Communicatie, overleg en interdisciplinaire samenwerking zijn sleutelbegrippen om die ondersteuning aan de patiënt te bieden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Communicatie, overleg en interdisciplinaire samenwerking zijn sleutelbegrippen om die ondersteuning aan de patiënt te bieden."

Transcriptie

1 DE EERSTELIJNS GEZONDHEIDSZORG EN HET GEBRUIK VAN ZORGPADEN WAARIN GEZOND WERKEN DE RICHTING IS Dr. Johan Vandervelden huisarts/verzekeringsarts voorzitter LISTEL GTB Limburg, gespecialiseerd in trajectbemiddeling naar werk, en LISTEL (SEL Hasselt en SEL Genk) werkten, in het kader van een ESF-project, een zorgpad uit waarbij de inbreng en betrokkenheid van de eerstelijn in de bestaande trajectbegeleiding, tot een gerichtere en verhoogde arbeidsre-integratie moet leiden. Wat weten we: - langdurige arbeidsongeschiktheid bij chronische patiënten is een relevant sociaal en maatschappelijk probleem. - De ontwikkeling van langdurige arbeidsongeschiktheid wordt eerder bepaald door psychosociale risicofactoren dan door de aanwezige lichamelijke afwijkingen. - Het vroegtijdig opsporen en multidisciplinair ondersteunen van hoog risicopatiënten kan de ontwikkeling van blijvende, invaliderende symptomen vermijden Ook in de eerstelijn kunnen huisartsen, zorgverleners en welzijnswerkers een actieve en proactieve houding aannemen om hun patiënten te ondersteunen. Dit kan door de jobmogelijkheden en wensen deskundig te bespreken en indien nodig door te verwijzen of een samenwerking op te zetten met arbeidsbemiddelaars. Communicatie, overleg en interdisciplinaire samenwerking zijn sleutelbegrippen om die ondersteuning aan de patiënt te bieden. Zorgpaden zijn hierin een hulpmiddel Eerst iets algemeen over zorgpaden en het nut ervan. In navolging van de tweedelijns gezondheidszorg, werden ook in de eerstelijnsgezondheidszorg meer en meer zorgpaden ontwikkeld. Zorgverleners in de eerste lijn geven aan dat de voordelen van het werken met zorgpaden naar hun mening groter zijn dan de nadelen. Zorgpaden zijn een relatief nieuw verschijnsel, zeker in de eerstelijnszorg. In een zorgpad wordt het zorgproces vastgelegd, ofwel de organisatie van de zorg voor een specifieke groep patiënten. Een zorgpad richt zich op de logistiek en de afstemming van taken tussen professionals met als doel: het op elkaar aansluiten van de zorg om te voorkomen dat dingen dubbel gedaan worden, apparatuur en middelen optimaal gebruikt worden en patiëntenstromen vloeiend verlopen.

2 In een zorgpad is niet in detail vastgelegd wat elke zorgverlener inhoudelijk doet; dat hoort tot het professionele domein van iedere discipline. Een zorgpad richt zich wél op de vraag hoe de zorg, door wie en wanneer georganiseerd moet worden en het wordt beschreven in een compact document van hooguit enkele pagina s. Het concept van zorgpaden is ontleend aan de logistiek in het bedrijfsleven. Eerstelijns zorgpaden In de eerstelijnsgezondheidszorg is er een diversiteit aan zorgvragen en zijn er veel verschillende professionals en zorgorganisaties. Het traject dat een patiënt doorloopt is daarom vaak weinig voorspelbaar. Zorgpaden zoals in de ziekenhuizen zijn dan ook minder goed te maken. Een zorgpad in de eerstelijns gezondheidszorg zal vooral bestaan uit een beschrijving van wie welke zorg kan leveren. Werken met een zorgpad maakt het mogelijk om de zorg samenhangend en onderling afgestemd aan te bieden, voor de verschillende professionals zoals verpleegkundigen, verzorgenden, huisartsen, apothekers, maatschappelijk werkers, diëtisten en fysiotherapeuten. Het zorgpad kan dus een middel zijn om geïntegreerde eerstelijnszorg te leveren. De beschrijvingen van de zorg in het zorgpad vormt het uitgangspunt voor het samenstellen van een zorgaanbod voor de individuele patiënt. Elke patiënt doorloopt dus zijn eigen pad. Op deze manier kan een zorgpad een bijdrage leveren aan meer zorg op maat. Zorgpaden zijn gewenst Over het algemeen vinden eerstelijns hulpverleners zorgpaden wenselijk Bijna drie op de tien vindt het zelfs noodzakelijk dat er in de eerstelijnzorg (meer) gebruik gemaakt wordt van zorgpaden. Voor- en nadelen De kans dat zorgpaden daadwerkelijk in de praktijk gebruikt worden is aanzienlijk groter als de (beoogde) gebruikers de voordelen ervan zien. Vrijwel iedereen verwacht dat het werken met zorgpaden voordelen heeft. Een meerderheid verwacht zelfs grote voordelen terwijl maar weinig respondenten grote nadelen verwachten. De voordelen die men verwacht zijn dus groter dan de nadelen. Veel genoemde voordelen zijn een duidelijkere taakverdeling tussen zorgverleners, weten wat zorgverleners van elkaar kunnen verwachten en een beter gebruik van ieders expertise. Verder is de patiënt erbij gebaat doordat de zorg beter afgestemd is. De meest genoemde nadelen zijn een verdere bureaucratisering van de zorg, versnippering van zorg en het ontstaan van een overlegcultuur.

3 Tot slot Zorgpaden worden gezien als een nuttig middel om de zorg beter op elkaar af te stemmen doordat helder wordt wie wat kan en doet. Voor zorgverleners is het een aanwinst en zij zien het zeker niet als de zoveelste modegril die zich aan hen opdringt. Een risico dat zij associëren met zorgpaden is dat zorgpaden bijdragen tot meer regels en administratie, terwijl juist nu geprobeerd wordt bureaucratie terug te dringen. Maar bovenal ontstaat de winst door zorgpaden samen te ontwikkelen en er mee te werken: zorgverleners zoeken elkaar op en leren elkaar en elkaars expertise kennen. Dat is goed voor zorgverlener én patiënt. Eens een zorgpad opgesteld is, de documenten zijn gemaakt en de randvoorwaarden zijn gecreëerd is het tijd om de werkmethodiek te gaan implementeren!. De ervaring leert dat dit de meest cruciale fase is bij het doorvoeren van veranderingen. In België hebben we ervaring met implementatie van de zorgpaden diabetes en chronische nierinsufficiëntie. Via de lokale multidisciplinaire netwerken heeft men dit kunnen realiseren. De toekomst van dit zorgpad arbeid en herstel en het resultaat ervan zal dus in grote mate afhangen van de manier van implementatie en het algemeen gebruik ervan door de zorg en hulpverleners. Door middel van dit zorgpad willen we een bijkomend instrument creëren in het voorkomen van langdurige arbeidsongeschiktheid. Het zorgpad arbeid en herstel biedt uiteraard geen antwoord op alle vragen maar is louter een werkinstrument met de bedoeling de zorg en het herstel beter te coördineren met als uiteindelijk resultaat meer tewerkstelling en een gezondere patiënt. Onze ambitie moet uiteraard zijn dat langdurige arbeidsongeschiktheid voorkomen wordt, in de eerste plaats gelet op het impact op het welzijn van de patiënt en ook omwille van de maatschappelijke last. We dragen hier allen een verantwoordelijkheid voor. - de arts die arbeidsongeschiktheid voorschrijft moet dit doen met voldoende reflectie over de psychosociale risicofactoren van het individu en het mogelijke desastreuze impact ervan voor de patiënt op lange termijn - de arbeidsongeschiktheid kan momenteel door elke arts worden voorgeschreven, zonder duidelijk stappenplan, zonder verplichte coördinatie hiervan. Bovendien geeft onze overheid momenteel meer geld uit aan het betalen van uitkeringen in plaats van aan actieve, ondersteunende maatregelen voor re-integratie. - de arbeidsgeneesheer en geneesheer-adviseur dienen een voldoende proactieve en ondersteunende rol op te nemen om een re-integratietraject

4 op te starten, en we moeten vermijden dat er te weinig overleg met de behandelende artsen zou zijn. - We willen vermijden dat de patiënt te weinig verantwoordelijkheid opneemt om zijn genezing te stimuleren en om opnieuw maatschappelijk te participeren. - We willen tevens vermijden dat de werkgever onvoldoende meewerkt om medewerkers het werk te laten hervatten, dat hij zou weigeren in aangepast werk te voorzien of dat hij dit niet zou voorzien in een preventief beleid voor arbeidsongeschiktheid. Het huidig voorgestelde zorgpad arbeid en herstel biedt elementen aan om de inbreng en betrokkenheid van de eerstelijn in de bestaande trajectbegeleiding, tot een gerichtere en verhoogde arbeidsre-integratie te leiden. Het is duidelijk: wil men nog meer efficiëntiewinst boeken dan dient men zich te beraden over nog andere noden en reflecties zoals: - wie schrijft de arbeidsongeschiktheid voor: langdurige arbeidsongeschiktheid is vaak een lappendeken, voorgeschreven voor verschillende periodes door verschillende artsen, waarbij door de patiënt momenteel bewust artsen geconsulteerd worden die misschien toch meer arbeidsongeschiktheid attesteren. Misschien moeten we er over nadenken deze arbeidsongeschiktheid steeds te laten voorschrijven door een enkele arts die als centrale figuur fungeert. De huisarts lijkt hiervoor de meest geschikte persoon te zijn. Om dan ook met kennis van zaken een arbeidsongeschiktheid te kunnen voorschrijven, is de informatie-uitwisseling tussen de verschillende disciplines essentieel. - De nood aan een strikte opvolging door de huisarts van patiënten met arbeidsongeschiktheid: nauwgezette opvolging door de huisarts doet de kans op langdurige arbeidsongeschiktheid afnemen waarbij het screenen van risicofactoren voor langdurige arbeid ongeschiktheid vroegtijdig dient te gebeuren. Moeten deze consultaties bij de huisarts niet op vaste vooraf gestelde tijdstippen gebeuren bij patiënten die een hoog risico vertonen om langdurig uit te vallen en dit in een opvolgschema dat misschien best wordt opgelegd door de overheid zodat het op deze manier evidentie wordt om als patiënt nauwgezet opgevolgd te worden en dit niet afhangt van de artspatiënt relatie. - We moeten onze patiënten geruststellen. Dit is een goedkoop en efficiënt middel om langdurige arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Op deze manier zal consultatie voeren vertrekken vanuit een evidentie om terug aan het werk te gaan. Uitspraken als met die rug kan je nooit meer gaan werken of dat werk gaat ge zeker niet aan kunnen zijn dan ook uit een boze. - van elke langdurige arbeidsongeschikte patiënt, waarbij er een multidisciplinair circuit bestaat, dient die circuit in kaart gebracht te worden. Deze transparantie zal de communicatie tussen alle betrokkenen te goede komen.

5 - De nood aan maatschappelijke participatie als doel van multidisciplinaire ondersteuning: ondersteuning dient aangeboden te worden op verschillende vlakken waarbij het argument en inschikkelijkheid van de patiënt centraal staan - kennismaking met de lokale actoren: ontmoetingen moeten georganiseerd worden tussen de verschillende actoren van de sector werkt en de sector zorg. Het leiden van patiënten vanuit de sector zorg naar sector werk gebeurt op deze manier efficiënter. - Ook andere disciplines als ergotherapeut, kinesist en maatschappelijk werker dienen betrokken te worden of kunnen de links zijn tussen zorg en werk. - De nood aan contact met de adviserend geneesheer van het ziekenfonds: van zodra patiënt aangeeft dat hij klaar is om het proces van arbeidsreintegratie aan te vatten zou men contact moeten opnemen met de adviserend geneesheer van het ziekenfonds om het traject te bespreken. Het is misschien zelfs beter om wat te vaak contact op te nemen dan te weinig. - Het eventuele intakegesprek bij VDAB/GTB zo goed moeten voorbereid worden. Andere disciplines zoals ergotherapeut, kinesist of maatschappelijk werker kunnen hier behulpzaam bij zijn. - Een sensibiliseringscampagne, naar analogie met de campagne s omtrent het gebruik van antibiotica, voor huisartsen en specialisten om het impact van langdurige arbeidsongeschiktheid op het welzijn en de gezondheid van de patiënt te benadrukken zijn zeker zinvol. Kennis over het impact van langdurige arbeidsongeschiktheid op een individu en het streven naar het welzijn van onze patiënt lijkt mij zeker de artspatiënt relatie ten goede te komen. - De manier van interactie tussen de verschillende zorgverstrekkers dient geoptimaliseerd te worden. Het huidige zorgtraject is hiertoe een middel in de relatie met de bestaande trajectbegeleiding. - We moeten erkennen dat de beslissing nemen of iemand kan werken in de praktijk vaak niet eenvoudig is. Wie neemt deze beslissing: de arts?, De patiënt? Waarbij we ons vaak laten leiden door de wensen van de patiënt en of door onze eigen opvattingen over werk, baseren we ons op feiten? Vaak is het een combinatie van dit alles. Bij het voorschrijven van arbeidsongeschiktheid dient dit trouwens ook onderbouwd te zijn door de evaluatie van het risico, de motivatie van de patiënt en de ongeschiktheidinschatting (zo mogelijk op basis van meetbare feiten). Het opstellen van een verwachte duur van arbeidsongeschiktheid voor bepaalde aandoeningen kan zinvol zijn. - Het uitwisselen van gegevens tussen de sector werkt in de sector zorg zou efficiënter en zinvoller moeten gebeuren. Welke informatie heeft de sector werk nodig van de sector zorg om patiënten op een optimale manier te begeleiden. Hierbij speelt de overdracht van gegevens van de ene sector naar de andere een belangrijke rol. - voor de zorgverstrekkers is het vaak niet duidelijk bij wie onze patiënten best aangemeld worden voor arbeidsbemiddeling. Het is een utopie te denken

6 dat zorgverstrekkers het hele landschap hierrond kunnen kennen. Het aanreiken van één contactpunt is een sterke aanbeveling. Ook de responsabilisering van werkgevers is noodzakelijk, maar dient ook begeleidt de gebeuren. Een proactief beleid hierover binnen een bedrijf is zeker aangewezen. Tot besluit: de preventie van langdurige arbeidsongeschiktheid moet ons primaire doel zijn, in de eerste plaats voor het welzijn van de patiënt. Hier delen we met z n allen een verantwoordelijkheid als overheid, patiënt, werkgever, arts en sector arbeidsbemiddeling. het is duidelijk dat dit zorgpad werk maar een eerste aanzet vormt naar een meer geïntegreerde aanpak van langdurige arbeidsongeschiktheid en dat dit zorgpad dient te kaderen binnen een meer omvattend geheel van maatregelen. Vanuit de overheid verwacht men dan ook meer initiatief om een mentaliteitswijziging bij de zorgverstrekkers te kunnen realiseren. Het feit van de focus te leggen op hetgeen de cliënt nog kan in plaats van wat hij niet meer kan vormt op zich reeds een belangrijke mentaliteitswijziging. Het is duidelijk dat er wat betreft deze materie multidisciplinaire taakafspraken moeten gemaakt worden wil men hier een resultaat boeken. Het opstellen van dit zorgpad arbeid en herstel door de samenwerking tussen de samenwerkingsinitiatieven eerstelijns gezondheidszorg en de sector werk is een mooi voorbeeld van hoe de samenwerking in de toekomst kan uitzien. Deze voorstelling van het zorgpad werk is nog maar het begin. Ook de implementatie van dit zorgpad naar de verschillende zorgverleners toe zal veel inzet vragen. Vraag is of hier net zoals voor de zorgpaden diabetes en chronische nierinsufficiëntie, voldoende middelen zullen kunnen voorzien worden. Zorgpaden dienen continu geëvalueerd en bijgestuurd te worden zodat het werk van deze ontwikkelaars van dit zorgpad zeker niet af is. Vraag is uiteraard wie dan de continuïteit op zich zal nemen. Niettemin zijn reeds grote stappen gezet, wordt men zich meer een meer bewust van het probleem en zoekt men samen naar oplossingen voor dit manifest groot schappelijk probleem.

arbeidshandicap dr Saskia Decuman, Expert onderzoek en ontwikkeling dienst voor uitkeringen RIZIV. Academisch consulent UGent.

arbeidshandicap dr Saskia Decuman, Expert onderzoek en ontwikkeling dienst voor uitkeringen RIZIV. Academisch consulent UGent. Inleidende reflectie rondetafel SERV over reintegratie van personen met een arbeidshandicap dr Saskia Decuman, Expert onderzoek en ontwikkeling dienst voor uitkeringen RIZIV. Academisch consulent UGent.

Nadere informatie

Een re-integratiebeleid van de 21e eeuw Een beknopte uiteenzetting over de inspanningen rond de re-integratietrajecten

Een re-integratiebeleid van de 21e eeuw Een beknopte uiteenzetting over de inspanningen rond de re-integratietrajecten Een re-integratiebeleid van de 21e eeuw Een beknopte uiteenzetting over de inspanningen rond de re-integratietrajecten Jessa & Wetenschap symposium arbeidsre-integratie Zaterdag 3 maart 2018 INHOUD Belangrijkste

Nadere informatie

1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Wat is de eerste lijn? 3. Wat is een Samenwerkingsinitiatief eerstelijnsgezondheidszorg (SEL)? 4.

1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Wat is de eerste lijn? 3. Wat is een Samenwerkingsinitiatief eerstelijnsgezondheidszorg (SEL)? 4. Klankbordgroep eerste lijn Gent 18 januari 2011 i.s.m. PLAZZO 1 Programma 1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Wat is de eerste lijn? 3. Wat is een Samenwerkingsinitiatief eerstelijnsgezondheidszorg

Nadere informatie

UITDAGINGEN EN ONTWIKKELINGEN IN DE UITKERINGSVERZEKERING. Jo DE COCK Administrateur-generaal RIZIV Seminarie voor verzekeringsartsen 12 oktober 2011

UITDAGINGEN EN ONTWIKKELINGEN IN DE UITKERINGSVERZEKERING. Jo DE COCK Administrateur-generaal RIZIV Seminarie voor verzekeringsartsen 12 oktober 2011 UITDAGINGEN EN ONTWIKKELINGEN IN DE UITKERINGSVERZEKERING Jo DE COCK Administrateur-generaal RIZIV Seminarie voor verzekeringsartsen Evolutie aantallen en uitgaven uitkeringen arbeidsongeschiktheid (algemene

Nadere informatie

Standpunt adviserend geneesheren én arbeidsgeneesheer

Standpunt adviserend geneesheren én arbeidsgeneesheer Standpunt adviserend geneesheren én arbeidsgeneesheer Wat vooraf ging Voortschrijdend inzicht sedert iets meer dan 20 jaar Onze samenwerkingsovereenkomst met VDAB-GTB-NIC-RIZIV Intern CM: de aanwerving

Nadere informatie

Arbeidsre-integratie van werknemers met burn-out:

Arbeidsre-integratie van werknemers met burn-out: Arbeidsre-integratie van werknemers met burn-out: ontwikkeling van een zorgpad 21-09-2017 Dr. Lotje Lambreghts Prof. Dr. Lode Godderis Achtergrond Burn-out: een syndroom dat bestaat uit (vooral) gevoelens

Nadere informatie

Anderhalvelijns zorg Hoe maak je het succesvol?

Anderhalvelijns zorg Hoe maak je het succesvol? Anderhalvelijns zorg Hoe maak je het succesvol? Anderhalvelijnszorg Combinatie generieke eerstelijnszorg en specialistische tweedelijnszorg - Generalistische invalshoek : uitbreiding geïntegreerde eerstelijns

Nadere informatie

Aanvraag VEZN Pro Vita

Aanvraag VEZN Pro Vita Aanvraag VEZN Pro Vita Projectinformatie en resultaten In 2013 is het Centrum voor gezondheidszorg Pro Vita opgericht. Een centrum met zorgprofessionals die (deels in samenwerking met elkaar) goede zorg

Nadere informatie

Limburgse Code tot coördinatie voor SEL/ GDT Genk en SEL/ GDT Hasselt

Limburgse Code tot coördinatie voor SEL/ GDT Genk en SEL/ GDT Hasselt Pagina 1 van 6 Limburgse Code tot coördinatie voor SEL/ GDT Genk en SEL/ GDT Hasselt Coördinatie en ondersteuning van de eerstelijnsgezondheidszorg in Vlaanderen 1. REGELGEVING VAN DE VLAAMSE EN FEDERALE

Nadere informatie

Oncologische Revalidatie:

Oncologische Revalidatie: Oncologische Revalidatie: Verleden Heden - Toekomst dr. Jan Paul van den Berg, revalidatiearts Meander MC Doelstelling Oncologische Revalidatie Het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten met

Nadere informatie

Functionele omschrijving van de voedingsprofessional BeweegKuur

Functionele omschrijving van de voedingsprofessional BeweegKuur Functionele omschrijving van de voedingsprofessional BeweegKuur Inleiding Dat goede voeding een bijdrage levert aan de gezondheid van mensen, is algemeen bekend. Toch eet slechts een klein percentage van

Nadere informatie

Antwerpen 14/09/2017

Antwerpen 14/09/2017 Antwerpen 14/09/2017 ELZ wat is dat nu? Standpunt van Domus Medica (Huisartsenvereniging) Dr. Wim Verhoeven Geografische afbakening Ziekenhuisnetwerken Standpunt van de patiënt Tijd voor interactie: rondetafelgesprek

Nadere informatie

Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg

Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg Info avond SEL Waasland 24 mei 2012 Sint-Niklaas Stefaan Baeten Directeur psychiatrisch centrum Sint-Hiëronymus Historische context

Nadere informatie

Inleiding in disability (case) management M A R I E D E W I S P E L A E R E U C B O - U G E N T

Inleiding in disability (case) management M A R I E D E W I S P E L A E R E U C B O - U G E N T Inleiding in disability (case) management M A R I E D E W I S P E L A E R E U C B O - U G E N T Even voorstellen Universitair Centrum voor Begeleiding en Opleiding Verbonden aan Universiteit Gent Eén van

Nadere informatie

Deel 1 Afstemmen van behandeling en werkhervatting

Deel 1 Afstemmen van behandeling en werkhervatting Deel 1 Afstemmen van behandeling en werkhervatting Samenwerking, durft u het aan? Noks Nauta en Joost van der Gulden Wanneer je een wat serieuzer gezondheidsprobleem hebt, krijg je al vlug met verschillende

Nadere informatie

Pijler 1 - beslissingsondersteuning

Pijler 1 - beslissingsondersteuning praktischer 1 Pijler 1 - beslissingsondersteuning Beschrijving - Aanreiken van evidence-based informatie en richtlijnen; - Informeren van zorgverstrekkers; - Expertisebevordering; - Praktijkondersteuning;

Nadere informatie

Reflecties over het aanbod van de eerstelijnsgezondheidszorg in Vlaanderen. Prof. Dr. Paul Van Royen

Reflecties over het aanbod van de eerstelijnsgezondheidszorg in Vlaanderen. Prof. Dr. Paul Van Royen Reflecties over het aanbod van de eerstelijnsgezondheidszorg in Vlaanderen Prof. Dr. Paul Van Royen Deze voordracht Enkele basiscijfers qua aanbod en gebruik van zorg Vijf uitdagingen voor de toekomst

Nadere informatie

Samenvatting 1-meting en vergelijking met 0-meting DuurSaam Houten - Tevredenheid professionals zorg en ondersteuning ouderen

Samenvatting 1-meting en vergelijking met 0-meting DuurSaam Houten - Tevredenheid professionals zorg en ondersteuning ouderen Samenvatting 1-meting en vergelijking met 0-meting DuurSaam Houten - Tevredenheid professionals zorg en ondersteuning ouderen De samenwerking rondom (kwetsbare) ouderen is in 2017 door partijen in zorg

Nadere informatie

DRAAIBOEK SAMENWERKING TUSSEN WERKWINKEL EN AMBULANTE ZORGSETTING

DRAAIBOEK SAMENWERKING TUSSEN WERKWINKEL EN AMBULANTE ZORGSETTING DRAAIBOEK SAMENWERKING TUSSEN WERKWINKEL EN AMBULANTE ZORGSETTING BEGELEIDER VOORBEREIDING OP DE VERWIJZING NAAR DE WERKWINKEL De begeleider gaat in gesprek met de klant om te horen waar hij werkt(e).

Nadere informatie

B R O C H U R E V O O R D E P R O F E S S I O N A L BURN-OUT BEGELEIDING INZAKE

B R O C H U R E V O O R D E P R O F E S S I O N A L BURN-OUT BEGELEIDING INZAKE B R O C H U R E V O O R D E P R O F E S S I O N A L BURN-OUT PILOOTPROJECT IN SAMENWERKING MET DE BANK -& ZIEKENHUISSECTOR BEGELEIDING INZAKE BURN-OUT BURN-OUT INHOUD 4 Burn-out: een hedendaags fenomeen

Nadere informatie

2 Anders werken: de patiënt vraagt erom

2 Anders werken: de patiënt vraagt erom 2 Anders werken: de patiënt vraagt erom 2.1 Zijn zorgprofessionals voorbereid op de toekomst? Onvoldoende voorbereid op toename chroniciteit Curatief denken nog dominant Voorbeeld: Chronic Care Model Zijn

Nadere informatie

Inkoopbeleid Ondersteuningsgelden 2016

Inkoopbeleid Ondersteuningsgelden 2016 Inkoopbeleid Ondersteuningsgelden 2016 Coöperatie VGZ Inhoud Inleiding Ondersteuningsgelden 3 Doelgroep 3 Doelstellingen VGZ 3 Inzet ondersteuningsgelden Basisondersteuning 4 Projectondersteuning 4 Thema

Nadere informatie

Zorgpad Zwangerschapsdiabetes

Zorgpad Zwangerschapsdiabetes Zorgpad Zwangerschapsdiabetes Projectdossier kwaliteitsprijs Rode Kruis 2012 Verloskunde, endocrinologie, diëtiek, pediatrie O.L.Vrouwziekenhuis Aalst-Asse-Ninove natascha.deprez@olvz-aalst.be paul.van.crombrugge@olvz-aalst.be

Nadere informatie

- kiezen voor het gebruik van goede digitale informatiesystemen in de zorgpraktijk.

- kiezen voor het gebruik van goede digitale informatiesystemen in de zorgpraktijk. SAMENVATTING Het aantal mensen met een chronische aandoening neemt toe. Chronische aandoeningen leiden tot (ervaren) ongezondheid, tot beperkingen en vermindering van participatie in arbeid en in andere

Nadere informatie

De specialist en zijn/ haar team Het bedrijf met de werkgever, directe chef, collega,

De specialist en zijn/ haar team Het bedrijf met de werkgever, directe chef, collega, Pagina 4 Terugkeer naar werk voor mensen met een reumatische aandoening DEEL IV: Arbeidsongeschiktheid en re-integratie: wie is betrokken? Decuman Saskia, dienst voor uitkeringen, RIZIV In het 4de en laatste

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie programma s

Poliklinische revalidatie programma s Poliklinische revalidatie programma s Mensen met chronische pijnklachten van het bewegingsapparaat (rug, nek, schouder, knie) kunnen revalideren met behulp van gespecialiseerde revalidatieprogramma s.

Nadere informatie

Visie. Herstel of recovery visie: Geloof dat het zetten van stappen naar werk bijdraagt aan herstel en gezondheid van persoon in kwestie

Visie. Herstel of recovery visie: Geloof dat het zetten van stappen naar werk bijdraagt aan herstel en gezondheid van persoon in kwestie RIZIV GTB- VDAB Visie Herstel of recovery visie: Geloof dat het zetten van stappen naar werk bijdraagt aan herstel en gezondheid van persoon in kwestie 1. Historiek 1. Twee jaar pilootproject Samenwerking

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie programma s

Poliklinische revalidatie programma s Poliklinische revalidatie programma s Mensen met chronische pijn van het bewegingsapparaat (rug, nek, schouder, knie) kunnen revalideren met behulp van gespecialiseerde revalidatieprogramma s. Er is meer

Nadere informatie

STARTNOTITIE AMSTERDAMS NETWERK ONCOLOGISCHE ZORG IN DE EERSTE LIJN

STARTNOTITIE AMSTERDAMS NETWERK ONCOLOGISCHE ZORG IN DE EERSTE LIJN STARTNOTITIE AMSTERDAMS NETWERK ONCOLOGISCHE ZORG IN DE EERSTE LIJN Missie & visie Het Amsterdams Netwerk Oncologische Zorg (ANOZ) heeft de volgende visie: Patiënten met kanker krijgen een zo optimaal

Nadere informatie

Uw patiëntendossier en privacy

Uw patiëntendossier en privacy Uw patiëntendossier en privacy UZ Leuven werkt met één centraal dossier per patiënt, over alle specialisaties heen. Dit dossier is volledig elektronisch en bevat gegevens van artsen, verpleegkundigen en

Nadere informatie

Organisatie van de chronische zorg: een nieuwe aanpak nodig? Ontwikkeling van een position paper. Presenter : K. Van Week denvpk Heede 18 Maart 2013

Organisatie van de chronische zorg: een nieuwe aanpak nodig? Ontwikkeling van een position paper. Presenter : K. Van Week denvpk Heede 18 Maart 2013 Organisatie van de chronische zorg: een nieuwe aanpak nodig? Ontwikkeling van een position paper Editors: D. Paulus, K. Van den Heede, R. Mertens Presenter : K. Van Week denvpk Heede 18 Maart 2013 Position

Nadere informatie

ZO dichtbij Zorg & Onderwijs passend in de reguliere leeromgeving

ZO dichtbij Zorg & Onderwijs passend in de reguliere leeromgeving ZO dichtbij Zorg & Onderwijs passend in de reguliere leeromgeving Informatiegids voor ouders Wat kan ZO dichtbij voor u betekenen? Adelante ZO dichtbij versterkt het regulier onderwijs en ondersteunt leerlingen

Nadere informatie

O n c o l o g i s c h e f o l l o w - u p : k w a l i t e i t e n d o e l m a t i g h e i d g a a n h a n d i n h a n d

O n c o l o g i s c h e f o l l o w - u p : k w a l i t e i t e n d o e l m a t i g h e i d g a a n h a n d i n h a n d O n c o l o g i s c h e f o l l o w - u p : k w a l i t e i t e n d o e l m a t i g h e i d g a a n h a n d i n h a n d P I C A, 1 2 n o v e m b e r 2015 1 D i s c l o s u r e b e l a n g e n s p r e k

Nadere informatie

G.V.Basisschool Hamont-Lo

G.V.Basisschool Hamont-Lo G.V.Basisschool Hamont-Lo Zorg onze schooleigen visie op BREDE zorg Als school hebben we de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van iedere leerling. Dat is één van de pijlers van het

Nadere informatie

23/12/15. Doelstelling. Inleidende oefening: groepsgesprek. Casus Jan. Belangrijke personen in mijn reintegratietraject

23/12/15. Doelstelling. Inleidende oefening: groepsgesprek. Casus Jan. Belangrijke personen in mijn reintegratietraject Medefinanciering door Doelstelling Kennis verhogen omtrent wie allemaal betrokken is/kan zijn bij een re-integratie-traject Meer duidelijkheid m.b.t. rol en taken van deze personen Je kan dit vertalen

Nadere informatie

VSV-beleid Coördinerend Zorgverlener juli 2018 VSV. Werkgroep Coördinerend Zorgverlener. Opdracht

VSV-beleid Coördinerend Zorgverlener juli 2018 VSV. Werkgroep Coördinerend Zorgverlener. Opdracht VSV Werkgroep Coördinerend Zorgverlener 1. Opdracht Opdracht werkgroep Coördinerend Zorgverlener Opdracht Scope Opdrachtgevers Stel een format en werkwijze op voor een Coördinerend Zorgverlener in ons

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom in het MDCCP

Patiënteninformatie. Welkom in het MDCCP Patiënteninformatie Welkom in het MDCCP Inhoud Inhoud... 2 Welkom in het multidisciplinair centrum voor de behandeling van chronische pijn... 3 Het multidisciplinair centrum (MDCCP)... 4 Informatieve sessies...

Nadere informatie

Visie Preall Auteur: Kerngroep/MR januari 2016 Definitief 1.0

Visie Preall Auteur: Kerngroep/MR januari 2016 Definitief 1.0 Visie op integrale geboortezorg in Almere Aanleiding Met het verschijnen van het Stuurgroep rapport Een goed begin is de organisatie van de verloskundige zorg in Nederland in de aandacht komen te staan.

Nadere informatie

Overdracht van zorg aan de CVA-client naar de thuissituatie

Overdracht van zorg aan de CVA-client naar de thuissituatie Overdracht van zorg aan de CVA-client naar de thuissituatie Richtlijnen/afspraken met betrekking overdracht van de coördinatie van zorg naar de thuissituatie. Protocol thuiszorg, 1 december 2004 Opgesteld

Nadere informatie

7. Zorgtrajecten. Inleiding. suggestievragen

7. Zorgtrajecten. Inleiding. suggestievragen 7. Zorgtrajecten Inleiding Een zorgtraject beoogt een multidisciplinaire benadering van de chronisch zieke patiënt. De toepassing van een zorgtraject gaat echter gepaard met een aantal administratieve

Nadere informatie

Bewegingskansen via toegankelijke (preventieve) gezondheidszorg Jan Tessier

Bewegingskansen via toegankelijke (preventieve) gezondheidszorg Jan Tessier Bewegingskansen via toegankelijke (preventieve) gezondheidszorg Jan Tessier Wat als preventieve gezondheidszorg toegankelijk zou zijn voor iedereen? 1 Beweegprikkels en preventie Bewegen is essentieel:

Nadere informatie

We lichten de onderwerpen uit de kwaliteitsagenda hieronder verder toe.

We lichten de onderwerpen uit de kwaliteitsagenda hieronder verder toe. Kwaliteitsagenda Zorg Thuis 2016 Mensen met een kwetsbare gezondheid blijven langer zelfstandig thuis wonen. Dat kan alleen als zorg thuis goed geregeld is. Mensen hebben recht op maatwerk van goede kwaliteit

Nadere informatie

Functieprofiel van de Verpleegkundig consulent

Functieprofiel van de Verpleegkundig consulent Functieprofiel van de Verpleegkundig consulent Voorstel BVVS, juni 2018 1. Definitie... 2 2. Rollen... 2 2.1 Verantwoordelijk voor het zorgproces... 2 2.2 Communicator... 3 2.3 Samenwerker... 3 2.4 Professionele

Nadere informatie

De oplossing voor het opzetten van gestructureerde osteoporosezorg

De oplossing voor het opzetten van gestructureerde osteoporosezorg Osteoporosezorg in uw huisartsenpraktijk De oplossing voor het opzetten van gestructureerde osteoporosezorg Osteoporosezorg De ontwikkeling van osteoporose Osteoporose is in de loop van de laatste vijftien

Nadere informatie

BELEIDSNOTA ZORG NA KANKER IN BELGIË: UITDAGINGEN EN OPPORTUNITEITEN VOOR DE KOMENDE REGEERPERIODE

BELEIDSNOTA ZORG NA KANKER IN BELGIË: UITDAGINGEN EN OPPORTUNITEITEN VOOR DE KOMENDE REGEERPERIODE BELEIDSNOTA ZORG NA KANKER IN BELGIË: UITDAGINGEN EN OPPORTUNITEITEN VOOR DE KOMENDE REGEERPERIODE 1 I. Context De vroegere opsporing en de betere behandeling van kanker maken dat meer en meer patiënten

Nadere informatie

BESCHRIJVING ZORGPROCES

BESCHRIJVING ZORGPROCES BESCHRIJVING ZORGPROCES Transmurale Zorgbrug Vechtdal (TZB) van order naar tot en met de nazorg na ontslag door thuiszorg Versie 12-09-2017 V0.2 Inleiding Door de transmurale zorg brug Vechtdal het zorgproces

Nadere informatie

het werk na langdurige ziekte

het werk na langdurige ziekte TERUG in het ZADEL OPNIEUW aan het werk na langdurige ziekte Wat? Sinds januari 2017 zijn er nieuwe wettelijke regelingen om langdurig zieken terug aan het werk te helpen. In deze folder vind je de belangrijkste

Nadere informatie

Eerstelijnsgezondheidsconferentie

Eerstelijnsgezondheidsconferentie Beleidstraject (Vlaamse overheid) 2010: Conferentie eerstelijnszorg (11 december 2010) 2013 : Symposium eerstelijnsgezondheidszorg 2016 : 6 voorbereidende werkgroepen 2017 : Conferentie eerstelijnszorg

Nadere informatie

Samenvatting. Welk type zorg is PDL?

Samenvatting. Welk type zorg is PDL? Samenvatting In dit proefschrift is de zorgverlening volgens Passiviteiten Dagelijks Leven (PDL) beschreven. PDL wordt in toenemende mate toegepast in de Nederlandse en Vlaamse ouderenzorg en men ervaart

Nadere informatie

Startnotitie Amsterdams Netwerk Oncologische Zorg in de eerste lijn

Startnotitie Amsterdams Netwerk Oncologische Zorg in de eerste lijn Startnotitie Amsterdams Netwerk Oncologische Zorg in de eerste lijn Inleiding Sinds 2017 is een groep van zorgverleners vanuit de fysiotherapie, ergotherapie, diëtetiek en psychologie bezig met het oprichten

Nadere informatie

Procedure re-integratie langdurig zieken: stapsgewijs overzicht van reintegratietraject

Procedure re-integratie langdurig zieken: stapsgewijs overzicht van reintegratietraject Procedure re-integratie langdurig zieken: stapsgewijs overzicht van reintegratietraject Voorgeschiedenis De statistieken van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering liegen er niet om:

Nadere informatie

Stap voor stap in uw onderneming

Stap voor stap in uw onderneming Stap voor stap in uw onderneming Dr. Geert Premer (2017) Een re-integratietraject, wat is dat dan? Hoe langer een werknemer arbeidsongeschikt is, hoe moeilijker hij het heeft om terug aan de slag te gaan.

Nadere informatie

Over de lijnen heen. Daan Aeyels Departement maatschappelijke gezondheidszorg & eerstelijnszorg KU Leuven

Over de lijnen heen. Daan Aeyels Departement maatschappelijke gezondheidszorg & eerstelijnszorg KU Leuven Over de lijnen heen Daan Aeyels Departement maatschappelijke gezondheidszorg & eerstelijnszorg KU Leuven daan.aeyels@med.kuleuven.be @daanaeyels Romeo & Julia 1929: geboren 1943: oorlogswonde 1950: trouw

Nadere informatie

Betreft de visie van de thuiszorgsector rond opname en ontslag management

Betreft de visie van de thuiszorgsector rond opname en ontslag management Aan Van ons kenmerk Gent, Partners SEL zorgregio Gent SEL Zorgregio Gent 10 januari Betreft de visie van de thuiszorgsector rond opname en ontslag management Beste, In het kader van de werkgroep zorg rond

Nadere informatie

Medisch Farmaceutisch Overleg

Medisch Farmaceutisch Overleg Medisch Farmaceutisch Overleg Een MFO (medisch farmaceutisch overleg) wordt georganiseerd om de multidisciplinaire samenwerking tussen artsen en apothekers te stimuleren. Het belangrijkste doel is het

Nadere informatie

Een blauwdruk voor AYA zorg in Vlaanderen. Katrien Elpers Johan De Munter Hans Neefs Werkgroep AYA Zorg

Een blauwdruk voor AYA zorg in Vlaanderen. Katrien Elpers Johan De Munter Hans Neefs Werkgroep AYA Zorg Een blauwdruk voor AYA zorg in Vlaanderen Katrien Elpers Johan De Munter Hans Neefs Werkgroep AYA Zorg AYA Movement in Vlaanderen AYA Movement (2016) = samenwerking tussen AYA s, zorgverleners en Kom op

Nadere informatie

Zorgregio s uw toekomst?

Zorgregio s uw toekomst? Zorgregio s uw toekomst? Inhoud Vanwaar het nieuwe begrip Zorgregio? Wat behelst een proefproject? Wat is nu eigenlijk het doel van de zorgregio s? Is er behoefte aan een zorgregio? Waarom alle pijlen

Nadere informatie

Re-integratie na langdurige afwezigheid : rol van de Arbeidsgeneesheer. Code 32 25-10-2012 Dr. H. DUPREZ

Re-integratie na langdurige afwezigheid : rol van de Arbeidsgeneesheer. Code 32 25-10-2012 Dr. H. DUPREZ Re-integratie na langdurige afwezigheid : rol van de Arbeidsgeneesheer 1 Inhoud 1. Het wettelijke kader van de arbeidsgeneesheer 2. Huidige gang van zaken 3. Knelpunten en moeilijkheden 4. Besluit 2 1.

Nadere informatie

Voorstelling arbeidscoaching SaRA en het ZoWeZo-team

Voorstelling arbeidscoaching SaRA en het ZoWeZo-team Voorstelling arbeidscoaching SaRA en het ZoWeZo-team Kader Veel vraag naar samenwerking tussen gezondheidszorg en VDAB/GTB Past binnen functie 3: rehabilitatieteams die werken rond herstel en sociale inclusie,

Nadere informatie

Meerjarenplan KFTU

Meerjarenplan KFTU Samenvatting Meerjarenplan KFTU 2017-2022 Kinderfysiotherapie Uithoorn GHC Waterlinie Koningin Maximalaan 30 E 1421 LE Uithoorn Inleiding Dit is het Meerjarenplan 2017-2022 van Kinderfysiotherapie Uithoorn.

Nadere informatie

DWARSVERBINDINGEN OP MESONIVEAU

DWARSVERBINDINGEN OP MESONIVEAU DWARSVERBINDINGEN OP MESONIVEAU An Huygen Paul Heremans Netwerkdag chronische zorg Domus Medica 21 maart 2015 Opdracht van de overheid Zoveel mogelijk diverse kringen van zorgverstrekkers en eerstelijnsorganisaties

Nadere informatie

Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden

Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Drugsbeleid in de gevangenissen Who cares? We all care Opbouw Aanbod vandaag Analyse m.b.t. drugsbeleid in gevangenissen Lichtpunten Met focus op strategisch

Nadere informatie

Inwendige geneeskunde

Inwendige geneeskunde PATIËNTEN INFORMATIE Inwendige geneeskunde onthaalbrochure 2 Beste patiënt en familie, Van harte welkom op de afdeling inwendige geneeskunde (4 de verdieping) van het AZ Lokeren. Met deze brochure stellen

Nadere informatie

DOP DIGITAAL ONCO PLATFORM

DOP DIGITAAL ONCO PLATFORM DOP DIGITAAL ONCO PLATFORM Samenwerking tussen Universitair Ziekenhuis Gent VZW CoZo Vlaanderen Universitair Centrum voor Verpleegkunde en Vroedkunde Doelstellingen Educatie op maat aanbieden Een tijdige

Nadere informatie

Nieuwe richtlijnen diabetes

Nieuwe richtlijnen diabetes Nieuwe richtlijnen diabetes Nieuwe richtlijnen diabetes In de loop van 2016 zijn er verschillende nieuwe richtlijnen gecommuniceerd en sinds 1 mei 2018 gelden er opnieuw nieuwe regelgevingen niet eenvoudig

Nadere informatie

Informatie over materiële hulp voor veteranen, militaire dienstslachtoffers en hun relaties.

Informatie over materiële hulp voor veteranen, militaire dienstslachtoffers en hun relaties. Informatie over materiële hulp voor veteranen, militaire dienstslachtoffers en hun relaties. Veteranenloket is onderdeel van het Veteraneninstituut Inhoud Het Veteranenloket... 4 Meer over de zorgverlening...

Nadere informatie

Informatiebrochure ParkinsonNet

Informatiebrochure ParkinsonNet Informatiebrochure ParkinsonNet voor Zorgverleners Het ParkinsonNet concept wordt ondersteund door: 2 De ziekte van Parkinson De ziekte van Parkinson is een veel voorkomende en complexe aandoening. Parkinson

Nadere informatie

Oncologische revalidatie uw behandelprogramma bij Adelante

Oncologische revalidatie uw behandelprogramma bij Adelante Oncologische revalidatie uw behandelprogramma bij Adelante Voorwoord Oncologische revalidatie Iedereen is anders. Elke situatie is anders en elk herstelproces verloopt anders. Dat realiseren wij ons heel

Nadere informatie

STRESS- & BURN-OUT PREVENTIE

STRESS- & BURN-OUT PREVENTIE STRESS- & BURN-OUT PREVENTIE Stress en burn-out: voedingsbodem voor verzuim 4 Stress in cijfers: een harde realiteit 6 Onze aanpak 8 STAP 1 / Scan 10 STAP 2 / Advies 11 STAP 3 / Actie 12 Uitbreiding naar

Nadere informatie

Alliantie Regionale TopZorg. Drie ziekenhuizen werken samen aan topzorg in Gelderland

Alliantie Regionale TopZorg. Drie ziekenhuizen werken samen aan topzorg in Gelderland Alliantie Regionale TopZorg Drie ziekenhuizen werken samen aan topzorg in Gelderland Inhoud Alliantie Regionale TopZorg Drie ziekenhuizen werken samen aan topzorg in Gelderland De kwaliteitswinst van samenwerking

Nadere informatie

Re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers

Re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers PERSBERICHT DOOR KRIS PEETERS VICEPREMIER EN MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, CONSUMENTEN EN BELAST MET BUITENLANDSE HANDEL EN MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN VOLKSGEZONDHEID MAGGIE DE BLOCK Woensdag 23 november

Nadere informatie

RE-INTEGRATIETRAJECT VOOR ARBEIDSONGESCHIKTE WERKNEMERS EN WERKLOZEN

RE-INTEGRATIETRAJECT VOOR ARBEIDSONGESCHIKTE WERKNEMERS EN WERKLOZEN RE-INTEGRATIETRAJECT VOOR ARBEIDSONGESCHIKTE WERKNEMERS EN WERKLOZEN April 2018 Mensen met een chronische ziekte die een ziekte-uitkering ontvangen, maar die opnieuw aan de slag willen gaan, moeten goed

Nadere informatie

Instrument. Verzuimscan

Instrument. Verzuimscan Instrument Verzuimscan Verzuimscan The art of creating insights Zieke medewerkers kosten jouw organisatie veel geld. De gemiddelde duur van verzuim is 180 dagen en een verzuimdag kost voor organisaties

Nadere informatie

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID Functie 1 Activiteiten op het vlak van preventie; geestelijke gezondheidszorgpromotie; vroegdetectie, -interventie en -diagnosestelling

Nadere informatie

WERKHERVATTING NA EEN LANGDURIGE AFWEZIGHEID OM MEDISCHE REDENEN. Hilde De Man Preventieadviseur Psychosociale Aspecten Idewe

WERKHERVATTING NA EEN LANGDURIGE AFWEZIGHEID OM MEDISCHE REDENEN. Hilde De Man Preventieadviseur Psychosociale Aspecten Idewe WERKHERVATTING NA EEN LANGDURIGE AFWEZIGHEID OM MEDISCHE REDENEN Hilde De Man Preventieadviseur Psychosociale Aspecten Idewe WAAROM AANDACHT VOOR LANGDURIG VERZUIM? (1) Psychische stoornissen en musculoskeletale

Nadere informatie

Inhoud Plan van aanpak werkgroep Chronische Zorg... 2 Perifeer arterieel vaatlijden (PAV)... 2 Probleem... 2 Doel... 2 Doelgroep...

Inhoud Plan van aanpak werkgroep Chronische Zorg... 2 Perifeer arterieel vaatlijden (PAV)... 2 Probleem... 2 Doel... 2 Doelgroep... Inhoud Plan van aanpak werkgroep Chronische Zorg... 2 Perifeer arterieel vaatlijden (PAV)... 2 Probleem... 2 Doel... 2 Doelgroep... 2 Doelstelling/resultaat... 2 Knelpunten... 2 Plan van aanpak... 3 Bewaking

Nadere informatie

zorgvisie Heilige familie Lagere school

zorgvisie Heilige familie Lagere school zorgvisie Heilige familie Lagere school 1) Inleiding Onze school- en zorgvisie staat gesymboliseerd in ons schoollogo en in onze slogan sterk onderwijs, warme sfeer! : Ieder kind is van harte welkom in

Nadere informatie

Preventie door de eerstelijn van langdurige afwezigheid op het werk

Preventie door de eerstelijn van langdurige afwezigheid op het werk Preventie door de eerstelijn van langdurige afwezigheid op het werk dr. Inge Neyens & prof. dr. Chantal Van Audenhove (LUCAS KU Leuven) Met de steun van dr. Saskia Decuman & Dr. Patrick Verheijen (Kenniscentrum

Nadere informatie

REGIOHUIZEN Inleiding: Esther Van den Bossche (LMN Schelde-Rupel) Moderator: Dr. Stefan Teughels (LMN Turnhout)

REGIOHUIZEN Inleiding: Esther Van den Bossche (LMN Schelde-Rupel) Moderator: Dr. Stefan Teughels (LMN Turnhout) REGIOHUIZEN Inleiding: Esther Van den Bossche (LMN Schelde-Rupel) Moderator: Dr. Stefan Teughels (LMN Turnhout) in Vlaanderen 45 Netwerken 27 Waarom regiohuizen Zeer ruim aanbod aan paramedici Onduidelijk

Nadere informatie

Dienst Maatschappelijk Werk van het ziekenfonds

Dienst Maatschappelijk Werk van het ziekenfonds Dienst Maatschappelijk Werk van het ziekenfonds INHOUD Wat is de Dienst Maatschappelijk Werk en waarvoor kan je er terecht? 2 Directe hulp en ondersteuning 3 Langdurige begeleiding 4 Evaluatie van het

Nadere informatie

Gebruik van huisartsenzorg bij financieel kwetsbare welzijnszorggebruikers

Gebruik van huisartsenzorg bij financieel kwetsbare welzijnszorggebruikers Gebruik van huisartsenzorg bij financieel kwetsbare welzijnszorggebruikers Annelien Poppe Evelyn Verlinde Prof. dr. Sara Willems Prof. dr. Jan De Maeseneer Onderzoeksthema s Gezondheidstoestand van de

Nadere informatie

Hart- en vaatziekten Een chronische ziekte, een gezamenlijke zorg

Hart- en vaatziekten Een chronische ziekte, een gezamenlijke zorg Hart- en vaatziekten Een chronische ziekte, een gezamenlijke zorg Heldere afspraken over de manier waarop zorgverleners u helpen en ondersteunen bij uw chronische ziekte. Inleiding U hebt een hart- of

Nadere informatie

Netwerkevent

Netwerkevent Netwerkevent 27.06.2018 Titeltekst Interdisciplinair samenwerken Maatschappelijke trend Veranderingen die door de overheid in gang zijn gezet ( ) dat burgers een eigen verantwoordelijkheid dragen voor

Nadere informatie

Reflecties over de stand van zaken over case management thuis in België Jean Macq Thérèse Van Durme

Reflecties over de stand van zaken over case management thuis in België Jean Macq Thérèse Van Durme Reflecties over de stand van zaken over case management thuis in België Jean Macq Thérèse Van Durme Context Definitie van case management vanuit een benadering Top-down: bijv. zorgcoördinatie in het Waalse

Nadere informatie

KNMG-visie Zorg die werkt. René Héman 8 juni 2017

KNMG-visie Zorg die werkt. René Héman 8 juni 2017 KNMG-visie Zorg die werkt René Héman 8 juni 2017 Uitgangspunten en doelen Ontwikkeld voor en door artsen (NVAB, NVVG, GAV, Federatie Medisch Specialisten, LHV, NHG en KAMG) Arbeidsgerelateerde medische

Nadere informatie

STRESS- & BURN-OUT PREVENTIE

STRESS- & BURN-OUT PREVENTIE STRESS- & BURN-OUT PREVENTIE Stress en burn-out: voedingsbodem voor verzuim 4 Stress in cijfers: een harde realiteit 6 Onze aanpak 8 STAP 1 / Scan 10 STAP 2 / Advies 11 STAP 3 / Actie 12 Uitbreiding naar

Nadere informatie

Samenwerkingsverband GGZ De Vlaamse Ardennen

Samenwerkingsverband GGZ De Vlaamse Ardennen Initiatief Beschut Wonen Samenwerkingsverband GGZ De Vlaamse Ardennen Samenwerkingsverband GGZ De Vlaamse Ardennen MISSIE Herstelgeoriënteerde begeleiding en ondersteuning aan personen met psychosociale

Nadere informatie

Beleidsdocument 2012-2016

Beleidsdocument 2012-2016 Beleidsdocument 2012-2016 uw zorg, onze zorg Inhoudsopgave 1. Voorwoord...3 2. Zorggroep de Bevelanden...4 3. Waar staat Zorggroep de Bevelanden voor (Missie, Visie en Doelstellingen)...4 4. Uitwerking:

Nadere informatie

Bepaal je koers met het Zelfmanagementkompas. zelf. management

Bepaal je koers met het Zelfmanagementkompas. zelf. management Bepaal je koers met het Zelfmanagementkompas zelf management Bepaal je koers met het Zelfmanagementkompas Patiënten helpen zelf regie te voeren over hun gezondheid. Dat is waar zelfmanagementondersteuning

Nadere informatie

Zorg om talent: van inzicht naar implementatie

Zorg om talent: van inzicht naar implementatie Zorg om talent: van inzicht naar implementatie Johan Hellings voorzitter Zorgvernieuwingsplatform ViA Ronde Tafel, Brussel, 18 februari 2013 Flanders Care Bredere kader = Gekaderd in doorbraak warme samenleving

Nadere informatie

Zorginnovatie bij CZ

Zorginnovatie bij CZ Zorginnovatie bij CZ Het zorglandschap verandert snel, innovatie is nodig CZ groep wil de zorg nu en op lange termijn breed toegankelijk, goed en betaalbaar houden. Wij voelen een grote verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Richtlijn alcohol screening door en voor arbeidsgeneesheren Lode Godderis 1,3 Marie-Claire Lambrechts 1,2

Richtlijn alcohol screening door en voor arbeidsgeneesheren Lode Godderis 1,3 Marie-Claire Lambrechts 1,2 Richtlijn alcohol screening door en voor arbeidsgeneesheren Lode Godderis 1,3 Marie-Claire Lambrechts 1,2 1 KU Leuven, Centrum Omgeving en Gezondheid; 2 Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs

Nadere informatie

GVT-team. Gespecialiseerde Verpleging

GVT-team. Gespecialiseerde Verpleging GVT-team Gespecialiseerde Verpleging Gespecialiseerde Verpleging: liever thuis dan in het ziekenhuis Infuus inbrengen, pijnbestrijding De Gespecialiseerde Verpleging Thuiszorgtechnologie van Cordaan- Thuiszorg

Nadere informatie

Voorstel van resolutie tot verbetering van de situatie Van de chronische zieken. (ingediend door Maggie De Block) TOELICHTING

Voorstel van resolutie tot verbetering van de situatie Van de chronische zieken. (ingediend door Maggie De Block) TOELICHTING Voorstel van resolutie tot verbetering van de situatie Van de chronische zieken (ingediend door Maggie De Block) TOELICHTING Het regeerakkoord wijdt een paragraaf aan de noodzakelijke maatregelen voor

Nadere informatie

Diabetes. jouw thuisverpleging. onze expertise.

Diabetes. jouw thuisverpleging. onze expertise. Diabetes jouw thuisverpleging. onze expertise. Diabetes... en nu? Diabetes is een chronische aandoening die hoe langer hoe meer Belgen treft. Een gezonde levensstijl is de beste preventie tegen uitbreiding

Nadere informatie

Verpleging als integrator

Verpleging als integrator Verpleging als integrator Hendrik Van Gansbeke Algemeen Coördinator, Wit-Gele Kruis van Vlaanderen 22/05/2017 Wit-Gele Kruis van Vlaanderen 1 Inhoudstafel 1. Voorstelling Wit-Gele Kruis 2. Rollen binnen

Nadere informatie

BeweegKuur. Algemene informatie

BeweegKuur. Algemene informatie BeweegKuur Algemene informatie De BeweegKuur is met subsidie van het ministerie van VWS ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, in samenwerking met veel partners in de gezondheidszorg.

Nadere informatie

Veranderforum. Eerstelijnszone. Veurne (tijdelijke naam)

Veranderforum. Eerstelijnszone. Veurne (tijdelijke naam) Veranderforum Eerstelijnszone Veurne (tijdelijke naam) Verwelkoming Stand van zaken Sam s Verhaal Eerstelijnsconferentie (2017) Beleidsvisie omtrent Persoon met een zorgvraag (PZOV) Staat centraal Meer

Nadere informatie

Oncologisch Centrum Strategische doelstellingen ONCOLOGISCH CENTRUM ONCOLOGISCH HANDBOEK DEEL 1

Oncologisch Centrum Strategische doelstellingen ONCOLOGISCH CENTRUM ONCOLOGISCH HANDBOEK DEEL 1 Oncologisch Centrum Strategische doelstellingen ONCOLOGISCH CENTRUM ONCOLOGISCH HANDBOEK DEEL 1 OH_OC_deel 1_2017-2018 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Doelstellingen... 4 Het belang van het Oncologische Centrum

Nadere informatie

Poliklinische behandeling

Poliklinische behandeling Poliklinische behandeling Ouderen Poliklinische behandeling Introductie Mondriaan Ouderen is een onderdeel van Mondriaan. We verlenen hulp aan mensen van 65 jaar en ouder, die behoefte hebben aan behandeling,

Nadere informatie