Regionaal Jaarplan Regio Ede DV schooljaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Regionaal Jaarplan Regio Ede DV schooljaar"

Transcriptie

1 Regionaal Jaarplan Regio Ede DV schooljaar Inleiding Hierna treft u een overzicht aan van de onderwerpen uit het Ondersteuningsplan tot en met die we in het schooljaar hopen op te pakken. Dit overzicht is een uitwerking van de onderwerpen die genoemd worden in het Ondersteuningsplan van Berséba maar is anders van opbouw. Daarnaast zijn regionale onderwerpen opgenomen. Verder is voor elke individuele school het reeds vastgestelde meerjaren-schoolplan leidend voor het beleid van de school. De scholen hebben als het goed is bij de opstelling van hun schoolplan, reeds rekening gehouden met de vooraf en vroegtijdig aangeleverde beleidsvoornemens van het SWV, neergelegd in het Zorgplan en het daaraan gelieerde Ondersteuningsplan van Berséba. Verder is afgesproken dat elke school de taak heeft om te beoordelen welke beleidsvoornemens en activiteiten van het SWV neergelegd in het Ondersteuningsplan en de jaarlijkse concretisering in het regionale Jaarplan meegenomen moeten en kunnen worden in de jaarlijkse update van het eigen schoolplan. Ten behoeve van de financiële onderbouwing van de hierna geformuleerde voorstellen is een kolom Begroting toegevoegd.

2 1. De regio Ede beschikt over een dekkend regionaal onderwijszorgaanbod. Pers.inzet: ,- Inzet RC: ,- Huisvesting ed: ,- Div.Alg.kn: ,- 1.1 De regio Ede ondersteunt de komende vier jaar de scholen bij het ontwikkelen en vaststellen van hun ondersteuningsprofiel (OSP) 1.1 Alle scholen van de regio Ede beschikken over een schoolondersteuningsprof iel a. De scholen beschikken in het kader van de ontwikkeling van hun OSP over een nulmeting. b. De ondersteuningsprofielen van alle scholen voldoen per inhoudelijk minimaal aan de basisondersteuning c. De directies van alle scholen hebben het ambitieniveau voor onderwijs en zorg, voor hun school in hun OSP vastgelegd De regio organiseert de scholing en de begeleidings- en implementatietrajecten op basis waarvan alle scholen per over een definitieve versie van hun OSP beschikken. - De regio stelt modelbeschrijving OSP beschikbaar. - Daarbij zijn op het niveau van de regio afspraken gemaakt over de borging en de monitoring van de kwaliteit (van de basiszorg) van het OSP. Zie ook punt 4.1 hierna. - Er wordt gebruik gemaakt van documenten van OCW en de PO-raad en van het op landelijk niveau ontwikkelde profiel voor basiszorg. - Er is expliciet aandacht voor de problematiek van kleine(re) scholen bij het realisering van basis- en breedte-zorg. 1.1 Regie: regio Ede, regiomanager Doel 1: nulmeting OSP door en i.s.m. Integraal en Berséba en het ambitieniveau. Beleidsontwikkeling door scholen zelf o.b.v. nulmeting Doel 2: verdeling zorgmiddelen op basis van schoolmodel afhankelijk van gerealiseerde Basisondersteuning Doel 3: doorontwikkeling van het profiel en het behalen van de termijn waarop de basisondersteuning wordt gerealiseerd. 1.1 Doel 1: Nulmeting schooljaar , , en In hebben de scholen hun ambitieniveau m.b.t. het OSP vastgesteld en communiceren dit met de regio Doel 2:. Regio Ede volgt de landelijke ontwikkelingen en resultaten en bespreekt deze met de scholen. De scholen worden betrokken bij de beleids- vorming op dit terrein. Doel 3: a. In genoemd jaar voeren we opnieuw overleg over de doorontwikkeling van het OSP. b. Scholen dienen een Verbeterplan per jaar in om de gestelde termijn te behalen.

3 1.2 De zorgprofielen van de scholen maken onderdeel uit van het dekkende regionale onderwijsondersteuningsaanbod 1.2 a. De regio beschikt over een document waarin beschreven is hoe het dekkende netwerk van voorzieningen er uit ziet / over welke onderwijs- en zorgvoorzieningen het SWV beschikt al dan niet bekostigd door het SWV of door de scholen zelf 1.2 a. Uitwerking via een in te stellen projectgroep Arrangeren 1.2 a. De regio Ede stelt de projectgroep Arrangeren in. 1.2 a. In voeren we met elkaar een doorgaande discussie over het dekkende netwerk van voorzieningen. Zie verder hierna de uitwerking van punt 1.2d Einddatum:

4 1.2 (vervolg) De profielen van de scholen maken onderdeel uit van het dekkende regionale onderwijszorg-aanbod. 1.2 (vervolg) b. De regio beschikt over de volgende voorzieningen en ondersteuningsarrangem enten: - cluster II, III, IV - een SBO-voorziening - een voorziening voor onderwijsdeeltijdbehandeling - voorzieningen als: differentiatiegroepen, hulpklassen, kansklassen, bikkelgroepen, tussenvoorzieningen, integratie-klassen, kanjergroep - werkwijzen als: 1- zorgroute, differentiatie op drie niveaus, Zwols Model, BAS-model, enz. - trainingen t.b.v. leerlingen met problemen op het terrein van sociale vaardigheden en/of faalangst - nader vast te stellen arrangementen 1.2 (vervolg) b. Idem Er is expliciet aandacht voor de problematiek van kleine(re) scholen bij het realisering van basis- en extra zorg. 1.2 (vervolg) b. Vanaf heden jaarlijkse update van wat is gerealiseerd; Per type arrangement wordt een planning opgesteld. 1.2 (vervolg) b. In voeren we met elkaar een verdergaande discussie over het dekkende netwerk van voorzieningen. Zie kolom 2 hiernaast. Welke arrangementen en voorzieningen ontbreken nog in ons SWV? Welke arrangementen en voorzieningen geven we prioriteit in de ontwikkeling van ons SWV? Over welke arrangementen moeten alle scholen beschikken? Welke voorzieningen willen we met elkaar ontwikkelen? Waar moeten die voorzieningen gepositioneerd worden? Daarbij betrekken we de OSP-en van de scholen. Einddatum:

5 1.3 De besturen van de scholen / het bevoegd gezag stellen ondersteuningsprofielen en het ambitieniveau ervan vast. 1.3 Elk schoolbestuur stelt een document OSP vast, waarin naast de basiszorg, het ambitieniveau van de school is beschreven en vastgelegd als het gaat om de inhoud van het OSP 1.3 Met behulp van ingehuurde externe expertise 1.3 Regie bij de regio, de regiomanager 1.3 Einddatum en de doorontwikkeling in de jaren en Zie hiervoor onder punt 1.1 en De gezamenlijke besturen van: de SWVen, de BAO-, SBO en SO-scholen, bewaken dat er in de regio sprake is van een dekkend onderwijszorgaanbod en leggen dit vast in een regionaal overzicht bij het Ondersteuningsplan van het samenwerkingsverban d Berséba 1.4 a. De regio Ede heeft een regionaal overzicht bij het ondersteuningsplan vastgesteld, waarin de dekkendheid van het onderwijszorgaanbod in de regio beschreven is. b. In genoemd document is beschreven op welke wijze bewaakt wordt dat er in de regio blijvend sprake is van een dekkend netwerk van voorzieningen. 1.4 De regiomanager en de stuurgroep van regio Ede stellen op basis van het landelijk ondersteuningsplan - een regionaal overzicht op dat door de scholen wordt vastgesteld. 1.4 Regie bij der regio, i.c. de regiomanager. Bespreking met de scholen. Input van de scholen wordt verwerkt einddatum 2. De scholen krijgen onderwijszorgmiddelen op basis van een transparante toewijzingssystematiek. Overdracht scholen: ,- Overgang herverdl: ,- Individ.arr.: 0,-

6 2.1 Het landelijk samenwerkingsverban d stelt in samenspraak met de (stuurgroepen) van regio s en besturen van de scholen, de toewijzingssystematiek vast. 2.1 a. De schoolbesturen worden tijdig en volledig geïnformeerd over de gekozen toewijzingssystematiek. b. De regio implementeert i.s.m. de scholen de toewijzingssystematiek. 2.1 De regio laat zich bij de implementatie van de toewijzingssystematiek ondersteunen door externe deskundigen. 2.1 Regie keuze: landelijke stuurgroep, regio en schoolbesturen als het gaat om keuze toewijzingssystematiek. Regie implementatie: regiomanager, regionale stuurgroep en scholen regio als het gaat om de implementatie. 2.1 Einddatum: of later, afhankelijk van beleid en besluiten van OCW

7 2.2 De toewijzingssystematiek bevat omvat: de nieuwe methodiek van verdelen en toewijzen van onderwijszorgmidde len de omvang en de inzet van de middelen voor ambulante begeleiding de omvang en inzet van de middelen voor individuele arrangementen de omvang en de inzet van middelen voor zorgvoorzieningen en zorgarrangementen de plaatsing in het SBO en SO en speciale voorzieningen. 2.2 a. Er wordt een projectgroep ingesteld door de regio, met betrokkenen uit BAO, SBO en de clusters 2, 3 en 4, die in een document beschrijft hoe de toewijzing van onderwijszorgmiddelen per in de regio plaats gaat vinden. De regionale projectgroep hanteert het landelijke beleid en de landelijke producten als kader en uitgangspunt. b. Het document bevat een procesplanning en beschrijft het implementatietraject op basis waarvan de toewijzingssystematiek ingevoerd gaat worden. 2.2 Input: via de regiomanager die zitting heeft in het landelijk managementteam die vanuit de regio Ede een bijdrage aan het landelijke beleid en de besluitvorming m.b.t. de toewijzings-systematiek. Ontwikkeling van kaders op landelijk niveau met aandacht voor maatwerk per regio. 2.2 Regie: Raad van Bestuur en landelijk MT voorstellen en uitwerking. Besluitvorming: besturen scholen in de regio. Input: vanuit regio Ede via de regiomanager, Regio Ede werkt nadrukkelijk samen met de partners in de regio, de landelijke Raad van Bestuur en het landelijke MT. 2.2 Einddatum: of later, mede afhankelijk van beleid en besluiten van OCW

8 2.3. In de gekozen systematiek is een functiescheiding aangebracht tussen: het bepalen van de ondersteuningsvraag de toewijzing van de middelen op collectief en individueel niveau. 2.3 In het document Toewijzingssystematiek onderwijs-zorgmiddelen is bedoelde functiescheiding als fundamenteel uitgangspunt concreet uitgewerkt. 2.3 Valt onder uitwerkingsvraagstuk van voornoemde projectgroep. 2.2 Idem 2.3 Idem 3. De scholen realiseren de loketfunctie voor ouders en leerlingen, zodat deze makkelijk toegang hebben tot informatie over onderwijszorg en het verkrijgen van onderwijszorg.

9 3.1 De regio ondersteunt de scholen bij de het realiseren van het Ondersteuningsteam van de school. 3.1 a. De regio biedt aan de scholen een document aan dat beschrijft wat de loketfunctie van de school inhoudt. b. In elke school is een functionaris werkzaam die verantwoordelijk is voor het daadwerkelijk functioneren van de school als loket voor onderwijs-zorg voor ouders en leerlingen. c. De regio organiseert de vereiste scholing die nodig is voor het goed functioneren van de school als loket van onderwijs-zorg. d. De regio beschikt over een document waarin de relatie / afstemming / samenwerking tussen het loket van de individuele scholen en het loket van het de regio (multidisciplinair Zorg Advies Team) is beschreven. Zie ook punt 6.3 hierna. 3.1 a. Er is een projectgroep Netwerk IB ingesteld die input levert voor dit document. b. De verantwoordelijkheid voor het realiseren van de loketfunctie van de school ligt bij de IB-er. Nieuwe taken worden opgenomen in een aan te leveren functie- en taakomschrijving van de IB-er. De rol, de positie en de vereiste facilitering van de intern begeleider is een belangrijk onderdeel van de uitwerking. c. Er wordt scholing op maat aangeboden waar het contacten met ouders betreft. d. Realisering door: projectgroep Netwerk IB en RC 3.1 a. De hiernaast genoemde projectgroep, onder verantwoordelijkheid van de coördinatoren. b. Zie a. Bekeken wordt welke instelling hierbij een ondersteunende rol kan spelen. Zie de opmerking hiernaast. De projectgroep Professionalisering wordt hier ook bij betrokken. Zie ook punt 5 en 5.1 hierna c. Door de projectgroep Netwerk IB onder verantwoordelijkheid van de regiomanager d. Door de projectgroep Netwerk IB onder verantwoordelijkheid van de regiomanager 3.1 Onderwerp 3.1 wordt uitgewerkt in de schooljaren en. In de schooljaren en is onder leiding van het CPS gewerkt aan het verder professionaliseren van het IB-net-werk. Tevens is een projectgroep Professionalisering IBnetwerk in het leven geroepen, welke projectgroep functioneert o.l.v. de regiomanager. Onderwerpen: IB-netwerk als platform voor expertise en uitwisseling, rol en positie IB er, verbetering zorgstructuur school, communicatie, enz. In samenspraak met de projectgroep Netwerk IB wordt dit beleid in voortgezet en uitgewerkt, waarbij bezien of een andere scholingspartner ingehuurd moet worden.

10 4. De regio ondersteunt de scholen bij het ontwikkelen en praktisch realiseren van een kwaliteitszorgsysteem passend onderwijs. PRG-KZ, ECKz en scholing Auditers: ,-

11 4.1. De regio ondersteunt de scholen bij de keuze en het implementeren van een kwaliteitszorgsysteem waarmee de school de kwaliteit van het vastgestelde ondersteuningsprofiel kan toetsen, borgen en verder ontwikkelen. 4.1 a. De regio beschikt over een systeem van kwaliteitszorg op basis van een combinatie van (digitale) vragenlijsten en auditing, waarbij auditing tevens ingezet wordt ten behoeve van de ontwikkeling en de toetsing van de kwaliteit van de OSP-en van de scholen. b. Genoemd systeem van kwaliteitszorg wordt afgestemd op of zo mogelijk geïntegreerd in de vormen van kwaliteitszorg die de regio reeds kent. c. De regio ontwikkelt indien nodig modelbeschrijvingen en vragenlijsten op basis waarvan de scholen / de interne en externe auditcom-missies de kwaliteit van het OSP-en van de scholen kunnen toetsen. Zie ook punt 1.1 d. Elke school heeft en implementeert een kwaliteitszorgsysteem waarmee het eigen OSP getoetst, geborgd en verder ontwikkeld kan worden. 4.1 De regio organiseert voorlichting en biedt scholing en begeleiding aan op basis waarvan kwaliteitszorg kan worden gerealiseerd in de school. De interne kwaliteitszorgcommissie van de scholen toetst/audit intern de kwaliteit van het OSP van de school. De externe kwaliteitszorg-commissie audit en toetst extern de kwaliteit van het OSP van de scholen. De regio Ede implementeert in samenspraak met de scholen het instrument als Integraal. 4.1 De regiomanager en de projectgroep Kwaliteitszorg huren externe deskundigheid in t.b.v. de implementatie van mogelijke instrumenten als Integraal. Implementatie van digitale instrumenten als Integraal: door de scholen met ondersteuning vanuit de regio. 4.1 Einddatum:

12 4.2. De betrokkenheid, positie en taak van de ouders bij het realiseren en vaststellen van een kwaliteitszorgsysteem is vastgelegd en met de ouders gecommuniceerd. 4.2 Op het niveau van de regio en op het niveau van de school, is de betrokkenheid, positie, taak en inbreng van ouders bij de keuze, vaststelling en realisering van het OSP op transparante wijze geregeld. Ouders worden hierbij tijdig betrok-ken via de (G)AR of de MR. 4.2 De regio maakt gebruik van op landelijk niveau ontwikkelde modellen (Integraal/Topicus, OCW, PO-raad, enz.) voor medezeggenschap en inspraak van ouders bij het onderwerp OSP. 4.2 Integraal/Topicus, OCW, PO-raad: ontwikkeling modellen. regiomanager: voorlichting aan scholen inclusief tools voor realisering betrokkenheid ouders door de scholen. Scholen: daadwerkelijk realiseren betrokkenheid ouders via (G)AR of de MR. 4.2 Einddatum: De regio ondersteunt de scholen bij het vaststellen van de professionele functieeisen die horen bij het ondersteuningsprofiel van de school. Scholingsaanbod met cofinanciering: ,- Werkconferentie: 4.000,- Dir.netwerk: 4.000,- IB-netwerk: 6.000,- IA-netwerk: 3.000,- Overige netwerken: 4.500,-

13 5.1 De regio maakt beleid om scholen te ondersteunen bij het vaststellen van de professionele functieeisen die horen bij het ondersteuningsprofiel van de school. 5.1 a. De regio biedt scholing aan die als resultaat heeft dat zowel de scholen als de regio de professionele functie-eisen die horen bij het OSP van de school en de regio, hebben vastgelegd in de daarvoor geëigende documenten. b. De regio biedt scholing aan op basis waarvan leerkrachten in toenemende mate gaan voldoen aan de functieeisen die horen bij het ondersteuningsprofiel van de school. 5.1 Door RC: a. opstellen van functieeisen op het niveau van de school en de regio door de projectgroep Professionalisering b. ontwikkelen en uitwerken van scholingsaanbod passend onderwijs dat gebaseerd is op en aansluit bij de functieprofielen en leraar competenties die m.h.o. op passend onderwijs vereist zijn. Er wordt samengewerkt met de clusters 2, 3 en 4. Dit wordt ook nader uitgewerkt en vastgelegd in het inrichtingsdocument Brede Ambulante Dienst. 5.1 Regiomanager, de PRG- Netwerk IB en de RC. Zij komen met een scholingsaanbod passend onderwijs Rol en taak scholen: - vooraf input en commentaar leveren op scholingsaanbod. - stimuleren leerkrachten tot deelname aan scholing. 5.1 Jaarlijkse update tot en met Activiteiten in a. en b. Het conceptscholingsaanbod wordt in april met de scholen besproken. Een update van het Inrichtingsdocument BAD is op gereed en de zakelijke inhoud wordt, voor zover relevant, besproken of gecommuniceerd met de scholen in De Brede ambulante dienst is reeds operationeel vanaf

14 5.1 (vervolg) De regio maakt beleid om scholen te ondersteunen bij het vaststellen van de professionele functieeisen die horen bij het ondersteuningsprofiel van de school. 5.1 c. De regio biedt in samenwerking met de REC s 2, 3 en 4, het SBO en andere expertisecentra, scholing aan specifiek gericht op vergroting van de bekwaamheid leerkrachten op het gebied van de vakdidactiek van technisch lezen, begrijpend lezen, spelling, woordenschat, rekenen, schrijven/motoriek differentiatie/adaptief onderwijs, gedrag, sociaal-emotionele ontwikkeling. 5.1 d. Bij de ontwikkeling en uitwerking van alle plannen die het functioneren en de professionalisering van de leerkracht betreffen, wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de grenzen van de leerkracht (ECPOpublicatie). Een belangrijk criterium bij de realisering van verbreding en intensivering van de zorgbreedte van de school is: hanteerbaarheid en realiseerbaarheid voor de leerkracht. 5.1 Regiomanager, de projectgroep Netwerk IB en de RC. 5.1 Jaarlijks wordt het scholingsaanbod bijgesteld/doorontwikkeld. 5.2 De regio ontwikkelt in dit kader een modelontwikkel- en professionaliseringspla n waarvan de scholen gebruik kunnen maken. 5.2 a. De scholen schrijven op basis van het modelontwikkel- en professionaliseringsplan van de regio hun eigen ontwikkel- en professionaliseringplan b. De regio stelt aan de scholen functiebeschrijvingen van IB ers, RT ers, OA ers ter beschikking. 5.2 a en b: regiomanager en RC - schrijft het model voor het ontwikkel- en professionaliseringsplan aan de hand van een teamfoto - de regiomanager zorgt er voor dat de genoemde functiebeschrijvingen beschikbaar zijn. 5.2 Regiomanager, de RC en de projectgroep Netwerk IB i.s.m. scholingspartner Bos. 5.2 Einddatum gereed: Ontwikkeljaren en

15 5.3 De regio beschikt over platforms voor het delen en uitwisselen van kennis en ervaring (expertise). 5.3 De regio beschikt over kennisnetwerken voor taal (lezen, spelling, begrijpend lezen), rekenen en schrijven / motoriek bemiddelt bij de inzet van expertise van de ene op de andere school organiseert de uitwisseling van beleidsplannen, documenten, enz. De regio beschikt over goed functionerende netwerken van directies, IB ers en OA ers. 5.3 De regio realiseert dit door: - het inrichten van een kenniscentrum (BAD) - de netwerken IB, OA en Directeuren effectief in te richten als kennisnetwerk en uitwisselplatform. - de website in te richten als informatie-, kennisen uitwisselplatform. 5.3 De regio i.c. de regiomanager i.s.m. het scholingspartners, de RC en de Projectgroep Netwerk IB. 5.3 Einddatum: Ontwikkeljaren en De regio organiseert scholing en ondersteuning voor leerkrachten en leerlingen bij specialistische (ortho-) pedagogische, (ortho-) didactische en psychosociale problemen. AB-gedrag (SBO): ,- AB-gedrag (cl. 4): 0,00 AB-lich. (cl.3): 0,00 Loket: ,-

16 6.1 De regio beschikt over een expertisecentrum in de vorm van een Brede Ambulante Dienst, welke dienst aangestuurd wordt vanuit de SBO- en SOvoorzieningen. 6.1 a. De regio beschikt over een Brede Ambulante Dienst waarin BAO, SBO en SO (cluster 2, 3 en 4) nauw met elkaar samenwerken. b. Bij de inrichting van de BAD wordt rekening gehouden met en is nadrukkelijk aandacht voor ontwikkelingen op het terrein van de jeugdzorg in de regio en binnen de gemeenten en dan met name, maar niet uitsluitend, de inrichting van de CJG s en de mogelijkheden en wenselijkheid van samenwerking tussen de BAD en de CJG s. 6.1 Zie bij 5.1 Er wordt een lijst met aandachtspunten ontwikkeld die de scholen kunnen gebruiken in de contacten met de gemeenten als het gaat om de inrichting van de CJG s en de relatie van de CJG s met de scholen, Het Loket van het SWV, de BAD, enzovoort. 6.1 Regiomanager in samenwerking met de Zorgmakelaar en de coördinator van de Brede Ambulante Dienst. 6.1 De BAD is gestart per De verdere ontwikkeling / doorontwikkeling vindt plaats in de jaren tot Scholen worden elk schooljaar regelmatig geïnformeerd over de ontwikkelingen. De ontwikkelingen en de ontwikkelplannen worden met de scholen besproken. 6.2 De regio ondersteunt de scholen bij het professionaliseren van de leerkrachten op het gebied van HGPD, HGW (1-zorg-route), differentiatie, OGW en het hanteren van problematiek op het ter-rein vd clusters 2, 3 en De regio biedt scholing aan op het gebied van HGPD, HGW (1- zorgroute), differentiatie, OGW en de omgang met cluster-2, -3 en -4- problematiek 6.2 Zie bij 5.1 De plannen betreffende deze onderwerpen worden meegenomen in het scholingsaanbod. 6.2 Zie bij Zie bij 5.1

17 6.3 De regio beschikt over een zorgadviesteam (Loket), waarin alle relevante disciplines op het terrein van onderwijs, gezondheid en veiligheid vertegenwoordigd zijn. 6.3 a. Het Loket is een multidisciplinair team dat consultatief en handelingsgericht werkt en heeft als uitgangspunten: flexibiliteit, snelheid en gedegen en praktisch advies. b. Het Loket (inclusief MDO) heeft tot taak heeft: informeren, adviseren, routen en arrangeren. c. Het Loket maakt gebruik van Kindkans. 6.3 Zie bij punt 3.1d Beide PCL-len van FVCS en Ref. SWV WSNS gaan per op in één Loket voor de regio Ede. 6.3 De Zorgmakelaar en de Regiomanager in samenwerking met de projectgroep Regionaal Beleid Passend Onderwijs. 6.3 Einddatum: Uitwerking en voorbereiding vindt plaats in het schooljaar De doorontwikkeling vindt plaats in de jaren en Het ondersteunen van de leden van het Loket ten behoeve van de uitoefening van hun functie. 6.4 Het SWV biedt de leden van het Loket toereikende en relevante ondersteuning en/of scholing aan. 6.4 Zie bij 3d 6.4 Zie bij Zie bij De regio heeft in het ondersteuningsplan vastgelegd welke ketenpartners bij de onderwijszorg (in en om de school) worden betrokken. 6.5 Het samenwerkingsverband heeft concreet de samenwerking met jeugdzorg: Eleos, SGJ, Agathos, Schuilplaats, enz. en particuliere (jeugd)zorginstellingen uitgewerkt en vastgelegd. 6.5 De uitvoering van dit onderwerp wordt gelegd bij een het Loket. Zie ook punt 1.2b 6.5 Zorgmakelaar i.s.m. de projectgroep Zorgarrangementen. 6.5 Einddatum:

18 7. De regio ondersteunt de scholen bij een warme en effectieve overdracht van informatie over leerlingen naar een andere school of sector. 7. De regio beschikt over een transparant systeem van verwijzing en terugplaatsing vanuit de BAO-scholen naar het SBO en SO en omgekeerd vanuit het SBO en SO naar de BAO-scholen. 7. De uitvoering hiervan ligt bij de projectgroep Regionaal Beleid Passend Onderwijs 7. De regiomanager en de projectgroep Regionaal Beleid Passend Onderwijs 7. Einddatum: De regio ondersteunt de scholen bij het regelen van medezeggenschap of advies over het ondersteuningsprofiel en over de besteding van de zorgmiddelen conform de WMS. 8. a. De regio ondersteunt scholen bij het ontwikkelen van ouderbeleid. b. Alle scholen van de regio hebben hun ouderbeleid concreet beschreven en geïmplementeerd. 8. Uitvoering door de nog in te stellen projectgroep Ouder-betrokkenheid. De klank- bordgroep ouders van REPOSE wordt hier ook nauw bij betrokken. Er wordt gebruik gemaakt van wat de VGS of ROV ontwikkelt. 8. Uitvoering regiomanager in samenwerking met de ROV. 8. Einddatum: De regio organiseert dat de aangesloten besturen in het jaarverslag aan het de regio verantwoording afleggen over de inzet van de onderwijszorgmiddelen en de behaalde resultaten. 9. De regio monitort jaarlijks de opbrengsten van de scholen op basis van de in ParnasSys voorhanden kengetallen van de scholen. Dit deel van het beleid wordt geïntegreerd in het beleid m.b.t Kindkans en/of Integraal 9. Uitvoering door de projectgroep Kwaliteitszorg. Resultaten van het OGWtraject en van de monitoring worden hierbij meegenomen. Dit deel van het beleid wordt geïntegreerd in het beleid m.b.t Kindkans en/of Integraal 9. Regiomanager en de projectgroep kwaliteitszorg. 9. Einddatum:

19 10. De regio is via het land. SWV aangesloten bij de geschillen cie. Zorgplicht Passend Onderwijs en beschikt over een klachtenregeling Zorgplicht PO. 10. De regio stelt aan de scholen documenten ter beschikking t.b.v. klachtenregeling zorgplicht passend onderwijs 10. Er wordt gebruikt gemaakt van wat door de VGS wordt ontwikkeld en aangereikt. 10. Regiomanager i.s.m. de projectgroep kwaliteitszorg. 10. Einddatum: Totaal Totaal regionale begroting: ,-

20 Jaarplanning (acties) Nummer + actie september oktober november december januari februari maart april mei juni

21 Jaarplanning (acties) Nummer + actie september oktober november december januari februari maart april mei juni

22 Jaarplanning monitoring september oktober november december januari februari maart april mei juni/juli Voortgangs- Gesprek (VGG) VGG VGG Voortgangsrapportage VGG VGG VGG VGG VGG Voortgangsrapportage

23 Format evaluatie regionale jaarplan Onderwerp/ doelstelling Doel(en) Resultaten Meewerkende factoren Tegenwerkende factoren Vervolgacties

Activiteitenplan

Activiteitenplan Activiteitenplan 2015-2016 Regio Midden 1. Inleiding: 1.1. Dit document bevat de activiteiten van de regio Midden van het landelijk samenwerkingsverband Berséba. 1.2. Het tweede hoofdstuk bevat 5 actieplannen.

Nadere informatie

Managementrapportage / regio Midden

Managementrapportage / regio Midden Managementrapportage 01-2015/04-2015 regio Midden Inleiding Dit document bevat de managementrapportage van regio Midden Het eerste gedeelte bestaat uit het jaarplan. Bij thema wordt het onderwerp van ontwikkeling

Nadere informatie

Jaarplan / regio Randstad

Jaarplan / regio Randstad Jaarplan 08-2014/12-2015 regio Randstad Inleiding Dit document bevat het jaarplan en de managementrapportage van regio Randstad Het eerste gedeelte bestaat uit het jaarplan. Bij thema wordt het onderwerp

Nadere informatie

Passend onderwijs en kwaliteitsbeleid

Passend onderwijs en kwaliteitsbeleid Passend onderwijs en kwaliteitsbeleid Lia van Meegen Kwaliteitsbeleid Wettelijk kader: inspectie Kwaliteitsbeleid op twee niveaus: Niveau van het swv Niveau afzonderlijke besturen en scholen Kwaliteitszorg

Nadere informatie

Activiteitenplan

Activiteitenplan Activiteitenplan Berséba-Midden 2016-2017 versie 01-04-2016 Activiteitenplan 2016-2017 Regio Midden Versie 01-04-2016 1. Inleiding: 1.1. Dit document bevat de activiteiten van de regio Midden van het landelijk

Nadere informatie

Jaarplan schooljaar 2015-2016

Jaarplan schooljaar 2015-2016 Jaarplan schooljaar 2015-2016 Samenwerkingsverband IJssel Berkel Datum 16 juni 2015 Versie Vastgesteld door bestuur op 15 juni 2015 Pagina 1 van 14 IJssel Berkel is een Samenwerkingsverband Passend Onderwijs

Nadere informatie

Samenvatting. Totalen

Samenvatting. Totalen MONITOR BASISONDERSTEUNING ANNE FRANKSCHOOL ARNHEM Ingevuld door: Julia van Broeckhuijsen J. Burema Samenvatting Totalen Leerlingen ontwikkelen zich in een veilige omgeving.. De school heeft inzicht in

Nadere informatie

Doorontwikkeling RSV Breda. Jacques van den Born Directeur RSV Breda

Doorontwikkeling RSV Breda. Jacques van den Born Directeur RSV Breda Doorontwikkeling RSV Breda Jacques van den Born Directeur RSV Breda Uitgangspunten RSV Breda Leerlingen in principe naar reguliere basisschool, zoveel mogelijk thuisnabij Hoogwaardig niveau van basisondersteuning

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 03XI00 CBS De Opdracht

Schoolondersteuningsprofiel. 03XI00 CBS De Opdracht Schoolondersteuningsprofiel 03XI00 CBS De Opdracht Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 11LK00 'n Esch

Schoolondersteuningsprofiel. 11LK00 'n Esch Schoolondersteuningsprofiel 11LK00 'n Esch Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8 4 Deskundigheid

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel 12TE00 De Esch Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8 4 Deskundigheid

Nadere informatie

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Passend Onderwijs Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Pyt Nauta, OOP-dag 7 november 2017 Waarom deze ontwikkeling? Ouders manifesteren zich Maatschappelijk perspectief Jarenlange pogingen

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 10GE00 Bs De Vier Heemskinderen

Schoolondersteuningsprofiel. 10GE00 Bs De Vier Heemskinderen Schoolondersteuningsprofiel 10GE00 Bs De Vier Heemskinderen Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

ACTIVITEITENPLAN versie januari 2015 juli 2016

ACTIVITEITENPLAN versie januari 2015 juli 2016 ACTIVITEITENPLAN versie 24-09- januari juli 2016 Versie 24-09- 1 A) Visie(ontwikkeling) Nadere visieontwikkeling - Visie op de positie en rol van SBO en SO in het Betrokken september SWV (zie samenwerkingsproject

Nadere informatie

MANAGEMENTRAPPORTAGE MANAGEMENTRAPPORTAGE voor voortgangsgesprek met bestuur jaar 2016, t/m periode 2

MANAGEMENTRAPPORTAGE MANAGEMENTRAPPORTAGE voor voortgangsgesprek met bestuur jaar 2016, t/m periode 2 MANAGEMENTRAPPORTAGE 2016-2017 28-09-2016 Regio Noordoost MANAGEMENTRAPPORTAGE voor voortgangsgesprek met bestuur jaar 2016, t/m periode 2 pagina 1 Inhoudsopgave 1. Realisatie strategisch beleid Berseba

Nadere informatie

Bijeenkomst Passend Onderwijs Nuwelijn najaar 2012

Bijeenkomst Passend Onderwijs Nuwelijn najaar 2012 Bijeenkomst Passend Onderwijs Nuwelijn najaar 2012 Stelling 1 Door de invoering van Passend onderwijs krijgen we steeds meer kinderen met extra zorg in de reguliere klas. Eens Oneens Stelling 2 Met de

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 06NI00 De Adelaar

Schoolondersteuningsprofiel. 06NI00 De Adelaar Schoolondersteuningsprofiel 06NI00 De Adelaar Inhoudsopgave Inhoud Toelichting... 4 DEEL I INVENTARISATIE... 7 1 Typering van de school... 8 2 Kwaliteit basisondersteuning... 9 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. De Poolster

Schoolondersteuningsprofiel. De Poolster Schoolondersteuningsprofiel De Poolster Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Basisondersteuning... 8 3 Deskundigheid voor ondersteuning... 9 4 Ondersteuningsvoorzieningen...

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 07MG00 Chr Basissch Eben Haezer

Schoolondersteuningsprofiel. 07MG00 Chr Basissch Eben Haezer Schoolondersteuningsprofiel 07MG00 Chr Basissch Eben Haezer Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 00CV00 School Matthijsje

Schoolondersteuningsprofiel. 00CV00 School Matthijsje Schoolondersteuningsprofiel 00CV00 School Matthijsje Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 17IQ00 School voor Speciaal Basisonderwijs De Verrekijker

Schoolondersteuningsprofiel. 17IQ00 School voor Speciaal Basisonderwijs De Verrekijker Schoolondersteuningsprofiel 17IQ00 School voor Speciaal Basisonderwijs De Verrekijker Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning...

Nadere informatie

Bijlage C. Communicatieplan. Passenderwijs

Bijlage C. Communicatieplan. Passenderwijs Bijlage C Communicatieplan Passenderwijs 2017-2021 In het communicatieplan staat beschreven hoe samenwerkingsverband Passenderwijs haar externe communicatie vormgeeft. Op welke wijze, hoe vaak, in welke

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 11RU00 Obs De Lijster

Schoolondersteuningsprofiel. 11RU00 Obs De Lijster Schoolondersteuningsprofiel 11RU00 Obs De Lijster Inhoudsopgave Inhoud Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 8 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 08PJ00 J.J. Anspachschool

Schoolondersteuningsprofiel. 08PJ00 J.J. Anspachschool Schoolondersteuningsprofiel 08PJ00 J.J. Anspachschool Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Lid COT (0,15 fte) Ambtelijk secretaris arrangementen (0,2 fte) Ambtelijk secretaris toelaatbaarheidsverklaringen (0,4 fte)

Lid COT (0,15 fte) Ambtelijk secretaris arrangementen (0,2 fte) Ambtelijk secretaris toelaatbaarheidsverklaringen (0,4 fte) Tijdelijke vacature(s): Lid COT (0,15 fte) Ambtelijk secretaris arrangementen (0,2 fte) Ambtelijk secretaris toelaatbaarheidsverklaringen (0,4 fte) Context De Commissie Ondersteuningstoewijzing (COT) werkt

Nadere informatie

leerlingen iedere school die is aangesloten bij het Samenwerkingsverband werkt volgens de kernwaarden (zie verderop).

leerlingen iedere school die is aangesloten bij het Samenwerkingsverband werkt volgens de kernwaarden (zie verderop). Visiedocument 1. Inleiding Het Samenwerkingsverband V(S)O Duin- en Bollenstreek is een stichting waarbij 8 schoolbesturen zijn aangesloten met totaal 19 vestigingen van de scholen voor voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 11KM00 Basissch Insp J. Cryns

Schoolondersteuningsprofiel. 11KM00 Basissch Insp J. Cryns Schoolondersteuningsprofiel 11KM00 Basissch Insp J. Cryns Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Onderwijskundig Jaarplan SBO It Heechhôf

Onderwijskundig Jaarplan SBO It Heechhôf Onderwijskundig Jaarplan SBO It Heechhôf 2015 2016 Doel: Het plannen van de doelen en activiteiten op het gebied van schoolontwikkeling over het komende schooljaar. Hiermee wordt verantwoording afgelegd

Nadere informatie

Samenwerkingsverband VO Amsterdam. Schoolondersteuningsprofiel

Samenwerkingsverband VO Amsterdam. Schoolondersteuningsprofiel Samenwerkingsverband VO Amsterdam Schoolondersteuningsprofiel Joy Bijleveld Registerpsycholoog Kinder & Jeugd Voorzitter sectie schoolpsychologen NIP 1 SOP? 2 inhoud Definitie Basisondersteuning Piramide

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 03JH00 Basisschool Jeroen Bosch

Schoolondersteuningsprofiel. 03JH00 Basisschool Jeroen Bosch Schoolondersteuningsprofiel 03JH00 Basisschool Jeroen Bosch Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 12ZQ00 De Bongerd

Schoolondersteuningsprofiel. 12ZQ00 De Bongerd Schoolondersteuningsprofiel 12ZQ00 De Bongerd Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8 4 Deskundigheid

Nadere informatie

Positie van de intern begeleider in de school binnen Passend Onderwijs Apeldoorn PO

Positie van de intern begeleider in de school binnen Passend Onderwijs Apeldoorn PO Positie van de intern begeleider in de school binnen Passend Onderwijs Apeldoorn PO Inleiding: Alle basisscholen in ons SWV hebben een intern begeleider. Historisch gezien is er een intern begeleider sinds

Nadere informatie

Jaarplan SWV PO3002

Jaarplan SWV PO3002 Jaarplan 2018-2019 SWV PO3002 In het Ondersteuningsplan 2018-2022 zijn de ambities van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Roosendaal-Moerdijk e.o. (PO 30.02) verwoord om te komen tot thuisnabij

Nadere informatie

Schooljaarplan (SJP)

Schooljaarplan (SJP) Schooljaarplan (SJP) 206 207 Naam school Obs Oosterschool Adres Hoofdweg 233 Postcode 9695 AH Bellingwolde Telefoon 0597-5369 Brinnummer 06CN E-mail obsoosterschool@sooog.nl Directeur J. Spelde Bevoegd

Nadere informatie

juni 2017 Geactualiseerd plan van aanpak talentonderwijs als onderdeel van de basisondersteuning

juni 2017 Geactualiseerd plan van aanpak talentonderwijs als onderdeel van de basisondersteuning juni 2017 Geactualiseerd plan van aanpak talentonderwijs als onderdeel van de basisondersteuning Inleiding Het samenwerkingsverband is in het schooljaar 16-17 gestart met het herijken van de basisondersteuning.

Nadere informatie

Jaarplan afdeling Ommen

Jaarplan afdeling Ommen Jaarplan 2017-2018 afdeling Ommen Onderwerp Doelen 17-18 Acties Betrokkenen Planning Aandachtspunten Zelfevaluatie Zorgscans Gegevens inspectiebezoek -Op indicatoren Ondersteuning en begeleiding minimaal

Nadere informatie

Jaarplan Doel 1. Doel 2. Doel 3. Doelstelling Passend Primair Onderwijs Noord-Kennemerland

Jaarplan Doel 1. Doel 2. Doel 3. Doelstelling Passend Primair Onderwijs Noord-Kennemerland Jaarplan 2017-2018 Doelstelling Passend Primair Onderwijs Noord-Kennemerland Ons samenwerkingsverband verenigt 14 regionale schoolbesturen. Wij vinden dat ieder kind recht heeft op goed onderwijs. Daarom

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR. Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden

COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR. Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden Concept versie; d.d. 28.01.2014 Inhoud: 1. Verantwoording 2. Doelen en gebruikswaarde van het Communicatieplan 3. Organisatie

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 04TL00 Chr Basissch It Twaspan

Schoolondersteuningsprofiel. 04TL00 Chr Basissch It Twaspan Schoolondersteuningsprofiel 04TL00 Chr Basissch It Twaspan Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

ACTIVITEITENPLAN Versie januari 2015 juli 2016

ACTIVITEITENPLAN Versie januari 2015 juli 2016 ACTIVITEITENPLAN Versie 26-05- januari juli 2016 Versie 26-05- 1 A) Visie(ontwikkeling) Nadere visieontwikkeling - Visie op de positie en rol van SBO en SO in het maart/april SWV (zie samenwerkingsproject

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Tweede Zorgcongres. ChristenUnie Harderwijk 22 november Henk Büscher

Passend Onderwijs. Tweede Zorgcongres. ChristenUnie Harderwijk 22 november Henk Büscher Passend Onderwijs Tweede Zorgcongres ChristenUnie Harderwijk 22 november 2014 Henk Büscher hbuscher@onderwijszorgkoepel.nl Wat is het samenwerkingsverband Passend Onderwijs OnderwijsZorgKoepel Noord Veluwe?

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 00CV00 Matthijsje

Schoolondersteuningsprofiel. 00CV00 Matthijsje Schoolondersteuningsprofiel 00CV00 Matthijsje Inhoudsopgave Inhoud Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 8 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. PC Basissch De Regenboog

Schoolondersteuningsprofiel. PC Basissch De Regenboog Schoolondersteuningsprofiel PC Basissch De Regenboog Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Basisondersteuning... 8 3 Deskundigheid voor ondersteuning...

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 12LJ00 OBS De Regenboog

Schoolondersteuningsprofiel. 12LJ00 OBS De Regenboog Schoolondersteuningsprofiel 12LJ00 OBS De Regenboog Inhoudsopgave Inhoud Toelichting... 4 DEEL I INVENTARISATIE... 7 1 Typering van de school... 8 2 Kwaliteit basisondersteuning... 9 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 17FK/17PC/30AR De Diamant

Schoolondersteuningsprofiel. 17FK/17PC/30AR De Diamant Schoolondersteuningsprofiel 17FK/17PC/30AR De Diamant Inhoudsopgave Inhoud Toelichting... 4 DEEL I INVENTARISATIE... 7 1 Typering van de school... 8 2 Kwaliteit basisondersteuning... 9 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 17FA Willem Van Oranje

Schoolondersteuningsprofiel. 17FA Willem Van Oranje Schoolondersteuningsprofiel 17FA Willem Van Oranje Inhoudsopgave Inhoud Toelichting... 4 DEEL I INVENTARISATIE... 7 1 Typering van de school... 8 2 Kwaliteit basisondersteuning... 9 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 08BD Prins Willem Alexander

Schoolondersteuningsprofiel. 08BD Prins Willem Alexander Schoolondersteuningsprofiel 08BD Prins Willem Alexander Inhoudsopgave Inhoud Toelichting... 4 DEEL I INVENTARISATIE... 7 1 Typering van de school... 8 2 Kwaliteit basisondersteuning... 9 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Bijlage 2. Uitwerking zorgplicht

Bijlage 2. Uitwerking zorgplicht Bijlage 2 Uitwerking zorgplicht Inleiding Het streven is om met ingang van 1 augustus 2012 een zorgplicht voor schoolbesturen in te voeren. Het begrip zorgplicht en de betekenis daarvan, roept de nodige

Nadere informatie

Ondersteuning van uw kind Ouderversie school-ondersteuningsplan

Ondersteuning van uw kind Ouderversie school-ondersteuningsplan Ondersteuning van uw kind 2016-2017 Ouderversie school-ondersteuningsplan 1 Het school ondersteuningsprofiel Het ondersteuningsprofiel is geschreven voor ouders zodat ouders weten welke ondersteuning een

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 23 Dr. Theun De Vriesskoalle

Schoolondersteuningsprofiel. 23 Dr. Theun De Vriesskoalle Schoolondersteuningsprofiel 23 Dr. Theun De Vriesskoalle Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 5 1 Typering van de school... 5 2 Basisondersteuning... 6 3 Deskundigheid voor ondersteuning...

Nadere informatie

Ondersteuningsplan SPPOH. (PO Haaglanden)

Ondersteuningsplan SPPOH. (PO Haaglanden) Ondersteuningsplan SPPOH (PO Haaglanden) Een samenvatting van het ondersteuningsplan op basis van de elementen die volgens de MR/GMR van RESPONZ vanuit het (V)SO- van belang zijn bij de beoordeling en

Nadere informatie

samenwerking De rol van de schoolleider en de MR in de cyclus van het schoolondersteuningsprofiel Drie niveaus van passend onderwijs

samenwerking De rol van de schoolleider en de MR in de cyclus van het schoolondersteuningsprofiel Drie niveaus van passend onderwijs De rol van de leider en de MR in de cyclus van het Medezeggenschap: sterker, beter, passend Jan Stuijver Medezeggenschap: sterker, beter, passend 1 Medezeggenschap: sterker, beter, passend 2 Drie niveaus

Nadere informatie

12OT00 Berglarenschool GEMERT. Schoolondersteuningsprofiel

12OT00 Berglarenschool GEMERT. Schoolondersteuningsprofiel 12OT00 Berglarenschool GEMERT Schoolondersteuningsprofiel Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 23 Dr. Theun De Vriesskoalle

Schoolondersteuningsprofiel. 23 Dr. Theun De Vriesskoalle Schoolondersteuningsprofiel 23 Dr. Theun De Vriesskoalle Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE...5 1 Typering van de school... 5 2 Basisondersteuning... 6 3 Deskundigheid voor ondersteuning...8

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 24CT00 RK Basisschool De Floriant

Schoolondersteuningsprofiel. 24CT00 RK Basisschool De Floriant Schoolondersteuningsprofiel 24CT00 RK Basisschool De Floriant 1 Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Actie Concrete afspraken Tijd Wie

Actie Concrete afspraken Tijd Wie Concrete afspraken Tijd Wie Visie 1. Wij gaan uit van inclusief-tenzij. denken. Deze attitude wordt als leidend beschouwd. Doel A. Er worden in het regulier onderwijs zoveel mogelijk leerlingen met extra

Nadere informatie

Bijlage C. Communicatieplan. Passenderwijs

Bijlage C. Communicatieplan. Passenderwijs Bijlage C Communicatieplan Passenderwijs 2017-2021 In het communicatieplan staat beschreven hoe samenwerkingsverband Passenderwijs haar externe communicatie vormgeeft. Op welke wijze, hoe vaak, in welke

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Inhoudsopgave Schoolondersteuningsprofiel 04NS00 Christelijke Montessorischool Toelichting... 3! DEEL I! INVENTARISATIE... 6! 1! Typering van de school... 7! 2! Kwaliteit basisondersteuning... 7! 3! Basisondersteuning...

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 15QG00 Horizon

Schoolondersteuningsprofiel. 15QG00 Horizon Schoolondersteuningsprofiel 15QG00 Horizon Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8 4 Deskundigheid

Nadere informatie

Samenvatting. Aanvulling op het ondersteuningsplan ten behoeve van beleid kalenderjaar 2017 RSV Breda PO 30-03

Samenvatting. Aanvulling op het ondersteuningsplan ten behoeve van beleid kalenderjaar 2017 RSV Breda PO 30-03 Samenvatting Aanvulling op het ondersteuningsplan 2014-2018 ten behoeve van beleid kalenderjaar 2017 RSV Breda PO 30-03 Inleiding In januari 2017 heeft het bestuur van het RSV Breda PO 30-03 de aanvulling

Nadere informatie

Gemeenteraad Rhenen

Gemeenteraad Rhenen Gemeenteraad Rhenen 29 10 2014 Voorstellen Fransje van Veen: Directeur PPO de Link (Openbare scholen in Rhenen, Wageningen en Renkum) Voorzitter van oude SWV Veluwe Rijn Vallei tot 1 aug 2014 Bestuurslid

Nadere informatie

2. In kaart brengen van deskundigheden, ambities en grenzen (online enquête)

2. In kaart brengen van deskundigheden, ambities en grenzen (online enquête) Voldoet uw schoolondersteuningsprofiel aan de Wet op Passend Onderwijs? Met de update van het schoolondersteuningsprofiel van NTO- Effekt voldoet u snel en gemakkelijk aan de laatste eisen die aan het

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind?

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 11WU00 Mariaschool

Schoolondersteuningsprofiel. 11WU00 Mariaschool Schoolondersteuningsprofiel 11WU00 Mariaschool Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8 4 Deskundigheid

Nadere informatie

Jaarplan Versie: augustus Samen op reis worden we wereldwijs-samen leren om te groeien

Jaarplan Versie: augustus Samen op reis worden we wereldwijs-samen leren om te groeien Jaarplan Versie: augustus 2017 Samen op reis worden we wereldwijs-samen leren om te groeien Aanleiding Voor u ligt het jaarplan van schooljaar. Hierin beschrijven wij welke doelstellingen wij ons voor

Nadere informatie

Uittreksel van het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Basisschool Pius X, Bergschenhoek

Uittreksel van het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Basisschool Pius X, Bergschenhoek Uittreksel van het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Basisschool Pius X, Bergschenhoek Toelichting Met dit schoolondersteuningsprofiel willen wij in beeld brengen welke (extra) ondersteuning wij onze leerlingen

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2016-2017 1 Voorwoord Voor u ligt het SchoolOndersteuningsProfiel (SOP) van basisschool de Arnhorst in Velp Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

Regeling rugzakleerlingen in het Passend Onderwijs

Regeling rugzakleerlingen in het Passend Onderwijs Onderwijsondersteuningsroute: Instroom van leerlingen met rugzak (concept versie 5 september 2013; ontwikkeld door de Werkgroep Passend Onderwijs Toewijzing Onderwijsondersteuning van Koers VO). - De onderwijsondersteuningsroute

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Dr. Aletta Jacobsschool

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Dr. Aletta Jacobsschool SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 Dr. Aletta Jacobsschool 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool dr. Aletta Jacobsschool. Iedere school stelt een SOP

Nadere informatie

INDICATOREN BASISONDERSTEUNING

INDICATOREN BASISONDERSTEUNING INDICATOREN BASISONDERSTEUNING (ofwel de kwaliteit van de basisondersteuning binnen het schoolondersteuningsprofiel van de basisscholen in het samenwerkingsverband Passend onderwijs PO Eindhoven) Een werkgroep

Nadere informatie

JAARPLANNING-WERKAGENDA Augustus 2018 juli Vastgesteld door bestuur d.d Goedgekeurd door RvT d.d

JAARPLANNING-WERKAGENDA Augustus 2018 juli Vastgesteld door bestuur d.d Goedgekeurd door RvT d.d JAARPLANNING-WERKAGENDA Augustus 2018 juli 2019 Vastgesteld door bestuur d.d. 1-11-2018 Goedgekeurd door RvT d.d. 15-11-2018 1 Jaarplanning/werkagenda schooljaar 2018-2019 Onderstaande jaarplanning in

Nadere informatie

Bijlage 5 ECT in beeld

Bijlage 5 ECT in beeld Bijlage 5 ECT in beeld Het Referentiekader Passend onderwijs geeft aan dat er een multidisciplinaire structuur aanwezig moet zijn in het SWV (of de regio) die het proces van toekenning van extra ondersteuning

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 11BF00 De Mienskip

Schoolondersteuningsprofiel. 11BF00 De Mienskip Schoolondersteuningsprofiel 11BF00 De Mienskip Inhoudsopgave Inhoud Toelichting... 4 DEEL I INVENTARISATIE... 7 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 8 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

samenwerkingsverband primair onderwijs Communicatieplan Stichting Passenderwijs Datum: november 2014 Versie: 4.0 Stichting Passenderwijs

samenwerkingsverband primair onderwijs Communicatieplan Stichting Passenderwijs Datum: november 2014 Versie: 4.0 Stichting Passenderwijs samenwerkingsverband primair onderwijs Communicatieplan Stichting Passenderwijs Datum: november 2014 Versie: 4.0 Stichting Passenderwijs 1 Communicatieplan In onderstaand communicatieplan staat beschreven

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad Jaarverslag Ondersteuningsplanraad Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Roosendaal, Moerdijk en omgeving 2015-2016 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 2 De OPR van samenwerkingsverband Passend Onderwijs Roosendaal,

Nadere informatie

Notitie Schoolondersteuningsprofiel 2016 en verder

Notitie Schoolondersteuningsprofiel 2016 en verder Notitie Schoolondersteuningsprofiel 2016 en verder Inleiding en relevantie van deze notitie De Amsterdamse scholen hebben in de aanloop naar passend onderwijs in de periode voor 1 augustus 2014 hun eerste

Nadere informatie

Basisondersteuning Samenwerkingsverband Stromenland

Basisondersteuning Samenwerkingsverband Stromenland Basisondersteuning Samenwerkingsverband Stromenland Inleiding Binnen het samenwerkingsverband Stromenland is met diverse gremia gezamenlijk gekomen tot deze notitie basisondersteuning. De procesgang is

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind?

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning

Nadere informatie

van: werkgroep werkgebieden; Astrid Ottenheym (directeur Passend primair onderwijs N-K)

van: werkgroep werkgebieden; Astrid Ottenheym (directeur Passend primair onderwijs N-K) memo aan: schoolbesturen en scholen Passend primair onderwijs N-K van: werkgroep werkgebieden; Astrid Ottenheym (directeur Passend primair onderwijs N-K) datum: 10 juni 2015 onderwerp: werkwijze inzet

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Regio 30-08

Passend Onderwijs. Regio 30-08 Passend Onderwijs Regio 30-08 SYSTEEM VAN DOORVERWIJZEN 4 16 jaar WSNS en LGF De aanleiding Nadelige effecten? Nog steeds vallen leerlingen tussen wal en schip Nog steeds moeten ouders zoeken naar een

Nadere informatie

Jaarplan Jaar Datum 15 juni 2016

Jaarplan Jaar Datum 15 juni 2016 Jaarplan 2016-2017 Jaar 2016-2017 School De Toermalijn Willem Kamper Datum 15 juni 2016 Inleiding In dit jaarplan 2016-2017 geven we een overzicht en uitwerking van geplande activiteiten en verbeterpunten

Nadere informatie

MANAGEMENTRAPPORTAGE MANAGEMENTRAPPORTAGE voor voortgangsgesprek met bestuur jaar 2016

MANAGEMENTRAPPORTAGE MANAGEMENTRAPPORTAGE voor voortgangsgesprek met bestuur jaar 2016 MANAGEMENTRAPPORTAGE 2016-2017 13-05-2016 Regio Noordoost MANAGEMENTRAPPORTAGE voor voortgangsgesprek met bestuur jaar 2016 pagina 1 Inhoudsopgave 1. Realisatie strategisch beleid Berseba in de regio a.

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 27CG00 RK Bs De Waterwilg

Schoolondersteuningsprofiel. 27CG00 RK Bs De Waterwilg Schoolondersteuningsprofiel 27CG00 RK Bs De Waterwilg Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Prestatie indicatoren ten behoeve van SWV PO De Kempen schooljaar

Prestatie indicatoren ten behoeve van SWV PO De Kempen schooljaar Prestatie indicatoren ten behoeve van SWV PO De Kempen schooljaar 2019-2020 VERSIE.DEF Ieder jaar stelt het Dagelijks Bestuur in juni de prestatie-indicatoren vast voor het komende schooljaar. Deze prestatie

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 15WU00 Albertine Agnesschool

Schoolondersteuningsprofiel. 15WU00 Albertine Agnesschool Schoolondersteuningsprofiel 15WU00 Albertine Agnesschool Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 15MH00 De Poolster

Schoolondersteuningsprofiel. 15MH00 De Poolster Schoolondersteuningsprofiel 15MH00 De Poolster Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8 4 Deskundigheid

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. OBS De Kameleon

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. OBS De Kameleon SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 OBS De Kameleon 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool de Kameleon. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

Elk kind zijn talent, elk kind zijn onderwijs

Elk kind zijn talent, elk kind zijn onderwijs Elk kind zijn talent, elk kind zijn onderwijs SAMENVATTING ONDERSTEUNINGSPLAN BERSÉBA 2018-2022 Zie voor meer informatie over Berséba en het volledige ondersteuningsplan www.berseba.nl. Berseba Folder

Nadere informatie

VERSLAG OPR samenwerkingsverband O3 Dinsdag: 25-11-2014 Aanvang: 19.00 Plaats: Kapelle, de Moolhoek. Notulist: Karin Sauter

VERSLAG OPR samenwerkingsverband O3 Dinsdag: 25-11-2014 Aanvang: 19.00 Plaats: Kapelle, de Moolhoek. Notulist: Karin Sauter VERSLAG OPR samenwerkingsverband O3 Dinsdag: 25-11-2014 Aanvang: 19.00 Plaats: Kapelle, de Moolhoek. Notulist: Karin Sauter Aanwezig: zie presentielijst. Onderwerp Inhoud/toelichting Besluit/actie/wie

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag

Jaarplan - jaarverslag Jaarplan - jaarverslag 2018-2019 Franeker Datum: 30 juli 2018 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2018-2019 JAARVERSLAG 2018-2019 School School Datum 30-07-2018 Datum Inleiding De Opslach is vol in ontwikkeling.

Nadere informatie

Activiteitenplan 2013-2014

Activiteitenplan 2013-2014 Activiteitenplan 2013-2014 Onderdeel van het ondersteuningsplan Goed onderwijs maak je samen 2013-2017 Lucas Rurup Directeur Samenwerkingsverband Passend onderwijs Zuid-Kennemerland juni 2013 Doelstellingen

Nadere informatie

SWV PO3002 Jaarplan 2015-2016

SWV PO3002 Jaarplan 2015-2016 SWV PO3002 Jaarplan 2015-2016 Bijlage 9 In het Ondersteuningsplan 2015-2019 zijn de ambities van het samenwerkingsverband verwoord om te komen tot thuisnabij passend onderwijs voor alle leerlingen in de

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 06EC00 De Princenhof

Schoolondersteuningsprofiel. 06EC00 De Princenhof Schoolondersteuningsprofiel 06EC00 De Princenhof Inhoudsopgave Inhoud Toelichting... 4 DEEL I INVENTARISATIE... 7 1 Typering van de school... 8 2 Kwaliteit basisondersteuning... 9 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Activiteitenplan

Activiteitenplan plan 2017-2018 Onderdeel van het ondersteuningsplan Goed onderwijs maak je samen 2017-2021 Lucas Rurup Directeur Samenwerkingsverband Passend onderwijs Zuid-Kennemerland juni 2017 1 17-18 De activiteiten

Nadere informatie

Projectplan. Ondersteuning implementatie Samenwerkingsverband Duin en Bollenstreek

Projectplan. Ondersteuning implementatie Samenwerkingsverband Duin en Bollenstreek Projectplan Ondersteuning implementatie Samenwerkingsverband Duin en Bollenstreek Versie 02 Amsterdam, 17 november 2014 J.Dankers/S.Rijnberg 1. Projectgegevens 1.1 Gegevens van de klant Het project wordt

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 07PR00 RK Basisschool St Jozef

Schoolondersteuningsprofiel. 07PR00 RK Basisschool St Jozef Schoolondersteuningsprofiel 07PR00 RK Basisschool St Jozef Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2017-2018 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool Sunte Werfert. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke verplichting.

Nadere informatie