Ethisch management. Prof Dr. Annick Willem Jens De Rycke. ALM Antwerpen 29/04/2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ethisch management. Prof Dr. Annick Willem Jens De Rycke. ALM Antwerpen 29/04/2014"

Transcriptie

1 Ethisch management Prof Dr. Annick Willem Jens De Rycke ALM Antwerpen 29/04/2014

2 Decreet Gemiddelde score's per thema 4,16 4,11 4,33 4,47 3,98 3,77 Rechten vh Kind Inclusie Diversiteit Fairplay Integriteit Solidariteit

3 Zwart geld is schering en inslag in Belgisch voetbal West-Vlaamse scheidsrechters staken uit protest tegen agressie Supporter slaat trainer ziekenhuis in omdat zoon niet werd opgesteld Preventief Reactief

4 Ethische conflicten Een ethisch dilemma is een situatie waar de waarden en normen op het spel staan en waarbij er een keuze moet gemaakt worden tussen verschillende alternatieven, terwijl er voor elk alternatief een goede reden kan gegeven worden.

5 Stappenplan ethische besluitvorming Feiten? Spanningen? Hoofdvraag? Belangen? Opties? Conclusie!

6 Case 1 Op de wekelijkse trainingsavond is het erg druk op de club. Er zijn verschillende groepen aan het sporten. Zo ook de groep van coach Jelle, die al meer dan 10 jaar met de club verbonden is. Als bestuurder ben je die avond ook op de club aanwezig. Vanuit je bureau hoor je trainer Jelle geregeld luid roepen tegen zijn leden tijdens de training. De volgende dag krijg je een telefoon van een verontruste ouder die de trainingen van Jelle wel erg zwaar vindt en het niet eens is met zijn manier van coaching. De ouder vertelt dat het meisje reeds drie keer al wenend naar huis is gekomen en dat er ondertussen al 2 andere kinderen gestopt zijn.

7 Case 2 Je krijgt al bestuurder een aantal boze s van ouders van jeugdspelers. Ze gaan over het selectiebeleid van de club. Een aantal ouders menen dat het onterecht is dat hun kind niet geselecteerd is voor het A-team. Dit terwijl ze wel altijd op de trainingen en wedstrijden aanwezig waren. Volgens hen zijn de selectiecriteria onduidelijk en lijkt het wel alsof de kinderen van ouders die in de club actief zijn een streepje voorhebben. De coach beweert enkel te selecteren in functie van sportieve successen.

8 Opdracht Wat zijn goede reactieve acties om dit probleem aan te pakken? Wat gebeurt hier? Herken je dit? Komt dit vaak voor? Wat is jouw rol als bestuurder? Hoe zou je dit kunnen oplossen? Wat zijn goede preventieve maatregelen? Zien hier afspraken rond gemaakt in jouw club? Wat is jouw rol als bestuurder? Hoe zou je deze situaties kunnen vermijden?

9 Oplossingen case 1? Wat zijn goede reactieve acties om dit probleem aan te pakken? Zo snel mogelijk gesprek met trainer (stappenplan gebruiken) Samen tot consensus komen Samen beslissen over hoe standpunt te communiceren Duidelijk het standpunt van de club communiceren Openstaan voor debat met ouders Wat zijn goede preventieve maatregelen? Trainers wijzen op hun power Ethisch leiderschap laten uitdragen Missie en waarden die positieve sportcultuur onderstrepen Specifieke aandacht schenken aan gedrag van trainer in de ethische code Regelmatig aanwezig zijn op trainingen Regelmatig met trainers samenzitten om coaching te evalueren Selectief zijn in aanwerving =>(clubcultuur) Uniforme communicatie naar externen

10 Oplossingen case 2? Wat zijn goede reactieve acties om dit probleem aan te pakken? Zo snel mogelijk groepsgesprek met trainers (stappenplan gebruiken) Gesprek met ouders (oorsprong vermoeden vriendjespolitiek?) Indien trainer niet integer => nultolerantie omtrent wangedrag Duidelijk het standpunt van de club communiceren (koppelen aan missie/waarden) Wat zijn goede preventieve maatregelen? Trainers regelmatig wijzen op verantwoordelijkheid en ethisch en integer leiderschap Afspraken en regels omtrent selecties opstellen In missie en waarden weergeven waar de club voor staat Regelmatig met alle trainers samenzitten om interne werking te evalueren Afspraken en regels regelmatig communiceren Controle uitoefenen (trainer niet alleen laten beslissen) Uniforme communicatie naar externen Selectie van trainers ( juiste profielen )

11

12 Inhoud Meer informatie over de organisatiecultuur en het ethisch klimaat, en hoe je dit kan veranderen. Eerst wordt een actieplan ethisch management uitgewerkt. Vervolgens wordt een handvat gegeven over hoe om te gaan met ethische conflicten en problemen omtrent een ethisch thema. Ten slotte worden een aantal organisaties opgesomd die informatie kunnen bieden omtrent ethisch sporten.

13 7-actieplan Bestuur Verantwoordelijke ethiek Ethisch Comité Doorlichting Ethische code Ethisch management Evaluatie

14 1. Ethisch leiderschap 6 mechanismen Aandacht Reacties Verdeling middelen Rolmodel Beloning Selectie

15 2. Verantwoordelijke ethiek => drijvende kracht achter het ethisch management Taken bundelen en bevoegdheid geven aan een verantwoordelijke 3. Ethisch comité promotoren/klankbord van het ethische klimaat in de organisatie kleine groep mensen uit verschillende lagen van organisatie

16 4. Doorlichting organisatie Wat leeft in onze club? Hoe denken mensen over onze club? Is er draagvlak voor ethisch sporten? Beloon- en evaluatiesystemen Te sterke nadruk op wat fout is! => Enkel sancties voor slecht gedrag => Nauwelijks beloningen voor goed gedrag Stimuleren, afspreken, positief benaderen, verantwoordelijkheden geven, empowerment

17 Rapportering en communicatie Een continue communicatie is essentieel om het belang van ethiek te onderstrepen. Rapportering Verantwoordelijke ethiek, tuchtcommissie hulplijnen (1712), politie Communicatie Infoavonden, bijeenkomsten, nieuwsbrief, social media

18 5. Ethische code Concretisering van de visie van de sportorganisatie op ethisch gedrag Leidraad naar gewenst gedrag Specifieke ethische codes opstellen voor spelers, trainers, bestuurders, supporters Een ethische code kan het ethisch management sturen.

19 Opstellen ethische code

20 17,51% 10,44% 36,70% 38,05% 56,90% 77,44% 75,76% 50,51% Ethische code: doelgroepen 80% 60% 40% 20% 0%

21 Ethische code: inhoud 60% 55,20% 59,14% 50% 40% 30% 37,99% 35,84% 31,18% 34,41% 20% 10% 0%

22 6. Ethisch management: strategie Ethisch management is het toepassen van ethische waarden in de organisatie. Een ethisch management tracht een organisatie naar ethisch gedrag te leiden doet aan ethische besluitvorming (zie ethische conflicten) creëert een ethisch klimaat

23 6. Ethisch management: strategie Missie Waarom bestaan we? Visie Waar willen we samen naartoe? Strategie Hoe gaan we er naartoe?

24 6. Ethisch management: strategisch proces

25 7. Ethisch management: evaluatie POLC-cyclus

26 => Een integraal proces naar een ethisch klimaat

27 Filmpje: Back 2 basics Strategie structuur cultuur in BALANS

28 VERANDERING NAAR ETHISCHE ORGANISATIECULTUUR Zet in op zoveel mogelijk componenten Stem componenten op elkaar af Draag beleid uit in verschillende lagen van organisatie Veranker componenten in dagelijkse werking Hou het beleid levend!

29 7-actieplan Doorloop uitgangspunten Werk per doel acties uit Schat werklast Geef per uitganspunt doelen aan Schat timing Als je de uitgangspunten vertaalt in doelen en de doelen in acties, heb je een uitgewerkt actieplan op weg naar een ethische sportorganisatie!

30 BESLUIT Ethiek dient verweven te zijn in alles wat men doet binnen en buiten de lijnen van de sport. Elke beslissing moet afgewogen en getoetst worden aan de morele waarden zodat ethisch handelen niet enkel bij schandalen naar voor komt, maar steeds een positief aandachtspunt is. We pleiten we dan ook voor een meer doorgedreven, structurele aanpak waarbij alle leden van de sportorganisatie hun verantwoordelijkheid erkennen en opnemen. Het bestuur van een sportorganisatie heeft de taak zich in te zetten voor een ethisch sportklimaat en goed bestuur (zowel op als naast het sportveld).

31 Implementatie in de praktijk In welke acties kan de federatie het clubbestuur ondersteunen? Hoe kan de federatie bijdragen tot de implementatie/verspreiding van het stappenplan?

32 Vragen? Dank voor de aandacht! Internationaal Centrum Ethiek in de Sport

KONINKLIJKE KORTRIJKSE ZWEMKRING v.z.w. Aangesloten bij de Vlaamse Zwemfederatie/K.B.Z.B. Bankrelatie :

KONINKLIJKE KORTRIJKSE ZWEMKRING v.z.w. Aangesloten bij de Vlaamse Zwemfederatie/K.B.Z.B. Bankrelatie : 0/ DUIDING Tijdens de bestuursvergadering van december 2014 gaf het bestuur de opdracht om een actieplan omtrent Ethisch Verantwoord Sporten uit te werken. Naar aanleiding van eerdere initiatieven hieromtrent

Nadere informatie

Naar een veiliger sportklimaat (VSK)

Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Een sportbreed programma dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt Sportcongres Leiden -5 november 2014 Door: Nathalie Verdult Aanleiding VSK De sport

Nadere informatie

ETHISCH BEGELEIDEN VAN JEUGDSPORT

ETHISCH BEGELEIDEN VAN JEUGDSPORT ETHISCH BEGELEIDEN VAN JEUGDSPORT Toelichting VUB (onderzoeks)luik Prof. Dr. Kristine De Martelaer Jens De Rycke 2 Inleiding Onze visie en doelstellingen Een te beperkt aanbod van ethische thema s in de

Nadere informatie

Verenigingsdraaiboek gedragsregels. Als wij aangeven wat gewenst gedrag is, kunnen wij elkaar aanspreken op ongewenst gedrag.

Verenigingsdraaiboek gedragsregels. Als wij aangeven wat gewenst gedrag is, kunnen wij elkaar aanspreken op ongewenst gedrag. Verenigingsdraaiboek Als wij aangeven wat gewenst gedrag is, kunnen wij elkaar aanspreken op ongewenst gedrag. Voor: 19 voetbalclubs participerend in BV Voetbal Nijmegen Gemaakt door: NCSU ( Dik Sanders)

Nadere informatie

Sportief Besturen 22 maart 2014

Sportief Besturen 22 maart 2014 Sportief Besturen 22 maart 2014 Vic Kerkhoff & Dagmar de Ruijter Wat gaan we doen vandaag? Opening KNZB en ZwemSportief! Respect in de zwemsport Theoretische toelichting Sportief Besturen 1 KNZB en ZwemSportief!

Nadere informatie

ETHISCH VERANTWOORD SPORTEN 2012-2013. De stedelijke sportraad Kortrijk en de Kortrijkse sportclubs werken mee!

ETHISCH VERANTWOORD SPORTEN 2012-2013. De stedelijke sportraad Kortrijk en de Kortrijkse sportclubs werken mee! 2012-2013 ETHISCH VERANTWOORD SPORTEN De stedelijke sportraad Kortrijk en de Kortrijkse sportclubs werken mee! Stedelijke sportraad Kortrijk p.a. Bad Godesberglaan 22 8500 Kortrijk Tel. 056 27 80 16 Inhoud

Nadere informatie

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen?

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Scoor dan met ons topaanbod! Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Vraag kinderen waarom

Nadere informatie

ethiek: ook in jouw managementvaardigheden voor een ethisch sportklimaat sportorganisatie

ethiek: ook in jouw managementvaardigheden voor een ethisch sportklimaat sportorganisatie ethiek: ook in jouw managementvaardigheden voor een ethisch sportklimaat sportorganisatie titel auteurs in samenwerking met met dank aan eindredactie ETHIEK: OOK IN JOUW SPORTORGANISATIE Managementvaardigheden

Nadere informatie

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Handleiding Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Waarom een verenigingsbox? 30% van de Nederlandse bevolking is lid van een sportvereniging (waarvan 70% in de leeftijdscategorie van 6-17 jaar valt). Dat

Nadere informatie

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen.

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Daar heb ik ook mijn scheidsrechterskaartgehaald en

Nadere informatie

ethiek: ook in jouw sportorganisatie OPEN managementvaardigheden voor een ethisch sportklimaat

ethiek: ook in jouw sportorganisatie OPEN managementvaardigheden voor een ethisch sportklimaat ethiek: ook in jouw managementvaardigheden voor een ethisch sportklimaat sportorganisatie OPEN titel auteurs in samenwerking met met dank aan eindredactie ETHIEK: OOK IN JOUW SPORTORGANISATIE Managementvaardigheden

Nadere informatie

Ethisch sporten beleid

Ethisch sporten beleid Ethisch sporten beleid 2017-2020 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Missie... 3 1.2 Strategie... 3 1.3 Huidige acties... 4 2. Beleidsplan 2017-2020... 5 3. Fair Play Logo... 5 4. Poster Fair Play actie...

Nadere informatie

Inspirerende samenwerking tussen de Nederlandse Basketball Bond en haar verenigingen.

Inspirerende samenwerking tussen de Nederlandse Basketball Bond en haar verenigingen. Inspirerende samenwerking tussen de Nederlandse Basketball Bond en haar verenigingen. Nijmegen, 6 november 2015 Frans van de Geer Wat gaan we doen? - Even voorstellen - De NBB en Samen naar een Veiliger

Nadere informatie

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Handleiding Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Inleiding Voor je ligt de handleiding van de Verenigingsbox. De Verenigingsbox is een hulpmiddel voor verenigingen om zelfstandig te werken aan een sterke

Nadere informatie

Communicatie. Hoe besteed je aandacht aan ouders?

Communicatie. Hoe besteed je aandacht aan ouders? Communicatie Ouders spelen een grote rol in sportbeleving van hun kind. Voor, tijdens en na de wedstrijd. Een ouder is een rolmodel voor het kind, toeschouwer, supporter en natuurlijk ook opvoeder. Niet

Nadere informatie

Gedragscodes Spelers, Ouders en Kinderen. Gedragscode jeugdspelers

Gedragscodes Spelers, Ouders en Kinderen. Gedragscode jeugdspelers Gedragscodes Spelers, Ouders en Kinderen Golf is een sport dat met veel respect, fairplay, etiquette, sportiviteit, dient gespeeld te worden zodat iedereen (spelers, ouders, trainers, ) ten volle van het

Nadere informatie

"Samen voetballen in Heerhugowaard"

Samen voetballen in Heerhugowaard Convenant "Samen voetballen in Heerhugowaard" Ondersteund door: WMC SVW '27 Hugo Boys KSV Reiger Boys Stichting Recreatiezaalvoetbal Heerhugowaard De logo s van de deelnemende verenigingen: Voorwoord Zoals

Nadere informatie

Utrecht onderweg naar 2016

Utrecht onderweg naar 2016 C O N V E N A N T Utrecht onderweg naar 2016 2 0 1 1-2 0 1 6 Inzake Optimalisering van voetbalverenigingen in Utrecht Partijen (voetbalverengingen) KNVB, Vereniging Sport Utrecht (VSU) & Gemeente Utrecht

Nadere informatie

Versie januari 2017 CHECKLIST VOOR VERENIGINGEN

Versie januari 2017 CHECKLIST VOOR VERENIGINGEN Versie januari 2017 CHECKLIST VOOR VERENIGINGEN VOOR MEER INFORMATIE OVER DE ONDERWERPEN, ZIE www.kncb.nl, CLUB ADVIES Naam Vereniging: Datum: Contactpersoon Vereniging: Functie Vereniging/Commissie: Email

Nadere informatie

Sportief en verantwoord besturen

Sportief en verantwoord besturen Sportief en verantwoord besturen Cees van Broekhoven en Marijke Fleuren 12 februari 2011 Inleiding 11 sportbonden werken gezamenlijk en gestructureerd aan verankeren van Sportiviteit en Respect (S&R) in

Nadere informatie

START 2 CHANGE 23 oktober Maarten van de Wiel

START 2 CHANGE 23 oktober Maarten van de Wiel START 2 CHANGE 23 oktober 2017 Maarten van de Wiel START 2 CHANGE 23 oktober 2017 START 2 CHANGE 2 oktober 2017 START 2 CHANGE 2 oktober 2017 verandering weerstand START 2 CHANGE 2 oktober 2017 Waarom

Nadere informatie

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek,

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, 4 INZICHTEN De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, waarbij 37 trainers en coaches een seizoen lang intensief zijn gevolgd. Dit onderzoek

Nadere informatie

MATCHFIXING IN VLAANDEREN

MATCHFIXING IN VLAANDEREN VAKGROEP BEWEGINGS- EN SPORTWETENSCHAPPEN ONDERZOEKSGROEP SPORTMANAGEMENT MATCHFIXING IN VLAANDEREN Dr. Els De Waegeneer - 1 maart 2018 MATCHFIXING IN VLAANDEREN 1. Definities 2. Theoretisch kader: het

Nadere informatie

Inhoud. 1. Het wat en hoe van een beleidsplan 2. De voorbereidingen voor het schrijven van een beleidsplan 3. Het opstellen van een beleidsplan

Inhoud. 1. Het wat en hoe van een beleidsplan 2. De voorbereidingen voor het schrijven van een beleidsplan 3. Het opstellen van een beleidsplan Verwachtingen? Inhoud 1. Het wat en hoe van een beleidsplan 2. De voorbereidingen voor het schrijven van een beleidsplan 3. Het opstellen van een beleidsplan Goed om weten Niet elke club kan / wil evenveel

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf ASSERTIVITEIT beter communiceren vanuit jezelf Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding 11. Hoofdstuk 1. Algemene coachfilosofie 17. Hoofdstuk 2. De beleving van de coach 55

INHOUD. Inleiding 11. Hoofdstuk 1. Algemene coachfilosofie 17. Hoofdstuk 2. De beleving van de coach 55 INHOUD Inleiding 11 Hoofdstuk 1. Algemene coachfilosofie 17 1. Coachen van jeugd: een roeping, een gave of een taak zoals een ander? 18 2. Jouw persoonlijke coachfilosofie 19 3. Kies een coachstijl 22

Nadere informatie

HAND LEIDING Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

HAND LEIDING Hoe gebruik je deze verenigingsbox? HAND LEIDING Hoe gebruik je deze verenigingsbox? WAAROM EEN VERENIGINGS BOX? 30% van de Nederlandse bevolking is lid van een sportvereniging (waarvan 70% in de leeftijdscategorie van 6-17 jaar valt). Dat

Nadere informatie

Inleiding begeleiding van team en (individuele) spelers De stelling is dat het maken van afspraken een voorwaarde is om te presteren.

Inleiding begeleiding van team en (individuele) spelers De stelling is dat het maken van afspraken een voorwaarde is om te presteren. Inleiding begeleiding van team en (individuele) spelers De stelling is dat het maken van afspraken een voorwaarde is om te presteren. Een trainer maakt afspraken met zijn spelers, binnen en buiten de lijnen.

Nadere informatie

VSK bij de Nederlandse Basketball Bond

VSK bij de Nederlandse Basketball Bond VSK bij de Nederlandse Basketball Bond Onderwerpen Resultaten 2013 Activiteiten 2014 Uitgelicht: Verenigingsbox Sportief Besturen Sportief Coachen Het programma Naar een veiliger sportklimaat Het actieplan

Nadere informatie

Samen sport mee(r) op jongerenmaat maken.

Samen sport mee(r) op jongerenmaat maken. Samen sport mee(r) op jongerenmaat maken. Tips voor leerkrachten en trainers een samenwerking tussen Panathlon en de Vlaamse Sportfederatie vzw De campagne Sport op Jongerenmaat Waarom? Elke jongere heeft

Nadere informatie

Het stappenplan. Inleiding

Het stappenplan. Inleiding Het stappenplan Inleiding Op de pagina instrumenten op Overstag.nu vind je instrumenten, informatie en inspiratie om binnen je eigen organisatie met het thema duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan.

Nadere informatie

2. VISIE EN MISSIE. Jong KVK Tienen wil bekendstaan voor haar uitstekende jeugdopleiding met zowel een sociaal als sportief oogmerk.

2. VISIE EN MISSIE. Jong KVK Tienen wil bekendstaan voor haar uitstekende jeugdopleiding met zowel een sociaal als sportief oogmerk. 2. VISIE EN MISSIE Jong KVK Tienen wil bekendstaan voor haar uitstekende jeugdopleiding met zowel een sociaal als sportief oogmerk. Het doel van de Jeugdopleiding van KVK Tienen is in de eerste plaats

Nadere informatie

Checklist afsprakenkader en actieplan Brede School in Brussel

Checklist afsprakenkader en actieplan Brede School in Brussel Checklist afsprakenkader en actieplan Brede School in Brussel De 'Checklist voor afsprakenkader en actieplan Brede School is een instrument om Brede Schoolcoördinatoren en hun partners te ondersteunen

Nadere informatie

Integriteit. Inhoud. Je bent pas echt goed als ook het slechtste wat je doet nog goed is. (Anoniem)

Integriteit. Inhoud. Je bent pas echt goed als ook het slechtste wat je doet nog goed is. (Anoniem) Integriteit Je bent pas echt goed als ook het slechtste wat je doet nog goed is. (Anoniem) Illustratie De Standaard 21 22 januari 2006 Inhoud Definities Een conclusie om te starten Noden Wat kan Team Integriteit

Nadere informatie

Inleiding 1. 2. Visie op kwaliteitsvol personeelsbeleid. In een schema gegoten 1

Inleiding 1. 2. Visie op kwaliteitsvol personeelsbeleid. In een schema gegoten 1 INHOUD 1. Algemeen Inleiding 1 2. Visie op kwaliteitsvol personeelsbeleid In een schema gegoten 1 Kwaliteitsvol personeelsbeleid kort samengevat 1 Personeelsbeleid is een onderdeel van kwaliteitsvol beleid

Nadere informatie

Ethiek in de sport. Internationaal Centrum Ethiek in de Sport (ICES) www.ethicsandsport.com inf@ethicsandsport.com. De Aftrap 7 oktober 2014 - Deurne

Ethiek in de sport. Internationaal Centrum Ethiek in de Sport (ICES) www.ethicsandsport.com inf@ethicsandsport.com. De Aftrap 7 oktober 2014 - Deurne Ethiek in de sport Internationaal Centrum Ethiek in de Sport (ICES) www.ethicsandsport.com inf@ethicsandsport.com De Aftrap 7 oktober 2014 - Deurne Ethisch Sporten = sporten in overeenstemming met het

Nadere informatie

Verenigingsdraaiboek 'Sportiviteit en respect'

Verenigingsdraaiboek 'Sportiviteit en respect' Verenigingsdraaiboek 'Sportiviteit en respect' Door te investeren in een sportief en respectvol klimaat wordt het sporten bij FC De Bilt aantrekkelijker. Met de komst van nieuwe leden groeit het potentieel

Nadere informatie

LUIK III. Ethisch Verantwoord Sporten

LUIK III. Ethisch Verantwoord Sporten LUIK III Punt 7.B. Ethisch Verantwoord Sporten Met het decreet van 13 juli 2007 inzake medisch en ethisch verantwoorde sportbeoefening (MEVS), gewijzigd bij het decreet van 21 december 2008, werd vanaf

Nadere informatie

SPORTTECHNISCHE NIEUWSBRIEF

SPORTTECHNISCHE NIEUWSBRIEF Januari Februari 2014 Jaargang 3 editie 1 SPORTTECHNISCHE NIEUWSBRIEF OPLEIDING Inhoudstafel Bijscholingsdag 11/11 1 Aspirant initiator 1 Sqair Gym 2 Nieuwe website 2 B 11 2014 De nieuwe datum voor de

Nadere informatie

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in je sporthal

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in je sporthal Seksueel grensoverschrijdend gedrag in je sporthal Trefdag Sportinfrastructuur 2018 Arne Aerts Centrum Ethiek in de Sport Tom Verriest Sportdienst Hogeschool Gent Centrum Ethiek in de Sport Erkende organisatie

Nadere informatie

HOE KRIJG IK ARTSEN MEE?

HOE KRIJG IK ARTSEN MEE? Deze WORKSHOP vormt onderdeel van het teamwork curriculum 'TeamSHOPP'. TeamSHOPP is een wetenschappelijk onderbouwd en op-maat toe te passen curriculum dat multidisciplinaire zorgteams ondersteunt in het

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. Internationaal Centrum Ethiek in de Sport 2015-2017. Internationaal Centrum Ethiek in de Sport

BELEIDSPLAN. Internationaal Centrum Ethiek in de Sport 2015-2017. Internationaal Centrum Ethiek in de Sport 1 BELEIDSPLAN Internationaal Centrum Ethiek in de Sport 2015-2017 Internationaal Centrum Ethiek in de Sport Waterkluiskaai 16-9040 Sint-Amandsberg/Gent www.ethicsandsport.com - info@ethicsandsport.com

Nadere informatie

WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN

WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN EEN NIEUW SOORT ONDERNEMERSCHAP RESULTAAT KOERS VISIE PERSOONLIJK LEIDERSCHAP MEERWAARDE & RENDEMENT WAARDEN BEWUST WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN ANNO 2013 Waarden Bewust Ondernemen

Nadere informatie

Intern Reglement Jeugdspelers

Intern Reglement Jeugdspelers Intern Reglement Jeugdspelers 1 Iedere speler behoort op tijd op de training en de wedstrijd te zijn. Bij wedstrijden is dat op het tijdstip vermeld op de wekelijkse mededelingen. Deze zullen zichtbaar

Nadere informatie

Zoek proces Op naar de Top TIM11

Zoek proces Op naar de Top TIM11 Zoek proces Op naar de Top TIM11 Zoeken naar kritische succesfactoren om de top te bereiken succesvolle beklimming van de Kilimanjaro door een groep onervaren klimmers als metafoor en bron van inspiratie

Nadere informatie

Leidraad voor het beleidsplan 2015-2016. Erkende sportfederaties

Leidraad voor het beleidsplan 2015-2016. Erkende sportfederaties Leidraad voor het beleidsplan 2015-2016 Erkende sportfederaties LUIK I en II van het beleidsplan dient uiterlijk 1 september 2014 aangetekend of tegen ontvangstbewijs bij het Bloso ingediend te worden:

Nadere informatie

Driejarig Uitvoeringsplan afdeling Jeugd sv Enter Periode 1 januari 2012 tm 31 december 2014

Driejarig Uitvoeringsplan afdeling Jeugd sv Enter Periode 1 januari 2012 tm 31 december 2014 CONCEPT Driejarig Uitvoeringsplan afdeling Jeugd sv Enter Periode 1 januari 2012 tm 31 december 2014 JEUGDBESTUUR sv ENTER November 2012 Binden en Groeien Jeugdbestuur sv Enter 1 Inleiding Recent heeft

Nadere informatie

Wie werkt er aan employer branding bij zijn of haar bedrijf?

Wie werkt er aan employer branding bij zijn of haar bedrijf? Themabijeenkomst Gezond Beleid Employee branding en HRM 10 september 2015 Vraag Wie werkt er aan employer branding bij zijn of haar bedrijf? 1 Employer branding Een authentieke en onderscheidende voorkeurspositie

Nadere informatie

Convenant "Samen voetballen in Amersfoort"

Convenant Samen voetballen in Amersfoort Convenant "Samen voetballen in Amersfoort" 19 augustus 2009 De volgende organisaties ondersteunen het convenant: Convenant "Samen voetballen in Amersfoort" Afsprakenkader De spelers van de Amersfoortse

Nadere informatie

NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog

NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december 2016 Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog Programma vandaag 1. Introductie, doelen, werkwijze 2. Warming-up: stellingen a.d.h.v. filmpjes

Nadere informatie

Voorwoord 13. Inleiding 15

Voorwoord 13. Inleiding 15 Voorwoord 13 Inleiding 15 Antoinette Verhage 1. Deontologie en integriteitsbewaking 15 2. Scandal & reform 17 3. Integriteit, ethiek, moraal, en integritisme 19 4. Waarom is dit belangrijk voor een criminoloog?

Nadere informatie

VAN MORELE STRESS NAAR EEN CULTUUR VAN MORELE VEERKRACHT. TETRA-Project

VAN MORELE STRESS NAAR EEN CULTUUR VAN MORELE VEERKRACHT. TETRA-Project VAN MORELE STRESS NAAR EEN CULTUUR VAN MORELE VEERKRACHT TETRA-Project 2016-2018 MORELE STRESS Morele stress is het wrange gevoel dat je ervaart wanneer je je waarden en visie op goede zorg niet in de

Nadere informatie

Voorzitter en Sportkanjers

Voorzitter en Sportkanjers Voorzitter en Sportkanjers Doel: Dit mag nooit meer gebeuren en bij Veensche Boys kan het niet gebeuren omdat.. We praten over Sportief én opvoedkundig klimaat bij Veensche Boys Het is van groot belang

Nadere informatie

Parantee vzw Zuiderlaan Gent T: F: E: W: ETHISCH CHARTER

Parantee vzw Zuiderlaan Gent T: F: E: W:   ETHISCH CHARTER Parantee vzw Zuiderlaan 13 9000 Gent T: 09 243 11 70 F: 09 243 11 79 E: info@parantee.be W: www.parantee.be ETHISCH CHARTER 02/05/2013 Inleiding Sport en bewegen zijn cruciaal in de totaalontwikkeling

Nadere informatie

NAV Gedragscode Ethisch verantwoord handelen bij de beroepsuitoefening

NAV Gedragscode Ethisch verantwoord handelen bij de beroepsuitoefening NAV Gedragscode Ethisch verantwoord handelen bij de beroepsuitoefening Preambule Integriteit van wetenschappers is essentieel om het vertrouwen in de wetenschap te handhaven en te versterken. Dit geldt

Nadere informatie

HANDLEIDING JEUGDLEIDERS v.v. GEEL-WIT SEIZOEN 2013-2014

HANDLEIDING JEUGDLEIDERS v.v. GEEL-WIT SEIZOEN 2013-2014 HANDLEIDING JEUGDLEIDERS v.v. GEEL-WIT SEIZOEN 2013-2014 Beste Jeugdleiders, Binnen elke vereniging heb je vrijwilligers nodig die de vereniging draaiende houden. Zonder vrijwilligers heeft een vereniging

Nadere informatie

ALCOHOL- & DRUGCOACH VERKIEZINGS FICHE

ALCOHOL- & DRUGCOACH VERKIEZINGS FICHE ALCOHOL- & DRUGCOACH VERKIEZINGS FICHE A&D COACH Je gaat op zoek naar de aangewezen persoon of personen in jullie club die de functie van alcohol- en drugcoach (A&D-coach) zal opnemen. Het profiel van

Nadere informatie

WELKOM Ten Huize van UZ Gent

WELKOM Ten Huize van UZ Gent Absenteïsme WELKOM Ten Huize van UZ Gent 15 DECEMBER 2015 HEALTH & SAFETY Proces van uitval en werkhervatting Asbenteïsme HEALTH & SAFETY 3 Onze visie missie Duurzame Inzetbaarheid Asbenteïsme HEALTH &

Nadere informatie

Keuzedeel Veilig Sportklimaat Symposium Veilig Sportklimaat in Sport en Onderwijs MBO Amersfoort, 29 september 2016

Keuzedeel Veilig Sportklimaat Symposium Veilig Sportklimaat in Sport en Onderwijs MBO Amersfoort, 29 september 2016 Keuzedeel Veilig Sportklimaat Symposium Veilig Sportklimaat in Sport en Onderwijs MBO Amersfoort, 29 september 2016 Jens van der Kerk (KNVB / VSK) Het programma Naar een veiliger sportklimaat Een programma

Nadere informatie

NTTB verenigingsbox Thuis in Tafeltennis

NTTB verenigingsbox Thuis in Tafeltennis NTTB verenigingsbox Thuis in Tafeltennis De NTTB heeft in het kader van het programma Naar een veiliger sportklimaat een verenigingsbox ontwikkeld. Hierin zitten allerlei gerichte kaarten en brochures

Nadere informatie

CHARTER KFC EENDRACHT ZOERSEL

CHARTER KFC EENDRACHT ZOERSEL CHARTER KFC EENDRACHT ZOERSEL 1. De missie van onze club Het bestuur wenst kinderen, jongeren en volwassenen de gelegenheid te bieden om te voetballen, ongeacht hun huidkleur, geslacht, cultuur of geloof.

Nadere informatie

Leiderschap bij verandering

Leiderschap bij verandering Leiderschap bij verandering Boek: John P. Kotter, 1998 ISBN-13: 9789052612317 ISBN-10: 9052612315 Samenvatting: Involve Inhoudsopgave Algemeen...2 De drijvende kracht achter geslaagde verandering...2 Stap

Nadere informatie

GEZONDE SPORTCLUB GEZOND SPORTEN CLUB

GEZONDE SPORTCLUB GEZOND SPORTEN CLUB GEZONDE SPORTCLUB GEZOND SPORTEN CLUB Jeroen Meganck Tine Sleurs 29/4/2014 GES- Studiedag Gezondheid in sport? Onderzoekslijn Sportclubs & gezondheid Promotoren Prof. Jan Seghers Prof. Jeroen Scheerder

Nadere informatie

HANDELINGSPROTOCOL VOOR EEN CLUB - API

HANDELINGSPROTOCOL VOOR EEN CLUB - API HANDELINGSPROTOCOL VOOR EEN CLUB - API Een handelingsprotocol beschrijft de stappen die de aanspreekpersoon integriteit (API) kan zetten wanneer er een melding, onthulling of vaststelling is van seksueel

Nadere informatie

Sport met grenzen! Seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport. Dag van de Trainer. 15 december 2018

Sport met grenzen! Seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport. Dag van de Trainer. 15 december 2018 Sport met grenzen! Seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport Dag van de Trainer 15 december 2018 ICES = Centrum Ethiek in de Sport Erkend door Vlaamse overheid als centrum voor beleidsondersteuning

Nadere informatie

Landelijke training aanpak kindermishandeling (LTAK)

Landelijke training aanpak kindermishandeling (LTAK) Landelijke training aanpak kindermishandeling (LTAK) www.viermin.nl De Landelijke Training Aanpak Kindermishandeling (LTAK) is een training waarin kennis en vaardigheden worden aangereikt om huiselijk

Nadere informatie

Effectief investeren in mens en organisatie. Collegereeks bedrijfskunde voor HR managers

Effectief investeren in mens en organisatie. Collegereeks bedrijfskunde voor HR managers Effectief investeren in mens en organisatie Collegereeks bedrijfskunde voor HR managers Stellingen van Rob Vinke Stelling 1 De kern van de HRM-opdracht is er voor te zorgen dat de ambitie van de organisatie

Nadere informatie

Commitment without understanding is a liability

Commitment without understanding is a liability Commitment without understanding is a liability Accent Organisatie Advies Risicocultuur tastbaar maken Propositie van Accent Organisatie Advies Frank van Egeraat Januari 2017 Nederlandse Corporate Governance

Nadere informatie

Gedragscode. Inleiding... 2 Wat is een gedragscode?... 2 Een gedragscode is geen wet... 3 Voorwaarden voor een gedragscode... 3

Gedragscode. Inleiding... 2 Wat is een gedragscode?... 2 Een gedragscode is geen wet... 3 Voorwaarden voor een gedragscode... 3 Gedragscode Inhoudsopgave Inleiding... 2 Wat is een gedragscode?... 2 Een gedragscode is geen wet... 3 Voorwaarden voor een gedragscode... 3 Gedragscode_NFF_invoering_en_uitvoeringpdf Pagina 1 Voorstel

Nadere informatie

Nieuwsbrief november 2018

Nieuwsbrief november 2018 Nieuwsbrief november 2018 Aanspreekpersoon integriteit (API) 1/11/2018 In het kader van de erkenning als Antwerpse Sportclub is het vereist om een Aanspreekpersoon Integriteit aan te stellen. Zo kan een

Nadere informatie

1. De methodiek Management Drives

1. De methodiek Management Drives 1. De methodiek Management Drives Management Drives is een unieke methodiek die u concrete handvatten biedt in het benaderen van de ontwikkeling van individu, team en organisatie. De methodiek kent een

Nadere informatie

Gedragsregels. De Hazenkamp een Fairplay club :

Gedragsregels. De Hazenkamp een Fairplay club : De Hazenkamp een Fairplay club : De Hazenkamp staat bekend in de omgeving als een echte amateur vereniging waarbij de gezelligheid en korfbal plezier op en rond het veld centraal staat. Maar ook bij De

Nadere informatie

ETHISCH CHARTER KONINKLIJKE VLAAMSE VOETBALBOND vzw

ETHISCH CHARTER KONINKLIJKE VLAAMSE VOETBALBOND vzw ETHISCH CHARTER KONINKLIJKE VLAAMSE VOETBALBOND vzw ALGEMENE GEDRAGSREGELS Respecteer de regels van het voetbal en de beslissingen van de scheidsrechter of zijn assistent Trek nooit de integriteit van

Nadere informatie

VV Hoeve Vooruit commiteert zich als vereniging aan de fairplay waarden:

VV Hoeve Vooruit commiteert zich als vereniging aan de fairplay waarden: Normen & waarden FAIRPLAY VV Hoeve Vooruit commiteert zich als vereniging aan de fairplay waarden: We spelen met respect voor de tegenstander Respecteren geldende regels en afspraken Goede normen en waarden

Nadere informatie

Keuzedeel Verdieping Veilig Sportklimaat. Jens van der Kerk (VSK)

Keuzedeel Verdieping Veilig Sportklimaat. Jens van der Kerk (VSK) Keuzedeel Verdieping Veilig Sportklimaat Jens van der Kerk (VSK) Actieplan Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Opdracht van VWS 1. Bevorderen gewenst gedrag & terugdringen ongewenst gedrag 2. Verenigingen

Nadere informatie

SPORTIVITEIT & RESPECT REGIO-/CLUSTERVERGADERINGEN 2011

SPORTIVITEIT & RESPECT REGIO-/CLUSTERVERGADERINGEN 2011 REGIO-/CLUSTERVERGADERINGEN 2011 PRESENTATIE SPORTIVITEIT & RESPECT Doel en inhoud Doel: Verenigingen informeren over de achtergrond, doelstellingen, context en plannen op het gebied van Sportiviteit &

Nadere informatie

Support to the volunteering management in sports clubs

Support to the volunteering management in sports clubs Support to the volunteering management in sports clubs een Preparatory Action van de EU-Commissie geleid door de Vlaamse Sportfederatie 2.05.2012 The partners Brussel are 1 Impulsen voor VSF Prep.Act.

Nadere informatie

COACH DE COACH. Het gaat om plezier, zelfvertrouwen en het motiveren van onze spelers.

COACH DE COACH. Het gaat om plezier, zelfvertrouwen en het motiveren van onze spelers. COACH DE COACH Het gaat om plezier, zelfvertrouwen en het motiveren van onze spelers. Wil je als vereniging het beste halen uit trainers en coaches, zodat (jeugd) spelers met veel plezier bij de club blijven

Nadere informatie

Strategische planning Workbook

Strategische planning Workbook Strategische planning Workbook Dr. Sebastian Desmidt 2 Inhoudstafel Opstellen strategisch businessplan: het 10 stappenplan... 4 STAP 0: Analyse van de organisatiestrategie... 5 STAP 1: Probleemanalyse

Nadere informatie

1.1 Strategisch plan van de club ( corporate level)

1.1 Strategisch plan van de club ( corporate level) Missie & visie 1.1 Strategisch plan van de club ( corporate level) 1.1.1. Missie/visie van de club Stokkem VV is een voetbalclub die meerdere doelen nastreeft!! Kernactiviteit van de club Uitbouw van een

Nadere informatie

MOvactor. Profielschets Raad van Toezicht. Zeist/Deventer, januari 2015. MaakRuimte! Dick Webbink

MOvactor. Profielschets Raad van Toezicht. Zeist/Deventer, januari 2015. MaakRuimte! Dick Webbink MOvactor Profielschets Raad van Toezicht Zeist/Deventer, januari 2015 MaakRuimte! Dick Webbink 1 Algemeen Eind 2014 heeft de Raad van Toezicht van MOvactor haar eigen functioneren geëvalueerd. De belangrijkste

Nadere informatie

VOETBALVERENIGING RKDSV 2015/2016. Arbitrageplan

VOETBALVERENIGING RKDSV 2015/2016. Arbitrageplan VOETBALVERENIGING RKDSV 2015/2016 Arbitrageplan RKDSV 1. Inleiding Het imago van een scheidsrechter is belangrijk en zijn autoriteit wordt zowel door spelers, trainers, bestuurders en toeschouwers regelmatig

Nadere informatie

Aandachtsfunctionaris Kindermishandeling

Aandachtsfunctionaris Kindermishandeling Aandachtsfunctionaris Kindermishandeling Kennisquiz: wat weet u al? U mag allemaal gaan staan Acht vragen Bij een fout antwoord mag u gaan zitten De winnaar ontvangt een grandioze prijs Vraag 1 De wet

Nadere informatie

Gedragscode. KHC Leuven. KHC Leuven - Hertogstraat Heverlee - Pagina 1

Gedragscode. KHC Leuven. KHC Leuven - Hertogstraat Heverlee - Pagina 1 Gedragscode - KHC Leuven KHC Leuven - Hertogstraat 203-3001 Heverlee - info@khcl.be Pagina 1 Toetreden tot KHC Leuven is lid worden van een sportvereniging waarin iedereen volgens zijn of haar niveau hockey

Nadere informatie

Profiel. Strategisch HR adviseur. 8 december 2015. Opdrachtgever Stichting Openbaar Onderwijs Noord

Profiel. Strategisch HR adviseur. 8 december 2015. Opdrachtgever Stichting Openbaar Onderwijs Noord Profiel Strategisch HR adviseur 8 december 2015 Opdrachtgever Stichting Openbaar Onderwijs Noord Voor meer informatie over de functie Erik Frieling, adviseur Leeuwendaal Telefoon (070) 414 27 00 evt. mobielnummer

Nadere informatie

Beïnvloeding Samen sta je sterker

Beïnvloeding Samen sta je sterker Beïnvloeding Samen sta je sterker Aan de slag Om uw doel te bereiken, moet u gericht aan de slag gaan. Het volgende stappenplan kan u hierbij helpen. 1. Analyseer het probleem en bepaal uw doel Als u een

Nadere informatie

VLAAMSE TAEKWONDO BOND VZW GEDRAGSREGELS. Vlaamse Taekwondo Bond vzw

VLAAMSE TAEKWONDO BOND VZW GEDRAGSREGELS. Vlaamse Taekwondo Bond vzw VLAAMSE TAEKWONDO BOND VZW GEDRAGSREGELS Vlaamse Taekwondo Bond vzw De bijgevoegde regels gelden op en rond elke dojang en wedstrijdterrein. Lees ze goed en verspreid ze onder uw leden, zodat we er samen

Nadere informatie

Kwaliteit van zorg door georganiseerde reflectie en dialoog

Kwaliteit van zorg door georganiseerde reflectie en dialoog Kwaliteit van zorg door georganiseerde reflectie en dialoog Bert Molewijk (RN,MA, PhD) Voorbij de vrijblijvendheid Programmaleider Moreel Beraad, VUmc Associate professor Clinical Ethics, Oslo VWS, Week

Nadere informatie

Verhoog het engagement en de tevredenheid bij uw medewerkers. 25 April 2017 Bijblijfsessie VDAB

Verhoog het engagement en de tevredenheid bij uw medewerkers. 25 April 2017 Bijblijfsessie VDAB Verhoog het engagement en de tevredenheid bij uw medewerkers 25 April 2017 Bijblijfsessie VDAB Social Profit binnen SD Worx (België) WN WG SOCIAL PROFIT 173.556/mnd 3.985/mnd Zorg- en Welzijnssector 150.592

Nadere informatie

COMMU NICATIE TIPS 1

COMMU NICATIE TIPS 1 COMMU NICATIE TIPS 1 GOED COMMUNICEREN Als sportclub werk je rond fysieke gezondheid, maar als Sportivos-club ga je nog een stapje verder. Jullie zetten jullie in voor het breder welzijn van jullie leden.

Nadere informatie

Inleiding OPLEIDING INITIATOR VOETBAL - GETUIGSCHRIFT C. Voorbereiding Training - Wedstrijd. 5-5 (U7-U8-U9 Duiveltjes) 2/04/2017

Inleiding OPLEIDING INITIATOR VOETBAL - GETUIGSCHRIFT C. Voorbereiding Training - Wedstrijd. 5-5 (U7-U8-U9 Duiveltjes) 2/04/2017 OPLEIDING INITIATOR VOETBAL - GETUIGSCHRIFT C Voorbereiding Training - Wedstrijd 5-5 (U7-U8-U9 Duiveltjes) Inleiding Ontwikkeling > wedstrijdresultaat fase 1: plannen fase 2: voorbereiden fase 3: uitvoeren

Nadere informatie

Bijscholing Een beleidsplan voor je sportclub. Voorkom een stuurloos schip!

Bijscholing Een beleidsplan voor je sportclub. Voorkom een stuurloos schip! Bijscholing Een beleidsplan voor je sportclub. Voorkom een stuurloos schip! Maandag 15 december 2014 Oudergem Spreker: Frank Bulcaen Vlaamse Sportfederatie vzw Zuiderlaan 13 9000 Gent T+32 9 243 12 90

Nadere informatie

Ouderavond VV Gorecht. Presentatie ouderavond voor ouders van kinderen van F- en E leeftijdsgroepen.

Ouderavond VV Gorecht. Presentatie ouderavond voor ouders van kinderen van F- en E leeftijdsgroepen. Ouderavond VV Gorecht Presentatie ouderavond voor ouders van kinderen van F- en E leeftijdsgroepen. Programma Opening Doel van de ouderavond Kernwaarden VV Gorecht Wat zijn de Leeftijdsspecifieke kenmerken

Nadere informatie

INHOUD BEWIJSDOSSIER JEUGDSPORTFONDS

INHOUD BEWIJSDOSSIER JEUGDSPORTFONDS TE VOLGEN LEIDRAAD INHOUD BEWIJSDOSSIER JEUGDSPORTFONDS 2017 INHOUD BEWIJSDOSSIER JEUGDSPORTFONDS 2017 Pagina 1 DEEL I = VERPLICHTE INSTAPCRITERIA Luik I: JEUGDLEDEN 1. Jeugdleden 1.1. Aantal jeugdleden

Nadere informatie

Voetbalfederatie Vlaanderen - Klachten over geweld bij voetbalwedstrijden

Voetbalfederatie Vlaanderen - Klachten over geweld bij voetbalwedstrijden SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 553 van TOM VAN GRIEKEN datum: 21 april 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Voetbalfederatie Vlaanderen - Klachten over geweld bij voetbalwedstrijden

Nadere informatie

Ontwikkelen en implementeren van Artikelgroep / Categorie strategieën Anil Joshi Associate Trainer

Ontwikkelen en implementeren van Artikelgroep / Categorie strategieën Anil Joshi Associate Trainer Ontwikkelen en implementeren van Artikelgroep / Categorie strategieën Anil Joshi Associate Trainer THE NETHERLANDS CHINA BRASIL AUSTRIA THE UNITED KINGDOM Agenda Wat is CSD? Wat zijn de voordelen? Hoe

Nadere informatie

Charter Ouders. Het charter

Charter Ouders. Het charter Charter Ouders Vooreerst willen wij alle ouders, begeleiders en spelers danken voor het vertrouwen dat jullie stellen in SK Reningelst. Goede afspraken maken goede vrienden, daarom hebben wij dit charter

Nadere informatie

Missie-visietraject vanuit bevlogenheid. Wie zijn we? Waar staan we voor? Waar willen we naartoe?

Missie-visietraject vanuit bevlogenheid. Wie zijn we? Waar staan we voor? Waar willen we naartoe? Missie-visietraject vanuit bevlogenheid Wie zijn we? Waar staan we voor? Waar willen we naartoe? Een visie en missie ontwikkelen of nieuw leven inblazen is meer dan alleen een paar woorden op papier zetten.

Nadere informatie

Effectief investeren in mens en organisatie. Collegereeks bedrijfskunde voor HR managers

Effectief investeren in mens en organisatie. Collegereeks bedrijfskunde voor HR managers Effectief investeren in mens en organisatie Collegereeks bedrijfskunde voor HR managers Stellingen van Rob Vinke Stelling 1 De kern van de HRM-opdracht is er voor te zorgen dat de ambitie van de organisatie

Nadere informatie

ONE TEAM ONE FAMILY. waar staan we? TEAM

ONE TEAM ONE FAMILY. waar staan we? TEAM ONE TEAM ONE FAMILY waar staan we? TEAM 2017-2018 www.knackvolley.be Wat is KNACK VOLLEY Roeselare voor jou? een plaats waar kinderen en jongeren veilig sporten, waar plezier gemaakt wordt, waar jouw mening

Nadere informatie