Waarom co-creatie in het onderwijs?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waarom co-creatie in het onderwijs?"

Transcriptie

1

2

3

4 Waarom co-creatie in het onderwijs? De provincie Limburg in Nederland bevindt zich in een situatie van krimp. Deze wordt veroorzaakt door demografische oorzaken (vergrijzing en ontgroening) en door economische migratie. Het wegtrekken van de jongere generatie speelt hierin een rol. Defaitisme leidt tot vertrek van de jongere generatie, leidt tot het wegtrekken van bedrijven, leidt tot krimp, leidt tot verder defaitisme. Een self-fulfilling prophecy. In een onderzoek naar mogelijke oorzaken en oplossingsrichtingen hebben 25 bestuurders van zorginstellingen hun visie hieromtrent uitgesproken (Let the Nightingales sing, 2009). Een eerste mogelijke oplossing is het integreren van Limburgs economie en cultuur in die van de omliggende regio s van Duitsland en België. Van elkaar gescheiden hebben deze regio s een marginale functie in hun eigen natie. Gezamenlijk kunnen zij een gebied vormen met hoge potentie tot welvaart. Een mogelijke tweede oplossing is het stimuleren van hoogwaardige economische activiteiten en innovatie in combinatie met een kwalitatief hoogstaand voorzieningenniveau voor de inwoners. Als obstakels in het realiseren hiervan wordt het ontbreken van een euregionale bestuursstructuur genoemd, alsmede de zwakke bestuurskracht van de gesegmenteerde lagere overheden in Limburg. De geïnterviewde bestuurders geven aan dat successen kunnen worden gehaald, door expliciet te kiezen voor bovenstaande oplossingen. Er is een cultuur nodig van geloof, hoop en optimisme. Er is visie, creativiteit, ondernemerschap en lef nodig om economisch, bestuurlijk en regionaal grensoverschrijdend te opereren. Als noodzakelijke voorwaarde wordt een transparante en flexibele arbeidsmarkt gezien. Vraaggerichte scholing op maat wordt hierbij beschouwd als een sleutelfactor tot succes. Co-creatie van onderwijs en werkveld kan zorgen voor een maximale integratie van onderwijs, innovatie en arbeidspraktijk. Een betere aansluiting van onderwijs en werkveld kan leiden tot vermindering van tekorten aan gekwalificeerde medewerkers en een innovatie van de beroepspraktijk. Het GoLeWe-project heeft de faculteit in staat gesteld om deze doelstellingen dichterbij te brengen. De innovatie van het onderwijs is mogelijk geworden door de impuls vanuit GoLeWe. Anderzijds heeft GoLeWe geleid tot het aanhalen van de contacten met Vlaamse partners. Hoe is de co-creatie vormgegeven? De opleiding People & Business Management De opleiding People and Business Management (PBM) leidt studenten op tot deskundigen op het gebied van Management, Economie, Personeel en Organisatie, (Human Resource Management), Recht, Financiën, Bestuurskunde en Overheidsmanagement. PBM is ontstaan door een krachtenbundeling van drie bekende oude HBO-opleidingen: Personeel & Arbeid, Management, Economie en Recht en Management in Zorg en Dienstverlening.

5 PBM is een brede opleiding. Dit geeft de student de mogelijkheid om zich te ontwikkelen op bovenstaande vakgebieden. De majorfase (leerjaren 1 en 2) vormt de brede en gemeenschappelijke basis van de opleiding. De student maakt kennis met de hoofdaspecten van de opleiding en van de praktijk. Door na het tweede jaar te kiezen voor één van de uitstroomprofielen heeft de student de mogelijkheid om zich in een bepaald vakgebied te specialiseren. Binnen elk van deze uitstroomprofielen bestaat een grote keuzevrijheid ten aanzien van de invulling van de minorfase (leerjaren 3 en 4). In deze laatste fase van de opleiding volgt de student diverse minoren. Bij PBM komt de student vanaf de start al in aanraking met de beroepspraktijk, door bedrijfsbezoeken, gastcolleges, projectopdrachten uit de praktijk, sollicitatietrainingen, bedrijvencontactdagen, stages en de afstudeeropdracht. Daarbij staat het ontdekken van ambities, sterktes en beroepsmogelijkheden centraal. De student wordt daarin goed begeleid. Uitgangspunten bij het onderwijs In de vormgeving van het onderwijs worden de volgende uitgangspunten gehanteerd:. Het onderwijs wordt ontwikkeld en uitgevoerd in co-creatie met het werkveld.. Het onderwijs wordt ontwikkeld in samenhang met interne en externe ketenpartners, waardoor de zorgpraktijk integraal kan worden benaderd.. Het onderwijs en de dagelijkse zorgpraktijk zijn geïntegreerd.. Het onderwijs wordt vormgegeven binnen de inhoudelijke en organisatorische kaders van Hogeschool Zuyd/PBM. Uitvoering De minoren van PBM zijn onderwijseenheden van 10 weken en kennen grofweg drie leerlijnen: een kennislijn, een vaardighedenlijn en een projectlijn. In de projectlijn werken studenten van de avondopleiding aan een integrerende opdracht uit hun eigen praktijk. Studenten van de dagopleiding gaan aan de slag met opdrachten, die ingebracht zijn door partners van de opleiding uit het werkveld. In alle situaties gaat het om real life opdrachten, die in nauwe samenwerking met het werkveld worden uitgevoerd en ook in een daadwerkelijke behoefte voorzien. Zo is er door studenten van PBM bv. een verandertraject bij een zorginstelling begeleid, is er een HR-systeem voor verschillende Shelltankstations ontwikkeld en wordt het beleid op het gebied crisismanagement van gemeenten in de regio doorgelicht en waar nodig van verbetervoorstellen voorzien.

6 Iedere minor is ontwikkeld in samenwerking met een partnerorganisatie uit het werkveld. Alle studenten maken intensief kennis met deze partners. Onze partners zijn opdrachtgever van de studenten in de projectlijn en participeren ook in de colleges van de kennislijn. Theorie en praktijk worden zo levend met elkaar verbonden. Zowel bij de opdrachten, als in de kennislijn zijn de partners fysiek aanwezig en zoveel mogelijk op de locatie van de partners zelf. De minorfase van de opleiding People & Business Management (PBM) omvat naast de minoren ook de onderdelen praktijk en afstuderen. Het onderdeel praktijk wordt uitgevoerd binnen een bedrijf (beroepsopleidende stage) of het LeerWerkBedrijf van PBM (praktijkopdrachten). Ook afstuderen kan in een bedrijf (afstudeerstage) of in het LeerWerkBedrijf van PBM (afstudeeropdracht). Schematisch ziet dit er als volgt uit:

7 Toekomstmuziek Visie Leren en presteren zijn gekoppeld. In 80% van de gevallen worden prestatieproblemen in organisaties niet veroorzaakt door individuen of door een tekort aan competenties, maar door factoren in de werkomgeving (Arets & Heijnen, 2008). Opleiden zien als dé oplossing van prestatieproblemen in een organisatie zonder inzicht in de werkelijke oorzaken van dit onderpresteren leidt tot veel misverstanden, frustratie en verandermoeheid. Persoonlijke ontwikkeling van de student(en) combineren met gefundeerde ontwikkeling van de organisatie is de basis voor een gezond adaptatievermogen van veranderingen in organisaties en daarmee voor succesvol klantgericht werken. Het onderwijs vertrekt bij voorkeur vanuit een constructionistische leerfilosofie en baseert daarop het didactisch model. Het onderwijs is opgebouwd in themasemesters. Centraal binnen elk themasemester staat een authentieke leertaak (Janssen-Noordman, 2006), waarbij de leeractiviteiten geïntegreerd worden aangeboden. Doel hierbij is om de kennis en vaardigheden op te bouwen, attitude te verbeteren en meer ervaring op te doen. De keuze van de authentieke leertaak is gebaseerd op en vertaald naar het competentieprofiel van de betreffende opleiding. Op basis van dit competentieprofiel stuurt elke student de eigen leeractiviteiten aan de hand van het persoonlijke portfolio. Daarin staan de reeds aanwezige en de te verwerven beroepscompetenties beschreven. Zo zal de ene student zich verder willen professionaliseren als adviseur. Binnen de authentieke leertaak zal hij deze rol dan meer kunnen vervullen. Een student die ondernemerschap wil ontwikkelen kan dit doen door bijvoorbeeld het commerciële aspect van de opdracht op zich te nemen. Uitgangspunten Het onderwijs is themagericht Effectief onderwijs is relevant voor het werkveld en de student. De keuzes van onderwijsthema s en onderwijsinhouden worden bepaald door de actuele vraagstukken van het werkveld en de benodigde competenties van de medewerkers. Deze vinden hun weerslag in de onderwijsinhouden van de themasemesters, die met een gerichte stapeling leiden tot een beroepsdiploma. Het onderwijs is competentiegericht Effectief onderwijs richt zich op het vergroten van competenties. Een student is competent voor een taak als hij beschikt over kennis (weet ik), vaardigheid (kan ik), attitude (wil ik), ervaring (doe ik). Effectief onderwijs combineert het verwerven van onderwijsinhouden met het stimuleren van cognitieve vaardigheden van studenten. Daartoe worden de leeractiviteiten met het oog op het verwerven van kennis, vaardigheden, attitudes en ervaring niet gescheiden van elkaar, maar geïntegreerd aangeboden. Op deze wijze wordt het zelfconstruerend vermogen (leren leren) van studenten verruimd. Dit vergroot de probleemoplossende kracht van studenten en maakt hen competenter in het nemen van regie op de eigen ontwikkeling.

8 Om studenten in de gelegenheid te stellen competenties te verwerven bouwt het onderwijs de themasemesters op in een raamwerk van leerlijnen: integrale leerlijn, conceptuele leerlijn, vaardighedenleerlijn en regieleerlijn. Het onderwijs is studentgericht Studenten halen maximaal leerrendement als het onderwijs aansluit op de reeds aanwezige competenties, de persoonlijke situatie en de persoonlijke leerstijl van de student. Om dit te realiseren wordt gebruik gemaakt van een mix van verschillende vormen van leren, die studenten op eigen maat kunnen inzetten: blended learning. Het onderwijs is praktijkgericht Competenties worden bij uitstek verworven door de transfer van leerinhouden naar de dagelijkse praktijk. De verbinding van onderwijs en praktijk moet hier voor zorgen. De transfer van onderwijsinhouden naar de praktijk is geborgd in de onderwijsorganisatie door de ontwikkeling van studenten te koppelen aan aantoonbare prestatieverbeteringen in de organisatie. Vormgeving Persoonlijke ontwikkeling van studenten en aantoonbare prestatieverbetering van organisaties worden in de toekomst gecombineerd. De uitvoering van het onderwijs en de verbetering van de organisatieprestatie worden gerealiseerd door multidisciplinaire teams van studenten, docenten en praktijkmedewerkers. Om resultaten, taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden goed te borgen worden tripartite overeenkomsten tussen studenten, onderwijsorganisatie en werkgevers gesloten. Kennisvergaring, bewerking en verspreiding kunnen ter hand worden genomen door lectoraten. Bijzondere aandacht is daarbij nodig voor implementatie van innovaties in de beroepspraktijk. Uitvoering In de didactische vormgeving wordt gekozen voor blended learning. Blended learning is een mix van verschillende vormen van leren, waarbij het gaat om de distributie van leerinhouden, de vormen van communicatie en samenwerking en de didactische methoden en media. Blended learning maakt enerzijds gebruik van een e-learningsysteem. Hiermee kan onderwijsinhoud makkelijk en op maat worden geleverd naar inhoud en tijdstip. Er zijn online communicatiemiddelen en didactische werkvormen beschikbaar. Daarnaast heeft iedere student de beschikking over een eigen kennisportaal. De student heeft daarmee toegang tot alle onderwijs en communicatiebronnen en de beschikking over een persoonlijk e-portfolio. Daarmee kan de student de eigen ontwikkeling entameren, volgen en evalueren. Anderszijds bedient blended learning zich van contactonderwijs in de vorm van colleges, training, coaching en begeleiding.

9 In blended learning beschikt de student over de fysieke mogelijkheid om vanuit het persoonlijk e-portfolio de regie te nemen van zijn eigen ontwikkeling. Blended learning is studentgericht: de student kan op eigen wijze en tijd gebruik maken van onderwijsmaterialen en middelen die aansluiten bij de persoonlijke behoefte en mogelijkheden. Tenslotte is het met blended learning mogelijk om duur contactonderwijs te beperken tot onderwijsactiviteiten die om deze vormen vragen. Uit oogpunt van kosteneffectiviteit is dit een aantrekkelijke mogelijkheid. Met onze partners uit het werkveld zal de volgende jaren een ontwikkeling ingezet worden om van co-creatie naar co-prestatie van onderwijs en beroepspraktijk te komen. Daarmee hopen wij een bijdrage te leveren aan de uitdagingen, waarvoor de provincie Limburg zich gesteld ziet. Meer weten? Lees dan het boek van Prahalad & Ramaswamy: De toekomst van concurrentie uit Hierin wordt de grondgedachte achter co-creatie uitstekend uit de doeken gedaan. Referenties Arets, J., & Heijnen, V. (2008), Kostbaar misverstand, van training naar business improve ment. Den Haag, Academic Service. Janssen-Noordman, A. (2006), Hoe praktisch is het vier Componenten instructieontwerpmo del? Onderzoek van Onderwijs, jaargang 35. Assen. Let the Nightingales sing (2009), Interviewrapportage scenariodenken voor de arbeidsmarkt in Baexem, Uitgeverij

Van Co-creatie naar Co-prestatie

Van Co-creatie naar Co-prestatie 2012 Van Co-creatie naar Co-prestatie Programma Trends Hoe is het nu Toekomstmuziek Trends Vergrijzing en ontgroening Krimpende arbeidsmarkt Economische migratie Selffulfilling prophecy Moeizame euregionale

Nadere informatie

Hogeschool Zuyd Faculteit People & Business Management

Hogeschool Zuyd Faculteit People & Business Management Hogeschool Zuyd Faculteit People & Business Management 3e GoLeWe-projectconferentie Hasselt, 9 december 2010 Ingrid Brands Projectbureau Bart van Dolderen LeerWerkBedrijf Aanleiding Missie Positie Organisatie

Nadere informatie

Comakerships & praktijkopdrachten Windesheim Flevoland 2015-2016 Economie & Management, ICT en Bouwkunde

Comakerships & praktijkopdrachten Windesheim Flevoland 2015-2016 Economie & Management, ICT en Bouwkunde Comakerships & praktijkopdrachten Windesheim Flevoland 2015-2016 Economie & Management, ICT en Bouwkunde Opleiding Studiejaar Start Comakership/praktijkopdracht Korte omschrijving 2 sept 2015 Comakership

Nadere informatie

FACULTEIT PEOPLE & BUSINESS MANAGEMENT SITTARD BACHELOROPLEIDING DAG- EN AVONDONDERWIJS MINORFASE PROFIEL BUSINESS MER MANAGEMENT, ECONOMIE EN RECHT

FACULTEIT PEOPLE & BUSINESS MANAGEMENT SITTARD BACHELOROPLEIDING DAG- EN AVONDONDERWIJS MINORFASE PROFIEL BUSINESS MER MANAGEMENT, ECONOMIE EN RECHT FACULTEIT PEOPLE & BUSINESS MANAGEMENT SITTARD BACHELOROPLEIDING DAG- EN AVONDONDERWIJS MINORFASE PROFIEL BUSINESS MER MANAGEMENT, ECONOMIE EN RECHT Met verstand van zaken PBM januari 2010 FACULTEIT PEOPLE

Nadere informatie

Comakerships & praktijkopdrachten Windesheim Flevoland 2015-2016 Economie & Management, ICT en Bouwkunde

Comakerships & praktijkopdrachten Windesheim Flevoland 2015-2016 Economie & Management, ICT en Bouwkunde Comakerships & praktijkopdrachten Windesheim Flevoland 2015-2016 Economie & Management, ICT en Bouwkunde Opleiding Studiejaar Start Comakership/praktijkopdracht Korte omschrijving Bedrijfseconomie Comakership

Nadere informatie

Bachelor of Business Administration (MER opleiding)

Bachelor of Business Administration (MER opleiding) Bachelor of Business Administration (MER opleiding) voor decentrale overheden Het Onderwijs De Bachelor of Business Administration voor decentrale overheden (Management, Economie & Recht, MER) wordt aangeboden

Nadere informatie

middelbaar beroepsonderwijs Brainport regio Eindhoven Onderwijsvisie Onze kijk op onderwijs

middelbaar beroepsonderwijs Brainport regio Eindhoven Onderwijsvisie Onze kijk op onderwijs middelbaar beroepsonderwijs Brainport regio Eindhoven Onderwijsvisie Onze kijk op onderwijs Summa College maart 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: De vijf onderwijspijlers 4 Hoofdstuk 2: De vijf onderwijspijlers

Nadere informatie

Professionele Masters. Uitgangspunten verdere uitbouw aanbod professionele masters

Professionele Masters. Uitgangspunten verdere uitbouw aanbod professionele masters Professionele Masters Uitgangspunten verdere uitbouw aanbod professionele masters Professionele Masters Uitgangspunten verdere uitbouw aanbod professionele masters Inhoud 5 Voorwoord 7 Inleiding 8 Professionele

Nadere informatie

27 oktober Terugkomavond SLO-alumni

27 oktober Terugkomavond SLO-alumni 27 oktober 2011 Terugkomavond SLO-alumni SLO Liaison Officer: Mevr. C. Van Liedekerke Coördinator: Dhr. G. Walraevens Medewerkers SLO: Mevr. D. Bulckmans Mevr. T. Casteele Mevr. H. De Groote Dhr. O. Holz

Nadere informatie

Reflectievragen voor het ontwerpen van een traject met werkplekleren

Reflectievragen voor het ontwerpen van een traject met werkplekleren voor het ontwerpen van een traject met werkplekleren Doelstelling Dit instrument is bedoeld voor het management van een opleiding en opleidingsteams. Het reikt reflectievragen aan voor het ontwerpen van

Nadere informatie

Management in de Zorg - Bachelor degree. Bachelor of Health Care Management - Duaal

Management in de Zorg - Bachelor degree. Bachelor of Health Care Management - Duaal 2018 2019 Management in de Zorg - Bachelor degree Bachelor of Health Care Management - Duaal In het kort Wat heb jij nodig om optimaal te functioneren als leidinggevende of manager in de zorg, maatschappelijke

Nadere informatie

Minoren HS Zuyd in co-creatie met werkveld

Minoren HS Zuyd in co-creatie met werkveld Plantijn Hogeschool van de Provincie Antwerpen EduBROn, Universiteit Antwerpen Groep T-Hogeschool Leuven Hogeschool Zeeland Hogeschool Zuyd KaHo Sint-Lieven NHTV Internationale Hogeschool Breda Provinciale

Nadere informatie

Avans visie Onderwijs & ICT

Avans visie Onderwijs & ICT Avans visie Onderwijs & ICT Samen het maximale uit jezelf halen met ICT Algemeen De visie op Onderwijs en ICT is afgeleid van de Avans Onderwijsvisie en opgesteld vanuit de overtuiging dat we onze ambitie

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De opleiding Bedrijfskunde MER (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Steeds meer krijgen organisaties te maken met

Nadere informatie

Online communicatie strategie & leiderschap (postdoctorale opleiding)

Online communicatie strategie & leiderschap (postdoctorale opleiding) Online communicatie strategie & leiderschap (postdoctorale opleiding) Strategisch online communicatiemanagement; de uitdaging voor de communicatieprofessional De toename aan vooral digitale media en kanalen,

Nadere informatie

Competentiegericht Onderwijs

Competentiegericht Onderwijs Competentiegericht Onderwijs Verband tussen economische groei en innovatie van een land en het competentiebeleid en levenslang leren van een land Vlaanderen > koppeling kan beter en proactiever Hefboom

Nadere informatie

De motor van de lerende organisatie

De motor van de lerende organisatie De motor van de lerende organisatie Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn

Nadere informatie

Strategie Zuyd 2014-2018

Strategie Zuyd 2014-2018 Strategie Zuyd 2014-2018 Inleiding De strategie van Zuyd voor de periode 2014-2018 is op hoofdlijnen een voortzetting van de strategie van de afgelopen jaren, aangescherpt vanuit een aantal belangrijke

Nadere informatie

FACULTEIT PEOPLE & BUSINESS MANAGEMENT SITTARD BACHELOROPLEIDING DAG- EN AVONDONDERWIJS MINORFASE. PROFIEL PEOPLE P&A Personeel en Arbeid

FACULTEIT PEOPLE & BUSINESS MANAGEMENT SITTARD BACHELOROPLEIDING DAG- EN AVONDONDERWIJS MINORFASE. PROFIEL PEOPLE P&A Personeel en Arbeid FACULTEIT PEOPLE & BUSINESS MANAGEMENT SITTARD BACHELOROPLEIDING DAG- EN AVONDONDERWIJS MINORFASE PROFIEL PEOPLE P&A Personeel en Arbeid Passion for People PBM januari 2010 FACULTEIT PEOPLE & BUSINESS

Nadere informatie

Management in de Zorg - Bachelor degree. Bachelor of Health Care Management - Duaal

Management in de Zorg - Bachelor degree. Bachelor of Health Care Management - Duaal 2019 2020 Management in de Zorg - Bachelor degree Bachelor of Health Care Management - Duaal In het kort Wat heb jij nodig om optimaal te functioneren als leidinggevende of manager in de zorg, maatschappelijke

Nadere informatie

Major / Minor Periode Integrale leerlijn Conceptuele leerlijn Vaardighedenlijn Studieloopbaanlijn Titel Lang Onderwijseenheid Titel lang ToetsEenheid Major 1.1 Project Droombaan Project Droombaan 4 1.1

Nadere informatie

Ontwerpkaders: Leeruitkomsten. Versie 1.0/ november Ontwerpkaders: Leeruitkomsten/versie 1.0/november

Ontwerpkaders: Leeruitkomsten. Versie 1.0/ november Ontwerpkaders: Leeruitkomsten/versie 1.0/november Ontwerpkaders: Leeruitkomsten Versie 1.0/ november 2016 1 Flexibel onderwijs Flexibel Onderwijs kenmerkt zich door tijd, plaats en tempo-onafhankelijk studeren. De route is individueel en past bij de uitgangssituatie

Nadere informatie

Duurzame Ontwikkeling

Duurzame Ontwikkeling Duurzame Ontwikkeling Korte toelichting op het begrip Praktische invulling - in bedrijven - technologie Invulling in het onderwijs J. Venselaar 17 november Duurzame ontwikkeling in het onderwijs 1 Duurzaam..

Nadere informatie

Leergang Opleidingsmanagement

Leergang Opleidingsmanagement Leergang Opleidingsmanagement Voor Trainingscoördinatoren Opleidingsmanagers Leidinggevenden met opleidingstaken Hoe kan ik gezond verstand plannen onderbouwen met bewezen modellen en inzichten? Hoe overtuig

Nadere informatie

HAALT MEER UIT ONDERWIJS. Uw partner in Brede School activiteiten

HAALT MEER UIT ONDERWIJS. Uw partner in Brede School activiteiten HAALT MEER UIT ONDERWIJS Uw partner in Brede School activiteiten Dit is WIJS! WIJS vindt dat leren vooral leuk moet zijn. Vanuit deze gedachte verbinden we educatie en entertainment aan elkaar. Door een

Nadere informatie

Integraal Automotive Onderwijs 11 september 2012 Ellen Klatter, Lector Didactiek van het Techniekonderwijs

Integraal Automotive Onderwijs 11 september 2012 Ellen Klatter, Lector Didactiek van het Techniekonderwijs Didactiek Techniek Integraal Automotive Onderwijs 11 september 2012 Ellen Klatter, Lector Didactiek van het Techniekonderwijs Integraal Automotive Onderwijs 11 september 2012 Ellen Klatter, Lector Didactiek

Nadere informatie

Human Resource Management (HRM) Bachelor of Arts - Voltijd

Human Resource Management (HRM) Bachelor of Arts - Voltijd 2019 2020 Human Resource Management (HRM) Bachelor of Arts - Voltijd In het kort Hoe ziet de arbeidsmarkt eruit over 10 jaar? Welke consequenties heeft dat voor een organisatie? En voor medewerkers en

Nadere informatie

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Helder &Wijzer Mijn opdrachten In een kort, blended programma In het kort Voor wie docenten/trainers die blended opdrachten willen leren ontwerpen en ontwikkelen

Nadere informatie

Community of Practice Leren en ict van start

Community of Practice Leren en ict van start Community of Practice Leren en ict van start De Community of Practice Leren en ict (CoP Leren en ict) biedt komend schooljaar een leer- en werkgemeenschap voor mbo-docenten en teammanagers die in hun onderwijs

Nadere informatie

Bachelor Built Environment

Bachelor Built Environment Bachelor Built Environment Soll en Ist Soll: Commissie van Pernis (2011)!! Herijken beroepsprofiel!! Verandering als constante!! Integrale benadering, andere competenties Ist: Instituut Gebouwde omgeving

Nadere informatie

Ontwerpkaders: Onderwijs. Versie 1.0/november 2016

Ontwerpkaders: Onderwijs. Versie 1.0/november 2016 Ontwerpkaders: Onderwijs Versie 1.0/november 2016 1 Flexibel onderwijs Flexibel Onderwijs kenmerkt zich door tijd, plaats en tempo-onafhankelijk studeren. De route is individueel en past bij de uitgangssituatie

Nadere informatie

Informatica. Ontwikkelgesprek. Bert Dekker, 12 april Ontwikkelgesprek Informatica Pagina 1 van 6

Informatica. Ontwikkelgesprek. Bert Dekker, 12 april Ontwikkelgesprek Informatica Pagina 1 van 6 Informatica Ontwikkelgesprek Bert Dekker, 12 april 2018 Ontwikkelgesprek Informatica Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Agenda en aanwezigen... 3 Ontwikkelgesprek... 3 Inleidend... 3 Personeel...

Nadere informatie

Vastgesteld november 2013. Visie op Leren

Vastgesteld november 2013. Visie op Leren Vastgesteld november 2013. Visie op Leren Inhoudsopgave SAMENVATTING... 3 1. INLEIDING... 4 1.1 Aanleiding... 4 1.2 Doel... 4 2. VISIE OP LEREN EN ONTWIKKELEN... 6 2.1 De relatie tussen leeractiviteiten

Nadere informatie

Jong Talent Programma s

Jong Talent Programma s Kennis van de Overheid Jong Talent Programma s Investeer in de toekomst van uw organisatie Jong talent heeft de toekomst Ze zijn er gelukkig volop: jonge mensen die kiezen voor een carrière bij de overheid.

Nadere informatie

HBO Bedrijfskunde Bachelor of Business Administration (BBA)

HBO Bedrijfskunde Bachelor of Business Administration (BBA) HBO Bedrijfskunde Bachelor of Business Administration (BBA) HBO Bedrijfskunde Academie Mercuur en AdviCo verzorgen in samenwerking met Hogeschool SDO de opleiding HBO Bachelor Bedrijfskunde. Het programma

Nadere informatie

1. Interpersoonlijk competent

1. Interpersoonlijk competent 1. Interpersoonlijk competent De docent BVE schept een vriendelijke en coöperatieve sfeer in het contact met deelnemers en tussen deelnemers, en brengt een open communicatie tot stand. De docent BVE geeft

Nadere informatie

Academie voor Ondernemerschap, Marketing en Innovatie 's-hertogenbosch

Academie voor Ondernemerschap, Marketing en Innovatie 's-hertogenbosch Academie voor Ondernemerschap, Marketing en Innovatie 's-hertogenbosch datum 2014 contactpersoon Rene van der Burgt onderwerp Mogelijkheden tot samenwerken telefoon (088) 525 61 94 van Advanced Business

Nadere informatie

Onderstaand treft u de resultaten aan van de vragenlijst over ondernemend onderwijs.

Onderstaand treft u de resultaten aan van de vragenlijst over ondernemend onderwijs. De behoefte aan het delen van kennis en ervaring is groot! Samenwerking door kennis te delen en ervaringen uit te wisselen is essentieel om de verdere implementatie van ondernemend onderwijs efficiënt

Nadere informatie

NOTITIE DE BRAINPORT SCHOOL PER 1 JANUARI 2015

NOTITIE DE BRAINPORT SCHOOL PER 1 JANUARI 2015 NOTITIE DE BRAINPORT SCHOOL PER 1 JANUARI 2015 - 2 - INLEIDING Twee jaar geleden kwamen de directeuren van het Jan van Brabant College in Helmond, het Strabrecht College in Geldrop en het Heerbeeck College

Nadere informatie

Student Company op het hbo. Stappenplan

Student Company op het hbo. Stappenplan Student Company op het hbo Tijdens Student Company ontwikkelen de studenten een bedrijfsconcept en rollen dit uit gedurende een collegajaar lang. Ze verdelen functies, bepalen hun doelgroep, brainstormen

Nadere informatie

Algemene informatie afstudeerfase

Algemene informatie afstudeerfase De Haagse Hogeschool Faculteit voor gezondheid, voeding en sport Opleiding HBO-Verpleegkunde - Afstudeerfase Algemene informatie afstudeerfase 1 Inhoudsopgave 1 Algemene informatie afstuderen... 3 2 Proeve

Nadere informatie

Een praktijkgerichte opleiding naast je baan......durf jij het aan? inhollandacademy.nl

Een praktijkgerichte opleiding naast je baan......durf jij het aan? inhollandacademy.nl Een praktijkgerichte opleiding naast je baan......durf jij het aan? inhollandacademy.nl Starten met een opleiding naast je baan? Daar is durf voor nodig en dat begrijpen we bij Inholland Academy als geen

Nadere informatie

MMVP. 3 MMVP2SLB1 1 O V/O 15

MMVP. 3 MMVP2SLB1 1 O V/O 15 Studiejaar 1 Periode 1 Blok 1: Oriëntatie op markt Kerncompetentie(s): 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10 Integrale opdracht 1 - Project (MKT/Onderzoek) Integrale opdracht 1 - Project (CMV-proces) Integrale opdracht

Nadere informatie

Kernwaarden + Een stip aan de horizon

Kernwaarden + Een stip aan de horizon Kernwaarden + Een stip aan de horizon Samenwerkende Mediatheken Fontys Hogescholen Versie 1.0, 19 januari 2016 Inleiding Fontys Mediatheken ondersteunen en faciliteren het onderwijs en het onderzoek bij

Nadere informatie

Leren en werken in wijk en bedrijf

Leren en werken in wijk en bedrijf Leren en werken in wijk en bedrijf Leren en werken in wijk en bedrijf Simon Duindam Schrijver: Simon Duindam (sduindam@theinnovationtree.nl) Coverontwerp: Brave New Books ISBN: 9789402138542 Simon Duindam

Nadere informatie

Blended Learning met Canvas. De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten

Blended Learning met Canvas. De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten Blended Learning met Canvas De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten Als opleider weet u als geen ander hoe belangrijk het is om kennis snel en succesvol over te dragen. Daarnaast wilt

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Inhoud Inleiding 3 Stap 1 De noodzaak vaststellen 4 Stap 2 De business case 5 Stap 3 Probleemverdieping 6 Stap 4 Actieplan 8 Stap 5

Nadere informatie

Excellente docent in de mbo-praktijk

Excellente docent in de mbo-praktijk Excellente docent in de mbo-praktijk Uitwisseling scholen HU 7 maart 2014 ROCMN P&O 5-3-2014 1 ROC Midden Nederland Profiel: Kwaliteit, kleinschaligheid en persoonlijk contact Nauwe verbinding met regionale

Nadere informatie

ICT-VAARDIGHEDEN DOCENTEN HO

ICT-VAARDIGHEDEN DOCENTEN HO ICT-VAARDIGHEDEN DOCENTEN HO Masterclass ICT-docentprofessionalisering 12 september 2011 Anna Tomson, Erwin Faasse, Peter J. Dekker 1 OPZET 1. Startpunt: HvA-beleid vanaf 2007 Peter 2. Inhoud: Voorbeeld

Nadere informatie

OPLEIDING ONLINE COMMUNICATIE STRATEGIE & LEIDERSCHAP (POSTDOCTORAAL) IDEALE MIX VAN THEORIE EN PRAKTIJK. Ga naar de website»

OPLEIDING ONLINE COMMUNICATIE STRATEGIE & LEIDERSCHAP (POSTDOCTORAAL) IDEALE MIX VAN THEORIE EN PRAKTIJK. Ga naar de website» OPLEIDING ONLINE COMMUNICATIE STRATEGIE & LEIDERSCHAP (POSTDOCTORAAL) Ga naar de website» ZET COMMUNICATIE STRATEGISCH IN BINNEN JOUW ORGANISATIE Door de toename van het aantal digitale & sociale media

Nadere informatie

Instituut voor Sociale Opleidingen

Instituut voor Sociale Opleidingen Instituut voor Sociale Opleidingen Naar een nieuwe opleiding Social Work In september 2016 start Hogeschool Rotterdam met de nieuwe opleiding Social Work. Dit betekent dat eerstejaars studenten (die in

Nadere informatie

Professionele en persoonlijke groei?

Professionele en persoonlijke groei? + Professionele en persoonlijke groei? Samen naar meer resultaat, meer gemak en meer plezier! Han Oei Oei voor Groei - www.oeivoorgroei.nl info@oeivoorgroei.nl 0633794681 + Meer resultaat, meer gemak en

Nadere informatie

Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid?

Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid? Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid? Een onderzoek onder werkgevers in de topsectoren en de overheid. Onderzoeksrapport Samenvatting 1-11-2013 1 7 Facts & figures.

Nadere informatie

Minor Licht Verstandelijk Beperkt

Minor Licht Verstandelijk Beperkt Minor Licht Verstandelijk Beperkt Academie voor Sociale Studies Inleiding De minor Licht Verstandelijk Beperkt biedt een inspirerend en intensief half jaar deskundigheidsbevordering op het gebied van werken

Nadere informatie

Leer ze omgaan met onzekerheid. Nils de Witte - StudentsInc

Leer ze omgaan met onzekerheid. Nils de Witte - StudentsInc Leer ze omgaan met onzekerheid Nils de Witte - StudentsInc Programma en introductie Leer ze omgaan met onzekerheid verkennende discussie en ideeën nils de witte wat bedoel ik met onzekerheid waarom is

Nadere informatie

Digital Marketing Strategie & Leiderschap (postdoctorale opleiding)

Digital Marketing Strategie & Leiderschap (postdoctorale opleiding) Digital Marketing Strategie & Leiderschap (postdoctorale opleiding) Dat de nieuwe technologieën en media tot nieuwe verdienmodellen, concurrenten en klantgedrag leiden, is evident. Dit heeft ook impact

Nadere informatie

Onderwijsvisie en digitaal toetsen

Onderwijsvisie en digitaal toetsen Onderwijsvisie en digitaal toetsen 14 juni 2016 Pieter Cornelissen Twitter: @pmacornelissen en @HU_onderwijs www.onderwijsinnovatie.hu.nl HU Brede hogeschool Alle sectoren met uitzondering van kunst en

Nadere informatie

Een kijkje in de kaarten van het HBO. Joris Vermaesen, Christelijke Hogeschool Windesheim

Een kijkje in de kaarten van het HBO. Joris Vermaesen, Christelijke Hogeschool Windesheim Een kijkje in de kaarten van het HBO Joris Vermaesen, Christelijke Hogeschool Windesheim Welkom studenten bij: De kenmerkende beroepsopdracht Virtuele Ruimte Opdrachtgever: Gemeente Zwolle Opdracht: Buurtbereikbaarheidskaart

Nadere informatie

Congres Logistiek Slim verbinden! Tien jaar Lectoraat Logistiek: terug- en vooruitblik

Congres Logistiek Slim verbinden! Tien jaar Lectoraat Logistiek: terug- en vooruitblik Congres Logistiek Slim verbinden! Tien jaar Lectoraat Logistiek: terug- en vooruitblik Stef Weijers, Lector Logistiek en Allianties, HAN 31 januari 2013 Anno 2012 In Logistiek is 15% van de bedrijven wel

Nadere informatie

ZET UW TALENT IN BEWEGING

ZET UW TALENT IN BEWEGING LEREN & WERKEN BIJ VAN DEN BOSCH TRANSPORTEN ZET UW TALENT IN BEWEGING Bent u op zoek naar een uitdagende internationale leeromgeving waarin theorie en praktijk samenkomen? Wilt u uw studenten praktijkervaring

Nadere informatie

Profiel. Opleidingsmanager HBO-Rechten. 10 mei Opdrachtgever Hogeschool van Amsterdam Faculteit Maatschappij en Recht

Profiel. Opleidingsmanager HBO-Rechten. 10 mei Opdrachtgever Hogeschool van Amsterdam Faculteit Maatschappij en Recht Profiel Opleidingsmanager HBO-Rechten 10 mei 2017 Opdrachtgever Hogeschool van Amsterdam Faculteit Maatschappij en Recht Voor meer informatie over de functie Jeannette van der Vorm, adviseur Leeuwendaal

Nadere informatie

OPLEIDINGSMANAGER MARKETING, SALES & TRADE

OPLEIDINGSMANAGER MARKETING, SALES & TRADE FUNCTIEPROFIEL OPLEIDINGSMANAGER MARKETING, SALES & TRADE HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM FACULTEIT BUSINESS EN ECONOMIE Inhoudsopgave 1.Hogeschool van Amsterdam 3 De organisatie 3 De missie 3 Faculteit Business

Nadere informatie

DE FLEXIBELE DEELTIJD: MODULAIR MET EXTRA S. NNK 30 mei 2013 Lucie te Lintelo

DE FLEXIBELE DEELTIJD: MODULAIR MET EXTRA S. NNK 30 mei 2013 Lucie te Lintelo DE FLEXIBELE DEELTIJD: MODULAIR MET EXTRA S NNK 30 mei 2013 Lucie te Lintelo 1 INHOUD Een flexibele opleiding: studenten kunnen -binnen bepaalde kaders- eigen keuzes maken in inhoud, tempo en vorm, zodat

Nadere informatie

Leergang Opleidingsmanagement. inclusief gratis: Dell Inspiron Netbook. trainingscoördinatoren opleidingsmanagers leidinggevenden met opleidingstaken

Leergang Opleidingsmanagement. inclusief gratis: Dell Inspiron Netbook. trainingscoördinatoren opleidingsmanagers leidinggevenden met opleidingstaken Leergang Opleidingsmanagement inclusief gratis: Dell Inspiron Netbook Voor : trainingscoördinatoren opleidingsmanagers leidinggevenden met opleidingstaken 2 Hoe kan ik gezond verstand plannen onderbouwen

Nadere informatie

Public Administration Arbeidsmarkt

Public Administration Arbeidsmarkt Public Administration Maar liefst 33 masters staan voor je klaar als je je bachelor politicologie, bestuurskunde of internationale betrekkingen hebt gehaald. Maak daar maar eens een keuze uit. Ga je voor

Nadere informatie

Management in de Zorg - Bachelor degree. Bachelor of Arts - Duaal

Management in de Zorg - Bachelor degree. Bachelor of Arts - Duaal 2019 2020 Management in de Zorg - Bachelor degree Bachelor of Arts - Duaal In het kort Wat heb jij nodig om optimaal te functioneren als leidinggevende of manager in de zorg, maatschappelijke dienstverlening

Nadere informatie

Junior medewerker Bezwaar en Beroep

Junior medewerker Bezwaar en Beroep Kennis van de Overheid Junior medewerker Bezwaar en Beroep Talentprogramma voor jonge professionals Investeer in de toekomst van uw afdeling Junior talenten kunnen een bijzondere rol spelen bij de transformatie

Nadere informatie

Competentie 1 Ondernemerschap Initiëren en/of creëren van producten en/of diensten, zelfstandig en ondernemend.

Competentie 1 Ondernemerschap Initiëren en/of creëren van producten en/of diensten, zelfstandig en ondernemend. Naam student: Studentnummer: Evaluatieformulier meewerkstage CE In te vullen door de bedrijfsbegeleider van de stage biedende organisatie voorafgaand aan het eindgesprek met de stagedocent. De stagiair

Nadere informatie

Didactische werkvormen in het hoger onderwijs. Sandra Heleyn, Isabelle Claeys, Ann Verdonck

Didactische werkvormen in het hoger onderwijs. Sandra Heleyn, Isabelle Claeys, Ann Verdonck Didactische werkvormen in het hoger onderwijs Sandra Heleyn, Isabelle Claeys, Ann Verdonck HoGent, een mix van werkvormen Uitgangspunten: Elk talent telt>>maatwerk gezien diversiteit in instroom Vraag

Nadere informatie

Kennismiddag 22 juni 2017

Kennismiddag 22 juni 2017 Kennismiddag 22 juni 2017 Programma Champs on Stage LOB en belang van stages Het orientatieproces Het stageproces Champs on Stage Ambitie Brug slaan tussen onderwijs en bedrijfsleven om schooluitval en

Nadere informatie

Post HBO opleiding Jobcoach/Trajectbegeleider

Post HBO opleiding Jobcoach/Trajectbegeleider Post HBO opleiding Jobcoach/Trajectbegeleider Combo Emonomy Combo Emonomy heeft een lange historie en traditie in methodiekontwikkeling, onderzoek, opleiding, coaching en advies op het gebied van arbeidsontwikkeling,

Nadere informatie

Onderwijs en Kennisoverdracht

Onderwijs en Kennisoverdracht Onderwijs en Kennisoverdracht Ontwikkelingen in de duurzame landbouw in Suriname Prof. Tiny van Boekel, Decaan voor Onderwijs/Vice-rector, Wageningen University & Research Centre, NL Inhoud lezing Ontwikkelingen

Nadere informatie

Auditrapportage 2014. Bijlage 1 Typologieën en het fasemodel. Dynamiek onderweg

Auditrapportage 2014. Bijlage 1 Typologieën en het fasemodel. Dynamiek onderweg Auditrapportage 2014 Bijlage 1 Typologieën en het fasemodel Dynamiek onderweg De vier geïdentificeerde typologieën van de Centra co-creator; incubator; transformator; facilitator - zijn hieronder kort

Nadere informatie

Het vmbo van de toekomst. Strategische alliantie vmbo-mbo? Succesvol samenwerken kan!

Het vmbo van de toekomst. Strategische alliantie vmbo-mbo? Succesvol samenwerken kan! Het vmbo van de toekomst Strategische alliantie vmbo-mbo? Succesvol samenwerken kan! Voorstellen Mirjam Bosch, plv. directeur CSV Veenendaal Dennis Heijnens, adviseur bij Actis Advies Programma deelsessie

Nadere informatie

Regioleren. Op weg naar de duurzame student? Carla Oonk, 8 december 2015

Regioleren. Op weg naar de duurzame student? Carla Oonk, 8 december 2015 Regioleren Op weg naar de duurzame student? Carla Oonk, 8 december 2015 Regioleren de Wat s 1.Wat is regioleren? 2.Wat levert regioleren op? 3.Wat vraagt de implementatie van regioleren? 2 Regioleren in

Nadere informatie

De weg van traditioneel vmbo naar intersectoraal vmbo

De weg van traditioneel vmbo naar intersectoraal vmbo Van Theorie naar Praktijk De weg van traditioneel vmbo naar intersectoraal vmbo In deze bijdrage slaat junior adviseur Marloes Zewuster van CINOP de brug tussen de theorie van het intersectorale vmbo en

Nadere informatie

Expertisecentrum Plato VAN WERK-NAAR-WERK EN LOOPBAANCOACHING

Expertisecentrum Plato VAN WERK-NAAR-WERK EN LOOPBAANCOACHING Expertisecentrum Plato VAN WERK-NAAR-WERK EN LOOPBAANCOACHING INHOUD WIJ MAKEN ER WERK VAN! 04 PROCEDURE VAN EEN VAN WERK- NAAR-WERKTRAJECT 09 LOOPBAANORIËNTATIE EN LOOPBAANCOACHING 05 OVER EXPERTISECENTRUM

Nadere informatie

DE BOUWCAMPUS GIDS VAN EEN MERK

DE BOUWCAMPUS GIDS VAN EEN MERK DE BOUWCAMPUS GIDS VAN EEN MERK VERSIE JUNI 2014 INLEIDING De Bouwcampus staat in de steigers: hier pakken we de uitdagingen binnen de bouw gezamenlijk op. In vraagstukken die zowel private als publieke

Nadere informatie

Ontwikkelen van vakmanschap in veranderende tijden visie op leren en ontwikkelen

Ontwikkelen van vakmanschap in veranderende tijden visie op leren en ontwikkelen Ontwikkelen van vakmanschap in veranderende tijden visie op leren en ontwikkelen Draagt dit nog bij aan leren? Hier werd niemand meer blij (of beter!) van. Leren moet anders De uitdaging De praktijk van

Nadere informatie

Minor Toegepaste Psychologie

Minor Toegepaste Psychologie Minor Toegepaste Psychologie 1 Inleiding Waarom houden mensen zich niet aan dieetvoorschriften? Hoe kan ik ze dan stimuleren om dat wel te doen? Hoe kan ik teamsporters leren om beter om te gaan met zelfkritiek?

Nadere informatie

Avans Academie Associate Degrees Den Bosch

Avans Academie Associate Degrees Den Bosch Avans Academie Associate Degrees Den Bosch Robin Pereboom Adviseur Connect, verbindt bedrijfsleven en onderwijs Meet up Agrifood Capital, Oss 7 februari 2019 Workshop 8 Onderwijs en Bedrijfsleven, hoe

Nadere informatie

Stages en beroepsopdrachten. Milieukunde

Stages en beroepsopdrachten. Milieukunde Stages en beroepsopdrachten Milieukunde Samenwerken met HAS Hogeschool HAS Hogeschool is hét opleidings- en expertisecentrum voor de sectoren agro, food en leefomgeving met vestigingen in Den Bosch en

Nadere informatie

4CID Symposium 2017, Nijmegen 21 april Wie zijn wij?

4CID Symposium 2017, Nijmegen 21 april Wie zijn wij? Welkom! 21 april 2017 De implementatie van het 4CIDmodel bij de HJO Wat werkt en wat (nog) niet? 4CID symposium 2017 Wie zijn wij? Brigitte Schallenberg-Jongen Zuyd Hogeschool, faculteit Management en

Nadere informatie

Inzetbaarheid verbeteren door het activeren van werknemers.

Inzetbaarheid verbeteren door het activeren van werknemers. Wij zijn SistersChange. Ervaren veranderaars. Enthousiaste verbeteraars. Sociale zekerheidskenners. Wij helpen de inzetbaarheid van werknemers te verbeteren. Inzetbaarheid verbeteren door het activeren

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

Lid Raad van Toezicht Met een achtergrond in het agrarisch bedrijfsleven en afkomstig uit Noord-Nederland

Lid Raad van Toezicht Met een achtergrond in het agrarisch bedrijfsleven en afkomstig uit Noord-Nederland Profiel Lid Raad van Toezicht Met een achtergrond in het agrarisch bedrijfsleven en afkomstig uit Noord-Nederland 9 november 2016 Opdrachtgever Van Hall Larenstein University of Applied Sciences Voor meer

Nadere informatie

Management in de Zorg - Bachelor degree. Bachelor of Health Care Management - Duaal

Management in de Zorg - Bachelor degree. Bachelor of Health Care Management - Duaal 2018 2019 Management in de Zorg - Bachelor degree Bachelor of Health Care Management - Duaal In het kort Wat heb jij nodig om optimaal te functioneren als leidinggevende of manager in de zorg, maatschappelijke

Nadere informatie

Start Werk & Blijf veilig: 1

Start Werk & Blijf veilig: 1 Start Werk & Blijf veilig: 1 * Achtergrond * Casus * Veiligheidsbewustwording * Doelgroepen * Doelstellingen * Leermethode * Certificering * SWB Matrix Start Werk en Blijf veilig: 2 * Start Veilig - E-learning

Nadere informatie

Online Corporate Communicatie

Online Corporate Communicatie Online Corporate Communicatie Corporate communicatie; integreer online kanalen en voer impactvolle corporate campagnes Er is een groot tekort aan kennis over online corporate communicatie waardoor organisaties

Nadere informatie

HUDSON TALENT MANAGEMENT PARTNER BIJ HET SELECTEREN, MOTIVEREN EN ONTWIKKELEN VAN MENSEN

HUDSON TALENT MANAGEMENT PARTNER BIJ HET SELECTEREN, MOTIVEREN EN ONTWIKKELEN VAN MENSEN HUDSON TALENT MANAGEMENT PARTNER BIJ HET SELECTEREN, MOTIVEREN EN ONTWIKKELEN VAN MENSEN MENSEN ZIJN HET HART VAN UW SUCCES BEDRIJVEN DIE DE BESTE MENSEN AAN ZICH WETEN TE BINDEN, PRESTEREN BETER. MAAR

Nadere informatie

Enquête noden van de scholen. Eerste verwerking

Enquête noden van de scholen. Eerste verwerking Enquête noden van de scholen Eerste verwerking Verwerking van formulieren ingediend op 27/9/16 46 enquêtes werden ingediend/verwerkt Achtergrond mooi verspreid over de 4 componenten van STEM Man/vrouw

Nadere informatie

Professionalisering van uw HR-afdeling

Professionalisering van uw HR-afdeling Professionalisering van uw HR-afdeling 2 Professionalisering van uw HR-afdeling Heeft u: HR-professionals die werken in lijn met de eisen en wensen van uw business? HR-professionals met het juiste profiel

Nadere informatie

Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa

Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa Vastgesteld door het college van bestuur op 4 januari 2016 Positief advies beleidsoverleg 13 oktober 2015 Goedgekeurd door de raad van toezicht 18 december 2015

Nadere informatie

Acadin voor talenten in uw klas!

Acadin voor talenten in uw klas! Acadin voor talenten in uw klas! Dé digitale leeromgeving met uitdagend onderwijsaanbod voor talentvolle leerlingen. Acadin voor talenten in uw klas! In het Bestuursakkoord primair onderwijs (2014) staat

Nadere informatie

Nadere subsidieregels Euregionaal Onderwijs

Nadere subsidieregels Euregionaal Onderwijs PROVINCIAAL BLAD Officiële naam regeling: Citeertitel: Naam ingetrokken regeling: Besloten door: Onderwerp: Nadere subsidieregels Euregionaal Onderwijs Nadere subsidieregels Euregionaal Onderwijs Nadere

Nadere informatie

INHOLLAND Lectoraat elearning Innoveren in onderwijs 1. Innoveren in onderwijs? Investeer in mensen!

INHOLLAND Lectoraat elearning Innoveren in onderwijs 1. Innoveren in onderwijs? Investeer in mensen! Innoveren in onderwijs? Investeer in mensen! Dr. Guus Wijngaards INHOLLAND Lector elearning 8 oktober 2006 De wil om het onderwijs te vernieuwen wordt breed gedragen. Scholen worstelen immers met dropout-

Nadere informatie

Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH

Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH Auteurs: Annemie Spooren (Hogeschool PXL) Els Knippenberg (Hogeschool PXL) Frederik Houben (Hogeschool PXL) 1 INDEX 1. Doelstellingen

Nadere informatie