Sportkanjers in de gymles. Sportkanjers in de gymles. gy m 10 SPORTKANJERGYMLESSEN VOOR DE BASISSCHOOL BOVENBOUW

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sportkanjers in de gymles. Sportkanjers in de gymles. gy m 10 SPORTKANJERGYMLESSEN VOOR DE BASISSCHOOL BOVENBOUW"

Transcriptie

1 Sportkanjers in de gymles Sportkanjers in de gymles gy m gy m 10 SPORTKANJERGYMLESSEN VOOR DE BASISSCHOOL BOVENBOUW

2 Leskaarten

3 Les 1: Ik doe aan sport! VERTEL HET VOLGENDE VERHAAL: Het eerste wat je doet als je wakker wordt is bewegen. Je rekt je uit, je draait je nog een keer om en dan stap je uit bed. Je bent aan het bewegen. Na het eten heb je misschien nog wat tijd over en je gooit in de tuin een tennisbal weg die door je hond wordt opgehaald. Jullie zijn aan het spelen. De schooldag begint gelijk goed met de gymles. Jullie gaan een potje voetballen. Is dat bewegen, spelen of iets anders? (Antwoord: Het kan ook sporten zijn) Wat is het verschil tussen bewegen, spelen en sporten. Dat is best lastig uit te leggen. Het is wel zo dat als je sport, je altijd beweegt en speelt. Andersom hoeft dat niet altijd. Bij sporten is het meestal zo dat er spelregels zijn, tegenstanders en dat het om winnen gaat. Niet altijd is dat het geval en dat maakt het ook zo lastig om het uit te leggen. Wat is een goede plek om te sporten (Antwoord: Eigenlijk overal maar de sportclub is misschien wel de beste plek) Inderdaad, de sportclub is een mooie en goede plek om te sporten. Op de sportclub kan je prima jouw sport doen. Wist je dat er heel veel sportclubs zijn, in Nederland wel Daar zit echt wel een club bij waar je met veel plezier kan sporten. Wat leer je allemaal op de sportclub (Antwoord: jouw sport, maar ook samenwerken, tegen je verlies kunnen, respect hebben en nog veel meer) SPORTKANJER STARTSPEL: (KROKODILLENBAL) Zie pagina kanjerspelletjes. Kanjerafspraak: We werken samen, we hebben plezier Kanjerwaarde: Gevoelens van competentie Dit spelletje stimuleert samenwerken. KERN VAN DE LES: Activiteitenkaart Kingen 1 Activiteitenkaart Atletiek 1 Activiteitenkaart Volleybal 1 SPORTKANJER EINDSPEL: (SPORTHINTS) Zie pagina kanjerspelletjes. Kanjerafspraak: We werken samen Kanjerwaarde: We luisteren naar elkaar Dit spelletje stimuleert kinderen om naar elkaar te luisteren en iets van jezelf te laten zien.

4 Les 1: Ik doe aan sport! Kingen Volleybal Atletiek Pion Volleybalnet Toversnoer Bank Dikke mat Turnbalk Hoogspringpaal TOELICHTING SPORTKANJERDOCENT: Thema: Ik doe aan sport! Het gaat om het verschil tussen bewegen, spelen en sporten. Sporten kun je overal doen, maar vooral op de sportclub. Je leert daar meer dan alleen jouw sport! De les 10 min: Vertel het verhaal en speel het startspel. 5 min: Geef een toelichting (geen uitgebreide uitleg) op de activiteiten. Wees duidelijk over de veiligheid. Verwijs naar de kijkwijzers. Leerlingen maken zelf de keuze voor wat ze willen doen min: Aan de slag met de activiteiten. 5 min: Speel het eindspel. 2 min: Leerlingen vullen (eventueel) de reflectiekaarten in. Tips Leg om tijd te winnen de werkwijze met betrekking tot de gymlessen uit in het klaslokaal. Bepaal van te voren of u gaat werken met reflectiekaarten en wanneer u de kaarten laat invullen.

5 Kopieerkaarten

6 Sportkanjers in de gymles Beste Sportkanjer, Leuk en goed dat je met Sportkanjers in de Gymles aan de slag gaat. We hebben 10 sportkanjerlessen gemaakt met nieuwe oefeningen en spannende spelletjes. In iedere les zijn er 3 activiteiten waaruit je er 1 kunt kiezen. In het schema geef je precies aan welke activiteit je hebt gedaan. Iedere activiteit mag je in totaal 2 keer doen. Op deze manier doe je in 10 weken precies de 5 sportkanjeractiviteiten. Je zult merken dat je zelf veel mag regelen. Dat doe je samen met de leerlingen die in jouw groepje zitten. Samen probeer je de activiteit zo goed mogelijk uit te voeren. We wensen je veel succes en plezier bij de sportkanjergymlessen! Naam:... week Kingen Atletiek Stoeien Volleybal Acrogym

7 Samenvatting Vul hier in hoe jij de sportkanjergymles vond gaan. 1. Startspel Matig Voldoende Goed 2. Gymles 3. Eindspel 4. Geef een korte toelichting op vraag 1,2 en 3 5. Leuk (sportkanjer) moment in de les 6. Vervelend moment in de les 7. Mijn gedrag in de les was vooral als: Schrijf hier je kleur op:... (kleur je pet in)

8 Samenvatting Vul hier in hoe jij de sportkanjergymles vond gaan. 1. Startspel Matig Voldoende Goed 2. Gymles 3. Eindspel 4. Geef een korte toelichting op vraag 1,2 en 3 5. Leuk (sportkanjer) moment in de les 6. Vervelend moment in de les 7. Mijn gedrag in de les was vooral: (Kruis door wat je gedrag niet was)

9 Activiteitenkaarten

10 Kingen 1 Bovenbouw WAT HEBBEN WE NODIG: 1/3 van de zaal 2 banken 1 evenwichtsbalk of nog 2 banken WAT IS DE OPDRACHT: Er zijn vier vakken. De vakken hebben een nummer (1,2,3) of K van Kanjer. De leerling in het kanjervak slaat de bal op. De bal moet eerst in het eigen vak stuiteren en daarna in een ander vak. Komt de bal bij jou in het vak sla hem dan zo snel mogelijk weer weg. Je probeert in het kanjervak te komen en je probeert dan zolang mogelijk de kanjer te zijn. WAT ZIJN DE REGELS EN AFSPRAKEN: Komt de bal bij jou, sla hem dan direct naar een ander vak Het spel gaat door totdat iemand de bal uit slaat Je bent ook af als de bal 2 keer in jouw vak stuitert Ben je af? Verlaat het vak en sluit dan achter in de rij aan! Is het vak voor jou nu leeg, schuif 1 vak door Een nieuwe speler begint in vak 1

11 Kingen 2 Bovenbouw WAT HEBBEN WE NODIG: 1/3 van de zaal 2 banken 1 evenwichtsbalk of nog 2 banken WAT IS DE OPDRACHT: Er zijn vier vakken. De vakken hebben een nummer (1,2,3) of K van Kanjer. De leerling in het kanjervak slaat de bal op. De bal moet eerst in het eigen vak stuiteren en daarna in een ander vak. Probeer in het kanjervak te komen en probeer dan zolang mogelijk de kanjer te zijn. Komt de bal bij jou in het vak sla hem dan zo snel mogelijk weer weg. WAT ZIJN DE REGELS EN AFSPRAKEN: De leerlingen die voor de twee keer met het spel aan de slag gaan kunnen de andere leerlingen gaan leiden. Het kan voorkomen dat er veel wachtende leerlingen zijn. Om dit te voorkomen kunnen de leerlingen die voor de tweede keer bij het spel zijn, zelfstandig een extra regel toevoegen. De volgende regels kunnen worden aangepast: Je mag de bal 2 keer aanraken Ga met 2 spelers in 1 vak staan Bepaal hoe je de bal mag raken

12 Atletiek 1 Bovenbouw WAT HEBBEN WE NODIG: 1 dikke mat 2 hoogspringenpalen 5 pionnen 1 toversnoer WAT IS DE OPDRACHT: De leerlingen beginnen met recht van voren aanlopen en dan springen ze op de mat. Belangrijk is dat de leerlingen afzetten met één voet. Dit doen ze een aantal keer om erachter te komen welk been het afzetbeen is. Vervolgens gaan de leerlingen vanaf de zijkant aanlopen. De leerlingen die met rechts afzetten starten aan de linkerkant en de leerlingen die met links afzetten starten aan de rechterkant. Het dichtsbijzijnde been gaat als eerst over het snoer heen, daarna komt het afzetbeen. Bij de Schotse sprong bewegen de benen als een schaar. WAT ZIJN DE REGELS EN AFSPRAKEN: Recht van voren aanlopen: (Iedereen 3 keer) Er zijn twee rijen. Er kunnen twee leerlingen tegelijk springen. Als je links staat ga je ook links de mat af en andersom. De volgende leerling mag springen als de leerling voor hem van de mat af is. Afzetten met één voet. Onthoudmet welke voet je afzet. Altijd landen op de voeten. De docent grijpt gelijk in op het moment dat dat niet gebeurt. Van de zijkant aanlopen: Schotse sprong Er wordt om de beurt gesprongen. Dus eerst rechts, dan links etc. De volgende mag springen zodra de mat vrij is. Altijd landen op de voeten. De leerlingen zijn nu eerder geneigd om op de rug te landen. benadruk dat dit niet de opdracht is. De leerlingen die met rechts afzetten staan links in de rij. Aanwijzingen: De leerling komt met het verkeerde been uit. Begin met het andere been voor of doe een stap naar achteren en begin met hetzelfde been. De leerling houdt de armen langs het lichaam tijdens het springen. Om meer hoogte te maken is een actieve arminzet nodig. Zwaai de armen mee omhoog tijdens de sprong.

13 Atletiek 2 Bovenbouw WAT HEBBEN WE NODIG: 1 dikke mat 2 hoogspringenpalen 5 pionnen 1 toversnoer WAT IS DE OPDRACHT: De leerlingen beginnen met de warming van Atletiek 1. Belangrijk is dat de leerlingen afzetten met één voet. Dit is het stukje herhaling uit de eerste les. Alle leerlingen die voor het eerst bij deze activiteit zijn staan voorop om te springen. De leerlingen die voor de tweede keer zijn geven aanwijzingen aan elkaar en aan de andere leerlingen. De laatste 5 minuten gaan de leerlingen een wedstrijd doen. Belangrijk bij de Schotse sprong; de benen bewegen als een schaar. WAT ZIJN DE REGELS EN AFSPRAKEN: Van de zijkant aanlopen: Schotse sprong Er wordt om de beurt gesprongen. Dus eerst rechts, dan links etc. De volgende mag springen zodra de mat vrij is. Altijd landen op de voeten. De leerlingen zijn nu eerder geneigd om op de rug te landen. benadruk dat dit niet de opdracht is. De leerlingen die met rechts afzetten staan links in de rij. Aanwijzingen: De leerling komt met het verkeerde been uit. Begin met het andere been voor of doe een stap naar achteren en begin met hetzelfde been. De leerling houdt de armen langs het lichaam tijdens het springen. Om meer hoogte te maken is een actieve arminzet nodig. Zwaai de armen mee omhoog tijdens de sprong. Regels voor de wedstrijd: De starthoogte voor de wedstrijd is 50 centimeter. Lukt het om hier overheen te springen zonder het touw eraf te laten vallen, dan is de leerling door. Valt het touw eraf of wordt er niet op de voeten geland, dan is er één herkansing. Na twee keer dezelfde hoogte niet gehaald te hebben, dan is de leerling uit de wedstrijd.

14 Stoeien 1 Bovenbouw WAT HEBBEN WE NODIG: 1/3 van de zaal 1 grote mat 2 kleine matjes WAT IS DE OPDRACHT: Er worden drietallen gemaakt. Er zijn altijd twee leerlingen bezig en er is één scheidsrechter bij. Tijdens deze eerste les worden er allerlei spelletjes gespeeld die te maken hebben met stoeien. Enkeltikkertje: Twee leerlingen zitten in het midden van de mat, met de ruggen tegen elkaar aan. De scheidsrechter geeft het startsein en dan proberen de leerlingen bij elkaar de enkel aan te tikken. Lukt dit dan win je en wordt er doorgewisseld. De winnaar blijft staan, na drie keer te hebben gewonnen moet de winnaar ook wisselen. Balafpakkertje: Twee leerlingen zitten op de mat. Eén van de leerlingen heeft een basketbal vast. Deze probeert hij zo lang mogelijk vast te houden. De scheidsrechter telt ondertussen tot 60 en dan stopt het spel. De leerling die de bal dan vast heeft die wint. Vervolgens wordt er een plekje doorgewisseld. De scheidsrechter begint met de bal, de leerling die net met de bal begon, moet hem nu afpakken. Er komt ook een nieuwe scheidsrechter. Lintjesroof: Twee leerlingen gaan op de knieën tegenover elkaar zitten op de mat. Beide leerlingen hebben een lintje achterin hun broek zitten. De scheidsrechter geeft het startsein en de leerlingen proberen het lintje van elkaar af te pakken. Lukt het om het lintje te pakken dan heb je gewonnen. Er wordt dan weer gewisseld. WAT ZIJN DE REGELS EN AFSPRAKEN: Schoenen moeten uit. Met respect met elkaar omgaan en voorzichting met elkaar doen. Je mag elkaar geen pijn doen. Er mag niet om de nek worden gepakt. Je stopt met spelen als er stop wordt geroepen. Je mag niet gaan staan. Er wordt vanaf de knieën gespeeld. Je stopt op het moment dat je tegenspeler auw roept. Kom je buiten de mat, dan moet er opnieuw begonnen worden. Degene die de bal vasthoudt mag eerst goed gaan liggen en de bal vasthouden zoals hij zelf wilt. Rolt de bal de mat af, dan wordt er gewoon opnieuw begonnen. Op het moment dat iedereen een keer tegen elkaar is geweest maak je een nieuw drietal. De scheidsrechter houdt de spelletjes in de gaten en let hierbij op de regels en afspraken.

15 Stoeien 2 Bovenbouw WAT HEBBEN WE NODIG: 1/3 van de zaal 1 grote mat 2 kleine matjes WAT IS DE OPDRACHT: Er worden drietallen gemaakt. Er zijn altijd twee leerlingen bezig en er is één scheidsrechter bij. Tijdens de tweede les ga je weer allerlei spelletjes spelen. Zorg dat je alle spelletjes hebt gespeeld. Leg hem vast: Twee leerlingen gaan op de knieën, tegenover elkaar zitten op de mat. De scheidsrechter geeft het startsein, nu proberen de leerlingen elkaar op de rug te leggen. Lukt het een leerling om de ander tien seconden op de rug te houden, dan stopt het spel. Er wordt dan gewisseld. De scheidsrechter telt. Kom eruit! Er is één scheidsrechter. Er ligt één leerling op de mat. De andere leerling pakt de liggende leerling in een houdgreep vast. De leerling mag zelf weten hoe de houdgreep eruit ziet. Er mag alleen niet om de nek gepakt worden. Op het teken van de scheidsrechter probeert de leerling die onder ligt uit de houdgreep te komen. De leerling heeft hiervoor 20 tellen de tijd. De tijd wordt bijgehouden door de scheidsrechter. Hierna wordt er doorgewisseld. Koning van de mat: Dit spel speel je met alle leerlingen die voor de tweede keer bij stoeien zijn. Twee leerlingen nemen tegenover elkaar plaats op de mat. Er is één scheidsrechter. De leerlingen spelen een wedstrijd. Je wint door de tegenstander 15 seconden lang op de rug te houden. De winnaar blijft staan, er komt een nieuwe uitdager. Wie blijft het langst koning van de mat? WAT ZIJN DE REGELS EN AFSPRAKEN: Schoenen moeten uit. Met respect met elkaar omgaan en voorzichting met elkaar doen. Let op: geen verwurgingen of klemmen. Er mag niet om de nek worden gepakt. Je stopt met spelen als er stop wordt geroepen. Je mag niet gaan staan. Er wordt vanaf de knieën gespeeld. Je stopt op het moment dat je tegenspeler auw roept. Kom je buiten de mat, dan moet er opnieuw begonnen worden. Op het moment dat iedereen een keer tegen elkaar is geweest maak je een nieuw drietal. De scheidsrechter houdt de spelletjes in de gaten en let hierbij op de regels en afspraken.

16 Kijkwijzers

17 kingen 1 Kijkwijzer ER ZIJN VIER VAKKEN (1,2,3 EN KANJER) ALS JE IN HET KANJERVAK STAAT MAG JE DE BAL OPSLAAN DE BAL MOET VIA JE EIGEN VAK IN EEN ANDER VAK STUITEREN JE PROBEERT DE BAL UIT JE VAK TE HOUDEN JE MAG DE BAL 1X KEER LATEN STUITEREN JE PROBEERT IN HET KANJERVAK TE KOMEN EN ZOLANG MOGELIJK DE KANJER TE BLIJVEN JE SPEELT HET SPEL TOTDAT ER IEMAND AF IS KOMT DE BAL BIJ JOU, SLA HEM DAN DIRECT NAAR EEN ANDER VAK LAAT JE DE BAL 2 KEER IN JE VAK STUITEREN, DAN BEN JE AF JE SPEELT NET ZOLANG TOTDAT ER IEMAND AF IS ALS JE AF BENT VERLAAT JE HET VAK EN SLUIT JE ACHTERAAN DE WACHTRIJ IS HET VAK VOOR JOU LEEG, SCHUIF 1 VAK DOOR EEN NIEUWE SPELER KOMT IN HET LEGE VAK

18 kingen 2 Kijkwijzer ER ZIJN VIER VAKKEN (1,2,3 EN KANJER) ALS JE IN HET KANJERVAK STAAT MAG JE DE BAL OPSLAAN DE BAL MOET VIA JE EIGEN VAK IN EEN ANDER VAK STUITEREN JE PROBEERT DE BAL UIT JE VAK TE HOUDEN JE MAG DE BAL 1X KEER LATEN STUITEREN JE PROBEERT IN HET KANJERVAK TE KOMEN EN ZOLANG MOGELIJK DE KANJER TE BLIJVEN JE SPEELT HET SPEL TOTDAT ER IEMAND AF IS ER WORDT DOORGEDRAAID EN WEER MET DE SERVICE BEGONNEN BEN JE VOOR DE TWEEDE KEER BIJ DIT SPEL. DAN KAN JE HET SPEL GAAN LEIDEN. JE KAN ZELFSTANDIG EEN REGEL TOEVOE- GEN AAN HET SPEL. EEN REGEL KAN ER- VOOR ZORGEN DAT ANDEREN NIET MEER ZO LANG MOETEN WACHTEN. DE VOLGENDE REGELS KUNNEN WORDEN AANGEPAST: JE MAG DE BAL 2 KEER AANRAKEN GA MET 2 SPELERS IN 1 VAK STAAN BEPAAL HOE JE DE BAL MAG RAKEN MAAK SAMEN EEN NIEUWE REGEL

19 Atletiek 1 Kijkwijzer OEFENING 1: JE MAAKT TWEE RIJEN BIJ DE MIDDELSTE PION JE SPRINGT MET Z N TWEEËN TEGELIJK JE NEEMT EEN AANLOOP, JE ZET AF MET 1 BEEN JE ONTHOUDT MET WELK BEEN JE AFZET JE MAG PAS SPRINGEN ALS DE MAT VRIJ IS JE LANDT ALTIJD OP JE VOETEN IEDEREEN KOMT 3 KEER AAN DE BEURT, DAARNA HANG JE HET SNOER OP (50 CM) EN MAG IEDEREEN VERDER MET OEFENING 2 OEFENING 2: JE GAAT DE SCHOTSE SPRONG OEFENEN JE MAAKT TWEE RIJEN, 1 BIJ DE LINKERPION EN 1 BIJ DE RECHTERPION ZET JE AF MET JE LINKERBEEN, DAN BEGIN JE AAN DE RECHTERKANT EN ANDERSOM ZET JE AF MET JE LINKERBEEN, ZWAAI DAN EERST JE RECHTERBEEN OVERHET SNOER JE LANDT ALTIJD OP JE VOETEN JE SPRINGT OM DE BEURT (LINKS-RECHTS- LINKS ETC) JE MAG PAS SPRINGEN ALS DE MAT VRIJ IS JE BEPAALT SAMEN WANNEER HET SNOER HOGER GAAT

20 Atletiek 2 Kijkwijzer WARMING UP: DOE OEFENING 1 VAN LES 1 OEFENING 1: JE GAAT DE SCHOTSE SPRONG OEFENEN JE MAAKT TWEE RIJEN, 1 BIJ DE LINKERPION EN 1 BIJ DE RECHTERPION ZET JE AF MET JE LINKERBEEN, DAN BEGIN JE AAN DE RECHTERKANT EN ANDERSOM ZET JE AF MET JE LINKERBEEN, ZWAAI DAN EERST JE RECHTERBEEN OVERHET SNOER JE LANDT ALTIJD OP JE VOETEN JE SPRINGT OM DE BEURT JE MAG PAS SPRINGEN ALS DE MAT VRIJ IS JE BEPAALT SAMEN WANNEER HET SNOER HOGER GAAT OEFENING 2: JE GAAT EEN WEDSTRIJD SPELEN JE BEGINT OP EEN HOOGTE VAN 50 CM JE ZET HET SNOER HOGER ALS IEDEREEN DE HOOGTE HEEFT GEHAALD ALS JE DE HOOGTE NIET HEBT GEHAALD, MAG JE HET NOG EEN KEER PROBEREN HAAL JE DE HOOGTE DE TWEEDE KEER NOG NIET, DAN SPEEL JE NIET MEER MEE JE WINT ALS ER NIEMAND ANDERS DE HOOGTE HEEFT GESPRONGEN

21 Stoeien 1 Kijkwijzer JE MAAKT EEN DRIETAL JE SPEELT MET Z N TWEEËN EN ER IS ÉÉN SCHEIDSRECHTER JE SCHOENEN MOETEN UIT JE GAAT VOORZICHTIG MET ELKAAR OM JE MAG ELKAAR NIET OM DE NEK PAKKEN JE STOPT MET SPELEN ALS ER STOP OF AUW WORDT GEROEPEN JE MAG NIET GAAN STAAN. ER WORDT VANAF DE KNIEËN GESPEELD KOM JE BUITEN DE MAT, DAN BEGIN JE OPNIEUW ALS SCHEIDSRECHTER HOUD JE DE SPELLETJES IN DE GATEN EN LET JE OP DE REGELS DE SPELLETJES Enkeltikkertje: Twee leerlingen zitten met de ruggen tegen elkaar aan in het midden van de mat. De scheidsrechter geeft het startsein. Probeer bij je tegenstander de enkel aan te tikken. Lukt dit dan win je en wordt er doorgewisseld. De winnaar blijft staan. Na drie keer te hebben gewonnen moet de winnaar ook wisselen. Balafpakkertje: Twee leerlingen zitten op de mat. Eén van de leerlingen heeft een basketbal vast. De scheidsrechter geeft het startsein en telt hierna tot 60. Probeer de bal tot het eind vast te houden. De leerling die de bal dan vast heeft die wint. Vervolgens wordt er een plekje doorgewisseld. De scheidsrechter begint met de bal, de leerling die net met de bal begon, moet hem nu afpakken. Er komt ook een nieuwe scheidsrechter. Staartenroof: Stop een lintje achterin je broek. Ga op handen en knieën tegenover elkaar zitten. De scheidsrechter geeft het startsein. Probeer de staart van de ander af te pakken. Is je staart gepikt dan stopt het spel en wissel je door. ZORG DAT JE ALLE SPELLETJES SPEELT!!

22 Stoeien 2 Kijkwijzer JE MAAKT EEN DRIETAL JE SPEELT MET Z N TWEEËN EN ER IS ÉÉN SCHEIDSRECHTER JE SCHOENEN MOETEN UIT JE GAAT VOORZICHTIG MET ELKAAR OM JE MAG ELKAAR NIET OM DE NEK PAKKEN JE STOPT MET SPELEN ALS ER STOP OF AUW WORDT GEROEPEN JE MAG NIET GAAN STAAN. ER WORDT VANAF DE KNIEËN GESPEELD KOM JE BUITEN DE MAT, DAN BEGIN JE OPNIEUW ALS SCHEIDSRECHTER HOUD JE DE SPELLETJES IN DE GATEN EN LET JE OP DE REGELS DE SPELLETJES LEG HEM VAST: Twee leerlingen zitten op handen en knieën tegenover elkaar op de mat. De scheidsrechter geeft het startsein. Probeer je tegenstander op de rug te leggen. Je wint wanneer je dit 15 tellen volhoudt. Is het spel afgelopen, dan wissel je van rol. De scheidsrechter telt. KOM ERUIT! Eén leerling ligt op zijn rug op de mat. De ander legt de liggende leerling in een houdgreep. Hierbij mag niet om de nek gepakt worden. De scheidsrechter geeft het startsein. Je probeert uit de houdgreep te komen binnen 20 tellen. De scheidsrechter telt en geeft het stopsein. Hierna wordt er gewisseld. KONING VAN DE MAT: Dit spel speel je met alle leerlingen die voor de tweede keer bij stoeien zijn. Twee leerlingen nemen tegenover elkaar plaats op de mat. De leerlingen spelen een wedstrijd. Je wint door de tegenstander 15 tellen lang op de rug te houden. De scheidsrechter telt en geeft het start- en stopsein. De winnaar blijft staan, er komt een nieuwe uitdager. Wie blijft het langst koning van de mat?

LES 34. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, Stoeien. DOELSTELLINGEN:

LES 34. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, Stoeien. DOELSTELLINGEN: LES 34. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Steile wand klimmen - De leerling klimt vlot met behulp van het touw tot bovenaan de berg. Stoeicircuit: - De leerling speelt zonder conflicten het spel

Nadere informatie

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken Lesonderdeel: Vak 1: Mikken Vak 2: Klimmen en rollen Vak 3: Touwtje/hoepel Springen Springen over zelf rondgedraaid touw Gooien, klimmen Bewegingsthema: Springen Klimmen Mikken Groep: 7 8 Lesweek 6 Les

Nadere informatie

Het spellenboek. De plaatjes laten zien wat je bij elk spelletje nodig hebt. Hieronder zie je wat elk plaatje betekent:

Het spellenboek. De plaatjes laten zien wat je bij elk spelletje nodig hebt. Hieronder zie je wat elk plaatje betekent: Het spellenboek De plaatjes laten zien wat je bij elk spelletje nodig hebt. Hieronder zie je wat elk plaatje betekent: Mandje vullen Voor dit spel zijn minimaal twee kinderen nodig. Stap 1: Verdeel de

Nadere informatie

LES 42. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, springen, doelspelen

LES 42. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, springen, doelspelen LES 42. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLING: Groep 3/4 Touwzwaaien met bewegend touw: - De leerling kan in een zwaaiend touw springen. Hoogspringen: - De leerling kan met 1 voet afzetten en landen op zijn voeten.

Nadere informatie

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken Lesonderdeel: Vak 1: Mikken Vak 2: Klimmen en rollen Vak 3: Touwtje/hoepel Springen Springen over zelf rondgedraaid touw Gooien, klimmen Bewegingsthema: Springen Klimmen Mikken Groep: 5 6 Lesweek 6 Les

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerlingen kiest een afspeellijn die niet verdedigd wordt. - De leerling doet bij iemand is hem, niemand is hem, pogingen om de bal te pakken. - De leerling staat

Nadere informatie

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden.

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. 5. Onderweg naar een feestje doe je nog even snel een boodschap.

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen letten heel de tijd goed op de bal/ blijven kijken naar de bal - De leerlingen kunnen de bal op het racket balanceren - De oog-hand coördinatie

Nadere informatie

LES 22. GROEP: 3 t/m 8 FITNESSLES

LES 22. GROEP: 3 t/m 8 FITNESSLES LES 22. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling kan tijdens de inleiding bewegen op de maat van de muziek en gaat precies op tijd naar de volgende beweging. - De leerling heeft zich tijdens

Nadere informatie

LES 37. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, springen, mikken. DOELSTELLINGEN:

LES 37. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, springen, mikken. DOELSTELLINGEN: LES 37. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Wandrek klimmen - De leerling klimt vlot in het wandrek naar boven en omlaag. Hurksprong: - De leerling zet af met 2 voeten op de plank en landt op zijn

Nadere informatie

SPEL 1. Kangoeroe buidel-dief. Doel: Uitleg: Te moeilijk? Te makkelijk?

SPEL 1. Kangoeroe buidel-dief. Doel: Uitleg: Te moeilijk? Te makkelijk? SPEL 1 Kangoeroe buidel-dief Alle kangoeroe s (kinderen) hebben wat lekkers in hun buidel, op 1 kangoeroe na. Die kangoeroe probeert het lekkers van de andere kangoeroe s af te pakken totdat die alles

Nadere informatie

LES 39 GROEP: 3 t/m 8 Springen, Hardlopen, Doelspelen DOELSTELLINGEN:

LES 39 GROEP: 3 t/m 8 Springen, Hardlopen, Doelspelen DOELSTELLINGEN: LES 39 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Handstand: - De leerling doet een rol op een verhoogd vlak waarbij de afzet op de trampoline is. Doelspelen: - De leerling speelt in een groep van maximaal

Nadere informatie

7&8. Sportles groep 7 & 8 Lekker in je vel? Jouw veiligheidsplan. Over deze les. Wat heeft u nodig?

7&8. Sportles groep 7 & 8 Lekker in je vel? Jouw veiligheidsplan. Over deze les. Wat heeft u nodig? Sportles groep 7 & 8 Lekker in je vel? Over deze les Wat heeft u nodig? Banken 11 pylonen Wandrek 3 lintjes Tennisrackets* (of beachplankjes) Zachte tennisballen* Krijt (bijv. stoepkrijt) 6 dunne matten

Nadere informatie

werkblad Basisopstelling 2 Vak 1 Glijden en klimmen Vak 2 Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal

werkblad Basisopstelling 2 Vak 1 Glijden en klimmen Vak 2 Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal werkblad Basisopstelling opstelling in 3 vakken klimramen aan de korte kant Vak 1 Glijden en klimmen Vak Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal 3 Groot -3 klimramen 6 banken 6 matten 1

Nadere informatie

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal.

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Alle leerlingen staan aan één helft van de gymzaal verspreid met allemaal een bal. De trainer staat

Nadere informatie

LES 38 GROEP: 3 t/m 8 Handstand, mikken, over de kop gaan

LES 38 GROEP: 3 t/m 8 Handstand, mikken, over de kop gaan LES 38 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Handstand - De leerling kan als een spinnetje tegen de muur op lopen. Mikken - De leerling kan de bovenhandse strekworp gericht uitvoeren. Rollen: - De leerling

Nadere informatie

Les 3, Actieve spelletjes

Les 3, Actieve spelletjes Les 3, Actieve spelletjes Algemene inleiding: In de pauze en na school spelen veel kinderen lekker buiten. Zeker in het voor- en najaar zijn kinderen veel in de buitenlucht te vinden. Om deze kinderen

Nadere informatie

LES 9. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, klimmen, mikken DOELSTELLINGEN:

LES 9. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, klimmen, mikken DOELSTELLINGEN: LES 9. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Beoordelen Trampolinespringen. O De leerling heeft geen goede sprong in de trampoline ( 1 been voor de trampoline, 2 benen in de trampoline) en geen balans

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS.

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 TENNIS. LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen letten heel de tijd goed op de bal/ blijven kijken naar de bal - De leerlingen kunnen de bal op het racket balanceren - De oog-hand coördinatie

Nadere informatie

LES 7. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, tikspelen, springen.

LES 7. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, tikspelen, springen. LES 7. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Touwzwaaien: - De leerling zwaait heen en weer en landt op de bank. Brandweerspel: - Als brandweer handelt de leerling snel als zijn of haar brand geblust

Nadere informatie

LES 26. GROEP: 3 t/m 8 Sportspelen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN:

LES 26. GROEP: 3 t/m 8 Sportspelen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN: LES 26. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Mattendribbelspel: - De leerling dribbelt voorzichtig langs de afpakkers heen. Mikken: - De leerling kan de bal overrollen naar de andere leerling over

Nadere informatie

Leskaarten muurkaatsen

Leskaarten muurkaatsen Leskaarten muurkaatsen Muurkaatsen Opbouw Spelvormen Muurkaatsen Kaatstennis Flyball Leskaarten muurkaatsen Najaar 2010 Vlot te doen Volop actie!! Maaike Osinga Inhoudsopgave Inleiding...3 Spelregels muurkaatsen

Nadere informatie

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen LES 41. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN Groep 3/4: Mikken met touwzwaaien. - De leerling kan al zwaaiend, met de voeten een pittenzakje in een hoepel leggen. Vies en lekkertje. - De loper rent als hij niet

Nadere informatie

(nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch)

(nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch) (nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch) Het werkt op zich net als een gewoon potje basketbal, alleen zijn jullie nu net zo lang als echte basketballers. Papa en mama nemen de kinderen

Nadere informatie

Basketbal. Bronvermelding. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik basketbal altijd al een leuk sport vond. Daarom leek het

Basketbal. Bronvermelding. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik basketbal altijd al een leuk sport vond. Daarom leek het Basketbal Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik basketbal altijd al een leuk sport vond. Daarom leek het mij interessant om te weten hoe dat allemaal in mekaar zit. Bronvermelding 1 / 6 Ik heb de informatie

Nadere informatie

Club: vv Sweel. Tijd: 60 min. Aantal spelers: 8. Organisatie (tekening en accenten):

Club: vv Sweel. Tijd: 60 min. Aantal spelers: 8. Organisatie (tekening en accenten): Dribbelen en kappen Club: vv Sweel Aantal spelers: 8 Tijd: 60 min Tijd: Activiteiten trainer en spelers: Didactische aanwijzingen, aandachtspunten of accenten: 5 min Warming-up 1: (standaard wedstrijd

Nadere informatie

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong

Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis. Maart 2006 Anniek de Jong Voor de Jongste Jeugd van Hockeyclub Hisalis Maart 2006 Anniek de Jong 1 Hockey is een teamsport. Dat betekent dat je in het hockey er nooit alleen voor staat. Een teamsport betekent: Je samen inzetten

Nadere informatie

01. Smashen op voorwerp

01. Smashen op voorwerp opdrachtkaarten 01. Smashen op voorwerp Soort Opdracht: Mikken Regels: 1 team per tafel meerbalvorm de trainer geeft 1 bal per keer aan de speler smasht de bal bij het raken van een voorwerp 1 punt nadat

Nadere informatie

Lesbrief 5 VEILIG LEREN VALLEN VOOR LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS

Lesbrief 5 VEILIG LEREN VALLEN VOOR LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Lesbrief 5 VLLEN IS OOK EEN SPORT VEILIG LEREN VLLEN VOOR LEERLINGEN IN HET SISONDERWIJS In deze lesbrief: Een korte uitleg Naam onderdeel Pagina Onderdeel 1: Oefenen valtechnieken 3 Lesdoel: aanleren

Nadere informatie

Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven:

Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven: Deze warming up is geschikt voor alle groepen. De warming up bestaat uit verschillende baloefeningen die hieronder worden beschreven: Bal op het hoofd Bal op de neus Bal om het hoofd heen Bal op de heupen

Nadere informatie

Onder schooltijd: groep 5-6

Onder schooltijd: groep 5-6 Onder schooltijd: groep 5-6 31 32 Overzichtskaart: Onder schooltijd, groep 5-6, groep van 30 leerlingen Zaalindeling Lesplan Na ontvangst worden de kinderen ingedeeld in vijf groepen van zes kinderen.

Nadere informatie

LES 2 GROEP: 3 t/m 8 ATLETIEK DOELSTELLINGEN:

LES 2 GROEP: 3 t/m 8 ATLETIEK DOELSTELLINGEN: LES 2 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Hardlopen: - De leerling is snel weg vanuit een zelfgekozen startpositie. Kogelstoten: - De leerling stoot de bal met twee handen vanaf de borst. Vortexen:

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL DOELSTELLINGEN:

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL DOELSTELLINGEN: LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling gooit de bal niet op het moment dat er een verdediger in de afspeellijn staat. De leerling maakt soms de keuze om de bal over te spelen in

Nadere informatie

Aankleding: ballonnen, slingers, rode neuzen, jongleerspullen,

Aankleding: ballonnen, slingers, rode neuzen, jongleerspullen, Event Circus Het event vindt plaats tijdens het lesuur. Ouders zijn uitgenodigd om te komen kijken en mogen ook assisteren op de baan. Van te voren wordt kort aan de kids uitgelegd dat er deze les 5 oefeningen

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerlingen weten hoe ze hun racket vast moeten houden. De Shake-Hand greep. Deze greep passen ze ook de hele les toe. - De leerling slaat een shuttle onderhands

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kunnen onderhands opslaan met een shuttle. - Ze houden het racket vast bij het handvat met de shake-hand greep. Groep 5/6 - Leerlingen spelen

Nadere informatie

1 Namen leerspel. Alle typen

1 Namen leerspel. Alle typen 1 Namen leerspel Kanjerafspraak: Kanjertypen: Kanjerwaarde: Niemand speelt de baas Alle typen Ken jezelf en de ander, hoe voel je je? Kanjerpetten: toelichting! Bij dit spelletje is het de bedoeling dat

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 4. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 4. Doelen: Prinsen en prinsessen les 4 Doelen: - De speler beweegt snel met de voeten - De speler kan de bal gericht hard gooien - De speler kan een horizontale zwaai laten zien - De spelers houden zelf het spel

Nadere informatie

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders Superhandig boekje 1 Inleiding SMASH! SMASH! is het nieuwe volleybalprogramma voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. Met SMASH! brengen we

Nadere informatie

Circus les 1. Doelen:

Circus les 1. Doelen: Circus les 1 Doelen: - De speler kan meerdere keren de bal stuiten, waarbij niet te hard op de bal geslagen wordt - De speler kan onderhands en bovenhands een bal geplaatst gooien met een aangepaste bewegingsuitslag

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Dammen doe je zo! wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Dammen doe je zo! wat is jouw talent? Workshop Handleiding wat is jouw talent? Workshop: Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen Kees stelt zichzelf en zijn damtegenstander

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling vangt een moeilijke hoge bal die door een medeleerling wordt aangegooid in een spelsituatie. - De leerlingen kennen de regels van lijnbal en

Nadere informatie

Richt je op 1 groep bij de finish, de plekken die overblijven zijn van de andere groep. Elke groep/leerling sprint twee keer.

Richt je op 1 groep bij de finish, de plekken die overblijven zijn van de andere groep. Elke groep/leerling sprint twee keer. Onderdeel SPRINT Uitleg onderdeel: Er komen iedere ronde twee groepjes, deze zijn terug te lezen in het schema. Doe team lintjes om. De en mogen allemaal sprinten. Er staan startblokken klaar. Drie met

Nadere informatie

Aankleding: speelgoed zwaarden, kroontjes, prinsen- en prinsessenkleding

Aankleding: speelgoed zwaarden, kroontjes, prinsen- en prinsessenkleding Event Prinsen en Prinsessen Het event vindt plaats tijdens het lesuur. Ouders zijn uitgenodigd om te komen kijken en mogen ook assisteren op de baan. Van te voren wordt kort aan de kids uitgelegd dat er

Nadere informatie

TEST JEZELF (WERKBLAD BIJ ANIMATIE 3)

TEST JEZELF (WERKBLAD BIJ ANIMATIE 3) TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. 1. Balen, je bent bijna te laat op school. Snel doorfietsen dus.

Nadere informatie

We gaan er vanuit dat de B en C junioren een uur training krijgen en op grootveld met keeper spelen. Je training ziet er dan zo uit:

We gaan er vanuit dat de B en C junioren een uur training krijgen en op grootveld met keeper spelen. Je training ziet er dan zo uit: Floorball training Standaard jaarplanning B en C junioren (12-15 jaar) Deze standaard jaarplanning is een hulpmiddel voor alle jeugdtrainers. Met deze planning kan je het hele seizoen vullen met leuke

Nadere informatie

Uitwerking vrije lessen

Uitwerking vrije lessen Uitwerking vrije lessen Slakobabal - Verdeel de klas in twee teams, 1 veldpartij en 1 slagpartij. - De slagpartij zit op de bank en de veldpartij verdeeld zich over het veld. - De eerste leerling van de

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

Blok 1 les 1. Groep 3,4 HUIS

Blok 1 les 1. Groep 3,4 HUIS Blok 1 les 1 Groep 3,4 Lintjes 2 Tikker(beer) 1 3 Touwen HUIS 4 1 2 13 4 Ballenbak (jongleren)! Ongeveer 10 ballen.! Ga spelen met een bal.! Je mag alles doen met de bal zolang anderen er geen last van

Nadere informatie

Maak de afstand kleiner. Maak de afstand groter. Te makkelijk? afstand in een rechte lijn zo snel

Maak de afstand kleiner. Maak de afstand groter. Te makkelijk? afstand in een rechte lijn zo snel Werkblad GROEP 1-2 LES 7: Sport 2 Activiteit Atletiekspelletjes Sprinten: zo snel mogelijk een afstand afleggen. Roeien: naar de overkant. Materialen & tekening Pionnen 2 skateboards Werkvorm Doel: leerlingen

Nadere informatie

Spel Floorball Individuele stick en balbehandeling 2. Doelgroep Voortgezet Onderwijs Domein Onderdeel Thema Aantal 24. Les. Beginopstelling veld

Spel Floorball Individuele stick en balbehandeling 2. Doelgroep Voortgezet Onderwijs Domein Onderdeel Thema Aantal 24. Les. Beginopstelling veld Doelgroep Voortgezet Onderwijs Domein Onderdeel Groep H2A Thema Aantal 24 Les Spel Floorball Individuele stick en balbehandeling 2 Beginopstelling veld Benodigdheden Groot Goaltjes klein 4x Sticks 24x

Nadere informatie

Werkstuk LO Gym 5,5. Werkstuk door een scholier 1417 woorden 15 februari keer beoordeeld. Gym Werkstuk. Voorwoord

Werkstuk LO Gym 5,5. Werkstuk door een scholier 1417 woorden 15 februari keer beoordeeld. Gym Werkstuk. Voorwoord Werkstuk LO Gym Werkstuk door een scholier 1417 woorden 15 februari 2006 5,5 126 keer beoordeeld Vak LO Gym Werkstuk Voorwoord Elke dinsdag heeft klas 3A een blokuur gym. Dit zijn de twee uurtjes waar

Nadere informatie

Lees en bekijk de activiteitkaarten bij de activiteiten. Hierop. staat de uitleg van de activiteit. met tekst en plaatjes.

Lees en bekijk de activiteitkaarten bij de activiteiten. Hierop. staat de uitleg van de activiteit. met tekst en plaatjes. LES 7: Sport 2 Activiteit Atletiek: lopen en verspringen. Materialen & tekening 1. 10 pionnen 5 touwtjes/1-meterstokken Stopwatch 2. 4 kleine matjes 3. Pion 4 kleine matjes Tape 1-meterstok. Activiteitkaarten

Nadere informatie

De gymles van begin tot eind

De gymles van begin tot eind De gymles van begin tot eind Eenvoudige inleidingen en afsluitingen voor een gymles Iedereen kent het wel: je gaat gymles geven en je gymzaal staat vol met materialen voor de kern van de les. Hoe kun je

Nadere informatie

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord Het spelen van levend ganzenbord Voor het spelen van het levend ganzenbord verdeel je de deelnemers in minimaal twee groepen. Deze groepen spelen het levend ganzenbord tegen elkaar. Het doel van het levend

Nadere informatie

Spelregels IK BOX spel (3 of 4 personen)

Spelregels IK BOX spel (3 of 4 personen) IK BOX spelregels Spelregels IK BOX spel (3 of 4 personen) Spelmateriaal 1 spelbord (binnenkant van de IK BOX) met aan de zijkanten de grote ZaaiGoedkaarten. 4 pionnen (Tess, Mo, Max en Kate). 4 bakjes.

Nadere informatie

Circus les 6. Doelen:

Circus les 6. Doelen: Circus les 6 Doelen: - De speler heeft snelle voeten - De speler kan jongleren - meerdere ballonnen in de lucht houden - De speler oefent oog-hand coördinatie - De speler kan hardop de telling bijhouden

Nadere informatie

De pietenschool. speluitleg

De pietenschool. speluitleg De pietenschool speluitleg Speel de pietenspelletjes, doe de oefeningen en word een echte hulppiet! De Pietenschool is een leuk en gezellig spel voor de Sinterklaastijd. Het spel kan op verschillende manieren

Nadere informatie

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker?

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker? Warming up Shuttle tikkertje warming up met shuttle 1 shuttle en evt. lint(en) voor de tikker(s) Alle kinderen lopen in de zaal, een tikker wordt aangewezen. Deze tikker heeft een shuttle in de hand waarmee

Nadere informatie

Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren

Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren Studieschema voor goed en zelfverzekerd spelen Page 1 of 5 Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren Taak Een nieuw stuk leren zonder instrument Noten instuderen Opname beluisteren Notenbeeld

Nadere informatie

Programmaboekje Zaterdag 16 mei Opening Kleedkamergebouw. Team: Leider:

Programmaboekje Zaterdag 16 mei Opening Kleedkamergebouw. Team: Leider: Programmaboekje Zaterdag 16 mei Opening Kleedkamergebouw Team: Leider: Inleiding Op 16 mei is het eindelijk zover, ons splinternieuwe kleedkamergebouw wordt officieel geopend. Dit doen wij natuurlijk niet

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 HOCKEY.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 HOCKEY. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerling speelt als verdediger of als aanvaller. - De leerling kent de (veiligheids)regels van hockey en past deze ook toe. Groep 5/6 - De leerling kan een hockeybal

Nadere informatie

Volleybal binnen het basisonderwijs

Volleybal binnen het basisonderwijs Volleybal binnen het basisonderwijs Voorwoord Voor u ligt HET volleybalboek voor het basisonderwijs. Aan de hand van deze uitgeschreven oefenvormen en lessen kunt u als leerkracht stoere, uitdagende volleyballessen

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: - De leerling vangt een moeilijke hoge bal die door een medeleerling wordt aangegooid in een spelsituatie. - De leerling gooit de bal op het moment dat de kans klein

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 2: De Dame, Koning en het Paard

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 2: De Dame, Koning en het Paard Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 2: De Dame, Koning en het Paard Extra spullen - Voor elk kind 1 exemplaar van Schaken op de basisschool. Werkboek 1: voor beginners in groepen 3, 4 en 5. - Schaakbordjes

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 8. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 8. Doelen: Prinsen en prinsessen les 8 Doelen: - De speler kan hard rennen met grotere stappen en is snel/vlug met kleinere stappen - De speler kan een aankomende bal in vanuit beweging vangen - De speler kan een

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL. DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL. DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling vangt een makkelijke hoge bal die door een medeleerling wordt aangegooid. - De leerling kan een bal wegspelen met behulp van een bouncer. Groep

Nadere informatie

OCHTEND BOVENBOUW. Atletiek. 1 Sprint. 2 Balwerpen. 3 Verspringen. 4 Hoogspringen. 5 Hordenloop. 6 Speerwerpen

OCHTEND BOVENBOUW. Atletiek. 1 Sprint. 2 Balwerpen. 3 Verspringen. 4 Hoogspringen. 5 Hordenloop. 6 Speerwerpen 1 OCHTEND BOVENBOUW Atletiek 1 Sprint 2 Balwerpen 3 Verspringen 4 Hoogspringen 5 Hordenloop 6 Speerwerpen 2 OCHTEND ONDERBOUW SPEL 1 Voetbal 4-4/ 2VELDJES 2 Lijnbal 4-4 / 2 VELDJES 3 Behendigheid 4 Reuzebal

Nadere informatie

MODULE VOLLEYBAL TWEEDE FASE

MODULE VOLLEYBAL TWEEDE FASE MODULE VOLLEYBAL TWEEDE FASE Deze module bestaat uit vier lessen volleybal, waarbij jullie zelf een gedeelte van de lessen verzorgen. De bedoeling is dat er groepjes van 8 leerlingen worden gemaakt. Elke

Nadere informatie

Vormen voor Warming up

Vormen voor Warming up Vormen voor Warming up Warming-up; panna-tikkertje 1. Maak een vak waarin alle spelers dribbelen met een bal. 2. Eén speler wordt als tikker aangewezen. 3. De tikker probeert zonder bal zoveel mogelijk

Nadere informatie

LES 32. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Tikspelen, Balanceren.

LES 32. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Tikspelen, Balanceren. LES 32. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Beoordelen Koprol O De leerling komt niet zelfstandig rond op een dun turnmatje. V De leerling maakt zelfstandig een koprol op het dunne turnmatje. G De

Nadere informatie

Circus les 8. Doelen:

Circus les 8. Doelen: Circus les 8 Doelen: - De speler beweegt snel met de voeten en houdt balans bij de ladder oefeningen - De speler kan een aankomende bal in stilstand vangen met 2 handen na 1 of meerdere stuiten - De speler

Nadere informatie

Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Zomerspelen

Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Zomerspelen Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Zomerspelen Les 1: vier zomersporten Inleiding: Warming-up Kern: Vier zomersporten Afsluiting: Olympische ringen werpen 5 minuten 30 minuten Olympische waarden: Tijdens de

Nadere informatie

Dit spel bedoelt te kijken naar je leven: terugkijken èn vooruit kijken.

Dit spel bedoelt te kijken naar je leven: terugkijken èn vooruit kijken. Dit spel bedoelt te kijken naar je leven: terugkijken èn vooruit kijken. Teken het speelbord na op een groot vel. Of gebruik damstenen, doppen,.. en leg het na. Print de 32 kaartjes. Je ziet snel genoeg

Nadere informatie

Hiervoor zet ik me in! in klas

Hiervoor zet ik me in! in klas Hiervoor zet ik me in! in klas Ik ben voorzichtig met de spullen van een ander. Ik kom altijd op tijd op school. In de klas praat ik zachtjes met andere leerlingen. Ik behandel anderen zoals ik zelf behandeld

Nadere informatie

BASISOPSTELLING 1 OPSTELLING MET KLIMRAMEN AAN DE LANGE KANT BASISOPSTELLING 1

BASISOPSTELLING 1 OPSTELLING MET KLIMRAMEN AAN DE LANGE KANT BASISOPSTELLING 1 BASISOPSTELLING Vak Schommelen Vak 2 Hurksprong Vak 3 Hokbal OPSTELLING MET KLIMRAMEN AAN DE LANGE KANT BASISOPSTELLING BO nieuwcorrirma+p.indd 2/5/08 0:54:00 AM BASISOPSTELLING GROEP 3 T/M 8 3 VAKKEN

Nadere informatie

ARCHERY TAG. Benodigdheden: 8-12 bogen en pijlen 10 maskers 2 Targets Afzetlint Evt objecten om achter te schuilen

ARCHERY TAG. Benodigdheden: 8-12 bogen en pijlen 10 maskers 2 Targets Afzetlint Evt objecten om achter te schuilen Spel ideeën De spellen zijn gemaakt om te spelen op een grote open grasvlakte of gym/sport zaal. Speel deze spellen bij voorkeur nooit op een bebost terrein, u zult de pijlen niet gemakkelijk terug vinden.

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 2: De Dame, Koning en het Paard

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 2: De Dame, Koning en het Paard Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 2: De Dame, Koning en het Paard Extra spullen - Voor elk kind 1 exemplaar van Werkboek 1: voor beginners in groepen 3, 4 en 5. - Schaakbordjes 5x5. Een pdf staat

Nadere informatie

Les 6 - Gymlessen (bovenbouw) Zomerspelen

Les 6 - Gymlessen (bovenbouw) Zomerspelen Les 6 - Gymlessen (bovenbouw) Zomerspelen Les 1: Hockey Inleiding: Warming-up Kern: Hockey 5 minuten 30 minuten Samen sta je sterker. In een team kun je uitblinken en je kunt als team boven jezelf uitstijgen.

Nadere informatie

Bungelende emmer. Benodigdheden: emmertje, touw, kleine ballen Aantal spelers: 3+ Voorbereiding : geen Leeftijd: 4+ Soort: spel

Bungelende emmer. Benodigdheden: emmertje, touw, kleine ballen Aantal spelers: 3+ Voorbereiding : geen Leeftijd: 4+ Soort: spel Bungelende emmer Benodigdheden: emmertje, touw, kleine ballen Hang een emmertje met een touw aan een tak van een boom. Alle kinderen moeten nu vanaf een vast punt (zo n drie meter van de bungelende emmer

Nadere informatie

Gymlessen (onderbouw) Zomerspelen

Gymlessen (onderbouw) Zomerspelen Gymlessen (onderbouw) Zomerspelen Les 1: drie zomeroefeningen Inleiding: Roeien Kern: Drie zomeroefeningen Afsluiting: Reactiespel 10 minuten 25 minuten 10 minuten Olympische waarden: Bij de Olympische

Nadere informatie

Methodieken en werkvormen Module 9: Presenteren en uitleggen van activiteiten - Spelleiding

Methodieken en werkvormen Module 9: Presenteren en uitleggen van activiteiten - Spelleiding Methodieken en werkvormen Module 9: Presenteren en uitleggen van activiteiten - Spelleiding Maker: Scouting Nederland (Commissie Trainingen en Vorming) Functie: N.v.t. Datum van productie: 24 februari

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 3. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 3. Doelen: Prinsen en prinsessen les 3 Doelen: - De speler kan gemakkelijk springen vanuit stilstand en vanuit beweging - De speler kan inschatten waar de bal terecht komt - De speler kan inschatten waar de bal terecht

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 7. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 7. Doelen: Prinsen en prinsessen les 7 Doelen: - De speler heeft snelle voeten - De speler kan de bal controleren op het racketblad - De speler kan een rally spelen - De speler houden zelf het spel op gang (samenwerken)

Nadere informatie

1. CLINIC met SNAG clubs en doelen. 15 min - Estafette slalom (Spelenderwijs Leren 1: les 01) met Rollerama

1. CLINIC met SNAG clubs en doelen. 15 min - Estafette slalom (Spelenderwijs Leren 1: les 01) met Rollerama Jeugd Clinics Om jeugd te laten kennismaken met golf, zijn verschillende clinics ontwikkeld van een uur. Voornaamste doelen zijn veiligheid en plezier. Er wordt gebruik gemaakt van SNAG materialen (info

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Draaiboek en verloop sportdag vrijdag 29 april 2016

Draaiboek en verloop sportdag vrijdag 29 april 2016 Draaiboek en verloop sportdag vrijdag 29 april 2016 Sportdag voor onze peuters. zonder uw hulp niet te realiseren. este Hulpouder(s) Op de eerste plaats onze hartelijke dank voor uw medewerking. Om alles

Nadere informatie

V O O R G R O E P S V O R M I N G D O E N W E A L L E R L E I E N E R G I Z E R S E N C O Ö P E R A T I E V E O P D R A C H T E N.

V O O R G R O E P S V O R M I N G D O E N W E A L L E R L E I E N E R G I Z E R S E N C O Ö P E R A T I E V E O P D R A C H T E N. Sova in groep 6A V O O R G R O E P S V O R M I N G D O E N W E A L L E R L E I E N E R G I Z E R S E N C O Ö P E R A T I E V E O P D R A C H T E N. H I E R U I T E E N K L E I N E G R E E P. Onderwerp:

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal, de basis.

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal, de basis. LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - Leerlingen kennen de regels van trefbal en passen deze ook toe. - Ze spelen veel en vaak naar elkaar over, durven andere kinderen af te gooien en schuilen

Nadere informatie

spelregels Paul de Leeuw

spelregels Paul de Leeuw spelregels Paul de Leeuw In onvoorspelbaar strijd je alleen of in teams tegen elkaar. Het spel draait om het verzamelen van bitterballen en bamihapjes. Heb jij aan het eind van het spel de meeste bitterballen

Nadere informatie

Oefenvormen - Het Oversteekspel

Oefenvormen - Het Oversteekspel Oefenvormen - Het Oversteekspel Voorbeeld uit KNVB opleidingboek " Zo doen wij dat effies" blz. 51 Veldafmetingen Het totale speelveld bedraagt 15 x 10 meter, waarbij de straat (en de sloot) 8 x 5 meter

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kennen de regels van trefbal en passen deze ook toe. - De leerling kan de bal ontwijken door achter in het vak te gaan staan. - De leerling

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Legenda. Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen. Onderdeel van FetFit 2

Inhoudsopgave. Inleiding. Legenda. Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen. Onderdeel van FetFit 2 FetFit Beweeglessen Inhoudsopgave Inleiding Legenda Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen Onderdeel van FetFit 2 Inleiding In deze map vindt u beweeglessen, die onderdeel zijn

Nadere informatie

Pietengymles. Kun jij een echte hulppiet worden? Doe de oefeningen en verdien een pietendiploma!

Pietengymles. Kun jij een echte hulppiet worden? Doe de oefeningen en verdien een pietendiploma! Pietengymles Kun jij een echte hulppiet worden? Doe de oefeningen en verdien een pietendiploma! Dit is een gymles in hoeken. De kinderen gymmen in groepjes en wisselen na een minuut of 7 van hoek. Zo hebben

Nadere informatie

LES 15. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Stoeispelen, Tikspelen.

LES 15. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Stoeispelen, Tikspelen. LES 15. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling kan achterover een koprol maken. - De leerling speelt zonder conflicten het spel enige tijd. - De leerling gooit de bal op het moment dat

Nadere informatie

Lesbrief 1 VEILIG LEREN VALLEN VOOR LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS

Lesbrief 1 VEILIG LEREN VALLEN VOOR LEERLINGEN IN HET BASISONDERWIJS Lesbrief 1 VLLEN IS OOK EEN SPORT VEILIG LEREN VLLEN VOOR LEERLINGEN IN HET SISONERWIJS In deze lesbrief: Een korte uitleg Naam onderdeel Pagina Onderdeel 1: Oefenen valtechnieken Onderdeel 2: Lijntrefbal

Nadere informatie

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Linda Willemsen www.klasvanjuflinda.nl www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Spelenderwijs rijmen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen

Nadere informatie

Inleiding We beginnen met een warming up van Winter Standbeelden.

Inleiding We beginnen met een warming up van Winter Standbeelden. Inleiding We beginnen met een warming up van Winter Standbeelden. Winter standbeelden Op muziek van Jingle bells. Van tevoren vraag ik aan de kinderen welke bewegingen met de winter te maken hebben. Denk

Nadere informatie

LES 4. GROEP: 3 t/m 8 Balanceren, tikspelen, stoeispelen.

LES 4. GROEP: 3 t/m 8 Balanceren, tikspelen, stoeispelen. LES 4. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Glijden: - De leerling glijdt met billen en voeten op het matje van een dubbele bank. Tikstrijd: - Tikker: Richt zich op alle lopers. - Loper: Loopt op het

Nadere informatie