Porta Nieuws Porta Mosana College havo-vwo-tto 14 mei 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Porta Nieuws 33 2013-2014 Porta Mosana College havo-vwo-tto 14 mei 2014"

Transcriptie

1 Porta Nieuws Porta Mosana College havo-vwo-tto 14 mei 2014 Jaaragenda Verrijking leerjaar 2 en 3 (23 mei) Begaafdheidsprofielschool (PBS): visitatie Thema-avond voor leden van de ouderraad en klankbordgroepen met leerlingen, docenten en schoolleiding (8 april 2014) Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB): speeddating 3 tto 5 tto Berlijnreis tto 3 Jaaragenda MEI 2014 wk 20 start eind per.4 wk.4 wo 14 GPR paper 1 (tto 5) overleg klankbordgroepen havo/vwo/tto (2) do exam Paper 1 GPR (Cambridge International Exams) voor deelnemers tto 5 vr 16 definitieve profielkeuze leerjaar 3 thuiskomst fieldtrip London tto1 za 17 zo 18 wk 21 start eind per.4 wk.5 ma 19 start Model European Parliament (BB vwo) di overleg MR wo 21 do verrijkingsleerlingen brugklas bezoeken Natuurhistorisch Museum Maastricht einde Model European Parliament (BB vwo) vr 23 Terug naar inhoudsopgave

2 Verrijking leerjaar 2 en 3 (23 mei) Op vrijdag 23 mei hebben is er met de 2 e en 3 e jaars verrijkings leerlingen een teambuildings activiteit, welke zal plaats vinden in Oost-Maarland (bij goed weer). Mocht het slecht weer zijn, dan zullen we onze activiteit verplaatsen naar de gymzaal van school. Deze activiteit zal plaats vinden tussen uur en uur. Alle leerlingen die hier aan deelnemen, zullen na het 4 e lesuur (12.10 uur) worden uit geroosterd. De deelnemende leerlingen zijn geïnformeerd. Terug naar inhoudsopgave Begaafdheidsprofielschool (PBS): visitatie Om de vier jaar wordt iedere Begaafdheidsprofielschool in het kader van een hercertificering gevisiteerd. Voor onze school was dit op 24 april. De visitatiecommissie, bestaande uit een lid van het bestuur van het BPS, een afdelingsleider, een docent en twee leerlingen van andere Begaafdheidsprofielscholen, voerde een hele dag uitvoerige gesprekken met de schoolleiding, diverse docenten, leerlingen en ouders. Aan het einde van deze dag heeft de visitatiecommissie haar bevindingen met de schoolleiding besproken en kenbaar gemaakt welk advies zij aan het bestuur van de vereniging van Begaafdheidsprofielscholen zal geven met betrekking tot het al dan niet verlengen van het certificaat BPS voor vier jaar. De visitatiecommissie heeft aangegeven dat zij een plezierige en informatieve visitatiedag heeft gehad. Zij vindt dat de school een sterk BPS-profiel voert. Het profiel is stevig verankerd in de school en herkenbaar in de omgeving, aldus de visitatiecommissie. De commissie heeft verder de volgende conclusies getrokken c.q. aanbevelingen gedaan: - De ambitie van de school is heel zichtbaar bij medewerkers, leerlingen en ouders. - De school heeft haar hoogbegaafde leerlingen goed in beeld en biedt maatwerk. Wel constateert de commissie, dat het maatwerk vooral buiten de reguliere lessen lijkt te worden geboden in de verrijkingstrajecten. De commissie stelt daarom voor nog meer in te steken op differentiatie in de reguliere les. - De visitatiecommissie adviseert om de verrijkingstrajecten kritisch te beoordelen op inhoudelijke kwaliteit. De commissie mist in de geboden trajecten een leerlijn in metacognitieve vaardigheden. - De commissie adviseert de school om haar waardering voor de prestaties die leerlingen leveren in hun verrijkingstrajecten te verzilveren in de vorm van een certificaat of portfolio. Een vermelding op het rapport is eveneens een manier om het verrijkingstraject te waarderen. - De school betrekt ouders en leerlingen bij het hoogbegaafdenbeleid. Zowel ouders als leerlingen zijn tevreden over het luisterend oor dat ze in alle gevallen treffen.

3 - De school is voldoende flexibel om voorzieningen te treffen en tijd en ruimte te bieden aan haar hoogbegaafde leerlingen. Leerlingen uit de bovenbouw wensen een eigen werkruimte. - De school beschikt over adequate en voldoende expertise en bouwt hier actief op voort. De commissie was aangenaam verrast door de bereidwilligheid en flexibiliteit van de niet-betrokken docenten. Met `nietbetrokken` docenten worden docenten bedoeld die geen deel uitmaken van de HB-werkgroep. - De school onderhoudt een actieve relatie met haar omgeving, zowel met het basisonderwijs als het vervolgonderwijs en het bedrijfsleven. - De school is actief lid is van de vereniging voor Begaafdheidsprofielscholen. De visitatiecommissie zal het bestuur van de vereniging van Begaafdheidsprofielscholen adviseren het certificaat BPS voor het Porta Mosana College te verlengen voor vier jaar. Het bestuur neemt vervolgens een besluit over het verlengen van het keurmerk BPS. Dit zal op 2 juni gebeuren. De school is enorm blij met dit voorlopige resultaat. Er is heel hard gewerkt om dit tot stand te brengen. Wij willen daarom alle collega s, leerlingen en ouders die een bijdrage hebben geleverd aan dit resultaat heel hartelijk danken voor hun medewerking en feedback zowel vooraf als achteraf. Terug naar inhoudsopgave Thema-avond voor leden van de ouderraad en klankbordgroepen met leerlingen, docenten en schoolleiding (8 april 2014) De ontwikkelkracht van de leerling De thema-avond voor verschillende geledingen van ouders en docenten op 8 april stond in het teken van nieuwe onderwijsontwikkelingen. De organisatie van deze avond lag in handen van de docenten Ghislaine Mommer en Casper Gardeniers. Een belangrijke rol was tijdens de avond weggelegd voor de speciaal hiervoor uitgenodigde leerlingen (Funda Yazar, Roos Grote, Michelle Orbons, Carmen Smeenk, Jeroen Smulders, Marieke Schulte en Mauritz Kurt). In gemengde groepen hebben zij hun ervaringen over het ontwikkelen van hun persoonlijke leer-kracht gedeeld met de aanwezige ouders, docenten en teamleiders. Door hun deelname aan verrijkingsprojecten binnen en buiten school (vrijwilligerswerk, versterkt Engels, pre-university trajecten en jeugdparlementen) konden zij duidelijk aangeven op welke wijze deze vormen van differentiatie hun motivatie binnen de lessen hebben bevorderd.

4 Differentiatie op drie niveaus Het eerste gedeelte van de thema avond was ingeruimd voor een informatief plenair gedeelte. Hierin werden good practices op het gebied differentiatie in de klas toegelicht door Else Vondenhoff, docente Nederlands. Zij wist op inspirerende wijze de aanwezigen te informeren over de drie verschillende niveaus waarop zij tijdens haar lessen rekening houdt met de verschillen tussen leerlingen. Else aan het woord: Naast alle verrijkingstrajecten die de school aanbiedt buiten de lessen, probeer ik als docent ook binnen het klaslokaal verschillen te zien en te differentiëren. Wat daarbij belangrijk is, is dat de leerlingen deze verschillen zelf ook inzien en door te reflecteren hun eigen positie kunnen inschatten. Op het gebied van opdrachten, instructie en tijd kan met kleine aanpassingen gedifferentieerd worden; een proces dat zowel de zwakkere als de sterkere leerling verder helpt en bovenal de leerling eigenaar maakt van zijn/haar eigen leerproces. Na het geven van deze toelichting tijdens de thema-avond, hebben veel collega s mij aangesproken om hun ideeën over differentiëren te delen. Deze gesprekken leverden aan beide kanten nieuwe inzichten op, die in het proces om differentiatie meer te leren gebruiken een goed beginpunt zijn. Als beginnend docent was het erg fijn om mijn verworven kennis te kunnen delen met een enthousiaste en tegelijk kritische groep docenten. Het was een leerzame ervaring; niet alleen voor de docenten die mij dat na de thema-avond hebben verteld, maar zeker ook voor mij! Aansluiting met hbo en wo Het onderwijs in de 21 e eeuw vormde een ander belangrijk onderwerp tijdens het plenaire deel van de avond. Welke veranderingen beïnvloeden het onderwijs en wat zijn de gevolgen hiervan voor de manier waarop het onderwijs wordt vormgegeven? Uitgaande van de vereiste hbo- en wo competenties (zie staafdiagrammen, bron ROA) werd duidelijk hoe dit zijn vertaalslag naar het leren-leren gaat krijgen: Naast cognitie (kennisoverdracht) moet metacognitie (de manier waarop kennis wordt overgedragen) een centrale plek krijgen in het 21 e eeuwse curriculum.

5 Leren leren Ten slotte werd ingegaan op het versterken van motivatie bij leerlingen en het streven naar blijvende hoge onderwijsopbrengsten. Leren reflecteren is daarbij een belangrijk aandachtspunt. Voorbeelden van reflectieve vragen, die in alle lessen meer aandacht moeten krijgen, staan hieronder afgebeeld. Door meer aandacht in de les te besteden aan kritisch en creatief denken worden de leerlingen meer uitgedaagd over de stof na te denken. Door de inzet van flipping the classroom en werken met rubrics (beoordelingsmatrices) wordt differentiatie bevorderd en beide kunnen op die manier een bijdragen leveren aan het versterken van motivatie van de leerling tijdens het leerproces. Het belang van het maken van rubrics voor leerlingen voorafgaande aan de toetsing ligt in het feit, dat deze inzichtelijk maken op welke manier een goed resultaat kan worden behaald. Opbrengsten Op welke wijze kunnen we nu de leer-kracht van de leerling vergroten? Om hierop antwoord te krijgen werd aan de aanwezige ouders en docenten de vraag gesteld wat hij/zij persoonlijk kon doen aan het verbeteren van de leerkracht van de leerling door middel van differentiatie. De antwoorden hierop werden op kaartjes ingevuld en leverden een schat aan informatie. Met deze informatie kunnen we nieuwe stappen zetten op het gebied van onderwijsontwikkeling binnen onze school. Hieronder volgt het greep uit de reacties:

6 Reacties van docenten op de vraag: wat kun jij doen als docent aan differentiatie in de klas/op school? De tips van Else in mijn lessen implementeren, dus: open blijven staan voor goede inzichten van collega s, ook als ze piepjong zijn In groepen met andere opdrachten qua moeilijkheid werken Vooral zo veel mogelijk luisteren naar mijn leerlingen om zo erachter te komen waar ze behoefte aan hebben en hoe ik hun daarmee kan helpen In groepen extra uitleg/extra opgaven nakijken Zorgen dat we als collega s meer dezelfde taal gaan spreken m.b.t. leren leren Meedoen aan verrijkingstraject BB In incidentele gevallen zeer goede leerlingen Casequests aanbieden Meer feedback geven Reacties van teamleiders op de vraag: wat kun jij doen als teamleider aan differentiatie in de klas/op school? Ik zie het als mijn/onze taak het gesprek hierover aan te gaan met individuele collega s, secties, leeromgevingen en het thema op de agenda te zetten van teambijeenkomsten. Tijdens die momenten vind ik het belangrijk dat collega s ervaringen met elkaar delen, om op die manier met en van elkaar te leren Scholing aan te bieden en vooral te luisteren wat collega s nodig hebben om hier beter mee om te kunnen gaan Randvoorwaarden stelselmatig te verbeteren, bijv. ICT-middelen Reacties van leerlingen op de vraag: wat kun jij als leerling doen om meer te differentiëren op school? Initiatief tonen, dus vragen naar tips of extra opgaven Eerst vragen aan een andere leerling of samen opdrachten nakijken ipv gelijk de leraar om antwoorden te vragen Begrijp wat je fout doet, vraag naar hoe je dit kunt verbeteren Andere leerlingen helpen wanneer zij moeite met iets hebben Steun tonen en meewerken in nieuwe vormen van lesgeven als docenten inderdaad willen differentiëren Reacties ouders op de vraag: Wat kunt u als ouder doen om differentiatie te bevorderen bij uw zoon/dochter? Reflectie op zijn functioneren als student/leerling en daarbij verantwoordelijkheid bij de leerling als uitgangspunt nemen en stimuleren dóór te vragen tot hij zich de stof echt eigen gemaakt heeft. Vervolgens minder bescheiden zijn in de hulpvraag: waar een probleem is, ook een passende oplossing vragen (bijv.: moeite met luistertoets, wat doe je daar thuis mee?) Goed luisteren naar de motivatie van het kind door tijd en aandacht bieden voor het delen van de ervaringen op school om na te gaan welk soort differentiatie wordt gezocht. Stimuleren van talentontwikkeling door in gesprek gaan met zoon/dochter. Het belangrijkste (al lijkt het niet over school te gaan) is volgens mij: help een kind zijn/haar passie te vinden. Als een kind eenmaal weet wat hij/zij wil, gaat het vanzelf werken voor school. Zeuren dat de cijfers beter zouden moeten zijn is een strategie die m.i. niet werkt Teamsporten: leer doorzetten, leren omgaan met pech/verlies en met oneerlijke scheidsrechters of docenten. Het lijkt geheel los te staan van school maar is m.i. bevorderlijk voor het functioneren v.d. leerling.

7 Terug naar inhoudsopgave Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB): speeddating 3 tto 5 tto De laatste activiteit in het programma van LOB (Loopbaanoriëntatie en Begeleiding) van de 3 e jaars leerlingen tto is het zogenaamde Speeddaten. Hierbij kunnen de leerlingen in korte gesprekjes met ervaringsdeskundigen uit de 5 e klas de laatste vragen rondom de profiel- en vakkeuze ophelderen. Hieronder een korte impressie van twee derdejaars leerlingen. Dit jaar staan wij voor een moeilijke keuze, een keuze die een invloed heeft op onze toekomst. Op 23 april hebben wij speeddates gehad met verscheidene leerlingen van tto5. In deze gesprekken konden wij bij mensen van verschillende profielen onze vragen kwijt en extra informatie inwinnen. Iedereen heeft verschillende meningen, ervaringen en informatie vernomen. Zelf heb ik er ook echt iets aan gehad. Ik was al zeker van mijn profielkeuze - ik wil het NG-profiel met Duits kiezen - echter was ik nog niet zeker van mijn keuze examenvak. Management & Organisatie of Economie? Dankzij het speeddaten heb ik mijn keuze gemaakt en ik heb van mijn klasgenoten gehoord dat sommigen van hen ook meer duidelijkheid hebben gekregen. Ik persoonlijk vind het een zeer goed systeem. Als laatste wil ik graag nogmaals de 5e jaars bedanken, want zonder hen is deze activiteit natuurlijk niet mogelijk. Gauthier Borro, klas tt3b Vandaag moesten we een soort van speeddaten met mensen uit de bovenbouw. Hierbij kon je vragen stellen over de vakken van alle profielen en ook algemene vragen over de bovenbouw zelf. Ik vond het zelf een leuke ervaring en ook leerzaam, want je kon vragen wat je wilde en je kreeg de mening van leerlingen zelf en niet de algemene antwoorden die leraren altijd geven. Ook kan het je meer inzicht geven in de profielen voor als je bijvoorbeeld nog twijfelt of niet weet welke taal je wilt. Het is ook fijn dat je de algemenere zaken in de bovenbouw te weten komt, bijvoorbeeld dat je in de vijfde klas bijna geen tussen-so s meer krijgt. Channa Immekeppel, klas tt3b

8 Terug naar inhoudsopgave Berlijnreis tto 3 Maandagochtend 14 april zijn derdejaars tto leerlingen vertrokken voor een reis naar Berlijn. Docenten en leerlingen doen hieronder verslag. Daar stonden ze dan allemaal; hartstikke op tijd, met of zonder hun familie die ze uit zouden zwaaien en bepakt om van een hele week Berlijn te gaan genieten. Door een vooraf bedacht systeem was de bagage snel op een handige manier ingepakt en voordat we het wisten zat de bus vol met enthousiaste derdejaars tto leerlingen en waren we op weg naar Berlijn. Ook wij als docenten konden ons enthousiasme niet onder stoelen of banken steken en het werd dan ook een fijne reis. Na de nodige films, het bijna constant uitdelen van snoep en gebak, gezellige verhalen en hier en daar een oogje dicht, kwamen we op maandagavond aan in die Weltstadt Berlin. Leerlingen maakten direct kennis met hun gastgezinnen en aan het eind van de week aan de manier van afscheid nemen te zien, bleek dat onze leerlingen erg blij waren met de gezinnen waarin ze terecht waren gekomen. Het was een divers, boeiend en uitdagend programma waarin hoogtepunten zoals o.a. de Reichstag, de Bernauer Strasse, het Holocaust Monument en ook de Fernsehturm niet ontbraken. Voor de leerlingen was er tevens de keuze om vanuit hun voorlopige profielkeuze/voorkeur een middagprogramma samen te stellen in het teken van hun gewenste profiel. Er zijn o.a. veel verschillende musea bezocht. Daarnaast had een groep gekozen om een NG/NT spel te organiseren in een prachtig park en werd er zelfs, door de CM & EM groep, graffiti gespoten in het Mauer Park! Naast veel informatieve bezigheden was er zo nu en dan ook wat vrije tijd, zodat onze leerlingen konden meemaken hoe het is om lekker in kleine groepjes delen van deze interessante stad te verkennen. Als klap op de vuurpijl bezochten we Berlin Dungeons, een spookachtig avontuur waarvan je het beste de leerlingen naar hun persoonlijke ervaringen kunt vragen, zie onderstaande verslagen Es war schön! De begeleidende docenten Toine van den Eertwegh, Judith Rusche, Peter van Hassel, Bart Ploum, Yvo Willems en Aimee Charlier

9 Margriet Roorda en Dasja Planidina (TT3A): Op maandagochtend zijn we met de bus naar Berlijn vertrokken. Helemaal moe van de reis waren we uiteindelijk aangekomen bij de gastgezinnen. In Berlijn hebben we heel veel gebouwen, nieuw en oud, gezien. Onder andere de Brandenburger Tor, de Reichstag, het Holocaust museum, East side gallery en Potsdamer Platz. De gehele reis stond in het teken van de Koude Oorlog en hier hebben we dan ook veel mee gedaan op deze reis. Op dinsdag- en woensdagmiddag hadden we profielkeuze activiteiten, dat hield in dat je profiel gericht naar bijvoorbeeld een museum ging, of bijvoorbeeld het NG/NT spel in het park. Wij denken dat deze reis ons wat meer heeft laten zien van hoe het allemaal was tijdens de Koude Oorlog. Naast alle schoolse activiteiten hebben we natuurlijk ook veel lol gehad. We kregen vrije tijd en we zijn naar de bioscoop geweest naar Spiderman 2. Het was zeker een reis om nooit meer te vergeten! Terug naar inhoudsopgave

10 - Opmerkingen n.a.v. Porta Nieuws kunnen doorgegeven worden aan de mentor of teamleider van uw zoon of dochter. - Wijziging in adres of aan-of afmelden voor Porta Nieuws a.u.b. melden aan info@portamosana.nl o.v.v. wijziging adres c.q. afmelding Porta Nieuws c.q. aanmelding Porta Nieuws. - Zie ook de website van school

Visitatierapport Porta Mosana College Maastricht

Visitatierapport Porta Mosana College Maastricht Visitatierapport Porta Mosana College Maastricht datum voorbereiding: 10 april 2014 datum visitatie:24 april 2014 datum verwerking reacties:22 mei 2014 1 Context van de school Het Porta Mosana College

Nadere informatie

Porta Nieuws 27 2013-2014 Porta Mosana College havo-vwo-tto 19 maart 2014

Porta Nieuws 27 2013-2014 Porta Mosana College havo-vwo-tto 19 maart 2014 Porta Nieuws 27 2013-2014 Porta Mosana College havo-vwo-tto 19 maart 2014 Jaaragenda Cabaret! Maggie (TT2B) en Matthew Karren (TT3B) winnen regionale TTO junior speaking contest Verslag bezoek leerlingen

Nadere informatie

Porta Nieuws 7 2014-2015 Porta Mosana College havo-vwo-tto 8 oktober 2014

Porta Nieuws 7 2014-2015 Porta Mosana College havo-vwo-tto 8 oktober 2014 Porta Nieuws 7 2014-2015 Porta Mosana College havo-vwo-tto 8 oktober 2014 Jaaragenda Re-integratie docent Update Ouderportaal en Leerlingenportaal Magister 6 Leerlingenaantallen 1 oktober 2014 Junior Wiskunde

Nadere informatie

Doel van deze presentatie is

Doel van deze presentatie is Doel van deze presentatie is Oplossingsgericht? Sjoemelen? Evaluatie van de praktische oefening. Verbetersuggesties qua oplossingsgerichtheid (niet met betrekking tot de inhoud van de gebruikte materialen)

Nadere informatie

OVO Talentontwikkeling

OVO Talentontwikkeling OVO Talentontwikkeling www.stichtingovo.nl Stichting OVO: Samen werken aan talent Samen gaan wij een nog mooiere toekomst tegemoet Stichting OVO vormt het bovenschools bestuur voor acht basisscholen en

Nadere informatie

Porta Nieuws 4 2013-2014 Porta Mosana College havo-vwo-tto 11 september 2013

Porta Nieuws 4 2013-2014 Porta Mosana College havo-vwo-tto 11 september 2013 Porta Nieuws 4 2013-2014 Porta Mosana College havo-vwo-tto 11 september 2013 Jaaragenda Tegoeden leerlingenpasjes Begeleiding nieuwe docenten Huiswerkbegeleiding Te weinig geïnvesteerd in huisvesting Voortgezet

Nadere informatie

TEVREDENHEIDSONDERZOEK

TEVREDENHEIDSONDERZOEK verslag van het TEVREDENHEIDSONDERZOEK afgenomen in NOVEMBER 2014 Inleiding Eén keer in de twee jaar wordt er een tevredenheidsonderzoek gehouden. Ouders, leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 en personeelsleden

Nadere informatie

Je voelt je snel thuis op het Sondervick

Je voelt je snel thuis op het Sondervick Je voelt je snel thuis op het Sondervick ik op het Sondervick jij op het Sondervick wij op het Sondervick Voor de toekomstige brugklasser Het Sondervick College Welkom bij het Sondervick College! Misschien

Nadere informatie

Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas

Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas 24 november 2015 26-06-14 1 Na vanavond begrijpt en weet U: Wat profielen zijn. Welke profielen er op het Cosmicus College zijn. Hoe een profiel gekozen

Nadere informatie

Informatiebrochure over de studieplaats voor leerlingen en hun ouder(s)/verzorgers

Informatiebrochure over de studieplaats voor leerlingen en hun ouder(s)/verzorgers Informatiebrochure over de studieplaats voor leerlingen en hun ouder(s)/verzorgers Schooljaar 2015-2016 1 Trinitas College locatie Han Fortmann R.K. scholengemeenschap voor gymnasium, atheneum en havo

Nadere informatie

Vwo/Havo. Elke Leerling Doet Ertoe

Vwo/Havo. Elke Leerling Doet Ertoe Vwo/Havo Elke Leerling Doet Ertoe Haal je hoge cijfers en vind je leren leuk? En zet jij je graag een beetje extra in en wil je later gaan studeren? Met een vwo-diploma op zak heb je alle mogelijkheden!

Nadere informatie

(56 enquêtes) (62 enquêtes) (45 enquêtes) (57 enquêtes) Accent 2012. Accent 2013. Accent 2011. Accent 2014. score 1-10. score. score 10.

(56 enquêtes) (62 enquêtes) (45 enquêtes) (57 enquêtes) Accent 2012. Accent 2013. Accent 2011. Accent 2014. score 1-10. score. score 10. Evaluatie ouders: : Uitkomsten tevredenheidsonderzoek 2011 t/m 2014 uitgedrukt in een (waarderingscijfer) Accent 2011 (45 enquêtes) Accent 2012 (57 enquêtes) Accent 2013 (56 enquêtes) Accent 2014 (62 enquêtes)

Nadere informatie

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING In gesprek met elkaar. Uitwerking van de stellingen. De onderstaande stellingen hebben we deze avond besproken onder elke stelling staan een aantal opmerkingen die

Nadere informatie

Informatieavond profielkeuze Porta Mosana College

Informatieavond profielkeuze Porta Mosana College Havo-3, wat dan.? Informatieavond profielkeuze Porta Mosana College WO WO HBO HBO VWO 6 MBO Havo 5 VWO 5 *niet zonder meer mogelijk! TL 4 Havo 4 TL 3 Havo 3 Toekomstplan opstellen Wie ben ik? Wat kan ik?

Nadere informatie

Informatieavond Klas 3 Welkom

Informatieavond Klas 3 Welkom Informatieavond Klas 3 Welkom Programma opening het 3 vwo team uw kind op 3 vwo communicatie LOB: Profielkeuzeproces in 3 vwo Pauze (kopje koffie in het dolninarium) kennismaking met de mentor Leerlingen

Nadere informatie

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom Natuurkunde en Flipping the Classroom De lespraktijk van een natuurwetenschappelijk vak zoals natuurkunde bestaat gewoonlijk uit klassikale instructie, practicum en het verwerken van opdrachten. In de

Nadere informatie

De beste basis voor je toekomst

De beste basis voor je toekomst Visser t Hooft Lyceum Leiderdorp KANSRIJK EN UITDAGEND De beste basis voor je toekomst i 11gymnasium 11atheneum 11havo vhl.nl 11mavo (vmbo-t) Muzenlaan 155 q Op de open avond vond ik de school meteen leuk

Nadere informatie

Porta Nieuws 4 2014-2015 Porta Mosana College havo-vwo-tto 17 september 2014

Porta Nieuws 4 2014-2015 Porta Mosana College havo-vwo-tto 17 september 2014 Porta Nieuws 4 2014-2015 Porta Mosana College havo-vwo-tto 17 september 2014 Jaaragenda Verrijkingstraject in het kader van Begaafdheidsprofielschool (BPS) Studiefaciliteiten voor verrijkingsleerlingen

Nadere informatie

VOORLICHTING OUDERS GYMNASIUM VTO MAASTRICHT LOCATIE OUDE MOLENWEG

VOORLICHTING OUDERS GYMNASIUM VTO MAASTRICHT LOCATIE OUDE MOLENWEG VOORLICHTING OUDERS GYMNASIUM VTO MAASTRICHT LOCATIE OUDE MOLENWEG HARTELIJK WELKOM VOORSTELLEN: Alet Holwerda docent klassieken en coach gymnasium Ben Perry teamleider tto en gymnasium OPZET INFORMATIEAVOND

Nadere informatie

Afscheid juf Inge en Juf Petra:

Afscheid juf Inge en Juf Petra: 1 december 2017 1 8 Certificaat Begaafdheidsprofielschool Vol trots willen wij met u delen dat wij als Prins Florisschool vandaag het certificaat Begaafdheidsprofielschool hebben behaald. Dit certificaat

Nadere informatie

U levert maatwerk, wij ook. Zakelijke taaltrainingen op maat.

U levert maatwerk, wij ook. Zakelijke taaltrainingen op maat. Klantbeoordelingen 2015 - zakelijke taaltrainingen januari t/m december 2015, n = 1.247 Klantenwaardering Vraagstelling Uitstekend Goed Voldoende Onvoldoende Slecht Wat vindt u van het gebruikte lesmateriaal?

Nadere informatie

KINDEREN DIE MEER KUNNEN

KINDEREN DIE MEER KUNNEN KINDEREN DIE MEER KUNNEN INLEIDING Op de IJwegschool staat het kind centraal. Het onderwijs wordt aangepast aan het kind en niet andersom. Doordat de leerkrachten handelingsgericht werken waarbij de onderwijsbehoeften

Nadere informatie

Open Huis op vrijdag 22 januari 2016 maandag 1 woensdag 3 donderdag 4 februari 2016 Afdelingsleider klas 1

Open Huis op vrijdag 22 januari 2016 maandag 1 woensdag 3 donderdag 4 februari 2016 Afdelingsleider klas 1 (Hoog)begaafd? Met onderwijs op maat, uitdagingen in je eigen interesses en jaren ervaring in onderwijs aan (hoog)begaafden ben je bij ons aan het goede adres! (Hoog)begaafd? Wat is (hoog)begaafdheid nou

Nadere informatie

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top.

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Heb je een mavo- of mavo/havo-advies en wil je het beste uit jezelf halen? Kom dan eens

Nadere informatie

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten.

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten. 1. Differentiëren Onderzoeken welke manieren en mogelijkheden er zijn om te differentiëren en praktische handvatten bieden om hiermee aan de slag te gaan. Vervolgens deze kennis toepassen in de praktijk

Nadere informatie

Een overtuigende tekst schrijven

Een overtuigende tekst schrijven Een overtuigende tekst schrijven Taalhandeling: Betogen Betogen ervaarles Schrijftaak: Je mening geven over een andere manier van herdenken op school instructieles oefenlesles Lesdoel: Leerlingen kennen

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

Maatschappelijke stage op het Trias 1. Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2. Tips voor ouders 3

Maatschappelijke stage op het Trias 1. Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2. Tips voor ouders 3 Inhoudsopgave Maatschappelijke stage op het Trias 1 Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2 Tips voor ouders 3 Stageboekje (deze gebruiken de leerlingen) 4 Maatschappelijke

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoeken onder ouders/verzorgers van het Scala College, schooljaar : een verslag

Tevredenheidsonderzoeken onder ouders/verzorgers van het Scala College, schooljaar : een verslag Tevredenheidsonderzoeken onder ouders/verzorgers van het Scala College, schooljaar 2016-2017: een verslag In beeld brengen van tevredenheid: niet alleen schriftelijk, ook in dialoog Ook dit jaar zijn weer

Nadere informatie

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Je ouders kunnen perfecte last minute studie oriëntatiecoaches zijn, maar weten ze eigenlijk wel wat je dromen en ambities zijn? En omgekeerd: weet jij hoe jouw

Nadere informatie

Algemene informatie week 36

Algemene informatie week 36 Algemene informatie week 36 Wij heten alle peuters, leerlingen, ouders, opa s en oma s heel hartelijk welkom en wensen iedereen een fijn, goed, gezellig, leerzaam jaar toe. Samen maken we er een mooi jaar

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. Gemini (H)TL

EEN WERELD SCHOOL. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. Gemini (H)TL EEN WERELD SCHOOL vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen Gemini (H)TL Gemini (H)TL is iets voor jou! Je hebt advies vmbo theoretische leerweg Vmbo theoretische leerweg

Nadere informatie

Porta Nieuws Porta Mosana College havo-vwo-tto 29 januari 2014

Porta Nieuws Porta Mosana College havo-vwo-tto 29 januari 2014 Porta Nieuws 21 2013-2014 Porta Mosana College havo-vwo-tto 29 januari 2014 Jaaragenda Open Dag Loopbaanoriëntatie en - begeleiding: WO-avond Uitnodiging thema-avond van de Ouderraad inzake Leren leren

Nadere informatie

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was.

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. Benjamin Plant student Aardrijkskunde Ik weet wat ik wil Het leukste moment van mijn stage is wanneer leerlingen mij uit zichzelf aanspreken

Nadere informatie

De nieuwsbrief van 7 september 2012. Datum Activiteit Voor wie September

De nieuwsbrief van 7 september 2012. Datum Activiteit Voor wie September Overzicht activiteiten september 2012 De nieuwsbrief van 7 september 2012 Datum Activiteit Voor wie September Di. 11-09 Aangekondigde BHV oefening Gr 1-8 Di. 11-09 Informatie-ochtend Ouders van potentiële

Nadere informatie

Voorzitter 12/ 13: Silvester van de Sande Secretaris 12/ 13: Petra Mesman Leden: 3 ouders

Voorzitter 12/ 13: Silvester van de Sande Secretaris 12/ 13: Petra Mesman Leden: 3 ouders 20.30 uur Opening vergadering door de ouderraad Toelichting op doorstroming/ doorlopende leerlijn 12/ 13 en speerpunten voor komend schooljaar door een teamleider 20.40 uur Terugblik 12/ 13 per klankbordgroep

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen.

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo EEN WERELD SCHOOL vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen Gemini (H)TL Gemini (H)TL, iets voor jou! De HTL- route Je hebt advies

Nadere informatie

a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht...

a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht... a.roland holst c ollege QUEST een avontuurlijke zoektocht... de uitdaging... Hallo, ik ben Hanna. Dit jaar ben ik begonnen aan QUEST. QUEST past prima bij mij. Dat denk ik zelf, dat denken mijn ouders

Nadere informatie

Betreft: reis naar Berlijn voor de vierde klas Duits, informatie voor thuisblijvers

Betreft: reis naar Berlijn voor de vierde klas Duits, informatie voor thuisblijvers Berlijn 2016 informatie voor thuisblijvers Zwolle, 27 mei 2016 Betreft: reis naar Berlijn voor de vierde klas Duits, informatie voor thuisblijvers Geachte ouder(s)/verzorger(s), Vandaag heb ik uw zoon/dochter

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie

JaaRaGeNDa PORTa MOSana COLLeGe Porta Mosana College. Schooljaar 2015-2016. Onbegrensd jezelf LOKATIE HAVO / VWO MAASTRICHT

JaaRaGeNDa PORTa MOSana COLLeGe Porta Mosana College. Schooljaar 2015-2016. Onbegrensd jezelf LOKATIE HAVO / VWO MAASTRICHT JaaRaGeNDa PORTa MOSana COLLeGe Porta Mosana College Schooljaar 2015-2016 Onbegrensd jezelf LOKATIE HAVO / VWO MAASTRICHT wk 30 ma 20 start eind juli di 21 wo 22 do 23 vr 24 za 25 zo 26 wk 31 ma 27 start

Nadere informatie

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst!

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Op het Hondsrug College Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Hondsrug Het Gymnasium Hondsrug is een afdeling van het Hondsrug College. Het is onderdeel van het vwo,

Nadere informatie

Informatie-avond vwo4. Welkom

Informatie-avond vwo4. Welkom Informatie-avond vwo4 Welkom Agenda Opening Informatie over V4 Decanaat Internationalisering Mentoren Geslaagd!! Informatieavond VWO6 14 september welkom Het leren in de TF vwo Inzicht Uit het hoofd leren

Nadere informatie

Porta Nieuws 5 2013-2014 Porta Mosana College havo-vwo-tto 18 september 2013

Porta Nieuws 5 2013-2014 Porta Mosana College havo-vwo-tto 18 september 2013 Porta Nieuws 5 2013-2014 Porta Mosana College havo-vwo-tto 18 september 2013 Jaaragenda Jongerenmonitor GGD 2013 Bedrijfshulpverlening (BHV) en ontruimingsoefening Rekenonderwijs Nieuwe collega s: Floor

Nadere informatie

Porta Nieuws 10 2014-2015 Porta Mosana College havo-vwo-tto 5 november 2014

Porta Nieuws 10 2014-2015 Porta Mosana College havo-vwo-tto 5 november 2014 Porta Nieuws 10 2014-2015 Porta Mosana College havo-vwo-tto 5 november 2014 Jaaragenda Thema-avond Ouderraad Manifestatie in Den Haag 14 november 2014 tegen plannen inzake het leenstelsel : deadline melding

Nadere informatie

Jaargang 5 - nummer 4 week 51. In dit nummer. Van de directeur

Jaargang 5 - nummer 4 week 51. In dit nummer. Van de directeur Jaargang 5 - nummer 4 week 51 In dit nummer Van de directeur 1 Amnesty International 2 Naam nieuwe gymzaal 2 Berlijnreis klas G4A 3 Gala schoolfeest 4 Data eindexamens 2016 5 Hoverboard 5 Wat staat er

Nadere informatie

Porta Nieuws Porta Mosana College havo-vwo-tto 9 april 2014

Porta Nieuws Porta Mosana College havo-vwo-tto 9 april 2014 Porta Nieuws 30 2013-2014 Porta Mosana College havo-vwo-tto 9 april 2014 Jaaragenda Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB): LOB-markt, profielkeuze-project voor leerlingen van 3 vwo BPS (Begaafdheidsprofielschool):

Nadere informatie

Porta Nieuws 22 2014-2015 Porta Mosana College havo-vwo-tto 11 februari 2015

Porta Nieuws 22 2014-2015 Porta Mosana College havo-vwo-tto 11 februari 2015 Porta Nieuws 22 2014-2015 Porta Mosana College havo-vwo-tto 11 februari 2015 Jaaragenda CJP-prijs voor het Porta Mosana College Wiskunde Olympiade The National Selection Conference of the European Youth

Nadere informatie

Eindverslag SLB module 12

Eindverslag SLB module 12 Eindverslag SLB module 12 Marthe Verwater HDT 3C 0901129 Inhoudsopgave: Eindreflectie.. Blz.3 Reflectieverslag les 1.. Blz.4 Reflectieverslag les 2.. Blz.6 Reflectieverslag les 3.. Blz.8 2 Eindreflectie

Nadere informatie

jaaragenda 2015-2016 versie 23 september 2015

jaaragenda 2015-2016 versie 23 september 2015 JAARAGENDA 2015-2016 dag datum activiteit di 01-09-15 introductiedag alle leerjaren wo 02-09-15 start periode 1 (wo 02-09 t/m ma 16-11) do 03-09-15 vr 04-09-15 ma 07-09-15 di 08-09-15 wo 09-09-15 19:00

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND JN3HV

INFORMATIEAVOND JN3HV Programma deel 1: profielkeuze (plenair) deel 2: mentor (in lokaal) Wat betekent (t)havo / (t)vwo 3 voor de leerling? moeilijkere leerstof hoger tempo van verwerking meer huiswerk goede planning maken

Nadere informatie

Kwartaalbericht nr. 4

Kwartaalbericht nr. 4 Kwartaalbericht nr. 4 Juni t/m Juli 2016 Agenda Ma. 27 juni 19.15 uur MR-vergadering Vr. 01 juli Sport- en activiteitendag Ma. 04 juli Toetsweek bovenbouw havo/vwo Activiteitenweek klassen 1 t/m 3 20.00

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr In deze nieuwsbrief vindt u informatie over de volgende onderwerpen: Paginanummer

Nieuwsbrief nr In deze nieuwsbrief vindt u informatie over de volgende onderwerpen: Paginanummer Nieuwsbrief nr. 5 2017 2018 In deze nieuwsbrief vindt u informatie over de volgende onderwerpen: Paginanummer Schoolleiding 2 Stand van zaken Terug van weg geweest Bezoekers Houtens 2 Leerlingenraad 2

Nadere informatie

OUDERAVOND HAVO 3 AANWEZIGE DOCENTEN

OUDERAVOND HAVO 3 AANWEZIGE DOCENTEN AANWEZIGE DOCENTEN Sandra Tip mentor H3a Harry Huisken mentor H3b Yvette Oole mentor H3c Joeri Cornelisz mentor H3d Jan Koekkoek Ria Rövekamp decaan conrector PROGRAMMA 20:15 Welkom Ria Rövekamp 20: 35

Nadere informatie

Porta Nieuws 18 2014-2015 Porta Mosana College havo-vwo-tto 14 januari 2015

Porta Nieuws 18 2014-2015 Porta Mosana College havo-vwo-tto 14 januari 2015 Porta Nieuws 18 2014-2015 Porta Mosana College havo-vwo-tto 14 januari 2015 Jaaragenda Porta Mosana College: Begaafdheidsprofielschool (BPS) Begaafdheidsprofielschool (BPS): interview van Heleen Vos (tto

Nadere informatie

Algemene informatie Opening Hildy van Anken met de opmerking dat Goede vrijdag een lesdag is en de invulling van die dag met de paasviering.

Algemene informatie Opening Hildy van Anken met de opmerking dat Goede vrijdag een lesdag is en de invulling van die dag met de paasviering. Datum: 03-04-2017 Locatie: VeenLanden College, loc. V veen Betreft: Notulist: Klankbordgroep ouders, notulen Menno Hijdra 1. Welkom en opening Korte voorstelronde Algemene informatie Opening Hildy van

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Elke dag inspirerend. vwo / havo. elke dag een uitdaging

Elke dag inspirerend. vwo / havo. elke dag een uitdaging Elke dag inspirerend vwo / havo elke dag een uitdaging Samen met uw zoon of dochter staat u voor een belangrijke keuze. Op basis van het advies van de basisschool ligt de uitdaging op vwo of havo-niveau.

Nadere informatie

Rapportage visitatie Eenbes Kindcentrum De Vlinder

Rapportage visitatie Eenbes Kindcentrum De Vlinder Rapportage visitatie Eenbes Kindcentrum De Vlinder 1. Vooraf De scholen van Eenbes Basisonderwijs hebben met elkaar afgesproken dat zij de onderwijskwaliteit van hun scholen willen bewaken en waar nodig

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke vmbo-leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

Onderwerpen voor de nieuwsbrief over hoogbegaafdheid juli 2015

Onderwerpen voor de nieuwsbrief over hoogbegaafdheid juli 2015 Onderwerpen voor de nieuwsbrief over hoogbegaafdheid juli 2015 Wist u dat: het Stella Maris College sinds 1 juni 2015 officieel begaafdheidsprofielschool is alle hoogbegaafde eindexamenkandidaten zijn

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

Een eigen verbouwing. Omdat ik het leuk vind om te verbouwen en leuk dat elk groepje een eigen verbouwing had. 19 maart 2015, Anne Remmerswaal

Een eigen verbouwing. Omdat ik het leuk vind om te verbouwen en leuk dat elk groepje een eigen verbouwing had. 19 maart 2015, Anne Remmerswaal Een eigen verbouwing Omdat ik het leuk vind om te verbouwen en leuk dat elk groepje een eigen verbouwing had. 19 maart 2015, Anne Remmerswaal Educatie- en Competentiestudies (ECS), Wageningen Universiteit

Nadere informatie

Zelfbewust en sociaal bewust leren, werken en leven DE BRUG NAAR DE TOEKOMST

Zelfbewust en sociaal bewust leren, werken en leven DE BRUG NAAR DE TOEKOMST Zelfbewust en sociaal bewust leren, werken en leven DE BRUG NAAR DE TOEKOMST DE BRUG NAAR DE TOEKOMST Zelfbewust en sociaal bewust leren, werken en leven De basisschool is de brug naar de toekomst. Een

Nadere informatie

De nieuwsbrief zal ook op onze website www.casparuscollege.nl worden geplaatst.

De nieuwsbrief zal ook op onze website www.casparuscollege.nl worden geplaatst. Nieuwsbrief Schooljaar 2015-2016, nr. 1 september 2015 Geachte ouder(s) en/of verzorger(s), Voor u ligt de Nieuwsbrief van september 2015. In deze nieuwsbrief: Van de directeur Nieuws van de Ouderraad

Nadere informatie

Het team van de Bron doet er alles aan om de kinderen echt te kennen en aan te sluiten bij wat ze weten en kunnen. Onze meiden voelen zich er thuis!

Het team van de Bron doet er alles aan om de kinderen echt te kennen en aan te sluiten bij wat ze weten en kunnen. Onze meiden voelen zich er thuis! Het team van de Bron doet er alles aan om de kinderen echt te kennen en aan te sluiten bij wat ze weten en kunnen. Onze meiden voelen zich er thuis! Hartelijke groet, Hans Nijssen en Anita Verschure Ik

Nadere informatie

Van basisschool naar voortgezet onderwijs

Van basisschool naar voortgezet onderwijs Van basisschool naar voortgezet onderwijs Programma Schooladvies van voorlopig naar definitief Leerling-profielen Voorbeeld VMBO-t Drempeltoets Portfolio Structuur VO Procedure schoolverlaters Vragen Schooladvies

Nadere informatie

Porta Nieuws 16 2012-2013 Porta Mosana College havo-vwo-tto 12 december 2012

Porta Nieuws 16 2012-2013 Porta Mosana College havo-vwo-tto 12 december 2012 Porta Nieuws 16 2012-2013 Porta Mosana College havo-vwo-tto 12 december 2012 Jaaragenda Onderzoek Volkskrant naar prestatie scholen VO Wedstrijdopdracht fietsverlichting leerlingen hv2d genomineerd Begaafdheidsprofielschool

Nadere informatie

OUDERAVOND DINSDAG 17 NOVEMBER 2015

OUDERAVOND DINSDAG 17 NOVEMBER 2015 OUDERAVOND DINSDAG 17 NOVEMBER 2015 2 OUDERAVOND 3 (T)VWO 2015-16 Dinsdag 17 november 2015 Op deze speciale ouderavond voor de leerlingen van klas 3 tvwo en 3 vwo krijgt u informatie over de inrichting

Nadere informatie

Porta Nieuws Porta Mosana College havo-vwo-tto 7 november 2012

Porta Nieuws Porta Mosana College havo-vwo-tto 7 november 2012 Porta Nieuws 11 2012-2013 Porta Mosana College havo-vwo-tto 7 november 2012 Jaaragenda Docenten werkdag 13 november Mentorgesprekken: inschrijving via Teletop Kom-met-je-Kunst 2012 High Tech your future!

Nadere informatie

EVALUATIE IMPLEMENTATIE EN GEBRUIK VAN EDPUZZLE ALS ANALYSETOOL VAN TOETSEN.

EVALUATIE IMPLEMENTATIE EN GEBRUIK VAN EDPUZZLE ALS ANALYSETOOL VAN TOETSEN. EVALUATIE IMPLEMENTATIE EN GEBRUIK VAN EDPUZZLE ALS ANALYSETOOL VAN TOETSEN. De afgelopen periode heeft mijn doelgroep twee toetsen gemaakt. In beide gavllen heb ik Edpuzzle gebruikt om de leerlingen in

Nadere informatie

Informatieavond 4 havo

Informatieavond 4 havo Informatieavond 4 havo Algemene inleiding Inleiding LOB Korte pauze Mentoren, informatie over de klassen De havo afdeling Afdelingsleider 3,4,5 havo Jaarcoördinator 3&4 havo Afdelingsassistent 10 mentoren

Nadere informatie

Ouderavond Profielkeuze 3 HAVO

Ouderavond Profielkeuze 3 HAVO Ouderavond Profielkeuze 3 HAVO Donderdag 12 november 2015 Schooljaar 2015-2016 Inhoud Belang van juiste profiel Keuzebegeleiding Profielen Dominicuscollege.dedecaan.net Belang van juiste profiel Veel vervolgopleidingen

Nadere informatie

Differentiëren met een groepsplan

Differentiëren met een groepsplan Differentiëren met een groepsplan Dolf Janson 1 verschil maken recht doen aan verschillen afstemmen op verschillen adaptief onderwijs inspelen op onderwijsbehoeften onderwijs passend maken Recht doen aan

Nadere informatie

EEN LEERZAAM AVONTUUR! Leren maar ook plezier maken. Onderwijs op jouw niveau. Extra mogelijkheden voor bètatechniek en sport MAVO HAVO VWO

EEN LEERZAAM AVONTUUR! Leren maar ook plezier maken. Onderwijs op jouw niveau. Extra mogelijkheden voor bètatechniek en sport MAVO HAVO VWO 2015 2016 Leren maar ook plezier maken. Onderwijs op jouw niveau. Extra mogelijkheden voor bètatechniek en sport EEN LEERZAAM AVONTUUR! Klap deze folder uit en scan hem met de Layar app! MAVO HAVO VWO

Nadere informatie

Ouderavond 3 Mavo De start als bovenbouwleerling met het vizier op het examen!

Ouderavond 3 Mavo De start als bovenbouwleerling met het vizier op het examen! Ouderavond 3 Mavo De start als bovenbouwleerling met het vizier op het examen! Programma: 1. LOB, Stage (MAS en BO) & MBO+ Spreker: dhr. Nevels 2. Mavo+ Spreker: dhr. Mulder 3. Decanaat Spreker: dhr. Cornet

Nadere informatie

facebook.com/fritsphilips voor brugklassers twitter.com/fritsphilips

facebook.com/fritsphilips voor brugklassers twitter.com/fritsphilips Frits! facebook.com/fritsphilips voor brugklassers twitter.com/fritsphilips over meneer Frits! Meneer Frits, ofwel Frits Philips, werd geboren in 1905 en studeerde af aan de TU van Delft als werktuigbouwkundig

Nadere informatie

VOORLICHTING OUDERS HAVO EN ATHENEUM Porta Mosana College

VOORLICHTING OUDERS HAVO EN ATHENEUM Porta Mosana College VOORLICHTING OUDERS HAVO EN ATHENEUM Porta Mosana College HARTELIJK WELKOM EVEN VOORSTELLEN: Jack Cortenraad, vervangend locatiedirecteur Danielle Pekelharing, teamleider atheneum 5 en 6 en havo 5 Sara

Nadere informatie

Toezeggingen. en Pork) en de gemeente Vlagtwedde/O2SV (De Clockeslach, De Klimop, De Vlinder, Op d Esch, Plaggenborg en Willem Lodewijck).

Toezeggingen. en Pork) en de gemeente Vlagtwedde/O2SV (De Clockeslach, De Klimop, De Vlinder, Op d Esch, Plaggenborg en Willem Lodewijck). Toezeggingen Aan: Raadsleden CC: Leden van het college, DT, Manager afdeling Samenleving Van: College van burgemeester en wethouders Opsteller: Marion Prins, beleidsmedewerker Onderwijs Datum: 17 september

Nadere informatie

Porta Nieuws 32 2012-2013 Porta Mosana College havo-vwo-tto 24 april 2013

Porta Nieuws 32 2012-2013 Porta Mosana College havo-vwo-tto 24 april 2013 Porta Nieuws 32 2012-2013 Porta Mosana College havo-vwo-tto 24 april 2013 Jaaragenda Uitnodiging eindexamenexpositie tekenen havo 5 en vwo 6 Personeel M&O Project vwo 5: DSM, een terugblik Model European

Nadere informatie

Nieuwsbrief Ouders. In deze nieuwsbrief. Schooljaar 2013-2014 April nr. 7

Nieuwsbrief Ouders. In deze nieuwsbrief. Schooljaar 2013-2014 April nr. 7 Beste ouder(s)/verzorger(s), In mijn voorwoord in de voorgaande nieuwsbrief maakte ik melding van het feit dat er enquêtes uitgezet zouden gaan worden. De ouders van leerlingen in het 1 e en 3 e leerjaar

Nadere informatie

*) Dit is ook het aantal respondenten waarop de cijfers en grafieken in dit rapport zijn gebaseerd, tenzij anders aangegeven.

*) Dit is ook het aantal respondenten waarop de cijfers en grafieken in dit rapport zijn gebaseerd, tenzij anders aangegeven. INLEIDING Goede loopbaanoriëntatie en begeleiding is voor veel scholen een belangrijk onderwerp. Begrijpelijk, want uit vele onderzoeken blijkt dat een goede aanpak van LOB werkelijk kan bijdragen aan

Nadere informatie

Informatie-avond havo 3. Voorlichting HaCo / Decanaat

Informatie-avond havo 3. Voorlichting HaCo / Decanaat Informatie-avond havo 3 Voorlichting HaCo / Decanaat Deze presentatie is morgen op de site te vinden. Thalita van Basten, conrector havo Ma, di, do, vr op school T.van.basten@t-atrium.nl Maaike van de

Nadere informatie

Porta Nieuws 7 2013-2014 Porta Mosana College havo-vwo-tto 2 oktober 2013

Porta Nieuws 7 2013-2014 Porta Mosana College havo-vwo-tto 2 oktober 2013 Porta Nieuws 7 2013-2014 Porta Mosana College havo-vwo-tto 2 oktober 2013 Jaaragenda 3rd Annual IB Ceremony Afscheid Peter Beckers Stewards Loopbaanoriëntatie- en begeleiding (LOB): Meet & Greet leerlingen

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor ouders G4

Nieuwsbrief voor ouders G4 Nieuws voor leerjaar 4 1. Toneelvoorstelling Op donderdag 23 maart en vrijdag 24 maart voerden de leerlingen van klas 4 kunstdrama de Ingebeelde zieke van Molière op, een hilarische komedie over ziekte

Nadere informatie

employabilityscan Vul de employabilityscan in op Impuls Intranet Op de employabilityscan krijg je automatisch feedback.

employabilityscan Vul de employabilityscan in op Impuls Intranet Op de employabilityscan krijg je automatisch feedback. employabilityscan Vul de employabilityscan in op Impuls Intranet Op de employabilityscan krijg je automatisch feedback. Print de feedback uit en doe die achter dit tabblad. Maak op basis van de feedback

Nadere informatie

MAANDAG 30 mei. DINSDAG 31 mei. WOENSDAG 1 juni. DONDERDAG 2 juni

MAANDAG 30 mei. DINSDAG 31 mei. WOENSDAG 1 juni. DONDERDAG 2 juni WEEKKAART 30 mei 3 juni 2016 www.prinsesirene.nl teamvergadering MAANDAG 30 mei DINSDAG 31 mei Ouderavond WOENSDAG 1 juni DONDERDAG 2 juni VRIJDAG 3 juni Jaarstudiedag - Alle kinderen zijn vrij!!! Start

Nadere informatie

wk 3 start eind per.2 wk.8

wk 3 start eind per.2 wk.8 ma wk 3 14-jan start eind per.2 wk.8 15-jan Cpe dag voor V6 19.30 21.30 Ouderraad vergaderingen locatie Sint-Maartenscollege 14.00 15.30 Da Vinci Masterclass voor hoogbegaafde kinderen van groep 8 wo 16-jan

Nadere informatie

Profielkeuze 3havo en 3vwo

Profielkeuze 3havo en 3vwo Profielkeuze 3havo en 3vwo 19:15 20:00 Profiel en keuzeproces (OLC) 20:00 20:15 Informatie Tweetalig Onderwijs BB - Huidige situatie - TTO Senior School? 20:15 20:30 Voices: kwaliteiten en voorkeuren Afnemen

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond MAVO

Welkom. Informatieavond MAVO Welkom Informatieavond MAVO 19 januari 2017 Programma Van leerjaar 2 naar leerjaar 3 Bovenbouw Mavo Goede doorstroom: Keuzeactiviteiten Voorlopig advies december Open avond Fabritius (wo 8 februari) Bezoek

Nadere informatie

Lollystokjes of een prop Maak geen rommel, ruim het op. Appelschillen, lege zakken Doe het in de AFVALBAKKEN!

Lollystokjes of een prop Maak geen rommel, ruim het op. Appelschillen, lege zakken Doe het in de AFVALBAKKEN! Overzicht activiteiten komende tijd: Nieuwsbrief 3 21 september 2012 Datum Activiteit Groep September Wo. 26-09 Dag van de Talen 1-8 Do. 27-09 Studiedag; alle kinderen vrij 1-8 Oktober Di 2-10 Ouderavond

Nadere informatie

Burggravenlaan. Bonaventuracollege. OPEN DAG za 17 januari 2015. Informatieavond ma 26 januari 2015. Middag groep 8 wo 28 januari 2015

Burggravenlaan. Bonaventuracollege. OPEN DAG za 17 januari 2015. Informatieavond ma 26 januari 2015. Middag groep 8 wo 28 januari 2015 OPEN DAG za 17 januari 2015 9.30-12.30 uur Informatieavond ma 26 januari 2015 aanvang 19.30 uur Middag groep 8 wo 28 januari 2015 aanvang 14.00 uur online aanmelden vóór 23 jan. Burggravenlaan Internationaal

Nadere informatie

Verbeterplan n.a.v. uitslagen enquête onder ouders van obs de Dubbele Punt april 2013

Verbeterplan n.a.v. uitslagen enquête onder ouders van obs de Dubbele Punt april 2013 Verbeterplan n.a.v. uitslagen enquête onder ouders van obs de Dubbele Punt april 2013 Aanleiding In april 2013 is er een vragenlijst uitgezet onder de ouders van obs de Dubbele Punt om de ouders te bevragen

Nadere informatie

HAVO 3. profielkeuze Vakkenpakket HAVO 4 en 5

HAVO 3. profielkeuze Vakkenpakket HAVO 4 en 5 HAVO 3 profielkeuze Vakkenpakket HAVO 4 en 5 programma 1. Voorlichting profielkeuzetraject 2. Workshops/Informatierondes vakken bovenbouw 3. Opmerkingen/vragen na de avond + informeel samenzijn. Deze presentatie

Nadere informatie

Samenvatting. Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,5 8,4 8,9 8,6

Samenvatting. Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,5 8,4 8,9 8,6 Samenvatting Scores Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,5 8,4 8,9 8,6 Zowel uit de beoordelingen in de vorm van een rapportcijfer als de aanvullende opmerkingen, blijkt dat de

Nadere informatie

Uitwerking Dalton visitatie 2018

Uitwerking Dalton visitatie 2018 Uitwerking Dalton visitatie 2018 Op 26 maart 2018 is Dik Trom gevisiteerd door de Nederlandse Daltonvereniging (NDV). De NDV was zeer tevreden en heeft Dik Trom de maximale verlenging van 5 jaar van de

Nadere informatie