VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WISKUNDE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WISKUNDE"

Transcriptie

1 VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WISKUNDE P Metend Rekenen WINKELTIJD De leerlingen berekenen inkoopprijs, verkoopprijs, winst of verlies.. P Getallenkennis KRIEBELCIJERS De leerlingen moeten grote getallen lezen. P Getallenkennis VIERVOUDENPUZZEL De leerlingen zoeken de veelvouden die bij een getal horen om de puzzel te maken. P Bewerkingen BREUKENDUEL De leerlingen kunnen breuken vermenigvuldigen met en delen door een natuurlijk getal. P Meetkunde TANGRAM De leerlingen leggen tangrampuzzels met zelf getekende stukken. P Toepassingen NIM SPELEN De leerlingen moeten logisch denken met lucifers.

2 wiskunde E GETALLENKENNIS BEWERKINGEN MEETKUNDE TOEPASSINGEN De lln. berekenen de inkoopprijs, verkoopprijs, winst of verlies Winkeltijd! Wat moet je doen? 1 3 Tijd om naar de winkel te gaan! Leef je in je rol in en reken uit of de verkoper winst of verlies maakt. Doe het zo! 1 De materiaalmeester geeft ieder kind een blad met de rollenspellen. De kapitein geeft ieder kind van zijn groepje een letter (A, B of C). Zo weet je welke rol je moet spelen. A = de leerling met het hoogste klasnummer B = de leerling met het laagste klasnummer C = de leerling met het klasnummer tussen A en B 3 Het is nu tijd om naar de winkel te gaan Lees de opdracht op het blad. Voer de opdracht uit. Noteer allemaal de oplossingen op een apart blad. Corrigeer je werk Vraag de verbetersleutel aan je juf of meester. Een voorbeeld: Joepie! Ik kocht het boek voor 7. Ik verkocht het aan Sara voor 10. Nu heb ik 3 winst! Daar ga ik snoepjes mee kopen e Voor iedere leerling een blad met de rollenspellen e Pen en papier e De hulpkaart Winst en verlies Klaar? Ieder schrijft zelf een situatie op zijn blad. Speel de situaties na en vul het schema in.

3 wiskunde E GETALLENKENNIS BEWERKINGEN MEETKUNDE TOEPASSINGEN De lln. berekenen de inkoopprijs, verkoopprijs, winst of verlies. Winkeltijd! Doel(en) e De leerlingen kennen de begrippen inkoopprijs, verkoopprijs, winst en verlies. e Ze kunnen de winst of het verlies berekenen. e Ze kunnen de prijs berekenen. e Ze zijn bereid samen te werken en zich aan de spelregels te houden. Overzichtsblad Leerinhouden wiskunde nr. 8. e Schrijfgerei e Werkblad met rollenspel: kopieerkaart. De eerste keer moet je die in drievoud kopiëren en best lamineren. e Verbetersleutel: kopieerkaart 3. De eerste keer moet je ze in drievoud kopiëren en best lamineren Differentiatie Je kunt de kinderen met een rekenmachine laten werken (*). Hulpkaart Wiskunde Winst of verlies Aanpak De leerlingen moeten winkelsituaties naspelen. Elk kind krijgt om de beurt de rol van fabrikant, winkelier en klant. Samen vullen ze het prijzenschema in en bepalen de winst of het verlies. Controle en verbetering Tips De kinderen verbeteren aan de hand van de verbetersleutel.

4 wiskunde De lln. moeten grote getallen lezen. GETALLENKENNIS E BEWERKINGEN MEETKUNDE TOEPASSINGEN 5 30 Kriebelcijfers! Wat moet je doen? 1 3 Je moet met je vinger een getal op de rug van je medespeler schrijven. Je medespeler moet het getal raden. Doe het zo! 1 De materiaalmeester haalt blind een getal uit de omslag. Zorg dat je medespeler het getal niet ziet. Schrijf het getal met je vinger cijfer per cijfer op de rug van je buur. Doe het langzaam. 3 Je medespeler raadt het getal. Hij mag de cijfers daarvoor op een kladblaadje schrijven. Als hij fout is, dan schrijf je het nog een keer op zijn rug. Is het juist, dan mag hij het kaartje houden. Is het weer fout, dan gaat het terug in de omslag. Het is nu aan de andere speler. Corrigeer je werk Bekijk het kaartje samen om te controleren of het getal juist geraden werd. e Een omslag met daarin kaartjes met getallen erop e Kladpapier en schrijfgerief Klaar? Vraag een moeilijkere oefening aan de juf of meester.

5 wiskunde GETALLENKENNIS E BEWERKINGEN MEETKUNDE TOEPASSINGEN De lln. moeten grote getallen lezen. Kriebelcijfers! Doel(en) e De leerlingen kunnen getallen tot en met lezen en juist zeggen of verklanken. Overzichtsblad Leerinhouden wiskunde nrs. 5, 1 en 3. Differentiatie Hulpkaart e Kaartjes met getallen: kopieerkaart 1 (*). De eerste keer moet je ze kopiëren, lamineren en verknippen + in een omslag stoppen. e Omslagen (1 per set kaartjes of kopieerkaart) e Gebruik de kaartjes van kopieerkaart 13 (**) of 1 (***) voor moeilijkere oefeningen. De materiaalmeester schrijft een getal op de rug van zijn of haar medespeler en dicteert daarna de som of het verschil. De oplossing staat in het klein onderaan op de kaart. e De kinderen kunnen eventueel zelf een aantal kaartjes maken. Wanneer je tijdens je wiskundelessen de kinderen laat werken met een tabel voor grote getallen (TM, M, HD, TD, D ), mogen ze die hier ook gebruiken. Aanpak De kinderen kunnen doorspelen tot de tijd op is, of je kunt zelf de differentiatie invoeren. Moeilijke woorden: cijfer en getal Controle en verbetering De kinderen controleren samen. Bij de differentiatiematerialen staat de oplossing in t klein onderaan op het kaartje Tips Best dikke truien uittrekken...

6 wiskunde GETALLENKENNIS E 7 BEWERKINGEN MEETKUNDE TOEPASSINGEN De lln. zoeken de veelvouden die bij een getal horen om de puzzel te maken Veelvoudenpuzzel! Wat moet je doen? 1 3 Maak de puzzel. Zoek welke vijf veelvouden bij het getal op het puzzelstuk horen. Doe het zo! 1 Leg elk puzzelstuk op de vijf veelvouden die bij het getal op het puzzelstuk horen, zodat het puzzelstuk de veelvouden bedekt. Spelregels: e De puzzelstukken moeten in het rooster passen. e De puzzelstukken mogen niet op elkaar liggen. 3 Lukt het je om alle veelvouden te bedekken? Corrigeer je werk Vraag de verbetersleutel aan je juf of meester. Een voorbeeld: veelvouden van : 0,,, 6, 8, 10, 1, 1, 16, 18, e 1 set van 1 puzzelstukjes met een getal op e Een veelvoudenrooster e Pen en papier Klaar? Kies twee puzzelstukken en zoek de gemeenschappelijke veelvouden van deze twee getallen. Noteer het kgv op een blad. Geef dit blad aan je juf of meester.

7 wiskunde GETALLENKENNIS E 7 BEWERKINGEN MEETKUNDE TOEPASSINGEN De lln. zoeken de veelvouden die bij een getal horen om de puzzel te maken. Veelvoudenpuzzel! Doel(en) e De leerlingen kunnen de veelvouden van een natuurlijk getal kleiner dan 100, de gemeenschappelijke veelvouden en het kleinste gemeenschappelijke veelvoud van twee natuurlijke getallen vinden. Overzichtsblad Leerinhouden wiskunde nr. 1. e 1 set van 1 puzzelstukjes met een getal op: kopieerkaart 0. De eerste keer moet je die kopiëren, best lamineren en verknippen. e Pen en papier e Het veelvoudenrooster vind je op kopieerkaart 1. De eerste keer moet je die kopiëren en best lamineren. e De verbetersleutel: de niet-verknipte kopieerkaart 0. De eerste keer moet je die kopiëren en best lamineren Differentiatie Geef de leerlingen een tip: (*) - Noteer eerst de veelvouden van de getallen. - Gebruik eerst de veelvouden die niet vaak voorkomen in het rooster. Hulpkaart Wiskunde 9 Delers en veelvouden Aanpak De leerlingen leggen de puzzelstukken op de veelvouden die bij het getal op het puzzelstuk horen. De puzzelstukken passen precies op het rooster en mogen elkaar niet overlappen. Controle en verbetering De kinderen gebruiken de verbetersleutel. Het blad met het kgv moet je daarna zelf verbeteren. Tips De kinderen kunnen eventueel zelf een nieuwe veelvoudenpuzzel maken (***).

8 wiskunde GETALLENKENNIS BEWERKINGEN E MEETKUNDE TOEPASSINGEN De lln. kunnen breuken vermenigvuldigen met en delen door een natuurlijk getal Breukenduel Wat moet je doen? 1 3 Daag elkaar uit om de gevraagde breuk te vormen. Wie krijgt z n breukenrooster eerst vol? Doe het zo! 1 De jongste begint. Geef aan de andere leerling een breuk uit je resultaatvak. (rechts). De oudste zoekt op zijn deuelkaart breuken die samen door x (vermenigvuldigen) of : (delen) de gevraagde breuk vormen. 3 Hij/zij schrijft de bewerking op een blad. Jij controleert met je verbetersleutel. Is de bewerking juist? Leg dan ringen op de gebruikte breuken. Ga naar stap. Is de bewerking fout? Ga naar stap. Draai de rollen om. Speel zo verder tot je duelkaart vol is. Corrigeer je werk e Pen en papier e Ringen e Voor leerling 1: duelkaart A + verbetersleutel A e Voor leerling : duelkaart B + verbetersleutel B Bij elke bewerking controleer je elkaar. Gebruik daarvoor de verbetersleutel. Klaar? Steek je blad in je hoekenmap.

9 wiskunde GETALLENKENNIS BEWERKINGEN E MEETKUNDE TOEPASSINGEN De lln. kunnen breuken vermenigvuldigen met en delen door een natuurlijk getal. Breukenduel Doel(en) e De leerlingen kunnen breuken vermenigvuldigen met en delen door een natuurlijk getal. e Ze zijn bereid de spelregels na te leven. Overzichtsblad Leerinhouden wiskunde nr. 7. e Duelkaart A: kopieerkaart 37. De eerste keer moet je die kopiëren en best ook lamineren. e Duelkaart B: kopieerkaart 38. De eerste keer moet je die kopiëren en best ook lamineren. e Verbetersleutels: kopieerkaart 39. De eerste keer moet je die kopiëren, best lamineren en in knippen. e Pen en papier e Ringen (bijvoorbeeld van sleutelhangers) of schijfjes Differentiatie Je kunt zwakkere kinderen laten coachen door een medeleerling (*). Je kunt de leerlingen de opdracht geven om het resultaat te vereenvoudigen (***). Hulpkaart Wiskunde 1 Bewerkingen met breuken Aanpak De leerlingen moeten breuken vermenigvuldigen met en delen door een natuurlijk getal. Hun medespeler daagt hen daartoe uit door enkel het resultaat te geven. Vervolgens zoeken de leerlingen op hun duelkaart naar de passende bewerking. Controle en verbetering Tips De leerlingen controleren elkaar bij elke bewerking. Op het einde van het spel verbeteren de leerlingen m.b.v. de verbetersleutel. Ander mogelijk materiaal voor ringen: kroonkurken, kartonnen schijfjes, in schijfjes gesneden kurken 5 30

10 wiskunde GETALLENKENNIS BEWERKINGEN MEETKUNDE E TOEPASSINGEN De lln. leggen tangrampuzzels met zelf getekende stukken Tangram! Wat moet je doen? 1 3 Benieuwd of je een goeie architect zou zijn? Probeer maar eens heel nauwkeurig te meten. Bij deze opdracht maak je eerst zelf een tangram-puzzel om er daarna figuren mee te leggen. e Dik papier, een potlood en een gom e Een schaar en een meetlat e Een geodriehoek (om ervoor te zorgen dat je hoeken recht zijn!) e Kaartjes met voorbeelden om na te leggen Doe het zo! 1 Teken een vierkant van 1 op 1 cm op je papier. Benoem de hoekpunten zoals je hiernaast ziet. a Teken dan een diagonaal AD. b Verbind het midden van AC met het midden van CD en noem dit lijnstuk E. E ligt op AC en ligt op CD. c Verbind nu het midden van E met B. Noem het middelpunt van je vierkant G. Het midden van E noem je H. d Teken een loodrechte vanuit E op AD. e Verbind ten slotte H met het midden van GD. Je tangram is klaar! Ziet hij er net zo uit als op voorbeeld ➊? Knip dan alle stukken uit. 3 Probeer met de stukken een voorbeeldfiguur van een van de kaartjes na te leggen. De oplossing vind je op het flapje. Een tip: uit hoeveel kleine driehoekjes bestaat het grote vierkant, denk je? En de andere figuren? Kijk maar eens naar voorbeeld ➋. Corrigeer je werk Vergelijk je tangram telkens met het voorbeeld ➊ rechts. Kijk niet te snel naar de oplossing maar probeer goed zelf te zoeken. Klaar? Probeer eens zelf een paar nieuwe figuren uit te vinden. Je mag ze op een blad tekenen en daarna door een klasgenootje laten uitproberen. Voorbeeld: 1 A E H C 1 cm G A G C B D B D

11 wiskunde GETALLENKENNIS BEWERKINGEN MEETKUNDE E TOEPASSINGEN De lln. leggen tangrampuzzels met zelf getekende stukken. Tangram! Doel(en) e De leerlingen kunnen tot op een cm nauwkeurig meten. e Ze kunnen nauwkeurig tekenen. e Ze kunnen de schriftelijke instructies nauwgezet opvolgen. e Ze ontdekken delen in een geheel. Overzichtsblad Leerinhouden wiskunde nr. 0. Differentiatie Hulpkaart e Dik papier, een potlood en een gom e Een schaar en een meetlat e Een geodriehoek (om ervoor te zorgen dat de hoeken recht zijn!) e Kaartjes met voorbeelden om na te leggen: kopieerkaarten 60 t.e.m. 6. Je kunt ze best kopiëren op dik papier, dan uitknippen en dubbelvouwen met de oplossing naar achteren. Zie de aanduidingen op de kopieerkaarten: (**) of (***). Laat eventueel ruitjespapier gebruiken om de puzzel op te tekenen (*). Aanpak Zie Doe het zo! op keerzijde. Controle en verbetering Tips De leerling kan zichzelf bij het tekenen voortdurend controleren aan de hand van het voorbeeld. Bij het leggen van de tangrams vindt hij de oplossing op de ommezijde van het dubbelgevouwen blad. Leerlingen die moeilijk begrijpend lezen kun je met twee laten werken. Dan kan iemand voorlezen en iemand uitvoeren. Daarna kunnen ze wisselen. 5 30

12 wiskunde De lln. moeten logisch denken met lucifers. GETALLENKENNIS BEWERKINGEN MEETKUNDE TOEPASSINGEN E Nim-spelen Wat moet je doen? 1 3 Een Nim-spel is een spel waarbij twee spelers steeds één of meer lucifers moeten wegnemen. De speler die de laatste lucifer moet nemen is de verliezer. Goed nadenken is dus de boodschap! Doe het zo! 1 De materiaalmeester legt de 16 lucifers in een vierkant. Kijk goed naar het voorbeeld hiernaast. Wie vanaf nu het eerst jarig is begint. Neem een willekeurig aantal lucifers uit één rij of één kolom weg. 3 De volgende speler doet hetzelfde. Wie de laatste lucifer moet oprapen is verloren! Corrigeer je werk Zorg ervoor dat iedereen telkens 1 of meer lucifers uit dezelfde rij of dezelfde kolom neemt. Een voorbeeld: rij kolom e 16 lucifers Klaar? Als dit spel goed lukt, mag je een moeilijkere oefening aan de juf of meester gaan vragen.

13 wiskunde GETALLENKENNIS BEWERKINGEN MEETKUNDE TOEPASSINGEN E 1 De lln. moeten logisch denken met lucifers. Nim-spelen Doel(en) Overzichtsblad e De leerlingen kunnen spelstappen vooruit denken. e Ze kunnen door te oefenen een tactiek bedenken om een spel altijd te winnen. Winst of verlies wordt bepaald door het aantal lucifers dat eerst wordt weggenomen. Leerinhouden wiskunde vijfde leerjaar. e 16 lucifers Differentiatie e Makkelijker (*): - Leg 50 lucifers op een rij in plaats van 16 in een vierkant. e Moeilijker (***): - Maak een rij van 5 lucifers en daaronder een rij van 8 lucifers. - Leg onder elkaar rijtjes lucifers van respectievelijk 1, 3, 5 en 7 lucifers (piramidevorm). Hulpkaart Aanpak Moedig de kinderen aan om te beginnen spelen zonder extra uitleg, dan worden de spelregels vanzelf duidelijk. Laat ze niet te snel overgaan naar een nieuw spel, want dan krijgen ze geen inzicht in het spel en kan er geen win-strategie uitgedacht worden. Moeilijke woorden: willekeurig, rij, kolom Controle en verbetering Tips De kinderen controleren elkaar. Op de volgende website zijn links te vinden naar gelijkaardige oefeningen die individueel uit te voeren zijn:

LEERJAAR 3 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX. P Metend Rekenen RONDJES LOPEN De leerlingen berekenen de omtrek en duiden hem aan.

LEERJAAR 3 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX. P Metend Rekenen RONDJES LOPEN De leerlingen berekenen de omtrek en duiden hem aan. VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 3 WISKUNDE P. 02-03 Metend Rekenen RONDJES LOPEN De leerlingen berekenen de omtrek en duiden hem aan. P. 0-05 Getallenkennis BINGO De leerlingen lezen kommagetallen.

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 WISKUNDE

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR WISKUNDE P. 02-03 Metend Rekenen KLOKKWARTET De leerlingen leren de klok lezen, zowel analoog als digitaal. P. 0-05 Getallenkennis GEHEUGENTRAINING De leerlingen zetten

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WISKUNDE

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WISKUNDE P. 02-03 Metend Rekenen PROESSOR SUPERICIE De leerlingen berekenen de oppervlakte van een balk, kubus, cilinder. P. 0-05 Bewerkingen CIJERSLAG De leerlingen

Nadere informatie

GETALLENKENNIS BEWERKINGEN E 7 MEETKUNDE TOEPASSINGEN

GETALLENKENNIS BEWERKINGEN E 7 MEETKUNDE TOEPASSINGEN wiskunde De lln. zetten eenvoudige situaties om in formules. GETALLENKENNIS BEWERKINGEN E 7 MEETKUNDE TOEPASSINGEN 5 30 Hihi, grapje! 1 Wat moet je doen? 3 Doe het zo! Lees het rekenverhaal. Is de bewerking

Nadere informatie

oefenbundel voor het derde leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd

oefenbundel voor het derde leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd oefenbundel voor het derde leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd leerhoud aard bron een stambreuk nemen oefenen Rekensprong Plus Map van Wibbel, oefenen, automatiseren en toepassgen cijferen: aftrekken

Nadere informatie

oefenbundel voor het tweede leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd

oefenbundel voor het tweede leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd oefenbundel voor het tweede leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd leerinhoud aard bron de helft en het dubbel hoofdrekenen: aftrekken TE-E de tafels van 2, 3,, 5, 10 de tafels van 2, 3,, 5, 10 dagen, maanden,

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 TAAL

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 TAAL VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 TAAL P. 02-03 Luisteroefeningen ZOEK DE VERSCHILLEN De leerlingen zoeken op twee prenten de verschillen, zonder elkaars prent te zien P. 04-05 Leesoefeningen JIJ

Nadere informatie

De leerlingen kleuren prenten in aan de hand van informatie waarover de andere leerling beschikt.

De leerlingen kleuren prenten in aan de hand van informatie waarover de andere leerling beschikt. VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 3 TAAL P. 02-03 Luisteroefeningen KLEURENDICTEE De leerlingen kleuren prenten in aan de hand van informatie waarover de andere leerling beschikt. P. 04-05 Leesoefeningen

Nadere informatie

LEERJAAR 3 WERELDORIËNTATIE

LEERJAAR 3 WERELDORIËNTATIE VOORBEELDATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 3 WERELDORIËNTATIE P. 02-03 Thema 1 KLEUR SCHATTENEILAND De leerlingen ontwerpen een plattegrond van een eiland en maken daarbij een legende. P. 04-05 Thema 1 KLEUR

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 TAAL

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 TAAL VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 TAAL P. 02-03 Luisteroefeningen SUPERUITVINDINGEN De leerlingen tekenen een mondeling beschreven voorwerp, in dit geval een wat complexere machine. P. 04-05 Leesoefeningen

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WERELDORIËNTATIE

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WERELDORIËNTATIE VOORBEELDATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WERELDORIËNTATIE P. 02-03 Thema 1 DIEREN OVER DE HELE WERELD De leerlingen leren kenmerken van dieren over de hele wereld kennen. P. 04-05 Actua 1 STAGE BIJ EEN REDACTIE

Nadere informatie

Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A

Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A Omtrek en oppervlakte (1) Werkblad 1 Van een rechthoek die mooi in het rooster past zijn lengte en breedte hele getallen. Lengte en breedte zijn samen gelijk

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 TAAL

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 TAAL VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 TAAL P. 02-03 Luisteroefeningen OPSPORING VERZOCHT De leerlingen maken en interpreteren persoonsbeschrijvingen. P. 04-05 Leesoefeningen EEN KAT MAKEN De leerlingen

Nadere informatie

oefenbundel voor het zesde leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd

oefenbundel voor het zesde leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd oefbundel voor het zesde leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd leerinhoud aard bron gemiddelde mediaan hoofdrek: vermigvuldig met kommagetall hoofdrek: vermigvuldig met kommagetall oppervlakte- landmat

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WERELDORIËNTATIE

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WERELDORIËNTATIE VOORBEELDATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WERELDORIËNTATIE P. 02-03 Thema 1 DE DRIE WIJZEN De leerlingen formuleren juiste en foute antwoorden bij vragen en kunnen als luisteraar achterhalen welk antwoord

Nadere informatie

oefenbundel voor het eerste leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd

oefenbundel voor het eerste leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd oefenbundel voor het eerste leerjaar bij de Help Wibbel-wedstrijd leerinhoud aard bron splitsen tot automatiseren Rekensprong Plus Map van Wibbel, inoefenen, automatiseren en toepassingen optellen tot

Nadere informatie

WISKUNDE: HERHALINGSOEFENINGEN EINDE ZESDE LEERJAAR

WISKUNDE: HERHALINGSOEFENINGEN EINDE ZESDE LEERJAAR WISKUNDE: HERHALINGSOEFENINGEN EINDE ZESDE LEERJAAR Getallenkennis: getalbegrip 1. Noteer het getal: 5D 2H 6HD 7t 9d 2. Noteer het getal: MMXVIII Getallenkennis: werken met gegevens 3. Hoeveel maanden

Nadere informatie

Uitleg bij de spellingskaartjes.

Uitleg bij de spellingskaartjes. Uitleg bij de spellingskaartjes. 1. De BLAUWE kaartjes zijn bedoeld om alleen te oefen met de spellingskaartjes 2. Met de Paarse kaartjes mag je met zijn tweeën oefenen met de spellingskaartjes 3. De Groene

Nadere informatie

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen

Inhoud Voor de leerling Voor de leraar Algemeen Vogel ABC Inhoud Voor de leerling... 2 Inleiding... 2 Aanpak... 2 Opdracht... 3 Evaluatie-formulier (groep 3-4)... 4 Voor de leraar... 5 Instructie en feedback... 5 Verbinding met hele groep... 5 Beoordeling...

Nadere informatie

Taak na blok 1 startles 8

Taak na blok 1 startles 8 Taak na blok startles 8 TAAK Klas: Datum: Klasnummer: Geef de meest passende naam voor elke figuur. Teken de vierhoek. De diagonalen zijn even lang ( cm) en halveren elkaar of snijden elkaar middendoor.

Nadere informatie

ZESDE KLAS MEETKUNDE

ZESDE KLAS MEETKUNDE ZESDE KLAS MEETKUNDE maandag 1. Het vierkant. Eigenschappen. 2. Vierkanten tekenen met passer en lat vanuit zeshoek 3. Vierkanten tekenen met passer en lat binnen cirkel 4. Vierkanten tekenen met passer

Nadere informatie

Kangoeroewedstrijd editie Koala: jaargang 2012, probleem 1. c Vlaamse Wiskunde Olympiade vzw

Kangoeroewedstrijd editie Koala: jaargang 2012, probleem 1. c Vlaamse Wiskunde Olympiade vzw . onderbroeken 4 wasknijpers 4 onderbroeken 5 wasknijpers 5 onderbroeken 6 wasknijpers Papa heeft dus telkens wasknijper meer nodig dan er onderbroeken zijn. In totaal heeft papa voor 9 onderbroeken dus

Nadere informatie

K 1 Symmetrische figuren

K 1 Symmetrische figuren K Symmetrische figuren * Spiegel Plaats de spiegel zó, dat je twee gelijke figuren ziet. Plaats de spiegel nu zó op het plaatje, dat je dezelfde figuur precies éénmaal ziet. Lukt dat bij alle plaatjes?

Nadere informatie

Thema 02 a: Meetkunde 1 vmbo-b12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/56945

Thema 02 a: Meetkunde 1 vmbo-b12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/56945 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 24 mei 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres https://maken.wikiwijs.nl/56945 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van

Nadere informatie

werkschrift passen en meten

werkschrift passen en meten werkschrift passen en meten 1 vierhoeken 2 De vijf in één - puzzel 7 Een puzzel De serie spiegelsymmetrische figuren is volgens een bepaald systeem opgebouwd. Teken de volgende figuren in de reeks. 8 Een

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

Extra oefeningen hoofdstuk 12: Omtrek - Oppervlakte - Inhoud

Extra oefeningen hoofdstuk 12: Omtrek - Oppervlakte - Inhoud Extra oefeningen hoofdstuk 12: Omtrek - Oppervlakte - Inhoud 1 Een optische illusie? Welk gebied heeft de grootste oppervlakte: het gele of het donkergroene? Doe eerst een schatting en maak daarna de nodige

Nadere informatie

Leerdoel: De leerlingen oefenen met herkennen van symmetrie van verschillende vormen.

Leerdoel: De leerlingen oefenen met herkennen van symmetrie van verschillende vormen. Meetkunde Symmetrie Leerjaar 5 Tijdsduur: Voorbereiding: 10 minuten Uitvoering: 15 minuten Leerdoel: De leerlingen oefenen met herkennen van symmetrie van verschillende vormen. Benodigdheden: Kopieerblad

Nadere informatie

2 Noteer de letter die de plaats aanduidt van het getal op de getallenas. nr. 8

2 Noteer de letter die de plaats aanduidt van het getal op de getallenas. nr. 8 Toetswijzer extra Naam : Klasnr: Getallenkennis 1 Noteer de getallen met cijfers nrs 6,7,19,en 20 5,9 miljoen vierhonderd en tien duizendste 2 Noteer de letter die de plaats aanduidt van het getal op de

Nadere informatie

Hoe groot is de kans?

Hoe groot is de kans? Hoe groot is de kans? 1 Met een witte en een grijze dobbelsteen gooien en het product maken Wat denk jij spontaan? Noteer je antwoord in de denkballon Welke producten zijn er allemaal mogelijk als je met

Nadere informatie

Kleur de clowns met een dikke buik.

Kleur de clowns met een dikke buik. Naam: Datum: deel Kwalitatieve begrippen Kleur de clowns met een dikke buik onderwerp Dik Oefenen doel Het kind kent het begrip dik 2 Boei Plantyn Naam: Luister naar de juf / meester Knip en Datum: deel

Nadere informatie

Onthoudboekje rekenen

Onthoudboekje rekenen Onthoudboekje rekenen Inhoud 1. Hoofdrekenen: natuurlijke getallen tot 100 000 Optellen (p. 4) Aftrekken (p. 4) Vermenigvuldigen (p. 5) Delen (p. 5) Deling met rest (p. 6) 2. Hoofdrekenen: kommagetallen

Nadere informatie

Rekensprong 5 boek A. Getallenkennis boek A sprong 1, 2 en 3

Rekensprong 5 boek A. Getallenkennis boek A sprong 1, 2 en 3 Rekensprong 5 boek A Getallenkennis boek A sprong 1, 2 en 3 Sprong 1 les 2 natuurlijke getallen tot 100 000 Sprong 1 les 6 kommagetallen Sprong 2 les 14 de breuk als operator Sprong 2 les 19 de breuk als

Nadere informatie

Naam:... Datum:... 36 + 12 =. 2 x 15 =. 47 + 43 =. 4 x 12 =. 25 + 11 =. 6 x 7 =. 38-16 =. 100 : 4 =. 17-6 =. 36 : 6 =.

Naam:... Datum:... 36 + 12 =. 2 x 15 =. 47 + 43 =. 4 x 12 =. 25 + 11 =. 6 x 7 =. 38-16 =. 100 : 4 =. 17-6 =. 36 : 6 =. Opvraging Wiskunde W1 36 + 12 =. 2 x 15 =. 47 + 43 =. 4 x 12 =. 25 + 11 =. 6 x 7 =. 38-16 =. 100 : 4 =. 17-6 =. 36 : 6 =. 2 Goed lezen en oplossen. Ik koop in de supermarkt een krant (80 cent), een brood

Nadere informatie

Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6

Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6 Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6 Circuit met verschillende hoeken. Hierbij meerder intellegenties aanspreken. De kinderen wel in vele hoeken laten komen, zodat ze op verschillende manieren

Nadere informatie

Deel 1: Getallenkennis

Deel 1: Getallenkennis Deel 1: Getallenkennis 1 Natuurlijke getallen 10 1.1 De waarde van cijfers in natuurlijke getallen 10 Les 1: Natuurlijke getallen kleiner dan 10 000 10 Les 2: Natuurlijke getallen kleiner dan 100 000 13

Nadere informatie

---9. r-:- ------------------ I Getallenkenni:li. Tips voor de toets. Meetkunde. Bewerldngen. Meten en metend rekenen

---9. r-:- ------------------ I Getallenkenni:li. Tips voor de toets. Meetkunde. Bewerldngen. Meten en metend rekenen 5 r-:- ------------------ Getallenkenni:li Wat leerde ik? Een verhouding uitdrukken in percent en i omgekeerd Breuken vermenigvuldigen met een natuurlijk getal en omgekeerd Waar staat dit in het onthoudboek?

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 6 Vul de maatbekers. Kleur. Zwijsen naam:

rekentrainer jaargroep 6 Vul de maatbekers. Kleur. Zwijsen naam: Zwijsen jaargroep naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs recept voor glazen bananenmilkshake bananen, l ijs, l melk,1 l limonadesiroop 1 cl ijs 1 liter Schil de bananen. Snijd ze in grote

Nadere informatie

toetswijzer wiskunde curriculumdifferentiatie 6de leerjaar *De waarde van natuurlijke getallen en kommagetallen, bv = 8 D + 5 H + 6 T + 0 E

toetswijzer wiskunde curriculumdifferentiatie 6de leerjaar *De waarde van natuurlijke getallen en kommagetallen, bv = 8 D + 5 H + 6 T + 0 E toetswijzer wiskunde curriculumdifferentiatie 6de leerjaar naam:... Getallenkennis *De waarde van natuurlijke getallen en kommagetallen, bv. 8 560 = 8 D + 5 H + 6 T + 0 E *Getallen in de positietabel noteren

Nadere informatie

TVE TIEN VRAGEN EXTENSIE LVS - VCLB WISKUNDE Begin 1 ste leerjaar

TVE TIEN VRAGEN EXTENSIE LVS - VCLB WISKUNDE Begin 1 ste leerjaar TVE TIEN VRAGEN EXTENSIE LVS - VCLB WISKUNDE Begin 1 ste leerjaar INSTRUCTIE BIJ VRAGEN Wiskunde Begin 1 ste leerjaar Voor de afname leg je aan iedereen kort de betekenis uit van de tekens =, < en > a.d.h.v.

Nadere informatie

Deel 1: Getallenkennis

Deel 1: Getallenkennis Deel 1: Getallenkennis 1 Natuurlijke getallen 10 1.1 De waarde van cijfers in natuurlijke getallen 10 Les 1: Natuurlijke getallen kleiner dan 10 000 10 Les 2: Natuurlijke getallen kleiner dan 100 000 13

Nadere informatie

5 VWO SPELEN OP EEN SLIMME MANIER

5 VWO SPELEN OP EEN SLIMME MANIER VWO SPELEN OP EEN SLIMME MANIER Deze praktische opdracht gaat over het slim spelen van spelletjes. Kun je zo slim spelen dat je altijd wint? Of dat je in ieder geval nooit verliest? Dit geldt natuurlijk

Nadere informatie

oefenbundeltje voor het vijfde leerjaar

oefenbundeltje voor het vijfde leerjaar oefenbundeltje voor het vijfde leerjaar bevat: werkbladen uit de map van Wibbel bij Rekensprong Plus, aansluitend bij de wiskundeopdrachten op de poster; de correctiesleutel bij deze werkbladen. Meer informatie

Nadere informatie

LEERJAAR 2 WERELDORIËNTATIE

LEERJAAR 2 WERELDORIËNTATIE VOORBEELDATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 2 WERELDORIËNTATIE De leerlingen vertellen elkaar over hun familie. In de klas wordt P. 02-03 Klein en Groot JOUW AILIE AAN DE UUR een familiemuur gemaakt. De leerlingen

Nadere informatie

TVE TIEN VRAGEN EXTENSIE LVS - VCLB WISKUNDE Midden 1ste leerjaar INSTRUCTIE BIJ VRAGEN Wiskunde Midden 1 ste leerjaar

TVE TIEN VRAGEN EXTENSIE LVS - VCLB WISKUNDE Midden 1ste leerjaar INSTRUCTIE BIJ VRAGEN Wiskunde Midden 1 ste leerjaar TVE TIEN VRAGEN EXTENSIE LVS - VCLB WISKUNDE Midden 1ste leerjaar INSTRUCTIE BIJ VRAGEN Wiskunde Midden 1 ste leerjaar Vraag 1: (pg 64 oefening 2 - Basisboek LVS wiskunde toetsen 2) Het verschil tussen

Nadere informatie

Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Nog beter leren omgaan met Word

Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Nog beter leren omgaan met Word Nog beter leren omgaan met Word Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Informatiekunde Omgaan met Word College De Heemlanden 2005. Informatiekunde Leerjaar

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. inhoudstafel... 2

INHOUDSTAFEL. inhoudstafel... 2 INHOUDSTAFEL inhoudstafel... 2 getallenkennis waarde van cijfers in een getal... 6 grote getallen... 7 rekentaal... 8 rekentaal deel 2... 9 soorten getallen... 9 rekentaal deel 3... 10 de ongelijke verdeling...

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 WERELDORIËNTATIE

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 WERELDORIËNTATIE VOORBEELDATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 WERELDORIËNTATIE P. 02-03 Thema 1 JE AVAL SORTEREN De leerlingen staan stil bij het sorteren en gebruik van verpakkingen en ontwerpen een afvalarme verpakking. P.

Nadere informatie

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1 Versie 1 Datum: 11 juni 2011 Cursus: Docent: Taal in alle vakken Radha Gangaram Panday Door: Mario Hummeling, 1597628 Shafi Ilahibaks, 1540943 Cyril Bouwman, 1581806 Herman Hofmeijer, 1058201 Nico van

Nadere informatie

2.1 Bewerkingen [1] Video Geschiedenis van het rekenen ( 15 x 3 = 45

2.1 Bewerkingen [1] Video Geschiedenis van het rekenen (  15 x 3 = 45 15 x 3 = 45 2.1 Bewerkingen [1] Video Geschiedenis van het rekenen (http://www.youtube.com/watch?v=cceqwwj6vrs) 15 x 3 is een product. 15 en 3 zijn de factoren van het product. 15 : 3 = 5 15 : 3 is een

Nadere informatie

Bij de volgende vragen Bij een regelmatige veelhoek kun je het gemakkelijkst eerst de buitenhoeken berekenen en daarna pas de binnenhoeken.

Bij de volgende vragen Bij een regelmatige veelhoek kun je het gemakkelijkst eerst de buitenhoeken berekenen en daarna pas de binnenhoeken. Rood-wit-blauw werkblad 1 Bij het hele werkblad: Alle rode getallen zijn deelbaar door hetzelfde getal. Elk wit getal is gelijk aan een rood getal + 1, elk blauw getal aan een rood getal + 2 Russisch vermenigvuldigen

Nadere informatie

Sterrenwerk. Rekenen. voor 9-11 jaar. combineren en visualiseren 2

Sterrenwerk. Rekenen. voor 9-11 jaar. combineren en visualiseren 2 Sterrenwerk Rekenen voor 9-11 jaar combineren en visualiseren 2 2 Hexomino s 1 Die dekselse figuren van zes! Deze figuren bestaan uit zes vierkanten die elkaar met ten minste een zijde raken. Ze heten

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 6 Vul de maatbekers. Kleur. Zwijsen naam:

rekentrainer jaargroep 6 Vul de maatbekers. Kleur. Zwijsen naam: Zwijsen jaargroep 6 naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs recept voor 6 glazen bananenmilkshake 2 bananen 0,25 l ijs 0,40 l melk 0,10 l limonadesiroop 100 cl 0 ijs 1 liter 0 Schil de bananen.

Nadere informatie

21. Lichaamslengte, deel 2: in een grafiek

21. Lichaamslengte, deel 2: in een grafiek 21. Lichaamslengte, deel 2: in een grafiek Leeftijdsgroep Ongeveer 12-16 jaar Kerndoel Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 4: De leerlingen leren meten en leren omgaan met meetinstrumenten, gangbare

Nadere informatie

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 Wat zegt die grafiek? De indeling van de ochtend is als volgt: Schoolbrede start (15 minuten) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. Deel 1 Tellen in een plaatje (20 minuten) De kinderen

Nadere informatie

NAAM: Dag jongens en meisjes,

NAAM: Dag jongens en meisjes, Dag jongens en meisjes, Leuk zeg! Je hebt het scheurblok Arithmos hoofdrekenen in je hand. Een blokje vol met rekenoefeningen uit het vierde leerjaar. Je kunt er zelf mee aan de slag, in de klas of thuis.

Nadere informatie

Examenplanning 5 de leerjaar Juni 2016

Examenplanning 5 de leerjaar Juni 2016 Examenplanning 5 de leerjaar Juni 2016 Wiskunde - Getallenkennis BOEK B : Les 53 : Percenten Les 54 : Breuken, kommagetallen, percenten Les 58 : Percent berekenen deel 1 Herhalingsoefeningen Les 63 blz.

Nadere informatie

Deel 1: Getallenkennis

Deel 1: Getallenkennis Deel 1: Getallenkennis 1 Natuurlijke getallen 10 1.1 De waarde van cijfers in natuurlijke getallen 10 Les 1: Natuurlijke getallen kleiner dan 100 000 10 Les 2: Natuurlijke getallen kleiner dan 1 000 000

Nadere informatie

G 1 Tangram: figuren leggen

G 1 Tangram: figuren leggen G Tangram: figuren leggen * Schaar, kopieerbladen 8 en 9 Knip de zeven tangramdelen (kopieerblad 8) uit. Let erop dat de grenslijnen van ieder deel wel heel blijven. Leg met de zeven delen de dieren op

Nadere informatie

De tiendeligheid van ons getalsysteem

De tiendeligheid van ons getalsysteem De tiendeligheid van ons getalsysteem Tiendeligheid is het principe dat telkens als je 10 keer iets hebt, je het kan vervangen door iets anders. Vb. 10E = 1T, 10T = 1H, Dat andere is dus telkens 10 keer

Nadere informatie

Score. Zelfevaluatie. Beoordeling door de leerkracht. Datum: Klas: Nr: Naam:

Score. Zelfevaluatie. Beoordeling door de leerkracht. Datum: Klas: Nr: Naam: Datum: Klas: Nr: Naam: Score G1 /5 /5 Opgave 1 G2 / / Opgave 2 G3 /10 /10 Opgave 3 G4 /5 /5 Opgave 4 G5 /4 /4 Opgave 5 G6 /5 /5 G7 /5 /5 G8 /10 /10 G9 /10 /10 G10 /7 /7 G11 /10 /10 Totaal Zelfevaluatie

Nadere informatie

w e r k b o e k a n t w o o r d e n blok Hoeveel keer moet ik 15 gooien? 60 punten Matz wil 60 punten halen met blikgooien. Maak sommen.

w e r k b o e k a n t w o o r d e n blok Hoeveel keer moet ik 15 gooien? 60 punten Matz wil 60 punten halen met blikgooien. Maak sommen. jaargroep a n t w o o r d e n Zwijsen reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs blok 6 punten keer moet ik w e r k b o e k Matz wil 6 punten halen met blikgooien. Maak sommen. Les Overal getallen Maak

Nadere informatie

Willem-Jan van der Zanden

Willem-Jan van der Zanden Enkele praktische zaken: Altijd meenemen een schrift met ruitjespapier (1 cm of 0,5 cm) of losse blaadjes in een map. Bij voorkeur een groot schrift (A4); Geodriehoek: Deze kun je kopen in de winkel. Koop

Nadere informatie

BLAD 6: KARWEITJES EN KOZIJNEN

BLAD 6: KARWEITJES EN KOZIJNEN BLAD 6: KARWEITJES EN KOZIJNEN 1. Samen een karweitje doen a. Vier vrienden hebben een karweitje gedaan. Samen hebben ze daarmee 60 euro verdiend. Hoeveel krijgt ieder?... b. Hoeveel zou iedereen krijgen

Nadere informatie

44 De stelling van Pythagoras

44 De stelling van Pythagoras 44 De stelling van Pythagoras Verkennen Pythagoras Uitleg Je kunt nu lezen wat de stelling van Pythagoras is. In de applet kun je de twee rode punten verschuiven. Opgave 1 a) Verschuif in de applet punt

Nadere informatie

wizprof 2013 21 maart 2013 Veel succes en vooral veel plezier.!! je hebt 75 minuten de tijd rekenmachine is niet toegestaan

wizprof 2013 21 maart 2013 Veel succes en vooral veel plezier.!! je hebt 75 minuten de tijd rekenmachine is niet toegestaan www.zwijsen.nl www.e-nemo.nl 21 maart 2013 www.education.ti.com Veel succes en vooral veel plezier.!! Stichting Wiskunde Kangoeroe www.smart.be www.rekenzeker.nl www.sanderspuzzelboeken.nl www.schoolsupport.nl

Nadere informatie

Analyse van getallen tot (2)

Analyse van getallen tot (2) WERKBOEK 5 Les 7 Analyse van getallen tot 1 000 000 (2) Dit kan ik al! Ik kan getallen tot 1 000 000 lezen en schrijven. Ik kan getallen tot 1 000 000 op een getallenas plaatsen. Ik kan getallen tot 1

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Zwijsen jaargroep 7 naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Waar staat deze paddenstoel ongeveer? Teken op de kaart. Welke afstand of welke route fietsen de kinderen? naam route afstand Janna

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Zwijsen jaargroep 7 naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Waar staat deze paddenstoel ongeveer? Teken op de kaart. Welke afstand of welke route fietsen de kinderen? naam route afstand Janna

Nadere informatie

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: ZEG HET MET EEN T- SHIRT

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: ZEG HET MET EEN T- SHIRT LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: ZEG HET MET EEN T- SHIRT Omschrijving van de activiteit De leerlingen bedrukken een T-shirt met een eigen tekst op basis van instructies. Fase Overgang fase alfabetisering

Nadere informatie

Ruitjes vertellen de waarheid

Ruitjes vertellen de waarheid Ruitjes vertellen de waarheid Opdracht 1 Van fouten kun je leren Van fouten kun je leren, jazeker. Vooral als je héél goed weet wat er fout ging. Vandaag leer je handige formules begrijpen door kijken

Nadere informatie

Kern 6: geit-pauw-duif-ei

Kern 6: geit-pauw-duif-ei Kern 6: geit-pauw-duif-ei In deze kern leert uw kind Letters: g - ui - au - f - ei Woorden: geit, pauw, duif, ei Alle letters compleet In kern 6 leert uw kind de laatste nieuwe letters. Op het eind van

Nadere informatie

Hoofdstuk 4: HOEKEN. 4.5 Overstaande hoeken, aanliggende hoeken en nevenhoeken

Hoofdstuk 4: HOEKEN. 4.5 Overstaande hoeken, aanliggende hoeken en nevenhoeken 1-10 H4.Hoeken Hoofdstuk 4: HOEKEN 1. Wat moet ik leren? (handboek p. 144 170) 4.1 Hoeken Op de tekening van een hoek de benen, het hoekpunt en het binnengebied herkennen en benoemen. De definities van

Nadere informatie

Kangoeroe de wereldwijde reken-, denk- en puzzelwedstrijd

Kangoeroe de wereldwijde reken-, denk- en puzzelwedstrijd Kangoeroe de wereldwijde reken-, denk- en puzzelwedstrijd Aan alle Wallaroes en hun leerkrachten: veel succes en, nog belangrijker, veel plezier! reken denk puzzel Kangoeroe.org Vlaamse Wiskunde Olympiade

Nadere informatie

t Vuil Reclametruukske

t Vuil Reclametruukske t Vuil Reclametruukske Reclame graad 2 Lesvoorbereiding Toon de oproep van José op het smartboard. Voorzie twee dozen (schoendoos, andere kartonnen doos met deksel,...) Print informatieflarden opdracht

Nadere informatie

Instructie voor Docenten. Hoofdstuk B2 WERKEN MET GETALLEN

Instructie voor Docenten. Hoofdstuk B2 WERKEN MET GETALLEN Instructie voor Docenten Hoofdstuk B WERKEN MET GETALLEN Instructie voor docenten B ORDENEN & UITSPREKEN DOELEN VAN HET HOOFDSTUK: Leerlingen spreken getallen tot 100 000 000 juist uit. Leerlingen kunnen

Nadere informatie

Deel 12 en 13 van De Wiskanjers Zorg: Curriculumdifferentiatie

Deel 12 en 13 van De Wiskanjers Zorg: Curriculumdifferentiatie Deel 12 en 13 van De Wiskanjers Zorg: Curriculumdifferentiatie Deze mappen willen wegwijzers aanreiken om vanuit begrip en respect het beste te halen uit die leerlingen die de basis wiskundeleerstof uit

Nadere informatie

15 min. 1-4. NL Spelregels 1. 17996_ikleer_naar groep2_guide.indd 1 23-09-15 16:10

15 min. 1-4. NL Spelregels 1. 17996_ikleer_naar groep2_guide.indd 1 23-09-15 16:10 4-5 15 min. 1-4 NL Spelregels 1 17996_ikleer_naar groep2_guide.indd 1 23-09-15 16:10 18 Leerzame spellen in 1 doos! Het alfabet leren & samenstellen van woorden 4 kruiswoordplaten, 90 letters en 1 alfabetbord

Nadere informatie

Breuken met letters WISNET-HBO. update juli 2013

Breuken met letters WISNET-HBO. update juli 2013 Breuken met letters WISNET-HBO update juli 2013 De bedoeling van deze les is het repeteren met pen en papier van het werken met breuken. Steeds wordt bij gebruik van letters verondersteld dat de noemers

Nadere informatie

Zwijsen. jaargroep 4. naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs. rekentrainer. jij. Bezoek alle leuke dingen. Teken de weg.

Zwijsen. jaargroep 4. naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs. rekentrainer. jij. Bezoek alle leuke dingen. Teken de weg. Zwijsen jaargroep naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs! jij rekentrainer Bezoek alle leuke dingen. Teken de weg. Groep blad 1 Hoe komt de hond bij het bot? Teken. Kleur de tegels. Kleur

Nadere informatie

Gokautomaten (voor iedereen)

Gokautomaten (voor iedereen) Gokautomaten (voor iedereen) In een fruitautomaat draaien de schijven I, II en III onafhankelijk van elkaar. Door een hendel kan elke schijf tot stilstand worden gebracht. In de tabel zie je wat op elke

Nadere informatie

taal Doe het zo! Wat moet je doen? 3 Je krijgt een reeks prenten. Ze liggen al goed, maar het verhaal is zoek. Kunnen jullie het erbij vertellen?

taal Doe het zo! Wat moet je doen? 3 Je krijgt een reeks prenten. Ze liggen al goed, maar het verhaal is zoek. Kunnen jullie het erbij vertellen? E 1 LEZEN/BOEKEN SCHRIJVEN TAALBESCHOUWING WOORDEN/LETTERS De lln. vertellen samen een verhaal bij reeksen prenten. Vertel je verhaal 1 Wat moet je doen? 3 Doe het zo! Je krijgt een reeks prenten. Ze liggen

Nadere informatie

Rekentijger - Groep 5 Tips bij werkboekje A

Rekentijger - Groep 5 Tips bij werkboekje A Rekentijger - Groep 5 Tips bij werkboekje A Sprinten of sjokken? Werkblad 1 Zijn er handige getallenparen? Bijvoorbeeld 1 en 10 samen. Neem dat dan 5 keer. Dobbelstenen Werkblad 2 Hoeveel sprongen? Werkblad

Nadere informatie

Opdracht: pretparktycoon

Opdracht: pretparktycoon Opdracht: pretparktycoon 120 Doel: ik leer omgaan met een budget en kan daarbij de invloed van inkomsten en uitgaven juist interpreteren. pen, kleurpotloden, vel ruitjespapier, pc met internetaansluiting,

Nadere informatie

Handleiding voor de afname van de toets wiskunde BW 1.11 (einde eerste leerjaar / begin tweede leerjaar)

Handleiding voor de afname van de toets wiskunde BW 1.11 (einde eerste leerjaar / begin tweede leerjaar) www.schoolfeedback.be Handleiding voor de afname van de toets wiskunde BW 1.11 (einde eerste leerjaar / begin tweede leerjaar) Algemene instructies - De toets dient afgenomen te worden bij de ganse klasgroep.

Nadere informatie

1 Junior Wiskunde Olympiade : tweede ronde

1 Junior Wiskunde Olympiade : tweede ronde 1 Junior Wiskunde Olympiade 005-006: tweede ronde Volgende benaderingen kunnen nuttig zijn bij het oplossen van sommige vragen 1,1 1,71 5,61 π,116 1 ls a a 17 a m = a 006, met a R + \{0, 1}, dan is m gelijk

Nadere informatie

BLAD 21: AAN DE OPPERVLAKTE

BLAD 21: AAN DE OPPERVLAKTE BLAD 21: AAN DE OPPERVLAKTE 1. Maak het getal a. In de figuur hiernaast zie je zes getallen staan: één in het rondje, en vijf in de rechthoek. Probeer nu om het getal in de cirkel te 'maken' met de getallen

Nadere informatie

Vollenhove Wonen op een havezate

Vollenhove Wonen op een havezate D S T R K C N T Opdracht 1 Nodig: foto van jezelf als klein kind, fotoblad opdracht 1 In Vollenhove staat de havezate Oldruitenborgh. De havezate is al heel oud. Bijna 250 jaar geleden, rond 1770, woonden

Nadere informatie

Bedoeling: Doelen: Leerplandoelen wiskunde (VVKBaO):

Bedoeling: Doelen: Leerplandoelen wiskunde (VVKBaO): Bedoeling: De leerlingen leren M.C. Escher en zijn werken kennen. Ze ontdekken ook wat regelmatige vlakvulling is en maken kennis met de drie soorten symmetrie die Escher in zijn werken gebruikt. Na het

Nadere informatie

Een deel van het onderzoek doe je met z n tweeën, het andere deel doe je zelfstandig. Dit onderzoek telt als repetitie A en B.

Een deel van het onderzoek doe je met z n tweeën, het andere deel doe je zelfstandig. Dit onderzoek telt als repetitie A en B. In jouw stad of dorp zijn er vast wel wijken waar mensen met wat hogere inkomens wonen en wijken waar mensen met wat lagere inkomens wonen. Er wordt beweerd dat mensen met een hoger inkomen meer en verder

Nadere informatie

4 a naam. 1 Reken uit. 2 Reken uit, haal af tot Reken uit, haal eerst af tot = 10 8 = 10 5 = 10 1 = 10 6 = 10 7 = 10 2 = 10 9 =

4 a naam. 1 Reken uit. 2 Reken uit, haal af tot Reken uit, haal eerst af tot = 10 8 = 10 5 = 10 1 = 10 6 = 10 7 = 10 2 = 10 9 = 4 a naam hulp blad 1 1 Reken uit 10 3 = 10 8 = 10 5 = 10 1 = 10 6 = 10 7 = 10 2 = 10 9 = 2 Reken uit, haal af tot 10 13 3 = 10 15 = 10 17 = 10 12 = 10 14 = 10 16 = 10 18 = 10 11 = 10 3 Reken uit, haal

Nadere informatie

Thema 08: Hoeken vmbo-b12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Thema 08: Hoeken vmbo-b12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 25 May 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/56977 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van

Nadere informatie

De liefjes van Doe! 2 Geef de liefjes die bij elkaar horen dezelfde kleur. Getallenkennis

De liefjes van Doe! 2 Geef de liefjes die bij elkaar horen dezelfde kleur. Getallenkennis Getallenkennis De liefjes van doel Ik kan de hoeveelheid splitsen. Onze monsters hebben elk een liefje. Ze vormen altijd een paar zodat ze samen vormen. Ook al wisselen de twee monsters van plaats, ze

Nadere informatie

1. Het getal 200 9 = 1800 is even. De andere antwoorden zijn oneven: 2009, 2 + 0 + 0 + 9 = 11, 200 9 = 191, 200 + 9 = 209.

1. Het getal 200 9 = 1800 is even. De andere antwoorden zijn oneven: 2009, 2 + 0 + 0 + 9 = 11, 200 9 = 191, 200 + 9 = 209. 1. Het getal 200 9 = 1800 is even. De andere antwoorden zijn oneven: 2009, 2 + 0 + 0 + 9 = 11, 200 9 = 191, 200 + 9 = 209. Kangoeroewedstrijd editie Wallabie: jaargang 2009, probleem 1; Kangoeroewedstrijd

Nadere informatie

Heb je iets vergeten? Vraag aan je collega of hij je kan helpen.

Heb je iets vergeten? Vraag aan je collega of hij je kan helpen. VERGETEN! Heb je iets vergeten? Vraag aan je collega of hij je kan helpen. Wat moet je doen? 1. Deze activiteit doe je in een groepje van 4 à 5 studenten. Je speelt een kwartetspel. Lees de instructies

Nadere informatie

Cijfers en letters 1 niveau 1 en 2

Cijfers en letters 1 niveau 1 en 2 Cijfers en letters 1 niveau 1 en 2 Los de twaalf vergelijkingen op. Het antwoord stelt een letter in het alfaet voor. X = 3 is een C, de derde letter. X = -5 is een V, de vijfde letter van achter. De oplossing

Nadere informatie

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig.

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig. Les 1: Een Wikitekst schrijven Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje over koningin Beatrix op www.nieuwsbegrip.nl 1. Schrijf tijdens het

Nadere informatie

Routeboekje. bij Rekenrijk. Groep 7 Blok 6. Van...

Routeboekje. bij Rekenrijk. Groep 7 Blok 6. Van... Routeboekje bij Rekenrijk Groep 7 Blok 6 Van... Groep 7 Blok 6 Les 1 Leerkrachtgebonden LB 7a 142 1 Hoeveel bussen? meedoen LB 7a 142 2 Reken uit - LB 7a 142 3 Reken uit maken LB 7a 143 4 Schat eerst,

Nadere informatie

1. Hoeveel per stuk? a. Hiernaast zie je vier aanbiedingen uit de supermarkt. Hoeveel moet je per stuk ongeveer betalen?...

1. Hoeveel per stuk? a. Hiernaast zie je vier aanbiedingen uit de supermarkt. Hoeveel moet je per stuk ongeveer betalen?... BLAD 26: BREUKEN 1. Hoeveel per stuk? a. Hiernaast zie je vier aanbiedingen uit de supermarkt. Hoeveel moet je per stuk ongeveer betalen?............ b. Neem je rekenmachine en bepaal de precieze prijs

Nadere informatie