toekomst? VIPD Strategische Personeelsplanning Zijn uw medewerkers klaar voor de toekomst? samen beter presteren www.vipd.nl WIE ZIJN WIJ? Wij zijn een team van enthousiaste, flexibele mensen die op een praktijkgerichte

Nadere informatie

TRAINER/INSTRUCTEUR 2. voor alle zwemdisciplines. Het FUNdament voor het geven van trainingen

TRAINER/INSTRUCTEUR 2. voor alle zwemdisciplines. Het FUNdament voor het geven van trainingen TRAINER/INSTRUCTEUR 2 voor alle zwemdisciplines Het FUNdament voor het geven van trainingen TRAINER/INSTRUCTEUR 2 WAAROM EEN OPLEIDING VOLGEN? Al 125 jaar zet de KNZB zich samen met verenigingen in om

Nadere informatie

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker Competentieprofiel maatschappelijk werker OCMW 1. Functie Functienaam Afdeling Dienst Functionele loopbaan Maatschappelijk werker Sociale zaken Sociale dienst B1-B3 2. Context Het OCMW garandeert aan elke

Nadere informatie

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Waarom? Ik heb het idee dat ik wel eens tekortschiet als het erom gaat anderen duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik

Nadere informatie

Middenkaderopleiding voor potentials (MKOP)

Middenkaderopleiding voor potentials (MKOP) Middenkaderopleiding voor potentials (MKOP) Zorg met een breed palet aan leiderschapsskills voor een stevige basis als toekomstig leidinggevende Voor wie Iedereen die geen leidinggevende is, maar wel de

Nadere informatie

De workshop Solliciteren wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Solliciteren wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Solliciteren Solliciteren, vol vertrouwen aan de bak Je staat op een punt in je leven dat je op zoek gaat naar een baan. Je bent toe aan een nieuwe uitdaging of je bent genoodzaakt om iets anders

Nadere informatie

Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken. De workshop Persoonlijke effectiviteit wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken. De workshop Persoonlijke effectiviteit wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Persoonlijke effectiviteit Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken Hoe vaak gebeurt het dat een collega vraagt of je op het laatste moment nog even wilt meelezen met een

Nadere informatie

NIEUW WERK Elektrische aandrijflijnen

NIEUW WERK Elektrische aandrijflijnen NIEUW WERK Elektrische aandrijflijnen Mei 2017 Nieuwe taak: elektrische aandrijflijnen (1/3) Aanleiding: Er wordt in de mobiliteitsbranche steeds meer ingezet op elektrisch rijden. De vermindering van

Nadere informatie

Road to Growth is een individueel begeleidingstraject voor ambitieuze ondernemers die nieuwe uitdagingen willen aanpakken om zo succesvol te groeien

Road to Growth is een individueel begeleidingstraject voor ambitieuze ondernemers die nieuwe uitdagingen willen aanpakken om zo succesvol te groeien Road to Growth Als ambitieuze ondernemer sta je vaak voor nieuwe uitdagingen. Die hoef je niet alleen aan te pakken. Ontdek hier een individueel begeleidingstraject om te groeien in wat je doet en hoe

Nadere informatie

Xcellent. in performance ontwikkeling van mens en organisatie

Xcellent. in performance ontwikkeling van mens en organisatie Xcellent in performance ontwikkeling van mens en organisatie Xpertise Xpert Xact Xcellent + Xpertise Een geslaagd opleidingstraject begint met kennis. Onze kennis, maar ook die van u. P3transfer heeft

Nadere informatie

Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten

Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten Inhoud: Inleiding... 3 Kerntaken van een praktijkbegeleider... 3 Voorbereidend gesprek met de cursist... 4 Feedback geven... 4 Begeleiden

Nadere informatie

Training Conflicthantering

Training Conflicthantering Training Conflicthantering Training Conflicthantering, een stevige discussie met een goede afloop Je zal het best weleens hebben meegemaakt, een flinke discussie tijdens een vergadering. Jij en je collega

Nadere informatie

Medewerker beheer ICT

Medewerker beheer ICT Medewerker beheer ICT Leeswijzer voor bedrijven Kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven ECABO houdt ontwikkelingen in de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen bij. Deze ontwikkelingen

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1 STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1 Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Trainersvaardigheden! In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk

Nadere informatie

VOOR WIE IS DIT GESCHIKT?

VOOR WIE IS DIT GESCHIKT? BROCHURE OUTP LACEMENT Loopbaan Als je te maken krijgt met outplacement dan wil je op een goede en professionele manier begeleid worden. Bij IK overtref me kies je voor een individuele en persoonlijke

Nadere informatie

Aflevering 2: Solliciteren Docentenblad HO bij opdracht 1 en 2 (pagina 15, 16 en 17 van het cursistenmateriaal)

Aflevering 2: Solliciteren Docentenblad HO bij opdracht 1 en 2 (pagina 15, 16 en 17 van het cursistenmateriaal) Aflevering 2: Solliciteren Docentenblad HO bij opdracht 1 en 2 (pagina 15, 16 en 17 van het cursistenmateriaal) Doel: kunnen spreken over je eigen competenties. Tijd: afhankelijk van gekozen werkvorm (betekenis

Nadere informatie

Brochure. Basistraining medewerker personeelszaken in 2 dagen. HR en personeelszaken in de praktijk

Brochure. Basistraining medewerker personeelszaken in 2 dagen. HR en personeelszaken in de praktijk Brochure Basistraining medewerker personeelszaken in 2 dagen HR en personeelszaken in de praktijk Inhoudsopgave Over HRM Academy 3 Basistraining medewerker personeelszaken in 2 dagen 4 Algemene informatie

Nadere informatie

Sweeburg advies training opleiding

Sweeburg advies training opleiding Sweeburg advies training opleiding Algemene Brochure Praktijkgerichte opleidingen en cursussen voor professionals individueel klassikaal incompany www.sweeburg.nl 1 Sweeburg Verbeter je kennis én haal

Nadere informatie

Lean Six Sigma Black Belt als pakket (Blended)

Lean Six Sigma Black Belt als pakket (Blended) Lean Six Sigma Black Belt als pakket (Blended) 8 Maanden ICM biedt u de mogelijkheid om het Lean Six Sigma Black Beltdiploma als pakket in 8 maanden tijd te te behalen. U start met Lean Six Sigma Green

Nadere informatie

Samen werken aan een slimmere toekomst

Samen werken aan een slimmere toekomst Wij boeien, binden, trainen en bemiddelen professionals met als doel verbetering en vooruitgang van zowel de opdrachtgever als de professional zelf. Samen werken aan een slimmere toekomst Gerichte inzet

Nadere informatie