Wat is de relevantie van de Luxemburgse Vermogensverzekering in 2017 En. Op welke manier kan de Verzekeringstrust bijdragen in de vermogensplanning?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat is de relevantie van de Luxemburgse Vermogensverzekering in 2017 En. Op welke manier kan de Verzekeringstrust bijdragen in de vermogensplanning?"

Transcriptie

1 Wat is de relevantie van de Luxemburgse Vermogensverzekering in 2017 En Op welke manier kan de Verzekeringstrust bijdragen in de vermogensplanning? Gatsby & White S.A 40 Rue du Curé L-1368 Luxembourg T

2 Deze algemene beschouwingen over de Luxemburgse Vermogensverzekering zijn ontwikkeld in samenwerking met: AFSCHRIFT, Association d avocats Avenue Louise 208, 1050 Bruxelles Mélanie Daube melanie.daube@afschrift.com Jonathan Chazkal, jonathan.chazkal@afschrift.com Tel: BAKER & McKENZIE Louizalaan 149, 1050 Brussel Alain Huyghe alain.huyghe@bakermckenzie.com, Tel: DELBOO Franklin Rooseveltlaan , 8790 Waregem Mark Delboo delboo@delboodeknudt.com Tel: JOYN LEGAL Chaussée de La Hulpe 181/24, 1170 Bruxelles Benoît Philipart de Foy bphilipart@joinlegal.be Aurélien Vandewalle avandewalle@joinlegal.be Tel: Voor een concreet en werkbaar advies dienen deze vermogenspecialisten persoonlijk geraadpleegd te worden.

3 Deze algemene beschouwingen over de Luxemburgse Vermogensverzekering zijn ontwikkeld in samenwerking met: RIVUS SintMichielslaan 2, 1150 Brussel Anton van Zantbeek, Tel: SIMONT BRAUN Avenue Louise 149, 1050 Brussels Lievin De Wulf Tel: TETRA LAW Avenue Louise 350/2, 1050 Bruxelles Sabrina Scarnà Tel: Voor een concreet en werkbaar advies dienen deze vermogenspecialisten persoonlijk geraadpleegd te worden.

4 AGENDA 1. Kopzorgen in Veiligheid 3. Successieplanning 4. Rendabiliteit 5. Luxemburgse Vermogensverzekering 6. Verzekeringstrust 7. Conclusie

5 Kopzorgen van de private client in 2017 Veiligheid Gemoedsrust: De zekerheid dat een werkbare vermogensstructuur actief is Het comfort dat successierechten kunnen betaald worden zonder dat familiebezittingen moeten verkocht worden Behoud van controle zonder die werkbaarheid aan te tasten Conformiteit aan de nationale en internationale vereisten Bescherming: Tegen faling Van de persoonlijke levenssfeer Van het ingelegde kapitaal tegen beursdalingen Tegen inbeslagname op basis van aansprakelijkheid

6 Kopzorgen van de private client in 2017 Successieplanning Flexibiliteit: Vrijheid in de overdracht (wie, hoeveel en wanneer) Discretie rond de verdeling ter vermijding van familieruzie Flexibiliteit om die planning achteraf gemakkelijk aan te passen Omkeerbaarheid om de eigen belangen veilig te stellen Bescherming: Van de belangen van de overlevende partner Van minderjarige begunstigden en handelingsonbekwamen Van spilzuchtige begunstigden Controle: Schenken en toch controle behouden De tegoeden binnen de eigen familie houden Op de uitkeringen aan goede doelen

7 Kopzorgen van de private client in 2017 Rendabiliteit Bruto rendement: Maximale toegang tot internationale beleggingsinstrumenten Ook bepaald onroerend goed, private equity en kunst als belegging Persoonlijke investeringsstrategie, vlot aanpasbaar Netto rendement: Verlichten van de fiscale druk op de investeringen Overdrachtstechnieken met een lage schenkbelasting Generation skipp en beperken van de erfbelasting Best mogelijke oplossing aan de best mogelijke prijs

8 Relevantie van de Luxemburgse Vermogensverzekering De laatste jaren hebben bepaalde belangengroepen er alles aan gedaan om Luxemburg in het algemeen en Tak 23 in het bijzonder in een kwaad daglicht te stellen; helaas niet met het belang van de klant in het achterhoofd. Repatriëren was hét leidmotief; onafgezien van de noodzaak of de kostprijs ervan. Als kanteljaar is 2016 niet alleen het jaar van de Automatische Uitwisseling van Financiële Informatie in Luxemburg maar ook dat van de 27% roerende voorheffing, de 33% speculatietaks en de kaaimantaks in België. Hoog tijd dus voor een herziening! Een oplossing heeft enkel een intrinsieke waarde als ze effectief een belangrijk probleem oplost rond zaken als veiligheid, successieplanning of rendabiliteit. Enkel een puur rationele analyse kan uitmaken of en in welke mate de Luxemburgse Vermogensverzekering ook in 2016 nog een oplossing kan zijn voor de actuele problemen van de Belgische private client.

9 Veiligheid is de absolute voorwaarde voor gemoedsrust (1) Behoud van controle: Planning is nodig en vertrouwen is goed maar controle is beter. De verzekeringsnemer kan de volledige controle over de levensverzekering behouden op vlak van afkopen, wijziging van begunstiging, investeringsstrategie. Zonder dat dit enige afbreuk doet aan de conformiteit of de effectiviteit van de levensverzekering. (*) En de verzekeringsnemer kan zijn rechten als verzekeringsnemer ook overdragen aan anderen. (*) Aanvaardende begunstigden en verzekeringscontracten in onderpand leggen wel beperkingen op aan die controle. Er dienen limieten gesteld en gerespecteerd te worden om te vermijden dat het verzekeringscontract zou gedisqualificeerd worden.

10 Veiligheid is de absolute voorwaarde voor gemoedsrust (2) Conformiteit van de vermogensstructuur: Luxemburgse Vermogensverzekeringen (cfr. Tak 23 in België) zijn volledig conform op legaal, fiscaal en reglementair vlak in België. Elke EU belastingplichtige heeft het recht om onbeperkt en ongehinderd contracten af te sluiten in andere EU lidstaten. Anders dan trusts en stichtingen worden levensverzekeringen internationaal algemeen aanvaard en erkend als een doeltreffende structuur voor vermogensplanning. Met minimale aanpassingen blijven deze ook doeltreffend als de verzekeringsnemer of zijn begunstigden hun fiscale residentie wijzigingen. Bijvoorbeeld voor Belgen die gaan studeren in het buitenland en voor buitenlanders die tijdelijk in België komen werken.

11 Veiligheid is de absolute voorwaarde voor gemoedsrust (3) Bescherming tegen faling: Het door de Luxemburgse Staat ondersteunde beleggersbeschermingsregime, de zogenaamde Veiligheidsdriehoek, is het sterkste van Europa. De effecten van het onderliggende beleggingsfonds waaraan de levensverzekering is gekoppeld moeten, bij wet, buiten balans aangehouden worden door een goedgekeurde depotbank om ze te beschermen ingeval van faling van de bank. De verzekeringsnemer heeft een absoluut voorrecht op de waarde van zijn levensverzekeringscontract in geval van faling van de verzekeraar. Deze bescherming is niet gelimiteerd tot zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is voor bankrekeningen.

12 Veiligheid is de absolute voorwaarde voor gemoedsrust (4) Bescherming van de persoonlijke levenssfeer: In een omgeving van groeiende economische onzekerheid, sociale spanningen en afgunst hebben private clienten het recht om hun vermogen te organiseren binnen een afdwingbaar wettelijk kader van confidentialiteit teneinde hun privacy te beschermen tegenover familieleden, zakenrelaties en anderen. Iedereen in Luxemburg is wettelijk gebonden door het beroepsgeheim ; zeker de medewerkers van banken en verzekeraars. Uiteraard vallen vermogensstructuren zoals buitenlandse levensverzekeringen onder de fiscale transparantie en de automatische uitwisseling van financiële gegevens.

13 Veiligheid is de absolute voorwaarde voor gemoedsrust (5) Bescherming van het ingelegde kapitaal: De waarde van het onderliggende beleggingsfonds waaraan de levensverzekering is gekoppeld, kan op korte termijn soms erg fluctueren. Een aparte verzekering kan er in voorzien dat bij overlijden van het verzekerde leven minstens het inlegkapitaal wordt uitbetaald, zelfs al ligt de waarde van de beleggingsportefeuille op dat moment ver onder het inlegkapitaal (*). Op die manier zijn de begunstigden optimaal beschermd tegen beursdalingen. Die aparte verzekering kan er ook in voorzien dat eventueel verschuldigde successierechten worden betaald zonder dat het ingelegd daarvoor moet worden aangesproken of familiebezittingen dienen verkocht te worden. (*) De gevolgen van dit bijkomend verzekeringscontract op vlak van de fiscale behandeling in België dient steeds onderzocht te worden.

14 Veiligheid is de absolute voorwaarde voor gemoedsrust (6) Bescherming tegen inbeslagname: Alleen de verzekeringsnemer heeft het recht om afkopen te doen; familieleden of schuldeisers hebben dat recht niet en kunnen hem daartoe ook niet verplichten. Levensverzekeringen bieden een maximale bescherming tegen inbeslagname wegens beroeps- of persoonlijke aansprakelijkheid. Dit geldt evenzeer voor private equity aangehouden in het beleggingsfonds waaraan de Luxemburgse Vermogensverzekering is gekoppeld.

15 Successieplanning is de hoeksteen van elke vermogensplanning (1) Vrijheid in de begunstiging: De verzekeringsnemer van een Luxemburgse Vermogensverzekering (in België technisch gekwalificeerd als een levensverzekering van het type Tak 23) heeft principieel de vrijheid om te bepalen wie wat wanneer krijgt bij het overlijden van de laatste van de verzekerde levens. Maar reservataire erfgenamen zouden echter inkorting kunnen vragen na het overlijden van het verzekerde leven Indien zij voor de rechtbank kunnen bewijzen dat hun voorbehouden erfdeel effectief is aangetast.

16 Successieplanning is de hoeksteen van elke vermogensplanning (2) Flexibiliteit in de begunstiging: De mening van de verzekeringsnemer over bepaalde begunstigden kan evolueren in de tijd. Daarom kan hij op elk moment die begunstiging wijzigen (*); Zowel de aangeduide personen, de bedragen als de timing van uitbetaling, Door middel van een eenvoudig aangetekend schrijven gericht aan de levensverzekeraar, Zonder dat de begunstigden hierover moeten geraadpleegd worden en zonder dat zij dit dienen te weten. (*) In geval de begunstigden formeel de begunstiging zouden hebben aanvaard, is hun medewerking vereist.

17 Successieplanning is de hoeksteen van elke vermogensplanning (3) Omkeerbaarheid indien nodig: De verzekeringsnemer kan op elk moment geheel of gedeeltelijk afkopen om zijn eigen financiële belangen veilig te stellen (*) Zonder enige motivatie hierover te moeten geven Door middel van een onderhandse instructie aangetekend verstuurd naar de verzekeringsonderneming (*) Als de begunstigden formeel de begunstiging zouden hebben aanvaard, is hun medewerking vereist (*) Zolang de levensverzekering in onderpand is gegeven, kunnen er ook geen afkopen gebeuren zonder akkoord van de kredietverstrekker.

18 Successieplanning is de hoeksteen van elke vermogensplanning (4) Bescherming van de overlevende partner: Samenwonenden, ongehuwde partners en partners gehuwd onder het stelsel van scheiding van goederen kunnen samen een levensverzekering afsluiten onder een beding van aanwas. Bij overlijden van één partner wordt de langstlevende partner beschouwd als de enige en volle eigenaar van het verzekeringscontract en dit vanaf het begin. Hadden zij in het verleden al samen een levensverzekering afgesloten, dan kunnen ze alsnog een beding van aanwas toevoegen. Hierdoor kunnen kinderen van de overleden partner geen aanspraak maken op de tegoeden in de lopende levensverzekering.

19 Successieplanning is de hoeksteen van elke vermogensplanning (5) Bescherming minderjarigen en handelingsonbekwamen: De vermogensverzekering kan voorzien in een gedetailleerd uitbetalingsplan gespreid in de tijd ten voordele van kinderen, of zelfs kleinkinderen, minderjarig op het moment van het overlijden van de verzekeringsnemer of ten voordele van meerderjarige handelingsonbekwamen. Dit kan de vorm aannemen van een schooltoelage, een studiebeurs, een jaartoelage, een bekwaamheidsfonds, een verzorgingsfonds, een opportunitieitenfonds, een noodfonds. Een Protector, aangesteld door de verzekeringsnemer, zal waken over de correcte uitvoering van die post-mortem stipulaties.

20 Successieplanning is de hoeksteen van elke vermogensplanning (6) Bescherming van spilzuchtige begunstigden: Voor sommige begunstigden zou een directe erfenis een vergiftigd geschenk kunnen zijn. Voor hen kan een Luxemburgse Vermogensverzekering in combinatie met andere vermogensstructuren voorzien in een gestuurde overdracht gespreid in de tijd om hen in hun bestedingen te beschermen tegen zichzelf of tegen hun omgeving. Zo zou de begunstigde eerst een jaarlijkse toelage kunnen krijgen van bijvoorbeeld tot de leeftijd van bijvoorbeeld 30 jaar en daarna zou het saldo van zijn kindsdeel kunnen overgemaakt worden in 3 tranches gespreid over 15 jaar. Een Protector, aangesteld door de verzekeringsnemer, zal waken over de correcte uitvoering van die post-mortem stipulaties.

21 Successieplanning is de hoeksteen van elke vermogensplanning (7) Schenken en controle: Schenkingen in combinatie met een Luxemburgse Vermogensverzekering laten toe een zekere mate van controle te behouden. Een voorbehoud van vruchtgebruik verzekert de schenker van de interesten en dividenden op het kapitaal; bijvoorbeeld door een soort lijfrente of een last van 4%. Een beding van terugkeer kan erin voorzien dat bij het vooroverlijden van het kind/begiftigde de schenking automatisch terugkeert naar de schenker. Een uitsluitingsclausule en een verbod tot inbreng in het gemeenschappelijk vermogen van het kind/begiftigde kunnen erin voorzien dat de schenking in de goede kant van de familie blijft bij het overlijden van het kind/begiftigde of in geval van een echtscheiding.

22 Successieplanning is de hoeksteen van elke vermogensplanning (8) De verzekeringstrust: Het meest gedetailleerde testament garandeert geen behoorlijke verdeling van de familietegoeden over een langere termijn, houdt geen rekening met onvoorziene handelingsonbekwaamheid en verankert de familiewaarden onvoldoende. Een Luxemburgse Vermogensverzekering in combinatie met een Belgische burgerlijke maatschap, een Belgische Private Stichting, een Nederlandse Stichting Administratiekantoor, enz laat toe om de familie, en haar tegoeden, bij elkaar te houden in de best mogelijke omstandigheden. Familieleden, zowel de eigen familie en als de aangetrouwden, die weten dat er voorzien is in een solide en gecontroleerde distributieplanning blijken in de praktijk minder geneigd om die planning in vraag te stellen. Door de combinatie van de verschillende structuren worden én de burgerrechtelijke voordelen behouden én de rendabiliteit verbeterd..

23 Successieplanning is de hoeksteen van elke vermogensplanning (9) Onmiddellijke uitbetaling zonder fiscale notificatie: Als de levensverzekering voorziet in een concrete begunstigde is er geen attest van erfopvolging door de notaris vereist. Bij overlijden wordt er onmiddellijk uitbetaald aan de begunstigden onafgezien of zij fiscale of sociale schulden hebben. Tegoeden op een bankrekening van de overledene blijven wel geblokkeerd totdat het attest van erfopvolging is afgeleverd door de notaris en eventuele fiscale en sociale schulden zijn betaald. En tot het akkoord van alle erfgenamen is gegeven om die bankrekening vrij te geven.

24 De rendabiliteit blijkt uit een grondige kosten- en batenanalyse (1) Investeringsflexibiliteit: De Luxemburgse Vermogensverzekering biedt een maximale toegang tot internationale en institutionele beleggingsproducten die voor een Belgische belastingresident als particuliere belegger dikwijls ontoegankelijk zijn. Beleggingsproducten als gestructureerde producten, afgeleide producten, private equity, niet genoteerde effecten en anderen, op zich en hun lage instapkosten bieden perspectief op een hoger rendement voor een gelijkaardig of lager investeringsrisico. De Luxemburgse Vermogensverzekering kan ook investeringsstructuren als een SICAR als onderliggend beleggingsfonds aanhouden en kan een SPF of andere structuren als verzekeringsnemer/begunstigde hebben.

25 De rendabiliteit blijkt uit een grondige kosten- en batenanalyse (2) Persoonlijke investeringsstrategie: Voor elke verzekeringsnemer van een Luxemburgse Vermogensverzekering wordt een persoonlijke investeringsstrategie uitgewerkt die beantwoordt aan zijn specifiek risicoprofiel. Hij hoeft niet te kiezen tussen een dynamische, een gebalanceerde of een defensieve strategie samengesteld uit een korf van beleggingsfondsen. Een veranderend risico appetijt, en dus risicoprofiel, is in een groepsstrategie niet echt goed op te vangen in het belang van de klant. In een persoonlijke investeringsstrategie kunnen die veranderingen perfect en vlot worden opgevangen zonder hoge transferkosten.

26 De rendabiliteit blijkt uit een grondige kosten- en batenanalyse (3) Eénmalige premietaks: De levensverzekeringen van het type Tak 23, en dus ook de Luxemburgse Vermogensverzekering, zijn vandaag de énige vermogensstructuren voor de private client die enkel belast worden op het moment van de instap en niet tijdens het contract of bij de uitstap, zelfs niet gedurende de eerste 8 jaar. In ruil voor de éénmalige premietaks van 2% is de verzekeringsnemer vandaag levenslang vrijgesteld van de jaarlijkse roerende voorheffing van, momenteel, 27%. Hoe hoger de roerende voorheffing, hoe langer de beleggingshorizon en hoe hoger het bruto rendement op de onderliggende beleggingen, hoe significanter dit financieel voordeel wordt. Bij een bruto rendement van 1% is de éénmalige premietaks van 2% terugverdiend na 8 jaar, bij een bruto rendement van 3% is dat 2,5 jaar en bij een bruto rendement van 5% is dat 1,5 jaar.

27 De rendabiliteit blijkt uit een grondige kosten- en batenanalyse (4) Bijkomende fiscale voordelen: In een levensverzekering van het type Tak 23, en dus ook de Luxemburgse Vermogensverzekering, zijn geen beurstaksen verschuldigd op aan- en verkopen van aandelen en obligaties. Onderliggende beleggingen in het beleggingsfonds waaraan de Luxemburgse Vermogensverzekering is gekoppeld zijn niet onderhevig aan de Belgische speculatietaks van 33%. Een gedeelte van de buitenlandse bronbelasting op de inkomsten uit de onderliggende beleggingen wordt door de verzekeraar gerecupereerd op basis van belastingverdragen ter vermijden van dubbele belastingheffing. De ervaring leert dat de éénmalige premietaks, de oprichtingsvergoeding en de jaarlijkse beheersvergoeding van de Luxemburgse Vermogensverzekering fiscaal worden terugverdiend binnen een periode van 3 tot 5 jaar en dit zonder rekening te houden met de mogelijke besparing op de erfbelasting.

28 De rendabiliteit blijkt uit een grondige kosten- en batenanalyse (5) Schenkingstechnieken: Luxemburgse Vermogensverzekeringen in combinatie met voorafgaande en correct uitgevoerde schenkingen met een lage schenkbelasting vermijden latere, hoge erfbelasting. Ook onderliggende tegoeden gekoppeld aan bestaande levensverzekeringen kunnen indirect geschonken worden door de rechten van de verzekeringsnemer over te dragen d.m.v. een notariële akte aan een lage schenkbelasting. (*) Door gebruik te maken van een beding van tontine of een beding van aanwas in een levensverzekering kan, soms zeer hoge, erfbelasting vermeden worden. Dit kan bijzonder zinvol zijn voor samenwonenden, ongehuwde partners, partners gehuwd onder het stelsel van scheiding van goederen, maar ook voor nietsamenwonende broers en zussen. (*) Vlabel stelt dat de betaling van schenkbelasting niet per definitie erfbelasting uitsluit.

29 De rendabiliteit blijkt uit een grondige kosten- en batenanalyse (6) Bemiddeling nieuwe contracten I: De Belgische klant heeft 3 mogelijkheden in de bemiddeling van zijn Luxemburgse Vermogensverzekering; 1) hij kan zich rechtstreeks wenden tot een verzekeringsonderneming, 2) hij kan zich laten leiden door een makelaarskantoor dat gebonden is aan een bepaalde bankgroep, 3) hij werkt samen met een gereputeerde onafhankelijke makelaar. Het antwoord op de volgende vragen zal hem helpen in zijn keuze: 1) Komen in het vermogensadvies de belangen van de klant op de eerste plaats en is er geen belangenconflict tussen het voorstel van de bemiddelaar en zijn verloning? 2) Is de betrokken verzekeringsonderneming inderdaad de beste keuze voor de gestelde problematiek en hoe gaat ze op termijn de effectiviteit van de verzekeringsoplossing periodiek opvolgen? 3) Wordt er beroep gedaan op onafhankelijke vermogensadvocaten en andere vermogensspecialisten om de juiste verzekeringsoplossing uit te werken?

30 De rendabiliteit blijkt uit een grondige kosten- en batenanalyse (6) Bemiddeling nieuwe contracten II: In sommige, straight forward, gevallen zal de directe benadering van de verzekeringsonderneming zinvol zijn. Boven het werken met een makelaarskantoor dat geliërd is aan een bankengroep hangt altijd de schaduw van het belangenconflict. In veel gevallen zal de onafhankelijke makelaar met een bewezen expertise ter zake een verantwoorde keuze blijken want hij is best geplaatst om voor de klant de best mogelijke prijs te onderhandelen met de meest geschikte verzekeringsonderneming.

31 De rendabiliteit blijkt uit een grondige kosten- en batenanalyse (7) Bestaande contracten I: De Belgen die het hoofd hebben koel gehouden en niet bezweken zijn voor de sirenezang van de diverse belangengroepen tot repatriatie, hebben daar goed aan gedaan. De beter geinformeerden onder hen hebben nog kunnen instappen aan 0% of 1.1% éénmalige premietaks. Vandaag bedraagt die 2% en niemand weet wat die in de toekomst gaat zijn.

32 De rendabiliteit blijkt uit een grondige kosten- en batenanalyse (7) Bestaande contracten II: Indien de premies afkomstig zijn van cleane fondsen en het bestaan van deze contracten wordt vermeld op de belastingsaangifte, is er op legaal, fiscaal en regelgevend vlak niets mis met die contracten en er kan op elk moment worden afgekocht en getransfereerd naar Belgie of waar dan ook. Het ziet er naar uit dat in de toekomst vermogens alleen maar zwaarder zullen belast worden. Waarom zou de private client dan vandaag alsnog een bestaande veilige structuur opzeggen om op de latere inkomsten van de afkoopwaarde weer volop belastbaar te worden in België en dit met minder potentieel aan flexibele successieplanning?

33 Conclusie De Luxemburgse Vermogensverzekering neemt in ruime mate de actuele kopzorgen weg van de Belgische private client. De veiligheden eigen aan de structuur geven er de zo nodige gemoedsrust gratis bij. De mogelijkheden op vlak van successieplanning zijn ongeëvenaard. Indien goed bemiddeld, betaalt de vermogensverzekering zichzelf terug binnen een relatief korte termijn. Verzekeringnemers van bestaande Luxemburgse contracten kunnen zich feliciteren met hun vooruitziendheid. Onafhankelijke begeleiding in het identificeren van de verzekeraar en in het faciliteren van de implementatie van een meer complexe successieplanning is geen overdreven luxe.

34 This presentation was produced by Gatsby & White S.A. The content of this presentation is so solely indented to constitute any form of legal, fiscal or investment advise and it should therefore be used only in conjunction with appropriate professional advise obtained from a suitable qualified professional source No representation or warranty either express or implied is provided in relation to the accuracy, completeness, or reliability of the information obtained herein except with expect to information concerning Gatsby & White S.A. its subsidiaries and affiliates. All the information in this presentation is based on Gatsby & White s understanding of the law of Luxembourg and of any other concerned jurisdiction as in force at the time of issuance of this presentation. Any changes in these laws or the revenue practice shall not impose any liability on Gatsby & White S.A. Gatsby & White S.A. is registered at 40 Rue du Curé L-1368 Luxembourg. As a Luxembourg insurance broker company, Gatsby & White S.A. is regulated by the commissariat aux Assurances, the Luxembourg insurance regulator. Copyright 2017 Gatsby & White S.A. This presentation may not be reproduced in whole or in part by anyone unless with the prior written consent of Gatsby & White S.A.

De Luxemburgse vermogensverzekering : het kompas voor uw vermogensplanning

De Luxemburgse vermogensverzekering : het kompas voor uw vermogensplanning De Rijkste Belgen Ranking van de Rijkste Belgen http://derijkstebelgen.be De Luxemburgse vermogensverzekering : het kompas voor uw vermogensplanning Date : 2 juni 2016 Een Luxemburgse vermogensverzekering

Nadere informatie

Stop een tijger in uw vermogen met een Luxemburgse vermogensverzekering

Stop een tijger in uw vermogen met een Luxemburgse vermogensverzekering De Rijkste Belgen Ranking van de Rijkste Belgen http://derijkstebelgen.be Stop een tijger in uw vermogen met een Luxemburgse vermogensverzekering Date : 24 april 2016 De opbrengsten op het spaargeld moeten

Nadere informatie

Optimaal gebruik van levensverzekeringen in het kader van successieplanning

Optimaal gebruik van levensverzekeringen in het kader van successieplanning Optimaal gebruik van levensverzekeringen in het kader van successieplanning Bart Chiau Professor UGent 1.Inleiding 2.Begunstigingsclausules bij levensverzekeringen 3.Successieplanning met levensverzekering

Nadere informatie

Begunstigingsclausules: een zaak van levensbelang!

Begunstigingsclausules: een zaak van levensbelang! Begunstigingsclausules: een zaak van levensbelang! KVK Pieter DEBBAUT Maart 2015 ERGO slide master 2010 1 1. Inleiding 2. Gevolgen wijziging begunstigingsclausule: wettelijke erfgenamen vs de nalatenschap

Nadere informatie

De taks op de effectenrekening of de intrede van de vermogensbelasting

De taks op de effectenrekening of de intrede van de vermogensbelasting De Rijkste Belgen Ranking van de Rijkste Belgen http://derijkstebelgen.be De taks op de effectenrekening of de intrede van de vermogensbelasting Date : 22 augustus 2017 Het Zomerakkoord van de regering

Nadere informatie

Het Zomerakkoord, de vermogensbelasting en Tak 23

Het Zomerakkoord, de vermogensbelasting en Tak 23 Het Zomerakkoord, de vermogensbelasting en Tak 23 Krachtlijnen, impact, opties Een tweede verkenning voordat de technische werkgroepen de ontwerpteksten hebben uitgewerkt www.gatsbyandwhite.com Contact

Nadere informatie

Inhoud. Deel 1 Analyse van de situatie 17. Woord vooraf 3 Inleiding 11

Inhoud. Deel 1 Analyse van de situatie 17. Woord vooraf 3 Inleiding 11 Inhoud Woord vooraf 3 Inleiding 11 Deel 1 Analyse van de situatie 17 Hoofdstuk 1 Inleiding 19 Hoofdstuk 2 De persoonlijke situatie 23 1 Inleiding 23 2 De familiale aspecten 23 2.1 De huidige burgerlijke

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling M&D Seminars Onderwerp Studiedag beleggingsverzekeringen - meerkeuzevragenlijst Datum 18 september 2001 Copyright and disclaimer Gelieve er nota van te nemen dat de inhoud van dit document onderworpen

Nadere informatie

Ann Claes Manager Wealth Services Beobank 14 november 2015

Ann Claes Manager Wealth Services Beobank 14 november 2015 Beobank Workshop Successieplanning in samenwerking met EY Private Client Services Ann Claes Manager Wealth Services Beobank 14 november 2015 Hoe kan u uw vermogensplanning veiligstellen door middel van

Nadere informatie

Financiële Infofiche. Deze Financiële Infofiche beschrijft de modaliteiten van het product in voege op 1 april 2015.

Financiële Infofiche. Deze Financiële Infofiche beschrijft de modaliteiten van het product in voege op 1 april 2015. NN Life Opti Choice Financiële Infofiche Deze Financiële Infofiche beschrijft de modaliteiten van het product in voege op 1 april 2015. Type levensverzekering Levensverzekering van tak 23 waarvan het rendement

Nadere informatie

Planning via levensverzekering en beding van aanwas Theorie & Case

Planning via levensverzekering en beding van aanwas Theorie & Case Planning via levensverzekering en beding van aanwas Theorie & Case Programma Presentatie van 35 minuten Handout in de map Vraag & antwoord-sessie Schakel uw gsm weer in op het einde van de presentatie

Nadere informatie

Successieplanning via levensverzekering en huwelijkscontract. Brussel, 23 oktober 2010

Successieplanning via levensverzekering en huwelijkscontract. Brussel, 23 oktober 2010 Successieplanning via levensverzekering en huwelijkscontract Brussel, 23 oktober 2010 Inhoud Agenda 1. Successieplanning via levensverzekering 2. Belang huwelijkscontract Instrumenten Instrumenten tot

Nadere informatie

Belasting op uw overlijden : erfbelasting update 09/2018

Belasting op uw overlijden : erfbelasting update 09/2018 Belasting op uw overlijden : erfbelasting update 09/2018 Programma Workshop van 25 minuten Handout in de map Vraag & antwoord-sessie Schakel uw gsm weer in op het einde van de presentatie Pareto Opgericht

Nadere informatie

Vermogensplanning [vol] Praktisch en eenvoudig. Vermogensplanning GREENILLE

Vermogensplanning [vol] Praktisch en eenvoudig. Vermogensplanning GREENILLE Vermogensplanning [vol] 13-10-2005 15:02 Pagina 1 Dit boek bevat praktische tips, concrete voorbeelden en heldere adviezen die zullen helpen om uw vermogen beter te plannen. De uit de States overgewaaide

Nadere informatie

Estate Planning. crashed.life / photocase.com HOEZO, GEGEVEN IS GEGEVEN?

Estate Planning. crashed.life / photocase.com HOEZO, GEGEVEN IS GEGEVEN? Estate Planning crashed.life / photocase.com HOEZO, GEGEVEN IS GEGEVEN? ONS ADVIES OM CONTROLE TE HOUDEN OVER UW GESCHONKEN BELEGGINGSPORTEFEUILLE Vermogen overhevelen naar een volgende generatie is relatief

Nadere informatie

PROGRAMMA. 19.00 u Ontvangst. 19.15 u Inleiding door uw gastheer Hans Veirman

PROGRAMMA. 19.00 u Ontvangst. 19.15 u Inleiding door uw gastheer Hans Veirman PROGRAMMA 19.00 u Ontvangst 19.15 u Inleiding door uw gastheer Hans Veirman 19.20 u Aandachtspunten om vermogen en erfgenamen te beschermen door de heer Luc Wynant 20.00 u Beleggingsverzekeringen als instrument

Nadere informatie

Deel 1 - U bent gehuwd. Wat betekent dit voor uw bezittingen?

Deel 1 - U bent gehuwd. Wat betekent dit voor uw bezittingen? Inhoudstafel Voorwoord 1 Deel 1 - U bent gehuwd Wat betekent dit voor uw bezittingen? 1 U bent gehuwd zonder huwelijks contract 5 11 Wat betekent dit eigenlijk? 5 12 Welke goederen zijn van wie? 5 121

Nadere informatie

Gewaarborgde rentevoet. AG Safe+ Laat uw belegging veilig groeien

Gewaarborgde rentevoet. AG Safe+ Laat uw belegging veilig groeien Gewaarborgde rentevoet AG Safe+ Laat uw belegging veilig groeien Een vaste, gewaarborgde rentevoet AG Safe+ is een individuele levensverzekering (tak 21) van AG Insurance. Ze is onderworpen aan Belgisch

Nadere informatie

NEWSLETTER EMPLOYEE BENEFITS

NEWSLETTER EMPLOYEE BENEFITS NEWSLETTER EMPLOYEE BENEFITS Editie 1 Jaargang 2014 Impact van de Wet Swennen op de Begunstigingsclausule van Levensverzekeringen Bestemd voor ondernemingen en hun werknemers aangesloten bij een groepsverzekering.

Nadere informatie

HET (NIEUWE) ERFRECHT ANNO 2018

HET (NIEUWE) ERFRECHT ANNO 2018 HET (NIEUWE) ERFRECHT ANNO 2018 INLEIDING AGENDA INLEIDING ERFRECHT ERFBELASTING WIJZIGING RESERVE WIJZIGING REGELS INBRENG ERFOVEREENKOMSTEN CASUS INLEIDING HERVORMING ERFRECHT NOODZAKELIJK Het erfrecht

Nadere informatie

PLANNEN ZONDER SCHENKEN. Legal Counsel Wealth Analysis & Planning

PLANNEN ZONDER SCHENKEN. Legal Counsel Wealth Analysis & Planning PLANNEN ZONDER SCHENKEN Legal Counsel Wealth Analysis & Planning Inhoud Inleiding Planning via huwelijkscontract Planning via testament Beding van aanwas Besluit 2 Inhoud Inleiding Planning via huwelijkscontract

Nadere informatie

Auteur. Elfri De Neve. Onderwerp. Geregistreerde schenkingen om successierechten te vermijden. Copyright and disclaimer

Auteur. Elfri De Neve.  Onderwerp. Geregistreerde schenkingen om successierechten te vermijden. Copyright and disclaimer Auteur Elfri De Neve www.elfri.be Onderwerp Geregistreerde schenkingen om successierechten te vermijden Copyright and disclaimer Gelieve er nota van te nemen dat de inhoud van dit document onderworpen

Nadere informatie

4/07/2013 Bart De Graeve

4/07/2013 Bart De Graeve 1 Fiscaliteit Verzekeringsaspect Context Tak 21 Belegging Tak 23 Planning Verzekering = contract De voorwaarden worden vastgelegd bij ondertekening 3 Verzekering = contract Enige premie Opvragingen Premieplan

Nadere informatie

FINANCIËLE INFOFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR TAK 23

FINANCIËLE INFOFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR TAK 23 Post Optima Invest gekoppeld aan het fonds Post Optima DOUBLE 1 Blootstelling van 100% van de netto geïnvesteerde premie via depot bij BNP Paribas Fortis Type levensverzekering Waarborgen Individuele levensverzekering

Nadere informatie

> Alles begrijpen Inhoud

> Alles begrijpen Inhoud > Alles begrijpen Over de opstelling van de begunstigingsclausule Inhoud Levensverzekering & begunstigingsclausule bij overlijden : Waarover gaat het? p. 3 Wanneer en hoe een begunstigde aanduiden? p.

Nadere informatie

Is er leven na de dood?

Is er leven na de dood? Is er leven na de dood? DE DOOD IS EEN DEEL VAN HET LEVEN. MAAR WAT GEBEURT ER MET MIJN BEZIT ALS IK NU PLOTS ZOU OVERLIJDEN? WAT HEB IK EN AAN WIE WIL IK WAT GEVEN? OF LAAT IK ALLES AAN DE STAAT? IS ER

Nadere informatie

Financiële engineering zonder kopzorgen

Financiële engineering zonder kopzorgen ADIAMERIS ADIAMERIS Financiële engineering zonder kopzorgen Door de bijzonder volatiele markten en de toenemende belastingdruk voor vermogende particulieren en families zijn een behoedzame financiële

Nadere informatie

3,21 % gemiddeld over de laatste 8 jaar1. Top Rendement Invest. Pluk de vruchten van uw belegging!

3,21 % gemiddeld over de laatste 8 jaar1. Top Rendement Invest. Pluk de vruchten van uw belegging! 3,21 % gemiddeld over de laatste 8 jaar1 Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! Uw nettopremie is steeds volledig beschermd Uw belegging is volledig veilig. U kunt uw nettopremie (= gestorte

Nadere informatie

Hoe beveilig ik mijn partner?

Hoe beveilig ik mijn partner? Hoe beveilig ik mijn partner? Brussel, 22 oktober 2011 2 Agenda Planning tussen partners Samenwonenden Echtgenoten Civiel- en fiscaal statuut Instrumenten Van testament tot contract 3 Wettelijke bescherming

Nadere informatie

F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E

F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E Argenta-Flexx 1 Deze financiële infofiche maakt integraal deel uit van de verzekeringsvoorwaarden T Y P E L E V E N S V E R Z E K E R I N G Levensverzekering met een

Nadere informatie

Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14

Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14 Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14 Testamenten en legaten Een gebaar voor het leven 1 IS ER LEVEN NA DE DOOD? DE DOOD IS EEN DEEL VAN HET LEVEN. MAAR WAT GEBEURT ER MET MIJN BEZIT ALS

Nadere informatie

UPDATE SUCCESSIEPLANNING PIETER VAN DE SIJPE

UPDATE SUCCESSIEPLANNING PIETER VAN DE SIJPE UPDATE SUCCESSIEPLANNING PIETER VAN DE SIJPE Successieplanning anno 2018 Hervorming erfrecht VLABEL aan de macht: een overzicht van enkele standpunten Huwelijkscontract en fiscaliteit: een moeilijk huwelijk

Nadere informatie

Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! 3,51 % gemiddeld over de laatste 8 jaar 1

Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! 3,51 % gemiddeld over de laatste 8 jaar 1 3,51 % gemiddeld over de laatste 8 jaar 1 Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! Top Rendement Invest is een individuele levensverzekering (tak 21) van AG Insurance. Raadpleeg de Financiële

Nadere informatie

DOSSIER. De Burgerlijke Maatschap

DOSSIER. De Burgerlijke Maatschap DOSSIER De Burgerlijke Maatschap U wil uw beleggingsportefeuille nu al aan uw kinderen schenken, maar tegelijk wenst u ook controle te blijven houden en inkomsten te ontvangen? In dat geval kan de burgerlijke

Nadere informatie

Successieplanning met verzekeringsproducten in nieuw samengestelde gezinnen

Successieplanning met verzekeringsproducten in nieuw samengestelde gezinnen Successieplanning met verzekeringsproducten in nieuw samengestelde gezinnen Samenlevingsvormen huwelijk wettelijke samenwoning feitelijke samenwoning Doelstellingen bescherming langstlevende echtgenoot

Nadere informatie

Deel 1. Naar wie gaat uw nalatenschap?

Deel 1. Naar wie gaat uw nalatenschap? INHOUDSTAFEL Deel 1. Naar wie gaat uw nalatenschap? 1. Een aantal principes.................................................... 1 2. De zeven basisregels van het erfrecht....................................

Nadere informatie

Erfopvolging in de praktijk. Wedersamengestelde gezinnen

Erfopvolging in de praktijk. Wedersamengestelde gezinnen Erfopvolging in de praktijk Wedersamengestelde gezinnen Diane 55 jaar en marketing manager Bart 56 jaar en zaakvoerder eigen IT-bedrijf Geen kinderen, wel 1 broer en 1 zus Eigen appartement wordt verhuurd

Nadere informatie

1. Onterven. 2. Generatiesprong

1. Onterven. 2. Generatiesprong 1. Onterven Ik leef in onmin met mijn moeder, die een huis bezit en verscheidene bankrekeningen heeft. Kan zij bewerkstelligen dat mij helemaal niets zou toekomen? Neen. Kinderen kunnen niet volledig onterfd

Nadere informatie

4.1. Vooraf: soorten adoptie... 4. 4.2. De adoptanten gezamenlijk... 4 4.3. Eén adoptant... 5. 5.1. Wat is voogdij?... 5

4.1. Vooraf: soorten adoptie... 4. 4.2. De adoptanten gezamenlijk... 4 4.3. Eén adoptant... 5. 5.1. Wat is voogdij?... 5 Inhoudstafel Deel 1: Het beheer over de goederen van het minderjarige kind 1. Belang... 1 2. Wie is minderjarig?... 1 3. Bevoegdheid van de ouders... 2 3.1. Ouderlijk gezag... 2 3.2. Wettelijk genot...

Nadere informatie

Aantrekkelijke gewaarborgde rentevoet gedurende 8 jaar! AG Safe+ Laat uw belegging veilig groeien!

Aantrekkelijke gewaarborgde rentevoet gedurende 8 jaar! AG Safe+ Laat uw belegging veilig groeien! Aantrekkelijke gewaarborgde rentevoet gedurende 8 jaar! AG Safe+ Laat uw belegging veilig groeien! Een vaste gewaarborgde rentevoet gedurende 8 jaar! AG Safe+ biedt u absolute zekerheid 1. Jaar na jaar

Nadere informatie

I. Inleiding: de maatschap: successie planning met behoud van inkomsten en controle. 2. Belangrijkste kenmerken van een burgerlijke maatschap...

I. Inleiding: de maatschap: successie planning met behoud van inkomsten en controle. 2. Belangrijkste kenmerken van een burgerlijke maatschap... Inhoudstafel I Inleiding: de maatschap: successie planning met behoud van inkomsten en controle II De burgerlijke maatschap 1 Wat is een maatschap wettelijk kader 2 2 Belangrijkste kenmerken van een burgerlijke

Nadere informatie

Redactie van begunstigingsclausules van levensverzekeringen = maatwerk

Redactie van begunstigingsclausules van levensverzekeringen = maatwerk Redactie van begunstigingsclausules van levensverzekeringen = maatwerk Studieavond KVK 1 februari 2011 Pieter Debbaut, fiscalist, opleider studiedienst Ergo Insurance nv 1 Programma Inleiding Theorie Wet

Nadere informatie

Successieplanning voor nieuw samengestelde gezinnen. Anne Vander Heyde, fiscaal-notarieel juriste 24 mei 2014

Successieplanning voor nieuw samengestelde gezinnen. Anne Vander Heyde, fiscaal-notarieel juriste 24 mei 2014 Successieplanning voor nieuw samengestelde gezinnen Anne Vander Heyde, fiscaal-notarieel juriste 24 mei 2014 Nieuwe liefde? Nieuw samengesteld gezin? Iets voor mij? of niet soms? maar wat met onze kinderen?

Nadere informatie

Is een Tak 21 nog een goede belegging? MoneyTalk

Is een Tak 21 nog een goede belegging? MoneyTalk Is een Tak 21 nog een goede belegging? MoneyTalk De Tak 21-beleggingsverzekeringen hebben in 2011 sterk geleden onder de eurocrisis en de terugval van de aandelenmarkten. Vooral de lage winstdeelnemingen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 - Het huwelijksvermogensrecht

Hoofdstuk 1 - Het huwelijksvermogensrecht Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 - Het huwelijksvermogensrecht Wat is het belang van het huwelijksvermogensrecht?... 5 Gemeenschap van goederen... 5 Verdeling... 5 Wat behoort tot het gemeen schappelijk vermogen?...

Nadere informatie

Leo De Broeck. Advocatenkantoor De Broeck -Van Laere & Partners

Leo De Broeck. Advocatenkantoor De Broeck -Van Laere & Partners Leo De Broeck Advocatenkantoor De Broeck -Van Laere & Partners 1 Noopt nota Di Rupo (*)tot aanpassing van onze familiale planning Leo DE BROECK Advocaten De Broeck Van Laere & Partners (Brussel, Gent,

Nadere informatie

Gewaarborgde rentevoet! AG Safe+ Laat uw belegging veilig groeien!

Gewaarborgde rentevoet! AG Safe+ Laat uw belegging veilig groeien! Gewaarborgde rentevoet! AG Safe+ Laat uw belegging veilig groeien! Een vaste gewaarborgde rentevoet! AG Safe+ biedt u zekerheid 1. Jaar na jaar groeit uw spaargeld aan! Een gewaarborgde rentevoet gedurende

Nadere informatie

Finance Avenue 20 Oktober 2012. Christophe REGOUT

Finance Avenue 20 Oktober 2012. Christophe REGOUT Welkom Finance Avenue 20 Oktober 2012 Christophe REGOUT Wegens de dalende rentes, bestaat er nog een belegging g die uw spaargeld in alle veiligheid laat opgroeien? AFER Europe AFER Europe Bestaat sinds

Nadere informatie

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN Wie: 2 ongehuwde personen die minstens 18 jaar zijn en geen dichte verwantschap hebben Hoe: men doet aangifte bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar één van beide partners woont

Nadere informatie

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN Wie: 2 ongehuwde personen die minstens 18 jaar zijn en geen dichte verwantschap hebben 2 ongehuwde personen die minimum 18 jaar zijn en bekwaam zijn om een contract af te sluiten contract ook enkel mogelijk

Nadere informatie

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN Wie: 2 ongehuwde personen die minstens 18 jaar zijn en geen dichte verwantschap hebben 2 ongehuwde personen die minimum 18 jaar zijn en bekwaam zijn om een contract af te sluiten contract ook enkel mogelijk

Nadere informatie

ECONOPOLIS WEALTH MANAGEMENT NV: DIENSTVERLENINGSFICHE VERZEKERINGSBEMIDDELING

ECONOPOLIS WEALTH MANAGEMENT NV: DIENSTVERLENINGSFICHE VERZEKERINGSBEMIDDELING ECONOPOLIS WEALTH MANAGEMENT NV: DIENSTVERLENINGSFICHE VERZEKERINGSBEMIDDELING BELANGRIJKE INFORMATIE In dit document staat wat voor u kan betekenen inzake verzekeringsbemiddeling en hoeveel onze dienstverlening

Nadere informatie

Beknopte inhoudstafel (Vóór elk deel vind je de gedetailleerde inhoudstafel van dat deel. De nummers verwijzen naar de bladzijden.

Beknopte inhoudstafel (Vóór elk deel vind je de gedetailleerde inhoudstafel van dat deel. De nummers verwijzen naar de bladzijden. 5 Beknopte inhoudstafel (Vóór elk deel vind je de gedetailleerde inhoudstafel van dat deel. De nummers verwijzen naar de bladzijden.) Inleiding 13 Deel I. Erven 19 Hoofdstuk 1. Wie is erfgenaam en wat

Nadere informatie

Je rechten bij erfenis

Je rechten bij erfenis Je rechten bij erfenis Wie zijn je erfgenamen? De principes Bloedverwanten + echtgenoot + WSW partner + geadopteerden Volgorde? Eerst de ORDEN : de eerste orde sluit alle volgende uit Eerste orde : afstammelingen

Nadere informatie

Financiële infofiche Levensverzekeringen voor tak 23. Top Profit 1. Type levensverzekering

Financiële infofiche Levensverzekeringen voor tak 23. Top Profit 1. Type levensverzekering Financiële infofiche Levensverzekeringen voor tak 23 Top Profit 1 Type levensverzekering Individuele levensverzekering waarvan het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Waarborgen Waarborgen

Nadere informatie

Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! 4,67 % gemiddeld over de laatste 9 jaar 1!

Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! 4,67 % gemiddeld over de laatste 9 jaar 1! 4,67 % gemiddeld over de laatste 9 jaar 1! Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! Top Rendement Invest is een individuele levensverzekering (tak 21) van AG Insurance. Raadpleeg de Financiële

Nadere informatie

ING PERSONAL BANKING EEN GLOBALE EN PERSOONLIJKE BENADERING VAN UW FINANCIËLE VERMOGEN

ING PERSONAL BANKING EEN GLOBALE EN PERSOONLIJKE BENADERING VAN UW FINANCIËLE VERMOGEN ING PERSONAL BANKING EEN GLOBALE EN PERSOONLIJKE BENADERING VAN UW FINANCIËLE VERMOGEN www.ing.be 1 2 ADVIES VOOR HET BEHEER VAN UW PORTEFEUILLE 6 DOELSTELLINGEN, RISICO S EN BELEGGINGSHORIZON UW BELEGGERSPROFIEL

Nadere informatie

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN Wie: 2 ongehuwde personen die minstens 18 jaar zijn en geen dichte verwantschap hebben 2 ongehuwde personen die minimum 18 jaar zijn en bekwaam zijn om een contract af te sluiten contract ook enkel mogelijk

Nadere informatie

Financiële infofiche Levensverzekering voor Tak 23. AG Fund+ 1. Type levensverzekering

Financiële infofiche Levensverzekering voor Tak 23. AG Fund+ 1. Type levensverzekering Financiële infofiche Levensverzekering voor Tak 23 AG Fund+ 1 Type levensverzekering Individuele levensverzekering waarvan het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Waarborgen Bij overlijden

Nadere informatie

Hoe afwijken van het wettelijk erfrecht? Fundamenten van het nieuwe erfrecht

Hoe afwijken van het wettelijk erfrecht? Fundamenten van het nieuwe erfrecht Hoe afwijken van het wettelijk erfrecht? Fundamenten van het nieuwe erfrecht Bart Chiau Augustus 2018 1 september 2018 Hervorming wettelijk erfrecht Hervorming erfbelasting Hervorming huwelijksvermogensrecht

Nadere informatie

Financiële infofiche Levensverzekering voor Tak 23 AG Fund+ 1

Financiële infofiche Levensverzekering voor Tak 23 AG Fund+ 1 Financiële infofiche Levensverzekering voor Tak 23 AG Fund+ 1 Type levensverzekering Individuele levensverzekering waarvan het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Waarborgen Bij overlijden

Nadere informatie

Nieuwe beslissingen VLABEL over erfbelasting

Nieuwe beslissingen VLABEL over erfbelasting Nieuwe beslissingen VLABEL over erfbelasting Het artikel van Cazimir Advocaten dd. 23/01/2017 over de update inzake erfbelasting kunnen wij u niet onthouden. Beding van aanwas en terugvalling (Standpunt

Nadere informatie

Alles rondom pensioen. Gertjan Portman Senior financieel planner

Alles rondom pensioen. Gertjan Portman Senior financieel planner Alles rondom pensioen Gertjan Portman Senior financieel planner Wat ga ik behandelen Alles wat rond uw pensionering actueel wordt maar geen pensioen is (Ik heb echter maar een half uurtje) Wat doe ik,

Nadere informatie

Laat uw geld optimaal renderen

Laat uw geld optimaal renderen Beleggen in 2013 Laat uw geld optimaal renderen In welke producten heb je al belegd? Spaarrekeningen % Kasbons Staatsbons Termijnrekeningen Obligaties Tak 21 % Aandelen Fondsen Opties Tak 23 % Ben je tevreden

Nadere informatie

Laat uw geld optimaal renderen

Laat uw geld optimaal renderen Beleggen in 2014 Laat uw geld optimaal renderen In welke producten heb je al belegd? Spaarrekeningen % Ben je tevreden met de huidige lage rendementen? Kasbons Staatsbons Termijnrekeningen Obligaties Tak

Nadere informatie

ING Life Personal Protected 1

ING Life Personal Protected 1 ING Life Personal Protected 1 Type levensverzekering Levensverzekering (tak 23), behorende tot het productengamma Secure Invest van ING Life Belgium nv waarvan het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen.

Nadere informatie

VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN

VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMENWONEN = verbintenis tussen 2 ongehuwde personen van verschillend of hetzelfde geslacht die een

Nadere informatie

ING Lifelong Income 1

ING Lifelong Income 1 ING Lifelong Income 1 Type levensverzekering Levensverzekering (tak 23) van NN Insurance Belgium nv waarvan het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen (beschreven verder in deze infofiche), waarbij

Nadere informatie

Een pensioenspaarplan op UW maat

Een pensioenspaarplan op UW maat VIVIUM Managed Funds Het product De risico s De kosten De opbrengst Een pensioenspaarplan op UW maat Denkt u aan pensioensparen, langetermijnsparen of niet-fiscaal sparen? Of aan een individuele pensioentoezegging

Nadere informatie

FAQ Schenkingen en Legaten

FAQ Schenkingen en Legaten FAQ Schenkingen en Legaten SCHENKINGEN EN LEGATEN AAN DOMINIEK SAVIO Waarom kiezen voor Dominiek Savio voor een schenking of (duo)legaat? Dominiek Savio wil voor kinderen, jongeren en volwassenen met een

Nadere informatie

FINANCIËLE INFOFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR TAK 23

FINANCIËLE INFOFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR TAK 23 Post Optima SELECTION 1 Type levensverzekering Waarborgen Een individuele levensverzekering waarvan het rendement gekoppeld is aan het beleggingsfonds Post Optima Invest Post Optima SELECTION (tak 23).

Nadere informatie

Aangifte van nalatenschap

Aangifte van nalatenschap Laat u bijstaan, de notaris geeft raad Samen voorbereiden Aangifte van nalatenschap te verstrekken documenten geblokkeerde rekeningen notariskantoor attest van erfopvolging erfgenamen aangifte erelonen

Nadere informatie

Panklare oplossingen voor estate planning bij Nederbelgen. Maurice de Clercq 18 april 2011

Panklare oplossingen voor estate planning bij Nederbelgen. Maurice de Clercq 18 april 2011 Panklare oplossingen voor estate planning bij Nederbelgen Maurice de Clercq 18 april 2011 Inhoudsopgave Inleiding Roerend vermogen Onroerend vermogen Man en vrouw Vragen Conclusie Inleiding Voor iemand

Nadere informatie

moneytalk Mediargus met docroom pdf SCHENKEN U doet er verstandig aan uw successie te plannen. GET

moneytalk Mediargus met docroom pdf SCHENKEN U doet er verstandig aan uw successie te plannen. GET moneytalk SCHENKEN U doet er verstandig aan uw successie te plannen. GET SUCCESSIEPLANNING VOOR ROERENDE EN ONROERENDE GOEDEREN SCHENKEN DOET U GOEDKOOP Als u wilt vermijden dat uw kinderen een hoge erf

Nadere informatie

NIEUWSFLASH SUCCESSIERECHTEN OP AFKOOPWAARDE LEVENSVERZEKERINGEN

NIEUWSFLASH SUCCESSIERECHTEN OP AFKOOPWAARDE LEVENSVERZEKERINGEN NIEUWSFLASH SUCCESSIERECHTEN OP AFKOOPWAARDE LEVENSVERZEKERINGEN Dit nieuwsbericht is enkel voor informatie doeleinden bestemd. Ondanks het feit dat aan dit nieuwsbericht de gebruikelijke zorg is besteed,

Nadere informatie

Managed Funds Aggressive Fund 1

Managed Funds Aggressive Fund 1 Managed Funds Aggressive Fund 1 LANGE TERMIJNSPAREN EN NIET-FISCAAL SPAREN Type levensverzekering Waarborgen Levensverzekering met een rendement dat gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Er kunnen

Nadere informatie

Estate planning. Inventarisatie van civiel- en fiscaalrechtelijke gevolgen bij overgang van vermogen. Hulpmiddel Schijf van vijf. Géén schenkbelasting

Estate planning. Inventarisatie van civiel- en fiscaalrechtelijke gevolgen bij overgang van vermogen. Hulpmiddel Schijf van vijf. Géén schenkbelasting Estate planning Stichting RB studiekring Utrecht, 11 november 2014 Mr. C.G.C. Engelbertink, Van Ewijk Estate Planning te Bussum Definitie van estate planning Inventarisatie van civiel- en fiscaalrechtelijke

Nadere informatie

Optimaal vermogen overdragen aan uw kinderen

Optimaal vermogen overdragen aan uw kinderen Optimaal vermogen overdragen aan uw kinderen Den Haag, 7 oktober 2016 Drs. A.M. (Bram) van Eijndthoven Hoofd Fiscaal Bureau ING Bank Eten, drinken en vrolijk zijn 2031 Aftrek Hypotheek Levensstijl Netto

Nadere informatie

Naar een nieuwe Vlaamse Schenk- en Erfbelasting. Prof. Dr. Michel Maus ( VUB ) Prof. Dr. Mark Delanote ( UGent )

Naar een nieuwe Vlaamse Schenk- en Erfbelasting. Prof. Dr. Michel Maus ( VUB ) Prof. Dr. Mark Delanote ( UGent ) Naar een nieuwe Vlaamse Schenk- en Erfbelasting Prof. Dr. Michel Maus ( VUB ) Prof. Dr. Mark Delanote ( UGent ) DE HUIDIGE VLAAMSE SCHENK- EN ERFBELASTING Partners en rechte lijn Onroerend / roerend Erfbelasting

Nadere informatie

Word rijker dan je denkt. Later kan je het geluk noemen.

Word rijker dan je denkt. Later kan je het geluk noemen. Word rijker dan je denkt. Later kan je het geluk noemen. Onze troeven en service VERZEKERINGSBELEGGEN Krachtlijnen VEILIGHEID RENDEMENT ALTIJD BESCHIKBAAR SUCCESSIE OPLOSSING VOOR ALLE BELEGGINGSPROFIELEN

Nadere informatie

Het leven zit vol risico s. Speel op zeker met uw spaargeld

Het leven zit vol risico s. Speel op zeker met uw spaargeld Het leven zit vol risico s Speel op zeker met uw spaargeld Veilige en sterke prestaties voor uw spaargeld De DL Eternal en DL Eternal Alpha fondsen van DL Strategy 1 Uw spaargeld is veilig, rendabel en

Nadere informatie

samenlevingsvormen Voor en nadelen van uw keuze

samenlevingsvormen Voor en nadelen van uw keuze samenlevingsvormen Voor en nadelen van uw keuze Samenlevingsvormen : inhoud Enkele cijfers Inleiding : welke vormen van samenleven zijn er Feitelijk samenwonen Wettelijk samenwonen Huwen Enkele beschouwingen

Nadere informatie

Bankzaken. 10 Andere organisaties en instellingen. 1 Wat gebeurt er met de bankzaken van de 1 overledene? Was de overledene cliënt bij KBC Bank?

Bankzaken. 10 Andere organisaties en instellingen. 1 Wat gebeurt er met de bankzaken van de 1 overledene? Was de overledene cliënt bij KBC Bank? 10 Andere organisaties en instellingen Als de abonnementen bij de telefoon-, gas- en elektriciteitsmaatschappij en de waterleidingmaatschappij op naam van de overledene stonden, breng die instellingen

Nadere informatie

Life Cycle Plan 1. Aanvullende waarborg optioneel:

Life Cycle Plan 1. Aanvullende waarborg optioneel: Life Cycle Plan 1 Type levensverzekering Levensverzekering waarvan het rendement verbonden is aan beleggingsfondsen (tak 23). Waarborgen - In geval van leven van de verzekerde (= verzekeringsnemer) op

Nadere informatie

Uw vermogen voordelig overdragen?

Uw vermogen voordelig overdragen? Successieplanning Uw vermogen voordelig overdragen? Zo veel mogelijk van het vermogen behouden en een zo laag mogelijke fiscale last, dat zijn de hoofddoelstellingen van successieplanning. Maar hoe kan

Nadere informatie

Managed Funds Balanced Fund 1

Managed Funds Balanced Fund 1 Managed Funds Balanced Fund 1 PENSIOENSPAREN, LANGE TERMIJNSPAREN EN NIET-FISCAAL SPAREN Type levensverzekering Levensverzekering met een rendement dat gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Waarborgen

Nadere informatie

VIVIUM Managed Funds. Tak 23-fonds met een mooi rendement. Professioneel portefeuillebeheer

VIVIUM Managed Funds. Tak 23-fonds met een mooi rendement. Professioneel portefeuillebeheer VIVIUM Managed Funds Tak 23-fonds met een mooi rendement Professioneel portefeuillebeheer door experts Interessante fiscale voordelen Een belegging aangepast aan uw profiel Verdient u meer dan wat u vandaag

Nadere informatie

Site wettige erfgenamen

Site wettige erfgenamen Site wettige erfgenamen Begunstigingsclausule Wie een levensverzekering afsluit, moet in het contract één of meer begunstigden aanduiden. Met deze aanduiding geeft de verzekeringsnemer aan wie het kapitaal

Nadere informatie

Nieuwe beslissingen VLABEL over erfbelasting

Nieuwe beslissingen VLABEL over erfbelasting Nieuwe beslissingen VLABEL over erfbelasting Het artikel van Cazimir Advocaten dd. 23/01/2017 over de update inzake erfbelasting kunnen wij u niet onthouden. Beding van aanwas en terugvalling (Standpunt

Nadere informatie

hoofdstuk 12 Conclusie

hoofdstuk 12 Conclusie hoofdstuk 12 249 Tot slot vindt u een samenvattend overzicht met de belangrijkste verschilpunten tussen huwen, wettelijk samenwonen en feitelijk samenwonen binnen de verschillende domeinen die doorheen

Nadere informatie

A. Algemeen 13. B. Vorm en voorwerp van de schenking 15. C. Grenzen en modaliteiten 32

A. Algemeen 13. B. Vorm en voorwerp van de schenking 15. C. Grenzen en modaliteiten 32 Inhoud 1. Voorwoord 11 2. De schenking 13 A. Algemeen 13 Vraag 1 Wat is een schenking? 13 B. Vorm en voorwerp van de schenking 15 Vraag 2 Onder welke vorm kan men een schenking verrichten? 15 Vraag 3 Zijn

Nadere informatie

Myriad TYPE LEVENSVERZEKERING

Myriad TYPE LEVENSVERZEKERING Myriad TYPE LEVENSVERZEKERING Levensverzekering die een, door de verzekeringsmaatschappij, gewaarborgd rendement (Tak 21) en een rendement gekoppeld aan beleggingsfondsen (Tak 23) combineert. WAARBORGEN

Nadere informatie

Optimaal vermogen overdragen aan uw kinderen

Optimaal vermogen overdragen aan uw kinderen Optimaal vermogen overdragen aan uw kinderen Eten, drinken en vrolijk zijn Levensstijl Netto 2031 Aftrek Hypotheek Eigen vermogen Lijfrente Pensioen AOW AOW 2018 AOW Vermogensoptimalisatie Ontwikkelingen

Nadere informatie

26/02/2018. Juridisch Adviesbureau NILAN v.o.f. Schenken. ik gehuwd ben en... mijn partner overlijdt?

26/02/2018. Juridisch Adviesbureau NILAN v.o.f. Schenken. ik gehuwd ben en... mijn partner overlijdt? Later is nu!! Juridisch Adviesbureau NILAN v.o.f. Paul Nijs Huwen Samenwonen Schenken Erven WAT ALS.? ik gehuwd ben en... mijn partner overlijdt? 1 Indien gehuwd zonder contract - wettelijk stelsel (scheiding

Nadere informatie

Optimaal vermogen overdragen aan uw kinderen

Optimaal vermogen overdragen aan uw kinderen Optimaal vermogen overdragen aan uw kinderen Den Haag, 6 oktober 2017 Drs. A.M. (Bram) van Eijndthoven Hoofd Fiscaal Bureau ING Bank Eten, drinken en vrolijk zijn 2031 Aftrek Hypotheek Levensstijl Netto

Nadere informatie

Junior Life Cycle 1. Aanvullende waarborgen optioneel:

Junior Life Cycle 1. Aanvullende waarborgen optioneel: Junior Life Cycle 1 Type levensverzekering Levensverzekering waarvan het rendement verbonden is aan beleggingsfondsen (tak 23). Waarborgen - In geval van leven van het verzekerde kind op de einddatum:

Nadere informatie

Financiële infofiche Levensverzekering voor Tak 23. AG Fund+ 1. Type levensverzekering

Financiële infofiche Levensverzekering voor Tak 23. AG Fund+ 1. Type levensverzekering Financiële infofiche Levensverzekering voor Tak 23 AG Fund+ 1 Type levensverzekering Individuele levensverzekering waarvan het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Waarborgen Bij overlijden

Nadere informatie

Post Optima Pension 1

Post Optima Pension 1 Financiële infofiche Levensverzekeringen voor tak 21 Post Optima Pension 1 Type levensverzekering Individuele levensverzekering van onderworpen aan het Belgisch recht met gegarandeerde rentevoet (tak 21).

Nadere informatie

Word rüker dan je denkt. Later kan je het I/geluk" noemen.

Word rüker dan je denkt. Later kan je het I/geluk noemen. Word rüker dan je denkt. Later kan je het I/geluk" noemen. ACTIFUND BELEGGINGSPLAN Onze troeven en service VERZEKERI NGSBELEGGEN Krachtlijnen VEILIGHEID RENDEMENT ALTID BESCHIKBAAR SUCCESSIE OPLOSSING

Nadere informatie

F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E

F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E Argenta-Flexx 1 Deze infofiche maakt integraal deel uit van de verzekeringsvoorwaarden T Y P E L E V E N S V E R Z E K E R I N G Levensverzekering met een door Argenta

Nadere informatie