Het Zomerakkoord, de vermogensbelasting en Tak 23

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Zomerakkoord, de vermogensbelasting en Tak 23"

Transcriptie

1 Het Zomerakkoord, de vermogensbelasting en Tak 23 Krachtlijnen, impact, opties Een tweede verkenning voordat de technische werkgroepen de ontwerpteksten hebben uitgewerkt

2 Contact Edingen

3 TAK23 NA ZOMERAKKOORD NOG AANTREKKELIJKER A. Inleiding 1 Nadat de belasting op roerende inkomsten stapsgewijs naar 30% is gestegen, de plafonds van de beurstaks werden verdubbeld en het toepassingsgebied van de beurstaks werd uitgebreid naar buitenlandse verrichtingen, wordt de fiscale druk op effectenrekeningen met het recente zomerakkoord van de regering Michel nogmaals verhoogd. De beurstaks zal immers worden verhoogd van 0,27 naar 0,35% op de aan-en verkoop van aandelen en van 0,09 naar 0,12% op de aan- en verkoop van obligaties. Daarnaast zal zelfs in een geheel nieuwe taks worden voorzien: een taks op de effectenrekeningen die 0,15% per jaar bedraagt. De bedoeling is om deze nieuwe maatregelen te laten ingaan vanaf 1 januari Tak23-levensverzekeringen worden evenwel niet getroffen door deze nieuwe maatregelen en worden bijgevolg fiscaal aantrekkelijker als beleggingsproduct (zie hierover C.). Daarnaast is en blijft een tak23 uiteraard in eerste orde ook een geschikt planningsinstrument (zie hierover B.). B. Tak23 als planningsinstrument 2 De tak23 is reeds vele jaren een veelvuldig gebruikt planningsinstrument. Ofwel kan het kapitaal eerst worden geschonken, waarna de begiftigde een tak23 onderschrijft waarbij de schenker de aanvaardende begunstigde is. Op die manier kan de begiftigde het verzekeringscontract niet afkopen zonder toestemming van de schenker en behoudt de schenker nog enige controle op de tak23. Het is evenwel ook mogelijk om een bestaande tak23 te schenken. Enerzijds kan dit gebeuren door de registratie van de aanvaarding van de begunstigingsclausule (B.1). Anderzijds is de verzekeringsgift, al dan niet in combinatie met een burgerlijke maatschap, een veel gebruikte planningstechniek (B.2). 1. Registratie aanvaarding begunstigingsclausule Stel dat vader een tak23 heeft onderschreven met zijn eigen vermogen. De constellatie van het verzekeringscontract is als volgt: - Verzekeringnemer = vader - Verzekerd leven = moeder - Begunstigde = zoon 1 Huidige nota is gebaseerd op de wetgeving en informatie beschikbaar op heden. 2 We beperken ons hier tot de regelgeving zoals deze van toepassing is in het Vlaamse Gewest. W E info@deknudtnelis.be A Nijverheidskaai 3 bus 001, 8500 Kortrijk T +32 (0) F +32 (0) A De Rentfort 14, 2970 Schilde T +32 (0) F +32 (0)

4 In de mate niets wordt ondernomen door vader, zal de zoon op de verkrijging van de verzekeringsprestatie bij overlijden van moeder erfbelasting zijn verschuldigd 3, die al vlug oploopt tot 27% 4. In dat opzicht kan de registratie van de aanvaarding van de begunstigingsclausule er toe leiden dat slechts 3% schenkbelasting is verschuldigd op de verkrijging van de verzekeringsprestatie door de zoon. Hiervoor is het belangrijk dat vader niet het verzekerd leven is. Dit impliceert evenwel ook dat de zoon de verzekeringsprestatie verkrijgt bij overlijden van moeder, ongeacht of vader nog in leven is. De werkwijze is de volgende: - De zoon aanvaardt de begunstiging o De vader kan hierna bepaalde rechten van de verzekeringnemer niet meer uitoefenen zonder toestemming van de zoon, bv. de afkoop van de tak23 o De zoon kan pas bij overlijden van moeder beschikken over het onderliggende kapitaal o Aan deze schenking kunnen modaliteiten worden verbonden, zoals bijvoorbeeld een last tot afstand van een rente met een recht van afkoop ten belope van het bedrag van die rente waardoor vader bv. jaarlijks over 2% van de waarde van de schenking kan beschikken - De aanvaarding van de begunstiging wordt ter registratie aangeboden aan het algemeen vast recht van 50 EUR 5 - Bij het overlijden van vader vóór moeder wordt voorzien dat de rechten van de verzekeringnemer overgaan naar moeder o De zoon is geen erfbelasting verschuldigd bij overlijden van vader o De moeder is geen erfbelasting verschuldigd zolang zij het verzekeringscontract niet afkoopt 6 (hetgeen zij ook niet kan zonder toestemming van de zoon) - Bij het overlijden van de moeder verkrijgt de zoon de verzekeringsprestatie o Hij betaalt hierop geen erfbelasting 7, wel schenkbelasting aan een tarief van 3% op de waarde van de uitgekeerde verzekeringsprestatie Verzekeringsgift Een meer gebruikte planningstechniek is de verzekeringsgift. In tegenstelling tot bovenvermelde planningstechniek kan de verzekeringnemer bij deze planningstechniek ook het verzekerd hoofd zijn, hetgeen in veel gevallen meer aangewezen is. 3 Art VCF. 4 Van zodra de zoon meer dan ,00 EUR in de nalatenschap van vader verkrijgt (art VCF.) 5 Ingevolge art , 2 VCF aangezien de schenking onder de opschortende voorwaarde van overlijden van moeder gebeurt. 6 Ingevolge art , 1, lid 3, 1 VCF. 7 Ingevolge art , 2, lid 3, 1 VCF. Ook art , 3 VCF lijkt niet van toepassing aangezien de schenking niet gebeurt onder de opschortende voorwaarde of termijn van het overlijden van vader. Er dient evenwel voorbehoud te worden gemaakt voor de toepassing van de antimisbruikbepaling. In dat opzicht kan het aangewezen zijn om een Voorafgaande Beslissing te vragen. Er bestaat op federaal niveau reeds een Voorafgaande Beslissing die bevestigt dat er geen erfbelasting zal zijn verschuldigd ( d.d. 18 juni 2013). 8 Art , 2 VCF. W E info@deknudtnelis.be A Nijverheidskaai 3 bus 001, 8500 Kortrijk T +32 (0) F +32 (0) A De Rentfort 14, 2970 Schilde T +32 (0) F +32 (0)

5 Stel dat vader een tak23 heeft onderschreven met zijn eigen vermogen. De constellatie van het verzekeringscontract is als volgt: - Verzekeringnemer = vader - Verzekerd leven = vader - Begunstigde = zoon De werkwijze is de volgende: - De vader schenkt de rechten van het verzekeringscontract aan zijn zoon o De zoon wordt de nieuwe verzekeringnemer en heeft dus de controle over de tak23 o Aan de schenking kunnen tal van modaliteiten worden verbonden, bv. een last tot afstand van een rente (zie hiervoor) o In de mate de vader wenst dat de zoon niet zonder zijn toestemming over het onderliggende kapitaal kan beschikken, kan vader worden aangeduid als begunstigde (en de zoon dan als subsidiaire begunstigde) en deze begunstiging aanvaarden. Op die manier kan de nieuwe verzekeringnemer (zoon) immers geen afkoop meer doen zonder toestemming van de aanvaardende begunstigde (vader) (= passieve controle) o Op deze schenking wordt 3% schenkbelasting betaald - Bij overlijden van vader wordt de verzekeringsprestatie aan de zoon uitgekeerd o Er is enkel erfbelasting verschuldigd op de meerwaarde sinds de schenking, tenzij op deze meerwaarde vóór overlijden van vader ook reeds 3% schenkbelasting werd betaald 9. Indien vader een actievere controle over het verzekeringscontract wenst, kan gewerkt worden met een burgerlijke maatschap: - De vader brengt de rechten van de tak23 in een burgerlijke maatschap in 10 en schenkt de hiervoor verkregen delen (minus één) aan zijn zoon o Aan de schenking kunnen tal van modaliteiten worden verbonden zoals een last tot afstand van een rente o Op deze schenking wordt 3% schenkbelasting betaald o De burgerlijke maatschap wordt de nieuwe verzekeringnemer De deelgenoten van de burgerlijke maatschap (nl. de zoon voor het merendeel van de delen en de vader voor één deel) zijn de achterliggende verzekeringnemers, alsook de begunstigden van de tak23. De controle over het verzekeringscontract wordt door de statuten van de burgerlijke maatschap geregeld. Daarin kan worden voorzien dat de vader als zaakvoerder van de burgerlijke maatschap alle daden van beheer uitoefent over de tak23 alsook kan overgaan tot afkoop van de tak23 ten belope van het gedeelte dat is vereist om de last tot afstand 9 Ingevolge art , 2 VCF. 10 De burgerlijke maatschap mag evenwel nooit eenhoofdig zijn. De zoon kan de burgerlijke maatschap mee oprichten. W E info@deknudtnelis.be A Nijverheidskaai 3 bus 001, 8500 Kortrijk T +32 (0) F +32 (0) A De Rentfort 14, 2970 Schilde T +32 (0) F +32 (0)

6 van een rente te voldoen. De overige daden van beschikking over de tak23 worden door de vader en de zoon gezamenlijk uitgeoefend 11 - Bij overlijden van vader wordt de burgerlijke maatschap ontbonden en wordt de verzekeringsprestatie aan de zoon uitgekeerd o Er is enkel erfbelasting verschuldigd op de meerwaarde sinds de schenking, tenzij op deze meerwaarde vóór overlijden van vader ook reeds 3% schenkbelasting werd betaald 12. Met de verzekeringsgift kan de planning van de tak23 dus ook aan 3% schenkbelasting gebeuren, in plaats van de erfbelasting die al vlug oploopt tot 27%. Indien de tak23 in een burgerlijke maatschap wordt ingebracht, behoudt vader nog een bepaalde controle over de tak23. Tevens kan vader zich van een inkomstenbehoud verzekeren. C. Tak23 als beleggingsproduct Hoewel de Tak23 van oudsher in hoofdzaak dient te worden gezien als een ideaal planningsinstrument, dient te worden vastgesteld dat deze ook hoe langer hoe meer wordt gezien als een fiscaal zeer aantrekkelijk beleggingsproduct. Door het recente zomerakkoord wordt dit nog versterkt. Meerbepaald gelden hier thans de volgende regels. 1. Premietaks Bij het aangaan van een tak23 moet rekening worden gehouden met een eenmalige taks, de premietaks die is verschuldigd op elke premie die wordt gestort aan de verzekeringsmaatschappij. Deze taks bedraagt 2% op het bedrag van de premie indien het levensverzekeringscontract werd aangegaan door een natuurlijke persoon 13. Het is evenwel niet uitgesloten dat zal worden overwogen om deze premietaks te verhogen. Tak23-levensverzekeringen die op heden worden aangegaan, zien zich evenwel verzekerd van het tarief van 2% (en vermijden de overige belastingen, zoals hierna opgelijst). Van zodra een tak23 voor enige tijd wordt aangegaan, wordt deze premietaks volledig uitgevlakt door de hieronder opgesomde fiscale voordelen. 11 Vlabel heeft in een individueel geval geoordeeld dat er erfbelasting is verschuldigd in de mate de schenking gebeurt met een te verregaande controle voor de schenker en dit op grond van art , 3 VCF in combinatie met de antimisbruikbepaling (cf. VB Vlabel nr d.d. 14 november 2016). Door de bevoegdheden van de zaakvoerder te beperken tot daden van beheer komt het ons voor dat er ook in de visie van Vlabel geen erfbelasting zal zijn verschuldigd (cf. VB Vlabel nr d.d. 21 juni 2017). 12 Ingevolge art , 2 VCF. 13 Art. 173, art. 175/1 en 175/3 en art. 176/1 WDRT. W E info@deknudtnelis.be A Nijverheidskaai 3 bus 001, 8500 Kortrijk T +32 (0) F +32 (0) A De Rentfort 14, 2970 Schilde T +32 (0) F +32 (0)

7 2. Inkomstenbelastingen Een tak23 is vrijgesteld van inkomstenbelasting (indien deze geen gewaarborgd rendement biedt) 14. De belasting op roerende inkomsten, waarvan het tarief ondertussen 30% bedraagt, is dus niet verschuldigd bij een tak Beurstaks Daarnaast zijn de verrichtingen binnen een verzekeringscontract niet onderworpen aan de beurstaks 16. Een tak23 wordt bijgevolg niet getroffen door de beurstaks, die met het recente zomerakkoord opnieuw werd verhoogd. 4. Taks op effectenrekeningen Verder is een tak23 niet onderworpen aan de taks op effectenrekeningen die ingevolge het zomerakkoord van 2017 zal worden ingevoerd. Enkel op de beleggingen van een natuurlijk persoon op zijn Belgische én buitenlandse effectenrekeningen zal een jaarlijkse heffing van 0,15% zijn verschuldigd (voor zover de effectenrekeningen minstens ,00 EUR bedragen). Op de beleggingen via een tak23, zal geen jaarlijkse heffing van 0,15% zijn verschuldigd Recuperatie buitenlandse roerende voorheffing op dividenden Het beheer van de tak23 gebeurt door de verzekeringsmaatschappij. Via de verzekeringsmaatschappijen kan eenvoudiger worden voorzien in de recuperatie van de buitenlandse roerende voorheffing op dividenden om op die manier de dubbele belasting op dividenden te vermijden (voor landen met een dubbelbelastingverdrag). D. Besluit Een tak23 is en blijft een aantrekkelijk planningsinstrument. Mits een degelijke planning kan een tak23 dan wel het onderliggende kapitaal aan 3% schenkbelasting worden geregeld naar de volgende generatie. Tevens kan in de nodige controle en het nodige inkomstenbehoud worden voorzien. Daarnaast is de tak23 de laatste jaren een fiscaal zeer aantrekkelijk beleggingsproduct geworden, hetgeen zich nog sterker heeft doorgezet met het recente zomerakkoord van de regering-michel. Er is enkel een eenmalige premietaks verschuldigd, die op heden slechts 2% bedraagt. Deze wordt evenwel op termijn weggevlakt door de andere fiscale voordelen die een tak23 biedt. 14 Art. 19, 1, 3 WIB Zie ook Voorafgaande Beslissingen met nrs en , beiden van 2 februari Deze zijn immers vrijgesteld overeenkomstig artikel 126/1, 2 WDRT. 17 Het komt ons voor dat het onderschrijven van een tak23 om fiscale redenen zoals het vermijden van de taks op effectenrekeningen niet kan gevat worden door de fiscale administratie op grond van de antimisbruikbepaling. De wet voorziet immers zelf dat een tak23 is vrijgesteld van inkomstenbelastingen, beurstaks en taks op effectenrekeningen. De wet voorziet wel in een premietaks van 2%. W E info@deknudtnelis.be A Nijverheidskaai 3 bus 001, 8500 Kortrijk T +32 (0) F +32 (0) A De Rentfort 14, 2970 Schilde T +32 (0) F +32 (0)

8 Bij dit alles zij wel opgemerkt dat het kader inzake beleggingen alsmaar complexer wordt en dit niet alleen in fiscaal-juridisch opzicht maar in alle opzichten. Het komt ons dan ook meer dan ooit als noodzakelijk voor om te opteren voor daadwerkelijk onafhankelijk advies bij het maken van alle afwegingen en dit bovendien door mensen met een doorgedreven specialisatie en ervaring inzake levensverzekeringen. Levensverzekeringen zijn immers beleggingsproducten met een eigen systematiek op alle fronten zodat ook de inschakeling van een exclusief hierop gerichte onafhankelijke en ervaren makelaar met een helikopterview aangewezen is. Sven Nelis Guillaume Deknudt W E info@deknudtnelis.be A Nijverheidskaai 3 bus 001, 8500 Kortrijk T +32 (0) F +32 (0) A De Rentfort 14, 2970 Schilde T +32 (0) F +32 (0)

9 De taks op de effectenrekening of de intrede van de vermogensbelasting Datum: 22 Augustus 2017 The leading life insurance broker with a unique trusted advisory role Het Zomerakkoord van de regering heeft een winter voor de beleggers gecreëerd. Iemand met een effectenrekening waarop voor meer dan euro aandelen en obligaties staan moet voortaan 0,15 % effectentaks gaan betalen. Samen met de andere belastingen op het spaargeld kan de fiscale druk op het beleggersinkomen oplopen tot 65 % De belasting op effectenrekeningen wordt geheven op cash, aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en gemeenschappelijke beleggingsfondsen. De banken zullen elke maand de waarde van de effectenrekening bepalen. De belasting wordt berekend op de gemiddelde waarde over 12 maanden en is van toepassing op de totaliteit van alle effectenrekeningen samen, ook de buitenlandse. In plaats van het bedrag te belasten dat boven op het limietbedrag van euro uitkomt, heeft men nu bepaald dat wie meer dan dat bedrag op zijn effectenrekening heeft, een taks van 0,15 % op het volledige bedrag moet betalen. De nieuwe maatregelen gaan in vanaf Houders van effectenrekeningen dienen zich af te vragen of de gecumuleerde fiscale druk hen eigenlijk niet teveel wordt. De totale fiscale druk op het beleggersinkomen stijgt al snel tot 55% en zelfs 65% afhankelijk van de beleggersstrategie en het land waarin de effectenrekening wordt aangehouden (gebalanceerd in België 55%, dynamisch in Zwitserland 65%). Dit nieuws slaat in als de bliksem uit een donderwolk aan de beleggershemel. Taksen hier, taksen daar, taksen overal Published in De rijkste Belgen August 2017

10 Wie had dat gedacht? Dit komt immers omdat de taks op de effectenrekening niet de enige belasting is die op uw beleggingen wordt geheven. De roerende voorheffing is gestegen van 15% naar 30% (een verdubbeling in 5 jaar tijd). De meerwaardetaks op obligatiefondsen (ook wel Reynderstaks genoemd) werd reeds tien jaar geleden ingevoerd. Ondertussen is het tarief verhoogd van 15 % naar 30 % en werd de belastingbasis verbreed naar alle fondsen met minstens 25 % obligaties in portefeuille! Met al die stijgende belastingen voor ogen rijst onmiddellijk de vraag hoeveel de taks op de effectenrekeningen, een onverbloemde vermogensbelasting, dan zal bedragen over 5 jaar? Ook de beurstaks stijgt De beurstaks op aandelen stijgt van 0.27% naar 0.35%; en die op obligaties van 0.09% naar 0.12%. Die taks is ook van toepassing op beleggingsfondsen met minder dan 25% obligaties. De jaarlijkse fiscale druk zal dus gemiddeld, minstens, stijgen naar 0,19 % op een portefeuille met een gebalanceerd beheer en naar 0,29 % op een portefeuille met een dynamische beheer. In dit verband werd ook hier het plafond van de beurstaks opgetrokken van euro naar euro per transactie. 40 Rue du Curé, 1368 Luxembourg De beurstaks is voor de particuliere belegger van toepassing op elke aan- en verkoop van aandelen en obligaties. Als men bovendien wil switchen van fonds (van defensief naar een offensief bv) is men onderworpen aan de beurstaks. Wie zo n switch via bancaire fondsen doet, ontsnapt niet aan de beurstaks. Fondsen, daarentegen, die aandelen kopen en verkopen betalen deze taks niet. Om de kost van beurstaks te besparen, moet men met andere woorden bereid zijn het beheer van de aandelen-portefeuille uit handen te geven. Fiscaal venijn Een belangrijke fiscale aderlating voor de belegger, die vaak uit het oog wordt verloren, is het feit dat er geen recuperatie is van de buitenlandse bronbelasting op dividendinkomsten van aandelen van buitenlandse ondernemingen (meestal ook +/- 30%). (Lees verder onder foto) Ondermaats rendement Naast de hoge fiscaliteit kampt de effectenrekening dikwijls met een laag bruto-rendement door verborgen kosten in interne collectieve beleggingsfondsen, door een gebrekkige selectie en opvolging van externe beleggingsfondsen en door een ingebakken belangenconflict in direct vermogensbeheer. Dat laag bruto-rendement wordt dan nog verder afgeroomd door hoge inkomstenbelastingen. Kleine vrijstelling voor dividenden op aandelen De regering voorziet in het Zomerakkoord een doekje voor het bloeden. Op de eerste schijf van 627 euro dividendinkomsten van aandelen op alle effectenrekeningen samen is geen 30 % roerende voorheffing verschuldigd; m.a.w. een voordeel van maximaal 188,10 euro Dit lijkt ons eerder een spreekwoordelijke pleister op een houten been. Bovendien moet dit voordeel teruggevorderd worden via de aangifte in de personenbelasting. Waar kan men nog heen? De klassieke ontsnappingsroutes werken nu al niet in de praktijk. Openen van meerdere effectenrekeningen of uitwijken naar het buitenland heeft geen zin. Het is dus aan te raden om de vrijstellingen te gebruiken die expliciet zijn voorzien in het zomerakkoord: zoals daar zijn overstappen in niet-beursgenoteerde aandelen, pensioensparen en levensverzekeringen. Vrijstelling voor levensverzekeringen Levensverzekeringen en pensioenspaarfondsen zijn expliciet vrijgesteld van de taks op de effectenrekening. Ook niet-beursgenoteerde aandelen zijn vrijgesteld want het bepalen van een objectieve marktwaarde is zeer moeilijk. Wie belegt in een verzekeringen betaalt 2 % premiebelasting op elke storting en daarna betaalt men geen belastingen meer. Als men bovendien wil switchen tussen een defensief fonds naar een offensief fonds, vermijdt men met een verzekeringsvehikel de beurstaks. Dynamische fondsenbeleggers die regelmatig van het ene naar het andere fonds overstappen, opteren dan ook best voor een vermogensverzekering Door gebrek aan transparantie en belangenconflict is het niet eenvoudig om zonder juiste begeleiding de juiste vermogensverzekering af te sluiten Alleen de vermogensverzekering van het type Tak 23 biedt, op papier, een manier om te komen tot een hoger netto rendement. Op papier want door gebrek aan transparantie en belangenconflict is het niet eenvoudig om zonder juiste begeleiding de juiste vermogensverzekering af te sluiten. In ruil voor een éénmalige premietaks van 2% (en verschillende verzekeraars zijn bereid om die zonder kosten voor te schieten en te recupereren over 5 jaar) kan men in 2017 via de juiste vermogensverzekering met een flexibele successieplanning volledig vrijgesteld worden van inkomstenbelastingen, beurstaksen, Kaaimantaks en de nieuwe vermogensbelasting. Zodoende vermindert het totale kostenplaatje onmiddellijk en verdubbelt het netto-rendement na de recuperatieperiode. Noodzaak juiste begeleiding Voor een belegger is het moeilijk om door het bos nog de bomen te zien. Vermogensplanning is een belangrijke materie die onafhankelijk fiscaal-juridisch expertadvies en opvolging vereist. Vermogensverzekeringen zijn een complexe materie met een ganse waaier aan keuzemogelijkheden. Kiest men voor een Belgische of een Luxemburgse verzekering? Direct beheer of externe fondsen? Welke beheerders? Welke fondsen? Aan welke prijs en voorwaarden? Aansluiting van het beleggingscomponent aan het vermogensplanningscomponent? Welke opvolging? De belegger is het best gediend door een onafhankelijke bemiddelaar die zich uitsluitend toelegt op vermogensverzekeringen en die dus geen andere verzekeringen, financieringen of vastgoedbeleggingen aanbiedt om belangenconflicten te vermijden. Idealiter is deze onafhankelijke bemiddelaar ook goed geïntroduceerd bij de onafhankelijke specialisten om de klant te begeleiden bij zijn vermogensplanning en weegt hij voldoende zwaar om bij de verzekeraar de beste voorwaarden te onderhandelen Waarom nog in 2017? Het belangrijkste argument pro levensverzekeringen na het Zomerakkoord is dat deze niet onderhevig zijn aan de taks op effectenrekeningen. Als u geld stort in een beleggingsverzekering, komt dat niet op een effectenrekening terecht. Beleggen in Tak23 producten is niet alleen veel aantrekkelijker, het is simpelweg ook eenvoudiger. Wie voor het einde van dit jaar nog instapt in een vermogensverzekering geniet onmiddellijke vrijstelling van roerende voorheffing (30%) en ondervindt geen impact van de beurstaks (0.19% tot 0.29%). Door het toenemend verschil tussen de fiscale belasting van effectenrekeningen en levensverzekeringen zal de druk toenemen om de premietaks op nieuwe contracten vanaf 2018 te verhogen. Waarom uitstellen en dure risico s nemen? Werner Niemegeers Fiscaal Advocaat Gatsby & White S.A. 40 Rue du Curé, 1368 Luxembourg

11 Cijfervoorbeeld van een effectenrekening aangehouden in België en Luxemburg De bedoeling van de onderstaande cijferoefening is niet om aan te bewijzen waarom de Belgische vermogende particulier plots zijn effectenrekening zou moeten onderbrengen in een vermogensverzekering van het type Tak 23. Als de vermogensverzekering al een oplossing zou zijn voor de Belgische vermogende particulier op vlak van beleggersbescherming, eenvoudige administratie en flexibele successieplanning dan zal de cijferoefening aantonen dat men het voor de kosten niet hoeft te laten. Het nettorendement op de effectenrekening aangehouden binnen een vermogensverzekering verdubbelt immers na een korte instapperiode. Vergelijking : Directe investeringen vs Tak 23 Kapitaal ,00 Bruto rendement (in EUR) Cash 6,50% Interest cash 0,00% 0,00 Obligaties 40,00% Interest obligaties 2,10% 8.400,00 Aandelen 53,50% Dividenden 3,10% ,00 - niet-belgisch 90,00% - Belgisch 10,00% Totaal ,00 Aantal beurstaks transacties onderhevig aan beurstaks : 24 Gemiddelde beurstaks op de portefeuille: 0.19% Grootte van het fonds: > EUR 200 mio Berekening is gebaseerd op een provider-model in EUR Direct Tak 23 jaar 1 Tak 23 jaar 2-5 Tak 23 jaar > 5 Effectenrekeningtaks (1) 0,15% 1.500,00 0,00 0,00 0,00 Buitenlandse RV op dividenden (2) 30,00% 4.477, , , ,95 Terugvordering RV aan de bron in LU (DTTs) 15,00% 0, , , ,98 Belgische RV op interesten 30,00% 2.520,00 0,00 0,00 0,00 Belgische RV op dividenden (3) 30,00% 3.632,12 0,00 0,00 0,00 Vrijstelling effectenrekeningtaks (4) ,10 0,00 0,00 0,00 Belgische beurstaks (5) 0,19% 1.900,00 0,00 0,00 0,00 Premietaks (6) 2,00% 0,00 0, ,00 0,00 Instaprecht Tak 23 0,45% 0, ,00 0,00 0,00 Jaarlijkse vergoeding Tak 23 0,45% 0, , , ,00 Totaal , , , ,98 Totaal 55,40% 44,98% 46,98% 26,97% (1) 0.15% van de gemiddelde inventariswaarde over de laatste 12 maanden (2) RV op niet-belgische dividenden (90% van EUR 16,585.00) (3) RV op dividenden minus de buitenlandse RV (EUR 16, EUR 4,477.95) (4) Vrijstelling op de eerste schijf van EUR p.j. (5) Obligaties: 0.12%, Aandelen 0.35%, Fondsen 1.32% - Gemiddeld 0.19% van de netto inventariswaarde (6) 2% premietaks gespreid over 5 jaar, achteraf betaald This presentation was produced by Gatsby & White S.A. The content of this presentation is intended solely as legal, fiscal, or investment advice and should therefore be used only in conjunction with appropriate professional recommendations obtained from a properly qualified and expert source. No representation or guarantees, either expressed or implied, are provided with respect to the accuracy, completeness, or reliability of the information obtained herein, except for information pertaining to Gatsby & White S.A., its subsidiaries and affiliates. All information in this presentation is based on Gatsby & White s understanding of the law of Luxembourg and of any other competent and relevant jurisdiction validly in force at the time of its showing. Any changes in these laws or revenue practices shall not impose any liability on Gatsby & White S.A. Gatsby & White S.A. is registered at 40 Rue du Curé L-1368 Luxembourg. As a Luxembourg insurance broker company, Gatsby & White S.A. is regulated by the commissariat aux Assurances, the Luxembourg insurance regulator. Copyright 2017 Gatsby & White S.A. This presentation may not be reproduced, either in whole or in part, by anyone unless with prior written consent of Gatsby & White S.A.

12 Example of a security account held in Switzerland. The purpose of this exercise is not to demonstrate why the Belgian private client should suddenly use the life insurance of type Branch 23 to host his security account. If and when the life insurance would already be the appropriate solution for the Belgian private client in respect of investor protection, simple administration and flexible succession planning, this exercise shows that the cost involved should not be the deal breaker. At the contrary, the net return of the portfolio underlying the life policy more than doubles after the initial period. Comparison of a portfolio: Directly held vs Lux Br 23 Capital ,00 Gross Investment Income (in EUR) Cash 6,50% Interest on cash 0,00% 0,00 Bonds 40,00% Interest on bonds 2,10% 8.400,00 Equity 53,50% Dividend yield 3,10% ,00 - non-belgian 90,00% - Belgian 10,00% Total ,00 Number of TOB transactions/year: 24 Average TOB on portfolio level: 0.19% Asset manager based in Zürich Size of fund: > CHF 200 mio Calculation is based on a model of a provider in EUR Direct Br 23 year 1 Br 23 year 2-5 Br 23 year > 5 Swiss Stamp duty (1) 0,15% 1.500,00 0,00 0,00 0,00 Belgian security account tax (2) 0,15% 1.500,00 0,00 0,00 0,00 Foreign WHT on dividends (3) 30,00% 4.477, , , ,95 Claw back of source WHT in Lux (DTTs) 15,00% 0, , , ,98 Belgian WHT on interests 30,00% 2.520,00 0,00 0,00 0,00 Belgian WHT on dividends (4) 30,00% 3.632,12 0,00 0,00 0,00 Belgian tax exemption on dividends (5) ,10 0,00 0,00 0,00 Belgian TOB (6) 0,19% 1.900,00 0,00 0,00 0,00 Premium Tax (7) 2,00% 0,00 0, ,00 0,00 Initial set-up fee 0,45% 0, ,00 0,00 0,00 Annual insurance management fee 0,45% 0, , , ,00 Total , , , ,98 Total in % of the Gross Investment Income 61,40% 44,98% 46,98% 26,97% (1) 0.15% CH / 0.30% non-ch/complex; average of 0.15% on the NAV (2) 0.15% on the NAV (3) WHT on non-belgian dividends (90% of EUR 16,585.00) (4) WHT on dividends minus foreign WHT (EUR 16, EUR 4,477.95) (5) Tax exemption capped on EUR p.a. (6) Bonds: 0.12%, Equity 0.35%, Funds 1.32% - Average 0.19% on the NAV (7) 2% premium tax spread over 5 years, paid in arrears This presentation was produced by Gatsby & White S.A. The content of this presentation is intended solely as legal, fiscal, or investment advice and should therefore be used only in conjunction with appropriate professional recommendations obtained from a properly qualified and expert source. No representation or guarantees, either expressed or implied, are provided with respect to the accuracy, completeness, or reliability of the information obtained herein, except for information pertaining to Gatsby & White S.A., its subsidiaries and affiliates. All information in this presentation is based on Gatsby & White s understanding of the law of Luxembourg and of any other competent and relevant jurisdiction validly in force at the time of its showing. Any changes in these laws or revenue practices shall not impose any liability on Gatsby & White S.A. Gatsby & White S.A. is registered at 40 Rue du Curé L-1368 Luxembourg. As a Luxembourg insurance broker company, Gatsby & White S.A. is regulated by the commissariat aux Assurances, the Luxembourg insurance regulator. Copyright 2017 Gatsby & White S.A. This presentation may not be reproduced, either in whole or in part, by anyone unless with prior written consent of Gatsby & White S.A.

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23 Hoeveel dividend kunt u weldra belastingvrij ontvangen?

24

25 Luxemburgse vermogensverzekering : pantser voor uw spaargeld Date: Datum Maart Maart Guiding private clients in achieving their wealth planning objectives De financiële markten zijn op een paar weken tijd hun winst van de voorbije jaren kwijtgespeeld. De banken zien hun business model smelten als sneeuw voor de zon. Het risico op een nieuwe bankencrisis blijft immanent aanwezig. De donkere wolken van een nieuwe financiële crisis hangen aan de horizon. Beleggen in een Luxemburgse vermogensverzekering kan uw vermogen veilig stellen! Dossier Luxemburgse Vermogensverzekering : Deel I : Veiligheid De financiële instellingen hebben hun rekening gemaakt en die ziet er niet rooskleurig uit. Een gedeelte van het spaargeld wordt door hen herplaatst bij de ECB tegen een negatieve rente. Daar komen de bankentaksen bovenop. Dit drijft het kostenplaatje voor de banken omhoog. Met de neerwaartse rentespiraal is het voor de banken moeilijk om hun marge tussen deposito s en kredieten te behouden. De voorbije weken zijn daarom in de Belgische bankwereld al stemmen opgegaan om de bodemrente op de spaarrente te doorbreken. Banken kunnen in het huidige negatieve renteklimaat geen positieve rentes blijven uitbetalen want zij moeten rendabel zijn. Hoewel Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) al liet weten dat hij aan de wettelijke minimumrente niet zal raken lijkt de situatie onhoudbaar geworden. Het komt erop neer dat de banken eigenlijk hun business model zien verdampen! Het risico dat sommige banken, zoals in 2008, zullen omvallen, en dat met hen het spaargeld verdwijnt, wordt met de dag groter. Weinig vermogende mensen genieten ten volle van hun situatie; velen zijn dikwijls meer de slaaf en het slachtoffer van hun fortuin Niet te verwonderen dat een mens in deze turbulente economische tijden meer financiële zekerheid verkiest en zoekt om het appeltje voor de dorst veilig te stellen, wat er ook moge gebeuren. published in De rijkste Belgen March 2016

26 Veiligheid troef bij de Luxemburgse vermogensverzekering Wie op zoek gaat naar financiële zekerheid komt bijna automatisch bij de Luxemburgse vermogensverzekering terecht. Veiligheid is er één van de grote troeven. Beseffen dat de zuur verdiende spaarcenten eindelijk veilig zijn brengt ook een behaaglijke gemoedsrust met zich mee. Een Luxemburgse vermogensverzekering biedt namelijk bescherming op verschillende vlakken. 40 Rue du Curé, 1368 Luxembourg Bescherming tegen faling en fraude Fraude Eerst en vooral biedt een Luxemburgse vermogensverzekering bescherming tegen faling en fraude. De zng. Veiligheidsdriehoek, het door de Luxemburgse Staat ondersteunde beleggersbeschermings-regime, is het sterkste van Europa. Dat kan omdat de effecten van het onderliggende beleggingsfonds waaraan de levensverzekering gekoppeld is, bij wet, door de verzekeringsmaatschappij buiten balans moeten aangehouden worden bij een goedgekeurde depotbank om ze te vrijwaren bij een eventuele faling. De techniek van het buiten balans boeken biedt bescherming tegen een eventuele faling van de depotbank. De bescherming tegen een faling van de verzekeraar ligt in het feit dat de tegoeden van de klanten gescheiden zijn van de corporate assets van de maatschappij. De klanten hebben op hun tegoeden een absoluut voorrangsrecht mocht zo n maatschappij in een uitzonderlijk geval toch in faling gaan. Daarbij is deze vorm van bescherming is niet gelimiteerd tot EUR zoals dat bijvoorbeeld wel is voor bankrekeningen of spaarboekjes in België. De veiligheidsdriehoek in werking Dat beschermingsmechanisme van de zgn. Veiligheidsdriehoek oogt niet alleen mooi op papier het werkt ook in de praktijk. Tijdens de financiële crisis van 2008 zijn ook enkele banken uit Ijsland in de problemen gekomen. De Glittnirbank en Kaupthing bank gingen over kop en werden genationaliseerd of overgenomen. De klanten van de genationaliseerde banken hebben jaren moeten wachten om maar een gedeelte van hun vermogen terug te zien. De fondsen in de polissen bij de Luxemburgse vestigingen van die banken die optraden als depotbank van de vermogensverzekeringen werden niet in de financiële put meegesleurd. Het resultaat was dat de verzekeringnemers binnen enkele maanden hun geld hebben teruggekregen en het verder konden investeren Bescherming tegen inbeslagname BeslagEen Luxemburgse vermogensverzekering biedt niet alleen bescherming tegen de schuldeisers van de bank en/of de verzekeringsmaatschappij, maar de polis biedt ook bescherming tegen eventuele inbeslagname door de schuldeisers van de verzekeringsnemer zelf. Alleen de verzekeringsnemer heeft het recht om afkopen te doen; familieleden of schuldeisers hebben dat recht niet en kunnen hem daartoe ook niet verplichten. Zijn schuldeisers kunnen misschien een bewarend beslag op de levensverzekering aanvragen maar dit zal in de praktijk niet leiden tot een uitvoerend beslag als de premies werden betaald vóór de verdachte periode die de faling vooraf ging. Levensverzekeringen bieden tevens een maximale bescherming tegen inbeslagname op basis van beroeps of persoonlijke aansprakelijkheid. Dit geldt zelfs voor private equity van familiebedrijven aangehouden in het beleggingsfonds waaraan de Luxemburgse vermogensverzekering is gekoppeld. Financiële privacy Identification ProtectionEen Luxemburgse vermogensverzekering biedt ook een ver doorgedreven privacy voor wie zijn persoonlijke levenssfeer wil beschermen. In een omgeving van groeiende economische onzekerheid, sociale spanningen en platte afgunst (zeg maar jaloezie) hebben vermogende particulieren het recht om hun vermogen te organiseren binnen een afdwingbaar wettelijk kader van confidentialiteit om hun privacy af te schermen van nieuwsgierige familieleden, zakenrelaties en anderen. Het feit dat al de medewerkers van banken en verzekeringen in Luxemburg gebonden zijn door een strafrechtelijk gesanctioneerd beroepsgeheim vormt een veilig en doeltreffend scherm tegen al te opdringerige blikken. Verzekering van het ingelegd kapitaal Via een Luxemburgse vermogensverzekering kan men ook de waarde van het ingelegde kapitaal beschermen tegen de volatiliteit van de waarde van het onderliggende beleggingsfonds waaraan de levensverzekering is gekoppeld is. Veiligheid is de absolute voorwaarde voor gemoedsrust De bescherming van het ingelegde kapitaal bereikt men via een aparte verzekering die er in kan voorzien dat, bij overlijden van het verzekerde leven, minstens het inlegkapitaal wordt uitbetaald, zelfs al staat de dagwaarde van de aandelen en obligaties van de beleggingsportefeuille op dat moment ver onder de oorspronkelijke inlegwaarde. Daarbij moet aangestipt worden daarvoor enkel een premie verschuldigd is als de polis onder de inlegwaarde daalt en dat de verzekerde inlegwaarde niet gegarandeerd worden bij tussentijdse uitstap, maar enkel bij einde contract of bij het overlijden van het verzekerd leven. Op die manier zijn de begunstigden optimaal beschermd tegen beursdalingen. Die aparte verzekering kan er ook in voorzien dat eventueel verschuldigde successierechten worden betaald zonder dat het ingelegd kapitaal daarvoor moet worden aangesproken. Bescherming tegen de negatieve interestvoeten Falling Interest RatesVermogensverzekeringen bieden ook bescherming tegen de negatieve interestvoeten van de ECB. Het is zo dat de Skatbank in Duitsland al enkele maanden aan haar cliënten met een deposito boven de EUR een negatieve interest aanrekent van 0,3 %.Terwijl het Sparkassenverband uit Beieren zijn spaarders gewoon de raad geeft om alle spaargeld cash af te halen en in een kluis te bewaren in plaats van het op een spaarrekening aan te houden. Het Sparkassenverband neemt dit initiatief als een vorm van verzet tegen de ECB die hen negatieve interesten aanrekent als ze overnight daar geld plaatsen. Er is met andere woorden een run op de banken in de maak waarbij niet alleen de vraag moet gesteld worden of en wanneer de kluizen nog wel toegankelijk zullen zijn als de bank failliet gaat. In plaats van het fysieke geld in een kluis te bewaren is het aangewezen om het via een vermogensverzekering in monetaire sicav s te stoppen. Men kan dagelijks in- & uittreden. De liquiditeit is dus zeer groot. Men kan kiezen om in diverse vreemde munten te stappen; zoals Zwitserse frank, Amerikaanse dollar of zelfs Noorse kroon. Eventueel zelfs opteren voor fysiek goud. Daar kan allemaal in belegd worden via een vermogensverzekering. Veiligheid is de absolute voorwaarde voor gemoedsrust. Weinig vermogende mensen genieten ten volle van hun situatie; velen zijn dikwijls meer de slaaf en het slachtoffer van hun fortuin. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Werner Niemegeers Fiscaal Advocaat Het artikel hoe de Luxemburgse vermogensverzekering kan bijdragen tot de beveiliging van uw vermogen is het eerste in een reeks van drie op maandbasis. In deel 2 wordt behandeld welke rendementen kunnen gehaald worden via een belegging in een Luxemburgse vermogensverzekering. Hoe een Luxemburgse vermogensverzekering kan aangewend worden voor een optimale vermogensplanning zal ten slotte aan bod komen in deel 3. Gatsby & White S.A. 40 Rue du Curé, 1368 Luxembourg

27 Stop een tijger in uw vermogen met een Luxemburgse vermogensverzekering Datum Date: 29 April 2016 Focusing on specialist wealth planning areas with high and immediate relevance De opbrengsten op het spaargeld moeten met een vergrootglas worden gezocht nu de banken teruggevallen zijn op de wettelijke minimumrente. Uw financiële reserves in een Luxemburgse vermogensverzekering stoppen kan het op een fiscaal vriendelijke manier - beduidend meer doen opbrengen. In ons tweede luik over de Luxemburgse vermogensverzekering komt de rendabiliteit, het verschil tussen baten en kosten, aan bod. Dossier Luxemburgse vermogensverzekering, deel II: Rendement Veel mensen verkijken zich op procentjes. De vruchtbare basis voor een verantwoord rendement van uw appeltje voor de dorst wordt bepaald door de keuze van de producten waarin belegd wordt en hun fiscaal regime. De belegger bevindt zich op een tweesprong : kiezen voor de standaard producten die hem voorgeschoteld worden door zijn huisbankier of voor een deskundig en onafhankelijk advies dat op zoek gaat naar de juiste combinatie uit dit gamma van beleggingsproducten. De Luxemburgse Vermogensverzekering biedt een maximale toegang tot internationale en institutionele beleggingsproducten die voor de Belgische belastingresident als particuliere belegger dikwijls ontoegankelijk zijn. Kiezen tussen standaardproducten of maatwerk De investeringsflexibiliteit in het kader van een Luxemburgse vermogensverzekering is immers zo groot dat de mogelijkheid bestaat dat de aanbieder de klant in een soort van huisfonds stopt waarin de eerste plaats de belangen van anderen mee gediend zijn in plaats van die van de klant zelf. Published in De rijkste Belgen april 2016

28 Als reactie op de financiële crisis van bestrijdt de EU dit ingebakken belangenconflict door middel van verschillende directieven. Recente directieven zoals MiFID en de Insurance Mediation Directive (IMD) worden geactualiseerd en uitgebreid met een reeks nieuwe zoals MiFID II, PRIIPS, KID en de Insurance Distribution Directive (IDD). De IDD is op verzekeringsvlak de tegenhanger van wat de MiFID II op bancair gebied is; met name het beschermen van de klant door middel van meer transparantie in de financiële sector (onder andere op het vlak van kosten allerhande) en het vermijden van belangenconflicten in hoofde van de aanbieder van de financiële producten. Voor de bemiddeling van zijn levensverzekering kan de klant zich rechtstreeks wenden tot een agent van een verzekeringsonderneming. Maar hier stellen zich vragen naar het deskundig en onafhankelijk advies. De klant kan zich laten leiden door een makelaar die contractueel gebonden is aan een bepaalde bankengroep. Hoe kan die makelaar een belangenconflict vermijden als de klant een probleem heeft met de verzekeraar of de bankier? De klant kan zich ook laten leiden door een onafhankelijke makelaar. Dan treedt er geen belangenconflict op maar hoe zit het met diens deskundigheid. Die keuze is feitelijk doorslaggevend voor het behalen van het bruto-rendement dat later zal gehaald worden. Bruto- en nettorendement De rendabiliteit van een Luxemburgse vermogensverzekering kan uitgesplitst worden in een bruto- en een netto rendement. Met bruto rendement wordt bedoeld : maximale toegang tot internationale beleggingsinstrumenten, of bepaald onroerend goed. Er kan zelfs belegd worden in private equity of kunst. Ook de vlotte aanpasbaarheid aan de persoonlijke investeringsstrategie kan tot het bruto rendement worden gerekend. 40 Rue du Curé, 1368 Luxembourg Er zijn gevallen gekend waarbij financiële instellingen er weken of zelfs maanden over doen om van strategie te wijzigen. Op zo n periode is de opportuniteit weg en daarmee ook het potentieel rendement. Een veel gehoorde klacht is immers dat men de belegger laat zitten in de fondsen waar hij bij aanvang ingestapt is. Maar marktomstandigheden kunnen wijzigen en wie vandaag in goede fondsen stapt met een aantrek- Het is uiterst belangrijk dat er ingespeeld wordt op de steeds wijzigende omstandigheden van de markt. Dit kan enkel gebeuren via een onafhankelijke adviseur die denkt en werkt in het belang van de klant en die opbokst tegen het geweld van de institutionele beleggingsinstellingen. Het is uiterst belangrijk dat er ingespeeld wordt op de steeds wijzigende omstandigheden van de markt. Dit kan enkel gebeuren via een onafhankelijke adviseur die denkt en werkt in het belang van de klant. Onder netto rendement wordt dan weer verstaan : het netto rendement dat men behaalt na de fiscale druk op de beleggingen; de belastingen op de overdrachtstechnieken met oog op een schenking aan de kinderen of via generation skipping, met een schenking aan de kleinkinderen, teneinde de erfbelasting te beperken. Eénmalige premietaks Wie opteert voor een Luxemburgse vermogensverzekering moet een premietaks van 2 % betalen. Wie bereid is om over deze drempel te stappen is daarna levenslang vrijgesteld van de jaarlijkse roerende voorheffing (RV) van 27%. Hoe hoger de roerende voorheffing (RV), hoe langer de beleggingshorizon en hoe hoger het bruto rendement op de onderliggende beleggingen, hoe significanter dit financieel voordeel wordt. De levensverzekeringen van het type Tak 23, en dus ook de Luxemburgse vermogensverzekering, zijn vandaag de énige vermogensstructuren die enkel belast worden op het moment van de instap en niet tijdens het contract of bij de uitstap, zelfs niet gedurende de eerste 8 jaar. Bijkomende fiscale voordelen In een levensverzekering van het type Tak 23, en dus ook de Luxemburgse Vermogensverzekering, zijn geen beurstaksen verschuldigd op aan- en verkopen van aandelen en obligaties, respectievelijk 0.27% en 0.09%, en BTW al evenmin. Onderliggende beleggingen in het beleggingsfonds waaraan de Luxemburgse Vermogensverzekering is gekoppeld zijn niet onderhevig aan de Belgische speculatietaks van 33% noch aan de Kaaimantaks in België. Heffingen die het al zo mager rendement van uw vermogen in België nog meer afromen. Hoog tijd dus om één en ander kritisch onder ogen te nemen. De ervaring leert dat de éénmalige premietaks, de oprichtingsvergoeding en de jaarlijkse beheersvergoeding van de Luxemburgse Vermogensverzekering fiscaal worden terugverdiend binnen een periode van 3 tot 5 jaar. Een gedeelte van de buitenlandse bronbelasting op de inkomsten uit de onderliggende beleggingen wordt door de verzekeraar gerecupereerd op basis van belastingverdragen ter vermijding van een dubbele belastingheffing. De ervaring leert dat de éénmalige premietaks, de oprichtingsvergoeding en de jaarlijkse beheersvergoeding van de Luxemburgse Vermogensverzekering fiscaal worden terugverdiend binnen een periode van 3 tot 5 jaar; met andere woorden deze vermogensstructuur betaalt zichzelf terug en dit zonder rekening te houden met de besparing op de erfbelasting. Technisch rendement van 4 % Een gemiddeld rendement 4 % over een langere periode van 10 of 20 jaar behoort in het kader van een investeringsstrategie zeker tot de mogelijkheden wanneer belegd wordt in financiële producten op maat gekoppeld aan een goede opvolging van de evoluties op de financiële markten. Een rendement van 4 % komt ook niet zomaar uit de lucht vallen; dat rendement komt ook terug bij de berekening van lijfrente en zelfs als basis voor de vermogensrendementsheffing in Nederland. Heel concreet betekent dit dat wie in een Luxemburgse vermogensverzekering stopt (met gekapitaliseerde interesten van om en bij de 4 %, zonder RV) na 5 jaar bezit, na 10 jaar en na 20 jaar is het kapitaal al opgelopen tot Met inning van de RV (van 27%) bedraagt het netto rendement nog 2,92 % en verlaagt de opbrengst na 5 jaar naar ; na 10 jaar naar en na 20 jaar naar Of hoe de inhouding van de RV toch wel een wereld van verschil maakt op termijn. Helemaal buiten de prijzen valt een spaarboekje. Diezelfde op een spaarboekje brengt momenteel 0,11 % per jaar op; zelfs met gekapitaliseerde interesten is dit na 20 jaar amper Moet er nog zand zijn? Besluit Een Luxemburgse vermogensverzekering kan het rendement van uw spaargeld naar een hoger niveau tillen. Sinds de invoering van de Kaaimantaks moet op gelden in alle buitenlandse structuren jaarlijks RV betaald worden; behalve als het gaat om een levensverzekering. De vermogensverzekering is niet onderworpen aan de jaarlijkse RV omdat bij instap een taks van 2 % wordt geheven. Dit fiscaal vriendelijker klimaat zal altijd een beter rendement opleveren dan eender welk bancair alternatief en dat zien we internationaal bevestigd. Werner Niemegeers Fiscaal Advocaat Het artikel over het rendement van de Luxemburgse vermogensverzekering is het tweede in een reeks van drie op maandbasis. In deel 1 werd behandeld hoe uw belegging kan beveiligd worden in een Luxemburgse vermogensverzekering. Hoe een Luxemburgse vermogensverzekering kan aangewend worden voor een optimale vermogensplanning zal ten slotte aan bod komen in deel 3. Gatsby & White S.A. 40 Rue du Curé, 1368 Luxembourg

29 De Luxemburgse vermogensverzekering : het kompas voor uw vermogensplanning Datum Date: May Mei 2016 The leading life insurance broker with a unique trusted advisory role Een Luxemburgse vermogensverzekering is een uitstekend vehikel om aan vermogensplanning te doen. Men kan een schenking organiseren en toch de controle behouden, de tegoeden binnen de eigen familie verankeren of uitkeringen doen aan goede doelen. Na de veiligheid en het rendement is het aspect planning het derde luik in onze reeks over de Luxemburgse vermogensverzekering. Met zo n kompas blijft het familiaal vermogen op het rechte pad. Dossier Luxemburgse vermogensverzekering, deel III: Planning Een Luxemburgse vermogensverzekering (vergelijkbaar met een levensverzekering van het type Tak 23 in België) biedt een grote flexibiliteit met betrekking tot de vrijheid van overdracht van het familiaal vermogen De discretie die ermee gepaard gaat kan familieruzie helpen vermijden. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de voorgenomen planning aan te passen aan de steeds wijzigende omstandigheden van het dagelijks leven zodat de eigen belangen gevrijwaard blijven. Via een Luxemburgse vermogensverzekering kunnen zelfs de belangen van de overlevende partner, van minderjarige begunstigden of handelingsonbekwamen beschermd worden of kan het familiaal vermogen beveiligd worden tegen de eventuele spilzucht van sommige andere begunstigden. Veel niet fiscale redenen dus om in een Luxemburgse vermogensverzekering te stappen. Vrijheid in de begunstiging De verzekeringsnemer van een Luxemburgse vermogensverzekering heeft principieel de vrijheid om in alle discretie te bepalen wie wat wanneer krijgt bij het overlijden van het laatste van de verzekerde levens. De begunstigden worden daar in principe niet over ingelicht. Zelfs reservataire erfgenamen kunnen van de Luxemburgse verzekeringsmaatschappij geen inlichtingen bekomen over verzekeringscontracten van de overledene. Die informatie zouden ze wel kunnen krijgen als het gaat over banktegoeden in België van de overledene. Deze vrijheid om te beschikken wordt enigszins beperkt als er reservataire erfgenamen zijn. Erfgenamen met een voorbehouden erfdeel zouden inkorting kunnen vragen indien zij voor de rechtbank kunnen bewijzen dat door de uitkering van de vermogensverzekering aan de begunstigden hun reservatair deel werd aangetast. Published in De rijkste Belgen May 2016

30 Wijziging van de begunstigde De mening van de verzekeringsnemer over bepaalde begunstigden kan behoorlijk veranderen in de tijd. De genegenheid die men koesterde kan omslaan in ruzie. Vandaar de dat verzekeringsnemer de begunstiging kan wijzigen; zowel op het vlak van de aangeduide personen, de bedragen als de timing van uitbetaling. Dit gebeurt door middel van een eenvoudig aangetekend schrijven gericht aan de levensverzekeraar. De begunstigden moeten hiervoor niet geraadpleegd worden en zij worden hiervan ook niet ingelicht. Tenzij, in het geval de begunstigden formeel de begunstiging zouden hebben aanvaard, dan is hun instemming wel vereist om deze wijzigingen door te voeren. Bescherming van de overlevende partner Men kan de langstlevende partner ook beschermen tegen de aanspraken van de kinderen van de overleden partner op de tegoeden in de lopende vermogensverzekering. Samenwonenden, ongehuwde partners en partners gehuwd onder het stelsel van scheiding van goederen kunnen samen een levensverzekering afsluiten met een tontine-beding. Bij overlijden van één partner wordt de langstlevende partner beschouwd als de enige en volle eigenaar van het verzekeringscontract en dit vanaf het begin ervan. Aan bestaande levensverzekeringen zouden die partners nog een beding van aanwas kunnen toevoegen om dat resultaat te bereiken. 40 Rue du Curé, 1368 Luxembourg Bescherming van minderjarigen en zorgenkinderen Via een vermogensverzekering kan men een gedetailleerd uitbetalingsplan voorzien dat gespreid wordt in de tijd ten voordele van kinderen, of zelfs kleinkinderen, minderjarig op het moment van het overlijden van de grootouderverzekeringsnemer. Op dezelfde manier kan men voorzien in de behoeften van zogenaamde zorgenkinderen, dat zijn meerderjarige handelingsonbekwamen. Dit kan de vorm aannemen van een schooltoelage, een studiebeurs, een jaartoelage, een bekwaamheidsof een verzorgingsfonds. Een protector kan aangesteld door de verzekeringsnemer om te waken over de correcte uitvoering van die post-mortem modaliteiten. Bescherming tegen verspilzuchtige begunstigden Voor sommige begunstigden zou een directe erfenis een vergiftigd geschenk kunnen zijn. Voor hen kan een Luxemburgse vermogensverzekering in combinatie met andere vermogensstructuren voorzien in een gespreide overdracht in de tijd om hen in hun bestedingen te beschermen tegen zichzelf of tegen hun omgeving. Zo zou de begunstigde eerst een jaarlijkse toelage kunnen krijgen van bijvoorbeeld euro tot de leeftijd van bijvoorbeeld 30 jaar, of 35 jaar, en daarna zou het saldo van zijn kindsdeel kunnen overgemaakt worden in 3 schijven verdeeld over de volgende 15 jaar. Schenken en controle Schenkingen in combinatie met een Luxemburgse vermogensverzekering laten toe van een zekere mate van controle te behouden. Een voorbehoud van vruchtgebruik verzekert de schenker van een uitkering van de genoten interesten en dividenden op het kapitaal; of van een soort lijfrente van 4%. Met de huidige lage interestvoeten moet men evenwel voorzichtig zijn bij het vastleggen van de voorbehouden lijfrente. Het kan ook niet de bedoeling zijn dat de begunstigden zouden moeten interen op het kapitaal om de schenker van een uitkering te voorzien. In elk geval laat de techniek van de schenking gekoppeld aan een instap in een Luxemburgse vermogensverzekering toe om het familiaal vermogen op een fiscaal vriendelijke manier over te dragen op de volgende generatie. De fiscale druk van de erfbelasting op een legale manier vermijden maakt een essentieel kenmerk uit van een degelijke vermogensplanning. Omkeerbaarheid indien nodig Een beding van erfrechtelijke terugkeer kan erin voorzien dat bij het vooroverlijden van het begunstigde kind de schenking automatisch terugkeert naar de schenker. Een uitsluitingsclausule en een verbod tot inbreng in het gemeenschappelijk vermogen van het begunstigde kind kunnen er voor zorgen dat de schenking aan de goede kant van de familie blijft bij het overlijden van het kind of in geval van diens echtscheiding. Daarnaast kan de verzekeringsnemer desgevallend geheel of gedeeltelijke afkopen doen om te voorzien in zijn eigen financiële noden. Dit kan gebeuren zonder dat hij daarvoor enige motivatie zou moeten geven (behalve in het geval dat er aanvaarde begunstigden zijn). Planning is goed, vertrouwen is beter, maar controle is best. Familiale verankering Zelfs het meest gedetailleerde testament garandeert geen behoorlijke verdeling van de familietegoeden over een langere termijn, want het houdt geen of weinig rekening met onvoorziene gebeurtenissen en het verankert de familiewaarden onvoldoende. Een Luxemburgse vermogensverzekering in combinatie met een Belgische burgerlijke maatschap, een Belgische private stichting, een Nederlandse Stichting Administratiekantoor of een Angelsaksische trust laat toe om het familie fortuin te verankeren. Van zodra de familieleden, zowel de eigen familie als de aangetrouwden, weten dat er voorzien is in een solide en gecontroleerde distributieplanning zullen ze minder geneigd zijn om die planning in vraag te stellen. Door de combinatie van de verschillende structuren worden én de burgerrechtelijke voordelen behouden én de rendabiliteit verbeterd; bijvoorbeeld met een STAK: 15% Luxemburgse dividend belasting in plaats van 27% RV in België, en zelfs 0% in geval van een participatie van meer dan 10%. Goed, Beter, Best Planning is goed, vertrouwen is beter, maar controle is best. Vermogensplanning is een levende materie dat onderhevig is aan de steeds wijzigende omstandigheden van het dagelijks leven. Elke vorm van vermogensplanning moet daarom regelmatig geëvalueerd worden door een onafhankelijk expert om na te gaan of die al dan niet moet bijgestuurd worden. Via een Luxemburgse vermogensverzekering kan men doorgaans de volledige controle behouden op vlak van afkopen en de wijziging van begunstiging zonder dat dit afbreuk doet aan de conformiteit of de effectiviteit van de vermogensplanning. Werner Niemegeers Fiscaal Advocaat Het artikel over hoe een Luxemburgse vermogensverzekering kan aangewend worden voor een optimale vermogensplanning is het derde artikel in onze reeks van drie op maandbasis. Het artikel hoe de Luxemburgse vermogensverzekering kan bijdragen tot de beveiliging van uw vermogen was het eerste. In deel twee werd behandeld welke rendementen kunnen gehaald worden via een belegging in een Luxemburgse vermogensverzekering. Gatsby & White S.A. 40 Rue du Curé, 1368 Luxembourg

31 Guiding Private Clients in achieving their wealth planning objectives according to the family office model Group of independent experts in mediating private placement life insurance Ongoing changes on juridical, fiscal, family and personal level Need for genuine expertise and independent guidance with follow up No audits, no advice, no asset management, no sale of investment products Do introduce suitable providers, do coordinate various professionals, do supervise the set-up of the strategy, do conduct periodic suitability reviews. Expanding its international reach and developing robust solutions

32 Core competences in specialist wealth planning areas of high relevance Check Up Existing Policies: Most existing life policies are no longer compliant and effective due to changes in the legal doctrine, jurisprudence or the interpretation by the tax administration. Summary Policy Health Check: Inventory and completion of the file Internal analysis on contractual, civil law, fiscal law and regulatory level Action plan and/or introduction to a reputable lawyer after 2 months Ongoing reviews to maintain compliant and effective. Brokering new wealth planning strategies: An effective wealth planning strategy is conceived based on the rigorous demands-and-needs test, after consensus has been reached on an effective configuration and set-up of the life policy we survey the different offerings in the market and we produce a shortlist of suitable providers. The client selects his preferred provider(s) and we negotiate the best terms and conditions for him. We supervise the implementation of the total strategy and assure compliance and effectivity through annual suitability reviews.

33 Brokering long term wealth planning strategies in the EEA and beyond

De taks op de effectenrekening of de intrede van de vermogensbelasting

De taks op de effectenrekening of de intrede van de vermogensbelasting De Rijkste Belgen Ranking van de Rijkste Belgen http://derijkstebelgen.be De taks op de effectenrekening of de intrede van de vermogensbelasting Date : 22 augustus 2017 Het Zomerakkoord van de regering

Nadere informatie

Stop een tijger in uw vermogen met een Luxemburgse vermogensverzekering

Stop een tijger in uw vermogen met een Luxemburgse vermogensverzekering De Rijkste Belgen Ranking van de Rijkste Belgen http://derijkstebelgen.be Stop een tijger in uw vermogen met een Luxemburgse vermogensverzekering Date : 24 april 2016 De opbrengsten op het spaargeld moeten

Nadere informatie

De Luxemburgse vermogensverzekering : het kompas voor uw vermogensplanning

De Luxemburgse vermogensverzekering : het kompas voor uw vermogensplanning De Rijkste Belgen Ranking van de Rijkste Belgen http://derijkstebelgen.be De Luxemburgse vermogensverzekering : het kompas voor uw vermogensplanning Date : 2 juni 2016 Een Luxemburgse vermogensverzekering

Nadere informatie

Is een Tak 21 nog een goede belegging? MoneyTalk

Is een Tak 21 nog een goede belegging? MoneyTalk Is een Tak 21 nog een goede belegging? MoneyTalk De Tak 21-beleggingsverzekeringen hebben in 2011 sterk geleden onder de eurocrisis en de terugval van de aandelenmarkten. Vooral de lage winstdeelnemingen

Nadere informatie

3,21 % gemiddeld over de laatste 8 jaar1. Top Rendement Invest. Pluk de vruchten van uw belegging!

3,21 % gemiddeld over de laatste 8 jaar1. Top Rendement Invest. Pluk de vruchten van uw belegging! 3,21 % gemiddeld over de laatste 8 jaar1 Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! Uw nettopremie is steeds volledig beschermd Uw belegging is volledig veilig. U kunt uw nettopremie (= gestorte

Nadere informatie

Het zomerakkoord: Wat verandert er voor u?

Het zomerakkoord: Wat verandert er voor u? Het zomerakkoord Het zomerakkoord: Wat verandert er voor u? Het zomerakkoord van 26 juli 2017 werd op 1/02/2018 goedgekeurd in het parlement. Na de publicatie in het Staatsblad zal de Raad van State hierover

Nadere informatie

Laat uw geld optimaal renderen

Laat uw geld optimaal renderen Beleggen in 2013 Laat uw geld optimaal renderen In welke producten heb je al belegd? Spaarrekeningen % Kasbons Staatsbons Termijnrekeningen Obligaties Tak 21 % Aandelen Fondsen Opties Tak 23 % Ben je tevreden

Nadere informatie

Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! 3,51 % gemiddeld over de laatste 8 jaar 1

Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! 3,51 % gemiddeld over de laatste 8 jaar 1 3,51 % gemiddeld over de laatste 8 jaar 1 Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! Top Rendement Invest is een individuele levensverzekering (tak 21) van AG Insurance. Raadpleeg de Financiële

Nadere informatie

4/07/2013 Bart De Graeve

4/07/2013 Bart De Graeve 1 Fiscaliteit Verzekeringsaspect Context Tak 21 Belegging Tak 23 Planning Verzekering = contract De voorwaarden worden vastgelegd bij ondertekening 3 Verzekering = contract Enige premie Opvragingen Premieplan

Nadere informatie

ING Lifelong Income 1

ING Lifelong Income 1 ING Lifelong Income 1 Type levensverzekering Levensverzekering (tak 23) van NN Insurance Belgium nv waarvan het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen (beschreven verder in deze infofiche), waarbij

Nadere informatie

Wat is de relevantie van de Luxemburgse Vermogensverzekering in 2017 En. Op welke manier kan de Verzekeringstrust bijdragen in de vermogensplanning?

Wat is de relevantie van de Luxemburgse Vermogensverzekering in 2017 En. Op welke manier kan de Verzekeringstrust bijdragen in de vermogensplanning? Wat is de relevantie van de Luxemburgse Vermogensverzekering in 2017 En Op welke manier kan de Verzekeringstrust bijdragen in de vermogensplanning? Gatsby & White S.A 40 Rue du Curé L-1368 Luxembourg T

Nadere informatie

Laat uw geld optimaal renderen

Laat uw geld optimaal renderen Beleggen in 2014 Laat uw geld optimaal renderen In welke producten heb je al belegd? Spaarrekeningen % Ben je tevreden met de huidige lage rendementen? Kasbons Staatsbons Termijnrekeningen Obligaties Tak

Nadere informatie

Managed Funds Balanced Fund 1

Managed Funds Balanced Fund 1 Managed Funds Balanced Fund 1 PENSIOENSPAREN, LANGE TERMIJNSPAREN EN NIET-FISCAAL SPAREN Type levensverzekering Levensverzekering met een rendement dat gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Waarborgen

Nadere informatie

Aantrekkelijke gewaarborgde rentevoet gedurende 8 jaar! AG Safe+ Laat uw belegging veilig groeien!

Aantrekkelijke gewaarborgde rentevoet gedurende 8 jaar! AG Safe+ Laat uw belegging veilig groeien! Aantrekkelijke gewaarborgde rentevoet gedurende 8 jaar! AG Safe+ Laat uw belegging veilig groeien! Een vaste gewaarborgde rentevoet gedurende 8 jaar! AG Safe+ biedt u absolute zekerheid 1. Jaar na jaar

Nadere informatie

Financiële Infofiche. Deze Financiële Infofiche beschrijft de modaliteiten van het product in voege op 1 april 2015.

Financiële Infofiche. Deze Financiële Infofiche beschrijft de modaliteiten van het product in voege op 1 april 2015. NN Life Opti Choice Financiële Infofiche Deze Financiële Infofiche beschrijft de modaliteiten van het product in voege op 1 april 2015. Type levensverzekering Levensverzekering van tak 23 waarvan het rendement

Nadere informatie

Safe Return+ Laat uw belegging veilig groeien! 3,40 % in 2010! 1

Safe Return+ Laat uw belegging veilig groeien! 3,40 % in 2010! 1 Safe Return+ Laat uw belegging veilig groeien! 3,40 % in 2010! 1 Een vaste gewaarborgde rentevoet gedurende 8 jaar Met Safe Return+ kiest u voor de absolute zekerheid van een aantrekkelijk rendement op

Nadere informatie

Gewaarborgde rentevoet. AG Safe+ Laat uw belegging veilig groeien

Gewaarborgde rentevoet. AG Safe+ Laat uw belegging veilig groeien Gewaarborgde rentevoet AG Safe+ Laat uw belegging veilig groeien Een vaste, gewaarborgde rentevoet AG Safe+ is een individuele levensverzekering (tak 21) van AG Insurance. Ze is onderworpen aan Belgisch

Nadere informatie

F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E

F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E Argenta-Flexx 1 Deze financiële infofiche maakt integraal deel uit van de verzekeringsvoorwaarden T Y P E L E V E N S V E R Z E K E R I N G Levensverzekering met een

Nadere informatie

Financiële infofiche levensverzekering. Argenta Fund Plan Kap B4 1

Financiële infofiche levensverzekering. Argenta Fund Plan Kap B4 1 Financiële infofiche levensverzekering Argenta Fund Plan Kap B4 1 Type levensverzekering Levensverzekering van Argenta Assuranties nv, Belgiëlei 49-53, 2018 Antwerpen (hierna afgekort Argenta ) waarvan

Nadere informatie

Een pensioenspaarplan op UW maat

Een pensioenspaarplan op UW maat VIVIUM Managed Funds Het product De risico s De kosten De opbrengst Een pensioenspaarplan op UW maat Denkt u aan pensioensparen, langetermijnsparen of niet-fiscaal sparen? Of aan een individuele pensioentoezegging

Nadere informatie

VIVIUM Managed Funds. Tak 23-fonds met een mooi rendement. Professioneel portefeuillebeheer

VIVIUM Managed Funds. Tak 23-fonds met een mooi rendement. Professioneel portefeuillebeheer VIVIUM Managed Funds Tak 23-fonds met een mooi rendement Professioneel portefeuillebeheer door experts Interessante fiscale voordelen Een belegging aangepast aan uw profiel Verdient u meer dan wat u vandaag

Nadere informatie

Voor welke belastingplichtigen geldt die vrijstelling? Iedere aan de Belgische personenbelasting onderworpen belastingplichtige komt in aanmerking.

Voor welke belastingplichtigen geldt die vrijstelling? Iedere aan de Belgische personenbelasting onderworpen belastingplichtige komt in aanmerking. 1/7 Leidraad voor de terugvordering van de roerende voorheffing op de eerste schijf van 640 EURO aan gewone dividenden uit aandelen of rechten van deelneming De programmawet van 25 december 2017 bevat

Nadere informatie

De fiscale begrotingsmaatregelen van de regering Di Rupo I: invloed op uw beleggingen

De fiscale begrotingsmaatregelen van de regering Di Rupo I: invloed op uw beleggingen De fiscale begrotingsmaatregelen van de regering Di Rupo I: invloed op uw beleggingen Eind 2011 werd het begrotingsakkoord door de regering Di Rupo goedgekeurd. Een aantal van deze maatregelen hebben rechtstreeks

Nadere informatie

Optimaal gebruik van levensverzekeringen in het kader van successieplanning

Optimaal gebruik van levensverzekeringen in het kader van successieplanning Optimaal gebruik van levensverzekeringen in het kader van successieplanning Bart Chiau Professor UGent 1.Inleiding 2.Begunstigingsclausules bij levensverzekeringen 3.Successieplanning met levensverzekering

Nadere informatie

F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E

F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E Argenta-Flexx 1 Deze infofiche maakt integraal deel uit van de verzekeringsvoorwaarden T Y P E L E V E N S V E R Z E K E R I N G Levensverzekering met een door Argenta

Nadere informatie

Grote kantoren hebben specialist

Grote kantoren hebben specialist "Waar koopt u best uw spaar-en beleggingsproducten? Kies de financieel adviseur die best bij u past. Netto zet de sterke en zwakke punten van de verschillende financiële tussenpersonen voor u op een rijtje."

Nadere informatie

Myriad TYPE LEVENSVERZEKERING

Myriad TYPE LEVENSVERZEKERING Myriad TYPE LEVENSVERZEKERING Levensverzekering die een, door de verzekeringsmaatschappij, gewaarborgd rendement (Tak 21) en een rendement gekoppeld aan beleggingsfondsen (Tak 23) combineert. WAARBORGEN

Nadere informatie

Begunstigingsclausules: een zaak van levensbelang!

Begunstigingsclausules: een zaak van levensbelang! Begunstigingsclausules: een zaak van levensbelang! KVK Pieter DEBBAUT Maart 2015 ERGO slide master 2010 1 1. Inleiding 2. Gevolgen wijziging begunstigingsclausule: wettelijke erfgenamen vs de nalatenschap

Nadere informatie

ING Life Personal Protected 1

ING Life Personal Protected 1 ING Life Personal Protected 1 Type levensverzekering Levensverzekering (tak 23), behorende tot het productengamma Secure Invest van ING Life Belgium nv waarvan het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen.

Nadere informatie

Over A-A-B en AB-AB-C -verzekeringen: het nieuwe huwelijksvermogensrecht en successierecht, elk zijn eigen logica?

Over A-A-B en AB-AB-C -verzekeringen: het nieuwe huwelijksvermogensrecht en successierecht, elk zijn eigen logica? Over A-A-B en AB-AB-C -verzekeringen: het nieuwe huwelijksvermogensrecht en successierecht, elk zijn eigen logica? Het nieuwe huwelijksvermogensrecht is op 1 september 2018 in werking getreden. Een van

Nadere informatie

Beleggingsverzekeringen

Beleggingsverzekeringen Kennisfiche Beleggingsverzekeringen Beleggingsverzekeringen zijn contracten die u aangaat met een verzekeringsmaatschappij, niet met een bank. Ze worden wel verkocht via banken. Een beleggingsverzekering

Nadere informatie

KBC-Life Alternative Selector

KBC-Life Alternative Selector KBC-Life Alternative Investments KBC-Life Alternative Selector KBC-Life Alternative Investments 1 is een tak23-levensverzekering, waarvan het rendement verbonden is met beleggingsfondsen. Type levensverzekering

Nadere informatie

Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! 4,67 % gemiddeld over de laatste 9 jaar 1!

Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! 4,67 % gemiddeld over de laatste 9 jaar 1! 4,67 % gemiddeld over de laatste 9 jaar 1! Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! Top Rendement Invest is een individuele levensverzekering (tak 21) van AG Insurance. Raadpleeg de Financiële

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Federale Overheidsdienst Financiën Onderwerp Voorafgaande beslissing 400.374. Interest. Afkoopwaarde. Kapitaal. Levensverzekering. Beleggingsfonds. Datum 21 april 2005 Copyright and disclaimer

Nadere informatie

Uw beleggingen onder druk? De nieuwe fiscale maatregelen in 7 vragen en antwoorden

Uw beleggingen onder druk? De nieuwe fiscale maatregelen in 7 vragen en antwoorden Uw beleggingen onder druk? De nieuwe fiscale maatregelen in 7 vragen en antwoorden DB Planning Insights extra April 2018 De nieuwe fiscale maatregelen in 7 vragen en antwoorden Welke impact hebben ze precies

Nadere informatie

PROGRAMMA. 19.00 u Ontvangst. 19.15 u Inleiding door uw gastheer Hans Veirman

PROGRAMMA. 19.00 u Ontvangst. 19.15 u Inleiding door uw gastheer Hans Veirman PROGRAMMA 19.00 u Ontvangst 19.15 u Inleiding door uw gastheer Hans Veirman 19.20 u Aandachtspunten om vermogen en erfgenamen te beschermen door de heer Luc Wynant 20.00 u Beleggingsverzekeringen als instrument

Nadere informatie

Financiële infofiche levensverzekering. Argenta-Flexx 1

Financiële infofiche levensverzekering. Argenta-Flexx 1 Financiële infofiche levensverzekering Argenta-Flexx 1 Type levensverzekering Levensverzekering met een door Argenta Assuranties nv (hierna de verzekeraar ) gegarandeerd rendement (tak 21). Tak 21 levensverzekeringen

Nadere informatie

ECONOPOLIS WEALTH MANAGEMENT NV: DIENSTVERLENINGSFICHE VERZEKERINGSBEMIDDELING

ECONOPOLIS WEALTH MANAGEMENT NV: DIENSTVERLENINGSFICHE VERZEKERINGSBEMIDDELING ECONOPOLIS WEALTH MANAGEMENT NV: DIENSTVERLENINGSFICHE VERZEKERINGSBEMIDDELING BELANGRIJKE INFORMATIE In dit document staat wat voor u kan betekenen inzake verzekeringsbemiddeling en hoeveel onze dienstverlening

Nadere informatie

Gewaarborgde rentevoet! AG Safe+ Laat uw belegging veilig groeien!

Gewaarborgde rentevoet! AG Safe+ Laat uw belegging veilig groeien! Gewaarborgde rentevoet! AG Safe+ Laat uw belegging veilig groeien! Een vaste gewaarborgde rentevoet! AG Safe+ biedt u zekerheid 1. Jaar na jaar groeit uw spaargeld aan! Een gewaarborgde rentevoet gedurende

Nadere informatie

FINANCIËLE INFOFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR TAK 23

FINANCIËLE INFOFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR TAK 23 _ FINANCIËLE INFOFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR TAK 23 KBC-Life Privileged Portfolio KBC-Life Privileged Portfolio 1 is een tak23-levensverzekering zonder gewaarborgd rendement, waarvan het rendement verbonden

Nadere informatie

financiële infofiche Flexibel VAP Saving Plan geldig op 22 mei 2017

financiële infofiche Flexibel VAP Saving Plan geldig op 22 mei 2017 Type levensverzekering Doelgroep Contracterende partijen Waarborgen Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen, met gewaarborgde intrestvoet door de verzekeringsmaatschappij. Deze levensverzekering laat

Nadere informatie

FINANCIËLE INFOFICHE

FINANCIËLE INFOFICHE FINANCIËLE INFOFICHE RENT LIFE - RENT FIX - RENT TEMPO Ethias nv Uw verzekeringsagent 2517-707 07/15 OM MEER TE WETEN OVER DE RENTEFORMULES EN VOOR EEN GRATIS OFFERTE, INFORMEER U VANAF VANDAAG: > Bezoek

Nadere informatie

Financiële infofiche levensverzekering voor tak 21 tak 23

Financiële infofiche levensverzekering voor tak 21 tak 23 Financiële infofiche levensverzekering voor tak 21 tak 23 Type levensverzekering isave Invest 1 Het product isave Invest is een levensverzekering die een combinatie biedt van de volgende beleggingsvormen:

Nadere informatie

Een pensioenspaarplan op UW maat. VIVIUM Managed Funds. Het product. De risico s. De kosten. De opbrengst

Een pensioenspaarplan op UW maat. VIVIUM Managed Funds. Het product. De risico s. De kosten. De opbrengst VIVIUM Managed Funds Het product De risico s De kosten De opbrengst Een pensioenspaarplan op UW maat Denkt u aan pensioensparen, langetermijnsparen of niet-fiscaal sparen? Of aan een individuele pensioentoezegging

Nadere informatie

SPAREN OF BELEGGEN BIJ P&V Verzeker u van een aantrekkelijk rendement

SPAREN OF BELEGGEN BIJ P&V Verzeker u van een aantrekkelijk rendement SPAREN OF BIJ P&V Verzeker u van een aantrekkelijk rendement Welke beleggingsformules het best zijn aangepast aan uw doelstellingen, bespreekt u best met uw P&V adviseur. Hij helpt u graag verder bij het

Nadere informatie

SPAREN OF BELEGGEN BIJ P&V Verzeker u van een aantrekkelijk rendement

SPAREN OF BELEGGEN BIJ P&V Verzeker u van een aantrekkelijk rendement SPAREN OF BELEGGEN BIJ P&V Verzeker u van een aantrekkelijk rendement Welke beleggingsformules het best zijn aangepast aan uw doelstellingen, bespreekt u best met uw P&V adviseur. Hij helpt u graag verder

Nadere informatie

Managed Funds Balanced Fund 1

Managed Funds Balanced Fund 1 Managed Funds Balanced Fund 1 Type levensverzekering Levensverzekering met een dat gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Waarborgen - Bij leven van de verzekerde: dit is een levensverzekeringscontract

Nadere informatie

Life Cycle Plan 1. Aanvullende waarborg optioneel:

Life Cycle Plan 1. Aanvullende waarborg optioneel: Life Cycle Plan 1 Type levensverzekering Levensverzekering waarvan het rendement verbonden is aan beleggingsfondsen (tak 23). Waarborgen - In geval van leven van de verzekerde (= verzekeringsnemer) op

Nadere informatie

FINANCIËLE INFOFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR TAK 23

FINANCIËLE INFOFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR TAK 23 Post Optima Invest gekoppeld aan het fonds Post Optima DOUBLE 1 Blootstelling van 100% van de netto geïnvesteerde premie via depot bij BNP Paribas Fortis Type levensverzekering Waarborgen Individuele levensverzekering

Nadere informatie

FINANCIËLE INFOFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR TAK 23

FINANCIËLE INFOFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR TAK 23 Post Optima SELECTION 1 Type levensverzekering Waarborgen Een individuele levensverzekering waarvan het rendement gekoppeld is aan het beleggingsfonds Post Optima Invest Post Optima SELECTION (tak 23).

Nadere informatie

Financiële Informatiefiche voor fiscale levensverzekering

Financiële Informatiefiche voor fiscale levensverzekering Financiële Informatiefiche voor fiscale levensverzekering Geldig vanaf 6/2/2015 DL Strategy Type Levensverzekering Levensverzekering met intrestvoet gewaarborgd door de verzekeringsmaatschappij (Tak 21).

Nadere informatie

Fidea Flexinvest. Bij overlijden door ongeval: met een extra uitkering van één of tweemaal de uitkering overlijden

Fidea Flexinvest. Bij overlijden door ongeval: met een extra uitkering van één of tweemaal de uitkering overlijden Fidea Flexinvest Type levensverzekering Fidea Flexinvest 1 is een tak23-levensverzekering zonder gewaarborgd rendement, waarvan het rendement verbonden is met beleggings. Meer concreet heeft men de keuze

Nadere informatie

CAPI 23 1 PENSIOENSPAREN, LANGE TERMIJNSPAREN EN NIET-FISCAAL SPAREN

CAPI 23 1 PENSIOENSPAREN, LANGE TERMIJNSPAREN EN NIET-FISCAAL SPAREN CAPI 23 1 PENSIOENSPAREN, LANGE TERMIJNSPAREN EN NIET-FISCAAL SPAREN Type levensverzekering Levensverzekering met gewaarborgde rentevoet op de premies gestort in het tak 21-gedeelte van het contract (Tak

Nadere informatie

financiële infofiche Flexibel VAP Saving Plan geldig op 1 januari 2017

financiële infofiche Flexibel VAP Saving Plan geldig op 1 januari 2017 Type levensverzekering Doelgroep Contracterende partijen Waarborgen Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen, met gewaarborgde intrestvoet door de verzekeringsmaatschappij. Deze levensverzekering laat

Nadere informatie

HERVORMING VENNOOTSCHAPSBELASTING EN SPAARDERSFISCALITEIT. Versie

HERVORMING VENNOOTSCHAPSBELASTING EN SPAARDERSFISCALITEIT. Versie HERVORMING VENNOOTSCHAPSBELASTING EN SPAARDERSFISCALITEIT Versie 27-07-2017 HERVORMING VENNOOTSCHAPSBELASTING Hervormingen in 2018 (*) Algemene tariefdaling van 33,99% naar 29,435% (incl. crisisbelasting)

Nadere informatie

De financiële en bancaire aspecten van bewind

De financiële en bancaire aspecten van bewind De financiële en bancaire aspecten van bewind Ilse VREVEN Personal Banker Regio Midden - Limburg Hasselt, 16 november 2018 Agenda 1. Economische context 2. MIFID II Wettelijke context 3. Mogelijke types

Nadere informatie

U doet best geen schenking van een levensverzekering meer!!!

U doet best geen schenking van een levensverzekering meer!!! U doet best geen schenking van een levensverzekering meer!!! Wie ooit een levensverzekering gebruikte om zijn vermogen door te schenken aan zijn kinderen (zelfs met betaling van schenkingsrechten bij het

Nadere informatie

Managed Funds Stability Fund 1

Managed Funds Stability Fund 1 Managed Funds Stability Fund 1 Type levensverzekering Levensverzekering met een rendement dat gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Waarborgen - Bij leven van de verzekerde: een levensverzekeringscontract

Nadere informatie

Save Plan 1. (1) Deze Financiële infofiche levensverzekering beschrijft de productmodaliteiten die van toepassing zijn op 20/01/2013.

Save Plan 1. (1) Deze Financiële infofiche levensverzekering beschrijft de productmodaliteiten die van toepassing zijn op 20/01/2013. Save Plan 1 Type levensverzekering Waarborgen Doelgroep Levensverzekering waarvan de nettopremies (dit zijn de premies exclusief premietaksen, instapkosten en eventuele premies voor aanvullende waarborgen)

Nadere informatie

PENSIOENSPAREN ZO DOE JE HET

PENSIOENSPAREN ZO DOE JE HET ZO DOE JE HET 1. WAT IS PENSIOENSPAREN? Wie aan pensioensparen doet, bouwt op individuele basis een extra pensioen op. Wat je spaart, kan je bovendien fiscaal in mindering brengen via de personenbelasting.

Nadere informatie

de ICBE/het Fonds: de BEVEK naar Luxemburgs recht, genaamd BNP PARIBAS L1. Dit Fonds wordt beheerd door BNP PARIBAS INVESTMENT PARTNERS LUXEMBOURG.

de ICBE/het Fonds: de BEVEK naar Luxemburgs recht, genaamd BNP PARIBAS L1. Dit Fonds wordt beheerd door BNP PARIBAS INVESTMENT PARTNERS LUXEMBOURG. Aanvullende informatie bij de Essentiële Beleggersinformatie in het kader van de distributie in België van aandelen van instellingen voor collectieve belegging in effecten vallend onder het recht van een

Nadere informatie

Managed Funds Aggressive Fund 1

Managed Funds Aggressive Fund 1 Managed Funds Aggressive Fund 1 LANGE TERMIJNSPAREN EN NIET-FISCAAL SPAREN Type levensverzekering Waarborgen Levensverzekering met een rendement dat gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Er kunnen

Nadere informatie

FINANCIËLE INFOFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR TAK 23

FINANCIËLE INFOFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR TAK 23 KBC-Life Invest Plan KBC-Life Invest Plan 1 is een tak23-levensverzekering zonder gewaarborgd rendement, waarvan het rendement verbonden is met beleggingsfondsen. Type Levensverzekering Meer concreet heeft

Nadere informatie

Junior Life Cycle 1. Aanvullende waarborgen optioneel:

Junior Life Cycle 1. Aanvullende waarborgen optioneel: Junior Life Cycle 1 Type levensverzekering Levensverzekering waarvan het rendement verbonden is aan beleggingsfondsen (tak 23). Waarborgen - In geval van leven van het verzekerde kind op de einddatum:

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling M&D Seminars Onderwerp Studiedag beleggingsverzekeringen - meerkeuzevragenlijst Datum 18 september 2001 Copyright and disclaimer Gelieve er nota van te nemen dat de inhoud van dit document onderworpen

Nadere informatie

Distributie en Kapitalisatie. Argenta Fund of Funds

Distributie en Kapitalisatie. Argenta Fund of Funds Distributie en Kapitalisatie is een investeringsvennootschap met veranderlijk kapitaal naar Luxemburgs recht (sicav) met meerdere compartimenten. Ze voldoet aan de bepalingen van de Luxemburgse wet van

Nadere informatie

Ann Claes Manager Wealth Services Beobank 14 november 2015

Ann Claes Manager Wealth Services Beobank 14 november 2015 Beobank Workshop Successieplanning in samenwerking met EY Private Client Services Ann Claes Manager Wealth Services Beobank 14 november 2015 Hoe kan u uw vermogensplanning veiligstellen door middel van

Nadere informatie

Belgische bijlage bij het uitgifteprospectus 4 januari 2010

Belgische bijlage bij het uitgifteprospectus 4 januari 2010 Belgische bijlage bij het uitgifteprospectus 4 januari 2010 ARGENTA FUND OF FUNDS De vennootschap ARGENTA FUND OF FUNDS (hierna de vennootschap genoemd) is een beleggingsvennootschap met veranderlijk kapitaal

Nadere informatie

Junior Plan 1. Type levensverzekering

Junior Plan 1. Type levensverzekering Junior Plan 1 Type levensverzekering Waarborgen Doelgroep Levensverzekering waarvan de nettopremies (dit zijn de premies exclusief premietaksen, instapkosten en eventuele premies voor aanvullende waarborgen)

Nadere informatie

CAPI 23 1. Type levensverzekering. Waarborgen

CAPI 23 1. Type levensverzekering. Waarborgen CAPI 23 1 Type levensverzekering Waarborgen Levensverzekering met gewaarborgde rentevoet (Tak 21). Met betrekking tot de winstdeelname wordt dit gecombineerd met een rendement gekoppeld aan beleggingsfondsen

Nadere informatie

DOSSIER. De Burgerlijke Maatschap

DOSSIER. De Burgerlijke Maatschap DOSSIER De Burgerlijke Maatschap U wil uw beleggingsportefeuille nu al aan uw kinderen schenken, maar tegelijk wenst u ook controle te blijven houden en inkomsten te ontvangen? In dat geval kan de burgerlijke

Nadere informatie

Financiële Infofiche. Deze Financiële Infofiche beschrijft de modaliteiten van het product in voege op 1 april 2015.

Financiële Infofiche. Deze Financiële Infofiche beschrijft de modaliteiten van het product in voege op 1 april 2015. NN Life Flexi Pro Financiële Infofiche Deze Financiële Infofiche beschrijft de modaliteiten van het product in voege op 1 april 2015. Type levensverzekering NN Life Flexi-Pro is een levensverzekering van

Nadere informatie

Financiële infofiche Levensverzekering voor Tak 23. AG Fund+ 1. Type levensverzekering

Financiële infofiche Levensverzekering voor Tak 23. AG Fund+ 1. Type levensverzekering Financiële infofiche Levensverzekering voor Tak 23 AG Fund+ 1 Type levensverzekering Individuele levensverzekering waarvan het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Waarborgen Bij overlijden

Nadere informatie

Beobank Invest 4Life

Beobank Invest 4Life Beobank Invest 4Life TYPE LEVENSVERZEKERING Levensverzekering die een, door de verzekeringsmaatschappij, gewaarborgd rendement (Tak 21) en een rendement gekoppeld aan beleggingsfondsen (Tak 23) combineert.

Nadere informatie

Nieuwe beslissingen VLABEL over erfbelasting

Nieuwe beslissingen VLABEL over erfbelasting Nieuwe beslissingen VLABEL over erfbelasting Het artikel van Cazimir Advocaten dd. 23/01/2017 over de update inzake erfbelasting kunnen wij u niet onthouden. Beding van aanwas en terugvalling (Standpunt

Nadere informatie

Planning via levensverzekering en beding van aanwas Theorie & Case

Planning via levensverzekering en beding van aanwas Theorie & Case Planning via levensverzekering en beding van aanwas Theorie & Case Programma Presentatie van 35 minuten Handout in de map Vraag & antwoord-sessie Schakel uw gsm weer in op het einde van de presentatie

Nadere informatie

Word rijker dan je denkt. Later kan je het geluk noemen.

Word rijker dan je denkt. Later kan je het geluk noemen. Word rijker dan je denkt. Later kan je het geluk noemen. Onze troeven en service VERZEKERINGSBELEGGEN Krachtlijnen VEILIGHEID RENDEMENT ALTIJD BESCHIKBAAR SUCCESSIE OPLOSSING VOOR ALLE BELEGGINGSPROFIELEN

Nadere informatie

Argenta Fund of Funds Distributie en Kapitaliserend

Argenta Fund of Funds Distributie en Kapitaliserend Distributie en Kapitaliserend is een investeringsvennootschap met veranderlijk kapitaal naar Luxemburgs recht (sicav) met meerdere compartimenten. Ze voldoet aan de bepalingen van de Luxemburgse wet van

Nadere informatie

Groep Hesters Invest 1

Groep Hesters Invest 1 Groep Hesters Invest 1 Type levensverzekering Waarborgen Doelgroep Levensverzekering waarvan de nettopremie (dit is de premie exclusief premietaksen en instapkosten) geheel of gedeeltelijk belegd wordt

Nadere informatie

Financiële infofiche Levensverzekering voor Tak 23 AG Fund+ 1

Financiële infofiche Levensverzekering voor Tak 23 AG Fund+ 1 Financiële infofiche Levensverzekering voor Tak 23 AG Fund+ 1 Type levensverzekering Individuele levensverzekering waarvan het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Waarborgen Bij overlijden

Nadere informatie

Uw appeltje voor de dorst www.argenta.be. Argenta Life Plan

Uw appeltje voor de dorst www.argenta.be. Argenta Life Plan Uw appeltje voor de dorst www.argenta.be Argenta Life Plan www.argenta.be Argenta Life Plan Rendement en zekerheid in één contract. Wilt u meer halen uit uw spaargeld? Hebt u de ruimte om verder te kijken

Nadere informatie

De belangrijkste risico s verbonden aan hypothecaire leningen met kapitaalopbouw waarbij een levensverzekering wordt afgesloten, zijn de volgende:

De belangrijkste risico s verbonden aan hypothecaire leningen met kapitaalopbouw waarbij een levensverzekering wordt afgesloten, zijn de volgende: De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) en de FOD Economie waarschuwen voor formules voor hypothecaire kredieten met kapitaalopbouw waarbij een levensverzekering wordt afgesloten De FSMA

Nadere informatie

Save Plan 1. Type levensverzekering

Save Plan 1. Type levensverzekering Save Plan 1 Type levensverzekering Waarborgen Doelgroep Levensverzekering waarvan de nettopremies (dit zijn de premies exclusief premietaksen, instapkosten en eventuele premies voor aanvullende waarborgen)

Nadere informatie

Ken je lijfrente. Lijfrente oud regime

Ken je lijfrente. Lijfrente oud regime Ken je lijfrente Lijfrente oud regime Lijfrente oud regime Het kapitaal van uw lijfrenteverzekering komt beschikbaar. Wat kunt u doen? Een aantal jaren geleden hebt u een lijfrenteverzekering afgesloten.

Nadere informatie

Financiële Informatiefiche voor fiscale levensverzekering

Financiële Informatiefiche voor fiscale levensverzekering Financiële Informatiefiche voor fiscale levensverzekering Geldig vanaf 15/4/2016 DL Strategy Type Levensverzekering Levensverzekering met intrestvoet gewaarborgd door de verzekeringsmaatschappij (Tak 21).

Nadere informatie

Bereid uw pensioen voor met pensioensparen

Bereid uw pensioen voor met pensioensparen VIVIUM Pensioensparen Het product De risico s De kosten De opbrengst Bereid uw pensioen voor met pensioensparen Tijdens uw pensioen wilt u die dingen doen waarvoor u vroeger nooit de tijd vond. Maar dan

Nadere informatie

Financiële infofiche levensverzekering van tak 23 TwinStar Today 1

Financiële infofiche levensverzekering van tak 23 TwinStar Today 1 Financiële infofiche levensverzekering van tak 23 TwinStar Today 1 TYPE LEVENSVERZEKERING TwinStar Today is een levensverzekeringsproduct (tak 23) van AXA Belgium, waaraan verschillende interne beleggingsfondsen

Nadere informatie

financiële infofiche Flexibel VAP Saving Plan geldig op 20 november 2017

financiële infofiche Flexibel VAP Saving Plan geldig op 20 november 2017 Type levensverzekering Doelgroep Spaardoelstelling Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen, met gewaarborgde intrestvoet door de verzekeraar. Deze levensverzekering laat toe om eventuele winstdelingen

Nadere informatie

INKOMSTEN VAN ROERENDE OORSPRONG VOOR EEN PRIVÉ PERSOON WOONACHTIG IN BELGIË INKOMSTEN 2014

INKOMSTEN VAN ROERENDE OORSPRONG VOOR EEN PRIVÉ PERSOON WOONACHTIG IN BELGIË INKOMSTEN 2014 INKOMSTEN VAN ROERENDE OORSPRONG VOOR EEN PRIVÉ PERSOON WOONACHTIG IN BELGIË INKOMSTEN 2014 Hierbij vindt U een korte beschrijving van de fiscale behandeling in België van roerende inkomsten (o.a. dividenden

Nadere informatie

Belgische bijlage bij het uitgifteprospectus April 2010

Belgische bijlage bij het uitgifteprospectus April 2010 Belgische bijlage bij het uitgifteprospectus April 2010 ARGENTA-FUND De vennootschap ARGENTA-FUND (hierna "de vennootschap" genoemd) is een beleggingsvennootschap met veranderlijk kapitaal ("SICAV") met

Nadere informatie

FAQ - TAX REFORM. 1. Hoe weet men of de drempel van de 20.020 aan roerende inkomsten overschreden wordt?

FAQ - TAX REFORM. 1. Hoe weet men of de drempel van de 20.020 aan roerende inkomsten overschreden wordt? FAQ - TAX REFORM 1. Hoe weet men of de drempel van de 20.020 aan roerende inkomsten overschreden wordt? Hiervoor moet men in twee stappen te werk gaan. In eerste instantie moeten de intresten op «staatsbons

Nadere informatie

Belgische bijlage bij het uitgifteprospectus

Belgische bijlage bij het uitgifteprospectus Belgische bijlage bij het uitgifteprospectus April 2010 TRIODOS SICAV I sicav naar Luxemburgse recht conform Richtlijn 85/611/EEG Route D Esch, 69, 1470 Luxemburg LUXEMBURG De informatie die in deze bijlage

Nadere informatie

FLEXIBEL PENSION SAVING met Home -clausule

FLEXIBEL PENSION SAVING met Home -clausule Nu voordelig sparen voor uw toekomst! Flexibel Pension Saving is een tak 21-spaarverzekering met een gegarandeerde intrestvoet, mogelijk verhoogd met een variabele, niet-gegarandeerde, winstdeelname. Doelgroep

Nadere informatie

Financiële infofiche Levensverzekeringen voor tak 23. Top Profit 1. Type levensverzekering

Financiële infofiche Levensverzekeringen voor tak 23. Top Profit 1. Type levensverzekering Financiële infofiche Levensverzekeringen voor tak 23 Top Profit 1 Type levensverzekering Individuele levensverzekering waarvan het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Waarborgen Waarborgen

Nadere informatie

Junior Future Plan SPAREN EN BELEGGEN. Werk planmatig aan een toekomstkapitaal voor uw kind of kleinkind

Junior Future Plan SPAREN EN BELEGGEN. Werk planmatig aan een toekomstkapitaal voor uw kind of kleinkind Junior Future Plan SPAREN EN BELEGGEN Werk planmatig aan een toekomstkapitaal voor uw kind of kleinkind Junior Future Plan Veel ouders willen geld opzijleggen voor hun kinderen. Want alles gaat zo snel

Nadere informatie

Save Plan 1. Type levensverzekering

Save Plan 1. Type levensverzekering Save Plan 1 Type levensverzekering Waarborgen Doelgroep Levensverzekering waarvan de nettopremies (dit zijn de premies exclusief premietaksen, instapkosten en eventuele premies voor aanvullende waarborgen)

Nadere informatie

MULTIFLEX. Uw investering in goede handen. De flexibele, dynamische en aan uw profiel aangepaste belegging.

MULTIFLEX. Uw investering in goede handen. De flexibele, dynamische en aan uw profiel aangepaste belegging. MULTIFLEX Uw investering in goede handen De flexibele, dynamische en aan uw profiel aangepaste belegging www.amelife.lu DE VEILIGHEID VAN EEN LEVENSVERZEKERINGSCONTRACT BIJ AME LIFE LUX NV De kapitalisatiecontracten

Nadere informatie

Financiële infofiche Levensverzekering voor Tak 23. AG Fund+ 1. Type levensverzekering

Financiële infofiche Levensverzekering voor Tak 23. AG Fund+ 1. Type levensverzekering Financiële infofiche Levensverzekering voor Tak 23 AG Fund+ 1 Type levensverzekering Individuele levensverzekering waarvan het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Waarborgen Bij overlijden

Nadere informatie

Het leven zit vol risico s. Speel op zeker met uw spaargeld

Het leven zit vol risico s. Speel op zeker met uw spaargeld Het leven zit vol risico s Speel op zeker met uw spaargeld Veilige en sterke prestaties voor uw spaargeld De DL Eternal en DL Eternal Alpha fondsen van DL Strategy 1 Uw spaargeld is veilig, rendabel en

Nadere informatie

F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E

F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E Argenta-Flexx 1 Deze infofiche maakt integraal deel uit van de verzekeringsvoorwaarden T Y P E L E V E N S V E R Z E K E R I N G Levensverzekering met een door Argenta

Nadere informatie