TOETSTAAK 29: WAT VIND JIJ VAN BELGIE? DEEL 1

Vergelijkbare documenten
TOETSTAAK 30: LILLALAND

TOETSTAAK 28: IK BEN...EN IK HOU VAN...

TOETSTAAK 24: ONGEVALLENVERZEKERING

TOETSTAAK 22: OOST WEST THUIS BEST

TOETSTAAK 25: NEDERLANDSE LES

Na het introducerend gesprek geeft u de cursisten de volgende instructie:

TOETSTAAK 23: ZOEKERTJE

TOETSTAAK 20: DANK U WEL!

TOETSTAAK 6: BYE BYE GRIEP!!!

TOETSTAAK 19: MIJN ZUS GAAT TROUWEN!!!

TOETSTAAK 26: BRANDBLUSAPPARAAT

TOETSTAAK 8: SORTEREN

TOETSTAAK 27: HET GEHEIME LAND

TOETSTAAK 45: MIJN VADERLAND

TOETSTAAK 5: HOU HET VERS

TOETSTAAK 4: EXAMEN NEDERLANDS

TOETSTAAK 39: ONGEVAL

TOETSTAAK 16: WATEROVERLAST

TOETSTAAK 36: GEEF BLOED, RED EEN LEVEN

TOETSTAAK 14: FILE!!!

TOETSTAAK 15: PAS OP VOOR HET WATER!

TOETSTAAK 37: TROUWFEEST

TOETSTAAK 41: EEN NIEUW HUIS

TOETSTAAK 44: NAAR DE TANDARTS

TOETSTAAK 33: LACHEN!!!

TOETSTAAK 40: ANTIGIFCENTRUM

TOETSTAAK 32: BRAND!!!!

TOETSTAAK 18: TREINEN BIJ VERTREK

TOETSTAAK 13: BUURTONTBIJT

TOETSTAAK 42: HALLO, MET DE POLITIE?

TOETSTAAK 10: ZAPPEN. 1. Materiaal nodig voor deze toetstaak. 2. Het afnemen van de toets taak

TOETSTAAK 17: MET DE KINDEREN OP STAP

TOETSTAAK 31: BABYSIT

TOETSTAAK 34: OP TELEVISIE

TOETSTAAK 7: SCHOOLREIS

TOETSTAAK 12: LUISTER NAAR DE RADIO

TOETSTAAK 38: A LA CARTE

TOETSTAAK 11: NICHTEN EN NEVEN

TOETSTAAK 3: WEERBERICHT

TOETSTAAK 2: EEN WEEKENDJE WEG...

TOETSTAAK 1: GROETJES UIT BRAZILIE!!!

TOETSTAAK 3: MIJN ZOON IS ZIEK

TOETSTAAK 18: WANNEER IS DE WINKEL OPEN?

TOETSTAAK 2: NEEM DE EERSTE STRAAT RECHTS

TOETSTAAK 16: REIZEN MET DE TREIN

TOETSTAAK 10: DE AFSPRAAK GAAT NIET DOOR

TOETSTAAK 4: IK BEN IETS KWIJT

TOETSTAAK 1: ALLES KRIJGT EEN PLAATS

TOETSTAAK 9: HARD GEWERKT VANDAAG

TOETSTAAK 8: DAT IS LANG GELEDEN!

TOETSTAAK 12: KAN HET OP EEN ANDERE DAG?

De toets: zie kopieerblad cursist, toets: spreken 6. De toetsafnemer leest de instructie voor:

TOETSTAAK 15: LUIDRUCHTIGE BUREN

TOETSTAAK 5: IK HEB EEN DOKTER NODIG

TOETSTAAK 46: POLITIE OP STRAAT

Gespreksstramien (Toetsafnemer: T Cursist: C)

TOETSTAAK 44: AAN DE FINISH

TOETSTAAK 29: EEN NIEUWE LEERLING

TOETSTIP 3 MEI Betrouwbaarheid Beoordeling

WAAROM DE VOORBEELD- TOETSTAKEN?

TIP 2 BEDENK EEN FUNCTIONELE TOETSTAAK OP BASIS VAN EEN CONCRETE SITUATIE

De zorg moet steeds beter.

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

HOE ONTWIKKEL IK ZELF EEN GOEDE TOETS?

Hoe kan je breed en permanent evalueren?

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

SCHRIJVEN Toetstaak een briefje voor de juf (Richtgraad 1.1)

Praat-plaat. post. aad/thema/post werkblad 1

TOETSTIP 1 JANUARI 2006 TIP 1: HOE ONTWIKKEL IK EEN VALIDE TOETS?

LEERPLAN "NEDERLANDS VOOR OUDERS" THRESHOLD (RG 1.2)

ALGEMEEN. Doel & inhoud. Evaluatie

De zorg moet steeds beter.

TOETSTIP 9 SEPTEMBER 2005

HOE NEEM IK OP EEN GOEDE MANIER EEN TOETS AF?

PTA Engelse taal en literatuur HAVO Belgisch Park cohort

Handleiding voor de afname van de toetsen begrijpend lezen BL BL BL 3.11 (einde derde leerjaar / begin vierde leerjaar)

PTA Engelse taal en literatuur HAVO Belgisch Park cohort

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

TIP 3 BEOORDEEL ZO OBJECTIEF EN CONSEQUENT MOGELIJK

PTA Engelse taal en literatuur HAVO Belgisch Park cohort

Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia

Meningsvorming: jij en vluchtelingen

Praat-plaat. aad/thema/ik werkblad 1

Algemene instructies voor de strategie: Voorspellen. Introductiefase bij de eerste les: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?

Wat ga je schrijven: een verhaal over een held die een uitdaging aangaat

EEN BRIEF NAAR DE DOCENT

Instructie taakspecifieke vragenlijst + observatie

Alle maaltafels komen aan bod. Arithmos tafels 2 oefent meer op de maaltafels. Arithmos tafels 3 is dus een stapje moeilijker dan Arithmos tafels 2.

Aanpak van een cursus

Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening. Introductiefase

Gesprekjes voeren Waar sta ik nu?

Werkvormen beroepenkaarten

Streefniveaus NT2 Voorbeelden, kenmerken en inkijkjes in de les Route 2, jaar vmbo basis

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken)

4. DE CNAVT-EXAMENS Hoe gaan we van profielen naar examens?

Anna en Noah starten met een opleiding in een avondschool. Ze doen een graduaat marketing. Tijdens de eerste pauze praten ze met elkaar.

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Transcriptie:

TOETSTAAK 29: WAT VIND JIJ VAN BELGIE? DEEL Vaardigheid: schrijven. Doelstelling: de cursist kan op structurerend niveau voor zichzelf aantekeningen maken ter voorbereiding van een gesprek. Verwerkingsniveau: structurerend. Context: consumptie. Publiek: onbekende taalgebruiker. U kan deze toetstaak samen met toetstaak 43 geïntegreerd afnemen.. Materiaal nodig voor deze toetstaak Voor elke cursist een toetsblad Voor uzelf: een kopie van het toetsblad 2. Het afnemen van de toetstaak 2.. Het introductiegesprek U kan deze toets best beginnen met een kort gesprekje over het formuleren van je eigen mening. Volgende vragen kunnen hierbij aan bod komen. Hebben de cursisten hun mening al eens moeten verwoorden? In welke context was dit? Hoe hebben ze zich op dat gesprek voorbereid? 2.2. Mondelinge instructies voor de cursisten Na het introducerend gesprek geeft u de cursisten de volgende instructie: Je woont al een tijdje in België. Straks komt iemand van de krant vragen stellen. Je moet vertellen wat je van België vindt.. Maar eerst krijg je tien minuten om dat gesprek voor te bereiden. Op je toetsblad staan 0 thema s over België. (U leest die best even voor). Kies vier thema s. Schrijf kort op wat je tijdens het gesprek over deze vier thema s wil zeggen. Ik geef een voorbeeld. Ik hou van het eten in België omdat er veel soorten fruit zijn. Je moet dus voor elk thema dat je kiest zeggen wat je vindt en waarom. Je mag je antwoorden op het briefje op het volgende blad schrijven. Veel succes!!!

3. Ondersteunende didactische principes 3.. Aandachtspunten bij het afnemen van de toetstaak Het is aangewezen dat u de cursisten tijdens het uitvoeren van de toetstaak op geen enkele wijze helpt. Indien er cursisten zijn die de bal misslaan, kan u eventueel wel de instructies nog eens op dezelfde manier herhalen. Extra uitleg, zoals woordverklaringen, dient echter uitgesloten te worden. Omdat de cursisten op dit niveau in staat moeten zijn aantekeningen voor zichzelf te maken, raden we af hen een woordenboek te laten gebruiken bij het maken van deze toetstaak. 3.2. Het afstemmen van de toetstaak op de kenmerken van uw cursistengroep Indien u denkt dat het thema van deze toetstaak niet echt geschikt is voor uw cursisten, kan u natuurlijk voor een andere topic kiezen. Zo kan u hen bijvoorbeeld een brief naar een vriend laten schrijven met daarin hun mening over een film die ze gezien hebben.

4. Het beoordelen en interpreteren van de resultaten 4.. Het beoordelingsmodel De nadruk ligt eerder op het overbrengen van de inhoud van de boodschap, niet op de vorm. Wanneer de vorm van de tekst het begrijpen van de boodschap echter belemmert, krijgt de cursist een lagere score op de vormelijke elementen. Indien deze toetstaak geïntegreerd wordt afgenomen met toetstaak 43 valt deze beoordelingssleutel weg, en moet enkel het beoordelingsmodel bij toetstaak 43 gebruikt worden om te scoren.

Toetsitems Preconditie De cursist maakt aantekeningen die in relatie staan met de gegeven opdracht. Inhoud:! De cursist mag zelf kiezen hoeveel hij over één tekening schrijft. Het is echter niet zo dat een cursist die heel veel schrijft over één thema meer punten krijgt. Indien hij maar over één thema schrijft, krijgt hij op 3 voor de inhoud. Score! Enkel antwoorden die een evaluatieve component bevatten, worden als juist aangerekend. Item : de cursist geeft zijn mening en een reden m.b.t. een eerste thema - In België zijn er veel gebouwen omdat het een oud land is wordt als fout aangerekend, want er zit geen evaluatieve component in, het gaat hier eerder om een statement. - Ik hou van de Belgische mensen omdat ze zo vriendelijk zijn. wordt als juist aangerekend: er zit een evaluatieve component in (ik hou van) en er wordt een reden voor de mening gegeven. Item 2: Item 3: Item 4: de cursist geeft zijn mening en een reden m.b.t. een tweede thema de cursist geeft zijn mening en een reden m.b.t. een derde thema de cursist geeft zijn mening en een reden m.b.t. een vierde thema Vorm Het aantal fouten dat de cursist schrijft is aanvaardbaar. De fouten zijn niet hinderlijk in het begrijpen van wat de cursist bedoelt. De tekst is eenvoudig gestructureerd: de cursist springt niet van de hak op de tak. OF: De cursist schrijft (heel) veel fouten en/of de fouten die hij maakt belemmeren het begrijpen van wat hij bedoelt. De tekst is niet logisch opgebouwd: de cursist springt van de hak op de tak en het is moeilijk de logica te volgen. of 0 Totaal 5

4.2. De scoretabel Scoretabel Wat vind jij van België? Deel Klas:... Datum:.../.../... Naam van de cursist: Item Item 2 Item 3 Item 4 Vorm Totaal op 5. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 0.. 2. 3. 4. 5.

Naam:.. Datum:... TOETS Je woont al een tijdje in België. Straks komt iemand van de krant vragen stellen. Je moet vertellen wat je van België vindt. Maar eerst krijg je 0 minuten om dat gesprek voor te bereiden. Op je toetsblad staan 0 thema s over België. Kies 4 thema s. Schrijf kort op wat je tijdens het gesprek over deze vier thema s wil zeggen. Schrijf ook bij elke thema waarom je dat vindt. Je mag je antwoorden op het briefje op het volgende blad schrijven. Je mag kiezen uit de volgende thema s: - de mensen in België - het weer in België - vrije tijd in België - wonen in België - werken in België - Nederlands - het onderwijs in België - het verkeer in België - gebouwen, monumenten, musea,... in België - de kleren in België -... Toetsblad cursist www.cteno.be/voorbeeldtoetstaken

. 2. 3. 4. Toetsblad cursist www.cteno.be/voorbeeldtoetstaken