Wat kan ik zelf doen?



Vergelijkbare documenten
Kom in actie! (niveau 3 en 4)

Verdieping Verkiezingen Eerste Kamer

Politiek op het VMBO: Leerlingen activeren

Een politieke partij oprichten

Verdieping Hoe zorg je dat er meer mensen stemmen?

Leerlingen weten dat er in een democratische rechtsstaat verschillende manieren zijn om conflicten op te lossen en dat rechtspraak daar één van is.

VOOR OF TEGEN VUURWERK?

Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel. basisonderwijs. Versie 26 april 2018

Belangen: Macht van de Eerste Kamer

Verdieping: welke staat past bij jou?

Docentenhandleiding Botsende grondrechten

VERKIEZINGSUITSLAG 2017

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity

DE VERKIEZINGSUITSLAG

Puzzel: welke regering krijgen we?

HOE LOSSEN WE DIT OP?

De lijn van links naar rechts

Puzzel: het parlementaire jaar

CONTROLERENDE TAAK TWEEDE KAMER

Leerlingenboek KINDERRAAD

Quiz: welke staat past bij jou?

K i n d e r r a a d l e e r l i n g e n b o e k

Chique woorden Weet jij wat deze woorden betekenen? Vraag om de beurt de betekenis van een chique woord aan elkaar.

Wetten maken. Benodigdheden: Het werkblad Wetten maken óf De losse bladen van wetten maken. Duur 20 minuten. Handleiding:

MODULE V. Ben jij nou Europees?

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal

Polderen voor beginners

Debat: afschaffing referendum

Kijktip: Waar gáát dit over?

Studenten ervaren de manier waarop in de Europese Unie vergaderd wordt en hoe de verschillende bestuurslagen zich tot elkaar verhouden.

DE AARDE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. Mueller/GP

t Fort, een vesting vol vroeger les 3 Handleiding voor de leerlingen

Stemmen met je voeten in de gemeente Vierweg (niveau 1 en 2)

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Onderhandelen en afspraken maken

200 JAAR STATEN-GENERAAL

Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek

Bouw je eigen stad. Bronnen: Pictogrammen van

Belangen: Wel of niet ingrijpen in Syrië?

Belangen: Democraten versus Republikeinen

DEMOCRATIE OF DICTATUUR?

Derde Kamer Handboek Politiek 2

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen?

Instructie: Landenspel light

ZOEKPLAAT GRONDRECHTEN

2.1 Omcirkel het juiste antwoord.

In deze werkvorm koppelen leerlingen historische verkiezingsleuzen aan het juiste affiche.

HANDLEIDING Leerkracht

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar

1. Verdeel de klas in 8 groepen van 3 à 4 leerlingen. 3 liberalen, 3 confessionelen en 2 socialisten.

Een overtuigende tekst schrijven

(Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding

DE WERKVORM IN HET KORT

In Beeld: Tijdlijn 100 jaar kiesrecht

Wie beslist wat? Duur: minuten. Wat doet u?

Debat: Maatschappelijke stage

e Kamer Derde Kamer Handboek Politiek 2 der Staten-Generaal

Driestar lesschema Pabo

Handboek Politiek deel 2

Moeilijke besluiten voor de Europese Raad

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Verslag Creatief Denken en Pitchen

7 posters met de opties. U kunt de posters downloaden op

Docentenhandleiding Rollenspel Politiek

Training. Vergaderen

Een uitvinding hoeft niet alleen je eigen leven een stukje makkelijker te maken, denk ook aan de wereldproblemen

Reflectiegesprekken met kinderen

Kindergemeenteraad Leerlingenboek

VOORSTELLING DE KINDER- & JEUGDBURGEMEESTER DEN HAAG

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

Activiteit Campagne voeren

Politieke Barometer Onderwijs Meting april 2013

Je eigen nieuwjaarsbrief

HOE LOSSEN WE DIT OP

AAN DE SLAG MET POLITIEKE TAAL

Duur Een lesuur of twee lesuren. U kunt stap 2, stap 8 en 9 uitgebreid of niet uitgebreid doen.

AAN DE SLAG MET DE RECHTSSTAAT

Onderzoek Stemmen vanaf je 16e?

Van afvalberg tot afvaldal

Mentor Datum Groep Aantal lln

Spreken - Presenteren HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Ik heb dit woord wel eens gezien of gehoord.

Parlementsspel: *verkiezingsspecial*

Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek

Stemmen Europese verkiezingen 2014

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden;

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas

Herinrichting Schoolplein mavo 3

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

VAN KOETS TOT KOFFERTJE

Docentenhandleiding Rollenspel Politiek

Stap 1: Verdeel de leerlingen in groepjes van 4 tot 6 leerlingen. Er zijn 5 casussen, dus maximaal 5 groepjes. Geef elk groepje een casus.

AAN DE SLAG MET PRINSJESDAG!

Transcriptie:

Wat kan ik zelf doen? Korte omschrijving werkvorm : In vier groepjes voeren de leerlingen een opdracht uit. Alle opdrachten gaan over een methode om invloed uit te oefenen op politieke beslissingen. Op een groot vel papier werkt elk groepje een eigen idee uit. Vervolgens presenteren ze dit aan de rest van de groep. Leerdoel: De leerlingen realiseren zich dat ze de mogelijkheid hebben om zelf invloed uit te oefenen (hoewel dit soms pas kan vanaf je 18e). Daarnaast beseffen ze dat het cruciaal is om hierbij medestanders te verzamelen. Duur: Ongeveer 30 à 45 minuten. Benodigdheden: - Werkblad 1, 2, 3 en 4 (zie hieronder) - Vier grote vellen papier (A3 of groter) - Verschillende kleuren permanent markers Hoe gaat u te werk? Stap 1: U leest de werkbladen door, zodat u van te voren weet met welke opdrachten de leerlingen aan de slag gaan. De vier onderwerpen zijn: 1. Bedenk een burgerinitiatief. 2. Bedenk een ludieke actie voor een politieke jongerenorganisatie. 3. Bedenk een protestactie waarmee je opvalt op het Plein. 4. Bedenk manieren om te lobbyen voor een ideaal. Vergeet niet de werkbladen uit te printen voor de leerlingen. Stap 2: Vertel de leerlingen kort wat de bedoeling is. Denk daarbij aan het volgende: De klas wordt opgedeeld in vier groepjes. Elk groepje krijgt een eigen opdracht. Alle opdrachten gaan over een manier om invloed uit te oefenen op politieke beslissingen. Elk groepje krijgt ongeveer 20 minuten de tijd om de opdracht te maken. Daarna presenteert elk groepje het resultaat aan de andere groepjes.

Stap 3: Zorg dat de vier groepjes daadwerkelijk aan de slag gaan. Beantwoord daarnaast vragen van de leerlingen. Herinner de leerlingen er ook af en toe aan hoeveel tijd ze nog hebben. Stap 4: Nu volgen de plenaire presentaties. Laat elk groepje presenteren wat ze hebben gedaan. Zorg dat voldoende duidelijk is voor de rest van de groep op welke manier elk groepje invloed probeert uit te oefenen op de politiek. Stel zo nodig verhelderende vragen. Ook kunt u elke groep feedback teruggeven op de presentatie. Stap 5: Bespreek de opdracht na met de groep. Welke methode zou het meest effectief zijn? Zijn de bedachte ideeën haalbaar? Is het een snelle methode om echt iets te bereiken?

Werkblad 1: Wat kan ik zelf doen? - Het burgerinitiatief Wat is een burgerinitiatief? Iedereen die mag stemmen in Nederland, kan ook een burgerinitiatief starten. Normaal bepalen burgers niet waar politici in de Tweede Kamer over vergaderen. Lukt het je echter om 40.000 handtekeningen te verzamelen voor een bepaald voorstel, dan moet de Tweede Kamer hier over gaan praten. Je zet dan een onderwerp op hun vergaderagenda. (Dit kan alleen niet als de Tweede Kamer minder dan twee jaar geleden al over het onderwerp heeft vergaderd.) Voorbeeld van een burgerinitiatief Op 1 januari 2009 zijn twee gemeenteraadsleden begonnen met een burgerinitiatief. Zij probeerden zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen voor het voorstel om vuurwerk In het vervolg alleen maar door professionals te laten afsteken. Ze noemen hun initiatief meer plezier met minder vuurwerk. Op 8 januari was het ze al gelukt om 40.000 handtekeningen binnen te halen. Zodra deze handtekeningen zijn aangeboden aan de Tweede Kamer, wordt eerst gecontroleerd of het geldige handtekeningen zijn. Het is dus belangrijk om op een eerlijke manier aan de handtekeningen te komen. Is dat gelukt, dan gaan de leden van de Tweede Kamer een standpunt innemen over het voorstel; ze kunnen er wel of niet mee instemmen. 1. Bedenk met zijn allen een onderwerp waarover jullie een burgerinitiatief zouden willen starten. 3. Bedenk ideeën hoe jullie er voor kunnen zorgen om 40.000 handtekeningen bij elkaar te krijgen. - Maak eerst je klasgenoten duidelijk wat een burgerinitiatief is. - Vertel dan over jullie eigen plan.

Werkblad 2: Wat kan ik zelf doen? - Ludieke actie voor politieke jongerenorganisatie Wat is een politieke jongerenorganisatie? De meeste landelijke politieke partijen hebben ook een jongerenorganisatie. Deze jongerenorganisaties horen bij de politieke partijen, maar vormen wel zelfstandig hun mening over allerlei zaken. Ze geven de volwassen partij ook vaak gevraagd en ongevraagd advies over welke standpunten deze in zou moeten nemen. Zo bestaan bijvoorbeeld het Christen-Democratisch Jongeren Appèl (CDJA), de Jonge Socialisten (JS, verbonden met de PvdA), de Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD), Dwars (verbonden met GroenLinks), de Jonge Democraten (JD), verbonden met D66, de SGP Jongeren, PerspectieF (verbonden met de ChristenUnie), ROOD (jongeren in de SP) en Pink! (verbonden met de Partij voor de Dieren). Voorbeeld van een ludieke actie Ludiek betekent volgens het woordenboek speels. Met een ludieke actie wordt eigenlijk een grappige en opvallende actie bedoeld. Wel heeft het een serieuze ondertoon. Je wilt graag aandacht voor een bepaald onderwerp en bedenkt iets grappigs, waardoor je die aandacht ook echt krijgt. Zo heeft de jongerenorganisatie van de SP, genaamd Rood, de huisjesmelker-van-het-jaar verkiezing. De SP vindt dat huisbazen geen hoge huurprijzen mogen vragen aan studenten. Met zijn ludieke actie probeert Rood aandacht voor dit onderwerp in de politiek te krijgen. Studenten kunnen hun huisbaas opgeven. De huisbaas die het slechtst omgaat met zijn studenten (dus veel te hoge huur en kapotte huizen) wordt huisjesmelker van het jaar. Geen enkele huisbaas wil dit natuurlijk graag worden, want zij komen vervolgens heel negatief in het nieuws. 1. Bedenk met zijn allen een onderwerp waarover jullie een ludieke actie gaan verzinnen. 3. Bedenk iets ludieks (= grappigs en opvallends) waarmee jullie aandacht kunnen trekken voor dit onderwerp. Maak eerst je klasgenoten duidelijk wat een politieke jongerenorganisatie en een ludieke actie is. Vertel dan over jullie eigen plan.

Werkblad 3: Wat kan ik zelf doen? - Protestactie voor op het Plein Wat is het Plein? Het Plein is een plein in Den Haag, dat een ingang heeft naar de Tweede Kamer. Door deze ingang gaan alle leden van de Tweede Kamer naar binnen en naar buiten. Daarom is dit natuurlijk een ideale plek om te protesteren tegen politieke beslissingen, want alle Kamerleden zien je staan op dit Plein. Je moet wel toestemming hebben van de gemeente om op dit plein te demonstreren. Bijna elke dag zijn er wel mensen met spandoeken of ander materiaal te vinden waarmee ze de aandacht proberen te trekken van de leden van de Tweede Kamer. Voorbeelden protestacties op het Plein 14 april 2009 - Op het Plein in Den Haag bij de Tweede Kamer voeren enkele tientallen melkveehouders actie. Ze vinden de melkprijs veel te laag en roepen het kabinet op tot steunmaatregelen. Om aandacht te vragen voor de problemen hebben de demonstranten ook koeien meegebracht naar Den Haag. Er staan er negen op het Plein. 23 mei 2011- Op het Plein in Den Haag protesteren enkele honderden leraren in het voortgezet onderwijs tegen het principe-akkoord tussen de onderwijsbonden en VOraad. De leraren zijn het oneens met de salarisvoorstellenen en de steeds maar toenemende werkdruk, onder meer over compensatie voor verkorting van de vakantie. De leraren willen dat het akkoord van tafel gaat. 16 mei 2013 Op het Plein in Den Haag is een tweedaagse solidariteitshongerstaking. De stakers zijn in hongerstaking om steun te geven aan de honger- en dorststakers in het detentiecentrum Rotterdam. Ze willen dat de regering er voor zorgt dat er een beter beleid komt voor uitgeprocedeerde asielzoekers. 1. Bedenk met zijn allen een onderwerp waarover jullie zouden willen protesteren op het Plein. 3. Bedenk iets waarmee jullie aandacht kunnen trekken voor dit onderwerp op het Plein. Maak eerst je klasgenoten duidelijk wat het Plein is en waarom juist op die plek vaak geprotesteerd wordt. Vertel dan over jullie eigen plan.

Werkblad 4: Wat kan ik zelf doen? - Lobbyen voor een ideaal Wat is lobbyen? De betekenis van lobbyen is volgens het woordenboek door gesprekken proberen belangrijke beslissingen te beïnvloeden. In dit geval is lobbyen proberen invloed uit te oefenen op de politiek. Er zijn veel lobbyisten. Allemaal strijden ze voor een bepaald ideaal, bijvoorbeeld schonere lucht of meer wegen. Lobbyen is een vreedzame methode om te proberen dit ideaal te bereiken. Lobbyen kan op veel verschillende manieren, zo lang je er maar de aandacht mee trekt van politici. Voorbeelden van lobbygroepen Een lobbygroep komt op voor de idealen/belangen van een bepaalde groep. Die groep kan van alles zijn. Zo is er een organisatie die op komt voor de rokers (Stichting Rokers Belangen), maar ook een organisatie die op komt voor de niet-rokers (Clean Air Nederland). Beide organisaties proberen invloed uit te oefenen op de politiek. Bij een vergadering in de Tweede Kamer over een rookverbod zal een lobbyist van de Stichting Rokers Belangen proberen om politici over te halen om tegen een rookverbod te stemmen. Dit doet hij of zij bijvoorbeeld door een afspraak te maken met de minister die over het rookverbod gaat. Een lobbyist van Clean Air Nederland probeert natuurlijk het tegenovergestelde. Clean Air Nederland heeft bijvoorbeeld een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat veel Nederlanders positief zijn over het rookverbod in cafés. Met dit onderzoek hopen ze politici te overtuigen van hun ideaal, een rookverbod in de hele horeca. 1. Bedenk met zijn allen een ideaal waarvoor jullie willen lobbyen. Dit ideaal wordt jullie onderwerp. 3. Bedenk welke lobbyacties jullie kunnen doen om ook echt invloed te hebben op de politiek. In het voorbeeld zijn al enkele ideeën genoemd. Bedenk ook nieuwe ideeën. Maak eerst je klasgenoten duidelijk wat lobbyen is en hoe je daarmee invloed uit kunt oefenen op de politiek. Vertel dan over jullie eigen plan.