Days Inventories Outstanding (DIO)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Days Inventories Outstanding (DIO)"

Transcriptie

1 Reduceren van werkkapitaal: De operationele benadering De economische crisis zorgt ervoor dat ondernemingen worden gedwongen te focussen op werkkapitaal. Het goed beheren van werkkapitaal lijkt eenvoudig, maar heeft een grote impact op het functioneren van de onderneming. Reduceren van werkkapitaal, hoe pak je het aan en waar moet je op letten? Kjell Schakenraad Het werkkapitaal zegt iets over de mate waarin de onderneming zijn vlottende activa (voorraden, debiteuren, liquide middelen) kan gebruiken om zijn vlottende passiva (crediteuren en overige kortlopende schulden) af te lossen. Of eenvoudiger: Werkkapitaal = Voorraad + Debiteuren - Crediteuren Over het algemeen komt het erop neer dat ondernemingen met een positief werkkapitaal beter in staat zijn om aan haar korte termijn verplichtingen te voldoen. Tevens kan worden gesteld dat ondernemingen met voldoende werkkapitaal draagkrachtig genoeg zijn om te investeren in efficiencyverbeteringen. De voorraden, debiteuren en crediteuren kunnen uitgedrukt worden in dagen. Veel ondernemingen gebruiken hiervoor de Cash Conversion Cycle (CCC). De CCC is de gemiddelde periode in dagen die de onderneming nodig heeft om 1 euro Cash out (besteed aan arbeid, grondstoffen etc) om te zetten in 1 euro Cash in. In formulevorm: CCC = DIO + DSO DPO Waarbij; DIO = Days Inventory Outstanding DSO = Days Sales Outstanding DPO = Days Payables Outstanding Het werkkapitaal kan op verschillende manieren verminderd worden. Echter wie dit ondoordacht doet kan het voortbestaan van de onderneming in gevaar brengen. Werkkapitaalmanagement is namelijk geen cijfermatige exercitie, maar ook de impact op de operationele processen moeten meegenomen worden. Werkkapitaal is namelijk onderhevig aan een mix van invloeden, zoals wet- en regelgeving, seizoenen, inflatie, businessprocessen en klant- en leveranciersrelaties. Om controle te krijgen op deze invloeden, wordt in dit artikel het beheren de CCC (lees ook: werkkapitaal) beschreven vanuit de operationele cycli die zich in het bedrijfsproces voordoen.

2 Cash 7. Inning Facturen 1. Aankoop 6. Facturatie Debiteuren Cash Conversion Cycle Crediteuren 2. Betaling Voorraad 5. Verkoop 3. Productie 4. Voorraad Figuur 1. Werkkapitaal en operationele cycli Days Inventories Outstanding (DIO) De DIO geeft aan hoe efficiënt de voorraadpolitiek van de onderneming is. In formulevorm: DIO = Gemiddelde voorraad / (kostprijs van de omzet / 365 dagen) Gemiddelde voorraad = (begin voorraad + eind voorraad) / 2 Deze ratio geeft de omlooptijd van de voorraad in dagen weer. Een lager DIO betekent een lager werkkapitaalbeslag. Deze ratio wordt vooral verlaagd door te focussen op de operationele processen productie en voorraad. Productie Een goed lopend productieproces kan leiden tot een lager werkkapitaal. Het produceren van het beoogde kwaliteitsniveau betekent minder discussies bij facturatie, geen excuses voor late- of niet betalingen en een betere omloopsnelheid. Een ander belangrijk punt bij het productieproces is de timing. De juiste producten op het juiste tijdstip produceren zorgt voor een optimalisatie van de voorraden. Hierbij speelt forecasting van de verkoop een grote rol. Een goed lopende S&OP (Sales and Operations Planning) proces leidt naar een zo laag mogelijke voorraad en dus minder werkkapitaal.

3 Voorraad Hoe lager de DIO, hoe hoger omloopsnelheid en dus hoe efficiënter het voorraadgebruik van de onderneming. De DIO dient bekeken te worden in het kader van de verkoopstrategie van de onderneming. Zo concurreren bepaalde ondernemingen op snelle leveringen van orders. Zij moeten vaak hogere voorraden aanleggen als buffer om snel aan de variaties in de vraag te voldoen. Het management zet het normgetal voor de DIO dan ook vooral vanuit verkoopoverwegingen. Hierbij de kosten van de voorraad, levertijden en voorwaarden van eigen leveranciers in ogenschouw nemende. Een ander bepalend element is de verwachte vraag. Het optimaliseren van de DIO vereist feeling met de markt en op basis daarvan, accurate forecasts. Aangevuld met een passende veiligheidsvoorraad vormen zij de optimalisatieslag van DIO. Ondernemingen kunnen feedbacksessies gebruiken om de niveaus van voorraadrotatie en de afstemming op zowel de vraag als leveringen te verbeteren. Days Sales Outstanding (DSO) De DSO geeft aan hoe de onderneming omspringt met de betalingstermijnen die zij haar klanten toestaat. DSO = Gemiddelde debiteurensaldo / (omzet / 365 dagen) Gemiddelde debiteurensaldo = (begin debiteurensaldo + eind debiteurensaldo) / 2 Deze ratio zegt hoeveel dagen het duurt om de cash te ontvangen voor de geleverde goederen of diensten. Een lager DSO betekent een lager werkkapitaalbeslag. Deze ratio wordt vooral verlaagd door de betalingstermijn en/of betalingsoverschrijding te verkorten. Verkoop Goed creditmanagement en een nauwe samenwerking tussen de verkoopafdeling en financiën staat hier centraal. Het uitvoeren van een kredietanalyse vermijdt veel problemen in een later stadium. Daarnaast zorgen goed gedocumenteerde contractafspraken en niet te complexe systemen van allerhande klantenkortingen niet alleen meer transparantie maak ook een versnelling van het incasso. Facturatie Tijdig factureren lijkt eenvoudig, maar blijkt in de praktijk voor veel ondernemingen toch niet gemakkelijk. Fouten in de masterdata van klanten zoals naam, adres, BTW nummer etc leiden tot een vertraging in de facturatie. Andere veel voorkomende fouten zijn de fouten in gegevens van orders. Fouten in volume aantallen, prijzen en kortingen leiden tot een hogere DSO.

4 Net als de DIO staat deze ratio niet op zichzelf. Ook de DSO dient bekeken te worden vanuit de strategie van de onderneming. Een onderneming kan bewust door het bieden van langere betalingsvoorwaarden een marktsegment benaderen om concurrentievoordeel te behalen. Per klant moeten dus ook commerciële relatie elementen zoals gerealiseerde marges en het commercieel potentieel in de uiteindelijke DSO ratiobeoordeling betrokken worden. Inning facturatie De operationele cycli kan nog zo goed zijn ingericht, zonder een goed debiteurenbeheer wordt het operationele proces enorm vertraagd. De cash is immers weer nodig om aankopen te doen. Een gedegen analyse van de kredietwaardigheid van (nieuwe) klanten en de bepaling van kredietlimieten kunnen heel wat problemen voorkomen. Zorg er tevens voor dat er geen twijfel bestaat over de juistheid van levering en facturatie. Maak inzichtelijk dat leveringen correct zijn uitgevoerd, factuurgegevens juist zijn en eventuele klachten netjes afgehandeld zijn. Dit voorkomt onnodige discussies en beperkt het speelveld van de trage betaler. Ondanks alle preventiemaatregelen kan het gebeuren dat debiteuren niet (kunnen) betalen. Richt het proces zo in dat je snel inzicht krijgt in de reden waarom debiteuren te laat of niet betalen. Blijf potentiële dubieuze debiteuren op de huid zitten. Zij zullen gretig van mogelijkheden gebruik maken als zij merken dat de opvolging verzwakt. Ga hierbij verder dan alleen het versturen van aanmaningsbrieven. Days Payables Outstanding (DPO) De DPO geeft aan hoe actief de onderneming de betalingsfaciliteiten die haar leveranciers toestaan gebruikt. DPO = Gemiddelde crediteurensaldo / (kostprijs van de omzet / 365 dagen) Gemiddelde crediteurensaldo = (begin crediteurensaldo + eind crediteurensaldo) / 2 Deze ratio betreft de hoogte van de handeldebiteuren uitgedrukt in de inkoopwaarde van de omzetwaarde per dag. Een hoger DPO betekent een lager werkkapitaalbeslag. Aankoop Bij het doen van aankopen mogen niet alle leveranciers over één kam geschoren worden. Het is beter om de leveranciers te segmenteren in bijvoorbeeld: de niet courante leverancier, de basis leverancier en de groei leverancier (leveranciers die een grote bijdrage kunnen leveren aan de bedrijfsdoelstellingen). Deze segmentatie kan ervoor zorgen dat de onderhandelingstechnieken worden afgestemd op de specifieke positie van het aankopende bedrijf, wat waarschijnlijk tot gunstigere voorwaarden zal leiden. Bovendien geeft deze typering inzicht in het aantal leveranciers per segment. Dit laat ondernemingen beseffen dat een kleiner aantal leveranciers voordeliger is voor relatiebeheer en administratie.

5 Betalingen De DPO kan verhoogd worden door de crediteuren later te betalen. Ondernemingen denken vaak dat dit de makkelijkste manier is om de het werkkapitaal te verminderen. Echter wie dit doet zonder goed doordacht plan, riskeert een verslechterde werkverhouding met leveranciers, hogere prijzen of zelfs een complete leveringsstop. Te laat betalen kan zelfs leiden tot een lagere creditrating, waardoor het bedrijf aan minder of duurdere financieringen kan komen. Vanuit een strategisch oogpunt kan het dus beter te zijn om tijdig te betalen. Een laatste belangrijk focuspunt is de inrichting van de bedrijfsprocessen. Vooral in de overgang van de ene cyclus naar de volgende of bij slecht in elkaar grijpende processtappen, blijft nogal wat werkkapitaal ten onrechte hangen. Praktisch voorbeeld Om een praktisch voorbeeld te geven, gebruiken we data uit de jaarverslagen van een fictief productiebedrijf. Bedragen zijn in miljoenen euro s. (mio euro) Fiscaal jaar 2009 Fiscaal jaar 2008 Omzet 74.6 Niet nodig Kostprijs van de omzet 43.3 Niet nodig Voorraad Debiteuren Crediteuren Gemiddelde Voorraad ( ) / 2 = 14.7 Gemiddelde Debiteurensaldo ( ) / 2 = 5.1 Gemiddelde Crediteurensaldo ( ) / 2 = 8.0 Met bovenstaande gegevens kan de CCC als volgt worden berekend: DIO = 14.7 / 43.3 / 365 dagen) = dagen DSO = 5.1 / ( 74.6 / 365 dagen) = 25.0 dagen DPO = 8.0 / ( 43.3 / 365 dagen) = 67.4 dagen CCC = = 81.5 dagen Het getal van 81.5 dagen op zich zegt niet veel. Om vergelijkingen te maken moet de CCC regelmatig berekend worden. Houd met het bepalen van normen rekening met seizoensfluctuaties gedurende het jaar. Tevens kan de CCC vergeleken worden met concurrenten. Voor veel ondernemingen blijkt het vaak lastig om de CCC te vergelijken met gelijksoortige bedrijven. Toch zijn veel bedrijven bereid deze informatie te delen. Zeker wanneer de financiële jaarverslagen vrij beschikbaar zijn. De CCC is dan namelijk zelf eenvoudig te berekenen.

6 Conclusie Het beheer van het werkkapitaal is één van de belangrijkste elementen die een onderneming ter beschikking heeft om cash te genereren en de waarde van de onderneming te verhogen. De Cash Conversion Cycle is hiervoor een gepast stuurinstrument. Niet het cijfer op zich, maar de operationele cycli brengt de vereiste inzichtelijke diepgang. Zonder rekening te houden met deze diepgang kan het sturen op werkkapitaal desastreuze gevolgen hebben voor de onderneming. Drs. Kjell Schakenraad MBA is senior Finance & Process professional bij zakelijke dienstverlener

Private Equity presteert beter op werkkapitaalbeheer dan beursgenoteerde bedrijven

Private Equity presteert beter op werkkapitaalbeheer dan beursgenoteerde bedrijven www.pwc.nl Private Equity presteert beter op werkkapitaalbeheer dan beursgenoteerde bedrijven Sterke focus van PE op werkkapitaaloptimalisatie loont Augustus 2017 1. PE scoort beter op werkkapitaalbeheer

Nadere informatie

Wie zijn wij? [1 van 2]

Wie zijn wij? [1 van 2] 1 Wie zijn wij? [1 van 2] Hans Alberts (1965) Ervaren veranderaar Juridische, commerciële en bancaire achtergrond. Kernwoorden: helikopterview, opbouwend kritisch, gewoon doen, meten is weten. Wim Tobé

Nadere informatie

OPTIKAS Cash in Uitvoering

OPTIKAS Cash in Uitvoering OPTIKAS Analyse Kasstromen met Wanneer is voor uw bedrijf interessant? Uw onderneming groeit, en heeft behoefte aan het zo efficiënt mogelijk inzetten van de financiële middelen om de groei mogelijk te

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 6

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 6 versie.0 - januari 018 HOOFDSTUK 6 Opgave 1 a. Bereken de krediettermijn debiteuren (afronden op 1 decimaal) Gemiddeld debiteurensaldo: 50.150 + 467.060 = 484.605 Omzet op rekening 017 inclusief omzetbelasting:

Nadere informatie

+ Systeemlandschap. + Governance. + Werkwijze. Procure to pay

+ Systeemlandschap. + Governance. + Werkwijze. Procure to pay + Systeemlandschap Procure to pay + Governance + Werkwijze Inkoopquotes 100% Totale kosten 80% Personeel 60% 40% Inkoop 20% 0% handel AEX-bedrijven industrie zakelijk diensten Overheid zorg Bron: CBS 1

Nadere informatie

OPLEIDING Creditmanagement

OPLEIDING Creditmanagement OPLEIDING Creditmanagement www.inputsupport.nl Training & Opleiding, Consultancy, Coaching en Interim Management OPLEIDING CREDITMANAGEMENT Een modulaire opleiding creditmanagement is gericht op verdieping

Nadere informatie

WAAROM ROL VAN FINANCIËLE FUNCTIE VERANDERT

WAAROM ROL VAN FINANCIËLE FUNCTIE VERANDERT Financiering en treasury Integraal werkkapitaal WAAROM ROL VAN FINANCIËLE FUNCTIE VERANDERT Werkkapitaalmanagement staat de laatste jaren hoog op de prioriteitenagenda van ondernemingen. Het doel is optimalisatie

Nadere informatie

Jaarrekeninglezen voor non-financials. Ruitenburg University 15 november 2016

Jaarrekeninglezen voor non-financials. Ruitenburg University 15 november 2016 Jaarrekeninglezen voor non-financials Ruitenburg University 15 november 2016 Introductie Welkom Voorstelronde sprekers Doel Eerst even dit! Inhoud Waarom een jaarrekening? Onderdelen van de jaarrekening

Nadere informatie

Aantal punten: 10 Per juist genoemde fase: 2 punten (maximaal 10 punten) Aantal punten: 6 Juist antwoord (a): 3 punten Juist antwoord (b): 3 punten

Aantal punten: 10 Per juist genoemde fase: 2 punten (maximaal 10 punten) Aantal punten: 6 Juist antwoord (a): 3 punten Juist antwoord (b): 3 punten Antwoordmodel Aan dit antwoordmodel kunnen geen rechten worden ontleend. Over de antwoordindicaties kan niet worden gecorrespondeerd voordat de uitslag van het examen bekend is. Bent u het niet eens met

Nadere informatie

Werkkapitaalfinanciering ING Commercial Finance. Zicht op Zaken

Werkkapitaalfinanciering ING Commercial Finance. Zicht op Zaken Werkkapitaalfinanciering ING Commercial Finance Zicht op Zaken Het vermogen om te ondernemen Succesvol ondernemen is niet het resultaat van een spontane ontbranding. Als ondernemer zet u zich dagelijks

Nadere informatie

Zijn uw plannen en middelen in balans?

Zijn uw plannen en middelen in balans? Zijn uw plannen en middelen in balans? MEER DOEN MET MINDER GELD DOOR UW WERKKAPITAAL TE VERLAGEN CASH IS KING! Ontdek in deze brochure hoe dat kan Werkkapitaal is bijna in elk bedrijf en instelling een

Nadere informatie

3 Het belang van het Market-to-Cashproces

3 Het belang van het Market-to-Cashproces 3 Het belang van het Market-to-Cashproces Wat is het Market-to-Cashproces en welke plaats heeft dit proces binnen de (verkoop)organisatie? Dit hoofdstuk beschijft de positie van het Market-to- Cashproces

Nadere informatie

Hoe u als MKB ondernemer winstlekkage kan bestrijden

Hoe u als MKB ondernemer winstlekkage kan bestrijden Hoe u als MKB ondernemer winstlekkage kan bestrijden Bunschoten, juli 2018 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Deel 1: winstlekkage door prijs- en margebeleid 4 Deel 2: winstlekkage en kostenbeheer 5 Deel 3: winstlekkage

Nadere informatie

Module 4 Inzicht in cijfers

Module 4 Inzicht in cijfers Geleerd in vorige presentaties Module 4 Inzicht in cijfers Les 3. Begrijp de balans en stuur op kengetallen 1. Winst- en verliesrekening 2. Balans 3. Kasstroomoverzicht 4. Winst en belasting Les 3 Maak

Nadere informatie

Kengetallen met betrekking tot de vermogensbehoefte. Opgave 3.6a hoort bij paragraaf 3.3, De gemiddelde opslagduur van de voorraad goederen.

Kengetallen met betrekking tot de vermogensbehoefte. Opgave 3.6a hoort bij paragraaf 3.3, De gemiddelde opslagduur van de voorraad goederen. Hoofdstuk 3 Kengetallen met betrekking tot de vermogensbehoefte Extra opgaven Opgave 3.6a hoort bij paragraaf 3.3, De gemiddelde opslagduur van de voorraad goederen. Opgave 3.6a Vazzo bv koopt en verkoopt

Nadere informatie

Interpolis Kredietverzekeringen. AfnemersCheck. Hoe goed kent u uw afnemers? Interpolis. Glashelder

Interpolis Kredietverzekeringen. AfnemersCheck. Hoe goed kent u uw afnemers? Interpolis. Glashelder Interpolis Kredietverzekeringen Hoe goed kent u uw afnemers? Eenvoudig inzicht in de kredietwaardigheid van uw afnemers met de Interpolis. De Interpolis geeft u direct inzicht in de kredietwaardigheid

Nadere informatie

Working capital management. De toenemende druk op Credit Control

Working capital management. De toenemende druk op Credit Control Working capital management De toenemende druk op Credit Control Content Introductie (5 slides) Stelling Het dilemma van Credit Control Wat is werk kapitaal Positie Credit Control binnen de onderneming

Nadere informatie

Werkkapitaal, Equity cashflow, Entity cashflow en Discretionary Cashflow

Werkkapitaal, Equity cashflow, Entity cashflow en Discretionary Cashflow Werkkapitaal, Equity cashflow, Entity cashflow en Discretionary Cashflow Er is al heel wat gezegd en geschreven over het onderwerp Cash Flows. Wat ons blijft verbazen is hoe onvolledig deze publicaties

Nadere informatie

M O N T E S Q U I E U

M O N T E S Q U I E U M O N T E S Q U I E U P U B L I C A T I E Juni 14 Door: Oscar Peters - Senior Advisor HET VERPANDINGSVERBOD IN DE ZORG Between a rock and a hard place In maart 13 geeft Minister van Volksgezondheid Schippers

Nadere informatie

Antwoordmodel (73223)

Antwoordmodel (73223) Antwoordmodel (73223) Open vragen (70 punten) 1. De geconcentreerde marktsegmentatiestrategie Motivatie: Het gaat hier om één segment, namelijk een reisbureau voor 65-plussers NIBE-SVV (2011). Zakelijke

Nadere informatie

Credit Expo 2013 Supply Chain Finance 2.0. Nieuwegein, 7 november

Credit Expo 2013 Supply Chain Finance 2.0. Nieuwegein, 7 november Credit Expo 2013 Supply Chain Finance 2.0 Nieuwegein, 7 november Agenda SCF basics Naar een optimale balans Kenmerken Win win win! SCF: hoe werkt het, de basics SCF 2.0 Statements Rekenvoorbeeld 2 Supply

Nadere informatie

Informatie & Inspiratie. Solveon. Geld incasseren en je klanten behouden. Maurice Sluis Hoofd Marketing, Sales en Communicatie

Informatie & Inspiratie. Solveon. Geld incasseren en je klanten behouden. Maurice Sluis Hoofd Marketing, Sales en Communicatie Informatie & Inspiratie Solveon Geld incasseren en je klanten behouden Maurice Sluis Hoofd Marketing, Sales en Communicatie Agenda 1. Solveon 2. Wie zijn uw klanten 3. Hoe organiseert u een goed debiteurenbeheer

Nadere informatie

OPLEIDING Creditmanagement

OPLEIDING Creditmanagement OPLEIDING Creditmanagement www.inputsupport.nl Training & Opleiding, Consultancy, Coaching en Interim Management OPLEIDING CREDITMANAGEMENT De opleiding creditmanagement is gericht op verdieping van het

Nadere informatie

TRADECLOUD SUPPLY CHAIN PLATFORM Voorspelbaar inkopen & produceren

TRADECLOUD SUPPLY CHAIN PLATFORM Voorspelbaar inkopen & produceren TRADECLOUD SUPPLY CHAIN PLATFORM Voorspelbaar inkopen & produceren LOREM IPSUM DOLOR SIT AMET [Bold 24pt] Hogere marges Kortere doorlooptijden Sneller reageren op marktveranderingen 1 2015 EXACT - EXACT

Nadere informatie

KONINKLIJKE VOPAK N.V.

KONINKLIJKE VOPAK N.V. Opdracht bedrijfsanalyse KONINKLIJKE VOPAK N.V. Tim de Ronde, Jeroen Korthals, Serdar Diri Vopak Inhoudsopgave Beschrijving van de onderneming 2 Inleiding van Vopak 2 Strategie en doelstellingen van het

Nadere informatie

BluefieldFinance Samenvatting Quickscan Administratieve Processen Light Version

BluefieldFinance Samenvatting Quickscan Administratieve Processen Light Version BluefieldFinance Samenvatting Quickscan Administratieve Processen Light Version Introductie Quickscan De financiële organisatie moet, net zo als alle andere ondersteunende diensten, volledig gericht zijn

Nadere informatie

TradeCloud Supply Chain Platform

TradeCloud Supply Chain Platform TradeCloud Supply Chain Platform Voorspelbaar inkopen & produceren Hogere marges Kortere doorlooptijden Sneller reageren op marktveranderingen Productiebedrijven & groothandel concurreren op flexibiliteit,

Nadere informatie

Financieel Management

Financieel Management Financieel Management Beoordeling financieel Financiële kengetallen Activiteitskengetallen Rentabiliteitskengetallen Liquiditeitskengetallen Solvabiliteitskengetallen Productiviteitskengetallen Beleggingskengetallen

Nadere informatie

Weten waar je staat. Koppeling produkten. MKB-stresstest

Weten waar je staat. Koppeling produkten. MKB-stresstest MKB stresstest Weten waar je staat Koppeling produkten 1 Aanpak Samen werken en kennis delen, geven van comfort in uw ondernemerschap Direct resultaat Onder- nemers huis Stimuleren ontwikkeling Kansen

Nadere informatie

Groei in Productie. Stroomlijn je productiebedrijf

Groei in Productie. Stroomlijn je productiebedrijf Groei in Productie Stroomlijn je productiebedrijf Even voorstellen Auke Hylarides Solution Marketing (Manufacturing, WMS, Service Management) Bart Vink Presales (Manufacturing, WMS en Service Management)

Nadere informatie

Financiële ratio s met CASH!

Financiële ratio s met CASH! Inleiding Het is belangrijk dat je als ondernemer weet hoe je onderneming er financieel voor staat. Hier kan je financiële ratio's goed voor gebruiken. Maar wat zijn ze en wat doe je ermee? Om de financiële

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 6

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 6 HOOFDSTUK 6 Opgave 1 a. Bereken de omzetsnelheid van de voorraad (afronden op 1 cijfer achter de komma). De formule om de berekening te maken is: Omloopsnelheid van de voorraad Omzet tegen de inkoopwaarde

Nadere informatie

Informatie de sleutel tot Excellente Service Logistiek! Zijn we er klaar voor?

Informatie de sleutel tot Excellente Service Logistiek! Zijn we er klaar voor? Informatie de sleutel tot Excellente Service Logistiek! Zijn we er klaar voor? Jacques Adriaansen Director Every Angle UAMS Executive Professor Service Logistics Forum 24 april 2008 j.adriaansen@everyangle.com

Nadere informatie

Examen PC 2 vak Cash Management

Examen PC 2 vak Cash Management Examen PC 2 vak Cash Management Instructieblad Betreft: examen: PC 2 leergang 5 onderdeel: Cash Management datum: 28 juni 2013 tijd: 16.00 17.30 uur Deze aanwijzingen goed lezen voor u met uw examen start

Nadere informatie

a. Gemiddeld debiteurensaldo: ( 180.000 + 230.000) / 2 = 205.000 Verkopen op rekening inclusief omzetbelasting: 1.090.000 1,21 = 1.318.

a. Gemiddeld debiteurensaldo: ( 180.000 + 230.000) / 2 = 205.000 Verkopen op rekening inclusief omzetbelasting: 1.090.000 1,21 = 1.318. PDB Financiering Uitwerkingen Hoofdstuk 7 Opgave 7.1 a. Gemiddeld debiteurensaldo: ( 180.000 + 230.000) / 2 = 205.000 Verkopen op rekening inclusief omzetbelasting: 1.090.000 1,21 = 1.318.900 Krediettermijn

Nadere informatie

TRAINING Vaardigheden voor de Debiteurenbeheerder

TRAINING Vaardigheden voor de Debiteurenbeheerder TRAINING Vaardigheden voor de Debiteurenbeheerder www.inputsupport.nl Training & Opleiding, Consultancy, Coaching en Interim Management TRAINING VAARDIGHEDEN VOOR DE DEBITEURENBEHEERDER Deze driedaagse

Nadere informatie

> Een praktijkvoorbeeld van de openingsbalans staat in de CASE achterin het boek. Rechterkant, passiva, credit Vaste activa. 7.

> Een praktijkvoorbeeld van de openingsbalans staat in de CASE achterin het boek. Rechterkant, passiva, credit Vaste activa. 7. De openingsbalans stap voor stap uitgelegd In het onderstaande schema zie je een voorbeeld van een complete openingsbalans. In de volgende schema s wordt de openingsbalans per onderwerp uitgelegd. C >

Nadere informatie

TRAINING KREDIETACCEPTATIE Vaststellen / monitoren kredietlimieten

TRAINING KREDIETACCEPTATIE Vaststellen / monitoren kredietlimieten TRAINING KREDIETACCEPTATIE Vaststellen / monitoren kredietlimieten www.inputsupport.nl Training & Opleiding, Consultancy, Coaching en Interim Management TRAINING KREDIETACCEPTATIE Vaststellen / monitoren

Nadere informatie

Financiële analyse en rapportage Examennummer: 62614 Datum: 2 februari 2013 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur

Financiële analyse en rapportage Examennummer: 62614 Datum: 2 februari 2013 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur Financiële analyse en rapportage Examennummer: 62614 Datum: 2 februari 2013 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur Dit examen bestaat uit 4 pagina s. De opbouw van het examen is als volgt: - 10 meerkeuzevragen (maximaal

Nadere informatie

Rekening courant krediet Crediteuren

Rekening courant krediet Crediteuren Bezit Balans Vermogen 1 jan. 2019 Vaste activa Grond Gebouw Werkplaats Infrastructuur Bussen (oud) Renovatie bussen Bussen (nieuw) Renovatie gebouw 900.000 600.000 60.000 220.000 960.000 Vreemd vermogen

Nadere informatie

Enterprise Resource Planning. Hoofdstuk 4 ERP-systemen: verkoop en marketing. Pearson Education, 2007; Enterprise Resource Planning door Mary Sumner

Enterprise Resource Planning. Hoofdstuk 4 ERP-systemen: verkoop en marketing. Pearson Education, 2007; Enterprise Resource Planning door Mary Sumner Enterprise Resource Planning Hoofdstuk 4 ERP-systemen: verkoop en marketing Pearson Education, 2007; Enterprise Resource Planning door Mary Sumner Leerdoelstellingen Inzicht krijgen in de werking van de

Nadere informatie

Rekening courant krediet Crediteuren

Rekening courant krediet Crediteuren Bezit Balans Vermogen 1 jan. 2018 Vaste activa Grond Gebouw Werkplaats Infrastructuur Bussen (oud) Renovatie bussen Bussen (nieuw) Renovatie gebouw 1.800.000 800.000 40.000 2.400.000 440.000 960.000 40.000

Nadere informatie

TRAINING Balanslezen. Activa Passiva Liquiditeit Solvabiliteit Rentabiliteit. www.inputsupport.nl

TRAINING Balanslezen. Activa Passiva Liquiditeit Solvabiliteit Rentabiliteit. www.inputsupport.nl TRAINING Balanslezen Activa Passiva Liquiditeit Solvabiliteit Rentabiliteit www.inputsupport.nl Training & Opleiding, Consultancy, Coaching en Interim Management TRAINING BALANSLEZEN Een ééndaagse training

Nadere informatie

Finance in het onderwijs Facturatie & debiteurproces. 6 oktober 2015 Jaco van der Meer, Hoofd Financiële Administratie

Finance in het onderwijs Facturatie & debiteurproces. 6 oktober 2015 Jaco van der Meer, Hoofd Financiële Administratie Finance in het onderwijs Facturatie & debiteurproces 6 oktober 2015 Jaco van der Meer, Hoofd Financiële Administratie Roadmap Inzichten Tot slot Situatie Aanpak Vragen Start ID College 6 oktober 2015 Vraag?

Nadere informatie

Inzicht in het inkomen van de ondernemer. 20 maart 2019

Inzicht in het inkomen van de ondernemer. 20 maart 2019 Inzicht in het inkomen van de ondernemer 20 maart 2019 Programma Doelstelling en Dienstverlening Balansratio s (solvabiliteit) NHG QuickScan Strategie, Verdienmodel en Liquiditeit Cashflowanalyse Conclusie

Nadere informatie

Jaarrekening dec december 2016 Benchmarkperiode 31 dec december om 15:55 uur

Jaarrekening dec december 2016 Benchmarkperiode 31 dec december om 15:55 uur Jaarrekening 2016 Rapportageperiode 31 dec 2016 31 december 2016 Benchmarkperiode 31 dec 2015 31 december 2015 Printdatum 07-06-2017 om 15:55 uur Voorblad 0 0 Inhoud Algemeen 2 Resultaatvergelijking 3

Nadere informatie

In 7 fasen naar structurele werkkapitaalverbetering

In 7 fasen naar structurele werkkapitaalverbetering THEMA WERKKAPITAAL Werkkapitaal besturing 2.0 In 7 fasen naar structurele werkkapitaalverbetering Cash is king is een gevleugelde uitspraak in de huidige kredietcrisis. Banken staan onder streng toezicht

Nadere informatie

Kredietverzekeringen: de feiten op een rij

Kredietverzekeringen: de feiten op een rij Kredietverzekeringen: de feiten op een rij Bedrijven die op krediet leveren, lopen het risico dat een klant uiteindelijk niet betaalt voor de geleverde goederen of diensten. Als het om grote bedragen gaat,

Nadere informatie

LIQUIDITEIT. + kasinkomsten (=omzet + afname handelsdebiteuren/ - toename handelsdebiteuren) - totale kasstroom van operaties : 360

LIQUIDITEIT. + kasinkomsten (=omzet + afname handelsdebiteuren/ - toename handelsdebiteuren) - totale kasstroom van operaties : 360 LIQUIDITEIT 1. Netto bedrijfskapitaal = NBK RATIO: beperkte vlottende activa schulden op korte termijn INTERPRETATIE: in s; vergelijking (1) welke activa binnen 12 maand zullen worden omgezet in beschikbare

Nadere informatie

U stelt u klanten in de gelegenheid achteraf te betalen. De klant is immers koning. Maar een niet betalende klant, is geen klant.

U stelt u klanten in de gelegenheid achteraf te betalen. De klant is immers koning. Maar een niet betalende klant, is geen klant. Gilles & Partner Incasso is dé partner op het gebied van credit management en incasso voor het midden- en kleinbedrijf. Ons dienstenpakket bestaat uit debiteurenbeheer, incasso, gerechtelijke incasso en

Nadere informatie

Uitwerkingen PDB Financiering met resultaat hoofdstuk 7

Uitwerkingen PDB Financiering met resultaat hoofdstuk 7 Opgave 7.1 a. Gemiddeld debiteurensaldo: ( 580.000 + 640.000) / 2 = 610.000 Verkopen op rekening inclusief omzetbelasting: 8.800.000 1,21 = 10.648.000 Krediettermijn debiteuren: 610.000 365 dagen = 20,9

Nadere informatie

TRAINING Incasso Noord & Zuid Amerika

TRAINING Incasso Noord & Zuid Amerika TRAINING Incasso Noord & Zuid Amerika www.inputsupport.nl Training & Opleiding, Consultancy, Coaching en Interim Management TRAINING INCASSO NOORD & ZUID AMERIKA De training Incasso Noord & Zuid Amerikais

Nadere informatie

Vragenlijst Weerterlandprijs 2014

Vragenlijst Weerterlandprijs 2014 Insider Naam Adres Telefoonnummer Genomineerd bedrijf Naam Adres Telefoonnummer Algemeen 1. Wie is/zijn de oprichters/eigenaren van de onderneming? Strategie (risk management) 1. Is er een strategisch

Nadere informatie

www.jooplengkeek.nl Hoofdstuk 42 belangrijk

www.jooplengkeek.nl Hoofdstuk 42 belangrijk www.jooplengkeek.nl belangrijk 1 Liquiditeitskengetallen Current ratio Quick ratio Working capital (werkkapitaal) Cashflow Kengetallen Kengetallen zijn verhoudingsgetallen, ze geven de verhouding aan tussen

Nadere informatie

OPLEIDING. Debiteurenbeheerder. www.inputsupport.nl Training & Opleiding, Consultancy, Coaching en Interim Management

OPLEIDING. Debiteurenbeheerder. www.inputsupport.nl Training & Opleiding, Consultancy, Coaching en Interim Management OPLEIDING Debiteurenbeheerder www.inputsupport.nl Training & Opleiding, Consultancy, Coaching en Interim Management OPLEIDING DEBITEURENBEHEERDER Een modulaire opleiding die uitstekend geschikt is voor

Nadere informatie

Zakelijke kredieten Examennummer: 73038 Datum: 29 juni 2013 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur

Zakelijke kredieten Examennummer: 73038 Datum: 29 juni 2013 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur Zakelijke kredieten Examennummer: 73038 Datum: 29 juni 2013 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur Dit examen bestaat uit 4 pagina s. De opbouw van het examen is als volgt: - 10 open vragen (maximaal 70 punten) -

Nadere informatie

Oplossing: Vertalen van strategisch plan naar concrete en meetbare afdelings- en persoonlijke doelstellingen.

Oplossing: Vertalen van strategisch plan naar concrete en meetbare afdelings- en persoonlijke doelstellingen. Planning, budget en forecast 1/ Planning budgetting yearplan Een onderneming heeft haar langetermijndoelstellingen en strategie bepaald. Ze heeft die ook vertaald naar belangrijke KPI s, waaronder concurrentie,

Nadere informatie

EXCELLENT WERKKAPITAALBEHEER

EXCELLENT WERKKAPITAALBEHEER Jaarcongres Credit Management EXCELLENT WERKKAPITAALBEHEER Houten, donderdag 21 maart 2013 Drs. Jean Gieskens AC CCM QT 1 2 3 Working Capital Working on Capital statische benadering dynamische benadering

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 8

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 8 HOOFDSTUK 8 Opgave 1 a. Wat geeft de liquiditeit van een onderneming aan? De liquiditeit geeft aan in welke mate een onderneming aan haar lopende betalingsverplichtingen kan voldoen. b. Wat is het verschil

Nadere informatie

Professionele opvolging met debiteurenmanagement van Vesting Finance

Professionele opvolging met debiteurenmanagement van Vesting Finance Professionele opvolging met debiteurenmanagement van Vesting Finance Voor het voortbestaan en de groei van uw organisatie is het noodzakelijk dat uw debiteurenbeheer professioneel en efficiënt is ingericht.

Nadere informatie

Samenstellen Stichting His Healing Voice. Verslagperiode 1 januari december 2016

Samenstellen Stichting His Healing Voice. Verslagperiode 1 januari december 2016 Verslagperiode 1 januari 2016-31 december 2016 Gegenereerd op 29 jun 2017 Inhoudsopgave FINANCIEEL VERSLAG 3 Voorwoord 4 Resultaatanalyse 5 Financiële positie 6 Kengetallen 7 JAARREKENING 8 Balans 9 Winst-

Nadere informatie

TRAINING Het verkopen van de prijs

TRAINING Het verkopen van de prijs TRAINING Het verkopen van de prijs www.inputsupport.nl Training & Opleiding, Consultancy, Coaching en Interim Management De prijs is vaak een moeilijk onderwerp. Het zorgt voor veel discussies en veel

Nadere informatie

Werkkapitaalbeheer In de bouwsector Presentatie November 2016

Werkkapitaalbeheer In de bouwsector Presentatie November 2016 www.pwc.nl/werkkapitaal Werkkapitaalbeheer In de bouwsector Presentatie Agenda 1. Introductie 2. Werkkapitaal 3. 4. Werkkapitaalbeheer 5. Wat kunt u doen? Pagina 2 Interactief - stemmen op statements 1

Nadere informatie

TRAINING Internationaal Debiteurenbeheer

TRAINING Internationaal Debiteurenbeheer TRAINING Internationaal Debiteurenbeheer www.inputsupport.nl Training & Opleiding, Consultancy, Coaching en Interim Management TRAINING INTERNATIONAAL DEBITEURENBEHEER De training Internationaal Debiteurenbeheer

Nadere informatie

MKBTR TOPFIT SESSIE HET VERHAAL VAN DE JAARCIJFERS 17 MAART 2016

MKBTR TOPFIT SESSIE HET VERHAAL VAN DE JAARCIJFERS 17 MAART 2016 MKBTR TOPFIT SESSIE HET VERHAAL VAN DE JAARCIJFERS 17 MAART 2016 Wat gaan we doen? Wat zijn je verwachtingen? Stukje theorie Oefencasus Afronding Handel en boekhouding Zo lang er handel wordt gedreven

Nadere informatie

Samenvatting. Beginselen van Productie. en Logistiek Management

Samenvatting. Beginselen van Productie. en Logistiek Management Samenvatting Beginselen van Productie en Logistiek Management Pieter-Jan Smets 5 maart 2015 Inhoudsopgave I Voorraadbeheer 4 1 Inleiding 4 1.1 Globalisering........................................... 4

Nadere informatie

Antwoordmodel. Open vragen (70 punten) Aan dit antwoordenoverzicht kunnen geen rechten worden ontleend. 1. a. De snelle groei

Antwoordmodel. Open vragen (70 punten) Aan dit antwoordenoverzicht kunnen geen rechten worden ontleend. 1. a. De snelle groei Antwoordmodel Aan dit antwoordenoverzicht kunnen geen rechten worden ontleend. Open vragen (70 punten) 1. a. De snelle groei NIBE-SVV (2011). Zakelijke kredietverlening, deel A, hfdst. 4, onderdeel 6,

Nadere informatie

Aurington. Administratie en Advies

Aurington. Administratie en Advies Aurington Administratie en Advies Let op de houdbaarheidsdatum! Mei 5 Pincode 6 7 8 Boetes Dit jaar Deze maand De balans Tandorine B.V. Debet Activa Bezittingen Wat heb ik? Credit Passiva Vermogen Hoe

Nadere informatie

Working Capital Management

Working Capital Management Working Capital Management Het hart van uw bedrijfsstrategie In deze white paper richten Belfius Bank en TriFinance zich tot de CEO's, de CFO's en de Treasurers van middelgrote ondernemingen. Inhoudstabel

Nadere informatie

Antwoorden hoofdstuk 4

Antwoorden hoofdstuk 4 Antwoorden hoofdstuk 4 Opgave 4.1 Vaste activa Eigen Vermogen Pand 42.000 Aandelenvermogen 78.000 Inventaris 22.000 Reserves 37.000 Overige vaste activa 17.000 115.000 81.000 V.V. lang Vlottende activa

Nadere informatie

Stern Groep. Henk van der Kwast Analisten meeting 19 maart 2009

Stern Groep. Henk van der Kwast Analisten meeting 19 maart 2009 Stern Groep Henk van der Kwast Analisten meeting 19 maart 2009 Agenda Belangrijke gebeurtenissen 2008 Resultaten 2008 Financiële positie per 31 december 2008 Maatregelen en Besparingsplan 2009 Prognose

Nadere informatie

Overname debiteurenrisico ING Commercial Finance. Zicht op Zaken

Overname debiteurenrisico ING Commercial Finance. Zicht op Zaken Overname debiteurenrisico ING Commercial Finance Zicht op Zaken Omzet is pas echt omzet als de factuur is betaald. Daarom vraagt u kredietlimieten aan voor klanten met wie u zaken doet en voor potentiële

Nadere informatie

Verenigde Ondernemers Scheepvaartkwartier

Verenigde Ondernemers Scheepvaartkwartier TUSSENTIJDSE BALANS PER 31 DECEMBER ACTIVA VLOTTENDE ACTIVA Vorderingen Debiteuren Overige vorderingen Overlopende activa Liquide middelen Betaalrekeningen Spaarrekeningen TOTAAL VLOTTENDE ACTIVA 871,00

Nadere informatie

Bestuurlijke informatievoorziening Examennummer: 61567 Datum: 29 juni 2013 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur

Bestuurlijke informatievoorziening Examennummer: 61567 Datum: 29 juni 2013 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur Bestuurlijke informatievoorziening Examennummer: 61567 Datum: 29 juni 2013 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur Dit examen bestaat uit 5 pagina s. De opbouw van het examen is als volgt: - 10 open vragen (maximaal

Nadere informatie

Sneller je facturen betaald? 5 tips van onze incasso expert

Sneller je facturen betaald? 5 tips van onze incasso expert Sneller je facturen betaald? 5 tips van onze incasso expert Voorkom risicovol ondernemen Voor ondernemers is het opvolgen van facturen vaak niet het leukste klusje van de week... Het is tijdrovend werk

Nadere informatie

TRAINING Vaardigheden voor de Debiteurenbeheerder

TRAINING Vaardigheden voor de Debiteurenbeheerder TRAINING Vaardigheden voor de Debiteurenbeheerder www.inputsupport.nl Training & Opleiding, Consultancy, Coaching en Interim Management TRAINING VAARDIGHEDEN VOOR DE DEBITEURENBEHEERDER Deze driedaagse

Nadere informatie

1. Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma). De Boer, Brouwers, Koetzier (2008), Basisboek Bedrijfseconomie, hfdst. 1.5, p. 41

1. Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma). De Boer, Brouwers, Koetzier (2008), Basisboek Bedrijfseconomie, hfdst. 1.5, p. 41 Antwoordmodel Aan dit antwoordmodel kunnen geen rechten worden ontleend. Het antwoordmodel dient als indicatie voor de corrector. De paginaverwijzingen in dit antwoordmodel zijn gebaseerd op het reguliere

Nadere informatie

Bedrijfseconomische Aspecten Examennummer: 71533 Datum: 14 april 2012 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur

Bedrijfseconomische Aspecten Examennummer: 71533 Datum: 14 april 2012 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur Bedrijfseconomische Aspecten Examennummer: 71533 Datum: 14 april 2012 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur Dit examen bestaat uit 8 pagina s. De opbouw van het examen is als volgt: - 30 meerkeuzevragen (maximaal

Nadere informatie

Hoofdstuk 26: Werkkapitaal management

Hoofdstuk 26: Werkkapitaal management Hoofdstuk 26: Werkkapitaal management Het netto werkkapitaal hebben wij eerder gedefinieerd als vlottende activa minus zijn korte termijn schulden. In principe is het netto werkkapitaal het kapitaal dat

Nadere informatie

Workshop Credit Management Hoe verlaag ik mijn DSO, days sales outstanding?

Workshop Credit Management Hoe verlaag ik mijn DSO, days sales outstanding? Inleiding Programma Aanmelden Route Workshop Credit Management Hoe verlaag ik mijn DSO, days sales outstanding? Credit Management of debiteurenbeheer staat meer dan ooit op de agenda van bedrijven. Niet

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2017 STICHTING NIVOZ,

JAARVERSLAG 2017 STICHTING NIVOZ, JAARVERSLAG 2017 STICHTING NIVOZ, Nederlands Instituut voor Onderwijs en Opvoedingszaken Inhoudsopgave JAARREKENING 2017... 2 TOELICHTING OP DE JAARREKENING... 3 OVERIGE GEGEVENS... 7 Pagina 1 Jaarrekening

Nadere informatie

COUNTRY PAYMENT REPORT 2015

COUNTRY PAYMENT REPORT 2015 COUNTRY PAYMENT REPORT 15 Het Country Payment Report is ontwikkeld door Intrum Justitia Intrum Justitia verzamelt informatie bij duizenden bedrijven in Europa en krijgt op die manier inzicht in het betalingsgedrag

Nadere informatie

Financieel management

Financieel management Financieel management Tweede herziene druk Kees van Alphen Inhoud 1 inleiding 1 2 het verhaal achter de cijfers 3 2.1 Het besturen van een organisatie: ondernemingsmodel 3 Checklist 6 3 sturen op winst,

Nadere informatie

Chipchain B.V. Startup cash flow plan

Chipchain B.V. Startup cash flow plan Chipchain B.V. Startup cash flow plan Januari 2017 1 INHOUD Business case Chipchain Uitgangspunten Cash flow forecast Cash flow optimalisatie Samenvatting 2 BUSINESS CASE CHIPCHAIN Chipchain is een startup

Nadere informatie

2 Credit management. 2.1 Algemeen

2 Credit management. 2.1 Algemeen 2 Credit management 2 Credit management 2.1 Algemeen Het antwoord op de vraag wat credit management nu precies inhoudt, is niet altijd even duidelijk. De antwoorden zullen mogelijk uiteenlopen van het

Nadere informatie

Een business case voor credit management software

Een business case voor credit management software Een business case voor credit management software Waarom? Wat kost het? Wat levert het op? Voor ons als CE-iT, is het duidelijk waarom je als organisatie credit management software moet gebruiken. Niet

Nadere informatie

Stichting NME Alkmaar gevestigd te Alkmaar. Jaarrekening 2013

Stichting NME Alkmaar gevestigd te Alkmaar. Jaarrekening 2013 Jaarrekening 2013 Nummer Kamer van Koophandel: 51410141 Datum: Opgesteld door: 9 april 2014 P.A. Vorstenbosch Aantal exemplaren: 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave pagina Opdracht 3 Samenstellingsverklaring

Nadere informatie

TOELATINGSTOETS M&O. Datum 14-1-2016

TOELATINGSTOETS M&O. Datum 14-1-2016 TOELATINGSTOETS M&O VUL IN: Datum 14-1-2016 Naam en voorletters. Adres. Postcode. Woonplaats. Geboortedatum / / Plaats Land. Telefoonnummer. E-mail. Gekozen opleiding. OPMERKINGEN: Tijdsduur: 90 minuten

Nadere informatie

Wat is inkoop? Dit artikel geeft een eenvoudige uitleg van de basiselementen van de inkoopfunctie en de inkooporganisatie.

Wat is inkoop? Dit artikel geeft een eenvoudige uitleg van de basiselementen van de inkoopfunctie en de inkooporganisatie. Ir. ing. D. Mostert, DME Advies Dit artikel geeft een eenvoudige uitleg van de basiselementen van de inkoopfunctie en de inkooporganisatie. Definities inkoop terminologie Definitie inkoop: Inkoop is alles

Nadere informatie

Workshop HEAD congres 2014

Workshop HEAD congres 2014 InsideZorg Workshop HEAD congres 2014 Mirjam Scholtens, Harko Bols Kennismaking Doelstelling workshop Aanleiding onderzoek Situatieschets Werkkapitaal (begripsbepaling) Positie en knelpunten verschillende

Nadere informatie

Jaarrekening Test BV 2015

Jaarrekening Test BV 2015 Jaarrekening Test BV 2015 Aan: t.a.v. Test BV De heer Test Teststraat 20 1234 TT Testdorp Pagina 1 van 17 Inhoudsopgave Inhoudsopgave/Voorwoord Pagina 2 Bedrijfsinformatie Pagina 4 Balans: Activa Pagina

Nadere informatie

Workshop Penningmeesters. Mischa Boeren

Workshop Penningmeesters. Mischa Boeren Workshop Penningmeesters Mischa Boeren Wettelijke eisen voor de jaarrekening Eenvoudige regelgeving Opstellen van een balans Opstellen van een staat van baten en lasten Toelichting Ondertekening door bestuur

Nadere informatie

Stichting Klassieke Academie voor beeldhouwkunst gevestigd te Groningen. Rapport inzake de Jaarrekening 1 juli 2016 tot en met 30 juni 2017

Stichting Klassieke Academie voor beeldhouwkunst gevestigd te Groningen. Rapport inzake de Jaarrekening 1 juli 2016 tot en met 30 juni 2017 gevestigd te Groningen Rapport inzake de Jaarrekening 1 juli 2016 tot en met 30 juni 2017 Inhoudsopgave Pagina Jaarverslag Samenstellingsverklaring 1 Resultaten 2 Financiële positie 3 Jaarrekening Balans

Nadere informatie

TRAINING KREDIETACCEPTATIE Vaststellen / monitoren kredietlimieten

TRAINING KREDIETACCEPTATIE Vaststellen / monitoren kredietlimieten TRAINING KREDIETACCEPTATIE Vaststellen / monitoren kredietlimieten www.inputsupport.nl Training & Opleiding, Consultancy, Coaching en Interim Management Deze ééndaagse training is gericht op het vaststellen

Nadere informatie

IK BEGIN EEN WEBWINKEL Margekillers in de e-fulfilment

IK BEGIN EEN WEBWINKEL Margekillers in de e-fulfilment IK BEGIN EEN WEBWINKEL Margekillers in de e-fulfilment Walther Ploos van Amstel Vrije Universiteit Amsterdam Slimstock Professionals delaatstemeter@gmail.com November 2012 In gesprek Hoe maak je klanten

Nadere informatie

Een optimale cashflow met credit management van Vesting Finance

Een optimale cashflow met credit management van Vesting Finance Een optimale cashflow met credit management van Vesting Finance Een optimale cashflow, hoe bereikt u die? Om de continuïteit van uw organisatie te borgen en groei te realiseren heeft u werkkapitaal nodig.

Nadere informatie

Addendum Prospectus. Trotter International Holding B.V. d.d. 22 juli 2013

Addendum Prospectus. Trotter International Holding B.V. d.d. 22 juli 2013 Addendum Prospectus Trotter International Holding B.V. d.d. 22 juli 2013 Dit addendum d.d. 22 juli 2013 vormt een onlosmakelijk onderdeel van het Prospectus van Trotter International Holding B.V. ( Trotter

Nadere informatie

A day made of glass. h.p://www.youtube.com/watch? v=6cf7il_ez38

A day made of glass. h.p://www.youtube.com/watch? v=6cf7il_ez38 A day made of glass h.p://www.youtube.com/watch? v=6cf7il_ez38 HC5: Finance in Entrepreneurship Blok 3: 2011 Ben White & Arnout Kroezen Agenda 1) Why focus on finance ma.ers? 2) Break Even point 5) Prijs

Nadere informatie

Product presentatie Scopon Finance

Product presentatie Scopon Finance Product presentatie Scopon Finance 20 januari 2011 Product presentatie Scopon Finance Management Cockpit Algemeen Webapplicatie voor CreditManagement Gekoppeld aan uw financiële administratie Per direct

Nadere informatie

Figuur 1 Model Operational Excellence

Figuur 1 Model Operational Excellence 1. Management samenvatting Ondanks de groeiende populariteit process redesign, is er maar weinig bekend over de strategieën die organisaties kunnen volgen om te bereiken. Een redesign strategie specificeert

Nadere informatie