PERSBERICHT Brussel, 24 oktober 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PERSBERICHT Brussel, 24 oktober 2012"

Transcriptie

1 PERSBERICHT Brussel, 24 oktober 2012 De regionale inkomensverschillen onder de loep Hoe verhoudt de inkomensevolutie zich ten opzichte van de inflatie? In welke regio liggen de gemiddelde inkomens het hoogst? Welke stad is er het voorbije decennium het sterkst op vooruit gegaan? En in welke gemeente wonen de rijkste inwoners? Een antwoord op deze en andere vragen krijgt u in dit persbericht. De volgende conclusies springen alvast in het oog: Het netto belastbare inkomen van de Belg bedroeg in 2010 gemiddeld De koopkracht van de gemiddelde Belg steeg het voorbije decennium, maar nam af in 2010 Vlaanderen blijft de rijkste regio, maar Wallonië kent de sterkste inkomenstoename. Brussel kent niet enkel de laagste inkomens, de achterstand ten opzichte van de twee andere regio s neemt jaarlijks toe. Leuven is de meest welvarende centrumstad, terwijl de inkomens het laagst liggen in Charleroi. Het afgelopen decennium daalde het relatieve welvaartspeil het sterkst in Antwerpen, terwijl Oostende hier de meest uitgesproken toename liet noteren. Het voorbije decennium nam de welvaart in de meeste centrumsteden af. Een andere evolutie zien we in de kustgemeenten, die zonder uitzondering sterk stijgen op de welvaartsindex. Sint Martens Latem spant de kroon als rijkste gemeente. Het gemiddelde inkomen per inwoner ligt er 51 % boven het Belgische cijfer. Sint Joost ten Node is de armste gemeente. Het inkomen per hoofd bedraagt er de helft van het nationale gemiddelde en ligt 67 % onder het inkomen waar een inwoner van Sint Martens Latem over beschikt. Opmerking: Indien in deze publicatie wordt gesproken over het inkomen, dan wordt het netto belastbare inkomen bedoeld. Deze bedragen worden berekend op basis van de aangiften in de personenbelasting. De referentieperiode van de gebruikte gegevens is steeds het inkomstenjaar 2010, dus het aanslagjaar 2011.

2 1. Een dalende koopkracht in 2010 In 2010 bedroeg het gemiddelde netto belastbaar inkomen per inwoner De inkomenstoename op jaarbasis bedroeg slechts 0,4 %, hetgeen beduidend minder is dan de toename van de levensduurte. Het inkomen volgde de stijging van de inflatie bijgevolg niet, waardoor de gemiddelde Belg zijn koopkracht in 2010 substantieel zag afnemen. Indien we deze vergelijking tussen het inkomen en de inflatie echter uitbreiden naar een langere periode, oogt het plaatje heel wat positiever. In vergelijking met 2005 nam het gemiddelde inkomen immers toe met 14,6 %, terwijl de levensduurte tijdens deze periode met slechts 10,3 % steeg. En ten opzichte van 2000 bedraagt het verschil tussen het inkomen en de toename van de levensduurte zelfs 20,2 % / / / / 2000 Gemiddeld inkomen + 0,4 % + 2,2 % + 14,6 % + 41,0 % Inflatie + 2,2 % + 2,2 % + 10,3 % + 20,8 % Verschil tussen het gemiddelde inkomen en de inflatie 1,8% + 0,0 % + 4,3 % + 20,2 % Tabel 1: Procentuele toename van het gemiddelde inkomen en de inflatie Als we de cijfers uitsplitsen over de drie gewesten, stellen we vast dat het gemiddelde inkomen per hoofd het hoogst ligt in Vlaanderen. Met een bedrag van ligt het inkomen van de Vlaming immers 6,4 % boven het nationale cijfer. De inwoners van het Waals en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moeten het met beduidend minder financiële middelen stellen. Zo ligt het inkomen van de gemiddelde Waal 5,4 % onder het Belgische cijfer, terwijl een Brusselaar het op jaarbasis zelfs met 19,3 % minder euro s moet stellen. Grafiek 1: Gemiddeld inkomen per inwoner naar regio en naar inkomstenjaar Brussel kent van alle gewesten niet enkel de laagste inkomens, de toename is er bovendien het geringst. In vergelijking met 2009 daalde het inkomen van de gemiddelde Brusselaar immers met 1,2 %. Als we de analyse uitbreiden naar de voorbije tien

3 jaar, constateren we een identieke evolutie. Ten opzichte van 2000 is het gemiddelde inkomen van de Brusselaars met slechts 26,4 % toegenomen, waardoor de achterstand ten opzichte van de nationale trend oploopt tot 14,6 %. Regio 2010 / / / / 2000 België + 0,4 % + 2,2 % + 14,6 % + 41,0 % Brussel 1,2 % 1,2 % + 9,7 % + 26,4 % Vlaanderen + 0,6 % + 2,5 % + 14,9 % + 40,8 % Wallonië + 0,6 % + 2,7 % + 15,6 % + 46,3 % Tabel 2: Procentuele to ename van het gemiddelde inkomen naar regio Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich Wallonië. Dit gewest kende de afgelopen jaren immers de meest uitgesproken inkomensstijging. In vergelijking met 2000 ligt de inkomenstoename er 5,3 % hoger dan de Belgische evolutie. 2. De welvaart neemt af in de centrumsteden, maar stijgt in de kustgemeenten De cijfers naar gewest schetsen een vrij algemeen beeld van de geografische spreiding van de inkomens. Bij een dergelijke opdeling negeert men echter de grote welvaartsverschillen die binnen één regio kunnen optreden. Om een meer gedetailleerd beeld van de rijkdom van de grootste Belgische steden te krijgen, hanteert men de welvaartsindex 1. Deze index geeft weer in welke mate het gemiddelde inkomen van de inwoners van een stad boven of onder het nationale cijfer ligt. Indien de index bijvoorbeeld 110 bedraagt, toont dit aan dat het inkomen in deze stad 10 % boven het Belgische gemiddelde ligt. Cijfers onder 100 geven bijgevolg aan dat de welvaart in deze steden onder het nationale gemiddelde ligt. In 2010 was Leuven de meest welvarende centrumstad. Het gemiddelde inkomen ligt er 14 % boven het nationale cijfer. Ook in Hasselt, Aalst en Brugge innen de inwoners een inkomen dat minstens 10 % boven het nationale gemiddelde ligt. In Wallonië is Namen de enige centrumstad met een welvaartsindex die het nationale cijfer overstijgt. De minst welvarende centrumstad is Charleroi, waar het gemiddelde inkomen 23 % onder het Belgische cijfer ligt. Verviers en Seraing vervolledigen hier de top drie, terwijl Genk de armste centrumstad is van Vlaanderen. 1 Alle Belgische steden met meer dan inwoners worden in deze tabel opgenomen. Voor Brussel wordt het hele gewest in rekening gebracht.

4 Welvaartsindex Evolutie Leuven Hasselt Aalst Brugge Mechelen Kortrijk Gent Sint Niklaas Roeselare Namen Oostende Doornik Antwerpen Bergen Genk Luik Moeskroen La Louvière Brussels Hoofdstedelijk Seraing Verviers Charleroi Tabel 3: De welvaartsindex voor de belangrijkste centrumsteden Indien we de huidige score op de welvaartsindex vergelijken met de situatie in 2000, stellen we een aantal opmerkelijke evoluties vast. Vooreerst zag een meerderheid van de onderzochte centrumsteden hun score op deze index afnemen ten opzichte van tien jaar geleden. In het bijzonder Antwerpen springt hierbij in het oog. Zo inde de Antwerpenaar in 2000 nog een inkomen dat 4 % boven het Belgische gemiddelde lag. Maar het voorbije decennium werd deze stad geconfronteerd met een daling van 13 punten op de welvaartsindex, waardoor het gemiddelde inkomen er nu 9 % onder het Belgische cijfer ligt. Ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Leuven, Mechelen, Gent en Genk daalde de welvaartsindex met minstens zeven punten. Hiertegenover staan slechts vijf centrumsteden die het voorbije decennium hun relatieve welvaart zagen toenemen. Oostende spant hier de kroon, maar ook in La Louvière, Brugge, Roeselare en Namen nam het gemiddelde inkomen van de inwoners sterker toe in vergelijking met de Belgische evolutie. Een heel andere evolutie dan in de centrumsteden zien we in de kustgemeenten, die allemaal kunnen uitpakken met positieve cijfers 2. Daar waar in 2000 het gemiddelde inkomen in slechts drie kustgemeenten boven het nationale cijfer lag, bevinden tien jaar later enkel Blankenberge en Middelkerke zich nog onder het Belgische gemiddelde. Het is echter vooral de evolutie in 2 Aangezien Zeebrugge deel uitmaakt van Brugge, zijn er geen aparte cijfers voor deze kustgemeente beschikbaar. Bijgevolg wordt Zeebrugge niet opgenomen in de analyse.

5 Knokke Heist die in het oog springt. In vergelijking met de Belgische evolutie lag de inkomenstoename er het voorbije decennium 19 % hoger. Maar ook in De Panne, Nieuwpoort en Koksijde steeg de welvaartsindex met meer dan tien punten. Welvaartsindex Evolutie Knokke Heist Koksijde De Haan Bredene Nieuwpoort Oostende De Panne Blankenberge Middelkerke Tabel 4: De welvaartsindex voor de kustgemeenten Oostende geeft duidelijk de tegengestelde evolutie weer die er tussen de centrumsteden en de kustgemeenten bestaat. Enerzijds zag Oostende haar score op de welvaartsindex het minst toenemen van alle kustgemeenten. Maar anderzijds is Oostende wel de centrumstad waar het gemiddelde inkomen er de voorbije tien jaar het sterkst op is vooruitgegaan. De positieve impact van de Kust tempert er bijgevolg de dalende trend waarmee bijna alle centrumsteden worstelen. 3. Sint Martens Latem spant de kroon terwijl Sint Joost ten Node de armste gemeente blijft In de vorige paragrafen beperkte de analyse zich tot de gewesten en de belangrijkste steden. Het is echter mogelijk om op een meer gedetailleerd niveau de geografische spreiding van de inkomens weer te geven. Met een gemiddeld inkomen per hoofd van is Sint Martens Latem de rijkste gemeente van het land. Een inwoner van deze gemeente beschikt over een inkomen dat 50,7 % hoger ligt dan het nationale gemiddelde. Keerbergen en Hove vervolledigen de top drie, terwijl met Lasne de rijkste Waalse gemeente op plaats vijf prijkt. Met een gemiddeld inkomen per hoofd van is Watermaal Bosvoorde de rijkste gemeente binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Administratieve eenheid Gemiddeld inkomen per inwoner % boven het nationale gemiddelde Sint Martens Latem ,7 % Keerbergen ,4 % Hove (Antwerpen) ,6 % De Pinte ,3 % Lasne ,4 % Knokke Heist ,7 % Oud Heverlee ,6 % Lubbeek ,1 % Koksijde ,8 % Schilde ,8 % Nationaal gemiddelde Tabel 5: De tien gemeenten met het hoogste gemiddelde inkomen per inwoner (2010)

6 Aan de andere kant van het spectrum treffen we een oververtegenwoordiging van Brusselse gemeenten aan. Sint Joost ten Node is met een gemiddeld inkomen per hoofd van met voorsprong de armste Belgische gemeente. Een inwoner van Sint Joost ten Node beschikt over een inkomen dat slechts de helft bedraagt van het nationale gemiddelde en 67 % lager ligt dan het bedrag waar een inwoner van Sint Martens Latem op kan rekenen. Met Sint Jans Molenbeek, Schaarbeek, Farciennes en Sint Gillis telt België nog vier andere gemeenten waar per inwoner het inkomen minstens 30 % onder het nationale gemiddelde ligt. Het West Vlaamse Mesen is met een bedrag van de armste gemeente van Vlaanderen. Administratieve eenheid Gemiddeld inkomen per inwoner % onder het nationale gemiddelde Sint Joost ten Node ,7 % Sint Jans Molenbeek ,1 % Schaarbeek ,0 % Farciennes ,5 % Sint Gillis ,9 % Anderlecht ,9 % Brussel ,8 % Dison ,9 % Koekelberg ,2 % Colfontaine ,5 % Nationaal gemiddelde Tabel 6: De tien gemeenten met het laagste gemiddelde inkomen per inwoner (2010) Meer cijfers? Dit persbericht belicht slechts enkele aspecten van de fiscale inkomens. Ander interessant cijfermateriaal, zoals de opdeling naar leeftijdsklassen of een opsplitsing van de inkomens naar geslacht, is terug te vinden op de pagina van deze statistiek. Naast een uitgebreid aanbod aan downloadbare bestanden, kan u hier via onze dynamische applicatie bovendien zelf een tabel naar voorkeur samenstellen. Bijkomende inlichtingen Voor bijkomende inlichtingen kan u terecht bij Stephan Moens, communicatie verantwoordelijke van de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie, via het telefoonnummer of per mail stephan.moens@economie.fgov.be Bronvermelding Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie

PERSBERICHT Brussel, 2 december 2016

PERSBERICHT Brussel, 2 december 2016 PERSBERICHT Brussel, 2 december 2016 Gemiddeld inkomen van de Belg bedroeg in 2014 17.684 euro Fiscale statistiek van de inkomens op basis van het aanslagjaar 2015 Het netto belastbare inkomen van de Belg

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 17 november 2015

PERSBERICHT Brussel, 17 november 2015 PERSBERICHT Brussel, 17 november 2015 Gemiddeld inkomen van de Belg bedroeg in 2013 17.019 euro Het netto belastbare inkomen van de Belg bedroeg in 2013 gemiddeld 17.019 euro; Vlaanderen blijft de regio

Nadere informatie

NOTARISBAROMETER VASTGOED AAN DE KUST OVERZICHT

NOTARISBAROMETER VASTGOED AAN DE KUST OVERZICHT NOTARISBAROMETER VASTGOED AAN DE KUST WWW.NOTARIS.BE 2018 Deze kustbarometer geeft een inzicht in de evolutie van de vastgoedactiviteit en de prijzen voor appartementen aan de kust. In deze barometer bekijken

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 28 september 2017

PERSBERICHT Brussel, 28 september 2017 PERSBERICHT Brussel, 28 september 2017 Woonhuizen 6,3 % duurder tijdens eerste semester 2017 Elsene duurste gemeente van België, Quaregnon de goedkoopste De Algemene Directie Statistiek publiceert de voorlopige

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 19 april 2013

PERSBERICHT Brussel, 19 april 2013 PERSBERICHT Brussel, 19 april 2013 Villa s niet duurder in De vastgoedcijfers voor het volledige jaar zijn bekend. Daaruit blijkt dat gewone woonhuizen en appartementen in lichte mate duurder zijn geworden

Nadere informatie

Vastgoedprijzen stijgen opnieuw in 2010

Vastgoedprijzen stijgen opnieuw in 2010 ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT Vastgoedprijzen stijgen opnieuw in Het jaar werd gekenmerkt door dalende vastgoedprijzen, vooral voor de duurdere villa's. Deze evolutie

Nadere informatie

Vastgoedprijzen stijgen opnieuw

Vastgoedprijzen stijgen opnieuw ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECON ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT - 2 augustus 21 Vastgoedprijzen stijgen opnieuw Het jaar 29 werd gekenmerkt door dalende vastgoedprijzen,

Nadere informatie

Gemiddelde prijzen van huizen gedaald in 2009

Gemiddelde prijzen van huizen gedaald in 2009 ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECON ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 23 april 21 Gemiddelde prijzen van huizen gedaald in 29 Voor het eerst sinds jaren wordt op jaarbasis

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 28 maart 2013

PERSBERICHT Brussel, 28 maart 2013 PERSBERICHT Brussel, 28 maart 2013 De Belgische arbeidsmarkt in 2012 Nieuwe cijfers Enquête naar de Arbeidskrachten Hoeveel personen verrichten betaalde arbeid? Hoeveel mensen zijn werkloos? Hoeveel inactieve

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 9 mei 2017

PERSBERICHT Brussel, 9 mei 2017 PERSBERICHT Brussel, 9 mei 2017 Woonhuizen 4 % duurder in 2016 Elsene duurste gemeente van België, Colfontaine de goedkoopste De Algemene Directie Statistiek publiceert de voorlopige vastgoedcijfers 1

Nadere informatie

Voor meer cijfers, zie beleidsdomein Woonstad. Stad Genk Publicatie Stedenbouwkundige vergunningen

Voor meer cijfers, zie  beleidsdomein Woonstad. Stad Genk Publicatie Stedenbouwkundige vergunningen De cijfers over het aantal stedenbouwkundige vergunningen zijn gebaseerd op de inzameling via de gemeenten of de Vlaamse Overheid, en worden verwerkt en gepubliceerd door de FOD Economie. De gegevens voor

Nadere informatie

Vastgoedprijzen zijn gedaald tijdens eerste semester 2009

Vastgoedprijzen zijn gedaald tijdens eerste semester 2009 ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECON ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 25 augustus 2009 Vastgoedprijzen zijn gedaald tijdens eerste semester 2009 Voor het eerst sinds jaren

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 18 april 2014

PERSBERICHT Brussel, 18 april 2014 PERSBERICHT Brussel, 18 april 2014 Stijgende vastgoedprijzen in 2013 De vastgoedcijfers voor het volledige jaar 2013 zijn bekend. Daaruit blijkt dat de prijzen van gewone woonhuizen en appartementen dezelfde

Nadere informatie

De vastgoedactiviteit volgt de evolutie van het aantal vastgoed-gerelateerde dossiers op die maandelijks binnekomen in de notariskantoren.

De vastgoedactiviteit volgt de evolutie van het aantal vastgoed-gerelateerde dossiers op die maandelijks binnekomen in de notariskantoren. NOTARISBAROMETER VASTGOED AAN DE KUST WWW.NOTARIS.BE S1 2017 VASTGOEDACTIVITEIT AAN DE KUST De vastgoedactiviteit volgt de evolutie van het aantal vastgoed-gerelateerde dossiers op die maandelijks binnekomen

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 25 maart 2014

PERSBERICHT Brussel, 25 maart 2014 PERSBERICHT Brussel, 25 maart 2014 Geen heropleving van de arbeidsmarkt in 2013 Nieuwe cijfers Enquête naar de Arbeidskrachten 4.530.000 in België wonende personen zijn aan het werk in 2013. Hun aantal

Nadere informatie

Voor meer cijfers, zie beleidsdomein Woonstad. Stad Genk Publicatie Stedenbouwkundige vergunningen

Voor meer cijfers, zie  beleidsdomein Woonstad. Stad Genk Publicatie Stedenbouwkundige vergunningen De cijfers over het aantal stedenbouwkundige vergunningen zijn gebaseerd op de inzameling via de gemeenten of de Vlaamse Overheid, en worden verwerkt en gepubliceerd door de FOD Economie. De gegevens voor

Nadere informatie

Extra investeringen nodig in wegenbouw Toestand blijft moeilijk ondanks stabilisatie eerste helft 2015

Extra investeringen nodig in wegenbouw Toestand blijft moeilijk ondanks stabilisatie eerste helft 2015 Extra investeringen nodig in wegenbouw Toestand blijft moeilijk ondanks stabilisatie eerste helft 215 Sinds 211 is het aantal gemeentelijke aanbestedingen sterk gedaald. Het aantal aanbestedingen van steden

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 30 september 2013

PERSBERICHT Brussel, 30 september 2013 PERSBERICHT Brussel, 30 september 2013 Licht herstel van de arbeidsmarkt? Arbeidsmarktcijfers tweede kwartaal 2013 67,5% van de 20- tot 64-jarigen is aan het werk. Dat percentage stijgt met 0,8 procentpunten

Nadere informatie

GEMEENTEFINANCIËN: WAAR GAAN DE OCMW S NAARTOE?

GEMEENTEFINANCIËN: WAAR GAAN DE OCMW S NAARTOE? Association de la Ville et des Communes de la Région de Bruxelles-Capitale ASBL Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest VZW GEMEENTEFINANCIËN: WAAR GAAN DE OCMW S

Nadere informatie

BIJLAGE: OPDELING NAAR UITSTROOMPOSITIE, GESLACHT EN WOONPLAATS

BIJLAGE: OPDELING NAAR UITSTROOMPOSITIE, GESLACHT EN WOONPLAATS BIJLAGE: OPDELING NAAR UITSTROOMPOSITIE, GESLACHT EN WOONPLAATS In deze bijlage splitsen we de informatie over de tweedekansleerwegen van vroegtijdig op naar volgende kenmerken: de uitstroompositie in

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 25 juni 2013

PERSBERICHT Brussel, 25 juni 2013 PERSBERICHT Brussel, 25 juni 2013 Meer 55-plussers aan het werk Arbeidsmarktcijfers eerste kwartaal 2013 66,7% van de 20- tot 64-jarigen is aan het werk. Dat percentage daalt licht in vergelijking met

Nadere informatie

Voor meer cijfers, zie beleidsdomein Slagkrachtige stad, rubriek data. Stad Genk Publicatie Inkomens

Voor meer cijfers, zie  beleidsdomein Slagkrachtige stad, rubriek data. Stad Genk Publicatie Inkomens De Algemene Directie Statistiek van de FOD Economie publiceerde de cijfers over het netto belastbaar inkomen van 2014 (aanslagjaar 2015). De cijfers zijn gebaseerd op de aangiften in de personenbelastingen.

Nadere informatie

Vastgoedprijzen blijven stijgen

Vastgoedprijzen blijven stijgen ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 25 augustus 28 Vastgoedprijzen blijven stijgen - voorlopige cijfers 28 - De prijzen van woningen zijn tijdens de eerste helft van 28 iets

Nadere informatie

Stad Genk Publicatie Verkeersongevallen en slachtoffers

Stad Genk Publicatie Verkeersongevallen en slachtoffers De cijfers over de verkeersongevallen omvatten de ongevallen met doden of gewonden op de openbare weg zoals ze door de politie en het parket zijn opgetekend. In 2016 gebeurden er in Genk 343 verkeersongevallen

Nadere informatie

De evolutie en tendensen op regionaal en provinciaal niveau worden verderop in deze barometer besproken.

De evolutie en tendensen op regionaal en provinciaal niveau worden verderop in deze barometer besproken. NOTARISBAROMETER VASTGOED WWW.NOTARIS.BE T1 2017 Barometer 32 VASTGOEDACTIVITEIT IN BELGIË De index van de vastgoedactiviteit klimt in het 1 ste trimester van 2017 naar een nieuw record: 128,36 punten.

Nadere informatie

GEMIDDELDE PRIJZEN EVOLUTIE 2017 S1 2018

GEMIDDELDE PRIJZEN EVOLUTIE 2017 S1 2018 NOTARISBAROMETER VASTGOED AAN DE KUST WWW.NOTARIS.BE S1 2018 OVERZICHT ACTIVITEIT EVOLUTIE S1 2017 S1 2018 GEMIDDELDE PRIJZEN EVOLUTIE 2017 S1 2018 VASTGOEDACTIVITEIT AAN DE KUST De index voor de vastgoedactiviteit

Nadere informatie

Brusselse bevolking per nationaliteitsgroep - alle leeftijden (2014)

Brusselse bevolking per nationaliteitsgroep - alle leeftijden (2014) Dat onze samenleving steeds diverser wordt is een open deur intrappen. Opeenvolgende migratiestromen brachten mensen uit alle hoeken van de wereld naar Brussel: werknemers uit Italië, Spanje, Marokko,

Nadere informatie

TOERISTISCHE AANKOMSTEN EN OVERNACHTINGEN IN 2010

TOERISTISCHE AANKOMSTEN EN OVERNACHTINGEN IN 2010 UPDATE CIJFERS TOERISTISCHE AANKOMSTEN EN OVERNACHTINGEN IN 2010 Bron: FOD Economie, Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie Verwerking: Stad Genk, Dienst Beleidsplanning Aankomsten en overnachtingen

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 26 juni 2015

PERSBERICHT Brussel, 26 juni 2015 PERSBERICHT Brussel, 26 juni 2015 Jeugdwerkloosheid gedaald in het eerste kwartaal van 2015 Arbeidsmarktcijfers eerste kwartaal 2015 In het eerste kwartaal van 2015 was 67,4% van de 20- tot 64-jarigen

Nadere informatie

De honden en katten van de Belgen

De honden en katten van de Belgen ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 13 juli 2010 De honden en katten van de Belgen Enkele conclusies Ons land telde in 2008 1.167.000 honden en 1.974.000 katten; In vergelijking

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 20 december 2013

PERSBERICHT Brussel, 20 december 2013 PERSBERICHT Brussel, 20 december 2013 Werkgelegenheid stabiel, werkloosheid opnieuw in stijgende lijn Arbeidsmarktcijfers derde kwartaal 2013 Na het licht herstel van de arbeidsmarkt in het tweede kwartaal

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 22 december 2015

PERSBERICHT Brussel, 22 december 2015 PERSBERICHT Brussel, 22 december 2015 Positieve arbeidsmarktevoluties in het derde kwartaal van 2015 De werkgelegenheidsgraad bij de 20- tot 64-jarigen bedroeg in het derde kwartaal van 2015 67,4% en steeg

Nadere informatie

Maandelijkse tewerkstellingsbarometer in België RSZ juni Barometer van de loontrekkende tewerkstelling in België

Maandelijkse tewerkstellingsbarometer in België RSZ juni Barometer van de loontrekkende tewerkstelling in België Maandelijkse tewerkstellingsbarometer in België RSZ juni 2019 Barometer van de loontrekkende tewerkstelling in België Deze barometer is een maandelijkse publicatie van gegevens over de bezoldigde arbeid

Nadere informatie

Voor meer cijfers, zie beleidsdomein Slagkrachtige stad, rubriek data. Stad Genk Publicatie Inkomens 2013 1

Voor meer cijfers, zie  beleidsdomein Slagkrachtige stad, rubriek data. Stad Genk Publicatie Inkomens 2013 1 De Algemene Directie Statistiek van de FOD Economie publiceerde de cijfers over het netto belastbaar inkomen van 2013 (aanslagjaar 2014). De cijfers zijn gebaseerd op de aangiften in de personenbelastingen.

Nadere informatie

NOTARISBAROMETER VASTGOED AAN DE KUST OVERZICHT VASTGOEDACTIVITEIT AAN DE KUST EVOLUTIE OP 5 JAAR ( )

NOTARISBAROMETER VASTGOED AAN DE KUST OVERZICHT VASTGOEDACTIVITEIT AAN DE KUST   EVOLUTIE OP 5 JAAR ( ) NOTARISBAROMETER VASTGOED AAN DE KUST WWW.NOTARIS.BE 2017 OVERZICHT EVOLUTIE OP JAARBASIS (2016 2017) EVOLUTIE OP 5 JAAR (2013 2017) VASTGOEDACTIVITEIT AAN DE KUST De index voor de vastgoedactiviteit aan

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 19 augustus 2014

PERSBERICHT Brussel, 19 augustus 2014 PERSBERICHT Brussel, 19 augustus Huizenprijs stagneert, appartementen blijven stijgen In werd de huizenmarkt gekenmerkt door een lichte stijging van de. In het eerste semester van is hier geen sprake meer

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 22 augustus 2013

PERSBERICHT Brussel, 22 augustus 2013 PERSBERICHT Brussel, 22 augustus Vastgoedprijzen stijgen nog licht Tijdens het eerste semester van zijn de gemiddelde prijzen van woningen en bouwgronden opnieuw gestegen. De prijstoename blijft beperkt

Nadere informatie

Vastgoedprijzen blijven licht stijgen

Vastgoedprijzen blijven licht stijgen ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECON ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT Vastgoedprijzen blijven licht stijgen De Belgische vastgoedprijzen stegen licht in vergelijking met

Nadere informatie

plage-lestijden onderwijzer

plage-lestijden onderwijzer plage-lestijden onderwijzer Schooljaar 2010-2011 - Schooljaar 2011-2012 Vlaams ministerie van Onderwijs & Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel http://www.ond.vlaanderen.be/wegwijs/agodi

Nadere informatie

BELGIE KILOMETERHEFFING

BELGIE KILOMETERHEFFING Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 26 juni 2014

PERSBERICHT Brussel, 26 juni 2014 PERSBERICHT Brussel, 26 juni 2014 Werkgelegenheid stabiel, werkloosheidgraad blijft hoog Arbeidsmarktcijfers eerste kwartaal 2014 67% van de 20- tot 64-jarigen was aan het werk. Dat percentage blijft nagenoeg

Nadere informatie

T NOTARISBAROMETER VASTGOED MACRO-ECONOMISCH. Barometer 36

T NOTARISBAROMETER VASTGOED MACRO-ECONOMISCH. Barometer 36 NOTARISBAROMETER VASTGOED WWW.NOTARIS.BE T1 2018 Barometer 36 MACRO-ECONOMISCH De indicator van het consumentenvertrouwen steeg in januari naar 4 en bereikte daarmee opnieuw het hoge niveau van oktober

Nadere informatie

De honden en katten van de Belgen

De honden en katten van de Belgen ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 31 juli 2007 De honden en katten van de Belgen Highlights Ons land telde in 2004 1.064.000 honden en 1.954.000 katten; In vergelijking

Nadere informatie

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Verantwoordelijke uitgever: Erik Van Tricht, Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat, Bergstraat, 30-34 - 1000 Brussel Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen VASTGOEDACTIVITEIT

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 25 januari 2012

PERSBERICHT Brussel, 25 januari 2012 PERSBERICHT Brussel, 25 januari 2012 2011 : MEER FAILLISSEMENTEN, MINDER JOBVERLIES In 2011 gingen in België in totaal 10.224 bedrijven failliet, een stijging van 6,8% in vergelijking met 2010. Het aantal

Nadere informatie

De geografische spreiding van de kandidaten voor de Kamerverkiezingen van 1987 tot en met Gert-Jan Put, Jef Smulders en Bart Maddens

De geografische spreiding van de kandidaten voor de Kamerverkiezingen van 1987 tot en met Gert-Jan Put, Jef Smulders en Bart Maddens De geografische spreiding van de kandidaten voor de Kamerverkiezingen van 1987 tot en met 2014 Gert-Jan Put, Jef Smulders en Bart Maddens KU Leuven Instituut voor de Overheid 1 mei 2014 Belangrijkste resultaten

Nadere informatie

Kringloopeconomie en omkeerbaarheid van gebouwen

Kringloopeconomie en omkeerbaarheid van gebouwen Seminarie Duurzame Gebouwen Kringloopeconomie en omkeerbaarheid van gebouwen 9 juni 2017 De functionele conversie van gebouwen Juridische aspecten inzake stedenbouw en fiscaliteit Gilles Carnoy, advocaat

Nadere informatie

In 2015 gebeurden er in Genk 342 verkeersongevallen met doden en gewonden, dat is een daling met 26 ongevallen (-7,1%) ten opzichte van 2014.

In 2015 gebeurden er in Genk 342 verkeersongevallen met doden en gewonden, dat is een daling met 26 ongevallen (-7,1%) ten opzichte van 2014. De cijfers over de verkeersongevallen omvatten de ongevallen met doden of gewonden op de openbare weg zoals ze door de politie en het parket zijn opgetekend. In 2015 gebeurden er in Genk 342 verkeersongevallen

Nadere informatie

THEMA I.3. Daghospitalisatieverblijven

THEMA I.3. Daghospitalisatieverblijven THEMA I.3. Daghospitalisatieverblijven Selectiecriteria Alle ziekenhuisverblijven weerhouden in deze selectie voldoen aan de algemene criteria die betrekking hebben op woonplaats, leeftijd en geslacht

Nadere informatie

Verantwoordelijke uitgever: Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers

Verantwoordelijke uitgever: Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers Geografische spreiding van de kinderbijslag 2011 Verantwoordelijke uitgever: Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers Voor inlichtingen: RKW Departement Ondersteuning Research en Financiën Trierstraat

Nadere informatie

Belangrijkste conclusies

Belangrijkste conclusies Gezinnen in de Stad Belangrijkste conclusies 1 Demografische cijfers Vergroening van de grootsteden en sommige centrumsteden: - Periode 2009-2014: De grootsteden Antwerpen en Gent kregen in deze periode

Nadere informatie

Vastgoed is een bron van een kapitaalstroom met een jaarlijks debiet van vermoedelijk omtrent 1/3 BBP Vastgoed is zowel voor particulieren als voor

Vastgoed is een bron van een kapitaalstroom met een jaarlijks debiet van vermoedelijk omtrent 1/3 BBP Vastgoed is zowel voor particulieren als voor Vastgoed is een bron van een kapitaalstroom met een jaarlijks debiet van vermoedelijk omtrent 1/3 BBP Vastgoed is zowel voor particulieren als voor bedrijven vaak de grootste financiële investering ooit

Nadere informatie

Centrumsteden SVR PROJECTIES VAN DE BEVOLKING EN DE HUISHOUDENS VOOR VLAAMSE STEDEN EN GEMEENTEN

Centrumsteden SVR PROJECTIES VAN DE BEVOLKING EN DE HUISHOUDENS VOOR VLAAMSE STEDEN EN GEMEENTEN Centrumsteden SVR PROJECTIES VAN DE BEVOLKING EN DE HUISHOUDENS VOOR VLAAMSE STEDEN EN GEMEENTEN 2015-2030 Doel van de presentatie 1. Een schets geven van de verwachte demografische evolutie in de centrumsteden

Nadere informatie

Demografische en spatiale evoluties in Belgïe

Demografische en spatiale evoluties in Belgïe Bureau fédéral du Plan Demografische en spatiale evoluties in Belgïe 2-23 Micheline Lambrecht Bureau fédéral du Plan www.plan.be Studiedag «Spoor 22», door TreinTramBus georganiseerd Brussel - 8.3.212

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Brussel

Uw gemeente in cijfers: Brussel Inleiding Brussel : Brussel maakt deel uit van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Buurgemeentes zijn Anderlecht, Elsene, Etterbeek, Evere, Grimbergen, Jette, Machelen (Halle-Vilvoorde), Schaarbeek, Sint-Gillis,

Nadere informatie

De Brusselse arbeidsmarkt: statistische gegevens - Zelfstandige arbeid. Zelfstandige arbeid

De Brusselse arbeidsmarkt: statistische gegevens - Zelfstandige arbeid. Zelfstandige arbeid De Brusselse arbeidsmarkt: statistische gegevens - Zelfstandige arbeid Zelfstandige arbeid Deze gegevens zijn afkomstig van het Rijksinstituut voor de sociale verzekeringen der zelfstandigen (RSVZ), meer

Nadere informatie

nr. 357 van LYDIA PEETERS datum: 15 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Jeugdwerkloosheid - Stand van zaken trajecten

nr. 357 van LYDIA PEETERS datum: 15 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Jeugdwerkloosheid - Stand van zaken trajecten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 357 van LYDIA PEETERS datum: 15 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Jeugdwerkloosheid - Stand van zaken trajecten Op pagina

Nadere informatie

EVOLUTIE OP JAARBASIS (2017 YTD 2018) EVOLUTIE OP 5 JAAR (2013 YTD 2018)

EVOLUTIE OP JAARBASIS (2017 YTD 2018) EVOLUTIE OP 5 JAAR (2013 YTD 2018) NOTARISBAROMETER VASTGOED WWW.NOTARIS.BE T2 2018 Barometer 37 SAMENVATTING VASTGOEDACTIVITEIT INDEX VASTGOEDACTIVITEIT T2 2018 EVOLUTIE T1 2018 T2 2018 EVOLUTIE T2 2017 T2 2018 GEMIDDELDE PRIJZEN EVOLUTIE

Nadere informatie

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Juli 2013 De evolutie van de werkende beroepsbevolking te Brussel van demografische invloeden tot structurele veranderingen van de tewerkstelling Het afgelopen

Nadere informatie

2 TOEPASSELIJKE TARIEVEN VOOR HET AANSLAGJAAR 2015

2 TOEPASSELIJKE TARIEVEN VOOR HET AANSLAGJAAR 2015 CONFEDERATIE VAN IMMOBILIENBEROEPEN VLAANDEREN Kortrijksesteenweg 1005, 9000 Gent www.cibweb.be GEMEENTELIJKE BELASTINGEN OP TWEEDE VERBLIJVEN AAN DE KUST : STAND VAN ZAKEN MEI 2015 1 INLEIDING In een

Nadere informatie

... Graydon studie. Faillissementen. Eerste trimester 2018

... Graydon studie. Faillissementen. Eerste trimester 2018 Graydon studie Faillissementen Eerste trimester 2018 Publicatie: 3 april 2018 Overname en gebruik van dit onderzoek wordt aangemoedigd bronvermelding Graydon Belgium. Deze brochure is louter ter informatie

Nadere informatie

Projectoproep 2015 Federaal Grootstedenbeleid "Familie in armoede in de stad" *** Reglement

Projectoproep 2015 Federaal Grootstedenbeleid Familie in armoede in de stad *** Reglement Projectoproep 2015 Federaal Grootstedenbeleid "Familie in armoede in de stad" *** Reglement Hoofdstuk 1: Doel van het reglement Artikel 1 Dit reglement bepaalt de doelstelling, de deelnemingsvoorwaarden,

Nadere informatie

De beroepsbevolking in de grensregio s van Nederland en Vlaanderen: grote verschillen aan weerszijden van de grens

De beroepsbevolking in de grensregio s van Nederland en Vlaanderen: grote verschillen aan weerszijden van de grens De beroepsbevolking in de grensregio s van Nederland en Vlaanderen: grote verschillen aan weerszijden van de grens Bierings, H., Schmitt, J., van der Valk, J., Vanderbiesen, W., & Goutsmet, D. (2017).

Nadere informatie

De inflatie zakte in juni nog tot 1,5 punten. De daaropvolgende maanden steeg de inflatie tot 2,0 in augustus (Bron: NBB).

De inflatie zakte in juni nog tot 1,5 punten. De daaropvolgende maanden steeg de inflatie tot 2,0 in augustus (Bron: NBB). NOTARISBAROMETER VASTGOED WWW.NOTARIS.BE T3 2017 Barometer 34 MACRO-ECONOMISCH Het consumentenvertrouwen trekt sinds juli terug aan, de indicator stijgt van -2 in juni naar 2 in juli en bereikte hiermee

Nadere informatie

nr. 344 van JO DE RO datum: 18 maart 2015 aan HILDE CREVITS

nr. 344 van JO DE RO datum: 18 maart 2015 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 344 van JO DE RO datum: 18 maart 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Inschrijvingen onderwijs Stand van zaken De

Nadere informatie

Demografische evoluties: wat, wanneer en vooral waar? Ingrid Schockaert, Edwin Pelfrene, Edith Lodewijckx Statistiek Vlaanderen

Demografische evoluties: wat, wanneer en vooral waar? Ingrid Schockaert, Edwin Pelfrene, Edith Lodewijckx Statistiek Vlaanderen Demografische evoluties: wat, wanneer en vooral waar? Ingrid Schockaert, Edwin Pelfrene, Edith Lodewijckx Statistiek Vlaanderen De bevolking in Vlaanderen groeit, maar vergrijst nog sneller. Maar gebeurt

Nadere informatie

Prijzen houden stand, maar de activiteit daalt. derde trimester met 5,1% naar beneden ten opzichte van de derde trimester van 2009.

Prijzen houden stand, maar de activiteit daalt. derde trimester met 5,1% naar beneden ten opzichte van de derde trimester van 2009. Vastgoed, familie, vennootschappen juli - september Trimester 3-21 www.notaris.be 1. Index van de vastgoed-activiteit in België n 6 12 12 11 18,2 11 1 11,1 11,6 1 99,2 1 99,7 99,8 94,3 94,4 94,1 1 9 86,3

Nadere informatie

INDEX VASTGOEDACTIVITEIT T EVOLUTIE OP JAARBASIS

INDEX VASTGOEDACTIVITEIT T EVOLUTIE OP JAARBASIS NOTARISBAROMETER VASTGOED WWW.NOTARIS.BE T3 2018 Barometer 38 SAMENVATTING VASTGOEDACTIVITEIT INDEX VASTGOEDACTIVITEIT T3 2018 EVOLUTIE T2 2018 T3 2018 EVOLUTIE T3 2017 T3 2018 GEMIDDELDE PRIJZEN TRIMESTRIËLE

Nadere informatie

Levensstandaard Fiscale statistiek van de inkomens

Levensstandaard Fiscale statistiek van de inkomens Levensstandaard Fiscale statistiek van de inkomens De Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie biedt onpartijdige statistische informatie. De informatie wordt conform de wet verspreid, meer

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 22 oktober 2014

PERSBERICHT Brussel, 22 oktober 2014 PERSBERICHT Brussel, 22 oktober 2014 Census 2011, een volkstelling voor de eenentwintigste eeuw Een schat aan gegevens over leven, werk en wonen in België 11.000.638 inwoners, gemiddeld 40,8 jaar oud en

Nadere informatie

NOTARISBAROMETER S LANDBOUWGRONDEN LANDBOUWGRONDEN GEMIDDELDE PRIJZEN EN OPPERVLAKTE IN

NOTARISBAROMETER S LANDBOUWGRONDEN LANDBOUWGRONDEN GEMIDDELDE PRIJZEN EN OPPERVLAKTE IN NOTARISBAROMETER LANDBOUWGRONDEN WWW.NOTARIS.BE S1 2018 Deze Notarisbarometer zoomt in op de gemiddelde prijzen van landbouwgronden in België. Onder landbouwgronden worden de gronden beschouwd waarop gewassen

Nadere informatie

Werkloosheidscijfers Tijdelijke werkloosheid Faillissementen

Werkloosheidscijfers Tijdelijke werkloosheid Faillissementen De impact van de economische crisis in West Limburg Werkloosheidscijfers Tijdelijke werkloosheid Faillissementen MEI 2009 1. Werkloosheid 1.1 Niet werkende werkzoekenden Een eerste indicator die de economische

Nadere informatie

Leefkwaliteit in steden

Leefkwaliteit in steden Sandrine Bouhy en Christophe Rossini Enquête Leefkwaliteit in steden Vlaanderen boven In welke steden is het goed wonen en waarom? Niemand kan die vraag beter beantwoorden dan de inwoners zelf. Wij lieten

Nadere informatie

NOTARISBAROMETER S LANDBOUWGRONDEN LANDBOUWGRONDEN GEMIDDELDE PRIJZEN EN OPPERVLAKTE N 2

NOTARISBAROMETER S LANDBOUWGRONDEN LANDBOUWGRONDEN GEMIDDELDE PRIJZEN EN OPPERVLAKTE N 2 NOTARISBAROMETER LANDBOUWGRONDEN WWW.NOTARIS.BE S1 2019 N 2 Deze notarisbarometer zoomt in op de gemiddelde prijzen van landbouwgronden in België. Onder landbouwgronden worden de gronden beschouwd waarop

Nadere informatie

Projectie private huishoudens. Edith Lodewijckx

Projectie private huishoudens. Edith Lodewijckx Projectie private huishoudens Edith Lodewijckx Inhoud presentatie Korte toelichting methodologie Totaal aantal huishoudens Aantal huishoudens naar grootte - alleenwonenden naar leeftijd -personen in 2-persoonshuishouden

Nadere informatie

Collectieve logiesverstrekkende bedrijven 2 GEWESTEN VLAAMS GEWEST Kerncijfers

Collectieve logiesverstrekkende bedrijven 2 GEWESTEN VLAAMS GEWEST Kerncijfers 2 GEWESTEN Kerncijfers Gewicht - + Aankomsten % verblijfsduur Bezettingsgr aad Aandeel in de (%) Buitenlandse klanten VLAAMS GEWEST 1, 7.891.26 18.973.44-6.46,% 2,4 28,8% 47,6% 2,% 9.23.596 3.792.457 1.

Nadere informatie

BELGIE KILOMETERHEFFING

BELGIE KILOMETERHEFFING Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

Graag zou ik beschikken over de gegevens van de inschrijvingsprocedure voor het schooljaar

Graag zou ik beschikken over de gegevens van de inschrijvingsprocedure voor het schooljaar SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 333 van JO DE RO datum: 21 april 2016 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Onderwijs - Weigering inschrijving leerlingen

Nadere informatie

Veroudering in het Waasland. Maart 2017

Veroudering in het Waasland. Maart 2017 Veroudering in het Waasland Maart 2017 Inhoud Evolutie 60-plussers 2000-2016 Evolutie 80-plussers 2000-2016 Prognose 60-plussers tot 2030 Prognose 80-plussers tot 2030 Evolutie en prognose bevolkingscoëfficiënten

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 11 juni 2015

PERSBERICHT Brussel, 11 juni 2015 PERSBERICHT Brussel, 11 juni 2015 Vacatures in loondienst in België in 2014 In 2014 hadden Belgische ondernemingen 83.010 vacatures en 3.645.420 bezette arbeidsplaatsen volgens de definities van Eurostat.

Nadere informatie

Bijlage 10: Het kustgebied

Bijlage 10: Het kustgebied Bijlage 10: Het kustgebied Om de kustmigraties te bestuderen, moet er een kustgebied afgebakend worden om te onderzoeken. Om dit op een verantwoorde manier te doen, zijn we vertrokken van de migratiegegevens

Nadere informatie

... Graydon studie. Faillissementen. Eerste semester 2018

... Graydon studie. Faillissementen. Eerste semester 2018 Graydon studie Faillissementen Eerste semester 2018 2 juli 2018 Overname en gebruik van dit onderzoek wordt aangemoedigd bronvermelding Graydon Belgium. Deze brochure is louter ter informatie opgesteld.

Nadere informatie

B. Werkende beroepsbevolking en interne werkgelegenheid

B. Werkende beroepsbevolking en interne werkgelegenheid B. Werkende beroepsbevolking en interne werkgelegenheid Deze gegevens zijn afkomstig van de Federale Overheidsdienst Economie - Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie (ADSEI), meer bepaald

Nadere informatie

Verhuisbewegingen van erkend vluchtelingen en subsidiair beschermden. (periode 1/1/ /1/2018)

Verhuisbewegingen van erkend vluchtelingen en subsidiair beschermden. (periode 1/1/ /1/2018) Verhuisbewegingen van erkend vluchtelingen en subsidiair beschermden (periode 1/1/2014 27/1/2018) Inhoud Inleiding... 2 1. Over hoeveel verzoekers om internationale bescherming en vluchtelingen gaat het?...

Nadere informatie

Demografische evoluties in het BHG Uitdagingen voor de basisvoorzieningen voor gezinnen met jonge kinderen

Demografische evoluties in het BHG Uitdagingen voor de basisvoorzieningen voor gezinnen met jonge kinderen Demografische evoluties in het BHG Uitdagingen voor de basisvoorzieningen voor gezinnen met jonge kinderen Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand, 18 maart 2015 Prof. Michel Vandenbroeck Vakgroep Sociale

Nadere informatie

Reporting stiptheid. December 2017

Reporting stiptheid. December 2017 December 2017 1. Globale stiptheid binnenlands reizigersverkeer NMBS Zonder neutralisatie 89,2% 86,3% Met neutralisatie 93,4% 89,9% Rekening houdend met het aantal reizigers 86,7% 83,2% Gemeten over het

Nadere informatie

DE GENKSE ARBEIDSMARKT (cijfers )

DE GENKSE ARBEIDSMARKT (cijfers ) UPDATE CIJFERS DE GENKSE ARBEIDSMARKT (cijfers 2008-2009) Bron: Vlaamse Arbeidsrekening (Steunpunt WSE / Departement Werk en Sociale Economie) Verwerking: Stad Genk, Dienst Beleidsplanning De data over

Nadere informatie

THEMA I.2. Aantal ligdagen in klassieke hospitalisatie

THEMA I.2. Aantal ligdagen in klassieke hospitalisatie THEMA I.2. Aantal ligdagen in klassieke hospitalisatie Selectiecriteria Onderstaande selectie omvat alle klassieke ziekenhuisverblijven (definitie cfr.: Inleiding 2.2.) die voldoen aan de algemene selectiecriteria

Nadere informatie

... Graydon studie. Faillissementen. Oktober 2018

... Graydon studie. Faillissementen. Oktober 2018 Graydon studie Faillissementen Oktober 2018 5 november 2018 Overname en gebruik van dit onderzoek wordt aangemoedigd bronvermelding Graydon Belgium. Deze brochure is louter ter informatie opgesteld. De

Nadere informatie

Pendelarbeid tussen Gewesten en provincies

Pendelarbeid tussen Gewesten en provincies ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 19 juli 2007 Pendelarbeid tussen Gewesten en provincies Eén op de tien Belgen werkt in een ander gewest; één op de vijf in een andere

Nadere informatie

BOORDTABELLEN HORECA SYNTHESE: OVERZICHT: MAART /03/2017

BOORDTABELLEN HORECA SYNTHESE: OVERZICHT: MAART /03/2017 07/03/2017 SYNTHESE: Er is een opmerkelijke versnelling van de omzetgroei in het derde kwartaal bij restaurants en drinkgelegenheden. Hotels en catering kennen nog steeds een dalende omzet. De horecaprijzen

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 24 september 2015

PERSBERICHT Brussel, 24 september 2015 PERSBERICHT Brussel, 24 september 2015 Lichte daling werkloosheid Arbeidsmarktcijfers tweede kwartaal 2015 De werkloosheidgraad gemeten volgens de definities van het Internationaal Arbeidsbureau daalde

Nadere informatie

VASTGOEDPRIJZEN 2009

VASTGOEDPRIJZEN 2009 UPDATE CIJFERS VASTGOEDPRIJZEN 2009 Bron: FOD Economie, Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie Verwerking: Stad Genk, Dienst Beleidsplanning De statistieken over de vastgoedprijzen zijn

Nadere informatie

ORGANISATIE VAN DE OPLEIDINGEN

ORGANISATIE VAN DE OPLEIDINGEN ORGANISATIE VAN DE OPLEIDINGEN POLITIEKE & SOCIALE WETENSCHAPPEN COMMUNICATIEWETENSCHAPPEN De opleidingen worden aangeboden door alle universiteiten, behalve door UHasselt. De opleiding politieke & sociale

Nadere informatie

VREDEGER AR CORR 2009 Arrondissementen % van gemiddelde aantal < 100 % Subtotaal 5707 Ger. Arr. Dend. Afd. Aalst

VREDEGER AR CORR 2009 Arrondissementen % van gemiddelde aantal < 100 % Subtotaal 5707 Ger. Arr. Dend. Afd. Aalst VREDEGER AR CORR 2009 Arrondissementen % van gemiddelde aantal < 100 % 1 Aalst I 1586 99 1 2 Aalst II 2952 185 3 Ninove 1169 73 2 5707 Ger. Arr. Dend. Afd. Aalst 4 Dendermonde * 1655 104 3* 5 Hamme * 532

Nadere informatie

Foto van de lokale arbeidsmarkt

Foto van de lokale arbeidsmarkt Regioscan West-Vlaanderen Werkt 1, Foto van de lokale arbeidsmarkt Tanja Termote sociaaleconomisch beleid, WES Er zijn tussen de West-Vlaamse regio s en gemeenten grote verschillen vast te stellen op het

Nadere informatie

Verantwoordelijke uitgever: Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers

Verantwoordelijke uitgever: Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers Geografische spreiding van de kinderbijslag 2010 1 Verantwoordelijke uitgever: Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers Voor inlichtingen: RKW Departement Ondersteuning Research en Financiën Trierstraat

Nadere informatie

VREDEGER B-reeks VERSCHIL Arrondissementen % 1 Aalst I Aalst II Ninove Subtotaal Ger.

VREDEGER B-reeks VERSCHIL Arrondissementen % 1 Aalst I Aalst II Ninove Subtotaal Ger. VREDEGER B-reeks 2008 2009 VERSCHIL Arrondissementen % 1 Aalst I 528 533 5 2 Aalst II 698 671-27 3 Ninove 591 385-206 Subtotaal 1817 1589-228 Ger. Arr. Dend. Afd. Aalst -13 4 Dendermonde 398 269-129 5

Nadere informatie

in vergelijking met 2002, stabilisatie van het aantal laboratoria die ten minste één geval diagnosticeerden (tabel 2).

in vergelijking met 2002, stabilisatie van het aantal laboratoria die ten minste één geval diagnosticeerden (tabel 2). Doelstellingen en beschrijving van het surveillancenetwerk 1. Doelstellingen schatting trend van infecties met (1996-23), schatting incidentie op nationaal en arrondissementsniveau, voorstelling van de

Nadere informatie

Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie Ondernemingsnummer:

Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie Ondernemingsnummer: Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie Ondernemingsnummer: 0314.595.348 http://www.economie.fgov.be - http://www.statbel.fgov.be Kerncijfers vastgoed Vastgoedprijzen Een woonhuis kostte

Nadere informatie