Economisch perspectief

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Economisch perspectief"

Transcriptie

1 Geachte aanwezigen, Plezierig is het om te zien dat u na een aantal jaren van afwezigheid, omdat we uit bezuinigingsreden de Nieuwjaarsreceptie hadden afgeschaft, toch weer aanwezig bent in het gemeentehuis. Dit jaar komt er eind dit jaar een einde aan de zelfstandigheid van onze fraaie gemeente Ferwerderadiel en gaan wij met Kollummerland c.a en met Dongeradeel over naar de nieuwe gemeente Noardeast Fryslân. Natuurlijk geeft zo n moment aanleiding om hier bij stil te staan. Aan een gemeente die ruim 500 jaar als zelfstandige bestuurlijke eenheid heeft bestaan komt dan een einde. Vanavond hebben we de laatste Nieuwjaarsreceptie van de zelfstandige gemeente Ferwerderadiel. Dat geeft zeker aanleiding tot gemengde gevoelens,maar life goes on! Het afgelopen jaar In januari van dit jaar hebben wij aandacht besteed aan behoorlijk veel onderwerpen. Voor zover deze niet specifiek op de agenda van de commissie of de raad stonden hebben wij als college getracht om de raads-en commissieleden zo goed mogelijk op de hoogte te houden van actuele ontwikkelingen. Het commissie agendapunt uit de portefeuille van... is in ieder geval succesvol geweest. Op 26 januari 2017 begonnen wij in de raadscommissie met het principeverzoek om mee te werken aan de bestemmingsplanprocedure voor het realiseren van zonnepanelen op het perceel van de Ljouwerterdyk 9 in Hallum. Op 9 februari 2017 was de eerste raadsvergadering van het jaar. Naast de kaderbrief van de Veiligheidsregio Fryslân was er ook ruimte voor een lastenverlichting van de afvalstoffenheffing en spraken we over de rijksbijdrage voor een explosieven onderzoek voor het project gemaal Vijfhuizen. De raad stelde eveneens het bestemmingsplan Gedempte Haven 53 e.o. vast. Op 16 februari spraken we in de raadscommissie over het digitale zorgloket naar aanleiding van een presentatie van Margo Kouwenhoven en werden de schriftelijke vragen over de verplaatsing van loonbedrijf De Vries beantwoord.

2 Ook bogen we ons over het toegangspad naar het bijzondere museum Ruud Wiersma, welk onderwerp nu nog steeds de aandacht heeft. In maart vond eveneens een belangrijke vergadering plaats. De raad stelde toen het herindelingsadvies Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. vast. De directe reden waarom wij thans de laatste nieuwjaarsreceptie hebben. Tevens werd toen gesproken over het advies draagvlaktoetsing Bruisend Hart Hallum. Tevens werd het voorstel over de Preventienota jeugd in het sociaal domein DDFK en werd de algemene voorziening voor een schoon huis door de raad vast gesteld. In de raadsvergadering van april bogen we ons over de ontwerpbegroting van de FUMO en stelde de raad een wijziging vast van de APV. Tevens stelde de raad ten behoeve van de onderwijshuisvesting CBS Aasterage te Marrum een bedrag beschikbaar van , euro. De werkzaamheden zijn inmiddels uitgevoerd en de school staat er weer goed bij. Ook werd het voorontwerp bestemmingsplan Brede school Hegebeintumerdyk, waardoor de bouw van het nieuwe Dockinga College wederom een stap dichterbij is gekomen, besproken in de raadscommissie. In juni sprak de raadscommissie over de centrumregeling sociaal domein Fryslân, het ontwerp bestemmingsplan Blije-Zwarteweg, de begroting 2018 en de rekening 2016 van NEF en werd de verordening participatieraad Sociaal domein vastgesteld. Tevens werd de verdeling van het saldo van de jaarrekening 2016 vastgesteld. Op 6 juli 2017 werd de perspectiefnota door de raad akkoord bevonden. Hierdoor werd mede dankzij onze bestuurlijke partners in DFK verband letterlijk een financieel perspectief voor het MFC Burdaard geschetst alsmede voor de rondweg bij Wânswert. Ook oordeelde de raad positief over het Frysk Taalbelied in DDFK verband. Tevens werd het bestemmingsplan Burdaard- Jislumerdyk/Schoolstraat vastgesteld. En gaf men goedkeuring aan de statutenwijziging van de stichting Radius en Fier.

3 Overigens is die fusie nog steeds in een impasse. Het wordt de hoogste tijd dat daar eens met een open mind naar wordt gekeken, want een oplossing moet er komen voordat er ongewenst scholen dicht gaan. Op 9 November jl. stelde de raad de begroting vast, waarbij het vaststellen van de perspectiefnota in DFK verband een duidelijke rol speelde. Daardoor konden er geen amendementen worden aangenomen en alleen sprake kon zijn van moties. De raad, verstandig als meestal,beperkte zich tot een motie welke werd geplaatst op de wensenlijst DFK, inhoudende er voor de toekomst naar te streven een daadwerkelijke brede school tot stand te brengen op de plaats waar ook het Dockinga College nabij de sporthal zal worden gebouwd. Op 16 november vond andermaal een vergadering plaats daarin stelde de raad het bestemmingsplan voor de realisering van het nieuwe Dockinga college vast. Tijdens de laatste raadsvergadering van het jaar stemde de raad in met het voorstel, de gemeenschappelijke regeling NEF aan te passen, de aankoop van hulpmiddelen met de overige partners te harmoniseren en in te stemmen met het reddingsplan voor het MFC in Burdaard. De toekomst Als bestuurlijk zelfstandige gemeente is er nu nog een jaar te gaan. In het komend jaar zullen alle inspanningen er op moeten worden gericht de overgang zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. Ons college maar ook onze raad zijn van oordeel dat zowel de oostelijke vleugel als de westelijke vleugel qua directe dienstverlening evenwichtig zal moeten worden vorm gegeven, hetgeen duidelijk zal moeten blijken uit het fysiek aanwezig zijn van de nieuwe gemeente. Naast het feit, dat het duidelijk is dat de stad in de nieuwe gemeente het toekomstig bestuurlijk centrum zal worden en er inmiddels in DFK-stuurgroepverband is besloten om de raadsvergaderingen in 2019 in het gemeentehuis in Kollum te laten plaats vinden is het toekomstig gebruik van het raadhuis van Ferwert nog onzeker. Het is de bedoeling om hierover besluiten te nemen na het formuleren van het

4 gebiedsgericht beleid. Ons college kan daar maar moeilijk mee leven. Wij zijn van oordeel dat bij het gebiedsgericht werken de ambtenaren maar ook de bestuurders fysiek in het gebied aanwezig dienen te zijn. Daarnaast kunnen ook commissievergaderingen heel goed in het raadhuis van Ferwerderadiel gehouden worden. Want dat er raadscommissies zullen komen staat voor ons college vast. Op die manier is er evenwicht zowel qua bezetting als ook op het gebied van bestuurlijke en ambtelijke aanwezigheid in het totale gebied van de nieuwe gemeente. Daarnaast kan worden bekeken of er naast deze belangrijke functie ook andere organisaties van het gemeentehuis gebruik kunnen maken. Laten wij niet vergeten dat wij als heringedeelde gemeente voor een behoorlijke opgave staan. Uit onderzoek van het COELO is immers gebleken dat na herindeling de afstand tot de burger groter wordt, de kosten 10 tot 20 procent hoger en blijkens een recent gehouden onderzoek de service verlening niet echt beter wordt.het is aan de bestuurders van Noardeast Fryslân en de ambtelijke organisatie aan te tonen dat deze uitkomst voor deze nieuwe gemeente niet op gaat. Economisch perspectief Het gaat goed met de economie in Nederland. De huizenprijzen stijgen in een aantal delen van ons land de pan uit. Gevolg is dat jonge starters op de woningmarkt het heel moeilijk hebben. Wij staan in Sem-Anno verband voor de taak om onze vertaling naar een verbeterde economie voor ons gebied eveneens waar te maken. Natuurlijk zijn we blij met de subsidies,welke voortvloeien uit de status van krimpgebied. Maar de randstad heeft het verhaal al weer klaar. Er moeten weer een aantal van tot woningen in de Randstad worden bij gebouwd. Volgens de voorzitter van Bouwend Nederland is vanwege het ruimtegebrek een oplossing om dan maar in de hoogte te bouwen en de woningen te stapelen, aldus Maxime Verhagen in de Telegraaf van donderdag 28 december Dat betekent dus ook een flink aantal auto s voor het vervoer er bij. Of de verkeerscongestie aldaar al niet groot genoeg is.

5 Het meeste van die toekomstige woningen moet worden aangesloten op de bestaande wegen-en rail infra structuur, welke het nu al vaak niet aan kan. Tijdens de uitzending van Buitenhof van afgelopen zondag was het al niet anders. De stad moet maar groeien, modellen als Sao Paulo worden gepresenteerd met als oplossingen die voor een groot deel nog moeten worden ontwikkeld. De vraag is dan wel wat gebeurt er met het platteland? Onze opgave is om dit probleem nog eens goed voor het voetlicht te brengen bij regering en parlement. Dit tezamen met de andere krimpgebieden in Nederland. Want daar is nog voldoende uitbreiding voor extra bedrijfsterrein en ruimte voor woningbouw. Er moet dus niet in de hoogte worden gebouwd waardoor de problemen van de verkeerscongestie en ook van het openbaar vervoer alleen maar groter worden maar in de breedte via uitbreiding in die gebieden waar het nog wel kan. Zoals bijvoorbeeld in de nationale krimpgebieden. Gelden daarvoor ook de varianten van experimenteel bestuur, de ontwikkeling van de zelfstandig sturende auto en slimme straatverlichting. Kortom is er naast de Smart City ook een smart platteland in 2050? De regering zou eens in moeten zetten op het verminderen van de vennootschapsbelasting met bijvoorbeeld een korting van 50% in krimpgebieden gedurende een periode van 7 jaar indien men zich aldaar als bedrijf wil vestigen. Voor de werknemers van die bedrijven, maar ook voor anderen die intreden op de woningmarkt zou wederom een premiestelsel, zoals in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw moeten worden ingevoerd voor alleen de krimpgebieden. De resultaten hiervan leveren op extra werkgelegenheid en een dempende werking op de krimp in deze gebieden. Daarnaast wordt ook de Randstad minder belast. Dat zou pas echt getuigen van economisch beleid. Ook de provincies zouden op die manier de gemeenten daarin kunnen steunen. Voor de staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keizer is er dus werk aan de winkel. Voorheen was er in een maandblad een rubriek: Vraag het aan Mona. De briefschrijver kreeg altijd antwoord, dus de staatsecretaris zal ons dus ook in dit geval voorzien van een antwoord en hopelijk gebeurt dat ook in dit geval, hoewel ik wel het idee heb dat we

6 daarbij tezamen met de andere krimpgebieden, heel hard zullen moeten lobbyen en niet alleen met vertegenwoordigers van de departementen maar ook met de woordvoerders uit de Tweede Kamer. Belangrijk is ook dat wij aandacht houden voor de bedrijven, veelal MKB-bedrijven, die hier in dit gebied al aanwezig zijn en iedere dag zorgen voor de nodige werkgelegenheid. Ook voor die bedrijven geldt bij een vraag aan de gemeentelijke overheid het adagium: Ja, mits... En niet: Nee, tenzij... Het is fijn om te weten dat onze DDFK- organisatie zich wil inspannen om alle rekeningen van het bedrijfsleven op tijd te betalen. Ontwikkelingen in de recreatie en onderwijs Zoals eerder gesteld konden we in de laatste maand van het afgelopen jaar nog een goede zaak voor de gemeente afronden met de verkoop van de 14 kavels voor permanente woningbouw in Burdaard. Daarbij is tevens een goede basis gelegd, na de eerste fase van het plan, voor de volgende fase van het recreatiepark te Burdaard. Nog deze maand zullen daar verder besprekingen over plaats vinden. Ook zal de raadscommissie in het eerste kwartaal van dit jaar over de voortgang van de realisering van het nieuwe Dockinga College worden geïnformeerd. Voorts zullen we er met elkaar voor moeten zorgen dat ook de ontwikkeling van de waddenkust in de nieuwe gemeente doorgang vindt. Het blijft een merkwaardig gegeven dat de Waddenzee de werelderfgoed status heeft, tevens is verkozen tot mooiste natuurgebied van Nederland, maar dat jonge mensen wegtrekken uit het gebied als gevolg van de eerder genoemde krimp. Het is dan in mijn ogen van belang om die projecten die we met elkaar in noordelijk verband hebben gerealiseerd om die goed voor het voetlicht te brengen en te vermarkten. Ook de Noordelijke Elfsteden Vaarroute hoort daar nog steeds bij. Daarbij geeft het gegeven dat Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa is ook voor Noordoost Fryslân een goede mogelijkheid om hierop mee te liften. Voorbeelden als de terp van Blije, Holwerd aan zee en de pier en strand bij Wierum zijn kansen die we moeten benutten.

7 Daarbij is het wenselijk dat we dergelijke projecten binnen redelijke termijn uitvoeren, anders verliezen we het draagvlak bij de bevolking. Het is daarom ook geweldig dat in 2018 De aanleg van het gemaal Vijfhuizen zal worden afgerond en dat ook het project Doniaweg uitzicht verkrijgt op de finish. Openbare orde en veiligheid Ferwerderadiel is gelukkig nog steeds een hele veilige gemeente. De nieuwe gemeente Noardeast Fryslân zal eveneens tot die categorie behoren. Toch zullen we in de nieuwe situatie er ook voor moeten waken dat de politie voldoende capaciteit houdt, weliswaar hebben dan een gemeente met zo n inwoners, het is wel een zeer uitgestrekt gebied van de Hallumerhoek in het westen tot de grens met de provincie Groningen in het oosten en de stelling dat criminaliteit alleen in het stedelijk gebied zit is allang achterhaald. Bestrijding van criminaliteit blijft een belangrijke taak. Vaak hebben daden van criminaliteit gevolgen voor de openbare orde en het gevoel van veiligheid. Daarom dient bestrijding hiervan prioriteit te houden, waarbij ook het afpak zo u wilt kaalplukbeleid te worden geïntensiveerd, door bijvoorbeeld de opbrengst van in beslagname rechtstreeks te laten toevloeien naar de politie en bijvoorbeeld in beslag genomen snelle auto s als politiewagens in te zetten voor de dienst. In vele gevallen zal dat de aanrijtijden positief beïnvloeden. In de Verenigde Staten schijnt men dat al vele jaren te doen! Geachte aanwezigen ik heb in deze speech geprobeerd een overgang te maken tussen wat was, te weten een geweldige gemeente Ferwerderadiel naar de nieuwe gemeente, welke meer moet zijn dan een optelsom van de drie oude gemeenten, dit in een goede samenwerking met de gemeente Dantumadiel, met wie wij als goede partner op een betrouwbare en zakelijke wijze zullen moeten gaan samenwerken. Ik spreek dan ook de wens uit dat wij het komende jaar mogen werken onder de zegen van onze Heer. Ik dank u voor uw aandacht.

8

B&W-vergadering d.d. 30 juni 2015 Besluitenlijst van de agendastukken

B&W-vergadering d.d. 30 juni 2015 Besluitenlijst van de agendastukken B&W-vergadering d.d. 30 juni 2015 Besluitenlijst van de agendastukken Nr. Voorstel, advies en beslissing Afdoening 1. Besluitenlijst van de bespreekstukken van 23 juni 2015. Secr. Vastgesteld. 2. Besluitenlijst

Nadere informatie

Agendapunt: 11. No. 53/ 15. Dokkum, 29 september ONDERWERP: Ontwerpbegroting 2016 GR DDFK gemeenten. SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad,

Agendapunt: 11. No. 53/ 15. Dokkum, 29 september ONDERWERP: Ontwerpbegroting 2016 GR DDFK gemeenten. SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad, Agendapunt: 11. No. 53/ 15 Dokkum, 29 september 2015. ONDERWERP: Ontwerpbegroting 2016 GR DDFK gemeenten SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad, INHOUDELIJKE TOELICHTING (waaronder beoogde doelen en/of maatschappelijke

Nadere informatie

2. Vaststelling besluitenlijst en lijst van te paraferen stukken en de vertrouwelijke lijst van te paraferen stukken van 12 mei 2015.

2. Vaststelling besluitenlijst en lijst van te paraferen stukken en de vertrouwelijke lijst van te paraferen stukken van 12 mei 2015. Agenda Periode: april 2014 april 2018 Nummer: 50 Datum en tijd: Plaats: Aanwezig: dinsdag 19 mei 2015, 09.00 uur Gemeentehuis Damwâld, Benw-kamer vergadering van burgemeester en wethouders burgemeester

Nadere informatie

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL. Notitie Bestuurlijke toekomst gemeente Leeuwarderadeel Met Leeuwarden naar 2018

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL. Notitie Bestuurlijke toekomst gemeente Leeuwarderadeel Met Leeuwarden naar 2018 GEMEENTE LEEUWARDERADEEL Notitie Bestuurlijke toekomst gemeente Leeuwarderadeel Met Leeuwarden naar 2018 Versie 1.0 28/02/2013 Inleiding: In de gemeenteraadsvergadering van 14 februari 2013 heeft de gemeenteraad

Nadere informatie

Agenda Netwerk Noordoost

Agenda Netwerk Noordoost Agenda Netwerk Noordoost Supplement Ferwerderadiel -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Wy wurkje mei oan e takomst fan Noardeast

Nadere informatie

Een toekomst voor beschermde dorpsgezichten. Sytske Raap

Een toekomst voor beschermde dorpsgezichten. Sytske Raap Een toekomst voor beschermde dorpsgezichten Sytske Raap Stelling 1 Krimp is een probleem Stelling 2 De aanpak van krimp kost veel geld Stelling 3 Gemeenten moeten regierol op zich nemen om burgers te bewegen

Nadere informatie

B&W-vergadering d.d. 17 maart 2015 Besluitenlijst van de agendastukken

B&W-vergadering d.d. 17 maart 2015 Besluitenlijst van de agendastukken B&W-vergadering d.d. 17 maart 2015 Besluitenlijst van de agendastukken Nr. Voorstel, advies en beslissing Afdoening 1. Besluitenlijst van de bespreekstukken van 10 maart 2015. Secr. Vastgesteld. 2. Besluitenlijst

Nadere informatie

Sector : I Nr. : 10/63.13 Onderwerp : Gemeenschappelijke regeling Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân

Sector : I Nr. : 10/63.13 Onderwerp : Gemeenschappelijke regeling Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân AAN: De raad van de gemeente Ferwerderadiel Sector : I Nr. : 10/63.13 Onderwerp : Gemeenschappelijke regeling Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân Ferwert, 11 december 2013 Op meerdere

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Agendapunt: 10 No. 77/ 15. Dokkum, 8 december ONDERWERP: ANNO II SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad,

Agendapunt: 10 No. 77/ 15. Dokkum, 8 december ONDERWERP: ANNO II SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad, Agendapunt: 10 No. 77/ 15. Dokkum, 8 december 2015. ONDERWERP: ANNO II SAMENVATTING: Op 31 december 2015 eindigt de eerste samenwerkingsperiode van Netwerk Noordoost. De samenwerkende partners binnen dit

Nadere informatie

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 24 mei 2011 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 24 mei 2011 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 24 mei 2011 Corr. nr.: 2011.06434 Onderwerp : Voorstel tot instemming met de begroting 2012 van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Nadere informatie

Nr. 7. Vergadering: 9 juli 2019 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 24 september 2019

Nr. 7. Vergadering: 9 juli 2019 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 24 september 2019 1 Nr. 7. Vergadering: 9 juli 2019 Onderwerp: Aanwezig: De heer J.B. Wassink, voorzitter raad Mevrouw N.E. de Vries, loco-griffier Mevrouw C. Oosterbaan, PvdA Mevrouw M. Spanjer-Ramaker, PvdA De heer J.

Nadere informatie

n7ofx)pmerkingen kunt u telefonisch contact opnemen met de heer D. Kroes tel. hnail

n7ofx)pmerkingen kunt u telefonisch contact opnemen met de heer D. Kroes tel. hnail Provinsje Fryslän [0-3 JUL 2017 Provincie Fryslän t.a.v. het college van Gedeputeerde Staten Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden Ons adres: Ons telefoonnr: Ons whatsapp nr: Ons e-mailadres: Ons kenmerk: Behandeld

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VERGADERING BESTUUR NOORDELIJK BELASTINGKANTOOR D.D 3 december 2018, aanvang uur

BESLUITENLIJST VERGADERING BESTUUR NOORDELIJK BELASTINGKANTOOR D.D 3 december 2018, aanvang uur 1. Opening en vaststellen agenda De voorzitter opent de vergadering. Allereerst staat hij stil bij het feit dat het laatste bestuursvergadering is van de heer Schroor vanwege het feit dat hij stopt als

Nadere informatie

1. Huidige aandelenverhouding en verliesbijdrage

1. Huidige aandelenverhouding en verliesbijdrage 11 november 2003 Nr. 2003-19.448, EZ Nummer 38/2003 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen inzake aandelenoverdracht en baanverlenging van Groningen Airport Eelde N.V.

Nadere informatie

Speeches Johannes Kramer t.b.v. de opening streekhûs Noardeast Fryslân op 5 november 2012

Speeches Johannes Kramer t.b.v. de opening streekhûs Noardeast Fryslân op 5 november 2012 Speeches Johannes Kramer t.b.v. de opening streekhûs Noardeast Fryslân op 5 november 2012 Johannes Kramer welkom en opening bijeenkomst Als gebiedsgedeputeerde van Noordoost Fryslân wil ik u, mede namens

Nadere informatie

Griffier Nr : 06/27.13. Onderwerp: Definitief standpunt aangaande de bestuurlijke toekomst van Ferwerderadiel. Ferwert, 6 juni 2013

Griffier Nr : 06/27.13. Onderwerp: Definitief standpunt aangaande de bestuurlijke toekomst van Ferwerderadiel. Ferwert, 6 juni 2013 AAN: de raad van de gemeente Ferwerderadiel Griffier Nr : 06/27.13. Onderwerp: Definitief standpunt aangaande de bestuurlijke toekomst van Ferwerderadiel Ferwert, 6 juni 2013 Inleiding In het jaar 2012

Nadere informatie

Onderwerp Wijzigingen Algemene plaatselijke verordening (Apv) Tytsjerksteradiel

Onderwerp Wijzigingen Algemene plaatselijke verordening (Apv) Tytsjerksteradiel Raadsvoorstel Vergadering : 16 maart 2017 Agendapunt : 12 Status : Besluitvormend Programma : (2) Openbare orde en veiligheid Portefeuillehouder : L.J. Gebben Behandelend ambt. : Hannah Bouma E-mail :

Nadere informatie

Noordoost Fryslân Maakt Verschil!

Noordoost Fryslân Maakt Verschil! Noordoost Fryslân Maakt Verschil! Marga Waanders - 26 januari 2017 Netwerk Noordoost Gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollumerland c.a. en Tytsjerksteradiel, de provincie

Nadere informatie

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Aan de Raadscommissie Agendapunt: 5 Onderwerp: Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Kenmerk: Status: VROM - Ruimtelijke Ordening / FK Informerend Kollum, 11 januari 2011 Samenvatting

Nadere informatie

B&W-vergadering 6 november 2012

B&W-vergadering 6 november 2012 B&W-vergadering 6 november 2012 Besluitenlijst van de agendastukken Nr. Voorstel, advies en beslissing Afdoening 1. Besluitenlijst van de bespreekstukken van 30 oktober Vastgesteld. 2. Besluitenlijst van

Nadere informatie

De voorzitter van de raad van de gemeente Terschelling roept de leden van de raad op tot het houden van een openbare vergadering op:

De voorzitter van de raad van de gemeente Terschelling roept de leden van de raad op tot het houden van een openbare vergadering op: Agenda Raad De voorzitter van de raad van de gemeente Terschelling roept de leden van de raad op tot het houden van een openbare vergadering op: Dinsdag 24 november 2015, aanvang 19.30 uur in de raadzaal

Nadere informatie

Plan van Aanpak & inventarisatie. Programma Friese Waddenkust

Plan van Aanpak & inventarisatie. Programma Friese Waddenkust Plan van Aanpak & inventarisatie Oktober 2018 Over het Plan van Aanpak Het heeft als doel zowel de vele bestaande initiatieven als nieuwe ideeën en plannen langs de Friese waddenkust samen te laten bijdragen

Nadere informatie

De voorzitter van de commissie van de gemeente Terschelling roept de leden van de commissie op tot het houden van een openbare vergadering op:

De voorzitter van de commissie van de gemeente Terschelling roept de leden van de commissie op tot het houden van een openbare vergadering op: Agenda De voorzitter van de commissie van de gemeente Terschelling roept de leden van de commissie op tot het houden van een openbare vergadering op: Dinsdag 3 november 2015 aanvang 19.30 uur in de raadzaal

Nadere informatie

Uitvoeringsstrategie Bunnik. Communicatie in vogelvlucht

Uitvoeringsstrategie Bunnik. Communicatie in vogelvlucht Uitvoeringsstrategie Bunnik Communicatie in vogelvlucht 8 maart 2018 Onze gemeente Bunnik met de drie verschillende dorpen Bunnik, Odijk en Werkhoven, is prachtig gelegen langs de Kromme Rijn in het groen

Nadere informatie

WIJZIGINGSBESLUIT GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING VEILIGHEIDSREGIO FRYSLÂN

WIJZIGINGSBESLUIT GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING VEILIGHEIDSREGIO FRYSLÂN WIJZIGINGSBESLUIT GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING VEILIGHEIDSREGIO FRYSLÂN Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente. ; gelezen het voorstel het algemeen bestuur van Veiligheidsregio Fryslân

Nadere informatie

2. Vaststelling besluitenlijst, lijst van te paraferen stukken en vertrouwelijke lijst van te paraferen stukken van 1 december 2015

2. Vaststelling besluitenlijst, lijst van te paraferen stukken en vertrouwelijke lijst van te paraferen stukken van 1 december 2015 Agenda gewijzigd Periode: april 2014 april 2018 Nummer: 75 Datum en tijd: Plaats: Aanwezig: dinsdag 8 december 2015, 09.00 uur Gemeentehuis Damwâld, Benw-kamer vergadering van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 maart 2017. De heer G. Polinder, raadslid namens de SGP-fractie, is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

COLLEGEBERICHT AAN DE RAAD Van : Burgemeester en Wethouders Reg. nr. : 4533853 Aan : Gemeenteraad Datum : 06-11-2013 Portefeuillehouder : B.J. Lubbinge, van Eijk, v. Muilekom ONDERWERP Planning programma

Nadere informatie

Besluitenlijst gemeenteraad Hengelo Ov. Pag. 1

Besluitenlijst gemeenteraad Hengelo Ov. Pag. 1 Besluitenlijst gemeenteraad Hengelo Ov. Pag. 1 VERGADERING D.D. 26-02-2013 AGENDAPUNT B1 REG.NR. 12G201670 PORTH./SECTOR Lievers Wijziging CAR-UWO per 1 januari 2013 ten behoeve van het personeel van de

Nadere informatie

Centrumregeling samenwerking DDFK-gemeenten en Leeuwarden

Centrumregeling samenwerking DDFK-gemeenten en Leeuwarden Centrumregeling samenwerking DDFK-gemeenten en Leeuwarden Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leeuwarden en het Dagelijks Bestuur van de Gemeenschappelijke regeling DDFK-gemeenten,

Nadere informatie

Programma : (2) Openbare Orde en Veiligheid en (6) Welzijn Portefeuillehouder : E.J. ter Keurs, D.A. Fokkema

Programma : (2) Openbare Orde en Veiligheid en (6) Welzijn Portefeuillehouder : E.J. ter Keurs, D.A. Fokkema Raadsvoorstel Vergadering : 21 mei 2015 Agendapunt : 8 Status : Informerend Programma : (2) Openbare Orde en Veiligheid en (6) Welzijn Portefeuillehouder : E.J. ter Keurs, D.A. Fokkema Behandelend ambt.

Nadere informatie

Vergadering burgemeester en wethouders - d.d. 15 december 2015

Vergadering burgemeester en wethouders - d.d. 15 december 2015 Vergadering burgemeester en wethouders - d.d. 15 december 2015 Aanwezig: - R. Munniksma burgemeester Afwezig: - L. Veenstra - J. Borg - T. van der Veen wethouders - F. Wiertz secretaris Uitnodigingen:

Nadere informatie

Aan de Raad. Gezamenlijke aanbesteding accountantsdiensten

Aan de Raad. Gezamenlijke aanbesteding accountantsdiensten Aan de Raad Agendapunt: 4 Onderwerp: Gezamenlijke aanbesteding accountantsdiensten Kenmerk: Status: BV - Management / SdB Besluitvormend Kollum, 3 december 2013 Samenvatting Het contract met onze huidige

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Actieplan Sociale Huur Steller R. Asschert De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon 8635 Bijlage(n) 1 Ons kenmerk 6884967 Datum Uw brief van Uw kenmerk - Geachte heer,

Nadere informatie

agenda Aan de raad, Winterswijk, 17 mei 2016, M.J. van Beem voorzitter van de raad Vaststellen agenda Spreekrecht burgers Mededelingen

agenda Aan de raad, Winterswijk, 17 mei 2016, M.J. van Beem voorzitter van de raad Vaststellen agenda Spreekrecht burgers Mededelingen agenda onderwerp 1/5 bezoekadres telefoon fax e-mail internet Stationsstraat 25 (0543) 543 543 (0543) 543 065 gemeente@winterswijk.nl www.winterswijk.nl Aan de raad, Hierbij nodig ik u uit voor het bijwonen

Nadere informatie

2. Een evenement als Dance Valley moet mogelijk zijn in recreatiegebieden.

2. Een evenement als Dance Valley moet mogelijk zijn in recreatiegebieden. Provinciale Stellingen Stellingen 2007-2008 1. Landbouw en woningen moeten wijken voor waterberging. 2. Een evenement als Dance Valley moet mogelijk zijn in recreatiegebieden. 3. Overheid moet bedrijven

Nadere informatie

de Jaarrekening 2016 van Onderwijsgroep Fier goedkeuren.

de Jaarrekening 2016 van Onderwijsgroep Fier goedkeuren. 12 Stiens, 24 oktober 2017 Raadsvergadering: 16 november 2017 Voorstelnummer: 2017/39 Portefeuillehouder: C. Vos Behandelend ambtenaar: b.kroes E-mail: b.kroes@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr. : 058-2576664.

Nadere informatie

B&W-vergadering d.d. 1 oktober 2013 Besluitenlijst van de agendastukken

B&W-vergadering d.d. 1 oktober 2013 Besluitenlijst van de agendastukken B&W-vergadering d.d. 1 oktober 2013 Besluitenlijst van de agendastukken Nr. Voorstel, advies en beslissing Afdoening 1. Besluitenlijst van de bespreekstukken van 24 september 2013. Vastgesteld. 2. Besluitenlijst

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 10 mei Steller Documentnummer Afdeling. G. van Dijk z Ruimte. Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder

Burgemeester en Wethouders 10 mei Steller Documentnummer Afdeling. G. van Dijk z Ruimte. Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling G. van Dijk z160020251 Ruimte Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229492 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen

Nadere informatie

Actie/info Onderwerp Besluit

Actie/info Onderwerp Besluit BESLUITENLIJST van de vergadering van burgemeester en wethouders d.d. 5 april 2011. Aanwezig: H.H. Jonker, burgemeester T.A. Stoop, wethouder G.B. van der Vlies, wethouder F.J. van de Velde, wethouder

Nadere informatie

Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland

Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland Maandag 28 juli 2014 Nieuwsbrief nummer 3 Colleges Den Helder, Schagen en Hollands Kroon wijzigen samenwerking Sociaal Domein De colleges van Den Helder,

Nadere informatie

Aan de Raad. Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân

Aan de Raad. Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân Aan de Raad Agendapunt: 6 Onderwerp: Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân Kenmerk: Status: BV/JS Besluitvormend Kollum, 10 juni 2014 Samenvatting De Veiligheidsregio Fryslân (hierna

Nadere informatie

Nationaal verkeerskundecongres 2014

Nationaal verkeerskundecongres 2014 Nationaal verkeerskundecongres 2014 Dynamisch verkeersmanagement in Leeuwarden Onderzoek naar de toepassing van dynamisch verkeersmanagementmaatregelen op één van de invalswegen van Leeuwarden. Arjen Kromkamp

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN B&W AAN DE RAAD VOOR

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN B&W AAN DE RAAD VOOR ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN B&W AAN DE RAAD VOOR OPSTELLER VOORSTEL: A.A. Buwalda AFDELING: FJZ - AJZ PORTEFEUILLEHOUDER: M.C.M. Waanders Agendapunt: No. /2014 Dokkum, 26-11-2015 ONDERWERP: Wijziging bijlage

Nadere informatie

Voor ons ligt de Perspectiefmota , de opmaat voor de begroting in november.

Voor ons ligt de Perspectiefmota , de opmaat voor de begroting in november. Inleiding. Voor ons ligt de Perspectiefmota 2015-2019, de opmaat voor de begroting in november. Wij danken alle ambtenaren, die antwoord hebben gegeven tijdens het vragenuurtje of mailwisselingen. Een

Nadere informatie

B&W-vergadering d.d. 28 juli 2015 Besluitenlijst van de agendastukken

B&W-vergadering d.d. 28 juli 2015 Besluitenlijst van de agendastukken B&W-vergadering d.d. 28 juli 2015 Besluitenlijst van de agendastukken Nr. Voorstel, advies en beslissing Afdoening 1. Besluitenlijst van de bespreekstukken van 3 juli 2015. Secr. Vastgesteld. 2. Besluitenlijst

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad,

Raadsvoorstel. Aan de raad, Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 765996 De heer H. ter Heegde, burgemeester Zienswijze indienen over de jaarstukken 2017 en de ontwerpbegroting 2019 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

Provinciale verkiezingen 2019

Provinciale verkiezingen 2019 PF Provinciale Verkiezingen 2019 V000 Provinciale verkiezingen 2019 Bedankt dat u mee wilt doen aan deze vragenlijst over de provinciale verkiezingen. Wij zijn benieuwd hoe u denkt over deze verkiezingen

Nadere informatie

ALTERNATIEVE BEGROTING

ALTERNATIEVE BEGROTING ALTERNATIEVE BEGROTING 1 WAAROM DIT ALTERNATIEF? Na het succes van vorig jaar komt Dongeradeel Sociaal ook dit jaar met een alternatieve begroting. Want een succes was het! Weliswaar niet meteen, want

Nadere informatie

Raadsvergadering. Bovendien wijzen wij u er op dat in deze kadernota nog geen rekening is gehouden met de implementatie van de strategische agenda.

Raadsvergadering. Bovendien wijzen wij u er op dat in deze kadernota nog geen rekening is gehouden met de implementatie van de strategische agenda. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 30 juni 2016 16-049 Onderwerp Kadernota 2017-2020 Aan de raad, Onderwerp Kadernota 2017-2020. Gevraagde beslissing 1. De Kadernota 2017-2020 vast te stellen. Grondslag

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 359 Samenvoeging van de gemeenten Ambt Montfort en Roerdalen Nr. 3 MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Inleiding Dit wetsvoorstel stelt een samenvoeging

Nadere informatie

NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP

NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP A. Inleiding en doelstelling In de regiocommissie van 24 oktober jl. is toegezegd dat het college de raad een voorstel doet ten aanzien van de

Nadere informatie

Intentieovereenkomst samenwerking gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a.

Intentieovereenkomst samenwerking gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. Intentieovereenkomst samenwerking gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. De raden van de gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a.; OVERWEGENDE:

Nadere informatie

Onderzoek onder Raadsleden naar regionale samenwerking, gemeenschappelijke regelingen en herindeling

Onderzoek onder Raadsleden naar regionale samenwerking, gemeenschappelijke regelingen en herindeling Onderzoek onder Raadsleden naar regionale samenwerking, gemeenschappelijke regelingen en herindeling 13 januari 2014 Uitgevoerd door Overheid in Nederland in opdracht van Raadslid.Nu www.overheidinnederland.nl

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1

Raadsvoorstel. Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1 Raadsvoorstel Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1 Raadsvergadering 17 december 2009 Agendapunt Portefeuillehouder G.J. Bos Afdeling Ambtenaar Ruimte en Wonen C. Rijnen

Nadere informatie

Ing. R.B.M. Aagten namens Struisvogel en recreatieboerderij Vrieswijk

Ing. R.B.M. Aagten namens Struisvogel en recreatieboerderij Vrieswijk MEMO Aan Van Betreft Gemeenteraad Montferland Ing. R.B.M. Aagten namens Struisvogel en recreatieboerderij Vrieswijk Aanvullende informatie inzake Bestemmingsplan Buitengebied derde herziening Datum 12

Nadere informatie

([if UP 2 013-29/ Aan De raad van de gemeente Nieuwegein Onderwerp. Datum 23 oktober 2013. Vaste vergaderdag bijeenkomsten gemeenteraad van Nieuwegein

([if UP 2 013-29/ Aan De raad van de gemeente Nieuwegein Onderwerp. Datum 23 oktober 2013. Vaste vergaderdag bijeenkomsten gemeenteraad van Nieuwegein Nieuwegein *\ /,#fslr\ ([if UP 2 013-29/ % Aan De raad van de gemeente Nieuwegein Onderwerp Datum 23 oktober 2013 Vaste vergaderdag bijeenkomsten gemeenteraad van Nieuwegein Afdeling Griffie Bijlagen PRESIDIUM

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering van : Agendanummer : Onderwerp : Wmo Beleidsvisie Programma : Met elkaar voor elkaar

Raadsvoorstel. Vergadering van : Agendanummer : Onderwerp : Wmo Beleidsvisie Programma : Met elkaar voor elkaar Raadsvoorstel Vergadering van : Agendanummer : Onderwerp : Wmo Beleidsvisie 2013-2016 Programma : Met elkaar voor elkaar Voorstel De Wmo Beleidsvisie 2013-2016 Samen Sterk! vaststellen. Voorstel in het

Nadere informatie

Procesbegeleider Brede School Beetsterzwaag Bruisend Hart Hallum

Procesbegeleider Brede School Beetsterzwaag Bruisend Hart Hallum Bruisend Hart Hallum Colofon Advies Draagvlaktoetsing Bruisend Hart Hallum Opdrachtgever gemeente Ferwerderadiel, samenwerkende gemeenten NOF en provincie Fryslân. Projectleiding Sjoerd IJdema Redactie

Nadere informatie

Gezamenlijke klachtenregeling gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân

Gezamenlijke klachtenregeling gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân CVDR Officiële uitgave van Noardeast-Fryslân. Nr. CVDR622272_1 12 maart 2019 Gezamenlijke klachtenregeling gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân De gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

B&W-vergadering d.d. 14 augustus 2012

B&W-vergadering d.d. 14 augustus 2012 B&W-vergadering d.d. 14 augustus 2012 Besluitenlijst van de agendastukken Nr. Voorstel, advies en beslissing Afdoening 1. Besluitenlijst van de bespreekstukken van 24 juli 2012. Secr. Vastgesteld. 2. Besluitenlijst

Nadere informatie

2. Vaststelling besluitenlijst, lijst van te paraferen stukken van 15 september 2015

2. Vaststelling besluitenlijst, lijst van te paraferen stukken van 15 september 2015 Agenda Periode: april 2014 april 2018 Nummer: 65 Datum en tijd: Plaats: Aanwezig: dinsdag 22 september 2015, 09.00 uur Gemeentehuis Damwâld, Benw-kamer vergadering van burgemeester en wethouders voorzitter

Nadere informatie

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen Informatieprotocol Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen 22 januari 2019 1. Inleiding De directe aanleiding voor dit informatieprotocol is het amendement van de gemeenteraad van Heumen bij de besluitvorming

Nadere informatie

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Vervolgscenario regionaal breedbandproject

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Vervolgscenario regionaal breedbandproject INFORMATIENOTITIE AAN VAN ONDERWERP De leden van de Gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders Vervolgscenario regionaal breedbandproject DATUM 28 maart 2019 BIJLAGE - REGISTRATIENUMMER GEM -

Nadere informatie

Het BEL-model werkt voor Blaricum, Eemnes en Laren 2011

Het BEL-model werkt voor Blaricum, Eemnes en Laren 2011 Het BEL-model werkt voor Blaricum, Eemnes en Laren 2011 27 juni 2011 De gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren zijn een vreemde eend in het huidige krachtenspel van fuserende gemeenten. Tegen de tijdsgeest

Nadere informatie

Wonen in Súdwest-Fryslân. Presentatie woningbehoefteonderzoek 11 december 2018

Wonen in Súdwest-Fryslân. Presentatie woningbehoefteonderzoek 11 december 2018 Wonen in Súdwest-Fryslân Presentatie woningbehoefteonderzoek 11 december 2018 Vanavond Opening Toelichting op het woningbehoefteonderzoek Pauze Gesprek over wonen in Súdwest-Fryslân Afsluiting Einde: 21.30

Nadere informatie

De Wmo-adviseur. Uw persoonlijk aanspreekpunt voor alle vragen op het gebied van wonen, welzijn en zorg

De Wmo-adviseur. Uw persoonlijk aanspreekpunt voor alle vragen op het gebied van wonen, welzijn en zorg De Wmo-adviseur Uw persoonlijk aanspreekpunt voor alle vragen op het gebied van wonen, welzijn en zorg De Wmo-adviseur, uw persoonlijk aanspreekpunt voor alle vragen op het gebied van wonen, welzijn en

Nadere informatie

Wonen in Súdwest-Fryslân. Presentatie woningbehoefteonderzoek 10 december 2018

Wonen in Súdwest-Fryslân. Presentatie woningbehoefteonderzoek 10 december 2018 Wonen in Súdwest-Fryslân Presentatie woningbehoefteonderzoek 10 december 2018 Vanavond Opening Toelichting op het woningbehoefteonderzoek Pauze Gesprek over wonen in Súdwest-Fryslân Afsluiting Einde: 21.30

Nadere informatie

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 16

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 16 GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 16 Raadsvergadering: 16 februari 2012 Voorstelnummer: 2011/46 Stiens, 2 februari 2012 Behandelend ambtenaar: T. Otter E-mail: t.otter@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr. : 058 257 66

Nadere informatie

12 februari februari 2019 Onderwerp Besluit Concept raadsvoorstel kadernota 2020 GGD West-Brabant

12 februari februari 2019 Onderwerp Besluit Concept raadsvoorstel kadernota 2020 GGD West-Brabant Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen-Chaam vergadert iedere week, meestal op dinsdag. In deze 'B&W-belicht' informeren wij u over alle openbare besluiten van 12 februari 2019

Nadere informatie

Domino-avond: Leefbaarheid op de Haart anno 2020. Samenvatting / conclusies

Domino-avond: Leefbaarheid op de Haart anno 2020. Samenvatting / conclusies Domino-avond: Leefbaarheid op de Haart anno 2020 Samenvatting / conclusies Domino-avond: Leefbaarheid op de Haart anno 2020 Om de leefbaarheid anno 2020 op de Haart te kunnen waarborgen hebben we met elkaar

Nadere informatie

Onderwerp Locatie asielzoekerscentrum

Onderwerp Locatie asielzoekerscentrum Onderwerp Locatie asielzoekerscentrum Portefeuillehouder Van der Zwan Datum collegebesluit 20 november 2015 Opsteller H. Jorritsma, J. van Leeuwestijn Registratie GF15.20102 Agendapunt 3 Voorstel 1. Instemmen

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Friesland, april 2016

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Friesland, april 2016 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Friesland, april 2016 Daling WW en meer vacatures in Friesland In april nam de WW in Friesland af tot ruim 20.500 uitkeringen. In vrijwel alle sectoren van de Friese economie daalde

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Wonen in Súdwest-Fryslân. Presentatie woningbehoefteonderzoek 28 november 2018

Wonen in Súdwest-Fryslân. Presentatie woningbehoefteonderzoek 28 november 2018 Wonen in Súdwest-Fryslân Presentatie woningbehoefteonderzoek 28 november 2018 Vanavond Opening Toelichting op het woningbehoefteonderzoek Pauze Gesprek over wonen in Súdwest-Fryslân Afsluiting Einde: 21.30

Nadere informatie

Krimp in Fryslân. Inwonertal

Krimp in Fryslân. Inwonertal Krimp in Fryslân Bevolkingsdaling, lokaal en regionaal, is een vraagstuk van nu én de komende jaren. Hoewel pas over enkele decennia de bevolking van Fryslân als geheel niet meer zal groeien, is in sommige

Nadere informatie

Agenda. Periode: april 2014 april 2018 Nummer: 56

Agenda. Periode: april 2014 april 2018 Nummer: 56 Agenda Periode: april 2014 april 2018 Nummer: 56 Datum en tijd: Plaats: Aanwezig: dinsdag 30 juni 2015, 09.00 uur Gemeentehuis Damwâld, Benw-kamer vergadering van burgemeester en wethouders burgemeester

Nadere informatie

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : 14 april 2014 : 12 mei 2014 : dhr. G.H.J. Weierink : Zaaknummer :

Nadere informatie

AL IN JANUARI 2007 BEREIKTEN WE MET HET MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN (EZ) VOLLEDIGE INSTEMMING OVER DE INHOUD VAN HET NIEUWE PROGRAMMA VOOR

AL IN JANUARI 2007 BEREIKTEN WE MET HET MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN (EZ) VOLLEDIGE INSTEMMING OVER DE INHOUD VAN HET NIEUWE PROGRAMMA VOOR 20 AL IN JANUARI 2007 BEREIKTEN WE MET HET MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN (EZ) VOLLEDIGE INSTEMMING OVER DE INHOUD VAN HET NIEUWE PROGRAMMA VOOR ECONOMISCHE STRUCTUURVERSTERKING KOERS NOORD: OP WEG NAAR

Nadere informatie

wethouder R. Bos en de heer C.R. van der Meer

wethouder R. Bos en de heer C.R. van der Meer Agenda Periode: april 2010 april 2014 Nummer: 158 Datum en tijd: Plaats: Aanwezig: dinsdag 22 oktober 2013, 9.00 uur Gemeentehuis Damwâld, Benw-kamer vergadering van burgemeester en wethouders voorzitter

Nadere informatie

Wonen in Súdwest-Fryslân. Presentatie woningbehoefteonderzoek 29 november 2018

Wonen in Súdwest-Fryslân. Presentatie woningbehoefteonderzoek 29 november 2018 Wonen in Súdwest-Fryslân Presentatie woningbehoefteonderzoek 29 november 2018 Vanavond Opening Toelichting op het woningbehoefteonderzoek Pauze Gesprek over wonen in Súdwest-Fryslân Afsluiting Einde: 21.30

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief 18 JUL 20U AALBURG WERKENDAM WOUDRICHEM. Aan de raad van de Gemeente Werkendam. Kennisnemen van deze informatie.

Raadsinformatiebrief 18 JUL 20U AALBURG WERKENDAM WOUDRICHEM. Aan de raad van de Gemeente Werkendam. Kennisnemen van deze informatie. ^1 SAMENWERKENDE GEMEENTEN AALBURG WERKENDAM WOUDRICHEM Raadsinformatiebrief Aan de raad van de Gemeente Werkendam onderwerp Gezamenlijke collegebijeenkomst en gesprek gedeputeerde juli 2014 samenvatting

Nadere informatie

Beslissing op bezwaar inzake verlenen omgevingsvergunning Vaart Zuidzijde 139 Appelscha Portefeuillehouder Sierd de Boer

Beslissing op bezwaar inzake verlenen omgevingsvergunning Vaart Zuidzijde 139 Appelscha Portefeuillehouder Sierd de Boer Week 07 14 februari 2017 Beslissing op bezwaar inzake verlenen omgevingsvergunning Vaart Zuidzijde 139 Appelscha Sierd de Boer - Het bezwaarschrift gegrond te verklaren, conform het advies van de bezwaarschriftencommissie

Nadere informatie

Stellingen voor de bijeenkomst van 8 maart 2018

Stellingen voor de bijeenkomst van 8 maart 2018 Stellingen voor de bijeenkomst van 8 maart 2018 Stelling 1: Voor de economische ontwikkeling van Ouder-Amstel is het beter wanneer Duivendrecht bij Diemen (of Amsterdam) wordt ondergebracht en Ouderkerk

Nadere informatie

Wonen in Súdwest-Fryslân. Presentatie woningbehoefteonderzoek 27 november 2018

Wonen in Súdwest-Fryslân. Presentatie woningbehoefteonderzoek 27 november 2018 Wonen in Súdwest-Fryslân Presentatie woningbehoefteonderzoek 27 november 2018 Vanavond Opening Toelichting op het woningbehoefteonderzoek Pauze Gesprek over wonen in Súdwest-Fryslân Afsluiting Einde: 21.30

Nadere informatie

Vergadering van Burgemeester en Wethouders van de. Notulen van de B&W vergadering van 17 mei 2016 Besluitenlijst van week 20. Gemeente Harlingen

Vergadering van Burgemeester en Wethouders van de. Notulen van de B&W vergadering van 17 mei 2016 Besluitenlijst van week 20. Gemeente Harlingen Vergadering van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Harlingen van de B&W vergadering van 17 mei 2016 Besluitenlijst van week 20 Vergadering van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Harlingen

Nadere informatie

Profielschets Burgemeester van Smallingerland

Profielschets Burgemeester van Smallingerland Profielschets Burgemeester van Smallingerland 1 november 018 Smallingerland zoekt een energieke, betrokken burgemeester die onze mooie gemeente nog meer op de kaart zet! De gemeente Smallingerland is een

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden

Nadere informatie

10728/4/16 REV 4 ADD 1 cle/mak/ev 1 DRI

10728/4/16 REV 4 ADD 1 cle/mak/ev 1 DRI Raad van de Europese Unie Brussel, 7 maart 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2012/0266 (COD) 10728/4/16 REV 4 ADD 1 MOTIVERING VAN DE RAAD Betreft: PHARM 43 SAN 284 MI 478 COMPET 402 CODEC 977

Nadere informatie

B&W-vergadering d.d. 24 juli 2012 Besluitenlijst van de paraafstukken

B&W-vergadering d.d. 24 juli 2012 Besluitenlijst van de paraafstukken B&W-vergadering d.d. 24 juli 2012 Besluitenlijst van de paraafstukken Nr. Voorstel, advies en beslissing Afdoening 1. Besluitenlijst van de bespreekstukken van17 juli 2012. Secr. Vastgesteld. 2. Besluitenlijst

Nadere informatie

De gemeenten in Noordoost Fryslân hanteren twee type indicaties HH, te weten:

De gemeenten in Noordoost Fryslân hanteren twee type indicaties HH, te weten: AAN: de raad van de gemeente Ferwerderadiel Sector : I Nr. : 06/34.14 Onderwerp : Huishoudelijke Hulp 1 2015 Inleiding De Eerste Kamer heeft op 8 juli jl. ingestemd met de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

M.b.t. agendapunt 12, Groot Bijstervelt, wordt gebruik gemaakt van het inspreekrecht door:

M.b.t. agendapunt 12, Groot Bijstervelt, wordt gebruik gemaakt van het inspreekrecht door: Agenda Gemeenteraad Vervolg besluitvormende raadsvergadering van 21 april 2015 Uitnodiging voor de vergadering op woensdag 22 april 2015 20:00-23:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : Ruud Severijns 12

Nadere informatie

3 Spreekgelegenheid voor het publiek over niet-geagendeerde onderwerpen.

3 Spreekgelegenheid voor het publiek over niet-geagendeerde onderwerpen. Vergadering Commissie Ruimte 11-09-2014 Plaats: Raadzaal Tijd: 20:30-22:50 Voorzitter: mw. H.C. Pasterkamp Commissiegriffier: dhr. F. Kromhout 1 Opening en mededelingen omtrent de vergadering. tijd: 20.30

Nadere informatie

Programma 8. Grien en beheer

Programma 8. Grien en beheer Trojka: Programmahouder : G. Wiersma Donormanager : R. Heeringa Programmaregisseur : P. Westra 8.1 Hoofddoelstelling Samen met de burgers zorgen voor een kwalitatief goede fysieke leefomgeving (bodem,

Nadere informatie

Betreft: Herindelingsontwerp samenvoeging provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland

Betreft: Herindelingsontwerp samenvoeging provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland Leeuwarden 15 oktober 2013 Aan: Ministerie van BZK, Postbus 20011, 2500 AE Den Haag Betreft: Herindelingsontwerp samenvoeging provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland Zienswijze Noordvleugelprovincie

Nadere informatie

10729/4/16 REV 4 ADD 1 cle/mak/fb 1 DRI

10729/4/16 REV 4 ADD 1 cle/mak/fb 1 DRI Raad van de Europese Unie Brussel, 7 maart 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2012/0267 (COD) 10729/4/16 REV 4 ADD 1 MOTIVERING VAN DE RAAD Betreft: PHARM 44 SAN 285 MI 479 COMPET 403 CODEC 978

Nadere informatie

regelgeving gericht op decentrale energieopwekking of opslag van duurzame energie.

regelgeving gericht op decentrale energieopwekking of opslag van duurzame energie. Toespraak van commissaris van de Koning en voorzitter Raad van Toezicht Energy Valley Max van den Berg, nieuwjaarsreceptie Energy Valley, Groningen, 9 januari 2014 Dames en heren, Mooi dat we vandaag weer

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Friesland, oktober 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Friesland, oktober 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Friesland, oktober 2018 Personeelstekorten in Friesland stijgen Het aantal WW-uitkeringen in Friesland daalde in oktober. Ook op jaarbasis neemt de WW in Friesland af. In steeds

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad.

Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering d.d. : 31 januari 2019 Commissievergadering d.d. : 16 januari 2019 Commissie : Commissie Samenleving Portefeuillehouder : S. de Roy van Zuidewijn Programmaonderdeel

Nadere informatie