Boekbespreking. Developing realistic Mathematics Education (Ontwikkelen van realistisch reken/wiskundeonderwijs)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Boekbespreking. Developing realistic Mathematics Education (Ontwikkelen van realistisch reken/wiskundeonderwijs)"

Transcriptie

1 Tijdschrift voor Didactiek der B-wetenschappen 13 (1995) nr Boekbespreking Developing realistic Mathematics Education (Ontwikkelen van realistisch reken/wiskundeonderwijs) K.P.E. Gravemeijer Proefschrift Freudenthal Instituut, Universiteit Utrecht Utrecht, CD-fl Press ISBN In de beginperiode van het Freudenthal Instituut, toen nog IOWO geheten, werd aan Freudenthal nogal eens de vraag gesteld "Worden bij U ook proefschriften bewerkt?". Zijn reactie was: "Het is net alsof men een ingenieur of een tandarts op een brug (over een rivier of in een mond) zou laten promoveren. Wij van het IOWO beschouwen ons als ingenieurs; dat betekent nu niet dat wij voor hen, die beweren wetenschap te bedrijven, de hoed afnemen, maar dat we iets maken waarvoor een wetenschappelijke achtergrond vereist is, maar dat zelf geen wetenschap is (..) Hoewel - waar gehakt wordt, vallen spaanders, en het praktische werk van de ingenieurs kan op den duur ook wetenschappelijke 'afval' opleveren" (Freudenthal, 1973). Voor mij ligt het boeiende proefschrift van Koeno Gravemeijer en achter mij, in mijn boekenkast, staat een reeks proefschriften van zijn collega's uit het Freudenthal Instituut. Een respectabele 'afvalberg'. Wat bij al deze proefschriften opvalt is de eenheid van visie en werkwijze, zo kernachtig uitgedrukt door 'wiskunde als menselijk activiteit'. Gravemeijers proefschrift past geheel in deze traditie, al legt hij eigen accenten bijvoorbeeld als hij benadrukt dat wiskunde op eigen gezag en door eigen mentale activiteit moet worden geleerd. Met deze stellingname verwijst hij enerzijds naar het werk van Freudenthal en anderzijds naar het constructivisme. Het boek is niet alleen voor vakdidactici interessant. De auteur ontwikkelt en bespreekt de theorie van 'Realistisch Wiskunde onderwijs' in relatie tot andere verwante stromingen of projecten zoals 'Cognitively Guided Instruction', Cognitive Apprenticeship en Socio-Constructivisme. Ook confronteert hij zijn ontwikkelingsstrategie met meer technologische modellen voor 'Instructional Design'. Mede daardoor is het boek ook interessant voor onderwijskundigen met bijvoorbeeld een psychologische of pedagogische achtergrond. De auteur plaatst de realistische visie in een pedagogisch kader als hij spreekt van een 'realistische pedagogiek'.

2 272 Boekbespreking De studie betreft een beschrijving van en een reflectie op het proces van ontwikkeling van realistisch reken/wiskunde-onderwijs voor de basisschool. De centrale vraag in dit proefschrift is: Hoe kan men realistisch wiskundeonderwijs ontwikkelen? Interessant is, dat deze studie zijn wortels heeft in het Rotterdamse project 'Onderwijs en Sociaal Milieu' (OSM). Gravemeijer was van coördinator in het OSM-project van een groep van curriculumontwikkelaars. Deze groep moest een curriculum voor de basisschool ontwikkelen. Dit resulteerde in de methode 'Rekenen & Wiskunde'. De visie van het OSM-project stond echter haaks op de visie van het IOWO. De groep van leerplanontwikkelaars was echter geïnspireerd door de IOWO-visie. Dit conflict vormde de basis voor de reeds genoemde kernvraag van deze studie. Vanaf 1986 is Gravemeijer werkzaam bij het Freudenthal Instituut. Het proefschrift is vooral gebaseerd op ervaringen bij het ontwikkelen van de methode Rekenen & Wiskunde in het OSM-project en het latere MORE project (Methoden Onderzoek REkenen-wiskunde). Dit laatste project betreft een samenwerking tussen het Freudenthal Instituut en de vakgroep onderwijskunde aan de Universiteit Utrecht. Het proefschrift bestaat uit zes hoofdstukken die als zelfstandige artikelen zijn geschreven. Het eerste hoofdstuk geeft een beschrijving van het ontwikkelwerk in het OSM-project. Het betreft een reconstructie van de ontwikkeling van de leergang optellen en aftrekken onder de twintig van het eerste klas-deel van de methode 'Rekenen & Wiskunde'. Ervaringen in de klas, observaties van leerlingen en oordelen van leraren vormen de empirische basis voor ontwikkeling en bijstelling. Hoofdstuk twee bevat een theoretische reflectie aan de hand van concreet materiaal. Hierbij wordt gebruik gemaakt van noties uit de handelingspsychologie, de informatieverwerkingpsychologie, het constructivisme en het realistisch reken-wiskundeonderwijs. In het derde hoofdstuk staat het vraagstuk van de kloof tussen abstract en concreet centraal. In een theoretische reflectie geeft de auteur drie kemprincipes ter overbrugging van die kloof: (i) het principe van reinvention, (ii) het gebruikmaken van toepassingen van de wiskunde in praktische situaties en (iii) het gebruik van bemiddelende modellen om de kloof tussen de informele kennis van leerlingen en de formele wiskunde te overbruggen. Het vierde hoofdstuk gaat over ontwikkelingsonderzoek. In dit kader introduceert de auteur het begrip 'theorie-geleide bricolage' geïnspireerd op het 'Wilde denken' van Lévi-Strauss (1968). Hoofdstuk vijf gaat over onderzoek naar de implementatie en effecten van realistische curricula. In hoofdstuk 6 blikt de auteur terug op zijn studie en

3 Terwei 273 gaat daarbij in het bijzonder in op het eerder geïntroduceerde begrip ontwikkelingsonderzoek. Ik zie hoofdstuk vijf als het hart van zijn studie en maak het om die reden tot de kern van mijn boekbespreking. Misschien ziet de auteur de hoofdstukken vier en zes over het concept 'ontwikkelingsonderzoek' als het centrale deel. Mijn keuze voor een accent op hoofdstuk vijf in deze boekbespreking komt voort uit de overweging dat er al zoveel is geschreven over 'ontwikkelingsonderzoek' en dat empirische gegevens uit vergelijkend onderzoek naar de effecten van realistisch wiskunde-onderwijs relatief schaars zijn. In hoofdstuk vijf worden de onderzoeksresultaten uit het MORE-project gepresenteerd. Een 'realistische' methode ('Wereld in Getallen') en een 'mechanistische' methode (Naar Zelfstandig Rekenen) worden met elkaar vergeleken. Opvallend is dat niet de methode 'Rekenen & Wiskunde' als representant van realistische methoden is gekozen. De auteur zegt zelf dat hierin de kenmerken van realistisch onderwijs het best zijn uitgewerkt en dat de methode een uitgebreide handleiding voor leraren bevat. Gravemeijer was projectleider en hoofdauteur van R & W en heeft om die reden voor een andere realistische methode gekozen, namelijk 'Wereld in getallen'. Na een uitgebreide verhandeling over mogelijkheden, beperkingen en resultaten van (vergelijkend) onderzoek, gaat de auteur ook in op het begrip implementatie. Aan het begrippenpaar 'fidelity' en 'mutual adaptation' wordt door de auteur een derde begrip toegevoegd namelijk 'idea-consistent adaptation'. Dit laatste begrip is bedoeld als een synthese van de beide andere. Hier mis ik een uiteenzetting over recente inzichten omtrent implementatie in de curriculumliteratuur. Juist door de hernieuwde aandacht voor het constructivisme is het begrip implementatie in een ander licht komen te staan. Men spreekt in dit verband wel van het 'enactment perspective' waarbij het curriculum wordt gezien als een ervaring die door leraar en leerlingen gezamenlijk wordt gecreëerd. De extern ontwikkelde lesmaterialen en handleidingen worden in dit perspectief gezien als gereedschap. Het 'enactment' perspectief is uitdrukkelijk geen synthese van 'fidelity' en 'mutual adaptation'. Het 'enactment' perspectief is eerder op te vatten als een poging het technologische implementatiebegrip te overstijgen (dat laatste wil Gravemeijer juist ook). De vraagstellingen voor het empirisch onderzoek waren: 1. In welke mate is de onderwijspraktijk bepaald door (i) de methode en (ii) de opvattingen van de gebruikers? 2. Hoe ontwikkelen zich de opvattingen van de gebruikers en de wijze waarop de methode in de klas wordt gebruikt gedurende de eerste jaren waarin een nieuw boek wordt gebruikt?

4 274 Boekbespreking 3. Leiden de twee onderwijssituaties, i.c. de 'realistische' en de 'mechanistische' instructie, tot verschillende leerresultaten? De eerste vraag kon tot op zekere hoogte positief worden beantwoord. Volgens het oordeel van experts was het onderwijs met het 'mechanistische' boek tamelijk mechanistisch en niet realistisch. Voor het realistische boek gold het omgekeerde (beperkt realistisch en niet mechanistisch). De leraren in de realistische conditie brachten dus slechts in beperkte mate het realistisch concept in praktijk. De leraren in de mechanistische conditie slaagden er beter in de kenmerken van mechanistisch onderwijs te realiseren. De visie van de gebruikers gaf weinig verschillen te zien en was voor beide condities realistisch te noemen, al hadden de leraren in de realistische conditie wat meer uitgesproken 'realistische' opvattingen. Een relatie tussen opvattingen van leraren en hun onderwijs in de klas kon niet worden vastgesteld, respectievelijk was niet aanwezig. Vraag twee naar de ontwikkeling in de opvattingen van leraren kon niet worden vastgesteld; er bleven slechts 10 leraren over in deze analyse. Binnen deze groep kon geen significante ontwikkeling worden aangetoond. De derde vraag, naar de effecten, wordt door de auteur breed ingeleid met een model (figuur 5.8) waarbij de aard van de instructie, de inhoud van de instructie, de leerlingkenmerken en de randvoorwaarden als bepalende factoren voor de leerresultaten worden genoemd. Bij de beantwoording van de effectvraag komen deze factoren niet systematisch terug. Het onderzoek is voornamelijk beperkt tot de relatie tussen verschillen in de methode (boeken) en de leerresultaten. De conclusie is dat er een directe relatie is tussen de inhoud van het boek en de leerresultaten. De effectmetingen laten echter zien dat de 'realistische' methode niet altijd superieur is aan de 'mechanistische' methode. De mechanistische methode scoort hoog op 'kale sommen' en lijkt zelfs beter bij het oplossen van problemen in contexten. De leerlingen in de mechanistische conditie scoren hoger op basisvaardigheden zoals optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen. Op andere onderdelen is echter de realistische aanpak beter: getallenreeks, rekenen met relatief grote getallen en met bepaalde onderdelen van geometrie en verhoudingen. Het oude adagium 'Wat niet wordt aangeboden wordt ook niet geleerd' lijkt in veel gevallen op te gaan. De belangrijke vraag naar de relatie tussen de aard van de in praktijk gebrachte instructie en de leerresultaten blijft helaas onbeantwoord. De auteur noemt hier de inadequate realisering van het realistisch onderwijs als reden waarom het verband tussen het didactisch handelen van de leraar en de leerresultaten niet kon worden vastgesteld. Bovendien was het aantal 'cases'

5 Terwei 275 te gering om andere factoren zoals leerlingkenmerken (beginniveau) in de analyse te betrekken. Vanuit het perspectief van innovatie wordt door de auteur vastgesteld dat de instructiepraktijk ver achter is gebleven bij de bedoelingen van realistisch onderwijs. Gravemeijer constateert dat er dus meer nodig is dan een nieuw leerboek. Het concept 'realistisch onderwijs' blijkt in de praktijk voor leraren veeleisend te zijn. Het gaat om het realiseren van een levendig, interactief en creatief proces. Leraren moeten hun onderwijs aanpassen aan de reacties van leerlingen. Dat is niet allemaal vooraf te plannen. Een groot deel van de leerlingen reageert negatief op onzekerheid. Zij vragen de leraar wat zij moeten doen. Hiermee leggen zij een druk op de leraar om de realistische werkwijze los te laten. Het zijn niet alleen leraren die het onderwijs maken of breken, de leerlingen kunnen er ook wat van! Dat verklaart waarom 'mechanistische' benaderingen gemakkelijker te implementeren zijn omdat alles volgens een vast plan verloopt en leerlingen meer op hun wenken worden bediend. Het empirisch onderzoek in het proefschrift van Gravemeijer heeft interessante gegevens opgeleverd die uitnodigen tot een genuanceerde visie op de mogelijkheden en beperkingen van realistisch onderwijs. De enigszins tegenvallende resultaten worden onverbloemd vermeld en zeer doordacht besproken. De studie biedt tal van aanknopingspunten voor verbetering van de onderwijspraktijk. Bij het empirisch onderzoek zijn ook enkele kritische kanttekeningen te maken. De gebruikte analysetechnieken zijn, gegeven de vraagstelling, niet altijd adequaat. Het longitudinale karakter van de studie, met een reeks van metingen per leerling, indiceert een multi-level analyse waarbij rekening wordt gehouden met het geneste karakter van de data. Nu beperkt de auteur zich tot weergave van een aantal grafieken met Z-scores zonder vermelding van essentiële gegevens als 'N' en significantieniveaus. Daarbij is niet gecontroleerd voor verschillen in beginsituatie van leerlingen. Ook verschillen tussen klassen zijn niet in de analyses betrokken. Waren de leerlingen en klassen in beide condities wel vergelijkbaar? Hoe groot was de 'steekproef. Het is opmerkelijk hoe weinig gegevens over deze zaken in het proefschrift staan vermeld. Soms merkt de auteur teleurgesteld op, dat bepaalde essentiële relaties tussen variabelen niet konden worden bepaald en dat controles niet mogelijk waren ondanks het feit dat de metingen wel waren verricht. Daardoor blijven bepaalde vragen die door de onderzoeker waren gesteld onbeantwoord. Er zijn ook vragen die de auteur niet heeft gesteld maar die naar mijn mening erg belangrijk zijn. Deze vragen hebben betrekking op differentiële effecten: welke leerlingen profiteren meer en welke leerlingen profiteren minder van realistisch onderwijs? Belangrijke aspecten zijn niet in

6 276 Boekbespreking de analyses betrokken waardoor deze vragen niet te beantwoorden zijn. Bij deze aspecten is bijvoorbeeld te denken aan: het beginniveau van de leerlingen, de kwaliteit van de interactie tussen leerlingen onderling en tussen leerlingen en leraren, de samenstelling van de klassen enz. Deze beperkingen zijn misschien wel herleidbaar tot het primaat van het werk bij het Freudenthal Instituut: dit lijkt te liggen bij de ontwikkeling van lesmateriaal. Het wetenschappelijk onderzoek lijkt daaraan ondergeschikt. Het design van het ontwikkelingsonderzoek lijkt toch vooral ingegeven door directe bruikbaarheid voor dit concrete doel, namelijk de leergang. Verder liggende vragen (zie boven) die op termijn belangrijke consequenties kunnen hebben voor deze leergang komen onvoldoende aan de orde. Zo kan men zich voorstellen dat de door de auteur genoemde spanning tussen 'reinvention' en 'guidance' verschillende implicaties heeft voor sterke en zwakke leerlingen. Er zijn indicaties uit onderzoek dat zwakke leerlingen meer begeleiding nodig hebben en dat zij kunnen profiteren van een speciale instructie die is gericht op het verwerven van concepten en cognitieve strategieën. Meer inzicht in dit belangrijke vraagstuk vereist een onderzoeksontwerp waarbij vooraf wordt ingebouwd dat dergelijke vragen ook beantwoord kunnen worden in het onderzoek. Mijn enigszins kritische bespreking van het empirisch onderzoek laat onverlet de grote waardering die ik voor deze studie als geheel heb. Het proefschrift van Gravemeijer is een degelijke, goed verzorgde studie over ontwikkeling, implementatie en onderzoek van realistisch wiskunde-onderwijs. De studie is helder geschreven en de theorie wordt vaak met verhelderende voorbeelden geïllustreerd. Daarmee is het proefschrift interessant vóór een brede doelgroep van onderzoekers, ontwikkelaars, lerarenopleiders en leraren. Gravemeijer heeft met dit proefschrift een proeve van bekwaamheid afgelegd als ingenieur en als onderzoeker. Wellicht denkt menige lezer: als dit het wetenschappelijke 'afval' is, dan ben ik wel erg nieuwsgierig naar het hoofdprodukt i.c. de leergang! Literatuur Freudenthal, H. (1973). De niveaus in het leerproces en de heterogene leergroep, met het oog op de middenschool. Gesamtschule Conferentie Purmerend: Muusses. Lévi-Strauss (1968). Het Wilde Denken. Amsterdam: Meulenhoff. J. Terwei Instituut voor de Lerarenopleiding Universiteit van Amsterdam

1 INLEIDING 1.1 ACHTERGROND 1.2 DOELSTELLING

1 INLEIDING 1.1 ACHTERGROND 1.2 DOELSTELLING 1 INLEIDING 1.1 ACHTERGROND De laatste decennia zijn leraren, lerarenopleiders en onderzoekers meer en meer geïnteresseerd geraakt in de geschiedenis van de wiskunde.in tijdschriften wordt veel over dit

Nadere informatie

Het ontwerpen en evalueren van een computerondersteunde leergang voor het automatiseren van de optel- en aftrektafels

Het ontwerpen en evalueren van een computerondersteunde leergang voor het automatiseren van de optel- en aftrektafels Tijdschrift voor Didactiek der B-wetenschappen (993) nr.2 5 Boekbespreking Het ontwerpen en evalueren van een computerondersteunde leergang voor het automatiseren van de optel- en aftrektafels H.K. Slettenhaar

Nadere informatie

De ontwikkeling van de Mondriaan methode VISIE OP PROFESSIONALISEREN

De ontwikkeling van de Mondriaan methode VISIE OP PROFESSIONALISEREN M.11i.0419 De ontwikkeling van de Mondriaan methode VISIE OP PROFESSIONALISEREN versie 02 M.11i.0419 Naam notitie/procedure/afspraak Visie op professionaliseren Eigenaar/portefeuillehouder Theo Bekker

Nadere informatie

Vragen stellen in de reken-wiskundeles

Vragen stellen in de reken-wiskundeles Vragen stellen in de reken-wiskundeles Marc van Zanten, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling SLO & Universiteit Utrecht: Panama, O&T, Faculteit Sociale Wetenschappen Inleiding Dit hoofdstuk

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE DE CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE ONTMOETING

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE DE CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE ONTMOETING RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE DE CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE ONTMOETING School : de Christelijke basisschool De Ontmoeting Plaats : 's-gravenhage BRIN-nummer : 17YO Onderzoeksnummer : 94844 Datum

Nadere informatie

Summary in Dutch: Bolzano s notie van fundering en het Klassiek Model van Wetenschap

Summary in Dutch: Bolzano s notie van fundering en het Klassiek Model van Wetenschap Summary in Dutch: Bolzano s notie van fundering en het Klassiek Model van Wetenschap Dit proefschrift is een bijdrage aan de studie van de geschiedenis van de notie van wetenschappelijke verklaring als

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL ALBERT SCHWEITZER

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL ALBERT SCHWEITZER RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL ALBERT SCHWEITZER School : basisschool Albert Schweitzer Plaats : Emmeloord BRIN-nummer : 08JS Onderzoeksnummer : 94651 Datum schoolbezoek : 4 juni 2007 Datum

Nadere informatie

Neurowetenschap en Onderwijs W O E N S D A G 2 9 A P R I L B R U S S E L

Neurowetenschap en Onderwijs W O E N S D A G 2 9 A P R I L B R U S S E L Neurowetenschap en Onderwijs W O E N S D A G 2 9 A P R I L 2 0 1 5 B R U S S E L Stelling Stelling: Goed onderwijs betrekt de resultaten van cognitieve neurowetenschappen en de neuropedagogiek in de besluitvorming

Nadere informatie

Vragen pas gepromoveerde

Vragen pas gepromoveerde Vragen pas gepromoveerde dr. Maaike Vervoort Titel proefschrift: Kijk op de praktijk: rich media-cases in de lerarenopleiding Datum verdediging: 6 september 2013 Universiteit: Universiteit Twente * Kun

Nadere informatie

basiscursus rekenen tweede bijeenkomst woensdag 31 oktober 2012 vincent jonker

basiscursus rekenen tweede bijeenkomst woensdag 31 oktober 2012 vincent jonker basiscursus rekenen tweede bijeenkomst woensdag 31 oktober 2012 vincent jonker Hoe lang is de Costa Concordia? even een wat makkelijker foto Hoe lang is de Costa? Overleg in groepjes hoe je dit probleem

Nadere informatie

Realistisch versus traditioneel rekenonderwijs: Welke leerlingen presteren beter?

Realistisch versus traditioneel rekenonderwijs: Welke leerlingen presteren beter? BSc. Mireille Hubers & dr. Marjolein Gompel Realistisch versus traditioneel rekenonderwijs: Welke leerlingen presteren beter? Inhoud Geschiedenis Kenmerken Voor- & tegenstanders Methode Resultaten Implicaties

Nadere informatie

De kwaliteit van het onderwijs in rekenen en wiskunde

De kwaliteit van het onderwijs in rekenen en wiskunde De kwaliteit van het onderwijs in rekenen en wiskunde A.H. Corporaal Inspectie van het Onderwijs 1 inleiding Ongeveer een jaar voordat het PPON-onderzoek werd uitgevoerd waarover kortelings is gerapporteerd

Nadere informatie

Biologie inhouden (PO-havo/vwo): Instandhouding

Biologie inhouden (PO-havo/vwo): Instandhouding Biologie inhouden (PO-havo/vwo): Instandhouding kerndoelen primair onderwijs kerndoelen onderbouw havo bovenbouw exameneenheden vwo bovenbouw exameneenheden 34: De leerlingen leren zorg te dragen voor

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE DE RANK. BRIN-nummer : 11LX Onderzoeksnummer : 94542

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE DE RANK. BRIN-nummer : 11LX Onderzoeksnummer : 94542 RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE DE RANK School : De Rank Plaats : Schoonhoven BRIN-nummer : 11LX Onderzoeksnummer : 94542 Datum schoolbezoek : 4 en 5 juni 2007 Datum vaststelling : 14 september 2007

Nadere informatie

Rekenen-wiskunde op de basisschool

Rekenen-wiskunde op de basisschool Rekenen-wiskunde op de basisschool Reken-wiskundedidactiek Marc van Zanten 12392_Rekenen-wiskunde bijlage.indd 1 13-05-11 14:57 3 Vakdidactiek rekenenwiskunde Vakdidactiek rekenen-wiskunde bestaat uit

Nadere informatie

Een exploratieve studie naar de relatie tussen geïntegreerd STEM-onderwijs en STEM-vaardigheden op secundair niveau

Een exploratieve studie naar de relatie tussen geïntegreerd STEM-onderwijs en STEM-vaardigheden op secundair niveau Een exploratieve studie naar de relatie tussen geïntegreerd STEM-onderwijs en STEM-vaardigheden op secundair niveau dr. H. Knipprath ing. J. De Meester STEM Science Engineering Technology Mathematics 2

Nadere informatie

Wiskunde en informatica: innovatie en consolidatie Over vragen in het wiskunde- en informaticaonderwijs

Wiskunde en informatica: innovatie en consolidatie Over vragen in het wiskunde- en informaticaonderwijs Tijdschrift voor Didactiek der β-wetenschappen 22 (2005) nr. 1 & 2 53 Oratie, uitgesproken op 11 maart 2005, bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar Professionalisering in het bijzonder in het onderwijs

Nadere informatie

Onderwijs in programmeren in het voortgezet onderwijs: een benadering vanuit de Pedagogical Content Knowledge

Onderwijs in programmeren in het voortgezet onderwijs: een benadering vanuit de Pedagogical Content Knowledge 153 Samenvatting Onderwijs in programmeren in het voortgezet onderwijs: een benadering vanuit de Pedagogical Content Knowledge Informatica is een vak dat de laatste 20 jaar meer en meer onderwezen wordt

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE O.B.S. DE KAMELEON

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE O.B.S. DE KAMELEON RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE O.B.S. DE KAMELEON School : o.b.s. De Kameleon Plaats : Drachten BRIN-nummer : 14XM Onderzoeksnummer : 94578 Datum schoolbezoek : 13 september 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE KARDINAAL ALFRINKSCHOOL

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE KARDINAAL ALFRINKSCHOOL RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE KARDINAAL ALFRINKSCHOOL School : Kardinaal Alfrinkschool Plaats : Maassluis BRIN-nummer : 09AG Onderzoeksnummer : 95006 Datum schoolbezoek : 11 en 12 juni 2007 Datum

Nadere informatie

Professionele netwerken: van leertheorie naar uitvoeringspraktijk. Ellen van den Berg VELON-studiedag, Deventer, 10 november, 2017

Professionele netwerken: van leertheorie naar uitvoeringspraktijk. Ellen van den Berg VELON-studiedag, Deventer, 10 november, 2017 Professionele netwerken: van leertheorie naar uitvoeringspraktijk Ellen van den Berg VELON-studiedag, Deventer, 10 november, 2017 Hoe leren professionals in netwerken? Kennis en leren vanuit een collectief

Nadere informatie

13.6. Onderzoeksresultaten: Betekenis voor verander- en

13.6. Onderzoeksresultaten: Betekenis voor verander- en Inhoudsopgave Dankwoord 5 Lijst van gebruikte Afkortingen 9 Lijst van figuren 15 Lijst van tabellen 16 1. Algemene inleiding 19 1.1. Inspiraties voor het onderzoek 24 1.2. Praktische relevantie van het

Nadere informatie

Rapport Docent i360. Test Kandidaat

Rapport Docent i360. Test Kandidaat Rapport Docent i360 Naam Test Kandidaat Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

4?^ ' \/ Lr- Ö RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL BERG EN BOS. Basisschool Berg en Bos Apeldoorn 17NG 94718

4?^ ' \/ Lr- Ö RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL BERG EN BOS. Basisschool Berg en Bos Apeldoorn 17NG 94718 4?^ ' \/ Lr- Ö RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL BERG EN BOS QLIOOO Z^ School Plaats BRIN-nummer Onderzoeksnummer Basisschool Berg en Bos Apeldoorn 17NG 94718 Datum schoolbezoek Datum vaststelling

Nadere informatie

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het SECUNDAIR ONDERWIJS

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het SECUNDAIR ONDERWIJS CONFERENTIE STEUNPUNT GOK: De lat hoog voor iedereen!, Leuven 18 september STROOM KRACHTIGE LEEROMGEVINGEN RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen

Nadere informatie

DOMEINBESCHRIJVING 27 MEI 2014 VOORLOPIG CONCEPT

DOMEINBESCHRIJVING 27 MEI 2014 VOORLOPIG CONCEPT DOMEINBESCHRIJVING 27 MEI 2014 VOORLOPIG CONCEPT 1 VOORSTEL NIEUW DOMEIN A VAARDIGHEDEN 1.1 Doel en inhoud Dit domein omvat algemene en vakspecifieke vaardigheden die verkaveld zijn in de subdomeinen A1

Nadere informatie

2 Een beschouwend artikel (maximaal 5000 woorden inclusief literatuurlijst)

2 Een beschouwend artikel (maximaal 5000 woorden inclusief literatuurlijst) 2 Een beschouwend artikel (maximaal 5000 woorden inclusief literatuurlijst) Sluit aan bij actuele ontwikkelingen/vernieuwingen Het doel van het betoog is duidelijk geformuleerd Goede theoretische onderbouwing

Nadere informatie

Uitdager van de maand. Rekenen Wiskunde, Groep 6. Algemeen

Uitdager van de maand. Rekenen Wiskunde, Groep 6. Algemeen Uitdager van de maand Grafieken Rekenen Wiskunde, Groep 6 Algemeen Titel Grafieken Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen Een verslag (omschrijving) van een grafiek aan een grafiek

Nadere informatie

Scholing Passend Onderwijs voor de Onderwijsassistent. Versie: 26-11-2015. 1. De competenties.

Scholing Passend Onderwijs voor de Onderwijsassistent. Versie: 26-11-2015. 1. De competenties. Scholing Passend Onderwijs voor de Onderwijsassistent. Versie: 26-11-2015 Passend Onderwijs betekent thuis nabij onderwijs voor bijna elk kind uit de buurt. De diversiteit in de school zal hierdoor toenemen.

Nadere informatie

Onderzoek heeft aangetoond dat een hoge mate van herstelbehoefte een voorspellende factor is voor ziekteverzuim. Daarom is in de NL-SH ook de relatie

Onderzoek heeft aangetoond dat een hoge mate van herstelbehoefte een voorspellende factor is voor ziekteverzuim. Daarom is in de NL-SH ook de relatie Samenvatting Gehoor en de relatie met psychosociale gezondheid, werkgerelateerde variabelen en zorggebruik. De Nationale Longitudinale Studie naar Horen Slechthorendheid is een veelvoorkomende chronische

Nadere informatie

Hoe rekenen groep 8 leerlingen? (1) op welk niveau? (2) op welke manier?

Hoe rekenen groep 8 leerlingen? (1) op welk niveau? (2) op welke manier? (1) op welk niveau? (2) op welke manier? Dr. Marian Hickendorff Sectie Methoden en Technieken Instituut Psychologie, Universiteit Leiden in samenwerking met Kees van Putten Marije Fagginger Auer Staartdeling

Nadere informatie

Cursus Rekenspecialist. Amarantis tweede bijeenkomst 18 januari 2011

Cursus Rekenspecialist. Amarantis tweede bijeenkomst 18 januari 2011 Cursus Rekenspecialist Amarantis tweede bijeenkomst 18 januari 2011 Doelen Kennismaking met huidige rekendidactiek in het basisonderwijs Niveaus van oplossen en rol van modellen Kolomsgewijs rekenen en

Nadere informatie

Van Fröbel tot Freudenthal

Van Fröbel tot Freudenthal Van Fröbel tot Freudenthal - realistische meetkunde voor de basisschool - E. de Moor Freudenthal Instituut, Universiteit Utrecht 1 rekenen en wiskunde Sinds het begin van de jaren tachtig van de twintigste

Nadere informatie

Appendix A Checklist voor visible learning inside *

Appendix A Checklist voor visible learning inside * Appendix A Checklist voor visible learning inside * * Op www.bazalt.nl/lerenzichtbaarmaken kunt u dit formulier downloaden en vervolgens printen. Het is belangrijk dat de medewerkers van de school deze

Nadere informatie

Cursus rekenen in de bbl tweede bijeenkomst woensdag 14 december 2011 vincent jonker

Cursus rekenen in de bbl tweede bijeenkomst woensdag 14 december 2011 vincent jonker Cursus rekenen in de bbl tweede bijeenkomst woensdag 14 december 2011 vincent jonker volkskrant, 14 december 2011 een kale 4 2/5 x 2 1/2 Hoe leg je het uit? Programma in drie bijeenkomsten 1. Referentiekader

Nadere informatie

basiscursus rekenen tweede bijeenkomst Woensdag 5 november 2013 vincent jonker

basiscursus rekenen tweede bijeenkomst Woensdag 5 november 2013 vincent jonker basiscursus rekenen tweede bijeenkomst Woensdag 5 november 2013 vincent jonker Hoe lang is de Costa Concordia? Brief OCW aan Tweede Kamer (5-11-2013) even een wat makkelijker foto Programma in vijf

Nadere informatie

Van praktijk naar theorie naar praktijk D O O R L O P E N D E L E E R L I J N E N T A A L I N H E T O P E N B A A R O N D E R W I J S Z W O L L E

Van praktijk naar theorie naar praktijk D O O R L O P E N D E L E E R L I J N E N T A A L I N H E T O P E N B A A R O N D E R W I J S Z W O L L E Van praktijk naar theorie naar praktijk D O O R L O P E N D E L E E R L I J N E N T A A L I N H E T O P E N B A A R O N D E R W I J S Z W O L L E Openbaar Onderwijs Zwolle 28 scholen voor primair onderwijs

Nadere informatie

Veloncongres Promotiebeurs voor Leraren Een basis voor de wetenschapper van de toekomst. Over het programma Promotiebeurs - doel

Veloncongres Promotiebeurs voor Leraren Een basis voor de wetenschapper van de toekomst. Over het programma Promotiebeurs - doel Promotiebeurs voor Leraren Een basis voor de wetenschapper van de toekomst. Veloncongres 2015 & Over het programma Promotiebeurs - doel Initiator Ministerie van OCW Loopt sinds 2011, inmiddels structureel

Nadere informatie

Scheikunde inhouden (PO-havo/vwo): Schaal, verhouding en hoeveelheid

Scheikunde inhouden (PO-havo/vwo): Schaal, verhouding en hoeveelheid Scheikunde inhouden (PO-havo/vwo): Schaal, verhouding en hoeveelheid kerndoelen primair onderwijs kerndoelen onderbouw havo bovenbouw exameneenheden vwo bovenbouw exameneenheden 44: De leerlingen leren

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DUBBELDEKKER

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DUBBELDEKKER RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL DUBBELDEKKER School : Basisschool Dubbeldekker Plaats : Hilversum BRIN-nummer : 19LM Onderzoeksnummer : 94493 Datum schoolbezoek : 21 juni 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

Biologie inhouden (PO-havo/vwo): Dynamisch evenwicht

Biologie inhouden (PO-havo/vwo): Dynamisch evenwicht Biologie inhouden (PO-havo/vwo): Dynamisch evenwicht kerndoelen primair onderwijs kerndoelen onderbouw havo bovenbouw exameneenheden vwo bovenbouw exameneenheden 34: De leerlingen leren zorg te dragen

Nadere informatie

Biologie inhouden (PO-havo/vwo): Evolutie

Biologie inhouden (PO-havo/vwo): Evolutie Biologie inhouden (PO-havo/vwo): Evolutie kerndoelen primair onderwijs kerndoelen onderbouw havo bovenbouw exameneenheden vwo bovenbouw exameneenheden 34: De leerlingen leren zorg te dragen voor de lichamelijke

Nadere informatie

Inhoud. 1 Inleiding 9 1.1 Voor wie is dit boek? 9 1.2 Doelstelling 11 1.3 Aanpak 11 1.4 Opzet 13

Inhoud. 1 Inleiding 9 1.1 Voor wie is dit boek? 9 1.2 Doelstelling 11 1.3 Aanpak 11 1.4 Opzet 13 Inhoud 1 Inleiding 9 1.1 Voor wie is dit boek? 9 1.2 Doelstelling 11 1.3 Aanpak 11 1.4 Opzet 13 2 Tevredenheid en beleid 15 2.1 Het doel van tevredenheid 16 2.2 Tevredenheid in de beleidscyclus 19 2.3

Nadere informatie

Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht

Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht Naam: School: Daltoncursus voor leerkrachten Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht Inleiding: De verantwoordelijkheden van de leerkracht zijn samen te vatten door vier beroepsrollen te

Nadere informatie

Tijdschrift voor Didactiek der 6-wetenschappen 7 (1989) nr.1 73

Tijdschrift voor Didactiek der 6-wetenschappen 7 (1989) nr.1 73 Tijdschrift voor Didactiek der 6-wetenschappen 7 (1989) nr.1 73 Boekbespreking "Realistisch breukenonderwijs" Onderzoek en ontwikkeling van een nieuwe leergang A R L. Streef land Uitg.: Vakgroep OW & OC,

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. obs KlimOp

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. obs KlimOp RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK obs KlimOp Plaats : Zwaag BRIN nummer : 16WW C1 Onderzoeksnummer : 195419 Datum onderzoek : 21 mei 2013 Datum vaststelling : 2 juli 2013 Pagina 2 van 13 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE PCBS DE DUIF. BRIN-nummer : 08WB Onderzoeksnummer : 94572

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE PCBS DE DUIF. BRIN-nummer : 08WB Onderzoeksnummer : 94572 RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE PCBS DE DUIF School : pcbs De Duif Plaats : Heiloo BRIN-nummer : 08WB Onderzoeksnummer : 94572 Datum schoolbezoek : 12 juni 2007 Datum vaststelling : 17 september 2007

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL BISSCHOP ERNST

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL BISSCHOP ERNST RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL BISSCHOP ERNST School : basisschool Bisschop Ernst Plaats : Goes BRIN-nummer : 05GY Onderzoeksnummer : 94508 Datum schoolbezoek : 29 en 31 mei Datum vaststelling

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'SINT JOZEF'

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'SINT JOZEF' RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'SINT JOZEF' School : basisschool 'Sint Jozef' Plaats : Nieuw-Namen BRIN-nummer : 06XE Onderzoeksnummer : 94514 Datum schoolbezoek : 19 juni 2007 Datum vaststelling

Nadere informatie

De sociale psychologie van waargenomen rechtvaardigheid en de rol van onzekerheid

De sociale psychologie van waargenomen rechtvaardigheid en de rol van onzekerheid Kees van den Bos De sociale psychologie van waargenomen rechtvaardigheid en de rol van onzekerheid In deze bijdrage wordt sociaal-psychologisch onderzoek naar sociale rechtvaardigheid besproken. Sociaal-psychologen

Nadere informatie

Getal en Ruimte wi 1 havo/vwo deel 1 hoofdstuk 4 Didactische analyse door Lennaert van den Brink (1310429)

Getal en Ruimte wi 1 havo/vwo deel 1 hoofdstuk 4 Didactische analyse door Lennaert van den Brink (1310429) Getal en Ruimte wi 1 havo/vwo deel 1 hoofdstuk 4 Didactische analyse door Lennaert van den Brink (1310429) - een lijst met operationele en concrete doelen van de lessenserie, indien mogelijk gerelateerd

Nadere informatie

Samenvatting Hoofdstuk 1

Samenvatting Hoofdstuk 1 Samenvatting Dit proefschrift onderzocht manieren om community ontwikkeling in opleidingsscholen te stimuleren. De vier studies leverden inzichten op in de manier waarop docentenin-opleiding (dio s) samenwerken

Nadere informatie

Advies van de Wetenschappelijke Commissie Wijkaanpak

Advies van de Wetenschappelijke Commissie Wijkaanpak Advies van de Wetenschappelijke Commissie Wijkaanpak De Wetenschappelijke Commissie Wijkaanpak is in 2010 ingesteld door de Minister van Wonen, Wijken en Integratie met als opdracht de Minister te adviseren

Nadere informatie

Rekenen in het MBO

Rekenen in het MBO Rekenen in het MBO 1 2 Wat komt aan de orde? Actuele ontwikkelingen Rekenen in het MBO waarom eigenlijk? Rekenen in het MBO belangrijke aandachtspunten Rekenen in het MBO actuele ontwikkelingen waarom

Nadere informatie

Dynamics, Models, and Mechanisms of the Cognitive Flexibility of Preschoolers B.M.C.W. van Bers

Dynamics, Models, and Mechanisms of the Cognitive Flexibility of Preschoolers B.M.C.W. van Bers Dynamics, Models, and Mechanisms of the Cognitive Flexibility of Preschoolers B.M.C.W. van Bers Introductie Flexibiliteit is een belangrijke eigenschap in de huidige snel veranderende maatschappij. In

Nadere informatie

Handleiding Nascholing Digitale Toets Omgeving voor Nascholingsleiders FaSMEd

Handleiding Nascholing Digitale Toets Omgeving voor Nascholingsleiders FaSMEd FaSMEd Prestaties verhogen door formatief toetsen in het reken-wiskundeonderwijs en onderwijs in de natuurwetenschappen Marja van den Heuvel-Panhuizen, Mieke Abels, & Ilona Friso-van den Bos Freudenthal

Nadere informatie

Cursus Rekenspecialist. Amarantis tweede bijeenkomst 8 mei 2012 Monica Wijers

Cursus Rekenspecialist. Amarantis tweede bijeenkomst 8 mei 2012 Monica Wijers Cursus Rekenspecialist Amarantis tweede bijeenkomst 8 mei 2012 Monica Wijers Een rekenspelletje vooraf Canadees vermenigvuldigen De krant krant krant krant Doelen Kennismaking met huidige rekendidactiek

Nadere informatie

4 juni conferentie vakvernieuwingen

4 juni conferentie vakvernieuwingen 4 juni 2010 conferentie vakvernieuwingen doelen van de vernieuwing Maatschappelijke ontwikkelingen aandacht en ruimte voor actuele ontwikkelingen in wetenschap en technologie toename instroom in bèta-

Nadere informatie

Hoe realistisch is realistisch reken-wiskundeonderwijs?

Hoe realistisch is realistisch reken-wiskundeonderwijs? Hoe realistisch is realistisch reken-wiskundeonderwijs? Theo Wubbels t.wubbels@uu.nl Panama Stellingen Het niveau van het rekenonderwijs gaat achteruit Realistisch reken-wiskundeonderwijs besteedt te weinig

Nadere informatie

ONDERWIJS EN INNOVATIE OP DE LINDERTE

ONDERWIJS EN INNOVATIE OP DE LINDERTE ONDERWIJS EN INNOVATIE OP DE LINDERTE Onderwijs zoals we dat vroeger kenden, bestaat al lang niet meer. Niet dat er toen slecht onderwijs was, maar de huidige maatschappij vraagt meer van de leerlingen

Nadere informatie

Cursus Rekenspecialist. Amarantis - Leusden tweede bijeenkomst 1 februari 2011

Cursus Rekenspecialist. Amarantis - Leusden tweede bijeenkomst 1 februari 2011 Cursus Rekenspecialist Amarantis - Leusden tweede bijeenkomst 1 februari 2011 een laatste 4 2/5 x 2 1/2 Vier bijeenkomsten De kaders De rekendidactiek De praktijk Verdiepingsonderwerpen Programma Huiswerk

Nadere informatie

De curriculum van de masteropleiding PM MBO kan op verschillende niveau s bekeken worden:

De curriculum van de masteropleiding PM MBO kan op verschillende niveau s bekeken worden: Marco Snoek over de masteropleiding en de rollen van de LD Docenten De curriculum van de masteropleiding PM MBO kan op verschillende niveau s bekeken worden: Het intended curriculum : welke doelen worden

Nadere informatie

Examenprogramma scheikunde vwo

Examenprogramma scheikunde vwo Examenprogramma scheikunde vwo Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden Domein B Stoffen

Nadere informatie

Competentievenster 2015

Competentievenster 2015 Windesheim zet kennis in werking Competentievenster 2015 TWEEDEGRAADS LERARENOPLEIDING WINDESHEIM Inleiding 3 Het competentievenster van de tweedegraads lerarenopleidingen van Hogeschool Windesheim vormt

Nadere informatie

Rekenen, een vak apart?! profijtconferentie 5 april 2011 Monica Wijers, Freudenthal Instituut

Rekenen, een vak apart?! profijtconferentie 5 april 2011 Monica Wijers, Freudenthal Instituut Rekenen, een vak apart?! profijtconferentie 5 april 2011 Monica Wijers, Freudenthal Instituut Tafelweb Trek lijntjes tussen sommen die bij elkaar horen en leg uit wat ze met elkaar te maken hebben. Bereken

Nadere informatie

Bijlage bij aflevering 3 van de serie Formatief evalueren bij wiskunde

Bijlage bij aflevering 3 van de serie Formatief evalueren bij wiskunde Niveaumodellen Bijlage bij aflevering van de serie Formatief evalueren bij wiskunde Inleiding Niveaucriteria kun je gebruiken om groei van leerlingen in kaart te brengen en horen bij een leerdoel, een

Nadere informatie

KRACHTIGE LEEROMGEVINGEN IN HET BEROEPSONDERWIJS

KRACHTIGE LEEROMGEVINGEN IN HET BEROEPSONDERWIJS KRACHTIGE LEEROMGEVINGEN IN HET BEROEPSONDERWIJS Rapportage voor Koning Willem I. College Opleiding Manager/ondernemer horeca van de Middelbare Horecaschool (MHS) HOGESCHOOL UTRECHT Wenja Heusdens, MSc

Nadere informatie

Cursus Rekenspecialist. Amarantis tweede bijeenkomst 12 oktober 2010

Cursus Rekenspecialist. Amarantis tweede bijeenkomst 12 oktober 2010 Cursus Rekenspecialist Amarantis tweede bijeenkomst 12 oktober 2010 programma Huiswerk Artikel Hoofdrekenen of andere activiteit Didactiek basisonderwijs Potpourri van activiteiten Karakterisering realistische

Nadere informatie

perspectief voor professionele ontwikkeling

perspectief voor professionele ontwikkeling Actie-onderzoek als perspectief voor professionele ontwikkeling Workshop ALTHUS-Seminar 6 maart 2012 Geert Kelchtermans (KU Leuven) 1. What s in a name? 1. Term: veelgebruikt; uitgehold? In literatuur:

Nadere informatie

Doel van de werkgroep

Doel van de werkgroep Opbrengstgericht werken vraagt om een onderzoekende leraar In ieder geval voor rekenen-wiskunde Ronald Keijzer lector rekenen-wiskunde Hogeschool IPABO R.Keijzer@hs-ipabo.edu Gerard Boersma docent rekenen-wiskunde

Nadere informatie

Taal in het reken-wiskundeonderwijs. Dolly van Eerde Freudenthal Instituut Universiteit Utrecht H.A.A.vanEerde@uu.nl

Taal in het reken-wiskundeonderwijs. Dolly van Eerde Freudenthal Instituut Universiteit Utrecht H.A.A.vanEerde@uu.nl Taal in het reken-wiskundeonderwijs Dolly van Eerde Freudenthal Instituut Universiteit Utrecht H.A.A.vanEerde@uu.nl Opbouw van de weblezing 1. Onderzoek naar taal in reken-wiskundeonderwijs 2. Om welke

Nadere informatie

5,5. Betoog door S woorden 10 juli keer beoordeeld. Nederlands

5,5. Betoog door S woorden 10 juli keer beoordeeld. Nederlands Betoog door S. 1508 woorden 10 juli 2016 5,5 1 keer beoordeeld Vak Nederlands INSTITUTE FOR GRADUATE STUDIES & RESEARCH (IGSR) (email: igsr@uvs.edu) IGSR GEBOUW (STAATSOLIEGEBOUW), UNIVERSITEITSCOMPLEX,

Nadere informatie

Speelruimte van betekenis

Speelruimte van betekenis Uitnodiging: Speelruimte van betekenis Conferentie voor opleiders levensbeschouwelijke, godsdienstige en morele vorming over de paradigmawisseling in hun vak Op 31 oktober en 1 november 2011 vindt de conferentie

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE PC BASISSCHOOL DE REGENBOOG

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE PC BASISSCHOOL DE REGENBOOG RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE PC BASISSCHOOL DE REGENBOOG School : Pc Basisschool De Regenboog Plaats : Hoofddorp BRIN-nummer : 21RR Onderzoeksnummer : 94593 Datum schoolbezoek : 5 juni 2007 Datum

Nadere informatie

Overzicht curriculum VU

Overzicht curriculum VU Overzicht curriculum VU Opbouw van de opleiding Ter realisatie van de gedefinieerde eindkwalificaties biedt de VU een daarbij passend samenhangend onderwijsprogramma aan. Het onderwijsprogramma bestaat

Nadere informatie

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij Basisschool Willem van Oranje

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij Basisschool Willem van Oranje RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij Basisschool Willem van Oranje Plaats : Haarlem BRIN-nummer : 14AG Onderzoeksnummer : 125507 Datum schoolbezoek : 9 maart 2012 Rapport vastgesteld

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD'

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD' RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD' School : basisschool 'Pater van der Geld' Plaats : Waalwijk BRIN-nummer : 13NB Onderzoeksnummer : 94513 Datum schoolbezoek : 12 juni

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Docenten in het hoger onderwijs zijn experts in wát zij doceren, maar niet noodzakelijk in hóe zij dit zouden moeten doen. Dit komt omdat zij vaak weinig tot geen training hebben gehad in het lesgeven.

Nadere informatie

Over de peilingen rekenen-wiskunde:

Over de peilingen rekenen-wiskunde: : 1. Wat vertellen de uitkomsten? 2. Wat kunnen de peilingsgegevens nog meer vertellen? Dr. Marian Hickendorff Sectie Methoden en Technieken Instituut Psychologie, Universiteit Leiden in samenwerking met

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting 8. * COgnitive Functions And Mobiles; in dit advies aangeduid als het TNO-onderzoek.

Samenvatting. Samenvatting 8. * COgnitive Functions And Mobiles; in dit advies aangeduid als het TNO-onderzoek. Samenvatting In september 2003 publiceerde TNO de resultaten van een onderzoek naar de effecten op het welbevinden en op cognitieve functies van blootstelling van proefpersonen onder gecontroleerde omstandigheden

Nadere informatie

ICT & Beginnende geletterdheid: Richtlijnen voor het pabo-curriculum

ICT & Beginnende geletterdheid: Richtlijnen voor het pabo-curriculum ICT & Beginnende geletterdheid: Richtlijnen voor het pabo-curriculum Nelleke Belo, Susan McKenney & Joke Voogt 08/01/15 VELON Conferentie 11-03-2014 1 ICT & Onderwijs Trends en discussies in Nederland

Nadere informatie

Samenvatting (summary in Dutch)

Samenvatting (summary in Dutch) Samenvatting (summary in Dutch) SAMENVATTING (SUMMARY IN DUTCH) In het overgrote deel van de scholen is de interactie tussen leerkrachten en leerlingen nog altijd voor het overgrote deel monologisch van

Nadere informatie

Protocol Dyscalculie

Protocol Dyscalculie Protocol Dyscalculie Inhoud Inleiding 2 Visie en uitgangspunten 3 Wat wordt verstaan onder dyscalculie? 4 Leren rekenen en rekenproblemen 4 Drie pijlers 5 Interne diagnostiek 5 Externe diagnostiek 6 Stappenplan

Nadere informatie

OPVATTINGEN VAN LERAREN FRANS OVER LEREN EN INSTRUCTIE, HUN VAK EN INCLUSIEF ONDERWIJS

OPVATTINGEN VAN LERAREN FRANS OVER LEREN EN INSTRUCTIE, HUN VAK EN INCLUSIEF ONDERWIJS VAKGROEP ONDERWIJSKUNDE ONDERZOEKSGROEP LERARENOPLEIDING & PROFESSIONELE ONTWIKKELING ONDERZOEKSGROEP BELEID EN LEIDERSCHAP IN ONDERWIJS (BELLON) OPVATTINGEN VAN LERAREN FRANS OVER LEREN EN INSTRUCTIE,

Nadere informatie

Beoordelingsrapport. Keimaat is een product van b&t begeleiding en training B.V.

Beoordelingsrapport. Keimaat is een product van b&t begeleiding en training B.V. Beoordelingsrapport Keimaat is een product van b&t begeleiding en training B.V. Beoordelingsrapport van: mevr. K. Rozegeur Dit beoordelingsrapport is gemaakt op: 8 juli 2010 Beoordelingsperiode: augustus

Nadere informatie

Omgaan met Bumpy Moments in de context van Technisch Beroepsonderwijs

Omgaan met Bumpy Moments in de context van Technisch Beroepsonderwijs VELON/VELOV CONFERENTIE Brussel, 4-5 februari 2016 Omgaan met Bumpy Moments in de context van Technisch Beroepsonderwijs Fontys Hogescholen, Eindhoven Dr. E. Klatter, Dr. K. Vloet, Dr. S. Janssen & MEd

Nadere informatie

Tijdschrift voor Didactiek der B-wetenschappen 8 (1990) nr.2 145

Tijdschrift voor Didactiek der B-wetenschappen 8 (1990) nr.2 145 Tijdschrift voor Didactiek der B-wetenschappen 8 (1990) nr.2 145 Boekbespreking Over kennis en kunde in de fysica M.G.M. Ferguson-Hessier Uitg.: Technische Universiteit Eindhoven, 1989 Proefschrift, pp.

Nadere informatie

Sleuteltermen Stappenplan, belevingswereld, motivatie, boxenstelsel, economie Bibliografische referentie

Sleuteltermen Stappenplan, belevingswereld, motivatie, boxenstelsel, economie Bibliografische referentie ONTWERPRAPPORT Naam auteur Elles Lelieveld Vakgebied Economie Titel De juiste stappen, een onderzoek naar de problemen en oplossingen van opgaven over het boxenstelsel Onderwerp Het aanleren van een stappenplan

Nadere informatie

Leergangen Algemene informatie

Leergangen Algemene informatie Leergangen Algemene informatie www.bntonderwijs.nl INHOUD I 5 Trainingsschema II 6 Algemene Informatie III 8 Onze Trainers L1 10 Formatieve Evaluatie L2 12 Action Research IV 14 Maatwerk b&t Leergangen

Nadere informatie

Samenvatting (in Dutch)

Samenvatting (in Dutch) Summary Samenvatting (in Dutch) Motivatie is een veelgebruikte term, ook in het dagelijks leven. Iedereen heeft een bepaald beeld bij het concept motivatie, maar vaak loopt de perceptie hiervan uiteen.

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. obs De Horn

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. obs De Horn RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK obs De Horn Plaats : Wijk bij Duurstede BRIN nummer : 23DF C1 Onderzoeksnummer : 270557 Datum onderzoek : 28 januari 2014 Datum vaststelling : 17 maart 2014

Nadere informatie

Nota. Generieke leerresultaten van FIIW. 1 Genese van het document

Nota. Generieke leerresultaten van FIIW. 1 Genese van het document GROEP WETENSCHAP & TECHNOLOGIE FACULTEIT INDUSTRIËLE INGENIEURSWETENSCHAPPEN W. DE CROYLAAN 6 BUS 2000 3001 HEVERLEE, BELGIË HEVERLEE 30 juli 2013 Nota Generieke leerresultaten van FIIW 1 Genese van het

Nadere informatie

Talrijk, een rijke leeromgeving voor meten en meetkunde

Talrijk, een rijke leeromgeving voor meten en meetkunde Talrijk, een rijke leeromgeving voor meten en meetkunde Talrijk, een rijke leeromgeving voor meten en meetkunde J.H.W. Winnubst SBD De Zuidvallei, Ede 1 inleiding De methode Talrijk is een realistische

Nadere informatie

Onderzoeksvaardigheden de chemie

Onderzoeksvaardigheden de chemie Onderzoeksvaardigheden in de chemie Woudschoten Chemie Conferentie 4 november 2016 Meie van Laar en Lisanne Bronzwaer Vanmiddag... maakt u kennis met een activiteit met als doel het (stereotype) beeld

Nadere informatie

Vooraf wil ik zeggen dat ik vanaf het grondwerk reageer (mijn leerstoel betreft het reken-wiskundeonderwiis aan 4-14 jarigen), maar dat betekent niet

Vooraf wil ik zeggen dat ik vanaf het grondwerk reageer (mijn leerstoel betreft het reken-wiskundeonderwiis aan 4-14 jarigen), maar dat betekent niet Vooraf wil ik zeggen dat ik vanaf het grondwerk reageer (mijn leerstoel betreft het reken-wiskundeonderwiis aan 4-14 jarigen), maar dat betekent niet dat mijn vergezicht daarom minder ver is. Het hangt

Nadere informatie

Boekbespreking. Ontwikkeling in energie-onderwijs. A.E. van der Valk CD-B Press, Utrecht, 1992 Dissertatie, pp. 217 ISBN 90-73346-12-6

Boekbespreking. Ontwikkeling in energie-onderwijs. A.E. van der Valk CD-B Press, Utrecht, 1992 Dissertatie, pp. 217 ISBN 90-73346-12-6 Tijdschrift voor Didactiek der B-wetenschappen 10 (1992) nr.3 205 Boekbespreking Ontwikkeling in energie-onderwijs A.E. van der Valk CD-B Press, Utrecht, 1992 Dissertatie, pp. 217 ISBN 90-73346-12-6 De

Nadere informatie

Doelen Praktijkonderzoek Hogeschool de Kempel

Doelen Praktijkonderzoek Hogeschool de Kempel Doelen Praktijkonderzoek Hogeschool de Kempel Auteurs: Sara Diederen Rianne van Kemenade Jeannette Geldens i.s.m. management initiële opleiding (MOI) / jaarcoördinatoren 1 Inleiding Dit document is bedoeld

Nadere informatie

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/20225 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/20225 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/20225 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Heijstek, Werner Title: Architecture design in global and model-centric software

Nadere informatie

The Effectiveness of Community Schools: Evidence from the Netherlands

The Effectiveness of Community Schools: Evidence from the Netherlands The Effectiveness of Community Schools: Evidence from the Netherlands Proefschrift Marieke Heers (gepromoveerd 3 oktober in Maastricht; promotoren prof.dr. W.N.J. Groot en prof.dr. H. Maassen van den Brink)

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 7 van het Eindexamenbesluit v.w.o.- h.a.v.o.- m.a.v.o.- v.b.o.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 7 van het Eindexamenbesluit v.w.o.- h.a.v.o.- m.a.v.o.- v.b.o. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 9161 26 mei 2011 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 27 april 2011, nr. VO/289008, houdende

Nadere informatie