Ontwikkeling Energie Uitwisselingsstation KW Diepenvoorde

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontwikkeling Energie Uitwisselingsstation KW Diepenvoorde"

Transcriptie

1 Resultaten en bevindingen van project Ontwikkeling Energie Uitwisselingsstation KW Dit rapport is onderdeel van de projectencatalogus energie-innovatie. Tussen 2005 en 2011 kregen ruim 1000 innovatieve onderzoeks- en praktijkprojecten subsidie. Ze delen hun resultaten en bevindingen, ter inspiratie voor nieuwe onderzoeks- en productideeën. De subsidies werden verleend door de energie-innovatieprogramma's Energie Onderzoek Subsidie (EOS) en Innovatie Agenda Energie (IAE). 28 december 2010 Status Definitief Brabant Water e.a. in opdracht van Agentschap NL

2

3 Colofon Projectnaam Programma Regeling Projectnummer Contactpersoon Energie Onderzoek Subsidie Unieke Kansen Programma Nieuw Energie Onderzoek Brabant Water Hoewel dit rapport met de grootst mogelijke zorg is samengesteld kan Agentschap NL geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele fouten.

4 Dit project is uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Economische Zaken, de EOS Unieke Kansenregeling. Deze regeling wordt uitgevoerd Agentschap Nl (vh. SenterNovem) Colofon - 28 december Auteur Eric van Griensven /ritsr1/ritsr1/ Status Definitief Brabant Water, s-hertogenbosch. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Brabant Water.

5

6 Samenvatting In overleg met Essent b.v. heeft Brabant Water een concept voor uitwisseling van energie vanuit de ruwwaterleiding van het nabijgelegen drinkwaterproductiebedrijf Aalsterweg bedacht. Sleutelelement hierin is een zogenaamd Energie-Uitwissel-Station (EUS) waarin de energie vanaf een bestaande ruwwaterleiding wordt overgezet naar een transportleiding richting kantorenpark voor de levering van koude resp. warmte. Brabant Water heeft besloten dat de afgifte van energie vanaf de ruwwaterleiding de temperatuur van het uitgaande drinkwater niet meer dan 0,5 0 C plus/min mag beïnvloeden. VROM-inspectie heeft hiervoor goedkeuring verleend onder de voorwaarde van een monitorings- en beheerplan. De aanleg van het EUS is voorbereid via een schetsontwerp en een bestek. Bij de realisatie is in de beginfase enige vertraging ontstaan door onduidelijkheden over de aanwezige installatie. De verdere realisatie verliep nagenoeg volgens planning. De installatie is overgedragen aan Hydreco BV, een dochteronderneming van Brabant Water. Hydreco verzorgde de inregeling en voert de exploitatie. De werkelijke kosten voor realisatie lagen ca 30 % hoger dan de oorspronkelijke raming. De COP-prestatie van het systeem is uiterst positief, bij koudelevering heeft Hydreco een COP van 40 vastgesteld. Naast lokale perspectieven voor verdere uitbreiding van het systeem kan het concept van het EUS ook op andere locaties bij waterwinningen worden toegepast. Hiermee vormt het concept een aanvulling op bestaande duurzame energie concepten.

7 Inhoudsopgave 1. Inleiding 5 2. Uitgangssituatie 6 3. Projectkenmerken Projectgegevens Doelstelling Randvoorwaarden 7 4. Projectaanpak 4.1 Projectvoorbereiding Realisatie Projectkosten 9 5. Resultaten in perspectief Resultaten Perspectief Geplande kennisoverdracht Conclusies 12

8 Pagina 5/15 1. Inleiding Aan de noordzijde van Waalre ligt kantorenpark. De energievoorziening voor dit park was oorspronkelijk voorzien via een systeem van Koude en Warmte Opslag (KWO). Vanwege het slecht functioneren van het bronnensysteem van de KWO is tussentijds overschakeld op een traditionele energievoorziening middels CV-ketels en koelmachines. Essent b.v. heeft als eigenaar/exploitant van de KWO begin 2006 aan Brabant Water gevraagd een alternatieve energievoorziening voor met name de koeling te organiseren. In overleg met Essent b.v. heeft Brabant Water een concept voor uitwisseling van energie vanuit de ruwwaterleiding van het nabijgelegen drinkwaterproductiebedrijf Aalsterweg bedacht. Sleutelelement hierin is een zogenaamd Energie-Uitwissel-Station (EUS) waarin de koude-warmte energie vanaf een bestaande ruwwaterleiding wordt overgezet naar een transportleiding richting. Om de verdere ontwikkeling en aanleg van het EUS, de koppelleidingen en besturing mogelijk te maken is gebruik gemaakt van energie onderzoek subsidie in het kader van de UKR. Senter Novem heeft per 12 december 2007 hiervoor subsidie tot een maximum van ,- toegekend. Deze rapportage vormt onderdeel van de beoordeling voor de definitieve vaststelling van deze subsidie. leeswijzer In hoofdstuk 2 is een situatiebeschrijving weergegeven. Hoofdstuk 3 bevat de projectkenmerken met de projectgegevens, de projectdoelstelling en randvoorwaarden. De aanpak voor de ontwikkeling en realisatie van het project is beschreven in hoofdstuk 4. De concrete resultaten van het project inclusief een doorkijk naar het perspectief zijn weergegeven in hoofdstuk 5. In hoofdstuk 6 is een reflectie gegeven op de unieke kans van dit project en de bijdrage aan verduurzaming van de energievoorziening. Hoofdstuk 7 bevat een opsomming van de opbrengst-indicatoren alsmede de eindconclusies.

9 Pagina 6/15 2. Uitgangssituatie In Waalre is circa 15 jaar geleden het kantorenpark gerealiseerd. Dit kantorenpark ligt direct ten zuiden van de zuidelijke rondweg A-2, nabij de afslag Waalre. Op ca 400 m ten noorden van de rondweg ligt drinkwaterproductiebedrijf Aalsterweg, een van de waterproductiebedrijven van waterleidingbedrijf Brabant Water. Het grondgebied ten noorden van de rondweg behoort tot de gemeente Eindhoven. Het kantorenpark is oorspronkelijk ontworpen met een installatie voor ondergrondse energieopslag (warmte koude opslag, WKO). Energiebedrijf Essent heeft bij de start van het project opdracht gekregen voor de realisatie en beheer van de WKO installatie. Door problemen ten tijde van de opstart bleek het bronnensysteem van de KWO niet bruikbaar te zijn. Als tijdelijke maatregel is destijds een koelmachine in de vorm van een dry-cooler geplaatst welke in de zomer in staat is de kantoren van voldoende koude te voorzien. De warmtevoorziening werd uitsluitend ingevuld door de ketelinstallaties in de gebouwen. Door deze situatie voldeden de gebouwen niet meer aan de oorspronkelijke EPC norm. Gemeente Waalre heeft de gebouweigenaren verzocht de oorspronkelijke EPC-norm alsnog te halen. Brabant Water werd vanuit haar expertise met drinkwaterbronnen en de aanleg/exploitatie van KWOsystemen door Essent b.v. benaderd om te zoeken naar een passende oplossing voor de energievoorziening. In onderling overleg hebben Essent b.v. en Brabant Water de eigenaren van de kantoren een alternatief aangeboden door te verkennen of koude en warmte uit een verderop gelegen ruwwater transportleiding van Brabant Water kon worden ingezet. Dit innovatieve idee om ruwwater als koel- of verwarmingsmedium in te zetten is voorgelegd aan de directie van Brabant Water en VROM. Dit met het oog op randvoorwaarden die worden gesteld voor het waarborgen van de veiligheid van de drinkwatervoorziening. Besloten is onder absoluut veilige condities het project te gaan realiseren. Uitwerken van de condities vormt onderdeel van het totale project. Voor de realisatie van de installatie is subsidie onder de UKR aangevraagd.

10 Pagina 7/15 3. Projectkenmerken 3.1 Projectgegevens Projectnummer: UKR06016 Projecttitel: Project energie uitwisselingsstation KW voor kantorenpark Penvoerder: Brabant Water Medeaanvragers: Essent b.v. Projectleider: Hans Vromans (Brabant Water/Hydreco) Projectteam: Brabant Water: Peter van Oorschot, Ruud Fiers, Bjorn le Granse, Wil Oerlemans, Ad van de Weijenberg, Peter van Dinther, Fred Coppens, Frank Stevenaar, Mari Oerlemans, Mike Schraven en Henk Brouwer Essent Antoine Stultjens, Martien van Doorn Betrokken partijen: Facilitering: Senter Novem, VROM inspectie, WS de Dommel, Gemeenten Waalre en Eindhoven Ontwerp: Royal Haskoning, Brabant Water Realisatie: Hydreco, Van den Heuvel, Hurkmans Periode van uitvoering: 2007 tot en met mei 2010 Totale kosten: ,- 3.2 Doelstelling Het doel van het project is een installatie te ontwerpen en te bouwen voor de levering van koude en warmte ten behoeve van het kantorenpark. Als koel- of verwarmingsmiddel wordt het ruwwater gebruikt uit het wingebied van waterproductie bedrijf Eindhoven binnen de randvoorden zoals gesteld door Brabant Water en VROM. Ontwerp, eigendom, beheer, onderhoud en exploitatie van de installatie komt onder de verantwoordelijkheid van Hydreco, dochteronderneming van Brabant Water. Hiermee wordt kennis en ervaring opgedaan om dit concept van duurzame energielevering eventueel op andere plaatsen toe te passen. 3.3 Randvoorwaarden De directie van Brabant Water heeft besloten dat de maximale temperatuursverhoging cq. verlaging van het uitgaande rein water af pompstation niet meer mag bedragen dan + 0,5 oc of minimaal 0,5 oc ten opzichte van de normale drinkwater temperatuursvariaties gelegen tussen de 12 oc en 13 oc. Aansluitend aan dit Brabant Water standpunt heeft VROM-inspectie haar goedkeuring verleend aan dit innovatieve project. Voor het gebruik van het ruwwater als koel- of verwarmingsmiddel heeft zij toestemming verleend onder de voorwaarde dat een monitorings- en beheerplan ter goedkeuring zou worden overlegd.

11 Pagina 8/15 4. Projectaanpak 4.1 Projectvoorbereiding Voor de voorbereiding van het project zijn 3 fasen onderscheiden - Het opzetten van een monitoringsplan. - Het opzetten van een beheerplan. - De voorbereiding/aanbesteding van de installatie Monitoringsplan: Om de uitgangssituatie voor de watertemperaturen van ruw- en reinwater vast te stellen zijn een jaar lang de temperaturen van het ruwwater en reinwater gevolgd. Zo is in de vorm van een nulmeting zonder onttrekking van koude en warmte een referentie temperatuurlijn voor beide waterstromen vastgesteld. Het monitoringsplan is als bijlage 1 toegevoegd. Conform het monitoringsplan zijn de temperaturen een jaar lang intensief gevolgd. Hoewel de temperatuur van het reinwater van oudsher wordt gemonitoord betekende de monitoring voor dit project een intensivering van de metingen en data-analyse. Gebleken is dat met name de temperatuurschommeling op de betreffende deelstroom van het ruwwater een grotere fluctuatie vertoonde dan verwacht. Nader onderzoek leerde dat dit met name wordt veroorzaakt door de verschillende dieptestelling van pompputten die op de betreffende deelstroom zijn aangesloten. Hierop is de monitoring doorgezet en is een bandbreedte gedefinieerd waarbinnen de nulsitiatie fluctueert. Deze bandbreedte is als verder uitgangspunt voor de beïnvloeding van + en 0,5 0C gehanteerd. Het opzetten van een beheerplan. Om de kwaliteit van het drinkwater te kunnen blijven garanderen is een beheerplan opgezet waarin controle, bewaking, opvolging en ingrijpen in de processturing van het drinkwater centraal staan. Dit beheerplan is als bijlage 2 toegevoegd. Projectvoorbereiding / aanbesteding In opdracht van het projectteam is door Royal Haskoning het schetsontwerp van het EUS verder uitgewerkt tot en met een functionele werkomschrijving in het bestek. Het bestek is verder uitgewerkt door het projectteam. Het projectteam heeft er voor gekozen om de benodigde leidingmaterialen via Brabant Water zelf in te kopen en als directielevering toe te leveren aan het werk. Het bestek betrof de dienstverlening voor de aanleg van leidingen. Deze twee bestekken zijn in de vorm van onderhandse aanbesteding op de markt gezet. Voor het EUS is er voor gekozen om met één hoofdaannemer te werken welke alle disciplines kon vertegenwoordigen met uitzondering van Infra. Een 10-tal aannemers is gevraagd om in te schrijven op het project. Van de 4 inschrijvingen voldeed een aannemer niet aan de inschrijving vereisten. Het werk is gegund aan aannemer van den Heuvel uit Heesch. Voor Infra zijn 4 aannemers gevraagd welke ook allen ingeschreven hebben. Aannemer Hurkmans uit Someren heeft het leidingwerk uitgevoerd. 4.2 Realisatie Aannemer van den Heuvel was hoofdaannemer en tevens de V&G-coördinator op het werk. Zij heeft alle discipline onderdelen conform bestek uitgevoerd. Voor de uitwerking van de procesbesturing en automatisering is in onderling overleg een aantal aanpassingen doorgevoerd alvorens over te gaan tot detailengineering. Met name onduidelijkheid over de reeds aanwezige installatie vroeg om bijstelling van het detailontwerp. Hierdoor ontstond enige vertraging ten opzichte van de planning maar de daadwerkelijke realisatie van het project verliep binnen de gestelde tijdsplanning.

12 Pagina 9/15 Aannemer Hurkmans heeft voor de aanleg van leidingen te kampen gehad met een zeer lange en natte winterperiode van circa 8 weken waardoor de einddatum van het werk 4 weken is doorgeschoven. Bij de in bedrijfstelling van het EUS deden er zich problemen voor bij het inregelen en instellen van de technische installaties aan de zijde van de kantooreigenaren. Deze werkzaamheden vielen weliswaar buiten de scoop van het project maar zorgden wel voor een latere oplevering voor het kunnen testen van de functionaliteit van het EUS. Na realisatie en oplevering van de EUS is deze overgedragen van aannemer naar Hydreco. Deze dochteronderneming van Brabant Water heeft haar activiteiten op gebied van KWO en warmtekoudelevering. Hydreco begeleidde de inbedrijfstelling en de verdere inregeling voor exploitatie. Voor wat betreft de Coëfficiënt of Performance van de installatie hebben is een goed resultaat behaald. De installatie heeft in de afgelopen zomerperiode een COP-waarde behaald van 40, gebruikelijk in die periode is een waarde van 20 tot Projectkosten De totale kosten van de gehele installatie waren geraamd op ,-. De werkelijke kosten bedragen ,-. Dit is ruim 30 % meer dan aanvankelijk gebudgetteerd ten tijden van het schetsontwerp. De overschrijding is vooral een gevolg van toename personele kosten en inhuur derden vanwege complexiteit vaststellen range nultemperaturen, het onvolledig voorhanden zijn van technische informatie over de bestaande installatiedelen, tijdsbestek benodigd voor contractvorming en overschrijding in doorlooptijd van met name de voorbereidingsfase. Voor wat betreft de installatieonderdelen zit de overschrijding met name in de aanschaf van de transformator.

13 Pagina 10/15 5. Resultaten in perspectief 5.1 Resultaat Het project heeft de volgende opbrengsten gegenereerd: - Nadere kennis omtrent temperatuurverloop en monitoring van nulsituatie. - Basiservaring voor opstellen beheerplan voor zowel Brabant Water als VROM-inspectie. Bijkomend effect is dat door het intensief contact over dit vernieuwende project de samenwerking met inspectie verder is verbeterd. - Een EUS dat een zeer goede COP heeft ten aanzien van de koudelevering. - Gebouwen die voldoen aan de opgelegde EPC-norm. - Een verbeterde samenwerking met Essent die geresulteerd heeft in gezamenlijke verkenning van onder andere twee geothermieprojecten. - Een perspectiefvol product voor Hydreco (een 100% dochter van Brabant Water) (zie bijlage 3 Projectflyer en en andere waterleidingbedrijven. 5.2 Perspectief Op deze locatie is het perspectief dat er kansen liggen op verdere uitbreiding van het EUS door aansluiting van toekomstig gebouw 11 en uitbreiding met levering aan Fontys sporthogeschool. Ook een koppeling met een waterstroom vanuit een beheersmaatregel bodemverontreiniging wordt onderzocht. Vanuit Brabant Water lopen inmiddels verkenningen voor kansen bij andere waterproductielocaties in stedelijke omgeving. In concreto wordt voor Veghel en Oosterhout onderzocht wat de kansen zijn voor levering van energie aan woningbouw. Binnen de watersector zijn meerdere initiatieven op gang gekomen voor de inzet van warmte en/of koude vanuit (afval-)waterleidingen. Door ervaringen als met dit project opgedaan zullen in toenemende mate de mogelijkheden voor energiewinning uit water worden ontwikkeld. In financiële zin kan worden geconcludeerd dat, zeker met de opgedane ervaringen, in de toekomst met dergelijke systemen een kostprijs per GJ kan worden bereikt die zeker concurrerend kan worden genoemd, namelijk circa per GJ koude of laagcalorische warmte. 5.3 Geplande kennisoverdracht Op 27 april 2010 is de openingsbijeenkomst gehouden waar naast eigenaren/gebruikers van kantorenpark, de aannemers en betrokken vergunningverleners ook medewerkers van gemeente en provincie op gebied van energievoorziening waren genodigd. Het technische concept is uitgebreid gepresenteerd en zijn verschillende projectonderdelen bezocht. Met name de online besturing en technische installatie leverden veel waardering op.

14 Pagina 11/15 Via het versturen van een persbericht is persaandacht gegenereerd wat leidde tot verschillende vermeldingen op E-news en in het lokale dagblad. Binnen de drinkwatersector is met verschillende waterleidingbedrijven gesproken over het concept en onze ervaringen. Deze ervaringen zijn ook uitgewisseld binnen de sector op bijeenkomst door georganiseerd door KWR in september Er lopen contacten over het plaatsen van een artikel in het vakblad H2O.

15 Pagina 12/15 6. Conclusies Op basis van de huidige stand van zaken kan het volgende worden geconcludeeerd: - De voorbereidingsfase vergde meer tijd en middelen dan gedacht - De uitvoeringfase is succesvol verlopen - De milieuresultaten in de vorm van een COP voor koude is buitengewoon goed te noemen - Energielevering middels een EUS kan uiteindelijk tegen een concurrerende kostprijs per GJ - Bestaande waterinfrastructuur vormt zo een toevoeging voor de transitie naar duurzame energie

16 Pagina 13/15 1. Monitoringsplan temperaturen ruw en rein water

17 Pagina 14/15 2. Beheerplan drinkwaterinstallatie

18 Pagina 15/15 3. Projectflyer Energie Uitwissel Station

DEMO Resultaten en bevindingen van project. Datum 2008 Status Definitief. Nuon Warmte in opdracht van Agentschap NL

DEMO Resultaten en bevindingen van project. Datum 2008 Status Definitief. Nuon Warmte in opdracht van Agentschap NL Resultaten en bevindingen van project Dit rapport is onderdeel van de projectencatalogus energie-innovatie. Tussen 2005 en 2011 kregen ruim 800 innovatieve onderzoeksprojecten subsidie. Ze delen hun resultaten

Nadere informatie

Optimale benutting van de energie input van een houtgestookte centrale door plaatsing rookgascondensor en CO2- benutting met PVT

Optimale benutting van de energie input van een houtgestookte centrale door plaatsing rookgascondensor en CO2- benutting met PVT Resultaten en bevindingen van project Optimale benutting van de energie input van een houtgestookte centrale door plaatsing rookgascondensor en CO2- benutting met PVT Dit rapport is onderdeel van de projectencatalogus

Nadere informatie

Productie van FoxCoal uit getorreficeerde reststromen

Productie van FoxCoal uit getorreficeerde reststromen Resultaten en bevindingen van project Productie van FoxCoal uit getorreficeerde reststromen Dit rapport is onderdeel van de projectencatalogus energie-innovatie. Tussen 2005 en 2011 kregen ruim 1000 innovatieve

Nadere informatie

Aardwarmtenetwerk Pijnacker

Aardwarmtenetwerk Pijnacker Resultaten en bevindingen van project Dit rapport is onderdeel van de projectencatalogus energie-innovatie. Tussen 2005 en 2011 kregen ruim 1000 innovatieve onderzoeks- en praktijkprojecten subsidie. Ze

Nadere informatie

Innovatief renoveren met PVT

Innovatief renoveren met PVT Resultaten en bevindingen van project Innovatief renoveren met PVT Dit rapport is onderdeel van de projectencatalogus energie-innovatie. Tussen 2005 en 2011 kregen ruim 1000 innovatieve onderzoeks- en

Nadere informatie

3 e Generatie ION Technologie

3 e Generatie ION Technologie Resultaten en bevindingen van project 3 e Generatie ION Technologie Dit rapport is onderdeel van de projectencatalogus energie-innovatie. Tussen 2005 en 2011 kregen ruim 1000 innovatieve onderzoeks- en

Nadere informatie

Biomethanol. Resultaten en bevindingen van project. Datum September 2010 Status Definitief. BioMCN, e.a. in opdracht van Agentschap NL

Biomethanol. Resultaten en bevindingen van project. Datum September 2010 Status Definitief. BioMCN, e.a. in opdracht van Agentschap NL Resultaten en bevindingen van project Biomethanol Dit rapport is onderdeel van de projectencatalogus energie-innovatie. Tussen 2005 en 2011 kregen ruim 1000 innovatieve onderzoeks- en praktijkprojecten

Nadere informatie

Green Coal from torrefied Biomass: een tweede generatie hoogwaardig en groen alternatief voor steenkool

Green Coal from torrefied Biomass: een tweede generatie hoogwaardig en groen alternatief voor steenkool Resultaten en bevindingen van project Green Coal from torrefied Biomass: een tweede generatie hoogwaardig en groen alternatief voor steenkool Dit rapport is onderdeel van de projectencatalogus energie-innovatie.

Nadere informatie

Voorwaarden aansluiting appartementen en woningen op WKO bron DSKII

Voorwaarden aansluiting appartementen en woningen op WKO bron DSKII Voorwaarden aansluiting appartementen en woningen op WKO bron DSKII Stichting Spaarnesant 04 februari 2014 9X3803 Entrada 301 Postbus 94241 1090 GE Amsterdam +31 20 569 77 00 Telefoon 020-5697701 Fax info@amsterdam.royalhaskoning.com

Nadere informatie

Onderzoek en ontwikkeling voor een kleinschalige windturbine met venturi en geluidsdemper

Onderzoek en ontwikkeling voor een kleinschalige windturbine met venturi en geluidsdemper Resultaten en bevindingen van project Onderzoek en ontwikkeling voor een kleinschalige windturbine met venturi en geluidsdemper Dit rapport is onderdeel van de projectencatalogus energie-innovatie. Tussen

Nadere informatie

D2C-Airco. Resultaten en bevindingen van project. Datum 11 april Optimair Holding BV in opdracht van Agentschap NL

D2C-Airco. Resultaten en bevindingen van project. Datum 11 april Optimair Holding BV in opdracht van Agentschap NL Resultaten en bevindingen van project D2C-Airco Dit rapport is onderdeel van de projectencatalogus energie-innovatie. Tussen 2005 en 2011 kregen ruim 1000 innovatieve onderzoeks- en praktijkprojecten subsidie.

Nadere informatie

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Marktdialoog Energie uit oppervlaktewater binnen het Hoogheemraadschap van Delfland

Marktdialoog Energie uit oppervlaktewater binnen het Hoogheemraadschap van Delfland Marktdialoog Energie uit oppervlaktewater binnen het Marktconsultatie Energie uit oppervlaktewater binnen het 1 van 11 Datum : Maart 2017 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. De Marktdialoog... 4 1.1 Aanleiding

Nadere informatie

Review CO 2 reductiedoelstellingen 2014

Review CO 2 reductiedoelstellingen 2014 Review CO 2 reductiedoelstellingen 2014 Conform niveau 5 op de CO 2 -prestatieladder 2.2 Datum: 10 febuari 2015 Referentie: 90005 Versie: 1.1 Status: Definitief Logitech B.V. Review CO 2 reductiedoelstellingen

Nadere informatie

KWR 05.026 april 2005

KWR 05.026 april 2005 KWR 05.026 april 2005 Kiwa N.V. - 1 - april 2005 KWR 05.026 april 2005 2005 Kiwa N.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand,

Nadere informatie

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze,

Nadere informatie

De groenten van HAK, met het water van Brabant Water

De groenten van HAK, met het water van Brabant Water WATER PAKKET U kent Brabant Water van een betrouwbare drinkwaterlevering, maar Brabant Water heeft zakelijke klanten zoals u nog veel meer te bieden. Onze jarenlange ervaring, innovatieve aard en servicegerichte

Nadere informatie

Bestek 11-35-WN Constructie All Risks Verzekering. Aanleg complexe infrastructuur rondom Leeuwarden. Ten behoeve van Provinsje Fryslân

Bestek 11-35-WN Constructie All Risks Verzekering. Aanleg complexe infrastructuur rondom Leeuwarden. Ten behoeve van Provinsje Fryslân Nota van Inlichtingen Bestek 11-35-WN Constructie All Risks Verzekering Aanleg complexe infrastructuur rondom Leeuwarden Ten behoeve van Provinsje Fryslân Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 INLEIDING...

Nadere informatie

Projectplan Herinrichting van het Zuidelijk Stationsgebied Gouda

Projectplan Herinrichting van het Zuidelijk Stationsgebied Gouda Projectplan Herinrichting van het Zuidelijk Stationsgebied Gouda Bewonersinitiatief Versie 1.1 augustus 2013 Inhoudsopgave A Inleiding... 2 B Aanpak van het project... 2 1 Vaststellen plangebied en uitgangssituatie...

Nadere informatie

Ondersteuning huisartsen bij opzet/implementatie Zorgvernieuwingsproject PROCESBESCHRIJVING

Ondersteuning huisartsen bij opzet/implementatie Zorgvernieuwingsproject PROCESBESCHRIJVING Ondersteuning huisartsen bij opzet/implementatie Zorgvernieuwingsproject PROCESBESCHRIJVING Auteurs: M. Troost A. van Kempen december 2017, THOON Uitgegeven in eigen beheer Sabina Klinkhamerweg 21 7555

Nadere informatie

Functioneren van WKO installaties

Functioneren van WKO installaties Functioneren van WKO installaties Het belang van goed beheer Klaasjan van der Maas Unica Ecopower Arjan van Bon Royal HaskoningDHV Vragen 1. Hoe ziet de nieuwe wetgeving en certificering eruit? 2. Hoe

Nadere informatie

2. Projectresultaat Realisatie van nieuw gemeentehuis inclusief ondergrondse parkeergarage

2. Projectresultaat Realisatie van nieuw gemeentehuis inclusief ondergrondse parkeergarage Voortgangsrapportage Gemeenteraad Projectnaam Bestemd Gemeenteraad Periode 6 april 2012 tot 11 mei 2012 voor Status Openbaar Datum 15 mei 2012 1. Organisatie a) bestuurlijk Gemeenteraad Weert opdrachtgever

Nadere informatie

Rekenen Groep 6-1e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-1e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of

Nadere informatie

Review CO 2 reductiedoelstellingen voestalpine WBN. Conform niveau 5 op de CO 2 -prestatieladder 2.2

Review CO 2 reductiedoelstellingen voestalpine WBN. Conform niveau 5 op de CO 2 -prestatieladder 2.2 Review CO 2 reductiedoelstellingen voestalpine WBN Conform niveau 5 op de CO 2 -prestatieladder 2.2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Voortgang subdoelstellingen 4 2.1. Voortgang subdoelstelling kantoren 4

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 11 juli 2018 Agendapunt: 8 Betreft: Besluitvormend Programma: 1. Waterveiligheid Portefeuillehouder: Luitjens Route: DB-AB Onderwerp Aanvullend voorbereidingskrediet

Nadere informatie

Antwoorden Rekenen Groep 5-1e helft schooljaar

Antwoorden Rekenen Groep 5-1e helft schooljaar Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of

Nadere informatie

Kansrijke WKO concepten

Kansrijke WKO concepten Kansrijke WKO concepten Wilfried Huis in t Veld IF Technology Kansen voor bodemenergie? Beperken van: - emissie broeikasgassen: Verdrag Kyoto, Kopenhagen? - afhankelijkheid van fossiele brandstoffen Hoger

Nadere informatie

Brunelleschi. De Dom van Florence

Brunelleschi. De Dom van Florence Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv, Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-1e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-1e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

(herstart) Herinrichting Schelkensbeek. Projectopzet

(herstart) Herinrichting Schelkensbeek. Projectopzet ARCHIEF *2013.28960* Corsa-nr. 2013.28960 Datum 21 januari 2014 Onderwerp Projectopzet (herstart) herinrichting Schelkensbeek Project 720240 (herstart) Herinrichting Schelkensbeek Projectopzet Projectnaam

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2013 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

WMO BEHOEFTEONDERZOEK - inventarisatie behoeften gemeenten voor Wmo, Wmo-loket en Wmo-loket en ICT: werk in uitvoering -

WMO BEHOEFTEONDERZOEK - inventarisatie behoeften gemeenten voor Wmo, Wmo-loket en Wmo-loket en ICT: werk in uitvoering - WMO BEHOEFTEONDERZOEK - inventarisatie behoeften gemeenten voor Wmo, Wmo-loket en Wmo-loket en ICT: werk in uitvoering - Koudekerk aan den Rijn, december 2006 Niets van deze rapportage wordt verveelvoudigd,

Nadere informatie

Presentatie Pioneering 27 september 2011

Presentatie Pioneering 27 september 2011 Presentatie Pioneering 27 september 2011 1 Contactgegevens Dinkelborgh energie (DBE) Presentatie voor Pioneering Hans Visser (DBE) 06 53 87 86 79 Dinkelborgh Energie Wilhelminastraat 8 7591 TN Denekamp

Nadere informatie

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

Informatieblad. CW klassen. Warm tapwater

Informatieblad. CW klassen. Warm tapwater BU Heat Netherlands Afdeling Techniek Informatieblad CW klassen Warm tapwater Datum goedkeuring TO 20062013 Datum van kracht 20062013 Revisie B Status Definitief Datum 20062013 Projectleider Gijs Bergsma

Nadere informatie

PROJECTORGANISATIE EN OVERLEGSTRUCTUUR

PROJECTORGANISATIE EN OVERLEGSTRUCTUUR BIJLAGE 3: PROJECTORGANISATIE EN OVERLEGSTRUCTUUR 1. Organisatiemodel Partijen en de publiekrechtelijke rechtspersoon Stadsregio Parkstad Limburg (gevestigd te 6412 CN Heerlen aan de Kloosterweg 1, Carbon

Nadere informatie

Thermische prestatie contracten

Thermische prestatie contracten 10 november 2005 Thermische prestatie contracten Conform ISSO-publicatie 74 Bert Elkhuizen Chrit Cox TNO Bouw en Ondergrond te Delft Contactgegevens: 015 276 33 10 Bert.Elkhuizen@tno.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Potentieel thermische energie uit oppervlaktewater (TEO)

Potentieel thermische energie uit oppervlaktewater (TEO) Potentieel thermische energie uit oppervlaktewater (TEO) Beheergebied van Waterschap Rijn en IJssel Eindrapportage 7 juli 2017 1 Voorblad Opdrachtgevers: Waterschap Rijn en IJssel Postbus 148 7000 AC Doetinchem

Nadere informatie

Reglement met betrekking tot de toekenning van subsidies voor projecten voor duurzame mobiliteit.

Reglement met betrekking tot de toekenning van subsidies voor projecten voor duurzame mobiliteit. directie Ruimte dienst Mobiliteit Reglement met betrekking tot de toekenning van subsidies voor projecten voor duurzame mobiliteit. Artikel 1 Definities Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan

Nadere informatie

Project Hoekse Park en Kooilaan

Project Hoekse Park en Kooilaan Voortgangsrapportage 3 e kwartaal 2014 Project Hoekse Park en Kooilaan Voortgangsrapportage 3 e kwartaal 2014 1 Rapportageperiode: 1 juli tot en met 30 september 2014 Kenmerken Project Opdrachtgever: Stadsregio

Nadere informatie

Raamovereenkomst Print- en kopieerpapier. [Naam leverancier]

Raamovereenkomst Print- en kopieerpapier. [Naam leverancier] Raamovereenkomst Print- en kopieerpapier [Naam leverancier] Pagina 2 / 12 Colofon Datum [datum] Referentie 2016001977 Versie 0.1 Afdeling Servicecentrum Voorzieningen Auteur T. Brummel Saxion. Alle rechten

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. 3.2 Centrale vraag. Agenda nr. 10

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. 3.2 Centrale vraag. Agenda nr. 10 Raadsvoorstel Agenda nr. 10 Onderwerp: Beschikbaar stellen aanvullend krediet voor herinrichting Torenplein en Lambertusstraat Soort: Besluitvormend Opsteller: H.W.F. van der Linden Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Eindverslag. De glasaalcollector, een innovatieve maatregel voor monitoring en herstel van de glasaalintrek: pilotgebied Delfland.

Eindverslag. De glasaalcollector, een innovatieve maatregel voor monitoring en herstel van de glasaalintrek: pilotgebied Delfland. Eindverslag De glasaalcollector, een innovatieve maatregel voor monitoring en herstel van de glasaalintrek: pilotgebied Delfland. Rapport: VA2008_41 Opgesteld in opdracht van: Ministerie van LNV Januari

Nadere informatie

Een comfortabel en duurzaam gebouw, gegarandeerd

Een comfortabel en duurzaam gebouw, gegarandeerd Een comfortabel en duurzaam gebouw, gegarandeerd Ministerie van Financiën, Den Haag Manesco helpt gebouweigenaren met comfortverbetering, energiebesparing én, tegen lagere exploitatiekosten. Manesco is

Nadere informatie

29 MEI 2001 INHOUDSOPGAVE

29 MEI 2001 INHOUDSOPGAVE TOETSINGSADVIES OVER HET MILIEUEFFECTRAPPORT WARMTE- EN KOUDEOPSLAGINSTALLATIE TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN 29 MEI 2001 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING...1 2. OORDEEL OVER HET MER EN DE AANVULLING DAAROP...2

Nadere informatie

Waterwet. Ontwerpbeschikking

Waterwet. Ontwerpbeschikking Waterwet Ontwerpbeschikking Aanvrager : Wavin Diensten B.V. Aanvraag : Wijziging van het besluit onderdeel If en voorschrift 5a van de vigerende vergunning. Locatie : Bruchterweg 88 te Hardenberg Datum

Nadere informatie

Van intentieovereenkomst naar omgevingsvergunning

Van intentieovereenkomst naar omgevingsvergunning Van intentieovereenkomst naar omgevingsvergunning U wilt een locatie ontwikkelen of een bouwproject starten dat niet past in het bestemmingsplan. Daarvoor zijn formele afspraken met de gemeente nodig.

Nadere informatie

Projectplan Duurzaam Inkopen

Projectplan Duurzaam Inkopen Projectplan Duurzaam Inkopen Gemeente Franekeradeel, afdeling Bouwen en Milieu Minke Lotens - Eichhorn Augustus 2010 status: Definitief Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelstellingen projectplan 4 Overige resultaten

Nadere informatie

2.A.1. 3.B.2. 4.B.2. 5.B.1. 3.C.1. 3.C.2. 5.C.3.

2.A.1. 3.B.2. 4.B.2. 5.B.1. 3.C.1. 3.C.2. 5.C.3. CO 2 -prestatieladder Iv-Infra CO2 prestatieladder R-302900 r1 Iv-Infra b.v. 2.A.1. 3.B.2. 4.B.2. 5.B.1. 3.C.1. 3.C.2. 5.C.3. i Opdrachtgever: ProRail Regio Randstad Noord Projectnummer opdrachtgever:

Nadere informatie

Argumenten 1.1 Binnen de randvoorwaarde van soberheid en doelmatigheid is de voorgestelde variant (3B) de best haalbare.

Argumenten 1.1 Binnen de randvoorwaarde van soberheid en doelmatigheid is de voorgestelde variant (3B) de best haalbare. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering drs A.J. Ditewig 26 januari 2012 Datum voorstel 23 december 2011 Agendapunt Onderwerp Spoorwegovergang in Leijenseweg te Bilthoven De raad wordt voorgesteld te

Nadere informatie

Schone handen, schone fabrieken, maar dan geldbesparend.

Schone handen, schone fabrieken, maar dan geldbesparend. Schone handen, schone fabrieken, maar dan geldbesparend. Warmteterugwinning GRATIS ENERGIE, WIE WIL DAT NU NIET Waar koude wordt gemaakt ontstaat warmte. Met name shockvriezers leveren veel warmte op van

Nadere informatie

VEBON Eind- en Toetstermen Ontwerpdeskundige Rookbeheersingssystemen VEBON

VEBON Eind- en Toetstermen Ontwerpdeskundige Rookbeheersingssystemen VEBON VEBON Eind- en Toetstermen Ontwerpdeskundige Rookbeheersingssystemen VEBON Eind- en Toetstermen Ontwerpdeskundige Rookbeheersingssystemen VEBON november 2014 Alle rechten voorbehouden. Alle auteursrechten

Nadere informatie

VOOR HET vfas CONGRES

VOOR HET vfas CONGRES ALIMENTATIE VAN DE TOEKOMST SCHEIDEN IN NEDERLAND 2012 onderzoek uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van de vfas DE SCHEIDINGSADVOCATEN vfas CONGRES 2012 VAN ALIMENTATIE DE vfas NODIGEN VAN DE TOEKOMST

Nadere informatie

Statuut strategische samenwerkingsverbanden

Statuut strategische samenwerkingsverbanden Statuut strategische samenwerkingsverbanden Datum: 8 januari 2015 Referentie: 2015000445 Saxion. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Certificering van WKO is niet genoeg

Certificering van WKO is niet genoeg Certificering van WKO is niet genoeg Ed Rooijakkers Halmos Adviseurs 2 1 gebouwen ~30 % op TOTAAL 3 a 5% energiereductie landelijk! Voorkomen verspilling 10%~15% energiereductie 3 4 2 Waar is WKO mee begonnen

Nadere informatie

Warmtepompen. Een introductie

Warmtepompen. Een introductie Warmtepompen Een introductie Inhoud presentatie Introductie 040energie Warmtepompen: Principe Varianten Financieel Is mijn huis geschikt? Vragen? Introductie 040Energie 040energie is een vereniging van

Nadere informatie

Informatie sollicitatieprocedure leerling-verpleegkundige niveau 5 HBOV

Informatie sollicitatieprocedure leerling-verpleegkundige niveau 5 HBOV 5 november 206 Status Definitief Referentie WAD/PK /6 Auteur(s) Petra Kramp Informatie sollicitatieprocedure leerling-verpleegkundige niveau 5 HBOV Stichting Maasstad Ziekenhuis Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Gebruik en Beheer van WKO Systemen

Gebruik en Beheer van WKO Systemen installatiegroep Gebruik en Beheer van WKO Systemen Enkele aandachtspunten in de exploitatiefase Bedrijventerreinen Peter Slot 1 Agenda Even voorstellen De noodzaak van goed beheer WKO op bedrijventerreinen

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductiedoelstellingen 15-09-2015. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.2

Voortgang CO2 reductiedoelstellingen 15-09-2015. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.2 Voortgang CO2 reductiedoelstellingen 15-09-2015 Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Voortgang subdoelstellingen 4 2.1. Voortgang subdoelstelling elektraverbruik

Nadere informatie

NACALCULATIE RENOVATIEPROJECT TRIBUNE ESSERBERG

NACALCULATIE RENOVATIEPROJECT TRIBUNE ESSERBERG NACALCULATIE RENOVATIEPROJECT TRIBUNE ESSERBERG INHOUDSOPGAVE 1. Projectbeschrijving........ 2 2. Kredietbesluiten........ 2 3. Tijdsplanning......... 3 4. Aanbestedingsprocedure........ 3 5. Moment van

Nadere informatie

Selectie van Meer met Minder -proefprojecten

Selectie van Meer met Minder -proefprojecten Selectie van Meer met Minder -proefprojecten Versie 10 maart 2008 Inhoudsopgave 1 Inleiding 4 2 Wat is een Meer met Minder-proefproject? 4 2.1 MmM-uitgangspunten 4 2.2 MmM-aanpak 5 2.2.1 Verleiden 5 2.2.2

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp Verkoop kavel DSK 2

Collegebesluit. Onderwerp Verkoop kavel DSK 2 Collegebesluit Onderwerp Verkoop kavel DSK 2 Nummer 2017/162445 Portefeuillehouder Spijk, J.K.N. van Programma/beleidsveld 4.1 Duurzame stedelijke ontwikkeling Afdeling GOB Auteur Kippersluis, J. Telefoonnummer

Nadere informatie

Waterwet. Beschikking

Waterwet. Beschikking Waterwet Beschikking Aanvrager : Wavin Diensten B.V. Aanvraag : Wijziging van het besluit onderdeel If en voorschrift 5a van de vigerende vergunning. Locatie : Bruchterweg 88 te Hardenberg Datum ontvangst

Nadere informatie

Er warmpjes bij zitten, dankzij uw interne computerruimte? DE WIT datacenterkoeling, André Zweverink APAC Airconditioning, Martijn Kolk

Er warmpjes bij zitten, dankzij uw interne computerruimte? DE WIT datacenterkoeling, André Zweverink APAC Airconditioning, Martijn Kolk Er warmpjes bij zitten, dankzij uw interne computerruimte? DE WIT datacenterkoeling, André Zweverink APAC Airconditioning, Martijn Kolk André Zweverink Martijn Kolk Agenda Waarom? Restwarmte, wat is dat

Nadere informatie

Onderwijshuisvestingsbeleid gemeente Utrecht. Onderzoeksplan

Onderwijshuisvestingsbeleid gemeente Utrecht. Onderzoeksplan Onderwijshuisvestingsbeleid gemeente Utrecht Onderzoeksplan Rekenkamer Utrecht 16 februari 2009 1 Inleiding Vanuit de raadsfracties van het CDA en de VVD kwam in 2008 de suggestie aan de Rekenkamer om

Nadere informatie

Deloitte. Regionale Ontwikkelingsorganisatie Zuidplas. Accountantsverslag voor het boekjaar eindigend op 31. 16 mel 2012

Deloitte. Regionale Ontwikkelingsorganisatie Zuidplas. Accountantsverslag voor het boekjaar eindigend op 31. 16 mel 2012 Wit hetminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9830 www.deloitte.nl Regionale Ontwikkelingsorganisatie Zuidplas Accountantsverslag voor het

Nadere informatie

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Indienersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Jaarrapportage werk.nl. Publieksversie

Jaarrapportage werk.nl. Publieksversie Jaarrapportage werk.nl 2014 Publieksversie 2 Samenvatting Werkzoekenden en werkgevers maken ook in 2014 weer meer gebruik van de online dienstverlening van UWV die onder meer op werk.nl en in de Werkmap

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL

GEMEENTE SCHERPENZEEL GEMEENTE SCHERPENZEEL Aan SVP Postbus 465 3800 AL AMERSFOORT Scherpenzeel, 17 maart 2015 Uw brief d.d. ' Uw kenmerk Ons kenmerk Behandeld door Telefoon Bijlage(n) VROM/HvD/2058107 de heer H. van Doorn

Nadere informatie

Verbetering stationsomgeving Wezep

Verbetering stationsomgeving Wezep Verbetering stationsomgeving Wezep Startdocument Januari 2014 Intern projectnummer gemeente Oldebroek: E23 Kenmerk 164348 INHOUDSOPGAVE Inleiding. 3 Regiocontract. 3 Plangebied 3 Resultaat 4 Werkwijze.

Nadere informatie

Van inspanningsverplichting naar prestatiecontract nieuwbouw MFG Kaatsheuvel

Van inspanningsverplichting naar prestatiecontract nieuwbouw MFG Kaatsheuvel Bijlage 1 Van inspanningsverplichting naar prestatiecontract nieuwbouw MFG Kaatsheuvel Door Sunburst B.V. Ing. Joost de Roij en Ing. Joost Vermeer januari 2014 Inhoudsopgave Blz Inleiding 3 1. Van inspanningsverplichting

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK INRICHTING STATIONSPLEIN

PLAN VAN AANPAK INRICHTING STATIONSPLEIN PLAN VAN AANPAK INRICHTING STATIONSPLEIN Datum: juli 2009 1 Inleiding Reeds in 2007 is door de toenmalige wethouder verkeer toegezegd om de integrale toegankelijkheid voor het Busstation aan te pakken.

Nadere informatie

PPS Lindeplein Brunssum

PPS Lindeplein Brunssum PPS Lindeplein Brunssum De huiskamer Math Feijen, OPPS Brunssum 10 maart 2009 Deze presentatie Wat is PPS en wat is DBFMO? Waarom DBFMO Lindeplein? Concurrentiegerichte dialoog als aanbestedingsvorm Wat

Nadere informatie

Handleiding Afterpay België

Handleiding Afterpay België Handleiding Afterpay België Handleiding Versie 1.1 088 990 7700 support@ccvshop.nl www.ccvshop.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Changelog 3 1. Inleiding 4 2. Aan de slag 5 2.1 aanvragen van Afterpay 5

Nadere informatie

Bio energiecentrales Eindhoven

Bio energiecentrales Eindhoven Bio energiecentrales Eindhoven Frans Kastelijn Projectmanager Gemeente Eindhoven Maart 2009 Inhoudsopgave 1. Duurzame energie op lokaal niveau 2 Activiteiten op lokaal niveau 3. Bio energiecentrales in

Nadere informatie

Voorstel Algemeen Bestuur

Voorstel Algemeen Bestuur Voorstel Algemeen Bestuur Zaakkenmerk: Documentkenmerk: 1449074 1449090 Algemeen Bestuur: 23 juni 2015 Afdelingshoofd: J. Hulzebos Behandeld door: dhr. G. Olthof/mw. M. Brasjen E-mail: Marianne.Brasjen@ommen-hardenberg.nl

Nadere informatie

INNOVATIEVE PROJECTEN

INNOVATIEVE PROJECTEN BVA&O110705_12d STIMULERINGSREGELING INNOVATIEVE PROJECTEN A&O-fonds Provincies 1 Stimuleringsregeling: 1. Waarom de stimuleringsregeling Innovatieve projecten? P. 3 2. Wie kan subsidie aanvragen? P. 3

Nadere informatie

Halfjaarrapportage werk.nl 1e helft 2014

Halfjaarrapportage werk.nl 1e helft 2014 Halfjaarrapportage werk.nl 1e helft 2014 Publieksversie 2 Inhoudsopgave Samenvatting... 3 Trendcijfers werk.nl... 4 1. Klanttevredenheid werkzoekenden en werkgevers... 5 1.1 Werkzoekenden... 5 1.2 Werkgevers...

Nadere informatie

Raads inforrnatiebrief

Raads inforrnatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer o3.r6os.oox Inboeknummer oasoo4y48 C!assificatienummer x.sxs.ax Dossiernummer 340.403 20 september 2003 Raads inforrnatiebrief Betreft ontwikkeling Stationslocatie Zuid-Oost,

Nadere informatie

Aardgasvrije nieuwbouw

Aardgasvrije nieuwbouw Aardgasvrije nieuwbouw Het kan, nu alleen nog doen Peter-Paul Smoor/Wienand van Dijk 02-10-2017 Doel van vandaag Komen tot commitment voor een gezamenlijke aanpak om z.s.m. aardgasvrije nieuwbouw te realiseren

Nadere informatie

Uw kenmerk Ons kenmerk Datum 28 oktober 2011

Uw kenmerk Ons kenmerk Datum 28 oktober 2011 Aan de leden van het algemeen bestuur van Regio Zuid-Holland Zuid Agendapunt 5 Uw kenmerk Ons kenmerk Datum 28 oktober 2011 Onderwerp Bijlage(n) Behandeld door/tel.nr. Kaders gunning invoering en exploitatie

Nadere informatie

- Het uitvoeringskrediet van dit project "stuw bedrijventerrein Ruyven (projectnummer

- Het uitvoeringskrediet van dit project stuw bedrijventerrein Ruyven (projectnummer agendapunt H.08 1233409 Aan Verenigde Vergadering UITVOERINGSKREDIET STUW BEDRIJVENTERREIN RUYVEN Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 18-02-2016 - Het investeringsplan van dit project "stuw bedrijventerrein

Nadere informatie

Realisatie WKO. WKO-coach Drenthe - Voorlichtingsbijeenkomst WKO

Realisatie WKO. WKO-coach Drenthe - Voorlichtingsbijeenkomst WKO Realisatie WKO WKO-coach Drenthe - Voorlichtingsbijeenkomst WKO 1 Bouwopgave: Case: realisatie 4 woontorens, totaal 200 appartementen 2 gemeente convenant (stap 2) duurzame ambities DE scan besluit gemeenteraad

Nadere informatie

Een praktisch boek over contracteren en aanbesteden

Een praktisch boek over contracteren en aanbesteden 1 Introductie Een praktisch boek over contracteren en aanbesteden Dit boek gaat over het contracteren en aanbesteden van bouw- en infrastructurele projecten. Over wat er nodig is om op een doordachte en

Nadere informatie

Projectvoorstel. Integraal onderhoud Zeewolde-Noord (1) Inhoudsopgave. Projectleider : Anne Damstra Datum : 05 april 2016 Versie : definitief

Projectvoorstel. Integraal onderhoud Zeewolde-Noord (1) Inhoudsopgave. Projectleider : Anne Damstra Datum : 05 april 2016 Versie : definitief Projectvoorstel Integraal onderhoud Zeewolde-Noord (1) Projectleider : Anne Damstra Datum : 05 april 2016 Versie : definitief Inhoudsopgave 2/8 1. Inleiding 3 1.1. Aanleiding 3 1.2. Historie 3 1.3. Doel

Nadere informatie

Van der Maazen Duurzame Ontwikkeling BV

Van der Maazen Duurzame Ontwikkeling BV inhoud. Voorstelrondje Van der Maazen Duurzame Ontwikkeling BV UKR en UKP- NESK prijs Hart van Oijen Onze gedachte over biogas Zijn wij op de goede weg? Van der Maazen Duurzame Ontwikkeling BV Bewust en

Nadere informatie

Resultaten van de marktconsultatie voor aanbesteding E2020. Datum 29 april 2009 Status Definitief

Resultaten van de marktconsultatie voor aanbesteding E2020. Datum 29 april 2009 Status Definitief Resultaten van de marktconsultatie voor aanbesteding E2020 Datum 29 april 2009 Status Definitief Colofon Contactpersoon C.J.G. van Dal / E. Pouw T 070-339 1335 F 070-339 1370 Rijksgebouwendienst Directie

Nadere informatie

WKO Uw grondwater is goud waard

WKO Uw grondwater is goud waard 11/03/15 WKO Uw grondwater is goud waard agenda 15:00 uur Inleiding 15:10 uur De theorie van een WKO 15:30 uur Het onderzoek van 10 WKO s 15:50 uur Beheer en optimalisatie 16:05 uur Eigenaar aan het woord

Nadere informatie

1E SCHOOL. duurzaam gerenoveerd

1E SCHOOL. duurzaam gerenoveerd 1E SCHOOL duurzaam gerenoveerd DUURZAAM RENOVEREN investeren in MEERVOUDIGE OPBRENGST INHOUD PRESENTATIE 1 Niet duurzame school 2 Duurzaam bouwen & leven 3 Duurzame energie, kleinschalig opgewekt 4 Passief

Nadere informatie

Installatietechnisch en bouwfysisch Adviseur Nieuwbouw Campus Rachelsmolen

Installatietechnisch en bouwfysisch Adviseur Nieuwbouw Campus Rachelsmolen Nota van Inlichtingen Installatietechnisch en bouwfysisch Adviseur Nieuwbouw Campus Rachelsmolen Aanbesteding Aanbestedende Dienst: Referentie: Installatietechnisch en bouwfysisch Adviseur Nieuwbouw Campus

Nadere informatie

100% Warmte, warm tapwater en koude. Comfortabel én milieuvriendelijk wonen. duurzame energie van eigen bodem

100% Warmte, warm tapwater en koude. Comfortabel én milieuvriendelijk wonen. duurzame energie van eigen bodem 100% duurzame energie van eigen bodem Warmte, warm tapwater en koude Comfortabel én milieuvriendelijk wonen U gaat voor nul! Comfortabel én milieuvriendelijk wonen Warmte, warm tapwater en koude van Eteck

Nadere informatie

3 e voorgangsrapportage ICT uitvoeringsprogramma Inleiding. 2 Rapportagestructuur. 3 Stand van zaken per thema

3 e voorgangsrapportage ICT uitvoeringsprogramma Inleiding. 2 Rapportagestructuur. 3 Stand van zaken per thema 3 e voorgangsrapportage ICT uitvoeringsprogramma 2014 2018 1 Inleiding In september 2014 heeft de gemeenteraad het Strategisch Informatiebeleid 2014-2018 vastgesteld, inclusief het bijbehorende Uitvoeringsplan

Nadere informatie

Raf Schildermans. Business unit manager IFTech

Raf Schildermans. Business unit manager IFTech Raf Schildermans Business unit manager IFTech Collectieve energievoorziening vanuit bodem/grondwater Inhoud 1. Collectieve energievoorziening vanuit bodem/grondwater 2. Ervaringen in het buitenland 3.

Nadere informatie

TOELICHTING SUBSIDIEREGELING CONSORTIA VOOR VERDUURZAMEN BESTAANDE WONINGVOORRAAD GRONINGEN, FRIESLAND EN DRENTHE

TOELICHTING SUBSIDIEREGELING CONSORTIA VOOR VERDUURZAMEN BESTAANDE WONINGVOORRAAD GRONINGEN, FRIESLAND EN DRENTHE TOELICHTING SUBSIDIEREGELING CONSORTIA VOOR VERDUURZAMEN BESTAANDE WONINGVOORRAAD GRONINGEN, FRIESLAND EN DRENTHE Datum: 24 mei 2011 1. Waarom subsidie voor consortia? De 3 noordelijke provincies willen

Nadere informatie

Bio-energiecentrales Eindhoven

Bio-energiecentrales Eindhoven Bio-energiecentrales Eindhoven Frans Kastelijn Programmamanager Energie Gemeente Eindhoven December 2014 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2. Duurzame energie en activiteiten op lokaal niveau 3. Bio-energie centrales

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN WARMTEPOMP: ONTWERP HERFST 2018 Dimensionering en integratie van geothermische warmtepompinstallaties Hans HOES 2 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE ZINVOL TOEPASSEN VAN GEOTHERMISCHE

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN WARMTEPOMP: ONTWERP HERFST 2017 Dimensionering en integratie van geothermische warmtepompinstallaties Hans HOES 2 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE ZINVOL TOEPASSEN VAN GEOTHERMISCHE

Nadere informatie

Initiatieven Status: Definitief 3.D.1 & 3.D.2

Initiatieven Status: Definitief 3.D.1 & 3.D.2 Initiatieven 2016 Status: Definitief 3.D.1 & 3.D.2 Versie 2016/1 Uitgegeven door: Van Wijk Nieuwegein Copyright 2016 Van Wijk Nieuwegein Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

Offerte / Gemeente Breda / Versie 2.0

Offerte / Gemeente Breda / Versie 2.0 Gemeente Breda t.a.v. mevrouw J de Bruijn Postbus 90156 4800 RH BREDA Breda, 9 juli 2007 Betreft : Referentie: Offerte ontwerpfase websites GemeenteBreda002 Geachte mevrouw De Bruijn, Met plezier sturen

Nadere informatie