Wesley van Duffelen CMD1E Creative Marketing. Doelgroeponderzoek 55 plussers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wesley van Duffelen CMD1E Creative Marketing. Doelgroeponderzoek 55 plussers"

Transcriptie

1 Wesley van Duffelen CMD1E Creative Marketing Doelgroeponderzoek 55 plussers

2 Onderzoek en segmentatie Om de doelgroep goed te kunnen begrijpen heb ik onderzoek verricht met betrekking tot 55 plussers. Hier heb ik voornamelijk bronnen op het internet voor geraadpleegd. Verder heb ik ook nog een aantal interviews gehouden met mensen die ik op straat tegen kwam en bekenden. De artikelen die ik op internet heb gevonden heb ik via pagina s gevonden die speciaal voor 55 plussers ontworpen zijn. Dat blijkt dus dat 55 plussers een zeer interessante groep is. Het is ook zeker een zeer interessante groep voor marketeers. Dit doordat er tegenwoordig veel 55 plussers zijn. Er zijn veel verschillende soorten 55 plussers, ik zelf ben tot de volgende 3 segmenten gekomen: Werkende 55 plussers Vrijgezelle 55 plussers Actieve 55 plussers Werkende 55 plussers Dit zijn de 55 plussers die momenteel nog werken en die dit tot hun 65 ste willen doen. Uit mijn onderzoek blijkt ook dat een kwart van de 55 plussers hoog opgeleid is en dus een fysiek minder zware baan heeft. Omdat de 55 plussers zo n grote groep is is het ook belangrijk dat zij blijven werken. Al zou deze groep stoppen met werken dan zal er een groot gat ontstaan op de arbeidsmarkt. Om dit gat op te kunnen vullen had het kabinet het plan om de AOW leeftijd te verhogen. Verder blijkt uit mijn interviews dat de werkende 55 plussers meer sparen voor hun pensioen i.p.v. het nu al te geven in tegenstelling tot werkloze 55 plussers. Vrijgezelle 55 plussers Vroeger was scheiden een taboe, maar doordat het tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is zijn er steeds meer vrijgezelle 55 plussers ( B412-A5EB6E2B9026/0/2006k3b15p1922.pdf). Deze groep zijn ook wat meer de levensgenieters. Doordat ze vrijgezel zijn gaan ze vaker wat met vrienden doen en zijn sommige ook wekelijks in de kroeg of iets dergelijks te vinden. Sommige mensen springen ook op deze groep in met dating sites speciaal voor 55 plussers. Omdat de komende jaren deze groep waarschijnlijk nog groter zal worden hebben verschillende dating bureaus al een speciale afdeling voor de 55 plussers. Actieve 55 plussers Deze groep kan werken, maar kan ook vrijgezel zijn, maar als ik naar mijn interviews kijk zijn het toch meestal de getrouwde 55 plussers die wat actiever zijn. Dit doordat ze samen wat met hun man/vrouw gaan doen. Uit cijfers van het CBS blijkt ook dat 43% van de jarigen nog actief bezig is. Wandelen en fietsen zijn echte activiteiten voor ouderen. Ouderen wandelen en fietsen vaker dan jongeren onder de 35 jaar. Personen in de leeftijd van 55 tot 65 jaar wandelen en fietsen het meest en het langst. Zes van de tien 55- tot 65-jarigen wandelen wekelijks minimaal één uur of langer; twee van de tien wandelen wekelijks zelfs vijf uur of langer. Voor het fietsen zijn de cijfers vrijwel eender. Van de onderscheiden vormen van lichamelijke activiteiten is het wandelen met een percentage van 35 procent de activiteit die op hoge leeftijd (75- plus) nog het meest wordt verricht.

3 Persona en customer insight Ik heb er voor gekozen om de groep vrijgezelle 55 plussers te kiezen. Dit omdat dit wellicht ook een interessante groep is voor de community die wij moeten oprichten voor dit project. Omdat deze groep groeiende steeds groter word is het van belang dat mensen met elkaar in contact gebracht worden. De jonge hond in een ouder jasje Henk is nu al weer 4 jaar vrijgezel en nu geniet hij hier met volle teugen van. Zat hij vroeger vaak thuis nu gaat hij vaak de hort op met zijn vrienden. Omdat hij toch wel een nieuwe vrouw wil ontmoeten gaat hij naar de kroeg en kijkt hij wel eens op wat dating sites op het internet. Ik geniet van het leven, maar ben toch toe aan een nieuwe relatie Demografisch Hobby s Karakter Leeftijd: 58 jaar Woonplaats: Naaldwijk Kinderen: 2 Kleinkinderen: 1 Stappen Kaarten Kleinkind(eren) Sociaal Genieter Doorzetter Optimist Behulpzaam Customer insight De vrijgezelle 55 plusser voelt zich als een jonge hond en geniet graag van de tijd die hij door brengt met zijn vrienden. Genieten komt op dit moment op de eerste plaats.

4 Moodboard

5 Bronnenlijst Internetartikelen: menu_item_id= _55-plussers_in_Man_bijt_hond_ Boek: 55 plus: de derde levensfase Auteur: Ype Schaaf Gepubliceerd: 1988 ISBN: X Tijdschrift: Overig: De Volkskrant 26 februari, Laseren spataderen in basispakket

6 Interviews Leeftijd: 64 jaar Geslacht: Vrouw Woonplaats: Spijkenisse Getrouwd: Ja Kleinkinderen: 2 Ik ben huisvrouw Ja ik ga graag winkelen met een vriendin van mij en daar zit ik elke ochtend wel bij een bakkie te doen. Verder heb ik eigenlijk niet zo heel veel hobby s. Nee nooit Nee mijn kleinkinderen zijn al 19 en 22. Ook omdat ze wat verder weg wonen zie ik ze niet zo heel veel. Vroeger toen ze nog wat kleiner waren kwamen ze regelmatig logeren. Dat vond ik persoonlijk altijd erg leuk als ze er waren. Nee ik ben nu 64 en daarom vind ik het eigenlijk wel goed. Ik zit nu 3 jaar zonder werk, omdat het bedrijf waar ik werkte failliet ging. Ik heb toen eigenlijk geen werk meer gezocht. Mijn man was ook een hele tijd werkloos, maar die werkt nu ook weer sinds 2 jaar. Dus van dat loon kunnen wij wel leven met zijn 2en. Dit valt wel mee. Als ik ziek ben gaat ik gewoon naar bed en mocht het te gek worden dan ga ik naar de dokter. Medicijnen heb ik niet en deze heb ik ook nooit echt geslikt. Ja natuurlijk denken wij ook aan de toekomst. Ik hoop nog wel een aantal jaar mee te gaan. Nu gaan we ook gewoon lekker op vakantie en leuke dingen doen maar we maken het niet te gek.

7 Leeftijd: 73 en 76 jaar Geslacht: Man en vrouw Woonplaats: Naaldwijk Getrouwd: Ja Kleinkinderen: 10 Wij doen samen een beetje boodschappen en het huis onderhouden. Verder zit ik elke dag wel even achter internet om een beetje spullen te kijken op marktplaats. Ik wil het niet echt als hobby beschouwen, maar in de winter gaan we altijd overwinteren in Benidorm. Daar gaan we dan met vrienden lekker over de boulevard struinen en een beetje kaarten. Hier thuis doen we dat eigenlijk niet zo veel. Maar als het lekker weer is zijn we wel vaak met de achtertuin bezig. Ja elke dag zit ik er wel even op. Nee ik hoef eigenlijk nooit op te passen aangezien de meeste al volwassen zijn. Verder komen sommige kleinkinderen een kopje koffie halen s ochtends. Dan hebben we gewoon een praatje over van alles en niks. Nee ik wil zeker niet meer werken ik geniet goed van mijn pensioen en thuis heb ik ook genoeg te doen. Ja ik moet wel ik heb diabetes dus ik heb dagelijks medicijnen nodig verder ga ik ook regelmatig naar de dokter om me na te laten kijken. Wij genieten zeker van het leven. Zoals we al eerder zeiden gaan we lekker naar Benidorm. Verder geven we onze kinderen en kleinkinderen ook af en toe een extraatje.

8 Leeftijd: 57 jaar Geslacht: Man Woonplaats: Naaldwijk Getrouwd: Nee Kleinkinderen: 1 Ik werk op de bloemenveiling als inkoper Ja ik ga graag met vrienden wat doen. Ik zit in het weekend meestal in de kroeg met vrienden en doordeweeks s avonds gaan we af en toe een beetje kaarten. Verder woont 1 zoon nog bij mij dus daar praat ik dan s avonds mee en een beetje TV kijken. Ik zit er niet zo veel op. We hebben het thuis voor mijn zoon, maar zelf doe ik het niet zoveel al heb wat nodig dan vraag ik of mijn zoon het wil opzoeken. Ik heb sinds kort een kleindochter. Ik pas nog niet zo vaak op haar, omdat mijn schoondochter altijd thuis is. Ik ga wel regelmatig een bakkie doen en een beetje spelen met die kleine. In het begin zat ik er veel vaker aangezien er toen wat complicaties waren. n.v.t. Doordeweeks naar mijn werk doe ik er niet zo veel aan, maar als ik in het weekend weg ga naar de kroeg probeer ik er wel zo netjes mogelijk uit te zien. Want je weet nooit wat je tegen komt. Zo u nog een vriendin/vrouw willen of vind u het zo wel goed? Dat is wel een lastige want ik heb het zo wel goed naar mijn zin, maar ik heb ook geen zin om eenzaam oud te worden. Ik denk nog zeker wel aan de toekomst. Ik ben pas 57 dus ik heb nog even te gaan en als ik nu alles uit geef kan ik er later met mijn pension niet meer van genieten.

9 Leeftijd: 59 jaar Geslacht: Man Woonplaats: Monster Getrouwd: Ja Kleinkinderen: 2 Ik werk als accountant en verder zit ik s avonds een beetje op internet rond te neuzen. Dat valt wel mee ik ga graag bij de voetbal kijken bij mijn jongste zoon. Verder ben ik s avonds blij als ik thuis ben. Af en toe ga ik ook wel fietsen met mijn vrouw. Ja bijna welke avond. Op zaterdagavond pas ik wel vaak op mijn kleinkinderen. Mijn dochter en haar man gaan dan vaak nog wat drinken met vrienden. Meestal halen hun ze aan het eind van de avond wel op maar soms blijven ze ook slapen. Ook gaan we meestal 1 keer per maand wat leuks doen. Zo gaan we bijvoorbeeld naar Blijdorp of de Efteling. n.v.t. Mijn gezondheid is wel goed. Ik ben eigenlijk nooit ziek en aan mijn uiterlijk besteed gewoon normale aandacht niet iets speciaals. Ik doe gewoon mijn haar goed en dan vind ik het eigenlijk wel goed. Eigenlijk van beiden wel een beetje. Ik zet geld opzij voor later maar ik doe nu ook leuke dingen met mijn vrouw en mijn kleinkinderen.

10 Leeftijd: 61 jaar Geslacht: Vrouw Woonplaats: Honselersdijk Getrouwd: Ja Kleinkinderen: Geen Ik heb een parttime baan bij een schoonmaakbedrijf. Verder hou ik thuis het huishouden draaiende. Ik ga graag met mijn of vriendinnen op stap. Ook gaat ik 1 ochtend per week met mijn dochter naar het dorp gezellig boodschappen doen. Vaak wil ik niet zeggen. Als ik op internet zit dan kijk in naar Marktplaats en dan kijk ik voor recepten. n.v.t. n.v.t. Ja ik let wel op mijn gezondheid. Ik probeer zo gezond mogelijk te eten. Verder zie ik er ook graag goed uit en ga ik af en toe nog naar de schoonheidsspecialiste. Omdat mijn man nog werkt en ik ook nog af en toe vullen we nog steeds ons pensioen aan. Maar de paar weken die mijn man vrij heeft per jaar genieten we zeker wel van een lekkere verre vakantie.

11 Leeftijd: 55 jaar Geslacht: Man Woonplaats: Naaldwijk Getrouwd: Ja Kleinkinderen: Geen Ik ben op dit moment werkloos doordat ik last heb van mijn rug en geen zwaar werk mag doen. Nu ben ik bezig in het huis en schilder ik af en toe. Nee niet echt. Ik wil nog wel eens wat met vrienden gaan drinken en af toe een kaartje leggen. Verder zit ik vaak thuis met mijn vrouw en gaan we meestal in het weekend shoppen. Verder fiets ik ook nog graag als het lekker weer is. Ja ik zit wel vaak op internet. Als ik me verveel ga ik vaak op internet rond neuzen naar van alles en nog wat. n.v.t. Ja ik zou graag weer werken. Soms word ik gek van dat thuis zitten. Zeker doordat mijn vrouw ook werkt. Ik ben ook weer aan het solliciteren naar een baan die ik wel mag doen met mijn rug, maar dat gaat niet echt hard. Nee aan mijn gezondheid eigenlijk niet zoveel. Mijn uiterlijk ben ik nog wel mee bezig. Ik zie er nou eenmaal graag verzorgd uit. Omdat ik nu niet werk en mijn vrouw dus alleen verdiener is doen we het rustig aan. Ik krijg nu wel een uitkering, maar hier kunnen we niet te veel van genieten. Misschien als we allebei in de AOW zitten dat we dan wat meer leuke dingen gaan doen met zijn tweeën.

Zorgen: Laatste mode en trends, ouders, vriend/in, vrienden/vriendinnen, huiswerk, school, etc.

Zorgen: Laatste mode en trends, ouders, vriend/in, vrienden/vriendinnen, huiswerk, school, etc. HAVO / VWO Vanaf 14 t/m 18 Bus, tram, metro, fiets, trein Uitgaan, werken, internetten, huiswerk maken, MSN, Diploma halen Laatste mode en trends, ouders, vriend/in, vrienden/vriendinnen, huiswerk, school,

Nadere informatie

Desiree Piar 0824864 CMD 1B Docent : James boekbinder Project : vrijwilligers 55+ Doelgroeponderzoeksverslag

Desiree Piar 0824864 CMD 1B Docent : James boekbinder Project : vrijwilligers 55+ Doelgroeponderzoeksverslag Doelgroeponderzoeksverslag Interviews Naam: Sharlene Piar Arends leeftijd: 59 Hoe zou jij een tienermoeder helpen als jij een vrijwilliger was? En waarmee zou je een tienermoeder mee helpen? Advies geven

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Rapport Tevredenheidsmeting Niet-geïndiceerde Dagopvang Appingedam

Rapport Tevredenheidsmeting Niet-geïndiceerde Dagopvang Appingedam Rapport Tevredenheidsmeting Niet-geïndiceerde Dagopvang Appingedam Inleiding Voor u ligt het rapport met de uitkomst van de tevredenheidsmeting uitgevoerd door de afdeling BK&I van ZhgN onder deelnemers

Nadere informatie

Armoede Live 10 jaar later: Hennie

Armoede Live 10 jaar later: Hennie Armoede Live 10 jaar later: Hennie Financiën uitbesteden geeft rust Een oplossing voor armoede? Voor Hennie ligt het in de omgang met geld. Ze hebben inkomsten en uitgaven uitbesteed: iemand anders regelt

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

1. Wat vind je het vervelendste huishoudelijke klusje? (meerdere antwoorden mogelijk)

1. Wat vind je het vervelendste huishoudelijke klusje? (meerdere antwoorden mogelijk) Huishoudelijke hulp 45% 35% 25% 15% 5% 21% 1. Wat vind je het vervelendste huishoudelijke klusje? (meerdere antwoorden mogelijk) 27% 18% 18% 6% 38% 14% 9% 8% 33% 18% 13% 31% 1. Stofzuigen 2. Dweilen 3.

Nadere informatie

Take a look at my life 12

Take a look at my life 12 Take a look at my life 12 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Boven: Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 2 bij 4.1 * slaapkamer 2 trap Beneden: tuin garage TaalCompleet A1 Spreken Plus Thema 4-1 Opdracht 3 bij 4.1 ** Vertel. Wat voor huis heb jij? - Woon je in

Nadere informatie

De eerste editie van de nieuwsbrief schooljaar

De eerste editie van de nieuwsbrief schooljaar Nieuwsbrief 1 Jaargang 1 23-01-18 De eerste editie van de nieuwsbrief schooljaar 2017-2018 Daar is hij dan de eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar. De nieuwsbrief is deze keer samengesteld door kinderen

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken

Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken Opdracht 1 bij 6.1 * Beantwoord de vragen. 1. Waar zoek je vacatures? In de krant, op internet of ergens anders? 2. Ga je naar het UWV WERKbedrijf? 3. Ga je naar een

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Onderwerp: Je kunt het leven leiden dat je wenst

Onderwerp: Je kunt het leven leiden dat je wenst 1 Praatkaart Onderwerp: Je kunt het leven leiden dat je wenst Mensen om jou heen luisteren naar je en praten met je over wat jij belangrijk vindt. Je kunt beter je eigen keuzes maken en anderen ondersteunen

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

Melkweg. In de war. Lezen van Alfa B naar Alfa C. Gezondheid: Omgaan met problemen. Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann

Melkweg. In de war. Lezen van Alfa B naar Alfa C. Gezondheid: Omgaan met problemen. Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Melkweg Lezen van Alfa B naar Alfa C In de war Gezondheid: Omgaan met problemen Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Colofon Melkweg: In de war, 2016 Dit boekje is een uitgave van Stichting

Nadere informatie

24 december Onderzoek onder klanten voedselbank

24 december Onderzoek onder klanten voedselbank 24 december 2016 Onderzoek onder klanten voedselbank Onderzoek onder klanten voedselbank 24 december 2016 Over het onderzoek Het online onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van het EenVandaag Opiniepanel

Nadere informatie

Elke dag een kans. Zo maak je het leven van anderen en jezelf dag voor dag gelukkiger

Elke dag een kans. Zo maak je het leven van anderen en jezelf dag voor dag gelukkiger Elke dag een kans Zo maak je het leven van anderen en jezelf dag voor dag gelukkiger Meer kansen zoals in dit Kansboekje? Ze staan op kansfonds.nl/kansen Elke dag een kans Dit is jouw Kansboekje! Hiermee

Nadere informatie

Nederland FACTS & FIGURES. Laaggeletterdheid in. Geletterdheid. VAN DE 1,3 MILJOEN laaggeletterden tussen de 15 en 65 jaar zijn: 65% 35%

Nederland FACTS & FIGURES. Laaggeletterdheid in. Geletterdheid. VAN DE 1,3 MILJOEN laaggeletterden tussen de 15 en 65 jaar zijn: 65% 35% Laaggeletterdheid in Nederland FACTS & Ongeveer 1 op de 9 Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar is laaggeletterd. In totaal zijn dat 1,3 miljoen mensen. Van deze groep is 65% autochtoon. Het aantal laaggeletterden

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

Resultaten buurtonderzoek Zorg Dichtbij

Resultaten buurtonderzoek Zorg Dichtbij Resultaten buurtonderzoek Zorg Dichtbij In april 2014 is Zorggroep Ter Weel in Goes en Reimerswaal gestart met het project Zorg Dichtbij. Dit project heeft als doel een structurele samenwerking met andere

Nadere informatie

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken.

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken. Informatie Het echte examen Kennis Nederlandse Maatschappij (KNM) is een examen dat u doet op de computer. U kijkt naar korte filmpjes op de computer. In de filmpjes ziet u Nederlandse situaties. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Enquête vrij reizen. Wat levert gratis OV de gebruikers op? Kenniscentrum MVS juli 2017 concept

Enquête vrij reizen. Wat levert gratis OV de gebruikers op? Kenniscentrum MVS juli 2017 concept Enquête vrij reizen Wat levert gratis OV de gebruikers op? Kenniscentrum MVS juli 2017 concept E n q u ê t e v r i j r e i z e n P a g i n a 2 Inleiding In 2015 heeft de Schiedamse gemeenteraad een regeling

Nadere informatie

[zelf op te maken en in te vullen > denk hierbij aan het tonen van een foto en/of logo van de bank, je naam etc.

[zelf op te maken en in te vullen > denk hierbij aan het tonen van een foto en/of logo van de bank, je naam etc. Beschrijving Deze gastles gaat over inzicht krijgen in je inkomen en uitgaven. Jongeren moeten zorgen dat ze inkomen hebben. Anders is het lastig om een eigen leven in te vullen. Zakgeld, kleedgeld, baantje,

Nadere informatie

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Rapportage Juli 2013 Meer informatie: info@wijzeringeldzaken.nl Samenvatting (1/3) 1. Veel 17-jarigen maken de indruk verstandig om te gaan

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2018

Nieuwsbrief december 2018 Nieuwsbrief december 2018 Putu Ari en Komang. Deze keer willen wij onze twee medewerkers op Bali, Putu Ari en Komang, in het zonnetje zetten. Wij kennen hen al bijna 20 jaar. Zij werken al meer dan 10

Nadere informatie

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Ondersteuning bij wonen ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Voorpagina: Kjerke de Vries: Ik heb niet erg veel hulp nodig. Daarom verhuis ik van een

Nadere informatie

Thema Nederlandse cultuur en gewoontes

Thema Nederlandse cultuur en gewoontes http://www.edusom.nl Thema Nederlandse cultuur en gewoontes Lesbrief 32. Mag ik even uitpraten? Wat leert u in deze les? Eén lange zin maken van twee korte zinnen. Je mening geven. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

werkbladen thema 5 werk

werkbladen thema 5 werk werkbladen thema 5 werk 5.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken 1 Jan staat voor het uitzendbureau. Jan heeft werk. Tarik wil taxichauffeur

Nadere informatie

1 Ga jij carnaval vieren?

1 Ga jij carnaval vieren? Carnaval 2014 Onderzoeksresultaten TIPHorstaandeMaas.nl Carnaval staat weer voor de deur. 6 1 Ga jij carnaval vieren? 5 5 49% Ja Nee Toelichting : Sinds onze Dochter is overleden vieren wij geen Carnaval

Nadere informatie

Interview Rob van Brakel

Interview Rob van Brakel Interview Rob van Brakel Atributes Consequences Values Hallo Rob van Brakel, mag ik jou een aantal vragen mogen stellen? Prima. Hoe oud ben je? 21 jaar Wat is je woonsituatie op het moment? Op het moment

Nadere informatie

1 Vier je Koningsdag?

1 Vier je Koningsdag? Koningsdag Onderzoeksresultaten TIPHorstaandeMaas.nl 5 45% 4 35% 3 25% 15% 1 5% 1 Vier je Koningsdag? 44% 33% 22% Ja Nee Weet niet Ben niet aanwezig die dag. Hier is weinig te beleven Hooguit als er een

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Spreken Oefentoets spreken. SPREKEN NIVEAU A1

Spreken Oefentoets spreken. SPREKEN NIVEAU A1 SPREKEN NIVEAU A1 www.nt2taalmenu.nl Wat leer je? Spreken Oefentoets spreken Dit is een oefentoets voor cursisten die klaar zijn met het programma voor niveau A1. Hier zijn een paar tips om de oefening

Nadere informatie

DigiContact. in één klik jouw ondersteuning

DigiContact. in één klik jouw ondersteuning DigiContact in één klik jouw ondersteuning Welkom bij DigiContact Ondersteuning van vandaag DigiContact is de ondersteuning van deze tijd. Speciaal voor mensen die zelfstandig wonen en werken, maar soms

Nadere informatie

Ter voorbereiding op een gesprek over prettig zelfstandig thuis wonen.

Ter voorbereiding op een gesprek over prettig zelfstandig thuis wonen. Ervaringsboekje van:... Datum gesprek:... Ter voorbereiding op een gesprek over prettig zelfstandig thuis wonen. Hoe gebruikt u dit boekje? Dit ervaringsboekje is onderdeel van een gesprek over prettig

Nadere informatie

Weinig mensen sociaal aan de kant

Weinig mensen sociaal aan de kant Weinig mensen sociaal aan de kant Tevredenheid over de kwaliteit van relaties Hoge frequentie van contact met familie en vrienden Jongeren spreken of schrijven hun vrienden elke week 15 Drie op de tien

Nadere informatie

Ik heb deze kaarten uitgeprint per onderwerp een kleur gekozen en geseald.

Ik heb deze kaarten uitgeprint per onderwerp een kleur gekozen en geseald. 9 thema s doelkaarten: Werken met doelkaarten (aangepast aan de leeftijd van de klant) Het doel is om met deze kaarten wensen van de klant inzichtelijke te maken. Kaarten met de verschillende levensgebieden,

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 4 GEZONDHEID

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 4 GEZONDHEID ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 4 GEZONDHEID Opdracht 1 de apotheek het gebit de medicijnen de temperatuur opnemen Antwoorden Thema 4 Gezondheid 1 Opdracht 11 5. de schouder 1. de arm 2. de buik 6. de

Nadere informatie

Kijk op: www.nt2taalmenu.nl. nt2taalmenu wordt gemaakt door: Frans Snik, Ed Kniesmeijer en René den Nijs. Oefening bij Nivor 1.

Kijk op: www.nt2taalmenu.nl. nt2taalmenu wordt gemaakt door: Frans Snik, Ed Kniesmeijer en René den Nijs. Oefening bij Nivor 1. OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Het thema is liefde, echtscheiding. Fliss heeft een vriendje waarmee het later wel uitgaat en haar ouders hebben steeds ruzie en gaan scheiden.

Het thema is liefde, echtscheiding. Fliss heeft een vriendje waarmee het later wel uitgaat en haar ouders hebben steeds ruzie en gaan scheiden. Boekverslag door een scholier 1850 woorden 12 maart 2004 7,4 51 keer beoordeeld Auteur Genre Kate Cann Jeugdboek Eerste uitgave 2001 Vak Engels **Kate Cann is geboren in 1954. Ze woont in Twickenham (Engeland)

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 58 naar Verschillende vormen van werkwoorden. Onderstreep nu de werkwoorden in je zinnen.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 58 naar Verschillende vormen van werkwoorden. Onderstreep nu de werkwoorden in je zinnen. Grammaticaoefeningen 2 Gezondheid Verschillende vormen van werkwoorden Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 58 naar Verschillende vormen van werkwoorden. 1 Begrijp je deze informatie? ja /

Nadere informatie

1. Hoe vaak heeft u contact met uw buren of buurtgenoten?

1. Hoe vaak heeft u contact met uw buren of buurtgenoten? 1. Rechte tellingen Buren Sommige mensen hebben een goede relatie met hun buren, andere buurtgenoten zien elkaar eigenlijk niet zoveel. 6 1. Hoe vaak heeft u contact met uw buren of buurtgenoten? 51% 5

Nadere informatie

Cliënten. Een uitgave van Careander Contact. THEMANUMMER: Hoera voor de vrijwilliger

Cliënten. Een uitgave van Careander Contact. THEMANUMMER: Hoera voor de vrijwilliger Een uitgave van Careander - 3 2018 Cliënten Contact THEMANUMMER: Hoera voor de vrijwilliger VAN DE BESTUURDER: Vrijwilligers Op 7 december is het Nationale vrijwilligersdag. Dan bedanken we alle vrijwilligers

Nadere informatie

1 Ga jij deze zomer op vakantie?

1 Ga jij deze zomer op vakantie? Vakantie Onderzoeksresultaten TIPHorstaandeMaas.nl De zomervakantie komt er aan. 7 1 Ga jij deze zomer op vakantie? 6 5 59% 4 28% 13% Ja Nee Weet niet : 1: ben al geweest 1: Blijf in eigen land en provincie,

Nadere informatie

BEGINNERSCURSUS DAG 8

BEGINNERSCURSUS DAG 8 1 BEGINNERSCURSUS DAG 8 A. FORCING Tekst: Bij de dokter B. GRAMMATICA Gebruik van de infinitief: dubbele inf. om + te + inf. aan het + inf. te + inf. De stamtijden (Dag 6 pagina s 8-11) C. CONVERSATIE

Nadere informatie

BEGINNERSCURSUS DAG 1

BEGINNERSCURSUS DAG 1 1 BEGINNERSCURSUS DAG 1 A. FORCING Voorstelling B. GRAMMATICA Persoonlijke Voornaamwoorden Werkwoord: Infinitief en stam Hebben en Zijn C. CONVERSATIE Kennismaken 2 Zich voorstellen 1. Voornaam: Ik heet

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

1 Vier je Kerstmis? Toelichting

1 Vier je Kerstmis? Toelichting Onderzoeksresultaten TipHorstaandeMaas.nl Kerst 10 1 Vier je Kerstmis? 9 8 93% 7 6 5 3 2 1 Ja 7% Nee Toelichting 1 Een dag samen met de kinderen en kleinkinderen in huislijke kring 1 Eerste kerstdag wel

Nadere informatie

Financiële opvoeding. September 2007

Financiële opvoeding. September 2007 Financiële opvoeding September 2007 Inhoud INHOUD... 1 1 INLEIDING... 2 1.1 AANLEIDING... 2 1.2 METHODE VAN ONDERZOEK... 2 1.3 ACHTERGRONDVARIABELEN... 3 LEESWIJZER... 4 2 ZAKGELD EN KLEEDGELD... 5 2.1

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Hedonia door Kees van Kooten

Boekverslag Nederlands Hedonia door Kees van Kooten Boekverslag Nederlands Hedonia door Kees van Kooten Boekverslag door een scholier 2047 woorden 12 oktober 2004 7,8 25 keer beoordeeld Auteur Genre Kees van Kooten Komedie Eerste uitgave 1984 Vak Nederlands

Nadere informatie

1. De verjaardag OPDRACHT 1. OPDRACHT 2 1. b) niet waar 2. a) waar 3. b) niet waar 4. a) waar 5. b) niet waar

1. De verjaardag OPDRACHT 1. OPDRACHT 2 1. b) niet waar 2. a) waar 3. b) niet waar 4. a) waar 5. b) niet waar 1. De verjaardag OPDRACHT 1 OPDRACHT 2 1. b) niet waar 2. a) waar 3. b) niet waar 4. a) waar 5. b) niet waar OPDRACHT 3 1. a) Wij praten over de kinderen met de buurman. 2. b) Zal ik me even voorstellen?

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht.

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de leerkracht. Zinnen maken met omdat. Hulp vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Cliëntondersteuner (naam, organisatie):

Cliëntondersteuner (naam, organisatie): Naam: Geboortedatum: Cliëntondersteuner (naam, organisatie): Datum gesprek: DOMEIN Thema s voor gesprek met cliënt. Ondersteuningsvraag van cliënt bij dit thema. A. Familie en vrienden. Huiselijke relaties

Nadere informatie

Vervoer in het dagelijks leven

Vervoer in het dagelijks leven Vervoer in het dagelijks leven Doordat de afstanden tot voorzieningen vandaag de dag steeds groter worden neemt het belang van vervoer in het dagelijks leven toe. In april 2014 zijn de leden van het Groninger

Nadere informatie

Antwoorden Thema 5 woonomgeving. Oefening 3. 1. mag 2. moest 3. Mag 4. moeten 5. Mag 6. moeten 7. moet 8. mogen 9. mocht 10.

Antwoorden Thema 5 woonomgeving. Oefening 3. 1. mag 2. moest 3. Mag 4. moeten 5. Mag 6. moeten 7. moet 8. mogen 9. mocht 10. Antwoorden Thema 5 woonomgeving Oefening 3 A 1. mag 2. moest 3. Mag 4. moeten 5. Mag 6. moeten 7. moet 8. mogen 9. mocht 10. moesten B 1. Kon 2. Willen 3. Kan 4. kunnen 5. mocht 6. Kan - kan 7. wilde 8.

Nadere informatie

Writing is thinking on paper. - William Zinsser

Writing is thinking on paper. - William Zinsser Writing is thinking on paper - William Zinsser Gut, waar gaat dat heen? ISBN 9789463185400 Voorwoord Precies een jaar geleden, op 16 maart 2015, heb ik me op mijn werk ziekgemeld. Oorzaak, de ziekte van

Nadere informatie

Cliëntgroep 1. Cliëntgroep 1. Cliëntportretten. Cliëntportretten 16,5 % 16,5 % 4 % 4 % 11 % 11 % 31,5 % 31,5 % 9 % 9 % 16,5 % 16,5 % 2 % 2 % 9,5 %

Cliëntgroep 1. Cliëntgroep 1. Cliëntportretten. Cliëntportretten 16,5 % 16,5 % 4 % 4 % 11 % 11 % 31,5 % 31,5 % 9 % 9 % 16,5 % 16,5 % 2 % 2 % 9,5 % Cliëntgroep 1 Cliëntgroep 1 4 % 16, 11, 4 % 16, 11, 31, 34, 31, 34, 1 16, 1 16, 9, 9, Somatische aandoening (65+) Mevrouw Jansen is 81 en heeft vorig jaar een hersenbloeding gehad. Ze is hierdoor aan de

Nadere informatie

Interessante uitkomsten

Interessante uitkomsten Samenvatting Vriendschap & mobiel bellen April 2008 Interessante uitkomsten - Bijna de helft van de jongeren (18-26 jaar) zet hun telefoon nooit uit (47%). - Merendeel van de jongeren (87%) zegt dat hun

Nadere informatie

15 vragen voor Ineke van der Veen

15 vragen voor Ineke van der Veen 15 vragen voor Ineke van der Veen Begin pagina English page Engelum Geschiedenis Dorpsfoto's Kerkklokken Bewoners Dorpsbelang AED info Verenigingen Jeugdclub De oude doos Woningaanbod Sponsors K.v.Sla

Nadere informatie

5,5. Boekverslag door I woorden 20 juni keer beoordeeld. Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Nederlands.

5,5. Boekverslag door I woorden 20 juni keer beoordeeld. Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Nederlands. Boekverslag door I. 1450 woorden 20 juni 2013 5,5 4 keer beoordeeld Auteur Harry Mulisch Genre Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Vak Nederlands Methode Nieuw Nederlands Inleiding Ik heb voor het

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Thema 2 De Samenleving: samen of ieder voor zich?

Thema 2 De Samenleving: samen of ieder voor zich? Thema 2 De Samenleving: samen of ieder voor zich? Oefening 2 1. b. Alle mensen zijn anders en dat moeten we respecteren. 2 Han van Eijk - Leef Niemand hoeft alleen maar goed of slecht te zijn. Niemand

Nadere informatie

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd 6.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken Badria wordt vandaag 5 jaar. Jan koopt een boek voor Badria.

Nadere informatie

TOV! Meer dan een kribbe? Nieuwsbrief december. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling

TOV! Meer dan een kribbe? Nieuwsbrief december. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling Nieuwsbrief juni.docx Nieuwsbrief december TOV! Weerstraat 26, 4001LD Tiel, www.toveten.nl T: 0344-751223 info@toveten.nl Dit is wat wij hem hebben horen verkondigen en wat we u verkondigen: God is licht,

Nadere informatie

Docent: James M. Boekbinder

Docent: James M. Boekbinder Thema/Opdracht: Creëer een persona Ting Yuen (0777483) Klas 1A Docent: James M. Boekbinder Opdracht 1: Functional speciation Voor docenten - Het becijferen van het gemaakte werk - Feedback geven van het

Nadere informatie

Signaalwoorden en verschillende vormen van woorden

Signaalwoorden en verschillende vormen van woorden Grammaticaoefeningen 4 Sociale contacten Signaalwoorden en verschillende vormen van woorden Oefening 1 Bespreek de vragen. 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 100 naar Signaalwoorden. Begrijp je al

Nadere informatie

Belg wil stoppen met werken op 62 jaar

Belg wil stoppen met werken op 62 jaar ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 4 februari 2008 Belg wil stoppen met werken op 62 jaar - Resultaten unieke bevraging overgang van werk naar pensionering - Werkende 50-plussers

Nadere informatie

CBS: Meer werkende vrouwen op de arbeidsmarkt

CBS: Meer werkende vrouwen op de arbeidsmarkt CBS: Meer werkende vrouwen op de arbeidsmarkt Tussen maart en mei is het aantal mensen met een baan met gemiddeld 6 duizend per maand gestegen. De stijging is volledig aan vrouwen toe te schrijven. Het

Nadere informatie

Uitslag enquête Wmo-beleid gemeente Heumen

Uitslag enquête Wmo-beleid gemeente Heumen Uitslag enquête Wmo-beleid gemeente Heumen Hieronder staan de antwoorden op de digitale enquête van de Burger Advies Raad (BAR) over het Wmo-beleid in de gemeente Heumen. Dit zijn alleen de antwoorden

Nadere informatie

(1 m.) Klassikale aftrap Docent stelt jou als gastdocent voor

(1 m.) Klassikale aftrap Docent stelt jou als gastdocent voor (1 m.) Klassikale aftrap Docent stelt jou als gastdocent voor Beschrijving (ter info voor gastdocent) Deze gastles gaat over inzicht krijgen in je inkomen en uitgaven. Jongeren moeten zorgen dat ze inkomen

Nadere informatie

Antwoorden Thema 2 Feesten

Antwoorden Thema 2 Feesten Antwoorden Thema 2 Feesten Lezen Oefening 2 1 c Simone. 2 b Zaterdagavond. Luisteren Oefening 3 1 b Een boek. 2 b Een kopje koffie en taart. 3 b Op Simone. 4 c Haar zus woont bij haar vader. 5 b 7 jaar

Nadere informatie

VRAGENLIJST LEVENSLOOP

VRAGENLIJST LEVENSLOOP VRAGENLIJST LEVENSLOOP VERTROUWELIJK Vragenlijst voor de familieleden van de bewoners van de afdeling psychogeriatrie. Onderwerp: voorgeschiedenis van de (toekomstige) bewoner Naam: Datum:. Gegevens verkregen

Nadere informatie

Benzo de baas. Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen

Benzo de baas. Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen Werkboek van Benzo de baas Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen Dit werkboek helpt u om stap voor stap te stoppen met slaap- en kalmeringsmiddelen. Over zes weken kunt u weer zonder

Nadere informatie

Mantelzorg. Figuur 1. Mantelzorg per GGD regio. 2 van 6 Rapport Mantelzorg. Bron: Zorgatlas RIVM

Mantelzorg. Figuur 1. Mantelzorg per GGD regio. 2 van 6 Rapport Mantelzorg. Bron: Zorgatlas RIVM Mantelzorg Op 10 november 2014 is het de Dag van de Mantelzorg. Dit jaar wordt deze dag voor de 16 e maal georganiseerd. De Dag van de Mantelzorg is bedoeld om mantelzorgers in het zonnetje te zetten en

Nadere informatie

DOELGROEPONDERZOEK: BATTLEBOATS

DOELGROEPONDERZOEK: BATTLEBOATS DOELGROEPONDERZOEK: BATTLEBOATS Müllerhoofd groep 9 Orlando Duivestein CMGT1a Inleiding BattleBoats is een tof concept maar zit de doelgroep daar wel op te wachten? En wie is de doelgroep eigenlijk? Door

Nadere informatie

Hoofdstuk 19. Vrijwilligerswerk (en mantelzorg)

Hoofdstuk 19. Vrijwilligerswerk (en mantelzorg) Hoofdstuk 19. Vrijwilligerswerk (en mantelzorg) Samenvatting Ruim een kwart van de Leidenaren verricht op dit moment vrijwilligerswerk. Dit is vergelijkbaar met vorig jaar. De meeste vrijwilligers zijn

Nadere informatie

Zicht op geld - Vakantiegeld Resultaten van kwantitatief online onderzoek onder werkenden. ABN AMRO April 2015

Zicht op geld - Vakantiegeld Resultaten van kwantitatief online onderzoek onder werkenden. ABN AMRO April 2015 Zicht op geld - Vakantiegeld Resultaten van kwantitatief online onderzoek onder werkenden ABN AMRO April 2015 Vakantiegeld 3 Op vakantie 8 Verantwoording onderzoek 13 2 Vakantiegeld Zicht op geld April

Nadere informatie

Pensioenaanspraken in beeld

Pensioenaanspraken in beeld Pensioenaanspraken in beeld Deel 1: aanspraken naar geslacht en burgerlijke staat Elisabeth Eenkhoorn, Annelie Hakkenes-Tuinman en Marije vandegrift bouwen minder pensioen op via een werkgever dan mannen.

Nadere informatie

Muis heeft tikkertje gespeeld met Draak. Het is al donker als ze naar huis wil. Muis moet nog een heel eind door het bos.

Muis heeft tikkertje gespeeld met Draak. Het is al donker als ze naar huis wil. Muis moet nog een heel eind door het bos. Muis heeft tikkertje gespeeld met Draak. Het is al donker als ze naar huis wil. Muis moet nog een heel eind door het bos. Ben je niet bang? vraagt Draak. Muis trekt haar zwaard. Ik heb een zwaard. Ik draag

Nadere informatie

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN.

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN. HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE EMAILADRES DOOR TE GEVEN. ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER JEZELF OP MSN TE ZETTEN. IK ZOU, NAAST MIJN NAAM OOK DE STRAAT WAAR IK WOON DOORGEVEN. DAT IS GEEN GEHEIM! IK VIND

Nadere informatie

Richt jij je wel op de juiste leden? 42% VAN DE NEDERLANDERS IS IN PLUSSER

Richt jij je wel op de juiste leden? 42% VAN DE NEDERLANDERS IS IN PLUSSER FITNESS INSIGHT Richt jij je wel op de juiste leden? 42% VAN DE NEDERLANDERS IS IN 2020 50-PLUSSER 2/6 Elke donderdagochtend is ze te vinden in de sporthal in Wageningen, Joke Hollmann. Dit jaar is ze

Nadere informatie

Publiekstekst Wet investeren in jongeren

Publiekstekst Wet investeren in jongeren Publiekstekst Wet investeren in jongeren Juni 2009 Deze publicatie is gemaakt door Stimulansz in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Stimulansz spreekt haar dank uit aan alle

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Groepsgesprek over eenzaamheid

Groepsgesprek over eenzaamheid Groepsgesprek over eenzaamheid Iedereen heeft zich wel eens, voor korte of langere tijd, eenzaam gevoeld. Meestal weten anderen daar niet van - het is niet eenvoudig om daar op dat moment mee naar buiten

Nadere informatie

Herintreders op de arbeidsmarkt

Herintreders op de arbeidsmarkt Herintreders op de arbeidsmarkt Sabine Lucassen Voor veel herintreders is het lang dat ze voor het laatst gewerkt hebben. Herintreders zijn vaak vrouwen in de leeftijd van 35 44 jaar en laag of middelbaar

Nadere informatie

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken.

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken. Informatie Het echte examen Kennis Nederlandse Maatschappij (KNM) is een examen dat u doet op de computer. U kijkt naar korte filmpjes op de computer. In de filmpjes ziet u Nederlandse situaties. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 7 Delen maakt blij Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 7 blz. 1 Als je niet wilt delen krijg je ruzie.

Nadere informatie

Weduwnaar Jochem Myjer

Weduwnaar Jochem Myjer 2 Jochem Myjer Weduwnaar werkblad 1 Luister naar het gedicht lees mee met de tekst. Vul de ontbrekde woord in. Weduwnaar Jochem Myjer Ik ga (1) naar de stad over de markt he struin e kopje koffie drink

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrienden & Relaties s Avonds en in het weekend zit ik vaak alleen thuis. Ik bel dan wel eens met mijn vrienden, maar ze bellen me nooit terug. Ik heb verkering,

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

De voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen Hardloop tips De voordelen van hardlopen Zodra het buiten lekker weer wordt zie je overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lenteof zomerdag is het heerlijk om na het werk

Nadere informatie