Geef je kind de ruimte!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Geef je kind de ruimte!"

Transcriptie

1 Geef je kind de ruimte! De motorische ontwikkeling van het jonge kind. Om het leesbaar te houden gebruik ik in plaats van hij, zij, hem, haar en baby, alleen het woord hij en hem.

2 Inleiding Als je een kind krijgt komt er een heleboel op je af. Zeker als het je eerste kind is. Alles is nieuw en je krijgt bergen informatie te verwerken. Je hoopt dat je kindje goed groeit, goed eet en zich goed ontwikkelt. Bij het consultatiebureau stellen ze vragen over de vaardigheden die je kindje beheerst. Als blijkt dat je kindje iets nog niet kan kun je je best zorgen maken. Loopt hij achter, had hij dit al moeten kunnen? Heb ik zelf meer moeten doen? Toch is het heel normaal dat ieder kind zich op zijn eigen tempo, eigen manier en ook in een eigen volgorde ontwikkelt. Sommige kinderen praten snel, andere kinderen lopen snel. Sommige kinderen krijgen hun eerste tandje vroeg, anderen moeten er een hele tijd op wachten. Net zoals baby s qua uiterlijk verschillen, verschilt ook het moment waarop ze vaardigheden eigen maken. Dus laat je vooral niet gek maken door andere ouders, het consultatiebureau, opa en oma of andere mensen. Zonder je kind te pushen, kun je wel een aantal dingen doen die de motorische ontwikkeling ondersteunen. Dit kan op verschillende vlakken. Soms heeft het te maken met keuzes maken of tijd vrijmaken. Soms zijn het simpele handelingen of oefeningen die een groot verschil kunnen maken. Je ziet steeds vaker kinderen met helmpjes rondlopen, omdat hun schedel niet meer mooi rond is. Fijn dat deze helmpjes er zijn om het probleem op te lossen, maar in veel gevallen kan een platte schedel voorkomen worden. Op welke manier lees je verderop. Dan heb je nog de fabrikanten die allerlei soorten speelgoed op de markt brengen. Er is zoveel te krijgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En tussen al dat speelgoed zitten ook dingen die de motorische ontwikkeling zelfs kunnen belemmeren. Ik zal tot slot mijn eigen achtergrond toelichten. In 2005 ben ik afgestudeerd aan de Fontys Sporthogeschool. Tijdens mijn opleiding heb ik voor het eerst kennisgemaakt met motorische remedial teaching (MRT). Tijdens MRT lessen help je kinderen met een motorisch probleem door middel van individuele of groepsbegeleiding. Na mijn opleiding heb ik nog verschillende cursussen en studies gevolgd. Zoals de cursus beweegkriebels, waarbij zinvol bewegen met 0-4 jarigen centraal staat. Tevens ben ik docent babymassage en heb ik aan de Fontys OSO een opleiding tot master of special educational needs gevolgd. Met als afstudeerrichting motorische remedial teaching/motorische begeleiding. Tussen al die opleidingen door heb ik gewerkt bij de gemeente Venlo op de sportafdeling, in het basisonderwijs als gymdocent en MRT docent en ben ik begonnen met mijn eigen onderneming. Sinds augustus 2012 ben ik zelf moeder en merk ik dat het helemaal niet moeilijk is om je kind een goede start te geven op het gebied van bewegen. Het kost alleen tijd en soms moet je even goed stilstaan bij de dingen die je doet. Ik hoop dat dit duidelijk wordt gedurende het lezen. En dat je een beter beeld hebt van de motorische ontwikkeling van jonge kinderen.

3 Oefeningen voor de pasgeboren baby. Al vanaf de geboorte zijn er oefeningen die je met je kind kan doen. Iedere dag een paar minuten samen oefenen is al zinvol. Hoe ouder een kind wordt, hoe langer bepaalde oefeningen volgehouden kunnen worden. Buikligging. Kinderen moeten vanaf het begin vaak op de buik liggen. Dit oefen je alleen als je erbij bent. Dus niet je baby op de buik leggen en dan weglopen. Je baby is in het begin nog niet zo sterk dat het zijn eigen hoofd op kan tillen. Toch is het al zinvol om te oefenen. Je zult merken dat hij steeds sterker wordt in de nek, rug en armen. Ook zal je zien dat de beentjes gaan bewegen. Sommige kinderen willen al snel vooruit. Ook al lukt dat nog niet. Alle bewegingen die ze maken zijn oefeningen. Een pasgeboren baby in buiklig. Het hoofdje komt niet of nauwelijks los van het matras. Toch is dit al een zinvolle oefening. Dit kindje probeert zijn hoofd al van links naar rechts te draaien en het kost moeite, maar het lukt. Kinderen kunnen zich steeds verder omhoog duwen en als ze op hun onderarmen en handen kunnen steunen oefenen ze ook de stenfunctie in de polsen, ellebogen en schouders. Belangrijk omdat ze dit nodig hebben bij het kruipen, voorwaarts verplaatsen, optrekken aan een tafel en bij het komen tot zit. Fietsen. Je maakt fietsbewegingen met de beentjes terwijl je kindje op de rug ligt. Je kunt zowel voor als achteruit bewegen. Deze bewegingen kunnen ook helpen bij krampjes. Armen opzij en hoog. Breng de armen van je baby opzij en breng ze dan omhoog. Rustig aan, niet hard gaan trekken als je kindje niet meewerkt. De spieren rond te gewrichten zijn nog slap en je wilt geen schade aanrichten.

4 Kruisen. Breng de linkervoet van je baby samen met de rechterhand. Laat ze boven de buik bij elkaar komen en dan weer rustig terug. Hetzelfde andersom. Armen omhoog. Pak beide handjes vast en breng de armpjes omhoog. Links/rechts rollen. Als je kindje begint met het rollen naar links of rechts kun je hem een beetje helpen door voorzichtig door te draaien naar de zijn of naar de buik. Zo leert je kind de beweging voelen. Roterend aan en uitkleden. Bij het aan en uitkleden is het niet slim om aan de armen of benen te trekken. De spieren om de gewrichten zijn zoals eerder gezegd nog slap. Als je een kind aan of uitkleedt ben je snel geneigd om aan de benen het onderlijf omhoog te trekken. Je kan dit voorkomen door je kindje van links naar rechts te rollen en door niet aan de benen te trekken, maar door de hand onder de billen te schuiven en de billen een beetje omhoog tillen. De benen komen vanzelf mee. Roteren van links naar rechts doe je als volgt. Je rolt je kindje op de ene zij, schuift de kleding eronder of trekt de kleding aan die kant omlaag. Dan rol je hem naar de andere zij en doet hetzelfde. Bij het aandoen van de broek heeft dit als voordeel dat je bij een kind dat hard trappelt de broekspijp klem zet. Je trekt één pijp aan, rolt het kindje op die zij en de broek kan niet meer uitgeschopt worden. Dan doe je de andere broekspijp aan. Zonder kinderen te pushen kun je bewegingen laten voelen en kan je kinderen uitdagen om bepaalde bewegingen te maken. Nu volgt een uitgebreider stuk over het liggen op de buik met voorbeelden om dit te oefenen.

5 Het nut van liggen op de buik. Het is slim om kinderen veel op de buik te laten liggen. Van pasgeboren baby tot het moment dat ze zelf makkelijk om kunnen rollen. Zoals eerder gezegd doe je dit onder toezicht. Als een kind op de buik ligt zal het gaan bewegen. De benen kunnen gaan spartelen, de armen gaan bewegen, maar in het begin komen ze niet van hun plek af. Toch trainen ze in deze fase al de spieren en is dit een goede voorbereiding op het omhoog duwen vanuit de armen. Als een kind op de buik ligt traint het in eerste instantie voornamelijk de nekspieren en rugspieren. Zodra een kind zich omhoog kan duwen komen daar ook de spieren van de gehele arm en schouder bij. Tevens ontwikkelt de steunfunctie van de pols, de elleboog en de schouder. Vanuit de buikligging ontstaat later ook het kruipen, het zitten (benen onder de buik door schuiven), het omhoog trekken aan een tafel of de spijlen van het bed. Behalve de spierkracht en vaardigheden die ontstaan uit de buikligging, zorgt afwisseling van houding ervoor dat kinderen geen voorkeurszijde ontwikkelen. Het gevolg hiervan kan zijn dat de schedel aan één zijde plat wordt. In de ergste gevallen is er een helmpje nodig om dit te corrigeren. Gebruik speelgoed van je kind om hem omhoog te laten kijken. Zet een spiegel stevig tegen de muur. Leg je kind er een stukje vanaf op de buik. Er gebeuren een aantal dingen. Je kind oefent in buiklig en raakt afgeleid door zichzelf. Dus ze houden dit lang vol. Je kind wil dichterbij komen en probeert vooruit te bewegen. Al met al een uitstekende en leuke oefenvorm. Samen oefenen. Pak er een speeltje bij om het interessant te houden.

6 Mijn kind wil niet op de buik oefenen. Niet alle kinderen vinden het prettig om op de buik te liggen. Bouw dit rustig op door je kindje bij je te pakken. Ga rechtop op een stoel, bank of bed zitten en schuif iets onderuit. Herhaal dit vaak en ga steeds een beetje verder naar beneden. Uiteindelijk komt je baby in buiklig terecht. Door dit op de buik van vader of moeder te doen is het lekker vertrouwd. Een goede basis om te oefenen. (Doe je het op bovenstaande manier, dan ben je bezig met een buikspier work-out!) Slaaphouding. Zoals hierboven al gezegd zorgen wisselende houdingen ervoor dat een kind geen voorkeurshouding ontwikkelt en/of een afgeplatte schedel krijgt. Een van de oorzaken is het veelvuldig op één zijde van het hoofd liggen. Heel soms wordt een kindje al geboren met een platte schedel, als deze tegen het bekken van de moeder geklemd heeft gezeten tijdens de zwangerschap. Platte hoofdjes komen nu vaker voor dan vroeger. Omdat ze nu adviseren om baby s op de rug te laten slapen. Ben er gedurende de dag dus van bewust dat je kind al heel wat uren op de achter- en zijkant van zijn hoofd doorbrengt.

7 Een plat hoofdje ontstaat al in de eerste weken na de geboorte. Het is dus belangrijk om vanaf het begin hier op te letten. Maak een stukje klittenband aan het bed. Leg je kindje met het hoofdje naar links en maak de klittenband links vast. De volgende keer als je kindje naar bed gaat leg je het hoofdje naar rechts gedraaid en maak je het klittenbandje rechts vast. Een rondje van klittenband zit strak om het bed en levert dus geen gevaar op. En wie je kindje ook naar bed brengt (papa, mama, oma of de kraamhulp), iedereen ziet op welke zijde het kindje de laatste keer heeft geslapen. Voeden en eten. Bij het geven van borstvoeding wissel je de houding vanzelf af, maar het is ook verstandig om dit bij flesvoeding te doen. Leg je kindje de ene keer op je linkerarm en de andere keer op je rechterarm. Na een tijdje mag je kindje een fruit of groentehapje eten, maar is het nog te vroeg om je kindje in een stoel te laten zitten. Mijn advies is dan om je kindje op schoot te pakken en op deze manier eten te geven. De spieren zijn aan het werk om in balans te blijven. Ruimte om te bewegen. Ik krijg altijd een beetje de kriebels als ik baby s uren lang in een Maxi-Cosi, wipstoeltje of andere gevangenis zie zitten. Autostoeltjes, ook van andere merken, zijn bedoeld om een baby te vervoeren in de auto. Dit is de veiligste manier en moet je ook zeker doen. Maar klik dan vervolgens niet de autostoel op de kinderwagen om je baby daar uren in te laten liggen. Neem de bak van de kinderwagen mee zolang je kindje erin past. Het is misschien wat meer sjouwwerk en je moet je kindje een keer extra verplaatsen, maar zo zorg je ervoor dat je kindje de ruimte heeft om te bewegen. Kinderfysiotherapeute Tineke van Westerop heeft een prachtige website die het bekijken meer dan waard is. Hier vind je nog meer tips en informatie over het zeer jonge kind en het belang van plat kunnen liggen. Zowel op de rug als op de buik. Als je een box hebt, zorg dan dat er niet teveel speelgoed in ligt. Je kindje moet de armen en benen lekker kunnen bewegen zonder steeds ergens tegenaan te komen. Ook het omrollen moet kunnen zonder op een berg speelgoed terecht te komen. Leg een speelmat op de grond en laat je kindje er lekker op liggen en spelen. Een deken schiet weg en hier kan een kind zich niet op afzetten. Koop een mat met een stroeve onderkant, zoals een mat met auto s en wegen erop. Rol van de zwaartekracht. Behalve dat kinderen in autostoeltjes en wipstoeltjes opgesloten zitten, heeft de rug een kromme vorm. De ruggengraat is gebogen en ondertussen werkt van bovenaf de zwaartekracht. De spieren van de rug en nek zijn nog niet erg sterk. De belasting op de rug is in dat geval erg groot. Als een kindje plat op de rug ligt werkt de zwaartekracht niet op een negatieve manier in op de rug en nek. Als een kindje op de buik ligt moeten ze juist tegen de zwaartekracht in werken en daarmee trainen ze de spieren.

8 Omrollen/verplaatsen/kruipen/leren staan. De belangrijkste tip die ik kan geven is: geef je kind de ruimte! Een kind kan pas vaardigheden leren als de mogelijkheden er zijn. Als een kind de hele dag in een wipstoeltje zit opgesloten leert het niet omrollen. Soms leren kinderen ook doordat per ongeluk iets gebeurd. Ze willen een stuk speelgoed pakken, grijpen met 1 hand en rollen daardoor opeens om. En ja, soms zal een kind tijdens het omrollen zijn hoofd stoten. Maar nu doen kinderen dat vanaf enkele centimeters hoogte en leren hun hoofd op te tillen in het vervolg. Ze leren zichzelf als het ware vallen. En dit is belangrijk voor als het kind groter wordt en dus ook van grotere hoogte kan vallen. Belangrijk is ook de ondergrond. Op een gladde vloer is een kind tijgerend sneller bij zijn gewenste bestemming. Op vloerbedekking gaat kruipen sneller. De omstandigheden bepalen mede wat een kind laat zien. Een stroeve speelmat helpt om het kruipen te stimuleren. Ook bij het leren staan moeten de mogelijkheden er zijn. Zet de boxplank laag zodat het kind zich op kan trekken aan de spijlen. Wil je het omrollen stimuleren? Ga naast je kindje liggen of zitten met een leuk stuk speelgoed en kijk of je kindje het wil pakken. Soms zie je dat ze dan opeens omrollen om het speelgoed te kunnen pakken. De eerste keer weten ze niet echt hoe ze het gedaan hebben, maar op een gegeven moment krijgen ze de smaak te pakken en wordt een beweging geautomatiseerd. Op het moment dat een kind een beweging makkelijk kan maken en het vaak kan herhalen, wordt die beweging beheerst. En op dat moment kun je zeggen: mijn kind kan. Dus als een kind zowel naar links als rechts kan rollen, zonder hulp en dit zonder moeite kan herhalen, kan je kind omrollen. Zitten. Wanneer kan een kind zitten? Niet als het omringd door 10 kussen rechtop blijft. Een kind kan zitten als het zelf tot zit kan komen. Wanneer kun jij autorijden? Niet na je eerste les, maar als je zelfstandig alle handelingen kunt uitvoeren. Dat geldt ook voor kinderen. Ze beheersen een vaardigheid op het moment dat ze zelfstandig en herhaaldelijk iets uit kunnen voeren. Dus als een kind zelf tot zit kan komen en dit makkelijk kan herhalen spreek je over beheersing. Op dat moment weet je dat de spieren behoorlijk sterk zijn en kun je een stukje gaan fietsen of je kind in de stoel zetten aan tafel. Denk er wel aan dat we in Nederland behoorlijk wat hobbels in de weg hebben en dat die een flinke klap kunnen geven. Begin met kleine stukje fietsen. Speelgoed. Er is erg veel speelgoed voor kleine kinderen op de markt. Terwijl jonge kinderen geen speelgoed nodig hebben. Handjes, voetjes en oefeningen zoals eerder beschreven zijn voldoende. Zodra er speelgoed aan te pas komt let je erop dat een kind iets vast kan pakken. Je hebt veel doekjes met allerlei soorten stofjes en materialen erop. Maar grijpen naar een theedoek en daarmee spelen is ook prima. Kijk goed of je kindje het materiaal ook echt kan gebruiken. Zorg voor lichte materialen en dingen die de baby ook echt kan vastpakken. Zodat hij ermee kan bewegen en het ook goed kan pakken. Maak je gebruik van een boog met speeltjes eraan? Zorg dan dat je baby er ook bij kan. Een boog hoog boven het hoofd hangen heeft weinig nut. Je kind moet het aan kunnen raken en het uiteindelijk vast kunnen pakken. Ook ertegen schoppen met de voeten is een prima oefening.

9 Kleding. Babykleding gaat steeds meer op kleding voor volwassenen lijken. Een baby in een skinny jeans is geen uitzondering. De baby heeft iets aan wat de ouders mooi vinden, maar slecht is voor de ontwikkeling. Als een baby op zijn rug ligt, moeten de knieën uit elkaar kunnen vallen. De zogenaamde kikkerstand moet met gemak gemaakt kunnen worden. Als dit niet kan zit de broek te strak. Let er ook op dat de luier niet te strak zit en niet te klein is. Ook dat kan voor een bewegingsbeperking zorgen. Bij meiden die maillots dragen is het belangrijk dat ze niet uitglijden tijdens het oefenen.

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder geeft u tips om dit te verhelpen. Wat is er aan de hand? Voorkeurshouding is een probleem

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder

Nadere informatie

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Adviezen voor de hantering van uw baby

Adviezen voor de hantering van uw baby Adviezen voor de hantering van uw baby bij een voorkeurshouding Heeft uw baby een voorkeurshouding ontwikkeld? Dan geeft deze folder u tips om dit te verhelpen. Wat is een voorkeurshouding? Tegenwoordig

Nadere informatie

voorkomen van een voorkeurshouding bij uw baby

voorkomen van een voorkeurshouding bij uw baby patiënteninformatie voorkomen van een voorkeurshouding bij uw baby Als uw baby lang op de rug of vaak met het hoofd naar dezelfde kant ligt, heet dit een voorkeurshouding. Hierdoor kan het hoofd platter

Nadere informatie

Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen

Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen voorkeurshouding en overstrekken Na de geboorte houden zuigelingen/baby s hun hoofd vaak naar dezelfde kant. Meestal gaat dit binnen enkele weken over. Echter

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Omgang met uw baby Tips en adviezen

Omgang met uw baby Tips en adviezen Omgang met uw baby Tips en adviezen Afdeling fysiotherapie Uw baby mag met u mee naar huis. Dit is een vreugdevolle en ook spannende gebeurtenis. Spannend omdat u nu zelf de zorg voor uw kindje op u gaat

Nadere informatie

Fysiotherapie. Omgang met uw baby.

Fysiotherapie. Omgang met uw baby. Fysiotherapie Omgang met uw baby www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl FYS021 / Omgang met uw baby / 25-04-2019 2 Omgang met uw baby Uw baby mag

Nadere informatie

Kinderfysiotherapie. tips en adviezen. Paramedische afdeling

Kinderfysiotherapie. tips en adviezen. Paramedische afdeling Paramedische afdeling Kinderfysiotherapie tips en adviezen Inleiding In deze folder geven wij u verschillende tips en adviezen. Deze gaan vooral over het goed neerleggen (bijvoorbeeld houdingen bed of

Nadere informatie

Kinderfysiotherapie Nazorgpoli prematuren

Kinderfysiotherapie Nazorgpoli prematuren Kinderfysiotherapie Nazorgpoli prematuren Afdeling fysiotherapie Omdat uw kindje prematuur en/of dysmatuur is geboren is er een kans dat de motorische ontwikkeling vertraagd of afwijkend verloopt. Om die

Nadere informatie

Vo o r k e u r s h o u d i n g b i j b a b y ' s

Vo o r k e u r s h o u d i n g b i j b a b y ' s Vo o r k e u r s h o u d i n g b i j b a b y ' s Wat kunt u doen om een voorkeurshouding bij uw baby te voorkomen of te verminderen? Onderdeel van Vo o r k e u r s h o u d i n g b i j b a b y ' s Wat is

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Jeugdgezondheidszorg Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van je baby Als je baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een

Nadere informatie

Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen

Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen voorkeurshouding en overstrekken Na de geboorte houden zuigelingen/baby s hun hoofd vaak naar dezelfde kant. Meestal gaat dit binnen enkele weken over. Echter

Nadere informatie

Voorkomen van een voorkeurshouding In deze folder worden adviezen bij de dagelijkse verzorging gegeven

Voorkomen van een voorkeurshouding In deze folder worden adviezen bij de dagelijkse verzorging gegeven Voorkomen van een voorkeurshouding In deze folder worden adviezen bij de dagelijkse verzorging gegeven In deze folder worden adviezen gegeven bij de dagelijkse verzorging om een voorkeurshouding en afplatting

Nadere informatie

Fysiotherapie. Ontwikkelingspolikliniek. Beter voor elkaar

Fysiotherapie. Ontwikkelingspolikliniek. Beter voor elkaar Fysiotherapie Ontwikkelingspolikliniek Beter voor elkaar Gefeliciteerd met de geboorte van uw kindje! Omdat uw kindje te vroeg geboren is worden u en uw kindje begeleid door de kinderfysiotherapeut tijdens

Nadere informatie

Zorgprotocol preventie van een voorkeurshouding en schedelvervorming

Zorgprotocol preventie van een voorkeurshouding en schedelvervorming Zorgprotocol preventie van een voorkeurshouding en schedelvervorming 1. Inleiding Het is van belang dat de pasgeborene geen voorkeurshouding ontwikkelt. Een voorkeurshouding staat een voorspoedige symmetrische

Nadere informatie

Voorkeurshouding bij baby s

Voorkeurshouding bij baby s FYSIOTHERAPIE Voorkeurshouding bij baby s ADVIES Voorkeurshouding bij baby s Soms houden baby s hun hoofdje te vaak naar dezelfde kant gedraaid. Dan spreken we van een voorkeurshouding. Een voorkeurshouding

Nadere informatie

Adviezen bij de dagelijkse verzorging van uw baby

Adviezen bij de dagelijkse verzorging van uw baby Adviezen bij de dagelijkse verzorging van uw baby Kinderfysiotherapie Beter voor elkaar 2 Inhoudsopgave Adviezen bij de dagelijkse verzorging van uw baby 4 Wat is een voorkeurshouding 5 Slapen 5 Spelen

Nadere informatie

Informatie Oefeningen na de bevalling

Informatie Oefeningen na de bevalling Informatie Oefeningen na de bevalling s-hertogenbosch, mei 2015 Inleiding Na de bevalling begint er een bijzondere, maar ook drukke periode terwijl je lichaam door de zwangerschap en bevalling toch wel

Nadere informatie

Kinderfysiotherapie bij prematuur geboren baby's

Kinderfysiotherapie bij prematuur geboren baby's Fysiotherapie Kinderfysiotherapie bij prematuur geboren baby's www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl FYS019 / Kinderfysiotherapie bij prematuur

Nadere informatie

gebroken sleutelbeen of bovenarm bij baby

gebroken sleutelbeen of bovenarm bij baby patiënteninformatie gebroken sleutelbeen of bovenarm bij baby Tijdens de geboorte heeft uw baby zijn/haar sleutelbeen of bovenarm gebroken. Om dit te laten herstellen geven we u een aantal adviezen. Hoe

Nadere informatie

EEN KIND MET EEN ERBSE PARESE INFORMATIE EN ADVIEZEN VOOR DE EERSTE WEKEN

EEN KIND MET EEN ERBSE PARESE INFORMATIE EN ADVIEZEN VOOR DE EERSTE WEKEN EEN KIND MET EEN ERBSE PARESE INFORMATIE EN ADVIEZEN VOOR DE EERSTE WEKEN FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding We spreken van een Erbse parese wanneer er bij de geboorte een beschadiging is opgetreden aan de

Nadere informatie

Erbse parese bij baby

Erbse parese bij baby patiënteninformatie Erbse parese bij baby adviezen Tijdens de geboorte is de schouder van de baby achter het schaambeen van de moeder blijven haken. Dit heet een Erbse parese. Om dit te laten herstellen

Nadere informatie

EEN KIND MET EEN ERBSE PARESE Informatie en adviezen voor de eerste weken

EEN KIND MET EEN ERBSE PARESE Informatie en adviezen voor de eerste weken Kinderafdeling, Fysiotherapie EEN KIND MET EEN ERBSE PARESE Informatie en adviezen voor de eerste weken INLEIDING We spreken van een Erbse parese wanneer er bij de geboorte een beschadiging is opgetreden

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen.

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen. 1. De Halve Banaan De halve banaan is een van de meest populaire buikspieroefeningen. Het is voor beginners een prima oefening om uit te voeren. Hierbij kun je er zelf voor kiezen hoever je bovenlichaam

Nadere informatie

Gebroken sleutelbeen bij een zuigeling Clavicula fractuur. Vrouw Moeder - Kind centrum (VMK)

Gebroken sleutelbeen bij een zuigeling Clavicula fractuur. Vrouw Moeder - Kind centrum (VMK) 00 Gebroken sleutelbeen bij een zuigeling Clavicula fractuur Vrouw Moeder - Kind centrum (VMK) 1 Tijdens de geboorte heeft uw baby zijn sleutelbeen gebroken (clavicula fractuur). In deze folder leest u

Nadere informatie

Een gebroken sleutelbeen of bovenarm bij uw baby

Een gebroken sleutelbeen of bovenarm bij uw baby Kindergeneeskunde Een gebroken sleutelbeen of bovenarm bij uw baby www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl KIN041 / Een gebroken sleutelbeen of bovenarm

Nadere informatie

Voorkeurshouding bij baby s

Voorkeurshouding bij baby s Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor ouders Voorkeurshouding bij baby s z 1 Als een baby ongeveer drie kwart van de tijd met het hoofdje naar één kant kijkt of naar één kant

Nadere informatie

St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis FYSIOTHERAPIE Kinderfysiotherapie op de couveuseafdeling Praktische tips bij de verzorging ADVIES Kinderfysiotherapie op de couveuseafdeling In de folder Kinderfysiotherapie op de couveuseafdeling, ontwikkelingsgerichte

Nadere informatie

Extra oefeningen. Romp 1. Vooroverbuigen 2 2. Draaien 3. Arm en romp 3. Armen schuiven over tafel 4. Hand en pols 4. Handen vouwen en polsen buigen 5

Extra oefeningen. Romp 1. Vooroverbuigen 2 2. Draaien 3. Arm en romp 3. Armen schuiven over tafel 4. Hand en pols 4. Handen vouwen en polsen buigen 5 Extra oefeningen Deze oefeningen sluiten aan op de Oefengids beroerte (CVA). De Oefengids beroerte (CVA) is te bestellen via www.hersenletsel.nl of te downloaden van www.snelinbeweging.nl. De oefengids

Nadere informatie

Houdingsadviezen voor kinderen met strekgedrag

Houdingsadviezen voor kinderen met strekgedrag Houdingsadviezen voor kinderen met strekgedrag Oorzaken van strekgedrag De meeste kinderen vinden het fijn om aangehaald en geknuffeld te worden. Daarbij liggen ze graag in een ronde, gebogen houding.

Nadere informatie

Houdingsadviezen voor kinderen met strekgedrag

Houdingsadviezen voor kinderen met strekgedrag Houdingsadviezen voor kinderen met strekgedrag Oorzaken van strekgedrag De meeste kinderen vinden het fijn om aangehaald en geknuffeld te worden. Daarbij liggen ze graag in een ronde, gebogen houding.

Nadere informatie

Baby s van 3 maanden liggen ca. 5 minuten per keer op de buik. De meeste baby s van 6 maanden liggen minstens 5-10 minuten per keer op de buik.

Baby s van 3 maanden liggen ca. 5 minuten per keer op de buik. De meeste baby s van 6 maanden liggen minstens 5-10 minuten per keer op de buik. Resultaten enquête In juni en juli 2012 is een enquête over wakker op de buik liggen afgenomen bij 101 ouders met baby s van 3 maanden én 142 ouders met baby s van 6 maanden. Vérian wil alle ouders die

Nadere informatie

slaap veilig slaap lekker

slaap veilig slaap lekker slaap veilig slaap lekker waarom deze folder? Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap. Die kinderen leken gezond. Dat heet wiegendood. Er is veel onderzoek gedaan naar de

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

Ademhaling. Yoga Oefeningen

Ademhaling. Yoga Oefeningen Ademhaling We begonnen met een volledige ademhaling. Omdat te oefenen leg je je handen op je buik en adem je diep in. Je zult merken dat je buik uitzet. Je kunt je er heel bewust van zijn als je inademt.

Nadere informatie

Fysiotherapie bij te vroeg geboren baby's. Afdeling Fysiotherapie Route 59

Fysiotherapie bij te vroeg geboren baby's. Afdeling Fysiotherapie Route 59 00 Fysiotherapie bij te vroeg geboren baby's Afdeling Fysiotherapie Route 59 1 Wanneer spreekt men van prematuur? Prematuur betekent te vroeg geboren. Kinderen die eerder geboren worden dan 37 zwangerschapsweken,

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

Beweegpakket VAL-net. oefeningen voor patiënten

Beweegpakket VAL-net. oefeningen voor patiënten Beweegpakket VAL-net oefeningen voor patiënten INLEIDING 3 OEFENINGEN 4 MEER INFORMATIE 32 2 Beste kinesitherapeut, Inleiding Dit Beweegpakket VAL-net bestaat uit een selectie van oefeningen die u kunt

Nadere informatie

Is uw baby geboren met een gebroken sleutelbeen?

Is uw baby geboren met een gebroken sleutelbeen? KINDERFYSIOTHERAPIE Is uw baby geboren met een gebroken sleutelbeen? ADVIES Is uw baby geboren met een gebroken sleutelbeen? Tijdens de geboorte kan een baby een breuk in een sleutelbeentje oplopen. De

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

Oefeningen zwangerschap

Oefeningen zwangerschap 1. Squat Deze oefening is bedoeld om uw bovenbenen en rug te versterken. Ga rechtop staan met uw voeten op heupbreedte. Duw vervolgens uw billen naar achteren en buig de knieën alsof u gaat zitten. Uw

Nadere informatie

Oefeningen bij osteoporose

Oefeningen bij osteoporose Oefeningen bij osteoporose Algemeen In deze folder staan oefeningen die u kunt doen bij osteoporose. Tips voor het uitvoeren van de oefeningen Ademt u rustig door tijdens de oefeningen (adem niet vasthouden

Nadere informatie

Praktische tips In dit boekje vind je enkele handige tips om fysieke overbelasting te voorkomen als je werkt met kinderen.

Praktische tips In dit boekje vind je enkele handige tips om fysieke overbelasting te voorkomen als je werkt met kinderen. Praktische tips In dit boekje vind je enkele handige tips om fysieke overbelasting te voorkomen als je werkt met kinderen. Bron: http://www.fcb.nl/kinderopvang/arbo/fysieke-belasting/tips/ Gemakkelijk

Nadere informatie

Gebroken sleutelbeentje. Claviculafractuur

Gebroken sleutelbeentje. Claviculafractuur Gebroken sleutelbeentje Claviculafractuur Inhoudsopgave Voorwoord...4 Sleutelbeenbreuk...5 Onderzoek...5 Behandeling...6 Pijn...6 Voorkeurshouding...7 De dagelijkse verzorging...8 Tips voor een goede

Nadere informatie

Sabine Wisman. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam

Sabine Wisman. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Sabine Wisman Uitgeverij Ploegsma Amsterdam 8, 10, 13 8, 9, 10, 11, 12, 13 10 11 21 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 25 18, 19, 21, 23 30, 31, 32, 36, 39, 41 30, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 40, 41 30, 31,

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Sleutelbeenbreuk bij baby s (Claviculafractuur) rkz.nl kinderwebsite.rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Sleutelbeenbreuk bij baby s (Claviculafractuur) rkz.nl kinderwebsite.rkz.nl Patiënteninformatie Sleutelbeenbreuk bij baby s (Claviculafractuur) rkz.nl kinderwebsite.rkz.nl Instructie voor ouders/verzorgers Waarom deze brochure? Tijdens de geboorte heeft uw baby zijn sleutelbeen

Nadere informatie

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed Til les, les 2 Inhoudsopgave : Algemene instructies : blz. 1 A : hogerop in bed verplaatsen (geleid) actief blz. 1 A 1 : even uit bed blz. 1 A 2 : met een bruggetje blz. 2 A 3 : bruggetje en glijzeil blz.

Nadere informatie

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren.

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. 1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. Ga op je rug op de vloer liggen met je handen achter je hoofd.

Nadere informatie

Core stability training

Core stability training Core stability training Oefening 1: Uitgangspositie: liggend op de buik. Plaats de ellebogen recht onder de schouders. De vuisten wijzen naar voren. Breng vervolgens de buik van de grond door te steunen

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE. onderdeel FYSIOTHERAPIE

Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE. onderdeel FYSIOTHERAPIE Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE onderdeel FYSIOTHERAPIE Inhoud Inleiding... 3 Algemene informatie over oefenen voor de schouder na een borstamputatie... 3 Algemene informatie over oefenen voor

Nadere informatie

Cambridge Health Plan Benelux BV

Cambridge Health Plan Benelux BV Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

Hanteringsadviezen ter preventie van een voorkeurshouding en schedelvervorming

Hanteringsadviezen ter preventie van een voorkeurshouding en schedelvervorming Hanteringsadviezen ter preventie van een voorkeurshouding en schedelvervorming 1. Introductie Het is van belang dat de pasgeborene geen voorkeurshouding ontwikkelt. Een voorkeurshouding staat een voorspoedige

Nadere informatie

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit.

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Kom in actie >>> Voel je fit >> Simpele oefeningen voor een platte buik kaart 1 Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Sit-up >>> Back-Up >>> >>>

Nadere informatie

Een zorgvrager met een aangedane arm of aangedaan been helpen bij het uit- en aankleden

Een zorgvrager met een aangedane arm of aangedaan been helpen bij het uit- en aankleden OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager met een aangedane arm of aangedaan been helpen bij het uit- en aankleden Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid

Nadere informatie

7 fijne yogahoudingen

7 fijne yogahoudingen 7 fijne yogahoudingen voor kinderen Bloesem kinderyoga - Ben je jonger dan 7 jaar dan doe je de oefening zonder het benoemen van de ademhaling. - Yoga kan best een uitdaging zijn, dat is ok. Het is belangrijk

Nadere informatie

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s!

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s! Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

Een kleine baby in mijn handen

Een kleine baby in mijn handen FYSIOTHERAPIE Een kleine baby in mijn handen ADVIES Een kleine baby in mijn handen Een kindje dat te vroeg geboren is, reageert anders op aanraking en prikkels dan een voldragen baby. Het is belangrijk

Nadere informatie

Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec

Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec We beginnen met de normale Plank. Leun op de ellebogen en op te tenen en houd je lichaam in een rechte lijn. Span de buik aan en laat

Nadere informatie

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Ook zonder blessures kun je bepaalde spieren of spiergroepen te versterken. Als spierversterkende oefeningen deel uitmaken van een trainingsprogramma met als einddoel

Nadere informatie

Instructies: Instructies:

Instructies: Instructies: 1. Ga op je buik op een gymnastiek mat liggen. Leg je onderarmen naar voren(boven je lichaam), de voeten op de topjes van de tenen. Span nu je buikspieren aan. 2. Til je lichaam omhoog, tot de zogenaamde

Nadere informatie

Statische rekoefeningen

Statische rekoefeningen Statische rekoefeningen Bovenlichaam Lage rugspieren Ga met je zitvlak op je hakken zitten. Duw je handen over de grond naar voren en buig je rug. Rek zover mogelijk uit. Kijk naar de grond. Houd deze

Nadere informatie

Subject: Taak 1.2.20

Subject: Taak 1.2.20 Taak 1.2.20 Tutor : vd Biggelaar Mentor : vd Biggelaar Klas : MT1A Gemaakt door : Tommy & Paul van der Linden 1 Inhoud! Taak 1.2.20 Inhoud!... 2 Inleiding... 3 Trekken en Duwen... 4 Tillen... 4 Zitten...

Nadere informatie

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND FYSIOHOLLAND voorkom bekkenpijn Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? De therapeuten van FysioHolland geven tips. Veel vrouwen krijgen tijdens of na

Nadere informatie

Oefeningen na een onderbeenamputatie

Oefeningen na een onderbeenamputatie Oefeningen na een onderbeenamputatie Bij het leren lopen met een prothese zijn mobiliteit, lenigheid en spierkracht belangrijk. Een bewegingsbeperking beïnvloedt de kwaliteit van het staan of lopen negatief.

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling

Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling Inleiding Zwangerschap en bevalling zijn beide een natuurlijke gebeurtenis. Door de zwangerschap en bevalling verandert echter uw houding en verzwakken

Nadere informatie

MINDFUL. Abs Challenge

MINDFUL. Abs Challenge WEEK 1 WEEK 2 WEEK 3 WEEK 4 MINDFUL Abs Challenge Een sterkere en strakkere core: daar heb je maar één maand voor nodig. Met een sterkere core-stability verbeter je je sportprestaties en je houding. Bovendien

Nadere informatie

Fysiotherapie na hernia

Fysiotherapie na hernia Fysiotherapie na hernia Deze informatie gaat over fysiotherapie na een herniaoperatie in de lage rug. Hoewel deze operaties niet allemaal hetzelfde zijn, kan er toch een aantal oefeningen worden aangegeven

Nadere informatie

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen.

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen. GEBRUIKSAANWIJZING Welkom! Een gezonde wervelkolom: Stress en de dagelijkse bezigheden dragen bij aan het ontwikkelen van slechte gewoontes als het gaat om de zorg voor onze wervelkolom. Er zijn bijvoorbeeld

Nadere informatie

Huisoefenschema bij een totale heupprothese

Huisoefenschema bij een totale heupprothese Huisoefenschema bij een totale heupprothese Inhoudsopgave Inleiding...1 Risicobewegingen...1 Oefeningen...2 Oefeningen in lig...2 Oefeningen in zit...5 Oefeningen in stand...7 Adviezen:...10 Lopen...10

Nadere informatie

Knooptechnieken Binana

Knooptechnieken Binana Knooptechnieken Binana Basis knooptechniek > Kommahouding > Buik-tegen-buik Dragen over één schouder > Liggend > Heup Kangoeroe Rughouding met hulp Rughouding zonder hulp Vanaf wanneer te gebruiken? http://www.binana.net

Nadere informatie

Overstrekken bij baby s

Overstrekken bij baby s Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor ouders Overstrekken bij baby s z 1 Als uw baby voortdurend de rugspieren aanspant en het hoofdje achterover drukt, overstrekt hij zich.

Nadere informatie

Oefeningen voor de knie

Oefeningen voor de knie Oefeningen voor de knie Spierkracht verbeterende oefeningen voor de knie: Het is belangrijk om een goede spierkracht te hebben, mede omdat de spieren helpen bij schokabsorptie. Door een goede spierkracht

Nadere informatie

Succes en veel plezier toegewenst!

Succes en veel plezier toegewenst! Voorwoord HOE VOER JE EEN OEFENING GOED UIT? Ten eerste door de beweging correct uit te voeren. Dat wil zeggen gecontroleerd en beheerst. Dat wil zeggen eerst de spieren opwarmen ('warming up'). Nooit

Nadere informatie

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning Lenig worden Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses M.koning Inleiding: Leniger worden, dat willen we allemaal wel. Maar hoe word je nou eigenlijk lening? En wat is de beste manier om

Nadere informatie

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis Het is belangrijk om de oefeningen die u in het ziekenhuis hebt gedaan thuis dagelijks voort te zetten. Dit om de gewrichten en spieren in een goede conditie te houden. Probeer op een vast tijdstip te

Nadere informatie

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Oefeningen menselijk lichaam Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Eenvoudige oefeningen voor de bovenbeen spieren bijvoorbeeld na een operatie aan het kniegewricht of immobilisatie van het kniegewricht.

Nadere informatie

De 11+ Een compleet warming-up programma

De 11+ Een compleet warming-up programma De 11+ Een compleet warming-up programma Deel 1 & 3 A A }6m Deel 2 B A: Hardlopen B: Jog terug B! ORGANISATIE A: Running OP HET exercise VELD B: Jog back Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste

Nadere informatie

Handleiding Babymassage. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambities

Handleiding Babymassage. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambities Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambities Het Slotervaartziekenhuis is een algemeen ziekenhuis in Amster dam. Wij hebben de ambitie om kwalitatief goede medisch specialistische zorg te bieden aan jong

Nadere informatie

Een kind met een Erbse parese

Een kind met een Erbse parese Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een kind met een Erbse parese z We spreken van een Erbse parese wanneer bij de geboorte een beschadiging is opgetreden aan de

Nadere informatie

Platte Buik In 10 Minuten -Bonus

Platte Buik In 10 Minuten -Bonus Platte Buik In 10 Minuten -Bonus Met dank aan 50 jaar onderzoek en bijna 90 onderzoeken, hebben wetenschappers de beste oefeningen voor een platte buik ontdekt. Het geheim is om je buikspieren echt uit

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

Kinderfysiotherapie na een scoliose operatie

Kinderfysiotherapie na een scoliose operatie Sophia Kinderziekenhuis Kinderfysiotherapie na een scoliose operatie Na een scoliose operatie krijgt uw kind tijdens de opname kinderfysiotherapie. Voor de operatie De kinderfysiotherapeut houdt zich bezig

Nadere informatie

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN Maximale ontspanning voor uw rug De rug is zo maximaal ontspannen. De armen liggen langs het lichaam. De knieën zijn 90 graden gebogen en liggen op een

Nadere informatie

BELANGRIJK! BEWAREN TER REFERENTIE IN DE TOEKOMST

BELANGRIJK! BEWAREN TER REFERENTIE IN DE TOEKOMST A B D C E F NL BELANGRIJK! BEWAREN TER REFERENTIE IN DE TOEKOMST Veilig gebruik van de Caboo... Lees alle instructies aandachtig door voordat u de Caboo in gebruik neemt. Let vooral goed op de onderstaande

Nadere informatie

Mobiliserende oefeningen voor thuis

Mobiliserende oefeningen voor thuis Mobiliserende oefeningen voor thuis Oefeningen om het lichaam zo soepel mogelijk te houden Oefeningen Cervicale wervelkolom HCWK 1) Extensie: Ga rechtop zitten op een stoel en plaats de middelvingers van

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Fysiotherapie. Fysiotherapie na HNP. www.catharinaziekenhuis.nl

Fysiotherapie. Fysiotherapie na HNP. www.catharinaziekenhuis.nl Fysiotherapie Fysiotherapie na HNP www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl FYS005 / Fysiotherapie na HNP / 01-06-2013 2 Fysiotherapie na HNP U wordt

Nadere informatie

Fitnessbal training. Kern training / Core stability

Fitnessbal training. Kern training / Core stability Fitnessbal training Kern training / Core stability De spieren van je buik, billen en onderrug vormen de 'kern'. Deze zone is verantwoordelijk voor alle acties waarbij je draait, reikt en buigt en is het

Nadere informatie

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra!

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra! Yogales mei 2019 Staan Plaats de voeten onder de heupen. Je voeten licht naar binnen gedraaid. Je voeten staan stevig op de grond. Voel je in verbinding staan met de aarde. De knieën zijn zacht. Ga met

Nadere informatie

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant.

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant. Oefeningen Sterke en geoefende buikspieren zijn belangrijk. Omdat ongetrainde en slappe buik- en rugspieren kunnen zorgen voor een slechte houding en rugklachten. Bouw het oefenen van de buikspieren langzaam

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia

Fysiotherapie na een hernia Fysiotherapie na een hernia Oefeningen voor herniapatiënten Algemeen Deze informatie heeft betrekking op de fysiotherapeutische behandeling, die u krijgt na een hernia-operatie in de lage rug. Hoewel deze

Nadere informatie

Oefenprogramma na een keizersnede

Oefenprogramma na een keizersnede Fysiotherapie Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Verpleegafdeling B2 Oefenprogramma na een keizersnede i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Om na uw keizersnede weer zo snel mogelijk

Nadere informatie

De foamroll oefeningen

De foamroll oefeningen www.bodyrelease.nl De foamroll oefeningen Wat je vooraf moet weten De foamroll oefeningen die je uitvoert moeten voelen als een diepe massage en kunnen zowel direct op de huid als met kleding aan worden

Nadere informatie