Bewerking Cadmap kaarten 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bewerking Cadmap kaarten 2010"

Transcriptie

1 Handleiding Bewerking Cadmap kaarten 2010 Cevi NV Bisdomplein GENT Tel contactcenter@cevi.be

2 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE COLOFON BEWERKEN EN INTEGREREN CADMAP-KADASTERKAARTEN 1/1/2010 IN GIS Voorbereidingen Opzoeken wat je recentste percelenkaart is Archiveren te vervangen kadasterkaarten Conversieprogramma opladen in ArcToolbox Conversie uitvoeren van de percelenkaart Recentste percelenkaart overschrijven Hernoemen andere kaartlagen kadastrale kaart Recentste kadasterkaarten overschrijven

3 2 COLOFON Cevi NV Bisdomplein GENT Tel.: (Cevi Contact Center) Fax: contactcenter@cevi.be Internet: Extranet: Ondernemersnummer: BE Programma: Ondersteuning: Piet De Meester

4 3 BEWERKEN EN INTEGREREN CADMAP- KADASTERKAARTEN 1/1/2010 IN GIS 3.1 VOORBEREIDINGEN Unzip de 10 shapefiles van de kadasterkaartlagen naar een plek op je C-schijf of een netwerkschijf. Stel dat je koos voor de plek c:\temp\cadmap2010 dan ziet deze map er in je Windows Verkenner als volgt uit. Download vervolgens het bestand en sla het op onder c:\temp. Open ArcMap en ga naar een blanco project. 3.2 OPZOEKEN WAT JE RECENTSTE PERCELENKAART IS Het is de bedoeling dat je de GIS-projecten van ArcMap, LoGISMap, ArcGISServer en LoGISMap niet moet hermaken omdat er nu een nieuwe percelenkaart toestand 1/1/2010 geleverd is. Dat kan eenvoudig als je de recentste percelenkaart overschrijft met de nieuw geleverde percelenkaart toestand 1/1/2010. Daarom moet je wel eerst exact te weten komen wat de recentste percelenkaart is die LoGIS gebruikt en wat het pad is naar die kaart. In dit hoofdstuk lees je hoe je dit doet. Klik in de LoGIS-Basis-knoppenbalk op de knop voor het snelzoeken op kadastraal perceelnummer. Zoek een willekeurig perceel op en laat het tonen op kaart. LoGIS zal de recentste percelenkaart opladen en op het perceel inzoomen. In de inhoudstafel klik je met de rechter muisknop op de percelenkaart en kies je menu Properties.

5 3.2 In het dialoogvenster Layer Properties ga je naar tabblad Source en kijk je in het vak Data Source naar het item Shapefile. Daarin staan de naam van en het volledige pad naar de recentste percelenkaart. Schrijf de naam en dit pad hieronder over of memoriseer ze goed! Later zul je dit pad en de naam immers nog moeten invullen! Pad recentste kadasterkaarten:. Naam recentste percelenkaart:. Als in de naam van de recentste percelenkaart nog een jaartal voorkomt (bijvoorbeeld CadMap2009_Kadastrale_percelen.shp, Perceelpolygonen_2008.shp of variantes) bel je best eens met een Cevi-productbeheerder om te bespreken of niet beter overgeschakeld wordt naar een efficiëntere naamgeving zonder jaartal. 3.3 ARCHIVEREN TE VERVANGEN KADASTERKAARTEN Voor je de recentste kadasterkaarten overschrijft met de nieuwe kadasterkaarten toestand 1/1/2010 moet je een archiefkopie maken van deze recentste kadasterkaarten. Anders zou je ze kwijt zijn en geen oudere versies van de kadasterkaarten kunnen gebruiken in het GIS. In dit hoofdstuk lees je hoe je dit kunt uitvoeren. Kijk in de Verkenner naar de plaats en naamgeving van archiefmappen van eerdere jaargangen van de kadasterkaarten. Maak een nieuwe archiefmap aan waarin je de te vervangen recentste kadasterkaarten gaat archiveren. Het kan zijn dat de te vervangen recentste kadasterkaarten al gearchiveerd zijn, in welk geval je onmiddellijk naar de volgende fase mag. In de naam van de archiefmap neem je best de jaargang op. Bijvoorbeeld map Toestand Je maakt de map best aan op een pad als *:\gis\data\kadaster. Kopieer de volledige inhoud van het pad van de recentste kadasterkaarten (zie eerder in deze handleiding) naar de archiefmap en verwijder daarna in de archiefmap alle LYRbestanden (niet de bestanden van andere types!). Deze zullen toch niet goed werken nu het bron-kaartmateriaal op een andere plaats staat. 3.4 CONVERSIEPROGRAMMA OPLADEN IN ARCTOOLBOX Klik in de Standard knoppenbalk op om ArcToolbox op te starten. Het ArcToolbox-venster verschijnt. Klik rechts op ArcToolbox en kies menu Add Toolbox.

6 3.3 Ga via de keuzelijst Look in naar c:\temp. Duid daar de afgehaalde Cad- Map2LoGIS2010 aan. Bevestig met <Open> (niet door dubbel te klikken!). In de ArcToolbox-boom komt een tak CadMap2LoGIS2010 bij. 3.5 CONVERSIE UITVOEREN VAN DE PERCELENKAART In deze stap wordt de percelenkaart: * veranderd naar een nieuwe naam, zodat je de recentste percelenkaart straks gewoon met deze kaart kunt overschrijven; * voorzien van een kolom PERCID die opgevuld wordt met het voor LoGIS noodzakelijke percid; * voorzien van een kolom TOESTAND die opgevuld wordt met 2010, zodat je altijd de jaargang van de kaart kunt zien in de attribuuttabel van de kaart; * voorzien van een Spatial Index en Attribuutindexen op de kolommen CAPAKEY en PERCID. Dit komt de snelheid van de kaartweergave en zoekopdrachten ten goede. Klik in de ArcToolbox-boom op CadMap2LoGIS2010. Een tak Percid2Percelenkaart klapt uit.

7 3.4 Klik dubbel op Percid2Percelenkaart. Een venster Percid2Percelenkaart verschijnt. Klik naast het bovenste vak op en duid in het bladervenster de ge-unzipte nieuwe percelenkaart aan. Deze kaart heeft de naam B_CaPa.shp. Bevestig met <Add>. Samen met het bovenste vak wordt ook het onderste vak ingevuld met het pad naar een hernoemde kaart. Overschrijf dit pad met de naam van de recentste percelenkaart (zie eerder deze handleiding). Een pad opgeven of de extensie.shp hoeft niet. Opgelet: Het heeft geen zin om via de knop een pad aan te duiden in het onderste vak. Arc- Map kan alleen kaarten hernoemen binnen dezelfde map. Bij het klikken in een ander vak zal ArcMap het pad en de extensie automatisch toevoegen.

8 3.5 Start de bewerking met <OK>. Volg de bewerking in een nieuw venster Percid2Percelenkaart. Als alles goed loopt, verandert de knop <Cancel> op het einde van de bewerking naar status <Close>. Klik op <Close> om terug naar ArcMap te keren. Daar is de bewerkte percelenkaart dan ingeladen. Wat als de bewerking misloopt? Dan verschijnt in het dialoogvenster Percid2Percelenkaart een foutmelding in rode letters. Klik dan <Close>, unzip de kaarten opnieuw en start opnieuw het model Percid2Perclenkaart in de toolbox CadMap2LoGIS RECENTSTE PERCELENKAART OVERSCHRIJVEN Het resultaat van vorige handeling is dat je nu op de plek waar je de kadasterkaarten toestand 1/1/2010 unzipte, een hernoemde en bewerkte percelenkaart hebt. Het enige wat je nu nog moet doen, is deze percelenkaart kopiëren naar het pad waar de recentste percelenkaart staat en deze kaart overschrijven. Dit kun je in de Windows Verkenner of met ArcCatalog, maar voor minder ervaren GIS-gebruikers geven we hieronder de werkwijze vanuit ArcMap zelf! Klik rechts in de inhoudstafel op de bewerkte percelenkaart en kies menu Data Export Data. Een dialoogvenster Export Data verschijnt.

9 3.6 Kies in de keuzelijst Export voor All Features. Klik op, duid via het bladervenster de recentste percelenkaart aan en bevestig met <Save>. Een dialoogvenster Object Already Exists komt je waarschuwen dat dit bestand al bestaat en vraagt om bevestiging om het te overschrijven. Klik op <Ja>. Start de bewerking met een klik op <Ja>. Een dialoogvenster ArcMap komt je nogmaals waarschuwen dat dit bestand al bestaat en vraagt om bevestiging om het te overschrijven. Klik op <Ja>. Nadat de bewerking voltooid is, verschijnt een dialoogvenster ArcMap, waarin je op <Ja> klikt om de nu overschreven recentste percelenkaart te openen in je Data Frame. Test nu uit of alles goed liep door een perceel op te zoeken met de LoGISsnelzoekfunctie. Open de attribuuttabel van de percelenkaart en kijk of het geselecteerde perceel een TOESTAND heeft met waarde Als dit niet het geval is, unzip je de kaarten opnieuw en start je opnieuw het model Percid2Perclenkaart in de toolbox CadMap2LoGIS2010.

10 HERNOEMEN ANDERE KAARTLAGEN KADASTRALE KAART Naast de percelenkaart zijn er nog 14 andere kaartlagen die samen de kadasterkaart uitmaken. In de huidige levering van de toestand 1/1/2010 zijn enkele kaartlagen niet meer meegeleverd en is er één nieuwe kaartlaag bijgekomen. Van 8 kaartlagen uit de levering van de toestand 1/1/2010 is het interessant om de recentste versie te gebruiken. Hieronder een tabel met het overzicht van alle kaarten: Naam 2009 & vroeger Naam 2010 Naam LoGIS Hernoemen? A_AdMu.shp A_AdMu.shp CadMap_Gemeenten.shp A_AdPr.shp NIET AANWEZIG A_CaDi.shp NIET AANWEZIG CadMap_Kadastrale_afdelingen.shp A_CaSe.shp NIET AANWEZIG CadMap_Kadastrale_secties.shp A_Cash.shp NIET AANWEZIG CadMap_Kadastrale_planbladen.shp B_CaBu.shp B_CaBu.shp CadMap_Kadastrale_gebouwen.shp JA B_CaNushp B_CaNushp CadMap_Perceelnummers.shp JA B_GeLi.shp B_GeLi.shp CadMap_Algemene_lijnen.shp JA B_GePn.shp B_GePn.shp CadMap_Algemene_polygonen.shp JA B_GePt.shp B_GePt.shp CadMap_Algemene_punten.shp JA B_InLi.shp B_InLi.shp CadMap_Infolijnen.shp JA NIET AANWEZIG B_InPt.shp CadMap_Infopunten.shp JA B_ToLi.shp B_ToLi.shp CadMap_Toponiemlijnen.shp JA B_ToPt.shp B_ToPt.shp CadMap_Toponiempunten.shp JA De kaartlagen met JA in de kolom hernoemen hernoem je best naar hun recentste equivalenten, waarna je ze overschrijft. Je kunt die hernoeming en overschrijving uitvoeren in ArcCatalog, maar met het model HernoemenCadMap-kaarten in de toolbox CadMap2LoGIS2010 gaat het nog wat gemakkelijker en worden meteen nog een aantal extra s uitgevoerd: * aan alle lagen wordt een kolom TOESTAND met waarde 2010 toegevoegd; * de kaart met kadastrale gebouwen wordt voorzien van een Spatial Index, zodat de kaart sneller getekend wordt. Klik dubbel op HernoemenCadMapkaarten. Een venster HernoemenCadMapkaarten verschijnt. In ieder vak waar een *.shp staat ( B_CaBu.shp, B_CaNu.shp ) duid je via de ge-unzipte nieuwe kadasterkaarten met dezelfde naam aan. Nadat je de kaart aanduidde vult Arc- Map in het vak eronder automatisch een nieuwe naam in voor de kaart (eindigend met _Rename.shp ).

11 3.8 Overschrijf het pad en de bestandsnaam *_Rename.shp telkens met de naam van de gelijkaardige shapefile van de recentste kadasterkaarten. Boven het vak lees je over welke kaart het gaat. Start de bewerking met <OK>. Volg de bewerking in een nieuw venster HernoemenCadMap-kaarten. Als alles goed loopt, verandert de knop <Cancel> op het einde van de bewerking naar status <Close>. Klik op <Close> om terug naar ArcMap te keren. Daar zijn de hernoemde en bewerkte kadasterkaarten dan ingeladen. Wat als de bewerking misloopt?

12 3.9 Dan verschijnt in het dialoogvenster Hernoemen- CadMap-kaarten een foutmelding in rode letters. Klik dan <Close>, unzip de kaarten opnieuw en start opnieuw het model HernoemenCadMapkaarten in de toolbox CadMap2LoGIS RECENTSTE KADASTERKAARTEN OVERSCHRIJVEN Het resultaat van vorige handeling is dat je nu op de plek waar je de kadasterkaartlagen toestand 1/1/2010 unzipte, 8 hernoemde en bewerkte kadasterkaartlagen hebt. Het enige wat je nu nog moet doen, is deze kadasterkaartlagen kopiëren naar het pad waar de recentste kadasterkaartlagen staan en deze kaartlagen overschrijven. Dit kun je in de Windows Verkenner of met ArcCatalog, maar minder ervaren GISgebruikers kunnen dit best doen vanuit ArcMap zelf! Zie hiervoor de instructies in het vorig hoofdstuk Recentste percelenkaart overschrijven. Per kadasterkaartlaag herhaal je deze handelingen. Test nu uit of alle kaartlagen met succes overschreven zijn door een project te openen waarin de recentste kadasterkaartlagen opgeladen zijn. Als je in dit project de attribuuttabel van één van de kadastrale kaartlagen opent, moet je een kolom TOESTAND met waarde 2010 zien. Als ook deze tests succesvol zijn, kun je de map met de ge-unzipte kadastrale kaarten toestand 1/1/2010 verwijderen. Ook de afgehaalde CadMap2LoGIS2010.tbx in c:\temp mag weg. Hiermee zijn de nieuwe CadMap-kaarten toestand 1/1/2010 volledig verwerkt. Voor vragen bij deze bewerkingen kun je terecht bij het Cevi GIS-team.

CadMap 2011 verwerking voor LoGIS

CadMap 2011 verwerking voor LoGIS Handleiding CadMap 2011 verwerking voor LoGIS Cevi NV Bisdomplein 3 9000 GENT Tel 09 264 07 01 contactcenter@cevi.be http://www.cevi.be 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE... 1.1 2 COLOFON... 2.1 3 VOORBEREIDINGEN...

Nadere informatie

1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE COLOFON

1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE COLOFON BEWERKING CADMAP KAARTEN 2015 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE... 1.1 2 COLOFON... 2.1 3 VOORBEREIDINGEN... 3.1 3.1 Algemeen... 3.1 3.2 Meest recente CadMap kaartlagen opzoeken... 3.2 3.2.1 Wat?... 3.2

Nadere informatie

1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE COLOFON

1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE COLOFON BEWERKING CADMAP KAARTEN 2016 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE... 1.1 2 COLOFON... 2.1 3 VOORBEREIDINGEN... 3.1 3.1 Algemeen... 3.1 3.2 Meest recente CadMap kaartlagen opzoeken... 3.2 3.2.1 Wat?... 3.2

Nadere informatie

CADMAP 2008 Inleesroutine

CADMAP 2008 Inleesroutine Handleiding CADMAP 2008 Inleesroutine Cevi NV Bisdomplein 3 9000 GENT Tel 09 264 07 01 contactcenter@cevi.be http://www.cevi.be 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE... 1.1 2 INLEIDING... 2.1 3 OPSTARTEN...

Nadere informatie

Bevolking: Installatie keuzelijsten

Bevolking: Installatie keuzelijsten Handleiding Bevolking: Installatie keuzelijsten Cevi NV Bisdomplein 3 9000 GENT Tel 09 264 07 01 contactcenter@cevi.be http://www.cevi.be 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE... 1.1 2 INLEIDING... 2.1 2.1 Voorwoord...

Nadere informatie

1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE INLEIDING DE TOEPASSING INSTALLEREN DE TOEPASSING OPSTARTEN

1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE INLEIDING DE TOEPASSING INSTALLEREN DE TOEPASSING OPSTARTEN 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE... 1.1 2 INLEIDING... 2.1 3 DE TOEPASSING INSTALLEREN... 3.1 4 DE TOEPASSING OPSTARTEN... 4.1 5 DE TOEPASSING GEBRUIKEN... 5.1 2 INLEIDING Dit document beschrijft de installatie

Nadere informatie

Installatie arrowup PINpad

Installatie arrowup PINpad Handleiding Installatie arrowup PINpad Cevi NV Bisdomplein 3 9000 GENT Tel 09 264 07 01 contactcenter@cevi.be http://www.cevi.be 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE... 1.1 1 INLEIDING... 2.1 1.1 Voorwoord...

Nadere informatie

Economische Kaart in GIS

Economische Kaart in GIS Handleiding Economische Kaart in GIS ter ondersteuning aangeboden door de POM West-Vlaanderen en de Provincie West-Vlaanderen Versie 29/10/2014 Deze handleiding werd opgesteld door de POM West-Vlaanderen

Nadere informatie

Installatie kadastrale leggers 2011 (Kadaster.Net)

Installatie kadastrale leggers 2011 (Kadaster.Net) Handleiding Installatie kadastrale leggers 2011 (Kadaster.Net) Cevi NV Bisdomplein 3 9000 GENT Tel 09 264 07 01 contactcenter@cevi.be http://www.cevi.be 1 1 INSTALLATIEVOORSCHRIFT KADASTRALE LEGGERS -

Nadere informatie

Handleiding. WinAbs Aanmaak en beheer van alfabetische tabellen 2014

Handleiding. WinAbs Aanmaak en beheer van alfabetische tabellen 2014 Handleiding WinAbs Aanmaak en beheer van alfabetische tabellen 2014 Cevi NV Bisdomplein 3 9000 GENT Tel 09 264 07 01 contactcenter@cevi.be http://www.cevi.be 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE... 1.1 2 INLEIDING...

Nadere informatie

Handleiding Geoloket Kadaster

Handleiding Geoloket Kadaster Handleiding Geoloket Kadaster Cevi NV Bisdomplein 3 9000 GENT Tel 09 264 07 01 contactcenter@cevi.be http://www.cevi.be 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE... 1.2 2 INLEIDING... 2.1 2.1 Voorwoord... 2.1 2.2

Nadere informatie

Installatie ArcGIS 9.3

Installatie ArcGIS 9.3 Handleiding Installatie ArcGIS 9.3 Cevi NV Bisdomplein 3 9000 GENT Tel 09 264 07 01 contactcenter@cevi.be http://www.cevi.be 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE... 1.1 2 INLEIDING... 2.1 2.1 Voorwoord... 2.1

Nadere informatie

Handleiding. HB-plus Samenwerken Handleiding voor gebruikers

Handleiding. HB-plus Samenwerken Handleiding voor gebruikers Handleiding HB-plus Samenwerken Handleiding voor gebruikers Versie 01.02 8/4/2015 09/09/2015 Inhoud Inhoud 1. Over dit document... 1 2. Starten met Samenwerken als een Service... 2 3.... 3 3.1. Starttegels

Nadere informatie

Installatie ArcGIS Desktop Basis, ArcGIS Engine en Download ArcGIS Server

Installatie ArcGIS Desktop Basis, ArcGIS Engine en Download ArcGIS Server Handleiding Installatie ArcGIS Desktop Basis, ArcGIS Engine en Download ArcGIS Server Cevi NV Bisdomplein 3 9000 GENT Tel 09 264 07 01 contactcenter@cevi.be http://www.cevi.be 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE...

Nadere informatie

Boomstructuur KSZ-opvragingen

Boomstructuur KSZ-opvragingen Handleiding Boomstructuur KSZ-opvragingen Cevi NV Bisdomplein 3 9000 GENT Tel 09 264 07 01 contactcenter@cevi.be http://www.cevi.be Logins NV Gen. De Wittelaan 17 B32-2800 Mechelen helpdesk@logins.be http://www.logins.be

Nadere informatie

Handleiding BBC. Creditnota koppelen aan factuur

Handleiding BBC. Creditnota koppelen aan factuur Handleiding BBC Creditnota koppelen aan factuur Cevi NV Bisdomplein 3 9000 GENT Tel 09 264 07 01 contactcenter@cevi.be http://www.cevi.be Logins NV Gen. De Wittelaan 17 B32-2800 Mechelen helpdesk@logins.be

Nadere informatie

LearnOSM. PostgreSQL & PostGIS. PostgreSQL en PostGIS installeren. Bijgewerkt

LearnOSM. PostgreSQL & PostGIS. PostgreSQL en PostGIS installeren. Bijgewerkt PostgreSQL & PostGIS Bijgewerkt 10-09-2016 LearnOSM In dit hoofdstuk zullen we laten zien hoe PostgreSQL in te stellen op Windows en hoe een database te maken waarin u geografische gegevens kunt opslaan.

Nadere informatie

Releasenota WinBgp 1.3.0.11

Releasenota WinBgp 1.3.0.11 Handleiding Releasenota WinBgp 1.3.0.11 Cevi NV Bisdomplein 3 9000 GENT Tel 09 264 07 01 contactcenter@cevi.be http://www.cevi.be 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE... 1.1 2 INLEIDING... 2.1 2.1 Voorwoord...

Nadere informatie

FECARSKIP MANUEEL RECHTZETTEN VAN GEWEIGERDE KAARTEN

FECARSKIP MANUEEL RECHTZETTEN VAN GEWEIGERDE KAARTEN FECARSKIP MANUEEL RECHTZETTEN VAN GEWEIGERDE KAARTEN 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE... 1.1 2 INLEIDING... 2.1 2.1 Voorwoord... 2.1 2.2 Colofon... 2.2 3 OVERSCHRIJDEN 92 DAGEN... 3.1 3.1 Periode van het

Nadere informatie

FAQ overschakeling naar TCP/IP

FAQ overschakeling naar TCP/IP Handleiding FAQ overschakeling naar TCP/IP Cevi NV Bisdomplein 3 9000 GENT Tel 09 264 07 01 contactcenter@cevi.be http://www.cevi.be 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE... 1.1 2 INLEIDING... 2.1 2.1 Voorwoord...

Nadere informatie

Cliëntonthaal en trajectopvolging Release nota maart 2011

Cliëntonthaal en trajectopvolging Release nota maart 2011 Handleiding Cliëntonthaal en trajectopvolging Release nota maart 2011 Cevi NV Bisdomplein 3 9000 GENT Tel 09 264 07 01 contactcenter@cevi.be http://www.cevi.be 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE... 1.1 2

Nadere informatie

SBGuidance Perceel Manager. SBGuidance Perceel Manager. Versie 2.6. Handleiding. 19 augustus 2010

SBGuidance Perceel Manager. SBGuidance Perceel Manager. Versie 2.6. Handleiding. 19 augustus 2010 SBGuidance Perceel Manager Handleiding 19 augustus 2010 Versie 2.6 Service Handleiding rev.5-1 - augustus 2010 SBGuidance Perceel Manager Service Handleiding (Herziening 5) Copyright 2010 SBG Innovatie.

Nadere informatie

Aanpassingen Strafregister versie

Aanpassingen Strafregister versie Handleiding Aanpassingen Strafregister versie 2.5.3.0 Cevi NV Bisdomplein 3 9000 GENT Tel 09 264 07 01 contactcenter@cevi.be http://www.cevi.be 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE... 1.1 2 INLEIDING... 2.1

Nadere informatie

Release nota Upgrade CEMOS 1.08.007

Release nota Upgrade CEMOS 1.08.007 Handleiding Release nota Upgrade CEMOS 1.08.007 Cevi NV Bisdomplein 3 9000 GENT Tel 09 264 07 01 contactcenter@cevi.be http://www.cevi.be 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE... 1.1 2 INLEIDING... 2.1 2.1 Voorwoord...

Nadere informatie

Verkleinen- en uploaden van beelden

Verkleinen- en uploaden van beelden Verkleinen- en uploaden van beelden Deze handleiding is opgebouwd rond eenvoudig te gebruiken programma s die verkrijgbaar zijn in het Nederlands en te installeren zijn onder Windows XP, Vista en Windows

Nadere informatie

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur HANDLEIDING CAMERASYSTEEM Korte inhoud: 1. Java Installeren 2. Software Installeren. 3. Software gebruik 1. Java Installeren: Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur firefox of internet explorer

Nadere informatie

Installatie King Task Centre

Installatie King Task Centre Installatie King Task Centre In deze handleiding wordt beschreven hoe u het King Task Centre moet installeren. Deze handleiding geldt voor zowel een nieuwe installatie, als voor een upgrade van een bestaande

Nadere informatie

HANDLEIDING DIENSTEN IN GIS DESKTOP

HANDLEIDING DIENSTEN IN GIS DESKTOP //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// ////////////// HANDLEIDING GEBRUIK VAN DIENSTEN IN GIS

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3 Badge it voor Windows 95/98/NT/2000/XP Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. Start... 4 2.1. Nieuwe database maken... 5 2.2. De geselecteerde database openen... 5 2.3. De naam van de geselecteerde database

Nadere informatie

Installatie King Task Centre

Installatie King Task Centre Installatie King Task Centre In deze handleiding wordt beschreven hoe u de King Task Centre moet installeren. King Task Centre is de nieuwe naam van de King MaatwerkBox. In alle documentatie en communicatie

Nadere informatie

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar ! Bijlage inlezen nieuwe tarieven (vanaf 3.2) Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar Scipio 3.303 biedt ondersteuning om gebruikers alle tarieven van de verschillende verzekeraars in één keer

Nadere informatie

Installatie kadastrale leggers 2011 (Kadaster)

Installatie kadastrale leggers 2011 (Kadaster) Handleiding Installatie kadastrale leggers 2011 (Kadaster) Cevi NV Bisdomplein 3 9000 GENT Tel 09 264 07 01 contactcenter@cevi.be http://www.cevi.be 1 INSTALLATIEVOORSCHRIFT KADASTRALE LEGGERS - 1/1/2011

Nadere informatie

///Opsplitsen testbestand Gebouwenregister (QGIS)

///Opsplitsen testbestand Gebouwenregister (QGIS) /// Memo ///Opsplitsen testbestand Gebouwenregister (QGIS) Inhoud 1 QGIS downloaden en installeren... 2 1.1 Homepagina QGIS... 2 1.2 Downloadpagina QGIS... 2 1.3 Installatiehandleiding QGIS... 2 2 GRB-basiskaart

Nadere informatie

Backup maken. Backup terugzetten. H O O F D S T U K 4 Backup

Backup maken. Backup terugzetten. H O O F D S T U K 4 Backup H O O F D S T U K 4 Backup Om een goede ondersteuning te leveren is het van cruciaal belang dat de gebruiker regelmatig een backup maakt. Volgens de gebruikersvoorwaarden van de software moet de gebruiker

Nadere informatie

DOEL VAN DE TOEPASSING

DOEL VAN DE TOEPASSING OPLADEN VAN DIGITALE BACHELORPROEVEN (studenten) OPLADEN VAN DIGITALE BACHELORPROEVEN (studenten)... 1 Doel van de toepassing... 1 De toepassing opstarten... 1 Metadata... 2 Bestanden... 4 Hoofdtekst...

Nadere informatie

Handleiding GisWest Extensie 10.0 met Geolocator voor ArcMap

Handleiding GisWest Extensie 10.0 met Geolocator voor ArcMap Handleiding GisWest Extensie 10.0 met Geolocator voor ArcMap Installatie GIS WEST Extensie Als er al een installatie aanwezig is van de GIS West Extensie dient deze eerst gede-installeerd te worden. Via

Nadere informatie

Handleiding SPLASH Entry editor

Handleiding SPLASH Entry editor Handleiding SPLASH Entry editor Lifesaving BELGIUM 17.1.0 Versies handleiding Datum Versie Aanpassingen 04/10/2017 17.1.0 Algemeen gebruik Piet Vanneste Inhoudstafel Versies handleiding... 1 Inhoudstafel...

Nadere informatie

WINABS VERSIE

WINABS VERSIE WINABS VERSIE 3.1.2.0 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE... 1 2 INLEIDING... 2 2.1 Voorwoord... 2 2.2 Colofon... 3 3 BUITENLANDSE AKTES... 4 3.1 Niet-gekende of ontbrekende gegevens... 4 4 KLEINE AANPASSINGEN...

Nadere informatie

Automatisering voor Financiële Dienstverleners. Werken met Queries en Merge Documenten. For more information visit our website at www.pyrrho.

Automatisering voor Financiële Dienstverleners. Werken met Queries en Merge Documenten. For more information visit our website at www.pyrrho. Automatisering voor Financiële Dienstverleners Werken met Queries en Merge Documenten For more information visit our website at www.pyrrho.com Date: Document Nr: 30 maart, 2007 UBizzMerge, Versie 4.0 Status:

Nadere informatie

Als eerste moet u eenmalig per gebruiker van Intramed de Fastguide plug-in installeren.

Als eerste moet u eenmalig per gebruiker van Intramed de Fastguide plug-in installeren. Hoofdstuk 1 Om gebruik te maken van de Fastguide koppeling in Intramed moet u een aantal instellingen doen: de Fastguide Plugin installeren; uw Fastguide account toevoegen in Intramed. Vervolgens kunt

Nadere informatie

Administratiekantoor Kuipers BV

Administratiekantoor Kuipers BV Administratiekantoor Kuipers BV Handleiding exporteren bankinformatie ABN-AMRO... 2 Deutsche Bank... 3 ING Bank (internetbankieren)... 5 ING Bank (Electronic Banking voor Windows)... 6 Rabobank... 7 SNS

Nadere informatie

Stap 2. Dubbelklik op install_eeditor.exe. U krijgt het volgende scherm te zien, klik op Next >.

Stap 2. Dubbelklik op install_eeditor.exe. U krijgt het volgende scherm te zien, klik op Next >. Handleiding Inschrijving BeNe Cup / NK Pool 2014 met Splash Entry Editor Stap 1. Open de map Splash Entry Editor. Stap 2. Dubbelklik op install_eeditor.exe. U krijgt het volgende scherm te zien, klik op

Nadere informatie

Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word.

Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word. Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word. NB: Voor deze instructie is gebruik gemaakt van Office 2016 op een Windows 7 computer; de taal staat ingesteld op Nederlands. In grote

Nadere informatie

Etiketten maken en Printen.

Etiketten maken en Printen. Etiketten maken en Printen. Klik op het tabblad verzendlijsten Het onderstaande venster verschijnt nu, Klik nu op afdruk samenvoegen Nu komt het hiernaast staande venster klik nu op Stapsgewijze wizard

Nadere informatie

Handleiding Conversie dossiers Centraal Dossierbeheer Plus

Handleiding Conversie dossiers Centraal Dossierbeheer Plus Handleiding Conversie dossiers Centraal Dossierbeheer Plus Beste klant, Met Centraal Dossierbeheer Plus bouwt u uw desktop om tot een fiscale werkomgeving. Naast het nieuwe Gebruikersbeheer en het centrale

Nadere informatie

1. Open de Bibliotheek verkenner. Dit kunt u in de Lint modus doen via View, de groep Toon, Bibliotheek Verkenner.

1. Open de Bibliotheek verkenner. Dit kunt u in de Lint modus doen via View, de groep Toon, Bibliotheek Verkenner. Eenvoudige formules Een gedeelte van deze nieuwsbrief gaat over eenvoudige formules. Met behulp van Formules is het mogelijk om Tabelkolommen te bewerken. Een aantal bewerkingen lijken op acties die u

Nadere informatie

Met een snelkoppeling kun je een map of bestand openen of een programma opstarten.

Met een snelkoppeling kun je een map of bestand openen of een programma opstarten. SAMENVATTING HOOFDSTUK 3 Snelkoppelingen maken en verwijderen Met een snelkoppeling kun je een map of bestand openen of een programma opstarten. Een snelkoppeling herken je aan. Bij installatie van een

Nadere informatie

Bestanden bewaren met SkyDrive

Bestanden bewaren met SkyDrive Bestanden bewaren met SkyDrive Wat is SkyDrive? Met SkyDrive (www.skydrive.live.com) kun je bestanden opslaan op een beveiligde, gratis website. De bestanden kun je overal ter wereld weer downloaden. De

Nadere informatie

HANDLEIDING voor het MAKEN EN UPLOADEN van een handmatig ingevoerd excelbestand naar PERIDOS

HANDLEIDING voor het MAKEN EN UPLOADEN van een handmatig ingevoerd excelbestand naar PERIDOS HANDLEIDING voor het MAKEN EN UPLOADEN van een handmatig ingevoerd excelbestand naar PERIDOS Inleiding Wanneer dient u gebruik te maken van een handmatige excel voor het aanleveren van gegevens aan Peridos.

Nadere informatie

Handleiding nieuwe omgeving Gebruikersbeheer Vlaamse overheid. 1 Hoe zoek ik een gebruiker? Hoe maak ik een nieuwe gebruiker aan?...

Handleiding nieuwe omgeving Gebruikersbeheer Vlaamse overheid. 1 Hoe zoek ik een gebruiker? Hoe maak ik een nieuwe gebruiker aan?... Handleiding nieuwe omgeving Gebruikersbeheer Vlaamse overheid Inhoud 1 Hoe zoek ik een gebruiker?...2 2 Hoe maak ik een nieuwe gebruiker aan?... 5 3 Hoe maak ik een werkrelatie aan?... 8 4 Hoe geef ik

Nadere informatie

Handleiding BudgetBoek

Handleiding BudgetBoek Handleiding BudgetBoek versie : 1.0 wijziging : 4-1-2010 Inhoud 1. BudgetBoek...4 1.1. Persoon...4 1.2. Registrant...4 1.3. Budgethouder...4 1.4. Budgetpost...4 1.5. Budgetgroep...5 1.6. Rekening...5 1.7.

Nadere informatie

Infonamiddag GIS West

Infonamiddag GIS West Infonamiddag GIS West ArcGIS 10 Gelanceerd in de zomer. Nieuwe procedure: levering als download. Je kan zelf DVD branden. Elke gemeente kreeg mail met token en activatie code van ESRI Belux of Cevi Niet

Nadere informatie

Handleiding GisWest Extensie 10.2 met Geolocator en downloadfunctionaliteit voor ArcGis for desktop

Handleiding GisWest Extensie 10.2 met Geolocator en downloadfunctionaliteit voor ArcGis for desktop Handleiding GisWest Extensie 10.2 met Geolocator en downloadfunctionaliteit voor ArcGis for desktop Installatie GIS WEST Extensie Als er al een installatie aanwezig is van de GIS West Extensie dient deze

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2 Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 23-11-2010 Inhoudsopgave Wat gaan we doen?...3 Wat hebben we nodig?...3 Downloaden van het programma:...3 Het programma registreren

Nadere informatie

Bestanden ordenen in Windows 10

Bestanden ordenen in Windows 10 Bestanden ordenen in Windows 10 Waar heb ik dat bestand ook al weer opgeslagen? Vraagt je jezelf dat ook regelmatig af, dan is het tijd om je bestanden te ordenen. Sla bestanden op in een map met een logische

Nadere informatie

Gebruik van raadpleeg- en downloadservices in GIS desktop software

Gebruik van raadpleeg- en downloadservices in GIS desktop software Gebruik van raadpleeg- en downloadservices in GIS desktop software Inhoud ArcGIS... 2 Gebruik WMS in ArcGIS... 2 GetFeatureInfo request... 6 Gebruik WFS in ArcGIS... 7 WFS service toevoegen... 7 Enkel

Nadere informatie

Neem deze gelegenheid te baat om je persoonlijke map eerst op te ruimen. We denken hierbij aan:

Neem deze gelegenheid te baat om je persoonlijke map eerst op te ruimen. We denken hierbij aan: Handleiding migratie H-schijf naar OneDrive Inleiding In het kader van de hele beweging naar Office 365 hebben we al twee belangrijke stappen genomen: de mailmigratie en de installatie van Lync. De volgende

Nadere informatie

Administratiekantoor Kuipers BV

Administratiekantoor Kuipers BV Administratiekantoor Kuipers BV Handleiding exporteren bankinformatie ABN-AMRO... 2 Deutsche Bank... 3 ING Bank (internetbankieren)... 5 ING Bank (Electronic Banking voor Windows)... 6 Rabobank... 7 SNS

Nadere informatie

Publiceren basisrooster

Publiceren basisrooster Publiceren basisrooster Inleiding Op deze pagina DESKTOP In dit hoofdstuk laten we u zien hoe u het rooster kunt publiceren zodat het zichtbaar wordt in het portal en in de app. Ook ziet u hoe u eenvoudig

Nadere informatie

HANDLEIDING voor het MAKEN EN UPLOADEN van een excelbestand vanuit het bronsysteem ASTRAIA

HANDLEIDING voor het MAKEN EN UPLOADEN van een excelbestand vanuit het bronsysteem ASTRAIA HANDLEIDING voor het MAKEN EN UPLOADEN van een excelbestand vanuit het bronsysteem ASTRAIA naar PERIDOS Inleiding U bent verantwoordelijk voor het al dan niet aanleveren van gegevens aan Peridos. Daarbij

Nadere informatie

INHOUD 1. Instructie instellen e-mailaccounts... 1. 2. Uitgangspunten... 1. 3. Beveiliging persoonlijke gegevens... 1

INHOUD 1. Instructie instellen e-mailaccounts... 1. 2. Uitgangspunten... 1. 3. Beveiliging persoonlijke gegevens... 1 INHOUD 1. Instructie instellen e-mailaccounts... 1 2. Uitgangspunten... 1 3. Beveiliging persoonlijke gegevens... 1 4. Stappenplan... 2 a. Open Microsoft Outlook... 2 b. Instellen POP mailbox... 5 c. Instellen

Nadere informatie

Downloaden van de projectbestanden

Downloaden van de projectbestanden 1 Downloaden van de projectbestanden In dit bestand wordt stap voor stap beschreven hoe je de projectbestanden vanaf de website bij dit boek kunt downloaden naar je pc. Als je werkt op een Windowscomputer

Nadere informatie

Besturingssystemen Windows Verkenner

Besturingssystemen Windows Verkenner Deze opdracht is gemaakt voor het besturingssysteem Windows 7. Vul de tekst aan waar nodig en voer de doe-opdrachten uit. Voor deze opdracht moet je weet hebben van volgende knop en toets: Start -knop

Nadere informatie

Handleiding www.chiromeisjeszwaneven.be (v2).

Handleiding www.chiromeisjeszwaneven.be (v2). Handleiding www.chiromeisjeszwaneven.be (v2). Agenda Ga naar www.chiromeisjeszwaneven.be/admin en kies voor agenda. Log in met je gebruikersgegevens van het admingedeelte van de agenda. Pagina na het inloggen:

Nadere informatie

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende: Mappen en bestanden 1 Mappen en bestanden Een bestand is een verzamelnaam voor teksten, tekeningen of programma s. Alles wat op de vaste schijf van uw computer staat, is een bestand. Op een vaste schijf

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 Configuratie Bestanden

Hoofdstuk 7 Configuratie Bestanden Hoofdstuk 7 Configuratie Bestanden Alle ZoomText instellingen kunnen opgeslagen en weer hersteld worden met gebruik van de configuratie bestanden. Configuratie bestanden controleren alle ZoomText functies;

Nadere informatie

1. Document Management

1. Document Management 1. Document Management 1.1. Revision Manager Revision Manager is een gescheiden module waarin het aanmaken van afgeleide documenten en het onderhouden van revisies moet gebeuren om de aanwezige Links te

Nadere informatie

INSTALLATIEVOORSCHRIFT KADASTRALE LEGGERS - 1/1/2015

INSTALLATIEVOORSCHRIFT KADASTRALE LEGGERS - 1/1/2015 KADASTER.NET INSTALLATIEVOORSCHRIFT KADASTRALE LEGGERS - TOESTAND 1/1/2015 1 INSTALLATIEVOORSCHRIFT KADASTRALE LEGGERS - 1/1/2015 Het programma Kadaster.Net op je netwerk toont nu de kadastrale leggers

Nadere informatie

DOEL VAN DE TOEPASSING

DOEL VAN DE TOEPASSING OPLADEN VAN DIGITALE BACHELORPROEVEN: handleiding voor studenten OPLADEN VAN DIGITALE BACHELORPROEVEN: handleiding voor studenten... 1 Doel van de toepassing... 1 De toepassing opstarten... 1 Metadata...

Nadere informatie

HANDLEIDING voor het MAKEN EN UPLOADEN van een Excel bestand vanuit het bronsysteem ONATAL naar PERIDOS

HANDLEIDING voor het MAKEN EN UPLOADEN van een Excel bestand vanuit het bronsysteem ONATAL naar PERIDOS Handleiding HANDLEIDING voor het MAKEN EN UPLOADEN van een Excel bestand vanuit het bronsysteem ONATAL naar PERIDOS Inleiding U bent verantwoordelijk voor het al dan niet aanleveren van gegevens aan Peridos.

Nadere informatie

HANDLEIDING PROGRAMMEREN IN PASCAL (LAZARUS)

HANDLEIDING PROGRAMMEREN IN PASCAL (LAZARUS) HANDLEIDING PROGRAMMEREN IN PASCAL (LAZARUS) Vereiste voorkennis Voldoende kennis van het besturingssysteem (in deze handleiding wordt uitgegaan van Windows) De basisprincipes van programmeren Vereiste

Nadere informatie

Media Settings (Media-instellingen)

Media Settings (Media-instellingen) pagina 1 van 11 Media Settings (Media-instellingen) Selecteer Media Settings (Media-instellingen) in het menu, of klik op Media Settings (Media-instellingen) op het scherm Printerstatus. Voer normaal gesproken

Nadere informatie

Heroglyph 4.0 Het maken van een route met een object op de eigen kaart

Heroglyph 4.0 Het maken van een route met een object op de eigen kaart Heroglyph 4.0 Het maken van een route met een object op de eigen kaart In deze workshop leggen we uit hoe je een route-animatie maakt met twee routes, inclusief een object op een door ons gekozen kaart.

Nadere informatie

Aanpassingen Mediprima februari 2015

Aanpassingen Mediprima februari 2015 Handleiding Aanpassingen Mediprima februari 2015 Cevi NV Bisdomplein 3 9000 GENT Tel 09 264 07 01 contactcenter@cevi.be http://www.cevi.be Logins NV Gen. De Wittelaan 17 B32-2800 Mechelen helpdesk@logins.be

Nadere informatie

LCD MONITOR SHARP INFORMATION DISPLAY GEBRUIKSAANWIJZING

LCD MONITOR SHARP INFORMATION DISPLAY GEBRUIKSAANWIJZING LCD MONITOR SHARP INFORMATION DISPLAY DOWNLOADER Versie 1.1 GEBRUIKSAANWIJZING Inleiding Deze software Kan controleren of er nieuwe versies zijn van de gebruikte software. Indien er een nieuwe versie is,

Nadere informatie

Installatie Mplus Touch Screen Kassa

Installatie Mplus Touch Screen Kassa Installatie Mplus Touch Screen Kassa Deze handleiding beschrijft de installatie van Mplus Touch Screen Kassa en de installatie van Mplus Touch Screen Kassa Update. Index Hoofdstuk 1 - Downloaden van de

Nadere informatie

Outlook 2010, 64-bit Probleem bij verplaatsen van 'gegevensbestand.pst'

Outlook 2010, 64-bit Probleem bij verplaatsen van 'gegevensbestand.pst' Outlook 2010, 64-bit Probleem bij verplaatsen van 'gegevensbestand.pst' Alle gegevens van een outlookaccount worden verzameld in een 'gegevensbestand' met een extensie: '.pst'. Dit bestand bevind zich

Nadere informatie

Handleiding Fotopagina

Handleiding Fotopagina Handleiding Fotopagina Leden van de Vrienden van de Pyreneese berghond kunnen een album aanmaken op onze fotopagina. Per lid/gezin is één album van maximaal 250 foto's beschikbaar. Deze handleiding bestaat

Nadere informatie

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik Fuel Handleiding voor installatie en gebruik Inhoudsopgave 1. Installatie 2. Gebruik - Windows - Linux / Apple / andere systemen - Een nieuw voertuig aanmaken - Uitgaven 3. Onderhoud - Waarschuwingen -

Nadere informatie

Netwerken en communicatie binnen en buiten het bedrijf

Netwerken en communicatie binnen en buiten het bedrijf Netwerken en communicatie binnen en buiten het bedrijf MS-OUTLOOK 97 MS-OUTLOOK 98 Richtlijnen voor de leraar Guy Willems Werkgroep Integratie Informatica Handel HA-5309-01 2000 Netwerken en communicatie

Nadere informatie

Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7

Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7 Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7 Versie 1.4 Datum 11 januari 2011 Status definitief Inhoud 1 Downloaden installatiebestand 3 2 SafeSign installeren 4 3 Certificaten toevoegen aan de

Nadere informatie

Handleiding VirtualBox

Handleiding VirtualBox Pagina 1 van 18 Handleiding VirtualBox Inhoud 1) Wat is VirtualBox?... 2 2) Installatie... 2 3) Schermopbouw VirtualBox... 6 4) Downloaden van Linux ISO... 7 5) Virtuele Machine aanmaken... 7 6) Besturingssysteem

Nadere informatie

AD-MIGRATIE. Karin De Maertelaere, Roger Frans, Wesley Geens, Jochen Mariën. AD-migratie

AD-MIGRATIE. Karin De Maertelaere, Roger Frans, Wesley Geens, Jochen Mariën. AD-migratie AD-MIGRATIE Karin De Maertelaere, Roger Frans, Wesley Geens, Jochen Mariën 1 AD-migratie THOMAS MORE-NETWERK (1) Historisch gezien 2 domeinen: TMK: khk.be EDU: voor studenten en toestellen in klaslokalen

Nadere informatie

Een beveiligde schijf maken met Cryptainer LE!

Een beveiligde schijf maken met Cryptainer LE! Een beveiligde schijf maken met Cryptainer LE! Handleiding van Auteur: Michael4446 April 2008 handleiding: Een beveiligde schijf maken met Cryptainer LE! Een beveiligde schijf maken met Cryptainer LE!

Nadere informatie

Een gestructureerde werkmethode voor foto en video projecten

Een gestructureerde werkmethode voor foto en video projecten Een gestructureerde werkmethode voor foto en video projecten Regelmatig wordt ik om hulp gevraagd omdat mensen de bestanden die ze opgeslagen hebben niet meer kunnen vinden of dat een programma een melding

Nadere informatie

Samenvoegen bestanden via gedcom

Samenvoegen bestanden via gedcom Begin met vast te stellen met welke versie die bestanden gemaakt zijn. Zie http://www.deruiter.ch/aldfaer/helpdesk/aldfaer%20versie.pdf Je hebt nu alle bestanden op een gelijk versie niveau en nu kunnen

Nadere informatie

I. Vorming 1 (12/04/2012) 1. Werken met een tekstverwerker p2 2. Mappenstructuur op een computer p6 3. Externe USB- stick gebruiken p10

I. Vorming 1 (12/04/2012) 1. Werken met een tekstverwerker p2 2. Mappenstructuur op een computer p6 3. Externe USB- stick gebruiken p10 INHOUDSTAFEL De inhoudstafel blijft in eerste instantie nog beperkt. Deze zal gestaag aangroeien en zal pas compleet zijn na de laatste vormingssessie. Het doel is om in de eerste sessie, samen met de

Nadere informatie

Installeren van het programma:

Installeren van het programma: Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp.net Datum: 20-2-2011 Inhoudsopgave Installeren van het programma:...3 Configureren van het programma:...7 Mappen aanmaken:...9 Groepen

Nadere informatie

Handleiding BBC. Wijziging werkgeversbijdragen eerste kwartaal 2014

Handleiding BBC. Wijziging werkgeversbijdragen eerste kwartaal 2014 Handleiding BBC Wijziging werkgeversbijdragen eerste kwartaal 2014 Cevi NV Bisdomplein 3 9000 GENT Tel 09 264 07 01 contactcenter@cevi.be http://www.cevi.be Logins NV Gen. De Wittelaan 17 B32-2800 Mechelen

Nadere informatie