Krachtafnemer in aandrijflijn via BWS. Algemene informatie over de functie. Bediening met voertuig in beweging en stilstaand voertuig

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Krachtafnemer in aandrijflijn via BWS. Algemene informatie over de functie. Bediening met voertuig in beweging en stilstaand voertuig"

Transcriptie

1 Algemene informatie over de functie Algemene informatie over de functie De krachtafnemer in de aandrijflijn wordt hoofdzakelijk gebruikt als er om heel veel vermogen wordt gevraagd. Het voordeel is dat de halve assen ontkoppeld zijn en dat al het vermogen voor het aandrijven van de krachtafnemer kan worden gebruikt. De krachtafnemer bevindt zich tussen de versnellingsbak en de achteras. N.B.: De krachtafnemer in de aandrijflijn kan alleen worden geregeld door de BWS-regeleenheid. Op die manier krijgen andere regeleenheden in het voertuig de informatie dat de krachtafnemer is ingeschakeld. Dit is nodig om o.a. het motortoerental goed te kunnen regelen. Bediening met voertuig in beweging en stilstaand voertuig Gewoonlijk wordt de functie gebruikt voor stilstaande voertuigen aangezien de krachtoverbrenging naar de halve assen ontkoppeld is. De functie ook kan werken als het voertuig rijdt, bijvoorbeeld bij straatreinigingsvoertuigen. In dit geval moet er een andere krachtbron dan de gewone motor op de halve assen van het voertuig werken, bijvoorbeeld een hydraulische aandrijving. 11:60-06/09 Uitgave 8 nl-nl 1 (19)

2 Algemene informatie over de functie Prise directe Gebruik te allen tijde de prise directe in de hoofdversnellingsbak om bij een werkende krachtafnemer zo min mogelijk warmte te genereren. Prise directe houdt in dat er een versnelling met een overbrengingsverhouding van 1:1 wordt geselecteerd. Gebruik voor een versnellingsbak met overdrive (GRSO) de naasthogere versnelling. Gebruik voor een versnellingsbak zonder overdrive (GR, GRS) de hoogste versnelling. Bij Allison-versnellingsbakken is de 4e de prise directe. Als de krachtafnemer volgens de aanwijzingen in dit document wordt ingeschakeld, schakelt de Opticruise- of Allison-regeleenheid de prise directe automatisch in als aan de volgende voorwaarden is voldaan: De regeleenheid heeft een bevestigingssignaal ontvangen: De schakelhendel is in stand D en de automatisch stand (Opticruise) of in de stand Drive (Allison) gezet. De koppeling is ingedrukt (geldt niet voor volledig geautomatiseerde Opticruise). N.B.: Hierdoor hoeft de bestuurder niet elke keer bij het inschakelen van de krachtafnemer naar de prise directe op te schakelen. 11:60-06/09 Uitgave 8 nl-nl 2 (19)

3 Algemene informatie over de functie Bevestigingssignaal Informatie over het feit dat de krachtafnemer is geactiveerd, wordt in de instrumentengroep weergegeven. Na het activeren van de krachtafnemer en het loskoppelen van de halve assen moet er altijd een bevestigingssignaal naar de BWS-regeleenheid worden verzonden. Het bevestigingssignaal is altijd een massasignaal. De regeleenheid informeert andere systemen in het voertuig. De status van de krachtafnemer is nodig voor het regelen van het motortoerental na het inschakelen van een versnelling en het aantrekken van de handrem, d.w.z. bij stationair draaien. Bevestiging voor activering van krachtafnemer in nieuwe instrumentengroep De status van de krachtafnemer is nodig voor het regelen van het motortoerental als de wielremmen worden gebruikt als het voertuig rijdt en er een versnelling ingeschakeld is. Dit gebeurt als het voertuig wordt aangedreven via de krachtafnemer, bijvoorbeeld bij het hydraulisch aandrijven van straatreinigingsvoertuigen. Diverse regeleenheden vergen de status van de krachtafnemer om te voorkomen dat er storingscodes worden gegenereerd als gevolg van verschillen in toerentalberekeningen op basis van wieltoerentallen en cardanastoerentallen. Dit verschil ontstaat bij het gebruiken van de krachtafnemer bij een wieltoerental van 0 en een hoger toerental van de cardanas. Bevestiging voor activering van krachtafnemer in oude instrumentengroep :60-06/09 Uitgave 8 nl-nl 3 (19)

4 Algemene informatie over de functie Motortoerentalregeling Als de krachtafnemer in de aandrijflijn volgens de aanwijzingen in dit document is ingeschakeld, werken bepaalde functies, die gewoonlijk ter bescherming van de aandrijflijn worden gebruikt, niet. Dit is nodig om het motortoerental voor deze toepassing te regelen. 1. Na het inschakelen van de krachtafnemer raadt Scania aan het motortoerental met de afstandsbediening te regelen (alternatief). Meer informatie over de regeling van het motortoerental vindt u in de documenten onder Motortoerental. Bij een andersoortige toerentalregeling (bijvoorbeeld Handgas of Beperkt handgas) kan het volgende gebeuren: De motorregeleenheid schakelt over op het regelen van de rijsnelheid in plaats van het regelen van het motortoerental als de verwachte rijsnelheid meer dan 20 km/u is. Dit gebeurt als de snelheidssensor niet wordt verplaatst. Zie volgende hoofdstuk. U deactiveert het regelen van het motortoerental door het koppelings- en het rempedaal tegelijkertijd in te trappen. 1. De standaardveiligheidsvoorwaarden waarbij het motortoerental normaal wordt gereduceerd tot stationair om te voorkomen dat de motor en de remmen elkaar tegenwerken zijn a) Een bediende/ ingeschakelde bedrijfsrem of parkeerrem wanneer een versnelling wordt ingeschakeld en het koppelingspedaal niet is ingetrapt. b) Een bediende/ingeschakelde bedrijfsrem of parkeerrem bij voertuigen met koppelomvormer wanneer de mechanische overbrenging (lock-up) van de koppelomvormer wordt geactiveerd. 11:60-06/09 Uitgave 8 nl-nl 4 (19)

5 Algemene informatie over de functie Rijsnelheidsensor verplaatsen De rijsnelheidssensor moet om de volgende redenen na de krachtafnemer in de aandrijflijn op de cardanas zijn geplaatst: De rijsnelheidssensor geeft ook na het activeren van de krachtafnemer de juiste snelheid aan. De tachograaf registreert of het voertuig correct wordt gebruikt. Tijdelijke storingscodes in de regeleenheden voor het remsysteem en de versnellingsbak worden vermeden. Deze storingscodes staan een goede werking niet in de weg, maar maken het moeilijker om echte storingen op te sporen. Als het motortoerental wordt geregeld met de functie Handgas of Beperkt handgas, schakelt de motorregelaar over op de cruise control-stand wanneer de snelheidssensor snelheden van meer dan 20 km/u registreert. Gebruik deze opties voor de motortoerentalregeling niet na het activeren van de krachtafnemer in de aandrijflijn. Met Opticruise kan de bestuurder schakelen gedurende de tijd waarin er geen cardanastoerental is geregistreerd. 11:60-06/09 Uitgave 8 nl-nl 5 (19)

6 Algemene informatie over de functie Voorwaarden voor activeren en deactiveren Uitrusting voor carrosseriewerkzaamheden bevatten in de regel de logica voor het activeren en deactiveren van de krachtafnemer in de aandrijflijn. Bovendien kunnen er in de BWS-regeleenheid een aantal uitgebreide voorwaarden worden ingesteld. Voorbeeld: Meer informatie over de motortoerentalregeling kunt u vinden in het document Overzicht van regeling motortoerental. Parkeerremvoorwaarden Neutraalpositievoorwaarden Bovengrens motortoerental voor activering Ondergrens motortoerental voor activering Bovengrens rijsnelheid voor activering Ondergrens rijsnelheid voor activering Deactiveren gaspedaal Aanbevelingen: Gebruik voor het activeren en deactiveren altijd de parkeerremvoorwaarden. Gebruik Deactiveren gaspedaal als de voertuigcarrosserie is uitgevoerd als betonpomp met een groot bereik, skylift, of iets gelijksoortigs. Geldt voor modus 1, 3 en 4 van de motortoerentalregeling. 11:60-06/09 Uitgave 8 nl-nl 6 (19)

7 Algemene informatie over de functie Volledig geautomatiseerde Opticruise Bij voertuigen met volledig geautomatiseerde Opticruise stuurt het gaspedaal de koppeling aan. Het volgende is van toepassing op de koppelingsregeling: Wanneer het gaspedaal is ingetrapt, is de koppeling gesloten. Sluiten van de koppeling wordt geregeld op basis van de mate waarin het gaspedaal wordt ingetrapt. Hoe meer het gaspedaal wordt ingetrapt, hoe sneller de koppeling sluit. De koppeling wordt geopend wanneer het gaspedaal wordt losgelaten voordat de koppeling volledig is gesloten. Zet de rijfunctieschakelaar in de stand N (neutraal) om de krachtafnemer uit te schakelen. N.B.: De parameterwaarde Remfunctie in werking met krachtafnemer in aandrijflijn regelt of de koppeling moet worden geopend of gesloten wanneer het rempedaal wordt bediend. De standaard waarde is openen van de koppeling. Beschermende logica voor uitschakelen Na het uitschakelen van de krachtafnemer en het weer inschakelen van de aandrijfassen moeten het koppel en het toerental van de cardanas vanaf de hoofdversnellingsbak zodanig worden teruggebracht dat deze het in- en uitschakelen niet in de weg staan. Gewoonlijk doet de gebruiker dit door voorafgaand aan het uitschakelen van de krachtafnemerschakelaar de stand Neutral in de hoofdversnellingsbak in schakelen. N.B.: Scania raadt aan een beschermcircuit aan te sluiten om het voertuig te beschermen tegen bedieningsfouten die tot mechanische schade kunnen leiden. De functie van het 11:60-06/09 Uitgave 8 nl-nl 7 (19)

8 Algemene informatie over de functie beschermcircuit is de krachtafnemer ingeschakeld te houden totdat het uitgaande toerental laag genoeg is. 11:60-06/09 Uitgave 8 nl-nl 8 (19)

9 Chassisvoorwaarden Chassisvoorwaarden Algemene informatie De functie kan worden aangesloten op voertuigen met een chassisserienummer in de samenvattingen in dit hoofdstuk. Bij een eventuele behoefte aan deze functie bij voertuigen met lagere chassisserienummers neemt u contact op met een Scania-dealer voor nadere informatie over het aansluiten. N.B.: Merk het verschil op in chassisserienummerseries voor voertuigen waarbij deze functie voor stationair bedrijf en rijdend bedoeld is. 11:60-06/09 Uitgave 8 nl-nl 9 (19)

10 Chassisvoorwaarden Voertuigen met deze functie voor stationair bedrijf Voertuigen met een handgeschakelde versnellingsbak, met of zonder Opticruise: Voertuigen met automatische versnellingsbak: Productieperiode voertuig Productieperiode voertuig Productielocatie Chassisserienummer Productielocatie Chassisserienummer Södertälje Södertälje Zwolle Zwolle Angers Angers Voertuigen met deze functie voor rijdend bedrijf Voertuigen met Euro 3 motor: Voertuigen met Euro 4, Euro 5 of Euro 6 motor: Productieperiode voertuig Productieperiode voertuig Productielocatie Chassisserienummer Productielocatie Chassisserienummer Södertälje Södertälje Zwolle Zwolle Angers Angers :60-06/09 Uitgave 8 nl-nl 10 (19)

11 Chassisvoorwaarden Verplichte optie voor alle versnellingsbakuitvoeringen Voorbereidingen af fabriek Optie Alternatief Variantcode BWS Met 3319A Elektrische voorbereiding voor krachtafnemer in de aandrijflijn Met 3545A N.B.: Klantoptie 3545A voorziet alleen in de elektrische voorbereiding. De carrosseriebouwer moet zelf schakelaars, waarschuwingslampjes, de magneetklep, de krachtafnemer en de bevestigingssensor aanbrengen. Voor een overzicht van klantopties 3319A en 3545A verwijzen wij u naar de afbeelding. V152 en C231 bevinden zich aan de binnenzijde van de linker langsligger. C231 wordt afgesloten zonder een stekker. C A 3319 A 3545 A :60-06/09 Uitgave 8 nl-nl 11 (19)

12 Aansluitinstructies Aansluitinstructies Methode 1: Handgeschakelde versnellingsbak met of zonder Opticruise Algemene informatie over de aansluiting De rijsnelheidssensor wordt naar de cardanas achter de krachtafnemer in de aandrijflijn verplaatst. Voor Opticruise: Opticruise selecteert automatisch de prise directe bij het activeren van het bevestigingssignaal. De versnelling wordt geactiveerd wanneer de koppeling wordt ingetrapt. Als de krachtafnemer.werkt, activeert Opticruise altijd de handmatige modus. Als de prise directe niet wordt voorgesteld, moet de bestuurder deze elke keer na het activeren van de krachtafnemer zelf inschakelen. Snelheidssensor Scania raadt het gebruik van hetzelfde aantal tanden als op de oorspronkelijke sensorring aan als de rijsnelheidssensor naar de uitgaande cardanas wordt verplaatst. Als het aantal tanden (pulsen per omwenteling) verandert, moet het SOPS-bestand met SDP3 (Scania Diagnos & Programmer 3) worden bijgewerkt. Hieronder volgen de verschillende varianten: Voorbeeld: Vrachtwagen met betonpomp Optie Toerental constant voor rijsnelheidssensoren Pulsen per omwenteling Variantcode A D De variantcode 1541B voor de tussenbak wordt niet vermeld in de tabel omdat Scania de combinatie van tussenbak en krachtafnemer in de aandrijflijn afraadt. 11:60-06/09 Uitgave 8 nl-nl 12 (19)

13 Aansluitinstructies Signaaltype en functie-activering Signaaltype Signaalrichting Opmerkingen Massaverbinding naar C260-4 a In Activeren van de magneetklep, die de krachtafnemer activeert Massakabel naar C260-3 In Bevestigingssignaal voor geactiveerde krachtafnemer b a. Eventueel kan C260-5 (activeren met +24 V) of C of C (extern CAN) worden gebruikt. Afgesteld met behulp van SDP3. b. Moet aangeven wanneer de krachtafnemer in de aandrijflijn geactiveerd is. Alleen hierna is, bijvoorbeeld, het regelen van het toerental toegestaan. Parameters die met behulp van SDP3 kunnen worden afgesteld N.B.: Volg de voorstellen in de tabel, met name de volgende parameters: Bevestiging van andere uitrusting Voorwaarden voor aangetrokken handrem (andere uitrusting) Parameter Mogelijke waarde Af fabriek Voor deze aansluiting Systeem Selectie van signaalingang voor activeringssignaal Actief laag Actief laag Actief laag voor krachtafnemer 3 of overige uitrusting Actief hoog CAN Bevestiging van krachtafnemer 3 of overige uitrusting Met Met Met Zonder Lichtindicatie (controlelamp) voor krachtafnemer Met Zonder Met BWS 3 Zonder Zonder Type activering (krachtafnemer 3 of overige Handmatig Handmatig Handmatig uitrusting) Automatisch Automatisch Rijstand Rijstand 11:60-06/09 Uitgave 8 nl-nl 13 (19)

14 Aansluitinstructies Parameter Mogelijke waarde Af fabriek Voor deze aansluiting Systeem Voorwaarden voor ingeschakelde parkeerrem Eén Geen Eén (krachtafnemer 3 of overige uitrusting) Twee Twee Geen Voorwaarden voor neutraalstand (krachtafnemer Eén a Geen Eén a BWS 3 of overige uitrusting) Twee a Twee a Geen Remfunctie in werking met krachtafnemer in Open koppeling Open koppeling Open koppeling GMS aandrijflijn b Koppeling gesloten houden Koppeling gesloten houden Ondergrens motortoerental voor deactivering Geen ondergrens Geen ondergrens Geen ondergrens (krachtafnemer 3 of overige uitrusting) omw/min omw/min Bovengrens motortoerental voor deactivering Geen bovengrens Geen bovengrens Geen bovengrens (krachtafnemer 3 of overige uitrusting) omw/min omw/min Ondergrens voertuigsnelheid voor deactivering Geen ondergrens Geen ondergrens Geen ondergrens BWS (krachtafnemer 3 of overige uitrusting) km/u km/u Bovengrens voertuigsnelheid voor deactivering Geen bovengrens Geen bovengrens Geen bovengrens (krachtafnemer 3 of overige uitrusting) km/u km/u Cilinder balanceren Actief Actief Actief EMS Inactief Inactief a. Bij voertuigen met een handgeschakelde versnellingsbak is het volgens de voorwaarden vereist dat deze met een aparte sensor voor de neutraalstand is uitgerust. b. Deze parameter is geïntroduceerd op 23 oktober :60-06/09 Uitgave 8 nl-nl 14 (19)

15 Aansluitinstructies Onderdeleninformatie en aansluitposities 1 Schakelaar Sluitend S171 Aangebracht door carrosseriebouwer 2 Bevestigingssensor Aangebracht door carrosseriebouwer S171 3 Solenoïde Aangebracht door carrosseriebouwer De kabeldoorsnede moet minimaal 1,5 mm 2 zijn. Massa-aansluitingen en stekkers zijn af fabriek aangebracht. De artikelen zijn verkrijgbaar bij Scania dealers. C C260 1 C493 C V152 S231 2 S231 V :60-06/09 Uitgave 8 nl-nl 15 (19)

16 Aansluitinstructies Methode 2: Automatische transmissie Algemene informatie over de aansluiting Zie optie 1 voor het verplaatsen van de rijsnelheidssensor. De condities voor het regelen van het activeren en deactiveren van de krachtafnemer zijn ingesteld in de BWS-regeleenheid (zie de onderstaande afbeelding) met SPD3. Voor een samenvatting van te modificeren parameters verwijzen wij u naar optie 1. De magneetklep zorgt voor het mechanisch activeren van de krachtafnemer. Een bevestigingssensor geeft aan dat de aandrijfassen uitgeschakeld zijn en dat de krachtafnemer ingeschakeld is. Lamp 2 geeft deze verandering voor de bestuurder aan. Relais A sluit het circuit tussen C449 pen 6 en C449 pen 4 kort. Deze kortsluiting geeft voor de versnellingsbakregeleenheid aan dat de aandrijfassen uitgeschakeld zijn en dat de krachtafnemer ingeschakeld is. Relais B sluit C260 pen 3 kort naar massa om de verandering aan andere regeleenheden in het voertuig door te geven. Relais C wordt geactiveerd wanneer C449 pen 5 aangeeft dat de versnellingsbak is vergrendeld in de vierde versnelling (de Allison-functie Lock-up 4th gear). De uitgang die het relais activeert, is actief laag (massa). Lamp 3 geeft aan wanneer de versnellingsbak de prise directe heeft ingeschakeld en wanneer het motortoerental en het koppel mogen worden verhoogd. Voorbeeld: Brandweerwagen met waterpomp :60-06/09 Uitgave 8 nl-nl 16 (19)

17 Aansluitinstructies Allison-versnellingsbak herprogrammeren De Allison-versnellingsbakregeleenheid moeten opnieuw worden geprogrammeerd op een speciaal hiervoor bedoeld Novation package met een Pump Mode Program. Het opnieuw programmeren wordt uitgevoerd door een Allison-dealer of -werkplaats. Dit voorbeeld is gebaseerd op Allison Vocation Package 124, Brandweer- en noodhulpwagens. Het voordeel van dit voorbeeld is dat alle noodzakelijke elektrische kabels en pennen via aansluiting C449 toegankelijk zijn. Bij andere opties moeten er pennen worden geschakeld. Raadpleeg altijd de aansluitinstructies van Allison voor het desbetreffende Vocation Package. N.B.: SDP3 herkent alleen een Vocation Package dat door Scania geprogrammeerd is. De reden is dat het artikelnummer niet geldig is. Storingscodes kunnen worden afgelezen maar niet met de verklarende tekst in verband worden gebracht. 11:60-06/09 Uitgave 8 nl-nl 17 (19)

18 Aansluitinstructies Onderdeleninformatie en aansluitposities 1 Schakelaar Sluitend Aangebracht door carrosseriebouwer 2 Lamp 1 Aangebracht door carrosseriebouwer 3 BWS Verplichte optie Aangebracht door Scania 4 Solenoïde Aangebracht door carrosseriebouwer 5 Bevestigingssensor Aangebracht door carrosseriebouwer 6 Lamp 2 Aangebracht door carrosseriebouwer 7 Relais A Aangebracht door carrosseriebouwer 8 Relais B Aangebracht door carrosseriebouwer 9 Relais C Aangebracht door carrosseriebouwer 10 Lamp 3 Aangebracht door carrosseriebouwer +24V 1 C BWS C C V C GMS Allison:143 Allison:117 Allison:103 Allison: De grijze velden in de afbeelding geven aan wat door Scania is voorbereid. De witte velden geven de aansluitingen aan die de carrosseriebouwer moet uitvoeren. De artikelen zijn verkrijgbaar bij Scania dealers. 11:60-06/09 Uitgave 8 nl-nl 18 (19)

19 Aansluitinstructies Voorbeeld voor beschermende logica tegen uitschakelen De doorgetrokken lijnen in de afbeelding rechts tonen de aansluiting van de beschermende logica van de krachtafnemer in de aandrijving samen met een Allison-versnellingsbak. Dit voorbeeld is gebaseerd op Allison Vocation Package 124, Brandweer- en noodhulpwagens. Beschermende logica voorkomt dat het systeem wordt uitgeschakeld voordat het toerental van de versnellingsbak laag genoeg is. Het relais activeert ingang C493 pen 3 (massaverbinding) voor de periode gedurende welke C449 pen 10 aangeeft dat het toerental van de uitgaande as van de versnellingsbak hoger is dan een bepaald toerental. Het precieze toerental kan worden geregeld door een Allison dealer of werkplaats. Logische condities voor het activeren en deactiveren van uitgang C493 pen 14 worden ingesteld in de BWS-regeleenheid met SDP3. De ingang C493 pen 3 en uitgang C493 pen 14 worden in SDP3 Krachtafnemer1 (andere uitrusting) genoemd en moeten worden ingesteld op Overige uitrusting. +24V 5 C260 2 BWS C C V GMS C449 8 Allison:143 6 Allison:117 4 Allison:103 5 Allison: Allison:105 De diodes voorkomen omgekeerde spanning op de uitgangen van de BWS-regeleenheid. 1 Relais Aangebracht door carrosseriebouwer 2 BWS Verplichte optie Aangebracht door Scania 3 Diodes Aangebracht door carrosseriebouwer De kabeldoorsnede moet minimaal 1,5 mm 2 zijn. De kabels worden door de carrosseriebouwer aangebracht. De artikelen zijn verkrijgbaar bij Scania dealers V Beschermende logica tegen uitschakelen bij een Allison-versnellingsbak Meer informatie vindt u in het document Veiligheidsmaatregelen :60-06/09 Uitgave 8 nl-nl 19 (19)

Krachtafnemer in de aandrijflijn activeren. Functie

Krachtafnemer in de aandrijflijn activeren. Functie Functie Functie De functie is bedoeld voor het activeren van de krachtafnemer vanaf de bestuurdersplaats en van buiten de cabine. De krachtafnemer wordt geregeld door de BCI-regeleenheid. Voor een correcte

Nadere informatie

Activering krachtafnemer automatische transmissie

Activering krachtafnemer automatische transmissie Functie Functie De functie is bedoeld voor het activeren van de krachtafnemer vanaf de bestuurdersplaats en van buiten de cabine. De krachtafnemer wordt geregeld door de BCI-regeleenheid (communicatie-interface

Nadere informatie

Activeren van een EK-krachtafnemer via BWS. Algemene informatie. Veiligheidsvoorwaarden. Permanente veiligheidsvoorwaarden

Activeren van een EK-krachtafnemer via BWS. Algemene informatie. Veiligheidsvoorwaarden. Permanente veiligheidsvoorwaarden Algemene informatie Algemene informatie De functie EK-krachtafnemer activeren is bedoeld voor het activeren voor de door het vliegwiel aangedreven krachtafnemer vanaf de bestuurdersplaats en/of vanaf de

Nadere informatie

Activeren voetplaat volgens EN Functie

Activeren voetplaat volgens EN Functie De functie is een klantoptie voor vuilniswagens met een voetplaat. Als de voetplaat wordt geactiveerd aan de hand van deze beschrijving, beschermt de functie personeel op de voetplaat. De functie voldoet

Nadere informatie

Motortoerentalregeling tijdens kiepen. Achtergrondinformatie

Motortoerentalregeling tijdens kiepen. Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie Om het manoeuvreren met het voertuig te vergemakkelijken wanneer een haakarm of kiepplatform wordt gebruikt, kan het wenselijk zijn om tijdelijk het motortoerental

Nadere informatie

Activering zoemer op afstand. Beschrijving

Activering zoemer op afstand. Beschrijving Beschrijving Beschrijving De functie Activering zoemer op afstand wordt door de carrosserie-uitrusting gebruikt om de zoemer in het instrumentenpaneel te activeren. Er moet aan de volgende voorwaarde zijn

Nadere informatie

Activering EK-krachtafnemer. Algemene informatie

Activering EK-krachtafnemer. Algemene informatie Algemene informatie EK-krachtafnemers worden mechanisch aangedreven door het vliegwiel. Algemene informatie Informatie over hoe krachtafnemers kunnen worden gecombineerd vindt u in het document Krachtafnemercombinaties.

Nadere informatie

Bewaakt op afstand activeren van noodstopfunctie

Bewaakt op afstand activeren van noodstopfunctie Benaming Benaming De functie Bewaakt op afstand activeren van noodstopfunctie (motorstop 2) wordt gebruikt om de motor buiten de cabine af te zetten. Dit is een veiligere functie dan Op afstand activeren

Nadere informatie

Activering van zichtbaarheids- en verlichtingsfuncties op afstand

Activering van zichtbaarheids- en verlichtingsfuncties op afstand Functie Functie De volgende zichtbaarheids- en verlichtingsfuncties kunnen op worden geactiveerd: Meer informatie over verlichting vindt u in de documenten Deactivering van rijverlichting en Wisselend

Nadere informatie

Activering werkverlichting. Beschrijving. Algemeen. Drukknop achteraf aanbrengen. Aansluitopties PGRT

Activering werkverlichting. Beschrijving. Algemeen. Drukknop achteraf aanbrengen. Aansluitopties PGRT Beschrijving Beschrijving Algemeen De functie Werkverlichting activeren wordt gebruikt om werklampen in en uit te schakelen. De werklampen kunnen zijn aangebracht op de achterwand van de cabine, op het

Nadere informatie

C259 - Stekker voor uitgebreide functies C259

C259 - Stekker voor uitgebreide functies C259 is een 21-pens stekker die de carrosseriebouwer toegang geeft tot verschillende signalen en functies via het regelsysteem carrosserie (BWS, Bodywork System). Ook kan de carrosseriebouwer het voertuig aanpassen

Nadere informatie

Voorbereiding laadklep

Voorbereiding laadklep Algemene informatie over de voorbereiding Algemene informatie over de voorbereiding Om in de elektrische aansluiting van een laadklep te voorzien, kan de de voorbereidingsset voor de laadklepdraadbundel

Nadere informatie

Rijverlichting deactiveren

Rijverlichting deactiveren Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie De functie voor deactivering van de rijverlichting wordt geregeld door de BCI-regeleenheid (communicatie-interface carrosserie). De functie kan ofwel door analoge

Nadere informatie

C449 - Stekker voor automatische transmissie en volgwagenaansluiting

C449 - Stekker voor automatische transmissie en volgwagenaansluiting Algemene informatie over C449 Algemene informatie over C449 C449 is een 18-pens stekker die toegang geeft tot functies voor de automatische transmissie en volgwagenaansluitingen. Meer informatie over ingangen

Nadere informatie

Koppelbegrenzer. Activering met behulp van analoge signalen. Activering via externe CAN

Koppelbegrenzer. Activering met behulp van analoge signalen. Activering via externe CAN Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie De koppelbegrenzingsfunctie wordt geregeld door de BCI-regeleenheid (communicatie-interface carrosserie). De functie kan ofwel door analoge signalen ofwel via

Nadere informatie

Regeling rijhoogte. Handmatige rijhoogteregeling. Functies voor rijhoogteregeling via BICT

Regeling rijhoogte. Handmatige rijhoogteregeling. Functies voor rijhoogteregeling via BICT Functies Functies Het is mogelijk om de rijhoogte van voertuigen met luchtvering te verhogen of te verlagen door de hoeveelheid lucht in de luchtbalgen te regelen. De rijhoogteregeling kan bijvoorbeeld

Nadere informatie

C489 - Stekker voor standaard functies C489

C489 - Stekker voor standaard functies C489 is een -pens stekker die toegang geeft tot algemene functies in het voertuig. De stekker is bruin en is aangebracht aan de binnenzijde van de carrosseriesteun. 36 37 C34 C493 C59 C449 C447 C494 C34 C60

Nadere informatie

Lijst met opmerkingen Motor. Bestelformulier

Lijst met opmerkingen Motor. Bestelformulier Motor Bestelformulier Bestelformulier Het bestelformulier is bedoeld voor gebruik bij het bestellen van parameterafstellingen bij een Scania werkplaats uitgerust met SDP3. Datum Besteld door/contactpersoon

Nadere informatie

C449 - Stekker voor automatische transmissie en volgwagenaansluiting

C449 - Stekker voor automatische transmissie en volgwagenaansluiting Inleiding Inleiding is een 18-pens stekker die toegang geeft tot functies voor automatische transmissies en volgwagenaansluitingen. Meer informatie over ingangen en uitgangen en aansluitvoorbeelden voor

Nadere informatie

Voertuigsnelheid. Beschrijving

Voertuigsnelheid. Beschrijving Beschrijving Beschrijving Bij voertuigen met een tachograaf kan een extra instrument worden aangesloten om de voertuigsnelheid weer te geven. Aansluiting vindt plaats op pen 5 van stekker C7 in de carrosserieconsole.

Nadere informatie

Constante motortoerentalbegrenzing

Constante motortoerentalbegrenzing Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie Er zijn drie opties voor het activeren van de constante motortoerentalbegrenzing. Als het voertuig is uitgerust met BCI-functionaliteit (Bodywork Communication

Nadere informatie

Aansluiting van alarm op voorbereide bekabeling

Aansluiting van alarm op voorbereide bekabeling De alarmregeleenheid heeft aansluitingen die voorbereid af fabriek kunnen worden verkregen om het aansluiten van de volgende functies mogelijk te maken: Bediening van de centrale vergrendeling van de laadruimte

Nadere informatie

Aansluiten van externe display-instrumenten. Functie PGRT

Aansluiten van externe display-instrumenten. Functie PGRT Functie Functie Gebruikt voor het weergeven en aflezen van voertuiggegevens op display-instrumenten die zich op een andere plaats dan de bestuurdersplaats bevinden. N.B.: De functie kan niet worden gebruikt

Nadere informatie

Alarmsensoren aansluiten. Algemeen

Alarmsensoren aansluiten. Algemeen Algemeen De ALM-regeleenheid (alarmsysteem) kan worden besteld met een fabrieksvoorbereiding voor aansluiting van externe alarmsensoren. De voorbereiding bestaat uit stekker C8112. De stekker is geel en

Nadere informatie

Afstelbare parameters - Signalering en zichtbaarheidssystemen

Afstelbare parameters - Signalering en zichtbaarheidssystemen Inleiding Inleiding De lijst van afstelbare parameters is beperkt tot die parameters die relevant worden geacht voor carrosseriebouwers. Bezoek voor meer informatie over de huidige parameters voor een

Nadere informatie

Zwaailicht. Algemene beschrijving van de werking. Aangebrachte functie activeren

Zwaailicht. Algemene beschrijving van de werking. Aangebrachte functie activeren Algemene beschrijving van de werking Algemene beschrijving van de werking Het zwaailicht kan op verschillende manieren worden aangesloten, afhankelijk van voor welke van de volgende drie klantopties het

Nadere informatie

Aansluiten van extra contourverlichting. Beschrijving. Activering

Aansluiten van extra contourverlichting. Beschrijving. Activering Beschrijving Beschrijving Contourverlichting kan op verschillende manieren worden aangesloten afhankelijk van het feit of het voertuig af fabriek geleverd is met de voorbereiding hiervoor: Aan alle voertuigen

Nadere informatie

Parameters Zichtbaarheid. Inleiding

Parameters Zichtbaarheid. Inleiding Inleiding Inleiding De lijst van parameters in dit document is beperkt tot die parameters die relevant worden geacht voor carrosseriebouwers. Neem contact op met een een erkende Scania werkplaats voor

Nadere informatie

Afstelbare parameters - Alarm en centrale vergrendeling

Afstelbare parameters - Alarm en centrale vergrendeling Inleiding Inleiding De lijst van afstelbare parameters is beperkt tot die parameters die relevant worden geacht voor carrosseriebouwers. Bezoek voor meer informatie over de huidige parameters voor een

Nadere informatie

Extra achterlichten. Algemene informatie over het aansluiten van extra achterlichten. Achterlichten PGRT

Extra achterlichten. Algemene informatie over het aansluiten van extra achterlichten. Achterlichten PGRT 341 722 340 905 341 740 PGRT Algemene informatie over het aansluiten van extra achterlichten Algemene informatie over het aansluiten van extra achterlichten Achterlichten Er zijn 3 achterlichttypen: Compacte

Nadere informatie

Uitbreidingseenheden installeren. Algemeen. BCI-uitbreidingseenheden

Uitbreidingseenheden installeren. Algemeen. BCI-uitbreidingseenheden Algemeen Algemeen C493 2 190 281 2 204 973 Het BWE-systeem (elektrisch systeem carrosserie) kan worden uitgebreid met uitbreidingseenheden als meer ingangen en uitgangen nodig zijn dan de BCI-regeleenheid

Nadere informatie

Carrosserie-interface. Beschrijving. Carrosserie-interface. BCI (Bodywork Communication Interface)

Carrosserie-interface. Beschrijving. Carrosserie-interface. BCI (Bodywork Communication Interface) Beschrijving Beschrijving Carrosserie-interface Het elektrische systeem van Scania voertuigen is gebaseerd op een aantal regeleenheden die onderling communiceren via een gemeenschappelijk netwerk. Om gebruik

Nadere informatie

Automatische transmissie

Automatische transmissie Automatische transmissie TRANSMISSIEHENDEL H3916 De CommandShift transmissie kan als automaat en als handbak worden gebruikt. Automatische bediening Normaal staat de transmissie op 'automatisch'. Nadat

Nadere informatie

P Als twee van de drie eenheden P, U of I bekend zijn, dan kan de derde worden berekend aan de hand van de volgende formule (zie de afbeelding):

P Als twee van de drie eenheden P, U of I bekend zijn, dan kan de derde worden berekend aan de hand van de volgende formule (zie de afbeelding): Algemene informatie over stroomverbruik Algemene informatie over stroomverbruik BELANGRIJK! Om beschadiging van de accu te voorkomen, moet de laadcapaciteit van de dynamo worden aangepast aan het stroomverbruik.

Nadere informatie

Uitbreidingseenheden installeren. Algemeen. BCI-uitbreidingseenheid. IP-classificatie PGRT

Uitbreidingseenheden installeren. Algemeen. BCI-uitbreidingseenheid. IP-classificatie PGRT 1 4 7 10 13 19 22 25 28 31 34 37 2 38 3 6 9 12 15 21 24 27 30 31 36 39 PGRT Algemeen Algemeen De communicatie tussen het chassis en de carrosserie verloopt via de configureerbare ingangen en uitgangen

Nadere informatie

C494 Stekker voor kabelboom van cabine naar frame

C494 Stekker voor kabelboom van cabine naar frame is een 21-pens stekker die de carrosseriebouwer toegang geeft tot een aantal signalen en functies afhankelijk van de voertuigconfiguratie. Informatie over aansluiting van de stekker op de DIN-stekkers

Nadere informatie

Brandstofkoeler aansluiten en luchtinlaat koeling verbeteren

Brandstofkoeler aansluiten en luchtinlaat koeling verbeteren Algemene informatie over de behoefte aan een brandstofkoeler Algemene informatie over de behoefte aan een brandstofkoeler Wanneer voertuigen met HPI- en PDE-systemen stationair worden gebruikt met een

Nadere informatie

Componenten voor hydraulische uitrusting. Algemeen. Maatregelen vóór het starten van een nieuw hydraulisch systeem

Componenten voor hydraulische uitrusting. Algemeen. Maatregelen vóór het starten van een nieuw hydraulisch systeem Algemeen Algemeen De volgende componenten voor het bedienen van hydraulische uitrusting kunnen af fabriek worden besteld: De volgende componenten zijn beschikbaar: Bedieningshendel Hydraulische olietank

Nadere informatie

ZDR-INTERFACE MET VOERTUIGHOOFDPROCESSOR VOOR EXTERNE TOERENTALREGELINGEN BIJ TRUCKNOLOGY GENERATIE

ZDR-INTERFACE MET VOERTUIGHOOFDPROCESSOR VOOR EXTERNE TOERENTALREGELINGEN BIJ TRUCKNOLOGY GENERATIE ZDR-INTERFACE MET VOERTUIGHOOFDPROCESSOR VOOR EXTERNE TOERENTALREGELINGEN BIJ TRUCKNOLOGY GENERATIE 1. Toepassingsgebied. Gebruikte begrippen en afkortingen. Geldende richtlijnen en normen. Besteladres.

Nadere informatie

Transmissietechniek in motorvoertuigen (5)

Transmissietechniek in motorvoertuigen (5) Transmissietechniek in motorvoertuigen (5) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-02-4) 1 Geautomatiseerde versnellingsbakken De moderne elektronica, al dan niet in combinatie met hydraulica, biedt de mogelijkheid

Nadere informatie

Pneumatisch systeem aanpassen. Aanpassings- en ombouwvoorwaarden PGRT BELANGRIJK!

Pneumatisch systeem aanpassen. Aanpassings- en ombouwvoorwaarden PGRT BELANGRIJK! Aanpassings- en ombouwvoorwaarden Aanpassings- en ombouwvoorwaarden BELANGRIJK! De remcircuits mogen niet worden gebruikt voor het aansluiten van extra persluchtketels. Voor ombouw van het remsysteem moet

Nadere informatie

Centrale elektrische eenheid. Centrale elektrische eenheid

Centrale elektrische eenheid. Centrale elektrische eenheid De centrale elektrische eenheid bevindt zich aan de passagierszijde, onder het opbergvak in het instrumentenpaneel. Open deze als volgt: 1. Open het luik voor het opbergvak in het instrumentenpaneel. Het

Nadere informatie

Achterlichten. Uitvoering

Achterlichten. Uitvoering Afhankelijk van de specificatie van het voertuig bij de bestelling, wordt het voertuig geleverd met een van de volgende achterlichten: Neem contact op met een Scania dealer voor meer informatie. Compacte

Nadere informatie

Parameters Zichtbaarheid

Parameters Zichtbaarheid Inleiding Inleiding In dit document worden de parameters beschreven die verband houden met zichtbaarheid. Het vermeldt alleen de parameters die nuttig worden geacht voor de carrosseriebouwer. De parameters

Nadere informatie

Algemene informatie over de console en stekkers van de carrosserie

Algemene informatie over de console en stekkers van de carrosserie Carrosserieconsole en stekkers Carrosserieconsole en stekkers De console is een paneelgedeelte die functioneert als een steun voor stekkers bedoeld voor functies. De stekkers verbinden twee kabelbomen.

Nadere informatie

Duurzaam rijden, samen met ECOdrive

Duurzaam rijden, samen met ECOdrive Duurzaam rijden, samen met ECOdrive Beknopte gebruiksaanwijzing Algemene versie 07-2014 Introductie Het duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker. Veel bedrijven zijn verplicht CO 2 -doelstellingen

Nadere informatie

NOx-sensor verplaatsen. Algemene informatie. NOx-sensor verplaatsen bij andere uitlaatpijpen

NOx-sensor verplaatsen. Algemene informatie. NOx-sensor verplaatsen bij andere uitlaatpijpen Bij voertuigen met het SCR-emissieregelsysteem (Selective Catalytic Reduction) en een verticale uitlaatpijp is het soms nodig om de NOx-sensor te verplaatsen om zo ruimte te maken voor carrosserieonderdelen,

Nadere informatie

PRESS info. Spectaculaire brandstofbesparingen Scania Opticruise met verschillende prestatieprogramma s. P13303NL / Per-Erik Nordström 21 maart 2013

PRESS info. Spectaculaire brandstofbesparingen Scania Opticruise met verschillende prestatieprogramma s. P13303NL / Per-Erik Nordström 21 maart 2013 PRESS info P13303NL / Per-Erik Nordström 21 maart 2013 Spectaculaire brandstofbesparingen Scania Opticruise met verschillende prestatieprogramma s Scania Opticruise is nu zonder extra kosten uitgebreid

Nadere informatie

Componenten voor hydraulische uitrusting

Componenten voor hydraulische uitrusting Algemene informatie Algemene informatie Een compleet hydraulisch systeem kan af fabriek worden besteld. Het is ook mogelijk om afzonderlijke componenten voor hydraulische uitrusting te bestellen, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Maximale belasting binnen koppelbereik (Nm) Brandweerwagen, waterpomp X X Brandweerwagen, "water tender"

Maximale belasting binnen koppelbereik (Nm) Brandweerwagen, waterpomp X X Brandweerwagen, water tender Algemene informatie over bestellen Algemene informatie over bestellen Bestel krachtafnemers en elektrische voorbereidingen voor krachtafnemers rechtstreeks bij de fabriek. Achteraf aanbrengen is erg duur.

Nadere informatie

druk 1 1TH 084070 NSN 2320-17-122-6055 PROJECTNUMMER 084070 TECHNISCHE HANDLEIDING VAU 150 KN 6X6 DAF YBB95.480 TAKEL

druk 1 1TH 084070 NSN 2320-17-122-6055 PROJECTNUMMER 084070 TECHNISCHE HANDLEIDING VAU 150 KN 6X6 DAF YBB95.480 TAKEL druk 1 1TH 084070 NSN 30-17-1-6055 PROJECTNUMMER 084070 TECHNISCHE HANDLEIDING VAU 150 KN 6X6 DAF YBB5.480 TAKEL Vastgesteld door de Directeur Defensie Materieel Organisatie voor deze Hoofd Logistieke

Nadere informatie

APT-200. Tweeweg handzender. Firmware versie 1.00 apt-200_nl 03/19

APT-200. Tweeweg handzender. Firmware versie 1.00 apt-200_nl 03/19 APT-200 Tweeweg handzender Firmware versie 1.00 apt-200_nl 03/19 SATEL sp. z o.o. ul. Budowlanych 66 80-298 Gdańsk POLAND tel. +48 58 320 94 00 www.satel.eu BELANGRIJK Uw rechten op garantie vervallen

Nadere informatie

PRESS info. Volledig automatisch schakelen - geen luxe in een luxe touringcar

PRESS info. Volledig automatisch schakelen - geen luxe in een luxe touringcar PRESS info P09X02 NL/Per-Erik Nordström 15 oktober 2009 Volledig automatisch schakelen - geen luxe in een luxe touringcar Het nieuwe Scania Opticruise voor bussen en touringcars is nu volledig geautomatiseerd,

Nadere informatie

KIT OVO. De automatisering moet worden onderworpen aan onderhoud op een regelmatige basis om een goede werking te garanderen.

KIT OVO. De automatisering moet worden onderworpen aan onderhoud op een regelmatige basis om een goede werking te garanderen. Onderhoud De automatisering moet worden onderworpen aan onderhoud op een regelmatige basis om een goede werking te garanderen. 01. OVO vergt gepland onderhoud om de 6 maanden of 3000 manoeuvres na eerdere

Nadere informatie

INTELLISTART 4 INSTALLATIE

INTELLISTART 4 INSTALLATIE Standaard mogelijkheden van de IntelliStart 4. INTELLISTART 4 INSTALLATIE Op afstand starten voor automaten en handgeschakelde auto's tevens ook geschikt voor diesels Automatisch starten bij lage accu

Nadere informatie

Trekeenheden. Algemene informatie over trekeenheden PGRT

Trekeenheden. Algemene informatie over trekeenheden PGRT Algemene informatie over trekeenheden Algemene informatie over trekeenheden Een trekeenheid is een collectieve term voor een of meer componenten waarmee het voertuig moet zijn uitgerust om een volgwagen

Nadere informatie

LCD scherm ve LCD scherm

LCD scherm ve LCD scherm scherm. Gebruik scherm Met het in Uw scooter ingebouwde scherm kunt U alle rij-, stuuracties, remmen en bedienen van het voertuig bepalen. De elektrische installatie van de scooter en de elektronica zelf

Nadere informatie

MOTORMANAGEMENT BENZINEMOTOREN

MOTORMANAGEMENT BENZINEMOTOREN Elektrische functie printen MOTORMANAGEMENT BENZINEMOTOREN 147 MOTORMANAGEMENT BENZINEMOTOREN - Beschrijving Een elektronisch systeem bewaakt en regelt alle parameters van de motor voor optimale prestaties

Nadere informatie

LCD scherm va LCD scherm

LCD scherm va LCD scherm scherm 1. Gebruik scherm Met het in Uw scooter ingebouwde scherm kunt U alle rij-, stuuracties, remmen en bedienen van het voertuig bepalen. De elektrische installatie van de scooter en de elektronica

Nadere informatie

Datum/Date: 04/2003ne Update: 07/2007 Car Access System E60, E61, E63, E64, E70, E81, E87, E90, E91, E92, E93

Datum/Date: 04/2003ne Update: 07/2007 Car Access System E60, E61, E63, E64, E70, E81, E87, E90, E91, E92, E93 Datum/Date: 04/2003ne Update: 07/2007 Car Access System E60, E61, E63, E64, E70, E81, E87, E90, E91, E92, E93 Inleiding Het Car Access System (CAS) regelt de toegangsmogelijkheden tot de auto.ne De CASregeleenheid

Nadere informatie

NL ESP-Systeem

NL ESP-Systeem 603.83.515 NL ESP-Systeem ESP-SYSTEEM (Electronic Stability Program) Dit systeem bewaakt de stabiliteit van de auto als de wielen hun grip verliezen, waardoor de auto beter op koers blijft. De werking

Nadere informatie

Algemene informatie over CAN. Algemeen. Meer informatie over CAN vindt u in de volgende documenten:

Algemene informatie over CAN. Algemeen. Meer informatie over CAN vindt u in de volgende documenten: Algemeen Regeleenheden moeten vaak informatie met elkaar uitwisselen. Gewoonlijk zijn regeleenheden die rechtstreeks met elkaar kunnen communiceren op elkaar aangesloten. Dit betekent dat, als een regeleenheid

Nadere informatie

RUITENWISSERS/-SPROEIERS

RUITENWISSERS/-SPROEIERS Elektrische functie printen RUITENWISSERS/-SPROEIERS RUITENWISSERS/-SPROEIERS - BESCHRIJVING De ruitenwissers/-sproeiers worden bediend via de hendel rechts naast het stuur: de hendel kan - door omhoog

Nadere informatie

BICT:01 BICT. nl-nl. Gebruiksaanwijzing. Uitgave 3.0. Scania CV AB 2015, Sweden

BICT:01 BICT. nl-nl. Gebruiksaanwijzing. Uitgave 3.0. Scania CV AB 2015, Sweden BICT:01 Uitgave 3.0 nl-nl BICT Gebruiksaanwijzing 339 837 Scania CV AB 2015, Sweden Introductie... 3 Info over BICT... 3 Instellingen... 4 Overzicht... 5 Verklaring van termen... 6 Grafische symbolen die

Nadere informatie

Montagehandleiding ZT-50 N Vacuum Cruise Control

Montagehandleiding ZT-50 N Vacuum Cruise Control Montagehandleiding ZT-50 N Vacuum Cruise Control ZT-50N Cruise Control Bedieningsfuncties Aanzetten : Snelheid verlagen : Zet de On/Off knop op On. Inschakelen : Let op! Zodra de Cruise Control niet gebruikt

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw nieuwe autoalarm! Inhoud

Gefeliciteerd met uw nieuwe autoalarm! Inhoud Gefeliciteerd met uw nieuwe autoalarm! Lees de gebruikershandleiding voor gebruik zorgvuldig door en maak u vertrouwd met de verschillende functies van uw autoalarm. Deze handleiding beschrijft de functies

Nadere informatie

Gebruikshandleiding E515

Gebruikshandleiding E515 BINNEN BUITEN blad 1/6 Optioneel: externe codegever inbouwdoos drukknopschakelaar inbouwdoos schakelaar aansluiting voor besturingseenheid voeding: installatie in elektrische schakelkast aanbevolen montagehoogte:

Nadere informatie

ELEKTRISCHE INSTALLATIE BI-VAN CAN COM2000

ELEKTRISCHE INSTALLATIE BI-VAN CAN COM2000 INFOTEC AP/TAVG/MMXP/MUX BEVESTIGING DIAGNOSE BSI ELEKTRISCHE INSTALLATIE BI-VAN CAN COM2000 G10 CONTROLEPROCEDURE VAN DE FUNCTIE RUITENWISSERS Toepassing bij PEUGEOT 206 (vanaf DAM-nr. 9076) 307 406 (vanaf

Nadere informatie

Integratie van Net2 met een inbraakalarmsysteem

Integratie van Net2 met een inbraakalarmsysteem Integratie van met een inbraakalarm Overzicht kan controleren of het inbraakalarm in of uit geschakeld is. Als het alarm aan staat zal alleen toegang verlenen aan gebruikers die gemachtigd zijn om het

Nadere informatie

Voertuigen met verwijderbare opbouw. Algemene informatie over voertuigen met verwijderbare opbouw PGRT

Voertuigen met verwijderbare opbouw. Algemene informatie over voertuigen met verwijderbare opbouw PGRT Algemene informatie over voertuigen met verwijderbare opbouw Algemene informatie over voertuigen met verwijderbare opbouw worden beschouwd als torsiesoepele constructies. Bij voertuig met verwijderbare

Nadere informatie

De overdrive. Overdrive 1 - Voorste overdrive huis

De overdrive. Overdrive 1 - Voorste overdrive huis De overdrive Er zijn tijden geweest dat de topsnelheid van auto s als maar toenam. Vooral door de verbetering van de wegen, in het midden van de jaren twintig, was er plotseling behoefte aan een hogere

Nadere informatie

Aarden en voeding. Aarden op chassisframe BELANGRIJK!

Aarden en voeding. Aarden op chassisframe BELANGRIJK! Voer alle aarding van de carrosserie op het chassisframe uit op de linker langsbalk van het frame. Aarden op de rechter langsbalk van het frame leidt tot spanningsverliezen, omdat de minpool van de accu

Nadere informatie

Verkorte gebruikershandleiding Multihog CX met Heatweed XL.

Verkorte gebruikershandleiding Multihog CX met Heatweed XL. Verkorte gebruikershandleiding Multihog CX met Heatweed XL. De werking, de bediening en het onderhoud van de Heatweed XL en de Multihog zijn opgenomen in de oorspronkelijke handleiding van de fabrikanten.

Nadere informatie

4 Knops afstandsbediening

4 Knops afstandsbediening Lees en bewaar dit document zorgvuldig! Installatie instructies Gebruikershandleiding 4 Knops afstandsbediening Well Straler Industrielaan 22 9320 Erembodegem info@wellstraler.be www.wellstraler.be Inhoudstafel

Nadere informatie

Handleiding: Rupsdumper roterende kipbak.

Handleiding: Rupsdumper roterende kipbak. Handleiding: Rupsdumper roterende kipbak. Veiligheidsvoorzieningen Beschermingsvoorzieningen mogen alleen worden verwijderd resp. geopend na stilstand van de dumper met geactiveerde parkeerrem, uitschakelen

Nadere informatie

GfS Day Alarm. Algemene omschrijving...p. 2. Montage handleiding en functies...p. 3. Instellingen van magneet contacten...p. 4

GfS Day Alarm. Algemene omschrijving...p. 2. Montage handleiding en functies...p. 3. Instellingen van magneet contacten...p. 4 Art.-Nr.: Art.-Nr.: Montage handleiding Inhoud Algemene omschrijving...p. Montage handleiding en functies...p. Instellingen van magneet contacten...p. Aansluiting met draadloos magneet contact...p. Aansluiting

Nadere informatie

Geldt voor Emotron VFX 2.0 en FDU 2.0 frequentieregelaar

Geldt voor Emotron VFX 2.0 en FDU 2.0 frequentieregelaar ddendum Geldt voor Emotron VFX 2.0 en FDU 2.0 frequentieregelaar Nieuwe softwareversie 4.21 Dit addendum behoort bij de gebruiksaanwijzingen met documentnummer: 01-4428-03r2 voor Emotron FDU 2.0 softwareversie

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding EXCLUSIV COMPACT THERMOSTAAT Dit product heeft de volgende eigenschappen: 1) Regeling van de verwarming 2) Eenvoudig te programmeren 3) Twee programma's: programma ingesteld af fabriek

Nadere informatie

Vehicle Security System VSS3 - Alarm system remote

Vehicle Security System VSS3 - Alarm system remote Vehicle Security System VSS3 - Alarm system remote Alarmsysteem met afstandsbediening leidraad bij het instellen - Dutch Geachte klant, In deze handleiding vindt u de informatie en bedieningen die nodig

Nadere informatie

Voorbereidingen voor verlichting. Algemene informatie over voorbereidingen voor verlichting. Voorbereiding voor ID-lichten.

Voorbereidingen voor verlichting. Algemene informatie over voorbereidingen voor verlichting. Voorbereiding voor ID-lichten. Algemene informatie over voorbereidingen voor verlichting Algemene informatie over voorbereidingen voor verlichting Er zijn verschillende voorbereidingen voor verlichting die af fabriek kunnen worden besteld.

Nadere informatie

CAN-interface voor FMS. Algemeen. Meer informatie over de FMS-standaard kunt u vinden op

CAN-interface voor FMS. Algemeen. Meer informatie over de FMS-standaard kunt u vinden op Algemeen Dit document bevat informatie over de FMS-standaard (Fleet Management System). De FMS-standaard is een open interface die door diverse vrachtwagenfabrikanten werd ontwikkeld. FMS-Standard description

Nadere informatie

AANSLUITINGS- VOORSCHRIFT

AANSLUITINGS- VOORSCHRIFT AANSLUITINGS- VOORSCHRIFT REGELEENHEID VOOR ROTERENDE WARMTEWISSELAAR MicroMax180 Herzien op 05-07-2005 Versie 1.2 F21018901NL Verklaring van de fabrikant Bevestiging door de fabrikant dat het product

Nadere informatie

AANSLUITINGS- VOORSCHRIFT REGELEENHEID VOOR ROTERENDE WARMTEWISSELAAR

AANSLUITINGS- VOORSCHRIFT REGELEENHEID VOOR ROTERENDE WARMTEWISSELAAR AANSLUITINGS- VOORSCHRIFT REGELEENHEID VOOR ROTERENDE WARMTEWISSELAAR MicroMax180 Verklaring van de fabrikant Bevestiging door de fabrikant dat het product voldoet aan de eisen die staan vermeld in EMC-RICHTLIJN

Nadere informatie

Technologie die werkt en vooruitgaat. ZF-Duodrive: de hydrostatische aandrijving

Technologie die werkt en vooruitgaat. ZF-Duodrive: de hydrostatische aandrijving Technologie die werkt en vooruitgaat. ZF-Duodrive: de hydrostatische aandrijving Tegenwoordig worden vrachtwagens niet enkel gebruikt om van A naar B te rijden, maar ook om werkzaamheden op lage snelheid

Nadere informatie

Centrale elektrische eenheden

Centrale elektrische eenheden Algemeen Algemeen Er zijn vier centrale elektrische eenheden in het voertuig: Beschrijving Aanduiding Locatie Centrale elektrische eenheid Centrale elektrische eenheid opbouw Centrale elektrische eenheid

Nadere informatie

ANCIA NL LANCIA YPSILON Dual FuNction System

ANCIA NL LANCIA YPSILON Dual FuNction System ANCIA 603.46.956 NL LANCIA YPSILON Dual FuNction System In dit supplement worden de gebruiksinstructies beschreven voor de versnellingsbak met elektronisch geregelde Dual FuNction System bediening in de

Nadere informatie

Transmissietechniek in motorvoertuigen (6)

Transmissietechniek in motorvoertuigen (6) Transmissietechniek in motorvoertuigen (6) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-02-4) 1 DSG-versnellingsbak De Direct Shift Transmissie (Getriebe), ook wel een parallelle versnellingsbak (PSG) genoemd is een

Nadere informatie

AANSLUITINGS- VOORSCHRIFT REGELEENHEID VOOR ROTERENDE WARMTEWISSELAAR

AANSLUITINGS- VOORSCHRIFT REGELEENHEID VOOR ROTERENDE WARMTEWISSELAAR AANSLUITINGS- VOORSCHRIFT REGELEENHEID VOOR ROTERENDE WARMTEWISSELAAR MicroMax370 Verklaring van de fabrikant Bevestiging door de fabrikant dat het product voldoet aan de eisen die staan vermeld in EMC-RICHTLIJN

Nadere informatie

Onderhoud aan accu's. Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING!

Onderhoud aan accu's. Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING! Algemene informatie over onderhoud aan accu's Algemene informatie over onderhoud aan accu's WAARSCHUWING! De accu's bevatten bijtend zuur. De werkzaamheden moeten daarom met de grootste zorg en met geschikte

Nadere informatie

Versnellingsbak verwijderen. Algemeen. Gereedschap. Geldt voor de versnellingsbak ZF Transmatic. Voorbeelden van geschikte gereedschappen van Scania:

Versnellingsbak verwijderen. Algemeen. Gereedschap. Geldt voor de versnellingsbak ZF Transmatic. Voorbeelden van geschikte gereedschappen van Scania: Algemeen Algemeen Geldt voor de versnellingsbak ZF Transmatic. Gereedschap Voorbeelden van geschikte gereedschappen van Scania: Artikelnummer Benaming 587 496 Voertuiglift 587 33 Versnellingsbakkrik 587

Nadere informatie

Nieuwe Scania Opticruise: functionaliteit van baanbrekend systeem nu uitgebreid

Nieuwe Scania Opticruise: functionaliteit van baanbrekend systeem nu uitgebreid PRESS info P09902NL / Per-Erik Nordström 17 september 2009 Nieuwe Scania Opticruise: functionaliteit van baanbrekend systeem nu uitgebreid Het nieuwe Scania Opticruise systeem is leverbaar in een volledig

Nadere informatie

INFO DIAG DIAGNOSE- APPARATUUR

INFO DIAG DIAGNOSE- APPARATUUR CITROËN AFTER SALES SERVICE INFO DIAG DIAGNOSE- APPARATUUR CITROËN DISTRIBUTEUR NIEUWE AUTO'S - Afleveringstechnicus - Coördinator terugroepacties CITROËN ERKEND REPARATEURS - Servicemanager - Technisch

Nadere informatie

TECHNISCHE HANDLEIDING

TECHNISCHE HANDLEIDING TECHNISCHE HANDLEIDING TIMER SCHAKELAAR Sleutelschakelaar met timerfunctie 230/380V / 4 x 10 Amp - 1 x 2 AMP inschakelbaar incl. LED controle, uitvoering opbouw ASW BV 2011 Technische Handleiding Documentversie

Nadere informatie

INHOUD. Plug-in Hybrid EV Systeem... 4. EV Systeem/Drive Selector... 6. Aandrijfaccu opladen... 8. Rond het stuurwiel... 10

INHOUD. Plug-in Hybrid EV Systeem... 4. EV Systeem/Drive Selector... 6. Aandrijfaccu opladen... 8. Rond het stuurwiel... 10 verkorte handleiding Deze handleiding behandelt de diverse specificaties en voertuigopties van de Outlander PHEV. Voor meer gedetailleerde informatie verwijzen wij u naar de gebruikershandleiding. 2 INHOUD

Nadere informatie

II PROGRAMMEERBARE STURING

II PROGRAMMEERBARE STURING 1 ROY 4 Schuifhekmotor met POLARIS II PROGRAMMEERBARE STURING 2 STURING MODEL POLARIS II K C A 11 12 13 14 15 16 17 zekering 315m A 24 V AC voeding fotocellen 4 3 2 1 KRACHTREGELING + zekering 6,3 A KRACHT

Nadere informatie

Verkorte gebruiksaanwijzing

Verkorte gebruiksaanwijzing Verkorte gebruiksaanwijzing Fun2Go Contactgegevens fabrikant: Tel. +31 (0)315 257370 E-mail: info@vanraam.com Website: www.vanraam.com Van Raam Aaltenseweg 56 7051 CM Varsseveld Nederland Versie 18.06

Nadere informatie

F I A T NL

F I A T NL F I A T 5 0 0 530.03.098 NL D U A L O G I C In dit supplement worden de gebruiksmogelijkheden beschreven van de elektronisch geregelde mechanische Dualogic versnellingsbak van de Fiat. Voor het juiste

Nadere informatie

Krachtafnemers voor toepassingen. Algemene informatie

Krachtafnemers voor toepassingen. Algemene informatie Algemene informatie Afhankelijk van de gebruikte carrosserie-uitrusting en systemen kunnen verschillende soorten krachtafnemers worden gebruikt. Dit document geeft voorbeelden van verschillende krachtafnemers

Nadere informatie

TM 3215/3265. Uw professionele veelzijdige partner

TM 3215/3265. Uw professionele veelzijdige partner TM 3215/3265 Uw professionele veelzijdige partner Krachtig & betrouwbaar Bij de tractoren van Iseki zit al het vakmanschap in één enkele machine: de ISEKI TM serie bestaat uit twee modellen met hydrostatische

Nadere informatie

AUTO ON OFF BEDIENINGSHANDLEIDING RC 5

AUTO ON OFF BEDIENINGSHANDLEIDING RC 5 NL BEDIENINGSHANDLEIDING RC 5 GEBRUIK VAN DE INFRAROOD AFSTANDSBEDIENING BELANGRIJK VOOR GEBRUIK : Voordat U het toestel gebruikt gelieve zeker te zijn dat : Het binnentoestel correct is aangesloten op

Nadere informatie