7. Conclusies en aanbevelingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "7. Conclusies en aanbevelingen"

Transcriptie

1 7. Conclusies en aanbevelingen 7.1 Algemeen Op CBS Het Galjoen worden al goede initiatieven genomen om de ouderbetrokkenheid te stimuleren en te vergroten, ook al kan er nog het één en ander aan uitgebreid en ontwikkeld worden. Een helder omschreven visie op ouderbetrokkenheid is er nog niet, wel vinden alle betrokkenen ouderbetrokkenheid belangrijk. Wat hieronder verstaan wordt, moet nog worden geconcretiseerd. Een structurele manier voor ouders en leerlingen om betrokken te zijn bij schoolbeleid, is er nog niet, maar wel worden er op dit gebied goede stappen gezet met een Stuurlui-groep en enquêtes/swot onder leerlingen. De meeste ouders geven aan dat ze hun kind graag willen ondersteunen bij het plannen, maken of leren van huiswerk, maar dat de school ze nog wat meer handvatten zou kunnen aanreiken. De school zoekt naar vormen van of thema s voor informatieavonden om meer ouders te bereiken, zodat meer ouders gestimuleerd worden om mee te denken over schoolse zaken. Het werken met een leerlingdossier en de functie ervan is niet bij veel ouders bekend het is nog niet het resultaat van een optimale samenwerking tussen school en ouders. Hieronder lichten we per criterium onze conclusies en aanbevelingen toe. 7.2 Per criterium Criterium 1: De school heeft met ouders een heldere visie op samenwerking geformuleerd. Uit alle informatie van de school aan ouders blijkt hoe belangrijk de school het samenwerken met ouders vindt. Ook in het gedrag van de medewerkers van de school is de visie op ouderbetrokkenheid zichtbaar. Wat de visie op ouderbetrokkenheid is en wat dat concreet inhoudt in gedrag van medewerkers en verwachtingen naar ouders, is nog niet helder. De visie staat nog niet omschreven. Om hiertoe te komen is het van belang dat het team met elkaar helder heeft hoe ze ouderbetrokkenheid zien. Niet alle teamleden en ouders denken daar hetzelfde over, daarom is een gesprek over de visie en de uitwerking daarvan noodzakelijk. De visie zal moeten aansluiten bij de mogelijkheden van het team en de behoeften van de ouders. De geformuleerde en gedragen visie dient vervolgens uitgewerkt te worden tot een concreet plan van aanpak om de ouderbetrokkenheid te vergoten. We adviseren de school om over de visie op ouderbetrokkenheid en de uitwerking daarvan op een voor de ouders passende manier te communiceren. Criterium 2: De school laat zien dat leraren, leerlingen en ouders actief betrokken worden bij het schoolbeleid. Bijvoorbeeld door middel van panelgesprekken met ouders, een leerlingenraad, een brainstorm tussen leraren, leerlingen en hun ouders over een bepaald beleidsthema, enzovoort. Leraren, leerlingen en ouders weten wat er met hun inbreng gebeurt.

2 Er liggen nog kansen voor CBS Het Galjoen op het gebied van het structureel laten meedenken van een grotere groep ouders en leerlingen. Een leerlingenraad zou voor de bovenbouw hierin een rol kunnen vervullen en het opzetten van bijvoorbeeld ouderpanels (met wisselende bezetting) geeft de ouders de gelegenheid om mee te denken met zaken die in de school spelen. Een schoolcommissie is al in oprichting! Daarnaast adviseren we de school om regelmatig terug te koppelen naar ouders (en leerlingen, waar passend/nodig) wat er zoal in de verschillende besprekingen naar boven is gekomen. Hier kan al op korte termijn mee gestart worden. Criterium 3: Op school is aan alles te merken dat leraren, leerlingen en ouders welkom zijn op school. Dit criterium is al prima in orde. Wellicht is het goed om in het team te bespreken hoe welkom nieuwe teamleden zich voelen op school. Criterium 4: Ouders en leraren werken voortdurend samen om het leren en een gezonde ontwikkeling van leerlingen te ondersteunen, zowel thuis als op school. Uit de enquête blijkt dat er ouders zijn die nog wel wat meer willen weten van de school over hoe ze hun kind het beste kunnen helpen thuis. Hier zou de school nog stappen in kunnen zetten door bijvoorbeeld ouders die dat wensen, persoonlijk uit te nodigen voor een workshop over een bepaald thema (het nieuwe rekenen wordt veelvuldig genoemd als thema waar ouders moeite mee hebben). Ook kan er op de website nog meer en overzichtelijker worden verwezen naar handige oefensites voor kinderen uit verschillende groepen. Criterium 5: Gesprekken tussen leraren, leerlingen en ouders worden vanuit gelijkwaardigheid gevoerd. Iedereen heeft zijn eigen actieve inbreng. Leerlingen zijn zoveel mogelijk bij alle gesprekken aanwezig. De plaatsen waar gesprekken worden gevoerd zijn voor iedereen comfortabel en gelijkwaardig en er is voldoende tijd voor alle deelnemers. Dit criterium gaat al behoorlijk goed. Het verdient aanbeveling om in het team te bespreken wat de meerwaarde kan zijn van het betrekken van kinderen bij de gesprekken. En als het team er de meerwaarde van inziet, vervolgens te onderzoeken hoe die gesprekken dat kunnen worden vormgegeven. Advies is om het betrekken van kinderen bij de gesprekken, te laten ingaan vanuit groep 8 en daarna stapsgewijs in te voeren naar de lagere groepen. Binnen de Vereniging zijn scholen die dit hebben ingevoerd daar zijn ook handige tips te halen!

3 Criterium 6: Leraren, leerlingen en ouders voelen zich verantwoordelijk voor elkaar en zijn daarop aanspreekbaar. Zo wordt er respectvol over elkaar gesproken zowel binnen als buiten de school. Voor leraren, leerlingen en ouders die buiten de groep dreigen te vallen voelt iedereen zich verantwoordelijk. De meeste betrokkenen geven aan dat ze zich gezamenlijk verantwoordelijk voelen voor het onderwijs. Maar er is nog winst te boeken in het elkaar daarop aanspreken en respectvol spreken over elkaar. Teamleden realiseren zich wel dat ze daarin een voorbeeldrol hebben en de school zou actief het voortouw kunnen nemen door in de lerarenkamer met respect te praten over de school, ouders en leerlingen. Ons advies aan de directeur is om dit regelmatig als gespreksonderwerp op de agenda te zetten van de teamvergadering, maar ook in de gesprekken met ouders en expliciet te benoemen hoe de school wil werken aan dit criterium. Criterium 7: Het leerlingendossier is toegankelijk voor leraren en ouders. Ouders worden uitgenodigd informatie toe te voegen. De wet geeft aan dat ouders het recht hebben om het leerlingendossier in te zien, aan te passen en zaken toe te voegen. De teamleden zijn hiervan op de hoogte, de meeste ouders weten het niet. Advies aan de school is om van het leerlingendossier een gezamenlijk dossier te maken. Zorg ervoor dat het dossier regelmatig op tafel ligt bij de oudergesprekken. Door ouders te vragen of zij nog opmerkingen of relevante informatie over hun kind willen toevoegen, kan de school ervoor zorgen dat ouders zich medeverantwoordelijk voelen voor het creëren van een compleet beeld van hun kind. Ouders geven de school de tip om over het dossier eens iets te vertellen: nut en noodzaak, rollen en verantwoordelijkheden. Criterium 8: De school laat zien open te staan voor verbetersuggesties en gaat op een transparante manier om met klachten. Iedereen kan zien welke (officieel) gemelde klachten er zijn en wat er met deze klachten gebeurt. Natuurlijk worden privacy regels hierbij in acht genomen. Uit de gesprekken bleek dat dit criterium al redelijk goed gaat, maar uit de enquête komen toch nog een paar aanbevelingen. Met name de terugkoppeling van wat er met verbetersuggesties gedaan wordt, verdient verbetering. Criterium 9: De opkomst bij verplichte bijeenkomsten met ouders en leraren (en leerlingen) is > 80%. De mate van verantwoordelijkheid, betrokkenheid en samenwerking komt onder meer tot uiting in dit criterium.

4 De opkomst van ouders is over het algemeen laag is bij ouderavonden / thema-avonden. Dit in tegenstelling tot de tien-minuten-gesprekken die door vrijwel alle ouders bezocht worden, wat heel goed is. Advies aan de school is om hier het gesprek over te voeren met elkaar (de school met de ouders): welke thema s zijn interessant voor ouders? Wat helpt ouders om hun betrokkenheid bij school thuis vorm en inhoud te geven? Op welke manier nodigt de school de ouders uit, spelen de leerlingen hierin een rol? Hoe vrijblijvend zijn de uitnodigingen? Spreekt de school de ouders aan die niet aanwezig zijn? Weten de ouders wel wat de school concreet van hun verwacht op dit gebied? Door deze zaken uit te werken en ouderbijeenkomsten opnieuw vorm te geven, ontstaan uitdagende en informatieve bijeenkomsten. Zodra leerlingen en ouders betrokken worden, zal de opkomst groter worden. Criterium 10: Wetten en regels voor leerlingen en ouders worden door de school actief en helder duidelijk gemaakt en door iedereen nageleefd (zoals leerplicht, ouderbijdrage, omgangsregels, enzovoort). De school heeft het basisarrangement van de inspectie. Dit criterium is in orde. 7.3 Aandachtspunten voor vervolg CBS Het Galjoen doet al een aantal criteria heel goed en daarmee willen we jullie complimenteren! Om het één en ander nog verder te verbeteren, adviseert CPS jullie de onderstaande stappen te zetten. Ook zijn hieronder de suggesties uit de samenwerkingsbijeenkomst opgenomen: Ontwikkel samen met ouders een heldere visie op samenwerken met ouders en heb het daar regelmatig met elkaar over Stel een leerlingenraad in met leerlingen uit de bovenbouw en communiceer over wat daar besproken wordt naar de ouders Organiseer het meedenken over schoolbeleid van ouders op een structurele manier en zorg ervoor dat andere ouders dit weten Zorg er ook voor dat ouders weten welke andere ouders er in een MR of schoolcommissie zitten (eventueel herkenbaar op de site van de school of in de schoolgids) Bespreek hoe ouders nog beter kunnen worden geholpen om hun kind te helpen en zet hier acties op vanuit het team (bijvoorbeeld door de website te gebruiken) en doe (op hoofdlijnen) verslag van wat er besproken is Ga leerlingen betrekken in de gesprekken (gebruik ervaringen van andere scholen!) Zorg dat ouders goed op de hoogte zijn van het leerlingdossier en van hun eigen rechten / plichten m.b.t. dit dossier Onderzoek wat ouders een goede manier vinden om geïnformeerd te worden over hun kind En onderzoek in welke thema s zij geïnteresseerd zijn (waar zouden ze op school over geïnformeerd willen worden)

5 Wees helder over de verwachtingen die jullie hebben over de aanwezigheid van ouders bij de bijeenkomsten die jullie organiseren Neem de uitnodigingen voor bijeenkomsten eens kritisch onder de loep Terugkoppeling over allerlei zaken kan beter: onderzoek of er meer via de mail kan worden geïnformeerd over zaken die ook werkelijk via de mail kunnen Betrek meer (en andere) ouders door ze persoonlijk ergens voor te vragen Organiseer dat ouders elkaar beter leren kennen door bijvoorbeeld ontmoetingen te organiseren Voor leerlingen is het heel leuk om met vriendenboekjes te werken Vier successen en communiceer daarover Werk met een ideeënbus Betrek de ouders bij het onderhoud van de school door bijvoorbeeld te vragen wie er in de verfcommissie zou willen plaatsnemen Organiseer een (ook: gezellige!) klus- en schoonmaakavond voor ouders. Veel succes! Mei 2015 CPS Marion Slijpen Joka Slump

Ouderbetrokkenheid 3.0

Ouderbetrokkenheid 3.0 Programma Ouderbetrokkenheid 3.0 Van informeren naar samenwerken Woord vooraf Het is belangrijk om te melden dat CPS het uitgangspunt heeft dat: Alle ouders betrokken zijn en hun kind willen ondersteunen

Nadere informatie

Bijlage 2: Jaarplanning Ouderbetrokkenheid

Bijlage 2: Jaarplanning Ouderbetrokkenheid Bijlage 2: arplanning Ouderbetrokkenheid De school heeft een heldere visie op ouderbetrokkenheid Wie Wat Wanneer Gereed en Annelies Visie bepalen met Februari 2014 ja betrekking tot de ouderbetrokkenheid

Nadere informatie

School- ouderbetrokkenheid

School- ouderbetrokkenheid School- ouderbetrokkenheid Inleiding Het thema school-ouderbetrokkenheid staat in de afgelopen periode volop in de schijnwerpers. Niet alleen dankzij onze MR die dit thema op de agenda heeft geplaatst,

Nadere informatie

Criteria Ouderbetrokkenheid 3.0 uitgewerkt voor uw school

Criteria Ouderbetrokkenheid 3.0 uitgewerkt voor uw school Criteria Ouderbetrokkenheid 3.0 uitgewerkt voor uw school Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat ouderbetrokkenheid in het onderwijs een positief effect heeft op de schoolprestaties van de kinderen.

Nadere informatie

Rapportage Keuring ouderbetrokkenheid 3.0

Rapportage Keuring ouderbetrokkenheid 3.0 Rapportage Keuring ouderbetrokkenheid 3.0 07-05-2018 Bianca Dijkstra 1 2 Inhoud 1. Conclusie... 4 2. Algemene gegevens... 5 2.1 Instrumenten... 5 3. Inleiding... 6 4. Achtergrond... 7 4.1 Ouderparticipatie

Nadere informatie

Leraar Leerling Ouders!!! Rapport Keuring Schreuderschool Amsterdam ! 1

Leraar Leerling Ouders!!! Rapport Keuring Schreuderschool Amsterdam ! 1 Leraar Leerling Ouders Rapport Keuring Schreuderschool Amsterdam 1 2 Algemeen Naam school Schreuderschool Directie O. Vrijhof Adres Van de Veldestraat 10 Postcode 1071 CW Plaats Amsterdam Telefoonnummer

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid en Educatief Partnerschap RKBS Klippeholm

Ouderbetrokkenheid en Educatief Partnerschap RKBS Klippeholm Ouderbetrokkenheid en Educatief Partnerschap RKBS Klippeholm 6 augustus 2017 Paul Kupper Ouders en leerkrachten werken voortdurend samen om het leren en de gezonde ontwikkeling van leerlingen te ondersteunen,

Nadere informatie

30 juni 2015 (nr 12) C.B.S. Het Galjoen, Van Heemskerckstraat 32, 9601 HD Hoogezand Telnr: 0598 393915, e-mail: directie@cbshetgaljoen.

30 juni 2015 (nr 12) C.B.S. Het Galjoen, Van Heemskerckstraat 32, 9601 HD Hoogezand Telnr: 0598 393915, e-mail: directie@cbshetgaljoen. 30 juni 2015 (nr 12) Musical Afgelopen vrijdag was er een spetterend optreden van groep 7/8 bij de musical Paniek in de snoepfabriek. Deze avond stond ook in het teken van afscheid van de kinderen die

Nadere informatie

Hartelijk dank voor uw komst naar het Nationaal Congres Ouderbetrokkenheid Wij vonden het fijn dat u er was!

Hartelijk dank voor uw komst naar het Nationaal Congres Ouderbetrokkenheid Wij vonden het fijn dat u er was! Hartelijk dank voor uw komst naar het. Wij vonden het fijn dat u er was! 1 Bent u enthousiast geworden tijdens het Nationaal Congres Ouderbetrokkenheid? Wilt u ook een stap verder met uw school naar Ouderbetrokkenheid

Nadere informatie

HOOFDZAKEN OUDERBETROKKENHEID 3.0

HOOFDZAKEN OUDERBETROKKENHEID 3.0 HOOFDZAKEN OUDERBETROKKENHEID 3.0 Inleiding Hoe men het ook wendt of keert: ouders en school willen het beste voor elk kind, elke leerling. Zij hebben dus allebei belang bij een school met veel kwaliteit.

Nadere informatie

-ep + -k + -g+ers = ge+ +d p=nd

-ep + -k + -g+ers = ge+ +d p=nd -ep + -k + -g+ers = ge+ +d p=nd Heino van Groeningen & Els van Gurp 1 oktober 2014 School + Ouders = gezond kind! Introductie Voorstellen Doel en opzet workshop Programma Wat is ouderbetrokkenheid? Ouderbetrokkenheid,

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Ouderbetrokkenheid. SBO De Boei, Rotterdam. CPS Onderwijsontwikkeling en advies, 12 maart 2014 1

Rapportage Onderzoek Ouderbetrokkenheid. SBO De Boei, Rotterdam. CPS Onderwijsontwikkeling en advies, 12 maart 2014 1 Rapportage Onderzoek Ouderbetrokkenheid CPS Onderwijsontwikkeling en advies, 12 maart 2014 1 CPS Onderwijsontwikkeling en advies Myrthe Meurders Roland Zuidema Amersfoort, 12 maart 2014 www.cps.nl/ouderbetrokkenheid

Nadere informatie

Visie op ouderbetrokkenheid

Visie op ouderbetrokkenheid Visie op ouderbetrokkenheid Basisschool Lambertus Meestersweg 5 6071 BN Swalmen tel 0475-508144 e-mail: info@lambertusswalmen.nl website: www.lambertusswalmen.nl 1 Maart 2016 Inleiding: Een beleidsnotitie

Nadere informatie

School + Ouders = gezond kind! Heino van Groeningen & Els van Gurp 1 oktober 2014

School + Ouders = gezond kind! Heino van Groeningen & Els van Gurp 1 oktober 2014 School + Ouders = gezond kind! Heino van Groeningen & Els van Gurp 1 oktober 2014 Programma Introductie Voorstellen Doel en opzet workshop Wat is ouderbetrokkenheid? Ouderbetrokkenheid, begin er (niet)

Nadere informatie

Samen goed voor elkaar! Passie houdt ons bij de les!

Samen goed voor elkaar! Passie houdt ons bij de les! 1 Nieuwsbrief Samen goed voor elkaar! Passie houdt ons bij de les! 05 02 2015 Belangrijke data De wekelijkse nieuwsbrief van de St. Maartenschool. Dinsdag 10 februari Maandag 16 februari Dinsdag 17 februari

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding... 5

Inhoudsopgave. Inleiding... 5 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Hoofdstuk 1 - Ouderbetrokkenheid 3.0... 9 1.1 De verschillende stadia van ouderbetrokkenheid.... 9 1.2 Ouderbetrokkenheid 3.0 in de praktijk... 10 1.3 Een Ouderbetrokkenheid

Nadere informatie

222222222222222222222222222222222222222222A. Beleidsplan. Ouderbetrokkenheid

222222222222222222222222222222222222222222A. Beleidsplan. Ouderbetrokkenheid 222222222222222222222222222222222222222222A 2014 Beleidsplan Ouderbetrokkenheid 2016 2015 2017 Beleidsplan Ouderbetrokkenheid 2014-2017 Van participatie naar wederzijdse betrokkendheid tussen school, ouders

Nadere informatie

2015-2019. Locatie Zuilenstein Lohengrinhof 10-12 3438 RA Nieuwegein Tel: 030-6033070

2015-2019. Locatie Zuilenstein Lohengrinhof 10-12 3438 RA Nieuwegein Tel: 030-6033070 Ouderplan 2015-2019 Locatie Wijkersloot Bendienlaan 27-29 3431 RA Nieuwegein Tel: 030-6014710 Locatie Zuilenstein Lohengrinhof 10-12 3438 RA Nieuwegein Tel: 030-6033070 e-mail: info@konginbeatrixschool.net

Nadere informatie

KWALITEITSKAART OUDERBETROKKENHEID. Uitgewerkt. in een protocol voor basisschool Merijntje

KWALITEITSKAART OUDERBETROKKENHEID. Uitgewerkt. in een protocol voor basisschool Merijntje KWALITEITSKAART OUDERBETROKKENHEID Uitgewerkt in een protocol voor basisschool Merijntje Mei 2011 Files\Low\Content.IE5\QO1XG778\kwaliteitskaart%20ouderbetrokkenheid%20versie%202011[1].doc 1 / 5 Lowys

Nadere informatie

Introductie. Page 1. Beste leraar/lerares,

Introductie. Page 1. Beste leraar/lerares, Introductie Beste leraar/lerares, U staat op het punt om een vragenlijst over het educatieve partnerschap tussen ouders en de school in te vullen. Met educatief partnerschap wordt de relatie tussen ouders/verzorgers

Nadere informatie

Op de Jules Verne willen we nadenken over hoe we ouderbetrokkenheid beter vorm kunnen geven.

Op de Jules Verne willen we nadenken over hoe we ouderbetrokkenheid beter vorm kunnen geven. Ouderbetrokkenheid Hfd. 1 Inleiding Ouderbetrokkenheid is in! Tot een paar jaar geleden hadden nog maar weinig mensen van ouderbetrokkenheid gehoord. Tegenwoordig is het een onderwerp dat volop in de schijnwerpers

Nadere informatie

Damiaanschool te Zeist

Damiaanschool te Zeist Rapportage Onderzoek ouderbetrokkenheid 3.0 Damiaanschool te Zeist 30-09-2016 Rapportage onderzoek Ouderbetrokkenheid 3.0 Damiaanschool te Zeist 1 School: www.damiaanschool.nl Begeleiding project: www.cps.nl/ouderbetrokkenheid

Nadere informatie

Wensen en verwachtingenavond basisschool de Lage Weide

Wensen en verwachtingenavond basisschool de Lage Weide Wensen en verwachtingenavond basisschool de Lage Weide Op 22 april 2015 gingen ouders en teamleden van basisschool de Lage Weide met elkaar in gesprek. Het gesprek ging over de samenwerking tussen ouders

Nadere informatie

Ouderbeleidsplan. Sbo de Bonte Vlinder. September 2014

Ouderbeleidsplan. Sbo de Bonte Vlinder. September 2014 Ouderbeleidsplan Sbo de Bonte Vlinder September 2014 1 Inleiding De meerwaarde van een ouderbeleidsplan Een ouderbeleidsplan vormt de grondslag voor de activiteiten die een school met en voor ouders ontplooit.

Nadere informatie

Vernieuwende elementen. 1. Stuurgroep ouderbetrokkenheid

Vernieuwende elementen. 1. Stuurgroep ouderbetrokkenheid Ds. Joannes Beukelmanschool, Alblasserdam pagina 1 De Ds. Joannes Beukelmanschool, locatie Weverstraat: samenwerken met ouders aan de ontwikkeling van kinderen op basis van de Bijbel Ouders worden gezien

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid Calvijnschool Meppel

Ouderbetrokkenheid Calvijnschool Meppel Ouderbetrokkenheid Calvijnschool Meppel 2013 2014 Ouderbetrokkenheid Calvijnschool Meppel Inhoudsopgave Inleiding 1 Waarom ouderbetrokkenheid 1.1 Visie 1.2 Redenen ouderbetrokkenheid 2 Actieplan 2.1 Tien

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid 3.0 Van informeren naar samenwerken Kaders voor beleid

Ouderbetrokkenheid 3.0 Van informeren naar samenwerken Kaders voor beleid Ouderbetrokkenheid 3.0 Van informeren naar samenwerken Kaders voor beleid 1 1. Inleiding De laatste jaren is de roep om actief ouderschap op scholen groter geworden terwijl de ouderparticipatie sterk is

Nadere informatie

OUDERBETROKKENHEID : Inleiding. Openbare basisschool

OUDERBETROKKENHEID : Inleiding. Openbare basisschool OUDERBETROKKENHEID : Inleiding Een beleidsplan ouderbetrokkenheid vormt de grondslag voor de activiteiten die een school met en voor ouders ontplooit. Het is niet alleen een agenda met te ontplooien activiteiten,

Nadere informatie

KWALITEITSKAART. Ouderbetrokkenheid en participatie. Ouderbetrokkenheid en participatie. Opbrengstgericht werken

KWALITEITSKAART. Ouderbetrokkenheid en participatie. Ouderbetrokkenheid en participatie. Opbrengstgericht werken ALITEITSKAART Opbrengstgericht werken PO Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze Kwaliteits Opbrengstgericht Werken zijn te vinden op www.schoolaanzet.nl. Deze website bevat

Nadere informatie

Nieuwsbrief 15 9 december 2016

Nieuwsbrief 15 9 december 2016 Nieuwsbrief 15 9 december 2016 Alles wat je zegt dient waar te zijn. Maar niet alles wat waar is dient gezegd te worden Kerstavond op woensdag 21 december ziet er als volgt uit: De kinderen kunnen vanaf

Nadere informatie

Ouderbeleidsplan

Ouderbeleidsplan Ouderbeleidsplan 2015-2016 auteurs Jacqueline de Kimpe Karin Minneman (Welzijn Scheveningen) Bart Brouwer 1/6 Inhoudsopgave Inleiding 3 Verwachtingen 3 Vertegenwoordiging in de school 4 Initiatieven 4

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken (OGW)

Opbrengstgericht werken (OGW) Opbrengstgericht werken (OGW) Ouderbetrokkenheid en participatie Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze Kwaliteits Opbrengstgericht Werken Ouderbetrokkenheid en participatie

Nadere informatie

Activiteitenplan Medezeggenschapsraad (MR) CBS De Poort

Activiteitenplan Medezeggenschapsraad (MR) CBS De Poort Activiteitenplan 2016-2017 Medezeggenschapsraad (MR) CBS De Poort Inhoud Inleiding... 3 1. Uitgangspunten en doelen medezeggenschapsraad... 4 1.1. Uitgangspunten... 4 1.2. Doelen 2016-2017... 4 2. Samenstelling

Nadere informatie

OUDERPROGRAMMA VVE VERSTERKEN BESCHIKBAAR MATERIAAL VANUIT BEN IK IN BEELD UITWERKING PER DOELSTELLING OUDERPROGRAMMA GROEP NUL

OUDERPROGRAMMA VVE VERSTERKEN BESCHIKBAAR MATERIAAL VANUIT BEN IK IN BEELD UITWERKING PER DOELSTELLING OUDERPROGRAMMA GROEP NUL BESCHIKBAAR MATERIAAL VANUIT Ben ik in Beeld maakt gebruik het programma Puk en Ko thuis. Daarnaast zijn er aanvullingen beschikbaar: Het bronnenboek Ouderbetrokkenheid en een ouderwerkplan. Materiaal

Nadere informatie

Leerlingenraad en reglement

Leerlingenraad en reglement Frankenskamp 4 3848 DE Harderwijk 0341-426704 - directiebron@debronharderwijk.nl - www.debronharderwijk.nl Leerlingenraad en reglement CBS DE BRON, EEN SCHOOL MET MEERWAARDE. Leerlingenraad. Kwaliteitszorg

Nadere informatie

Mentor!Wat nu? Danique Voorthuijzen Jaar 4

Mentor!Wat nu? Danique Voorthuijzen Jaar 4 Mentor!Wat nu? Danique Voorthuijzen Jaar 4 Inleiding Deze Ptaak is geschreven om meer te weten te komen over het mentor zijn: welke taken komen er bij kijken en hoe voer je eigenlijk een gesprek met leerling

Nadere informatie

Gebruik mini-enquêtes

Gebruik mini-enquêtes WMS congres workshop Gebruik mini-enquêtes De digitale stem van je achterban Voorstellen Sandra Elzeline Jullie? De uitslag. De uitslag. De uitslag. De uitslag. De uitslag. Gemiddelde van ouders: 5,5 Diverse

Nadere informatie

Beleidsnotitie Ouderbetrokkenheid OBS DE BOUWSTEEN

Beleidsnotitie Ouderbetrokkenheid OBS DE BOUWSTEEN Beleidsnotitie Ouderbetrokkenheid OBS DE BOUWSTEEN ouderbetrokkenheid Pagina 1 De identiteit van de school Obs de Bouwsteen is een openbare basisschool. Een school met ruimte en respect voor alle levensbeschouwingen.

Nadere informatie

Workshop ouderbetrokkenheid op het MBO

Workshop ouderbetrokkenheid op het MBO Ouderbetrokkenheid op het Hoe kan een effectieve samenwerking tussen ouders en bijdragen aan optimale ontwikkelingskansen voor jong volwassen met zorgbehoefte Opzet: Voorstellen, toelichting Ouderbetrokkenheid

Nadere informatie

OUDERBELEID. OBS HET STARTBLOK Schiedam

OUDERBELEID. OBS HET STARTBLOK Schiedam OUDERBELEID OBS HET STARTBLOK Schiedam INLEIDING Een beleidsplan ouderbetrokkenheid vormt de grondslag voor de activiteiten die een school met en voor ouders ontplooit. Het is niet alleen een agenda met

Nadere informatie

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Document leerlingenraad Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Inhoud: 1. wat verstaan we onder een leerlingenraad? 2. opzet en organisatie van een leerlingenraad a. samenstelling van

Nadere informatie

reglement Leerlingenraad Daltonschool De Dorendal

reglement Leerlingenraad Daltonschool De Dorendal reglement Leerlingenraad Daltonschool De Dorendal Dit is een eerste opzet van het reglement van de Dorendal. Op 7 februari 2013 zal de leerlingenraad voor het eerst bij elkaar komen en dit reglement bespreken.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord

Inhoudsopgave. Voorwoord SCHOOLGIDS Voorwoord s In deze schoolgids wordt gebruik gemaakt van QR- codes die verwijzen naar diverse websites. Heeft u geen QR scanner op uw smartphone of tablet? Deze zijn via de App store of Google

Nadere informatie

- Samenvatting - Rapportage Oudertevredenheid Eben-Haëzerschool Emmeloord Juni 2013

- Samenvatting - Rapportage Oudertevredenheid Eben-Haëzerschool Emmeloord Juni 2013 - Samenvatting - Rapportage Oudertevredenheid Eben-Haëzerschool Emmeloord Juni 2013 ECM onderzoek Site: www.ecmonderzoek.nl E-mail: Info@ecmonderzoek.nl Telefoon: 0525661697 Inleiding en verantwoording

Nadere informatie

Nieuwsbrief Datum: 7 november 2014 Jaargang '14-'15, nr.5

Nieuwsbrief Datum: 7 november 2014 Jaargang '14-'15, nr.5 Nieuwsbrief Datum: 7 november 2014 Jaargang '14-'15, nr.5 AGENDA December 18 Kerstmusical oefenen op school vanaf 13.00 uur voor alle groepen. Kerstviering en uitvoering musical van 18.45-19.45 uur in

Nadere informatie

BESPREEKPUNTEN VANUIT AFGENOMEN ENQUETES; JUNI 2016 HET OUDERTEVREDENHEIDONDERZOEK;

BESPREEKPUNTEN VANUIT AFGENOMEN ENQUETES; JUNI 2016 HET OUDERTEVREDENHEIDONDERZOEK; BESPREEKPUNTEN VANUIT AFGENOMEN ENQUETES; JUNI 2016 HET OUDERTEVREDENHEIDONDERZOEK; Inleiding: Allereerst wil ik iedereen bedanken voor het invullen van deze onderzoeken. De enquête is door 63% van de

Nadere informatie

2. Mijn kind wordt aangemoedigd

2. Mijn kind wordt aangemoedigd 1. Ik ben tevreden over wat mijn kind op school leert 2. Mijn kind wordt aangemoedigd meestal meestal niet niet meestal meestal niet niet geen oordeel/niet van 3. Mijn kind krijgt aangepaste hoeveelheid

Nadere informatie

Huidige stand van zaken op de J.P.Coen

Huidige stand van zaken op de J.P.Coen Ouderbetrokkenheid op de J.P.Coenschool Ouderbetrokkenheid is van groot belang voor de ontwikkeling van de kinderen op school. Een goede schoolloopbaan is niet alleen een zaak van de school, maar wordt

Nadere informatie

*Daar waar ouders staat geschreven, wordt bedoeld de ouder/ouders en/of de verzorger/verzorgers.

*Daar waar ouders staat geschreven, wordt bedoeld de ouder/ouders en/of de verzorger/verzorgers. Partnerschap met ouders op basisschool de Hien november 2016 Inleiding In deze tekst wordt beschreven wat de visie van basisschool De Hien is op de samenwerking met ouders van onze school. Wij willen graag

Nadere informatie

Ouderraad Lindenborg Bevordering van ouderbetrokkenheid door uitwisseling van ideeën, informatie en inspiratie

Ouderraad Lindenborg Bevordering van ouderbetrokkenheid door uitwisseling van ideeën, informatie en inspiratie Meerjaren ontwikkelplan 2014-2016 Ouderraad Lindenborg Bevordering van ouderbetrokkenheid door uitwisseling van ideeën, informatie en inspiratie Januari 2014 Opbouw 1. OUDERRAAD LINDENBORG... 3 1.1 DUIDELIJKHEID

Nadere informatie

Het organiseren van ontmoetingen

Het organiseren van ontmoetingen Het organiseren van ontmoetingen Als communicatieadviseur kijk je hoe de onderlinge informatie-uitwisseling beter kan. Dit is een extra uitdaging als Het Nieuwe Werken binnen je organisatie wordt ingevoerd.

Nadere informatie

Introductie. Page 1. Beste ouder/verzorger,

Introductie. Page 1. Beste ouder/verzorger, Introductie Beste ouder/verzorger, U staat op het punt om een vragenlijst over het educatieve partnerschap tussen u en uw school in te vullen. Met educatief partnerschap wordt de relatie tussen ouders/verzorgers

Nadere informatie

Handreiking basisvormen Ouderbetrokkenheid 3.0

Handreiking basisvormen Ouderbetrokkenheid 3.0 Handreiking basisvormen Ouderbetrokkenheid 3.0 Binnen Ouderbetrokkenheid 3.0 onderscheiden we vier basisvormen om een goede samenwerking met ouders vorm te geven: 1. het jaarlijkse startgesprek 2. een

Nadere informatie

OUDERPROGRAMMA VVE VERSTERKEN KALEIDOSCOOP BESCHIKBAAR MATERIAAL VANUIT KALEIDOSCOOP UITWERKING PER DOELSTELLING OUDERPROGRAMMA GROEP NUL

OUDERPROGRAMMA VVE VERSTERKEN KALEIDOSCOOP BESCHIKBAAR MATERIAAL VANUIT KALEIDOSCOOP UITWERKING PER DOELSTELLING OUDERPROGRAMMA GROEP NUL 1 BESCHIKBAAR MATERIAAL VANUIT Uitgebreide achtergrondinformatie over ouderbetrokkenheid (Hoofdstuk 7, Actief Leren). Handleiding ouderbijeenkomsten. Handleiding Pak eens een knuffel : taalstimulering

Nadere informatie

Planmatig samenwerken met ouders

Planmatig samenwerken met ouders Ouderparticipatie Team Planmatig samenwerken met ouders Samen vooruit! Tamara Wally Tamara Wally (MSc.) is werkzaam bij de CED- Groep. Ze werkte mee aan de publicatie Samen vooruit, over planmatig werken

Nadere informatie

Aandacht, affectie, waardering, respect en ondersteuning.

Aandacht, affectie, waardering, respect en ondersteuning. Het Pedagogisch Klimaat Schooljaar 2007 / 2008 Wat is een pedagogisch klimaat? Als we praten over een pedagogisch klimaat binnen Breedwijs Zuid Berghuizen gaat het over de sfeer die de partners willen

Nadere informatie

Aan de slag met het. Leren Inhoud Geven

Aan de slag met het. Leren Inhoud Geven Aan de slag met het ontwikkelmodel Samen Leren Inhoud Geven Het ontwikkelmodel Samen Leren Inhoud Geven is een handvat om de dialoog te voeren over de ontwikkeling naar een lerende organisatie. Door hierover

Nadere informatie

INLEIDING VERANTWOORDING 1

INLEIDING VERANTWOORDING 1 INLEIDING Het wil onderwijskwaliteit bieden waardoor leerlingen en ouders tevreden zijn, medewerkers met plezier en professioneel hun werk doen en andere belanghebbenden en toezichthouders het onderwijs

Nadere informatie

2. Samen met ouders. 2.1 Partnerschap

2. Samen met ouders. 2.1 Partnerschap 2. Samen met ouders 2.1 Partnerschap Kind, ouders en leerkracht(en) zijn partners van elkaar in het ondersteunen van de ontwikkeling van het kind. Ieder heeft waardevolle informatie over wat belangrijk

Nadere informatie

Voor wie is de Week van passend onderwijs bedoeld?

Voor wie is de Week van passend onderwijs bedoeld? Ongetwijfeld heeft iedereen wel eens de term PASSEND ONDERWIJS voorbij zien komen. Samenwerkingsverbanden, schoolbesturen en scholen zijn al een aantal jaar druk bezig alles vorm te geven zoals het in

Nadere informatie

Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016

Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016 Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016 Introductie In de uitnodigingsmail komt: In 2019 wordt de Omgevingswet landelijk ingevoerd. Die wet vervangt alle wet- en regelgeving voor

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek ouderbetrokkenheid 3.0. Wilhelminaschool te Rotterdam Rapportage onderzoek Ouderbetrokkenheid 3.0 Wilhelminaschool 1

Rapportage Onderzoek ouderbetrokkenheid 3.0. Wilhelminaschool te Rotterdam Rapportage onderzoek Ouderbetrokkenheid 3.0 Wilhelminaschool 1 Rapportage Onderzoek ouderbetrokkenheid 3.0 Wilhelminaschool te Rotterdam 24-10-2017 1 School: Begeleiding project: www.cps.nl/ouderbetrokkenheid Afsluitende audit: www.libereaux.nl 2 Inhoud 1. Conclusie...

Nadere informatie

Activiteiten Jaarverslag 2013

Activiteiten Jaarverslag 2013 Activiteiten Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave 1 Een bezoek van de wethouder 2 Project Kunst en Cohesie 3 Bewonersdag 4 Bijeenkomst met de wijkbewoners 5 Burendag 6 Culturele thee avonden 7 De tafel van één

Nadere informatie

Toekomst gericht werken aan passend onderwijs

Toekomst gericht werken aan passend onderwijs Toekomst gericht werken aan passend onderwijs Jaargang 3, nr.7 4 maart 2016 Toerjournaal Hierbij ontvangt u nummer 7 van onze nieuwsbrief. Mocht u nog opmerkingen of vragen hebben dan horen we het graag

Nadere informatie

Jaarverslag. Medezeggenschapsraad. IKC De Meenthe

Jaarverslag. Medezeggenschapsraad. IKC De Meenthe Jaarverslag Medezeggenschapsraad IKC De Meenthe Schooljaar 2017/ 2018 1 Inhoud van dit jaarverslag pag. 1. Wat is het doel van een MR-jaarverslag? 3 2. Wie heeft er zitting in de MR? 3 3. Contactgegevens

Nadere informatie

SAMENVATTING EN AANBEVELINGEN

SAMENVATTING EN AANBEVELINGEN Educatief partnerschap op de basisschool Ibn-i-Sina Een onderzoek naar de ouderbetrokkenheid van islamitische ouders bij VVE Onderzoeksstage Onderwijspedagogiek Studiejaar 2016-2017 Vrije Universiteit

Nadere informatie

Leerlingenraad december 2017

Leerlingenraad december 2017 Leerlingenraad december 2017 Inleiding Sinds 2006 zijn scholen (bij wet) verplicht om een bijdrage te leveren aan burgerschapsvorming. Op Het Kompas werken we met de methode De Vreedzame School. De Vreedzame

Nadere informatie

Hieronder volgt een verslag van de ouderavond. Met vriendelijke groet, Team Daltonschool Corlaer

Hieronder volgt een verslag van de ouderavond. Met vriendelijke groet, Team Daltonschool Corlaer Geachte ouders/verzorgers, Op 10 mei j.l. is er een ouderavond geweest. We zijn heel blij met de opkomst en de bereidheid van ouders om met ons mee te denken over de voorbereiding van de leerlingen op

Nadere informatie

In stap fierder mei de Stapstien. oktober 2018

In stap fierder mei de Stapstien. oktober 2018 oktober 2018 Trefwoord De Bijbelverhalen gaan over het thema: Pakken Week 40 en 41 Inhoud: Over nemen, afpakken, stelen en pakken waar je recht op hebt. Bijbel: Koning Achab en de wijngaard van Nabot;

Nadere informatie

First ID project basisonderwijs

First ID project basisonderwijs First ID project basisonderwijs Wij zijn vriendelijk voor elkaar EDMS van Lith Inhoudsopgave 1. Inleiding Respect is de essentie van Rapucation 2. Rapucatiomethode Geef respect, eis het niet. 3. Projectactiviteiten

Nadere informatie

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Handleiding Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Inleiding Voor je ligt de handleiding van de Verenigingsbox. De Verenigingsbox is een hulpmiddel voor verenigingen om zelfstandig te werken aan een sterke

Nadere informatie

Communicatieplan Albertine Agnesschool schooljaar 2013-2014 1

Communicatieplan Albertine Agnesschool schooljaar 2013-2014 1 1. Voorwoord... 2 2. Bewaking communicatie processen... 2 3. Communicatie... 2 4. Het doel van communicatie... 3 5. Betrokkenen... 3 6. Middelen... 3 6.1. Mondelinge communicatie... 3 6.2. Schriftelijke

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek De Pipegaal Analyse Tevredenheid ouders De Pipegaal, december 2018

Tevredenheidsonderzoek De Pipegaal Analyse Tevredenheid ouders De Pipegaal, december 2018 Tevredenheidsonderzoek De Pipegaal Analyse Tevredenheid ouders De Pipegaal, december 2018 In december 2018 hebben alle Gearhing-scholen deelgenomen aan een tevredenheidsonderzoek onder ouders, leerlingen

Nadere informatie

F.A.Q. / Veel gestelde vragen

F.A.Q. / Veel gestelde vragen F.A.Q. / Veel gestelde vragen F.A.Q / Veel gestelde vragen. Wat is Onderwijs + Jij? Onderwijs + Jij op Het Palet helpt kinderen om hun unieke talenten te ontwikkelen en gebruikt daarbij de nieuwste technologieën.

Nadere informatie

Informatie voor alle leerlingen in groep 8

Informatie voor alle leerlingen in groep 8 Informatie voor alle leerlingen in groep 8 Werken aan jouw ontwikkeling! Het Huygens Lyceum wil jou verder helpen. Je krijgt veel verschillende vakken en je ziet je mentor elke dag. Onder schooltijd kun

Nadere informatie

Activiteitenplan Medezeggenschapsraad (MR) CBS de Acker

Activiteitenplan Medezeggenschapsraad (MR) CBS de Acker Activiteitenplan 2018-2019 Medezeggenschapsraad (MR) CBS de Acker Inhoud Inleiding... 3 1. Uitgangspunten en doelen medezeggenschapsraad... 4 1.1. Uitgangspunten... 4 1.2. Doelen 2017-2018... 4 2. Samenstelling

Nadere informatie

SPRAAKWATER nr. 4 29 okt. 2014

SPRAAKWATER nr. 4 29 okt. 2014 Belangrijke data 30 oktober Installatie mediatoren om 13.30 uur 3 & 6 november Open morgen 4 november Nationaal schoolontbijt 6 november Verkeersspeurtocht groep 7&8 6 november Schoolschaatsen gr.5 t/m

Nadere informatie

Algemene kenmerken: Leraren zijn echte vakmensen. Als er klachten van ouders zijn, probeert de directeur of de leraar deze zelf te verhelpen.

Algemene kenmerken: Leraren zijn echte vakmensen. Als er klachten van ouders zijn, probeert de directeur of de leraar deze zelf te verhelpen. Leeswijzer: het gaat om een zogenaamd cumulatief model: iedere fase bevat ook de elementen van de eerdere fasen. Dit model vindt u ook op de bijgeleverde losse poster in dit boek. 16 Type voor ouders INFORMATIEGERICHT

Nadere informatie

VOORTGANGSGESPREK. het Ashram College, vestiging Alphen a/d Rijn HAVO VMBOGT VWO

VOORTGANGSGESPREK. het Ashram College, vestiging Alphen a/d Rijn HAVO VMBOGT VWO VOORTGANGSGESPREK het Ashram College, vestiging Alphen a/d Rijn HAVO VMBOGT VWO Plaats : Alphen aan den Rijn BRIN nummer : 04DF C1 BRIN nummer : 04DF 00 HAVO BRIN nummer : 04DF 00 VMBOGT BRIN nummer :

Nadere informatie

Welkom op de informatie-avond!

Welkom op de informatie-avond! Welkom op de informatie-avond! Programma: Presentatie over de uitslag van de tevredenheidsonderzoeken, de verbeterplannen en de resultaten van vorig schooljaar. Interactief met elkaar van gedachten wisselen

Nadere informatie

Doe mee & maak elkaar sterk!

Doe mee & maak elkaar sterk! Doe mee & maak elkaar sterk! De uitgangspunten Voor alle maatschappelijke partners en professionals in Noordoostpolder Ondersteuning Krachtig Noordoostpolder Wmo Werk In Noordoostpolder kan iedereen meedoen.

Nadere informatie

Onderzoek naar ouderparticipatie en ouderbetrokkenheid op SG De Rietlanden

Onderzoek naar ouderparticipatie en ouderbetrokkenheid op SG De Rietlanden Onderzoek naar ouderparticipatie en ouderbetrokkenheid op SG De Rietlanden November 2016 1 Voorwoord Enquête onder ouders / verzorgers 1 e klassers in juni 2016 Vlak voor de zomervakantie van 2016 is aan

Nadere informatie

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken.

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. welkom Binnen een co-creatie ontwikkel je samen met een leerkracht een antwoord op de vraag van de school vanuit

Nadere informatie

Stappenplan voor een rookvrije kinderopvang

Stappenplan voor een rookvrije kinderopvang Wat is een rookvrije kinderopvang? De hele kinderopvang is rookvrij. Zonder uitzonderingen. De rookvrije regels staan in de aanmeldingsbrief en met bordjes of stickers wordt aangegeven dat het rookvrij

Nadere informatie

Bijlage 3. Visitatie lidscholen primair onderwijs Nederlandse Dalton Vereniging. Visitatieverslag

Bijlage 3. Visitatie lidscholen primair onderwijs Nederlandse Dalton Vereniging. Visitatieverslag Bijlage 3 Visitatie lidscholen primair onderwijs Nederlandse Dalton Vereniging Visitatieverslag Zie handleiding visitatie lidscholen primair onderwijs (Gebaseerd op Toetsingskader Erkenning Daltoninstellingen)

Nadere informatie

CBS De Zeester - Verslag ouderavond 22 maart

CBS De Zeester - Verslag ouderavond 22 maart CBS De Zeester - Verslag ouderavond 22 maart Op dinsdag 22 maart werd er in samenwerking met mevr. Vink van bureau Stevig op je pootjes. een ouderavond gehouden. 1. Uitgangspunt verslag Dit verslag is

Nadere informatie

veelzijdig als jij Informatie voor alle leerlingen in groep 8

veelzijdig als jij Informatie voor alle leerlingen in groep 8 veelzijdig als jij Informatie voor alle leerlingen in groep 8 Werken aan jouw ontwikkeling! Het Huygens Lyceum wil jou verder helpen. Je krijgt veel verschillende vakken en je ziet je mentor elke dag.

Nadere informatie

GMR - Frans wil graag gaan deelnemen aan GMR - Esther neemt contact op met Mabel met de vraag of het mogelijk is om Frans uitleg te geven

GMR - Frans wil graag gaan deelnemen aan GMR - Esther neemt contact op met Mabel met de vraag of het mogelijk is om Frans uitleg te geven Notulen MR-vergadering 11 december 2018 Notulant: Amy Voorzitter: Tijdstip: Esther 18:30-20.00 uur in teamruimte KC Westerbreedte Aanwezig: Leerkrachten: Pauline, Esther, Amy Ouders: Eefke, Samira en Frans

Nadere informatie

LEERLINGENRAAD MEESTER KREMERSCHOOL

LEERLINGENRAAD MEESTER KREMERSCHOOL LEERLINGENRAAD MEESTER KREMERSCHOOL INHOUD 1. Wat is een leerlingenraad? a. Visie b. Doel c. Gespreksonderwerpen 2. Wie zitten erin? a. Lidmaatschap/samenstelling b. Verkiezingen c. Criteria 3. Vergaderingen

Nadere informatie

Visitatieverslag Zie handleiding visitatie lidscholen primair onderwijs (Gebaseerd op Toetsingskader Erkenning Daltoninstellingen)

Visitatieverslag Zie handleiding visitatie lidscholen primair onderwijs (Gebaseerd op Toetsingskader Erkenning Daltoninstellingen) Bijlage 3 Visitatie lidscholen primair onderwijs Nederlandse Dalton Vereniging Visitatieverslag Zie handleiding visitatie lidscholen primair onderwijs (Gebaseerd op Toetsingskader Erkenning Daltoninstellingen)

Nadere informatie

Sociale veiligheid op school

Sociale veiligheid op school Sociale veiligheid op school 1 Inleiding In dit document staat omschreven welk beleid en welke protocollen gehanteerd worden op t Kofschip met betrekking tot de sociale veiligheid. Het is een weerslag

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Ouderbetrokkenheid 3.0. CBS De Wâlikker Rapportage onderzoek Ouderbetrokkenheid 3.0 De Wâlikker 1

Rapportage Onderzoek Ouderbetrokkenheid 3.0. CBS De Wâlikker Rapportage onderzoek Ouderbetrokkenheid 3.0 De Wâlikker 1 Rapportage Onderzoek Ouderbetrokkenheid 3.0 CBS De Wâlikker 20-06-2017 1 School: Begeleiding project: www.cps.nl/ouderbetrokkenheid Afsluitende audit: www.libereaux.nl 2 Inhoud 1. Conclusie... 4 2. Algemene

Nadere informatie

Quickscan hoofdstuk 6 (mbo)

Quickscan hoofdstuk 6 (mbo) Quickscan hoofdstuk 6 (mbo) Organisatie + +/? Onderscheid Beleid/afspraken Is er binnen de opleiding overeenstemming over het doel van het samenwerken met ouders? Is er binnen de opleiding overeenstemming

Nadere informatie

PIRAMIDE. Vereist: Door school en welzijnsinstelling ondertekend beleid ouderbetrokkenheid groep nul. Actieplan Ouderprogramma groep nul (jaarlijks).

PIRAMIDE. Vereist: Door school en welzijnsinstelling ondertekend beleid ouderbetrokkenheid groep nul. Actieplan Ouderprogramma groep nul (jaarlijks). 1 BESCHIKBAAR MATERIAAL VANUIT (UITGAANDE VAN NIEUWE PROJECTBOEKEN) Elk projectboek bevat een ouderbrochure (nieuwe projectboeken). Bij elk project een woordenlijst in verschillende talen. Informatiefolder

Nadere informatie

De Akkers. Kwaliteitsonderzoek. vroegschoolse educatie

De Akkers. Kwaliteitsonderzoek. vroegschoolse educatie De Akkers Kwaliteitsonderzoek vroegschoolse educatie Datum vaststelling: 15 maart 2019 Samenvatting De inspectie heeft op 6 november 2018 een onderzoek uitgevoerd in groep 1 en 2 van basisschool OBS De

Nadere informatie

Wensen en verwachtingenavond de Zeetuin 16 april 2015

Wensen en verwachtingenavond de Zeetuin 16 april 2015 Op de Zeetuin werken ouders en leerkrachten samen omdat kinderen zich beter voelen, zich beter ontwikkelen en beter leren als ouders en school als partners samenwerken. Wensen en verwachtingenavond de

Nadere informatie

KBS BIJ THEMA 20 ONLINE ZELFHULP VOOR CLIËNTEN(GROEPEN)

KBS BIJ THEMA 20 ONLINE ZELFHULP VOOR CLIËNTEN(GROEPEN) KBS BIJ THEMA 20 ONLINE ZELFHULP VOOR CLIËNTEN(GROEPEN) Boek: Sociaal Werk 1, Thema 20: Online Zelfhulp voor cliënten(groepen) KRITISCHE BEROEPSSITUATIE Beroepsbeoefenaar Jurgen (39) is sociaal maatschappelijk

Nadere informatie

Wiekslag Speciaal. Vanuit het kamertje

Wiekslag Speciaal. Vanuit het kamertje Wiekslag Speciaal Vanuit het kamertje Zoals wij hebben aangekondigd starten we deze week met 'de Wiekslag speciaal'. 'De Wiekslag speciaal' verschijnt een aantal keer per jaar met actuele thema s voorafgaand

Nadere informatie

Rapportage Tevredenheidsonderzoek

Rapportage Tevredenheidsonderzoek R.k.b.s. Rapportage Tevredenheidsonderzoek November-december 2015 Auteur: Ariane Zijlstra-Breimer, directeur school 21-3-2016 [Geef tekst op] 1. Inleiding Eén keer in de vier jaar wordt op alle scholen

Nadere informatie

A. Kinderparticipatie in beleid door BSO De stal Liemeer

A. Kinderparticipatie in beleid door BSO De stal Liemeer VOORBEELDEN KINDERPARTICIPATIE IN PEDAGOGISCH BELEID. A. Kinderparticipatie in beleid door BSO De stal Liemeer B. B4 Kids te Leiden Handvest Handvest vertaald voor kinderen C. COKD, Dordrecht A. Beleidsplan:

Nadere informatie