LEERJAAR 3 WERELDORIËNTATIE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LEERJAAR 3 WERELDORIËNTATIE"

Transcriptie

1 VOORBEELDATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 3 WERELDORIËNTATIE P Thema 1 KLEUR SCHATTENEILAND De leerlingen ontwerpen een plattegrond van een eiland en maken daarbij een legende. P Thema 1 KLEUR OP HET BORD De leerlingen ontwerpen een zelfgekozen verkeersbord, rekening houdend met de verplichte kleur en vorm. P Thema 2 DIEREN IN GATEN De leerlingen leren enkele woonplaatsen van dieren kennen, zowel onder als boven de grond. P Thema 3 VERSCHILLENDE BEROEPEN De leerlingen zoeken overeenkomsten bij verschillende beroepen en benoemen ze.

2 wereldoriëntatie THEA 1 E 6 THEA 2 THEA 3 ICT De lln. ontwerpen een plattegrond van een eiland en maken daarbij een legende. Kleur: Schatteneiland Wat moet je doen? Je ontwerpt je eigen droomeiland. Je maakt een legende bij je plattegrond. ateriaal e Tekenbladen e Kleurpotloden Doe het zo! 1 Neem een tekenblad. Teken een groot eiland. 2 Duid op het eiland de haven aan met enkele dikke zwarte strepen. 3 Teken (op het eiland) de verschillende elementen die op jouw eiland aanwezig moeten zijn: bijvoorbeeld zand, bossen, rivieren, meren, wegen, struiken, keien, bergen, enkele gebouwen, enz. Kijk daarvoor naar het voorbeeld hiernaast. 4 Neem de kleurpotloden en kleur de elementen in met een gepaste kleur. Opgepast: alle verschillende elementen moeten een andere kleur hebben. 5 aak onderaan op je blad een legende zodat duidelijk is wat de kleuren betekenen. Een goed voorbeeld vind je hiernaast. 6 Schrijf op de achterkant van je blad waar je een schat zou verstoppen op je eiland. Corrigeer je werk e Toon je eiland aan de andere leerling. Vertel die leerling de weg van aan de haven tot aan jouw schat. Laat hem/haar met een kruisje aanduiden waar jouw schat verstopt is. Controleer samen de plaats van de schat aan de hand van wat je opgeschreven hebt op de achterkant van je blad. Klaar? e Ruim het materiaal op. Enkele voorbeelden: WORLD.3.TASK.indd 11 15/01/10 14:38

3 wereldoriëntatie THEA 1 E 6 THEA 2 THEA 3 ICT De lln. ontwerpen een plattegrond van een eiland en maken daarbij een legende. Kleur: Schatteneiland Doel(en) e De leerlingen kunnen een plattegrond van een eiland ontwerpen en daarop enkele onderdelen (bos, weide, gebouwen, wegen ) weergeven. e Ze kunnen bij een zelfgemaakte plattegrond een gepaste legende voorzien. e Ze kunnen een weg beschrijven tussen twee plaatsen op een plattegrond. Overzichtsblad Leerinhouden wo nrs. 3 en 4. ateriaal e Tekenbladen e Kleurpotloden Differentiatie Je kunt een aantal (natuur)elementen laten tekenen volgens de windrichting, bijvoorbeeld: in het noorden van het eiland bevindt zich een groot zandstrand, in het oosten van het eiland staan voornamelijk loofbomen, enz. (**). Hulpkaart Aanpak Zie Doe het zo! op keerzijde. oeilijke woorden: legende, elementen Controle en verbetering Na afloop van de opdracht toont de leerling zijn/haar plattegrond aan de andere leerling. Die duidt de schat op het eiland aan aan de hand van de beschrijving van de ontwerper van het eiland. Tips Deze opdracht zou een inleiding of een verwerking kunnen zijn in het thema ontdekkingsreizigers of piraten. Je kunt de plattegronden tentoonstellen in je klas en de verschillen van alle werkjes bespreken. Je kunt de leerlingen ook een plattegrond (met legende) laten maken van de klas of de school. WORLD.3.TASK.indd 12 15/01/10 14:38

4 wereldoriëntatie THEA 1 E 8 THEA 2 THEA 3 ICT De lln. ontwerpen een zelfgekozen verkeersbord, rekening houdend met de verplichte kleur en vorm. Kleur: Kleur op het bord Wat moet je doen? Verkeersborden zeggen ons wat je mag en niet mag doen in het verkeer. Ken jij de verschillende borden? Je krijgt de taak om zelf een verkeersbord te maken. ateriaal e Een stapeltje kaarten met daarop verkeersborden e De hulpkaart Kleur op het bord e Een tekenblad en tekengerei Doe het zo! 1 Leg de kaarten met daarop verkeersborden verspreid op de bank. 2 Orden de borden per soort. Dus: maak groepjes van dezelfde soort verkeersborden. 3 Neem de hulpkaart Kleur op het bord en lees de informatie. 4 Weet je wat de borden op de kaartjes willen zeggen? 5 Ontwerp nu zelf een leuk verkeersbord dat opgehangen kan worden op school. Bijvoorbeeld: Hier moet je zwijgen of Hier mag je roepen of Let op: zorg dat de vorm en de kleur van je verkeersbord overeenkomt met het soort boodschap dat je wilt geven (moet-bord, mag niet-bord, enz.). Als je twijfelt, lees je de hulpkaart nog eens. Je moet alles tekenen op je verkeersbord. Je mag dus geen woorden schrijven! Corrigeer je werk e Vraag de verbetersleutel aan je juf of meester (voor stap 2 en 4). e Toon je verkeersbord aan een andere leerling. Laat hem/haar raden wat je verkeersbord betekent. Klaar? e Ruim het materiaal op. Nog wat tijd over? Ontwerp nog een (klein) verkeersbord extra.

5 wereldoriëntatie THEA 1 E 8 THEA 2 THEA 3 ICT De lln. ontwerpen een zelfgekozen verkeersbord, rekening houdend met de verplichte kleur en vorm. Kleur: Kleur op het bord Doel(en) e De leerlingen kunnen de verschillende soorten verkeersborden onderscheiden. e Ze kunnen de betekenis van deze verkeersborden kort omschrijven naargelang kleur en vorm. e Ze kunnen een origineel verkeersbord ontwerpen, rekening houdend met de verplichte kleur en vorm. Overzichtsblad Leerinhouden wo nrs. 5 en 25. ateriaal e Een stapeltje kaarten met daarop verkeersborden: materiaalkaart 17 (de eerste keer nog verknippen) e Een verbetersleutel: kopieerkaart 20 (de eerste keer kopiëren en eventueel lamineren) e Een tekenblad en tekengerei Differentiatie Je kunt de leerlingen verschillende verkeersborden laten ontwerpen (***). Je zou hen een vaste soort van verkeersbord kunnen opleggen (**). Hulpkaart Wo 1 Kleur op het bord Aanpak Zie Doe het zo! op keerzijde. oeilijke woorden: ontwerp, overeenkomen Controle en verbetering Na de opdracht toont de leerling zijn/haar verkeersbord aan een andere leerling. Die zal de boodschap van het verkeersbord moeten raden. Tips De verkeersborden kunnen ook daadwerkelijk omhooggehangen worden op school.

6 wereldoriëntatie THEA 1 THEA 2 E 3 THEA 3 ICT De lln. leren enkele woonplaatsen van dieren kennen, zowel onder als boven de grond. Gaatjes: Dieren in gaten Wat moet je doen? Een vos, een konijn, een mol, een veldmuis Ze verschillen erg van elkaar. Toch hebben ze één ding met elkaar gemeen. Ze hebben een huis nodig. Jullie gaan door een spel ontdekken welke dieren er zoal in een gat hun thuis gevonden hebben. ateriaal e Een blad met een tekening van gaten onder en boven de grond e Een stapeltje kaarten met afbeeldingen van dieren Doe het zo! 1 Ga naast elkaar zitten. Verdeel de kaartjes met de dierenafbeeldingen. Zorg ervoor dat jullie allebei evenveel kaartjes hebben. 2 Bekijk de dierenkaartjes die jij hebt aandachtig. 3 Leg het blad met de tekening tussen jullie beiden. 4 Lees luidop de informatie die bij één van de gaten staat. Je mag zelf kiezen welk gat. 5 Zoek nu uit over welk dier het zou gaan. Wie denkt dat hij/zij het dier tussen zijn kaartjes heeft, mag het dierenkaartje bij het juiste gat leggen. 6 Doe zo voort tot jullie allebei de kaartjes kwijt zijn. Corrigeer je werk e Ga de verbetersleutel halen bij de juf/meester en controleer of alle dierenkaartjes bij de juiste gaten liggen. Klaar? e Ruim het materiaal op. e Nog wat tijd over? Speel het spel nogmaals.

7 wereldoriëntatie THEA 1 THEA 2 E 3 THEA 3 ICT De lln. leren enkele woonplaatsen van dieren kennen, zowel onder als boven de grond. Gaatjes: Dieren in gaten Doel(en) e De leerlingen kunnen vaststellen dat dieren er een bepaalde beschutting en leefwijze op nahouden. e Ze kunnen voor een aantal dieren een kenmerk geven van deze beschutting/woonst. Overzichtsblad Leerinhouden wo nr. 15. ateriaal e Een blad met een tekening van gaten onder en boven de grond: kopieerkaarten 22 en 23 (de eerste keer kopiëren op A3-formaat, aan elkaar plakken en eventueel lamineren) e Een stapeltje kaarten met afbeeldingen van dieren: kopieerkaart 24 (de eerste keer kopiëren, eventueel lamineren en verknippen) e Een verbetersleutel: kopieerkaart 25 (de eerste keer kopiëren en eventueel lamineren) Differentiatie Je kunt de opdracht nog uitgebreider maken. Laat de leerlingen het spel eerst spelen zoals vermeld: informatie bij een gat lezen en nadien het juiste dierenkaartje erbij leggen. Vervolgens komt de extra opdracht erbij: de leerlingen spelen het spel opnieuw, maar zonder de hulp van de dierenkaartjes. Dus: ieder leest om de beurt de informatie bij een gat; de andere moet zo snel mogelijk zeggen over welk dier het gaat (zonder naar de kaartjes te kijken) (**). Hulpkaart Aanpak Zie Doe het zo! op keerzijde. oeilijk woord: gemeen hebben Controle en verbetering Tips Wanneer alle kaartjes op de tekening liggen, komen de leerlingen de verbetersleutel bij jou halen. Aan de hand van deze kaart controleren ze of alle dierenkaartjes bij het juiste gat liggen.

8 wereldoriëntatie THEA 1 THEA 2 THEA 3 E 3 ICT De lln. zoeken overeenkomsten bij verschillende beroepen en benoemen ze. Verzamelen: Heel veel verschillende beroepen 1 Wat moet je doen? De meeste beroepen zijn zowel voor mannen als vrouwen. Of denk je er anders over? Speel dan ons beroepenspel. 3 Doe het zo! 1 Ga over elkaar zitten. Zet een map of een stuk karton tussen jullie. 2 De ene leerling neemt de witte kaartjes, de andere de gekleurde. Zorg dat je elkaars kaartjes NIET ziet. 3 Bekijk je kaartjes. 4 Neem een kaartje. Zoek samen hetzelfde beroep bij de andere speler. Als je een kaartje moeilijk vindt, neem je eerst een ander. Stel goede vragen of bespreek wat jouw persoon allemaal doet. 5 Heb je het bijpassende kaartje gevonden? Schrijf dan op een blanco kaartje de naam van het beroep en leg de drie kaartjes samen weg. 6 Dan mag de andere leerling een kaartje uit zijn stapel kiezen. Doe zo verder. Corrigeer je werk ateriaal 2 e Een reeks witte kaartjes e Een reeks gekleurde kaartjes e Blanco kaartjes en pen e Vraag de verbetersleutel aan je juf of meester. Klaar? e Bespreek wat je later wilt worden.

9 wereldoriëntatie THEA 1 THEA 2 THEA 3 E 3 ICT De lln. zoeken overeenkomsten bij verschillende beroepen en benoemen ze. Verzamelen: Heel veel verschillende beroepen Doel(en) e De leerlingen zien in dat vrouwen en mannen hetzelfde beroep kunnen uitvoeren. e Ze kunnen in een reeks gegevens overeenkomsten vinden en deze verwoorden. e Ze kennen de correcte naam van een aantal beroepen. Overzichtsblad Leerinhouden wo nr. 26. ateriaal Differentiatie Hulpkaart e Kaartjes reeks 1: kopieerkaarten 56 en 57 (de eerste keer kopiëren op wit papier, best lamineren en verknippen) e Kaartjes reeks 2: kopieerkaarten 58 en 59 (de eerste keer kopiëren op gekleurd papier, best lamineren en verknippen) e De verbetersleutel: kopieerkaarten 60 en 61 (de eerste keer kopiëren en eventueel lamineren) e Blanco kaartjes (liefst even groot als de beroepenkaartjes) en pen Aanpak De leerlingen zitten over elkaar. Ieder krijgt een reeks kaartjes met beroepen, maar de naam van het beroep ontbreekt. Ze zien elkaars kaartjes niet. Door uitwisseling van gegevens moeten ze hetzelfde beroep bij hun medeleerling vinden. Ze schrijven de naam van het beroep op een apart kaartje en leggen de 3 kaartjes samen weg. Controle en verbetering De leerlingen controleren hun werk aan de hand van de verbetersleutel. Tips

LEERJAAR 2 WERELDORIËNTATIE

LEERJAAR 2 WERELDORIËNTATIE VOORBEELDATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 2 WERELDORIËNTATIE De leerlingen vertellen elkaar over hun familie. In de klas wordt P. 02-03 Klein en Groot JOUW AILIE AAN DE UUR een familiemuur gemaakt. De leerlingen

Nadere informatie

De lln. vertellen elkaar over hun familie. In de klas wordt een familiemuur gemaakt.

De lln. vertellen elkaar over hun familie. In de klas wordt een familiemuur gemaakt. wereldoriëntatie THEA 1 E 5 THEA 2 THEA 3 THEA 4 De lln. vertellen elkaar over hun familie. In de klas wordt een familiemuur gemaakt. Klein en groot: Jouw familie aan de muur! 1 Wat moet je doen? 3 Doe

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WERELDORIËNTATIE

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WERELDORIËNTATIE VOORBEELDATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WERELDORIËNTATIE P. 02-03 Thema 1 DIEREN OVER DE HELE WERELD De leerlingen leren kenmerken van dieren over de hele wereld kennen. P. 04-05 Actua 1 STAGE BIJ EEN REDACTIE

Nadere informatie

LEERJAAR 3 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX. P Metend Rekenen RONDJES LOPEN De leerlingen berekenen de omtrek en duiden hem aan.

LEERJAAR 3 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX. P Metend Rekenen RONDJES LOPEN De leerlingen berekenen de omtrek en duiden hem aan. VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 3 WISKUNDE P. 02-03 Metend Rekenen RONDJES LOPEN De leerlingen berekenen de omtrek en duiden hem aan. P. 0-05 Getallenkennis BINGO De leerlingen lezen kommagetallen.

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WISKUNDE

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WISKUNDE P. 02-03 Metend Rekenen PROESSOR SUPERICIE De leerlingen berekenen de oppervlakte van een balk, kubus, cilinder. P. 0-05 Bewerkingen CIJERSLAG De leerlingen

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 WISKUNDE

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR WISKUNDE P. 02-03 Metend Rekenen KLOKKWARTET De leerlingen leren de klok lezen, zowel analoog als digitaal. P. 0-05 Getallenkennis GEHEUGENTRAINING De leerlingen zetten

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 WERELDORIËNTATIE

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 WERELDORIËNTATIE VOORBEELDATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 WERELDORIËNTATIE P. 02-03 Thema 1 JE AVAL SORTEREN De leerlingen staan stil bij het sorteren en gebruik van verpakkingen en ontwerpen een afvalarme verpakking. P.

Nadere informatie

De leerlingen kleuren prenten in aan de hand van informatie waarover de andere leerling beschikt.

De leerlingen kleuren prenten in aan de hand van informatie waarover de andere leerling beschikt. VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 3 TAAL P. 02-03 Luisteroefeningen KLEURENDICTEE De leerlingen kleuren prenten in aan de hand van informatie waarover de andere leerling beschikt. P. 04-05 Leesoefeningen

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 TAAL

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 TAAL VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 TAAL P. 02-03 Luisteroefeningen SUPERUITVINDINGEN De leerlingen tekenen een mondeling beschreven voorwerp, in dit geval een wat complexere machine. P. 04-05 Leesoefeningen

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 TAAL

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 TAAL VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 TAAL P. 02-03 Luisteroefeningen ZOEK DE VERSCHILLEN De leerlingen zoeken op twee prenten de verschillen, zonder elkaars prent te zien P. 04-05 Leesoefeningen JIJ

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WISKUNDE

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WISKUNDE P. 0-03 Metend Rekenen WINKELTIJD De leerlingen berekenen inkoopprijs, verkoopprijs, winst of verlies.. P. 0-05 Getallenkennis KRIEBELCIJERS De leerlingen

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WERELDORIËNTATIE

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WERELDORIËNTATIE VOORBEELDATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WERELDORIËNTATIE P. 02-03 Thema 1 DE DRIE WIJZEN De leerlingen formuleren juiste en foute antwoorden bij vragen en kunnen als luisteraar achterhalen welk antwoord

Nadere informatie

oefenbundel voor het tweede leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd

oefenbundel voor het tweede leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd oefenbundel voor het tweede leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd leerinhoud aard bron de helft en het dubbel hoofdrekenen: aftrekken TE-E de tafels van 2, 3,, 5, 10 de tafels van 2, 3,, 5, 10 dagen, maanden,

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 TAAL

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 TAAL VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 TAAL P. 02-03 Luisteroefeningen OPSPORING VERZOCHT De leerlingen maken en interpreteren persoonsbeschrijvingen. P. 04-05 Leesoefeningen EEN KAT MAKEN De leerlingen

Nadere informatie

oefenbundel voor het eerste leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd

oefenbundel voor het eerste leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd oefenbundel voor het eerste leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd leerinhoud aard bron splitsen tot automatiseren Rekensprong Plus Map van Wibbel, inoefenen, automatiseren en toepassingen optellen tot

Nadere informatie

oefenbundel voor het derde leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd

oefenbundel voor het derde leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd oefenbundel voor het derde leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd leerhoud aard bron een stambreuk nemen oefenen Rekensprong Plus Map van Wibbel, oefenen, automatiseren en toepassgen cijferen: aftrekken

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

DE GROTE VERKEERSTOETS

DE GROTE VERKEERSTOETS DE GROTE VERKEERSTOETS Verkeerstekens Lesfiche 5 e LEERJAAR Lesdoel De leerlingen leren de betekenis van de voor hen relevante verkeersborden (gebodsborden, verbodsborden, aanwijzingsborden en gevaarsborden)

Nadere informatie

Werkvolk gezocht. Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les:

Werkvolk gezocht. Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Werk graad 1 Lesvoorbereiding Werkvolk gezocht Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print de beroepenkaartjes 2 uit als er maximum 18 kinderen in jouw

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

TAFELTASJE. Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa

TAFELTASJE. Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa TAFELTASJE Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa 0 INHOUD MAALTAFELBOEKJE... 2 SNELLE JELLE... 12 VIER OP EEN RIJ... 14 KRUISWOORDPUZZEL...

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

WIJ BESLISSEN MEE: KINDEREN EN INSPRAAK

WIJ BESLISSEN MEE: KINDEREN EN INSPRAAK WIJ BESLISSEN MEE: KINDEREN EN INSPRAAK VOORBESPREKING Een kinderreglement Kinderen laten nadenken over de rechten van het kind. Verzamel samen met de kinderen materiaal uit de media waarin kinderen betrokken

Nadere informatie

joepla 1 De hoogte van je stemming

joepla 1 De hoogte van je stemming De hoogte van je stemming je lichaam samen De leerlingen gaan op het teken van de leerkracht op een plek staan of zitten waarvan de hoogte past bij hun humeur. Wanneer je je goed voelt, ga je op een hoge

Nadere informatie

Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.

Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda. Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.nl Aan de tafel 1. Zeeslag 2. Snelle Jelle 3. Vier op een

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Winkelen in het bos?

Winkelen in het bos? Winkelen in het bos? Natuur, tweede graad Doelstellingen Kinderen ervaren dat het bos uit verschillende delen en bewoners bestaat. Kinderen ontdekken verbanden tussen alle delen en bewoners van het bos.

Nadere informatie

Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

taal Doe het zo! Wat moet je doen? 3 Je krijgt een reeks prenten. Ze liggen al goed, maar het verhaal is zoek. Kunnen jullie het erbij vertellen?

taal Doe het zo! Wat moet je doen? 3 Je krijgt een reeks prenten. Ze liggen al goed, maar het verhaal is zoek. Kunnen jullie het erbij vertellen? E 1 LEZEN/BOEKEN SCHRIJVEN TAALBESCHOUWING WOORDEN/LETTERS De lln. vertellen samen een verhaal bij reeksen prenten. Vertel je verhaal 1 Wat moet je doen? 3 Doe het zo! Je krijgt een reeks prenten. Ze liggen

Nadere informatie

Sorteer netjes! 1. Knip de kaartjes van bijlage 1 uit. Sorteer

Sorteer netjes! 1. Knip de kaartjes van bijlage 1 uit. Sorteer Sorteer netjes! 1 Knip de kaartjes van bijlage 1 uit. Sorteer a de rozen (*1) b de kleine bloemen (*2) c de bloemen zonder bladeren (*3) d de bloemen, niet tulpen (*4) Omcirkel de dieren. Omcirkel de dieren

Nadere informatie

LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs

LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs Inhoud Handleiding docent... 2 Meet & Greet de boeken!... 4 TOP 3... 5 Opdrachtblad vragenspel... 6 Kopieerblad vragenkaartjes spel...

Nadere informatie

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen In groep 1 en 2 hebben de leerlingen binnen dit thema geleerd dat er in de natuur verschillende kleuren, vormen en texturen te vinden zijn. De leerlingen in groep 3 en 4 richten zich in dit thema op bomen.

Nadere informatie

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal Dag van de Rechten van het Kind Kinderrechten Doelstellingen De kinderen leiden uit concrete ervaringen af wat een kinderrecht is. De kinderen zien in hoe belangrijk het is dat kinderrechten gerespecteerd

Nadere informatie

Actief en creatief aan de slag met de Belevingskaart: 8 inspirerende werkvormen

Actief en creatief aan de slag met de Belevingskaart: 8 inspirerende werkvormen Actief en creatief aan de slag met de Belevingskaart: 8 inspirerende werkvormen Een belevingskaart? Om inzicht te krijgen hoe kinderen en jongeren hun buurt ervaren, bezochten de onderzoekers van het KIDS-project

Nadere informatie

SPELFICHE: WAT WORD IK?

SPELFICHE: WAT WORD IK? SPELFICHE: WAT WORD IK? Per 2 OF per 4 Wat moet ik doen? 1 Je probeert te achterhalen wat de ander later wil worden. 2 Je kijkt welke talenten horen bij de job dat je zelf hebt gekozen. 3 Je bespreekt

Nadere informatie

LEERKRACHTGEDEELTE HOE-FILES: HOE ZIE IK ER SEXY UIT?

LEERKRACHTGEDEELTE HOE-FILES: HOE ZIE IK ER SEXY UIT? LEERKRACHTGEDEELTE HOE-FILES: HOE ZIE IK ER SEXY UIT? Omschrijving van de activiteit De leerlingen lezen een lijst met tips over hoe je er goed kan uitzien en wat je zeker niet mag doen als je er goed

Nadere informatie

Maarten Stevens

Maarten Stevens Maarten Stevens www.feest.co Volg ons! Speel je ons spel en wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten of wil je kans maken op leuke acties en aanbiedingen? Volg ons dan op Twitter en like ons op

Nadere informatie

Jeugd Verkeerskrant 5 Zoveel borden en tekens?!

Jeugd Verkeerskrant 5 Zoveel borden en tekens?! Jeugd Verkeerskrant 5 Zoveel borden en tekens?! Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2016-2017 groep 7/8 Verkeersborden op jouw route Welke verkeersborden kom je tegen op jouw route van

Nadere informatie

Jeugd Verkeerskrant 5 Kun je veilig eerst?

Jeugd Verkeerskrant 5 Kun je veilig eerst? Jeugd Verkeerskrant 5 Kun je veilig eerst? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2017-2018 groep 7/8 Start Voorgaanregels Op de foto zie je een zwevend zebrapad. Op een zebrapad mag je voorgaan

Nadere informatie

Fiche 2: Proactieve klasmanagementstrategieën

Fiche 2: Proactieve klasmanagementstrategieën Fiche 2: Proactieve klasmanagementstrategieën Je vindt hieronder 2 bladzijden met situaties links en proactieve klasmanagementstrategieën rechts. Verder vind je een blad met de nummers 1 en 2. We kopiëren

Nadere informatie

Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6

Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6 Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6 Circuit met verschillende hoeken. Hierbij meerder intellegenties aanspreken. De kinderen wel in vele hoeken laten komen, zodat ze op verschillende manieren

Nadere informatie

lezen Kinderboekenweektip 2013

lezen Kinderboekenweektip 2013 veilig leren lezen Kinderboekenweektip 2013 Auteur: Josée Warnaar De Kinderboekenweek 2013 heeft als thema: Klaar voor de start. Sport, ballet, streetdance: het gaat om veel bewegen, want bewegen is gezond.

Nadere informatie

Reis naar andere hemellichamen

Reis naar andere hemellichamen Reis naar andere hemellichamen GROEP 5-6 44 80 minuten 1, 5, 6, 8, 23, 54 en 55 De leerling: weet welke planeten manen hebben weet welke planeten ringen hebben weet welke kleur de verschillende planeten

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk?

Hoe maak ik een werkstuk? Hoe maak ik een werkstuk? Je gaat, misschien wel voor de eerste keer, een eigen werkstuk maken. Dat is leuk, maar ook best moeilijk. Je moet er namelijk een heleboel voor doen. Heb je al eens een eigen

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

BLOK 1 thema 1 Kennismaking

BLOK 1 thema 1 Kennismaking BLOK 1 Leerinhoud Les 1 aanbrg van de woordschat Les 2 inoef van de woordschat in zinn Les 3 inoef veranker van de woordschat in zinn Woord zinn LES 1 LES 2 LES 3 Niveau 1 Niveau 2 hallo, dag Ik b Jij

Nadere informatie

Samenwerkingsopdracht

Samenwerkingsopdracht Samenwerkingsopdracht Omschrijving opdracht Bij deze opdracht gaan de kinderen aan de slag met een kleurplaat. Dit is geen gewone kleurplaat, maar een héle grote kleurplaat die in stukjes is geknipt! Elk

Nadere informatie

Wie ben jij? HANDLEIDING

Wie ben jij? HANDLEIDING HANDLEIDING Wie ben jij? Korte omschrijving lesactiviteit Iedereen legt vijf vingers op tafel. Om de beurt vertel je iets over jezelf, waarvan je denkt dat het uniek is. Als het inderdaad uniek is, dan

Nadere informatie

Wendy Smit, juli 2014

Wendy Smit, juli 2014 Ontdek jezelf inspiratiespel light Maak je eigen inspiratiekaarten op basis van het boek Ontdek jezelf door tekenen en reflectief schrijven Welkom! Al weer 5 jaar werk ik in mijn praktijk op verschillende

Nadere informatie

WERKEN MET VERHALEN VAN DE HODJA

WERKEN MET VERHALEN VAN DE HODJA WERKEN MET VERHALEN VAN DE HODJA Verhalen van de Hodja: Hassan en de tijgers Introductie van het verhaal - DILIT-luisteren: o De cursisten gaan per 2 zitten (bij voorkeur 2 cursisten met dezelfde moedertaal

Nadere informatie

PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN

PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN PAGINA 2 PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN HANDLEIDING VOOR DE SPELLEIDER PAGINA 2 PLEINGEIN Het SAT is het team van kinderen waarmee jullie gaan samenwerken om een Gezond Schoolplein

Nadere informatie

Werkbladen Wereldoriëntatie

Werkbladen Wereldoriëntatie Werkbladen Wereldoriëntatie 12 opdrachten 1. Je eigen project 2. Je eigen les 3. Bloemen 4. Een project met meer vakken 5. Een veilige route 6. Een les verbeteren 7. Op kamp 8. Grafieken lezen 9. Grafieken

Nadere informatie

Tienminutenopdracht 2

Tienminutenopdracht 2 Tienminutenopdracht 1 Gewoon Kunst! (kleuters, onderbouw) Allerlei gewone spulletjes uit de klas Zwart papier Fototoestel Leg een aantal spulletjes op het zwarte papier. Bedenk hoe dat mooi kan. Let je

Nadere informatie

200 JAAR STATEN-GENERAAL

200 JAAR STATEN-GENERAAL 200 JAAR STATEN-GENERAAL NOVEMBER 2015 - POLITIEK IN PRAKTIJK #7 WAT HEB JE NODIG Knipblad met jaartallen (gekleurd papier) Knipblad met foto s/uitleg (wit papier) Magneetjes + magneetbord Uitgeknipte

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Les 1: Je eigen vredesspreuk bedenken Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje op www.nieuwsbegrip.nl. Let er vooral op wat vrede precies betekent.

Nadere informatie

BROKKENKAARTEN IN DE KLAS

BROKKENKAARTEN IN DE KLAS BROKKENKAARTEN IN DE KLAS 1 - EEN VERHAAL VOL GEVOEL emoticons - boek: Per ongeluk Laat een aantal leerlingen om de beurt één van de emoticons nadoen. Bespreek ze met de kinderen, laat hen het gezicht

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO Sta in je recht Lessen over (kinder)rechten voor Speed-date Wij hebben een rechtsysteem waar iedereen zich aan moet houden. Maar welke rechten zijn dat dan? Welke ken je en welke rechten lijken jou vanzelfsprekend?

Nadere informatie

Naam activiteit. Werkvorm. Materiaal. Wat is afval?

Naam activiteit. Werkvorm. Materiaal. Wat is afval? Technische fiche Naam activiteit Doel Duur Werkvorm Materiaal Wat is afval? De leerlingen kunnen afval omschrijven als zaken die je niet meer kan gebruiken en die je weggooit. Ze kunnen opsommen wat mensen

Nadere informatie

Kijk naar de prenten van de bekende kunstenaar Andy Warhol. Kan je bij elke afbeelding het juiste product en de keersom geven?

Kijk naar de prenten van de bekende kunstenaar Andy Warhol. Kan je bij elke afbeelding het juiste product en de keersom geven? Kijk naar de prenten van de bekende kunstenaar Andy Warhol. Kan je bij elke afbeelding het juiste product en de keersom geven? Teken een beeldtafel. Kijk naar het voorbeeld en gebruik je eigen fantasie.

Nadere informatie

Je eigen nieuwjaarsbrief

Je eigen nieuwjaarsbrief Je eigen nieuwjaarsbrief Doelgroep Eerste, tweede, derde graad Aard van de activiteit De leerlingen schrijven zelf een nieuwjaarsbrief voor hun ouders. Vooraf Verzamel allerhande nieuwjaarsbrieven: tekstjes

Nadere informatie

Les van 45 minuten ter voorbereiding van de workshop Magnifiek Grafiek.

Les van 45 minuten ter voorbereiding van de workshop Magnifiek Grafiek. TITEL Leerjaar PO groep 1, 2 en 3 Magnifiek Grafiek (voorbereidende les) Type les Les van 45 minuten ter voorbereiding van de workshop Magnifiek Grafiek. Lesduur Omschrijving van de les 45 minuten Een

Nadere informatie

Verkeersbordendomino werkblad 1 groep 7 en 8

Verkeersbordendomino werkblad 1 groep 7 en 8 werkblad 1 groep 7 en 8 kinderen Rotonde, je moet hier de richting van de pijlen volgen een rotonde Voorrangsweg Geef voorrang aan alle bestuurders als je fietst een autoweg bocht naar rechts niet harder

Nadere informatie

Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes.

Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes. Opdracht 1 Deze opdracht doe je in een groepje van vier. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes. 1. Zoek in de klas naar een klasgenoot met een ander plaatje dan

Nadere informatie

Is er een universiteit in Leuven? Kan je 3 vakken op de secundaire school opnoemen? Wat betekent tarieven? Een actieve quiz!

Is er een universiteit in Leuven? Kan je 3 vakken op de secundaire school opnoemen? Wat betekent tarieven? Een actieve quiz! QUIZ Is er een universiteit in Leuven? Kan je 3 vakken op de secundaire school opnoemen? Wat betekent tarieven? Een actieve quiz! Wat moet je doen? 1. We doen deze quiz in groepjes. Ga ongeveer per 3 in

Nadere informatie

VAN DRAPENIERLAAN TOT HANDJESGRAS. Thema: verhalen

VAN DRAPENIERLAAN TOT HANDJESGRAS. Thema: verhalen DOCENT Binnen het thema verhalen houden zich bezig met de straatnamen in. Waar komen deze straatnamen vandaan? En wat betekenen ze? En waar komt de naam zelf vandaan? Bij een bezoek aan het Historisch

Nadere informatie

Instructie taakspecifieke vragenlijst + observatie

Instructie taakspecifieke vragenlijst + observatie Instructie taakspecifieke vragenlijst + observatie In tegenstelling tot de eerste vragenlijst is het doel van de taakspecifieke vragenlijst niet om over verschillende leersituaties heen het zelfregulerend

Nadere informatie

Intakemiddag

Intakemiddag Intakemiddag 2017-2018 Welkom bij het IVKO, dé kunstschool van Amsterdam. Omdat kunst en creativiteit zo belangrijk zijn voor jou en voor ons, willen we graag uitgebreid met je kennismaken. Daar is dit

Nadere informatie

Lesdoelen De kinderen leren dat er woorden zijn die de (soort)naam voor mensen en dieren aanduiden en maken kennis met de term zelfstandig naamwoord.

Lesdoelen De kinderen leren dat er woorden zijn die de (soort)naam voor mensen en dieren aanduiden en maken kennis met de term zelfstandig naamwoord. groep 4 vakantie instaples 1 taal Lesdoelen De kinderen leren dat er woorden zijn die de (soort)naam voor mensen en dieren aanduiden en maken kennis met de term zelfstandig naamwoord. Materiaal Oefenblad

Nadere informatie

Behandelde onderwerpen Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (eventueel: verbanden tussen kinderrechten)

Behandelde onderwerpen Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (eventueel: verbanden tussen kinderrechten) Kennismaking met het IVRK (Uit: verzameling workshops kinderrechten) (Uit: Recht in de roos) Algemeen doel: kennismaken met de verschillende kinderrechten uit het Internationaal Verdrag inzake de Rechten

Nadere informatie

Werkloos, hoezo? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les:

Werkloos, hoezo? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Werk graad 3 Lesvoorbereiding Werkloos, hoezo? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Zet het luisterverhaal klaar op het smartboard. Print de memory

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. Waarom maak je een werkstuk? 2. Zo begin ik met mijn werkstuk 2. De onderdelen van het werkstuk 3

Inhoudsopgave 1. Waarom maak je een werkstuk? 2. Zo begin ik met mijn werkstuk 2. De onderdelen van het werkstuk 3 Groep 7 / 8 Inhoudsopgave 1 Waarom maak je een werkstuk? 2 Zo begin ik met mijn werkstuk 2 De onderdelen van het werkstuk 3 Waaraan moet mijn werkstuk voldoen? 3 Hoe werk ik mijn werkstuk af 4 Tips: Hoe

Nadere informatie

Beslissingen nemen (niveau 1 en 2)

Beslissingen nemen (niveau 1 en 2) Beslissingen nemen (niveau 1 en 2) Korte omschrijving In deze opdracht bespreekt u met studenten verschillende manieren om een beslissing te nemen. U doet dit aan de hand van een voorbeeld. De studenten

Nadere informatie

Opdracht: de kinderen gaan zelf een verhaal bedenken, prenten bij het verhaal ontwerpen en het verhaal presenteren.

Opdracht: de kinderen gaan zelf een verhaal bedenken, prenten bij het verhaal ontwerpen en het verhaal presenteren. Gruwelijk eng! Vertellen in De Kinderboekenweek Opdracht: de kinderen gaan zelf een verhaal bedenken, prenten bij het verhaal ontwerpen en het verhaal presenteren. Duur: 2 lessen van respectievelijk 50

Nadere informatie

Lesidee: plezier in de auto

Lesidee: plezier in de auto Lesidee: plezier in de auto DOELGROEP: 2e leerjaar KERNIDEE: In de auto zitten, gebruik gordel, gedrag op de achterbank LINK NAAR ZEPPE & ZIKKI AFLEVERING: Autofun Tour de France Benji fun CREATIEVE LEES-

Nadere informatie

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed.

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. D S T R K C N T Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. 1. Welk grafmonument staat op welke foto? Schrijf de goede

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Jeugdjournaalfilmpje kijken

Waarom ga je schrijven: Jeugdjournaalfilmpje kijken Les 1: Een stripverhaal schrijven Waarom ga je schrijven: Jeugdjournaalfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl over Donald Duck. 2. Er wordt veel verteld

Nadere informatie

Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Nog beter leren omgaan met Word

Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Nog beter leren omgaan met Word Nog beter leren omgaan met Word Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Informatiekunde Omgaan met Word College De Heemlanden 2005. Informatiekunde Leerjaar

Nadere informatie

HUISWERKGIDS SCHOOLJAAR 2011-2012

HUISWERKGIDS SCHOOLJAAR 2011-2012 HUISWERKGIDS SCHOOLJAAR 2011-2012 1 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk bladzijde 1. Inleiding De huiswerkgids 3 2. Hoe maak en leer je huiswerk? 4 3. Het leren van woorden (spelling/engels) 5 4. Het leren van topografie

Nadere informatie

Over taaie taboes en lastige liefdes

Over taaie taboes en lastige liefdes Seksuele diversiteit graad 3 Lesvoorbereiding Over taaie taboes en lastige liefdes Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print het artikel Huwelijken

Nadere informatie

4 Vind me dan. Achtergrondinfo Planten en dieren hebben allerlei manieren om niet op te vallen. Deze kunnen onderverdeeld worden in:

4 Vind me dan. Achtergrondinfo Planten en dieren hebben allerlei manieren om niet op te vallen. Deze kunnen onderverdeeld worden in: 4 Vind me dan Er is altijd wel een verjaardag of een ander feestje om te vieren. En bij een feestje horen cadeautjes. Maar voor het zover is, wil je het cadeautje natuurlijk zo goed mogelijk verstoppen.

Nadere informatie

Lesbrief. Doelen. Alvast veel dank voor jullie deelname en heel veel plezier met het onderzoek!

Lesbrief. Doelen. Alvast veel dank voor jullie deelname en heel veel plezier met het onderzoek! Lesbrief Beste leerkracht, Wat leuk dat je meedoet met Alle Scholen Verzamelen! In deze lesbrief beschrijven we hoe je het onderzoek uitvoert in de klas. Deze les van een uur noemen we de onderzoeksles.

Nadere informatie

lezen Kinderboekenweektip 2013

lezen Kinderboekenweektip 2013 veilig leren lezen Kinderboekenweektip 2013 Auteur: Josée Warnaar De Kinderboekenweek 2013 heeft als thema: Klaar voor de start. Sport, ballet, streetdance: het gaat om veel bewegen, want bewegen is gezond.

Nadere informatie

Het onderzoek van de burgemeester 5/6

Het onderzoek van de burgemeester 5/6 Het onderzoek van de burgemeester De burgemeester hoorde dat kinderen ongerust zijn. Nee, ze zijn niet bang voor onweer of harde geluiden. Ze maken zich zorgen over de natuur. Dieren krijgen steeds minder

Nadere informatie

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe?

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Deze opdracht doe je alleen, in tweetallen of in een Maak een woordveld bij de tekst. Je mag

Nadere informatie

Leren als een expert!

Leren als een expert! Leren als een expert! Welk vak vind jij lastig? Wiskunde, of juist Frans? Ken je iemand die heel goed is in dat vak? En heb je wel eens aan diegene gevraagd hoe hij/zij voor dat vak leert? Als je dat weet,

Nadere informatie

Feest in de Boeskoolstad

Feest in de Boeskoolstad Opdracht 1 Nodig: vragenlijst voor jezelf Hoe beleef jij carnaval? In deze opdracht ga je jezelf interviewen over het carnaval. Van je juf of meester krijg je een vragenlijst. Vul deze lijst in. Bewaar

Nadere informatie

Deze les bestaat uit twee delen. Het eerste deel kunnen de leerlingen zelfstandig in groepjes uitvoeren en het tweede gedeelte doe je klassikaal.

Deze les bestaat uit twee delen. Het eerste deel kunnen de leerlingen zelfstandig in groepjes uitvoeren en het tweede gedeelte doe je klassikaal. LESBRIEF 1 KM HOOP Handleiding leerkracht In de Week van de Hoop staat Team Hoop centraal, een groep superhelden die samen bijzondere avonturen beleven. De leerlingen ontdekken dat ze allemaal superhelden

Nadere informatie

Werkblad: Vind me dan

Werkblad: Vind me dan Werkblad: Vind me dan Stap 1 Stap 2 Wat is het probleem? Vraag het de natuur! Hoe lost de natuur dit probleem op? Hoe zorgen planten en dieren ervoor dat ze niet opvallen? Kennen jullie voorbeelden? Schrijf

Nadere informatie

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Overzicht Doelen Leerlingen vormen een beeld bij het onderzoek van de professor Leerlingen vergroten hun woordenschat door het leren van nieuwe vaktermen

Nadere informatie

G 1 Tangram: figuren leggen

G 1 Tangram: figuren leggen G Tangram: figuren leggen * Schaar, kopieerbladen 8 en 9 Knip de zeven tangramdelen (kopieerblad 8) uit. Let erop dat de grenslijnen van ieder deel wel heel blijven. Leg met de zeven delen de dieren op

Nadere informatie

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 Wat zegt die grafiek? De indeling van de ochtend is als volgt: Schoolbrede start (15 minuten) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. Deel 1 Tellen in een plaatje (20 minuten) De kinderen

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016: Spelletjes in je taal- en rekenles

Schooljaar 2015-2016: Spelletjes in je taal- en rekenles Schooljaar 2015-2016: Spelletjes in je taal- en rekenles Workshop 2: Spelletjes in je rekenles 25 november 2015 14.45 17.00 uur Willeke Beuker Elselien Boekeloo Spelletjes in je taal- en rekenles 7 oktober

Nadere informatie

Leerlingboekje Les 9 en 10 Schrijfopdracht 5 Hoe vind je de weg?

Leerlingboekje Les 9 en 10 Schrijfopdracht 5 Hoe vind je de weg? Leerlingboekje Les 9 en 10 Schrijfopdracht 5 Hoe vind je de weg? Conditie 1 M. Hoogeveen Leren schrijven met peer response. SLO, 2012 In deze les leer je: Dat je in een routebeschrijving de plaatsen duidelijk

Nadere informatie

Chique woorden Weet jij wat deze woorden betekenen? Vraag om de beurt de betekenis van een chique woord aan elkaar.

Chique woorden Weet jij wat deze woorden betekenen? Vraag om de beurt de betekenis van een chique woord aan elkaar. LES 8: Spijsvertering (2) Chique woorden Weet jij wat deze woorden betekenen? Vraag om de beurt de betekenis van een chique woord aan elkaar. Defecatie - Poepen Borborygmus - Knorrende maag Monosodiumglutamaat

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Zitkamer Deeldomein beeld

Zitkamer Deeldomein beeld Zitkamer Deeldomein beeld - plasticine In de zitkamer van de bende zit een huisdier. Hoe zou dit huisdier er uitzien? Maak elk een huisdier met plasticine. Zorg dat elk huisdier een andere textuur heeft.

Nadere informatie

Dag 2 Gevoelensgedichten

Dag 2 Gevoelensgedichten Dag 2 Gevoelensgedichten Domeinen: lezen, spreken, luisteren, schrijven Onderwerp: gedichten schrijven over gevoelens Lesduur: 50 minuten Lesdoelen Hoofddoel van de les > In groep een gedicht schrijven

Nadere informatie

Heb je een vraag over Meet the Professor? Stuur ook dan even een bericht naar Eline.

Heb je een vraag over Meet the Professor? Stuur ook dan even een bericht naar Eline. Beste leerkracht, Leuk dat jouw klas meedoet aan Meet the Professor 2018! Op woensdag 28 maart 2018 komt tussen 11:00 12:00 uur een professor op bezoek bij jou in de klas. In deze gouden envelop vind je:

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 2: RAVIJN OVERSTEKEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 2) Het ravijn Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Brainstorm ravijn oversteken Bruggen bouwen

Nadere informatie