ACTIVITEITENKAARTEN MIDDENBOUW

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ACTIVITEITENKAARTEN MIDDENBOUW"

Transcriptie

1 ACTIVITEITENKAARTEN MIDDENBOUW Tijdens de gymles - Op het schoolplein - Beweegtussendoortjes Aandachtspunten bij de activiteitenkaarten: Sommige activiteiten kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden. Verzin je zelf een leuke variant? Schrijf hem op en bewaar het bij deze kaarten. Zo krijg je een steeds grotere collectie van activiteiten om uit te kiezen. Zorg voor voldoende materialen. Als je ieder kind in beweging wilt krijgen moeten ze ook allemaal over het materiaal kunnen beschikken. Deze activiteitenkaarten zijn samengesteld door Nicole Nijholt van de Ven, MSEN.

2 - 2 - TOELICHTING DOEL Het doel van de activiteitenkaarten is om op een makkelijke manier, kinderen in beweging te brengen. De activiteitenkaarten zijn gesorteerd per materiaal. Sommige beweegactiviteiten zijn om de balans te verbeteren, anderen voor de oog handcoördinatie, oog voetcoördinatie of kracht. Er kunnen verschillende beweeggebieden aan bod komen met één soort materiaal. Achter iedere opdracht staat kort aangegeven welk ontwikkelinsgebied aan bod komt. VAN MAKKELIJK NAAR MOEILIJK De opdrachten zijn van makkelijk naar moeilijk beschreven. Begin bij de jongste kinderen bij opdracht 1. Bij oudere kinderen kun je ook wat opdrachtjes overslaan als ze te eenvoudig zijn. Tijdens een gymles kun je alle opdrachtjes achter elkaar gebruiken en als beweegtussendoortje kun je ook 1 of 2 opdrachten kiezen. SCHEMA Er is een voorbeeldschema toegevoegd wat je kunt gebruiken om de kaarten gedurende het schooljaar in te zetten. Zodat je zeker weet dat alles aan bod komt en er netjes gerouleerd wordt tussen groep 3, 4 en 5. PARACHUTE De parachute is lastig in te zetten in de klas, want deze is behoorlijk groot! De activiteiten met de parachute zijn als extra onderdeel bijgevoegd en niet in het schema opgenomen. Ideaal om buiten te gebruiken als het lekker weer is of tijdens een gymles.

3 - 3 - INHOUDSOPGAVE Kaartnummer Materiaal / onderdeel Pagina 1 Ballonvolleybal en ballonvoetbal 4 2 Ballon in combinatie met andere materialen 6 3 Ballen 7 4 Gevulde flesjes 8, 9 5 Pittenzakjes 10 6 Jongleerdoeken 11 7 Panty en bal 12 8 Tafeltennisballetjes 13 9 Zonder materialen 14 X1 Extra parachute 15 X2 Roulatieschema 16 X3 Materialenlijst 17

4 Ballonvolleybal en ballonvoetbal 1.1 Ballonvolleybal VOORBEREIDING Geef ieder kind een eigen ballon. Misschien kunnen ze de ballon zelf al opblazen en hoef je alleen de knopen te maken. Als ze de ballonnen niet op kunnen blazen is het handig als je ze opgeblazen klaar hebt liggen omdat het behoorlijk wat tijd kost als je het ter plekke nog moet doen. Probeer ze dan ook ergens te bewaren, zodat je ze vaker kunt gebruiken. OPDRACHT 1 (oog handcoördinatie en timing) Hou de ballon zo lang mogelijk in de lucht. Op welke manier ze het doen is nog niet belangrijk. Kijk goed wat de kinderen kunnen. OPDRACHT 2 (oog handcoördinatie en timing) Laat een kind een voorbeeld geven. Heb je net gezien dat een kind de ballon met 1 hand omhoog kan tikken? Laat dit kind het voordoen en de rest doet het na. OPDRACHT 3 (oog handcoördinatie, timing, loskoppelen linker en rechter hand, inzet minder sterke hand) Wie kan de ballon omhoog tikken door de linker en rechterhand afwisselend te gebruiken? OPDRACHT 4 (afhankelijk van opdracht) Wie kan een andere manier verzinnen om de ballon hoog te houden met de handen? OPDRACHT 5 (samenwerken, timing, oog handcoördinatie, omgaan met complexe opdracht) Maak een tweetal en probeer 1 ballon over te spelen. Probeer erna 2 ballonnen over te spelen. Zorg er in ieder geval voor dat de ballonnen zo lang mogelijk in de lucht blijven. OPDRACHT 6 (samenwerken, timing, oog handcoördinatie, omgaan met complexe opdracht) Maak een drietal en probeer 3 ballonnen samen in de lucht te houden. Het maakt niet uit wie welke ballon raakt. Maak het erna moeilijker door de ballonnen in een vaste volgorde rond te spelen. Meer vormen om het moeilijker te maken: je mag de ballon maar 1x raken, ballonnen met een viertal rondspelen, met een vijftal, of in een grote kring met nog meer kinderen.

5 - 5 - Kaart 1 Ballonvoetbal OPDRACHT 1 (oog voetcoördinatie, balans, timing) Probeer met je voet/been/knie/hoofd de ballon in de lucht te houden. De manier waarop maakt nog niet zoveel uit. Om het makkelijker te maken kun je een touwtje of lintje (cadeaulint werkt prima) aan de ballon knopen. Het kind kan de ballon vasthouden en na het schoppen blijft die dicht in de buurt. OPDRACHT 2 (oog voetcoördinatie, balans, timing) Probeer zo vaak mogelijk de ballon in de lucht te houden zoals hierboven beschreven. Tel hoe vaak het is gelukt. Kleine kinderen mogen door gaan met tellen als de ballon de grond raakt. Oudere kinderen moeten opnieuw beginnen met tellen als de ballon de grond raakt. OPDRACHT 3 (timing, samenwerking, oog voetcoördinatie, balans) Maak een tweetal. Nummer 1 gooit de ballon richting de voet van nummer 2. Nummer 2 probeert de ballon te raken. Bij oudere kinderen is het de bedoeling dat de ballon weer terug geschoten wordt in de handen van nummer 1. Hier kun je de tweetallen ook laten tellen hoe vaak ze de ballon goed op en neer krijgen, zonder dat die valt. Vergeet niet om ze van taak te laten ruilen. OPDRACHT 4 (timing, samenwerking, oog voetcoördinatie, balans) Maak een kringetje van 3, 4 of 5 personen. Probeer eerste 1 ballon samen hoog te houden door de voeten, knieën of het hoofd te gebruiken. Alleen het gebruik van de handen is niet toegestaan. Maak het moeilijker door meerdere ballonnen per kringetje te gebruiken. OPDRACHT 5 (balans, controle) Laat de kinderen de ballon op de voet leggen en deze de lucht in tillen. Hoe lang kan de ballon op de voet blijven liggen? Op het moment dat een kind tegen een ballon schopt, staat het even stil op het andere been. Een leuke en uitdagende manier om het statisch evenwicht te oefenen!

6 - 6 - Kaart 2 Ballon in combinatie met andere materialen BALLONNEN IN COMBINATIE MET EEN PARACHUTE WORDT BESCHREVEN OP DE EXTRA KAART. Ballon in een hoes Een ballonhoes beschermt de ballon tegen scherpe voorwerpen en nagels van kinderen. Tevens wordt de ballon ietsjes zwaarder waardoor de baan die de ballon aflegt door de lucht beter te voorspellen is. Daarnaast kan de ballon in de hoes opeens stuiteren! De ballon kun je erin duwen, dan opblazen en erna weer leeglaten. De ballonnen kun je dus meerdere malen gebruiken en de hoes kun je wassen. OPDRACHT 1 (timing, samenwerking, oog handcoördinatie) Maak een tweetal en probeer ballon over te gooien. Laat oudere kinderen tellen hoe vaak het lukt zonder de ballon te laten vallen. Je kunt hier een tijd aan koppelen. Ze mogen bijvoorbeeld 45 seconden overgooien. OPDRACHT 2 (timing, samenwerking, oog handcoördinatie) Maak groepjes van 3, 4 of 5 personen. De ballon moet in de lucht gehouden worden door het groepje. De ballon in de hoes is iets zwaarder, dus ze moeten sneller reageren dan bij het hooghouden van de ballon. Ballon in combinatie met een krantenstokje of een racket Rol een krant of reclameblaadje op en maak het vast met een stukje plakband. Doe dit voor ieder kind. Nu hebben ze allemaal een stokje waarmee ze tegen de ballon kunnen slaan. OPDRACHT 1 (timing, voorwerp gebruiken als verlengde van de arm) Laat de kinderen met het stokje de ballon hooghouden. Begin individueel en maak erna een tweetal. Het tweetal probeert de ballon in de lucht te houden. IN PLAATS VAN EEN KRANTENSTOKJE KUN JE OOK EEN BADMINTONRACKET, EEN TENNISRACKET, EEN BEACHBALLSET OF EEN TAFELTENNISBATJE GEBRUIKEN OM DE BALLON HOOG TE HOUDEN. OPDRACHT 2 (timing, oog handcoördinatie, voorwerp als verlengde van de arm gebruiken) Ballonhockey. Ieder kind legt zijn ballon op de grond en probeert er tegenaan te slaan. Dit is een soort ballonhockey. Dit kun je uitbreiden door bepaalde doelen te maken waar de ballon doorheen geslagen moet worden. Door de poten van de stoel, onder de tafel, door een hoepel, enzovoorts. OPDRACHT 3 (wedstrijdvorm, verdedigen, timen, aanvallen) Span een lint of touw. Maak een tweetal en laat ze tegenover elkaar plaatsnemen met het lint of touw tussen ze in. Laat ze met behulp van het krantenstokje of een racket de ballon naar elkaar overspelen. Je kunt er een groter spel van maken door het net als volleybal te spelen. Twee teams die de ballon bij elkaar op de grond proberen te krijgen.

7 - 7 - Kaart 3 Activiteiten met ballen STUITEREN OPDRACHT 1 (timing, krachtsdosering) Probeer de bal te laten stuiteren. Op welke manier is nog niet zo belangrijk. OPDRACHT 2 (samenwerking beide handen, timing, krachtsdosering) Probeer de bal met twee handen te laten stuiteren. Duw met beide handen tegelijk op de bal. Zorg dat de bal terugkomt tot aan de navel en duw goed bovenop de bal. Anders gaat die scheef! OPDRACHT 3 (timing, krachtsdosering) Probeer de bal met je beste hand te laten stuiteren. OPDRACHT 4 (oefenen minder sterke hand, timing, krachtsdosering) Probeer de bal met je minder goede hand te laten stuiteren. OPDRACHT 5 (coördinatie linker en rechterhand, krachtsdosering, timing, positie ten opzichte van de bal) Probeer om en om te stuiteren. 1x met links en 1x met rechts. OPDRACHT 6 (eigen positie ten opzichte van de bal, timing, krachtsdosering, controle) Probeer met je beste hand de bal een rondje om je benen te laten stuiteren. OPDRACHT 7 (eigen positie ten opzichte van de bal, timing, krachtsdosering, controle) Probeer met je beste hand de bal door je benen te laten stuiteren. Stuiter meteen weer verder zonder te stoppen als de bal door je benen gegaan is. OPDRACHT 8 (samenwerking, timing, krachtsdosering, controle) Maak een tweetal en stuiter om de beurt de bal. Je mag de bal 1x raken en dan is de ander. Tel hoe vaak het lukt zonder dat de bal wegrolt, of dat iemand hem 2x moet raken. OPDRACHT 9 (oefenen minder sterke hand, samenwerking, timing, krachtsdosering, controle) Probeer de bovenstaande opdracht met de moeilijke hand. OPDRACHT 10 (coördinatie, timing, krachtsdosering, controle en kracht tijdens het springen) Stuiter de bal 1x, draai een rondje en stuiter weer verder. Doe hetzelfde maar in plaats van een rondje draaien: spring je in de lucht, tik je 2x je hoofd aan, maak je 2 spreid-sluitsprongen.

8 - 8 - Kaart 4 Activiteiten met flesjes Verzamel halve liter flesjes van plastic en maak ze goed droog. Vul de flesjes met macaroni. Plak de dop goed af met stevige plakband zodat de kinderen de dop er niet af kunnen halen. Zorg ervoor dat ieder kind een flesje heeft. OPDRACHT 1 (inzet pols) Leg het flesje op de grond en probeer het te laten draaien, zoals de wijzers van de klok. OPDRACHT 2 (inzet pols, controle) Leg het flesjes op de grond en probeer het te laten rollen. Doordat de macaroni verplaatst is dat nog behoorlijk moeilijk! OPDRACHT 3 (balans, coördinatie, controle, kracht) Zet het flesje op de grond rechtop en probeer je voet op het flesje te zetten zonder dat het flesje omvalt. Probeer erna de dop aan te tikken met de onderkant van de voet zonder dat fles omvalt. Hierna probeer je de voet zo lang als je kan boven de dop te laten hangen, zonder de fles en de dop aan te raken. OPDRACHT 4 (mikken, krachtsdosering) Zet het flesje op de grond en probeer het omver te rollen met een bal, of omver te gooien met een pittenzakje. OPDRACHT 5 (mikken, krachtsdosering) Zet meerdere flesjes bij elkaar en probeer zoveel mogelijk flesjes omver te rollen met een bal of omver te gooien met een pittenzakje. OPDRACHT 6 (mikken, krachtsdosering) Maak twee teams en zet de flesjes op een rij neer. Een rij achter in het veld van team 1 en een rij achter in het veld van team 2. Net zoals je pilonnen op een rij zou zetten bij een kegeltrefbalspel. De kinderen proberen vanaf de middellijn de flesjes van het andere team omver te gooien. Flesjes in combinatie met muziek OPDRACHT 7 (creativiteit, ritme, ontspanning) Zet de muziek aan en laat de kinderen met hun flesje muziek maken. Op welke manier maakt niets uit. OPDRACHT 8 (luisteren, aandacht) Als de muziek aan staat mogen de kinderen muziek maken met hun flesje. Als de muziek uit is moeten ze zo snel mogelijk stoppen.

9 - 9 - OPDRACHT 9 (creativiteit, ontspanning, ritme) Probeer muziek te maken met je flesje, zonder dat je het met je handen vasthoudt. (Tussen de voeten duwen en springen, onder de arm klemmen en bewegen, enzovoorts.) VUL DE FLESJES OOK EENS MET ANDERE MATERIALEN. RIJST, ZAND, WATER OF KLEINE KNIKKERS. DIT ZORGT VOOR EEN HEEL ANDERE BELEVING. OOK LEUK: WATER MET DAARIN CREPE PAPIER. DAT GEEFT HET WATER EEN MOOIE KLEUR!

10 Kaart 5 Activiteiten met pittenzakjes OPDRACHT 1 (balans, houding, controle) Draag het pittenzakje op het hoofd. Leg het goed neer en sta rechtop. Probeer rond te lopen zonder dat het zakje valt. OPDRACHT 2 (balans, controle, houding) Draag het pittenzakje op verschillende manieren. Op de voet, op je knie (been omhoog tillen), op de rug (voorover bukken). OPDRACHT 3 (krachtsdosering, mikken) Maak een lijn op de grond. Met gekleurde tape of plakband. Maak aan de andere kant van de ruimte nog een lijn. Achter 1 lijn ga je met de kinderen staan. Laat ze de pittenzakjes over de grond schuiven richting de andere lijn. Wie kan zijn pittenzakje over de lijn schuiven? OPDRACHT 4 (krachtsdosering, mikken) Hetzelfde als bij opdracht 1, maar nu laat je het pittenzakje precies op de lijn terecht komen. Wie ligt het dichtste bij de lijn of erop? OPDRACHT 5 (krachtsdosering, mikken) In plaats van schuiven probeer je het pittenzakje precies op de lijn te gooien. OPDRACHT 6 krachtsdosering, mikken) Zet een paar lege dozen neer of leg wat hoepels op de grond. Je kunt ook met tape wat kruisjes op de grond maken. Probeer het pittenzakje in de doos, in de hoepel of op een kruisje te gooien.

11 Kaart 6 Activiteiten met jongleerdoekjes Jongleerdoekjes zijn licht en zweven mooi door de lucht. Hierdoor zijn ze makkelijk te grijpen en hebben kinderen voldoende tijd om goed te timen. Daarnaast hebben ze mooie kleuren wat ze erg aantrekkelijk maken. OPDRACHT 1 (timing, oog handcoördinatie) Gooi je doekje in de lucht en vang het op. OPDRACHT 2 (timing) Gooi het doekje in de lucht en probeer het op te vangen met je hoofd. Gooi het doekje niet opgepropt maar open de lucht in. Probeer nu het doekje met de voet op de vangen. OPDRACHT 3 (samenwerking, timing, verplaatsen) Pak met een tweetal 1 doekje en pak allebei 2 punten vast. Het doek is nu vierkant en bevindt zich tussen 2 kinderen in. Leg er een ballon op en beweeg het doek omhoog en omlaag. De ballon vliegt in de lucht en moet weer opgevangen worden op het doekje. Dit kun je ook met andere materialen proberen. Let erop dat ze niet te zwaar zijn! OPDRACHT 4 (wedstrijdvorm, ontspanning, timing, spelinzicht) Kat en muis. Laat de kinderen met het doekje een staart maken door deze achter in de broek te stoppen. Een kind is de kat en probeert de staarten te vangen. Pak zelf een aantal staarten in de hand en geef een kind zonder staart direct een nieuwe. Zo blijven ze in het spel. De kat levert de gevangen staarten bij jou in. ZORG VOOR MEER BEWEGING BIJ KAT EN MUIS DOOR DE MUIZEN DIRECT EEN NIEUWE STAART TE GEVEN ALS ZE HEM KWIJT ZIJN. LAAT ZE NIET OP DE BANK STIL ZITTEN. OF MAAK VAN EEN MUIS DIE DE STAART KWIJT IS EEN KAT. DOORDAT DE DOEKEN LICHT ZIJN WAPPEREN ZE OMHOOG TIJDENS HET RENNEN. ZE ZIJN NU MAKKELIJKER AF TE PAKKEN DAN MET BIJVOORBEELD EEN LINTJE.

12 Kaart 7 Activiteiten met een panty en bal Verzamel oude panty s of kniekousjes en duw hier een zachte bal in. Deze zijn ideaal om bewegingen vanuit de schouder, elleboog en pols te oefenen. OPDRACHT 1 (bewegingen vanuit schouder en pols oefenen) Zwaai de kous boven je hoofd, als een propeller van een helikopter. Zwaai de kous met een grote zwaai vanuit de schouder van voor naar achter en van achter naar voor. Zwaai de kous met een kleine beweging vanuit de pols. OPDRACHT 2 (ontspanning, beweging, controle over de slinger) Pak de kous aan het uiteinde vast en draai zelf rondjes. Laat de kous over de grond meedraaien. De bal draait dan als een cirkel om je heen. Draai linksom en rechtsom. OPDRACHT 3 (aandacht, luisteren, timing, oog handcoördinatie) Zet de muziek aan of zing een liedje. Als de muziek aan is of zo lang er gezongen wordt mogen de kinderen zwaaien met hun kous. Als de muziek stopt moeten ze de kous in de lucht gooien. Als iedereen zijn eigen kous weer heeft gaat de muziek weer aan, of gaat het liedje verder. OPDRACHT 4 (samen spelen, wedstrijdelement, ontspanning, spelinzicht, timing) Steel de slang, samen met de docent. Geef de kinderen ieder 1 kous en laat ze de kous achter in de broek duwen. De bal hangt aan de buitenkant. Alle kinderen hebben nu een slang die jij gaat stelen. Ren achter de kinderen aan en probeer de slangen eruit te trekken. Als je de slang gestolen hebt geef je hem terug aan het kind. Het kind kan de slang weer terugdoen en mee blijven doen. OPDRACHT 5 (mikken, controle, timing van het loslaten) Probeer de bal tegen het plafond aan te slingeren. Probeer de bal zo ver mogelijk naar de andere kant van de zaal te slingeren. Pak een panty van een kind en slinger deze een stukje de lucht in. Het kind probeert zijn eigen bal te vangen.

13 Kaart 8 Activiteiten met tafeltennisballetjes OPDRACHT 1 (controle, rust) Leg het balletje op je hand en probeer ermee te lopen zonder dat het valt. Kinderen zullen snel de hand dicht gaan knijpen. Laat ze het balletje dan op de rug van de hand leggen. OPDRACHT 2 (mondmotoriek, mondspieren) Leg het balletje op tafel en probeer het vooruit te blazen. OPDRACHT 3 (mondmotoriek, mondspieren) Ga op de buik op de grond liggen en blaas tegen het balletje zodat die gaat rollen OPDRACHT 4 (mondmotoriek, mondspieren, controle) Zet een voorwerp in de ruimte neer. Een pion of een doos bijvoorbeeld. Laat de kinderen weer tegen de bal blazen. De bedoeling is dat ze de bal tegen het voorwerp aan blazen. OPDRACHT 5 (mondmotoriek, mondspieren, controle) Probeer hetzelfde als bij opdracht 2, maar blaas nu door een rietje. Verzamel minimaal 1 lege doos. Bijvoorbeeld een doos waar Mie in heeft gezeten. Maak de boven en onderkant open en vouw de losse flappen naar buiten. Draai er wat plakband omheen en je hebt een stevige doos die open blijft staan als die op de grond staat. Hoe meer kinderen er meedoen, hoe meer dozen er moeten staan. OPDRACHT 6 (krachtsdosering, mikken) Probeer het balletje door de doos te rollen vanaf een afgesproken plaats. Dit kan steeds verder weg zijn. OPDRACHT 7 (mondmotoriek, mondspieren, controle) Probeer het balletje door de doos te blazen. OPDRACHT 8 (mikken, controle, krachtsdosering) Zet de doos op de onder of bovenkant neer, zodat 1 kant afgesloten wordt door de grond. De kinderen proberen de balletjes in de doos te mikken. OPDRACHT 9 (materiaal gebruiken als verlengstuk van de hand, timing, krachtsdosering, controle) Probeer het balletje omhoog te tikken met een tafeltennisbatje. Eerst op 1 zijde van het batje en als het lukt kan het ook met de andere kant. Steeds afwisselen is weer een stapje moeilijker.

14 Kaart 9 Activiteiten zonder materialen Oefeningen die goed zijn voor de balans, kracht, coördinatie en dergelijke kunnen ook zonder materialen uitgevoerd worden. Deze oefeningen kunnen tijdens de gymles of als beweegtussendoortje gebruikt worden. 1. Balans statisch evenwicht. Ga op 1 been staan en probeer dit zo lang mogelijk vol te houden. Maak het voor de oudere kinderen moeilijker door het met de ogen dicht te proberen. 2. Balans, kracht, controle. Maak een kleine spreidstand en ga op de tenen staan. Hou dit een paar seconden vol en ga weer op beide voeten staan. Herhaal dit een aantal keer. 3. Balans, kracht, controle. Herhaal opdracht 2 maar dan met de hakken in plaats van de tenen. 4. Balans, kracht, controle. Combineer 2 en 3. Sta op 2 voeten en beweeg naar de tenen. Ga dan terug naar het midden en ga door naar de hakken. Beweeg weer naar het midden en dan door naar de tenen. Herhaal dit een aantal keer. 5. Balans, samenwerking, controle, kracht. Maak een tweetal. Nummer 1 tilt zijn of haar been op naar voren toe en nummer 2 pakt de hak vast. Probeer zo een aantal tellen te blijven staan en wissel dan van been. 6. Kracht benen. Maak een kleine spreidstand en spring met 2 voeten tegelijk de lucht in. Probeer steeds hoger te springen. Probeer met gebogen knieën te landen om de klap op te vangen. 7. Kracht benen, coördinatie. Spreid-sluit sprongen. Maak het moeilijker door in de handen te klappen. Dit kan als de benen sluiten (makkelijker) maar ook als de benen open gaan (moeilijker). 8. Coördinatie. Til de knieën om de beurt hoog op. Tik de linkerknie aan met de rechterhand en de rechterknie met de linkerhand. Doe dit afwisselen. Als het stilstaan lukt doe je het lopend. Als dat goed lukt doe je het tijdens het achteruit lopen. 9. Kracht armen. Maak een ligsteun en zwaai om de beurt een arm de lucht in. Hoe platter de ligsteun hoe beter. Niet doorzakken en niet de billen omhoog. 10. Kracht armen. Doe een competitie handje drukken. De winnaar speelt tegen een andere winnaar en de verliezer speelt tegen een andere verliezer.

15 Kaart X1 Activiteiten met een parachute Parachute met en zonder materialen. Leg de parachute neer en laat de kinderen er omheen gaan staan. Er zitten lussen aan, maar die hoef je niet te gebruiken. Ze kunnen het doek ook met twee handen vasthouden aan de rand. Zo kunnen er ook meer kinderen meedoen, het aantal lussen is vaak beperkt. OPDRACHT 1 (samenwerking, aandacht voor de opdracht, aansturen armen) Laat iedereen op de grond zitten en de parachute vasthouden. Laat de kinderen met het doek wapperen. Eerst zacht, dan wat harder. Laat ze hard en zacht afwisselen en goed luisteren naar jouw opdracht. OPDRACHT 2 (samenwerking, aandacht voor de opdracht, aansturen armen, balans) Als ze het doek zacht kunnen bewegen en geef je een kind de opdracht om een rondje over het doek te wandelen. Omdat het doek beweegt lijkt het een onstabiel vlak, maar de voeten raken de grond, dus er kan niets gebeuren. Zorg er wel voor dat de kinderen niet aan het doek trekken. Dan kan iemand omvallen. Bij een grote groep kun je ook 2 of 3 kinderen tegelijk een rondje laten lopen. OPDRACHT 3 (samenwerking, aandacht voor de opdracht) Laat de kinderen staan en oefen om op commando het doek omhoog te doen. Iedereen start met de armen omlaag en als jij het zegt doet iedereen tegelijkertijd de armen omhoog. De armen moeten hoog blijven want dan wordt de parachute mooi bol. (Als het plafond hoog genoeg is!) Nadat de parachute het hoogste punt bereikt heeft mogen de armen weer omlaag. OPDRACHT 4 (samenwerking, aandacht voor de opdracht, timing) Een vervolg op opdracht 3. Als de parachute op het hoogste punt is kunnen 2 kinderen onder het doek door rennen en van plaats wisselen. Noem vooraf 2 namen en geef een seintje als ze het doek los mogen laten en mogen rennen. Ze rennen onder de parachute door. OPDRACHT 5 (samenwerking, aandacht voor de opdracht en VEEL TIMING!!) Laat de kinderen weer op commando de parachute omhoog brengen door de armen omhoog te doen. Als iedereen tegelijkertijd en op het hoogste punt loslaat, gaat de parachute recht omhoog. Dit is erg lastig en lukt alleen als iedereen goed luister en meedoet!

16 Kaart X2 - Roulatieschema Er volgen nu 3 schema s die je kunt gebruiken om de kaarten te verdelen over groep 3, 4 en 5. Schema 1 gaat uit van één klas per leerjaar. Schema 2 van twee klassen per leerjaar en schema 3 van drie klassen per leerjaar. Je hebt een maand de tijd om 1 kaart te gebruiken. De kaart van de parachute kan tussendoor gebruikt worden. Schema 1 Groep 3 Groep 4 Groep 5 September Kaart 1 Kaart 2 Kaart 3 Oktober Kaart 2 Kaart 3 Kaart 4 November Kaart 3 Kaart 4 Kaart 5 December Kaart 4 Kaart 5 Kaart 6 Januari Kaart 5 Kaart 6 Kaart 7 Februari Kaart 6 Kaart 7 Kaart 8 Maart Kaart 7 Kaart 8 Kaart 9 April Kaart 8 Kaart 9 Kaart 1 Mei Kaart 9 Kaart 1 Kaart 2 Parachute Parachute Parachute Schema 2 Groep 3 Groep 3A Groep 4 Groep 4A Groep 5 Groep 5A September Kaart 1 Kaart 2 Kaart 3 Kaart 4 Kaart 5 Kaart 6 Oktober Kaart 2 Kaart 3 Kaart 4 Kaart 5 Kaart 6 Kaart 7 November Kaart 3 Kaart 4 Kaart 5 Kaart 6 Kaart 7 Kaart 8 December Kaart 4 Kaart 5 Kaart 6 Kaart 7 Kaart 8 Kaart 9 Januari Kaart 5 Kaart 6 Kaart 7 Kaart 8 Kaart 9 Kaart 1 Februari Kaart 6 Kaart 7 Kaart 8 Kaart 9 Kaart 1 Kaart 2 Maart Kaart 7 Kaart 8 Kaart 9 Kaart 1 Kaart 2 Kaart 3 April Kaart 8 Kaart 9 Kaart 1 Kaart 2 Kaart 3 Kaart 4 Mei Kaart 9 Kaart 1 Kaart 2 Kaart 3 Kaart 4 Kaart 5 Parachute Parachute Parachute Parachute Parachute Parachute Schema 3 Groep 3 Groep 3A Groep 3B Groep 4 Groep 4A Groep 4B Groep 5 Groep 5A Groep 5B September Kaart 1 Kaart 2 Kaart 3 Kaart 4 Kaart 5 Kaart 6 Kaart 7 Kaart 8 Kaart 9 Oktober Kaart 2 Kaart 3 Kaart 4 Kaart 5 Kaart 6 Kaart 7 Kaart 8 Kaart 9 Kaart 1 November Kaart 3 Kaart 4 Kaart 5 Kaart 6 Kaart 7 Kaart 8 Kaart 9 Kaart 1 Kaart 2 December Kaart 4 Kaart 5 Kaart 6 Kaart 7 Kaart 8 Kaart 9 Kaart 1 Kaart 2 Kaart 3 Januari Kaart 5 Kaart 6 Kaart 7 Kaart 8 Kaart 9 Kaart 1 Kaart 2 Kaart 3 Kaart 4 Februari Kaart 6 Kaart 7 Kaart 8 Kaart 9 Kaart 1 Kaart 2 Kaart 3 Kaart 4 Kaart 5 Maart Kaart 7 Kaart 8 Kaart 9 Kaart 1 Kaart 2 Kaart 3 Kaart 4 Kaart 5 Kaart 6 April Kaart 8 Kaart 9 Kaart 1 Kaart 2 Kaart 3 Kaart 4 Kaart 5 Kaart 6 Kaart 7 Mei Kaart 9 Kaart 1 Kaart 2 Kaart 3 Kaart 4 Kaart 5 Kaart 6 Kaart 7 Kaart 8 Parachute Parachute Parachute Parachute Parachute Parachute Parachute Parachute Parachute

17 Kaart X3 Materialenlijst Makkelijk zelf aan te schaffen of te verzamelen: Cadeaulint of touw Krantenstokjes Flesjes gevuld met macaroni Ballonnen Te bestellen op Internet: Ballonhoes Tafeltennisballetjes Tafeltennisbatjes Jongleerdoeken Parachute Verschillende soorten ballen Pittenzakjes En een heleboel andere materialen!

ACTIVITEITENKAARTEN ONDERBOUW

ACTIVITEITENKAARTEN ONDERBOUW ACTIVITEITENKAARTEN ONDERBOUW In de gymles op het schoolplein of als beweegtussendoortje http://speel-ontdek-groei.com Deze activiteitenkaarten zijn samengesteld door Nicole van de Ven, MSEN. - 2 - TOELICHTING

Nadere informatie

Circus les 6. Doelen:

Circus les 6. Doelen: Circus les 6 Doelen: - De speler heeft snelle voeten - De speler kan jongleren - meerdere ballonnen in de lucht houden - De speler oefent oog-hand coördinatie - De speler kan hardop de telling bijhouden

Nadere informatie

Bal in de hoepel gooien

Bal in de hoepel gooien Bal in de hoepel gooien Ga achter de lijn staan met een bal in je handen. Gooi de bal in de eerste hoepel vervolgens in de tweede dan de derde enz, enz. De bal mag de rand van de hoepel niet raken. Je

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kunnen onderhands opslaan met een shuttle. - Ze houden het racket vast bij het handvat met de shake-hand greep. Groep 5/6 - Leerlingen spelen

Nadere informatie

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker?

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker? Warming up Shuttle tikkertje warming up met shuttle 1 shuttle en evt. lint(en) voor de tikker(s) Alle kinderen lopen in de zaal, een tikker wordt aangewezen. Deze tikker heeft een shuttle in de hand waarmee

Nadere informatie

SPEL 1. Kangoeroe buidel-dief. Doel: Uitleg: Te moeilijk? Te makkelijk?

SPEL 1. Kangoeroe buidel-dief. Doel: Uitleg: Te moeilijk? Te makkelijk? SPEL 1 Kangoeroe buidel-dief Alle kangoeroe s (kinderen) hebben wat lekkers in hun buidel, op 1 kangoeroe na. Die kangoeroe probeert het lekkers van de andere kangoeroe s af te pakken totdat die alles

Nadere informatie

14.5. Impressie / Plattegrond

14.5. Impressie / Plattegrond Alle groepen Materiaal: - 7 hoepels - Bank - 2 kasten - 5 5cm matten - 2 losse grote touwen - 2 springtouwen - Ringen - Wandrek - 20 pionnen - Korf - 2 meterstokken Impressie / Plattegrond Opdracht - De

Nadere informatie

Circus les 5. Doelen:

Circus les 5. Doelen: Circus les 5 Doelen: - De speler heeft snelle voeten - De speler kan jongleren - meerdere ballonnen in de lucht houden - De speler oefent oog-hand coördinatie - De speler oefent concentratie/focus door

Nadere informatie

LES 34. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, Stoeien. DOELSTELLINGEN:

LES 34. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, Stoeien. DOELSTELLINGEN: LES 34. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Steile wand klimmen - De leerling klimt vlot met behulp van het touw tot bovenaan de berg. Stoeicircuit: - De leerling speelt zonder conflicten het spel

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: - De leerlingen weten hoe ze hun racket vast moeten houden; de shake-hand greep. Deze greep passen ze ook de hele les toe. - De leerling kan een ballon

Nadere informatie

Balworstelen. Probeer twee (basket)ballen vast te houden. De ander probeert één bal los te krijgen. Gebruik een timer bijv. 40 sec.

Balworstelen. Probeer twee (basket)ballen vast te houden. De ander probeert één bal los te krijgen. Gebruik een timer bijv. 40 sec. Balworstelen Probeer twee (basket)ballen vast te houden. De ander probeert één bal los te krijgen Gebruik een timer bijv. 40 sec. Wissel als één bal los is of de tijd voorbij Makkelijker: één bal vasthouden

Nadere informatie

Adewiedewanseltje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS

Adewiedewanseltje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Adewiedewanseltje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Adewiedewanseltje: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Door de ruimte... 4 Dreumesen... 4 Paardje rijden op de knie...

Nadere informatie

Aankleding: ballonnen, slingers, rode neuzen, jongleerspullen,

Aankleding: ballonnen, slingers, rode neuzen, jongleerspullen, Event Circus Het event vindt plaats tijdens het lesuur. Ouders zijn uitgenodigd om te komen kijken en mogen ook assisteren op de baan. Van te voren wordt kort aan de kids uitgelegd dat er deze les 5 oefeningen

Nadere informatie

10 OEFENINGEN VOOR THUIS

10 OEFENINGEN VOOR THUIS 10 OEFENINGEN VOOR THUIS Zoek een rustig plekje voor jezelf en neem deze 20 minuten voor jou en jouw lijf. Een gezonde start van de dag, als opwarmer of goede afsluiter. En vergeet niet te genieten! Start:

Nadere informatie

LES 9. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, klimmen, mikken DOELSTELLINGEN:

LES 9. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, klimmen, mikken DOELSTELLINGEN: LES 9. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Beoordelen Trampolinespringen. O De leerling heeft geen goede sprong in de trampoline ( 1 been voor de trampoline, 2 benen in de trampoline) en geen balans

Nadere informatie

Schoolzwemmen. Leerlijnoefeningen Ondiep Diep Benodigdheden Aandachtspunten. Klimmen op een drijvende mat en vervolgens gaan staan.

Schoolzwemmen. Leerlijnoefeningen Ondiep Diep Benodigdheden Aandachtspunten. Klimmen op een drijvende mat en vervolgens gaan staan. Leerlijn Balanceren Klimmen op een drijvende mat. Vervolgens gaan staan op de drijvende mat. Dan eraf springen. Houd indien nodig één hand van de kinderen vast. Klimmen op een drijvende mat en vervolgens

Nadere informatie

(nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch)

(nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch) (nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch) Het werkt op zich net als een gewoon potje basketbal, alleen zijn jullie nu net zo lang als echte basketballers. Papa en mama nemen de kinderen

Nadere informatie

OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL

OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL NIVEAU 1 VANGEN, GOOIEN EN BEWEGEN ACCENTEN: VEELZIJDIG ONTWIKKELEN. BASISVAARDIGHEDEN VOOR IEDERE BALSPORT. BALVAARDIGHEID EN COÖRDINATIE. OOG - HAND, BALBAAN HERKENNING

Nadere informatie

Oranje slingers. Stofzuigen bij Maxima & Willem-Alexander. Speluitleg: Speluitleg:

Oranje slingers. Stofzuigen bij Maxima & Willem-Alexander. Speluitleg: Speluitleg: Stofzuigen bij Maxima & Willem-Alexander Dit spel kan het best in een afgeschermde ruimte gespeeld worden. Verspreid alle ballen door de hele ruimte. Eén speler gaat op de buik op het skateboard liggen

Nadere informatie

Twintig keer fijne motoriek in de gymzaal

Twintig keer fijne motoriek in de gymzaal Twintig keer fijne motoriek in de gymzaal Waslijn ophangen Laat de leerling een berg kleren ophangen op de waslijn. Stel de eis dat ze netjes opgehangen worden. Kan hij of zij zonder hulp de wasknijpers

Nadere informatie

Klap, stamp en sla. Opmerking. Tijd: 1-5 min. Deelnemers: minimaal 2 Materiaal: niets Opstelling: kinderen vormen tweetallen. Verloop van het spel:

Klap, stamp en sla. Opmerking. Tijd: 1-5 min. Deelnemers: minimaal 2 Materiaal: niets Opstelling: kinderen vormen tweetallen. Verloop van het spel: Klap, stamp en sla Deelnemers: minimaal 2 Opstelling: kinderen vormen tweetallen : De tweetallen tellen om de beurt tot 3. Eerst zegt de één 1, daarna de ander 2 en tot slot nummer één weer 3. Hierna begin

Nadere informatie

7 fijne yogahoudingen

7 fijne yogahoudingen 7 fijne yogahoudingen voor kinderen Bloesem kinderyoga - Ben je jonger dan 7 jaar dan doe je de oefening zonder het benoemen van de ademhaling. - Yoga kan best een uitdaging zijn, dat is ok. Het is belangrijk

Nadere informatie

Carnavalsschilderij: Doel: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie. Materiaal: Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten

Carnavalsschilderij: Doel: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie. Materiaal: Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten Carnavalsschilderij: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten Leg al materialen klaar Vertel de kinderen dat ze iets over carnaval

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 Springen, tikspelen, jongleren. DOELSTELLINGEN:

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 Springen, tikspelen, jongleren. DOELSTELLINGEN: LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Trampolinespringen: - De leerling kan met korte verhoogde aanloop in de trampoline springen. 1 voet afzetten voor de trampoline, 2 voeten in de trampoline,

Nadere informatie

Leskaart 1 Super Beweeg Uur ik neem je mee

Leskaart 1 Super Beweeg Uur ik neem je mee Leskaart 1 Super Beweeg Uur ik neem je mee Kinderen hebben plezier in bewegen en doen dat het liefst de hele dag. Door met de kinderen veel te bewegen worden ze spelenderwijs vertrouwd gemaakt met verschillende

Nadere informatie

Circus les 2. Doelen:

Circus les 2. Doelen: Circus les 2 Doelen: - De speler beweegt snel met de voeten - De speler kan meerdere ballonnen in de lucht houden - De speler kan het racket aan het einde vasthouden alsof het een handje geeft - De speler

Nadere informatie

LES 37. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, springen, mikken. DOELSTELLINGEN:

LES 37. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, springen, mikken. DOELSTELLINGEN: LES 37. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Wandrek klimmen - De leerling klimt vlot in het wandrek naar boven en omlaag. Hurksprong: - De leerling zet af met 2 voeten op de plank en landt op zijn

Nadere informatie

CMV 6-7. Inhoudsopgave

CMV 6-7. Inhoudsopgave CMV 6-7 Inhoudsopgave 10-bal niveau 2 2 Mooie balletjes opzetten (B) 3 Gooien en vangen level 1 4 Estafette 6 Rollen en mikken 7 Stuiteren 8 Balparcours 10 Bovenhands mikken 11 Gooien en vangen level 2

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 3. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 3. Doelen: Prinsen en prinsessen les 3 Doelen: - De speler kan gemakkelijk springen vanuit stilstand en vanuit beweging - De speler kan inschatten waar de bal terecht komt - De speler kan inschatten waar de bal terecht

Nadere informatie

Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven:

Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven: Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven: Bal op het hoofd Bal op de neus Bal om het hoofd heen Bal op de heupen

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

De motorische ontwikkeling van het jonge kind

De motorische ontwikkeling van het jonge kind De motorische ontwikkeling van het jonge kind Balanceren Loopt en trekt speelgoed achter zich aan. Hij kan dit ook achteruitlopend en zowel met de linker als rechter hand Draagt tijdens het lopen in zowel

Nadere informatie

LES 15. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Stoeispelen, Tikspelen.

LES 15. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Stoeispelen, Tikspelen. LES 15. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling kan achterover een koprol maken. - De leerling speelt zonder conflicten het spel enige tijd. - De leerling gooit de bal op het moment dat

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS.

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS. LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen letten heel de tijd goed op de bal/ blijven kijken naar de bal - De leerlingen kunnen de bal op het racket balanceren - De oog-hand coördinatie

Nadere informatie

Circus les 8. Doelen:

Circus les 8. Doelen: Circus les 8 Doelen: - De speler beweegt snel met de voeten en houdt balans bij de ladder oefeningen - De speler kan een aankomende bal in stilstand vangen met 2 handen na 1 of meerdere stuiten - De speler

Nadere informatie

De 11+ Een compleet warming-up programma

De 11+ Een compleet warming-up programma De 11+ Een compleet warming-up programma Deel 1 & 3 A A }6m Deel 2 B A: Hardlopen B: Jog terug B! ORGANISATIE A: Running OP HET exercise VELD B: Jog back Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen letten heel de tijd goed op de bal/ blijven kijken naar de bal - De leerlingen kunnen de bal op het racket balanceren - De oog-hand coördinatie

Nadere informatie

Overzichtskaart: Onder schooltijd, groep 3-4, groep van 30 leerlingen

Overzichtskaart: Onder schooltijd, groep 3-4, groep van 30 leerlingen Overzichtskaart: Onder schooltijd, groep 3-4, groep van 30 leerlingen Lesplan Na ontvangst worden de kinderen n ingedeeld in vijf groepen van zes kinderen. De kinderen nemen plaats bij het eerste station.

Nadere informatie

LES 38 GROEP: 3 t/m 8 Handstand, mikken, over de kop gaan

LES 38 GROEP: 3 t/m 8 Handstand, mikken, over de kop gaan LES 38 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Handstand - De leerling kan als een spinnetje tegen de muur op lopen. Mikken - De leerling kan de bovenhandse strekworp gericht uitvoeren. Rollen: - De leerling

Nadere informatie

De Techniek en de praktijk

De Techniek en de praktijk De Techniek en de praktijk De inhoud van dit werkboek komt LETTERLIJK van de geweldige site: http://www.ballonfigurensite.nl/ (Op die site staan nog tientallen andere voorbeelden! Neem maar eens een kijkje.)

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

vv Woudenberg 26 oktober 2011

vv Woudenberg 26 oktober 2011 Agenda Samenvatting vorige bijeenkomst Aandachtspunten E-pupillen De behandelde oefeningen met een vervolg Looptraining Film Feyenoord Stabiliteitsoefeningen De meeste blessures op deze leeftijd zijn aan

Nadere informatie

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders Superhandig boekje 1 Inleiding SMASH! SMASH! is het nieuwe volleybalprogramma voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. Met SMASH! brengen we

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Het spellenboek. De plaatjes laten zien wat je bij elk spelletje nodig hebt. Hieronder zie je wat elk plaatje betekent:

Het spellenboek. De plaatjes laten zien wat je bij elk spelletje nodig hebt. Hieronder zie je wat elk plaatje betekent: Het spellenboek De plaatjes laten zien wat je bij elk spelletje nodig hebt. Hieronder zie je wat elk plaatje betekent: Mandje vullen Voor dit spel zijn minimaal twee kinderen nodig. Stap 1: Verdeel de

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen LES 41. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN Groep 3/4: Mikken met touwzwaaien. - De leerling kan al zwaaiend, met de voeten een pittenzakje in een hoepel leggen. Vies en lekkertje. - De loper rent als hij niet

Nadere informatie

Sportkanjers in de gymles. Sportkanjers in de gymles. gy m 10 SPORTKANJERGYMLESSEN VOOR DE BASISSCHOOL BOVENBOUW

Sportkanjers in de gymles. Sportkanjers in de gymles. gy m 10 SPORTKANJERGYMLESSEN VOOR DE BASISSCHOOL BOVENBOUW Sportkanjers in de gymles Sportkanjers in de gymles gy m gy m 10 SPORTKANJERGYMLESSEN VOOR DE BASISSCHOOL BOVENBOUW Leskaarten Les 1: Ik doe aan sport! VERTEL HET VOLGENDE VERHAAL: Het eerste wat je doet

Nadere informatie

7&8. Sportles groep 7 & 8 Lekker in je vel? Jouw veiligheidsplan. Over deze les. Wat heeft u nodig?

7&8. Sportles groep 7 & 8 Lekker in je vel? Jouw veiligheidsplan. Over deze les. Wat heeft u nodig? Sportles groep 7 & 8 Lekker in je vel? Over deze les Wat heeft u nodig? Banken 11 pylonen Wandrek 3 lintjes Tennisrackets* (of beachplankjes) Zachte tennisballen* Krijt (bijv. stoepkrijt) 6 dunne matten

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

Table groep 3/4

Table groep 3/4 Table Stars @school groep 3/4 Tijd Activiteit Beschrijving 0-10 Uitleg oefeningen Een korte uitleg als voorbereiding op de oefeningen. Loop langs alle stations en leg per station uit wat te doen. Zorg

Nadere informatie

Table groep 7/8

Table groep 7/8 Table Stars @school groep 7/8 Tijd Activiteit Beschrijving 0-10 Uitleg oefeningen Een korte uitleg als voorbereiding op de oefeningen. Loop langs alle stations en leg per station uit wat te doen. Zorg

Nadere informatie

Polka. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS

Polka. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Polka Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Polka: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Babydans... 4 Met muziekinstrumenten... 4 Dreumesen... 4 Klinkend materiaal... 4 Trommelen...

Nadere informatie

Bouncebal. Voorbereiding voor hockeyvormen

Bouncebal. Voorbereiding voor hockeyvormen Bouncebal Bouncebal wordt gespeeld met een kunststof stick die voorzien is van een grote schuimkop. Naast het bekende teamspel waarbij een soort hockey gespeeld wordt, bieden de bouncebal sticks veel meer

Nadere informatie

Draaiboek. Koningsspelen. Brede school

Draaiboek. Koningsspelen. Brede school Draaiboek Koningsspelen Brede school Inhoud BLZ. Hoofdstuk 1. Groep 1 en 2 2 1.1. Spellen 2 1.2 Tijdschema (tijdschema groep 3 t/ 8 zie pagina 7) 3 1.3 Materialenlijst 3 Hoofdstuk 2. Groep 3 t/m 8 4 2.1

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerlingen weten hoe ze hun racket vast moeten houden. De Shake-Hand greep. Deze greep passen ze ook de hele les toe. - De leerling slaat een shuttle onderhands

Nadere informatie

Circus les 1. Doelen:

Circus les 1. Doelen: Circus les 1 Doelen: - De speler kan meerdere keren de bal stuiten, waarbij niet te hard op de bal geslagen wordt - De speler kan onderhands en bovenhands een bal geplaatst gooien met een aangepaste bewegingsuitslag

Nadere informatie

LES 39 GROEP: 3 t/m 8 Springen, Hardlopen, Doelspelen DOELSTELLINGEN:

LES 39 GROEP: 3 t/m 8 Springen, Hardlopen, Doelspelen DOELSTELLINGEN: LES 39 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Handstand: - De leerling doet een rol op een verhoogd vlak waarbij de afzet op de trampoline is. Doelspelen: - De leerling speelt in een groep van maximaal

Nadere informatie

Mobiliserende oefeningen voor thuis

Mobiliserende oefeningen voor thuis Mobiliserende oefeningen voor thuis Oefeningen om het lichaam zo soepel mogelijk te houden Oefeningen Cervicale wervelkolom HCWK 1) Extensie: Ga rechtop zitten op een stoel en plaats de middelvingers van

Nadere informatie

Aankleding: speelgoed zwaarden, kroontjes, prinsen- en prinsessenkleding

Aankleding: speelgoed zwaarden, kroontjes, prinsen- en prinsessenkleding Event Prinsen en Prinsessen Het event vindt plaats tijdens het lesuur. Ouders zijn uitgenodigd om te komen kijken en mogen ook assisteren op de baan. Van te voren wordt kort aan de kids uitgelegd dat er

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: - De leerlingen weten hoe ze hun racket vast moeten houden; de shake-hand greep. Deze greep passen ze ook de hele les toe. - De leerling kan een ballon

Nadere informatie

LES 7. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, tikspelen, springen.

LES 7. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, tikspelen, springen. LES 7. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Touwzwaaien: - De leerling zwaait heen en weer en landt op de bank. Brandweerspel: - Als brandweer handelt de leerling snel als zijn of haar brand geblust

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Er

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal.

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Alle leerlingen staan aan één helft van de gymzaal verspreid met allemaal een bal. De trainer staat

Nadere informatie

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken Lesonderdeel: Vak 1: Mikken Vak 2: Klimmen en rollen Vak 3: Touwtje/hoepel Springen Springen over zelf rondgedraaid touw Gooien, klimmen Bewegingsthema: Springen Klimmen Mikken Groep: 7 8 Lesweek 6 Les

Nadere informatie

Training Week nummer Datum Trainingskern Oefening

Training Week nummer Datum Trainingskern Oefening : Bewegingsvaardigheden : S1-3-1 11.13.26 Uitleg De speler start op de linkervoet in vak 1, en springt op de linkervoet naar vak 3 en weer terug naar vak 1 Dit patroon herhaalt zich voor een van tevoren

Nadere informatie

ONTSPANNINGSOEFENINGEN

ONTSPANNINGSOEFENINGEN OEFENING 1: VOEL JE LICHAAM Neem even de tijd jouw lichaam te voelen. Waar zit de spanning? Kan je de spanning beetje bij beetje loslaten? 1. Zorg ervoor dat je even niet gestoord wordt en ga rustig op

Nadere informatie

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels.

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. CALCIMATICS 1. De opwarming Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. Als een vogel in de lucht - Houding:

Nadere informatie

lesbrieven werkbladen Lesbrief 3: avonturenpakket de uitvinders en het

lesbrieven werkbladen Lesbrief 3: avonturenpakket de uitvinders en het lesbrieven werkbladen Lesbrief 3: GELUIDSGOLVEN avonturenpakket de uitvinders en het VERBORGEN OOG Copyright De Uitvinders Uitgave 2014 Versie 3.0 geluidsgolven Geluid Proef 1 Geluid door je vingers en

Nadere informatie

Oefeningen voor beenspieren

Oefeningen voor beenspieren Oefeningen voor beenspieren Borstpass op één been Gooi de bal heen en weer. Staan op je rechtervoet betekent gooien met de linkerarm en andersom. Vang de bal met beide handen en gooi hem terug met één

Nadere informatie

40 Suggesties met...

40 Suggesties met... 40 Suggesties met... kleine rode zakken Heb jij ze al gezien? De kleine rode zakken van het Sinterklaasjournaal 2014. Je kunt er allerlei leuke en leerzame activiteiten mee doen. Hier vind je 40 suggesties

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

Table Stars @school groep 5/6

Table Stars @school groep 5/6 Table Stars @school groep 5/6 Tijd Activiteit Beschrijving 0-10 Uitleg oefeningen Een korte uitleg als voorbereiding op de oefeningen. Loop langs alle stations en leg per station uit wat te doen. Zorg

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Dribbelen: - De leerling stuitert 15 keer met de voorkeurshand en met de niet voorkeurshand. Overspelen: - De leerling vangt een bal die door een medeleerling

Nadere informatie

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Zet je voeten op heup breedte uit elkaar en strek de armen horizontal. Draai met de romp zo ver mogelijk naar links en vervolgens naar rechts. Met je hoofd

Nadere informatie

LES 32. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Tikspelen, Balanceren.

LES 32. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Tikspelen, Balanceren. LES 32. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Beoordelen Koprol O De leerling komt niet zelfstandig rond op een dun turnmatje. V De leerling maakt zelfstandig een koprol op het dunne turnmatje. G De

Nadere informatie

Kasteelrace. Commando E.B/A.V.H.

Kasteelrace. Commando E.B/A.V.H. Kasteelrace Wie? Max. 6 leerlingen Wat heb je nodig? blokken Wat moet je doen? Je gaat samen met de andere horigen een kasteel bouwen voor de kasteelheer. Na het startsein pak je één blok en rent direct

Nadere informatie

Lesbrief Kikker viert de lente. Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar

Lesbrief Kikker viert de lente. Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar Lesbrief Kikker viert de lente Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart 2018 Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar Van 21 t/m 30 maart kleurt heel Nederland groen met het

Nadere informatie

Leskaarten muurkaatsen

Leskaarten muurkaatsen Leskaarten muurkaatsen Muurkaatsen Opbouw Spelvormen Muurkaatsen Kaatstennis Flyball Leskaarten muurkaatsen Najaar 2010 Vlot te doen Volop actie!! Maaike Osinga Inhoudsopgave Inleiding...3 Spelregels muurkaatsen

Nadere informatie

Maak de afstand kleiner. Maak de afstand groter. Te makkelijk? afstand in een rechte lijn zo snel

Maak de afstand kleiner. Maak de afstand groter. Te makkelijk? afstand in een rechte lijn zo snel Werkblad GROEP 1-2 LES 7: Sport 2 Activiteit Atletiekspelletjes Sprinten: zo snel mogelijk een afstand afleggen. Roeien: naar de overkant. Materialen & tekening Pionnen 2 skateboards Werkvorm Doel: leerlingen

Nadere informatie

Teamleden: Teamleden: punten totaal. punten totaal

Teamleden: Teamleden: punten totaal. punten totaal Teamleden: Teamleden: Spel Score Spel Score punten totaal punten totaal Hoe ver vliegt Willem Alexander? 2 tjoeks 2 ballen (met afbeelding van Willem Alexander?) tape / lint / pionnen of meetlint om de

Nadere informatie

LES 2 GROEP: 3 t/m 8 ATLETIEK DOELSTELLINGEN:

LES 2 GROEP: 3 t/m 8 ATLETIEK DOELSTELLINGEN: LES 2 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Hardlopen: - De leerling is snel weg vanuit een zelfgekozen startpositie. Kogelstoten: - De leerling stoot de bal met twee handen vanaf de borst. Vortexen:

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

Op vakantie les 5. Doelen:

Op vakantie les 5. Doelen: Op vakantie les 5 Doelen: - De speler kan zich op verschillende manieren snel verplaatsen - De speler kan de bal gericht weggooien en in stilstand vangen - De speler kan zelf een strandbal met een voorzichtige

Nadere informatie

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord Het spelen van levend ganzenbord Voor het spelen van het levend ganzenbord verdeel je de deelnemers in minimaal twee groepen. Deze groepen spelen het levend ganzenbord tegen elkaar. Het doel van het levend

Nadere informatie

Statische rekoefeningen

Statische rekoefeningen Statische rekoefeningen Bovenlichaam Lage rugspieren Ga met je zitvlak op je hakken zitten. Duw je handen over de grond naar voren en buig je rug. Rek zover mogelijk uit. Kijk naar de grond. Houd deze

Nadere informatie

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER 13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER De badkamer is een uitgelezen plek voor MicroBewegingen. Als het goed is, kom je er ook meerdere malen per dag. Een mooie ruimte om eens te bekijken wat je daar

Nadere informatie

Zomerfit Pagina 1 van 5

Zomerfit Pagina 1 van 5 Zomerfit Pagina 1 van 5 1. Brug in ruglig met calf raises Neem plaats in ruglig met de kniëen gebogen, waarbij de voeten plat op de mat staan. Til het bekken op tot een brugpositie en ga op de tenen staan.

Nadere informatie

Oefeningen bij schouderklachten

Oefeningen bij schouderklachten Oefeningen bij schouderklachten Uw behandelend arts heeft u geadviseerd oefeningen te doen om uw schouderklachten te helpen verminderen. Het is, in eerste instantie, niet nodig om de oefeningen onder begeleiding

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 4. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 4. Doelen: Prinsen en prinsessen les 4 Doelen: - De speler beweegt snel met de voeten - De speler kan de bal gericht hard gooien - De speler kan een horizontale zwaai laten zien - De spelers houden zelf het spel

Nadere informatie

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra!

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra! Yogales mei 2019 Staan Plaats de voeten onder de heupen. Je voeten licht naar binnen gedraaid. Je voeten staan stevig op de grond. Voel je in verbinding staan met de aarde. De knieën zijn zacht. Ga met

Nadere informatie

Thema ik.pag. 2. Thema eten en drinken pag. 5. Thema gezond en ziek.pag. 7. Thema dieren.pag. 9. Thema boodschappen doen pag. 11

Thema ik.pag. 2. Thema eten en drinken pag. 5. Thema gezond en ziek.pag. 7. Thema dieren.pag. 9. Thema boodschappen doen pag. 11 Gym je mee? Bewegingsactiviteiten behorend bij het peuterpakket Voorsprong van het Landelijk Onderwijs aan Varende Kinderen Tip: Herhaal de lessen. Jonge kinderen léven van herhaling. Inhoudsopgave: Thema

Nadere informatie

Buikspieroefeningen (basis)

Buikspieroefeningen (basis) Buikspieroefeningen (basis) Crunch Stap 1: Ga plat op de grond liggen met de knieën gebogen. Vouw je handen achter het hoofd, achter de oren (sla de handen dus NIET achter je hoofd in elkaar). Stap 2:

Nadere informatie

Core stability training

Core stability training Core stability training Oefening 1: Uitgangspositie: liggend op de buik. Plaats de ellebogen recht onder de schouders. De vuisten wijzen naar voren. Breng vervolgens de buik van de grond door te steunen

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Doe normaal 1 Als ik op m n handen sta. Lekker de natuur in ga. Dan roepen ze, dan roepen ze, ze roepen allemaal: Hé, doe normaal.

Nadere informatie

MODULE VOLLEYBAL TWEEDE FASE

MODULE VOLLEYBAL TWEEDE FASE MODULE VOLLEYBAL TWEEDE FASE Deze module bestaat uit vier lessen volleybal, waarbij jullie zelf een gedeelte van de lessen verzorgen. De bedoeling is dat er groepjes van 8 leerlingen worden gemaakt. Elke

Nadere informatie

Bungelende emmer. Benodigdheden: emmertje, touw, kleine ballen Aantal spelers: 3+ Voorbereiding : geen Leeftijd: 4+ Soort: spel

Bungelende emmer. Benodigdheden: emmertje, touw, kleine ballen Aantal spelers: 3+ Voorbereiding : geen Leeftijd: 4+ Soort: spel Bungelende emmer Benodigdheden: emmertje, touw, kleine ballen Hang een emmertje met een touw aan een tak van een boom. Alle kinderen moeten nu vanaf een vast punt (zo n drie meter van de bungelende emmer

Nadere informatie

Bewegen, bewegen, blijven bewegen. Doelstellingen. De leerlingen beleven plezier aan beweging.

Bewegen, bewegen, blijven bewegen. Doelstellingen. De leerlingen beleven plezier aan beweging. Infofiche 2 Doelstellingen De leerlingen zien in dat bewegen belangrijk is om fit en gezond te zijn. De leerlingen beleven plezier aan beweging. De leerlingen kunnen de oefeningen goed en geconcentreerd

Nadere informatie