Onenigheid over landaanwinning Gemeente Oostzaan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onenigheid over landaanwinning Gemeente Oostzaan"

Transcriptie

1 Rapport Gemeentelijke Ombudsman Onenigheid over landaanwinning Gemeente Oostzaan RA oktober 2006 Samenvatting De buurman van verzoekster, een houthandel, heeft volgens haar op illegale wijze land gewonnen. Dit is ten koste gegaan van de sloot die zich tussen de beide tuinen bevindt. Verzoekster meent dat bij deze aanwinning asbesthoudend materiaal gebruikt is. Het eindresultaat is in strijd met het bestemmingsplan. Verzoekster verzet zich hiertegen en heeft gedurende de afgelopen jaren een aantal gerechtelijke procedures gevoerd en is hierbij vaak in het gelijkgesteld. Zij dient medio 2005 een klacht in over het handelen van drie ambtenaren. Zij kan zich niet vinden in de klachtbehandeling door de gemeentesecretaris en in overleg wordt besloten de zaak voor te leggen aan de Gemeentelijke Ombudsman. Uit het onderzoek van de ombudsman blijkt dat de motivering van de gemeente bij de klachtbehandeling ontbrak. Wat betreft de klachten over de ambtenaren wordt -ook door de gemeente zelf- geconstateerd dat er onzorgvuldigheden zijn begaan. Het handelen van de gemeente is overwegend niet behoorlijk. Oordeel De onderzochte gedragingen zijn: Voor wat betreft de klachtbehandeling: onzorgvuldig; Voor wat betreft het handelen van ambtenaar A: onzorgvuldig; Voor wat betreft het handelen van ambtenaar B: niet behoorlijk; Voor wat betreft het handelen van ambtenaar C: niet behoorlijk.

2 Aantal pagina s: 2/7 Verzoek Het verzoek tot onderzoek is op 10 januari 2006 schriftelijk ingediend en betreft het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Oostzaan (hierna: het College). Het gevraagde onderzoek heeft betrekking op: de behandeling van een klacht over drie ambtenaren. Bevindingen achtergrond verzoek De buurman van verzoekster, een houthandel, heeft volgens haar op illegale wijze land gewonnen. Dit is ten koste gegaan van de sloot die zich tussen de beide tuinen bevindt. Verzoekster meent voorts dat bij deze aanwinning asbesthoudend materiaal gebruikt is. Voorts is het eindresultaat in strijd met het bestemmingsplan. Verzoekster verzet zich hiertegen en heeft gedurende de afgelopen jaren een aantal gerechtelijke procedures gevoerd, en is hierbij vaak in het gelijkgesteld. Verzoekster dient hiernaast een mondelinge klacht in over drie ambtenaren. De klacht wordt behandeld door de gemeentesecretaris. Hij spreekt met verzoekster, die hierop haar klachten schriftelijk bevestigt. De gemeentesecretaris spreekt hierna met de ambtenaren en legt hun relaas mondeling aan verzoekster voor. Verzoekster vindt dit niet bevredigend en dringt aan op een schriftelijke reactie. De gemeentesecretaris spreekt hierop nogmaals met de ambtenaren. Zijn conclusie is dat er niks fout is gegaan. Het College heeft de klachtbehandeling besproken en goedgekeurd. Van deze goedkeuring krijgt verzoekster een schriftelijke bevestiging op 2 november Verzoekster is van mening dat zij op deze wijze niet kan beoordelen of de conclusies van de klachtbehandeling voldoende gesteund worden door de feiten. In verband met de bevoegdheid van de Gemeentelijke Ombudsman per 1 januari 2006 over de gemeente Oostzaan, wordt in overleg besloten de zaak aan hem voor te leggen. De klachten gaan over het volgende. 1. Verzoekster constateert na de hoorzitting die in het kader van haar bezwaar tegen de aanlegvergunning gehouden is, wezenlijke fouten in het verslag van de bezwaarcommissie. Zij laat dit aan de gemeente weten en verzoekt om de brief waarin zij dit constateert aan te hechten aan het advies. Dit wordt haar door Ambtenaar A toegezegd. Verzoekster heeft twijfels of dit wel echt gebeurd is, omdat het advies bij de Raad van State en de Milieu-inspectie is aangekomen zonder dat de brief erbij zat. 2. Tijdens bovengenoemde hoorzitting heeft Ambtenaar B de commissie verkeerd voorgelicht. Zo stelde hij dat de breedte van de demping van de sloot een halve meter tot één meter bedroeg, terwijl hij wist dat uit kadastrale tekeningen blijkt dat deze drie meter bedroeg. Voorts is er een beschoeiing aangebracht. De reden hiervoor was niet, zoals ambtenaar B stelde, het afkalven van land, maar een eis van Uitwaterende Sluizen.

3 Aantal pagina s: 3/7 3. Ambtenaar C heeft niet adequaat opgetreden na de meldingen van verzoekster inzake meldingen over illegale stortingen van asbest, ondanks dat hij dit had toegezegd. Bovendien heeft hij, toen er een onderzoek gedaan werd, het onderzoek op de verkeerde plekken en op de verkeerde hoogte laten uitvoeren. Dit is gebeurd terwijl verzoekster foto s had ingediend bij de gemeente met de juiste plekken. Onderzoek De ombudsman verzoekt de gemeente op 3 februari 2006 om de bevindingen van het klachtonderzoek, de conclusies van het onderzoek en de motivering hierbij op papier te zetten. De gemeente reageert op 30 maart 2006 door het procesverslag van de klacht op te sturen. Hierin staan gespreksverslagen met de betrokken ambtenaren, de reactie van verzoekster hierop en de reactie van de ambtenaren daar weer op. De conclusie van de gemeentesecretaris is dat er geen feiten of zaken zijn geweest waarbij hij vraagtekens zou moeten zetten. De ombudsman stelt vast dat uit dit procesverslag niet valt op te maken op basis waarvan de gemeentesecretaris tot zijn conclusie komt. Hij verzoekt daarom op 22 mei 2006 om een feitelijke onderbouwing en voorzover mogelijk gedocumenteerd. reactie van het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Oostzaan De gemeente reageert op 24 augustus De klacht over ambtenaar A. Ambtenaar A. heeft inderdaad toegezegd de brief bij het advies te betrekken. De dossierstukken zijn na de hoorzitting overgedragen aan de vakambtenaar. Hierbij was de brief van verzoekster. Niet zeker is of de brief aangehecht dan wel bijgevoegd was. Ambtenaar A. heeft hierbij nadrukkelijk gevraagd de brief te betrekken bij de beslissing op bezwaar dan wel bij vervolgacties. De vakambtenaar bevestigt dit. De verantwoordelijkheid voor het verdere proces ligt bij de vakambtenaar. De vakambtenaar kon zich niet meer exact herinneren of hij de brief op de juiste wijze in het dossier gedaan had, maar hij gaat er wel vanuit dat dit zo gebeurd is. De vakambtenaar staat bekend als zeer volledig en gedetailleerd. Uit documentonderzoek blijkt dat er een pakket stukken waaronder de brief van verzoekster naar de Raad van State is gefaxt. Eveneens is een pakket naar VROM gefaxt; hiervan staat niet vast dat de brief van verzoekster erbij zat. Voorts is er een interne aantekening van de vakambtenaar, waarop het verzoek van Ambtenaar A. geschreven staat. Ook is er een fax van de vakambtenaar aan een externe adviseur waarin wordt gevraagd de brief bij het advies te betrekken. Er is geen overzicht van de stukken die Ambtenaar A. naar de vakambtenaar gestuurd heeft. In zijn algemeenheid wordt het hele dossier overgedragen. De klacht over ambtenaar B. Ambtenaar B geeft aan dat hij zich bij de hoorzitting wellicht verkeerd heeft uitgedrukt. Hij kan zich niet meer precies herinneren wat hij gezegd heeft (de hoorzitting vond plaats in 2004).

4 Aantal pagina s: 4/7 Hij stelt de omvang van het aangewonnen land niet te hebben willen bagatelliseren en ook geen valse voorstelling van zaken hebben willen geven. Hij meent zich te herinneren dat hij gezegd heeft dat de demping naar achteren toe breder wordt. Er is echter geen gebruikgemaakt van een pleitnota. Het College merkt op dat in het verslag van de hoorzitting staat dat Ambtenaar B gezegd heeft dat de demping tussen een halve en een hele meter is. Het is niet onmogelijk dat dit een voorstelling van de houthandel betreft. De kadastrale meting heeft plaatsgevonden in juli Deze was bekend bij de gemeente. De opmerking van Ambtenaar B was daarom onzorgvuldig. Er is echter geen reden om aan te nemen dat dit opzettelijk gebeurd is. Wat betreft de eis van de Uitwaterende Sluizen; dit betrof geen eis maar slechts een mogelijkheid om aan de overtreding een einde te maken. De beslissing op bezwaar is hoe dan ook in het voordeel van verzoekster geweest. Documentonderzoek: tekening van het kadaster, brief van Uitwaterende Sluizen van 8 januari De klacht over ambtenaar C. Na signalering van verzoekster dat er asbesthoudend puin gestort zou zijn, heeft Ambtenaar C contact gelegd met de betrokken houthandel. Het bedrijf stelde dat dit niet aan de orde was. Toen verzoekster een verzoek om handhaving deed, is aan de houthandel gevraagd met bewijzen te komen aangaande het gestorte puin. De gemeente sommeerde bodemonderzoek te doen. Toen bleek dat dit onderzoek volgens het verkeerde protocol was uitgevoerd, heeft de gemeente zelf onderzoek laten doen. Ambtenaar C heeft bij de opdrachtverstrekking niet aangegeven waar wel of niet onderzocht moest worden. Het uitvoerende bureau heeft bepaald waar het onderzoek gebeurde. Ambtenaar C acht het mogelijk dat verzoekster hem heeft aangegeven waar asbest gestort zou zijn. In het dossier zijn de foto s van verzoekster niet teruggevonden. Het College acht het aannemelijk dat verzoekster deze ingediend heeft en betreurt dat deze niet meer terug te vinden zijn. Het is echter onduidelijk of dit aan Ambtenaar C valt toe te schrijven. Evenmin is hiermee vast te stellen dat hierna (zoals gesteld) geen actie ondernomen is. Met de geschetste gang van zaken kan al snel een jaar gemoeid zijn. Het College heeft geen reden om te vermoeden dat Ambtenaar C het onderzoek heeft proberen te beïnvloeden. Door zijn handelen is bij de handhavingverzoeken een controle op asbest toegevoegd. Wanneer verzoekster de plekken had aangegeven hetgeen waarschijnlijk is, maar niet vast staathad het op de weg van de gemeente gelegen om deze informatie door te geven aan het onderzoeksbureau. Bij het onderzoeksbureau zijn de foto s evenmin bekend.

5 Aantal pagina s: 5/7 Eerder onderzoek had aangegeven dat de ophooglaag tussen 0,5 meter en 1,5 meter dik was. Ook bleek uit dit onderzoek dat de samenstelling homogeen was. Het onderzoeksbureau heeft voorgesteld te bemonsteren op 0,5 meter diepte. Ambtenaar C heeft deze bemonstering niet voorgesteld. Dat deze wijze van bemonstering verantwoord is, wordt bevestigd door de onlangs opgerichte Milieudienst Waterland, dat een samenwerkingsverband heeft met Oostzaan. Documentonderzoek laat de correspondentie zien tussen de gemeente en de houthandel en een (verzoek om) offerte van het onderzoeksbureau. Er zijn geen bewijzen gevonden van contacten met de gemeente Zaanstad, of de politie. reacties op bevindingen Het resultaat van het onderzoek is als verslag van bevindingen naar verzoekster en naar de gemeente gestuurd teneinde een nadere reactie mogelijk te maken. Zowel verzoekster als de gemeente hebben hiervan gebruikgemaakt. De reacties zijn voor zover relevant verwerkt. Behoorlijkheidsvereisten De ombudsman toetst de gedragingen en handelingen van gemeentelijke instanties aan zogenaamde behoorlijkheidsvereisten. In dit onderzoek is getoetst aan het motiveringsbeginsel, het vereiste van voortvarendheid en de beginselen van adequate organisatorische voorzieningen, fair play en rechtszekerheid. Regelgeving Artikel 9:12, lid 1, Algemene wet bestuursrecht: Het bestuursorgaan stelt de klager schriftelijk en gemotiveerd in kennis van de bevindingen van het onderzoek naar de klacht, zijn oordeel daarover alsmede van de eventuele conclusies die het daaraan verbindt. Artikel 9, lid 2, Verordening gemeentelijke ombudsman 2006: Bestuursorganen dienen op verzoeken van de ombudsman binnen een maand te reageren, tenzij de ombudsman anders bepaalt. Overwegingen De klachtbehandeling Het motiveringsvereiste houdt in dat de motivering op een individuele zaak is toegesneden, feitelijk juist is, logisch voortvloeit uit het overheidshandelen en kenbaar is. Kenbaar wil zeggen dat de motivering inzicht geeft in de gedachtegang van het bestuursorgaan. Met andere woorden: het moet voor de burger duidelijk zijn welke overwegingen tot het besluit hebben geleid. Dit impliceert dat het resultaat en de conclusies van een klachtbehandeling onderbouwd en schriftelijk aan de klager dienen te worden medegedeeld.

6 Aantal pagina s: 6/7 De ombudsman constateert dat de behandeling van de klacht weliswaar uitvoerig is geweest, maar dat dit laatste is nagelaten: de klacht is voorgelegd aan de betreffende ambtenaren, deze hebben hierop gereageerd en deze reactie is aan verzoekster voorgelegd. Zij had vervolgens de gelegenheid om te reageren. In de lijn van het genoemde beginsel had vervolgens gelegen om de conclusie van de gemeentesecretaris dat er geen zaken zijn geweest waar hij vraagtekens bij diende te zetten- op papier te zetten en hierbij de motivering aan te geven waarom de gemeentesecretaris tot deze conclusie kwam. De gemeentesecretaris heeft in plaats hiervan de klachtbehandeling voorgelegd aan het College, en aan verzoekster laten weten dat het College zich kon vinden in de conclusies. Dit is geen juiste invulling van de wet en evenmin van het motiveringsvereiste, omdat verzoekster op deze wijze in het ongewisse werd gehouden over de overwegingen die tot de conclusie geleid hebben. Uit de uiteindelijke inhoudelijke reactie van de gemeente blijkt voorts dat een en ander niet vlekkeloos verlopen is (zie voor de beoordeling hiervan hieronder). Het vereiste is geschonden. Hiernaast houdt het vereiste van voortvarendheid in dat een bestuursorgaan slagvaardig en met voldoende snelheid optreedt. Op beide informatieverzoeken van de ombudsman is in dit dossier echter niet binnen de termijn van een maand gereageerd. Evenmin is uitstel gevraagd en diende de ombudsman te rappelleren. Hiermee is in strijd met het vereiste van voortvarendheid gehandeld. Ambtenaar A Het vereiste van adequate organisatorische voorzieningen houdt in dat bestuursorganen hun administratieve beheer en organisatorische functioneren inrichten op een wijze die behoorlijke dienstverlening aan de burgers verzekert. Dit betekent onder meer dat op een redelijk verzoek van een burger efficiënt gereageerd wordt. Aan de ombudsman wordt voorgelegd of een ambtenaar conform zijn toezegging een brief van verzoekster aan het advies van de bezwaarcommissie gehecht heeft. Uit het onderzoek blijkt dit niet. De ombudsman concludeert dat de ambtenaar het verzoek heeft geregistreerd en ook verzocht heeft aan de vakambtenaar om deze bij het advies te betrekken. De toezegging is echter niet gestand gedaan. Het handelen is hiermee onzorgvuldig. Ambtenaar B Onderdeel van het beginsel van rechtszekerheid is het vertrouwensbeginsel. Dit impliceert dat van een bestuursorgaan verwacht mag worden dat gerechtvaardigde verwachtingen door dat bestuursorgaan dienen te worden gehonoreerd. Tijdens de behandeling van een bezwaar mag van de zijde van het bestuursorgaan verwacht worden dat juiste inlichtingen verstrekt worden aan de bezwaarcommissie, de bezwaarde en eventueel aan de beroepsinstanties. Vast is komen te staan dat dit niet het geval is geweest, omdat de ambtenaar informatie heeft verstrekt waarvan vastgesteld had kunnen worden dat deze niet correct was. Of dit bewust gebeurd is, is op basis hiervan niet vast te stellen. De norm is evenwel van groot gewicht. Met name indien de geloofwaardigheid van de overheid sterk in twijfel getrokken wordt, zoals in deze zaak. Het schenden van deze norm is derhalve niet behoorlijk.

7 Aantal pagina s: 7/7 Ambtenaar C Het beginsel van administratieve nauwkeurigheid houdt in dat bestuursorganen nauwkeurig dienen te werken. Aan de overheid geleverde bescheiden dienen zorgvuldig bewaard te worden en adequaat te worden verwerkt. Het betekent voorts dat bij het doorspelen van een verzoek aan een derde partij, de noodzakelijke en relevante gegevens worden doorgegeven. De gemeente geeft toe dat een aantal bescheiden (de foto s) echter niet juist verwerkt is. Voorts stelt de gemeente dat nadere informatie -waarschijnlijk- door verzoekster verstrekt, niet doorgegeven is aan het onderzoeksbureau. Allereerst gaat de ombudsman ervan uit dat verzoekster deze informatie doorgegeven heeft. Vervolgens valt te constateren dat de foto s en de aanvullende informatie niet op de juiste plek zijn aangekomen. Hiermee is gehandeld in strijd met het beginsel. De vraag in hoeverre dit aan ambtenaar C toe te rekenen valt, is in zoverre minder relevant dat de ombudsman de gedragingen van een individuele ambtenaar toerekent aan het bestuursorgaan waarvoor hij werkzaam is. De ombudsman constateert uit de correspondentie wel dat ambtenaar C de contactpersoon is geweest voor het bedrijf waaraan de opdracht verstrekt werd. Tot slot Terzijde overweegt de ombudsman het volgende. Hij heeft kennis genomen van de ontstaansgeschiedenis van deze klacht, het vervolg (de gerechtelijke procedures) en de huidige ontwikkelingen. Een van de doelen van de klachtenprocedure is om verloren gegaan vertrouwen terug te winnen. Gezien bovenstaande geconstateerde onzorgvuldigheden zal dit bij deze klachtbehandeling niet het geval zijn. Om deze reden verwacht de ombudsman van het College in de vervolgprocedure extra aandacht te geven aan de transparantie van het dossier en de motivering van zijn handelen. Oordeel De onderzochte gedragingen zijn: Voor wat betreft de klachtbehandeling: onzorgvuldig; Voor wat betreft het handelen van ambtenaar A: onzorgvuldig; Voor wat betreft het handelen van ambtenaar B: niet behoorlijk; Voor wat betreft het handelen van ambtenaar C: niet behoorlijk.

Trage behandeling restitutieverzoek

Trage behandeling restitutieverzoek Rapport Gemeentelijke Ombudsman Trage behandeling restitutieverzoek Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oud-West RA0612517 21 december 2006 Samenvatting Op 9 januari 2004 wijst verzoekster

Nadere informatie

Dubbele leges voor één vergunning Gemeente Almere Dienst Publiekszaken

Dubbele leges voor één vergunning Gemeente Almere Dienst Publiekszaken Rapport Gemeentelijke Ombudsman ` Dubbele leges voor één vergunning Gemeente Almere Dienst Publiekszaken 30 juni 2009 RA0939617 Samenvatting Een vrouw dient in Almere een bouwaanvraag in voor een uitbouw

Nadere informatie

Telefonisch horen bij een klacht Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken

Telefonisch horen bij een klacht Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Rapport Gemeentelijke Ombudsman Telefonisch horen bij een klacht Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken 24 april 2007 RA0612797 Samenvatting Een vrouw, die leeft van een bijstandsuitkering, gaat stage lopen.

Nadere informatie

Langdurig geschil over de renovatie van panden gemeente Amsterdam stadsdeel Centrum

Langdurig geschil over de renovatie van panden gemeente Amsterdam stadsdeel Centrum Rapport Gemeentelijke Ombudsman Langdurig geschil over de renovatie van panden gemeente Amsterdam stadsdeel Centrum 2 augustus 2007 RA0612790 Samenvatting Een huizenbezitter heeft al jarenlang een geschil

Nadere informatie

Langdurige onzekerheid over handhaving door onenigheid afdelingen Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid

Langdurige onzekerheid over handhaving door onenigheid afdelingen Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid Rapport Gemeentelijke Ombudsman Langdurige onzekerheid over handhaving door onenigheid afdelingen Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid Samenvatting 28 oktober 2011 RA111412 Een inwoner van stadsdeel Zuid

Nadere informatie

Geen klachtbehandeling in Oost-Watergraafsmeer Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer

Geen klachtbehandeling in Oost-Watergraafsmeer Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen klachtbehandeling in Oost-Watergraafsmeer Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer 25 april 20085 maart 2008 RA0824926 Samenvatting De klachtbehandeling van

Nadere informatie

Het gesloten stadsdeelkantoor Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuidoost

Het gesloten stadsdeelkantoor Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuidoost Rapport Gemeentelijke Ombudsman Het gesloten stadsdeelkantoor Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuidoost 21 februari 2007 RA0612549 Samenvatting Wanneer verzoeker zijn paspoort komt ophalen, is het stadsdeelkantoor

Nadere informatie

Gebrekkige schadeafhandeling na val met fiets Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West VGA Verzekeringen Dienstverlening en Facilitair Management

Gebrekkige schadeafhandeling na val met fiets Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West VGA Verzekeringen Dienstverlening en Facilitair Management Rapport Gemeentelijke Ombudsman Gebrekkige schadeafhandeling na val met fiets Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West VGA Verzekeringen Dienstverlening en Facilitair Management 28 april 2011 RA110538 Samenvatting

Nadere informatie

Lantaarnpaal staat in de weg Gemeente Weesp Beheer en beleid

Lantaarnpaal staat in de weg Gemeente Weesp Beheer en beleid Rapport Gemeentelijke Ombudsman Lantaarnpaal staat in de weg Gemeente Weesp Beheer en beleid 1 oktober 2008 RA 0829889 Samenvatting In 2007 gaat de gemeente Weesp over tot het vervangen van lantaarnpalen

Nadere informatie

Wateroverlast na werk aan het riool Gemeente Zaanstad Dienst Wijken

Wateroverlast na werk aan het riool Gemeente Zaanstad Dienst Wijken Rapport Gemeentelijke Ombudsman Wateroverlast na werk aan het riool Gemeente Zaanstad Dienst Wijken 21 juli 2009 RA0830829 Samenvatting Eind 2006 legt de gemeente Zaanstad bij verzoeker in de straat een

Nadere informatie

Schadeafhandeling deugt niet Gemeente Diemen

Schadeafhandeling deugt niet Gemeente Diemen Rapport Gemeentelijke Ombudsman Schadeafhandeling deugt niet Gemeente Diemen 9 juli 2009 RA0940135 Samenvatting In september 2007 vinden er boor- en sloopwerkzaamheden plaats in de Hartveldseweg. In een

Nadere informatie

Onbegrijpelijke brief Bureau Leerplicht Gemeente Amsterdam Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Bureau Leerplicht Plus

Onbegrijpelijke brief Bureau Leerplicht Gemeente Amsterdam Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Bureau Leerplicht Plus Rapport Gemeentelijke Ombudsman Onbegrijpelijke brief Bureau Leerplicht Gemeente Amsterdam Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Bureau Leerplicht Plus 18 augustus 2010 RA1054324 Samenvatting Een vrouw

Nadere informatie

Melding van ronselen door stembureauvoorzitter niet onderzocht Gemeente Amsterdam Burgemeester Dienst Persoonsgegevens

Melding van ronselen door stembureauvoorzitter niet onderzocht Gemeente Amsterdam Burgemeester Dienst Persoonsgegevens Rapport Gemeentelijke Ombudsman Melding van ronselen door stembureauvoorzitter niet onderzocht Gemeente Amsterdam Burgemeester Dienst Persoonsgegevens 26 september 2008 RA0829612 Samenvatting Eind mei

Nadere informatie

Wob-termijn niet in acht genomen Gemeente Amsterdam Raadsgriffie Bestuursdienst

Wob-termijn niet in acht genomen Gemeente Amsterdam Raadsgriffie Bestuursdienst Rapport Gemeentelijke Ombudsman Wob-termijn niet in acht genomen Gemeente Amsterdam Raadsgriffie Bestuursdienst Datum: 16 augustus 2010 RA1054326 Samenvatting Een oud-raadslid stuurt in december 2008 een

Nadere informatie

Aanlegkosten aansluiting energievoorziening Gemeente Almere Dienst Stedelijke Ontwikkeling

Aanlegkosten aansluiting energievoorziening Gemeente Almere Dienst Stedelijke Ontwikkeling Rapport Gemeentelijke Ombudsman Aanlegkosten aansluiting energievoorziening Gemeente Almere Dienst Stedelijke Ontwikkeling 20 mei 2010 RA0940397 Samenvatting Een vrouw is als ondernemer bezig met de bouw

Nadere informatie

De waardevaststelling van een woning Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam

De waardevaststelling van een woning Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman De waardevaststelling van een woning Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Datum: 17 juli 2007 RA0612804 Samenvatting De Dienst Belastingen stelt in 2005 de WOZ-waarde van

Nadere informatie

Afwijzing van een bijstandsuitkering Dienst Werk en Inkomen, Markplein Nieuw West en Dienstencentrum, Juridische Zaken

Afwijzing van een bijstandsuitkering Dienst Werk en Inkomen, Markplein Nieuw West en Dienstencentrum, Juridische Zaken Rapport Gemeentelijke Ombudsman Afwijzing van een bijstandsuitkering Dienst Werk en Inkomen, Markplein Nieuw West en Dienstencentrum, Juridische Zaken 12 mei 2006 RA0611644 Samenvatting Verzoekster woont

Nadere informatie

Verkoop perceel aan zittende huurder Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum Afdeling Vastgoed & Subsidies

Verkoop perceel aan zittende huurder Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum Afdeling Vastgoed & Subsidies Rapport Gemeentelijke Ombudsman Verkoop perceel aan zittende huurder Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum Afdeling Vastgoed & Subsidies 5 februari 2015 RA150109 Samenvatting Een vrouw en haar dochter wonen

Nadere informatie

Geen uitleg over verwijdering groen Gemeente Zaanstad Dienst Wijken

Geen uitleg over verwijdering groen Gemeente Zaanstad Dienst Wijken Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen uitleg over verwijdering groen Gemeente Zaanstad Dienst Wijken 1 december 2008 RA0831995 Samenvatting Een buurtbewoner dient een klacht in over de kap van een aantal

Nadere informatie

Foutieve inschrijving Dienst Persoonsgegevens Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Stadsdeel Osdorp

Foutieve inschrijving Dienst Persoonsgegevens Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Stadsdeel Osdorp Rapport Gemeentelijke Ombudsman Foutieve inschrijving Dienst Persoonsgegevens Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Stadsdeel Osdorp RA0612546 18 december 2006 Samenvatting Door een gemeentelijke fout

Nadere informatie

De herplant van bomen Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oud-Zuid

De herplant van bomen Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oud-Zuid Rapport Gemeentelijke Ombudsman De herplant van bomen Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oud-Zuid 28 maart 2007 RA0612803 Samenvatting In september 2002 kapt de eigenaar van een hotel in zijn tuin elf hoge naaldbomen

Nadere informatie

Overlastmeldingen adequaat behandeld Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid

Overlastmeldingen adequaat behandeld Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid Rapport Gemeentelijke Ombudsman Overlastmeldingen adequaat behandeld Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid 18 juni 2013 RA131070 Samenvatting Een vrouw ondervindt geluidsoverlast van een ondergelegen kapsalon.

Nadere informatie

Geen handhaving bij te hoge schutting Stadsdeel West

Geen handhaving bij te hoge schutting Stadsdeel West Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen handhaving bij te hoge schutting Stadsdeel West 25 juli 2012 RA121290 Samenvatting Het uitzicht van een vrouw op het groen in de binnentuin wordt belemmerd door de

Nadere informatie

Aanpassingen aan rolstoel en scootmobiel teveel gevraagd Gemeente Almere Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling

Aanpassingen aan rolstoel en scootmobiel teveel gevraagd Gemeente Almere Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Rapport Gemeentelijke Ombudsman Aanpassingen aan rolstoel en scootmobiel teveel gevraagd Gemeente Almere Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling 15 augustus 2007 RA0713804 Samenvatting Een ms-patient vraagt

Nadere informatie

Informatie over een jaaropgave Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Marktplein Centrum

Informatie over een jaaropgave Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Marktplein Centrum Rapport Gemeentelijke Ombudsman Informatie over een jaaropgave Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Marktplein Centrum 12 september 2007 RA0713989 Samenvatting Een man krijgt van de Dienst Werk en

Nadere informatie

Behoorlijkheidvereisten, zoals opgenomen in de Behoorlijkheidwijzer (Nationale Ombudsman)

Behoorlijkheidvereisten, zoals opgenomen in de Behoorlijkheidwijzer (Nationale Ombudsman) Bijlage 2 Behoorlijkheidsvereisten Behoorlijkheidvereisten, zoals opgenomen in de Behoorlijkheidwijzer (Nationale Ombudsman) 1. Discriminatieverbod Het verbod op discriminatie houdt in dat een bestuursorgaan

Nadere informatie

De behandeling van een kwijtscheldingsverzoek Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam

De behandeling van een kwijtscheldingsverzoek Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman De behandeling van een kwijtscheldingsverzoek Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam 21 december 2010 RA1060083 Samenvatting In mei 2009 vraagt een Amsterdamse

Nadere informatie

Trage klachtbehandeling belemmert inburgering Gemeente Amsterdam Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling

Trage klachtbehandeling belemmert inburgering Gemeente Amsterdam Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Rapport Gemeentelijke Ombudsman Trage klachtbehandeling belemmert inburgering Gemeente Amsterdam Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling 9 december 2009 RA0945025 Samenvatting Eind juli 2008 dient een man

Nadere informatie

De papieren waarheid Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam

De papieren waarheid Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman De papieren waarheid Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam 12 juni 2008 RA0825326 Samenvatting Een man ontvangt begin 2007 - anders dan in voorgaande jaren - geen aanslag

Nadere informatie

Beantwoording van een klacht Dienst Werk en Inkomen Dienstencentrum, Juridische Zaken en Marktplein Zuidoost

Beantwoording van een klacht Dienst Werk en Inkomen Dienstencentrum, Juridische Zaken en Marktplein Zuidoost Rapport Gemeentelijke Ombudsman Beantwoording van een klacht Dienst Werk en Inkomen Dienstencentrum, Juridische Zaken en Marktplein Zuidoost 19 april 2006 RA0611645 Samenvatting Verzoekster dient een klacht

Nadere informatie

Wateroverlast bij onderburen Regionale brandweer Amsterdam en omstreken

Wateroverlast bij onderburen Regionale brandweer Amsterdam en omstreken Rapport Gemeentelijke Ombudsman Wateroverlast bij onderburen Regionale brandweer Amsterdam en omstreken 12 maart 2008 RA0823143 Samenvatting Naar aanleiding van een melding van een lekkage bij de onderburen

Nadere informatie

Geen duidelijkheid over handhavingsverzoek Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum

Geen duidelijkheid over handhavingsverzoek Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen duidelijkheid over handhavingsverzoek Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum 4 maart 2010 RA1048585 Samenvatting Een bewoner van een appartement dient in augustus 2008

Nadere informatie

Gestrande vergunningsaanvraag Gemeente Amsterdam Binnenwaterbeheer Amsterdam (sinds 1 januari 2011 Waternet) Stadsdeel Amsterdam-Noord

Gestrande vergunningsaanvraag Gemeente Amsterdam Binnenwaterbeheer Amsterdam (sinds 1 januari 2011 Waternet) Stadsdeel Amsterdam-Noord Rapport Gemeentelijke Ombudsman Gestrande vergunningsaanvraag Gemeente Amsterdam Binnenwaterbeheer Amsterdam (sinds 1 januari 2011 Waternet) Stadsdeel Amsterdam-Noord 18 maart 2011 RA110331 Samenvatting

Nadere informatie

Herhaalde verkeerde overboeking persoonsgebonden budget Gemeente Amsterdam Dienst Wonen, Zorg en Samenleven

Herhaalde verkeerde overboeking persoonsgebonden budget Gemeente Amsterdam Dienst Wonen, Zorg en Samenleven Rapport Gemeentelijke Ombudsman Herhaalde verkeerde overboeking persoonsgebonden budget Gemeente Amsterdam Dienst Wonen, Zorg en Samenleven 29 juli 2011 RA110984 Samenvatting Een vrouw krijgt vanwege haar

Nadere informatie

Geen geraniums in Geuzenveld Gemeente Amsterdam Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer

Geen geraniums in Geuzenveld Gemeente Amsterdam Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen geraniums in Geuzenveld Gemeente Amsterdam Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer 17 juli 2009 RA0940351 Samenvatting Een buurtbewoner wil zijn buurt in Amsterdam-Geuzenveld

Nadere informatie

De onbekende bestemming van een kinderdagverblijf Stadsdeel Oud-Zuid

De onbekende bestemming van een kinderdagverblijf Stadsdeel Oud-Zuid Rapport Gemeentelijke Ombudsman De onbekende bestemming van een kinderdagverblijf Stadsdeel Oud-Zuid 25 juli 2007 RA0612846 Samenvatting Verzoekster wil een kinderdagverblijf beginnen en informeert bij

Nadere informatie

Rapport. Datum: 14 september 2006 Rapportnummer: 2006/314

Rapport. Datum: 14 september 2006 Rapportnummer: 2006/314 Rapport Datum: 14 september 2006 Rapportnummer: 2006/314 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat een met naam genoemde ambtenaar van het regionale politiekorps Limburg Zuid met haar gemaakte afspraken meermaals

Nadere informatie

Voorschot te laat, huisbezoek onterecht én klachtbehandeling ondeugdelijk Gemeente Almere Publiekszaken

Voorschot te laat, huisbezoek onterecht én klachtbehandeling ondeugdelijk Gemeente Almere Publiekszaken Rapport Gemeentelijke Ombudsman Voorschot te laat, huisbezoek onterecht én klachtbehandeling ondeugdelijk Gemeente Almere Publiekszaken 12 oktober 2011 RA111379 Samenvatting Een alleenstaande moeder vraagt

Nadere informatie

Correctieverzoeken onbeantwoord Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen - Martkplein Centrum - Dienstencentrum Juridische Zaken

Correctieverzoeken onbeantwoord Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen - Martkplein Centrum - Dienstencentrum Juridische Zaken Rapport Gemeentelijke Ombudsman Correctieverzoeken onbeantwoord Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen - Martkplein Centrum - Dienstencentrum Juridische Zaken RA0612436 3 november 2006 Samenvatting

Nadere informatie

Betaling voorschot te laat Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Werkplein Centrum/Oost Dienstencentrum, Juridische Zaken

Betaling voorschot te laat Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Werkplein Centrum/Oost Dienstencentrum, Juridische Zaken Rapport Gemeentelijke Ombudsman Betaling voorschot te laat Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Werkplein Centrum/Oost Dienstencentrum, Juridische Zaken 26 mei 2011 RA110674 Samenvatting Een alleenstaande

Nadere informatie

Geen reactie op aanvragen voor een tweede oprit Gemeente Almere Dienst Stedelijke Ontwikkeling Dienst Stadsbeheer

Geen reactie op aanvragen voor een tweede oprit Gemeente Almere Dienst Stedelijke Ontwikkeling Dienst Stadsbeheer Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen reactie op aanvragen voor een tweede oprit Gemeente Almere Dienst Stedelijke Ontwikkeling Dienst Stadsbeheer 20 oktober 2008 RA0830634 Samenvatting De eigenaar van

Nadere informatie

Rapport. Datum: 31 augustus 2005 Rapportnummer: 2005/255

Rapport. Datum: 31 augustus 2005 Rapportnummer: 2005/255 Rapport Datum: 31 augustus 2005 Rapportnummer: 2005/255 2 Klacht Verzoeker klaagt over de lange duur van de behandeling door de Directie Informatie, Beheer en Subsidieregelingen van het Ministerie van

Nadere informatie

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 11 december 2011 en bij het secretariaat ingeboekt op 12 december onder nummer

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 11 december 2011 en bij het secretariaat ingeboekt op 12 december onder nummer Dossiernummer 2011 075 OORDEEL Verzoekster Mevrouw S. C. namens haar ouders: de heer en mevrouw I. C. te Hengelo. Datum verzoek Het klachtenformulier is gedateerd 11 december 2011 en bij het secretariaat

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid uit Dordrecht. Datum: 23 december Rapportnummer: 2011/367

Rapport. Rapport over een klacht over Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid uit Dordrecht. Datum: 23 december Rapportnummer: 2011/367 Rapport Rapport over een klacht over Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid uit Dordrecht. Datum: 23 december 2011 Rapportnummer: 2011/367 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de klacht die hij op 7 december

Nadere informatie

Dakkapel kan wél Gemeente Diemen

Dakkapel kan wél Gemeente Diemen Rapport Gemeentelijke Ombudsman Dakkapel kan wél Gemeente Diemen 23 oktober 2009 RA0943372 Samenvatting Een inwoner van Diemen en twee buren vragen een bouwvergunning aan voor een dakkapel met loggia.

Nadere informatie

Wet openbaarheid bestuur twee weken wordt een jaar Gemeente Amsterdam Bestuursdienst, Directie Openbare Orde en Veiligheid

Wet openbaarheid bestuur twee weken wordt een jaar Gemeente Amsterdam Bestuursdienst, Directie Openbare Orde en Veiligheid Rapport Gemeentelijke Ombudsman Wet openbaarheid bestuur twee weken wordt een jaar Gemeente Amsterdam Bestuursdienst, Directie Openbare Orde en Veiligheid 11 december 2009 RA0945634 Samenvatting Een man

Nadere informatie

Rapport. Datum: 28 september 2007 Rapportnummer: 2007/205

Rapport. Datum: 28 september 2007 Rapportnummer: 2007/205 Rapport Datum: 28 september 2007 Rapportnummer: 2007/205 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) te Groningen geen duidelijkheid verstrekt over haar

Nadere informatie

Het ondertekende verzoek tot onderzoek is op 27 januari 2009 binnengekomen bij het secretariaat van de Overijsselse Ombudsman.

Het ondertekende verzoek tot onderzoek is op 27 januari 2009 binnengekomen bij het secretariaat van de Overijsselse Ombudsman. Dossiernummer 09-2009 OORDEEL Verzoekster Mevrouw V. te Raalte. Datum verzoek Het ondertekende verzoek tot onderzoek is op 27 januari 2009 binnengekomen bij het secretariaat van de Overijsselse Ombudsman.

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoekster klaagt erover dat de gemeente Steenbergen heeft nagelaten verzoekster tijdig op de hoogte te brengen van een wijziging van het bestemmingsplan, waardoor verzoekster onnodig

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de directeur Belastingdienst/Zuidwest uit Roosendaal. Datum: 1 juni Rapportnummer: 2011/163

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de directeur Belastingdienst/Zuidwest uit Roosendaal. Datum: 1 juni Rapportnummer: 2011/163 Rapport Rapport betreffende een klacht over de directeur Belastingdienst/Zuidwest uit Roosendaal. Datum: 1 juni 2011 Rapportnummer: 2011/163 2 Klacht Verzoekster klaagt over de wijze waarop de directeur

Nadere informatie

Problemen bij aanvraag minimavoorziening Dienst Werk en Inkomen Dienstencentrum, Team Voorzieningen

Problemen bij aanvraag minimavoorziening Dienst Werk en Inkomen Dienstencentrum, Team Voorzieningen Rapport Gemeentelijke Ombudsman Problemen bij aanvraag minimavoorziening Dienst Werk en Inkomen Dienstencentrum, Team Voorzieningen 5 november 2009 RA0935555 Samenvatting Twee verzoekers wenden zich onafhankelijk

Nadere informatie

Rapport Gemeentelijke Ombudsman

Rapport Gemeentelijke Ombudsman Rapport Gemeentelijke Ombudsman Eén gemeente, één klacht, meerdere procedures Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost Projectmanagement Bureau (Projectbureau IJburg) Cition Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam

Nadere informatie

Klachtbehandeling Welzorg uit het oog verloren gemeente Amsterdam Dienst Zorg en Samenleven

Klachtbehandeling Welzorg uit het oog verloren gemeente Amsterdam Dienst Zorg en Samenleven Rapport Gemeentelijke Ombudsman Klachtbehandeling Welzorg uit het oog verloren gemeente Amsterdam Dienst Zorg en Samenleven 9 augustus 2007 RA0713788 Samenvatting Een vrouw, afhankelijk van een rolstoel,

Nadere informatie

Trage en slordige afhandeling kwijtscheldingsverzoeken Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam

Trage en slordige afhandeling kwijtscheldingsverzoeken Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman Trage en slordige afhandeling kwijtscheldingsverzoeken Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam 3 mei 2013 RA130718 Samenvatting Een inwoonster van Amsterdam

Nadere informatie

Wel water, geen facturen Gemeente Amsterdam Waternet

Wel water, geen facturen Gemeente Amsterdam Waternet Rapport Gemeentelijke Ombudsman Wel water, geen facturen Gemeente Amsterdam Waternet Samenvatting 13 oktober 2011 RA111384 Waternet gaat in 2008 op een ander factureringssysteem over. Bij een aantal klanten

Nadere informatie

Rapport. Datum: 24 februari 2005 Rapportnummer: 2005/047

Rapport. Datum: 24 februari 2005 Rapportnummer: 2005/047 Rapport Datum: 24 februari 2005 Rapportnummer: 2005/047 2 Klacht Verzoekster klaagt er over dat het LBIO haar niet eerder dan bij brief van 25 augustus 2003 heeft meegedeeld dat op grond van artikel 1:408,

Nadere informatie

Traplift zonder vergunning Gemeente Amsterdam Dienst Zorg en Samenleven

Traplift zonder vergunning Gemeente Amsterdam Dienst Zorg en Samenleven Rapport Gemeentelijke Ombudsman Traplift zonder vergunning Gemeente Amsterdam Dienst Zorg en Samenleven 10 november 2009 RA0944475 Samenvatting Een huiseigenaar beklaagt zich over het feit dat de Dienst

Nadere informatie

Fout op fout bij aanslag kadegelden Gemeente Zaanstad Domein Dienstverlening en Veiligheid Sector Belastingen

Fout op fout bij aanslag kadegelden Gemeente Zaanstad Domein Dienstverlening en Veiligheid Sector Belastingen Rapport Gemeentelijke Ombudsman Fout op fout bij aanslag kadegelden Gemeente Zaanstad Domein Dienstverlening en Veiligheid Sector Belastingen 20 september 2012 RA121673 Samenvatting Een man ontvangt in

Nadere informatie

Behandeling bezwaarschrift Gemeente Zaanstad, Dienst Stadsbedrijven

Behandeling bezwaarschrift Gemeente Zaanstad, Dienst Stadsbedrijven Rapport Gemeentelijke Ombudsman Behandeling bezwaarschrift Gemeente Zaanstad, Dienst Stadsbedrijven 17 juli 2003 RA0307953 Samenvatting Verzoekers dienen in mei 2001 een bezwaarschrift in tegen twee door

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het Centraal Administratie Kantoor uit Den Haag. Datum: 04 augustus Rapportnummer: 2011/229

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het Centraal Administratie Kantoor uit Den Haag. Datum: 04 augustus Rapportnummer: 2011/229 Rapport Rapport betreffende een klacht over het Centraal Administratie Kantoor uit Den Haag. Datum: 04 augustus 2011 Rapportnummer: 2011/229 2 Klacht Verzoekster klaagt over de gang van zaken rondom de

Nadere informatie

Die beruchte draaiknopautomaat Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost Cition

Die beruchte draaiknopautomaat Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost Cition Rapport Gemeentelijke Ombudsman Die beruchte draaiknopautomaat Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost Cition 9 juni 2011 RA110741 Samenvatting Een man van 71 jaar zoekt na het parkeren van zijn auto een parkeermeter.

Nadere informatie

Onverwacht beslag Gemeente Amsterdam Waternet

Onverwacht beslag Gemeente Amsterdam Waternet Rapport Gemeentelijke Ombudsman Onverwacht beslag Gemeente Amsterdam Waternet 27 juli 2011 RA110985 Samenvatting Een man wordt ruim een jaar na zijn verhuizing binnen Amsterdam verrast door een rekening

Nadere informatie

Levering elektrische rolstoel duurt zeventien maanden Gemeente Amsterdam Dienst Wonen, Zorg en Samenleven Welzorg

Levering elektrische rolstoel duurt zeventien maanden Gemeente Amsterdam Dienst Wonen, Zorg en Samenleven Welzorg Rapport Gemeentelijke Ombudsman Levering elektrische rolstoel duurt zeventien maanden Gemeente Amsterdam Dienst Wonen, Zorg en Samenleven Welzorg 18 oktober 2011 RA111409 Samenvatting Een vrouw vraagt

Nadere informatie

Klachtbehandeling over bejegening schiet weer tekort Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Werkplein Zuidoost Dienstencentrum, Juridische Zaken

Klachtbehandeling over bejegening schiet weer tekort Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Werkplein Zuidoost Dienstencentrum, Juridische Zaken Rapport Gemeentelijke Ombudsman Klachtbehandeling over bejegening schiet weer tekort Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Werkplein Zuidoost Dienstencentrum, Juridische Zaken 16 september 2009 RA0942396

Nadere informatie

Geen waarschuwing en schadevergoeding, wel weggesleept Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuideramstel N.V. Verzekeringsbedrijf Groot Amsterdam

Geen waarschuwing en schadevergoeding, wel weggesleept Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuideramstel N.V. Verzekeringsbedrijf Groot Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen waarschuwing en schadevergoeding, wel weggesleept Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuideramstel N.V. Verzekeringsbedrijf Groot Amsterdam 28 juli 2009 RA0940669 Samenvatting

Nadere informatie

Trage toelichting op onjuiste inhoudingen Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Werkplein Zuid/Oud-West Dienstencentrum, Juridische Zaken

Trage toelichting op onjuiste inhoudingen Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Werkplein Zuid/Oud-West Dienstencentrum, Juridische Zaken Rapport Gemeentelijke Ombudsman Trage toelichting op onjuiste inhoudingen Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Werkplein Zuid/Oud-West Dienstencentrum, Juridische Zaken 13 juli 2011 RA110929 Samenvatting

Nadere informatie

Geen overleg met belangenbehartiger Gemeente Zaanstad Dienst Publiek

Geen overleg met belangenbehartiger Gemeente Zaanstad Dienst Publiek Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen overleg met belangenbehartiger Gemeente Zaanstad Dienst Publiek 12 januari 2011 RA110026 Samenvatting Een vrouw wordt half januari 2010 gedwongen opgenomen in een psychiatrisch

Nadere informatie

Klachtbehandeling inzage bibliotheek

Klachtbehandeling inzage bibliotheek Rapport Gemeentelijke Ombudsman Klachtbehandeling inzage bibliotheek Gemeente Amsterdam Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer 3 december 2008 RA0832127 Samenvatting Een inwoner van het stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer

Nadere informatie

Rapport. Datum: 15 december 2008 Rapportnummer: 2008/303

Rapport. Datum: 15 december 2008 Rapportnummer: 2008/303 Rapport Datum: 15 december 2008 Rapportnummer: 2008/303 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de ambtelijk voorzitter van het Dorpsplatform Sint Pancras en Koedijk niet heeft ingegrepen toen tijdens de

Nadere informatie

Ieder zijn eigen rioolaansluiting Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum

Ieder zijn eigen rioolaansluiting Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum Rapport Gemeentelijke Ombudsman Ieder zijn eigen rioolaansluiting Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum 28 juni 2011 RA110822 Samenvatting Een man woont in een grachtenpand in Amsterdam. Van oudsher is

Nadere informatie

Rapport. Datum: 15 april 2005 Rapportnummer: 2005/121

Rapport. Datum: 15 april 2005 Rapportnummer: 2005/121 Rapport Datum: 15 april 2005 Rapportnummer: 2005/121 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: - bij de afhandeling van zijn klacht van 18 november 2002

Nadere informatie

Rapport Gemeentelijke Ombudsman

Rapport Gemeentelijke Ombudsman Rapport Gemeentelijke Ombudsman Gebrekkige uitvoering én klachtbehandeling PC-voorziening Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Dienstencentrum, Team Voorzieningen en Juridische Zaken 16 mei 2012 RA120793

Nadere informatie

Onduidelijke invorderingsprocedure Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam

Onduidelijke invorderingsprocedure Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman Onduidelijke invorderingsprocedure Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam 31 mei 2010 RA1051733 Samenvatting Een man heeft een schuld bij de Dienst Belastingen

Nadere informatie

Fout op fout, naar eer en geweten Gemeente Zaanstad Maatschappelijk Domein

Fout op fout, naar eer en geweten Gemeente Zaanstad Maatschappelijk Domein Rapport Gemeentelijke Ombudsman Fout op fout, naar eer en geweten Gemeente Zaanstad Maatschappelijk Domein Samenvatting 27 februari 2013 RA130274 Een getrouwde inwoner van Zaanstad dient in maart 2012

Nadere informatie

Rapport. Datum: 4 december 2010 Rapportnummer: 2010/346

Rapport. Datum: 4 december 2010 Rapportnummer: 2010/346 Rapport Datum: 4 december 2010 Rapportnummer: 2010/346 2 Klacht Beoordeling Conclusie Onderzoek Bevindingen Klacht Verzoekster klaagt erover dat Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant, vestiging Roosendaal, zonder

Nadere informatie

Rapport. Datum: 23 juni 2004 Rapportnummer: 2004/248

Rapport. Datum: 23 juni 2004 Rapportnummer: 2004/248 Rapport Datum: 23 juni 2004 Rapportnummer: 2004/248 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in haar brief aan verzoekster van 25 februari 2000 heeft

Nadere informatie

Verzoeker klaagt erover dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) in strijd met:

Verzoeker klaagt erover dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) in strijd met: Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) in strijd met: - de met hem gemaakte afspraken en zonder zijn medeweten en toestemming hem heeft aangemeld

Nadere informatie

Zorgvuldige weging tegenbewijs uitgebleven Stadsdeel Nieuw-West Cition

Zorgvuldige weging tegenbewijs uitgebleven Stadsdeel Nieuw-West Cition Rapport Gemeentelijke Ombudsman Zorgvuldige weging tegenbewijs uitgebleven Stadsdeel Nieuw-West Cition 21 september 2011 RA111266 Samenvatting Een man krijgt door Cition een naheffingsaanslag opgelegd.

Nadere informatie

Waar blijft de fiets? Dienst Zorg en Samenleven

Waar blijft de fiets? Dienst Zorg en Samenleven Rapport Gemeentelijke Ombudsman Waar blijft de fiets? Dienst Zorg en Samenleven 23 juli 2007 RA0713703 Samenvatting Een vrouw vraagt bij de Dienst Zorg en Samenleven een speciale fiets aan. Bijna acht

Nadere informatie

Niet waarschuwen, wel bekeuren Dienst Stadstoezicht

Niet waarschuwen, wel bekeuren Dienst Stadstoezicht Rapport Gemeentelijke Ombudsman Niet waarschuwen, wel bekeuren Dienst Stadstoezicht 17 december 2009 RA0945878 Samenvatting Een vrouw staat met haar fiets op het perron. In haar buurt staan een aantal

Nadere informatie

RAPPORT. Het klachtenformulier is gedateerd 14 april 2013 en bij het secretariaat ingeboekt op 15 april 2013 onder nummer

RAPPORT. Het klachtenformulier is gedateerd 14 april 2013 en bij het secretariaat ingeboekt op 15 april 2013 onder nummer Dossiernummer 2013 036 RAPPORT Verzoekster Mevrouw Y.K. te Hengelo. Datum verzoek Het klachtenformulier is gedateerd 14 april 2013 en bij het secretariaat ingeboekt op 15 april 2013 onder nummer 2013 036.

Nadere informatie

Rapport. Datum: 4 maart 2004 Rapportnummer: 2004/073

Rapport. Datum: 4 maart 2004 Rapportnummer: 2004/073 Rapport Datum: 4 maart 2004 Rapportnummer: 2004/073 2 Klacht DE ONDERZOCHTE GEDRAGING Het in strijd met het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht niet informeren van betrokkene over de mogelijkheid

Nadere informatie

151/2015 KlRz RAPPORT. inzake de klacht van. Verzoeker. tegen. de Minister van Justitie

151/2015 KlRz RAPPORT. inzake de klacht van. Verzoeker. tegen. de Minister van Justitie RAPPORT inzake de klacht van Verzoeker tegen de Minister van Justitie 1. Inleiding Verzoeker heeft op 16 juli 2015 een verzoekschrift ingediend bij de Ombudsman van Curaçao waarin verzocht is om een onderzoek

Nadere informatie

Rapport. Datum: 3 december 2010 Rapportnummer: 2010/344

Rapport. Datum: 3 december 2010 Rapportnummer: 2010/344 Rapport Datum: 3 december 2010 Rapportnummer: 2010/344 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het regionale politiekorps Limburg-Zuid zijn meldingen van geluidsoverlast vanaf 22 oktober 2009 tot heden, welke

Nadere informatie

Rapport. Datum: 10 december 2007 Rapportnummer: 2007/301

Rapport. Datum: 10 december 2007 Rapportnummer: 2007/301 Rapport Datum: 10 december 2007 Rapportnummer: 2007/301 2 Klacht Verzoeker klaagt er namens de Buurtvereniging Bieberglaan over dat de gemeente Breda niet of niet adequaat heeft gereageerd op door de buurtvereniging

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoekster klaagt erover dat een ambtenaar van het regionale politiekorps Limburg-Noord op 14 juli 2008 heeft geweigerd de aangifte van diefstal van haar kat op te nemen. Beoordeling

Nadere informatie

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 14 april 2009 en bij het secretariaat ingeboekt op 15 april 2009 onder nummer

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 14 april 2009 en bij het secretariaat ingeboekt op 15 april 2009 onder nummer Dossiernummer 32-2009 OORDEEL Verzoeker de heer E. namens mevrouw O. te Almelo. Datum verzoek Het klachtenformulier is gedateerd 14 april 2009 en bij het secretariaat ingeboekt op 15 april 2009 onder nummer

Nadere informatie

Geen vergoeding van vaccinatie Gemeente Amsterdam GGD Amsterdam

Geen vergoeding van vaccinatie Gemeente Amsterdam GGD Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen vergoeding van vaccinatie Gemeente Amsterdam GGD Amsterdam 26 juli 2011 RA110983 Samenvatting Op een kinderdagverblijf breekt hepatitis A uit. De GGD adviseert een

Nadere informatie

Rapport Gemeentelijke Ombudsman

Rapport Gemeentelijke Ombudsman Rapport Gemeentelijke Ombudsman Weigering vergoeding extra energiekosten chronisch zieke niet gemotiveerd Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Dienstencentrum, Team Voorzieningen Dienstencentrum,

Nadere informatie

Geef toch dat formulier maar Gemeente Almere Publiekszaken

Geef toch dat formulier maar Gemeente Almere Publiekszaken Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geef toch dat formulier maar Gemeente Almere Publiekszaken 7 juni 2012 RA120923 Samenvatting Een vrouw komt bij de balie van Sociale Zaken en wil graag een aanvraag indienen

Nadere informatie

Budgetbeheer/schuldhulpverlening Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Budget Bureau Almere Stadsbank Midden Nederland

Budgetbeheer/schuldhulpverlening Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Budget Bureau Almere Stadsbank Midden Nederland Rapport Gemeentelijke Ombudsman Budgetbeheer/schuldhulpverlening Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Budget Bureau Almere Stadsbank Midden Nederland 7 november 2008 RA0831232 Samenvatting Een inwoner

Nadere informatie

Een redelijk verzoek Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen

Een redelijk verzoek Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Rapport Gemeentelijke Ombudsman Een redelijk verzoek Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen 20 mei 2009 RA0938298 Samenvatting Een vrijwilligster in een opvanghuis voor vrouwen bezoekt Marktplein Zuidoost

Nadere informatie

Rapport. Datum: 28 juni 2007 Rapportnummer: 2007/136

Rapport. Datum: 28 juni 2007 Rapportnummer: 2007/136 Rapport Datum: 28 juni 2007 Rapportnummer: 2007/136 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de griffier van de rechtbank te Amsterdam Sector kanton, locatie Hilversum op 3 augustus 2000 heeft nagelaten

Nadere informatie

De ene afdeling is de andere niet Gemeente Amsterdam Stadsdeel Osdorp

De ene afdeling is de andere niet Gemeente Amsterdam Stadsdeel Osdorp Rapport Gemeentelijke Ombudsman De ene afdeling is de andere niet Gemeente Amsterdam Stadsdeel Osdorp Datum 20 februari 2008 RA0822266 Samenvatting Bij de oplevering van een nieuwbouwwoning in Osdorp blijkt

Nadere informatie

Meldingen rommel op terras Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum

Meldingen rommel op terras Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum Rapport Gemeentelijke Ombudsman Meldingen rommel op terras Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum 16 juli 2010 RA1049861 Samenvatting Een man ondervindt al jarenlang overlast van rommel op een terras bij

Nadere informatie

Nog steeds onzinnige bezwaarprocedure Gemeente Amsterdam Stadsdeel West Cition

Nog steeds onzinnige bezwaarprocedure Gemeente Amsterdam Stadsdeel West Cition Rapport Gemeentelijke Ombudsman Nog steeds onzinnige bezwaarprocedure Gemeente Amsterdam Stadsdeel West Cition 24 oktober 2012 RA121844 Samenvatting Begin juli krijgt een vrouw een parkeervergunning, waarvoor

Nadere informatie

Parkeren in de straat Gemeente Zaanstad Dienst Wijken

Parkeren in de straat Gemeente Zaanstad Dienst Wijken Rapport Gemeentelijke Ombudsman Parkeren in de straat Gemeente Zaanstad Dienst Wijken 23 oktober 2007 RA0714063 Samenvatting Een vrouw woont sinds 2001 in de nieuwbouwwijk Saendelft-oost. Zij is van mening

Nadere informatie

Draaikiepramen toch mogelijk Gemeente Amsterdam Dienst Wonen

Draaikiepramen toch mogelijk Gemeente Amsterdam Dienst Wonen Rapport Gemeentelijke Ombudsman Draaikiepramen toch mogelijk Gemeente Amsterdam Dienst Wonen 2 april 2009 RA0936626 Samenvatting De eigenaar van een pand in Amsterdam komt met de gemeente overeen dat de

Nadere informatie

Een onderzoek naar het gebruik van een bodycam/pda door een BOA van de gemeente Maastricht.

Een onderzoek naar het gebruik van een bodycam/pda door een BOA van de gemeente Maastricht. Rapport Een onderzoek naar het gebruik van een bodycam/pda door een BOA van de gemeente Maastricht. Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over gemeente Maastricht gegrond. Datum: 8 januari

Nadere informatie

Zie onder bevindingen of volledige tekst voor de volledige tekst van het rapport.

Zie onder bevindingen of volledige tekst voor de volledige tekst van het rapport. Rapport 2 h2>klacht Beoordeling Onderzoek Bevindingen Klacht Verzoeker klaagt erover dat het college van burgemeester en wethouders zijn klacht niet gegrond acht en geen reden ziet om zijn oprit alsnog

Nadere informatie