Bibliotheek in ProcessMaker

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bibliotheek in ProcessMaker"

Transcriptie

1 Bibliotheek in ProcessMaker Gevraagd wordt voor een bibliotheek een informatiesysteem te ontwerpen. De bibliotheek heeft een aantal bibliothecarissen die de verzameling beheren, en leden die deze boeken kunnen lenen. Leden mogen maximaal 2 boeken thuis hebben. Daarnaast wil de bibliothecaris nieuwe boeken kunnen bestellen bij de verschillende leveranciers. Gevraagd wordt hier een informatiesysteem voor te ontwerpen. Er zijn dus twee processen van belang: boeken aanschaffen en boeken lenen. Specificatie Datamodel Member a Book b Location User c Supplier d Offer Voor de bibliotheek gebruiken we een versimpeld datamodel. Boeken staan op een locatie in de kast (relatie b) of zijn uitgeleend aan een lid (relatie a). Als relatie a niet gezet is, is het boek aanwezig in de bibliotheek. Voor een boek worden offertes uitgebracht (relatie c) door een supplier (relatie d). Proces 1: boek aanschaffen In dit model gaan we ervan uit dat er 5 leveranciers zijn. Analyse: Het model is sound omdat a) alle plaatsen afgedekt zijn met de plaatsinvarianten i+p+q+r+s+f = 1 en t+leveranciers = 5, en b) f+5leveranciers is een home marking. Daarnaast kan transitie bestel boek alleen vuren als er 5 tokens in leveranciers liggen, wat door het model afgedwongen wordt, doordat vraag leverancier en geef levertijd altijd even vaak moeten vuren. Het model is dus correct.

2 Transitie Rol Omschrijving Selecteer boek librarian De bibliothecaris geeft de details van het boek dat besteld moet worden. Vraag leverancier librarian De bibliothecaris vraagt aan een leverancier om de beschikbaarheid en levertijd op te geven. Levertijd leverancier supplier De leverancier geeft de beschikbaarheid en levertijd van het gevraagde boek door Bestel boek librarian Uit de opgaven van de leveranciers kiest de bibliothecaris de beste optie, en bestelt daar het boek Lever boek supplier De uitverkoren supplier levert het boek af bij de bibliotheek Plaats boek librarian De bibliothecaris plaatst het boek in het rek in de bibliotheek, zodat leden het boek kunnen lenen. Proces 2: leen een boek Aanname: leden brengen boeken altijd terug. Analyse: het model is een Jackson omdat iedere transitie maar één ingaande en één uitgaande pijl heeft. Met behulp van de Jackson reductieregels is het net te reduceren tot een enkele gemarkeerde plaats. Ofwel, het model is sound. Transitie Rol Omschrijving Kies boek Member Een lid van de bibliotheek pakt een boek uit de kast om het te lenen. Controleer uitgeleende boeken Librarian De bibliothecaris controleert of het betreffende lid niet al twee boeken geleend heeft. Is dit het geval, mag het lid het boek niet meenemen. Leen boek Member Het lid neemt het boek mee naar huis Breng boek terug Member Het lid brengt het boek terug Zet boek terug Librarian De bibliothecaris zet het boek terug in de kast.

3 Implementatie Gebruikers en rollen Eerst maken we de gebruikers aan. 1. Log in op ProcessMaker 2. Ga naar Admin -> users 3. Klik op New en maak de volgende gebruikers aan: User name First name Last name Password asup Ab Supplier absup bsup Bert Supplier besup balie Bert Alie balie lid1 Een Lid eenlid lid2 Tweede Lid tweelid We definiëren vervolgens de volgende drie rollen: Member, Librarian en Supplier. 1. Selecteer Groups 2. Klik op New en maak ieder van de drie rollen aan. 3. Selecteer de rol en klik op Users. Voeg de volgende gebruikers aan de rollen toe: Rol Leden Member lid1, lid2 Librarian balie Supplier asup, bsup Datamodel Het datamodel implementeren we ook in ProcessMaker. Hiervoor blijven we in Admin. 1. Klik op Settings, en ga naar PM tables 2. Klik op New en kies New PM table 3. Maak de volgende tabellen op deze manier: Tabel Veldnaam Label Type Size Primary Key Auto incr. BOOK ID Id VARCHAR 255 Ja NAME Name VARCHAR 255 ISBN ISBN VARCHAR 255 AUTHORS Authors VARCHAR 255 LOCATION Location BIGINT MEMBER Member VARCHAR 255 OFFER SUPPLIER Supplier VARCHAR 255 Ja BOOK Book VARCHAR 255 Ja DELIVERY Delivery date DATETIME PRICE Price FLOAT LOCATION ID Id BIGINT Ja Ja NAME Name VARCHAR 255

4 Location kunnen we van te voren al vullen met waarden, zeg Kast 1 en Kast 2. Dit doen we door op de tabel Location te klikken en op Data te klikken. Nu hebben we de tabellen en gebruikers aangemaakt, en kunnen we de processen gaan definiëren.

5 Proces 1: Bestel boek Omzetting van Petrinet: in plaats van de constructie met de plaats Leverancier gebruiken we het multi-instance task workflowpatroon, door de taak Geef levertijd het type Parallel mee te geven. Daarmee wordt de taak uitgevoerd door alle Suppliers, en Bestel boek kan pas vuren nadat alle taken zijn afgerond. Daarmee heeft het BPMN-model hetzelfde gedrag als bovenstaand Petrinet, voor een willekeurig aantal leveranciers. Om een formulier te maken, klik in het zijmenu op Dynaforms Formulier: Selecteer boek Dit formulier vult de bibliothecaris in bij het bestellen van een nieuw boek. Elementen: Textbox book String Boek Parent Textbox authors String Auteurs Parent Textbox ISBN String ISBN Parent

6 Formulier Geef Levertijd : Dit formulier vult een leverancier in om de levertijd en prijs door te geven. Elementen Textbox book String Boek View Textbox authors String Auteurs View Textbox ISBN String ISBN View Datetime deliverytime Datetime Levertijd Parent Textbox price Float Prijs Parent Om bestaande variabelen te gbruiken, kiezen we niet Create variable, maar Select variable (zie hieronder). Om een float-variabele toe te voegen, klik op settings tijdens het koppelen:

7 Formulier Bestel boek Dit formulier gebruikt de bibliothecaris om de leverancier te selecteren waarbij hij of zij het boek wil bestellen. Elementen: Textbox book String Boek View Textbox authors String Auteurs View Textbox ISBN String ISBN View Dropdown preferred_supplier String Leverancier Parent Daarnaast zetten we nog de SQL query voor de Dropdown om de juiste opties te tonen. We willen dat de leveranciers getoond worden, samen met de waarden die ze geselecteerd hebben. Dat doen we met de volgende query: SELECT SUPPLIER AS k, CONCAT(USR_FIRSTNAME, ' ', USR_LASTNAME, ': ', DELIVERY, ' (prijs:',round(price,2),')') AS v FROM PMT_OFFER INNER JOIN USERS ON USR_UID=SUPPLIER WHERE BOOK="@#APPLICATION" De query retourneert twee velden: een key en een label. In dit geval is de key de supplier, en de value is de naam van de supplier, samen met de levertijd en prijs die de leverancier voor dat boek heeft ingevuld. Het boek identificeren we aan de hand van de (in SQL moet je voor schrijven volgens de ProcessMaker handleiding). Omdat we niet het ID van de supplier willen hebben, maar de volle naam, halen we deze op uit de tabel USERS. Daarmee krijg je dus een INNER JOIN op die tabel. (Je kunt deze query altijd uitproberen met bijvoorbeeld PHPMyAdmin).

8 Formulier Lever boek Dit formulier gebruikt de leverancier om aan te geven dat het boek is geleverd. Elementen Textbox book String Boek View Textbox authors String Auteurs View Textbox ISBN String ISBN View Datetime delivered Datetime Datum Parent

9 Formulier Plaats boek Dit formulier gebruikt de bibliothecaris om het boek in het systeem en in de kast te plaatsen. Elementen Textbox book String Boek View Textbox authors String Auteurs View Textbox ISBN String ISBN View Datetime delivered Datetime Datum View Dropdown location Bigint Locatie Parent Daarnaast moeten we nog de opties voor de locaties in de Dropdown aangeven. Dit doen we weer met een SQL query: SELECT id, name FROM PMT_LOCATION; Koppel vervolgens de formulieren aan de betreffende taken. Role-Assignment Koppel de taken aan de gebruikersrollen zoals in de specificatie bij de transities vermeld (selecteer self-service):

10 Voor de taak Geef levertijd, selecteer je Parallel Assignment, met de rol Supplier. Eerste testrun Nu is in principe het model rond, en kun je gaan testen of het werkt. Zoals je merkt, krijgen de twee leveranciers de taak geef levertijd toebedeeld, maar ziet de tweede leverancier de waarden van de eerste leverancier. Ook is de Drop-down voor de leverancier nog leeg, omdat het systeem er geen data in zet! Dat gaan we doen met triggers! Triggers Trigger 1: Sla leveranciersgegevens op. We willen de waarden die de leverancier heeft ingevuld opslaan in de tabel PMT_OFFER. Dat geeft drie stappen: 1. Haal de waarden op die de leverancier heeft ingevuld 2. Stop deze in de database 3. Reset de formulierwaarden voor de volgende run. Dat levert de volgende PHP-code op: // get the values $current_case $current_user $deliverytime $price $query = "INSERT INTO PMT_OFFER (SUPPLIER, DELIVERY, PRICE, BOOK) VALUES('". $current_user. "', '". $deliverytime. "',". $price. ", '". $current_case. "');"; // execute the query executequery($query); // reset delivery time and = = 0;

11 Wat doet deze code? Allereerst haalt deze de waarden op uit ProcessMaker: ofwel de case identifier van het proces gebruiken we als ID voor het boek, de supplier is de huidige gebruiker, ofwel De deliverytime halen we uit en de prijs uit Vervolgens maken we een query die deze waarden als een nieuwe rij in de tabel invoegt. Deze voeren we vervolgens uit. Tenslotte zetten we de ProcessMaker varaibelen weer op de initiële waarden voor de volgende gebruiker. Deze trigger koppelen we vervolgens aan Geef levertijd, zodat deze NA het invullen van het formulier wordt getoond. Open hiervoor het menu Steps van deze taak, klap het dynaform uit, en sleep de trigger in After Dynaform :

12 Trigger 2: Sla boek op in database Als laatste stap moeten we het boek ook in het systeem opslaan, zodat leden het boek ook daadwerkelijk kunnen uitlenen. Ook dit doen we met een trigger, volgens bovenstaande procedure. Dit levert de volgende PHP-code op: $id $titel $auteurs $isbn $location $query = "INSERT INTO PMT_BOOK (ID, NAME, ISBN, AUTHORS, LOCATION) VALUES(". "'". $id. "'". ", '". $titel. "'". ", '". $isbn. "'". ", '". $auteurs. "'". ", ". $location. ");"; executequery($query); Deze trigger slaan we op, en voeren we uit NA het tonen van de dynaform van Plaats boek. Lever boek door de juiste leverancier laten uitvoeren Als laatste stap willen we dat Lever boek door de geselecteerde leverancier laten uitvoeren. De geselecteerde leverancier wordt gekozen met de Dropdown preferred_supplier in de taak Bestel boek. Dus gebruiken we die variabele voor het selecteren van de juiste gebruiker:

13 Proces 2: Leen boek Omzetting van Petrinet Letterlijke omzetting. Alleen Leen boek en controleer Lener zijn in dit model samengenomen. Formulier: Pak boek Dit formulier toont alle niet uitgeleende boeken die een lid kan pakken. Elementen Dropdown book String Boek Parent Om de beschikbare boeken te selecteren, voegen we de volgende SQL query toe aan de Dropdown: SELECT ID AS k, CONCAT(AUTHORS, ': ', NAME) AS lbl FROM PMT_BOOK WHERE (MEMBER IS NULL OR MEMBER = '') ORDER BY AUTHORS Ofwel, alle boeken waarvan het veld MEMBER leeg is (of NULL). Formulier: Controleer lener Dit formulier wordt getoond aan de bibliothecaris die bepaalt of het boek al dan niet uitgeleend wordt.

14 Elementen Textbox member_first String Voornaam View Textbox member_last String Achternaam View Textbox books_borrowed Int Boeken uitgeleend View Textbox book_title String Boek View Checkbox approved Boolean Goedgekeurd Parent Het idee van dit formulier is dat de bibliothecaris ziet welk lid het boek wil lenen, samen met het aantal boeken dat het lid al geleend heeft. De bibliothecaris gebruikt het veld approved om te bepalen of het lid al dan niet een boek mag lenen. Formulier Breng boek terug Dit formulier toont het boek dat het lid moet terugbrengen. Elementen Textbox book_title String Boek View

15 Formulier Zet boek terug Elementen Textbox book_title String Boek View Textbox authors String Auteurs View Dropdown location int Locatie Parent Voor dropdown willen we alle locaties tonen. Dus voegen we de volgende SQL query toe: SELECT ID, NAME FROM PMT_LOCATION ORDER BY NAME; Koppel de taken en formulieren (1-op-1 correspondentie). Triggers Trigger 1: Haal member-gegevens op Allereerst willen we weten welk lid de casus start. Immers deze moet ook het boek terugbrengen. Eerst maken we onder Variables een nieuwe variabele aan: Member van het type string. Vervolgens maken we een trigger die member en de bijbehorende velden vult, zoals je hieronder kunt zien. Het eerste statement kijkt of de variabele een waarde heeft (dus null of leeg is). Als dat het geval is, geven we de waarde van ofwel de gebruiker die ingelogd is. Deze waarde kennen we ook toe aan $member, zodat we deze in de code kunnen gebruiken. Vervolgens halen we de voor- en achternaam op van de gebruiker, door een query op te stellen, en die uit te voeren. Als het resultaat minimaal 1 rij is, kunnen vullen met de voor- en achternaam, respectievelijk. Als laatste bepalen we hoeveel boeken een lid heeft uitgeleend. Dit zien we in de tabel PMT_BOOK, waarin het aantal rijen waarin MEMBER de huidige gebruiker is aangeeft hoeveel boeken deze heeft geleend. Dat doen we met de query: SELECT COUNT(*) AS BORROWED FROM PMT_BOOK WHERE MEMBER=' '; Waarna we het resultaat opslaan. Dit levert de volgende trigger op:

16 if or { = } $member $query = "SELECT USR_FIRSTNAME, USR_LASTNAME FROM USERS WHERE USR_UID='".$member."'"; $res = executequery($query); if (is_array($res) && count($res) > 0) = = $res[1]['usr_lastname']; } $query = "SELECT COUNT(*) AS BORROWED FROM PMT_BOOK WHERE MEMBER='".$member."';"; $res = executequery($query); if (is_array($res) && count($res) > 0) = $res[1]['borrowed']; } Trigger 2: Haal boekgegevens op Vervolgens moeten we weten welk boek is geselecteerd door de gebruiker: wat is de titel en wie zijn de auteurs?, zodat we die kunnen weergeven in de formulieren. Dat is een zelfde stukje PHP code: $id $query = "SELECT NAME, AUTHORS FROM PMT_BOOK WHERE ID='".$id."'"; $res = executequery($query); if (is_array($res) && count($res) > 0) = = $res[1]['authors']; } Sla het boek op in $id, haal vervolgens de gegevens van dat boek op, en sla de titel en auteurs op. Trigger 3: Leen boek uit Wanneer de bibliothecaris de uitlening heeft goedgekeurd, moet dit ook in de database aangepast worden. Met het veld MEMBER in tabel PMT_BOOK slaan we op wie op dat moment het boek heeft. Dat leidt tot het volgende stukje PHP-code, dat voor zich spreekt: $book $member $approved if ($approved) { $query = "UPDATE PMT_BOOK SET MEMBER='". $member. "' WHERE ID='". $book. "';"; executequery($query); }

17 Trigger 4: Boek terugbrengen Om het boek terug te brengen, moeten we de locatie weer goed zetten, en het veld MEMBER in PMT_BOOK leegmaken, zodat het systeem weet dat het boek terug is. Dat leidt tot de volgende, voor zichzelf sprekende code: $book $location $query = "UPDATE PMT_BOOK SET MEMBER='', LOCATION=".$location." WHERE ID='".$book."';"; executequery($query); Koppelen van de triggers Wanneer moeten de triggers uitgevoerd worden? Haall Membergegevens moet eigenlijk zo snel mogelijk opgehaald worden, dus voor het tonen van het eerste scherm. De boekgegevens mogen we ophalen zodra we het boek hebben geselecteerd. De andere triggers horen na het tonen van de bijbehorende formulieren uitgevoerd te worden. Dat leidt tot de volgende instellingen: Taak Positie Trigger Pak boek Voor dynaform Haal member-gegevens op Na dynaform Haal boekgegevens op Controleer lener Na dynaform Leen boek uit Zet boek terug Na dynaform Boek terugbrengen Authorisatie Stel de authorisatie als volgt in: Taak Type authorisatie Groep / rol Variabele Pak boek Value-based assignment Controleer lener Self-service Librarian Breng boek terug Value-based assignment Zet boek terug Self-service Librarian Hiermee hebben we dus twee processen die met elkaar verbonden zijn door de data die ze delen.

Inhoud KAS-WEB: HANDLEIDING IDG OPERATOR

Inhoud KAS-WEB: HANDLEIDING IDG OPERATOR KAS-WEB: HANDLEIDING IDG OPERATOR Inhoud 1. IdentityGuard starten... 2 2. User beheer via IdentityGuard Administration... 3 2.1 User Accounts... 3 2.1.1. Go To Account... 3 2.1.2. Find Accounts... 4 2.2

Nadere informatie

DATAMODEL SQL. Middelbare School. Versie 1.0 Datum 30 oktober 2010 Auteur Mark Nuyens, studentnummer: 500625333 Groep TDI 1

DATAMODEL SQL. Middelbare School. Versie 1.0 Datum 30 oktober 2010 Auteur Mark Nuyens, studentnummer: 500625333 Groep TDI 1 DATAMODEL SQL Middelbare School Versie 1.0 Datum 30 oktober 2010 Auteur Mark Nuyens, studentnummer: 500625333 Groep TDI 1 INHOUDSOPGAVE 1. Informatiedomein 3 1.1 Informatiedomein 3 1.2 Toepassingen 3 2.

Nadere informatie

Sparse columns in SQL server 2008

Sparse columns in SQL server 2008 Sparse columns in SQL server 2008 Object persistentie eenvoudig gemaakt Bert Dingemans, e-mail : info@dla-os.nl www : http:// 1 Content SPARSE COLUMNS IN SQL SERVER 2008... 1 OBJECT PERSISTENTIE EENVOUDIG

Nadere informatie

SQL manipulatietaal. We kunnen er data mee toevoegen, wijzigen en verwijderen uit een database.

SQL manipulatietaal. We kunnen er data mee toevoegen, wijzigen en verwijderen uit een database. SQL manipulatietaal We kunnen er data mee toevoegen, wijzigen en verwijderen uit een database. Basiscommando's: INSERT : toevoegen van gegevens DELETE : verwijderen van gegevens UPDATE : wijzigen van gegevens

Nadere informatie

Les 15 : updaten van gegevens in de database (deel2).

Les 15 : updaten van gegevens in de database (deel2). Les 15 : updaten van gegevens in de database (deel2). In de volgende reeks lessen zal alle vorige leerstof uitgebreid aan het bod komen. Zie ook de vorige lessen en documenten om informatie op te zoeken

Nadere informatie

SQL is opgebouwd rond een basisinstructie waaraan één of meerdere componenten worden toegevoegd.

SQL is opgebouwd rond een basisinstructie waaraan één of meerdere componenten worden toegevoegd. BASISINSTRUCTIES SQL SQL : Structured Query Language is een taal gericht op het ondervragen van een relationele database en die aan veel klassieke databasemanagementsystemen kan worden gekoppeld. SQL is

Nadere informatie

Gebruikers Handleiding

Gebruikers Handleiding Gebruikers Handleiding (De SQL module) Versie 2.14 Pagina 2 van 14 Versie 2.14 Inhoudsopgave NGP SQL...5 Het Menu... 6 De instellingen... 7 De database informatie... 9 Het Script... 10 Pagina 3 van 14

Nadere informatie

DBMS. DataBase Management System. Op dit moment gebruiken bijna alle DBMS'en het relationele model. Deze worden RDBMS'en genoemd.

DBMS. DataBase Management System. Op dit moment gebruiken bijna alle DBMS'en het relationele model. Deze worden RDBMS'en genoemd. SQL Inleiding relationele databases DBMS DataBase Management System!hiërarchische databases.!netwerk databases.!relationele databases.!semantische databases.!object oriënted databases. Relationele databases

Nadere informatie

En hoe gaan ze dit allemaal terugvinden?

En hoe gaan ze dit allemaal terugvinden? En hoe gaan ze dit allemaal terugvinden? Taak 1.2.10 Thomas Muller Paul van der Linden MT1A Tutor: van Griensven Docent: van den Biggelaar Gemaakt door Thomas Muller en Paul van der Linden Pagina 1 van

Nadere informatie

Query SQL Boekje. Fredrik Hamer

Query SQL Boekje. Fredrik Hamer Query SQL Boekje Query SQL Boekje Fredrik Hamer Schrijver: Fredrik Hamer Coverontwerp: Fredrik Hamer ISBN: 9789402162103 Fredrik Hamer Inhoudsopgave A. Aanhef bepalen 17 Aantal 18 Aantal dagen tussen

Nadere informatie

Systeemontwikkeling, Hoofdstuk 4, Tabellen maken in MS Access 2010

Systeemontwikkeling, Hoofdstuk 4, Tabellen maken in MS Access 2010 4 Tabellen maken in MS Access In dit hoofdstuk starten we met de bouw van ons informatiesysteem met de belangrijkste bouwstenen: de tabellen. 4.1 Starten met MS Access Als je het programma Microsoft Access

Nadere informatie

6. Het maken van een database

6. Het maken van een database 6. Het maken van een database 6.1. Inleiding In hoofdstuk 5 heb je de oefendatabase gemaakt doormiddel van een script. In dit hoofdstuk ga je zelf een database maken en deze vullen met tabellen. Hiervoor

Nadere informatie

Excel Controller. Handleiding Excel Controller Wizard

Excel Controller. Handleiding Excel Controller Wizard Excel Controller Handleiding Excel Controller Wizard 1 Inhoud Inleiding... 3 Eigen SQL... 3 Stap 1 Eigen SQL... 3 Stap 2 Testen SQL... 8 Stap 3 Wizard... 11 Stap 4 Parameters... 13 Voorbeeld Eigen Parameter...

Nadere informatie

SQL & Relationele datamodellen in interactieve media

SQL & Relationele datamodellen in interactieve media SQL & Relationele datamodellen in interactieve media HVA-CMD-V1-datamodelleren oefeningen deel 1: SQL 2012-2013 Inhoud Inhoud... 2 Selecties uit een enkelvoudige datatabel... 3 Selecties uit een meerdere

Nadere informatie

Formulieren maken met Dreamweaver CS 4

Formulieren maken met Dreamweaver CS 4 Formulieren maken met Dreamweaver CS 4 In deze handleiding leer je om een formulier en elementen die je binnen een formulier kunt gebruiken, te ontwerpen met Dreamweaver. Het uitgangspunt is dat dit zoveel

Nadere informatie

Formulieren maken met Dreamweaver CS 4/CS 5

Formulieren maken met Dreamweaver CS 4/CS 5 Formulieren maken met Dreamweaver CS 4/CS 5 In deze handleiding leer je om een formulier en elementen die je binnen een formulier kunt gebruiken, te ontwerpen met Dreamweaver. Het uitgangspunt is dat dit

Nadere informatie

Handleiding. Verlinde Net@Price Website

Handleiding. Verlinde Net@Price Website Handleiding Verlinde Net@Price Website Inhoudsopgave Inleiding 2 Hoofdstuk 1. Maak een nieuwe configuratie 4 Hoofdstuk 2. Bekijk een bestaande configuratie 13 Hoofdstuk 3. Levertijden 13 1 Inleiding De

Nadere informatie

Kies File>New>Blank Page>PHP. Je kunt eventueel nog een stylesheet koppelen. Definieer nu eerst een site! Dat betekent: Site>New Site

Kies File>New>Blank Page>PHP. Je kunt eventueel nog een stylesheet koppelen. Definieer nu eerst een site! Dat betekent: Site>New Site Kies File>New>Blank Page>PHP Je kunt eventueel nog een stylesheet koppelen. Definieer nu eerst een site! Dat betekent: Site>New Site Geef de site een passende naam. Kies ook de juiste map voor de webdocumenten.

Nadere informatie

Databases - Inleiding

Databases - Inleiding Databases Databases - Inleiding Een database is een verzameling van een aantal gegevens over een bepaald onderwerp: een ledenbestand van een vereniging, een forum, login gegevens. In een database worden

Nadere informatie

AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis

AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis 142.1 Inleiding Titel Aanwinsten Geschiedenis wordt gebruikt om toevoegingen en verwijderingen van bepaalde locaties door te geven aan een centrale catalogus instantie.

Nadere informatie

[TOETS SQL INLEIDING]

[TOETS SQL INLEIDING] 2011 ROC ter AA afdeling T&T Team ICT Toets SQL Inleiding Duur: 100 minuten Hulpmiddelen: Alleen Pen en Papier Er is één voorblad en vijf opgaven pagina s. Normering: Deel I: 14 punten (7x2 Deel II: 10

Nadere informatie

2 Specificatie In deze tabel staat voor welk crebotraject de leereenheid is gemaakt Crebotraject code: 95311

2 Specificatie In deze tabel staat voor welk crebotraject de leereenheid is gemaakt Crebotraject code: 95311 LEEREENHEID PhP 2 Dit document bestaat uit twee onderdelen - Onderdeel Leereenheid - Onderdeel Onderwijsproduct 1 Naam leereenheid In deze tabel staat de naam en het type van de leereenheid Leereenheid

Nadere informatie

Handleiding CMS VOORKANT

Handleiding CMS VOORKANT Handleiding CMS VOORKANT Inhoudsopgave Pagina 1. Toegang tot het CMS... 3 2. Artikel toevoegen... 4 3. Artikel bewerken... 5 4. Artikel kopiëren of verwijderen... 6 5. Afbeelding, link of tabel invoegen...

Nadere informatie

Subrapporten. 5.1 Inleiding

Subrapporten. 5.1 Inleiding 5 Subrapporten 5.1 Inleiding Een subrapport is een rapport in een rapport. Een subrapport maak je dan ook net zoals je een gewoon rapport maakt. Een subrapport heeft bijna alle eigenschappen die een normaal

Nadere informatie

Secure Application Roles

Secure Application Roles Secure Application Roles Beheer de toegang tot de database 1. Inleiding Het realiseren van geautoriseerde toegang tot een database lijkt eenvoudig. Echter, vaak blijkt dat dezelfde combinatie van gebruikersnaam

Nadere informatie

DBMS SQL. Relationele databases. Sleutels. DataBase Management System. Inleiding relationele databases. bestaan uit tabellen.

DBMS SQL. Relationele databases. Sleutels. DataBase Management System. Inleiding relationele databases. bestaan uit tabellen. SQL Inleiding relationele databases DBMS DataBase Management System!hiërarchische databases.!netwerk databases.!relationele databases.!semantische databases.!object oriënted databases. Op dit moment gebruiken

Nadere informatie

Toon TITEL, JAAR en PLATVORM van GAMES die voor het jaar 2000 uitkwamen op Nintendo 64

Toon TITEL, JAAR en PLATVORM van GAMES die voor het jaar 2000 uitkwamen op Nintendo 64 Klas Veldnaam Datatype Lengte KLASNAAM Short Text 3 Characters JONGENS Number Integer MEISJES Number Integer Lessen Veldnaam Datatype Lengte KLASNAAM Short Text 3 Characters DOCCODE Short Text 3 Characters

Nadere informatie

SQL STATEMENTS. Deze kolom kan grote stukken tekst aan en is bedoeld om tekst erin de plaatsen. Geheel getal, bijvoorbeeld 8, 63, 835 NUMERIC

SQL STATEMENTS. Deze kolom kan grote stukken tekst aan en is bedoeld om tekst erin de plaatsen. Geheel getal, bijvoorbeeld 8, 63, 835 NUMERIC Aantekeningen IRDB Vak: IRDB > Infrma1ca Rela1nele DataBase Onderstaande database scripts zijn gebaseerd p PstgreSQL. Standaarden Schrijf SQL wrden al1jd in hfdlefers, k al werkt het met kleine lefers;

Nadere informatie

Technische nota AbiFire Rapporten maken via ODBC

Technische nota AbiFire Rapporten maken via ODBC Technische nota AbiFire Rapporten maken via ODBC Laatste revisie: 23 januari 2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Systeeminstellingen in AbiFire... 3 2.1 Aanmaken extern profiel... 3 2.2 Toewijzing extern

Nadere informatie

Elfde-Liniestraat 24 3500 Hasselt Schooljaar 2009-2010 TINFO POKER GAME Oracle Scripts

Elfde-Liniestraat 24 3500 Hasselt Schooljaar 2009-2010 TINFO POKER GAME Oracle Scripts Elfde-Liniestraat 24 3500 Hasselt Schooljaar 2009-2010 TINFO POKER GAME Oracle Scripts Studenten: Peter Asnong Rik Broens Tom De Keyser Daan Gielen Kris Gregoire Koen Olaerts Toon Wouters Inhoudsopgave

Nadere informatie

Handleiding configuratie en gebruik tekenmodule

Handleiding configuratie en gebruik tekenmodule Handleiding configuratie en gebruik tekenmodule B3Partners Inhoudsopgave 1 Inleiding...2 2 Configuratie tekenmodule...3 2.1 Database tabel...4 2.2 WMS Service...5 2.3 Gegevensbron en kaartlaag...6 2.4

Nadere informatie

SQL datadefinitietaal

SQL datadefinitietaal SQL datadefinitietaal We kunnen er het schema van de database mee bepalen: metadata toevoegen, wijzigen en verwijderen uit een database. Basiscommando's: CREATE : toevoegen van metagegevens DROP : verwijderen

Nadere informatie

opstarthandleiding mysqlworkbench November 2012 Fons van Kesteren HVA- CMD- V1 Datamodelleren

opstarthandleiding mysqlworkbench November 2012 Fons van Kesteren HVA- CMD- V1 Datamodelleren opstarthandleiding mysqlworkbench November 2012 Fons van Kesteren HVA- CMD- V1 Datamodelleren Handleiding om te beginnen met mysql WorkBench. In twee stappen 0. WorkBench verbinden met mysql 1. een hallo

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Faculteit Wiskunde en Informatica

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Faculteit Wiskunde en Informatica TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Extra Tentamen Databases 1, 2M400, 8 oktober 2003. Alle uitwerkingen van de opgaven moeten worden ingevuld in de daarvoor bestemde vrije

Nadere informatie

PhPlist Gebruikers Handleiding

PhPlist Gebruikers Handleiding PhPlist Gebruikers Handleiding Auteur: Sander Duivenvoorden Bedrijf: Buildnet webservices E-mail: support@buildnet.nl Datum: 23-09-2008 Laatste wijziging: 17-10-2008 Versie: 1.1 1 Inleiding Het verzenden

Nadere informatie

U ziet de progressie van de download aan de groene blokjes in het balkje helemaal onder aan de pagina.

U ziet de progressie van de download aan de groene blokjes in het balkje helemaal onder aan de pagina. Gegevens exporteren en bewerken vanuit GRIEL Stap 1. Selecteer de juiste gegevens en download deze 1. Stel het datumfilter in op de gewenste periode. Druk op ververs. 2. Maak met behulp van het filter

Nadere informatie

Informatie Voor algemene vragen/opmerkingen omtrent de inhoud van deze site kunt u bellen of e-mailen met: Cargo Data Systems BV

Informatie Voor algemene vragen/opmerkingen omtrent de inhoud van deze site kunt u bellen of e-mailen met: Cargo Data Systems BV Rapportgenerator Gebruikershandleiding Versie 1.0 Disclaimer Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming

Nadere informatie

Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC

Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC Laatste revisie: 29 juli 2009 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1 Installatie ODBC driver... 2 2 Systeeminstellingen in AbiFire5... 3 2.1 Aanmaken extern profiel...

Nadere informatie

Handleiding Formulieren in TYPO3 Versie 1.2, 18 juli 2008

Handleiding Formulieren in TYPO3 Versie 1.2, 18 juli 2008 Handleiding Formulieren in TYPO3 Versie 1.2, 18 juli 2008 1. Formulieren aanmaken en plaatsen... 2 1.1 Formulieren aanmaken... 2 1.2 Formulier plaatsen op een pagina... 8 1.3 Aanmaken formulieren map...

Nadere informatie

Het omzetten van een ER-diagram naar SQL

Het omzetten van een ER-diagram naar SQL Het omzetten van een ER-diagram naar SQL Huub de Beer Eindhoven, 4 juni 2011 Omzetting ER-diagram naar SQL in twee stappen 1: ER-Diagram relationeel model Onderwerp van hoofdstuk 3 Entiteittype relatie,

Nadere informatie

Koppeling met een database

Koppeling met een database PHP en MySQL Koppeling met een database 11.1 Inleiding In PHP is het eenvoudig om een koppeling te maken met een database. Een database kan diverse gegevens bewaren die met PHP aangeroepen en/of bewerkt

Nadere informatie

Computervaardigheden. Universiteit Antwerpen. Computervaardigheden en Programmatie. Grafieken en Rapporten 1. Inhoud. Anatomie van een databank

Computervaardigheden. Universiteit Antwerpen. Computervaardigheden en Programmatie. Grafieken en Rapporten 1. Inhoud. Anatomie van een databank Inhoud Computervaardigheden Hoofdstuk 5 Databanken (Let op: dit is enkel voor studenten Bio-Ingenieur.) Terminologie Data importeren Basis queries Allerhande Joins Doe dit. Aandachtspunt! Wat gebeurt hier?

Nadere informatie

#Stap 1 Uw account activeren en inloggen

#Stap 1 Uw account activeren en inloggen Inhoud #Stap 1 Uw account activeren en inloggen... 2 #Stap 2 Een test dossier aanmaken... 3 #Stap 3 Uw overzichtspagina... 3 #Stap 4 Het Dashboard... 4 #Optie 1 Bekijken... 4 #Optie 2 Wijzigen... 5 #Optie

Nadere informatie

Een website maken met databasetoegang.

Een website maken met databasetoegang. Hoofdstuk 5 Een website maken met databasetoegang. In dit hoofdstuk gaan we het weblog dat je in hoofdstuk 4 hebt gemaakt verder uitbreiden. Een belangrijk onderdeel wordt toegevoegd aan de applicatie,

Nadere informatie

Systeemontwikkeling, Hoofdstuk 6, Query s, macro s en rapporten in MS Access 2010

Systeemontwikkeling, Hoofdstuk 6, Query s, macro s en rapporten in MS Access 2010 6. Query s, macro s en rapporten In dit hoofdstuk zetten we de puntjes op de i. Alle processen zullen in de aangemaakte formulieren met de gebruikersmenu s van de secretaris, penningmeester en wedstrijdsecretaris,

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van een online enquête formulier. Google Drive toepassing

Handleiding voor het maken van een online enquête formulier. Google Drive toepassing Handleiding voor het maken van een online enquête formulier. Google Drive toepassing HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN Januari 7 2014 Opgesteld door: Jan-Willem 1//2014 Handleiding voor het maken van een

Nadere informatie

Data Warehouse Script Generator Doel

Data Warehouse Script Generator Doel Data Warehouse Script Generator Doel Op basis van een aantal standaard sql scripts ( create table, create view ) een nieuwe sql script genereren welke alle objecten ( tables & views ) kan aanmaken in een

Nadere informatie

4 Tabellen maken in MS Access In dit hoofdstuk starten we met de bouw van ons informatiesysteem met de belangrijkste bouwstenen: de tabellen.

4 Tabellen maken in MS Access In dit hoofdstuk starten we met de bouw van ons informatiesysteem met de belangrijkste bouwstenen: de tabellen. 4 Tabellen maken in MS Access In dit hoofdstuk starten we met de bouw van ons informatiesysteem met de belangrijkste bouwstenen: de tabellen. 4.1 Starten met MS Access Als je het programma Microsoft Access

Nadere informatie

Handleiding Europont Bestellen via internet (EDI)

Handleiding Europont Bestellen via internet (EDI) Handleiding Europont Bestellen via internet (EDI) Inhoudsopgave Inleiding...3 Component Order...3 TAB General... 3 TAB Shipments and Addresses... 4 EDI Order...6 EDI Order bevestigen...8 Inleiding Het

Nadere informatie

Paazl MijnWebwinkel Extensie Handleiding voor het instellen en gebruik van Paazl in de beheeromgeving

Paazl MijnWebwinkel Extensie Handleiding voor het instellen en gebruik van Paazl in de beheeromgeving Paazl MijnWebwinkel Extensie Handleiding voor het instellen en gebruik van Paazl in de beheeromgeving Versie: 1.1 1. Koppelen van MijnWebwinkel aan uw Paazl account Stap 1: Klik in uw MijnWebwinkel beheeromgeving

Nadere informatie

12. Meer dan één tabel gebruiken en sub-queries

12. Meer dan één tabel gebruiken en sub-queries 12. Meer dan één tabel gebruiken en sub-queries 12.1. Inleiding In de vorige hoofdstukken heb je telkens queries uitgevoerd op één tabel. In de praktijk is het raadplegen van gegevens over het algemeen

Nadere informatie

Informatie & Databases

Informatie & Databases Informatie Wat is informatie en waaruit het bestaat? Stel op een kaart staat het getal 37 geschreven. Wat kun je dan zeggen van het cijfer 37? Niets bijzonders, toch? Alleen dat het een getal is. Gaat

Nadere informatie

Les 2 Eenvoudige queries

Les 2 Eenvoudige queries Les 2 Eenvoudige queries XAMP Apache server ( http ) mysql server PHP myadmin IAM SQL oefeningen Database phpmyadmin Import : sql_producten.sql, sql_winkel.sql, sql_festival.sql SAMS SQL in 10 minuten

Nadere informatie

ACT! link XL voor SnelStart handleiding

ACT! link XL voor SnelStart handleiding ACT! link XL voor SnelStart handleiding Installatie ACT! link XL voor SnelStart... 2 Instellen:... 3 Relatiecode:... 6 Ordernummer... 6 Notitie... 6 Ordersjabloon... 7 Bedrijven... 8 Een volgende administratie

Nadere informatie

2016 Brezan Automaterialen handleiding v1.6 - koppeling PnG met CSS Pagina 1 van 15

2016 Brezan Automaterialen handleiding v1.6 - koppeling PnG met CSS Pagina 1 van 15 Instellen koppeling CSS met PartsCat new generation. Start GMS systeem CSS en kies boven in het scherm voor koppelingen. De versie van CSS moet ge-up-date zijn naar versie 5.44x of hoger. Kies hier voor

Nadere informatie

Ariba Network Catalog

Ariba Network Catalog Ariba Network Catalog Ten behoeve van Leveranciers Datum 12 februari 2013 Documentnaam Ariba Network Catalog (Handleiding).doc 2013 N.V. Nederlandse Gasunie, Groningen Blad 1 van 13 Inhoud 1 Introductie...

Nadere informatie

1. Gebruikers & voertuigen... 3. 1.1 Hoe voeg ik een gebruiker toe?... 3

1. Gebruikers & voertuigen... 3. 1.1 Hoe voeg ik een gebruiker toe?... 3 Inhoudsopgave 1. Gebruikers & voertuigen... 3 1.1 Hoe voeg ik een gebruiker toe?... 3 1.2 Hoe (ont)koppel ik een bestaande gebruiker(s) van/aan meerdere voertuigen?... 5 1.3 Hoe voeg ik een extra voertuig

Nadere informatie

6.8 Lijsten: oefeningen

6.8 Lijsten: oefeningen 6.8 Lijsten: oefeningen Opgaven 44.: Records zoeken Open het document "Autokosten". Klik in de lijst. Kies de opdracht 'Data - Formulier' [Data - Form]. Klik de knop 'Criteria' [Criteria]. Vul als zoekcriterium

Nadere informatie

DHL KOPPELING GEBRUIKERSHANDLEIDING

DHL KOPPELING GEBRUIKERSHANDLEIDING GEBRUIKERSHANDLEIDING DHL KOPPELING DHL biedt Magento webshops een handige koppeling, genaamd plug-in. Hiermee biedt u bezorgopties direct aan in uw webshop en daarmee vergroot u uw service voor uw klanten.

Nadere informatie

PHP en een MySQL database.

PHP en een MySQL database. mysql_php.doc 1/5 PHP en een MySQL database. Om informatie uit een MySQL database op te halen moet je de volgende stappen uitvoeren: 1. een verbinding maken met mysql; 2. een mysql database selecteren;

Nadere informatie

Automatische Installatie op IIS server

Automatische Installatie op IIS server Automatische Installatie op IIS server In de map Web staat het installatiebestand : Je kan de install starten door het aanklikken van het msi bestand vanuit Verkenner. Na installatie is steeds een manuele

Nadere informatie

DHL PARCEL INTRODUCTIE. *Bron: Metapack

DHL PARCEL INTRODUCTIE. *Bron: Metapack DHL PARCEL INTRODUCTIE DHL biedt Magento webshops een handige koppeling, genaamd plug-in. Hiermee biedt u bezorgopties direct aan in uw webshop en daarmee vergroot u uw service voor uw klanten. Daar profiteert

Nadere informatie

2 Specificatie In deze tabel staat voor welk crebotraject de leereenheid is gemaakt Crebotraject code: 95311

2 Specificatie In deze tabel staat voor welk crebotraject de leereenheid is gemaakt Crebotraject code: 95311 LEEREENHEID Oracle Dit document bestaat uit twee onderdelen - Onderdeel Leereenheid - Onderdeel Onderwijsproduct 1 Naam leereenheid In deze tabel staat de naam en het type van de leereenheid Leereenheid

Nadere informatie

1. Gebruikers & voertuigen

1. Gebruikers & voertuigen Inhoudsopgave 1. Gebruikers & voertuigen... 3 1.1 Hoe voeg ik een gebruiker toe?... 3 1.2 Hoe koppel ik bestaande gebruikers aan meerdere voertuigen?... 5 1.3 Hoe voeg ik een extra voertuig toe?... 6 1.4

Nadere informatie

H AN D L E I DI N G FORM U LI E RM AK E R

H AN D L E I DI N G FORM U LI E RM AK E R FORMULIERMAKER H AN D L E I DI N G FORM U LI E RM AK E R Versie 1.3 gepubliceerd op 21 februari 2012 D e onderdelen van een f ormul i er Met de formuliermaker (formbuilder) kunt u binnen uw website op

Nadere informatie

Naam project Lost And Found Animals Lokaal gehost Percentage van het totaal geleverde werk 1 Cindy Jansen 50% 2 Eline Steyvers 50%

Naam project Lost And Found Animals Lokaal gehost Percentage van het totaal geleverde werk 1 Cindy Jansen 50% 2 Eline Steyvers 50% Naam project Lost And Found Animals Url Lokaal gehost Groepsleden Percentage van het totaal geleverde werk 1 Cindy Jansen 50% 2 Eline Steyvers 50% 1. Beveiliging in de toepassing Naam gebruiker Wachtwoord

Nadere informatie

Open SQL Server Management Studio en log in als Administator. Je ziet dan wat je in figuur 2.1 ziet.

Open SQL Server Management Studio en log in als Administator. Je ziet dan wat je in figuur 2.1 ziet. Hoofdstuk 2 Een ASP.NET applicatie met ADO.NET opzetten In dit hoofdstuk ga je een eenvoudige website opzetten, waarbij je een aantal gegevens uit een database ophaalt. Je moet je kennis van ADO.NET dus

Nadere informatie

TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise

TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise Inhoudsopgave 1. Voorbereiding... 4 2. Web Service Connector tool configuratie... 5 3. TaskCentre taak voor het aanmaken van

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Theorie... 14 Praktijk... 14. Gegevens uit Database halen... 13 DML commando s... 14

Inhoudsopgave. Theorie... 14 Praktijk... 14. Gegevens uit Database halen... 13 DML commando s... 14 SQL 2013 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 SQL begrippen... 3 Maken Database... 4 Rechten voor een Database... 4 User aanmaken... 5 Rol Toekennen aan een user... 5 Backup... 6 Theorie... 6 In SQL... 6 SQL

Nadere informatie

1. Gebruikers & voertuigen... 3. 1.1 Hoe voeg ik een gebruiker toe?... 3

1. Gebruikers & voertuigen... 3. 1.1 Hoe voeg ik een gebruiker toe?... 3 Inhoudsopgave 1. Gebruikers & voertuigen... 3 1.1 Hoe voeg ik een gebruiker toe?... 3 1.2 Hoe (ont)koppel ik bestaande gebruikers van/aan meerdere voertuigen?... 5 1.3 Hoe voeg ik een extra voertuig toe?...

Nadere informatie

Handleiding Magento - Asperion

Handleiding Magento - Asperion Handleiding Magento - Asperion www.webwinkelfacturen.nl Samenvatting Dit is de handleiding voor de koppeling van Magento naar Asperion. De koppeling zorgt dat voor facturen in Magento automatisch een factuur

Nadere informatie

1.1 Een database ontwerpen voor een webliografie

1.1 Een database ontwerpen voor een webliografie 1.1 Een database ontwerpen voor een webliografie Maak een nieuwe Access-database aan, en noem die Webliografie.accdb 1.1.1 Aanmaken van de benodigde tabellen We maken eerst een tabel voor personen. Elke

Nadere informatie

Systeemontwikkeling, Hoofdstuk 5, Formulieren maken in MS Access 2010

Systeemontwikkeling, Hoofdstuk 5, Formulieren maken in MS Access 2010 5 Formulieren maken in MS Access Nu de tabellen zijn aangemaakt kunnen we de formulieren gaan maken waarmee de gebruiker informatie toevoegt of onttrekt aan het informatiesysteem, de gebruikersmenu s.

Nadere informatie

Groepswerk Technieken voor Datamodellering

Groepswerk Technieken voor Datamodellering Groepswerk Technieken voor Datamodellering Verbinnen M. & Vanhuysse R. 2013-2014 Overzicht project management Logboek 2/4/14 team gevormd, onderwerp vastgelegd; 7/4/14 Inzending definitiestudie; 23/4/14

Nadere informatie

MA!N Rapportages en Analyses

MA!N Rapportages en Analyses MA!N Rapportages en Analyses Auteur Versie CE-iT 1.2 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Microsoft Excel Pivot analyses... 4 2.1 Verbinding met database... 4 2.2 Data analyseren... 5 2.3 Analyses verversen... 6

Nadere informatie

Databank - Basis 1. Inhoud. Computervaardigheden en Programmatie. Hoofdstuk 4 Databank - Basis. Terminologie. Navigeren door een Venster

Databank - Basis 1. Inhoud. Computervaardigheden en Programmatie. Hoofdstuk 4 Databank - Basis. Terminologie. Navigeren door een Venster 4. 4. Inhoud rste BAC Toegepaste Biologische Wetenschappen Hoofdstuk 4 Databank Terminologie, Navigeren, Importeren Tabellen Records/Velden manipuleren Queries (Vragen) [Ook in SQL] sorteren filter volgens

Nadere informatie

1. Gebruikers & voertuigen... 3. 1.1 Hoe voeg ik een gebruiker toe?... 3

1. Gebruikers & voertuigen... 3. 1.1 Hoe voeg ik een gebruiker toe?... 3 Inhoudsopgave 1. Gebruikers & voertuigen... 3 1.1 Hoe voeg ik een gebruiker toe?... 3 1.2 Hoe (ont)koppel ik bestaande gebruikers van/aan meerdere voertuigen?... 5 1.3 Hoe voeg ik een extra voertuig toe?...

Nadere informatie

SPSS VOOR DUMMIES+ Werken met de NSE: enkele handige basisbeginselen. Gebaseerd op SPSS21.0 & Benchmarkbestand NSE 2014

SPSS VOOR DUMMIES+ Werken met de NSE: enkele handige basisbeginselen. Gebaseerd op SPSS21.0 & Benchmarkbestand NSE 2014 SPSS VOOR DUMMIES+ Werken met de NSE: enkele handige basisbeginselen Gebaseerd op SPSS21.0 & Benchmarkbestand NSE 2014 Huidig kennis- en ervaringsniveau?????? Beginners Gevorderden 2 Inhoud 1. Wat doe

Nadere informatie

Handleiding RS Form! 1.0.4

Handleiding RS Form! 1.0.4 Handleiding RS Form! 1.0.4 Inhoud 1. Controlepaneel... 3 2. Forms Manager... 4 2.1 Nieuwe form aanmaken... 4 2.2 Nieuwe fields toevoegen... 7 2.3 Wijzigen/verwijderen bestaande Forms, Fields... 10 Versie

Nadere informatie

Release Notes. Afdrukdatum: 2008/10/06

Release Notes. Afdrukdatum: 2008/10/06 Release Notes Afdrukdatum: 2008/10/06 Dit document beschrijft vanuit technisch oogpunt de aanpassingen in Hi-Ant aan de betreffende versie. Deze tekst is geenszins bedoeld als document naar de eindgebruiker,

Nadere informatie

Van CaseTalk naar een database in SQLite studio

Van CaseTalk naar een database in SQLite studio Van CaseTalk naar een database in SQLite studio Dit document legt uit hoe je een SQL export uit CaseTalk kunt importeren in het DBMS (Database Management System) SQLite Studio. SQLIte studio is handig

Nadere informatie

Instructie Beheren Cases

Instructie Beheren Cases Instructie Beheren Cases Om een vraag in te dienen met betrekking tot de werking van de software kunt u gebruik maken van onze portal. U gaat dan een Case aanmaken. Aanmaken Case Om een nieuwe case aan

Nadere informatie

Handleiding Q8Liberty Web

Handleiding Q8Liberty Web Handleiding Q8Liberty Web Contents Handleiding Q8Liberty Web... 1 Login pagina... 4 1. Klant... 6 1.1. Contactgegevens... 6 1.2. Facturen... 7 1.3. Transacties... 8 1.3. Emedia... 9 1.4. Rapporten... 9

Nadere informatie

Handleiding. Act! SnelStart Connect. handleiding. Act! SnelStart Connect. Versie 1.0 12-12-2013

Handleiding. Act! SnelStart Connect. handleiding. Act! SnelStart Connect. Versie 1.0 12-12-2013 Act! SnelStart Connect Handleiding Versie 1.0 12-12-2013 Inleiding Met SnelStart Connect kunt uw Act! database koppelen met uw SnelStart boekhouding. SnelStart Connect biedt u de mogelijkheid om de gegevens

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO NederlandsNederl. Informatica. Tijdvak 1 Woensdag 17 mei uur. College-examen schriftelijk.

Correctievoorschrift VWO NederlandsNederl. Informatica. Tijdvak 1 Woensdag 17 mei uur. College-examen schriftelijk. NederlandsNederl Correctievoorschrift VWO 2017 Informatica Tijdvak 1 Woensdag 17 mei 13.30 15.30 uur College-examen schriftelijk VF-0161-s-17-1-c 1 Algemene regels Scorepunten worden toegekend met inachtneming

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van een online enquête formulier. Google Drive toepassing

Handleiding voor het maken van een online enquête formulier. Google Drive toepassing Handleiding voor het maken van een online enquête formulier. Google Drive toepassing HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN Februari 2016 Opgesteld door: Jan-Willem Handleiding voor het maken van een online

Nadere informatie

U kunt een waardebon toepassen op alle klanten, op een klantengroep of op een enkele klant; u kunt de vervaldatum bepalen.

U kunt een waardebon toepassen op alle klanten, op een klantengroep of op een enkele klant; u kunt de vervaldatum bepalen. Winkelwagenregels Winkelwagenregels De pagina "Winkelwagenregels" geeft u toegang tot een geavanceerde tool dat het waardebonnensysteem van PrestaShop 1.4 opvolgt. Doorgewinterde PrestaShop-gebruikers

Nadere informatie

AFO 277 Bestelmodule lijsten

AFO 277 Bestelmodule lijsten AFO 277 Bestelmodule lijsten 277.1 Inleiding Met behulp van deze AFO kunt u diverse lijsten definiëren die het bestelproces kunne ondersteunen. Lijsten kunnen ook gebruikt worden om bepaalde functies af

Nadere informatie

Toetsen in Blackboard

Toetsen in Blackboard Toetsen in Blackboard Met de tool Test kun je toetsvragen maken en afnemen. In dit document wordt uitgelegd 1. Hoe een toets gemaakt kan worden. 2. Hoe een toets bewerkt kan worden. 3. Hoe een toets beschikbaar

Nadere informatie

Securing. World. G4S Cash portal

Securing. World. G4S Cash portal Securing Your World G4S Cash portal Handleiding G4S Cash Portal Via het G4S Cash Portal kunt u zelf online al uw contante geldzaken regelen. Dit kan op elk moment van de dag. U kunt o.a. transporten inplannen

Nadere informatie

Handleiding De Sociale Monitor

Handleiding De Sociale Monitor Handleiding De Sociale Monitor Inhoudsopgave Gebruikershandleiding: De Sociale Monitor 2 Bestaande rapportages 7 Een nieuw rapportage aanmaken 9 Het menu 10 Handleiding lokaal beheerders: De Sociale Monitor

Nadere informatie

INLOGGEN Vul gebruikersnaam en wachtwoord in, en klik op log in.

INLOGGEN Vul gebruikersnaam en wachtwoord in, en klik op log in. Snel starten met Testweb PSL als coördinator WAAR? Je vindt Testweb PSL op de volgende website: www.testweb.bsl.nl Je kunt inloggen in het groene vak aan de rechterkant: Direct inloggen Testweb PSL INLOGGEN

Nadere informatie

Snelstart handleiding ZPEAK

Snelstart handleiding ZPEAK Snelstart handleiding ZPEAK Deze handleiding bevat A. ZPEAK: opbouw en werkwijze Opbouw Werkwijze B. Inloggen op ZPEAK Je telefoonnummers voorzien van een belroute 1. Hoe voeg ik een gebruiker met toestel

Nadere informatie

Handleiding CMS EWall

Handleiding CMS EWall Handleiding CMS EWall Inhoud: 1. Inleiding 2 2. Hoe log ik in op mijn EWall account? 3 3. Werken in groepen 4 4. Hoe plaats ik tekst achter een tegel? 5 5. Hoe plaats ik een foto achter een tegel? 6 6.

Nadere informatie

Quick Guide VivianCMS

Quick Guide VivianCMS Quick Guide VivianCMS Contactformulier creëren Versie: 1.0 Startdatum: 24 juli 2006 Datum laatste wijziging: 24 juli 2006 Opmerking: Gepubliceerd op http://www.viviancms.nl Inhoud 1 Inleiding...3 1.1 Contactformulier

Nadere informatie

Act! Salutation Tool ICT

Act! Salutation Tool ICT Act! Salutation Tool Handleiding Versie 1.0 1-07-2015 Inleiding Betrapt u uzelf er ook regelmatig op, dat uw t.a.v. en uw briefaanhef niet volgens de juiste regels zijn opgesteld? Bent u ook altijd aan

Nadere informatie

Etiketten maken. 2004... P&A Group

Etiketten maken. 2004... P&A Group Etiketten maken I Etiketten maken Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Etiketten maken 2... 2 1.1 Etketten algemeen... 2 1.2 Optie nieuwe brief... 2 Verschil met brieven... 2 Aanpak... 11 Genereren van etiketten...

Nadere informatie

Handleiding. Act! SnelStart Connect Pro. handleiding. Act! SnelStartConnect Pro. Versie 1.0 3-4-2014

Handleiding. Act! SnelStart Connect Pro. handleiding. Act! SnelStartConnect Pro. Versie 1.0 3-4-2014 Act! SnelStartConnect Pro Handleiding Versie 1.0 3-4-2014 Inleiding Met SnelStart Connect Pro kunt uw Act!-database koppelen met uw SnelStart boekhouding. SnelStart Connect Pro biedt u de mogelijkheid

Nadere informatie

webarchitects Handleiding Shop2rent dream > explore > create > inspire Date: 02-10-2013 Modified: 02-10-2013

webarchitects Handleiding Shop2rent dream > explore > create > inspire Date: 02-10-2013 Modified: 02-10-2013 Handleiding Shop2rent Author: Serfaas Twilt Date: 02-10-2013 Modified: 02-10-2013 Pagina 1 Index Introductie... 1. Hoe kan ik mijn backoffice benaderen?... 2. Hoe kan ik mij webshop zien?... 5 3. Hoe stel

Nadere informatie