3. In de kustzone een bos aanleggen en inrichten als (duin-) struweel, geschikt voor intensief recreatief medegebruik.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "3. In de kustzone een bos aanleggen en inrichten als (duin-) struweel, geschikt voor intensief recreatief medegebruik."

Transcriptie

1 BIJLAGE 1 doel is gerealiseerd doel ligt op schema (realisatie uiterlijk 2018) doel ligt achter (niet gereed in 2018) of er is een bedreiging zoals omschreven in het gebiedsplan Wat is er tot nog toe aan gebeurd Kwantificering zoals omschreven in het gebiedsplan Landschap en cultuurhistorie 1. Identificatie en inventarisatie van beschermingswaardige, kwetsbare, cultuurhistorisch waardevolle gebieden, structuren, patronen en projecten. Daartoe een cultuurhistorische waardenkaart maken en deze periodiek actualiseren. Op 11 oktober 2006 is de Cultuurhistorische Hoofdstructuur van heel Zeeland door de provincie gepubliceerd. Deze kaart wordt continu geactualiseerd. - 1 cultuurhistorische waardenkaart - 5 actualiseringen 2. Gebruik maken van en rekening houden met cultuurhistorie in de ruimtelijke plannen van dit gebiedsplan; plannen voor functiewijziging afstemmen op cultuurhistorie. Aandacht voor o.a.: a. valorisering van de Staats-Spaanse linies b. herstel van de wallen van Aardenburg c. het beleefbaar maken van de Romeinse geschiedenis in Aardenburg d. completeren van cultuurhistorische elementen a) In eerste instantie is er een planstudie geweest naar de Staats-Spaanse linies. Dit heeft in september 2003 geresuiteerd in de planstudie "Staats-Spaanse linies: Valorisering van frontierland Zeeuwsch-Vlaanderen". Momenteel wordt in samenwerking met Vlaanderen en gemeenten in Vlaanderen vorm gegeven aan de Staats-Spaanse linies. Tot nu toe zijn de Olieschans, de Hans Vriezenschans, Marolleput, Fort Berchum, het Vrije van Middelburg/Constantinopel, Nijevelt/Spek & Brood, Slikpoort en de linie in IJzendijke gerealiseerd. De gemeente Sluis heeft een beheer en inrichtingsplan opgesteld voor de Elderschans. Daarnaast is de Stichting het Zeeuwse Landschap bezig met het maken van een beheer- en inrichtingsplan voor de delen die zij in haar bezit heeft. b) zie a c) zie a d) Dit wordt als onderdeel meegenomen bij deelprojecten, zoals het wandelnetwerk en de vermarkting van de SSL. - 1 plan van aanpak a. ontsluiten en zichtbaar maken van 36 forten en schansen b. herstel circa 4km aan wallen c. 1 plan van aanpak d. 15 stuks op 30 ha 3. In de kustzone een bos aanleggen en inrichten als (duin-) struweel, geschikt voor intensief recreatief medegebruik.

2 38,5 ha recreatienatuur vanuit de 1 e uitvoeringsmodule 77 ha recreatienatuur vanuit de 2 e uitvoeringsmodule 50 ha recreatienatuur vanuit de 3 e uitvoeringsmodule contracten: 1.4 ha Paarlhof, ha Groede, 11.6 ha Molinshoeve, 33ha Baanstpolder, 2.1ha De Wachtsluis, 80ha Molecaten Bij Groede Podium is 9ha recreatienatuur gerealiseerd Inmiddels is de 1 e fase recreatienatuur 's Gravenpolder nagenoeg afgerond. Hier wordt 38.5ha recreatienatuur gerealiseerd.. Ook is er 100 ha voorzien in het project Waterdunen. Dat betekent dat er nog ca 152,5 hectare (ruimtelijk) bestemd en ingericht zou moeten worden. Door de bezuinigingen op ILG is erechter geen geld meer voor de basisinrichting en de aankoop van gronden. De gebiedscommissie heeft daarom aangegeven waaraan dit geld dan besteed zou moeten worden. 300 ha duinstruweel / recreatienatuur 4. Herstellen contrasten: a. accentueren geulengebied b. herstellen en accentueren van de openheid Het accentueren van het geulengebied en het herstellen en accentueren van de openheid maakt deel uit van het Uitvoeringsprogramma Nationaal Landschap. Ook natuurprojecten dragen hier aan bij. Door de bezuinigingen op het ILG valt de financieringsbron weg. a. circa 110 km b. instellen toetsingskader landschap; minimaal 18 toetsingen per jaar 5. Zichtbaar maken van dragers en structuur van het landschap en bijdrage aan natte en droge ecologische verbindingen (zie natuur nr. 3, 5 en 8) a. de aanleg van groene (landschapsstructuren, dijken en wegen) en blauwe (watergangen) lijnelementen landschap en een groen ontmoetingspunt; b. agrarisch natuur- en landschapsbeheer (zie Natuur, nr. 2) a. In augustus 2006 is het groen ontmoetingspunt gerealiseerd. De aanleg van landschapselementen wordt opgepakt bij het realiseren van het wandelnetwerk. Het is ook al gebeurd bij het aanleggen van het Kustfietspad der Lage Landen, dat in juni 2007 officieel geopend wordt. Een van de grotere problemen bij deze landschapselementen zijn de kosten van het beheer en onderhoud. In de budgetten is hiervoor zelden ruimte. b. Zie Natuur - beplanten 110 km dijk - beplanten 30 km weg km landschapsstructuren - 14 km blauwe lijnelementen - 10 ha groen/blauw terrein ha agrarisch natuur- en landschapsbeheer 6. Herstel van beeldbepalende elementen a. afgegraven dijken b. kleine landschapselementen

3 a. Hiervoor is een plan opgesteld dat is opgenomen in de 3 e uitvoeringsmodule waardoor het benodigde budget beschikbaar is. In de vergadering van april 2009 is de commissie akkoord gegaan met plan van DLG. Er is nu 4km dijk hersteld. Het Waterschap heeft op deze manier de Liniedijk Waterlandkerkje-Turkye over een deel van 250m hersteld. De 2 e fase dijkherstel zou worden gedaan in combinatie met de aanleg van EHS. Vanwege de bezuinigingen op de ILG, dreigt de financiering weg te vallen. b. Dit wordt meegenomen bij het wandelnetwerk. a. 5 van de in totaal 13 km (4 ha) b. 80 eenheden (15 ha) 7. Herstel van de kreken in grensoverschrijdend verband Over een lengte van 500m is de Meulekreek gerealiseerd. Het ging hierbij ook om sanering, de aanleg van 2 visplekken, het realiseren van een uitkijkpunt, de aanleg van een knuppelpad en het herstel van een deel van de Staats-Spaanse Linies. Ook is over een lengte van 1,5km Blokkreek gerealiseerd. 22 km kreek 8. Verbeteren van de landschappelijke inpassing van bebouwing in het buitengebied; a. van recreatiebedrijven b. boerderijen c. bedrijventerreinen a. Dit wordt meegenomen bij de kwaliteitsverbetering van recreatiebedrijven. b. Ongeveer 64 boerderijen hebben hun inpassing in het landschap verbeterd. Dit via verschillende regelingen/manieren. NB Er zijn geen 350 boerderijen meer in Sluis. c. Zie "Overige bedrijvigheid" 20 recreatiebedrijven (30 ha) 350 boerderijen 4 bedrijventerreinen 9. Herstel van de oorspronkelijke afwatering door de aanleg van bredere (natuurvriendelijke) oevers en herstel van het oorspronkelijke punt van afwatering In 2009 heeft de gebiedscommissie besloten dit operationele doel te laten vervallen. Voor natuurvriendelijke oevers zie Water nr. 2-3 tracés, 20 km oevers - verplaatsing gemaal van Cadzand naar het Zwin - 1 spuisluis / gemaal bij Verdronken Zwarte Polder (zie ook water nr. 5) 10. Vergroten van de toegankelijkheid, de recreatieve beleving en gebruik van het buitengebied, in het landbouwgebied (zie Landbouw nr. 7) en langs en op het water: wandel-, fiets- en ruiterpaden, kanoroute en visstekken.

4 Het fietsknooppunten systeem is gerealiseerd in de hele provincie. Het kustfietspad der lage landen is in 2007 geopend. Hierbij horen ook een achttal fietsontmoetingspunten. Op 6 oktober 2009 heeft de Stuurgroep Interreg IV A Vlaanderen-Nederland het grensoverschrijdend REECZ project gehonoreerd. Dit project richt zich op de grensoverschrijdende beleving van de natuur, het erfgoed en het landschap in de Zwinstreek. Door middel van natuureducatie, infopunten en routestructuren wordt de Zwinregio opengelegd voor de toerist/recreant. De elementen in het project zijn: aanbrengen van punten in het landschap en/of versterken van natuurrecreatieve mogelijkheden door middel van uitkijkpunten of bezoekersinfopunten ontwikkelen informatiepunt over natuurontwikkeling Zwin informatie en communicatie over natuur en landschap in de zwinstreek dmv informatieborden, ondersteuning streekervaringsdeskundigen Opheffen missinglinks in het grensoverschrijdend padennetwerk; het opzetten van een grensoverschrijdend wandelnetwerk in de grensstreek Vorming en educatie tbv landschapsbeleving en natuurrecreatie door ontwikkelen materiaal behoorend bij vernieuwde recreatieve aanpak, opleiding gidsen Tot slot heeft het Waterschap een fietspad aangelegd over de regionale waterkering bij de Zwartegatsche Kreek. Het wandelnetwerk in het Zwin is geopend, met een grensoverschrijdende verbinding km wandelpaden e.d km kanoroute - 40 visstekken Water 1. Aanleg EHS en natuurvriendelijke oevers (zie Natuur 3, 5 en 6). Er is tot nog toe 465ha EHS aangelegd en 21km natuurvriendelijke oever probleemvrij maken 400 ha probleemgebied 2. Herstel natte ecologische verbindingszones Momenteel is er 10,5km verbindingszone aangelegd en 21km natuurvriendelijke oever aangelegd. Het kabinet heeft besloten de natte as niet meer aan te leggen. 90 km verbindingszones (45 ha), natuurvriendelijke oevers in combinatie met kwaliteitsbaggeren 3. Bestrijding van de verdroging in de aangewezen natuurgebieden Dit wordt tegenwoordig door de provincie op Zeeuws niveau bekeken en op die manier worden ook de prioriteiten gesteld. In 2004 ging het nog om alle EHS gebieden, nu wordt gefocust op de "topgebieden". In West Zeeuws-Vlaanderen zijn al gerealiseerd: de Zwartegatse Kreek, de Verdronken Zwarte Polder en de Oranjepolder. In de toekomst ( ) zal het gaan om: de Strijdersgatpolder, het Groote Gat, Linie West, Passageule, de Sophiapolder en de Aardenburgsehavenpolder. Bij deze laatste 3 worden nu deelprojecten uitgevoerd. De andere 3 wachten op het peilbesluit Nieuwe Stijl van het Waterschap. Dit wordt in 2012/2013 verwacht. 8 natuurgebieden (in totaal 185 ha) 4. Aanpak waterbeheer in relatie tot de landbouw en natuur door: a. peilverfijning door aanleg van stuwen b. vervanging van delen van gerioleerde waterlopen door open waterloop dan wel (om reden van bodemstructuur) grotere buizen c. het oplossen van lokale knelpunten in de water aan- en afvoer en het peilbeheer; waar mogelijk koppeling aan werken in de kavelruilgebieden. En passant sanering van toegangsdammen.

5 a.hier zal door het Waterschap naar gekeken worden in het kader van onderzoek naar het gewenste grond- en oppervlaktewaterregime (GGOR). De hieruit volgende herziening van het Peilbesluit wordt in 2012/2013 verwacht. b.dit speelt bij de 1 e en 2 e fase van de Passageule. Het gaat dan om 0,8km natuurvriendelijke oever, het verruimen van de waterloop over 2,5km, waterberging op 0,4ha en een rietoever van 0,4km. c. Dit is continu beleid vanuit het Waterschap. Men probeert werk met werk te maken. Het is ook aan de orde bij de uitvoering van het peilbesluit West Zeeuws-Vlaanderen in 2012/2013. Ook bij kavelaanvaardingswerken wordt er aan gewerkt bij de regelingen. Verwacht wordt dat e.e.a. gereed zal zijn in stuwen en/of pompen - 15 km open waterloop - 5 km grotere rioolbuizen - 50 knelpunten oplossen 1 saneringsplan dammen per kavelruilgebied 5. Herstel van de oorspronkelijke afwatering door de aanleg van bredere (natuurvriendelijke) oevers en herstel van het oorspronkelijke punt van afwatering. Zie Landschap en cultuurhistorie nr. 9 zie landschap en cultuurhistorie nr. 9 Kustverdediging 1. Versterking kustverdediging door a. aanleg van binnendijkse duinen b. aanleg van groene dijken De versterking van het traject Nieuwvliet-Nieuwesluis en die bij de Herdijkte Zwartepolder is afgerond. Uitgezonderd Waterdunen, waar men gaat voor 100 jaar veiligheid met behulp van binnendijkse duinen, zal het aantal binnendijkse duinen vrijwel nihil zijn. Er zal sprake zijn van een consoliderende variant ha duinen - 10,3 km (60 ha) dijken - 1 toetsingskader robuuste kust 2. Binnendijk over 10 km vrijwaren van in het licht van de kustverdediging onomkeerbare ontwikkelingen Dit is al gehaald, omdat het hier gaat om de handhavings-/vergunningstaak van het Waterschap op grond van de Keur Waterkering Waterschap Zeeuws-Vlaanderen. Dit is dus regulier beleid. 1 toetsingskader robuuste kust 3. Aanpassingswerken (infrastructuur) in de kernen in relatie tot versterking kustverdediging a. te Cadzand-Bad b. te Breskens Het Waterschap is momenteel bezig met het maken van de inrichtingsplannen voor de kustverdediging. Hieruit zal blijken welke aanpassingswerken gedaan moeten worden. De kustversterking in Breskens wordt momenteel uitgevoerd, die in Cadzand wordt volgens de planning aangepakt in a m boulevard b. 1 ha balkon, 800 m promenade, 300 m havendamwanden

6 Recreatie en Toerisme 1. Kwaliteitsverbetering campings en recreatieverblijven, gekoppeld aan enige uitbreiding; inclusief omzetting van stacaravans in recreatiewoningen Concreet zijn er tot nog toe 5 contracten getekend in dit verband. Het gaat daarbij om: toename met 460 eenheden toename met 32ha omzetting van 95 stacaravans in 51 recreatiewoningen De verwachting was dat de kwaliteitsslag plus nieuwvestiging van verblijfsrecreatie 165 ha nieuwe rode functies zou vragen in de periode tot Dit was gebaseerd op verwachte initiatieven van ondernemers en kengetallen van dichtheden en aantallen eenheden. De praktijk laat zien dat de marktvraag voor kwaliteit inmiddels andere kengetallen heeft. Hierdoor zou er meer ruimte nodig zijn. Als we de veronderstellingen en kengetallen (uit 2003) die leiden tot de raming van 165 ha uitbreiding tot 2018 confronteren met de nieuwe kengetallen (uit 2009) dan zou de 165 ha tot 300 ha in 2018 kunnen oplopen. We zien echter ook andere ontwikkelingen. Er is maar een beperkt aantal campings die een kwaliteitsslag realiseren. De verwachting is dan ook dat in 2015 ongeveer 135 ha uitbreiding ten behoeve van een kwaliteitsslag/nieuwvestiging gerealiseerd kan zijn. Voor de periode is waarschijnlijk de resterende 30 ha voldoende. De periode tot 2015 is ruim voldoende om te anticiperen op signalen dat extra ruimte nodig zou kunnen zijn. De waaiergesprekken recreatie die zijn gevoerd hebben gezorgd voor een beter inzicht in de gedachten die er zijn bij de ondernemers. - kwaliteitsverbetering bedrijven met omzetting 1800 stacaravans in 2000 recreatiewoningen ha uitbreiding op 30 bedrijven 2. Uitbreiden verblijfsrecreatie door a. nieuwvestiging vernieuwende vormen van verblijfsrecreatie bij Nieuwvliet b. vernieuwende vormen van verblijfsrecreatie elders c. landschapscampings d. uitbreiding en nieuwvestiging hotelaccommodatie in het buitengebied a. Momenteel is er 1 contract getekend voor 16,5ha nieuwvestiging. b. Nog niet gerealiseerd. c. Er zijn momenteel 2 landschapscampings met in totaal 120 eenheden gerealiseerd. In dit kader is er dus ook 10ha natuur aangelegd. d.nog niet gerealiseerd a. 10 ha b. 10 ha c. 5 campings, 300 eenheden (35 ha) d. 180 eenheden 3. Verwerving en verplaatsing van enkele recreatiebedrijven, gekoppeld aan enig extra ruimtebeslag Op dit moment zijn er nog geen recreatiebedrijven verplaatst. Wel is camping de Sandtplaet aangekocht. Het is onduidelijk hoe en waar de voormalige eigenaar nieuwvestiging wil. 20 ha extra ruimtebeslag 4. Groen (recreatienatuur) aansluitend aan bedrijven, publiek toegankelijk Hier wordt aan gewerkt bij de recreatienatuur in de 's Gravenpolder e.o. Het gaat dan om 38,5ha ha Cavelot - 25 ha elders 5. Realisering van dagrecreatieve voorzieningen (bij agrarische bedrijven)

7 Van het totaal van 34 NED's gaat het bij 8 om dagrecreatieve voorzieningen. Van die 8 zijn er 3 op agrarische bedrijven en 5 op voormalige agrarische bedrijven. 10 voorzieningen 6. Toename van de bewegwijzerde en met voldoende voorzieningen opgetuigde wandel-, fiets-, skeeler-, ATB- en ruiterroutes Onder andere de recreatieve fietsroute Breskens Adinkerke (Nederlandse deel) Het fietsknooppunten systeem is gerealiseerd in de hele provincie. Het kustfietspad der Lage Landen (23 km in de gemeente Sluis) is in juni 2007 geopend. Hierbij horen ook een achttal fietsontmoetingspunten. Op 6 oktober j.l. heeft de Stuurgroep Interreg IV A Vlaanderen-Nederland het grensoverschrijdend REECZ project gehonoreerd. Dit project richt zich op de grensoverschrijdende beleving van de natuur, het erfgoed en het landschap in de Zwinstreek. Door middel van o.a. routestructuren wordt de Zwinregio opengelegd voor de toerist/recreant. Elementen in het project zijn o.a.: Onthaalpunten langsheen bestaande wandel- en fietsroutes Plaatsen van een eenvormige bewegwijzering in éénzelfde huisstijl langs de bestaande routes in de Zwinstreek Informatieborden over het landschap, de historiek en het natuurbeheer Ontwikkelen digitale en klassieke wandel- en fietsroutes, thematische wandelingen Optimaliseren van de wandel- en fietspaden in de Zwinstreek Grensoverschrijdend wandelnetwerk Zwinstreek 120 km route met routevoorzieningen 7. Sluis aan Zee De gebiedscommissie heeft in 2009 besloten Sluis aan Zee als operationeel doel te laten vervallen. 8. Initiatieven uit de streek (agrarische en niet- agrarische plattelandsontwikkeling) SKI-aanvragen: precisie landbouw (30 deelnemers voor 'trekkers' en 17 voor 'werktuigen') waterconservering loopbaanplanning Naast de SKI-aanvragen bestaan er ook mogelijkheden voor initiatieven via bijvoorbeeld de POPregeling. 50 initiatieven 9. Woningen voor permanente bewoning ofwel recreatief gebruik Cavelot (zie ook Wonen, nr. 1d) In het aangepast plan voor Cavelot zitten 450 eenheden op circa 48ha. 250 eenheden op circa 15 ha

8 Bijzonder Wonen 1. Voldoen aan de vraag naar bijzonder wonen binnen de planologische ruimte: a. bouwen van landgoederen nieuwe stijl b. landbouwbedrijfsgebouwen; permanente wooneenheden in historische bedrijven c. woningen voor permanente bewoning ofwel recreatief gebruik Sluis aan Zee d. woningen voor permanente bewoning ofwel recreatief gebruik Cavelot a. Er is 1 landgoed nieuwe stijl en er is 1 initiatiefnemer bezig met het ontwikkelen van een plan. Het aantal hangt af van het aantal geïnteresseerde particulieren. Om de ontwikkeling van landgoederen te bevorderen is sinds 2010 de (soepelere) regeling voor landgoederen uit het Omgevingsplan ook voor West Zeeuws-Vlaanderen van toepassing.. b.in 6 gevallen zijn historische boerderijen gebruikt voor het creëren van permanente wooneenheden. Ook dit aantal hangt af van het aantal geïnteresseerde particulieren. c. zie recreatie nr. 7c d. zie recreatie nr landgoederen nieuwe stijl: 30 ha + 90 ha publieke recreatienatuur - 25 woningen - zie recreatie nr. 7c - zie recreatie nr. 9 Landbouw 1. Herinrichten landbouwgebied, aanpassing landbouwkundige structuur door: a. kavelruil over ha van het gebied en daarin kavelruil uitvoeren over ha, erin resulterend dat hoofdberoepsbedrijven maximaal 4 kavels hebben b. bedrijfsvergroting via de ruilgrondbank c. verplaatsen van bedrijven d. aansluitend op de nieuwe verkaveling de ontsluiting verbeteren a. Kavelruilen gerealiseerd in: 2004: 294 ha 2005: 411ha 2006: 441ha 2007: 393 ha 2008: 412 ha 2009: 218ha 2010: 262ha 2011: 68 ha Totaal: 2499 ha Door de bezuinigingen, die uitgaan van het reduceren van het grondbezit van de overheid, zal het moeilijk zijn het huidige tempo vol te houden. b. Tot nog toe is bij 64 bedrijven in totaal 105,5 ha vergroting gerealiseerd c. wegens de bezuinigingen zal er geen specifieke regeling voor bedrijfsverplaatsingen komen. Bedrijfsverplaatsingen moeten worden gefinancierd binnen het betreffende project. d. onderdeel kavelaanvaardingswerken ha ruilingen - 30 bedrijven ca 300 ha - 7 bedrijven verplaatsen - 5 km verdichtingswegen

9 2. Betere beschikbaarheid van zoetwater door: a. voor 200 ha door de aanleg van waterbassins b. profiteren van de algemene maatregelen tegen verdroging c. de bedrijfswaterwijzer voor slim watergebruik, inclusief hergebruik van verzameld water a. De ZLTO heeft in 2005 het initiatief genomen om hiervoor een project te starten. Dit is uiteindelijk niet door gegaan wegens onvoldoende interesse vanuit de sector. b. Hier zal naar worden gekeken door het Waterschap in het kader van hun onderzoek naar het gewenste grond- en oppervlaktewaterregime (GGOR). c. Is nog niet uitgevoerd - 15 bassins ha verdrogings-bestrijding, zie Water nr bedrijven bedrijfswaterwijzer - uitvoeringsmaatregelen op 50 bedrijven 3. Ondersteuning van de diversificatie van de productie, het behalen van meer toegevoegde waarde o.a. door vermarkting van producten: marktonderzoek en concrete projectvoorstellen Een onderzoek over de mogelijkheid van zilte teelten in West Zeeuws-Vlaanderen werd door de ZLTO niet als nuttig gezien. Dit onderzoek is voor Waterdunen wel uitgevoerd. De verwachting is dat er meer onderzoeken zullen komen in de toekomst, bijvoorbeeld naar alternatieve energiebronnen en nieuwe teelten. 2 marktverkenningen 3. Toename biologische landbouw tot 10 % van het landbouwareaal Dit moet op grotere schaal worden bekeken dan alleen West Zeeuws-Vlaanderen. Dat is een te klein gebied om valide uitspraken over te kunnen doen over toename van de biologische landbouw. Aangezien momenteel de consumptie van biologische landbouwproducten toeneemt, mag wel verwacht worden dat ook de productie toe zal nemen. Echter is het biologische areaal in Zeeland het laagste van dat van Nederland met 1,1%. Het areaal is in de periode toegenomen met 5,9% per jaar ha biologische landbouw 4. Ondersteuning van verbrede landbouw door: a. op agrotoerisme gerichte cursussen b. meer agrarisch natuur- en landschapsbeheer door maatwerk in de regelingen (zie ook Landschap en cultuurhistorie nr. 12) en door cursussen c. op 50 agrarische bedrijven wordt gebruikgemaakt van de NED-regeling voor de vestiging van een neventak d. duurzame energie: mestvergistingsinstallaties en zonnecollectoren e. innovatieve combinaties akkerranden en (wandel)paden

10 In algemene zin kan voor de verbrede landbouw worden gewezen op het project "kansen voor ondernemers" dat momenteel loopt, onder trekkerschap van de Kamer van Koophandel. a. In 2009 heeft de gebiedscommissie besloten dit als operationeel doel te laten vervallen. b. Landschapsbeheer door boeren komt sterk in opmars en wordt opgepakt door de locale agrarische natuurvereniging. Door bundeling van ondernemers kan het provinciaal natuurbeheerplan een handreiking zijn voor professionele inzet voor initiatieven. c. Er zijn momenteel 16 agrarische bedrijven met een NED (van de in totaal 34 NED's). d. Momenteel is dit nog niet aan de orde, maar voor 2018 zeker wel. Er is veel vooruitgang in de techniek, waardoor installaties goedkoper en/of efficiënter worden. In 2009 is een project kleine bedrijfswindmolens gestart, o.a. voor het grondgebied van de gemeente Sluis. Voor zonnecollectoren bestaat in Nederland geen betrouwbare centrale database, waardoor het niet te achterhalen is hoeveel zonnecollectoren er zijn. Daarnaast zegt het oppervlak niets over de opgewekte energie. e. Deze innovatieve combinaties zijn er tot nu toe niet. Er zijn wel "losse" akkerranden gerealiseerd. Ook hierbij leveren de waaiergesprekken wellicht een opening op. Algemene opmerking: Er is een landelijke task-force multifunctionele landbouw, die zich in algemene zin met verbreding van de landbouw bezig houdt. - 2 cursusclusters - 50 mandagen inzet expertise - 2 cursusclusters - 50 nevenbedrijven - 2 installaties m 2 zonnecollectoren - 25 km agrarisch randenbeheer 5. Bevorderen dat ondernemers periodiek een bedrijfsontwikkelingsvisie opstellen In dit verband kan worden gewezen op de waaiergesprekken die zijn gevoerd. Hieruit zal de ontwikkelingsvisie van verschillende gebruikers naar voren komen. De uitgevoerde waaier gesprekken zijn positief verlopen. Meerdere initiatieven zijn daar uit door de agrarische sector opgepakt. - 1 plan van aanpak voor 500 ondernemersplannen 6. Toename areaal toegankelijkheid van 3000 ha landbouwgebied Dit wordt meegenomen bij het ontwikkelen van routes, maar overeenstemming bereiken met individuele agrariërs is een struikelblok. - ca. 100 km paden ruimtebeslag (circa 30 ha) 7. Initiatieven uit de streek (agrarische en niet- agrarische plattelandsontwikkeling) Er zal continu een behoefte blijven bestaan aan kavelruilen. Wat een steeds grotere vlucht zal nemen is "precisie" landbouw. Denk daarbij aan machines die gebruik maken van GPS en dergelijke. Ook meer landschapsonderhoud is een kans voor de landbouwsector. En tenslotte is er een kans in de verbreding, door aan te sluiten bij het ontwikkelen van routes. zie recreatie nr. 8 Overige bedrijvigheid 1. Uitbreiding van bedrijventerreinen met ca. 50 ha netto uitgeefbaar terrein

11 Tot nog toe zijn de bedrijventerreinen uitgebreid met: Stampershoek Zuid 5,2ha bruto 3,8ha netto Deltahoek 12ha bruto, 8,2ha netto Technopark 3,5ha bruto 2,4ha netto Vlasschaard 5ha bruto 3,8ha netto Totaal 25,7ha bruto en 18,2ha netto Vanwege de crisis is er geen vraag naar zoveel bedrijventerrein. 83 ha uitbreiding (waarvan 25 ha landschappelijke inpassing, 8 ha infrastructuur) 2. Verbeteren bestaande bedrijventerreinen: a. revitalisering door toepassing van parkmanagement b. specialisatie/labelling c. glasvezelkabel op terreinen te Breskens (Deltahoek), Oostburg (Stampershoek) en op de Vlasschaard d. landschappelijke inpassing bestaande terreinen a. Het parkmanagement is op de Vlasschaard ingevoerd. b. Bij het Technopark is specialisatie van begin af aan de opzet geweest. De Vlasschaard wordt in de markt gezet als terrein voor distributie en transport. Ook in de praktijk lukt het om de bedrijven in de bedoelde sectoren naar de terreinen te trekken. c. De glasvezelkabels zijn aangelegd en niet alleen in Deltahoek, Srampershoek en de Vlasschaard, maar ook op het Technopark. d. Het beter inpassen van bestaande terreinen is in het geval van Deltahoek, de Vlasschaard en het Technopark meegenomen in de uitbreiding van de terreinen. - 1 terrein (Vlasschaard in Eede) - 2 terreinen (Technopark Schoondijke en de Vlasschaard) - 3 terreinen (Deltahoek in Breskens, Stampershoek in Oostburg en de Vlasschaard in Eede) - zie landschap en cultuurhistorie nr Verbeteren bereikbaarheid en ontsluiting van de Vlasschaard De ontsluiting is afgerond en heeft een aanzienlijke verbetering opgeleverd. betere ontsluiting 1 terrein 4. Vestiging van 40 Nieuwe Economische Dragers in voormalige agrarische bedrijfsgebouwen in de regio Er zijn momenteel 15 gerealiseerd in voormalige agrarische bedrijfsgebouwen (van de in totaal 34 NED's). Dit heeft ook een bijdrage geleverd aan de ruimtelijke kwaliteit. Wel zijn er signalen dat het realisatie-tempo afneemt. 40 NED s 5. Opzetten windmolenpark Volgens het huidige provinciale beleid, zoals dat is neergelegd in het Omgevingsplan, zijn dergelijke grote windmolens alleen toegestaan op daarvoor aangewezen locaties. Geen van deze locaties ligt in West Zeeuws-Vlaanderen, daarom is in 2007 door de Commissie besloten dit doel te laten vervallen 5 molens van minstens 2 MW Infrastructuur 1. Aanpassing van de kustweg met als doel het ontlasten van doorgaand verkeer De kustweg is aangepast in het kader van Duurzaam Veilig. 10 aanpassingen 2. Parkeren (auto) verbeteren met onthaalparkings De onthaalparking in Nieuwvliet is in 2007 geopend. In het plan Waterdunen zitten 2 onthaalparkings. parkings op 6 plekken

12 3. Bevorderen mobiliteit anders dan met de auto: a. aanleggen strandslagen voorzien van fietspaden b. voorzieningen op onthaalparkings op het gebied van mobiliteit, fietsenstalling, fietsverhuur, douches etc c. Kusttram: haalbaarheidsonderzoek en zo mogelijk verbinding realiseren a. In het kader van Duurzaam Veilig zijn slagen aangelegd met fietspaden. b.er is momenteel 1 onthaalparking voltooid met daarop een aantal voorzieningen. Zie ook nr 2. c. De mogelijkheid (fysiek) vrijhouden om een kusttram aan te kunnen leggen is door de Raad vastgesteld. Het college van GS heeft de aanleg van de kusttram in haar collegeprogramma opgenomen, - 15 km nieuwe weg - 17,8 km fietspaden - 20 stuks - 1 onderzoek - 25 km tramweg etc. Natuur 1. Verwezenlijken nieuwe natuur: verwerving, inpassing en inrichting van nieuwe natuur binnen de EHS en het door NCW gefinancierde terrein Er was op 1 januari ha EHS gerealiseerd, waarvan tenminste 160ha (deels) is gefinancierd vanuit NCW Door de bezuinigingen op ILG is er minder budget ha nieuwe natuur EHS ha door NCW gefinancierd terrein 2. Beheersgebied over circa 580 ha aan te vragen door de grondgebruiker, veelal agrariërs Er is momenteel 389ha beheersgebied begrensd in de gemeente Sluis. Door de bezuinigingen op ILG is er minder budget. 580 ha beheersgebied 3. Natte ecologische verbindingszones, natuurvriendelijke oevers: a. bredere watergangen: langs de Killa R (6 km) het verbrede krekenstelsel (8 km, op het Oudtland van Groede) gem. 30 m breed b. 90 km (45 ha) natuurvriendelijke oevers a. Bij de Zwartegatsche Kreek is het Waterschap hier mee bezig. b. Er is 21 km natuurvriendelijke oevers gerealiseerd a. 14 km b. 90 km (45ha) 4. Robuuste verbinding (o.a. Passageule) begrenzen en de aanleg van de natuur realiseren Het Natuurgebiedsplan wordt elk jaar door de provincie geactualiseerd. - aanpassen Natuurgebiedsplan Zeeland ha natuur aanleggen 5. Opwaarderen kwaliteit van de als droge ecologische verbindingen fungerende binnendijken en (ecologisch beheerde), wegbermen en overhoeken De provincie beheert de wegbermen langs haar 99,5km wegen ecologisch, het waterschap doet dat voor 25km van haar wegbermen. Het waterschap is bezig met een inventarisatie van flora en fauna langs haar wegen, wat kan leiden tot meer ecologisch beheerde wegbermen Het Zeeuwse Landschap beheert de binnendijken die zij in eigendom heeft op een ecologische wijze Via de subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer is met sommige agrariers een beheersovereenkomst gesloten om binnendijken op ecologische wijze te beheren De Stichting Landschapsbeheer Zeeland werkt, met subsidie van de provincie, samen met agrariers op het terrein van beheer. Hierin worden ook overhoeken meegenomen, maar deze zijn te klein om te begrenzen. Te beplanten dijken en wegen, zie landschap en cultuurhistorie nr. 5

13 6. Afname verdroging van de bestaande natuur (de nieuwe natuur voldoet per definitie aan de eisen van het voor het betreffende gebied geldende natuurdoeltype) Zie water nr 3. Over 200 ha natuurgebied (naast de 185 ha genoemd onder water nr. 3) 7. Vermesting en verontreiniging terugdringen tot een verwaarloosbaar niveau Hiervoor bestaan momenteel ( ) geen concrete plannen. Dit komt door de "toplijst" die de provincie tegenwoordig hanteert (zie ook Water nr 3) en daarop staan voor West Zeeuws- Vlaanderen alleen maar gebieden die te kampen hebben met verdroging en geen gebieden die te kampen hebben met vermesting en verontreiniging. In de vergadering van 20 december 2007 is besloten De verdroging en de vermesting nu op te pakken en de verontreiniging na 2014 op te pakken. Naast water nr. 4, maatregelen over 100 ha natuurgebied (isolering met name) 8. Aanvullende maatregelen treffen in het kader van de soortenbeschermingsplannen voor boomkikker en kamsalamander In 2005 zijn er 2 basisbiotopen ingericht van elk 1ha. Daarna is een aantal kleinere projecten uitgevoerd. De kamsalamander is overigens een soort die voornamelijk in Oost Zeeuws-Vlaanderen voorkomt. 10 ha

3. In de kustzone een bos aanleggen en inrichten als (duin-) struweel, geschikt voor intensief recreatief medegebruik.

3. In de kustzone een bos aanleggen en inrichten als (duin-) struweel, geschikt voor intensief recreatief medegebruik. BIJLAGE 1 doel is gerealiseerd doel ligt op schema (realisatie uiterlijk 2018) doel ligt achter (niet gereed in 2018) of er is een bedreiging zoals omschreven in het gebiedsplan Wat is er tot nog toe aan

Nadere informatie

3. In de kustzone een bos aanleggen en inrichten als (duin-) struweel, geschikt voor intensief recreatief medegebruik.

3. In de kustzone een bos aanleggen en inrichten als (duin-) struweel, geschikt voor intensief recreatief medegebruik. BIJLAGE 1 doel is gerealiseerd doel ligt op schema (realisatie uiterlijk 2018) doel ligt achter (niet gereed in 2018) of er is een bedreiging zoals omschreven in het gebiedsplan Wat is er tot nog toe aan

Nadere informatie

Nationaal Landschap Zuidwest-Zeeland

Nationaal Landschap Zuidwest-Zeeland Nationaal Landschap Zuidwest-Zeeland Deelgebied West Zeeuws-Vlaanderen Zuidwest-Zeeland een van de 20 nationale landschappen Bekijk Nederland opnieuw Voortgangsrapportage Inhoudsopgave Projecten in uitvoering

Nadere informatie

Griffier van de Staten. Geleidebrief informatief. Brief GS met voortgangsrapportage gebiedsplan Natuurlijk Vitaal. Naam voorstel

Griffier van de Staten. Geleidebrief informatief. Brief GS met voortgangsrapportage gebiedsplan Natuurlijk Vitaal. Naam voorstel Griffier van de Staten Geleidebrief informatief Naam voorstel 13017101 Brief GS met voortgangsrapportage gebiedsplan Natuurlijk Vitaal Betreft vergadering Commissie REW van 30 augustus 2013 Te verzenden

Nadere informatie

Voortgang projecten, 12 december 2012

Voortgang projecten, 12 december 2012 projecten, 12 december 2012 Prioritaire projecten 2012 De gebiedscommissie richt zich dit jaar met name op deze eerste vier projecten. De commissie spant zich in om deze projecten te laten slagen. De inzet

Nadere informatie

Waterdunen. Waterdunen is een groot recreatienatuurproject

Waterdunen. Waterdunen is een groot recreatienatuurproject De aanleg Waterdunen Waterdunen is een groot recreatienatuurproject in West Zeeuws- Vlaanderen. Het geeft de regio de kans om de leefbaarheid op de lange termijn te waarborgen. Dit gebeurt door te investeren

Nadere informatie

Hergebruik Vrijgekomen Agrarische Bedrijfsbebouwing Nieuwe Landgoederen & Landelijk wonen

Hergebruik Vrijgekomen Agrarische Bedrijfsbebouwing Nieuwe Landgoederen & Landelijk wonen Beleidskader Hergebruik Vrijgekomen Agrarische Bedrijfsbebouwing Nieuwe Landgoederen & Landelijk wonen In het buitengebied 1. Inleiding Het Streekplan Gelderland (2005) biedt nieuwe beleidsruimte voor

Nadere informatie

Al veel bereikt met waaiergesprekken in West Zeeuws Vlaanderen

Al veel bereikt met waaiergesprekken in West Zeeuws Vlaanderen Al veel bereikt met waaiergesprekken in West Zeeuws Vlaanderen Inleiding In 2007 en 2008 werden in West Zeeuws Vlaanderen met 53 boeren gesprekken gehouden aan de keukentafel door Veronique Dekker (gemeente

Nadere informatie

hoeveelheid eenheid eenheidsprijs incl. btw

hoeveelheid eenheid eenheidsprijs incl. btw Gemeente Sluis - kern Aardenburg (2.444 inwoners) btw (x 1.000) Herstellen water rond oude wallen - vergroten bestaand wateroppervlak 15.928 m 2 63 0 1.011 0 1.011 - inrichten oevers EVZ 4.938 m 1 221

Nadere informatie

Gebiedsplan West Zeeuwsch-Vlaanderen. Natuurlijk Vitaal. Bijstellingsnota

Gebiedsplan West Zeeuwsch-Vlaanderen. Natuurlijk Vitaal. Bijstellingsnota Gebiedsplan West Zeeuwsch-Vlaanderen Natuurlijk Vitaal Bijstellingsnota Gebiedscommissie West Zeeuwsch-Vlaanderen, oktober 2009 Inhoudsopgave blz. Samenvatting 3 1. Inleiding 5 2. Terugblik en realisatie

Nadere informatie

Kwaliteiten huidige- en plansituatie t.o.v. streefwaarden. Schaal

Kwaliteiten huidige- en plansituatie t.o.v. streefwaarden. Schaal 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 Kwaliteiten huidige- en plansituatie t.o.v. streefwaarden identiteit Toegang verleden Schaal natuur Verbinding Duurzaam huidig 18.56 8.63 7.1 46.82 10.18 0 - plan 19.94 8.63 8.16

Nadere informatie

Gebiedsplan West Zeeuwsch-Vlaanderen PUBLIEKSVERSIE. Natuurlijk Vitaal. Gebiedscommissie West Zeeuwsch-Vlaanderen

Gebiedsplan West Zeeuwsch-Vlaanderen PUBLIEKSVERSIE. Natuurlijk Vitaal. Gebiedscommissie West Zeeuwsch-Vlaanderen Gebiedsplan West Zeeuwsch-Vlaanderen Natuurlijk Vitaal PUBLIEKSVERSIE Gebiedscommissie West Zeeuwsch-Vlaanderen VOORWOORD Gefeliciteerd... en nu aan het werk Op 13 juli 2004 heeft het college van Gedeputeerde

Nadere informatie

De Stichting Red onze Polders stelt hierbij beroep in tegen bovenvermeld inpassings en exploitatie plan.

De Stichting Red onze Polders stelt hierbij beroep in tegen bovenvermeld inpassings en exploitatie plan. Stichting Red onze Polders Secretariaat Eendragtweg 12 4543 PL Zaamslag Tel 0115 431718 / 06 54362376 Mail eendragt@ziezo.biz Raad van State Afdeling Bestuurs Rechtspraak Postbus 2001 2500 EA s Gravenhage

Nadere informatie

Advies van de toetsingscommissie over: Waterdunen te Breskens

Advies van de toetsingscommissie over: Waterdunen te Breskens Advies van de toetsingscommissie over: Waterdunen te Breskens Verblijfsrecreatie in West Zeeuws-Vlaanderen kwalitatief getoetst Eindhoven, 31 mei 2010 R. de Jong J.J. van den Berg H.A.J. van Nuland Van

Nadere informatie

Checklist.

Checklist. Wandelnetwerk Zeeland Checklist www.zeeland.nl Checklist Wandelnetwerk Zeeland De inzet van het Wandelnetwerk Zeeland is drieledig, namelijk het ontsluiten van het platteland voor de wandelaar, de realisatie

Nadere informatie

CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN

CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN Terneuzen Cultuurhistorische Waardenkaart Datum: februari 2013 Opgesteld door: Gemeente Terneuzen Gemeente Terneuzen Stadhuisplein 1 Postbus 35 4530 AA Terneuzen

Nadere informatie

Waterdunen. Nota Ruimte budget 18 miljoen euro. Planoppervlak 350 hectare

Waterdunen. Nota Ruimte budget 18 miljoen euro. Planoppervlak 350 hectare Waterdunen Nota Ruimte budget 18 miljoen euro Planoppervlak 350 hectare Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Stabiele kust, stevige economie De Zeeuwse kust biedt

Nadere informatie

Uitvoering nieuw beheerplan Wallen van Aardenburg

Uitvoering nieuw beheerplan Wallen van Aardenburg Overzicht mogelijke projecten Nationaal Landschap deelgebied West-Zeeuws-Vlaanderen Herstel verdwenen dijken Het herstellen van dijken die na 1900 zijn afgegraven. HZL heeft in 2002 door een student een

Nadere informatie

Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe

Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe Verordening vastgesteld: 26-06-2003 In werking getreden: 15-09-2003 COMPENSATIEVERPLICHTING Artikel 1 Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan

Nadere informatie

BIJLAGE 3: Toetsingskader

BIJLAGE 3: Toetsingskader BIJLAGE 3: Toetsingskader In dit toetsingskader geven partijen een nadere invulling en uitwerking aan de kaders die in de PKB Plus PMR met betrekking tot het deelproject 750 hectare natuur en recreatie

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Structuurvisie Borger-Odoorn Verbinding geeft perspectief

Uitvoeringsprogramma Structuurvisie Borger-Odoorn Verbinding geeft perspectief Uitvoeringsprogramma Structuurvisie Borger-Odoorn Verbinding geeft perspectief Dit uitvoeringsprogramma, behorende bij de Structuurvisie Borger- Odoorn, geeft aan op welke wijze de integrale gebiedsvisie

Nadere informatie

KASSABON ENERGIEOPBRENGST ha zonneveld- 155 GWh/jaar. aantal huishoudens: LANDSCHAPPELIJKE INVESTERING. kosten aankoop/aanleg: LAAG

KASSABON ENERGIEOPBRENGST ha zonneveld- 155 GWh/jaar. aantal huishoudens: LANDSCHAPPELIJKE INVESTERING. kosten aankoop/aanleg: LAAG ENERGIE VOOROP Het scenario energie voorop gaat uit van een maximale energieopbrengst binnen de wettelijke kaders en bestaat uit winden zonne-energie. De gemeenteraad heeft expliciet gevraagd om zo n maximale

Nadere informatie

Gebiedvisie op het. buitengebied van de. gemeente Drimmelen

Gebiedvisie op het. buitengebied van de. gemeente Drimmelen Gebiedvisie op het buitengebied van de gemeente Drimmelen Door de ZLTO Afdeling Drimmelen Gebiedsvisie voor de gemeente Drimmelen Vanuit de ZLTO-afdeling Drimmelen is het idee gekomen om in navolging van

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Nieuwe aanpak Noordrand Krimpenerwaard: Ruimte voor ondernemen. Oktober Partijen in de Krimpenerwaard en de provincie

NIEUWSBRIEF. Nieuwe aanpak Noordrand Krimpenerwaard: Ruimte voor ondernemen. Oktober Partijen in de Krimpenerwaard en de provincie NIEUWSBRIEF Nieuwe aanpak Noordrand Krimpenerwaard: Ruimte voor ondernemen Oktober 2014 Partijen in de Krimpenerwaard en de provincie Zuid-Holland gaan op een andere manier samenwerken aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Hatertse en Overasseltse Vennen

Hatertse en Overasseltse Vennen Hatertse en Overasseltse Vennen Maatregelplan aanpak verdroging en natuur Harro Kraal Waterschap Rivierenland Beleid Rijksbeleid TOP-gebieden EHS Provinciaal Waterhuishoudingsplan Actiegebieden Waterberging

Nadere informatie

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Nieuwe Hollandse Waterlinie Nota Ruimte budget 35 miljoen euro Planoppervlak 300 hectare Trekker Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Nieuwe Hollandse Waterlinie Stevige nieuwe ruggengraat voor de Linie De Nieuwe Hollandse

Nadere informatie

VERBINDINGEN IN HET LANDSCHAP. PROJECTPLAN TENNET 2e FASE

VERBINDINGEN IN HET LANDSCHAP. PROJECTPLAN TENNET 2e FASE VERBINDINGEN IN HET LANDSCHAP PROJECTPLAN TENNET 2e FASE INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 1 PROJECT 1: LANDSCHAPSWANDELROUTE... 4 Verbinding tussen Tennet-landschapsprojecten 1.1 Inleiding 1.2 Eindbeeld 1.3

Nadere informatie

Natuurbeheerplan Zeeland Ontwerp planwijziging Antwoordnota. Vastgesteld door Gedeputeerde Staten op # september 2015

Natuurbeheerplan Zeeland Ontwerp planwijziging Antwoordnota. Vastgesteld door Gedeputeerde Staten op # september 2015 Natuurbeheerplan Zeeland 2016 Ontwerp planwijziging 2015 Antwoordnota Vastgesteld door Gedeputeerde Staten op # september 2015 1 1. Inleiding Op 2 juni 2015 heeft het College van GS de Ontwerp planwijziging

Nadere informatie

K a n s e n. voor particulier natuurbeheer i n B r a b a n t. Onderzoeksrapport. Mei 2007

K a n s e n. voor particulier natuurbeheer i n B r a b a n t. Onderzoeksrapport. Mei 2007 K a n s e n voor particulier natuurbeheer i n B r a b a n t Onderzoeksrapport Mei 2007 Opdrachtgever: Uitvoerenden: In samenwerking met: Provincie Noord-Brabant Brabants Landschap Brabants Particulier

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Provinciale Staten

Voortgangsrapportage Provinciale Staten Voortgangsrapportage Provinciale Staten Project: Waterdunen Algemeen Periode Q2 2019 Datum 09-07-2019 Status Definitief Korte omschrijving van het project Achtergrond Het doel van Waterdunen is drieledig:

Nadere informatie

15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14

15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14 15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14 Ordito b.v. Postbus 94 5126 ZH Gilze E info@ordito.nl T 0161 801 022 I www.ordito.nl KVK 54 811 554 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Ligging en begrenzing

Nadere informatie

Levende Beerze. Informatieavond Esche Stroom 9 juni 2009

Levende Beerze. Informatieavond Esche Stroom 9 juni 2009 Levende Beerze Informatieavond Esche Stroom 9 juni 2009 Vanavond: Den Bosch De Levende Beerze structuurvisie planmer Esche Stroom en De Levende Beerze Procedure Bergeijk Waarom aan de slag? Nota Ruimte:

Nadere informatie

1. Nieuwe Hollandse Waterlinie

1. Nieuwe Hollandse Waterlinie 1. Nieuwe Hollandse Waterlinie Nieuwe Hollandse Waterlinie Niet locatie gebonden projecten: 1.2 estauratie waterbeheersingswerken 1.5 Monitoren autonome ontwikkelingen in relatie tot de NHW 2.4 Accentueren

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Gebiedsontwikkeling. G. Van Geffen. Midterm review Natuurlijk Vitaal (Gebiedsplan West Zeeuwsch-Vlaanderen)

Gedeputeerde Staten. Gebiedsontwikkeling. G. Van Geffen. Midterm review Natuurlijk Vitaal (Gebiedsplan West Zeeuwsch-Vlaanderen) Gedeputeerde Staten bericht OD brief van: - Commissie Ruimte Ecologie en Water uw kenmerk: ons kenmerk: 09025585 afdeling: Gebiedsontwikkeling behandeld door: G. Van Geffen doorkiesnummer: 01 18-631 71

Nadere informatie

De gemeente formuleert de volgende uitgangspunten voor de deelname aan het project in de Boterhuispolder:

De gemeente formuleert de volgende uitgangspunten voor de deelname aan het project in de Boterhuispolder: VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van september 2015 Besluit nummer: 2015_Raad_00029 Onderwerp: Boterhuispolder: vaststellen uitgangspunten - Besluitvormend Beknopte samenvatting: De Boterhuispolder is een

Nadere informatie

Verslag Solabio Dijkendag Assenede (B) 24 juni 2011

Verslag Solabio Dijkendag Assenede (B) 24 juni 2011 Verslag Solabio Dijkendag Assenede (B) 24 juni 2011 Deze dijkendag werd georganiseerd door de Provinciale Landbouwkamer Oost Vlaanderen en Stichting Landschapsbeheer Zeeland in het kader van het project

Nadere informatie

Verzoek wijziging bestemmingsplan

Verzoek wijziging bestemmingsplan Verzoek wijziging bestemmingsplan Percelen Rucphen O 225 en O 433 Ruimtelijke onderbouwing kwaliteitsverbetering omgeving Rozenven Inleiding Sinds 2011 is Vereniging Natuurmonumenten eigenaar van natuurgebied

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling De Logt / Landgoed Rozephoeve Raadsvergadering Oirschot 24 januari Arend Dijkstra, rentmeester Landgoed Rozephoeve

Gebiedsontwikkeling De Logt / Landgoed Rozephoeve Raadsvergadering Oirschot 24 januari Arend Dijkstra, rentmeester Landgoed Rozephoeve Gebiedsontwikkeling De Logt / Landgoed Rozephoeve Raadsvergadering Oirschot 24 januari 2012 Arend Dijkstra, rentmeester Landgoed Rozephoeve Landgoed Rozephoeve Landgoed Rozephoeve Oppervlakte Landgoed

Nadere informatie

Uitgangspuntennotitie Tienhonderdpolder

Uitgangspuntennotitie Tienhonderdpolder Piet Heinstraat 77b 4461 GL Postbus 6 4460 AA www.rijksoverheid.nl/eleni Contactpersoon M.H. Oude Essink Medewerker Gebiedsontwikkeling Uitgangspuntennotitie Tienhonderdpolder M 06 52 31 82 81 m.h.oudeessink@dlg.nl

Nadere informatie

Nota kwaliteit. Achtergrond

Nota kwaliteit. Achtergrond Nota kwaliteit Achtergrond In de structuurvisie is opgenomen dat bepaalde ruimtelijke ontwikkelingen in het buitengebied alleen mogelijk zijn wanneer deze een bijdrage leveren aan kwaliteitsverbetering

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp : uitvoeringsprogramma Groen Blauwe Diensten

Raadsvoorstel. Onderwerp : uitvoeringsprogramma Groen Blauwe Diensten Raadsvoorstel Vergadering: : 28 april 2008 Agendanummer : 7 Opiniërende vergadering : 14 april 2008 Portefeuillehouder : L.C.J. Lijmbach Onderwerp : uitvoeringsprogramma Groen Blauwe Diensten Aan de raad,

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. J.A.R.M. van Egmond (GROENLINKS) (d.d. 2 maart 2015) Nummer 3022

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. J.A.R.M. van Egmond (GROENLINKS) (d.d. 2 maart 2015) Nummer 3022 van Gedeputeerde Staten op vragen van J.A.R.M. van Egmond (GROENLINKS) (d.d. 2 maart 2015) Nummer 3022 Onderwerp Ontwikkelplan Oranjebonnen Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller

Nadere informatie

Ruimte om te leven met water

Ruimte om te leven met water Ruimte om te leven met water Het huidige watersysteem is volgens de nieuwe In de toekomst wil het waterschap een zoveel Om de benodigde ruimte aan hectares te verwerven inzichten niet meer op orde. Aanpassingen

Nadere informatie

Nieuw Natuur Flevoland. Een 1 e beoordeling van de projectvoorstellen op het grondgebied van de gemeente Zeewolde. Rangorde Projectnr.

Nieuw Natuur Flevoland. Een 1 e beoordeling van de projectvoorstellen op het grondgebied van de gemeente Zeewolde. Rangorde Projectnr. Nieuw Natuur Flevoland Een 1 e beoordeling van de projectvoorstellen op het grondgebied van de gemeente Zeewolde Rangorde Projectnr. Project 1 12 Oostvaardersplassengebied Omschrijving van het project

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing. Wijziging gebruik van loods voor opslag op het perceel Rinkesfort 13 te Maasbree

Ruimtelijke onderbouwing. Wijziging gebruik van loods voor opslag op het perceel Rinkesfort 13 te Maasbree Ruimtelijke onderbouwing Wijziging gebruik van loods voor opslag op het perceel Rinkesfort 13 te Maasbree 16-08-2011 1. Inleiding Algemeen De heer Wijnen heeft het verzoek gedaan om een loods op het perceel

Nadere informatie

Gebied: De Drie Polders

Gebied: De Drie Polders Gebied: De Drie Polders Basisschets De basisschets is het resultaat voort gekomen uit twee schetssessies. Onderstaande schets is het streefbeeld waar draagvlak voor is en is de basis geweest voor de nadere

Nadere informatie

Presentatie Structuurvisie

Presentatie Structuurvisie Presentatie Structuurvisie Gemeente Oostzaan 30 september 2013 Presentatie Proces tot nu toe Ambitie en Structuurbeeld 2025 Thema s Oostzaanse woonomgeving Economie Sport, welzijn, zorg en educatie Agrarisch

Nadere informatie

Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist.

Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist. Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist. Ten behoeve van de stroomlijning van het vooroverleg over: - voorontwerpbestemmingsplannen

Nadere informatie

Bestemmingsplan buitengebied

Bestemmingsplan buitengebied Bestemmingsplan buitengebied Voorontwerp Informatieavond dinsdag 26 juni 2012 Wat is een bestemmingsplan? Plan met regels over het gebruik van de ruimte Waar en hoe mag wat worden gebouwd? Welke functies

Nadere informatie

IJsselsprong Zutphen. Nota Ruimte budget 20 miljoen euro. Planoppervlak 160 hectare

IJsselsprong Zutphen. Nota Ruimte budget 20 miljoen euro. Planoppervlak 160 hectare Nota Ruimte budget 20 miljoen euro Planoppervlak 160 hectare IJsselsprong Zutphen Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Waterveiligheid als motor Bescherming tegen

Nadere informatie

RIEL, PAREL VAN DE ZESGEHUCHTEN. Toekomstvisie Datum: 14 januari 2016 Commissie: Wilbert Gooskens Peter van de Moosdijk Harry Droog

RIEL, PAREL VAN DE ZESGEHUCHTEN. Toekomstvisie Datum: 14 januari 2016 Commissie: Wilbert Gooskens Peter van de Moosdijk Harry Droog RIEL, PAREL VAN DE ZESGEHUCHTEN. Toekomstvisie 2015 Datum: 14 januari 2016 Commissie: Wilbert Gooskens Peter van de Moosdijk Harry Droog RIEL, Toekomstvisie 2015 Doel van de VISIE Voor de bewoners van

Nadere informatie

Visie / Organisatie Beschrijving Opmerkingen Begroot Visie

Visie / Organisatie Beschrijving Opmerkingen Begroot Visie Visie / Organisatie Beschrijving Opmerkingen Begroot Visie Visie 'Uitnodigend Oirschot' - Natuur / landschap: ontwikkeling en beleving - Vrijetijdseconomie - Erfgoed(beleving) - Burgerparticipatie - Versterking

Nadere informatie

Markdal duurzaam en vitaal. Bewonersavond 18 juli 2016

Markdal duurzaam en vitaal. Bewonersavond 18 juli 2016 Markdal duurzaam en vitaal Bewonersavond 18 juli 2016 Programma 1. Overzicht ontwikkelingen (Jettie Rattink) 2. Het NNB ( voormalige EHS) systeem waaraan wordt gewerkt (Sjef Langeveld) 3. Stand van zaken

Nadere informatie

BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA

BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA = 1 = BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA Registratienummer: 13UIT11428 (behoort bij nummer: 13INT03360 )- Uitvoeringsschema (Bijlage bij ontwerp omgevingsvisie Hellendoorn. Beleidsveld Project Thema s / beleidskader

Nadere informatie

1 Natuur in de Krimpenerwaard

1 Natuur in de Krimpenerwaard Zelfrealisatie 1 Natuur in de Krimpenerwaard Binnen natuurgebieden zijn een grote hoeveelheid aan dier- en plantensoorten te vinden. Hoe groter ( robuuster ) de natuurgebieden zijn, hoe beter de soorten

Nadere informatie

Meer Maashorst! Een gezond landschap. De Maashorst als landschap van Allure

Meer Maashorst! Een gezond landschap. De Maashorst als landschap van Allure Meer Maashorst! Een gezond landschap Meer Maashorst! 2017 Natuur Gezond landschap Leefstijl Voedsel Ondernemersklimaat Gezonde leefstijl Gezonde voeding De Maashorst in 2017 3 2 1 15 16 4 5 14 11 6 13

Nadere informatie

Bijlage 1. Onderbouwing Zuidrand De Mortel, fase 1 volgens de Verordening Ruimte

Bijlage 1. Onderbouwing Zuidrand De Mortel, fase 1 volgens de Verordening Ruimte Bijlage 1 Onderbouwing Zuidrand De Mortel, fase 1 volgens de Verordening Ruimte Onderbouwing Zuidrand De Mortel, fase 1 volgens Verordening Ruimte, fase 2 In onderstaande tabel geeft de gemeente Gemert-Bakel

Nadere informatie

Gelet op het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting, artikel 3.1.1;

Gelet op het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting, artikel 3.1.1; 1 Besluit van de Vlaamse Regering van 22 april 2016 tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Zwinpolders (B.S., 14 juli 2016, I : 10 d. na publicatie) De Vlaamse Regering, Gelet op

Nadere informatie

De beleidsopgave vanaf 1990

De beleidsopgave vanaf 1990 1 De beleidsopgave vanaf 1990 Kustzone Slufter in de duinenrij bij Bergen, bij (hoge) vloed kan zeewater in de eerste duinvallei binnenstromen. Dit biedt een geschikt milieu voor veel zeldzame (planten)soorten.

Nadere informatie

G e m e e n t e S l u i s

G e m e e n t e S l u i s Raadsvoorstel Pag. 1 Datum vergadering 16 juli 2009 Nr. 14 Omschrijving agendapunt Portefeuillehouder Besluit van de Raad d.d. Voorstel om in te stemmen met deelname aan het grensoverschrijdend integraal

Nadere informatie

Daarnaast zijn er subsidies voor het versterken van de landschapskwaliteit binnen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en de Nationale Landschappen.

Daarnaast zijn er subsidies voor het versterken van de landschapskwaliteit binnen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en de Nationale Landschappen. Informatie subsidies particulier natuurbeheer Natuurbeheer wordt in Nederland uitgevoerd door terreinbeherende organisaties en particulieren. De overheid wil het beheer van natuur door particulieren, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl)

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Etten-Leur (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Introductie Etten-Leur is een middelgrote gemeente in Brabant, gelegen ten westen van Breda. De gemeente bestaat uit één kern van ruim 40.000 inwoners. Door

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 22 november 2010) Nummer Onderwerp Kreekherstel Strypse Wetering

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 22 november 2010) Nummer Onderwerp Kreekherstel Strypse Wetering van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 22 november 2010) Nummer 2420 Onderwerp Kreekherstel Strypse Wetering Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller

Nadere informatie

Tytsjerksteradiel (Hardegarijp) (Bron: stadsregioleeuwarden.nl)

Tytsjerksteradiel (Hardegarijp) (Bron: stadsregioleeuwarden.nl) Tytsjerksteradiel (Hardegarijp) (Bron: stadsregioleeuwarden.nl) Introductie De Friese gemeente Tytsjerksteradiel ligt pal ten oosten van de provinciehoofdstad Leeuwarden. De gemeente bestaat uit 17 kernen;

Nadere informatie

Cluster A Verbeteren leefbaarheid en economie (nieuwe vormen van wonen en werken)... 7

Cluster A Verbeteren leefbaarheid en economie (nieuwe vormen van wonen en werken)... 7 1 2 Inhoud Cluster A Verbeteren leefbaarheid en economie (nieuwe vormen van wonen en werken)... 7... 7 Splitsen bouwkavel woning in een locatie voor 3 starterswoningen en 2 seniorenwoningen.... 7 Initiatief

Nadere informatie

Landschapspark De Danenberg. Landschapsvisie De Danenberg Landschapspark De Danenberg

Landschapspark De Danenberg. Landschapsvisie De Danenberg Landschapspark De Danenberg Landschapsvisie De Danenberg presentatie dorpsraad Slijk-Ewijk 12-12-2017 V.o.f. De Brouwerij Partners: Inhoudsopgave Historie Gebied Het plan Beheer en onderhoud Boerderij De Danenberg Historie 2002:

Nadere informatie

Sluis. Kustwerk Nieuwvliet. Milieueffectrapport. samenvatting

Sluis. Kustwerk Nieuwvliet. Milieueffectrapport. samenvatting Sluis Kustwerk Nieuwvliet Milieueffectrapport samenvatting Samenvatting 1. Inleiding Roompot Recreatie Beheer BV en Bouwfonds Arcus Kustwerk B.V. zijn voornemens om enkele bestaande recreatieterreinen,

Nadere informatie

Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader

Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader De boer als groen-blauwe dienstverlener Het Brabantse landschap is vandaag de dag een uniek en divers geheel. Een geheel dat niet tot stand zou zijn gekomen

Nadere informatie

Financiering van het gezamenlijke voorstel voor de herijking EHS in het Reggegebied

Financiering van het gezamenlijke voorstel voor de herijking EHS in het Reggegebied Financiering van het gezamenlijke voorstel voor de herijking EHS in het Reggegebied Inleiding Op 11 mei 2012 hebben Landschap Overijssel, LTO-Noord, waterschap Regge en Dinkel en de gemeenten Ommen en

Nadere informatie

Nieuwe landgoederen Nederland

Nieuwe landgoederen Nederland Ruimte en Milieu Nieuwe landgoederen Nederland Bouwen aan een groene omgeving 02 Wie aan een landgoed denkt, stelt zich een ruim, bosrijk terrein voor met daarop een stijlvol gebouw. Het natuurschoon voert

Nadere informatie

TOELICHTEND. VERORDENEND Stedenbouwkundige voorschriften. toelichting en visie. 1. bestemmingsvoorschriften. 2. inrichting en beheer

TOELICHTEND. VERORDENEND Stedenbouwkundige voorschriften. toelichting en visie. 1. bestemmingsvoorschriften. 2. inrichting en beheer voorschriften art. 1: natuurgebied VERORDENEND Stedenbouwkundige voorschriften 1. bestemmingsvoorschriften Onderhavige zone wordt bestemd voor de instandhouding, de ontwikkeling en het herstel van de

Nadere informatie

GESPREKSNOTITIE OVER VERSTERKING VAN HET SALLANDSE LANDSCHAP DOOR AANLEG, HERSTEL EN BEHEER VAN LANDSCHAPSELEMENTEN. in de periode

GESPREKSNOTITIE OVER VERSTERKING VAN HET SALLANDSE LANDSCHAP DOOR AANLEG, HERSTEL EN BEHEER VAN LANDSCHAPSELEMENTEN. in de periode GESPREKSNOTITIE OVER VERSTERKING VAN HET SALLANDSE LANDSCHAP DOOR AANLEG, HERSTEL EN BEHEER VAN LANDSCHAPSELEMENTEN in de periode 2014-2015 (versie 3 mei 2014) situatie per 31-12-2013 SAMEN STERKER Werkgroep

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CULTUURHISTORIE EN PLATTELANDSVERNIEUWING TERWOLDSE BANDIJK

BELEIDSREGEL CULTUURHISTORIE EN PLATTELANDSVERNIEUWING TERWOLDSE BANDIJK Burgemeester en wethouders van de gemeente Voorst, overwegende dat het gewenst is beleidsregels voor subsidiëring van activiteiten in het kader van het Pilotproject Terwoldse Bandijk vast te stellen; gelet

Nadere informatie

Nationaal Landschap deelgebied Zak van Zuid-Beveland. Voortgangsrapportage. (19 november 2008)

Nationaal Landschap deelgebied Zak van Zuid-Beveland. Voortgangsrapportage. (19 november 2008) Nationaal Landschap deelgebied Zak van Zuid-Beveland Voortgangsrapportage (19 november 2008) Weg- en bermbeplanting WS (groenstructuur) Indiener: Waterschap Zeeuwse Eilanden Investeringen: 104.672 SGB-bijdrage:

Nadere informatie

Bijlage 1: Topografische kaart van het studiegebied (2008)

Bijlage 1: Topografische kaart van het studiegebied (2008) Bijlagen Gebiedsvisie Bethlehem Bijlage 1: Topografische kaart van het studiegebied (2008) J F Kennedylaan Terborgseweg Ondernemingsweg Lijsterbeslaan Abdijlaan Bedrijvenweg Oude Terborgseweg Rekhemseweg

Nadere informatie

1 Inleiding 2. 2 Ladder voor duurzame verstedelijking 3. 3 Uitgangspunten 5. 4 Marktanalyse Laddertoets 19. Bijlage A 25.

1 Inleiding 2. 2 Ladder voor duurzame verstedelijking 3. 3 Uitgangspunten 5. 4 Marktanalyse Laddertoets 19. Bijlage A 25. Laddertoets De Smaragd Waalre Laddertoets De Smaragd Waalre 1 Inleiding 2 2 Ladder voor duurzame verstedelijking 3 3 Uitgangspunten 5 4 Marktanalyse 11 5 Laddertoets 19 Bijlage A 25 Artikel 4.3 Nieuwbouw

Nadere informatie

Integraal ontwikkelingsprogramma Landgoed De Utrecht

Integraal ontwikkelingsprogramma Landgoed De Utrecht Designator author 21 August 2007 1 Integraal ontwikkelingsprogramma Landgoed De Utrecht 21 August 2007 Designator author 1 Designator author 21 August 2007 2 Voorgeschiedenis Overleg tussen Brabants Particulier

Nadere informatie

G e m e e n t e S l u i s

G e m e e n t e S l u i s Raadsvoorstel Pag. 1 Datum vergadering 16 juli 2009 Nr. Omschrijving agendapunt Portefeuillehouder Besluit van de Raad d.d. Voorstel om in te stemmen met deelname aan het grensoverschrijdend integraal

Nadere informatie

Deel IV. LOP Midden-Delfland 2025: Uitvoeringsstrategie

Deel IV. LOP Midden-Delfland 2025: Uitvoeringsstrategie Deel IV LOP Midden-Delfland 2025: Uitvoeringsstrategie 124 - MIDDEN-DELFLAND 2025 In het Landschapontwikkelingsperspectief Midden-Delfland 2025 (LOP) beschrijven wij de beleidsuitgangspunten die wij als

Nadere informatie

Ruimte voor Limburg. Limburg in VORm: Ruimtelijke ontwikkelingen in balans

Ruimte voor Limburg. Limburg in VORm: Ruimtelijke ontwikkelingen in balans Ruimte voor Limburg Limburg in VORm: Ruimtelijke ontwikkelingen in balans Colofon Uitgave: Provincie Limburg Postbus 5700 6202 MA Maastricht Tel.: +31 (0)43 389 99 99 Fax: +31 (0)43 361 80 99 E-mail: postbus@prvlimburg.nl

Nadere informatie

Evaluatie Recreatienatuur Groede Podium

Evaluatie Recreatienatuur Groede Podium Evaluatie Recreatienatuur Groede Podium versie 21 augustus 2013 G.M. van der Krogt Samenvatting Recreatienatuur is opgenomen in Natuurlijk Vitaal. Doel van de recreatienatuur is om recreanten de natuur

Nadere informatie

Colloquium erfgoed WO1 Workshop Frontzate. Frank Debeil, VLM W-Vl. 2 maart 2012

Colloquium erfgoed WO1 Workshop Frontzate. Frank Debeil, VLM W-Vl. 2 maart 2012 Colloquium erfgoed WO1 Workshop Frontzate Frank Debeil, VLM W-Vl. 2 maart 2012 Inrichtingsplan oude spoorwegbedding Nieuwpoort Diksmuide Nieuwpoort Richtplan landinrichtingsproject De Westhoek Oude spoorwegbedding

Nadere informatie

Was word tabel Natuurbeheerplan 2017 ontwerp Natuurbeheerplan tekstdeel

Was word tabel Natuurbeheerplan 2017 ontwerp Natuurbeheerplan tekstdeel Was word tabel Natuurbeheerplan 2017 ontwerp Natuurbeheerplan 2018 tekstdeel Algemeen: Overal waar 2017 stond is dit aangepast naar 2018 Natuurnetwerk Nederland is afgekort tot NNN. Specifiek per pagina:

Nadere informatie

Verzoek tot aanwijzing ter onteigening ex artikel 78 Onteigeningswet. Bestemmingsplan Nieuwe Dordtse Biesbosch, van de gemeente Dordrecht,

Verzoek tot aanwijzing ter onteigening ex artikel 78 Onteigeningswet. Bestemmingsplan Nieuwe Dordtse Biesbosch, van de gemeente Dordrecht, Verzoek tot aanwijzing ter onteigening ex artikel 78 Onteigeningswet Bestemmingsplan Nieuwe Dordtse Biesbosch, van de gemeente Dordrecht, Gemeente Dordrecht Zakelijke beschrijving Administratieve onteigening

Nadere informatie

Op wegen en paden De openstelling van natuur in Nederland

Op wegen en paden De openstelling van natuur in Nederland Op wegen en paden De openstelling van natuur in Nederland Wegen_paden.indd 1 04-05-2006 17:22:48 Wandelen, genieten en verwonderen Wandelen, hardlopen en fietsen. Of gewoon tot rust komen en vol verwondering

Nadere informatie

Oplegnotitie NNN-gebied, IJsselzone, Veerweg Olst

Oplegnotitie NNN-gebied, IJsselzone, Veerweg Olst Oplegnotitie NNN-gebied, IJsselzone, Veerweg Olst Project: 16M8038 Onderwerp: Oplegnotitie NNN-gebied, IJsselzone, Veerweg Olst Datum: 15 maart 2018 Auteur: Ing. D. van der Veen (ecoloog LievenseCSO) Bestemd

Nadere informatie

Gebiedsplan. Philippine

Gebiedsplan. Philippine Gebiedsplan Gebiedsgerichte Aanpak Philippine (3.675 ha) Vastgesteld door Gedeputeerde Staten Zeeland d.d. 15 december 2009 GGA Philippine 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 1. Ruimtelijk kader...4 2. Aandachtsvelden...5

Nadere informatie

Ontwikkelingsvisie Westduin. Inpassing recreatiepark, wellness, hotel, horeca, sport, landschap en recreatie

Ontwikkelingsvisie Westduin. Inpassing recreatiepark, wellness, hotel, horeca, sport, landschap en recreatie Ontwikkelingsvisie Westduin Inpassing recreatiepark, wellness, hotel, horeca, sport, landschap en recreatie 23 juni 2016 Inhoud 1. Inleiding 2. Beleid 3. Planvorming 4. Landschappelijke historie -door

Nadere informatie

Voor Zuid-Holland zijn deze beleidsdoelen vastgelegd in de Beleidsvisie Groen.

Voor Zuid-Holland zijn deze beleidsdoelen vastgelegd in de Beleidsvisie Groen. Was-Wordt tabel Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2019 (versie 17 jan18) Was Wordt tabel tekstuele wijzigingen Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2019 Pagina Natuurbeheerplan 2018 Ontwerp Natuurbeheerplan 2019

Nadere informatie

Wijziging Verordening Romte Fryslân 2014

Wijziging Verordening Romte Fryslân 2014 Wijziging Verordening Romte Fryslân 2014 De Verordening Romte Fryslân 2014, zoals vastgesteld op 24 juni 2014, en in werking getreden op 1 augustus 2014, en laatstelijk gewijzigd op 18 februari 2015 wordt

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK PERMANENTE BEWONING VAN RECREATIEWONINGEN STRUCTUURVISIE CONCEPT, DECEMBER 2014 KENMERK

GEMEENTE OLDEBROEK PERMANENTE BEWONING VAN RECREATIEWONINGEN STRUCTUURVISIE CONCEPT, DECEMBER 2014 KENMERK GEMEENTE OLDEBROEK STRUCTUURVISIE PERMANENTE BEWONING VAN RECREATIEWONINGEN CONCEPT, DECEMBER 2014 KENMERK 188197 Inhoudsopgave 1 Beleidskader 5 1.1 Aanleiding 5 1.2 Beleidsmatige aspecten 5 2 Toetsingskader

Nadere informatie

Zwakke Schakel. West Zeeuws-Vlaanderen. Kustversterking

Zwakke Schakel. West Zeeuws-Vlaanderen. Kustversterking Zwakke Schakel West Zeeuws-Vlaanderen Kustversterking Alle dijken en duinen in Nederland moeten een superstorm kunnen trotseren. Iedere vijf jaar wordt daarom bekeken hoe sterk de waterkering is. Uit dit

Nadere informatie

Integraal Kustzonebeheer West Zeeuwsch-Vlaanderen

Integraal Kustzonebeheer West Zeeuwsch-Vlaanderen Integraal Kustzonebeheer West Zeeuwsch-Vlaanderen Ontwikkeling van het dynamische kustlandschap van West Zeeuwsch-Vlaanderen Integraal Kustzonebeheer West Zeeuwsch-Vlaanderen '::>::>::''::::

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 11 augustus 2015 Nummer voorstel: 2015/61

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 11 augustus 2015 Nummer voorstel: 2015/61 1 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 11 augustus 2015 Nummer voorstel: 2015/61 Voor raadsvergadering d.d.: 29-09-2015 Agendapunt:

Nadere informatie

Fietspad in het Voorsterbos, voorbeeld van een toegankelijk, divers bos

Fietspad in het Voorsterbos, voorbeeld van een toegankelijk, divers bos Concept Concept Concept Concept CRU05.095 Lekker leven in Flevoland Wat willen we bereiken: Een provincie met goede recreatieve mogelijkheden voor zowel de inwoners als de Randstadbewoners, het behoud

Nadere informatie

www.landschapsbeheergelderland.nl Twitter: @SLGelderland Startavond Klompenpad Beekbergen Stichting Landschapsbeheer Gelderland Programma Uitleg klompenpaden (wat, waarom, hoe) Ervaringen Gerard Nijhof

Nadere informatie

Programma 2 e gebiedsavond Buitengebied Moerdijk

Programma 2 e gebiedsavond Buitengebied Moerdijk Marco Siecker Wietske Theloesen 26 mei 2014 Programma 2 e gebiedsavond Buitengebied Moerdijk 1. Opening 19:30 2. Terugblik 1 e gebiedsavond 19:35 3. Terugblik 1 e gebiedstafel 19:40 4. Thema s uitwerken

Nadere informatie

Aanvraag om afgifte van een ontheffing op grond van artikel 2.5 (Ruimtelijke Verordening Gelderland)

Aanvraag om afgifte van een ontheffing op grond van artikel 2.5 (Ruimtelijke Verordening Gelderland) Aanvraag om afgifte van een ontheffing op grond van artikel 2.5 (Ruimtelijke Verordening Gelderland) De gemeente Berkelland vraagt voor het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied, Kieftendijk Haaksbergseweg

Nadere informatie

ONTWERP-PROJECTPLAN WATERWET ex art. 5.4 Waterwet

ONTWERP-PROJECTPLAN WATERWET ex art. 5.4 Waterwet ONTWERP-PROJECTPLAN WATERWET ex art. 5.4 Waterwet Datum: 10 februari 2016 Kenmerk: 201600150 Onderwerp: ontwerp-projectplan voor de realisatie van maatregelen ten behoeve van het nieuwe peilgebied Nieuw-Lekkerland

Nadere informatie

Groengebied Amstelland AB 16-04-2009 Agendapunt 8 Ecologische verbinding Holendrechter- en Bullewijkerpolder BIJLAGE 2: NOTA VAN UITGANGSPUNTEN

Groengebied Amstelland AB 16-04-2009 Agendapunt 8 Ecologische verbinding Holendrechter- en Bullewijkerpolder BIJLAGE 2: NOTA VAN UITGANGSPUNTEN Groengebied Amstelland AB 16-04-2009 Agendapunt 8 Ecologische verbinding Holendrechter- en Bullewijkerpolder BIJLAGE 2: NOTA VAN UITGANGSPUNTEN De Holendrechter- en Bullewijkerpolder als ontbrekende schakel

Nadere informatie