OW VTH BBL. Regiodagen 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OW VTH BBL. Regiodagen 2015"

Transcriptie

1 OW VTH BBL Regiodagen 2015

2 De Wabo. Toetsen Aanvraag omgevingsvergunning aan een al vastgesteld kader waarvan eventueel kan worden afgeweken binnen grenzen.

3 De Omgevingswet. Integrale wetgeving voor de fysieke leefomgeving waarbinnen zowel de spelregels voor het kader, het kader zelf als ook het toetsen aan het kader worden geregeld. Slogan is Eenvoudig Beter, maar is dat mogelijk!!!

4 Van Nee tenzij naar.. Ja mits! De Omgevingswet faciliteert en stimuleert langs verschillende wegen innovatieve ontwikkelingen. Door te werken met meer algemene regels, minder gedetailleerde (doel)voorschriften en het gelijkwaardigheidsbeginsel bij (middel)voorschriften biedt het bevoegd gezag aan initiatiefnemers de ruimte om gebruik te maken van innovatieve ontwikkelingen.

5 De wetten die verdwijnen: Waterwet; Woningwet; Wet ruimtelijke ordening; Wet milieubeheer; Monumentenwet 1988; Belemmeringenwet Privaatrecht, Crisis- en herstelwet, Interimwet stad- en milieubenadering, Ontgrondingenwet, Planwet Verkeer en Vervoer, Spoedwet wegverbreding, Tracéwet, Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden, Wet inzake de luchtverontreiniging; Wet beheer rijkswaterstaatswerken; Spoorwegwet en Wet lokaal spoor; Wet bereikbaarheid en mobiliteit; Wet luchtvaart; Mijnbouwwet.

6 Veel veranderingen ten opzichte van de Wabo Planologische afwijking 2.1. lid 1 onder c. Wabo keert niet terug. Dit wordt een afwijkactiviteit. (was een locatieontwikkelingsactiviteit in vorige versie) Flora- en Fauna en Natuurbeschermingswet integreren in Omgevingswet. (Nu haken ze nog aan). Omgevingswet bevat geen regels m.b.t. onlosmakelijke samenhang. (opknippen in alle facetten is mogelijk) Omdat er geen onlosmakelijke samenhang is. bestaat ook de gefaseerde aanvraag niet meer in de Omgevingswet Welstand wordt los toetsingskader (regels opgenomen in omgevingsplan, en niet als weigeringsgrond activiteit bouwen)

7 Wabo Project Algemene aanvraag gegevens Activiteit Bouwen (Bouwbesluit, BV, Welstan) Planologische procedure Activiteit aanleggen Activiteit vellen houtopstand Activiteit Milieu

8 Omgevingswet Project Algemene aanvraag gegevens Activiteit Bouwen (Bouwbesluit) Privaat of publiek Locatieontwikkelingsactiviteit (planologie, welstand, aanleg) Activiteit vellen houtopstand Activiteit Milieu

9 Veel veranderingen ten opzichte van de Wabo Huidige ontheffing lijdt in OW tot wijziging omgevingsplan (in de vorm van een afwijkactiviteit) In principe geen uitgebreide procedure meer, maar uitsluitend de reguliere procedure (Milieu??? Projectbesluit, verdrag van Aarhüs???) Geen lex silentio meer, dus weer termijnen van orde met wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen

10 De zes kerninstrumenten 1. Omgevingsvisies (hoofdstuk 3) 2. Plannen of programma s (hoofdstuk 3) 3. Decentrale regelgeving (hoofdstuk 4) 4. Algemene rijksregels over activiteiten (hoofdstuk 4) 5. Omgevingsvergunning (hoofdstuk 5) 6. Projectbesluit (hoofdstuk 5)

11 Provinciale Omgevingsvisie Moet beter aansluiten op wat er leeft in de maatschappij; Het toepassingsbereik is breder dan huidige provinciale structuurplan en er wordt niet meer gestuurd op functies op een plek, maar op doelen en kwaliteiten van een gebied. Het wordt een dynamisch aan te passen instrument (niet 10 jaar vast) Omgevingsvisie is co-creatie van provincie, gemeenten, waterschappen, bedrijfsleven, corporaties en maatschappelijke organisaties. Omgevingsvisie integreert vijf beleidsplannen op de terreinen water, milieu, ruimtelijke ordening, verkeer en vervoer en natuur en landbouw.

12 Gemeentelijk omgevingsplan Einddoel : 1 gebiedsdekkend gemeentelijk plan; Moet geheel of gedeeltelijk betrekking hebben op fysieke leefomgeving, dus ook milieu --> goede fysieke leefomgeving Leefomgeving; kappen; ligplaatsen; terrassen; kiosken; inrit/uitweg; alarm; handelsreclame; opslag roer; zaken; openbare orde/veiligheid; welstand; aanzien gemeente/goede zeden; Overgangsrecht : alle bestemmingsplannen over naar 1 gemeentelijk omgevingsplan; Geen bestemming aan grond maar functie aan locatie.

13 Gemeentelijk omgevingsplan Inhoud in ieder geval in het kader van de zorgplicht van de overheid: Locatie ontwikkelingsregels: functies aan locaties en locatie gebonden regels + algemene regels over bouwactiviteiten; Eventueel omgevingswaarden; Regels om af te wijken van algemene rijksregels (indien mogelijk); Toetsingskader vergunningplichten die gelden op grond van het omgevingsplan.

14 Met Omgevingsplan naar 3D IMRO

15 Contouren, en belemmeringen

16 Digitaal ontwerpen/toetsen Bouwbesluit inclusief OP-toets

17

18 Informatie ook beschikbaar als BIM model (IFC)

19 Download massa s als BIM model (IFC)

20 Belemmeringen zoals geluidscontouren ook 3D

21

22 Laan van de leefomgeving Werken met OW is uitsluitend mogelijk als gegevens compleet locatie specifiek worden ontsloten. Ambitie is om de Laan van de leefomgeving rond 2024 af te hebben!

23 De Omgevingsvergunning onder de Omgevingswet Eén loket voor één vergunning (vlg. Wabo), onlosmakelijke samenhang losgelaten, meer regie bij initiatiefnemer; Flexibiliteit; overdragen aan ander bevoegd gezag kan als dit efficiënt en effectief is; Ook bij grote afwijking omgevingsplan wordt hoofdregel 8 weken in plaats van 26; Planologisch afwijken wordt een afwijkactiviteit (8wk)

24 Door hoofdstuk 5 Omgevingswet heen. 5.1 (Huidige art. 2.1 Wabo) Het is verboden zonder omgevingsvergunning de volgende activiteiten te verrichten 1.a. bouwactiviteit 1.b. afwijkactiviteit 1.c. rijksmonumentactiviteit 1.d. ontgrondingsactiviteit 1.e. stortingsactiviteit op zee Tenzij het betreft een bij AMvB aangewezen geval

25 Door hoofdstuk 5 Omgevingswet heen. 5.1 (Huidige art. 2.1 Wabo) Het is verboden zonder omgevingsvergunning de volgende activiteiten te verrichten 2.a. een brandveilig gebruiksactiviteit 2.b. een milieubelastende activiteit 2.c. een lozingsactiviteit op opp.water of zuivering 2.d. een wateronttrekkingsactiviteit 2.e. een mijnbouwactiviteit 2.f. een beperkingengebiedactiviteit met betrekking tot 1. een weg, 2. een waterstaatswerk, 3. een luchthaven, 4. een spoorweg, 5. een installatie in een waterstaatswerk Voor zover het betreft een bij AMvB aangewezen geval

26 Door hoofdstuk 5 Omgevingswet heen. 5.1 (Huidige art. 2.1 Wabo) Het is verboden zonder omgevingsvergunning de volgende activiteiten te verrichten 3.a. een Natura 2000-activiteit 3.b. een Flora- en Fauna- activiteit Voor zover op die activiteiten ook van toepassing zijn een of meer van de verboden, bedoeld in het eerste of tweede lid of in artikel 5.3 of 5.4.

27 Door hoofdstuk 5 Omgevingswet heen (nieuw) Het is verboden zonder omgevingsvergunning een activiteit te verrichten wanneer dat in de omgevingsverordening is bepaald. (huidig artikel 2.3 Wabo) Het is verboden te handelen in strijd met een voorschrift van een omgevingsvergunning. (huidig artikel 2.3a Wabo) 1. Het is verboden een bouwwerk of deel daarvan dat is gebouwd zonder omgevingsvergunning in stand te laten. 2. Het eerste lid geldt niet als voor de bouwactiviteit geen omgevingsvergunning is of was vereist. Als die bouwactiviteit betrekking heeft op een bouwwerk waarvan de aanwezigheid voor een beperkte periode is toegestaan, geldt het eerste lid alleen niet tijdens die periode.

28 Door hoofdstuk 5 Omgevingswet heen Een aanvraag om een omgevingsvergunning kan naar keuze van de aanvrager op één of meer activiteiten betrekking hebben. 2. In het belang van een doelmatig waterbeheer wordt een omgevingsvergunning voor wateractiviteiten, in bij AMvB aangewezen gevallen los aangevraagd van de omgevingsvergunning voor andere activiteiten als bedoeld in de art. 5.1 en Een omgevingsvergunning voor een milieubelastende activiteit en een omgevingsvergunning voor een directe of indirecte lozing worden wel gelijktijdig aangevraagd als; (vervangt 2.5, 2.6 en 2.7 Wabo) a. die activiteiten betrekking hebben op eenzelfde installatie als bedoeld in bijlage I bij de richtlijn industriele emissies, of b. als op die activiteiten de Seveso-richtlijn van toepassing is. 4. Dit artikel is van overeenkomstige toepassing op aanvragen om wijziging van de voorschriften van een omgevingsvergunning.

29 Door hoofdstuk 5 Omgevingswet heen (vervangt 2.10 lid 2 Wabo) Een aanvraag om een omgevingsvergunning voor een bouwactiviteit wordt ook aangemerkt als een aanvraag om omgevingsvergunning voor een afwijkactiviteit, voor zover die bouwactiviteit in strijd is met een in het omgevingsplan gestelde regel over bouwactiviteiten of het gebruik van bouwwerken en vanwege deze strijd niet eerder een omgevingsvergunning is aangevraagd of verleend. (vervangt deels 2.10 t/m 2.21 Wabo) Bij AMvB worden regels gesteld over het verlenen of weigeren van een Omgevingsvergunning voor een activiteit als bedoeld in art Daarbij kunnen regels worden gesteld over de motivering van de beslissing tot het verlenen of weigeren. Art (ontheffing instructieregels), tweede tot en met vijfde lid is van overeenkomstige toepassing op die regels.

30 Fasering / deelvergunningen Onlosmakelijke samenhang verdwijnt, maar er is wel in sommige gevallen sprake van coördinatie. Project uitvoeren is verboden zo lang niet voor alle activiteiten die daar onlosmakelijk deel van uitmaken een vergunning is verleend; Aanvrager wordt nog nadrukkelijker zelf verantwoordelijk.

31 Welstand Verantwoordelijkheid bij gemeentebestuur; Welstandseisen worden opgenomen in omgevingsplan Welstandseisen worden meer een soort beeldkwaliteitsregels Deze worden onderdeel van locatieontwikkelingsregels Niet voldoen aan locatieontwikkelingsregels is afwijkactiviteit

32 De Vier AmvB s onder de Omgevingswet

33

34

35

36

37 De AMvB s onder de Omgevingswet. De doelen van de Omgevingswet worden concreet verwezenlijkt in de vier AMvB s namelijk Het bereiken en in stand houden van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit Doelmatig beheren, gebruiken en ontwikkelen van de fysieke leefomgeving ter vervulling van maatschappelijke functies. Vergroten inzichtelijkheid, en gebruiksgemak Betere samenhang fysieke leefomgeving in beleid, besluitvorming en regelgeving. Vergroten bestuurlijke afwegingsruimte Versnellen en verbeteren van besluitvorming

38 De AMvB s onder de Omgevingswet. In de brief staat ook duidelijk dat het realiseren van deze doelen niet alleen is gelegen in de nieuwe regelgeving, maar dat ook echt een grote gedragsverandering moet plaatsvinden bij initiatiefnemers, bestuurders en ambtenaren!!!!!!

39 Winst AMvB s Verbetering van de ordening van regelgeving Betere stroomlijning en harmonisatie Vindbaar maken van samenhangende regels Wegnemen onnodige dubbelingen en verschillen Begrippen en definities in fysieke leefomgeving gelijk Gelaagdheid verbeteren (minder bij wet meer bij AMvB)

40 De vier AMvB s Het Omgevingsbesluit Stelt algemene en procedurele bepalingen Het besluit kwaliteit leefomgeving Stelt normen aan het handelen van bestuursorganen Het besluit activiteiten leefomgeving Stelt algemene, rechtstreeks werkende regels aan met name mileubelastende activiteiten Het besluit bouwwerken leefomgeving Stelt algemene, rechtstreeks werkende regels aan bouwwerkgerelateerde activiteiten

41 Het Omgevingsbesluit Minder vergunningen, meer algemene regels Nog veel meer vergunningvrij bouwen!!! Geen gebruiksvergunning brandveilig gebruik meer Minder vergunningen binnen beperkingengebieden Door PKB ontstaat meer ruimte voor algemene regels?? Bepalingen grondexploitatie en Mer Magneetactiviteit Advies en Advies met instemming (oude VVG) O.a. Bro, Bor en Besluit Mer, gaan op in Omgevingsbesluit (meer dan 150 art. uit 17 AMvB s)

42 Het Besluit kwaliteit leefomgeving Alle inhoudelijke regels voor bestuursorganen samen Betreft voornamelijk instructieregels Inhoudelijke eisen aan omgevingsplannen, verordeningen en programma s Met het oog op meer evenwichtige toedeling van functies aan locaties, verbeteren gezondheid en milieu, behoud cultureel erfgoed, natuurbescherming en beheer infra Is richtinggevend aan decentrale overheid bij bereiken maatschappelijke doelen

43 Het Besluit activiteiten leefomgeving Milieubelastende activiteiten inrichtingen Nu nog vergunningplichtig Doel is nog veel minder vergunningplichtig Milieuregels vervallen voor kantoren, scholen, sportcomplexen, theaters e.d. (Type A inrichting) Lozingsactiviteiten Onderscheid tussen het geloosde water en de in het water aanwezige stoffen en warmte wordt samengevoegd. Rijk bevoegd gezag bij lozen op Rijkswateren en waterschap op regionaal water

44 Het Besluit bouwwerken leefomgeving Vervangt BB 2012, WW, BV Met doel en middelvoorschriften Aan doelvoorschriften voldoen door middelvoorschriften toe te passen Doel Bbl is Rijksregels verder te beperken en veel decentraal te laten regelen Meer bestuurlijke afwegingsruimte

45 Het Besluit bouwwerken leefomgeving Voorgestelde aanpassingen t.o.v. Bouwbesluit 2012 Geen regels meer over open erven en terreinen. Gemeenten kunnen zelf bepalen of ze daar regels voor willen Regels gezondheid en veiligheid worden beperkt tot regels met significante gevolgen. Regels die betrekking hebben op kleinschalige hinder en overlast vervallen. Gemeenten kunnen zelf bepalen of zij hiervoor regels stellen Algemene regels over gebruik van bouwwerken worden beperkt tot brandveilig gebruik. Binnen reikwijdte OW kan gemeente zelf regels stellen over bijvoorbeeld de zindelijke staat van een bouwwerk Algemene regels over bruikbaarheid beperkt tot fysieke toegankelijkheid voor mensen met functiebeperking. Gemeenten mogen niet zelf bepalen of zij aanvullende regels stellen

46 Opzet Besluit bouwwerken leefomgeving Gaat nog meer uit van risicobenadering Aan bouwwerken met potentieel geringe veiligheids- of gezondheidsrisico s worden geen of lagere eisen gesteld. Wel specifieke zorgplicht Maar hoe te handhaven?

47 Ontvangst concept Besluit bouwwerken leefomgeving Maakt bouw alleen maar duurder Minder standaarden zijn slecht voor procucenten De regels zijn niet voor niets gekomen. Terug naar 400 gemeentelijke bouwverordeningen NIET DOEN DUS!?!?!?!?!?!?!

48 Voordeel!

49 Stand van zaken Wetsvoorstel Omgevingswet juni 2014 Contouren AMvB s onder de Omgevingswet feb Nota naar aanleiding verslag OW feb 2015 (500 pagina's) Nota naar aanleiding nader verslag OW 20 mei 2015 (190 pagina s) Momenteel worden Amvb s verder uitgewerkt Nog steeds wordt uitgegaan van invoering per 2018

50 De verordening VTH en Kwaliteitscritera

51 De verordening kwaliteit Kwaliteitscriteria komen niet in wet VTH.Maar in verordening kwaliteit Modelverordening kwaliteit VTH tegen de zomer gereed Voor januari 2015 moet deze in gemeenteraad zijn vastgesteld Basis is voldoen aan Kwaliteitscriteria 2.1 Uit oplegnotitie Voor taken die niet opgenomen zijn in het basistakenpakket geldt dat deze per bevoegd gezag kunnen worden vastgesteld Comply aan 2.1 of explain waarom je zonder hieraan te voldoen ook de kwaliteit kunt leveren!

52 De verordening kwaliteit Genoemd tijdspad bijna onmogelijk Reactie G4 is al dat dit absoluut niet kan Onduidelijk is wat de ruimte is voor explain Relatie PKB en Verordening VTH is onduidelijk Zijn uw bestuurders hier al voldoende van op de hoogte?

53 Plaatje: anno 2009

54

55

De Wabo (on)geschonden in de Omgevingswet. Wico Ankersmit

De Wabo (on)geschonden in de Omgevingswet. Wico Ankersmit De Wabo (on)geschonden in de Omgevingswet Wico Ankersmit Met de Wabo. Omgevingsvergunning = Uitvoeringsvergunning Met de Omgevingswet. In de Omgevingswet komt dat wat in de Wabo nog niet is meegenomen.

Nadere informatie

Vergunning, melding en vergunningvrij onder de Omgevingswet

Vergunning, melding en vergunningvrij onder de Omgevingswet Vergunning, melding en vergunningvrij onder de Omgevingswet Ruim zes jaar Wabo. Wabo = Proceswet Wabo = Toestsen aan kader Omgevingsvergunning = Uitvoeringsvergunning Van 26 wetten naar 1 wet Van 5000

Nadere informatie

BWT don t miss the boat! Kwalitatief werken met een andere rol

BWT don t miss the boat! Kwalitatief werken met een andere rol BWT don t miss the boat! Kwalitatief werken met een andere rol Provero congres 24 mei 2016 Want. Omgevingswet is toch een RO-feestje Het gaat toch om een nieuw soort bestemmingsplan Een andere afdeling

Nadere informatie

Omgevingswet en de Gemeenteraad

Omgevingswet en de Gemeenteraad Omgevingswet en de Gemeenteraad Beeldvormende Avond gemeenteraad Veenendaal mr. Merel Holtkamp advocaat 14 april 2016 Introductie» Motto Omgevingswet» Kerninstrumenten - Omgevingsvisie - Omgevingsplan

Nadere informatie

Met de Omgevingswet naar een optimale kubieke kilometer Wico Ankersmit Directeur Vereniging BWT Nederland. Alkmaar 8 september 2016

Met de Omgevingswet naar een optimale kubieke kilometer Wico Ankersmit Directeur Vereniging BWT Nederland. Alkmaar 8 september 2016 Met de Omgevingswet naar een optimale kubieke kilometer Wico Ankersmit Directeur Vereniging BWT Nederland Alkmaar 8 september 2016 Oude structuur wetgeving fysieke leefomgeving Wabo Omgevingswet Met de

Nadere informatie

De Omgevingswet voor beginners

De Omgevingswet voor beginners De Omgevingswet voor beginners Provero 24 mei 2016 Bert Rademaker Eenvoudig Beter Stelselherziening omgevingsrecht. Waarom? Inzichtelijkheid, voorspelbaarheid en gebruiksgemak Samenhangende benadering

Nadere informatie

Omgevingswet Mis niet de boot!

Omgevingswet Mis niet de boot! Omgevingswet Mis niet de boot! Regiodagen 2016 De omgevingswet in wording Werkgroep Omgevingswet VBWTN Mis als BWT niet de boot! Waar heeft u behoefte aan De werkgroep Omgevingswet Voor en door gemeenten

Nadere informatie

Omgevingsplan. Maarten Engelberts (gem. Den Haag/I&M) Jur van der Velde (Provero/Rho/Interra)

Omgevingsplan. Maarten Engelberts (gem. Den Haag/I&M) Jur van der Velde (Provero/Rho/Interra) Omgevingsplan Maarten Engelberts (gem. Den Haag/I&M) Jur van der Velde (Provero/Rho/Interra) Inhoud - omgevingsplan en omgevingswet - omgevingsplan - voorbeelden: omgevingsplannen Almere en Den Haag Omgevingsplan

Nadere informatie

Omgevingswet en de gemeenteraad.

Omgevingswet en de gemeenteraad. Omgevingswet en de gemeenteraad. 1 Inhoud Waarom Omgevingswet? Wat verandert er door de Omgevingswet? Stand van zaken invoering Omgevingswet. Rol gemeenteraad (regionale afstemming)? Planning Provincie,

Nadere informatie

12/10/2014. Omgevingswet en Externe Veiligheid. Stelling. Waarom nu aandacht Omgevingswet? VVM Sectie Milieurecht en Praktijk

12/10/2014. Omgevingswet en Externe Veiligheid. Stelling. Waarom nu aandacht Omgevingswet? VVM Sectie Milieurecht en Praktijk Omgevingswet en Externe Veiligheid Daniella Nijman Jos Dolstra Holla Advocaten MWH B.V. VVM Sectie Milieurecht en Praktijk Stelling De Omgevingswet is een goede ontwikkeling! 2 Waarom nu aandacht Omgevingswet?

Nadere informatie

5 Uitvoeren van activiteiten

5 Uitvoeren van activiteiten 5 Uitvoeren van activiteiten 5.1 Algemene regels Algemene regels 5.1.1 Reguleren van activiteiten door middel van algemene regels Reguleren van activiteiten door middel van algemene regels De PS kunnen

Nadere informatie

Met de Omgevingswet naar een optimale kubieke kilometer Wico Ankersmit Directeur Vereniging BWT Nederland. Roadshow OmgevingsPlatform voorjaar 2017

Met de Omgevingswet naar een optimale kubieke kilometer Wico Ankersmit Directeur Vereniging BWT Nederland. Roadshow OmgevingsPlatform voorjaar 2017 Met de Omgevingswet naar een optimale kubieke kilometer Wico Ankersmit Directeur Vereniging BWT Nederland Roadshow OmgevingsPlatform voorjaar 2017 Ruim zes jaar Wabo. Wabo = Proceswet Wabo = Toestsen

Nadere informatie

Kerninstrumenten Omgevingswet. Simon Tichelaar 13 oktober 2016

Kerninstrumenten Omgevingswet. Simon Tichelaar 13 oktober 2016 Kerninstrumenten Omgevingswet Simon Tichelaar Inleiding Wetsvoorstel bevat zes kerninstrumenten: Omgevingsvisie; Programma; Decentrale regelgeving (omgevingsplan); Algemene rijksregels voor activiteiten;

Nadere informatie

De nieuwe Omgevingswet. Molenadviesraad Amersfoort Mark Ravesloot, senior adviseur molens

De nieuwe Omgevingswet. Molenadviesraad Amersfoort Mark Ravesloot, senior adviseur molens De nieuwe Omgevingswet Molenadviesraad 7-4-2017 Amersfoort Mark Ravesloot, senior adviseur molens Uitgangspunten Omgevingswet Vormt basis voor het nieuwe stelsel van regelgeving voor de fysieke leefomgeving

Nadere informatie

2.1 NIEUWE OMGEVINGSWET: EENVOUDIG BETER VOOR GEMEENTEN

2.1 NIEUWE OMGEVINGSWET: EENVOUDIG BETER VOOR GEMEENTEN 2.1 NIEUWE OMGEVINGSWET: EENVOUDIG BETER VOOR GEMEENTEN Edward Stigter, directeur Programmadirectie Eenvoudig Beter Ministerie van Infrastructuur & Milieu Annemarie Klijn, advocaat partner Boekel De Nerée

Nadere informatie

Waarom Omgevingswet?

Waarom Omgevingswet? Op weg naar de Omgevingswet Kennisdag FUMO- provincie 15 mei 2014 1 Waarom Omgevingswet? Huidige omgevingsrecht: - complex en versnipperd - onoverzichtelijk en onvoldoende samenhang - trage besluitvorming:

Nadere informatie

Crisis- en herstelwet: omgevingsplannen. Een pilot met de gemeente Bussum

Crisis- en herstelwet: omgevingsplannen. Een pilot met de gemeente Bussum Crisis- en herstelwet: omgevingsplannen Een pilot met de gemeente Bussum Bestemmingsplannen Bussum e.o. Crisis- en herstelwet? Aangewezen gemeenten Experimenteren Verschillende tranches Bestemmingsplan

Nadere informatie

Kerninstrument Omgevingsvergunning en Informatievoorziening

Kerninstrument Omgevingsvergunning en Informatievoorziening Kerninstrument Omgevingsvergunning en Informatievoorziening Notitie Omgevingsvergunning Inleiding De Omgevingswet introduceert een vijftal kerninstrumenten voor gemeenten. De invoering en het gebruik van

Nadere informatie

Foto plaatsen. Introductie Programma Omgevingswet-DSO. Willem de Goeij en Pieter Meijer

Foto plaatsen. Introductie Programma Omgevingswet-DSO. Willem de Goeij en Pieter Meijer Foto plaatsen Introductie Programma Omgevingswet-DSO Willem de Goeij en Pieter Meijer Inhoud Omgevingswet: wat houdt het in? Omgevingswet: wie hebben er mee te maken? Processen en systemen fysieke leefomgeving

Nadere informatie

Besluit Activiteiten Leefomgeving. Mr. G.C.W. van der Feltz 11 oktober 2016

Besluit Activiteiten Leefomgeving. Mr. G.C.W. van der Feltz 11 oktober 2016 Besluit Activiteiten Leefomgeving Mr. G.C.W. van der Feltz 11 oktober 2016 Maatschappelijke doelen Met het oog op duurzame ontwikkeling, de bewoonbaarheid van het land en de bescherming en verbetering

Nadere informatie

Bijlage I: Instrumenten voor de waterschappen

Bijlage I: Instrumenten voor de waterschappen Bijlage I: Instrumenten voor de waterschappen Datum: 13 september 2019 Versie: definitieve versie 2.0, vastgesteld Toelichting/context: In de Handreiking waterschapsverordening geven we aan wat nodig is

Nadere informatie

Omgevingswet Procedureel

Omgevingswet Procedureel Omgevingswet Procedureel Jan van der Grinten 11 oktober 2016 jan.van.der.grinten@kvdl.com Inhoudsopgave Systematiek Omgevingswet (1 wet, 4 AMvB s) Kerninstrumenten van de Omgevingswet Uitgangspunten procedureregels

Nadere informatie

De Omgevingswet en het bijbehorende digitale stelsel zetten in op een beschikbare, bruikbare en bestendige gegevens.

De Omgevingswet en het bijbehorende digitale stelsel zetten in op een beschikbare, bruikbare en bestendige gegevens. De Omgevingswet en het bijbehorende digitale stelsel zetten in op een beschikbare, bruikbare en bestendige gegevens. René Kleij Voorzitter Provero Business consultant Crotec Integratie Het wetsvoorstel

Nadere informatie

De Omgevingswet en externe veiligheid. Jos Dolstra Daniëlla Nijman

De Omgevingswet en externe veiligheid. Jos Dolstra Daniëlla Nijman De Omgevingswet en externe veiligheid Jos Dolstra Daniëlla Nijman Programma Inleiding Wat gaat in de Omgevingswet op Ontwerpprincipes Zes kerninstrumenten Planning STELLING De Omgevingswet is een goede

Nadere informatie

Omgevingswet & Kadaster. Leo van der Sluijs

Omgevingswet & Kadaster. Leo van der Sluijs Omgevingswet & Kadaster Leo van der Sluijs Opbouw van ons verhaal Korte introductie Omgevingswet en digitalisering (DSO) Wat bouwt het Kadaster voor DSO Informatiehuizen DSO als open stelsel 2 Waarom?

Nadere informatie

Omgevingsvergunning en omgevingsplan. Omgevingswet. Wijzigingen regulering bouwen via de omgevingsvergunning

Omgevingsvergunning en omgevingsplan. Omgevingswet. Wijzigingen regulering bouwen via de omgevingsvergunning Omgevingsvergunning en omgevingsplan Omgevingswet Wijzigingen regulering bouwen via de omgevingsvergunning Meer activiteiten en allemaal een naam: Artikel 5.1 lid 1: vergunningvrij bij amvb aangewezen

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord bij de vierde druk /V. Lijst van afkortingen / XIII

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord bij de vierde druk /V. Lijst van afkortingen / XIII INHOUDSOPGAVE Voorwoord bij de vierde druk /V Lijst van afkortingen / XIII HOOFDSTUK 1 Inleiding /1 1.1 Algemeen / 1 1.2 Doelstelling van de Wabo / 2 1.3 Reikwijdte en werkingssfeer van de Wabo / 4 1.4

Nadere informatie

Omgevingswet, digitaal stelsel en vragen daarbij

Omgevingswet, digitaal stelsel en vragen daarbij Omgevingswet, digitaal stelsel en vragen daarbij STUDIEMIDDAG GEODATION 26 mei 2016 1 Omgevingswet en digitaal stelsel en vragen daarbij 1. Omgevingswet 2. Digitaal Stelsel Omgevingswet 3. Vragen 2 1.

Nadere informatie

LENTELEZING DELTALINQS DE OMGEVINGSWET

LENTELEZING DELTALINQS DE OMGEVINGSWET LENTELEZING DELTALINQS DE OMGEVINGSWET ONDERWERPEN DEEL I Algemeen Marloes Brans (Houthoff Buruma) 1 De wet in vogelvlucht 2 De beleidscyclus en de zes kerninstrumenten DEEL II Verdieping Jeanette Ozinga

Nadere informatie

Omgevingswet en Kadaster. Jong Leefomgeving 15 maart 2017

Omgevingswet en Kadaster. Jong Leefomgeving 15 maart 2017 Omgevingswet en Kadaster Jong Leefomgeving 15 maart 2017 Programma 15:25-15:40 Omgevingswet en het Kadaster 15:40-15:50 The next generation of information. Informatiehuizen Ruimte & Bouw 15:50-16:00 Kadaster

Nadere informatie

Gemeenteraad College van B&W Management Regionale Uitvoeringsdienst (RUD)

Gemeenteraad College van B&W Management Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Impact organisatie De Omgevingswet komt er natuurlijk vooral voor onze burgers en de bedrijven. Zij hebben direct belang bij wat er in Weert gebeurt, op hun eigen terrein en n hun omgeving. Zij zijn de

Nadere informatie

De Omgevingswet: nieuwe regels voor cultureel erfgoed

De Omgevingswet: nieuwe regels voor cultureel erfgoed De Omgevingswet: nieuwe regels voor cultureel erfgoed Studiedag KNOB, 8 juni 2018 Frank Altenburg Wat komt aan de orde? Erfgoedwet versus Omgevingswet Betekenis van Omgevingswet voor cultureel erfgoed

Nadere informatie

Gemeentelijk omgevingsplan

Gemeentelijk omgevingsplan Het omgevingsplan Gemeentelijk omgevingsplan Integrale samenhangende verordening voor het gehele grondgebied met regels over de fysieke leefomgeving Krachtig instrument voor gebiedsontwikkeling, beheer,

Nadere informatie

VOORWOORD EN LEESWIJZER AFKORTINGEN LIJST VAN OVERZICHTEN BEGRIPPENLIJST

VOORWOORD EN LEESWIJZER AFKORTINGEN LIJST VAN OVERZICHTEN BEGRIPPENLIJST VOORWOORD EN LEESWIJZER V AFKORTINGEN XV LIJST VAN OVERZICHTEN XIX BEGRIPPENLIJST XXI MANAGEMENT SAMENVATTING 1 Algemeen...1 Rijksregels...1 Waar gaat dit besluit over?...1 Instructieregels voor programma's,

Nadere informatie

Samenvatting Ontwerpbesluit activiteiten leefomgeving

Samenvatting Ontwerpbesluit activiteiten leefomgeving Samenvatting Ontwerpbesluit activiteiten leefomgeving Het Besluit activiteiten leefomgeving is één van de vier AMvB s die uitvoering geven aan de Omgevingswet. Het besluit bevat, samen met het Besluit

Nadere informatie

Inleiding Omgevingswet CROW bijeenkomst Omgevingswet en Mobiliteit

Inleiding Omgevingswet CROW bijeenkomst Omgevingswet en Mobiliteit Inleiding Omgevingswet CROW bijeenkomst Omgevingswet en Mobiliteit Katja Stribos programmamanager Implementatieprogramma Aan de slag met de Omgevingswet 30 maart 2017 Inhoud 1. Stelselherziening onderdelen

Nadere informatie

Yes, ik ben vergunningverlener!

Yes, ik ben vergunningverlener! Yes, ik ben vergunningverlener! Ministerie BZK Juni 2019 Patricia Palmen Aan de slag met de Omgevingswet De 4 verbeterdoelen van de Omgevingswet Inhoud Proces van initiatief tot en met vergunningverlening

Nadere informatie

Bodem in de Omgevingswet

Bodem in de Omgevingswet Bodem in de Omgevingswet Martin van Gelderen Ministerie Infrastructuur en Milieu 1 Verbeterdoelen Ow het vergroten van de inzichtelijkheid, de voorspelbaarheid en het gebruiksgemak; het bewerkstelligen

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord bij de derde druk /V. Lijst van afkortingen / XIII. HOOFDSTUK 1 Inleiding /1

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord bij de derde druk /V. Lijst van afkortingen / XIII. HOOFDSTUK 1 Inleiding /1 INHOUDSOPGAVE Voorwoord bij de derde druk /V Lijst van afkortingen / XIII HOOFDSTUK 1 Inleiding /1 1.1 Algemeen / 1 1.2 Doelstelling van de Wabo / 2 1.3 Reikwijdte en werkingssfeer van de Wabo / 4 1.4

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet

Gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet Gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet Bijeenkomst Stibbe 19 mei 2016 Edward Stigter, programmadirecteur Eenvoudig Beter Inhoud presentatie Stand van zaken Stelselherziening Afwegingsruimte en Omgevingsplan

Nadere informatie

Besluit bouwwerken in de leefomgeving (Bbl) 29 oktober 2015. Marcel Balk Joost Pothuis. Bouwkwaliteit

Besluit bouwwerken in de leefomgeving (Bbl) 29 oktober 2015. Marcel Balk Joost Pothuis. Bouwkwaliteit Besluit bouwwerken in de leefomgeving (Bbl) 29 oktober 2015 Marcel Balk Joost Pothuis Bouwkwaliteit Inhoud presentatie Inleiding: Omgevingswet en amvb s Hoofdlijnen van het beoogde Besluit Bouwwerken in

Nadere informatie

OMGEVINGSWET EN OMGEVINGSPLAN 18 SEPTEMBER 2018 KARIEN LAGROUW

OMGEVINGSWET EN OMGEVINGSPLAN 18 SEPTEMBER 2018 KARIEN LAGROUW OMGEVINGSWET EN OMGEVINGSPLAN 18 SEPTEMBER 2018 KARIEN LAGROUW DE OMGEVINGSWET 2 PLANNING EN TAAKVERDELING OP WEG NAAR 2021: KAMERBRIEF 8 MAART 2018 VERANDEROPGAVE Meer lokaal Meer algemene regels minder

Nadere informatie

Overzicht reikwijdte omgevingsvergunning

Overzicht reikwijdte omgevingsvergunning > www.vrom.nl Overzicht reikwijdte omgevingsvergunning Wetsvoorstel algemene bepalingen omgevingsrecht, november 2008 Overzicht reikwijdte omgevingsvergunning Wetsvoorstel algemene bepalingen omgevingsrecht,

Nadere informatie

Het omgevingsplan. Agenda: 6/14/2017

Het omgevingsplan. Agenda: 6/14/2017 Het omgevingsplan Agenda: Omgevingsplan: inhoud en reikwijdte Rol Provincie Rol Rijk Omgevingsplan: procedure Omgevingsplan flexibiliteit Omgevingsplanactiviteit Overgangsrecht Omgevingsplan Voorbereidingsbesluit

Nadere informatie

Workshop Omgevingsplan: juridische aspecten

Workshop Omgevingsplan: juridische aspecten Workshop Omgevingsplan: juridische aspecten Kennismarkt Omgevingswet 7 november 2017 Tycho Lam Programma Omgevingswet algemeen Omgevingsplan Algemeen Overgangsrecht 2 Deel 1: Omgevingsplan algemeen 3 Het

Nadere informatie

Omgevingswet & Omgevingsvisie

Omgevingswet & Omgevingsvisie Omgevingswet & Omgevingsvisie cultuurlandschappen en de omgevingswet Utrecht, 17 december 2018 Jan Roest Programmammanager Omgevingswet In dit kwartier. Aanleiding en doelen van de Omgevingswet Systematiek

Nadere informatie

27 juni 2011 - Seminar Wabo

27 juni 2011 - Seminar Wabo 27 juni 2011 - Seminar Wabo DE CLERCQ ONS KANTOOR - veelzijdig, multidisciplinair - 32 advocaten, 8 (kandidaat)notarissen - sedert 1850: 160 jaar jong - creatief, proactief - aantrekkelijk alternatief

Nadere informatie

Workshop Omgevingsplan en APV

Workshop Omgevingsplan en APV Workshop Omgevingsplan en APV Lettie Vaatstra SAB 11 oktober 2016 Voorstellen 1 Inhoud presentatie De Omgevingswet Het omgevingsplan Verordeningen in omgevingsplan Omgevingsplan en APV De Omgevingswet

Nadere informatie

Omgevingswet. Commissie Fysieke Leefomgeving 20 september 2016

Omgevingswet. Commissie Fysieke Leefomgeving 20 september 2016 Omgevingswet Commissie Fysieke Leefomgeving 20 september 2016 Onderwerpen: 1. Doel en achtergrond 2. Omgevingswet 3. Uitvoeringsregelgeving 4. Invoeringswet en -regelgeving 5. Overige wetgeving 6. Invoering

Nadere informatie

Overzicht reikwijdte omgevingsvergunning

Overzicht reikwijdte omgevingsvergunning Overzicht reikwijdte omgevingsvergunning Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, juli 2009 Overzicht reikwijdte omgevingsvergunning Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, juli 2009 Toestemmingen die opgaan

Nadere informatie

Spiekbriefje Gemeentelijke Omgevingsvergunning Versie 1.0 (September 2019)

Spiekbriefje Gemeentelijke Omgevingsvergunning Versie 1.0 (September 2019) Typen (Plicht en/of keuze) Type : Verplicht, geen keuze. Type 2: Verplicht, met keuzemogelijkheden. Type : Als dit speelt in uw gemeente, heeft u keuze. Type 4: Geen plicht, wel keuze. Contactpersoon VNG:

Nadere informatie

NDL/HIDC Logistics Topics Vastgoed: De Omgevingswet

NDL/HIDC Logistics Topics Vastgoed: De Omgevingswet NDL/HIDC Logistics Topics Vastgoed: Marijn Bodelier BodelierM@gtlaw.com +31 20 30 17 309 GREENBERG TRAURIG, LLP ATTORNEYS AT LAW WWW.GTLAW.COM 2016 Greenberg Traurig, LLP. All rights reserved. Agenda 1.

Nadere informatie

Cultureel Erfgoed en de Omgevingswet

Cultureel Erfgoed en de Omgevingswet Cultureel Erfgoed en de Omgevingswet In de zomer van 2013 heeft het kabinet ingestemd met het wetsvoorstel voor een nieuwe Omgevingswet. Doel van de nieuwe Omgevingswet is om de bestaande regelgeving te

Nadere informatie

Uitleg is gebaseerd op informatie uit de Handreiking waterschapsverordening van het project TROWA (Transitieondersteuning Omgevingswet

Uitleg is gebaseerd op informatie uit de Handreiking waterschapsverordening van het project TROWA (Transitieondersteuning Omgevingswet Uitleg is gebaseerd op informatie uit de Handreiking waterschapsverordening van het project TROWA (Transitieondersteuning Omgevingswet Waterschappen). Met name de hoofdstukken 1 en 2 en bijlagen. De Omgevingswet

Nadere informatie

Inleiding. Hoofdlijnen Omgevingswet. Nu al Eenvoudig Beter. Vragen

Inleiding. Hoofdlijnen Omgevingswet. Nu al Eenvoudig Beter. Vragen Inleiding Hoofdlijnen Omgevingswet Nu al Eenvoudig Beter Vragen 1 Inzichtelijkheid Minder regels en plannen, meer bij elkaar Integrale aanpak - samenwerking Omgevingsvisie, omgevingsverordening, omgevingsplan

Nadere informatie

Limburg aan de slag met de Omgevingswet! Liesbeth Schippers en Aart Jan van der Ven

Limburg aan de slag met de Omgevingswet! Liesbeth Schippers en Aart Jan van der Ven Limburg aan de slag met de Omgevingswet! Liesbeth Schippers en Aart Jan van der Ven 12 januari 2017 Programma 13.30 Inloop 14.00 De Omgevingswet: a bird's-eye view in 45' Liesbeth Schippers 14.45 De vier

Nadere informatie

Gemeentelijk omgevingsplan

Gemeentelijk omgevingsplan Het omgevingsplan Gemeentelijk omgevingsplan Gemeenteraad stelt één omgevingsplan op, waarin regels over de fysieke leefomgeving worden opgenomen (art 2.4) In het omgevingsplan kunnen met het oog op de

Nadere informatie

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Inhoud presentatie 1. Impact Wabo o o o Doelstellingen Verplichtingen Kansen 2. Inzicht in de inhoud o o o o Inhoud en reikwijdte Procedures Aandachtspunten Inwerkingtreding

Nadere informatie

INTERN MEMO. Betreft : implementatie Omgevingswet

INTERN MEMO. Betreft : implementatie Omgevingswet INTERN MEMO Aan : Commissie Fysiek Domein Afschrift : Van : Wethouder R.G. Boom Datum : 26 november 2018 Betreft : implementatie Omgevingswet Geachte raadsleden, In de afgelopen periode bent u via verschillende

Nadere informatie

Omgevingswet SIKB Kennisdag AMvB s

Omgevingswet SIKB Kennisdag AMvB s Omgevingswet SIKB Kennisdag AMvB s 11 februari 2016 Wim van Gelder Hier komt tekst SIKB kennisdag AMvB s 11 februari Hier komt 2016 ook tekst Omgevingswet Art. 1.3: doelstelling: met het oog op een duurzame

Nadere informatie

Bestuursrechtelijke rechtsbescherming Opmerkingen

Bestuursrechtelijke rechtsbescherming Opmerkingen Factsheet: rechtsbescherming tegen besluiten op grond van de Omgevingswet Bij het vormgeven van de rechtsbescherming onder de Omgevingswet is aangesloten bij het bestaande wettelijke stelsel. Onderstaande

Nadere informatie

AMvB s Omgevingswet: Stand van zaken en aanvullingen via het Invoeringsbesluit

AMvB s Omgevingswet: Stand van zaken en aanvullingen via het Invoeringsbesluit AMvB s Omgevingswet: Stand van zaken en aanvullingen via het Invoeringsbesluit Wetgevingsupdate, 26 november 2018, Amersfoort Paul Pestman, programmamanager Omgevingswet Inhoud Amvb s van de Omgevingswet

Nadere informatie

POKB Thema 1: Omgevingswet: integratie van bodem in omgevingsgericht werken, integraal werken

POKB Thema 1: Omgevingswet: integratie van bodem in omgevingsgericht werken, integraal werken POKB Thema 1: Omgevingswet: integratie van bodem in omgevingsgericht werken, integraal werken POKB 12 oktober 2017 Marcel Cassee Rijkswaterstaat, Bodem+ Inhoud presentatie Inleidende presentatie (in sneltreinvaart)

Nadere informatie

Bouwen en ontwikkelen met de Wabo

Bouwen en ontwikkelen met de Wabo Prof. mr. A.G.A. Nijmeijer Mr. S. Hillegers Mr. T.E.P.A. Lam Bouwen en ontwikkelen met de Wabo Eerste druk Kiuwer a Wolters Kiuwer business Alphen aan den Rijn - 2010 INHOUDSOPGAVE Voorwoord / V lijst

Nadere informatie

Het omgevingsplan. Maarten Engelberts

Het omgevingsplan. Maarten Engelberts Het omgevingsplan Maarten Engelberts Gemeentelijk omgevingsplan Gemeenteraad stelt één omgevingsplan op, waarin regels over de fysieke leefomgeving worden opgenomen (art 2.4) In het omgevingsplan kunnen

Nadere informatie

2 april DE NIEUWE OMGEVINGSWET Wat betekent dat voor u?

2 april DE NIEUWE OMGEVINGSWET Wat betekent dat voor u? 2 april 2019 DE NIEUWE OMGEVINGSWET Wat betekent dat voor u? Expertgroep Omgevingswet Hans Turenhout Anke van de Laar Arjan van Delden Coline Norde Jos Pfeifer 2 Inhoud workshop De Omgevingswet in vogelvlucht

Nadere informatie

Roger Vermeulen, projectleider Wabo. Wabo procedures

Roger Vermeulen, projectleider Wabo. Wabo procedures Roger Vermeulen, projectleider Wabo Wabo procedures 1 Doel: Kennis overdragen Wabo Wat verandert er voor de medewerkers Waar moet je rekening mee houden. 2 Het gaat om een project of activiteit met plaatsgebonden

Nadere informatie

Actualiteitenseminar bestuursrecht en omgevingsrecht. Blik op de toekomst: de nieuwe Omgevingswet

Actualiteitenseminar bestuursrecht en omgevingsrecht. Blik op de toekomst: de nieuwe Omgevingswet Actualiteitenseminar bestuursrecht en omgevingsrecht Blik op de toekomst: de nieuwe Omgevingswet Blik op de toekomst: de nieuwe Omgevingswet 1. Stand van zaken Omgevingswet 2. Nieuwe figuren in de Omgevingswet

Nadere informatie

De Omgevingswet en MRE:

De Omgevingswet en MRE: De Omgevingswet en MRE: van particularisme naar partnerschap door Frans Tonnaer Sheet 1 Omgevingswet: hoge ambitie Ambitieus wetgevingsproject, ook voor decentraal bestuur '4 e decentralisatie'; nu in

Nadere informatie

Omgevingswet: Wat verandert er voor initiatiefnemers?

Omgevingswet: Wat verandert er voor initiatiefnemers? Omgevingswet: Wat verandert er voor initiatiefnemers? Schakeldag, Beatrix Theater Utrecht 25 juni 2015 Carola Verbeek (RWS) en Robert van Bommel (RHDHV) 1 2 Impact van de Omgevingswet Onderzoek RWS en

Nadere informatie

Inleiding. 1.1 Wat is de omgevingsvergunning?

Inleiding. 1.1 Wat is de omgevingsvergunning? 1 Inleiding Dit hoofdstuk bevat deel met een korte bespreking wat een omgevingsvergunning is en wat vergunningsvrij bouwen is. De achtergrond en doelstellingen van de belangrijkste regelingen (de Wet algemene

Nadere informatie

Omgevingswet. Een basis voor de samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving.

Omgevingswet. Een basis voor de samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving. Omgevingswet Een basis voor de samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving. Wat is omgevingswet? Inhoudsopgave Molenbiotoop Doel van de omgevingswet Invoering van de wet Instrumentarium Bevoegd

Nadere informatie

Bijlage: Omgevingswet

Bijlage: Omgevingswet Bijlage: wet In het regeerakkoord Vrijheid en Verantwoordelijkheid (2010) kondigde het kabinet-rutte I voorstellen aan tot bundeling, vereenvoudiging, modernisering en versobering van het omgevingsrecht

Nadere informatie

Samenvatting Ontwerpbesluit bouwwerken leefomgeving

Samenvatting Ontwerpbesluit bouwwerken leefomgeving Samenvatting Ontwerpbesluit bouwwerken leefomgeving Het Besluit bouwwerken leefomgeving (hierna Bbl of dit besluit) is één van de vier AMvB s die uitvoering geven aan de Omgevingswet. Het besluit bevat,

Nadere informatie

Winddagen Wind mee dankzij Omgevingswet Nicole Fikke. Programmadirectie Eenvoudig Beter

Winddagen Wind mee dankzij Omgevingswet Nicole Fikke. Programmadirectie Eenvoudig Beter Winddagen 2016 Wind mee dankzij Omgevingswet Nicole Fikke Programmadirectie Eenvoudig Beter 15 juni 2016 We are Stibbe Tax specialists Opgave voor Wind op Land Nationaal: Klimaatakkoord, Energiedialoog,

Nadere informatie

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) 29 Wet van 6 november 2008, houdende regels inzake een vergunningstelsel met betrekking tot activiteiten die van invloed zijn op de fysieke leefomgeving en inzake handhaving van regelingen op het gebied

Nadere informatie

Deze complexiteit en versnippering wordt als belemmerend ervaren voor een samenhangende beoordeling van maatschappelijke initiatieven.

Deze complexiteit en versnippering wordt als belemmerend ervaren voor een samenhangende beoordeling van maatschappelijke initiatieven. Bijlage bij Statenbrief Omgevingswet- zaaknummer 2016-006212 Implementatie Omgevingswet Aanleiding De ruimtedruk is in Nederland al decennia lang groot. Dat heeft te maken met demografische, economische

Nadere informatie

Omgevingswet Regels en maatwerk

Omgevingswet Regels en maatwerk Omgevingswet Regels en maatwerk Linda van Berkel Twitter: @AandeslagOw LinkedIn: Aan de slag met de Omgevingswet www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl Welkom Doel Omgevingswet Regels van Rijk, provincie, waterschap

Nadere informatie

De Omgevingswet en de praktijk van de waterbeheerder

De Omgevingswet en de praktijk van de waterbeheerder De Omgevingswet en de praktijk van de waterbeheerder Ina Kraak, Willem Wensink (Unie van Waterschappen) 1 Het zal waterbeheerders niet zijn ontgaan: de Omgevingswet komt eraan. De Omgevingswet integreert

Nadere informatie

Omgevingswet Beeldvormende avond 14 april 2016. De Omgevingswet. én in Veenendaal?

Omgevingswet Beeldvormende avond 14 april 2016. De Omgevingswet. én in Veenendaal? De Omgevingswet én in Veenendaal? Impact voor gemeente - Meer ruimte voor lokale initiatieven - Inspelen op wat er op lokaal niveau speelt - Beter omgaan met onzekerheden en risico s Hoe? Meer van buiten

Nadere informatie

Omgevingswet in het kort

Omgevingswet in het kort Omgevingswet in het kort Ruimte voor ontwikkeling, waarborgen voor kwaliteit Van wirwar aan regels naar alles in één In 1810 werd in Nederland de Mijnwet van kracht: de eerste wet gericht op de leefomgeving.

Nadere informatie

Omgevingswet en gezamenlijk investeringsprogramma

Omgevingswet en gezamenlijk investeringsprogramma Communicatie 2016 #Samenwaw Omgevingswet en gezamenlijk investeringsprogramma Gert Dekker Inhoudsopgave Omgevingswet in vogelvlucht Consequenties stedelijk waterbeheer Hoe anticiperen in organisatie en

Nadere informatie

De nieuwe Omgevingswet. 5 oktober 2017 mr. L. van Schie-Kooman en mr. C.J. Dekker

De nieuwe Omgevingswet. 5 oktober 2017 mr. L. van Schie-Kooman en mr. C.J. Dekker De nieuwe Omgevingswet 5 oktober 2017 mr. L. van Schie-Kooman en mr. C.J. Dekker Inhoudsopgave Inleiding Stand van zaken Omgevingsplan en overgangsrecht AMvB s en overgangsrecht Overige aspecten Invoeringswet

Nadere informatie

De wereld van de Omgevingswet

De wereld van de Omgevingswet De wereld van de Omgevingswet Slag-sessies Schakeldag 2019 Edwin Voogd Anjalie Kishoen-Misier Twitter: @AandeslagOw Twitter: #slag-sessies LinkedIn: Aan de slag met de Omgevingswet www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl

Nadere informatie

Samenvatting Ontwerpbesluit Omgevingsbesluit

Samenvatting Ontwerpbesluit Omgevingsbesluit Samenvatting Ontwerpbesluit Omgevingsbesluit Het Omgevingsbesluit richt zich tot alle partijen die in de fysieke leefomgeving actief zijn: burgers, bedrijven en de overheid. Het Omgevingsbesluit regelt

Nadere informatie

Hoe past het Omgevingsbesluit in het stelsel?

Hoe past het Omgevingsbesluit in het stelsel? Omgevingsbesluit 1 Hoe past het Omgevingsbesluit in het stelsel? 2 Omgevingsbesluit Gericht op burgers, bedrijven en overheid In het Omgevingsbesluit gaan onder meer op: Bro, Bor, div. natuurbesluiten,

Nadere informatie

Omgevingswet: gevolgen voor VTH in het waterdomein. Spreker: mr. dr. ir. J.J.H. van Kempen, Rijkswaterstaat

Omgevingswet: gevolgen voor VTH in het waterdomein. Spreker: mr. dr. ir. J.J.H. van Kempen, Rijkswaterstaat Omgevingswet: gevolgen voor VTH in het waterdomein Datum: 30 april 2018 Spreker: mr. dr. ir. J.J.H. van Kempen, Rijkswaterstaat Inhoudsopgave Regulering van activiteiten Vergunningverlening Maatwerkvoorschriften

Nadere informatie

Besluit kwaliteit leefomgeving. Instructieregels en omgevingswaarden. Paul van der Lee

Besluit kwaliteit leefomgeving. Instructieregels en omgevingswaarden. Paul van der Lee Besluit kwaliteit leefomgeving Instructieregels en omgevingswaarden Paul van der Lee Samenhang AMvB s Ministerie van Infrastructuur en Milieu 14 september 2016 Bestaande wetten, AMvB s en regelingen Wet

Nadere informatie

Voorwoord bij de zesde druk Inhoudsopgave Afkortingen

Voorwoord bij de zesde druk Inhoudsopgave Afkortingen inhoudsopgave Voorwoord bij de zesde druk Inhoudsopgave Afkortingen v vii xvi hfdst 1 Inleiding 1 Wat is? 2 2 Omgevingsproblemen 4 3 Ontwikkeling van het 7 3.1 Milieuhygiënerecht 7 3.2 Ruimtelijk ordeningsrecht

Nadere informatie

Omgevingswet in het kort

Omgevingswet in het kort Omgevingswet in het kort Ruimte voor ontwikkeling, waarborgen voor kwaliteit In 1810 werd in Nederland de Mijnwet van kracht: de eerste wet gericht op de leefomgeving. Sindsdien zijn er talloze wetten

Nadere informatie

OMGEVINGSWET VOOR DUMMIES. 1 oktober Willem Wensink

OMGEVINGSWET VOOR DUMMIES. 1 oktober Willem Wensink OMGEVINGSWET VOOR DUMMIES 1 oktober 2015 Willem Wensink INHOUDSOPGAVE Deel 1: Quiz Deel 2: Omgevingswet Hoofdlijnen wetsvoorstel Uitvoeringsregelgeving Implementatie INHOUDSOPGAVE Deel 1: Quiz 1. WELKE

Nadere informatie

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) Uitgebreide voorbereidingsprocedure en een verklaring van geen bedenkingen Angelique Braams Afdeling Vergunningen & Uitvoering 10 maart 2011 voor 1 oktober

Nadere informatie

Basisgids Omgevingswet

Basisgids Omgevingswet Basisgids Omgevingswet Handreiking voor het samenstellen van uw presentaties en trainingen Basisgids Omgevingswet 1 Basisgids Omgevingswet Handreiking voor het samenstellen van uw presentaties en trainingen

Nadere informatie

DE OMGEVINGSWET VERKRIJGING/VERLENING VAN EEN OMGEVINGS(MILIEU)VERGUNNING MARLOES BRANS & BODIL STRAMROOD, 11 OKTOBER 2016

DE OMGEVINGSWET VERKRIJGING/VERLENING VAN EEN OMGEVINGS(MILIEU)VERGUNNING MARLOES BRANS & BODIL STRAMROOD, 11 OKTOBER 2016 DE OMGEVINGSWET VERKRIJGING/VERLENING VAN EEN OMGEVINGS(MILIEU)VERGUNNING MARLOES BRANS & BODIL STRAMROOD, 11 OKTOBER 2016 2 1 18-10-2016 CASUS Aardappel- en groenteverwerkingsfabriek wil productie wijzigen

Nadere informatie

Samenhang kerninstrumenten Omgevingswet

Samenhang kerninstrumenten Omgevingswet Samenhang kerninstrumenten Omgevingswet Katja Stribos Aan de slag met de Omgevingswet Twitter: @AandeslagOw LinkedIn: Aan de slag met de Omgevingswet www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl Doel Stelselherziening

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Omgevingswet

Initiatiefvoorstel Omgevingswet Initiatiefvoorstel Omgevingswet Rotterdam, september 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 1. Uitgangspunten 4 2. Hoofdlijnen 5 3. Consequenties voor Rotterdam 6 4. Aanbevelingen 7 Conclusie 8

Nadere informatie

Bijlage II: Wat moet en wat kan

Bijlage II: Wat moet en wat kan Bijlage II: Wat moet en wat kan Datum: 13 september 2019 Versie: definitieve versie 2.0 Toelichting/context: In de Handreiking geven we aan wat nodig is om te komen tot een digitale op grond van de Omgevingswet.

Nadere informatie

Omgevingswet en Erfgoedwet; een (nieuw) kader voor cultureel erfgoed

Omgevingswet en Erfgoedwet; een (nieuw) kader voor cultureel erfgoed Omgevingswet en Erfgoedwet; een (nieuw) kader voor cultureel erfgoed Informatiemiddag Erfgoedwet, 17 juni 2016 Frank Altenburg Inhoud Omgevingswet en Erfgoedwet Wat vindt u waar? Wat is nieuw? Cultureel

Nadere informatie

Omgevingswet en BRZO. Kees Roelofsma en Simon Handgraaf Eenvoudig Beter

Omgevingswet en BRZO. Kees Roelofsma en Simon Handgraaf Eenvoudig Beter Omgevingswet en BRZO Kees Roelofsma en Simon Handgraaf Eenvoudig Beter mei 2016 Programma Inleiding Omgevingswet en Uitvoeringsregelgeving Plaats van Seveso-regels in het nieuwe stelsel Opbouw Besluit

Nadere informatie