Praktische tips In dit boekje vind je enkele handige tips om fysieke overbelasting te voorkomen als je werkt met kinderen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Praktische tips In dit boekje vind je enkele handige tips om fysieke overbelasting te voorkomen als je werkt met kinderen."

Transcriptie

1 Praktische tips In dit boekje vind je enkele handige tips om fysieke overbelasting te voorkomen als je werkt met kinderen. Bron:

2 Gemakkelijk bij de kinderen zitten We willen allemaal graag bij de kinderen kunnen zitten om hun spel te volgen en te begeleiden. Op de grond zitten is prettig, omdat je dan op gelijke ooghoogte bent met de kinderen. Maar als je op een plateau of poef gaat zitten, is het minder zwaar en houd je toch nog oogcontact.

3 Uitzwaaitrap Een vast ritueel in de Kinderopvang is het uitzwaaien van vertrekkende ouders. In sommige ruimten zijn de ramen echter zo hoog dat je de kinderen op moet tillen. Een opstapje is dan een goede oplossing. Bij hogere ramen kan een speciale uitzwaaitrap worden geplaatst waar de kinderen zelf op kunnen klimmen. Je staat dan naast het kind en houdt het vast zonder dat je hoeft te tillen.

4 Schappen binnen handbereik Bij bezigheden als aankleden, uitkleden en verschonen strek je steeds je armen voor- of zijwaarts. Dat is belastend. Je kunt het reiken beperken door de schappen waarop spullen staan niet te hoog of te diep te maken en bij de aankleedtafels luiers op een gemakkelijk te bereiken plaats te leggen. Plaats veel gebruikte spullen op een maximale reikafstand van 60 centimeter en niet hoger dan 128 centimeter.

5 Op de grond Lang op de grond zitten in een verkeerde houding is fysiek zwaar. De richtlijn is dat als het langer dan 4 minuten duurt, je het op volwassenhoogte moet doen. Gebruik een goede rugsteun, zitkussen of ander hulpmiddel, en wissel zitten op de grond af met een andere houding (hurken, knielen) of een andere activiteit.

6 Hoog meubilair Als een tafel op volwassenhoogte staat, kun je op een normale stoel gaan zitten in plaats van op een lage (kinder)stoel. Zo voorkom je zitten in een ongunstige houding, diep bukken en langdurig voorovergebogen staan. Er bestaan ook hoge stoelen en banken voor kinderen. Vanaf een bepaalde leeftijd kunnen ze zelf op de hoge stoel of de bank klimmen. Oudere kinderen kunnen op stoelen voor volwassenen zitten. Schuif de stoel goed aan, waardoor je minder hoeft te reiken naar de spullen op tafel. Bijkomend voordeel is goed oogcontact met de kinderen.

7 Ga lekker zitten Tijdens huishoudelijk of schoonmaakwerk sta je soms te lang. Probeer de momenten waarop je kunt gaan zitten, ook echt te benutten. Gun jezelf deze rustmomenten en wissel staan en zitten zoveel mogelijk af. Bij activiteiten zoals strijken en de was opvouwen kun je vaak best gaan zitten. Zorg dat er een stoel beschikbaar is op de plaatsen waar je dergelijke werkzaamheden uitvoert. Wissel zitten, staan en lopen zo veel mogelijk af.

8 Hoge box Met een hoge box kun je een kind makkelijker neerleggen of optillen, zonder te bukken. Dit is vooral belangrijk bij kinderen vanaf 8 kilo. Als de box makkelijk toegankelijk is, voorkom je ver reiken en werken in een gedraaide houding. Een hoogte tussen de 85 en 100 centimeter is ideaal. Hou ook het plafond in de gaten en zorg dat er geen balk in de beurt van de ingang van de box is, zodat je je hoofd niet stoot. Regulier is een hoge box maximaal 90 centimeter diep. Je kunt ook voor een diepe box van maximaal 160 centimeter kiezen, als die box vanaf 2 tegenovergestelde zijden te openen is. Bij een hoge box heb je minimaal 80 centimeter werkruimte nodig aan de toegangszijde(n) om de kinderen in en uit de box te halen.

9 Speelgoed harken Klein los speelgoed is goed bij elkaar te harken met een rubber hark, die eenvoudig schoon te maken is onder de kraan. Een hark werkt beter dan een bezem, omdat je alleen het speelgoed harkt en niet het stof. Zodra het speelgoed op een hoop is geharkt, kun je het samen met de kinderen in een bak doen.

10 Podium Er zijn verschillende manieren om hoogzitten in de praktijk te brengen. Een daarvan is om een podium onder één zijde van de hoge tafel te plaatsen. De kinderen kunnen dan op lage stoeltjes op het podium zitten. Op de grond naast je kun je eventueel enkele hoge kinderstoelen plaatsen. Verschillende leveranciers bieden kant-en-klare oplossingen. Let er vooral op dat de afmetingen zodanig zijn dat de kinderen veilig op het podium kunnen zitten, terwijl jij voldoende beenruimte hebt en niet je benen stoot.

11 Voeden Tijdens het voeden worden je arm en schouder langdurig op dezelfde manier belast. Ook al voelt deze statische belasting in eerste instantie niet zo zwaar, op den duur kan het tot serieuze klachten leiden. Een goede zithouding en vooral adequate ondersteuning van de armen zijn daarom belangrijk. Gebruik een goede voedingsstoel of -bank met armsteunen, waarop je beide armen goed kunt laten rusten. Een bank zal dus meestal niet voldoen, tenzij je met een voedingskussen werkt. Een bureaustoel met in hoogte verstelbare armsteunen en een bewegingsmechanisme zou in een wiebelstand al prima aan de eisen voldoen. Met een voetenbankje kun je je benen en onderrug ondersteunen. Gebruik een voedingskussen als extra ondersteuning voor je rug, elleboog en onderarm. Hierdoor is een meer ontspannen houding mogelijk. Door het kussen andersom te leggen, kun je afwisselend links en rechts voeden.

12 Verschonen Een goede aankleedtafel aanschaffen is één, die ook gebruiken een tweede. Om op juiste hoogte te kunnen werken, is de werkhoogte van aankleedtafels eenvoudig in te stellen tussen minstens 85 en 105 centimeter (inclusief aankleedkussen). Het advies is een diepte van minimaal 70 centimeter en een breedte van circa 90 centimeter. Hou vóór de aankleedtafel minimaal een werkruimte van 80 centimeter vrij. Laat kinderen zelf naar de aankleedtafel komen en met behulp van een trapje, opstapje of glijbaan op en van de aankleedtafel klimmen. Als de aankleedtafel op de juiste hoogte is ingesteld, sta je rechtop bij het verschonen. Denk eraan dat je daarbij niet met opgetrokken schouders werkt. Je rug is dan wel recht, waardoor het lijkt alsof je gezond werkt, maar toch ben je dan continu je nek- en schouderspieren aan het aanspannen. Op den duur kan dat leiden tot overbelasting. Om zo min mogelijk te hoeven reiken en te voorkomen dat je in een gebogen of gedraaide houding werkt, plaats je luiers en kleding op 'grijpafstand' en leg je ze van tevoren klaar.

13 Baby's op de vloer Het is belastend om baby's en dreumesen op de grond te leggen en weer op te tillen. Het optillen van kinderen is vaker nodig als ze in de weg van andere kinderen of medewerkers liggen. Bespreek met je collega's de indeling van de ruimte en markeer de plaats voor de baby's met stippen of lijnen. Zo is voor iedereen duidelijk dat dit geen looproute of speelruimte is.

14 Zittend troosten Troosten hoef je niet per se staand te doen. Dat is al snel erg belastend. Neem een kind aan je hand mee naar een bank of stoel, ga zitten en laat het kind op je schoot klimmen. Waar vindt het troosten regelmatig plaats? Zorg dat daar een zitplaats in de buurt is.

15 Zelf schoenen aandoen Maak er een regel van dat de kinderen zelf hun schoenen aantrekken. Bij het strikken van veters kun je het beste zelf op een stoel gaan zitten en het kind naast je laten zitten, ook op een stoel. Het kind legt dan zijn been op jouw schoot, zodat je heel makkelijk de veters kunt strikken. Kies een plaats waar alle schoenen kunnen worden neergezet en ruimte is voor 2 stoelen.

Werken in de gastouderopvang is leuk, maar ook zwaar. De veelheid aan. bewegingen brengt niet alleen gezonde afwisseling met zich mee, maar ook

Werken in de gastouderopvang is leuk, maar ook zwaar. De veelheid aan. bewegingen brengt niet alleen gezonde afwisseling met zich mee, maar ook Fysieke belasting Achtergrond en tips voor gastouders Werken in de gastouderopvang is leuk, maar ook zwaar. De veelheid aan bewegingen brengt niet alleen gezonde afwisseling met zich mee, maar ook gezondheidsrisico

Nadere informatie

BOEKJE. Alles wat medewerkers van ondersteunende diensten in de VVT moeten weten om klachten aan rug, nek en schouders te voorkomen

BOEKJE. Alles wat medewerkers van ondersteunende diensten in de VVT moeten weten om klachten aan rug, nek en schouders te voorkomen DOE BOEKJE Alles wat medewerkers van ondersteunende diensten in de VVT moeten weten om klachten aan rug, nek en schouders te voorkomen Armheffing Het werken met de handen boven schouderhoogte noemen we

Nadere informatie

niveau 2, 3, 4 thema 5.4

niveau 2, 3, 4 thema 5.4 Ergonomie niveau 2, 3, 4 thema 5.4 Bedrijfscultuur Arbeidsomstandigheden Wat staat er in de Arbowet? Zitten, staan en tillen RSI Bedrijfscultuur Veel mensen hebben hun eigen werk en werken op een bepaalde

Nadere informatie

Ergonomiewijzer. Met tips en adviezen uit de praktijk

Ergonomiewijzer. Met tips en adviezen uit de praktijk Ergonomiewijzer Het hoe en waarom van verminderen van fysieke belasting in de kinderopvang en in peuterspeelzalen FCB Dienstverlenen in Arbeidsmarktvraagstukken Koningin Wilhelminalaan 3 3527 LA Utrecht

Nadere informatie

Dé VCA-specialist van Zuid-Nederland

Dé VCA-specialist van Zuid-Nederland Toolbox: Fysieke belasting Het doel van een toolboxmeeting is om de aandacht en motivatie voor veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf te verbeteren. Wat verstaan we onder fysieke belasting? De door

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Hoe zit je gezond achter je pc?

Hoe zit je gezond achter je pc? Hoe zit je gezond achter je pc? Werk je vaak met de computer? Let dan goed op je gezondheid, want voor je het weet heb je rug- of nekklachten. Deze tips helpen je alvast op weg. Er wordt thuis en op kantoor

Nadere informatie

Adviezen om uw rug te sparen

Adviezen om uw rug te sparen Ergotherapie Adviezen om uw rug te sparen Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Inhoudsopgave 1. Ergotherapie Doel van de ergotherapie Wat kan de ergotherapie

Nadere informatie

Ergonomiewijzer. Met tips en adviezen uit de praktijk. Het hoe en waarom van verminderen van fysieke belastingen in een medisch kinderdagverblijf

Ergonomiewijzer. Met tips en adviezen uit de praktijk. Het hoe en waarom van verminderen van fysieke belastingen in een medisch kinderdagverblijf Ergonomiewijzer Het hoe en waarom van verminderen van fysieke belastingen in een medisch kinderdagverblijf FCB Dienstverlenen in Arbeidsmarktvraagstukken Koningin Wilhelminalaan 3 3527 LA Utrecht T 030

Nadere informatie

Subject: Taak 1.2.20

Subject: Taak 1.2.20 Taak 1.2.20 Tutor : vd Biggelaar Mentor : vd Biggelaar Klas : MT1A Gemaakt door : Tommy & Paul van der Linden 1 Inhoud! Taak 1.2.20 Inhoud!... 2 Inleiding... 3 Trekken en Duwen... 4 Tillen... 4 Zitten...

Nadere informatie

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder

Nadere informatie

Adviezen voor de hantering van uw baby

Adviezen voor de hantering van uw baby Adviezen voor de hantering van uw baby bij een voorkeurshouding Heeft uw baby een voorkeurshouding ontwikkeld? Dan geeft deze folder u tips om dit te verhelpen. Wat is een voorkeurshouding? Tegenwoordig

Nadere informatie

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder geeft u tips om dit te verhelpen. Wat is er aan de hand? Voorkeurshouding is een probleem

Nadere informatie

TILWIJZER. Ergonomische adviezen voor werkhoudingen en handelingen in de kinderopvang en in peuterspeelzalen

TILWIJZER. Ergonomische adviezen voor werkhoudingen en handelingen in de kinderopvang en in peuterspeelzalen TILWIJZER Ergonomische adviezen voor werkhoudingen en handelingen in de kinderopvang en in peuterspeelzalen Meer praktische tips en adviezen over ergonomisch werken vind je in de TilWijzer en op de website

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Rugklachten: tips voor alledag

Rugklachten: tips voor alledag Rugklachten: tips voor alledag Inhoud Algemeen 3 Tips voor in de woonkamer 3 Tips voor in de slaapkamer 3 Tips voor in de keuken 4 Tips voor de baby-en kinderkamer 4 Tips voor huishoudelijke karweitjes

Nadere informatie

PATIËNTENINFO. Nekbrochure. Rugschool. Fysische geneeskunde - Ergotherapie

PATIËNTENINFO. Nekbrochure. Rugschool. Fysische geneeskunde - Ergotherapie PATIËNTENINFO Nekbrochure Rugschool Fysische geneeskunde - Ergotherapie Beste patiënt Welkom op de dienst fysische geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. In deze brochure vindt u enkele

Nadere informatie

Richtlijn voor het inrichten van de werkplek Categorie en subcategorie 640 Arbo Versie Pagina 1 van 5

Richtlijn voor het inrichten van de werkplek Categorie en subcategorie 640 Arbo Versie Pagina 1 van 5 Pagina 1 van 5 Doel Het geven van inzicht in de wijze waarop een werkplek optimaal ingericht is om klachten te voorkomen. Met de onderstaande informatie wordt een beeld afgegeven van een optimale werkplekinstelling,

Nadere informatie

Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie. (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals)

Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie. (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals) Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie (verwijderen van de lymfeklieren uit de hals) Inhoudsopgave A. Inleiding... 1 B. Verloop van het herstel... 2 C. Adviezen voor het dagelijks leven... 2

Nadere informatie

voorkomen van een voorkeurshouding bij uw baby

voorkomen van een voorkeurshouding bij uw baby patiënteninformatie voorkomen van een voorkeurshouding bij uw baby Als uw baby lang op de rug of vaak met het hoofd naar dezelfde kant ligt, heet dit een voorkeurshouding. Hierdoor kan het hoofd platter

Nadere informatie

Tips voor de beeldschermwerkplek

Tips voor de beeldschermwerkplek Tips voor de beeldschermwerkplek 1. Werkplek De juiste stoelinstelling Bij een goede stoelhoogte moeten uw voeten plat op de grond kunnen staan en de bovenbenen horizontaal blijven. Kan er nog een vuist

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Er

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

Breedte van het werkvlak Uw werkblad moet een breedte hebben van minimaal 120 cm.

Breedte van het werkvlak Uw werkblad moet een breedte hebben van minimaal 120 cm. Werkplekinstellingen bij beeldschermwerk Veel klachten aan het bewegingsapparaat zijn te wijten aan een verstoring van het evenwicht tussen belastbaarheid aan de ene kant en belasting aan de andere kant.

Nadere informatie

www.gezonduitgeven.nl Checklist werkplekinstelling voor de medewerker

www.gezonduitgeven.nl Checklist werkplekinstelling voor de medewerker Basis checklist voor een gezonde werkplek Een goede werkhouding is van belang om prettig en gezond te werken. Met deze basis checklist kun je je werkplek zo instellen dat je gezondheidsklachten zoveel

Nadere informatie

Ergonomie. Thema. 1 Inleiding

Ergonomie. Thema. 1 Inleiding Thema 8 Ergonomie 1 Inleiding Dit thema gaat over ergonomie. Het woord is je misschien niet bekend, maar ergonomisch werken doe je als het goed is wel. Als zorghulp probeer je zo te werken dat je je lichaam

Nadere informatie

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder

Nadere informatie

Checklist voor opsporen beeldschermgebonden lichamelijke klachten

Checklist voor opsporen beeldschermgebonden lichamelijke klachten Checklist voor opsporen beeldschermgebonden lichamelijke klachten vhp ergonomie Huygensstraat 13a 2515 BD s-gravenhage t 070 389 2010 e info@vhp-ergonomie.nl i www.vhp-ergonomie.nl 1 Blok 1: klachten 1

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen.

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen. 1. De Halve Banaan De halve banaan is een van de meest populaire buikspieroefeningen. Het is voor beginners een prima oefening om uit te voeren. Hierbij kun je er zelf voor kiezen hoever je bovenlichaam

Nadere informatie

Voorkeurshouding bij baby s

Voorkeurshouding bij baby s Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor ouders Voorkeurshouding bij baby s z 1 Als een baby ongeveer drie kwart van de tijd met het hoofdje naar één kant kijkt of naar één kant

Nadere informatie

Kinderfysiotherapie. tips en adviezen. Paramedische afdeling

Kinderfysiotherapie. tips en adviezen. Paramedische afdeling Paramedische afdeling Kinderfysiotherapie tips en adviezen Inleiding In deze folder geven wij u verschillende tips en adviezen. Deze gaan vooral over het goed neerleggen (bijvoorbeeld houdingen bed of

Nadere informatie

Werkplekinrichting (aangepast aan Arbowet 1 januari 2007)

Werkplekinrichting (aangepast aan Arbowet 1 januari 2007) Interne instructie Arbeidsinspectie Werkplekinrichting (aangepast aan Arbowet 1 januari 2007) INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. WETTELIJKE GRONDSLAG 3. INSPECTIE 3.1 Beoordeling van de werkplek 3.1.1 Zitwerkplek

Nadere informatie

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren.

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. 1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. Ga op je rug op de vloer liggen met je handen achter je hoofd.

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Jouw rug de hele dag door beschermen

Jouw rug de hele dag door beschermen Jouw rug de hele dag door beschermen 1.Zitten Zorg zo veel mogelijk dat de natuurlijke kromming in je rug bewaard blijft. Rug lichtjes hol en hoofd boven het lichaam. Zorg er voor dat je knieën iets lager

Nadere informatie

Adviezen ter preventie van bekkenklachten

Adviezen ter preventie van bekkenklachten Adviezen ter preventie van bekkenklachten Verdeel uw activiteiten over de dag en neem van tijd tot tijd rust. Beperk het traplopen; u kunt traplopen door de voet bij te trekken. Neem een goede hoge stoel

Nadere informatie

Checklist werkplekinstelling voor de werknemer

Checklist werkplekinstelling voor de werknemer Checklist werkplekinstelling voor de werknemer Basis checklist voor een gezonde werkplek Een goede werkhouding is van belang om prettig en gezond te werken. Met deze basis checklist kun je je werkplek

Nadere informatie

- 1 - Informatie over veilig werken met de PC

- 1 - Informatie over veilig werken met de PC - 1 - Informatie over veilig werken met de PC Veilig werken met de computer Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen die op kantoor werkt te maken met computers. Zit jij ook regelmatig achter een toetsenbord,

Nadere informatie

Fysiotherapie. Ontwikkelingspolikliniek. Beter voor elkaar

Fysiotherapie. Ontwikkelingspolikliniek. Beter voor elkaar Fysiotherapie Ontwikkelingspolikliniek Beter voor elkaar Gefeliciteerd met de geboorte van uw kindje! Omdat uw kindje te vroeg geboren is worden u en uw kindje begeleid door de kinderfysiotherapeut tijdens

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Ook zo n gezonde. beeldschermwerker? dé specialist in arbeid en gezondheid

Ook zo n gezonde. beeldschermwerker? dé specialist in arbeid en gezondheid Ook zo n gezonde beeldschermwerker? dé specialist in arbeid en gezondheid Test: zit jij goed achter je beeldscherm? 1. Zijn je bovenbenen horizontaal? JA NEE 2. Staan je beide voeten plat op de grond?

Nadere informatie

Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen

Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen Richtlijnen houdingsadviezen bij zuigelingen voorkeurshouding en overstrekken Na de geboorte houden zuigelingen/baby s hun hoofd vaak naar dezelfde kant. Meestal gaat dit binnen enkele weken over. Echter

Nadere informatie

Veilig en gezond werken. Ook zo n gezonde beeldschermwerker?

Veilig en gezond werken. Ook zo n gezonde beeldschermwerker? Veilig en gezond werken Ook zo n gezonde beeldschermwerker? Test: zit jij goed achter je beeldscherm? Ja Nee Zijn je bovenbenen horizontaal? Staan je beide voeten plat op de grond? Is de hoek tussen je

Nadere informatie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie 00 Adviezen na een open-hart-operatie Afdeling Fysiotherapie U bent herstellende van een operatie aan uw hart. De fysiotherapeut heeft u na de operatie begeleid bij het weer oppakken van activiteiten en

Nadere informatie

ERGONOMIEWIJZER. Het hoe en waarom van verminderen van fysieke belasting in de kinderopvang en in peuterspeelzalen

ERGONOMIEWIJZER. Het hoe en waarom van verminderen van fysieke belasting in de kinderopvang en in peuterspeelzalen ERGONOMIEWIJZER Het hoe en waarom van verminderen van fysieke belasting in de kinderopvang en in peuterspeelzalen Meer praktische tips en adviezen over ergonomisch werken vind je in de TilWijzer en op

Nadere informatie

Het zit zo... Zitten op hoog niveau

Het zit zo... Zitten op hoog niveau Het zit zo... Zitten op hoog niveau 2 Goed zitten en gezond blijven Chauffeurs zitten een groot deel van hun tijd in de cabine van de vrachtwagen. Hier verrichten zij zittend het belangrijkste deel van

Nadere informatie

STEP WerkPlekAnalyse bij

STEP WerkPlekAnalyse bij STEP WerkPlekAnalyse bij Inleiding De STICHTING ERGONOMIE & PREVENTIE (STEP) is gevraagd de werkplek van mevrouw G. te analyseren, risicofactoren te inventariseren en advies te geven over een optimale

Nadere informatie

Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie (spierversterkende oefeningen voor de schouder)

Adviezen en oefeningen na een halsklierdissectie (spierversterkende oefeningen voor de schouder) U heeft een ondergaan. Bij deze operatie zijn een aantal lymfeklieren uit uw hals verwijderd. Deze klieren zitten vlak bij de elfde hersenzenuw die de monnikskapspier van prikkels voorziet. De monnikskapspier

Nadere informatie

Beginnen met mediteren

Beginnen met mediteren Elke reis begint met een eerste stap Beginnen met mediteren Zwany Huiting 1 Inhoud 1. Iedereen kan mediteren 2. Waarom mediteren? 3. Ademen 4. Zitten 5. Klassieke zithoudingen 6. Zitten op een bankje,

Nadere informatie

vervolg plaatsen cv ketel/boiler/radiator

vervolg plaatsen cv ketel/boiler/radiator Hoe ongunstiger de houding en hoe hoger de tilfrequentie des te lager het maximale tilgewicht mag zijn. Effecten op de gezondheid Door langdurige en zware lichamelijke arbeid (een combinatie van houding,

Nadere informatie

10 tips om goed te leren typen. Beter leren typen is gemakkelijker dan je denkt, maar het start met de basis!

10 tips om goed te leren typen. Beter leren typen is gemakkelijker dan je denkt, maar het start met de basis! 10 tips om goed te leren typen Beter leren typen is gemakkelijker dan je denkt, maar het start met de basis! De 10 basisregels Om goed te kunnen typen zijn er 10 basisregels die jou daarbij helpen. Het

Nadere informatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een hernia en/of stenose in de rug. Rondom deze operatie krijgt u fysiotherapie. In

Nadere informatie

Ergonomie zitten en liggen. Ergotherapeuten: Sara Bernaerts, Lore Jacobien, Mieke Konings en Leen Verelst

Ergonomie zitten en liggen. Ergotherapeuten: Sara Bernaerts, Lore Jacobien, Mieke Konings en Leen Verelst Ergonomie zitten en liggen Ergotherapeuten: Sara Bernaerts, Lore Jacobien, Mieke Konings en Leen Verelst Zitten Zitten: Probleemstelling 1. Je houding tijdens het zitten. 2. De duur van het zitten. 1.

Nadere informatie

Een werkgever is ook verplicht zich aan allerlei wetten te houden. Een van die wetten is de Arbeidsomstandighedenwet, kortweg de Arbo-wet.

Een werkgever is ook verplicht zich aan allerlei wetten te houden. Een van die wetten is de Arbeidsomstandighedenwet, kortweg de Arbo-wet. Arbo Inhoud Arbowet Als werknemer in een winkel heb je samen met de werkgever afspraken genaakt over het werk dat je doet. Dat zijn niet de enige regels waaraan een bedrijf zich moet houden. We gaan het

Nadere informatie

Houdingsadviezen voor kinderen met strekgedrag

Houdingsadviezen voor kinderen met strekgedrag Houdingsadviezen voor kinderen met strekgedrag Oorzaken van strekgedrag De meeste kinderen vinden het fijn om aangehaald en geknuffeld te worden. Daarbij liggen ze graag in een ronde, gebogen houding.

Nadere informatie

Houdingsadviezen voor kinderen met strekgedrag

Houdingsadviezen voor kinderen met strekgedrag Houdingsadviezen voor kinderen met strekgedrag Oorzaken van strekgedrag De meeste kinderen vinden het fijn om aangehaald en geknuffeld te worden. Daarbij liggen ze graag in een ronde, gebogen houding.

Nadere informatie

Vo o r k e u r s h o u d i n g b i j b a b y ' s

Vo o r k e u r s h o u d i n g b i j b a b y ' s Vo o r k e u r s h o u d i n g b i j b a b y ' s Wat kunt u doen om een voorkeurshouding bij uw baby te voorkomen of te verminderen? Onderdeel van Vo o r k e u r s h o u d i n g b i j b a b y ' s Wat is

Nadere informatie

Hoe verzorg ik mijn kind?

Hoe verzorg ik mijn kind? Hoe verzorg ik mijn kind? Hoe verzorg ik mijn kind? Praktische tips voor ouders met reuma Inhoud Hoe verzorg ik mijn kind?, december 2010 3 Inleiding 4 Voor de geboorte 4 Reuma en ouderschap 5 Hulp van

Nadere informatie

Gezond werken met computers

Gezond werken met computers Gezond werken met computers Gezond werken met je computer Iedereen heeft wel eens een stijve nek of schouders, pijnlijke polsen of vermoeide ogen na een dag werken achter te computer. Vaak gaan die klachten

Nadere informatie

FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE

FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE Para Medisch Centrum Skagerrak Hoofddorp Inleiding U heeft dit boekje gekregen omdat u binnenkort een nieuwe knie krijgt. In dit boekje vindt u trainingsschema s, oefeningen en

Nadere informatie

Optimale instelling beeldschermwerkplek

Optimale instelling beeldschermwerkplek Optimale instelling beeldschermwerkplek STAP 1: STOEL INSTELLEN De stoel - hoogte Ga recht voor de stoel staan en stel de zitting vervolgens zo in dat deze vlak onder de knieschijf zit. Als het goed is

Nadere informatie

Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente

Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente Inhoudsopgave 3 Stap 1: Stoel instellen 3 Stap 2: Aan het bureau 4 Stap 3: Verfijnen 5 Stap 4: Houding 7 Ten slotte 7 2 Stap 1: Stoel instellen De stoel - hoogte

Nadere informatie

Oefentherapie na een breuk van de bovenarm. Chirurgie en Orthopedie

Oefentherapie na een breuk van de bovenarm. Chirurgie en Orthopedie Oefentherapie na een breuk van de bovenarm Chirurgie en Orthopedie De arts heeft bij u een breuk vastgesteld van de bovenarm. Deze breuk hoeft niet geopereerd te worden. U krijgt de eerste (1 à 2) weken

Nadere informatie

Zorgprotocol preventie van een voorkeurshouding en schedelvervorming

Zorgprotocol preventie van een voorkeurshouding en schedelvervorming Zorgprotocol preventie van een voorkeurshouding en schedelvervorming 1. Inleiding Het is van belang dat de pasgeborene geen voorkeurshouding ontwikkelt. Een voorkeurshouding staat een voorspoedige symmetrische

Nadere informatie

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels.

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. CALCIMATICS 1. De opwarming Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. Als een vogel in de lucht - Houding:

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie

Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie Oefeningen en adviezen na een schouderoperatie FYSIOTHERAPIE Voelt beter U bent recent geopereerd aan uw schouder. Deze folder geeft u informatie over wat u na de operatie kunt doen om uw herstel te bespoedigen

Nadere informatie

Let op je lijf! Zo werk je prettiger!

Let op je lijf! Zo werk je prettiger! Let op je lijf! Zo werk je prettiger! Tillen, draaien, bukken, kracht zetten. Werken in de schoonmaak kan best zwaar zijn. Dat is op zich niet zo erg. Als je het maar op een gezonde manier doet. En gezond

Nadere informatie

Ook zo n gezonde. beeldschermwerker? dé arbo- en verzuimspecialisten in transport en logistiek

Ook zo n gezonde. beeldschermwerker? dé arbo- en verzuimspecialisten in transport en logistiek Ook zo n gezonde beeldschermwerker? dé arbo- en verzuimspecialisten in transport en logistiek Test: zit jij goed achter je beeldscherm? JA NEE 1. Zijn je bovenbenen horizontaal? n n 2. Staan je beide voeten

Nadere informatie

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Oefeningen menselijk lichaam Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Eenvoudige oefeningen voor de bovenbeen spieren bijvoorbeeld na een operatie aan het kniegewricht of immobilisatie van het kniegewricht.

Nadere informatie

Adviezen bij de dagelijkse verzorging van uw baby

Adviezen bij de dagelijkse verzorging van uw baby Adviezen bij de dagelijkse verzorging van uw baby Kinderfysiotherapie Beter voor elkaar 2 Inhoudsopgave Adviezen bij de dagelijkse verzorging van uw baby 4 Wat is een voorkeurshouding 5 Slapen 5 Spelen

Nadere informatie

Informatie Oefeningen na de bevalling

Informatie Oefeningen na de bevalling Informatie Oefeningen na de bevalling s-hertogenbosch, mei 2015 Inleiding Na de bevalling begint er een bijzondere, maar ook drukke periode terwijl je lichaam door de zwangerschap en bevalling toch wel

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

FYSIEKE BELASTING BIJ MICROSCOOPWERK & PIPETTEREN

FYSIEKE BELASTING BIJ MICROSCOOPWERK & PIPETTEREN FYSIEKE BELASTING BIJ MICROSCOOPWERK & PIPETTEREN Microscoopwerk kan fysiek belastend zijn, waarbij vooral de nek en de schouders overbelast kunnen worden. Medewerkers die meer dan 1 uur per dag pipetteren

Nadere informatie

Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling

Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling Inleiding Zwangerschap en bevalling zijn beide een natuurlijke gebeurtenis. Door de zwangerschap en bevalling verandert echter uw houding en verzwakken

Nadere informatie

Kantel-/draaimechanisme Met de ingebouwde voet kun je de monitor kantelen en/of draaien voor de meest comfortabele kijkhoek.

Kantel-/draaimechanisme Met de ingebouwde voet kun je de monitor kantelen en/of draaien voor de meest comfortabele kijkhoek. Afstand Monitor Stel de monitor direct voor je op. Strek je arm uit naar de monitor. Plaats de monitor ter hoogte van het punt waar je knokkels zich nu bevinden. Je moet de tekst op de monitor duidelijk

Nadere informatie

Eenvoudige oefeningen voor klachten van de schouder

Eenvoudige oefeningen voor klachten van de schouder Eenvoudige oefeningen voor klachten van de schouder De oefeningen moeten enkele malen tot tien keer achter elkaar worden herhaald en minstens een tot driemaal per dag worden gedaan. Het is beter vaak en

Nadere informatie

Weer thuis na een nieuwe heup

Weer thuis na een nieuwe heup Weer thuis na een nieuwe heup WEER THUIS MET EEN NIEUWE HEUP Weer thuis De prothese moet in de eerste twee tot drie maanden de kans krijgen om goed vast te groeien. Verkeerde bewegingen en een te hoge

Nadere informatie

Overstrekken bij baby s

Overstrekken bij baby s Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor ouders Overstrekken bij baby s z 1 Als uw baby voortdurend de rugspieren aanspant en het hoofdje achterover drukt, overstrekt hij zich.

Nadere informatie

ADVIEZEN EN OEFENINGEN NA HALSKLIERDISSECTIE (VERWIJDEREN VAN LYMFEKLIEREN UIT DE HALS) Ontwikkeld door de :

ADVIEZEN EN OEFENINGEN NA HALSKLIERDISSECTIE (VERWIJDEREN VAN LYMFEKLIEREN UIT DE HALS) Ontwikkeld door de : ADVIEZEN EN OEFENINGEN NA HALSKLIERDISSECTIE (VERWIJDEREN VAN LYMFEKLIEREN UIT DE HALS) Ontwikkeld door de : Gevolgen van de operatie Door de operatie is de nek en of schouder vaak pijnlijk. Na het verwijderen

Nadere informatie

In de handout staan enkele tips om de belasting van het lichaam te verlagen.

In de handout staan enkele tips om de belasting van het lichaam te verlagen. Niet alleen dynamische maar ook statische belasting komt voor bij het trekken van kabels, denk maar aan het langdurig voorovergebogen staan bij het trekken van grondkabels of het langdurig met de armen

Nadere informatie

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER 13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER De badkamer is een uitgelezen plek voor MicroBewegingen. Als het goed is, kom je er ook meerdere malen per dag. Een mooie ruimte om eens te bekijken wat je daar

Nadere informatie

Protocol. 5. Doe je sieraden af en was je handen. Om kruisbesmetting te voorkomen. Aan- en uitkleden van een zorgvrager in bed.

Protocol. 5. Doe je sieraden af en was je handen. Om kruisbesmetting te voorkomen. Aan- en uitkleden van een zorgvrager in bed. Protocol Aan- en uitkleden van een zorgvrager in bed Voorbereiding 1. Vertel aan de zorgvrager wat je gaat doen, waarom je dit doet en hoe je dit gaat doen. Maak afspraken over: - het tijdstip - welke

Nadere informatie

ASPECIFIEKE, HOUDINGSGEBONDEN LAGE

ASPECIFIEKE, HOUDINGSGEBONDEN LAGE ASPECIFIEKE, HOUDINGSGEBONDEN LAGE RUGPIJN: OEFENTHERAPIE Aspecifieke lage rugpijn bestaat uit klachten waarvoor geen lichamelijke afwijking kan gevonden worden die deze klachten veroorzaakt. Het probleem

Nadere informatie

handleiding Mirra Handleiding Mirra HM Ergonomics

handleiding Mirra Handleiding Mirra HM Ergonomics Handleiding Mirra U bezit nu de Mirra. Mirra is in opdracht van Herman Miller ontworpen door Studio 7.5 te Berlijn en is een bijzondere bureaustoel qua ergonomie, design en hygiëne. De naam Mirra is afgeleid

Nadere informatie

In balans door. centreren

In balans door. centreren In balans door centreren Centreren Om je lichaam en geest op een lijn te brengen is centreren een belangrijke vaardigheid. In eerste instantie is centreren je aandacht naar je een punt 3 tot 5 centimeter

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Jeugdgezondheidszorg Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van je baby Als je baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een

Nadere informatie

Voorkeurshouding bij baby s

Voorkeurshouding bij baby s FYSIOTHERAPIE Voorkeurshouding bij baby s ADVIES Voorkeurshouding bij baby s Soms houden baby s hun hoofdje te vaak naar dezelfde kant gedraaid. Dan spreken we van een voorkeurshouding. Een voorkeurshouding

Nadere informatie

Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting voor niet-cliëntgebonden werkzaamheden

Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting voor niet-cliëntgebonden werkzaamheden Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting voor niet-cliëntgebonden werkzaamheden Bron Denk bijvoorbeeld aan: De Praktijkrichtlijnen 1. Tillen Laden en lossen, pannen, koffiecontainers, verhuizingen, waszakken,

Nadere informatie

Acute klachten aan rug of nek: houdings- en bewegingsadvies. Informatie voor patiënten

Acute klachten aan rug of nek: houdings- en bewegingsadvies. Informatie voor patiënten Acute klachten aan rug of nek: houdings- en bewegingsadvies Informatie voor patiënten 2 Acute klachten aan rug of nek: houdings- en bewegingsadvies Acute klachten aan rug of nek: houdings- en bewegingsadvies

Nadere informatie

Gezond zitten kun je leren!

Gezond zitten kun je leren! Gezond zitten kun je leren! De mens is één en al beweging. Hij beweegt zich fysiek, psychisch en geestelijk. Ons fysieke gestel is gemaakt om te bewegen. Doordat wij zij gaan zitten zullen we ook tijdens

Nadere informatie

Fysiotherapie na operatie bij nekhernia of kanaalstenose

Fysiotherapie na operatie bij nekhernia of kanaalstenose Fysiotherapie na operatie bij nekhernia of kanaalstenose Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent geopereerd aan een nekhernia of kanaalstenose. De fysiotherapeut

Nadere informatie

Ergonomie in de supermarkt. Infodocument

Ergonomie in de supermarkt. Infodocument Ergonomie in de supermarkt Infodocument 201506/Provikmo-I-2001 Ergonomie in de supermarkt 1 Inleiding Fysieke belasting is de belasting, die spieren en gewrichten ondervinden, tijdens lichamelijke arbeid.

Nadere informatie

M_6_003. Toetsingsformulier "Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien" M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht

M_6_003. Toetsingsformulier Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht Toetsingsformulier "Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien" M.C. de Vries - Hoefakker Inleiding op transfers en zorg voor een juiste lichaamshouding van een zorgvrager. Liggend,

Nadere informatie

Bouw en werking van de rug

Bouw en werking van de rug Hou je rug gezond 60% tot 90% van de volwassenen krijgt ooit te maken met rugklachten. Nochtans kan je rugklachten voorkomen door rekening te houden met een aantal principes. In deze folder komen allerlei

Nadere informatie

Fysieke belasting(basis)

Fysieke belasting(basis) Fysieke belasting(basis) Fysieke belasting(basis) II UMC St Radboud Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2. Lichamelijke belasting 3 2.1 Functie-inhoud 3 2.2 De werkplekinrichting 3 2.3 Persoonsgebonden factoren

Nadere informatie

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN Dendermondsesteenweg 29 9270 LAARNE-KALKEN 0474 30 85 84 www.dekrachtbron.be info@dekrachtbron.be MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN LAGE RUGPIJN Lage rugpijn komt vaak voor bij acht op tien

Nadere informatie

EEN KIND MET EEN ERBSE PARESE INFORMATIE EN ADVIEZEN VOOR DE EERSTE WEKEN

EEN KIND MET EEN ERBSE PARESE INFORMATIE EN ADVIEZEN VOOR DE EERSTE WEKEN EEN KIND MET EEN ERBSE PARESE INFORMATIE EN ADVIEZEN VOOR DE EERSTE WEKEN FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding We spreken van een Erbse parese wanneer er bij de geboorte een beschadiging is opgetreden aan de

Nadere informatie

De beroertepatiënt thuis Adviezen bij transfer en correcte houding

De beroertepatiënt thuis Adviezen bij transfer en correcte houding De beroertepatiënt thuis Adviezen bij transfer en correcte houding Neurologie Verpleegeenheid 20 050 45 30 20 inhoud Inhoud... 1 De beroertepatiënt thuis... 2 Houding en beweging... 2 Lighouding in bed...

Nadere informatie

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning Lenig worden Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses M.koning Inleiding: Leniger worden, dat willen we allemaal wel. Maar hoe word je nou eigenlijk lening? En wat is de beste manier om

Nadere informatie