WHITEPAPER BUSINESS MODEL CANVAS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WHITEPAPER BUSINESS MODEL CANVAS"

Transcriptie

1 WHITEPAPER BUSINESS MODEL CANVAS

2 WHITEPAPER BUSINESS MODEL CANVAS Het businessplan is het startpunt voor veel ondernemers, alleen is het iets statisch. Een businessmodel daarentegen is de manier waarop jij je bedrijf opzet en geld gaat verdienen en mee beweeft met de ontwikkelingen van he bedrijf. In de sessies met klanten heb ik gemerkt dat het Business Model Canvas een handig hulpmiddel is om de juiste keuzes te maken en de basis van je bedrijf neer te zetten. In deze whitepaper wil ik je meenemen in het Business Model Canvas. Ik leg je uit wat het model inhoudt, wat je met het model kan en ui welke onderdelen het model bestaat. Dit alles zodat jij het Business Model Canvas in kan zetten om de basis van je bedrijf goed neer te zetten! WAT IS HET BUSINESS MODEL CANVAS? Het Business Model Canvas is een visueel hulpmiddel wat is bedacht door Alexander Osterwalder met behulp van Yves Pigneur. Zij hebben hier een boek over geschreven en het model beschikbaar gesteld voor iedere professional. Het Business Model Canvas kent 9 bouwstenen die tezamen je business vormen. Door het canvas uit te printen kun je met post-its aan het werk om keuzes te maken op basis van de verschillende bouwstenen. In deze whitepaper neem ik je mee langs de bouwstenen en wat ze inhouden.

3 VOOR JE BEGINT Voor je aan de slag gaat met het Business Model Canvas is het belangrijk om te weten dat dit model is ontstaan om je businessmodel te innoveren. Het is geen invuloefening, maar het vergt denkkracht. De huidige situatie is daarom ook het startpunt bij het invullen van dit model. Belangrijk om te weten is dat een bedrijf meerdere businessmodellen hanteert. Vaak is per doelgroep een ander businessmodel van toepassing, omdat de benadering van de klant én de waarde voor de klant op een andere manier worden ingevuld. Als kleine of zelfstandige ondernemer is het verstandig om te beginnen met één businessmodel en doelgroep. STAP 1: VOOR WIE GA JE WAARDE CREËREN? (BOUWSTEEN KLANTSEGMENTEN) De eerste stap in het Business Model Canvas zijn de klantsegmenten. Het is belangrijk dat je per businessmodel één klantengroep pakt waarmee je aan de slag gaat. Voordat je überhaupt een klantengroep gaat kiezen, is het belangrijk dat jij de juiste klanten weet op te sommen. Start daarom altijd met de vraag: Welke klanten willen betalen voor de oplossing die ik bied? Hierdoor concentreer jij je op die klanten die ook écht wat gaan opleveren voor jouw bedrijf. Om tot deze klanten te komen is het een goede opdracht om binnen 2 minuten zoveel mogelijk doelgroepen op te sommen die zouden willen betalen voor je oplossing. Uit deze opsomming kies je de doelgroep welke het meeste aansluit bij jouw bedrijf. Bedenk hierbij ook met welke klanten jij affiniteit en een klik hebt! Erg belangrijk voor een structurele en lange relatie. Weet jij wie de klant is? Ga dan op onderzoek uit en leer je klant kennen. Weet welke problemen jouw klanten heeft, waar zijn of haar pijn ligt, waar je klanten te vinden zijn, etc., etc. Hierdoor creëer je een persona. Naarmate je meer personen binnen je doelgroep spreekt, hoe beter je ze leert kennen. En dat heeft enorme voordelen, helemaal voor stap 2.

4 Geef antwoord op de onderstaande vragen om tot de belangrijkste gegevens van je doelgroep te komen: - Wie is de beslisser bij de doelgroep? - Som de drie grootste problemen van de doelgroep op - Som de drie belangrijkste behoeften van de doelgroep op - Som de drie belangrijkste eisen van de doelgroep op - Som de drie belangrijkste beslissingsfactoren van de doelgroep op STAP 2: WELKE WAARDE LEVER JIJ AAN JE KLANTEN? (BOUWSTEEN WAARDEPROPOSITIE) Jij kent nu de klantengroep voor wie jij waarde gaat creëren. Je bent erachter gekomen waar de problemen en de pijnen van je klant liggen. Nu is het tijd om waarde te gaan creëren. Dat doe je in de bouwsteen waardepropositie. Vergeet je producten, vergeet je diensten, het is niet belangrijk voor je klant! Het gaat niet om wat je doet, maar wat het je klant oplevert. Daarom is het ook belangrijk om na te denken over de volgende vraag: Wat levert jouw oplossing op onderaan de streep? Hierbij ga je dus nadenken over wat jij levert aan je klant. Dit kan gaan om het verhogen van de omzet, van de winst of de blijheid bij het personeel. Om je hierbij te helpen kun je één van de volgende vragen beantwoorden: - Hoe ga je de problemen van de doelgroep oplossen? - Hoe ga je de behoeften van de doelgroep inlossen? - Hoe ga je de belemmeringen van de doelgroep wegnemen? - Hoe ga je de ambities van de doelgroep waar maken? - Hoe ga je de wensen van de doelgroep in vullen? - Hoe ga je op de beslissingsfactor van de doelgroep in spelen? Nadat je helder hebt gemaakt wat je waarde onder aan de streep oplevert wat je waardepropositie is dan ga je kijken hoe je dat gaat doen. Vaak is dat door je product en dienst in te zetten. Vaak is het een bundeling van producten en diensten die het meeste waarde oplevert. De waardepropositie is de boodschap die jij hebt voor je klanten. Het is het verhaal dat jij wilt overbrengen aan je klant, omdat het hen veel oplevert!

5 STAP 3: VIA WELKE KANALEN GA JIJ JE KLANTEN BEREIKEN EN OVERTUIGEN? (BOUWSTEEN KANALEN) De waardepropositie die je in stap 2 hebt bepaald moet je overbrengen op je klantsegmenten. Je wilt je klant bereiken met de boodschap die jij hebt. Het is verstandig om de reis van de klant in kaart te brengen. Over het algemeen komen de volgende fases in de klantreis voor: 1. Aandacht vergaren: Via marketingkanalen wil je het eerste contact krijgen met je klant. Het is dus verstandig om goed uit te zoeken waar jouw (niche)doelgroep te vinden is, om die aandacht van je klanten te krijgen. 2. Gratis weggever (marketingtool): Wanneer je de aandacht te pakken hebt van je klanten met je boodschap, is het je taak om in contact te komen met de klant. Door een gratis weggever (een marketingtool) te maken, maak je de drempel laag voor jouw klant om contact op te nemen. Denk hierbij aan een gratis workshop, E-book, adviesgesprek, etc. 3. Eerste omzet: Voor veel klanten is het belangrijk dat de stappen klein zijn. Het is daarom ook belangrijk dat je een voorzet doet voor een kleine omzet. Dit is om vertrouwen te winnen van je klant om de gunfactor te stimuleren. Denk hierbij aan een eerste bestelling tegen een gereduceerd tarief of een eerste sessie voor de helft van het geld. Hierdoor gaat je klant eerder over op actie. 4. Omzet genereren: Na de eerste omzet is het tijd om je volledige waardepropositie aan te bieden. Hoe je dit gaat aanbieden is aan jou. Dit kan een traject zijn of een grote bestelling. 5. After Sales: Nadat je jouw omzet hebt gegenereerd is het ook zaak om je klant te onderhouden. Je kunt hierbij denken aan een opfriscursus, etc. Bedenk wel: Hierbij moet het ook waarde hebben voor je klant!

6 Het is dus goed om voor jezelf een aantal keuzes te maken hoe jij van een onbekende een klant gaat maken. Maak per fases keuzes welke kanalen/ mogelijkheden jij gaat inzetten om je klant ter bereiken of te overtuigen. Hiervoor kun je de volgende vragen beantwoorden: - Welke kanalen kun je gebruiken om de klant te bereiken? (Waar is de klant te vinden?) - Hoe ga je jouw klant geïnteresseerd maken in de waarde? (Gratis weggever) - Hoe ga je de klant overtuigen van de meerwaarde? (kleine omzet) STAP 4: BOUW EEN RELATIE OP MET JE KLANT (BOUWSTEEN KLANTRELATIES) Een klantrelatie is een enorm belangrijke bouwsteen van je businessmodel. Als je succes wil hebben als ondernemer, is het belangrijk dat je een goede relatie opbouwt met je klanten. Het is wel belangrijk om te weten wat voor een soort relatie je opbouwt met je klant. De soort relatie is namelijk afhankelijk van welke relatie je klant met je verwacht aan te gaan, de financiële mogelijkheden van je bedrijf en de tijdsinvestering die jij kan doen. Qua klantrelatie kunnen we een aantal soorten relaties onderscheiden van elkaar. Deze klantrelaties zijn: - Persoonlijke hulp: Tijdens deze relatie heb je als klant een relatie met een persoon in levende lijve. De leverancier komt langs om te communiceren met de klant. Deze relatie kom je vaak tegen bij adviesbureaus, zoals organisatieadviesbureaus en accountantskantoren. Deze relatie kost een enorme investering in tijd, maar levert veel goodwill op. - Zelfservice: Met zelfservice heb je geen directe relatie met je klanten. Je biedt artikelen of middelen aan, zodat je klant zichzelf kan helpen. Je ziet dit vooral bij webshops en supermarkten. - Digitale relatie: Je gaat met je bedrijf een digitale relatie aan. Denk hierbij aan geautomatiseerde helpdesk en het sturen van geautomatiseerde nieuwsbrieven. Dit gebeurd bij bedrijven die online bezig zijn, zoals Bol.com. - Communities: Door een communitie in te zetten toon je meer betrokkenheid met je klant. Je faciliteert een communitie voor de doelgroep, waar zij kennis en kunde kunnen uitwisselen en elkaar kunnen helpen bij het oplossen van problemen. Deze vorm kom je vaak tegen bij specifieke doelgroepen met specifieke problemen en behoeften.

7 - Cocreatie: Samen met de klant ga je aan de slag om nieuwe waarde te creëren, om zo je producten en diensten beter bij je klant te laten aansluiten. Dit is de ultieme vorm van een klantrelatie, omdat de inspraak van de klanten het grootst is. Een voorbeeld hiervan is FBTO Aan jou is het om te beslissen welke klantrelatie je wil aangaan met je klanten. Wil je investeren in je relatie om het meer waard te laten worden? STAP 5: VERDIEN GELD MET JE BUSINESS (BOUWSTEEN INKOMSTENSTROMEN) Het belangrijkste onderdeel van veel bedrijven is toch wel dat er inkomsten gegenereerd worden uit de activiteiten die zij uitvoeren. De manier waarop jij geld gaat verdienen is een enorm belangrijke keuze, omdat het de keuze van je klant beïnvloedt. Denk maar eens aan een accountant die de voorbije jaren vooral via uurtje-factuurtje geld verdiende. Klanten belden hun accountant niet meer op, uit angst dat ze direct een factuur onder hun neus gedrukt kregen, waardoor de waarde van de accountant niet tot zijn recht kwam. Daarom is het voor een accountantsbureau belangrijk om het verdienmodel te innoveren en op een andere manier geld te verdienen. Er zijn veel verschillende soorten verdienmodellen. Het is dus belangrijk om het juiste model te kiezen bij jouw waardepropositie en bij jouw klant. Wil je klant liever een abonnement afnemen? Of hebben ze liever een projectprijs? Beantwoord onderstaande vraag om je verdienmodel te vinden: - Welk verdienmodel ga je inzetten voor de gekozen waardepropositie? - Past dit verdienmodel bij het klantsegment? Over de verdienmodellen heb ik een whitepaper geschreven. Deze kun je hieronder downloaden:

8 Met het verdienmodel hebben we het marketinggedeelte van het businessmodel voltooid. Dit zijn de belangrijkste keuzes van je businessmodel. Het marketinggedeelte is ook wel de frontstage. Het is het onderdeel van het businessmodel dat direct zichtbaar is voor je klant. Nu gaan we verder met de backstage gedeelte van je businessmodel. Dit is de organisatiekant, om je marketinggedeelte mogelijk te maken. Want de keuzes die je hebt gemaakt in je marketinggedeelte, moeten wel waargemaakt worden! STAP 6: BELANGRIJKSTE MIDDELEN (BOUWSTEEN KEY RESOURCES) Om je marketing te kunnen uitvoeren, heb je middelen nodig. In deze bouwsteen ga je kijken naar de belangrijkste middelen van je businessmodel. Zonder deze middelen kan je businessmodel niet functioneren. De middelen zorgen ervoor dat jij waarde kunt creëren. Bij belangrijke middelen kun je denken aan: - Intellectuele middelen: Intellectuele middelen zijn middelen die belangrijk zijn om je idee/ bedrijf te beschermen en uniek maken. Denk hierbij aan je merk, de patenten of klantdatabases.

9 - Fysieke middelen: Fysieke middelen zorgen ervoor dat jij fysiek in staat bent om waarde te genereren. Denk hierbij aan gebouwen, machines of bijvoorbeeld bestaande netwerken. - Menselijke middelen: Als ondernemer heb je kennis nodig om je waarde te kunnen leveren. Deze kennis is belangrijk voor je businessmodel. Bij het uitbouwen van je businessmodel is het belangrijk dat je deze kennis ook uitbouwt. - Financiële middelen: Voor een businessmodel heb je geld nodig. Denk hierbij aan leningen, inkoopcontracten, etc. Bedenk welke belangrijke middelen jij voor je businessmodel nodig hebt. Som daarvoor de drie belangrijkste middelen op die je nodig hebt om je businessmodel uit te kunnen voeren. STAP 7: JE BELANGRIJKSTE ACTIVITEITEN (BOUWSTEEN KERNACTIVITEITEN) Een businessmodel heeft geen nut wanneer je niet aan de slag gaat. Doordat jij keuzes maakt weet je ook welke activiteiten jij moet doen om je businessmodel te laten functioneren. Hierdoor krijg je focus op de dingen die je wel en niet moet doen. Activiteiten kunnen zijn: - Het leveren van waarde voor je klant uitvoeren van je waardepropositie waarmee je producten produceert en levert of het leveren van je diensten. - Het voeren van acquisitie, afhankelijk van de keuzes van de kanalen. In de kanalen beschrijf je de marketingkanalen, welke in deze bouwsteen ingezet gaan worden als kernactiviteit. Het is dus belangrijk dat je focus legt op die acitiviteiten die belangrijk zijn voor jouw bedrijf. Som voor jezelf de belangrijkste activiteiten op die je nodig hebt: - om je waardepropositie te leveren; - om je klant te bereiken en te overtuigen; - om je klantrelatie op te bouwen en uit te breiden. Vaak merk je dat zelfstandig ondernemers veel tijd stoppen in netwerkbijeenkomsten en sociale media, terwijl dit niet tot de kern van hun bedrijf behoort. Hierdoor moeten dit geen kernactiviteiten zijn, maar zijn het voor deze ondernemers wel. Door kritisch te kijken naar wat je doet, zorg je ervoor dat je focus houdt op de dingen die jou en je klant waarde opleveren!

10 STAP 8: ZONDER PARTNERS GEEN WAARDE (BOUWSTEEN KEY PARTNERS) Zelfstandig ondernemers hebben partners nodig om hun businessmodel draaiende te houden. Ik ken geen ondernemer die geen partners om zich heen heeft verzameld. De partners die je in deze bouwsteen beschrijft zijn de belangrijkste partners voor je businessmodel, zonder deze partners geen business. Bij de key partners kun je denken aan: - Partners die meerwaarde kunnen creëren voor je klant, die je propositie nog meer versterken. Deze partners brengen onderdelen in die jij niet bezit, zoals kennis. producten of halffabricaten. - Partners brengen middelen in die jij niet bezit, te denken valt aan kennis, geld of fysieke middelen zoals machines en panden - Partners nemen kernactiviteiten over waarvoor jij de kennis, kunde of tijd niet bezit en daardoor uitbesteed. Denk hierbij aan telemarketing, leveranciers, het verzorgen van een training, etc. - Partners kunnen ervoor zorgen dat jij de kosten kunt verminderen, doordat je schaalvoordelen krijgt. Bedenk dus per bouwsteen welke partners jij nodig hebt om je businessmodel te laten functioneren. Bedenk direct welke criteria jij aan de partners stelt en welke partijen hierbij passen. STAP 9: KOSTEN VAN JE BUSINESSMODEL (BOUWSTEEN KOSTENSTRUCTUREN) Als laatste ga je kijken naar de kosten die je businessmodel meebrengt. In deze bouwsteen ga je kijken naar de kosten die bij je model komen kijken en hoe jij hiermee omgaat. In het algemeen kun je de volgende twee modellen onderscheiden: - Kostengestuurd model: Door je model te sturen op basis van kosten, focus je jouw model volledig op het behalen van minimale kosten. Bijna altijd heeft je waardepropositie te maken met het bieden van de laagste prijs aan je klant.

11 - Waardegestuurd model: Kies je voor een waardegestuud model, dan focus je jouw model op het creëren van waarde. Om het moment dat je kosten maakt zie je het als investeringen. Je kosten leveren aan de andere kant ook waarde op. Naast dat je een kosten- of een waardegestuurd model kiest, hebben de kosten ook de volgende kenmerken: - Vaste kosten: Dit zijn kosten die ongeacht het aantal klanten altijd hetzelfde blijven; - Variabele kosten: Dit zijn kosten die worden gemaakt wanneer je een klant binnen hebt. De kosten variëren bij het aantal klanten dat jij bedient. - Schaalvoordelen: Dit zijn voordelen die je krijgt wanneer je structureel meer verkoopt. Denk hierbij aan het groot inkopen van goederen. - Scopevoordelen: Dit zijn voordelen die grotere bedrijven krijgen. Hierbij kunnen de marketingkosten over meerdere businessmodellen uitgesmeerd worden. Bekijk welke kosten jij moet maken voor je businessmodel. Hierdoor krijg je goed inzichtelijk hoe jouw businessmodel werkt of waar je jouw businessmodel nog moet bijschaven. GA ZELF AAN DE SLAG MET JE BUSINESSMODEL! Nu is het tijd dat jezelf aan de slag kan met je businessmodel. Download hieronder je eigen Business Model Canvas die je kunt uitprinten om aan de slag te gaan. Daarnaast is er door Alexander Osterwalder een boek over het Business Model Canvas geschreven. Deze kan ik je van harte aanraden.

12 GRATIS ADVIES Wil je graag aan de slag gaan met je eigen businessmodel, maar merk je dat de basis van je bedrijf nog niet goed in elkaar zit. Wil je sparren over je bedrijf voordat je aan de slag gaat? Ik help je graag verder. Vraag dan een gratis marketing gesprek aan en ik help je om alles op een rijtje te krijgen, waardoor je met frisse ideeën weer aan de slag kan! Dit advies is volledig vrijblijvend en verplicht je tot niets! OVER FREEK Freek is een marketeer die een hekel heeft aan marketingtrucjes en de misleidingen binnen bedrijven. Met zijn bedrijf Word een Klantmagneet helpt hij zelfstandig ondernemers om op hun eigen authentieke wijze van hun bedrijf een succes te maken. Hij helpt deze ondernemers door een heldere strategie neer te zetten op een simpele manier! Want we moeten marketing vooral niet moeilijk maken! WORD GRATIS KLANTMAGNEETLID! Wil jij groeien met je bedrijf en continu het beste uit je bedrijf halen? Word nu klantmagneetlid en ontvang: - Elke maand een mini-cursus - Uitnodigingen voor gratis ondernemersbijeenkomsten; - Kortingen om workshops en trainingen - Exclusieve Facebook-content KLANTMAGNEET LID Ga snel naar: wordeenklantmagneet.nl/ik-word-klantmagneetlid

KLANTEN WERVEN IN 5 STAPPEN

KLANTEN WERVEN IN 5 STAPPEN KLANTEN WERVEN IN 5 STAPPEN In dit E-book help ik jou als zelfstandig ondernemer in vijf stappen meer klanten te werven. Niet door vage tips te geven, maar door je in vijf stappen naar een plan te leiden.

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

WHITEPAPER VERDIENMODELLEN

WHITEPAPER VERDIENMODELLEN WHITEPAPER VERDIENMODELLEN Klantgericht ondernemen met een passend verdienmodel Klantgericht ondernemen met een passend verdienmodel Hoe ga jij geld verdienen met je bedrijf? Het is het onderwerp dat de

Nadere informatie

Workshop DNA & Strategie IVN December 2012. Wat gaan we doen vandaag?

Workshop DNA & Strategie IVN December 2012. Wat gaan we doen vandaag? Workshop DNA & Strategie IVN December 2012 Wat gaan we doen vandaag? Workshop DNA & Strategie IVN December 2012 Wat hebben deze bedrijven gemeen? Workshop DNA & Strategie IVN December 2012 Wat gebeurt

Nadere informatie

Business Model Canvas

Business Model Canvas Business Model Canvas (Bron: Business Model Generatie Osterwalder & Pigneur NL editie) Ben je een ondernemende geest? Denk je constant over hoe je waarde kunt creëren en nieuwe businesses kunt opbouwen,

Nadere informatie

Business Model Analyse met het Canvas André Miedema

Business Model Analyse met het Canvas André Miedema klantwaarde financieel rendement geluk Business Model Analyse met het Canvas André Miedema www.hetzuiderlicht.nl Kennismaking Canvas http://www.businessmodelgeneration.com/canvas Business Model Canvas:

Nadere informatie

Dries Stoel en Marcèle van Kerkvoorde. Uw businessmodel voor de toekomst

Dries Stoel en Marcèle van Kerkvoorde. Uw businessmodel voor de toekomst Dries Stoel en Marcèle van Kerkvoorde Uw businessmodel voor de toekomst Missie: economische groei door versterken van innovatie in het MKB Concurrentiekracht van Nederland versterken Innovatie in het MKB

Nadere informatie

Samenwerken Loont! (?)

Samenwerken Loont! (?) Samenwerken Loont! (?) Diek Scholten Jan van Es Instituut Inhoud workshop Situatiebepaling: Waar sta je, wat zijn je ervaringen, waar loop je tegen aan? Oplossings scenario s: Canvas Business Modeling

Nadere informatie

Nieuwe verdienmodellen

Nieuwe verdienmodellen INLEIDING Welk antwoord krijg je als je iemand vraagt wanneer een bedrijf het goed doet? Negen van de tien keer krijg je te horen dat een bedrijf het goed doet als het een hoge omzet heeft en veel winst

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Op zoek naar nieuwe business modellen

Op zoek naar nieuwe business modellen Op zoek naar nieuwe business modellen Oegstgeest, 15 november 2012 Vandaag leg ik uit waarom business as usual dood is Centrale vraag Wie voegt op welk moment waarde toe? Welk gereedschap kunnen we hiervoor

Nadere informatie

Handleiding Cultuur Canvas

Handleiding Cultuur Canvas Handleiding Cultuur Canvas Je hebt een idee voor Tilburg, voor cultuur in het publieke domein en je weet waarschijnlijk ook wat je het wilt realiseren. Weet je ook of je plan kansrijk is? En wat je kunt

Nadere informatie

Uw businessmodel voor de toekomst 22 september 2014. Roland van de Pas

Uw businessmodel voor de toekomst 22 september 2014. Roland van de Pas Uw businessmodel voor de toekomst 22 september 2014 Roland van de Pas Even voorstellen Adviseur MKB (industrie en creatieve industrie) Focus: Roland.vande.Pas@kvk.nl www.linkedin.com/pub/roland-van-de-pas

Nadere informatie

Wat is marketing dan wel? De beste omschrijving komt uit het Engels.

Wat is marketing dan wel? De beste omschrijving komt uit het Engels. KENNETH NIEUWEBOER M arketing is meer dan het ontwikkelen van een logo en het bewaken van je huisstijl. Als er een goede strategie achter zit, levert marketing een wezenlijke bijdrage aan het rendement

Nadere informatie

Businessmodel. De 9 Bouwstenen. De negen bouwstenen van het Business Model Canvas kort uitgelegd DE INNOVATOR

Businessmodel. De 9 Bouwstenen. De negen bouwstenen van het Business Model Canvas kort uitgelegd DE INNOVATOR Businessmodel De 9 Bouwstenen De negen bouwstenen van het Business Model Canvas kort uitgelegd de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Business Model Canvas Business Model Canvas spelen met ideeën

Nadere informatie

BUSINESS MODEL CANVAS WAT IS HET?

BUSINESS MODEL CANVAS WAT IS HET? Introductie in Business Model Canvas Veerle Serpieters 29 januari 2018 BUSINESS MODEL CANVAS WAT IS HET? 2 De BESTE INNOVATIES ontstaan waar CREATIEVE IDEEËN, samenkomen met een perfecte UITVOERING en

Nadere informatie

Checklist voor Succesvol Ondernemen

Checklist voor Succesvol Ondernemen Kruis aan wat voor jou van toepassing is om een overzicht te hebben van waar je mee aan de slag kunt om meer klanten te krijgen en meer geld te verdienen. SuccesHoek 1: Actiegerichte Focus Ik besteed meestal

Nadere informatie

Business Model Canvas

Business Model Canvas Business Model Canvas Het Business Model Canvas helpt je jouw Business Model te visualiseren. Met een business model beschrijf je hoe je bedrijf waarde creëert, levert, en verkrijgt. Het geeft een gedeelde

Nadere informatie

Film van Amsterdam met ondertiteling Promo videos.mp4 Business Model You Naam: Datum: Bedrijf/Opleiding: Wie jou helpt (Key partners) Wie helpt je om waarde voor anderen te geven? Wie helpt? Zijn er partners

Nadere informatie

Business Model Canvas

Business Model Canvas Business Model Canvas Vivian Vleeshouwers Lekko B.V. Mariëlle Meuffels Philips Industry Consulting 10 Oktober 2013 Agenda - tijdschema 13:30 Welkom en voorstellen Vivian en Mariëlle Korte uitleg Business

Nadere informatie

Businessmodel. Business Model. Training Business Model Canvas van Individueel tot In-Company DE INNOVATOR

Businessmodel. Business Model. Training Business Model Canvas van Individueel tot In-Company DE INNOVATOR Businessmodel Business Model Training Business Model Canvas van Individueel tot In-Company de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Business Model Canvas Een training Business Model Canvas Doel van

Nadere informatie

Customer segments: de verschillende groepen mensen en organisaties die een onderneming wil bereiken en bedienen.

Customer segments: de verschillende groepen mensen en organisaties die een onderneming wil bereiken en bedienen. Innovatie theorie en praktijk Auteurs: Alexander Osterwalder & Yves Pigneur. Business Model Canvas Formulier Customer segments: de verschillende groepen mensen en organisaties die een onderneming wil bereiken

Nadere informatie

Ondernemingsplan. De basis in 10 stappen. Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen. Ik ga starten

Ondernemingsplan. De basis in 10 stappen. Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen. Ik ga starten Ondernemingsplan De basis in 10 stappen Een leidraad om je bedrijf, de markt en jezelf goed in kaart te brengen Ik ga starten Hoe maak je een ondernemingsplan? Een ondernemingsplan is de eerste stap naar

Nadere informatie

ICT Community Challenge 2017

ICT Community Challenge 2017 WELKOM ICT Community Challenge 2017 DE SLIMME STAD DEN BOSCH MEER DAN TECHNOLOGIE ICT COMMUNITY CHALLENGE 2017 Thema: De Slimme Stad Challenges Mobiliteit / Talent / Agrifood Creatie & business modelling

Nadere informatie

WERKBOEK CORIEN OENEMA

WERKBOEK CORIEN OENEMA WERKBOEK CORIEN OENEMA WELKOM BIJ DE BUSINESS REBEL BOOTCAMP Heel hartelijk welkom bij de Business Rebel Bootcamp. Ik ben blij dat je hier bent. Mijn naam is Corien Oenema. Ik ben de businessrebel, blogger,

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

NIVE workshop BMG en evaluation tool. 14 februari 2013

NIVE workshop BMG en evaluation tool. 14 februari 2013 NIVE workshop BMG en evaluation tool 14 februari 2013 Rob de With 51 jaar, vrouw en drie dochters acountmanagement,businessconsultant 23 jaar eigen onderneming/ groot en klein Opleidingscoördinator Avans

Nadere informatie

Fiche Business Model Canvas

Fiche Business Model Canvas Het Business Model beschrijft hoe een organisatie waarde creëert, c levert en capteert. Het Business Model Canvas is een handig visueel instrument om de elementen die hiertoee bijdragen in kaart te brengen,

Nadere informatie

Yellow Cats 26 november 2013 Foresight Workshop

Yellow Cats 26 november 2013 Foresight Workshop Yellow Cats 26 november 2013 Foresight Workshop FutureFlock Consulting 2013 Yellow Cats 26-11-2013 Vier Werelden Huisfinanciering Foresight, Insight, Innovation* Business Model Generatie (naar Osterwalder

Nadere informatie

Klantgericht (online) communiceren. in 5 stappen. Whitepaper

Klantgericht (online) communiceren. in 5 stappen. Whitepaper Klantgericht (online) communiceren in 5 stappen Whitepaper Index Klantgericht communiceren in 5 stappen 3 Klantgericht communiceren, waarom zou ik? 4 Aan de slag! 5 5-stappenplan klantgericht communiceren

Nadere informatie

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert.

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. 9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. Introductie Een goed ingerichte website met een goed uitgevoerde marketingstrategie is het ideale marketing tool voor ondernemers. Een goede website

Nadere informatie

GRATIS Marketing & Sales Scan

GRATIS Marketing & Sales Scan GRATIS Marketing & Sales Scan BUILD YOUR BRAND LIVE YOUR BRAND BOOST YOUR BUSINESS 1 OPT IONS UNLIMITED 1. Over jou OVER JOU 1. Hoe lang ben je zelfstandig ondernemer? 2. Wat is je achtergrond? Wat deed

Nadere informatie

Disrupt. Organisaties moeten bereid zijn hun melkkoe te doden. Anders doen twee studenten dat op een zolderkamer wel voor hen (Guy Kawasaki)

Disrupt. Organisaties moeten bereid zijn hun melkkoe te doden. Anders doen twee studenten dat op een zolderkamer wel voor hen (Guy Kawasaki) Disrupt Organisaties moeten bereid zijn hun melkkoe te doden. Anders doen twee studenten dat op een zolderkamer wel voor hen (Guy Kawasaki) Businessmodel Generatie Hoorcollege 4 Business Mapping Na afloop

Nadere informatie

powered by ontwikkeltraject

powered by ontwikkeltraject powered by ontwikkeltraject innovatieve jeugdhulp 2019 ontwikkeltraject innovatieve jeugdhulp voor wie is het? Het innovatienetwerk is er voor iedereen die geïnteresseerd is in vernieuwing in de jeugd(hulp)

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

Social media checklist

Social media checklist Social media checklist In 15 minuten klaar om klanten te benaderen Sociale media audit? Elk bedrijf weet wel dat ze iets met sociale media moeten doen en hebben daarom ook (toen ze wat tijd over hadden)

Nadere informatie

Business Model Canvas

Business Model Canvas Voorbeeld voor advieskantoor Business Model Canvas strategische partners Kernactiviteiten waardepropositie Klantrelaties Klantsegmenten Welke partners zijn onmisbaar? Welke partners leveren ons werk op?

Nadere informatie

11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen

11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen 11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen Iedereen met een website komt er vroeg of laat mee in aanraking. Hoe verander ik meer bezoekers in klanten? Met conversie dus. Conversie optimalisatie

Nadere informatie

Meerwaarde met Online Marketing Expertise

Meerwaarde met Online Marketing Expertise Meerwaarde met Online Marketing Expertise Webinar 26 mei 2015 Wat leer je in dit webinar? Nieuwe ontwikkelingen bij zelfstandig ondernemers De meest gestelde vraag door ondernemers Hoe je als VA daarop

Nadere informatie

Informatiebrief. In deze informatiebrief de volgende onderwerpen:

Informatiebrief. In deze informatiebrief de volgende onderwerpen: Je ontvangt deze email omdat wij elkaar persoonlijk kennen. Stel je deze informatief niet op prijs, meld je dan af via de daarvoor bestemde link. Is dit e-mailadres niet correct? Mail ons dan even, alvast

Nadere informatie

Coach, docent, coördinator

Coach, docent, coördinator BUSINESS MODEL CANVAS Start Up Factory Bart Sutorius Sheets 27 augustus & 3 september 2015 Coach, docent, coördinator minor Ondernemerschap ACE-HvA minor Entrepreneurship ACE-UvA Snelkookpanweekend medewerkers

Nadere informatie

www.implementatieacademy.nl

www.implementatieacademy.nl Implementatie Stappenplan naar Succes Ben jij trainer, coach, heb je een eigen praktijk, kortom, ben jij een kleine ondernemer? Als je je business wilt doen laten groeien in de nieuwe economie dan moet

Nadere informatie

8 Stappen naar Succes

8 Stappen naar Succes 8 Stappen naar Succes Ik ga je een geheim vertellen; Al meer dan 4 jaar was ik zelfstandig Trainer en ik heb geworsteld en gezocht naar; Focus Mijn missie Wie is mijn doelgroep? Hoe kan ik een stabiel

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Een online jaarverslag maken

Een online jaarverslag maken Een online jaarverslag maken Index Voordelen van een online jaarverslag 3 Voordelen 3 Online jaarverslag in 4 eenvoudige stappen 4 Creëer draagvlak binnen je organisatie 4 Doelen en strategie vertalen

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

Business Model Canvas & Elevator pitch. Value050 Eelco Bakker

Business Model Canvas & Elevator pitch. Value050 Eelco Bakker Business Model Canvas & Elevator pitch Value050 Eelco Bakker Start Verwachtingen? Vragen? Ervaringen business model canvas? Ervaringen elevator pitch? 14.00-16.15 BMC 16.15-17.00 Pitchen 1. Het business

Nadere informatie

VOORDAT JE START ALS ZZP ER

VOORDAT JE START ALS ZZP ER www.damd.nl Voordat je start als zzp er Voordat je als zzp er gaat starten, is het verstandig om na te gaan of je inderdaad ondernemer wil zijn. Dit kun je doen door aan jezelf vragen te stellen als: zie

Nadere informatie

D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e

D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e T e k s t e n i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e 4 D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e Welke webpagina s heb je nodig? De homepagina, deze noem je Home Blog Diensten of producten Salespage

Nadere informatie

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer 10 GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer www.fokjeritsma.nl info@fokjeritsma.nl 2 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wees je bewust van je doel... 6 Bellen: een uitstekend instrument... 6 Systeem... 7

Nadere informatie

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING ONLINE MARKETING ANGELCOACHING MARCA VAN DEN BROEK Met mijn bedrijf AngelCoaching zet ik me in voor succesvol ondernemen als kunstenaar//creatief. WAAR GAAT HET OM? Zichtbaarheid Onderscheidend (en authentiek)

Nadere informatie

E-mailmarketing om cliënten aan te trekken als zorgprofessional

E-mailmarketing om cliënten aan te trekken als zorgprofessional E-mailmarketing om cliënten aan te trekken als zorgprofessional Als therapeut of coach werk je graag met mensen. Ook wil je graag voldoende verdienen om van te kunnen leven. Daarom is het belangrijk voor

Nadere informatie

"Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt."

Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt. "Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt." (Pieter Klaas Jagersma) Belastingen voor veel starters iets waar ze liever niet over nadenken omdat het niet leuker te maken is en zo ingewikkeld

Nadere informatie

Eenvoudig nieuwe klanten. Voor adviseurs, trainers en coaches

Eenvoudig nieuwe klanten. Voor adviseurs, trainers en coaches Eenvoudig nieuwe klanten Voor adviseurs, trainers en coaches Leer hoe ideale klanten naar je toe komen. Wiep de Jong Online Business Trainer Eenvoudig nieuwe klanten 2 Welkom bij mijn E-Book 'Eenvoudig

Nadere informatie

BewonersBedrijf in de Startblokken. Wat komt er kijken bij de start van een BewonersBedrijf?

BewonersBedrijf in de Startblokken. Wat komt er kijken bij de start van een BewonersBedrijf? BewonersBedrijf in de Startblokken Wat komt er kijken bij de start van een BewonersBedrijf? EVEN VOORSTELLEN Rutger van Weeren twitter: @RvanWeeren 2 WIE ZIJN JULLIE? Wie bent u? Met welke vraag bent u

Nadere informatie

Online Geld Verdienen Met Dropshipment

Online Geld Verdienen Met Dropshipment Online Geld Verdienen Met Dropshipment Een snelle start naar je eigen online inkomen Auteur: Remco van de Berg Een uitgave van Online op Maat 30-12-2013, Utrecht Versie: 3 2 Colofon Tekst: Remco van de

Nadere informatie

KLANTSEGMENTERING [ BUSINESS MODEL GENERATION CANVAS. ]

KLANTSEGMENTERING [ BUSINESS MODEL GENERATION CANVAS. ] KLANTSEGMENTERING [ BUSINESS MODEL GENERATION CANVAS. ] [ ZOEKTOCHT. ] [ ZOEKTOCHT. ] STARTUP CENTER STARTUP NEXT [ BUSINESS DEVELOPMENT. ] [ WAT IS EEN BUSINESS MODEL?. ] Een Business Model is een kans

Nadere informatie

Business Model Generation Canvas

Business Model Generation Canvas Business Model Generation Canvas Een Business Model beschrijft hoe een organisatie waarde creëert, levert en genereert [ WAT IS EEN BUSINESS MODEL?. ] Een Business Model is een kans om te innoveren/verbeteren,

Nadere informatie

Hoe je meer verdient met online video s

Hoe je meer verdient met online video s Hoe je meer verdient met online video s Video s die je continue nieuwe klanten opleveren door Noortje Janmaat Business coach en oprichter van Verdienen met VIDEO www.verdienenmetvideo.nl noortje@verdienenmetvideo.nl

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Businessmodel. Business Model. Training Business Model Canvas van Individueel tot In-Company DE INNOVATOR

Businessmodel. Business Model. Training Business Model Canvas van Individueel tot In-Company DE INNOVATOR Businessmodel Business Model Training Business Model Canvas van Individueel tot In-Company de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Business Model Canvas Een training Business Model Canvas Doel van

Nadere informatie

Gratis ebook over een Salespage maken

Gratis ebook over een Salespage maken INTERNET MARKETING DOOR NIGEL HOOIJMANS Gratis ebook over een Salespage maken Leer hier een stuk van de basis Nigel Hooijmans Inhouds opgave Wat is een salespage? Hoe maak je een Salespage? De 4 Factoren

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR UITSTEKENDE MARKETING & SALES

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR UITSTEKENDE MARKETING & SALES 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR UITSTEKENDE MARKETING & SALES www.canvasscompany.nl 10 TIPS MEER KLANTEN EN MEER OMZET Voor veel directeuren, ondernemers en verkopers is het een ware uitdaging. Werkt je

Nadere informatie

Hoe krijg ik meer coachopdrachten? We starten om uur Raymond Gruijs We starten om 9.33 uur

Hoe krijg ik meer coachopdrachten? We starten om uur Raymond Gruijs We starten om 9.33 uur Hoe krijg ik meer coachopdrachten? We starten om 10.03 uur Raymond Gruijs We starten om 9.33 uur vragen e.d. Wil je in de questionbox aangeven welke vragen voor jou van toepassing zijn? 1. Ik vind het

Nadere informatie

Marketing vanuit je hart

Marketing vanuit je hart Waardecreatie en identiteitsmarketing Marketing vanuit je hart Voor zelfstandige ondernemers die hun droom najagen Ingrid Langen INHOUD 1. Inleiding 4 2. Wie moet het lezen 5 3. Het Waarom van dit boek

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Pen en papier? Wat is een businessmodel? Jouw businessmodel is de manier waarop jij in business bent Twee

Nadere informatie

Vestiging Elburg. (Bill Lapworth) DGI-Strat.sessie ej 1

Vestiging Elburg. (Bill Lapworth) DGI-Strat.sessie ej 1 Vestiging Elburg (Bill Lapworth) DGI-Strat.sessie2-20160519ej 1 - Welke specifieke klantgroepen bedient jouw vestiging nu? - Welke klantgroepen zou je willen bedienen - Omschrijf wat de behoeften of wensen

Nadere informatie

Wellicht heb je mijn gratis ebooks 40 manieren om nieuwe klanten te werven en 3 geheimen om binnen te komen bij bedrijven al in bezit.

Wellicht heb je mijn gratis ebooks 40 manieren om nieuwe klanten te werven en 3 geheimen om binnen te komen bij bedrijven al in bezit. Hierbij ontvang je het stappenplan voor het snel en gemakkelijk schrijven van een inhoudelijk goede blogtekst. Het schrijven van een blog hoeft niet lang te duren, als je hier een goede methodiek voor

Nadere informatie

Business- & verdien-modellen. Evert Moolhuijsen

Business- & verdien-modellen. Evert Moolhuijsen Business- & verdien-modellen Evert Moolhuijsen Business Model Generation Een businessmodel beschrijft de grondgedachte van hoe een organisatie waarde creëert, levert en behoudt. Business Model Canvas Bouwstenen

Nadere informatie

Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur

Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur Inhoud Ik heb geen tijd om een ebook te schrijven!... 3 Waarom heb ik het recht om je dit te vertellen?... 4 Template voor schrijven

Nadere informatie

Zorg op Afstand bij Dementerenden

Zorg op Afstand bij Dementerenden Zorg op Afstand bij Dementerenden Monique Kemner, projectleider Zorg en Diensten op Afstand, Sector Thuisdiensten, ZuidZorg Gerard van Glabbeek, Innovatie en Implementatie Zorg en Diensten op Afstand,

Nadere informatie

BUSINESS MODEL CANVAS

BUSINESS MODEL CANVAS BUSINESS MODEL CANVAS Gebruik van de tool Template Voorbeeld Business Model Canvas Het Business Model Canvas helpt je jouw bedrijf te visualiseren. Met een business model beschrijf je hoe je bedrijf waarde

Nadere informatie

Masterclass Innoveren. !! Evert Moolhuijsen Jerrel Zandgrond. !! Maandag 21 oktober. Omzet verhogen

Masterclass Innoveren. !! Evert Moolhuijsen Jerrel Zandgrond. !! Maandag 21 oktober. Omzet verhogen Masterclass Innoveren!! Evert Moolhuijsen Jerrel Zandgrond!! Maandag 21 oktober Omzet verhogen Strategische partners Wie zijn onze Key Partners? Wie zijn onze Kernleveranciers? Welke Key Resources halen

Nadere informatie

ondernemers die een boek willen schrijven

ondernemers die een boek willen schrijven TIPS voor ondernemers die een boek willen schrijven Maak het verschil met de BSTSLLR-methode voor het verhogen van je expertstatus Daisy Goddijn Inhoudsopgave Voorwoord...11 Inleiding...13 De BSTSLLR-methode...17

Nadere informatie

Whitepaper. 20 manieren om jouw mailinglijst te laten aangroeien

Whitepaper. 20 manieren om jouw mailinglijst te laten aangroeien Whitepaper 20 manieren om jouw mailinglijst te laten aangroeien 20 manieren om jouw mailinglijst te laten aangroeien Om jouw e-mailmarketing de beste resultaten te laten opleveren, heb je genoeg interessante

Nadere informatie

Business Model You. (RE)Inventing your future. Zelfinstructie voor het maken van je eigen persoonlijke business model

Business Model You. (RE)Inventing your future. Zelfinstructie voor het maken van je eigen persoonlijke business model Business Model You (RE)Inventing your future Zelfinstructie voor het maken van je eigen persoonlijke business model Marijn Mulders Juli 2015 V1.0 www.tolobranca.nl Business Model You 1 Inhoudsopgave 1

Nadere informatie

Hoe maak je interessante tweets?

Hoe maak je interessante tweets? Hoe maak je interessante tweets? Januari 2012 Inleiding Leuk dat je echt aan de slag gaat met het maken van goede tweets! In dit document vind je algemene tips voor het opstellen van goede tweets. Bovendien

Nadere informatie

In 5 stappen een businessmodel innoveren

In 5 stappen een businessmodel innoveren 1 www.pluc.nl In 5 stappen een businessmodel innoveren Inclusief 5 praktische tips voor het werken met het Business Model Canvas 2 In 5 stappen een businessmodel innoveren Over het Business Model Canvas

Nadere informatie

Het gaat eindelijk weer over echtheid

Het gaat eindelijk weer over echtheid Het gaat eindelijk weer over echtheid Internet heeft de wereld veel transparanter gemaakt, de sociale media maken mensen weerbaar. Traditionele reclame wordt dan ook steeds vaker leugenachtig gevonden.

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Contentmarketing is the only marketing left. Seth Godin

Contentmarketing is the only marketing left. Seth Godin Inleiding Programma Aanmelden Route Contentmarketing is the only marketing left Seth Godin Contentmarketing, seo en sea Veel organisaties binnen de technologiebranches vragen zich af hoe ze effectief contentmarketing

Nadere informatie

Overtuigend en Ontspannen Presenteren

Overtuigend en Ontspannen Presenteren Overtuigend en Ontspannen Presenteren voor technische professionals 20 juni 2013 Jullie doelen? Workshop Presenteren Minder zenuwen bij presentaties Makkelijker contact met het publiek Wat wél en beter

Nadere informatie

Online marketing succesvol inzetten: content strategie

Online marketing succesvol inzetten: content strategie WHITEPAPER Content strategie & lead nurturing Online marketing succesvol inzetten: content strategie De opzet van de online marketing aanpak is voor veel marketing managers een lastig te visualiseren geheel.

Nadere informatie

WHITEPAPER. 10 Online Marketing Insights Voor Opleiders. Whitepaper - 8 Marketinginzichten voor accountants 1

WHITEPAPER. 10 Online Marketing Insights Voor Opleiders. Whitepaper - 8 Marketinginzichten voor accountants 1 WHITEPAPER 10 Online Marketing Insights Voor Opleiders Whitepaper - 8 Marketinginzichten voor accountants 1 Beste lezer, Bambuu werkt dagelijks aan het online vermarkten van opleidingen. Of je nu fotograaf

Nadere informatie

De 10 onmisbare ingrediënten

De 10 onmisbare ingrediënten De 10 onmisbare ingrediënten Ingrediënten om meer te verdienen met video door Noortje Janmaat Business coach en oprichter van Verdienen met VIDEO www.verdienenmetvideo.nl noortje@verdienenmetvideo.nl 06-15

Nadere informatie

10 SLIMME MANIEREN OM UW E-MAILLIJST TE VERGROTEN

10 SLIMME MANIEREN OM UW E-MAILLIJST TE VERGROTEN 10 SLIMME MANIEREN OM UW E-MAILLIJST TE VERGROTEN 1 Een zakelijke mailinglijst is een sterke troef bij het uitbouwen van uw onderneming. Meer e-mailadressen van potentiële klanten zorgen voor meer bereik

Nadere informatie

Meer plezier door slimmer werken

Meer plezier door slimmer werken Tijd voor... inspiratie Meer plezier door slimmer werken Heleen Hoogendam Bertine Zoon Meer inspiratie? Bertine Zoon Zoo n Training www.zoontraining.nl @ZoonTraining Heleen Hoogendam Hoogendam Coaching

Nadere informatie

Scoren met communicatie

Scoren met communicatie Focus op je klant Scoren met communicatie Inleiding Druk, druk druk Ik hoor vaak van ondernemers: ik ben druk, druk, druk, maar waarmee eigenlijk? Tijd maken om mijn doelen te bereiken. sneeuwen regelmatig

Nadere informatie

Als je groen doet -> vertel het dan!

Als je groen doet -> vertel het dan! 10 Groene communicatie tips over jouw duurzame organisatie / initiatief Als je groen doet -> vertel het dan! 2. 3. 1. Zorg dat je verhaal klopt Als je wilt dat je duurzame inspanningen en het MVO beleid

Nadere informatie

Winnen en behouden van nieuwe cliënten

Winnen en behouden van nieuwe cliënten Winnen en behouden van nieuwe cliënten Dat is de kracht van het zelfstandig ondernemerschap in tegenstelling tot de grote bedrijven. Alles draait om het vertrouwen van jouw cliënt in jouw professionaliteit.

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Individueel, Collectief of In-Company

Individueel, Collectief of In-Company De Innovator Business Model Training Business Model Canvas Individueel, Collectief of In-Company de Innovator opent de ogen voor nieuwe kansen Business Model Canvas Een training Business Model Canvas Doel

Nadere informatie

VERSCHILLENDE TARIEVEN VOOR MEER WINST

VERSCHILLENDE TARIEVEN VOOR MEER WINST VERSCHILLENDE TARIEVEN VOOR MEER WINST - LEERLING SuccesformulesVoorkant_Opmaak 1 06-10-14 10:08 Pagina 1 VERSCHILLENDE TARIEVEN VOOR MEER WINST 1 anigap 80:01 41-01-60 1 kaampo_tnakroovselumrofseccus

Nadere informatie

Werkdocument Business Modelling

Werkdocument Business Modelling Werkdocument Business Modelling Objectief van dit werkdocument Een goed idee leidt niet vanzelfsprekend tot een succesvolle innovatie. Of het nu gaat om een vooruitstrevend product of dienst, nieuwe kennis

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie