Open trainingsdagen voor leerkrachten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Open trainingsdagen voor leerkrachten"

Transcriptie

1 Open trainingsdagen voor leerkrachten Excellente communicatie is de sleutel tot succes Met onze trainingsdagen ontwikkel je je als persoon én als onderwijsprofessional optimaal. Excellente communicatie is steeds de rode draad. Het is jouw sleutel tot succes, want minimaal 80% van je werk als leerkracht bestaat uit communicatie. We begeleiden sinds 1999 professionals in het onderwijs. Leraren verwoorden, ieder in eigen woorden, vitale alledaagse thema s. We hebben deze thema s vertaald in prikkelende trainingen. Je merkt het effect ervan in het werk van alledag. Wat kun je verwachten? Elke trainingsdag staat een lastige sociale situatie centraal, zoals omgaan met emoties, brengen van slecht nieuws of driehoekgesprekken laten glanzen. In de ochtend oefen je de concrete handvatten om deze situaties tot een goed einde te brengen. In de middag breng je je vaardigheden in praktijk met een trainer-acteur. Deze schotelt je levensechte praktijksituaties voor, die aansluiten bij jouw leervraag. Daarmee breng je het geleerde van de ochtend direct in praktijk. Je gaat met zowel een succeservaring als met een berg opbouwende feedback naar huis. Het resultaat? Je professionaliseert je communicatie en zit beter in je onderwijsvel. Kinderen floreren. Je werkt effectief samen met ouders en collega s. Uitgelicht Kijk op onze website: voor het volledige aanbod. Daar vind je ook de praktische informatie. De trainingen zijn goedgekeurd door Registerleraar. Ze voldoen daarmee aan de gestelde kwaliteitseisen én je haalt punten voor jouw registratie.

2 TRAINING: Kindgesprekken die het verschil maken Echt luisteren naar de ander en je in kunnen inleven, vraagt van jou dat je op jezelf vertrouwt. Door goed naar het kind te luisteren, stel je je open voor beïnvloeding van de ander. Hiermee stel je jezelf kwetsbaar op. Het klinkt misschien paradoxaal: om invloed uit te kunnen oefenen, moet je zelf beïnvloedbaar zijn. Want je moet de ander echt willen en durven begrijpen. Dat is de basis voor een ontmoeting met je leerling. Met deze training ontdek je die gespreksvaardigheden, waardoor kinderen zich gehoord voelen. Hiermee nodig je kinderen uit om te ontdekken én te delen hoe zij de wereld en zichzelf ervaren. De training bestaat uit 2 dagdelen waarvan 1 met trainer-acteur. Je ontdekt onderwijsbehoeften, dromen en talenten van je leerlingen. Kinderen worden er blij van en voelen zich gehoord. Je leert hoe je luister- en gespreksvaardigheden kunt toepassen die aansluiten bij het kind. Hoe je vraagtechnieken kunt gebruiken om tot de kern te komen. En hoe je een gesprek effectief indeelt. Deze training is gevalideerd door Registerleraar. De training voldoet hiermee aan de kwaliteitseisen die gesteld worden. Hij telt mee voor de registratie van jou als leraar in het register, voor 9 registeruren. Referentie Marlon Oolderink, directeur van de St. Stephanusschool in Bornerbroek volgde met haar team een training Kindgesprekken: Het effect van de training Kindgesprekken was op maandag duidelijk te merken. Iedereen had er echt zin in. De leerkrachten hebben genoeg tools in handen gekregen om de kindgesprekken te starten en voort te zetten dit jaar. Deze training heeft een boost gegeven. Echt mooi!

3 TRAINING: Driehoekgesprekken Sem zit bij jou in de klas. Hij zegt dat er bij hem thuis bijna nooit voorgelezen wordt. Tijdens het driehoekgesprek geven de ouders juist aan dat ze veel energie steken in lezen. Wat doe je als leerkracht? In een driehoekgesprek zit je letterlijk met de driehoek leraar-ouder-kind aan tafel. Een uitgelezen mogelijkheid om de samenwerking een boost te geven. Soms vraagt dit van jou als leraar dat je kunt omgaan met meervoudige partijdigheid. Je bent dan partijdig voor zowel het kind als voor de ouders. Je kiest dus niet voor of de een of de ander. Daarmee laat je kind en ouder in de waarde en werk je samen aan een optimale ontwikkeling van uw kindonze leerling. Deze trainingsdag traint je om juist te handelen in lastige situaties en om de samenwerkingsrelatie sterk te houden. Je hebt je het format voor een betekenisvol driehoekgesprek eigen gemaakt Je kan de grondhouding toepassen, die past bij meervoudige partijdigheid Je hebt meervoudige partijdigheid getraind in voor jou lastige situaties, die voortkomen uit je eigen schoolsituaties of die van anderen Je weet hoe je in een driehoekgesprek een win-win-win situatie creëert Met deze training oefen je in de ochtend met gespreksvaardigheden, die nodig zijn om je meervoudige partijdigheid in praktijk te brengen. In de middag train je deze vaardigheden met twee trainer-acteurs in levensechte en lastige situaties. De training bestaat uit 2 dagdelen; in de middag werken we met twee trainer-acteurs.

4 TRAINING: Tot hier Grenzen stellen Je grenzen stellen richting ouders is zo belangrijk, maar niet altijd zo eenvoudig. Misschien ervaar je je eigen grenzen niet goed, of neem je ze niet serieus? Of als je ze wel ziet, wat is dan de beste manier om ze duidelijk aan te geven? Zonder dat het de samenwerkingsrelatie met ouders verstoort. Voor wie Voor onderwijsprofessionals die hun grenzen serieus willen nemen die hun grenzen naar ouders op een professionele manier willen bewaken die soms te snel en te vaak ja zeggen tegen ouders en daarin sterker willen worden Op deze trainingsdag leer je de basisvaardigheden voor het grenzen stellen. Je oefent deze vaardigheden met een trainer-acteur, die je levensechte ouders voorschotelt met verschillende emoties en in verschillende gradaties. We besteden aandacht aan eenvoudige en lastige situaties. je ontdekt je eigen en beroepsmatige grenzen in relatie tot ouders je oefent strategieën om je grens aan te geven en te bewaken je traint hoe je eenduidig ja en nee zegt Met als resultaat dat je duidelijk je grens kunt stellen met behoud van de samenwerkingsrelatie met ouders. Centrale thema s Onderzoeken van jouw sociale en professionele grenzen in relatie tot ouders Het verschil ervaren tussen ja en nee zeggen in woord en gebaar Verschillende soorten strategieën van grensbewaking Adequaat omgaan met de reacties van ouders; hoe doe je dat Werkwijze In de ochtend verken je je eigen grenzen ontdek je wat er met jou en de ander gebeurt als je tegen een grens aanloopt oefen je met verschillende strategieën om grenzen te trekken In de middag oefen je met een acteur, die voor jou de ouder neerzet, van vriendelijk tot boos je sluit de dag af met een praktijkopdracht

5 TRAINING: Omgaan met emoties en slecht nieuws Het is niet het slechte nieuws zelf dat ouders s nachts wakker houdt. Hun emotie hierover echter wel. Goed en professioneel omgaan met emoties vormt daarom de kern van deze training. Als je slecht nieuws goed kunt brengen, dan help je ouders in het verwerken ervan. Hoe ga je er bijvoorbeeld mee om als een ouder het slechte nieuws niet accepteert. Of boos of zelfs agressief wordt? Op deze trainingsdag leer je de basisvaardigheden voor het goed brengen van slecht nieuws en het adequaat omgaan met emoties. Je krijgt een stappenplan, dat je ook kunt gebruiken wanneer ouders bijvoorbeeld boos of verdrietig zijn. Je oefent deze vaardigheden met een traineracteur, die je een levensechte ouder voorschotelt met verschillende emoties en in verschillende gradaties. We besteden aandacht aan eenvoudige en lastige situaties. Deze training is gevalideerd door Registerleraar. Hiermee voldoet hij aan de kwaliteitseisen die gesteld worden. De training telt mee voor de registratie van jou als leraar in het register, voor 6 registeruren. Je ontdekt wat slecht nieuws is en hoe je dat in 3 tot 5 zinnen aan ouders vertelt de stappen van een slechtnieuwsgesprek hoe je oog hebt voor de emotionele temperatuur in het gesprek hoe je emoties van ouder (h)erkent en opvangt Met als resultaat dat je slecht nieuws goed kunt brengen en met de verschillende emoties van ouders om kunt gaan. Werkwijze In de ochtend onderzoeken we: de kunst van slecht nieuws goed brengen hoe je emoties van ouders opvangt welk stappenplan je kunt volgen in de voorbereiding en uitvoering In de middag oefen je in levensechte situaties met trainer-acteur. Je kunt je vaardigheden in de praktijk uitproberen. Je ontdekt wat extra aandacht vraagt en waar het goed gaat.

6 TRAINING: Omgaan met gescheiden ouders Scheiden doet lijden. Voor het kind is het van belang dat de school een veilige plek is en dat het begeleid wordt in het verwerkingsproces. Als leerkracht heb je hierin een belangrijke rol. Scheiden maakt ook de relatie tussen de school en ouders ingewikkelder. Wat als de ouders hun ruzie meenemen of erger nog over de rug van het kind gaan uitspelen? De hele situatie vraagt van de leerkracht veel kennis en kunde. Hoog tijd voor beleid en oefening in de juiste vaardigheden. En dat is precies waar deze trainingsdag over gaat. Voor wie Voor onderwijsprofessionals die het echtscheidingsprotocol professioneel vorm willen geven die hun vaardigheden willen verhogen om lastige situaties met ouders goed af te handelen die inzicht willen krijgen in hoe je het kind het beste kunt begeleiden Validatie van deze training door Registerleraar is in aanvraag. Op deze trainingsdag oefen je met een trainer-acteur, die je levensechte ouders voorschotelt met verschillende emoties en in verschillende gradaties. We besteden aandacht aan eenvoudige en lastige situaties. Je verwerft inzicht in wat scheiden voor kinderen en hun ouders met zich meebrengt Je ontdekt hoe je om kunt en wilt gaan met gescheiden ouders, vooral in lastige situaties Je leert en oefent in vaardigheden die van jou in je rol als onderwijsprofessional gevraagd worden Je leert neutraal te blijven in gesprek met ouders die jou in hun kamp proberen te trekken Centrale thema s Onderzoeken wat scheiden betekent voor kinderen Ontdekken wat dit voor jouw rol als leraar betekent Trainen in het omgaan met gescheiden ouders, die hun lastige situatie meenemen naar school Weten wat de ingrediënten voor een goed scheidingsprotocol zijn Werkwijze In de ochtend bespreken we theorie aangevuld met praktijkcases: Wat betekent het scheiden van ouders voor kinderen Wat betekent scheiden van ouders voor de leraar en voor de school als geheel De valkuilen en de do s en de don ts in het omgaan met gescheiden ouders, van beleid tot interactie met ouders In de middag Oefen je met een acteur, die voor jou de ouder neerzet, van vriendelijk tot boos, wanneer jij een grens trekt. Zodat je kunt oefenen met het adequaat omgaan met de verschillende reacties die je kunt krijgen. Je sluit de dag af met een praktijkopdracht.

7 TRAINING: Dialoog, de beste keus! Als je heel eerlijk bent, weet je vast met welke ouder je gemakkelijk in een discussie terecht komt. Dit komt omdat je dan alle twee een andere bril op hebt, figuurlijk gesproken. Voor je het weet, ontspint zich een discussie. en dan? De dialoog is dan de beste keus. Aan de leraar de schone taak om de overgang te maken. Dat is goed te doen, hoe? Beste keus: de dialoog Het is raadzaam als leraar altijd de verstandigste te zijn. Dat wil zeggen: laat je niet verleiden tot een discussie over wie er gelijk heeft, maar probeer tot een dialoog te komen. De essentie van een dialoog is de interesse in elkaars standpunt. Met een open mind samen als gelijkwaardige partners onderzoeken wat het probleem is en wat je eraan zou kunnen doen. Als leraar ben je de onderwijs professional en de ouder is ervaringsdeskundige. Het verschil tussen discussie en dialoog Bij een discussie hoor je jezelf of de ander dingen zeggen als Ja maar, Nee, dat heeft u niet goed begrepen, Dat was niet de afspraak of Ik ben het niet met u eens. De toon van het gesprek is negatief. Hiermee geef je de ander de boodschap: ik weet het beter dan jij, ik heb gelijk, jij ziet het niet goed. Bij een dialoog hoor je Hoe kijkt u daar tegen aan?, Ik ben benieuwd wat u hiervan vindt, Wilt u eens uitleggen wat u daarmee bedoelt of Wat had u verwacht?. De toon van het gesprek is rustig, vriendelijk. Hierbij neem je de ander serieus, geef je aandacht en is er sprake van gelijkwaardigheid. Dit is zowel de voorwaarde voor een goede samenwerking als een goede basis in de driehoek leraar-ouder-kind. Je kunt dan als onderwijsprofessional leren van de ervaringsdeskundigheid van ouders. Deze training is gevalideerd door Registerleraar. Op deze trainingsdag staat het thema in dialoog blijven centraal. We spelen met het begrip en je krijgt handvatten die je helpen om een gesprek in de dialoog-sfeer te houden. Ook leer je hoe je de overstap maakt, als je onverhoopt toch in een discussie belandt. Dat doen we in de ochtend met elkaar. Je bent dan als het ware aan het droog-zwemmen. In de middag wordt je in het diepe gegooid met behulp van een trainer-acteur. We besteden aandacht aan eenvoudige en lastige situaties in oplopende moeilijkheidsgraad. Je ontdekt wat een goede dialoog inhoudt en welke gespreksvaardigheden daarbij horen waar je kracht zit in dit soort gesprekken hoe je in dialoog kunt blijven, zonder in de discussie terecht te komen hoe je dat doet in de voor jou spannende momenten Met als resultaat dat je grondhouding naar ouders uitnodigend is, waardoor je leert van de ervaringsdeskundigheid van ouders. Referentie Elke leerkracht heeft te maken met moeilijke gesprekken, waar je tegenop ziet. Klaver Coaching en Training heeft mij geleerd hoe hiermee om te gaan. Niet alleen theorie kwam aan bod, de praktijk was het beste onderdeel. Liesbeth Verbeek, leerkracht Kindcentrum Lea Dasberg

8 TRAINING: Een glanzende grondhouding Kinderen nemen hun ouders in hun hart mee naar school en de leraar in hun hoofd mee naar huis. Een uitnodigende grondhouding van de leraar naar de ouders van de kinderen zorgt ervoor dat een kind zich maximaal ontwikkelt. En dat wil toch elke leraar? Waarom je grondhouding zo belangrijk is Wat je voelt en denkt over jezelf en de ander is zichtbaar of je dat nu wilt of niet in je non-verbale taal, in je grondtoon. Deze bepaalt 80% van het effect dat je op de ander hebt. Wanneer wat je zegt, klopt met hoe je het zegt, ben je communicatief sterk. Klopt het niet, dan raakt de ander in de war. Je lichaamstaal is hierbij een belangrijke factor. Op deze trainingsdag staat het thema grondhouding centraal. We spelen met het begrip grondhouding en je krijgt op een vriendelijke manier een spiegel voorgehouden. Dat doen we in de ochtend met elkaar en in de middag met behulp van een trainer-acteur. We besteden aandacht aan eenvoudige en lastige situaties. We kijken met name naar je grondhouding in je samenwerkingsrelatie met ouders. Je ontdekt wat een glanzende grondhouding ook bij kinderen teweeg brengt waar je kracht zit in je grondhouding hoe je je grondhouding kunt laten glanzen hoe je dat doet in de voor jou spannende momenten Met als resultaat dat je grondhouding naar ouders uitnodigend is, zodat je succesvol samenwerkt Werkwijze In de ochtend onderzoeken we het effect van verschillende grondhoudingen het geheim van een uitnodigende grondhouding Deze training is gevalideerd door Registerleraar. In de middag gaan we spelen met grondhoudingen in levensechte lastige situaties met een trainer-acteur.

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Grip op agressief en lastig gedrag

Grip op agressief en lastig gedrag Grip op agressief en lastig gedrag AgressieWerk.nl Brochure Agressietraining voor docenten, leerkrachten & OPP Omgaan met lastig en agressief gedrag AgressieWerk.nl 06-42170546 info@agressiewerk.nl Brochure

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

Effectief Communiceren (1- Daags)

Effectief Communiceren (1- Daags) Effectief Communiceren (1- Daags) Om meer uit uw gesprekken te halen wilt u uw communicatievaardigheden verbeteren. U wilt werk maken van uw communicatieve vaardigheden en aan de hand van praktische oefeningen

Nadere informatie

Beter Leren Communiceren. U zoekt een training om uw communicatieve vaardigheden te versterken?

Beter Leren Communiceren. U zoekt een training om uw communicatieve vaardigheden te versterken? Beter Leren Communiceren U zoekt een training om uw communicatieve vaardigheden te versterken? Effectief communiceren. Het lijkt misschien eenvoudig, maar misverstanden of oplopende emoties tijdens gesprekken

Nadere informatie

Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen

Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen Training Coachvaardigheden Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen Veel professionals doen tijdens hun carrière een beroep op een coach. Soms omdat ze vastgelopen zijn en niet weten welke

Nadere informatie

Grip op agressief en lastig gedrag

Grip op agressief en lastig gedrag Grip op agressief en lastig gedrag AgressieWerk.nl Brochure Agressietraining voor de Zorg Omgaan met lastig en agressief gedrag AgressieWerk.nl 06-42170546 info@agressiewerk.nl Brochure Agressietraining

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Soms zit je met vragen of problemen in je dagelijks leven waar je niet helemaal

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie

Training Conflicthantering

Training Conflicthantering Training Conflicthantering Conflicthantering, onderhandelen met resultaat Effectief ruziemaken. Kan dat? Wij denken van wel. Een conflict kan zorgen voor een nieuw inzicht of een frisse wind in een relatie.

Nadere informatie

Vertrouwen in je klas

Vertrouwen in je klas Vertrouwen in je klas training en begeleiding vanuit TA Daniëlle van der Heijden Tamar Kopmels Een training die je uitnodigt mild en soms kwetsbaar te kijken naar persoonlijke processen, en die een verrijking

Nadere informatie

TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST

TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST Het werkmateriaal is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. Werkmateriaal Sociaal Emotionele Educatie (SEE) Alle informatie is te vinden op de website Jan Ausum en Mieke

Nadere informatie

Ik ben BOOS. oefenboekje om te leren omgaan met boosheid. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson

Ik ben BOOS. oefenboekje om te leren omgaan met boosheid. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson Ik ben BOOS oefenboekje om te leren omgaan met boosheid Steef Oskarsson Boos Boos is een emotie. Net als blij, bedroefd en bang. Iedereen is wel eens boos. Sommige mensen zijn vaak boos, sommigen niet.

Nadere informatie

OVERZICHT TRAININGEN

OVERZICHT TRAININGEN OVERZICHT TRAININGEN COMMERCIE TRAINING #8: KLANTGERICHT VERKOPEN TRAINING #9: SUCCESVOL NETWERKEN COMMUNICATIE TRAINING #7: ONTSPANNEN PRESENTEREN TRAINING #21: EFFECTIEF COMMUNICEREN MANAGEMENT EN (PROJECT)LEIDERSCHAP

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf ASSERTIVITEIT beter communiceren vanuit jezelf Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

Cursus Omgaan met klachten

Cursus Omgaan met klachten Cursus Omgaan met klachten Aanleg beplantingen en grasvelden AOC Oost Almelo C. ter Steege Doel van deze les Je leert in deze cursus over: - Klachten - Klachten ontvangen - Valkuilen - Emoties opvangen

Nadere informatie

Gewoon Bijzonder Nationaal Programma Gehandicapten. Werkpakket A: Wat is een Heterotopos?

Gewoon Bijzonder Nationaal Programma Gehandicapten. Werkpakket A: Wat is een Heterotopos? Gewoon Bijzonder Nationaal Programma Gehandicapten Werkpakket A: Wat is een Heterotopos? Een plaats waar mensen met en zonder een beperking samenwerken Inhoud 1. Inleiding 3 2. Samenwerken 4 3. Samenwerken

Nadere informatie

OEFENINGEN BIJ DE WERKGEEST

OEFENINGEN BIJ DE WERKGEEST OEFENINGEN BIJ DE WERKGEEST Het werkmateriaal is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. Werkmateriaal Sociaal Emotionele Educatie (SEE) Alle informatie is te vinden op de website Jan Ausum en Mieke

Nadere informatie

Feedback ontvangen. Feedback ontvangen is moeilijk. Hoe gaan we om met feedback?

Feedback ontvangen. Feedback ontvangen is moeilijk. Hoe gaan we om met feedback? 2 7 Feedback ontvangen Feedback kun je zien als een cadeau. Je kunt het aannemen, uitpakken en er je voordeel mee doen. Of je neemt het cadeau aan, bedankt de gever en legt het vervolgens in een kast om

Nadere informatie

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson Ik ben BANG oefenboekje om te leren omgaan met angst Steef Oskarsson Bang Bang is een emotie. Net als blij, bedroefd en boos. Iedereen is wel eens bang. Sommige mensen zijn vaak bang, sommigen niet. Iedereen

Nadere informatie

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Waarom? Ik heb het idee dat ik wel eens tekortschiet als het erom gaat anderen duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik

Nadere informatie

ver an de ring in uitvoering coaching intervisie training

ver an de ring in uitvoering coaching intervisie training ver an de ring in uitvoering coaching intervisie training www.drosteffect.nl drosteffect@live.nl 06 290 70 114 DrostEffect helpt jou om anders om te gaan met de uitdagingen in het leven ontdek het DrostEffect

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 4 Eigenwaarde Inhoud 2 1. Hoe zit het met je gevoel van eigenwaarde? 3 2. Welke talenten van jezelf ken je al? 4 3. Verborgen talenten & bewondering 6 4. Verborgen talenten & feedback

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid op je school een impuls geven? Dé 5 actiepunten. die zeker niet mogen ontbreken in je komende schooljaarplan

Ouderbetrokkenheid op je school een impuls geven? Dé 5 actiepunten. die zeker niet mogen ontbreken in je komende schooljaarplan Ouderbetrokkenheid op je school een impuls geven? Dé 5 actiepunten die zeker niet mogen ontbreken in je komende schooljaarplan Ouderbetrokkenheid op je school een impuls geven? Dé 5 actiepunten die zeker

Nadere informatie

OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG. Een opleiding om hoger op te komen

OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG. Een opleiding om hoger op te komen OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG 2012 Een opleiding om hoger op te komen 1 OPLEIDING 2012 Ervaring: De training heeft me sterker gemaakt in mijn rol als leidinggevende. Ik heb mijn beleid en doelen

Nadere informatie

Traject Welzijn; Communicatie MZ. Inhoudsopgave (concept)

Traject Welzijn; Communicatie MZ. Inhoudsopgave (concept) Traject Welzijn; Communicatie MZ Inhoudsopgave (concept) 1 Traject Welzijn; Communicatie MZ Inhoudsopgave (concept) THEMA 1 Communicatie Hoofdstuk 1 Aspecten van communicatie 1.1 Inleiding 1.2 Communicatie

Nadere informatie

Artikel in Kader Primair. Consent. en de. Glanstechniek

Artikel in Kader Primair. Consent. en de. Glanstechniek Artikel in Kader Primair Consent en de Glanstechniek achtergrond pilot met glans-techniek Glanzende relaties tussen school en ouders doen leerlingen goed. De Glans-techniek betrekt ouders stap voor stap

Nadere informatie

In dialoog met elkaar

In dialoog met elkaar In dialoog met elkaar Grondhouding van Zozijn Bestaansrecht van Zozijn In dialoog Zozijn ziet het als opdracht om mensen tot bloei te laten komen. Wij zorgen voor een positief klimaat, waarin liefdevolle

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

OMGAAN MET AGRESSIE. training van kennis- en vaardigheden

OMGAAN MET AGRESSIE. training van kennis- en vaardigheden OMGAAN MET AGRESSIE training van kennis- en vaardigheden Omgaan met agressie Introductie In veel organisaties en beroepen worden medewerkers steeds vaker geconfronteerd met lastige klanten, mensen die

Nadere informatie

ken jezelf en en verbeter je relaties met anderen

ken jezelf en en verbeter je relaties met anderen DISC KLEURENTRAININGEN: ken jezelf en en verbeter je relaties verbeter met anderen je relaties met anderen Waarom klikt het met de ene persoon direct en verloopt het contact met andere altijd moeizaam?

Nadere informatie

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Workshop Lichaamstaal Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Lichaamstaal is belangrijker dan veel mensen beseffen. Het is een cruciaal onderdeel van onze communicatie. Hoe kom je over op een ander?

Nadere informatie

Grip op agressief en lastig gedrag

Grip op agressief en lastig gedrag Grip op agressief en lastig gedrag AgressieWerk.nl Brochure Agressietraining voor Ambtenaren en Lokale Overheid Omgaan met lastig en agressief gedrag AgressieWerk.nl 06-42170546 info@agressiewerk.nl Brochure

Nadere informatie

11 Omgaan met verbale agressie

11 Omgaan met verbale agressie 11 Omgaan met verbale agressie AGRESSIE Praktijkinformatie Welke vormen zijn er? Hoe buig je opkomende verbale agressie om? Hoe en wanneer stel je je grens? EN Omgaan met verbale agressie Tip 1 Herken

Nadere informatie

Trainingen die je in beweging brengen!

Trainingen die je in beweging brengen! Trainingen die je in beweging brengen! Een training bij Caro van Roon brengt je in beweging. Dat levert je inzichten, ervaringen en kennis op over jezelf en de ander. Je leert vanuit je eigen persoonlijkheid

Nadere informatie

Teamconferentie Berseba regio Ede

Teamconferentie Berseba regio Ede Teamconferentie Berseba regio Ede Even voorstellen Steef Post (1957) SDP Advies coaching teamcoaching / training mediation 19-3-2014 Conflicten in de klas 2 Opbouw Intro Bemiddelen in een conflict basisprincipes

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Didactisch partnerschap

Didactisch partnerschap Didactisch partnerschap Vijf routekaarten om lastige situaties in het samenwerken met ouders te hanteren Het klinkt zo mooi: didactisch partnerschap. Zie daar als leraar maar eens een goede invulling aan

Nadere informatie

De workshop Zakelijke flirten wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Zakelijke flirten wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Zakelijk flirten Zakelijk flirten, de magie van flirten zakelijk inzetten Zakelijk flirten is een term die de laatste jaren veel voorbij komt. Maar wat is zakelijk flirten eigenlijk? Met zakelijk

Nadere informatie

Succesvol in Balans, Voltastraat 29-5, 6902 PT Zevenaar Tel: ,

Succesvol in Balans, Voltastraat 29-5, 6902 PT Zevenaar Tel: , Een leven vol geluk en balans Stress, piekeren... het vreet energie Neem je geluk NU in eigen hand Balans lijkt lastiger dan ooit Ø 69% van de vrouwen heeft moeite om alle ballen in de lucht te houden

Nadere informatie

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens Inleiding Omgangskunde draait om contact maken. Met deze oefeningen hoop ik dat u echt contact kan maken met leerlingen. We willen allemaal gezien en gehoord worden. We zijn allemaal mensen en iedereen

Nadere informatie

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk 2 12 Feedback geven Feedback is een boodschap over het gedrag of de prestaties van een ander. Feedback is onmisbaar als je met anderen samenwerkt. Je moet zo nu en dan kunnen zeggen dat het werk van de

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT 2011 Ann Weiser Cornell 1 Deel één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er op dit moment

Nadere informatie

Whitepaper Verbindend communiceren In 4 stappen effectief feedback geven

Whitepaper Verbindend communiceren In 4 stappen effectief feedback geven Whitepaper Verbindend communiceren In 4 stappen effectief feedback geven De 4 stappen Je communiceert de hele dag en meestal hebben wij het gevoel dat dat ons best goed afgaat, toch? Pas op het moment

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Pen en papier? Wat is een businessmodel? Jouw businessmodel is de manier waarop jij in business bent Twee

Nadere informatie

AMETHIST Developing People

AMETHIST Developing People AMETHIST Developing People COMMUNICEREN MET KINDEREN AMETHIST Developing People Argonweg 7 11 3812 RB Amersfoort 033 7370182 www.amethistdevelopingpeople.nl Waarom? Wie kent het niet? Het gevoel van machteloosheid

Nadere informatie

Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep

Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep Therapie en training, iets voor jou? Als je bij De Hoenderloo Groep komt wonen, heb je vaak al veel meegemaakt in je leven. Het valt niet altijd

Nadere informatie

Systemisch werken voor onderwijsprofessionals

Systemisch werken voor onderwijsprofessionals Systemisch werken voor onderwijsprofessionals Ze tje n o d ig? Nie u we in zich ten in je zelf? Waard e to evo e ge n aan gro ep sp ro ce ssen? Sy ste m isch werke n vo or o n d e rwijsp ro fe ssio n als

Nadere informatie

Mijn collega (of leidinggevende) hoort mij niet. En de werksfeer zou ook beter kunnen

Mijn collega (of leidinggevende) hoort mij niet. En de werksfeer zou ook beter kunnen Mijn collega (of leidinggevende) hoort mij niet. En de werksfeer zou ook beter kunnen Uitnodiging: focus op het webinar en leer hoe je met goede communicatie bereikt wat je graag wilt. Hoe doe je dat?.

Nadere informatie

Eéndaagse training. Het Moedige Gesprek. in gesprek met jezelf en de ander

Eéndaagse training. Het Moedige Gesprek. in gesprek met jezelf en de ander Eéndaagse training Het Moedige Gesprek in gesprek met jezelf en de ander De LTC training 'Het Moedige Gesprek' is een verdiepende training in het gesprek met jezelf en de ander. Een niveau verder in aanspreken,

Nadere informatie

Workshop Communicatie vaardigheden

Workshop Communicatie vaardigheden Workshop Communicatie vaardigheden Communicatie vaardigheden, effectief communiceren kun je leren De manier waarop wij met elkaar communiceren is cruciaal voor een goede relatie. Je boodschap kan nog zo

Nadere informatie

Reader Gespreksvoering

Reader Gespreksvoering Reader Gespreksvoering Achtergrondinformatie Soorten vragen Actief Luisteren Slecht nieuws Gesprek Fasen in het gesprek Soorten Vragen In een gesprek kun je verschillende soorten vragen stellen. Al je

Nadere informatie

Vliegende start voor (startend) onderwijspersoneel

Vliegende start voor (startend) onderwijspersoneel Cursussen, conferenties en advies Vliegende start voor (startend) onderwijspersoneel Overzicht cursusaanbod voor (startend) personeel in het onderwijs 2009/2010 Volg een cursus bij AOb scholing De AOb

Nadere informatie

Training Passie en missie

Training Passie en missie Training Passie en missie Passie en missie: jouw unieke bijdrage Wil jij weten wat jouw passie en missie is? Wat jouw unieke bijdrage is? Hoe jij het verschil kan maken? Dan is de training Passie en missie

Nadere informatie

Bijlage 20 Zelfassessment adequaat samenwerken met ouders

Bijlage 20 Zelfassessment adequaat samenwerken met ouders Bijlage 20 Zelfassessment adequaat samenwerken met ouders Deze bijlage hoort bij hoofdstuk 4.9 en 4.11. Dit zelfassessment is ontwikkeld door Barbara de Boer, adviseur bij CPS. Zij maakte daarbij gebruik

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord

Inhoudsopgave. Voorwoord SCHOOLGIDS Voorwoord s In deze schoolgids wordt gebruik gemaakt van QR- codes die verwijzen naar diverse websites. Heeft u geen QR scanner op uw smartphone of tablet? Deze zijn via de App store of Google

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP. Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken

EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP. Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken Effectief Communiceren met NLP Effectief communiceren is niet zo moeilijk,

Nadere informatie

Vliegende start voor starters Overzicht cursusaanbod voor starters in het onderwijs

Vliegende start voor starters Overzicht cursusaanbod voor starters in het onderwijs Training, cursussen en coaching Vliegende start voor starters Overzicht cursusaanbod voor starters in het onderwijs 2008/2009 Volg een cursus bij AOb scholing Scholing Starters 08-09.indd 1 28-05-2008

Nadere informatie

Studiegids training Teamleider productie

Studiegids training Teamleider productie Studiegids training Teamleider productie Inhoud Inhoud... 2 1. Inhoudelijke informatie... 3 1.1 Beschrijving van de training... 3 1.2 Modules... 4 1.3 Opbouw van de training... 1.4 Cbt leeromgeving...

Nadere informatie

Productcatalogus AIRO Visie

Productcatalogus AIRO Visie Productcatalogus AIRO Visie Zorg Agogiek Inspireren Reflecteren Ontwikkelen Meer info? 06-42083525 1 Indeling Inleiding..pagina 3 Algemene Leefstijl (3 uur).. pagina 4 Algemene Leefstijl (20 uur) pagina

Nadere informatie

Opleiders in de school: Els Hagebeuk elshagebeuk@de-gouw.nl Sjef Langedijk sjeflangedijk@de-gouw.nl. Begeleiden van pabostudenten

Opleiders in de school: Els Hagebeuk elshagebeuk@de-gouw.nl Sjef Langedijk sjeflangedijk@de-gouw.nl. Begeleiden van pabostudenten Opleiders in de school: Els Hagebeuk elshagebeuk@de-gouw.nl Sjef Langedijk sjeflangedijk@de-gouw.nl Begeleiden van pabostudenten Dit stuk geeft je handvatten bij de begeleiding van een pabostudent. Als

Nadere informatie

Handjehelpen Inwerkdag Social Work

Handjehelpen Inwerkdag Social Work Handjehelpen Inwerkdag Social Work 2019 Welkom Verwachtingen vandaag Introductie Toelichting programma Praktisch mededelingen Beveiligde link krijg je toegestuurd. Programma Praktische mededelingen Introductie

Nadere informatie

Stoppen met zelfbeschadiging?

Stoppen met zelfbeschadiging? Stoppen met zelfbeschadiging? Hoe weet ik of ik eraan toe ben te stoppen? Besluiten om te stoppen met zelfbeschadiging is een persoonlijke beslissing. Niemand kan dit voor je beslissen. Stoppen omdat je

Nadere informatie

Uitnodiging Triple P Cursussen Positief opvoeden

Uitnodiging Triple P Cursussen Positief opvoeden Uitnodiging Triple P sen Positief opvoeden Beste professional, Opvoeden kan heel leuk zijn, maar de meeste ouders hebben ook ontdekt dat het niet altijd een feest is. Dat is heel normaal. Ouders hebben

Nadere informatie

Cursushandleiding. Tja, wat zal ik zeggen, met cliënten in gesprek over spiritualiteit

Cursushandleiding. Tja, wat zal ik zeggen, met cliënten in gesprek over spiritualiteit Cursushandleiding Tja, wat zal ik zeggen, met cliënten in gesprek over spiritualiteit N.a.v. het gelijknamige boek van Elizabeth Johnston Taylor, in het Nederlands hertaald onder redactie van Peterjan

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

> Ik luister met de bedoeling. > Ik leer jouw taal, zowel. > Ik maak het veilig voor jou, > Ik ga op zoek naar waar de

> Ik luister met de bedoeling. > Ik leer jouw taal, zowel. > Ik maak het veilig voor jou, > Ik ga op zoek naar waar de Bijlagen 56 Bijlage 1 Verschillen tussen een discussie en een bezoek Het is van groot belang dat je het moment leert herkennen dat een gesprek over een bepaald onderwerp niet goed gaat. Als je beiden reactief

Nadere informatie

Leiderschap in Contact

Leiderschap in Contact Waar ideeën en activiteiten rond ziel en zakelijkheid samenkomen op een prachtige plek, vanuit een geïnspireerd netwerk 4-daagse training: Leiderschap in Contact Constructief verbinden in de professionele

Nadere informatie

Inleiding 2. Wie is Christine? 4. Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5. Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6

Inleiding 2. Wie is Christine? 4. Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5. Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6 Inhoudsopgave Inleiding 2 Wie is Christine? 4 Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5 Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6 Tip 3: Geef feedback over uw waarneming en vermijd interpretaties

Nadere informatie

Doel van de workshop

Doel van de workshop Praten over gedrag Doel van de workshop In deze workshop leer je waarom praten met kinderen zo belangrijk is! In deze workshop krijg je ideeën aangereikt voor het voeren van gesprekken met het kind over

Nadere informatie

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel.

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel. 4 communicatie Communicatie is het uitwisselen van informatie. Hierbij gaat het om alle informatie die je doorgeeft aan anderen en alle informatie die je van anderen krijgt. Als de informatie aankomt,

Nadere informatie

Geestig Omgaan met (ongewenst) gedrag van kinderen in groep

Geestig Omgaan met (ongewenst) gedrag van kinderen in groep Geestig 2017 Omgaan met (ongewenst) gedrag van kinderen in groep basisprincipes van het scheppen van een positief klimaat, het bieden van structuur en herstelgericht reageren op ongewenst gedrag YES I

Nadere informatie

Als docent werk je vanuit een positie van autoriteit, als trainer vanuit een positie van gelijkwaardigheid

Als docent werk je vanuit een positie van autoriteit, als trainer vanuit een positie van gelijkwaardigheid JOUW ROL ALS TRAINER Het klinkt misschien overbodig om het te hebben over de rol die je hebt bij het beïnvloeden van het denken en doen van anderen in groepssituaties. Iedereen weet toch wel wat die rol

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht.

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de leerkracht. Zinnen maken met omdat. Hulp vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Lekker in je vel. Leren omgaan met stress voor kinderen. Uit het boek Ophelia van Ingrid en Dieter Schubert

Lekker in je vel. Leren omgaan met stress voor kinderen. Uit het boek Ophelia van Ingrid en Dieter Schubert Lekker in je vel Leren omgaan met stress voor kinderen Uit het boek Ophelia van Ingrid en Dieter Schubert Heeft uw kind wel eens last van stress? Voelt uw kind zich wel eens niet lekker en weet u niet

Nadere informatie

Terugveren en opveren

Terugveren en opveren Terugveren en opveren Streven naar een positieve identiteit bij jongeren Met financiële steun van het ISF fonds van de Europese Prevention of and Fight against Crime Programme of the European Union European

Nadere informatie

Verbindingsactietraining

Verbindingsactietraining Verbindingsactietraining Vaardigheden Open vragen stellen Luisteren Samenvatten Doorvragen Herformuleren Lichaamstaal laten zien Afkoelen Stappen Werkafspraken Vertellen Voelen Willen Samen Oplossen Afspraken

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 2 - het praktijktraject Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige

Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 2 - het praktijktraject Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 2 - het praktijktraject Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige Inhoud 2e Fase persoonlijk ontwikkelplan het praktijktraject... 3 Leerdoel... 3 Droom... 3 Naar de praktijk...

Nadere informatie

NLP & INKOOP. Dam Inkoopadvies & Training 2018

NLP & INKOOP. Dam Inkoopadvies & Training 2018 NLP & INKOOP Dam Inkoopadvies & Training 2018 Stelling Als iemand anders het kan, kan ik het ook. Gewetensvraag Doe jij wat je zegt EN Zeg jij wat je doet? Jolanda Dam VERTROUWEN OPENHEID ONTWIKKELEN Sinds

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

Traject Welzijn; Communicatie PW. Inhoudsopgave (concept)

Traject Welzijn; Communicatie PW. Inhoudsopgave (concept) Traject Welzijn; Communicatie PW Inhoudsopgave (concept) 1 Traject Welzijn; Communicatie PW Inhoudsopgave (concept) THEMA 1 Communicatie Hoofdstuk 1 Aspecten van communicatie 1.1 Communicatie en interactie

Nadere informatie

Omgaan met Verbale Agressie en Lastig gedrag

Omgaan met Verbale Agressie en Lastig gedrag Orlemans & Orlemans Organisatieontwikkeling en opleiding St. Annastraat 291 6525 GT Nijmegen Telefoon (024) 355 58 18 E-mail info@orlemans.nl Internet www.orlemans.nl Omgaan met Verbale Agressie en Lastig

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken

Oplossingsgericht werken Oplossingsgericht Open inschrijving Wat² bieden wij? Individuele inschrijving voor de training Oplossingsgericht Een bevlogen en ervaren trainer Persoonlijke aanpak in de training Een combinatie van training

Nadere informatie

Workshop Zakelijk flirten. Workshop Zakelijk flirten, een gesprek positief beïnvloeden

Workshop Zakelijk flirten. Workshop Zakelijk flirten, een gesprek positief beïnvloeden Workshop Zakelijk flirten Workshop Zakelijk flirten, een gesprek positief beïnvloeden Hoe spontaan ben jij op een netwerkbijeenkomst? Durf jij uit je comfortzone te komen? Soms kan dat net een verschil

Nadere informatie

Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk?

Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk? Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk? Zodra er twee of meer mensen in 1 ruimte zijn is er sprake van communicatie, ook al wordt er niet gesproken. Het is

Nadere informatie

TRAINING ASSERTIVITEIT

TRAINING ASSERTIVITEIT BROCHURE TRAINING ASSERTIVITEIT Met succes opkomen voor jezelf Je geeft gemakkelijk grenzen aan Je vergroot je zichtbaarheid IN HET KORT Je bent op zoek naar vaardigheden om je assertiviteit te vergroten.

Nadere informatie

HET GESPREK: KOP ROMP STAART

HET GESPREK: KOP ROMP STAART HET GESPREK: KOP ROMP STAART Elk effectief gesprek heeft een zogenaamde kop romp staart structuur: een begin, een kern en een einde. Voorafgaand aan deze drie fasen is het cruciaal om elk gesprek zorgvuldig

Nadere informatie

Een Vreedzame school:

Een Vreedzame school: Een Vreedzame school: Een school met een hart en educatieve partners! Peter te Riele peterteriele@hotmail.com Maandag 3 juni 2013 19.30 21.30 uur ouders school opvoeding onderwijs ouders school opvoeding

Nadere informatie

Trainingen, workshops en coaching

Trainingen, workshops en coaching Trainingen, workshops en coaching Aanbod 2015-2016 professionals en gemeenten Beschermen & Versterken Trainingen, workshops en coaching De Jeugd- & Gezinsbeschermers zet zich in voor de bescherming van

Nadere informatie

PROFESSIONEEL EN KLANTGERICHT TELEFONEREN

PROFESSIONEEL EN KLANTGERICHT TELEFONEREN PROFESSIONEEL EN KLANTGERICHT TELEFONEREN tweedaagse training Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer: 074-245 26 45 PROGRAMMA Je wilt professioneler en klantgerichter telefoongesprekken

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden.

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. Het Kindgesprek. Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. 1 Inleiding. Door gesprekken met kinderen te voeren willen we de betrokkenheid

Nadere informatie

De workshop Conflicthantering wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Conflicthantering wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Conflicthantering Conflicthantering, effectief omgaan met conflicten Conflicten, het liefst vermijden we ze. En toch zijn ze onderdeel van ons leven, van ons werk. Een conflict is namelijk een

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

De dubbele rol van praktijkopleiders: ingrijpen tijdens de les van de student?!

De dubbele rol van praktijkopleiders: ingrijpen tijdens de les van de student?! De dubbele rol van praktijkopleiders: ingrijpen tijdens de les van de student?! Masterclass 15 maart 2017 Marieke Jaspers w.m.jaspers@uu.nl Frans Prins, Paulien Meijer en Theo Wubbels Dubbele rol praktijkopleiders

Nadere informatie

How2talk2kids. workshop. Malta. Juni 2007. Wouter Verboon

How2talk2kids. workshop. Malta. Juni 2007. Wouter Verboon How2talk2kids workshop Malta Juni 2007 Wouter Verboon How2talk2kids Achtergrond Introductie in Nederland Workshop Herkenbaar? Valt wel mee, het is maar een schrammetje Is je beker weer omgevallen! Ik word

Nadere informatie