Tussendoortjes. Oeps, wie telt er. Dirigentje. Juf Elien

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tussendoortjes. Oeps, wie telt er. Dirigentje. Juf Elien"

Transcriptie

1 Oeps, wie telt er De leerlingen leggen hun hoofd op de bank. Als leerkracht leg je uit dat ze tot 10 moeten tellen, maar er mag telkens maar 1 iemand het getal zeggen. De leerkracht zegt één, een andere willekeurige leerling zegt twee enzoverder. Maar wanneer twee leerlingen hetzelfde getal noemen tegelijkertijd, dan begint het spel weer van één. Dit kan je ook doen met het alfabet. Dirigentje Eén leerling gaat de klas uit. Er wordt een dirigent aangewezen. De dirigent klapt een bepaald ritme, de klas doet hem/haar na. Àanneer de dirigent iets verandert aan het ritme, doet de rest van de klas dat ook. De leerling komt terug in de klas. Kan hij/zij ontdekken wie de dirigent is? Variatie: bepaalde geluiden, instrumenten, thema s,

2 Pictionary De leerkracht geeft aan een leerling de opdracht iets te tekenen op het bord. Dit kan een voorwerp zijn, een beroep, een handeling, een persoon, een dier, De andere leerlingen raden wat die ene leerling aan het tekenen is. Ze steken hun vinger op en de leerkracht duidt de leerlingen aan die mogen antwoorden. Moordenaartje De leerlingen gaan in een kring zitten met de ogen toe. De leerkracht duidt één moordenaar en 2 detectives aan. De rest van de leerlingen zijn burgers. Het is de bedoeling dat de moordenaar de leerlingen vermoordt door naar hen te knipogen. Àanneer er iemand naar hen knipoogt, gaan ze op de grond zitten. De 2 detectives moeten zo snel mogelijk raden wie de moordenaar in het spel is. 1 tikje op de rug = je bent burger; 2 tikjes op de rug = je bent moordenaar; 3 tikjes op de rug = je bent detective.

3 Raad de ruimte Eén leerling gaat naar buiten. De andere leerlingen kiezen een ruimte waarin zij zich denkbeeldig bevinden. Als de ruimte gekozen is, mag de leerling terug binnenkomen. Hij/zij gaat in het midden van de kring staan met zijn ogen dicht. De andere leerlingen proberen met geluiden duidelijk te maken in welke ruimte de leerling in het midden zich bevindt. Bijvoorbeeld: luchthaven, oerwoud, stadion, station, concert, klas, speelplaats, Groepsfoto De leerkracht wijst een fotograaf aan. Alle andere leerlingen gaan in een bepaalde opstelling bij elkaar staan. De fotograaf bekijkt de groep goed. Nadien gaat deze even naar buiten. Er wordt iets veranderd aan de opstelling van de groep. Vervolgens komt de fotograaf terug en deze moet raden wat er veranderd is. De rest van de leerlingen telt tot 10. Als de fotograaf erin slaagt om binnen de 10 seconden te zien wat er veranderd is, mag hij een (denkbeeldige) foto maken. Is de fotograaf er niet in geslaagd, dan wordt er een andere fotograaf gekozen.

4 Levende memory Eén leerling wordt de klas uitgestuurd. Terwijl deze buiten staat te wachten, vormen de rest van de leerlingen paren. Ze spreken per paar een teken af (bijvoorbeeld tong uitsteken). Alle paren gaan door elkaar staan (of aan hun banken). De aangeduide persoon die buiten stond komt terug naar binnen en die duidt twee leerlingen aan uit de klas. Deze twee leerlingen doen elks hun teken. Als hun teken overeen komt, zijn ze een paar en heeft de aangeduide leerling een juist paar gevonden. Zo zoekt de aangeduide leerling alle paren. Hiëroglief De leerlingen staan per twee. De ene schrijft met zijn vinger een letter, een cijfer of een woord op de rug van de andere leerling. De andere leerling probeert te raden welke letter/cijfer er op zijn rug wordt geschreven.

5 Rarara, wie ben ik Eén leerling staat vooraan en sluit de ogen. Een andere leerling gaat voor de leerling vooraan staan. De leerling vooraan voelt aan de leerling voor hem/haar en probeert te raden wie er voor hem/haar staat? Wat voel je Een leerling wordt geblinddoekt. Hierna mag een andere leerling een voorwerp uit het lokaal/koffer die de leerkracht heeft klaargezet nemen en deze laten voelen aan de geblinddoekte leerlingen. Hij/zij moet raden wat het voorwerp is.

6 Rikketikketik, wie ben ik Eén leerling wordt geblinddoekt. De leerkracht duidt een andere leerling in de klas aan om Rikketikketik, wie ben ik? te roepen. De leerling die geblinddoekt is probeert aan de hand van de stem te raden om wie het gaat. In de eerste fase laat je de leerlingen met hun gewone spreekstem praten, maar daarna laat je ook toe dat ze hun stem vervormen en met allerlei stemmetjes gaan werken. Beweegliedjes Zing het liedje en beweeg mee! Hoofd, schouders, knie en teen En de krokodil... OchtendgÁmnastiek Samson en Gert Tsjoe tsjoe wa Dansen met tante Rita Bewegen is gezond kinderen voor kinderen

7 Leerlingen met De leerkracht zegt: leerlingen met en dan een actie die moet uitgevoerd worden. Bijvoorbeeld: Leerlingen met een jeansbroek tikken hun neus. Enkel de leerlingen met een jeansbroek aan, mogen dan hun neus tikken. Zo geeft de leerkracht verschillende opdrachten. Als een leerling een foute opdracht doet, moet hij terug gaan zitten en is hij er aan. Onweer De leerkracht vertelt dat ze samen met de leerlingen het eens hard gaat laten onweren in je klas. De leerkracht vraagt hoe de leerlingen regen gaan voorstellen (door te tikken op de bank of op je stoel). De leerkracht vertelt dat het eerst zacht regent en dan harder begint en harder en harder. De leerlingen tikken eerst zacht op hun stoel en daarna steeds harder en harder. Op het einde is er een lichtflits en een knal (een knal kan je doen door even op de grond te stampen) en dan wordt het weer rustig.

8 De juf zegt De leerkracht geeft de leerlingen instructies. De leerlingen mogen deze instructies enkel uitvoeren wanneer de leerkracht op voorhand zegt: De juf zegt. Àanneer dit niet zo is, mogen de leerlingen niets doen. Wolfje, hoe laat is het De leerlingen staan aan één zijde van het terrein. In het midden staat één leerling, de wolf. De leerlingen moeten vragen: Àolfje hoe laat is het? De wolf antwoordt met een uur (9u). Dan moeten de leerlingen dat aantal stappen doen richting de wolf. De leerlingen blijven vragen hoe laat het is. Àanneer de wolf antwoordt: Etenstijd! draait deze zich om en probeert zoveel mogelijk leerlingen te tikken. De leerling die als eerste getikt is, wordt dan de wolf.

9 De ballon De leerlingen gaan achter hun stoel staan. De leerkracht blaast een ballon op. Ze spreken af dat iedereen op zijn/haar plaats blijft staan. De leerkracht slaat de ballon in de klas. Àanneer de ballon in de richting van een leerling komt, slaat de leerling op de ballon. De ballon mag de grond niet raken. De tovenaar De leerkracht duidt één leerling aan. Dat is de tovenaar. De anderen zijn allemaal etalagepoppen in een winkel. Àanneer je muziek hoort, dan komt de tovenaar. Hij raakt met zijn toverstaf enkele lichaamsdelen van de etalagepoppen aan, die dan beginnen te bewegen. Er kunnen meerdere lichaamsdelen van één pop bewegen. Als de tovenaar erin geslaagd is de hele etalage in beweging te zetten, brengt hij de lichaamsdelen van de poppen weer tot stilstand door de bewegende delen terug aan te raken met de toverstok.

10 Standbeeld De leerlingen lopen rond in de klas op de maat van de muziek. Àanneer de leerkracht de muziek stopt, worden ze op slag een standbeeld. Als de muziek terug wordt opgezet, mogen de leerlingen terug door de klas rondlopen. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand De leerlingen werken per twee. De ene leerling doet een beweging, de andere leerling speelt de spiegel. Hij/zij doet dus het spiegelbeeld van de andere leerling na.

11 Wie is het Alle leerlingen staan op hun stoel. Eén leerling gaat naar buiten terwijl de anderen in de klas 1 leerling aanduiden. Ze bekijken deze persoon van top tot teen want wanneer de buiten gestuurde leerling terug binnenkomt, mag deze vragen stellen. Bijvoorbeeld: Is het een meisje? Als de persoon geen meisje was, moeten alle meisjes gaan zitten. Zo stelt de binnengekomen leerling vragen tot hij/zij de aangeduide leerling gevonden heeft. Doe mij na Eén leerling komt vooraan in de klas staan. Het is de bedoeling dat de leerlingen de bewegingen/gekke bekken van de leerling vooraan nadoen. Variatie: De leerlingen moeten het tegengestelde van wat de leerling vooraan doet, nadoen. Bijvoorbeeld: lachen huilen, lopen stappen, staan liggen, Àat ook kan: Een leerling voert een handeling uit, bijvoorbeeld opstaan. De andere leerlingen doen dit na. Een tweede leerling doet dit ook, maar voegt er iets aan toe, bijvoorbeeld opstaan en klappen. De andere leerlingen doen dit weer na. De leerlingen blijven dit doen totdat ze de juiste volgorde niet meer weten.

12 Slapende beer Eén leerling is de slapende beer en ligt bijgevolg te slapen. Deze beer bedenkt voor zichzelf een plaatsje op zijn lichaam. De rest van de groep gaat naar de beer toe. Ieder om de beurt mag ergens op het lichaam van de beer duwen. Als de plaats waar de beer aan dacht wordt geraakt, dan schiet hij/zij wakker en is de persoon die de beer tikte er aan. Telefoontje De kinderen staan of zitten in de kring. De kinderen hebben de handen vast. Eén kind staat in het midden. Iemand in de kring zegt: ik telefoneer naar (een naam). Vervolgens wordt de verbinding door het knijpen in elkaars hand doorgegeven. Wanneer degene naar wie gebeld wordt een knijpje voelt, roept deze Tringgg, voordat degene in het midden van de kring de verbinding verbroken heeft.

13 Woordenketting De juffrouw begint met een samengesteld woord te zeggen, bv.: boekenkast. De eerstvolgende leerling maakt een nieuwe samenstelling die begint met kast, bv.: kastdeur. De volgende leerling begint met deur. Hoeveel woorden kunnen jullie bedenken? Hoe lang duurt 1 minuut Je gaat allemaal met je hoofd op de bank liggen, met je ogen dicht en je hoofd naar links gericht. Op het signaal van de juffrouw gaat de tijd in. Wanneer er volgens jou 1 minuut voorbij is, draai je je hoofd om. Wie kan er de tijd het beste inschatten?

14 Hoger / lager 1 leerling gaat vooraan in de klas staan en noteert een cijfer op de achterkant van het bord. De andere leerlingen gaan vragen stellen over het cijfer om zo te achterhalen over welk cijfer het gaat. De klas mag enkel vragen stellen waar je met ja of nee op kan antwoorden. Dierenrij Iedereen gaat achter zijn stoel staan. De eerste leerling zegt een dier, bijvoorbeeld: giraf. De volgende leerling zoekt een dier met de laatste letter, dus bijvoorbeeld fazant. Zo gaan we opnieuw de hele klas door. Als je geen dier meer weet, of een dier dubbel zegt, ben je eraan en ga je terug op je stoel zitten.

15 Kiwi, appel, banaan Iedereen gaat op een lange rij staan. De juffrouw gaat verschillende soorten fruit zeggen. Bij elke fruitsoort past een beweging. Je voert de juiste beweging zo snel mogelijk uit. Als je een foutje maakt, moet je terug gaan zitten. Kiwi: naar voor en terug naar achter springen Appel: toertje ronddraaien Banaan: naar achter en terug naar voor springen Test je geheugen De juf doet een beweging voor, bijvoorbeeld: 3 keer springen. Iedereen doet deze beweging na. De juf doet opnieuw een beweging, bijvoorbeeld: 2 keer in de handen klappen. Iedereen herhaalt deze beweging, maar begint met het 3 keer springen. We proberen een zo lang mogelijke bewegingsrij op te bouwen zonder dat we een beweging vergeten.

Tellen Tel de kinderen in de kring. Hoeveel kinderen zijn op school? Hoeveel kinderen zijn er niet?

Tellen Tel de kinderen in de kring. Hoeveel kinderen zijn op school? Hoeveel kinderen zijn er niet? De gekke 5 minuten Opsporing verzocht Vertel dat een kind uit de klas zoek is geraakt, bijv. in een winkel. De kinderen moeten de politie nu een nauwkeurige beschrijving van dat kind geven. Alle kinderen

Nadere informatie

playbook SPRINGSAUTE TIKTOUCHE BEESTBETE DARTFLECHE

playbook SPRINGSAUTE TIKTOUCHE BEESTBETE DARTFLECHE playbook TIKTOUCHE SPRINGSAUTE BEESTBETE DARTFLECHE 4321 hanengevecht De spelers gaan in de blauwe of rode rand staan. 2 spelers uit die de kring gaan in het midden staan. Deze 2 spelers zijn de hanen

Nadere informatie

Tussendoortjes Boerderijklas Vierhoekhoeve

Tussendoortjes Boerderijklas Vierhoekhoeve Tussendoortjes Boerderijklas Vierhoekhoeve - Charlotte Goethals OLO 3A2 Bronnen / eigen inspiratie sexpressie Naam tussendoortje: de juf zegt 5 / Organisatie: De kinderen staan op rijen voor de juf. Opdracht:

Nadere informatie

Bewegingstussendoortjes

Bewegingstussendoortjes Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Bewegingstussendoortjes Doelgroep: Eerste graad lager onderwijs. Bewegen en verkeer: Kinderen zijn psychomotorisch nog in volle ontwikkeling. Doorheen

Nadere informatie

Groepsverdeling. Naam student Sanne Fabri Leergroep OLO3F Naam mentor Ann Verstraete & Charlotte Seynaeve Klas 1 ste lj Aantal lln.

Groepsverdeling. Naam student Sanne Fabri Leergroep OLO3F Naam mentor Ann Verstraete & Charlotte Seynaeve Klas 1 ste lj Aantal lln. ARTEVELDEHOGESCHOOL Campus Kattenberg, Kattenberg 9 9000 Gent Bachelor in het ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS Groepsverdeling X Groepsindeling Naam tussendoortje: Schoen zoeken 5 Schoenen van de lln, gekleurde

Nadere informatie

Het geluidenvierkant. De menselijke xylofoon

Het geluidenvierkant. De menselijke xylofoon Het geluidenvierkant De leerkracht tekent op het bord een groot vierkant. Dit wordt vervolgens in een aantal hokjes verdeeld. In samenspraak met de kinderen verschijnt in ieder hokje een tekening van iets

Nadere informatie

Door middel van opdrachten letters verdienen. Met deze letters een woord of zin maken met zoveel mogelijk punten.

Door middel van opdrachten letters verdienen. Met deze letters een woord of zin maken met zoveel mogelijk punten. Activiteit Doel Bos scrabble Door middel van opdrachten letters verdienen. Met deze letters een woord of zin maken met zoveel mogelijk punten. Beschrijving Voordat de groepen naar het bos gaan, halen zij

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN Hotel Hallo - Thema 2 Hallo opdrachten TELEVISIE KIJKEN 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer

Nadere informatie

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen Dit ben ik! Weekprogramma: Week 1; 0 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken. 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen 2 jaar Aanwijzen en benoemen delen van het gezicht. 3 jaar

Nadere informatie

Klap, stamp en sla. Opmerking. Tijd: 1-5 min. Deelnemers: minimaal 2 Materiaal: niets Opstelling: kinderen vormen tweetallen. Verloop van het spel:

Klap, stamp en sla. Opmerking. Tijd: 1-5 min. Deelnemers: minimaal 2 Materiaal: niets Opstelling: kinderen vormen tweetallen. Verloop van het spel: Klap, stamp en sla Deelnemers: minimaal 2 Opstelling: kinderen vormen tweetallen : De tweetallen tellen om de beurt tot 3. Eerst zegt de één 1, daarna de ander 2 en tot slot nummer één weer 3. Hierna begin

Nadere informatie

rekenmemory leerliedje Leerliedje (rap) bedenken of oefenen. Levend memory (aantal lln. zijn som en uitkomst en zitten op een bepaalde plek).

rekenmemory leerliedje Leerliedje (rap) bedenken of oefenen. Levend memory (aantal lln. zijn som en uitkomst en zitten op een bepaalde plek). leerliedje Leerliedje (rap) bedenken of oefenen. rekenmemory Levend memory (aantal lln. zijn som en uitkomst en zitten op een bepaalde plek). bingo Bingo. 10 getallen onder 20 noteren. Leerkracht noemt

Nadere informatie

Hiervoor zet ik me in! in klas

Hiervoor zet ik me in! in klas Hiervoor zet ik me in! in klas Ik ben voorzichtig met de spullen van een ander. Ik kom altijd op tijd op school. In de klas praat ik zachtjes met andere leerlingen. Ik behandel anderen zoals ik zelf behandeld

Nadere informatie

De wakkere wekker. Benodigdheden: - Een luid tikkende wekker

De wakkere wekker. Benodigdheden: - Een luid tikkende wekker Activiteiten voor drie- tot vierjarigen De dag wordt wakker! De wakkere wekker - Een luid tikkende wekker We luisteren naar het getik en het gerinkel van een oude wekker. De kinderen spelen een levensgrote

Nadere informatie

Kennismakingsspelletjes

Kennismakingsspelletjes Kennismakingsspelletjes Duur : 30 minuten Ontwikkelingsgebied : Taalontwikkeling Spelontwikkeling Sociaal-emotionele ontwikkeling Cognitieve ontwikkeling Doelgroep : 4-12 jaar Locatie : Binnenruimte Grasveld

Nadere informatie

Lesideeën claves: onderbouw

Lesideeën claves: onderbouw Lesideeën claves Lesideeën claves: onderbouw Lesideeën middenbouw: pagina 4 Lesideeën bovenbouw: pagina 6 Getal onder de 10 Doel: de leerlingen oefenen met tellen en klappen/spelen op een vooraf bepaald

Nadere informatie

Lesbrief les 3 groep 1 en 2 Energie voor drie

Lesbrief les 3 groep 1 en 2 Energie voor drie Lesbrief les 3 groep 1 en 2 Energie voor drie Lesdoelen De kinderen weten dat eten en drinken je verse energie geven om te bewegen. De kinderen weten dat eten en drinken ook zorgen dat je kunt groeien.

Nadere informatie

Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Brood eten:

Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Brood eten: Liedjes Zingen Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Stop het nu maar in je mond Fruit, dat is gezond! En jullie krijgen een bakje fruit Dan worden jullie sterk en stoer Bewegingen

Nadere informatie

wwww.wijzeroverdebasisschool.nl

wwww.wijzeroverdebasisschool.nl 31 spelletjes voor in de auto 1. Bingo met nummerborden Voor dit spelletje heb je een speciale bingokaart nodig. Op de bingokaart staan de getallen t/m 100. voor de getallen t/m 9 staat een 0. Nu kan het

Nadere informatie

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters,

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters, Lesbrief Beste kleuters, Binnenkort speelt de voorstelling op jullie school of in een theater in de buurt. De voorstelling is gebaseerd op de boeken Pas op voor de ezel en de beer en Dansen met de ezel

Nadere informatie

LES 23. GROEP: 3 t/m 8 Bewegen op muziek.

LES 23. GROEP: 3 t/m 8 Bewegen op muziek. LES 23. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4, LES 1: - De leerlingen kunnen de dans na een aantal keer oefenen redelijk zelfstandig uitvoeren. - De leerlingen dansen alle bewegingen mee. Groep 3/4,

Nadere informatie

Thema Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? (Zintuigen) Week 1 : Het gezicht

Thema Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? (Zintuigen) Week 1 : Het gezicht Thema Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? (Zintuigen) Week 1 : Het gezicht - Grote kring : Puk heeft spiegeltjes meegenomen, want hij vind dat hij er zo mooi uit ziet in de spiegel. Elk kind krijgt een

Nadere informatie

Lesbrief les 4 groep 1 en 2 Hou je fit

Lesbrief les 4 groep 1 en 2 Hou je fit Lesbrief les 4 groep 1 en 2 Hou je fit Lesdoelen De kinderen weten dat je na het sporten gezond moet eten en drinken om weer verse energie te krijgen. De kinderen weten dat als je nu genoeg beweegt, je

Nadere informatie

Naam student Thijs Van Overberghe Leergroep OLO 3C Naam mentor Patrick Vangenechten

Naam student Thijs Van Overberghe Leergroep OLO 3C Naam mentor Patrick Vangenechten ARTEVELDEHOGESCHOOL Campus Kattenberg, Kattenberg 9 9000 Gent Bachelor in het ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS Naam student Thijs Van Overberghe Leergroep OLO 3C Andere: opwarmen Muziek Stinky winky Kenji Minogue

Nadere informatie

Leskaart 1 Super Beweeg Uur ik neem je mee

Leskaart 1 Super Beweeg Uur ik neem je mee Leskaart 1 Super Beweeg Uur ik neem je mee Kinderen hebben plezier in bewegen en doen dat het liefst de hele dag. Door met de kinderen veel te bewegen worden ze spelenderwijs vertrouwd gemaakt met verschillende

Nadere informatie

Drama 10 minuten spelletjes

Drama 10 minuten spelletjes Drama 10 minuten spelletjes Ik zit naast De deelnemers zitten in een kring. Een van hen gaat in het midden staan. De deelnemer die rechts van de leeggekomen stoel zit, schuift op die lege plaats en zegt:

Nadere informatie

De gymles van begin tot eind

De gymles van begin tot eind De gymles van begin tot eind Eenvoudige inleidingen en afsluitingen voor een gymles Iedereen kent het wel: je gaat gymles geven en je gymzaal staat vol met materialen voor de kern van de les. Hoe kun je

Nadere informatie

Leerlijn Sociaal-emotionele ontwikkeling

Leerlijn Sociaal-emotionele ontwikkeling Leerlijn 1.1. Emotioneel 1.2. Sociaal Stamlijn Niveau A Merkt zintuiglijke stimulatie op (aanraking, vibratie, smaken, muziek, licht) Uit lust- en onlustgevoelens Kijkt gericht enkele seconden naar een

Nadere informatie

Waar of niet waar? Naarmate de mens ouder wordt, vergeet hij ook meer. Hoe praat je het beste met een persoon met dementie?

Waar of niet waar? Naarmate de mens ouder wordt, vergeet hij ook meer. Hoe praat je het beste met een persoon met dementie? Waar of niet waar? Naarmate de mens ouder wordt, vergeet hij ook meer. Hoe praat je het beste met een persoon met dementie? Welk teken past niet bij de ziekte dementie? Oriëntatie in de tijd: niet meer

Nadere informatie

Kinderrechtenlied Jij bent uniek

Kinderrechtenlied Jij bent uniek Kinderrechtenlied Jij bent uniek (Uit: Het land van Kwien: Werkbladen kleuters en 1 ste graad LO) (Uit: Het Krekelboek) Jij bent uniek (Jan Vanden Bergh december 2006) 5, 6, 7, 8 geloof in je eigen kracht!!

Nadere informatie

SPEL 1. Kangoeroe buidel-dief. Doel: Uitleg: Te moeilijk? Te makkelijk?

SPEL 1. Kangoeroe buidel-dief. Doel: Uitleg: Te moeilijk? Te makkelijk? SPEL 1 Kangoeroe buidel-dief Alle kangoeroe s (kinderen) hebben wat lekkers in hun buidel, op 1 kangoeroe na. Die kangoeroe probeert het lekkers van de andere kangoeroe s af te pakken totdat die alles

Nadere informatie

joepla 1 De hoogte van je stemming

joepla 1 De hoogte van je stemming De hoogte van je stemming je lichaam samen De leerlingen gaan op het teken van de leerkracht op een plek staan of zitten waarvan de hoogte past bij hun humeur. Wanneer je je goed voelt, ga je op een hoge

Nadere informatie

God gaf mij 2 handen

God gaf mij 2 handen God gaf mij 2 handen God gaf mij twee handen*, één en twee. Daar kan ik mee spelen* doe je met mij mee? God gaf mij twee voeten*, één en twee. Daar kan ik mee lopen* doe je met mij mee? * Welke bewegingen

Nadere informatie

HOOR! KLEUTERS. Vossenoren

HOOR! KLEUTERS. Vossenoren HOOR! KLEUTERS Vossenoren Dit spel is een kort luistermoment. Laat de kinderen gericht luisteren door de handen achter de oren te krommen als vossenoren. Hierdoor vergroten de oorschelpen en vangen ze

Nadere informatie

- Een voorwerp waarmee een tempo aangegeven kan worden. B.v. een stokje en een woodblock of blikje.

- Een voorwerp waarmee een tempo aangegeven kan worden. B.v. een stokje en een woodblock of blikje. Muziekles klappen Groep: Groep 5-6 Groep 7-8 Werkvorm: Kleine groepjes Klassikaal Benodigdheden: - Een voorwerp waarmee een tempo aangegeven kan worden. B.v. een stokje en een woodblock of blikje. Korte

Nadere informatie

D O EN P R A T EN B E W EGEN

D O EN P R A T EN B E W EGEN D O EN P R A T EN B E W EGEN Het gelijktijdig gebruik van de observatielijsten bij Zo Doe Ik, Zo Beweeg Ik, en Zo Praat Ik M. Tjallema, M. Vermeulen 00, CED-Groep www.cedgroep.nl Inleiding Met de drie

Nadere informatie

Leerlijn Spelontwikkeling. Leerlijnen voor leerlingen met een IQ tot 35

Leerlijn Spelontwikkeling. Leerlijnen voor leerlingen met een IQ tot 35 Leerlijn Spelontwikkeling Stamlijn Spelontwikkeling Niveau A Merkt zintuiglijke stimulatie op (aanraking, vibratie, smaken, muziek, licht) Uit lust- en onlustgevoelens Kijkt gericht enkele seconden naar

Nadere informatie

HET ALLERMOOISTE LIEVELINGSGETAL Marisca Milikowski

HET ALLERMOOISTE LIEVELINGSGETAL Marisca Milikowski HET ALLERMOOISTE LIEVELINGSGETAL Marisca Milikowski Kinderen, ga even zitten en luister, zegt de leerkracht. Dit is mevrouw Bakker, van de universiteit. Ze is hier gekomen om wat over haar onderzoek te

Nadere informatie

basisoefeningen workshops Alphons Laudyschool, fase 1

basisoefeningen workshops Alphons Laudyschool, fase 1 basisoefeningen workshops Alphons Laudyschool, fase INTRODUCTIE OEFENINGEN stoelendans (alle leeeijden) *zet deelnemer in het midden en verwijder zijn stoel (of begin zelf) *deze deelnemer stelt een vraag

Nadere informatie

Van ik tot allemaal. Muziek. Mu1/2b. Mu1/2b.1. Algemene doelstellingen voor lessenreeks Van ik tot allemaal

Van ik tot allemaal. Muziek. Mu1/2b. Mu1/2b.1. Algemene doelstellingen voor lessenreeks Van ik tot allemaal Van ik tot allemaal Mu1/2b Algemene doelstellingen voor lessenreeks Van ik tot allemaal - Leerlingen leren bewegen op muziek - Leerlingen leren beter zingen - Leerlingen leren zingen en bewegen combineren

Nadere informatie

weer: regen, wind, onweer en zon ander soort kleding aantrekt dat je het niet koud krijgt weer vaker voorkomen in bepaalde seizoenen

weer: regen, wind, onweer en zon ander soort kleding aantrekt dat je het niet koud krijgt weer vaker voorkomen in bepaalde seizoenen Seizoenen GROEP 1-2 11 75 minuten 1, 43, 51, 54 en 55 De leerling: weer: regen, wind, onweer en zon ander soort kleding aantrekt dat je het niet koud krijgt weer vaker voorkomen in bepaalde seizoenen kleding

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Inleiding We beginnen met een warming up van Winter Standbeelden.

Inleiding We beginnen met een warming up van Winter Standbeelden. Inleiding We beginnen met een warming up van Winter Standbeelden. Winter standbeelden Op muziek van Jingle bells. Van tevoren vraag ik aan de kinderen welke bewegingen met de winter te maken hebben. Denk

Nadere informatie

Begeleid aanbod: Sherborne

Begeleid aanbod: Sherborne Dinsdag 7 mei 2013 Begeleid aanbod: Sherborne Beginsituatie: Tijdens vorige observatiedag hebben de kleuters gesherborned met de leerlingen van het vijfde leerjaar. Ik zag E. onder benen van T. kruipen

Nadere informatie

onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging)

onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging) onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging) -lln. kn. zich soepel bewegen op de muziek; -lln. kn. sprookjesfiguren uitbeelden met de nadruk op één zintuig; -plezierbeleving; -lln. durven expressief

Nadere informatie

Marlies Verhelst. Geraakt

Marlies Verhelst. Geraakt Marlies Verhelst Geraakt 4 Het bankje Langzaam fietst Aron naar de waterplas. Hij heeft zin in zijn date met Maira. Het is hun eerste afspraakje. Hij zet zijn fiets tegen de prullenbak naast een van de

Nadere informatie

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER DERDEGRAADSSTAGE Datum nazicht: Naam student: Stefanie Van Calenberg Stageschool: De Zonnebergen

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER DERDEGRAADSSTAGE Datum nazicht: Naam student: Stefanie Van Calenberg Stageschool: De Zonnebergen LESVOORBEREIDINGSFORMULIER DERDEGRAADSSTAGE Datum nazicht: Naam student: Stefanie Van Calenberg Stageschool: De Zonnebergen Nagekeken door: aanpassen - herwerken Stageklas: 2 de leerjaar Aantal lln.: 16

Nadere informatie

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats.

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats. LESMAP VINKENSLAG Welkom op de voorstelling 'Vinkenslag'. Op de volgende bladzijden vind je, en en over de voorstelling om rechtstreeks in de klas te gebruiken. Paragrafen voorzien van een groen bolletje

Nadere informatie

Terwijl uw kind niet kijkt, pakt u één van deze dingen op en maakt u er geluid mee. Uw kind zegt wat het hoort.

Terwijl uw kind niet kijkt, pakt u één van deze dingen op en maakt u er geluid mee. Uw kind zegt wat het hoort. Luisterspelletjes Welk geluid hoor je? Uw kind doet de ogen dicht of krijgt een blinddoek voor. U laat allerlei geluiden horen die het moet raden. Bijvoorbeeld: in de handen klappen, op de deur kloppen,

Nadere informatie

- We bieden een gevarieerde didactische aanpak waardoor we tegemoet komen aan verschillende leerstijlen van onze leerlingen.

- We bieden een gevarieerde didactische aanpak waardoor we tegemoet komen aan verschillende leerstijlen van onze leerlingen. Beweegactiviteiten Basisschool De Vlindertuin uit Roosendaal 2.3 Beweegactiviteiten in de klas Op onze school proberen wij dagelijks beweegactiviteiten in de klas uit te voeren. Een kinderlichaam is namelijk

Nadere informatie

Blindemannetje. Eén-minuut-spel

Blindemannetje. Eén-minuut-spel Blindemannetje Er worden groepjes van twee gemaakt. Er staan steeds vier paren in het midden. De andere kinderen krijgen de opdracht om goed te kijken. Van elk paar in het midden houdt het ene kind de

Nadere informatie

Op pad met. kabouter Wouter en kabouter Lilly. Ik heb ook een dochter. Zij heet Lilly en woont in hetzelfde bos.

Op pad met. kabouter Wouter en kabouter Lilly. Ik heb ook een dochter. Zij heet Lilly en woont in hetzelfde bos. Op pad met kabouter Wouter en kabouter Lilly. Dag kaboutertjes! Ik ben kabouter Wouter. Ik ben 250 jaar. Oud hé? Maar ik kan nog veel ouder worden! Ik heb ook een dochter. Zij heet Lilly en woont in hetzelfde

Nadere informatie

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek DieDrie Lesbrief bij de voorstelling Muziekles (deel1) ±35 minuten (incl. filmpjes) (uitleg en filmpjes) Groep 3 t/m 8 Hoe? In groepjes op 1 of meer computers (met internet), of klassikaal met beamer of

Nadere informatie

NoNiksie kijkt in de spiegel

NoNiksie kijkt in de spiegel colofon NoNiksie kijkt in de spiegel Uitgave 2014 Nationaal Park WeerribbenWieden www.np-weerribbenwieden.nl Idee NoNiksie Natuurmonumenten samen met Natuurmuseum Brabant Illustraties Femke van Gent Vormgeving

Nadere informatie

TOP-SAMENWERKINGSSPELEN

TOP-SAMENWERKINGSSPELEN TOP-SAMENWERKINGSSPELEN Wanneer een pestsituatie zich voordoet gaan we uit van de kracht en verantwoordelijkheid van de groep om dit probleem op te lossen. Om de kracht en verantwoordelijkheid van de groep

Nadere informatie

B. Lessuggesties bij het lied Zeg, Roodkapje, waar ga je heen? 1. Wilde dieren versus huisdieren

B. Lessuggesties bij het lied Zeg, Roodkapje, waar ga je heen? 1. Wilde dieren versus huisdieren poetst zijn tanden 1. Wilde dieren versus huisdieren wilde dieren en huisdieren van elkaar onderscheiden Breng zelf prenten van dieren mee. Vraag ook aan de kinderen om prenten van dieren mee te brengen.

Nadere informatie

Met Blad, steen, schaar bepaal je wie als eerste mag beginnen in een spel. Je kan het ook als spelletje op zichzelf spelen.

Met Blad, steen, schaar bepaal je wie als eerste mag beginnen in een spel. Je kan het ook als spelletje op zichzelf spelen. OVERZICHT SPELLETJES Blad, steen, schaar Tenminste 2 personen Met Blad, steen, schaar bepaal je wie als eerste mag beginnen in een spel. Je kan het ook als spelletje op zichzelf spelen. Houd één hand in

Nadere informatie

FICHE TUSSENDOORTJE: DIERENRIJ

FICHE TUSSENDOORTJE: DIERENRIJ Student Evi Vlaemynck Leergroep: OLO 3 A3 Stageschool Basisschool Onze-Lieve-Vrouw - Kaaistraat 9 11, 9800 Deinze Stageklas 6 A+B Aantal lln. 32 Mentor Mevrouw Vicky Genbrugge en Mevrouw Mia Van Loocke

Nadere informatie

MINUTEN BEWEGEN. Onderwijs Maak Je Samen. www.5minutenspelletjes.nl

MINUTEN BEWEGEN. Onderwijs Maak Je Samen. www.5minutenspelletjes.nl MINUTEN BEWEGEN www.5minutenspelletjes.nl 12 Jongleren met ballonnen Benodigdheden een aantal ballonnen 1-2 3-4 Je kunt deze activiteit klassikaal doen, of in jes. Ga in een kring staan en gooi een aantal

Nadere informatie

1. Samen maken we muziek vandaag

1. Samen maken we muziek vandaag 1. Samen maken we muziek vandaag We verzamelen voor het gebouw van de Natuurtuin Na een korte inleiding zingen we samen het lied samen maken we muziek vandaag. Dit lied zullen we telkens zingen als we

Nadere informatie

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 3 en 4. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - blinde rups (lesformat) Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Nadere informatie

LUDUS DELTA. Doe twee Romeinse passen (ongeveer 3m) achteruit vanaf de basis van de driehoek. Trek daar een lijn waarachter de spelers zich opstellen.

LUDUS DELTA. Doe twee Romeinse passen (ongeveer 3m) achteruit vanaf de basis van de driehoek. Trek daar een lijn waarachter de spelers zich opstellen. LUDUS DELTA 16 okkernoten (4 per persoon) 2 tot 4 spelers stoepkrijt Eerst tekent men een gelijkbenige driehoek met als zijde 1 m. Let erop dat punt van de driehoek naar een muur wijst. Deel de driehoek

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok Samenvatting Jan heeft een prijs gewonnen. Het is een voetreis door het oerwoud van Afrika. Ze komen allerlei dieren

Nadere informatie

Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren

Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren Studieschema voor goed en zelfverzekerd spelen Page 1 of 5 Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren Taak Een nieuw stuk leren zonder instrument Noten instuderen Opname beluisteren Notenbeeld

Nadere informatie

Les 1: Kennismaking met fysieke beperkingen

Les 1: Kennismaking met fysieke beperkingen Lessenreeks Kinderen met een fysieke handicap 1 Les 1: Kennismaking met fysieke beperkingen Lesdoelstellingen: Doelstelling 1: De leerlingen kunnen verwoorden wat ze met hun lichaamsdelen kunnen. Doelstelling

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport www.schoolsupport.nl

Uitgeverij Schoolsupport www.schoolsupport.nl Sorteren kun je leren Leerinhoud: rubriceren, klanken onderscheiden. Materiaal: allerlei voorwerpen en bordjes. Locatie: klaslokaal (eventueel speelplaats). Groepsindeling: individueel. Tijdsduur: 10 minuten.

Nadere informatie

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker?

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker? Warming up Shuttle tikkertje warming up met shuttle 1 shuttle en evt. lint(en) voor de tikker(s) Alle kinderen lopen in de zaal, een tikker wordt aangewezen. Deze tikker heeft een shuttle in de hand waarmee

Nadere informatie

DEEL 1: LESSUGGESTIES

DEEL 1: LESSUGGESTIES DEEL 1: LESSUGGESTIES Activiteiten voor zes- en zevenjarigen REUZEHONGER Benodigdheden: - cd, track 3, Als ik reuzehonger heb - cd, track 4, Als ik reuzehonger heb, meezingversie - 4 kaartjes met de volgende

Nadere informatie

Studiedag Goed bewegen aan de basis 2013. Bewegen op muziek in de bovenbouw

Studiedag Goed bewegen aan de basis 2013. Bewegen op muziek in de bovenbouw Studiedag Goed bewegen aan de basis 2013 Bewegen op muziek in de bovenbouw Inhoud Bewegingsactiviteiten: CD Titel 1-2-3 Follow the beat 4 Follow the leader 5 Knotsgek 6 Mattenklopper 7 Hoepel op 8 Papegaaien

Nadere informatie

DANS MET MIJ! LESBRIEF

DANS MET MIJ! LESBRIEF DANS MET MIJ! LESBRIEF De voorstellingen van Hofplein, laten verwonderen, zijn fantasierijk en nemen het publiek mee naar de wereld van de verbeelding. HOFPLEIN ROTTERDAM Hofplein Rotterdam is al 30 jaar

Nadere informatie

Voorbereiding op je bezoek bij het muzieum

Voorbereiding op je bezoek bij het muzieum Voorbereiding op je bezoek bij het muzieum Inhoud handleiding: - Wat ga je doen bij het muzieum - Huisregels - Media opdrachten - Doe opdrachten Wat ga je doen bij het muzieum? De donkerbeleving (hoofdonderdeel)

Nadere informatie

Op zoek naar mooie geluiden. Lerarenhandleiding Basisonderwijs groep 1, 2, 3 en 4

Op zoek naar mooie geluiden. Lerarenhandleiding Basisonderwijs groep 1, 2, 3 en 4 Op zoek naar mooie geluiden Lerarenhandleiding Basisonderwijs groep 1, 2, 3 en 4 Geachte leerkracht, Binnenkort gaan uw leerlingen met onze slagwerker Joep Everts Op zoek naar mooie geluiden tijdens een

Nadere informatie

december 2014 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Lekker en gezond

december 2014 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Lekker en gezond december 2014 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Lekker en gezond Lekker en gezond 1 Kom, dan gaan we in de kring. Pak je trommel op je schoot. Laat maar zien, wat zit erin? Appel,

Nadere informatie

Kennismakingsspelletjes

Kennismakingsspelletjes Kennismakingsspelletjes Auteur: Marlies Vereecke Geschikte leeftijd: Alle Duur activiteit: / Terrein: Binnen of buiten Benodigde begeleiders: / Inhoudstafel: 1. Mutsenpikker 2. Spinnenweb 3. Rondedans

Nadere informatie

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij.

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij. Docentenhandleiding Vuurvogel Het Balletorkest Beste docent, Wat fijn dat u naar De Vuurvogel van Het Balletorkest komt kijken. In dit document vindt u de handleiding voor alle lessen rondom dit concert.

Nadere informatie

In de hal wacht de mentor van 2a haar op. Hij geeft Nederlands. Voor de pauze heeft ze twee uur les van hem. Samen lopen ze naar het lokaal van 2a toe

In de hal wacht de mentor van 2a haar op. Hij geeft Nederlands. Voor de pauze heeft ze twee uur les van hem. Samen lopen ze naar het lokaal van 2a toe Nieuw op school Elza vindt het spannend: ze gaat na de herfstvakantie naar een andere school. Ver weg van de havo waar ze eerst op zat. Daar kon ze niet meekomen. En daar werd ze geregeld mee gepest. Ze

Nadere informatie

Dit spel is erg geschikt als introductiespel. In dat geval gaan we bij het benoemen van de kinderen uit van hun eigen namen. Je kunt ook kiezen om dit

Dit spel is erg geschikt als introductiespel. In dat geval gaan we bij het benoemen van de kinderen uit van hun eigen namen. Je kunt ook kiezen om dit In een kring van stoelen (bezet met de kinderen) staat één kind met een blinddoek om en een krant in zijn of haar handen. In die kring staat nog een kind zonder bijzonderheden. Deze laatste noemen we Jacob!

Nadere informatie

Groep 1-3 - "Nog 100 nachtjes slapen" (prentenboek)

Groep 1-3 - Nog 100 nachtjes slapen (prentenboek) Groep 1-3 - "Nog 100 nachtjes slapen" (prentenboek) Inleiding Introductie "Nog 100 nachtjes slapen" Bewegingsspel 5 minuten Kring Benodigdheden: Prentenboek "Nog 100 nachtjes slapen" Deze dramales beweging

Nadere informatie

Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.

Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda. Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.nl Aan de tafel 1. Zeeslag 2. Snelle Jelle 3. Vier op een

Nadere informatie

profielvak zorg en welzijn CSPE GL 2017 onderdeel C

profielvak zorg en welzijn CSPE GL 2017 onderdeel C profielvak zorg en welzijn CSPE GL 2017 onderdeel C uitwerkbijlage Naam kandidaat Kandidaatnummer opdracht 3 GP-1600-f-17-1-C-u 1 / 9 lees verder krantentikspel elkaar leren kennen De deelnemers zitten

Nadere informatie

DAG Agressie! We praten over agressie, we doen er zelf niet aan mee!

DAG Agressie! We praten over agressie, we doen er zelf niet aan mee! DAG Agressie! We praten over agressie, we doen er zelf niet aan mee! Pagina 2 Pagina 15 Voorwoord: Een klein nawoordje: Beste lezer en gebruiker, Dit is een boekje speciaal voor jullie gemaakt, namelijk

Nadere informatie

Circustechnieken: jongleren met sjaaltjes

Circustechnieken: jongleren met sjaaltjes Bewegingsvaardigheden Activiteit 9 Circustechnieken: jongleren met sjaaltjes x 50' Auteurs Stijn Briers, De Circusplaneet Doelen ET GO! OVSG ZILL De kinderen kunnen basishoudingen en -bewegingen nabootsen..

Nadere informatie

Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Geef één voorbeeld wat jou helpt om je agressie onder controle te houden.

Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Geef één voorbeeld wat jou helpt om je agressie onder controle te houden. 1 Geef één positieve eigenschap over de persoon die links van je zit. Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Vertel de groep wat je doe als je kwaad bent, doe het voor. Geef een voorbeeld

Nadere informatie

START. Vul je juiste antwoord achteraan dit boekje in en vindt zo de 5 juiste tips, die je op weg zetten naar de schat!

START. Vul je juiste antwoord achteraan dit boekje in en vindt zo de 5 juiste tips, die je op weg zetten naar de schat! START Vertrek in de bib en ga naar links. Stop aan het kruispunt en steek over bij groen. Wacht aan de andere kant weer aan het zebrapad. Als het ook hier groen is, steken we samen over. We gaan naar rechts

Nadere informatie

Uitleg bij de spellingskaartjes.

Uitleg bij de spellingskaartjes. Uitleg bij de spellingskaartjes. 1. De BLAUWE kaartjes zijn bedoeld om alleen te oefen met de spellingskaartjes 2. Met de Paarse kaartjes mag je met zijn tweeën oefenen met de spellingskaartjes 3. De Groene

Nadere informatie

Aanvulling Woordenschat NT2

Aanvulling Woordenschat NT2 Aanvulling Woordenschat NT2 Woordenschat Kinderen die net beginnen met Nederlands leren, moeten meteen aan de slag met het leren van woorden. Een Nederlandstalig kind begrijpt in groep 1 minimaal 2000

Nadere informatie

Leerlingen leren hoe ze zelf (zonder hulp van de leerkracht) conflicten constructief kunnen oplossen.

Leerlingen leren hoe ze zelf (zonder hulp van de leerkracht) conflicten constructief kunnen oplossen. Les 12 Drie petjes Doel blok 2: Leskern: Woordenschat: Materialen: Leerlingen leren hoe ze zelf (zonder hulp van de leerkracht) conflicten constructief kunnen oplossen. Met behulp van Aap en Tijger maken

Nadere informatie

geeft de planten water

geeft de planten water geeft de planten water 1. Regenverhaal regengeluiden nabootsen Geef de kinderen allerlei kosteloos materiaal waarmee ze mogen experimenteren. Ze proberen hiermee regengeluiden te produceren. Mogelijkheden:

Nadere informatie

Sa Ta Na Ma Snatam Kaur Feeling Good Today Nr. 7

Sa Ta Na Ma Snatam Kaur Feeling Good Today Nr. 7 Deel 2: Themalessen Les 1 De dierentuin We gaan een bezoekje brengen aan de dierentuin. Daar kun je dieren van over de hele wereld bekijken. Daarom is het net een wereldreis. In de dierentuin zijn heel

Nadere informatie

Leeswijzer 7. Hoofdstuk 1. Meervoudige Intelligentie: een brede basis voor Passend onderwijs 9

Leeswijzer 7. Hoofdstuk 1. Meervoudige Intelligentie: een brede basis voor Passend onderwijs 9 Inhoud Voorwoord Knapper dan Knap 5 Leeswijzer 7 Hoofdstuk 1. Meervoudige Intelligentie: een brede basis voor Passend onderwijs 9 Hoofdstuk 2. Meervoudige Intelligentie: wat verstaan we eronder? 15 Hoofdstuk

Nadere informatie

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 6/7/8 Thema: Kleuren (Visueel en auditief!) Inhoud: Lied over kleuren en waarvoor die kleuren staan, luisteren naar klankkleur, i.c.m. instrumenten, ritmes spelen. Het lied heeft 2 versies: Een

Nadere informatie

Wie ben ik? Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Ik, jij, groot, klein, uiterlijk, verschillen, overeenkomsten, haar, ogen, gezicht, lichaam

Wie ben ik? Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Ik, jij, groot, klein, uiterlijk, verschillen, overeenkomsten, haar, ogen, gezicht, lichaam Kriebels in je buik Wie ben ik? 1 Wie ben ik? Groep 1 80 min Begrippen Ik, jij, groot, klein, uiterlijk, verschillen, overeenkomsten, haar, ogen, gezicht, lichaam Benodigheden Grote spiegel en/of handspiegeltjes

Nadere informatie

Hotel Hallo - Thema 1 Hallo

Hotel Hallo - Thema 1 Hallo Hotel Hallo - Thema 1 Hallo opdrachten VISITE 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en leg

Nadere informatie

Ik ben Peter Peer en ik groei aan een boom. Wat groeit er nog meer aan een boom? Hoeveel dingen kun je bedenken?

Ik ben Peter Peer en ik groei aan een boom. Wat groeit er nog meer aan een boom? Hoeveel dingen kun je bedenken? Ik ben Peter Peer. Mijn smaak is lekker zoet. Wie heeft ook een peer bij zich? Kijk eens in de bakjes van de kinderen. Wat smaakt nog meer zoet? Zet deze bakjes eens bij elkaar. Hoe heet het andere fruit

Nadere informatie

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s Babylichaamstaal Van te vroeg geboren baby s Inleiding Voor een pasgeboren baby is lichaamstaal de eerste en enige manier om te vertellen wat hij wel of niet prettig vindt. Omdat hij nog niet kan praten,

Nadere informatie

Hoe gaat het in groep 1/2 b

Hoe gaat het in groep 1/2 b Hoe gaat het in groep 1/2 b Binnenkomst: - Als je op school komt hang je je jas op je eigen haakje onder je tent. Je tas zet je op de plank. - In de klas geef je de juf een hand en je pakt een spelletje

Nadere informatie

Hoor de trommel en de fluiten

Hoor de trommel en de fluiten Hoor de trommel en de fluiten Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Hoor de trommel en de fluiten: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Hoe klap je samen met je baby... 4 Door

Nadere informatie

Hoera! Het regent - 4 t/m 7 jaar

Hoera! Het regent - 4 t/m 7 jaar Hoera! Het regent - 4 t/m 7 jaar Doelstelling: tactiele stimulatie en samenwerking Er wordt gewerkt in tweetallen. 1 kind zit op een stoel, met de leuning naar de zijkant, zodat de rug helemaal vrij is

Nadere informatie

Reflectiekaart. Wat moeten ze kunnen/kennen: Evacuatieregels toepassen bij brandalarm op school.

Reflectiekaart. Wat moeten ze kunnen/kennen: Evacuatieregels toepassen bij brandalarm op school. Reflectiekaart 3.2.7.15 Evacuatieregels toepassen bij brandalarm op school. Omschrijf wat kinderen volgens jou moeten kennen en kunnen Wat moeten ze kunnen/kennen: De kinderen zien in dat snel, kalm en

Nadere informatie