2 8 JUNI Verzenddatum 2 8 JUN Paraaf Provinciesecretaris. Bijlagen Startnotitie "Implementatie Rijksbreed Subsidiekader Zuid-Holland"

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2 8 JUNI Verzenddatum 2 8 JUN Paraaf Provinciesecretaris. Bijlagen Startnotitie "Implementatie Rijksbreed Subsidiekader Zuid-Holland""

Transcriptie

1 provincie ZUID HOLLAND 2 8 JUNI minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Registratienummer PZH (DOS ) Datum vergadering Gedeputeerde Staten 28 juni Portefeuillehouder Sande, RAM, van der Verzenddatum 2 8 JUN 2011 Paraaf Provinciesecretaris Geheim Nee Termijn 31 augustus Onderwerp Rijksbreed Subsidiekader (RSK) Bijlagen Startnotitie "Implementatie Rijksbreed Subsidiekader Zuid-Holland" Voorstel van GS aan PS: kennisnemen van bijgaand stuk voor wat betreft de implementatie van het RSK in Zuid-Holland. l. Onderwerp in kort bestek Het Rijksbrede subsidiekader' (RSK) is in de kern een regime voor subsidieverlening en - verantwoording, bestaande uit een 20-tal aanwijzingen van rijkswege, dat uitgaat van een proportionaliteit tussen de hoogte van de aanvraag- en verantwoordingslasten en de hoogte van het subsidiebedrag. De belangrijkste uitgangpunten van het rijkskader (naast de proportionaliteit): een vereenvoudiging en uniformering van het subsidieproces; er zal meer gewerkt moeten gaan worden vanuit verantwoord vertrouwen en risicoacceptatie (werken vanuit risicoanalyse). Controle zal vooral vooraf moeten plaatsvinden, in plaats van achteraf, waarbij sturing vooral plaatsvindt op prestaties en hoofdlijnen. In de basis zal worden gewerkt met drie standaardarrangementen voor verlening en vaststelling van subsidies, waarbij de hoogte van het subsidiebedrag het arrangement bepaalt, te weten: I II 111 Hoogte subsidiebedrag tot f Vanaf tot E Vanaf E Arrangement direct vaststellen of desgevraagd verantwoording over de prestatie verantwoording over de prestaties verantwoording over kosten en prestaties De arrangementen onderscheiden zich van elkaar door de voorwaarden en verplichtingen die worden gesteld aan de uitvoering en verantwoording van de subsidie. Hoe lager het ' Staatscourant 2009 nr ,31 december 2009.

2 provincie ZUID HOLLAND subsidiebedrag hoe minder verantwoordingseisen er worden gesteld en hoe eenvoudiger de uitvoering is. Het aantal subsidies dat in 2010 door de provincie Zuid-Holland is verstrekt en is gedekt uit provinciale middelen; laat zich als volgt verdelen binnen de drie arrangementen: Aantallen subsidiecategorie: tlm E aantal Geboekte vriival 2010 bedrag procentueel prov. middelen absoluut tot E dan E Een zekere risico-acceptatie is inherent aan het nieuwe subsidiekader. In de arrangementen 1 en 2 wordt niet meer afgerekend op basis van gerealiseerde kosten, zoals nu wordt gedaan, maar op basis van gerealiseerde prestaties waarvoor een vast bedrag is bepaald. Indien de gerealiseerde kosten lager uitvallen dan geraamd wordt er, in tegenstelling tot hetgeen nu gebruikelijk is, niet teruggevorderd, mits de resultaten zijn behaald en aan de overige verplichtingen is voldaan. Doordat het vastgestelde subsidiebedrag soms lager uitvalt dan het verleende subsidiebedrag vloeit er in de huidige situatie op jaarbasis als het ware ca. 1,3 miljoen euro (van alle verstrekte subsidies) terug naar de algemene middelen en vindt verwerking daarvan plaats in de provinciale jaarrekening. Bij de wijze van subsidiëren volgens het RSK wordt onder andere geaccepteerd dat, zolang de subsidieontvanger de outputlactiviteit verricht, het subsidiebedrag hoger kan zijn dan de uiteindelijke werkelijke financieringsbehoefte. Een dergelijke situatie leidt niet tot terugvordering of vrijval van subsidies tot ,-. Het bedrag dat vrijviel bij subsidies tot ,- bedroeg voor ,-. Deze (deels) begrote meevaller zal ondervangen moeten worden met een grondige controle vooraf van onder andere de begroting. Verder is men verplicht om wijzigingen ten opzichte van de aanvraag te melden. Tevens zal nog meer gestuurd worden op het resultaat van de gesubsidieerde activiteiten. Het gaat immers om het effect van de subsidie of wordt bereikt wat in beginsel ook voor ogen staat, namelijk dat beleidsdoelstellingen worden bereikt. Ten behoeve hiervan, wordt een weigeringsgrond toegevoegd aan de Asv. Het wijzigingsvoorstel ligt op dit moment ter vaststelling voor aan Provinciale Staten. Wanneer de activiteiten op grond van de regeling subsidiabel zijn, doch de effecten van de verleende subsidie onvoldoende kunnen worden aangetoond, moet de subsidie in dat geval worden geweigerd. Per subsidiecategorie zijn geen gemiddelde percentages bekend. 216

3 provincie ZUID HOLLAND Beoogd effect Het RSK is bindend voor de subsidieverstrekking die plaatsvindt op rijksniveau. De provincies, waaronder Zuid-Holland, hebben aangegeven zich in principe te willen conformeren (evenals de VNG) aan deze geboden overheidsstandaard, zodat het zowel voor de burger als voor de verschillende overheden duidelijker en eenvoudiger wordt. Hierbij is het wenselijk dat alle provincies dezelfde grensbedragen voor de drie arrangementen hanteren. Vermindering van de administratieve lasten voor de aanvrager. Eventuele reductie van kosten van het proces subsidieverlening, onder andere door standaardisering van regelgeving en automatische bevoorschotting in bepaalde gevallen. Gewenst resultaat Het RSK moet een effectiever en efficiënter subsidiesysteem voortbrengen. Dit moet worden bewerkstelligd door een aantal elementen die in twee categorieën zijn in te delen: 1. juridisch technische categorie: aanpassen van de Asv en de subsidieregels (vermindering, uniformering, implementatie arrangementen); en 2. organisatie- en procescategorie: anders inrichten van diverse processen, mogelijk herschikken c.q. herinrichten van de capaciteit. 2. Afbakening van (wettelijk) kader en partijen a. Europeeslnationaallprovinciaal wettelijk en beleidskader Voor het proces van subsidieverstrekking is de algemene wet bestuursrecht (Awb) en de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland (Asv) van belang en voor een aantal beleidsvelden de sectorale subsidieregelingen van Gedeputeerde Staten. b. Relatie andere interne beleidsterreinen De Asv bevat de algemene procedureregels die op alle subsidievertrekkingen van toepassing zijn. De implementatie van het RSK raakt alle beleidsterreinen waar het subsidie-instrument wordt ingezet ten einde beleidsdoelen te realiseren. Wanneer alleen inhoudelijk hoeft te worden verantwoord (en niet financieel) betekent het systeem van "sturen op prestaties" dat er meer nadruk komt te liggen op de inhoudelijke beoordeling van een aanvraag door de beleidsafdeling en subsidieverleners, resulterend in SMART(ere)-prestatieafspraken in de beschikking. Daarnaast zal de ana,lyse van begrotingen belangrijker worden wanneer deze als hulpmiddel wordt gebruikt om een vast bedrag voor de te leveren prestaties te bepalen. Een belangrijk aspect van het RSK is verder dat alle beleidsafdelingen hun beleidsdoelen nog scherper moeten gaan vertalen in prestatie- en resultaatindicatoren. Het subsidieproces maakt onderdeel uit van de beleidscyclus. In de beleidskaders zullen dus heldere doelstellingen moeten worden opgenomen. Bij de opzet van de provinciale begroting voor wordt hier ook rekening mee gehouden.

4 provincie ZUID HOLLAND c. Relatie externe partijen Op dit moment is dit niet aan de orde. Gedurende het project moeten de doorgevoerde wijzigingen in het subsidiebeleid echter onder de aandacht worden gebracht bij subsidieontvangers, waaronder gemeentes en diverse organisaties om hen te informeren over de vernieuwde werkwijze en nieuwe subsidiesystematiek. 3. Procesbeschrijving en rol Staten a. Voorgeschiedenis Het IPO-Bestuur heeft op 24 juni 2010 besloten de uitgangspunten van het RSK, zoals geschetst onder het eerste punt van deze nota, over te nemen voor 1 januari 2012, waaronder de systematiek van de 3 arrangementen. Naar aanleiding hiervan is op 15 december 2010 bij de behandeling van de evaluatie van de Asv aan uw vergadering meegedeeld dat de impact van overname van het RSK binnen Zuid-Holland onderzocht zal worden. Hiertoe heeft Zuid-Holland zich aangesloten bij de IPO-projectgroep "Implementatie RSK. Het doel van de IPO-projectgroep is kennisuitwisseling en afstemming. Het streven is om zoveel mogelijk uniform te implementeren. Alle provincies zijn vertegenwoordigd in deze projectgroep. De activiteiten vinden plaats onder aansturing van de Kring van Provinciesecretarissen (KPS). Het KPS is immers belast met het uitvoeringsprogramma van het Bestuursakkoord , dat onder andere ziet op het verminderen en vereenvoudigen van (SU bsidie)regelgeving. Op 15 maart heeft de IPO-projectgroep aan het KPS voorgesteld om in te stemmen met de 20 aanwijzingen uit het RSK als uitgangspunt voor de implementatie. De aanwijzingen zijn in de IPO-projectgroep uitgebreid besproken in het bijzijn van het Ministerie van Financiën. Het Ministerie heeft elke aanwijzing toegelicht en kritische vragen beantwoord van de provincies. De discussie kwam in de kern neer op de minder strenge verantwoordingseisen die kunnen worden gesteld bij de eerste twee arrangementen en de risico's die dit met zich mee kan brengen. Hierbij is het van wezenlijk belang ons te realiseren dat het RSK een nieuwe manier van subsidie verstrekken betreft, die een andere werkwijze met zich meebrengt en een omslag in het denken en in de (bedrijfs)cultuur, zowel bij de provincie zelf als bij de subsidieontvangers. Risicoanalyses zullen aan de voorkant moeten worden uitgevoerd, bijvoorbeeld bij het opstellen en evalueren van de diverse sectorale subsidieregelingen. Ook andere maatregelen om misbruik en oneigenlijk gebruik van subsidies tegen te gaan, zoals het inrichten van steekproeven; het voeren van een sanctiebeleid; het bijhouden van een register bij onregelmatigheden en het evalueren van de subsidieregeling en de Asv, zijn onlosmakelijk verbonden aan het systeem. Deze flankerende maatregelen vormen een totaal pakket samen met de uitgangspunten van het RSK en de drie arrangementen. Tevens is voorgesteld aan de Kring om in te stemmen met een gewijzigd tijdspad. Er zijn namelijk grote verschillen in het tempo van implementatie tussen de provincies. De IPOprojectgroep heeft een tweefasen aanpak voorgesteld aan de Kring voor het implementatietraject van het RSK bij de provincies. Voor 1 juli neemt elke provincie het principebesluit op bestuurlijk niveau tot overname van het RSK. Het streven blijft om voor 1 januari 2012 doch uiterlijk 31 december 2012 tot volledige implementatie in regelingen te

5 provincie ZUID HOLLAND komen. Het IPO-traject wordt voor de zomer afgerond. Vervolgens kan het implementatietraject binnen Zuid-Holland na de zomer van start gaan. Voor onze provincie wordt volledige implementatie van het RSK in de zomer van 2012 vooralsnog haalbaar geacht. De Kring is overigens kritisch op de aangegeven betrokkenheid van het rijk in dit traject. Nadrukkelijk wordt door hun gesteld, dat de betrokkenheid cq toetsing door het Ministerie van Financiën ingevuld moet worden als (gratis) service cq advies om gemeenschappelijk als provincies de eigen rol goed in te vullen (dus hieraan, zoals ook beoogt, geen formele status in het kader van het toezicht toe te kennen). b. Waar staan we nu? De fase van visielstrategiebepaling Zoals op 15 december 2010 is meegedeeld worden Provinciale Staten geïnformeerd over de voortgang van de implementatie van het Rijksbrede Subsidiekader in Zuid-Holland. Ter kennisname ontvangen Provinciale Staten de startnotitie. c. Vervolg procedure Er zal een interne projectgroep worden samengesteld die na de zomer van start zal gaan met de implementatie van het RSK binnen Zuid-Holland. De Asv zal worden aangepast, onder andere ter implementatie van de 3 arrangementen. Deze zal naar verwachting voor de zomer van 2012 aan Provinciale Staten ter vaststelling worden aangeboden. 4. Financiële aspecten (dekking en risico's) Het RSK is in principe gemaakt om een effectiever en efficiënter subsidiesysteem c.q. proces te bewerkstelligen. Dit sluit aan op het bestuursakkoord waarin een paragraaf is opgenomen over de vermindering en vereenvoudiging van (subsidie)regelgeving. De implementatie van het RSK binnen de provincie(s) zal uiteindelijk moeten leiden tot een vermindering van de apparaatskosten inzake het subsidieverstrekkingsproces. Het nieuwe subsidiesysteem is 1 januari op rijksniveau volledig en uniform (de aanwijzingen zijn bindend voor alle Ministeries) in werking getreden en wordt over 2 jaar geëvalueerd. Voor de provincies zal een vergelijkbaar tijdspad worden aangehouden voor de evaluatie van het nieuwe subsidiesysteem. Op dit moment is daadwerkelijk inzicht nog niet mogelijk in de kostenbesparing die de implementatie van het RSK wellicht met zich mee zal brengen. Eerst moet het implementatietraject nog worden gevolgd. Vervolgens zal ervaring moeten worden opgedaan met het nieuwe systeem. In aanvang zal vooral een verschuiving van de werkzaamheden plaatsvinden van de achterkant van het subsidieverstrekkingsproces, te weten de vaststelling en verantwoording, naar de voorkant van het proces, namelijk de verlening. Voor een succesvolle implementatie is een eventuele bezuiniging op de apparaatskosten aangaande het subsidieverstrekkingsproces op voorhand dan ook niet aan te bevelen.

6 provincie ZUID HOLLAND Een aandachtspunt is hier nog de terugvordering van subsidiegelden omdat het vastgestelde subsidiebedrag lager is uitgevallen dan het verleende subsidiebedrag en er in de huidige situatie wordt afgerekend op basis van de gerealiseerde kosten. Hierdoor vloeit er op jaarbasis als het ware ca. 1,3 miljoen euro (van alle verstrekte subsidies) terug naar de algemene middelen en vindt verwerking daarvan plaats in de provinciale jaarrekening. Deze (deels) begrote meevaller zal ondervangen moeten worden met een grondige controle vooraf en een meldingsplicht van wijzigingen die zich voordoen in de subsidieaanvraag. Tevens zal nog meer gestuurd worden op het resultaat van de gesubsidieerde activiteiten. Technische & proces vragen en informatie bij Ambtenaar C. Bockstart Telefoon Kamer C 369

7 2 8 JUNI 20H Startnotitie Implementatie Rij ksbreed Subsidiekader Zuid-Holland Opdrachtgever: Rogier van der Sande (lid van het college van Gedeputeerde Staten) Opdrachtnemer(s): Proceseigenaar Subsidies, Wiebe Brandsma Contactpersoon opdrachtnemer: Cynthia Bockstart Datum: 12 mei 2011

8 .. 1. Projectbeschrijving Aanleiding Probleemstelling en onderzoeksvragen Doel /beoogd effect Gewenst resultaat Randvoorwaarden Afbakening Projectmanagement Activiteiten / Onderzoeksmethoden Beheersaspecten / voortgang Geld... I Informatie Tijd Organisatie Betrokkenen Afbreukrisico's Bijlagen... 14

9 Projectbeschrijving Het rijksbreedsubsidiekader (RSK, zie bijlage) is gemaakt voor bestuursorganen op rijksniveau om een effectiever en efficiënter subsidiesysteem c.q. proces te bewerkstelligen. Het RSK is na behandeling in de Tweede Kamer, in de vorm van een aanwijzing voor de Rijksdienst ingebracht en heeft zodoende een verplichtend ka.rakter gekregen voor alle rijksorganen die zich met subsidieverlening bezig houden. In het kader van de administratieve- en bestuurlijke lastenvermindering heeft de VNG het RSK in aangepaste vorm overgenomen voor het gemeentelijke subsidieproces en de gemeentelijke organisatie. Op dit moment wordt een implementatietraject hiertoe doorlopen. Naar aanleiding van werkgroepbijeenkomsten is er in IPO-verband nagegaan in hoeverre provincies aansluiting kunnen vinden bij de uitgangspunten van het RSK. Hierbij is gekeken naar de provinciale subsidiesystematiek(en). Om dit verder uit te diepen is de IPO-projectgroep "Implementatie RSK bij de provincies" opgericht. Alle provincies zijn vertegenwoordigd in de projectgroep. Op 15 december 2010 is PS hiervan in kennis gesteld door ons college. Het IPObestuur heeft op 24 juni 2010 besloten dat deze activiteiten plaats zullen vinden onder aansturing van de Kring van Provinciesecretarissen (KPS) die is belast met het uitvoeringsprogramma van het Bestuursakkoord De provincies dragen vervolgens zelf zorg voor de verdere doorvertaling van het RSK binnen de eigen organisaties. Het RSK beschrijft dat subsidieprocessen op rijksniveau evenals de organisatie daar omheen op dit moment niet geheel effectief en efficiënt verlopen. De hoge kosten die subsidiering met zich meebrengt, worden als een indicator hiervoor gebruikt. Hierbij dient het begrip -kosten- overigens breed te worden gezien: het duidt zowel op bijvoorbeeld organisatiekosten als kosten die gemoeid zijn met lange procedures (aanvraag- en verantwoordingstijd van de aanvrager en behandeltijd bij de behandelaar), juridische kosten, als alle andere denkbare kostensoorten. Dit kader moet ervoor zorgen dat al deze kosten meer in proportie komen met het uiteindelijke (gemiddelde) subsidiebedrag zelf. Het RSK is gebouwd op een 4-tal uitgangspunten: l. het proportionaliteitsbeginsel Het eerste uitgangspunt, het proportionaliteitsbeginsel, is goed beschouwd eigenlijk meer een identificatie-element van het hierboven geschetste kernprobleem, namelijk de systeemkosten van subsidieverlening zijn te hoog; wat kan oplopen tot 3O0/0 van het totale subsidiebedrag.

10 De drie andere hieronder beschreven uitgangspunten zijn de lijnen waarlangs men deze kosten wil reduceren om zodoende het systeem beter, effectiever en efficiënter te ma ken. 2. Sturing op prestaties Het kader staat een soort van aanbestedingsachtige vorm van subsidieverlening voor. Men wil namelijk meer kijken naar de te leveren c.q. de geleverde prestatie en daarop afrekenen. Dit wil men bereiken door te werken met 3 standaard uitvoerings- en verantwoordingsarrangementen en door stappen te zetten in een aantal management- en organisatie elementen. Verder stelt men reductie van kosten voor door betere vooranalyses te maken van potentiële subsidieklanten en in bepaalde gevallen steekproeven te doen aan de achterkant van het subsidieproces. 3. Uniformering en vereenvoudiging regels, begrippen en verplichtingen Dit uitgangspunt speelt in ieder geval en wellicht vooral binnen de Rijksoverheid, want bij het Rijk bestaat een wirwar aan regels (er zijn ongeveer 600 verschillende subsidieregels bij het rijk) met allerlei verschillende materiële en procedurele eisen die gesteld worden. Dit maakt procedures onnodig ingewikkeld en brengt verwarring door onder meer het gebruiken van verschillende definities voor gelijkluidende termen. Binnen Zuid-Holland kennen we om en nabij 30 subsidieregelingen. Naast het reduceren van de hoeveelheid regels kan een aantal elementen voor een vereenvoudiging zorgen zoals meer gelijke termijnen, (in bepaalde gevallen) automatische bevoorschotting, uniforme berekeningswijzen inclusief eenduidige definities omtrent onder andere kostensoorten. 4. Verantwoord vertrouwen Dit uitgangspunt is eigenlijk een uitwerking, aanvulling c.q. uitbreiding van het 'sturen-op-prestaties principe' en het proportionaliteitsbeginsel. Er wordt beschreven dat veelvuldig controleren achteraf voor een groot gedeelte achterwege gelaten moet worden en er een soort van instellingswijziging moet komen. Er moet namelijk een zekere risicoaanvaarding plaatsvinden wat deels ondervangen kan worden door risicomanagement (zie wederom sturing op prestaties) dat concreet bestaat uit steekproeven achteraf en een strikter en iets uitgebreider handhavingsbeleid en instrumentarium. Om het -verantwoord vertrouwen- de daarin vervatte risicomanagement gedachte en -sturing op prestaties naast de organisatorische kwesties, verder concreet vorm te geven, worden er drie uitvoerings- en verantwoordingsarrangementen, voorgesteld. Die houden concreet in: Tot 25000,- Van 25000,- tot I Vanaf , Direct vaststellen en enkel desgevraagd verantwoording over de prestatie leveren. Verantwoordina over de prestatie. I Verantwoording over kosten en prestatie. - Via deze arrangementensystematiek wordt een (verdere) vermindering van de kosten in het hele subsidieproces (dat bestaat uit de stappen aanvraagverlening-uitvoering-verantwoording-vaststelling) bereikt door in ieder geval in twee van de drie arrangementen, processtappen van het subsidieproces over te slaan en dat scheelt tijd en kosten.

11 - _- -.- p 11.3 Doel /beoogd effect u - J Het RSK is bindend voor de subsidieverstrekking die plaatsvindt op rijksniveau. De provincies, waaronder Zuid-Holland, willen zich (evenals de VNG) conformeren aan deze geboden overheidsstandaard, zodat het zowel voor de burger als voor de verschillende overheden duidelijker en eenvoudiger wordt. Hierbij is het wenselijk dat alle provincies dezelfde grensbedragen voor de drie arrangementen hanteren. - Vermindering van de administratieve lasten voor de aanvrager; - Eventuele reductie van kosten van het proces subsidieverlening, onder andere door standaardisering van regelgeving en automatische bevoorschotting in bepaalde gevallen. I' p p 1.4 Gewenst resultaat Het rijkskader moet een effectiever en efficiënter subsidiesysteem voortbrengen. Dit moet worden bewerkstelligd door een aantal elementen die in twee categorieën zijn in te delen: l. juridisch technische categorie: aanpassen van de Asv en de subsidieregelingen (vermindering, uniformering, implementatie arrangementen); en 2. organisatie- en procescategorie: anders inrichten van diverse processen, mogelijk herschikken c.q. herinrichten van de capaciteit. Voor eind 2011 moeten alle rijksorganen klaar zijn met de implementatie van dit kader. Het IPO-Bestuur heeft op 24 juni 2010 besloten de uitgangspunten van het RSK over te nemen voor 1 januari 2012, waaronder de systematiek van de 3 arrangementen. Deze datum is voor een aantal provincies, waaronder Zuid- Holland, niet haalbaar. De IPO-Projectgroep heeft op 15 maart 2011 aan de KPS voorgesteld om in te stemmen met een gewijzigd tijdspad. De IPO-projectgroep heeft een tweefasen aanpak voorgesteld voor het implementatietraject van het RSK bij de provincies. Voor 1 juli 2011 neemt elke provincie het principebesluit op bestuurlijk niveau tot overname van het RSK. Het streven blijft om voor 1 januari 2012 doch uiterlijk 31 december 2012 tot volledige implementatie in regelingen te komen. Voor onze provincie wordt volledige implementatie van het RSK in de zomer van 2012 vooralsnog haalbaar geacht Afbakening p De beleidsafweging over de inzet van het subsidie-instrument, het doel en de doelgroep blijft in het kader buiten beschouwing. Het is evenwel evident dat de belangrijke uitgangspunten van het RSK ook doorwerken op het subsidiebeleid binnen Zuid-Holland en de diverse beleidsterreinen die hiermee van doen hebben. Een belangrijk aspect van het RSK is dat alle beleidsafdelingen hun beleidsdoelen veel scherper gaan vertalen in prestatie- en resultaatindicatoren. Het subsidieproces maakt onderdeel uit van de beleidscyclus. In de beleidskaders

12 zullen dus heldere doelstellingen moeten worden opgenomen en zal een afweging moeten worden gemaakt hoe die doelstellingen het best bereikt kunnen worden en of de inzet van het subsidie-instrument het meest geëigende instrument hiervoor is. Keuzes die gemaakt worden bij de inzet van het subsidie-instrument zijn als zodanig ook relevant bij andere financieringsinstrumenten (overeenkomsten, risicodragende investeringen etc.), waarbij eveneens aandacht moet zijn voor transparante en lastenarme controle en resultaatafspraken. Is een gemotiveerde keuze voor het subsidie-instrument gemaakt, dan zullen de doelstellingen uit de beleidsdocumenten en het (nog te ontwikkelen) algemene subsidiebeleid in nadere subsidieregels geconcretiseerd worden, waarbij duidelijke prestatieindicatoren en criteria moeten worden aangegeven.

13 -"I-- p P '2. Projectmanagemen t p P -p i Activiteiten l onderzoeksmethoden - p -- Voorbereiding Deelname aan de IPO-Projectgroep RSK. Uit de discussie tijdens de eerste bijeenkomst d.d. 9 december 2010 zijn vijf hoofdthema's naar voren gekomen waarvoor de projectgroep het eerste half jaar van 2011 nog bij elkaar zal komen. Afhankelijk van het thema zullen de contactpersonen gespecialiseerde collegae meenemen (juridisch, financieel etc.). 1. Juridisch kader: de Asv (eventueel IPO-Model), opstellen subsidieregelingen (format), Doeluitkeringen, staatssteun en Europese subsidies en eventueel het proces (dus wanneer leg je zaken aan PS voor ed); 2. Misbruik en oneigenlijk gebruik (M&O-beleid): risicoanalyse uitvoeren bij het opstellen van een regeling, inrichting van steekproeven, borgen van rechtmatigheid, meldingsplicht, aanpakken van misbruik (sanctiebeleid), registratie bij onregelmatigheden; 3. Prestatieverantwoording: SMART formuleren van prestaties en indicatoren versus de vaststelling/afrekenbaarheid op prestaties; 4. Financiën: kostenbegrippen, uniforme berekeningswijze uurtarieven, tarievenwijzer, normbedragen, het koppelen van prestatie aan geld, realiteitsgehalte van de begroting, SiSa-problematiek (SiSa is niet compatibel met RSK), btw-issues, automatisch bevoorschotting en liquiditeitsprognoses, begrotingsformat, accountantsprotocol; 5. Communicatie: dit zal steeds een aspect zijn wat tijdens deze bijeenkomsten aan de orde komt. Zowel intern gericht (om binnen de eigen provincie draagvlak te creëren zodat je niet bij elk "incident" uitzonderingen hoeven te worden gemaakt, cultuuromslag bewerkstelligen, andere manier van werken - outputgericht en op basis van vertrouwen, heldere, transparante beleidskaders zijn nodig) als extern gericht (richting klanten/ subsidieontvangers, website, mailing etc). Uitvoerinq l. De Asv In 2008 heeft reeds een herijking van de Asv plaatsgevonden in Zuid-Holland, met als doel om het systeem van subsidieregels te vereenvoudigen. Hiertoe werd de Asv beperkt tot algemene procedureregels; de beleidsinhoudelijke hoofdstukken van de Asv werden geschrapt en alle beleidsinhoudelijke subsidieregels zijn opgenomen in de door GS vast te stellen subsidieregelingen. De voorgestelde structuurwijziging heeft geleid tot een vereenvoudiging en vermindering van de regelgeving. De inhoudelijke subsidieregels zijn per onderwerp samengevoegd in een GS-subsidieregeling en zijn niet langer verspreid over de Asv en de SU bsidieregelingen. Om het nieuwe subsidiesysteem te kunnen introduceren en de uitgangspunten en het gedachtegoed van het RSK (waaronder het proportionaiiteitsbeginsel,

14 sturen op prestaties en hoofdlijnen en verantwoord vertrouwen) te kunnen inbouwen in de Asv, zal deze, ondanks voornoemde herziening, op zijn minst moeten worden gewijzigd, maar mogelijk zelfs geheel moeten worden herzien en vastgesteld door PS. De drie arrangementen met de grensbedragen en bijbehorende verantwoordingssystematiek zullen conform het hieronder opgenomen schema in de Asv moeten worden verankerd. De nieuwe Asv (inwerkingtreding zomer 2012) komt daarmee in de plaats van de huidige Asv, vooralsnog laatst gewijzigd d.d. 15 december Op subsidies die op grond van deze Asv zijn verleend, blijft de "ouderrasv van toepassing in het vervolgtraject. Een nieuwe Asv vertolkt de overschakeling naar een nieuw subsidiesysteem, en markeert deze overgang helder. De drie standaard uitvoerings- en verantwoordingsarrangementen' Hoogte SU bsidiebedraq tot Arrangement 1 Arrangement 2 Arrangement 3 Vanaf f tot Vanaf f Verantwoording direct vaststellen of desgevraagd verantwoording over de prestatie verantwoording over de prestatie verantwoording over kosten en prestaties De arrangementen onderscheiden zich van elkaar door de voorwaarden en verplichtingen die worden gesteld aan de uitvoering en verantwoording van de subsidie. Hoe lager het subsidiebedrag hoe minder verantwoordingseisen er worden gesteld en hoe eenvoudiger de uitvoering is. Het aantal subsidies dat in 2010 is verstrekt en is gedekt uit provinciale middelen, laat zich als volgt verdelen binnen de drie arrangementen: Ge boekte Aantallen 2010 vrijval 2010 kubsidiecategorie:laantal )bedrag Iprocentueela bsoluut prov. middelen gemiddeld2 t/m tot f groter dan f , De arrangementen zijn vanuit rijksniveau ingegeven. Op provinciaal niveau liggen ze niet vast. Of we de bedragen uit de arrangementen één op één willen overnemen, is een beslispunt. Per subcategorie zijn geen gemiddelde percentages bekend.

15 Wijzigingen ten opzichte van de bestaande Asv betreffen voornamelijk de artikelen met betrekking tot de wijze van verantwoording en controle, zoals de vaststelling, meldingsplicht, rapportageverplichtingen, steekproefsgewijze controle, het uniformeren van berekeningswijzen van uurtarieven en het hanteren van uniforme kostenbegrippen. In de toelichting van de nieuwe Asv zal uitgebreid bij het gedachtegoed en uitgangspunten van de nieuwe systematiek worden stilgestaan, zodat de subsidieontvanger begrijpt wat de veranderingen zijn en wat zijn eigen verantwoordelijkheid hierbij is. Al met al zijn de wijzigingen in de subsidiesystematiek dermate substantieel dat het in de rede ligt het nieuwe subsidiekader in de vorm van een nieuwe Asv gestalte te geven. Beleidsuitgangspunt bij de toepassing van de drie arrangementen is dat er geen andere eisen gesteld worden dan op basis van de arrangementen zijn vastgesteld, tenzij de eisen die de provincie stelt minder belastend zijn voor de subsidieontvanger, of dit in het geval van staatssteun uit het oogpunt van EUregelgeving nodig is. Eisen voor verantwoording en controle hangen dus af van het grensbedrag op basis waarvan een subsidie in arrangement 1, 2 of 3 valt. Dat is het basisprincipe van het nieuwe systeem. De nieuwe Asv zal voorzien in de mogelijkheid tot eventuele extra controlemaatregelen indien de risicoanalyse daar aanleiding toe geeft. Het gaat dan om uitzonderingsgevailen, bijvoorbeeld wanneer er een bijzonder zwaarwegende en dwingende reden is voor de provincie om zwaardere verantwoordingseisen te willen stellen. Dit moet dan bij de besluitvorming gemotiveerd worden. We moeten echter wel uitermate waakzaam zijn voor uitzonderingen, waardoor het systeem wordt uitgehold en niet meer hanteerbaar is. De GS-subsidieregelingen zullen aan de hand van het nieuwe subsidiekader zoals dat in de nieuwe Asv zal worden verankerd, moeten worden aangepast. Voor deze aanpassing stellen we het volgende invoeringsregime voor: nieuwe regelgeving en beleidsregels, die na de inwerkingtreding van de nieuwe Asv (zomer 2012 streefdatum) worden vastgesteld, moeten aan dit nieuwe subsidiekader voldoen; - incidentele subsidies die op of na de inwerkingtreding van de nieuwe Asv worden verstrekt, moeten aan de nieuwe Asv voldoen; alle bestaande subsidieregelingen moeten in principe zijn aangepast voor 31 december 2012 (zomer 2012 streefdatum). Voor de bestaande subsidieregelingen geldt in beginsel een overgangstermijn tot en met juni 2012, dat wil zeggen dat tot die tijd de "oude" Asv nog van toepassing is op die regelingen op grond van daartoe opgesteld overgangsrecht. Een handleiding met de uitgangspunten van het subsidiebeleid en instructies voor het opstellen van subsidieregelingen, inclusief ontwikkeling van formats en eventuele trainingen hierin met aandacht voor risicomanagement, moeten dit faciliteren. 3. Misbruik & Oneigenlijk gebruik (M&O-beleid): risicobeheersing Met het oog op risicobeheersing zal, naast de eventuele trainingen in risicomanagement in het kader van het opstellen van subsidieregelingen, tevens

16 in navolging van het Rijk, een leidraad moeten worden opgesteld voor M&Obeleid voor subsidies, waaronder de inrichting van de (risicogeoriënteerde) steekproef ter verantwoording en controle, een transparant sanctiebeleid en registratie bij misbruik. 4. Subsidieproces De invoering van de drie arrangementen en de waar mogelijk nog verdere uniformering en vereenvoudiging van begrippen en verplichtingen hebben gevolgen voor (de inrichting van) het subsidieproces. Dit betreft: - aan de voorkant van het subsidieproces, het beoordelen van aanvragen. Wanneer alleen inhoudelijk hoeft te worden verantwoord (en niet financieel) betekent het systeem van 'sturen op prestaties" een verzwaring voor de inhoudelijke beoordeling van een aanvraag door de beleidsafdeling en subsidieverleners, resulterend in SMART(ere)-prestatieafspraken in de beschikking. Daarnaast zal de analyse van begrotingen belangrijker worden wanneer dezen als hulpmiddel worden gebruikt om een vast bedrag voor de te leveren prestaties te bepalen. Waarschijnlijk zijn trainingen nodig op deze punten om de introductie van het nieuwe systeem te faciliteren. - Het huidige bevoorschottingsregime wordt aangepast aan de nieuwe arrangementen. Hierin is bepaald dat GS kunnen bevoorschotten. 5. Automatisering - upgrading en uitbreiding van het informatiesysteem om de nieuwe systematiek inclusief monitoringsvoorzieningen t.a.v. bewaking van doorlooptijden en verplichtingen uit de beschikkingen te faciliteren; - het borgen van de centrale invoer en beheer van data (inclusief het genereren van sturings- en managementrapportages) in het informatiesysteem; Deze punten worden meegenomen in het project "automatisering verstrekken subsidies". Bij de keus voor een nieuw registratiesysteem wordt rekening gehouden met wijzigingen op het proces die er vanuit RSK worden doorgevoerd. 6 Mandaat Momenteel ligt het grensbedrag met betrekking tot het verlenen van subsidies op basis van regelingen in ambtelijk mandaat op een bedrag van ,-. Dit is geregeld in het Mandaatbesluit Om aan te sluiten bij het nieuwe subsidiekader wordt voorgesteld om het bedrag om in ambtelijk mandaat te kunnen besluiten tot subsidieverlening te verhogen naar ,-. De verlening in ambtelijk mandaat heeft dan betrekking op de subsidies in de eerste twee arrangementen. Ophoging van het mandaat voor subsidieverlening tot ,- reflecteert het vertrouwen in de ambtenaar zoals het nieuwe subsidiekader het vertrouwen in de klant weerspiegelt. Het zal verder bijdragen aan een efficiënter subsidie-instrument dat snel en adequaat ingezet kan worden en aan het terugdringen van termijnoverschrijdingen. Inzake de subsidievaststelling zijn geen wijzigingen nodig. Hiervoor geldt reeds een ambtelijk mandaat, ongeacht de hoogte van het verleende bedrag.

17 Voor wat betreft de incidentele subsidies ligt het grensbedrag met betrekking tot het verlenen van subsidies op rapporteursniveau op een bedrag van f ,-. Daarboven beslist PS. Bekeken zal worden of het mogelijk is om ook op dit punt aan te sluiten bij het nieuwe subsidiekader. 7. Communicatie Interne acties op het gebied van communicatie zullen zich met name richten op het onder de aandacht brengen van de doorgevoerde wijzigingen in het subsidiebeleid. Dit is van wezenlijk belang om draagvlak te creëren en een cultuuromslag te faciliteren voor de vernieuwde werkwijze en nieuwe subsidiesystematiek. Hierbij kan worden gedacht aan het beleggen van werksessies met interactie in het kader van het M&O-beleid, onder andere voor het uitvoeren van risicoanalyses en steekproeven. Externe acties op het gebied van communicatie zullen zich vooral richten op het informeren van de buitenwereld, zoals gemeentes en instellingen. Vooralsnog wordt hierbij gedacht aan een bescheiden opgave waarbij een gerichte mailing uit kan gaan met hierin opgenomen een verwijzing naar een pagina op de provinciale website. Deze pagina moet informatie over het nieuwe subsidiekader bevatten en contactgegevens (mail en telefonisch) naar een "bemenst" adres. Onderstaande beheersaspecten zijn bij het project van belang. Deze aspecten zijn gekoppeld aan de activiteiten (par 2.1) die uitgevoerd moeten worden om het resultaat (par. 1.4) te halen. De voorziene interne trainingsprogramma's worden in samenwerking met Agentschap NL georganiseerd en worden opgenomen in het programma van de ProvincieAcademie. In het opleidingsbudget is hier rekening mee gehouden. Vanuit het project "automatisering verstrekken subsidies" worden naast de benodigde upgrading en uitbreiding van de ondersteunende processystemen en de applicaties in het subsidieproces- en informatiesysteem eveneens de benodigde tools voor de implementatie van het RSK meegenomen. Bij het Meerjaren Bedrijfs- en Informatieplan (MBIP) en het Bedrijfs- en informatieplan 2012 houdt de proceseigenaar Subsidies rekening met de consequenties van de benodigde aanpassingen en eventuele uitbreiding van de ondersteunende applicaties en reserveert hij hier voldoende middelen (zowel capaciteit als budget) voor. Terugvordering Op dit moment geschiedt de verantwoording van subsidies op basis van de gerealiseerde kosten. Op jaarbasis vloeit ca. 1,3 miljoen euro als het ware terug in de algemene middelen en vindt verwerking daarvan plaats in de provinciale jaarrekening, doordat het vastgestelde subsidiebedrag lager uitvalt dan het verleende subsidiebedrag.

18 In het nieuwe subsidiesysteem is het sturen op prestaties en hoofdlijnen een belangrijk uitgangspunt. Bij subsidies vanaf ,OO tot ,00 wordt voor een vooraf overeengekomen activiteit enlof resultaat, de subsidie verleend in de vorm van een vast bedrag. Over die outputresultaten wordt standaard verantwoording afgelegd. Bij deze subsidies vervalt de financiële verantwoording. De nadruk bij de subsidieverlening komt, veel meer dan nu het geval is, te liggen op het vooraf vaststellen en definiëren van de outputresultaten/activiteit tegen een vooraf bepaald bedrag. Dat is het basisprincipe bij outputsubsidiëring. Bij deze wijze van subsidiëren wordt dan ook geaccepteerd dat, zolang de subsidieontvanger de outputlactiviteit verricht, het subsidiebedrag hoger kan zijn dan de uiteindelijke werkelijke financieringsbehoeíte. Een dergelijke situatie leidt niet tot terugvordering of vrijval van subsidies tot ,-. Het bedrag dat vrijviel bij subsidies tot ,- bedroeg voor ,-. Deze (deels) begrote meevaller zal ondervangen moeten worden met de controle vooraf van onder andere de begroting. Verder is men verplicht om wijzigingen tov de aanvraag te melden. Tevens zal meer gestuurd worden op het resultaat van de gesubsidieerde activiteiten. Het gaat immers om het effect van de subsidie of wordt bereikt wat in beginsel ook voor ogen staat, namelijk dat beleidsdoelstellingen worden bereikt. Ten behoeve hiervan, wordt een weigeringsgrond toegevoegd aan de Asv. Wanneer de activiteiten op grond van de regeling subsidiabel zijn, doch de effecten van de verleende subsidie onvoldoende kunnen worden aangetoond, kan de subsidie in dat geval worden geweigerd. Bij subsidies vanaf f ,00 zal ook in het nieuwe subsidiesysteem financiële verantwoording worden afgelegd en afrekening plaatsvinden op basis van werkelijke kosten. -v A ' Informatie Momenten waarop de opdrachtgever (Rogier van der Sande) op de hoogte zal worden gesteld van de vorderingen van het project: Bij actuele ontwikkelingen; Na vaststelling van de startnotitie van het project door de opdrachtnemer (Wiebe BrandsmaIMT SAMEC); De projectleider informeert de volgende partijen over de voortgang van het project: - coördinator IPO-Akkoord (Coen Zoon) als contactpersoon van de provinciesecretaris; - beleidsmedewerker bestuur (Zemira Bholai) als lid van de IPO-werkgroep Vermindering Regeldruk en Administratieve Lasten (VRAL); - opdrachtgever (Rogier van der Sande); - proceseigenaar subsidies (Wiebe Brandsma) Na bijeenkomsten van de IPO-projectgroep zullen de notulen worden toegestuurd. De opzet van het projectdossier: O Bureau Subsidies belegt de bijeenkomsten en bewaakt de voortgang van het project;

19 De Projectsecretaris plant de bijeen komsten, notuleert, maakt de afspraken met de beleidsmedewerkers van de vakafdelingen, beheert het elektronisch dossier (notulen, PvA, notities e.d.) en stuurt stukken toe aan projectgroepleden en overige betrokkenen. Mijlpalen (de momenten waarop de opdrachtnemer en opdrachtgevers beslissingen moeten nemen). Zonder die beslissing kan het project niet verder: Instemmen Startnotitie MT SAMEC (oa. benodigde capaciteit) (l februari 2011); Instemmen Startnotitie opdrachtgever (juni 2011); O In procedure brengen van nieuwe ASV (eerste kwartaal 2012); Instemmen met M&O-beleid (zomer 2012); Vaststellen GS nieuwe subsidieregelingen (zomer 2012); De benodigde capaciteit: O IPO- en voorbereidendtraject: 100 uur (jan-juni 2011) Verder uitgaande van een looptijd van 10 maanden (sept 2011-juni 2012) Stuurgroep bestaande uit 5 leden: 50 uur totaal (5 bijeenkomsten met voorbereiding en uitzetten); Projectgroep met 5 vaste leden en 3 agendaleden: 150 uur totaal; Werkgroepen: 1000 uur, met een marge van 15% * Asv en regelingen aanpassen 250 uur; * M&O-beleid, sanctiebeleid, risicoanalyse, steekproef, register: 400 uur * Subsidieproces aanpassen: 200 uur * automatisering: 75 uur; * communicatie: 75 uur Samenwerking tussen alle betrokken partijen, waarbij iedereen zijn steentje bijdraagt, is essentieel om de introductie van het nieuwe subsidiekader succesvol te laten verlopen. Er dient voldoende capaciteit te worden ingeruimd om het nieuwe subsidiesysteem volgens het opgegeven tijdspad te kunnen introduceren. Naast de inzet van de projectleider en tevens lste aanspreekpunt (medewerker subsidiebeleid) zal capaciteit nodig zijn van FJZ (juridische- en financiële expertise), I&A, Communicatie, Bestuur en de betrokken beleidsafdelingen. Voor de stuurgroep zal deelname door een afdelingshoofd of een vertegenwoordiger daarvan, van elk van deze afdelingen nodig zijn. Verder dient van deze afdelingen een medewerker aangewezen te worden voor de projectgroep die als centraal aanspreek- en coördinatiepunt voor de eigen afdeling fungeert met betrekking tot de maatregelen die nodig zijn om het nieuwe subsidiesysteem in te kunnen voeren. De projectleider zal op basis van het onderwerp, indien nodig, werkgroepen samenstellen om de benodigde maatregelen te kunnen doorvoeren en waar nodig uit te werken in concrete acties of documenten. Benadering van partijen kan onder andere plaatsvinden via de procesfamilie 'verstrekken SU bsidies".

20 ..L.. Projectonderdelen - Aanpassing Asv (oa implementatie van de 3 arrangementen) en uitvoeringsregelingen, mandaat; - M&O-beleid (misbruik en oneigenlijk gebruik) ontwikkelen: risicobeheersing (risicoanalyse/management, steekproef, sanctiebeleid, registratiesysteem); - Subsidieproces aanpassen: bevoorschottingsregime, verzwaring van de inhoudelijke beoordeling aan de voorkant door de beleidsafdeling en SU bsidieverleners zoals de begrotingsanalyse en meer SMART geformuleerde prestatieafspraken in de beschikking; - Automatisering: oa upgrading en uitbreiding van het informatiesysteem om de nieuwe systematiek te faciliteren; - Communicatie (zowel intern als extern). Proiectstructuur KPS: Kring van Provinciesecretarissen ziet toe op de voortgang van het project. Contactpersoon ZH : Coen Zoon IPO-Projectgroep RSK: uitwisseling van kennis en ervaring Groepslid ZH: Cynthia Bockstart De invulling en bemensing van de verdere projectstructuur zal na het principebesluit van GS op 28 juni 2011 plaatsvinden op ambtelijk niveau...*. '2.3. Betrokkenen. p Het nieuwe subsidiesysteem sluit aan bij de doelstellingen zoals genoemd in het Bestuursakkoord , waarin een paragraaf is opgenomen over de vermindering en vereenvoudiging van (subsidie)regelgeving. Met het programma Provincie Nieuwe Stijl (PNS) dat in maart 2008 door GS is vastgesteld, heeft de provincie onder andere uitvoering gegeven aan deze doelstelling door Bureau Subsidies op te richten. Het bureau levert onder meer een bijdrage aan de administratieve en (inter-)bestuurlijke lastenvermindering door de implementatie van het nieuwe subsidiesysteem. r Afbreukrisico's Een politiek commitment is nodig om de principes en uitgangspunten van het nieuwe subsidiesysteem te omarmen en niet bij incidenten tot systeemwijzigingen over te gaan. In het kader van een zekere risicoacceptatie, die inherent is aan het nieuwe subsidiesysteem, is het van groot belang dat incidenten niet gelijk tot een systeemaanpassing leiden. Daarmee zou het nieuwe systeem uitgehold worden. Tevens is het uitermate belangrijk dat er gewaakt wordt voor uitzonderingen en dat, behoudens enkele bijzondere uitzonderingsgevailen, geen zwaardere verantwoordingseisen worden gesteld dan op grond van een arrangement is bepaald bijligen - a Regeling vaststelling Aanwijzingen voor subsidieverstrekking Planningschema's -.-

provincie HOLLAND ZUID

provincie HOLLAND ZUID 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie HOLLAND ZUID Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Regislralienummer PZH-2012-358445087 (DOS-2011-0005236) Datum vergadering Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

5 -minuten versie voor Provinciale Staten

5 -minuten versie voor Provinciale Staten 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Registratienummer PZH-2016-555658142 (DOS-2011-0005236) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Registratienummer PZH-2015-538305083 (DOS-2011-0005236) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim

Nadere informatie

1 9 JUN Paraaf Provinciesw^ewm

1 9 JUN Paraaf Provinciesw^ewm 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie j^qlland ZUID Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Registratienummer PZH-2013-411835510 (DOS-2012-0007931) Datum vergadering Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013;

gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013; Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland, gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013; overwegende dat het wenselijk is een bijdrage te leveren aan een slagvaardig

Nadere informatie

Kaderverordening subsidies provincie Groningen Toelichting op de voordracht

Kaderverordening subsidies provincie Groningen Toelichting op de voordracht Kaderverordening subsidies provincie Groningen 2017 Toelichting op de voordracht Kaderverordening subsidies 2017 Toelichting gaat in op: Wat is subsidie? Welke rol hebben PS en GS? Wat wordt geregeld in

Nadere informatie

INGEKOMEN 0 8 DEC Verzenddatum - 8 DEC Paraaf Provinciesecretaris

INGEKOMEN 0 8 DEC Verzenddatum - 8 DEC Paraaf Provinciesecretaris 5 -minuten versie voor Provinciale Staten p ZUID HOLLAND INGEKOMEN 0 8 DEC. 2009 Directie DRM Afdeling Verkeer en Vervoer Registratienummer PZH-2009-144285304 (DOS-2007-0021019) Datum vergadering Gedeputeerde

Nadere informatie

a. Europeeslnationaallprovinciaal wettelijk en beleidskader

a. Europeeslnationaallprovinciaal wettelijk en beleidskader 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie ZUID HOLLAND Directie DCZ Afdeling Financiële en Juridische Zaken Registratienummer PZH-2013- Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim

Nadere informatie

Departementale registratie van ernstige onregelmatigheden bij subsidies

Departementale registratie van ernstige onregelmatigheden bij subsidies Departementale registratie van ernstige onregelmatigheden bij subsidies Dit document is de uitwerking van Aanwijzing 20 van Aanwijzingen voor subsidieverstrekking en is ambtelijk vastgesteld door interdepartementale

Nadere informatie

Subsidieregeling bevorderen intergemeentelijke samenwerking Zuid-Holland 2015

Subsidieregeling bevorderen intergemeentelijke samenwerking Zuid-Holland 2015 Subsidieregeling bevorderen intergemeentelijke samenwerking Zuid-Holland 2015 Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, Gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013; Overwegende

Nadere informatie

Nieuwe werkwijze subsidies per 1 januari 2011

Nieuwe werkwijze subsidies per 1 januari 2011 Oktober 2010 Nieuwe werkwijze subsidies per 1 januari 2011 Colofon Uitgave Provincie Utrecht, oktober 2010 E subsidies@provincie-utrecht.nl T 030-258 9111 I www.provincie-utrecht.nl A Postbus 80300, 3508

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING BEVORDEREN INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING ZUID-HOLLAND 2017

SUBSIDIEREGELING BEVORDEREN INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING ZUID-HOLLAND 2017 Provinciaal Blad van Zuid-Holland SUBSIDIEREGELING BEVORDEREN INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING ZUID-HOLLAND 2017 Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, Gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Beleidsregel uitvoering Rijkssubsidiekader.

Beleidsregel uitvoering Rijkssubsidiekader. ^ groningen Aan Provinciale Staten Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer E-mail Antwoord op Bijlage Onderwerp 1 5 JA?^. 2013 2013-01208/3/A.10, FC 439207 Vinkenvleugel P.J. (050)316

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN ZEELAND

PROVINCIAAL BLAD VAN ZEELAND Nummer 34 van 2012 PROVINCIAAL BLAD VAN ZEELAND Besluit van provinciale staten van 23 november 2013, houdende de beleidsnota: "resultaat met subsidie", subsidiebeleid provincie Zeeland. Provinciale staten

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Algemene Subsidieverordening en subsidieregelingen gemeente Bunnik 2017

Raadsvergadering. Onderwerp Algemene Subsidieverordening en subsidieregelingen gemeente Bunnik 2017 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 15-12-2016 16-090 Onderwerp Algemene Subsidieverordening en subsidieregelingen gemeente Bunnik 2017 Aan de raad, Onderwerp Algemene Subsidieverordening en subsidieregelingen

Nadere informatie

Artikelsgewijze toelichting op de ASV 2006

Artikelsgewijze toelichting op de ASV 2006 Artikelsgewijze toelichting op de ASV 2006 Artikel 1 De meeste begrippen spreken voor zich. Het begrip algemeen verbindend voorschrift behoeft enige nadere toelichting. Temeer omdat er verband bestaat

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Verordening van 23 maart, 13 en 20 april 2016 van Provinciale Staten van Drenthe, Fryslân en Groningen, houdende bepalingen met betrekking tot de verstrekking van subsidies van het Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland T.a.v. het bestuur Bezuidenhoutseweg AW DEN HAAG

Gedeputeerde Staten. Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland T.a.v. het bestuur Bezuidenhoutseweg AW DEN HAAG Gedeputeerde Staten Bureau Subsidies Contact Mw. L.M. van Os T 070-441 68 25 lm.van.os@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Natuur en Milieufederatie

Nadere informatie

SML10-26 NGEKOMEN 1 6 «2010. Bijlagen Voordracht verzamelbesluit Incidentele subsidie e lijnsondersteuningsinstellingen

SML10-26 NGEKOMEN 1 6 «2010. Bijlagen Voordracht verzamelbesluit Incidentele subsidie e lijnsondersteuningsinstellingen provincie R o L L A N D ZUID SML10-26 NGEKOMEN 1 6 «2010 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Registratienummer PZH-2010-158483708 (DOS-2010-0003748)

Nadere informatie

1 9 JUN 2Ü13. Paraaf Provincieseojwaris. Voorstel van GS aan PS: kennisnemen van bijgaande stukken op basis van de actieve informatieplicht

1 9 JUN 2Ü13. Paraaf Provincieseojwaris. Voorstel van GS aan PS: kennisnemen van bijgaande stukken op basis van de actieve informatieplicht 5 -minuten versie voor Provinciale Staten p-^^^^j^^ HOLLAND Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Registratienummer PZH-2013-411952061 (DOS-2012-0010887) Datum vergadering Gedeputeerde Staten 18

Nadere informatie

BM NGEKOMFN 1 9 OKT Verzenddatum 1.J. UiVi. I. U -J - Geheim Nee. Paraaf Provinciesecretaris

BM NGEKOMFN 1 9 OKT Verzenddatum 1.J. UiVi. I. U -J - Geheim Nee. Paraaf Provinciesecretaris HOLLAND BM2009-139 NGEKOMFN 1 9 OKT. 2009 5 -minuten versie voor Provinciate Staten Directie DLB Afdeling Samenleving/Economie Reg istratien ummer PZH-2009-132160188 (DOS-2009-0015080) Datum vergadering

Nadere informatie

Gelet op: de artikelen 143 en 145 van de Provinciewet en 4:23, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht;

Gelet op: de artikelen 143 en 145 van de Provinciewet en 4:23, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht; Voordracht aan Provinciale Staten provincie ZUID HOLLAND van Gedeputeerde Staten Vergadering 14 september 2011 Nummer Onderwerp Wijziging van de Algemene subsidieverordening (Asv) 1 Ontwerpbesluit Provinciale

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2015-513301370 (DOS-2013-0010135) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 14 april

Nadere informatie

In november 2012 is de gemeente Oostzaan gestart met het opnieuw vormgeven de van het subsidieproces. Doel van het nieuwe subsidieproces is tweeledig:

In november 2012 is de gemeente Oostzaan gestart met het opnieuw vormgeven de van het subsidieproces. Doel van het nieuwe subsidieproces is tweeledig: M E M O Aan : Gemeenteraad Oostzaan Van : Beleid en regie / M. ten Brink Datum : augustus 2013 Onderwerp : Wijzigingen subsidieproces Oostzaan Geachte raadsleden, In november 2012 is de gemeente Oostzaan

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2016-543213868 (DOS-2013-0010135) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 16 februari

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Beleidsregels sanctie- en handhavingsbeleid bij subsidies 2015 e.v.

PROVINCIAAL BLAD. Beleidsregels sanctie- en handhavingsbeleid bij subsidies 2015 e.v. PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Limburg. Nr. 7302 2 november 2015 Beleidsregels sanctie- en handhavingsbeleid bij subsidies 2015 e.v. Gedeputeerde Staten van Limburg maken ter voldoening

Nadere informatie

Verzenddatum 2 7 NOV Paraaf ProyinqBSecretaris

Verzenddatum 2 7 NOV Paraaf ProyinqBSecretaris 5 -minuten versie voor Provinciale Staten p^^^^j'^j^ HOLLAND Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Registratienummer PZH-2012-357088898 (DOS-2012-0010887) Datum vergadering Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

Status Datum vergadering Gedeputeerde Staten Eindtermijn A-Openbaar 28 maart maart 2017

Status Datum vergadering Gedeputeerde Staten Eindtermijn A-Openbaar 28 maart maart 2017 GS-Voorstel Besluitnummer PZH-2017-582295779 (DOS-2016-0010922) Contact Behandeld ambtenaar : R. Bennink E-mailadres: r.bennink@pzh.nl Telefoonnummer: 070-4417047 Behandelend ambtenaar: R. Bennink Akkoord

Nadere informatie

PS2010BEM13-1 - Datum : 13 september 2010 Nummer PS : PS2010BEM13 Afdeling : PMF Commissie : BEM

PS2010BEM13-1 - Datum : 13 september 2010 Nummer PS : PS2010BEM13 Afdeling : PMF Commissie : BEM PS2010BEM13-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 13 september 2010 Nummer PS : PS2010BEM13 Afdeling : PMF Commissie : BEM Registratienummer : 2010int263533 Portefeuillehouder : Haak-

Nadere informatie

2 5 MEI MEI Paraaf Provinciesecretaris. Voorstel van GS aan PS: vaststellen van bijgaande stukken op basis van Asv

2 5 MEI MEI Paraaf Provinciesecretaris. Voorstel van GS aan PS: vaststellen van bijgaande stukken op basis van Asv pr HOLLAND ZUID NGEKOMEN 2 5 MEI 2010 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DRM Afdeling Projecten en Programma's Registratienummer PZH-2010-175484524 (DOS-2010-0010267) Datum vergadering

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. vast te stellen de Subsidieregeling gedragsbeïnvloeding verkeersveiligheid Fryslân:

PROVINCIAAL BLAD. vast te stellen de Subsidieregeling gedragsbeïnvloeding verkeersveiligheid Fryslân: PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Fryslân. Nr. 152 12 januari 2016 Uitvoeringsregeling van 1 januari 2016, houdende regels betreffende de subsidiëring vanactiviteiten waarmee de verkeersveiligheid

Nadere informatie

Naam regeling: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert Citeertitel: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert 2011

Naam regeling: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert Citeertitel: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert 2011 Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Rubriek: Maatschappelijke Zorg en Welzijn Naam regeling: Algemene Subsidieverordening gemeente Zundert 2011 Citeertitel: Algemene Subsidieverordening gemeente

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Stichting Werelderfgoed Kinderdijk t.a.v. het bestuur Overwaard AT KINDERDIJK

Gedeputeerde Staten. Stichting Werelderfgoed Kinderdijk t.a.v. het bestuur Overwaard AT KINDERDIJK Gedeputeerde Staten Bureau Subsidies mw. J.M. Soels T 070-441 70 98 jm.soels@pzh.nl Bureau Bureau Cultuur en vrijetijd mw. K.T. Wassink T 070-441 75 62 kt.wassink@pzh.nl Stichting Werelderfgoed Kinderdijk

Nadere informatie

v o o r d r a c h t 30 mei 2017 Documentnummer : , BJC Nummer 29/2017 Dossiernummer : K3053

v o o r d r a c h t 30 mei 2017 Documentnummer : , BJC Nummer 29/2017 Dossiernummer : K3053 v o o r d r a c h t 30 mei 2017 Documentnummer : 2017-046.236, BJC Nummer 29/2017 Dossiernummer : K3053 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen ter vaststelling van de Kaderverordening

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na bekendmaking in het Provinciaal Blad en werkt terug tot en met 1 januari 2019.

PROVINCIAAL BLAD. Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na bekendmaking in het Provinciaal Blad en werkt terug tot en met 1 januari 2019. PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Drenthe Nr. 2529 4 april 2019 Algemene subsidieregeling SNN 2019 Besluit van Gedeputeerde Staten van Drenthe van 2 april 2019, kenmerk 5.1/2019000925,

Nadere informatie

NGEKQMEN O 6 M. 2010

NGEKQMEN O 6 M. 2010 provincie R o L L A N D ZUID NGEKQMEN O 6 M. 2010 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Samenleving/Economie Registratienummer PZH-2009-146957770 (DOS-2008-0003422) Datum vergadering

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN Algemene subsidieverordening gemeente Oldebroek Nr. 65148 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 6 juli 2010; gelet op artikel 149 van

Nadere informatie

Beleidsnotitie ter voorkoming van misbruik & oneigenlijk gebruik bij subsidieverstrekking (M&O-beleid) Provincie Zuid-Holland.

Beleidsnotitie ter voorkoming van misbruik & oneigenlijk gebruik bij subsidieverstrekking (M&O-beleid) Provincie Zuid-Holland. Beleidsnotitie ter voorkoming van misbruik & oneigenlijk gebruik bij subsidieverstrekking (M&O-beleid) Provincie Zuid-Holland Juli 2016 Inhoudsopgave Aanleiding...3 Hoofdstuk 1 Risicoanalyse...5 Hoofdstuk

Nadere informatie

Gelet op het bepaalde in de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet en titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht;

Gelet op het bepaalde in de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet en titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht; ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING ALMERE 2011 De raad van de gemeente Almere; Gezien het voorstel van het college; Gelet op het bepaalde in de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet en titel 4.2 van de Algemene

Nadere informatie

SML09-30. Voorstel van GS aan PS: kennisnemen van bijgaande stukken op basis van actieve informatieplicht

SML09-30. Voorstel van GS aan PS: kennisnemen van bijgaande stukken op basis van actieve informatieplicht P TraD HoLLAND SML09-30 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Samenleving Registration ummer PZH-2009-209435 (DOS-2009-0001943) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum

Nadere informatie

Registratienummer: GF13.20063 Datum: 17 september 2013 Agendapunt: 20

Registratienummer: GF13.20063 Datum: 17 september 2013 Agendapunt: 20 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF13.20063 Datum: 17 september 2013 Agendapunt: 20 Portefeuillehouder: De heer L. Buwalda Behandelend ambtenaar: Mevrouw I. de Graaf/ De heer W. de Jong Onderwerp:

Nadere informatie

1 7 SEP, 2009 GWM Paraaf Provinciesecretaris 17 augustus 2009

1 7 SEP, 2009 GWM Paraaf Provinciesecretaris 17 augustus 2009 1 7 SEP, 2009 GWM2009-217 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DO Afdeling Milieu Registratienummer PZH-2009-425256 (DOS-2009-0007800) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Geptember 2009

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 31 865 Verbetering verantwoording en begroting 31 031 Financieel jaarverslag van het Rijk 2006 Nr. 5 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN Aan de

Nadere informatie

Verbeteracties subsidies en contractbeheer- en management

Verbeteracties subsidies en contractbeheer- en management Verbeteracties subsidies en contractbeheer- en management Nicole Heuts en Henk Zomer, 21 juni 2017 Verbeteracties Subsidies en Contractbeheer- en management Inhoudsopgave Verbeteracties subsidies en contractbeheer-

Nadere informatie

p t" c!! HOLLAND ZUID

p t c!! HOLLAND ZUID p t" c!! HOLLAND ZUID INGEKOMEN DEC. 9 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DRM Afdeling Ruimte en Wonen Registratienummer PZH-9-77457 (DOS-9-57) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum

Nadere informatie

f" Provincie Noord-Holland

f Provincie Noord-Holland f" Provincie Noord-Holland 2 5 MEI 2012 POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Burgemeester en Wethouders van de gemeente Wormerland Postbus 20 1530 AA WORMER (., OP Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon M.v.d.Plas

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening Texel

Algemene subsidieverordening Texel Algemene subsidieverordening Texel Gemeenteblad Texel 2016 nr 36 datum 24-03-2016 INTREKKING Algemene subsidieverordening Texel 2011 De raad van de gemeente Texel gelezen het voorstel van het college van

Nadere informatie

SUBSIDIEBELEIDSKADER 2012

SUBSIDIEBELEIDSKADER 2012 SUBSIDIEBELEIDSKADER 2012 Krimpen aan den IJssel Krimpen aan den IJssel Afdeling Samenleving Versie 2.0 Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1 ACHTERGRONDEN...3 1.1 Inleiding 3 1.2 Aanleiding 3 1.3 Doel 3 1.4 Leeswijzer

Nadere informatie

Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016

Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016 Raadsvergadering : 25 februari 2016 Agendanr. : 6d Onderwerp : Algemene Subsidieverordening Bergeijk 2016 De raad der gemeente Bergeijk; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 12 januari

Nadere informatie

Monitoringsrapportage USK

Monitoringsrapportage USK Monitoringsrapportage USK Directie Begrotingszaken Juli 2013 Pagina 1 van 17 1 Inhoud MANAGEMENTSAMENVATTING... 2 1 INLEIDING... 4 1.1 AANLEIDING MONITORINGSONDERZOEK... 4 1.2 ONDERZOEKSAANPAK... 4 1.2.1

Nadere informatie

Besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 26 september 2011, tot vaststelling van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011.

Besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 26 september 2011, tot vaststelling van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011. Besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 26 september 2011, tot vaststelling van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011. Provinciale Staten van Noord-Holland; overwegende dat het

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening gemeente Landsmeer 2016

Algemene subsidieverordening gemeente Landsmeer 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Landsmeer. Nr. 115833 22 augustus 2016 Algemene subsidieverordening gemeente Landsmeer 2016 gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Officiële uitgave van het dagelijks bestuur van het Waterschap De Dommel

Officiële uitgave van het dagelijks bestuur van het Waterschap De Dommel WATERSCHAPSBLAD Officiële uitgave van het dagelijks bestuur van het Waterschap De Dommel Nr. 6717 13 juli 2018 Verordening van het Algemeen Bestuur van Waterschap De Dommel houdende regels omtrent subsidie

Nadere informatie

Provinciaal blad. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland;

Provinciaal blad. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; Provinciaal blad 2008 Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord- Holland van 17 januari 2008, nr. 2008-4492 tot bekendmaking van de subsidieverordening reserve cofinanciering Europese projecten Noord-Holland

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE TYNAARLO. De raad van de gemeente Tynaarlo,

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE TYNAARLO. De raad van de gemeente Tynaarlo, ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE TYNAARLO De raad van de gemeente Tynaarlo, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 21 september 2010, inzake de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Concept ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MOERDIJK

Concept ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MOERDIJK Concept ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING GEMEENTE MOERDIJK De raad van de gemeente Moerdijk; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van >, , inzake de Algemene

Nadere informatie

Besluit van de gemeenteraad d.d. 12 december 2011, nr. 14B/B, tot vaststelling van de Algemene subsidieverordening Tubbergen

Besluit van de gemeenteraad d.d. 12 december 2011, nr. 14B/B, tot vaststelling van de Algemene subsidieverordening Tubbergen Gemeenteblad Elektronisch uitgegeven van de gemeente Tubbergen Jaargang: 2011 Nummer: 35 Uitgifte: 23 december 2011 Besluit van de gemeenteraad d.d. 12 december 2011, nr. 14B/B, tot vaststelling van de

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Drs. Jur Botter, MPA. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem

Gemeente Haarlem. Drs. Jur Botter, MPA. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem Gemeente Drs. Jur Botter, MPA. Wethouder Wmo, Welzijn, Volksgezondheid, Cultuur en Vastgoed Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Aan de commissie Samenleving Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer

Nadere informatie

Subsidieverordening maatschappelijke ontwikkeling gemeente Buren 2011

Subsidieverordening maatschappelijke ontwikkeling gemeente Buren 2011 CVDR Officiële uitgave van Buren. Nr. CVDR85564_4 18 april 2017 Subsidieverordening maatschappelijke ontwikkeling gemeente Buren 2011 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen 2015

Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen 2015 Algemene subsidieverordening gemeente Harlingen 2015 Artikel 1. Begripsomschrijvingen a. Activiteit: het resultaat van samenhangend handelen van een organisatie, meetbaar in tijd, kwantiteit, kwaliteit

Nadere informatie

2 8 NOV Paraaf. Onderwerp Subsidieregeling Restauratie rijksmonumenten Zuid-Holland 2013

2 8 NOV Paraaf. Onderwerp Subsidieregeling Restauratie rijksmonumenten Zuid-Holland 2013 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie ZUID HOLLAND Directie DLB Afdeling Samenleving Registratienummer PZH-2012-357624021 (DOS-201 2- O01 1297) Datum vergadering Gedeputeerde Staten 27 november

Nadere informatie

Controleprotocol gemeente Roosendaal voor de verantwoording en de controle van subsidies

Controleprotocol gemeente Roosendaal voor de verantwoording en de controle van subsidies Controleprotocol gemeente Roosendaal voor de verantwoording en de controle van subsidies Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; gelet op de Algemene wet bestuursrecht (Awb) titel 4.2 en

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening Gemeente Werkendam 2012

Algemene subsidieverordening Gemeente Werkendam 2012 Algemene subsidieverordening Gemeente Werkendam 2012 De raad van de gemeente Werkendam, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 13 november 2012, gelet op - artikel 149

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: Onderwerp Mandaatbesluit asbest eraf, zonnepanelen erop Meer Met Minder Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Gelet op artikel 10:3 van de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

: dhr. J.L.M. Vlaar : Onderwerp: Vaststelling Algemene subsidieverordening gemeente Montfoort 2016.

: dhr. J.L.M. Vlaar : Onderwerp: Vaststelling Algemene subsidieverordening gemeente Montfoort 2016. RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 1 december 2015 Zaaknummer :202683 Datum Raadsvergadering : 14 december 2015 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum:

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Gemeente Goeree-Overflakkee t.a.v. het college van burgemeester en wethouders Postbus AA MIDDELHARNIS

Gedeputeerde Staten. Gemeente Goeree-Overflakkee t.a.v. het college van burgemeester en wethouders Postbus AA MIDDELHARNIS Gedeputeerde Staten Contact Bureau Subsidies Mw. L.M. van Os T 070-441 68 25 lm.van.os@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Gemeente Goeree-Overflakkee

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad. Uw brief van: Uw kenmerk: Ons kenmerk: Datum: 26 november 2015

Aan de gemeenteraad. Uw brief van: Uw kenmerk: Ons kenmerk: Datum: 26 november 2015 Postbus 54 Aan de gemeenteraad 7470 AB Goor van Hof van Twente Telefoon: (0547) 858 585 Fax: (0547) 858 586 E-mail: info@hofvantwente.nl Internet: www.hofvantwente.nl Uw brief van: Uw kenmerk: Ons kenmerk:

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Beleidsregel uniforme kostenbegrippen en berekeningswijzen provincie Drenthe

PROVINCIAAL BLAD. Beleidsregel uniforme kostenbegrippen en berekeningswijzen provincie Drenthe PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Drenthe. Nr. 6977 27 december 2016 Beleidsregel uniforme kostenbegrippen en berekeningswijzen provincie Drenthe Besluit van Gedeputeerde Staten van Drenthe

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 24 maart 2015 ; Subsidieverordening Maatschappelijk Innovatiefonds gemeente Ommen

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 24 maart 2015 ; Subsidieverordening Maatschappelijk Innovatiefonds gemeente Ommen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Ommen. Nr. 52126 16 juni 2015 Subsidieverordening Maatschappelijk Innovatiefonds gemeente Ommen De raad van de gemeente Ommen; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

ACTUALISATIE VAN HET GEMEENTELIJK SUBSIDIEBELEID

ACTUALISATIE VAN HET GEMEENTELIJK SUBSIDIEBELEID BIJLAGE 1 ACTUALISATIE VAN HET GEMEENTELIJK SUBSIDIEBELEID Inventarisatie In 2015 is ten behoeve van het onderzoek van de rekenkamercommissie een overzicht opgesteld van de verstrekte subsidies in 2014.

Nadere informatie

Het bestuur van Stichting Schouwburg Venray t.a.v. de heer J. Vervoort Postbus AB Venray. Geachte heer Vervoort,

Het bestuur van Stichting Schouwburg Venray t.a.v. de heer J. Vervoort Postbus AB Venray. Geachte heer Vervoort, Het bestuur van Stichting Schouwburg Venray t.a.v. de heer J. Vervoort Postbus 88 5800 AB Venray Raadhuisstraat 1 Postbus 500, 5800 AM Venray Telefoon (0478) 52 33 33 Telefax (0478) 52 32 22 E-mail gemeente@venray.nl

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Brabant;

PROVINCIAAL BLAD. Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Brabant; PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Noord-Brabant Nr. 7452 10 oktober 2018 Regeling van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant houdende regels omtrent subsidieregeling energie

Nadere informatie

Subsidieregeling AMIF en ISF. mr JW Kempers

Subsidieregeling AMIF en ISF. mr JW Kempers Subsidieregeling AMIF en ISF 2014-2020 mr JW Kempers 11 februari 2015 Inleiding - In de Subsidieregeling zijn vier Verordeningen samengebracht in een ministeriële regeling: de Subsidieregeling AMIF en

Nadere informatie

ParaaTPfovInclesecretaris

ParaaTPfovInclesecretaris 5 -minuten versie voor Provinciale Staten ''VTT"T^ HOLLAND ZUID Directie DLB Afdeling Water en Groen Registralien ummer P2H-2012-325612743 (DOS-2012-0002127) naium veroadering Gedeputeerde Staten»ni 2012

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2016-547104711 (DOS-2011-0010738) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 22 maart

Nadere informatie

Toelichting op de Algemene Subsidieverordening Gemeente Heerde 2017

Toelichting op de Algemene Subsidieverordening Gemeente Heerde 2017 Toelichting op de Algemene Subsidieverordening Gemeente Heerde 2017 Begripsomschrijvingen In deze verordening en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: - algemene groepsvrijstellingsverordening:

Nadere informatie

Aan Provinciale Staten

Aan Provinciale Staten www.prv-overijssel.nl Aan Provinciale Staten Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 425 25 25 Telefax 038 425 26 85 Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk Datum PS/2003/872 d.d.

Nadere informatie

Bijlage Model-subsidieregeling

Bijlage Model-subsidieregeling Bijlage Model-subsidieregeling Inleiding In een Algemene subsidieverordening (hierna: ASV) wordt de hoofdstructuur van het subsidieproces neergelegd. De beleidsinhoudelijke elementen worden vervolgens

Nadere informatie

Paraaf Provin. Onderwerp Uitgangspunten visie en strategie vergunningen, toezicht en handhaving

Paraaf Provin. Onderwerp Uitgangspunten visie en strategie vergunningen, toezicht en handhaving 5 -minuten versie voor Provinciale Staten ZUID Directie DRM Afdeling Mobiliteit en Milieu Registratienummer PZH-2013-428224893 (DOS-2013-0007486) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Regeling accountantsprotocol subsidies Noord-Brabant Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Gelet op artikel 22, vijfde lid, van de Algemene

Nadere informatie

vast te stellen de Subsidieregeling stimulering projecten sociale huur Fryslân:

vast te stellen de Subsidieregeling stimulering projecten sociale huur Fryslân: Subsidieregeling van 13 december 2016, nr. 1372808, betreffende de subsidiëring van projecten inzake de realisatie van sociale huurwoningen in de provincie Fryslân Gedeputeerde Staten van Fryslân, gelet

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad

Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad Aanvraagperiode 27 augustus tot en met 5 oktober 2018 Flexibele subsidies 2018 Net als in voorgaande jaren kunnen vrijwilligersorganisaties ook in 2018

Nadere informatie

Algemene Subsidieverordening provincie Fryslân 10 september 2013

Algemene Subsidieverordening provincie Fryslân 10 september 2013 Verordening van (datum vaststelling) van provinciale staten van Fryslân, houdende bepalingen met betrekking tot de verstrekking van subsidies (Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013) Provinciale

Nadere informatie

Zorgt de gemeente Den Haag ervoor dat de subsidies die ze verstrekt doeltreffend en doelmatig zijn?

Zorgt de gemeente Den Haag ervoor dat de subsidies die ze verstrekt doeltreffend en doelmatig zijn? Aan de gemeenteraad Den Haag, 24 augustus 2017 Voorstel van de Rekenkamer Den Haag inzake het rekenkameronderzoek Eerlijk delen Inleiding In 2011 heeft de rekenkamer het onderzoek afgerond naar het functioneren

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING Hendrik-Ido-Ambacht TOELICHTING

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING Hendrik-Ido-Ambacht TOELICHTING ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING Hendrik-Ido-Ambacht TOELICHTING Artikel 1. Begripsomschrijvingen In dit artikel zijn begripsbepalingen opgenomen, die volgen uit het staatssteunproof maken van de concept ASV.

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland; Gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013;

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland; Gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013; Besluit van Gedeputeerde Staten van 11 oktober 2016, pzh-2016-565675226 (DOS 2016-0005091) tot vaststelling van de Subsidieregeling gebiedsprogramma s groen Zuid-Holland 2016 (Subsidieregeling gebiedsprogramma

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Derde wijzigingsregeling Subsidieregeling Economie en Innovatie Noord- Brabant 2016 Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Bijlage(n) 1 Gelet

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Subsidieregeling Mijn Mooi Brabant Noord-Brabant Bijlage(n) Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening 2014

Algemene subsidieverordening 2014 Algemene subsidieverordening 2014 De raad van de gemeente Reimerswaal; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 30 april 2014, 14.008846, inzake de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Subsidieverlening binnen de provincie Gelderland. 19 september 2018

Subsidieverlening binnen de provincie Gelderland. 19 september 2018 Subsidieverlening binnen de provincie Gelderland 19 september 2018 INHOUD Aanleiding Keuzeproces Instrumentenkeuze Subsidieproces Opstellen subsidie regeling Inhoud subsidie regeling Inrichten subsidie

Nadere informatie

Algemene subsidieverordening Texel 2016

Algemene subsidieverordening Texel 2016 Algemene subsidieverordening Texel 2016 ASV Texel 2016 Vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 23 maart 2016 onder nummer 019 Gemeenteblad Texel 2016 nr 35 datum 24-03-2016 Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

17 november 2015 Corr.nr , FC Nummer 82/2015 Zaaknr

17 november 2015 Corr.nr , FC Nummer 82/2015 Zaaknr 17 november 2015 Corr.nr. 2015-49.452, FC Nummer 82/2015 Zaaknr. 603304 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen inzake het optimaliseren van de huidige Planning & Controlcyclus

Nadere informatie

TOETSINGSKADER BUDGETOVEREENKOMSTEN GEMEENTE DOETINCHEM JUNI 2014

TOETSINGSKADER BUDGETOVEREENKOMSTEN GEMEENTE DOETINCHEM JUNI 2014 TOETSINGSKADER BUDGETOVEREENKOMSTEN GEMEENTE DOETINCHEM JUNI 2014 Inleiding Jaarlijks wordt er aan diverse instanties subsidie verstrekt voor haar activiteiten. De activiteiten bewegen zich van buurtfeestjes

Nadere informatie

Subsidieverordening Hollands Kroon

Subsidieverordening Hollands Kroon Subsidieverordening Hollands Kroon De gemeenteraad van Hollands Kroon, Besluit: vast te stellen de navolgende 1. ALGEMENE BEPALINGEN 1.1 Begripsomschrijvingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen Bij de toepassing

Nadere informatie

Subsidie vrijwillige inzet en informele zorg gemeente Ermelo 2016.

Subsidie vrijwillige inzet en informele zorg gemeente Ermelo 2016. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Ermelo. Nr. 30596 16 maart 2016 Subsidie vrijwillige inzet en informele zorg gemeente Ermelo 2016 Burgemeester en wethouders van de gemeente Ermelo; overwegende

Nadere informatie

Onderwerp Samenwerkingsovereenkomst m.b.t. opdracht verdienmodellen Parkschap Nationaal Park De Biesbosch

Onderwerp Samenwerkingsovereenkomst m.b.t. opdracht verdienmodellen Parkschap Nationaal Park De Biesbosch 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2013-416610927 Datum vergadering Gedeputeerde Staten 9 juli 2013 Verzenddatum Geheim Nee Portefeuillehouder

Nadere informatie

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING Hendrik-Ido-Ambacht

ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING Hendrik-Ido-Ambacht De raad van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 2015, nr... ; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; besluit vast te stellen de ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN Nummer: 23-03-15/06 De raad der gemeente Hellevoetsluis; gehoord de commissie algemene zaken en middelen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 17-03-2015, nummer:23-03-15/06; besluit:

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer)

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Vergadering: 11 december 2012 Agendanummer: 12 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der

Nadere informatie

Artikel 10 Beslissingstermijn Zie de toelichting bij artikel 7. Artikel 11 Weigeringsgronden Zie de toelichting bij artikel 8.

Artikel 10 Beslissingstermijn Zie de toelichting bij artikel 7. Artikel 11 Weigeringsgronden Zie de toelichting bij artikel 8. Algemene toelichting 1 Inleiding In de onderwijswetten is opgenomen dat gemeenten op basis van een verordening voor nader te omschrijven voorzieningen extra middelen (boven de reguliere rijksvergoedingen)

Nadere informatie