DE GULDEN SNEDE IN WEB DESIGN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE GULDEN SNEDE IN WEB DESIGN"

Transcriptie

1 HET NUT VAN DE GULDEN SNEDE IN WEB DESIGN In dit hoorcollege ga ik het hebben over mijn onderzoek naar de gulden snede met betrekking tot web design. De gulden snede fascineert me al van jongs af aan en nu ik veel ontwerp, vroeg ik mijzelf af hoe ik de gulden snede kan toepassen in mijn web designs en of de gulden snede ook echt mijn design kan verbeteren.

2 DE GULDEN SNEDE a 1, b = a+b a = =Φ 1,618 Maar wat houdt de gulden snede precies in? Ik zal de gulden snede op wiskundig gebied omschrijven: De gulden snede, in het Engels golden ratio genoemd, is de opdeling van een lijnstuk, oppervlak of cirkel in twee ongelijke delen. Deze lijnstukken zijn zo opgedeeld dat de verhouding tussen het grootste lijnstuk (A) en het kleinste lijnstuk (B) gelijk is aan de verhouding tussen de hele lijn (AB) en het langste stuk (A). Door middel van de formule a : b = (a+b) : a toe te passen, ontstaat er een verhouding van 1:1,618 Dit getal wordt phi (φ) genoemd en is net zoals pi (π) een irrationaal getal. Irrationale getallen kunnen alleen uitgedrukt worden in een eindeloze reeks decimalen die nooit stoppen en ook nooit gaan repeteren zoals bij rationale getallen.

3 1 : 1,618 De verhouding van 1 : 1,618 is dus de gulden snede. Deze verhouding kan gebruikt worden om een gulden rechthoek te maken. Als we in de gulden rechthoek een vierkant tekenen, is de kleinere rechthoek die overblijft opnieuw een gulden rechthoek. Door dit proces met de steeds kleiner wordende rechthoeken te herhalen ontstaat een gulden spiraal die in oneindigheid kan worden verkleint of vergroot.

4 De formule om een lijnstuk volgens de gulden snede te verdelen is al rond het jaar 300 v.chr. voor het eerst te lezen in Elementen, een meetkundig en rekenkundig verzamelwerk van de wiskundige Euclides. Daar wordt de gulden snede gedefinieerd als extreme en gemiddelde verhouding.

5 In de 16e eeuw herontdekt de wiskundige Luca Pacioli de gulden snede en schrijft er over in zijn De Divina Proportione. Hij noemt het de goddelijke verhouding. Zijn boek bevat illustraties van zijn leerling Leonardo da Vinci.

6 DE GULDEN SNEDE IS POPULAIR Sinds de 20e eeuw is het begrip de gulden snede steeds bekender geworden. En nu nog steeds wordt er nog veel over geschreven. Je kan zien aan de hoeveelheid zoekresultaten wanneer je er op Google naar zoekt. Het is duidelijk dat de gulden snede veel mensen wat aangaat. Wanneer je deze zoekresultaten af gaat, kom je veel interessante artikelen tegen over de gulden snede zoals:

7 Dat de gulden snede al in de architectuur uit de oudheid terug te vinden is. De grieken zouden bijvoorbeeld de gulden snede hebben gebruikt om het Parthenon te bouwen.

8 Ook de pyramide van Cheops en de Notre Dame schijnen de gulden snede te bezitten.

9 Ook in de moderne architectuur wordt beweerd dat de gulden snede veel wordt toegepast. Bijvoorbeeld het United Nations gebouw in New York.

10 Over de gulden snede in kunst is ook veel te vinden. Hier zie je de gulden snede geplaatst over het schilderij De Geboorte van Venus van Botticelli.

11 De Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Hij zou door zijn leermeester Pacioli gefascineerd zijn geraakt over de gulden snede. Men beweerd dat de gulden snede in veel van zijn werken verborgen zit.

12 Het werk van Georges Seurat. Ook veel schilderijen van hem zouden de gulden snede bezitten.

13 Zelfs in muziek wordt er beweerd dat componisten als Mozart, Debussy en Bartok de gulden snede in hun stukken verwerkten.

14 DE MOOISTE VERHOUDING Kunstenaars, architecten en musici lijken gefascineerd te zijn geraakt door deze goddelijke verhouding. Veel mensen beweren dat deze verhouding als meest aantrekkelijk wordt beschouwd.

15 Ook zijn er theorieën dat er overal in het menselijk lichaam de gulden snede zit. Een voorbeeld is de verhouding tussen de voeten en de navel en de navel en het hoofd.

16 In de natuur schijnt de gulden snede ook veel voor te komen. Zo is er de Nautilus schelp die de groeifactor van de gulden snede zou bezitten. Deze schelp wordt vaak als het boegbeeld gezien van de gulden snede in de natuur.

17 Ook in planten zoals zonnebloemen zouden gulden spiralen te vinden zijn.

18 Ook bij dennenappels. Deze spiralen hebben een connectie met de Fibonacci-reeks.

19 DE FIBONACCI REEKS 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, / 8 = 1,6 = Φ In de 12e eeuw schreef Leonardo Fibonacci over de rij van Fibonacci. Dat is een volgorde van getallen 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144 etc. Als je telkens de laatste twee getallen bij elkaar optelt krijg je het volgende cijfer. Dus = 1, = 2, = 3, = 5 etc. Wanneer je de lijnen in bijvoorbeeld een dennenappel telt kom je uit op nummers uit de Fibonacci-reeks. Bij dit voorbeeld is het 8 rechtsom en 13 linksom. Waneer je 13 deelt door 8, krijg je 1,61. Dat is weer het getal phi, de gulden snede dus.

20 Ook in de wiskunde schijnt de gulden snede vaak voor te komen. Zoals bijvoorbeeld in het Pentagram en in fractals.

21 ONDERZOEK HEEFT DE GULDEN SNEDE EEN MEERWAARDE IN WEB DESIGN? Al deze theorieën over de gulden snede hadden mij als tiener al enthousiast gemaakt. Daarom heb ik laatst onderzoek gedaan of de gulden snede in deze tijd meerwaarde kan geven in modern design zoals web design.

22 TOEPASSING VAN DE GULDEN SNEDE IN WEB DESIGN 960 pixels 960 / 1,618 = 594 px = 366 px Allereerst wilde ik weten hoe ik de gulden snede zou kunnen toepassen in websites. Wanneer je een website maakt met een breedte van 960 pixels kan 960 gedeeld worden door 1,618 om een gulden vlakverdeling te krijgen. 960 px / 1,619 = 594 px. Deze maat wordt dan het hoofd content blok. 960 px 594 px = 366 px wordt dan de sidebar. Ook de typografie en witruimtes kun je aan de hand van de gulden snede maken.

23 ONDERZOEK NAAR DE GULDEN SNEDE IN WEBSITES Na te hebben gekeken hoe ik de gulden snede zou toe kunnen passen, vroeg ik mij af of de gulden snede een website echt beter en mooier kan maken. Vandaar dat ik verschillende goed en slecht beoordeelde websites heb onderzocht aan de hand van de aanwezigheid van de gulden snede.

24 Uit het onderzoek bleek dat er bijna geen gulden snede te vinden was in de websites die ik heb onderzocht. Ik heb er 1 gevonden in een goed beoordeelde site en 1 gevonden in een slecht beoordeelde site. Deze website die te zien is kreeg een hoge waardering. Dat de websites goed beoordeeld zijn, heeft waarschijnlijk niks te maken met de toepassing van de gulden snede.

25 WAAROM KOMT DE GULDEN SNEDE BIJNA NIET VOOR IN WEB DESIGN? Waarom komt de gulden snede bijna niet voor in web design? Dit komt doordat het technisch moeilijk is om toe te passen. Websites zijn flexibel in hun content, dus daar zou je rekening mee moeten houden. Ook zijn er veel verschillende formaten beeldschermen waarmee rekening gehouden moet worden. Ook door de opkomst van de tablets en smartphones is het moeilijk om op elk scherm dezelfde verhouding te krijgen. Ook wanneer je je browser-window kleiner maakt, zou je de gulden snede moeten behouden.

26 WORDT DE GULDEN SNEDE ECHT ALS DE MOOISTE VERHOUDING GEZIEN? Maar wat als je met veel moeite de gulden snede in je website hebt geïmplementeerd? Zouden mensen deze verhouding echt mooier vinden dan een andere verhouding? Na mijn website onderzoek ben ik wetenschappelijke artikelen wezen raadplegen over de esthetische waarde van de gulden snede. Daar is veel te lezen over een test waarbij wetenschappers verschillende rechthoeken lieten zien aan respondenten waarbij zij de mooiste rechthoek uit moesten kiezen. 1 van die rechthoeken had de gulden snede en de hoeveelheid mensen die deze rechthoek gekozen hadden, waren niet significant genoeg om te bewijzen dat de gulden snede echt als de mooiste verhouding kan worden gezien. Ik wil met jullie de test in het klein doen. Neem even de tijd om de mooiste rechthoek uit te kiezen. Dan ga ik nu onthullen welke rechthoek de gulden snede bezit.

27 WORDT DE GULDEN SNEDE ECHT ALS DE MOOISTE VERHOUDING GEZIEN? Het is onderaan de tweede van rechts. Steek even je hand op als je deze rechthoek had uitgekozen. In de echte test zijn veel meer rechthoeken gebruikt. De theorie dat de gulden snede esthetisch de mooiste verhouding heeft, is dus helaas niet bewezen. Aan de hand van deze wetenschappelijke artikelen ben ik verder gaan kijken naar de rest van de theorieën over de gulden snede.

28 WELKE THEORIEËN OVER DE GULDEN SNEDE KLOPPEN NOG MEER NIET?? Welke theorieën over de gulden snede kloppen nog meer niet? Na beter onderzoek gedaan te hebben naar de gulden snede ga ik de zojuist besproken theorieën nog 1 keer langs.

29 De gulden snede zou al uit de oudheid terug te vinden zijn in gebouwen zoals het Parthenon.

30 Dit is niet juist. Nergens is bewezen dat de gulden snede in de oudheid is toegepast. Er is geen enkel bewijs dat de Grieken de gulden snede hebben gebruikt. Het is heel makkelijk om achteraf een paar lijnen van de gulden snede op een afbeelding te plaatsen en die zo te schuiven dat het lijkt of iets wel degelijk de gulden snede bezit. Waarom hebben ze bijvoorbeeld de trap van het Parthenon niet meegeteld? Ook op veel afbeeldingen zie je een dikke lijn over de randen van het gebouw. Als je zo n afbeelding met dikke lijnen zou schalen naar originele grootte van het bouwwerk, dan zouden die lijnen enkele centimeters dik zijn. Dat geeft je een hoop ruimte om met de juiste verhouding te smokkelen.

31 Ook in moderne gebouwen wordt er beweerd dat de gulden snede vaak als verhouding wordt ingezet.

32 Dat is niet waar. Er zijn heel weinig moderne bouwwerken die de gulden snede bezitten. De UN Secretariat Building heeft ook niet de gulden snede.

33 Een uitzondering van een architect die met de gulden snede werkte heet Le Corbusier. Hij deed dit niet uit esthetisch oogpunt maar uit zijn fascinatie voor wiskunde.

34 Zit de gulden snede in het werk van Botticelli, Da Vinci en Seurat?

35 Nee. In de kunst van Botticelli, Da Vinci en Seurat zijn ook geen bewijzen gevonden dat ze de gulden snede hebben toegepast. Het is heel makkelijk om ergens een gulden snede in te zien. Zeker wanneer het een complex schilderij bevat. Ook hebben deze kunstenaars de gulden snede nooit vermeld in hun aantekeningen en geschriften. Leonardo da Vinci wist van de gulden snede af, maar hij heeft het nooit toegepast in zijn werk.

36 Verscheidende componisten zouden de gulden snede in hun muziek gebruiken. Mozart, Debussy of Bartok bijvoorbeeld.

37 Nee dat is niet bewezen. De gulden snede is niet in de muziek van Mozart en Bartok terug te vinden. Alleen Claude Debussy is een twijfelgeval. In sommige werken zit hij dicht bij de gulden snede in de buurt. Alleen zijn er nooit aantekeningen gevonden waarin wordt bewezen dat hij met opzet de gulden snede zou hebben toegepast.

38 Ook het menselijk lichaam zou volgens de gulden snede zijn opgebouwd.

39 Dit is niet waar. Het menselijk lichaam verschilt gewoonweg te veel per persoon.

40 De gulden snede zou in de natuur ook veel voorkomen. Zo is er de Nautilus schelp die de groeifactor van de gulden snede zou bezitten.

41 Klopt niet. Alhoewel het een logaritmische groeifactor heeft, heeft het geen groeifactor van de gulden snede.

42 In spiralen van veel planten zouden de getallen uit de Fibonacci reeks terug te vinden zijn.

43 Dit is waar. Maar in lang niet alle planten zit deze verhouding. Door deze manier van rangschikken kan de bloem in het hart de meeste zaden kwijt. En hoe meer zaden, hoe groter de kans op een succesvolle voortplanting. Planten die hun blaadjes volgens de Rij van Fibonacci rangschikken, doen dat vaak om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. Op deze manier ontstaat natuurlijke selectie.

44 Er wordt beweerd dat de gulden snede ook in de wiskunde vaak voorkomt.

45 Dit klopt. Door de verhouding van de gulden snede is het pentagram tot in het oneindige voort te zetten. Hetzelfde geld voor fractals.

46 Ook al zijn er bij de gulden snede veel misvattingen, het blijft een interessante verhouding op wiskundig gebied. Op esthetisch gebied heeft de gulden snede jammer genoeg geen meerwaarde. De gulden snede toepassen in web design heeft dan ook weinig nut. Het is makkelijker om met een andere verhouding te werken. Ik heb tijdens mijn onderzoek een beter beeld gekregen van de gulden snede en ik hoop jullie nu ook. Bedankt voor jullie aandacht.

Het nut van de gulden snede in webdesign

Het nut van de gulden snede in webdesign Hogeschool Utrecht Faculteit Communicatie en Journalistiek Padualaan 99, 3512 CH Utrecht Periode B - 2014/15 Specialisatie: Visual design Docent: Dick Swart Het nut van de gulden snede in webdesign Bram

Nadere informatie

Het irrationaal getal phi (φ)

Het irrationaal getal phi (φ) Het irrationaal getal phi (φ) De gulden snede Het irrationaal φ is ongeveer 1,6180339887 Dit getal is terug te vinden in veel maten en verhoudingen van lengtes van oude Griekse beeldhouwwerken, architectuur

Nadere informatie

Het geheim van de gulden snede

Het geheim van de gulden snede Het geheim van de gulden snede De gulden snede duikt op allerlei onverwachte plaatsen op, zoals in de architectuur, bij de lengte van je vingerkootjes, bij een bloemkool, bij Tom Cruise of bij Shakira.

Nadere informatie

Heilige Geometrie. Gulden Snede-verhouding weergegeven in een tekening.

Heilige Geometrie. Gulden Snede-verhouding weergegeven in een tekening. Heilige Geometrie De Heilige geometrie is een soort van paraplu waaronder onder andere de Gulden Snede valt, die ik hier ga uitleggen. Het is een verhouding. Een verhouding die de blauwdruk vormt voor

Nadere informatie

Werkstuk Wiskunde Fibonacci: getallen en gulden snede

Werkstuk Wiskunde Fibonacci: getallen en gulden snede Werkstuk Wiskunde Fibonacci: getallen en gulden snede Werkstuk door een scholier 2464 woorden 15 december 2004 5,8 108 keer beoordeeld Vak Wiskunde Inleiding Dit werkstuk wordt gemaakt door vier personen.

Nadere informatie

Kopieer- en werkbladen: de reeks van Fibonacci

Kopieer- en werkbladen: de reeks van Fibonacci 1 1 3,14 4 Kopieer- en werkbladen: de reeks van Fibonacci Grote Rekendag 26 www.rekenweb.nl 71 1 1 3,14 4 72 www.rekenweb.nl Grote Rekendag 26 1 1 3,14 4 Het konijnenprobleem Een familie konijnen kan heel

Nadere informatie

Zoek nu even zelf hoe het verder gaat. Een schematische voorstelling kan hierbij zeker helpen.

Zoek nu even zelf hoe het verder gaat. Een schematische voorstelling kan hierbij zeker helpen. De rij van Fibonacci Leonardo di Pisa (/ ca. 1170, artiestennaam Fibonacci, invoerder van de Indische cijfers in Europa), zat in 1202 met het volgende zware wiskundige probleem: Stel: een boer koopt op

Nadere informatie

1 - Geschiedenis van de Algebra

1 - Geschiedenis van de Algebra 1 - Geschiedenis van de Algebra De opdracht omschrijving voor dit hoofdstuk bestond uit het volgende: A1 - Maak 5 van de 19 opdrachten. Zorg voor nette uitwerkingen. Kies de 5 verspreid over de 19. A2

Nadere informatie

Object 1:

Object 1: Project Wiskunde & Schoonheid Wat is schoonheid? En waarom vinden we bepaalde dingen mooi? Wat is de Gulden Snede? En wat heeft die te maken met de Fibonacci-rij? Wat heeft wiskunde met schoonheid te maken?

Nadere informatie

Het benaderen van irrationale getallen door rationale. Vakantiecursus Wiskunde 2012

Het benaderen van irrationale getallen door rationale. Vakantiecursus Wiskunde 2012 Het benaderen van irrationale getallen door rationale. Vakantiecursus Wiskunde 202 Cor Kraaikamp August 24, 202 Cor Kraaikamp () Het benaderen van irrationale getallen door rationale. Vakantiecursus Wiskunde

Nadere informatie

Mededelingenblad van de Stichting Ars et Mathesis. redaktieadres Nieuwstraat 6 3743 BLBaarn. Jaargang 7 Nummer 1 Februari 1993

Mededelingenblad van de Stichting Ars et Mathesis. redaktieadres Nieuwstraat 6 3743 BLBaarn. Jaargang 7 Nummer 1 Februari 1993 Mededelingenblad van de Stichting Ars et Mathesis redaktieadres Nieuwstraat 6 3743 BLBaarn Jaargang 7 Nummer 1 Februari 1993 De tentoonstelling Ruimte en Reliëf in Kasteel Groeneveld te Baarn, waar Popke

Nadere informatie

2.5 Regelmatige veelhoeken

2.5 Regelmatige veelhoeken Regelmatige veelhoeken 81 2.5 Regelmatige veelhoeken Een regelmatige veelhoek is een figuur met zijden die allemaal even lang en hoekendieallemaalevengrootzijn. Wezijneraleenpaartegengekomen: de regelmatige

Nadere informatie

Leven volgens de natuurwetten zaterdag, 23 november 2013 00:00

Leven volgens de natuurwetten zaterdag, 23 november 2013 00:00 Een Eco Village op Curaçao. Dat is de droom van Salomon Bomberg. Zijn plan verkeert nog in een beginstadium, maar voor hem gaat het om de weg die leidt naar het realiseren van zijn doel. Met een groep

Nadere informatie

Kettingbreuken. 20 april 2010 1 K + 1 E + 1 T + 1 T + 1 I + 1 N + 1 G + 1 B + 1 R + 1 E + 1 U + 1 K + E + 1 N 1 2 + 1 0 + 1 A + 1 P + 1 R + 1 I + 1

Kettingbreuken. 20 april 2010 1 K + 1 E + 1 T + 1 T + 1 I + 1 N + 1 G + 1 B + 1 R + 1 E + 1 U + 1 K + E + 1 N 1 2 + 1 0 + 1 A + 1 P + 1 R + 1 I + 1 Kettingbreuken Frédéric Guffens 0 april 00 K + E + T + T + I + N + G + B + R + E + U + K + E + N 0 + A + P + R + I + L + 0 + + 0 Wat zijn Kettingbreuken? Een kettingbreuk is een wiskundige uitdrukking

Nadere informatie

4.9. Boekverslag door K woorden 3 december keer beoordeeld. 1. Wat is de Gulden Snede?

4.9. Boekverslag door K woorden 3 december keer beoordeeld. 1. Wat is de Gulden Snede? Boekverslag door K. 2211 woorden 3 december 2006 4.9 27 keer beoordeeld Vak CKV 1. Wat is de Gulden Snede? De Gulden Snede is een getal die zorgt voor een verhouding die een beeld weergeeft wat lijkt alsof

Nadere informatie

De Wonderlijke Zonnebloem

De Wonderlijke Zonnebloem De Wonderlijke Zonnebloem Brecht Verstappen Student SLO wiskunde KU Leuven Wiskunde en de natuur. Op het eerste zicht zijn dat twee aparte werelden, maar schijn bedriegt: de natuur zit vol met wiskundige

Nadere informatie

Klassieke Cultuur. Wat is klassiek? Raphael. School van Athene

Klassieke Cultuur. Wat is klassiek? Raphael. School van Athene Klassieke Cultuur. Wat is klassiek? Raphael. School van Athene Pythagoras. Toonhoogte en harmonie ( octaaf, kwint en kwart) worden bepaald door de afstanden op de snaar. Muziek is een verhouding van getallen.

Nadere informatie

De gulden snede, zin en onzin

De gulden snede, zin en onzin De gulden snede, zin en onzin De gulden snede 1. Zinvolle zaken Gulden Snede 50% 50% of goddelijke verdeling, gouden getal, gulden verhouding. Symbool: Griekse phi: 1,618 = (1+ 5)/2 of g of 80% 20% 50%

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Stappen 1 Ervaringen 2 Wireframes 3 PIOTR TEKIEN HKU GAME ART GAR-1B

Inhoudsopgave. Stappen 1 Ervaringen 2 Wireframes 3 PIOTR TEKIEN HKU GAME ART GAR-1B Inhoudsopgave Stappen 1 Ervaringen 2 Wireframes 3 PIOTR TEKIEN HKU GAME ART GAR-1B PORTFOLIO 1 - STAPPEN Stappen INTRODUCTIE Voordat ik over mijn stappen vertel, wil ik kort toelichten dat ik eerder een

Nadere informatie

6,1. Werkstuk door een scholier 3940 woorden 25 juni keer beoordeeld. Wiskunde B

6,1. Werkstuk door een scholier 3940 woorden 25 juni keer beoordeeld. Wiskunde B Werkstuk door een scholier 3940 woorden 25 juni 2001 6,1 354 keer beoordeeld Vak Wiskunde B Definitie van de Gulden Snede De Gulden Snede is een populaire benaming voor een speciaal verhoudingsgetal, waarover

Nadere informatie

38ste jaargang nummer 368 j an 2018

38ste jaargang nummer 368 j an 2018 . Refleks maandelijks infoblad van vtbkultuur fotoclub BLANDIA foto: mavani 38ste jaargang nummer 368 j an 2018 kalender licht en schaduw Woensdag 10 januari 2018-19u00-resto l Empereur Viering 40 jaar

Nadere informatie

vorming, stabiliteit en transformatie van structuren beschrijven, verklaren, voorspellen en met eenvoudige hulpmiddelen experimenteel onderzoeken;

vorming, stabiliteit en transformatie van structuren beschrijven, verklaren, voorspellen en met eenvoudige hulpmiddelen experimenteel onderzoeken; Didactische bijlage MeNS 85 Ook deze keer biedt MeNS aan alle leerkrachten wat materiaal aan om in de klas rond het thema van dit dossier te werken. Concreet gaat het in dit nummer over het volgende materiaal

Nadere informatie

Praktische opdracht Wiskunde B Fibonacci

Praktische opdracht Wiskunde B Fibonacci Praktische opdracht Wiskunde B Fibonacci Praktische-opdracht door een scholier 3442 woorden 24 mei 2006 6,9 59 keer beoordeeld Vak Wiskunde B 1 Inleiding Na wat research hebben we besloten dat wij De Fibonacci

Nadere informatie

REKENVAARDIGHEID BRUGKLAS

REKENVAARDIGHEID BRUGKLAS REKENVAARDIGHEID BRUGKLAS Schooljaar 008/009 Inhoud Uitleg bij het boekje Weektaak voor e week: optellen en aftrekken Weektaak voor e week: vermenigvuldigen Weektaak voor e week: delen en de staartdeling

Nadere informatie

Stelling van Pythagoras

Stelling van Pythagoras 1 of 6 Stelling van Pythagoras Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie De stelling van Pythagoras is een wiskundige stelling die zijn naam dankt aan de Griekse wiskundige Pythagoras. 'Zijn' stelling was overigens

Nadere informatie

De Viola da Gamba en de Gulden Snede

De Viola da Gamba en de Gulden Snede De Viola da Gamba en de Gulden Snede Puurs 2006 2007 Gulden Ratio of Goddelijke Verhouding : ROEL STROEKER Vlinderslag 17 2924 VK Krimpen a/d IJssel Nederland tel.: +31 180510227 e-mail: roel@stroeker.nl

Nadere informatie

Pappus van Alexandrië, Verzamelwerk, Boek VII.

Pappus van Alexandrië, Verzamelwerk, Boek VII. Pappus van Alexandrië, Verzamelwerk, Boek VII. Pappus van Alexandrië leefde omstreeks 250 na Christus. Hij schreef een groot Wiskundig Verzamelwerk ( Mathematical Collection, Collectio ) in 8 boeken, waarvan

Nadere informatie

Praktische opdracht Wiskunde B De gulden snede

Praktische opdracht Wiskunde B De gulden snede Praktische opdracht Wiskunde B De gulden snede Praktische-opdracht door een scholier 5855 woorden 25 mei 2006 7,4 48 keer beoordeeld Vak Wiskunde B Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 De Gulden Snede 3 De betekenis

Nadere informatie

Praktische opdracht Wiskunde B Gulden snede

Praktische opdracht Wiskunde B Gulden snede Praktische opdracht Wiskunde B Gulden snede Praktische-opdracht door een scholier 4220 woorden 12 mei 2003 7,5 159 keer beoordeeld Vak Wiskunde B Inhoudsopgave Inleiding Wat is de gulden snede? Wat is

Nadere informatie

Ontwerp Portfoliowebsite MMIO 2016

Ontwerp Portfoliowebsite MMIO 2016 Ontwerp Portfoliowebsite MMIO 2016 Marit Beerepoot 10983430 7 februari 2016 Informatiekunde Universiteit van Amsterdam Inleiding Voor deze opdracht was het de bedoeling dat er 3 verschillende voorstellen

Nadere informatie

6.5. Praktische-opdracht door een scholier 6127 woorden 15 maart keer beoordeeld. Wiskunde B

6.5. Praktische-opdracht door een scholier 6127 woorden 15 maart keer beoordeeld. Wiskunde B Praktische-opdracht door een scholier 6127 woorden 15 maart 2006 6.5 108 keer beoordeeld Vak Wiskunde B Inleiding De term wiskunde is al eeuwen lang niet meer weg te denken uit ons leven. Wiskunde is de

Nadere informatie

TWEE DERDE KANDIDATEN HEEFT ERVARING MET WERKEN OP FLEXIBELE BASIS

TWEE DERDE KANDIDATEN HEEFT ERVARING MET WERKEN OP FLEXIBELE BASIS #.3 Flexibel werken TWEE DERDE KANDIDATEN HEEFT ERVARING MET WERKEN OP FLEXIBELE BASIS + Gemiddeld heeft twee derde ervaring met werken op flexibele basis en voor een derde is dit nog steeds van toepassing.

Nadere informatie

Aardse Stellingen met hemelse bewijzen en Stellingen om van te smullen met (on)verteerbare bewijzen. Zaterdag 16 februari 2019

Aardse Stellingen met hemelse bewijzen en Stellingen om van te smullen met (on)verteerbare bewijzen. Zaterdag 16 februari 2019 Aardse Stellingen met hemelse bewijzen en Stellingen om van te smullen met (on)verteerbare bewijzen Zaterdag 16 februari 2019 Deze presentatie is gegroeid uit mijn jaarlijkse les over, Abstraheren en Structureren

Nadere informatie

1.1 Rekenen met letters [1]

1.1 Rekenen met letters [1] 1.1 Rekenen met letters [1] Voorbeeld 1: Een kaars heeft een lengte van 30 centimeter. Per uur brand er 6 centimeter van de kaars op. Hieruit volgt de volgende woordformule: Lengte in cm = -6 aantal branduren

Nadere informatie

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.!

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.! De renaissance Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis. Deze term betekent letterlijk de wedergeboorte, en is een kunststroming uit

Nadere informatie

Gulden Snede. Gulden Snede. Gulden snede 1 50% 50% 50% 50% 50% 25% 80% 20% 61.8...% 61.8...% 80% 61.8...% 80% 61.8...% 38.2...% 38.2...

Gulden Snede. Gulden Snede. Gulden snede 1 50% 50% 50% 50% 50% 25% 80% 20% 61.8...% 61.8...% 80% 61.8...% 80% 61.8...% 38.2...% 38.2... Gulden Snede. Een beetje té bekend? Gulden Snede 50% 50% of goddelijke verdeling, gouden getal, gulden verhouding. Symbool: Griekse phi: 1,618 = (1+ 5)/2 of g of 80% 20% 50% 50% 50% 25% 61.8...% 38.2...%

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Blok 1 - Vaardigheden

Blok 1 - Vaardigheden Blok - Vaardigheden Blok - Vaardigheden Etra oefening - Basis B-a h( ) = 000 00 = 00 h( 7 ) = 000 00 7 = 0 h(, ) = 000 00, = 70 000 00t = 00 00t = 00 t = B-a Invullen van geeft f ( ) = + 0 = +, maar de

Nadere informatie

Tips bij composities

Tips bij composities Tips bij composities Een goede foto is natuurlijk meer dan alleen scherp stellen op je onderwerp. De fotografie kent verschillende 'regeltjes'. Ja, tussen aanhalingstekens. Dit omdat alle regeltjes in

Nadere informatie

Paragraaf 12: Rijen met een exponentieel verband en rijen die er op lijken

Paragraaf 12: Rijen met een exponentieel verband en rijen die er op lijken Paragraaf 12: Rijen met een exponentieel verband en rijen die er op lijken 16 mei versie 4 Hoe herken je een rij met een exponentieel verband? Wat zijn de eigenschappen van zulke rijen? Welke rijen lijken

Nadere informatie

Documentatie WD32. Christine van Woensel M32

Documentatie WD32. Christine van Woensel M32 Documentatie WD32 Christine van Woensel M32 Ontwerpkeuzes per device resolutie Desktop (1025 1600px & 769 1024px): Tablet (481 768px): Smartphone (321 480px & tot 320px): Algemeen: Alle ontwerpen voor

Nadere informatie

Leonardo hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Leonardo hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 September 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/61303 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Rijen in het dagelijks leven Handleiding leerkracht

Rijen in het dagelijks leven Handleiding leerkracht Rijen in het dagelijks leven Handleiding leerkracht Aantal lestijden: ± 5 Graad: 2 e Jaar: 2 e Gelinkte vakken: Wiskunde, fysica, biologie, aardrijkskunde, ICT, geschiedenis, godsdienst, L.O. 1 Korte inhoud

Nadere informatie

II. ZELFGEDEFINIEERDE FUNCTIES

II. ZELFGEDEFINIEERDE FUNCTIES II. ZELFGEDEFINIEERDE FUNCTIES In Excel bestaat reeds een uitgebreide reeks van functies zoals SOM, GEMIDDELDE, AFRONDEN, NU enz. Het is de bedoeling om functies aan deze lijst toe te voegen door in Visual

Nadere informatie

Wiskunde: de cirkel. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Wiskunde: de cirkel. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres bas ghijssen 29 June 2014 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/51039 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

1 Limiet van een rij Het begrip rij Bepaling van een rij Expliciet voorschrift Recursief voorschrift 3

1 Limiet van een rij Het begrip rij Bepaling van een rij Expliciet voorschrift Recursief voorschrift 3 HOOFDSTUK 6: RIJEN 1 Limiet van een rij 2 1.1 Het begrip rij 2 1.2 Bepaling van een rij 2 1.2.1 Expliciet voorschrift 2 1.2.2 Recursief voorschrift 3 1.2.3 Andere gevallen 3 1.2.4 Rijen met de grafische

Nadere informatie

In Katern 2 hebben we de volgende rekenregel bewezen, als onderdeel van rekenregel 4:

In Katern 2 hebben we de volgende rekenregel bewezen, als onderdeel van rekenregel 4: Katern 4 Bewijsmethoden Inhoudsopgave 1 Bewijs uit het ongerijmde 1 2 Extremenprincipe 4 3 Ladenprincipe 8 1 Bewijs uit het ongerijmde In Katern 2 hebben we de volgende rekenregel bewezen, als onderdeel

Nadere informatie

Werkstuk Wiskunde B Gulden snede

Werkstuk Wiskunde B Gulden snede Werkstuk Wiskunde B Gulden snede Werkstuk door een scholier 1937 woorden 28 januari 2004 6,1 28 keer beoordeeld Vak Wiskunde B Werkstuk Wiskunde: De Gulden Snede (a)laat zien hoe de verhouding van de gulden

Nadere informatie

De Codes van da Vinci, Bach, pi, en Co

De Codes van da Vinci, Bach, pi, en Co 1 De Codes van da Vinci, Bach, pi, en Co wiskunde Personalia: naam 3. 141 Stelling D. G. A. Huylebrouck Bewijs 3 voornamen, voor de punt cijfer 3 en "." a1, b, c3, Huylebrouck 141. D. G. A. Huylebrouck

Nadere informatie

Dag van de wiskunde 22 november 2014

Dag van de wiskunde 22 november 2014 WISKUNDIGE UITDAGINGEN MET DE TI-84 L U C G H E Y S E N S VRAGEN/OPMERKINGEN/ peter.vandewiele@telenet.be TOEPASSING 1: BODY MASS INDEX Opstarten programma en naamgeven! Peter Vandewiele 1 TOEPASSING 1:

Nadere informatie

Efficientie in de ruimte - leerlingmateriaal

Efficientie in de ruimte - leerlingmateriaal Junior College Utrecht Efficientie in de ruimte - leerlingmateriaal Versie 2 September 2012 Een project (ruimte-)meetkunde voor vwo-leerlingen Geschreven voor het Koningin Wilhelmina College Culemborg

Nadere informatie

SCHRIJVEN. Instructiekaart voor de leerling nr. 5. A-vragen. Korte vragen die beginnen met Wie...? Wat...? Waar...? Wanneer...? Hoeveel...?

SCHRIJVEN. Instructiekaart voor de leerling nr. 5. A-vragen. Korte vragen die beginnen met Wie...? Wat...? Waar...? Wanneer...? Hoeveel...? Instructiekaart voor de leerling nr. 5 A-vragen Formulering van de vraag Formulering van het antwoord Korte vragen die beginnen met Wie...? Wat...? Waar...? Wanneer...? Hoeveel...? Antwoord met één volledige

Nadere informatie

Escher in Het Paleis. Wiskundepakket. Oneindigheid

Escher in Het Paleis. Wiskundepakket. Oneindigheid Escher in Het Paleis Wiskundepakket Oneindigheid Oneindigheid Wiskundigen hebben weinig moeite met het begrip oneindigheid. Er zijn bijvoorbeeld oneindig veel getallen, een lijn is oneindig lang en oneindig

Nadere informatie

Een Meet- en Ontdekpad gemaakt door Maaike Kuijer. Pabo De Eekhorst Assen.

Een Meet- en Ontdekpad gemaakt door Maaike Kuijer. Pabo De Eekhorst Assen. METEN Een meet- en ontdekpad www.rekenhoek.nl 5 6 Een Meet- en Ontdekpad gemaakt door Maaike Kuijer. Pabo De Eekhorst Assen. Inhoudsopgave meet- en ontdekpad Samenvatting 2 Verantwoording 4 Gebruiksaanwijzing

Nadere informatie

HP Prime: Meetkunde App

HP Prime: Meetkunde App HP Prime Graphing Calculator HP Prime: Meetkunde App Meer over de HP Prime te weten komen: http://www.hp-prime.nl De Meetkunde-App op de HP Prime Meetkunde is een van de oudste wetenschappen op aarde,

Nadere informatie

Hoofdstuk 21: Gegevens samenvatten

Hoofdstuk 21: Gegevens samenvatten Hoofdstuk 21: Gegevens samenvatten 21.0 Inleiding In Excel kunnen grote (en zelfs ook niet zo grote) tabellen met getallen en tekst er nogal intimiderend uitzien. Echter, Excel komt helemaal tot haar recht

Nadere informatie

Leonardo Da Vinci s brug

Leonardo Da Vinci s brug Leonardo Da Vinci s brug Bedoeling: De leerlingen overlopen in groepjes van 5 enkele opdrachten om dan uiteindelijk een brug te bouwen zoals Leonardo Da Vinci dit deed. Doelen: De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

gelijkvormigheid handleiding inhoudsopgave 1 de grote lijn 2 applets 3 bespreking per paragraaf 4 tijdsplan 5 materialen voor een klassengesprek

gelijkvormigheid handleiding inhoudsopgave 1 de grote lijn 2 applets 3 bespreking per paragraaf 4 tijdsplan 5 materialen voor een klassengesprek gelijkvormigheid inhoudsopgave 1 de grote lijn 2 applets 3 bespreking per paragraaf 4 tijdsplan 5 materialen voor een klassengesprek gelijkvormigheid gelijkvormigheid 1 de grote lijn hoofdlijn de zijlijn

Nadere informatie

Geldwisselprobleem van Frobenius

Geldwisselprobleem van Frobenius Geldwisselprobleem van Frobenius Karin van de Meeberg en Dieuwertje Ewalts 12 december 2001 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Afspraken 3 3 Is er wel zo n g? 3 4 Eén waarde 4 5 Twee waarden 4 6 Lampenalgoritme

Nadere informatie

Natuurkundeles 8 januari 2007, 6 e uur (13.30-14.20 uur), klas 2a2 (2 vwo) 1 e les. 2a2, 26 leerlingen, 15 meisjes en 11 jongens.

Natuurkundeles 8 januari 2007, 6 e uur (13.30-14.20 uur), klas 2a2 (2 vwo) 1 e les. 2a2, 26 leerlingen, 15 meisjes en 11 jongens. Natuurkundeles 8 januari 2007, 6 e uur (13.30-14.20 uur), klas 2a2 (2 vwo) 1 e les ent: Klas: Onderwerp: Materialen: Lokaal: Bord: Man 2a2, 26 leerlingen, 15 meisjes en 11 jongens. Significante cijfers.

Nadere informatie

SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42

SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42 SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42 Inhoudsopgave 1.0 Inhoudsopgave 1 1.0 Inleiding 2 1.1 Algemeen 2 1.2 Mijn leerdoelen 2 2.0 Beschrijving leerdoel 2 3 2.1 Responsive 3 2.2 Up- to- date HTML&CSS

Nadere informatie

Complex houdt dan weer in dat we op het complexe vlak werken, met complexe getallen.

Complex houdt dan weer in dat we op het complexe vlak werken, met complexe getallen. The Fractal Project Inleiding: De opzet van dit project is het onderzoeken van de eigenschappen van de mandelbrot-fractal, meer bepaald de eigenschappen van de bollen die aan de buitenkant ervan zitten.

Nadere informatie

Masha Galperina, Jana Endemann, Willard van der Sar.

Masha Galperina, Jana Endemann, Willard van der Sar. Verslag presentatie Concrete Meetkunde Meetkunde met bijzondere betekenis Masha Galperina, Jana Endemann, Willard van der Sar. 3 juli 2009 De presentatie. Toen we het lokaal binnen kwamen waar de presentatie

Nadere informatie

Wiskunde C vwo. Workshop Noordhoff wiskundecongres 19 november 2015 Jan Dijkhuis en Sabine de Waal. Programma

Wiskunde C vwo. Workshop Noordhoff wiskundecongres 19 november 2015 Jan Dijkhuis en Sabine de Waal. Programma Wiskunde C vwo Workshop Noordhoff wiskundecongres 19 november 2015 Jan Dijkhuis en Sabine de Waal Programma 1. Vorm en ruimte in Getal & Ruimte 2. Logisch redeneren in Getal & Ruimte 1. Examenprogramma

Nadere informatie

a. De hoogte van een toren bepalen met behulp van een stok

a. De hoogte van een toren bepalen met behulp van een stok Gelijkvormigheid in de 17 de - en 18 de -eeuwse landmeetkunde Heb jij enig idee hoe hoog dat gebouw of die boom is die je uit het raam van je klaslokaal ziet? Misschien kun je de hoogte goed schatten,

Nadere informatie

WISKUNDE-ESTAFETTE Minuten voor 20 opgaven. Het totaal aantal te behalen punten is 500

WISKUNDE-ESTAFETTE Minuten voor 20 opgaven. Het totaal aantal te behalen punten is 500 WISKUNDE-ESTAFETTE 2012 60 Minuten voor 20 opgaven. Het totaal aantal te behalen punten is 500 1 (20 punten) Optellen De som van twee getallen van twee cijfers is een getal van drie cijfers (geen van deze

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

5,7. Profielwerkstuk door een scholier 2227 woorden 8 april keer beoordeeld. Wie was Pythagoras?

5,7. Profielwerkstuk door een scholier 2227 woorden 8 april keer beoordeeld. Wie was Pythagoras? Profielwerkstuk door een scholier 2227 woorden 8 april 2005 5,7 186 keer beoordeeld Vak Wiskunde Wie was Pythagoras? Pythagoras was een Griekse wijsgeer die rond 575 voor Christus leefde. Zijn vader was

Nadere informatie

De Riemann-hypothese

De Riemann-hypothese De Riemann-hypothese Lars van den Berg 3 september 202 Laat ik je gelijk enthousiast maken om dit stukje te lezen: wie de Riemannhypothese oplost wint een miljoen. Wel zijn er waarschijnlijk eenvoudigere

Nadere informatie

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Vraag 1 Hoe heb je zielsliefde ontdekt, en ontdekte je zielsliefde het ook op dat moment? Ik ontmoette haar op mijn werk in de rookruimte. We konden

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde A1. tijdvak 1 vrijdag 1 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VWO. wiskunde A1. tijdvak 1 vrijdag 1 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VWO 2007 tijdvak 1 vrijdag 1 juni 13.30-16.30 uur wiskunde A1 Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 19 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 79 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

ZESDE KLAS MEETKUNDE

ZESDE KLAS MEETKUNDE ZESDE KLAS MEETKUNDE maandag 1. Het vierkant. Eigenschappen. 2. Vierkanten tekenen met passer en lat vanuit zeshoek 3. Vierkanten tekenen met passer en lat binnen cirkel 4. Vierkanten tekenen met passer

Nadere informatie

Fractale dimensie. Eline Sommereyns 6wwIi nr.9

Fractale dimensie. Eline Sommereyns 6wwIi nr.9 Fractale dimensie Eline Sommereyns 6wwIi nr.9 Inhoudstabel Inleiding... 3 Gehele dimensie... 4 Begrip dimensie... 4 Lengte, breedte, hoogte... 4 Tijd-ruimte... 4 Fractale dimensie... 5 Fractalen... 5 Wat?...

Nadere informatie

Priemgetallen en de rij van Fibonacci, Vier artikelen voor het tijdschrift Pythagoras

Priemgetallen en de rij van Fibonacci, Vier artikelen voor het tijdschrift Pythagoras Priemgetallen en de rij van Fibonacci, Vier artikelen voor het tijdschrift Pythagoras Bart Zevenhek 0 februari 008 Samenvatting In deze vier artikelen wordt ingegaan op enkele getaltheoretische eigenschappen

Nadere informatie

Mededelingenblad van de Stichting Ars et Mathesis. Redaktieadres Nieuwstraat 6 3743 BL Baarn. Jaargang 6 Nummer 3 September 1992

Mededelingenblad van de Stichting Ars et Mathesis. Redaktieadres Nieuwstraat 6 3743 BL Baarn. Jaargang 6 Nummer 3 September 1992 Mededelingenblad van de Stichting Ars et Mathesis Redaktieadres Nieuwstraat 6 3743 BL Baarn Jaargang 6 Nummer 3 September 1992 Op zaterdag 24 oktober wordt de tentoonstelling WISKUNSTIGE SCHOONHEID geopend

Nadere informatie

Apple Fanboy. Leerling: Jippe Joosten Opleiding: Game Development Klas: G&I1C. De intro. De opdracht. Proces

Apple Fanboy. Leerling: Jippe Joosten Opleiding: Game Development Klas: G&I1C. De intro. De opdracht. Proces Apple Fanboy Leerling: Jippe Joosten Opleiding: Game Development Klas: G&I1C De intro Welkom in het verslag van de Apple fanboy, ik ben Jippe Joosten en ik ben enorm fan van Apple. Ik ben nu 21 jaar oud

Nadere informatie

Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken.

Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken. WELKOM Bedankt om dit gratis e-book te downloaden! J Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken. Als anderen vertellen over de hosting van hun website, en updates doen en backups

Nadere informatie

wizkid 2013 21 maart 2013 Veel succes en vooral veel plezier.!! je hebt 50 minuten de tijd rekenmachine is niet toegestaan

wizkid 2013 21 maart 2013 Veel succes en vooral veel plezier.!! je hebt 50 minuten de tijd rekenmachine is niet toegestaan www.zwijsen.nl www.e-nemo.nl 21 maart 2013 www.education.ti.com www.smart.be Veel succes en vooral veel plezier.!! Stichting Wiskunde Kangoeroe www.rekenzeker.nl www.sanderspuzzelboeken.nl www.schoolsupport.nl

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

Collegeweek 2: De Gulden Snede. Wiskunde door de eeuwen heen, De Gulden Snede

Collegeweek 2: De Gulden Snede. Wiskunde door de eeuwen heen, De Gulden Snede Collegeweek 2: 1 Inhoud I. De regelmatige veelvlakken II. Het regelmatig twaalfvlak bij de Grieken III. Van Paciola tot Escher IV. De regelmatige vijfhoek V. Een bijzonder verhoudingsgetal VI. Penrose-betegelingen

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Basis Figuren. De basis figuren zijn een aantal wiskundige figuren die je al in de wiskunde lessen hebt gekregen.

Basis Figuren. De basis figuren zijn een aantal wiskundige figuren die je al in de wiskunde lessen hebt gekregen. Inleiding Met de hulp van de schildpad kunnen verschillende figuren getekend worden. Van zeer eenvoudig tot zeer complex. Vaak kunnen de figuren op verschillende manieren getekend worden. De ene manier

Nadere informatie

Getaltheorie I. c = c 1 = 1 c (1)

Getaltheorie I. c = c 1 = 1 c (1) Lesbrief 1 Getaltheorie I De getaltheorie houdt zich bezig met het onderzoek van eigenschappen van gehele getallen, en meer in het bijzonder, van natuurlijke getallen. In de getaltheorie is het gebruikelijk

Nadere informatie

1 Delers 1. 3 Grootste gemene deler en kleinste gemene veelvoud 12

1 Delers 1. 3 Grootste gemene deler en kleinste gemene veelvoud 12 Katern 2 Getaltheorie Inhoudsopgave 1 Delers 1 2 Deelbaarheid door 2, 3, 5, 9 en 11 6 3 Grootste gemene deler en kleinste gemene veelvoud 12 1 Delers In Katern 1 heb je geleerd wat een deler van een getal

Nadere informatie

Een deel van het onderzoek doe je met z n tweeën, het andere deel doe je zelfstandig. Dit onderzoek telt als repetitie A en B.

Een deel van het onderzoek doe je met z n tweeën, het andere deel doe je zelfstandig. Dit onderzoek telt als repetitie A en B. In jouw stad of dorp zijn er vast wel wijken waar mensen met wat hogere inkomens wonen en wijken waar mensen met wat lagere inkomens wonen. Er wordt beweerd dat mensen met een hoger inkomen meer en verder

Nadere informatie

http://www.stumbleondesigns.com/2009/how-to-create-a-simple-retro-style-poster/

http://www.stumbleondesigns.com/2009/how-to-create-a-simple-retro-style-poster/ http://www.stumbleondesigns.com/2009/how-to-create-a-simple-retro-style-poster/ Retro poster maken Stap 1: Verloop maken en tekst toevoegen Nieuw document: 504 X 652 px, voorgrondkleur = #74684B ; achtergrondkleur

Nadere informatie

Procenten 75% 33% 10% 50% 40% 25% 50% 100%

Procenten 75% 33% 10% 50% 40% 25% 50% 100% Procenten 50% 75% 25% 100% 10% 40% 50% 33% Uitleg procenten & Hoofdstuk 1A: hele procenten Uitleg : Procent betekent: 1/100 deel Bij procentrekenen werken we met HOEVEELHEDEN Bij een hoeveelheid van iets

Nadere informatie

1 Junior Wiskunde Olympiade : tweede ronde

1 Junior Wiskunde Olympiade : tweede ronde Junior Wiskunde Olympiade 008-009: tweede ronde ( 7) = (A) 7 (B) 7 (C) 7 of + 7 (D) 7 (E) onbepaald Beschouw de rij opeenvolgende natuurlijke getallen beginnend met en eindigend met Wat is het middelste

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B1

Examen HAVO. wiskunde B1 wiskunde B1 Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 1 Vrijdag 19 mei 13.30 16.30 uur 0 06 Voor dit examen zijn maximaal 83 unten te behalen; het examen bestaat uit 3 vragen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

ANTWOORDEN blz. 1. d. 345 + 668 = 1013; 61 007 + 50 215 = 111 222; 102 240 30 628 = 71 612; 1 000 000 1 = 999 999

ANTWOORDEN blz. 1. d. 345 + 668 = 1013; 61 007 + 50 215 = 111 222; 102 240 30 628 = 71 612; 1 000 000 1 = 999 999 ANTWOORDEN blz. 3 a. Zeer onwaarschijnlijk Zeer onwaarschijnlijk a. Dan heb je ergens een schuld uitstaan 86 Dan hadden beide een kopie van de kerfstok; om fraude te voorkomen a. MMXII, MCCCXXVII, DLXXXVI,

Nadere informatie

Fibonacci op de universiteit

Fibonacci op de universiteit Fibonacci op de universiteit Bart Zevenhek January 16, 2008 De rij van Fibonacci: een manier om mijlen om te rekenen naar kilometers. De rij van Fibonacci: een manier om mijlen om te rekenen naar kilometers.

Nadere informatie

De bouw van kathedralen

De bouw van kathedralen De bouw van kathedralen Van ongeveer 1050 tot 1400 was er een explosie in de bouw van kathedralen. De kathedraal van Amiëns is gebouwd van 1220 tot 1280. Men heeft er dus 60 jaar over gedaan. Niet verwonderlijk

Nadere informatie

1 Vlaamse Wiskunde Olympiade : Eerste Ronde.

1 Vlaamse Wiskunde Olympiade : Eerste Ronde. Vlaamse Wiskunde Olympiade 990-99: Eerste Ronde De eerste ronde bestaat uit 0 meerkeuzevragen, opgemaakt door de jury van VWO Het quoteringssysteem werkt als volgt: een deelnemer start met 0 punten Per

Nadere informatie

deel B Vergroten en oppervlakte

deel B Vergroten en oppervlakte Vergroten en verkleinen - wiskunde deel B Vergroten en oppervlakte Als je een figuur door een fotokopieerapparaat laat vergroten dan worden alle afmetingen in de figuur met dezelfde factor vermenigvuldigd.

Nadere informatie

1 De Gulden snede wordt ook wel divina proportione (goddelijke verhouding) of sectione aurea (gouden verdeling) genoemd. Het is eigenlijk één

1 De Gulden snede wordt ook wel divina proportione (goddelijke verhouding) of sectione aurea (gouden verdeling) genoemd. Het is eigenlijk één De Gulden snede Inhoudsopgave 1. De Gulden snede 2. Hoe verkrijg ik de Gulden snede? 3. Pythagoras en het pentagram 4. De vijf regelmatige veelvlakken 5. Fibonacci 6. Leonardo da Vinci en de Gulden snede

Nadere informatie

Werkstuk Wiskunde Driehoek van pascal

Werkstuk Wiskunde Driehoek van pascal Werkstuk Wiskunde Driehoek van pascal Werkstuk door een scholier 283 woorden 28 mei 2002 5,7 274 keer beoordeeld Vak Methode Wiskunde Moderne wiskunde Inleiding Wij Tim, Maik, Koen en Christiaan maken

Nadere informatie

Onderzoek of de rijen rekenkundig, meetkundig of geen van beide zijn. Geef bij de rekenkundige rijen v en t 7 en bij de meetkundige rijen q en t 7.

Onderzoek of de rijen rekenkundig, meetkundig of geen van beide zijn. Geef bij de rekenkundige rijen v en t 7 en bij de meetkundige rijen q en t 7. Herhalingsoefeningen Rijen Van de opgaven die geel gemarkeerd zijn, vind je achteraan de oplossingen. De oplossingen van de andere mag je steeds afgeven of er vragen over stellen. Oef 1 Onderzoek of de

Nadere informatie

Uitvinders Ontdekkers en hervormers Groep 8 Handleiding voor de leerkracht Informatie voor de geschiedenislessen Hoofdopdrachten

Uitvinders Ontdekkers en hervormers Groep 8 Handleiding voor de leerkracht Informatie voor de geschiedenislessen Hoofdopdrachten Uitvinders Ontdekkers en hervormers Groep 8 Handleiding voor de leerkracht Deze handleiding en de opdrachten zijn bedoeld als aanvulling op de geschiedenislessen over de ontdekkers en hervormers. De lesonderdelen

Nadere informatie