Leerlingen. jouw gezondheid telt! HAIRDRESSER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leerlingen. jouw gezondheid telt! HAIRDRESSER"

Transcriptie

1 HEALTHY Leerlingen jouw gezondheid telt! HAIRDRESSER

2 Leerlingen De eerste werkdag is bepalend voor het beeld van de nieuwe werkomgeving en daarmee voor de inzet van de leerling. Leerlingen zijn in vele opzichten onmisbaar. Een leerling kost wel geld maar maakt ook omzet en is daarmee een goedkope arbeidskracht. De tegenprestatie van de werkgever is dat deze investeert in de opleiding van de leerling. Er zijn twee typen leerlingen: de BOL-leerling die één dag per week stage loopt in de salon en de BBL-leerling die een arbeidscontract heeft en één dag per week naar school gaat. Eén van de kapsalons waarmee gesproken is om goede praktijken in beeld te brengen, heeft met betrekking tot dit onderwerp als motto: Selectie en goede introductie van leerlingen is de basis voor een gezond werkklimaat. De manier waarop zij dit in praktijk hebben gebracht is hierna te lezen bij de uitwerking van de goede praktijk. Deze goede praktijk is voorgelegd aan andere kappers: goed voorbeeld doet goed volgen. Op basis van deze gesprekken is een aantal praktijktips opgesteld die je hieronder vindt. PRAKTIJKTIPS VOOR HET SELECTEREN EN AANNEMEN VAN LEERLINGEN Aandachtspunten bij het aantrekken van leerlingen Zie elke leerling als een toekomstige collega. Beschouw elke leerling als een bijzonder persoon, en niet als een draaideur naar de volgende. Beschouw een leerling als het visitekaartje van de zaak. Familie, vrienden en de hele sportclub moeten aangetrokken worden door haar enthousiasme om zich in jouw zaak te laten knippen. Maak geen verschil tussen een BOL of BBL leerling. Elke leerling mag een goed opleidingstraject verwachten. Informeer collega s over de komst van een nieuwe leerling en vraag één collega of ze de eerste weken actief aandacht wil hebben voor het persoonlijk welbevinden van de leerling. Kernpunten van een goede opleiding Let op de psychologische aspecten van het opleiden. Het is belangrijk om te praten over de werkrelatie tussen een kapster en haar klant: over de uiting van gevoelens van verdriet en vreugde door klanten, over de omgang met lastige en klagende klanten, over kritische klanten, over intellectuele klanten. Een dergelijke aanpak versterkt de weerbaarheid van de leerling. Leer een leerling al vroeg communiceren. Dit kan door ze opdrachten mee te geven zoals: stel vier vragen aan de klant tijdens het wassen van het haar. U kunt samen met de leerling de vragen voor de dag vaststellen. Leer een leerling al vroeg adviseren over producten. Laat de leerling vooraf zelf het product gebruiken en er informatie over verzamelen. Het geeft ze veel plezier als de verkoop lukt. Maak zowel voor de BOL als BBL leerling een indeling in perioden van vier weken. Zorg dat in elke vier weken een bepaald aspect in het werken centraal staat. Voorkom dat er routine in het werk komt. Belangrijke aspecten zijn: gebruik van hulpmiddelen, staan of zitten, werkmethoden, etc. Zorg voor een getuigschrift na afloop van de opleiding.

3 DE VOORDELEN VOOR WERKGEVERS EN MEDEWERKERS De voordelen voor de werkgevers - Een goede introductie en begeleiding van leerlingen schept een sfeer waarin leerlingen durven te praten over de fysieke en psychische kanten van het kappersvak. - Er is minder uitval van leerlingen waarvoor de stage toch te zwaar is. - Een goed begeleide leerling levert veel meer op voor de zaak. - Een leerling die trots is op de eigen kapsalon is een visitekaartje voor de zaak. De voordelen voor de leerlingen en medewerkers - Het zelfvertrouwen van de leerling neemt toe waardoor ze sneller wordt opgenomen in het team. - De leerling heeft meer plezier in het werk en minder stress. - Er is minder kans dat de leerling en later de medewerker het kappersvak vroegtijdig zal verlaten. De Goede Praktijk Selectie en goede introductie van leerlingen is de basis voor een gezond werkklimaat Arbo in onze kapsalon Het belang van opleidingen ten behoeve van goede arbeidsomstandigheden wordt in deze salon in hoge mate erkend. Het begint al bij de leerlingen. Het motto hier is: de kosten gaan voor de baten. De goede praktijk Een gezond werkklimaat begint met een zorgvuldige selectie en introductie van nieuwe leerlingen. Er is een zeer gedegen en zorgvuldige sollicitatieprocedure van de leerlingen, en tijdens de opleiding wordt er alles aan gedaan om de leerlingen goed op te leiden. Er is speciale aandacht voor de eerste werkdag. Iedere leerling houdt een eigen trainingsboek bij en er worden goede afspraken gemaakt met de school van de leerling. Resultaten Een zorgvuldige selectie en goed opleiden loont voor zowel de leerling als voor de kapsalon. De leerling heeft plezier in het werk en raakt niet gedemotiveerd. De uitval onder leerlingen is in deze salons maar 10%. De kapsalon verdient veel meer aan een gemotiveerde leerling die met plezier werkt, dan wanneer dat niet het geval is.

4 Feitelijke gegevens De groep omvat 13 kapsalons, allen gelegen in buurtwinkelcentra of dorpskernen. In totaal werken er 50 medewerkers, waarvan zes parttimers. Het gemiddelde aantal medewerkers per kapsalon is vier. Er is nauwelijks wisseling van personeel. Er wordt veel met leerlingen gewerkt. Het aantal medewerkers in opleiding is 11. Hoe werkt het in de praktijk De zaak is een voorbeeld voor kleine kapsalons. De meeste medewerkers zijn als leerling begonnen en verder gegroeid in het bedrijf. De uitval van leerlingen is minder dan 10%. De selectie is streng: slechts 20% van de geïnteresseerde leerlingen krijgt een opleidingsplaats. Leerlingen trainen elke week in aparte lesuren. Ervaren medewerkers trainen elke maand. De salonmanagers geven aan wat voor training er gegeven wordt en geven zelf de training. Ook worden trainingen verzorgd door leveranciers en gasttrainers. Schematische weergave van de selectie, introductie en begeleiding van leerlingen Goede sollicitatieprocedure De sollicitatieprocedure wordt hieronder toegelicht. De geïnteresseerde leerling stuurt een sollicitatiebrief met een pasfoto. Iedere leerling krijgt binnen twee weken een reactie. In maart of april begint de selectieprocedure met een startbijeenkomst waarvoor alle geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd. Op de bijeenkomst is de eigenaar gastheer samen met de managers van de verschillende salons die een leerling willen plaatsen. De startbijeenkomst duurt ongeveer 1,5 uur. Daarin vertelt de eigenaar wat over zichzelf en de salons, over de werksfeer, hygiëne, goede arbeidsomstandigheden, zorg voor je eigen lijf en de manier van opleiden. Tijdens het gesprek ontstaat een ontspannen sfeer waarin de leerlingen ook iets over zichzelf vertellen en aangeven waarom ze voor deze kapsalon hebben gekozen. Uit de groep van leerlingen maken de eigenaar en de salonmanagers na de bijeenkomst een keus. Van de 20 genodigden blijven er zeven over, de rest valt af. De 7 overgebleven kandidaten krijgen een persoonlijk gesprek met de eigenaar. Er wordt gelet op de combinatie van salon, salonmanager en leerling. Dit is belangrijk omdat iedere leerling zijn eigen kwaliteiten heeft en de combinatie leerling - salon in belangrijke mate bijdraagt aan

5 het feit of een leerling succesvol is en de opleiding kan voltooien. Van de zeven kandidaten blijven er uiteindelijk vier over. Dan is de sollicitatieprocedure nog niet afgelopen. De geselecteerde kandidaten worden met hun ouders uitgenodigd voor een gesprek. In het gesprek komen de regels en de verwachtingen vanuit de werkgever aan de orde, de eisen van het KOC, het belang van een goede werkhouding, hygiëne, lifestyle en persoonlijke verzorging. De eerste werkdag Op de eerste werkdag worden de nieuwe leerlingen meegenomen voor een dagje uit naar de stad. Tijdens de eerste werkdag wordt uitgebreid gesproken over de filosofie van het bedrijf. In het bijzonder wordt aandacht besteed aan de regels, afspraken, gedrag, zorg voor de werksfeer en de arbeidsomstandigheden. Ter afsluiting van de eerste werkdag wordt een bezoek gebracht aan het kantoor en wordt begonnen met het eigen trainingsboek. Het eigen trainingsboek Elke leerling krijgt een eigen trainingsboek. Het voorwoord is van de eigenaar zelf. In het voorwoord wordt teruggeblikt op het afgelopen jaar. Het trainingsboek is de handleiding voor de opleiding. Onderwerpen daarin zijn: de persoon die de training verzorgt omgangsregels tijdens de training richtlijnen voor de onderlinge communicatie rapport junior stylisten A 1ste en 2de periode trainingen door een leverancier trainingen door een gast managementtraining arbo en bedrijfshulpverlening de eisen van het KOC door deelkwalificaties kapper en allround kapper telefoonlijst van de medewerkers Afspraken met de school In de relatie met de school wordt veel aandacht, tijd en energie gestoken. Om te beginnen wordt voor een goede afstemming gezorgd tussen de eigen planning en de planning van de school. Er worden duidelijke afspraken gemaakt over het volgen van de opleiding door de leerling. Uitgangspunt hierbij is dat uitval door demotivatie of problemen met de gezondheid niet mag voorkomen. Dan is er vanuit de kapsalon iets mis gegaan tijdens de opleiding. De verschillende rapportages worden uitgewisseld zodat beiden een goed beeld krijgen van de leerling. Kosten van de opleiding Goed opleiden wordt beloond. Dit blijkt ook wel uit een aantal financiële cijfers: trainerskosten: reiskosten: 500 boeken en materialen: de kosten voor 2 jaar opleiden zijn in totaal: De inkomsten van een goed opgeleide leerling in het tweede jaar zijn Leid je een leerling niet goed op dan zijn er aanmerkelijk minder inkomsten. Goed opleiden wordt dus beloond. Door een zorgvuldige selectie, introductie en opleiding krijgt een leerling plezier in het werk.

6 Reacties van werkgevers en werknemers Werkgevers Positieve reacties De persoonlijke benadering werkt erg goed. Alles wat je aandacht geeft groeit. Als je oog hebt voor de persoonlijke aspecten van een leerling kun je samen tot oplossingen komen: ik heb nu een leerling waarvoor de overgang van school naar 4 dagen werken te groot is. Daarom hebben we nu eerst een 3-daagse werkweek afgesproken. Over een tijdje wordt dat waarschijnlijk 4 werkdagen per week. Bedenkingen De werkgever selecteert teveel alleen op het kunnen omgaan met de druk in het werk. Omgaan met werkdruk moet je ook leren. Als er íets belangrijk is met betrekking tot arbeidsomstandigheden is het goed leren omgaan met de werkdruk en de stress in het kappersvak. Daar moet je als werkgever tijdens de opleiding aandacht aan besteden. Het is soms zoeken naar een goede balans in de mate waarin je de ouders erbij betrekt. Natuurlijk moet je ouders bij de opleiding betrekken, maar je moet leerlingen ook leren voor zichzelf op te komen. Soms komt het voor dat een ouder belt en dat er dan eigenlijk een communicatieprobleem is tussen mij en de leerling. Daar leren we dan weer van. Werknemers Positieve reacties Wat erg goed is aan deze aanpak, is dat je snel weet wat de regels en de sociale kanten van het werk zijn. Het is belangrijk om leerlingen goed duidelijk te maken wat het kappersvak echt inhoudt. De keus is vaak te weinig doordacht of ze hebben er een verkeerd beeld van: een lekker beroep, lekker kletsen, lekker optutten. Klanten denken er ook zo over en kunnen dan (onbewust) een neerbuigende houding hebben naar de medewerker. Zowel de verkeerde eigen verwachtingen als de neerbuigende houding van de klant maken het beroep psychisch zwaar. Daarbij kun je ook nog eens lichamelijke klachten krijgen, zoals RSI. Allemaal redenen die ervoor kunnen zorgen dat leerlingen onnodig het kappersvak verlaten. Daarom is het zo belangrijk er goed aandacht aan te besteden tijdens de opleiding. Wat ook goed is, is dat de ouders erbij uitgenodigd worden. Dat gebeurt bij ons nu ook. Je moet het leren om als er iets is, dat met je werkgever te bespreken. Elke leerling heeft daar moeite mee. Het is goed dat de werkgever daar rekening mee houdt en je daarin stimuleert. Bedenkingen De selectie is wel erg streng. Daarmee wordt er een hele grote druk gelegd op de kandidaten voor een plek in een leerbedrijf. De werkgever denkt daarbij alleen aan zichzelf.

Opleiden. jouw gezondheid telt! HAIRDRESSER

Opleiden. jouw gezondheid telt! HAIRDRESSER HEALTHY Opleiden jouw gezondheid telt! HAIRDRESSER Opleiden Uitval is te voorkomen door het gericht opleiden van je personeel, met daarin veel aandacht voor arbo en gezondheid. De kosten van preventieve

Nadere informatie

Leeftijd. jouw gezondheid telt! HAIRDRESSER

Leeftijd. jouw gezondheid telt! HAIRDRESSER HEALTHY Leeftijd jouw gezondheid telt! HAIRDRESSER Leeftijd Iedere kapsalon heeft een eigen aanpak. Een mix van jong én ouder personeel blijkt een succesvol verwenconcept en is bovendien zakelijk verstandig.

Nadere informatie

jouw gezondheid telt! Businessconcept HAIRDRESSER

jouw gezondheid telt! Businessconcept HAIRDRESSER HEALTHY jouw gezondheid telt! Businessconcept HAIRDRESSER Businessconcept Een businessconcept is een korte omschrijving van je eigen gedachten over het kappersvak en over de klant. Een goed businessconcept

Nadere informatie

Personeel. jouw gezondheid telt! HAIRDRESSER

Personeel. jouw gezondheid telt! HAIRDRESSER HEALTHY Personeel jouw gezondheid telt! HAIRDRESSER Personeel Communicatie en motivatie van medewerkers in een kleine kapsalon verloopt vaak op een natuurlijke manier. Er zijn geen vaste overlegmomenten

Nadere informatie

Inkopen. jouw gezondheid telt! HAIRDRESSER

Inkopen. jouw gezondheid telt! HAIRDRESSER HEALTHY Inkopen jouw gezondheid telt! HAIRDRESSER Inkopen Goed inkopen doe je met visie. Of het nu van gereedschap is of om een nieuwe productlijn gaat. Commercieel denken, de klant willen verwennen, gaat

Nadere informatie

jouw gezondheid telt! Zwangerschap HAIRDRESSER

jouw gezondheid telt! Zwangerschap HAIRDRESSER HEALTHY jouw gezondheid telt! Zwangerschap HAIRDRESSER Zwangerschap Zwangerschap is een heugelijk feit voor de medewerkster. De werkgever is verplicht om de gezondheid van de medewerkster en haar (ongeboren)

Nadere informatie

jouw gezondheid telt! Ziekteverzuim HAIRDRESSER

jouw gezondheid telt! Ziekteverzuim HAIRDRESSER HEALTHY jouw gezondheid telt! Ziekteverzuim HAIRDRESSER Ziekteverzuim Ziekteverzuim komt altijd voor. Een hoog ziekteverzuim is een probleem. Hoog verzuim kan een financiële molensteen zijn en de teamsfeer

Nadere informatie

Handen. jouw gezondheid telt! HAIRDRESSER

Handen. jouw gezondheid telt! HAIRDRESSER HEALTHY Handen jouw gezondheid telt! HAIRDRESSER Handen Een kapper heeft zijn handen lief. Met de handen wordt het werk gedaan. Met de handen wordt de klant verwend. Maar pas op, het kappersvak doet een

Nadere informatie

Inrichten. jouw gezondheid telt! HAIRDRESSER

Inrichten. jouw gezondheid telt! HAIRDRESSER HEALTHY Inrichten jouw gezondheid telt! HAIRDRESSER Inrichten Het consumentengedrag verandert snel. De aanschaf van een nieuw interieur is kostbaar en moet dus jaren meegaan. Soms wel tien jaar. In de

Nadere informatie

Aan de slag blijven. Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud

Aan de slag blijven. Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud Jezelf presenteren De medewerker moet zichzelf goed presenteren. Bijvoorbeeld door er schoon en verzorgd uit te zien. Zo laat hij/zij een goede indruk

Nadere informatie

Cursus. Praktijkopleider. Informatiegids

Cursus. Praktijkopleider. Informatiegids Cursus Praktijkopleider Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt. @Hair Kappersopleiding 2018

Nadere informatie

ben je geknipt? MBOAMERSFOORT.NL

ben je geknipt? MBOAMERSFOORT.NL ben je geknipt? MBOAMERSFOORT.NL WERKEN ALS KAPPER OF EEN EIGEN SALON RUNNEN De klanten die in jouw kapstoel zitten zien er graag mooi en verzorgd uit. Jij ziet wat hen wel of niet goed staat, en dat durf

Nadere informatie

zorgvuldigheid Zorg willen en kunnen besteden aan materialen, mensen, procedures. samenwerken en overleggen

zorgvuldigheid Zorg willen en kunnen besteden aan materialen, mensen, procedures. samenwerken en overleggen Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Allround Kapper Studierichting Wellness en beauty Locatie Venlo - Groenveldsingel Niveau 3 Leerweg bbl Sector Hospitality & Wellness

Nadere informatie

IK GA VOOR DE KAPPERSSCHOOL AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE KAPPERSSCHOOL AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE KAPPERSSCHOOL AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL WERKEN ALS KAPPER OF EEN EIGEN SALON STARTEN Uiterlijk is belangrijk voor jou. Je ziet er graag mooi en verzorgd uit. Dat geldt ook voor de klanten

Nadere informatie

zorgvuldigheid Zorg willen en kunnen besteden aan materialen, mensen, procedures. samenwerken en overleggen

zorgvuldigheid Zorg willen en kunnen besteden aan materialen, mensen, procedures. samenwerken en overleggen Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Allround Kapper Studierichting Wellness en beauty Locatie Venlo - Groenveldsingel Niveau 3 Leerweg bbl Sector Hospitality & Wellness

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

zorgvuldigheid Zorg willen en kunnen besteden aan materialen, mensen, procedures. op behoeften van klant richten

zorgvuldigheid Zorg willen en kunnen besteden aan materialen, mensen, procedures. op behoeften van klant richten Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Kapper Studierichting Wellness en beauty Locatie Venlo - Groenveldsingel Niveau 2 Leerweg bol Sector Hospitality & Wellness Duur

Nadere informatie

Sociaal netwerk. Handleiding voor begeleiders

Sociaal netwerk. Handleiding voor begeleiders Sociaal netwerk Handleiding voor begeleiders Algemene tips voor begeleider Het beste uit jezelf! Philadelphia vindt het belangrijk dat cliënten zich net als ieder ander mens kunnen ontwikkelen. Hierbij

Nadere informatie

T SPOOR BOEKJE VAN OP/MAAT OP HET JUISTE SPOOR MET OP/MAAT

T SPOOR BOEKJE VAN OP/MAAT OP HET JUISTE SPOOR MET OP/MAAT R BEKJE VAN /MAAT HET JUISTE SR MET /MAAT Voorwoord Wanneer je aan je collega s zou vragen wat zij belangrijk vinden in hun werk, dan geven zij vast verschillende antwoorden. De één vindt salaris belangrijk,

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor verwijzers

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor verwijzers MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Voor verwijzers Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Veel mensen met een licht

Nadere informatie

IK GA VOOR DE KAPPERSSCHOOL AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE KAPPERSSCHOOL AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE KAPPERSSCHOOL AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL WERKEN ALS KAPPER OF EEN EIGEN SALON STARTEN Uiterlijk is belangrijk voor jou. Je ziet er graag mooi en verzorgd uit. Dat geldt ook voor de klanten

Nadere informatie

Analyse V&V thuiszorg

Analyse V&V thuiszorg 2017 Analyse V&V thuiszorg DAT 28-8-2017 Pagina 1 van 10 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Uitkomsten van de PMO... 4 3. Conclusies... 9 Bijlage(n)... 10 Pagina 2 van 10 1. Inleiding Één keer in de twee jaar

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 16.06.2015 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

Leren en werken bij De Belvertshoeve

Leren en werken bij De Belvertshoeve Themabundel Leren en werken bij De Belvertshoeve Assistent medewerker Dit project is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage uit het Europees Sociaal Fonds Voorwoord Deze themabundel is bedoeld als werkboek

Nadere informatie

Vragen over de functie. Vragen over het bedrijf. Vragen over de functie. Vragen over de toekomst van het bedrijf. Vragen over de selectieprocedure

Vragen over de functie. Vragen over het bedrijf. Vragen over de functie. Vragen over de toekomst van het bedrijf. Vragen over de selectieprocedure Vragen over de functie Een aantal voorbeelden van vragen die je tijdens het gesprek over de functie kunt stellen: Waarom is deze functie vrijgekomen? Wat kan ik van u verwachten op het gebied van ontwikkeling

Nadere informatie

De training Vitaliteit wordt daarom incompany gegeven en op maat aangeboden.

De training Vitaliteit wordt daarom incompany gegeven en op maat aangeboden. Training Vitaliteit Vitaliteit: energie, motivatie en veerkracht Je hebt voldoende beweging, je eet gezond en je zorgt dat je op tijd je rust en ontspanning neemt. Kortom, je zit lekker in je vel. In één

Nadere informatie

WERKEN ALS_KAPPER. Creativiteit is heel belangrijk in dit vak. Je moet kunnen zien en aanvoelen wat bij een klant past. Iets voor jou?

WERKEN ALS_KAPPER. Creativiteit is heel belangrijk in dit vak. Je moet kunnen zien en aanvoelen wat bij een klant past. Iets voor jou? WERKEN ALS_KAPPER Creativiteit is heel belangrijk in dit vak. Je moet kunnen zien en aanvoelen wat bij een klant past. Iets voor jou? Ben jij: - communicatief vaardig? Je bent sociaal en hebt een vlotte

Nadere informatie

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Dit doe je zelf tegen stress Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Pak stress op tijd aan 4 - Herken eerst wanneer stress ongezond wordt - Tips

Nadere informatie

Medewerkerstevredenheidsonderzoek

Medewerkerstevredenheidsonderzoek Medewerkerstevredenheidsonderzoek Dit medewerkerstevredenheidsonderzoek bestaat uit een aantal standaard onderwerpen die vaak gebruikt worden in medewerkerstevredenheidsonderzoeken. Afhankelijk van de

Nadere informatie

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN Bladzijde 5 Waarom dit boekje? Lees de tekst goed. Beantwoord dan de onderstaande vragen. 1 Waar gaat het boekje over?... 2 Door wie kun je op het

Nadere informatie

MASCHA MOOY VINDT JE HET BELANGRIJK OM INZICHT TE KRIJGEN IN DE WERKDRUK & STRESS OP JE AFDELING?

MASCHA MOOY VINDT JE HET BELANGRIJK OM INZICHT TE KRIJGEN IN DE WERKDRUK & STRESS OP JE AFDELING? DOWNLOADABLE BEDRIJFSAPK VINDT JE HET BELANGRIJK OM INZICHT TE KRIJGEN IN DE WERKDRUK & STRESS OP JE AFDELING? Met een korte scan krijgt zowel de medewerker als leidinggevende inzicht in de werkdruk MASCHA

Nadere informatie

UITWERKING webcase solliciteren & vacature

UITWERKING webcase solliciteren & vacature UITWERKING webcase solliciteren & vacature mijn leerbedrijf Solliciteren, opdracht 3 opdracht 1 1. Mijn vijf tips voor het mailen van een sollicitatiebrief zijn: Je mailt jouw sollicitatiebrief als de

Nadere informatie

OPLEIDINGSTRAJECT MOET FLEXIBEL ZIJN

OPLEIDINGSTRAJECT MOET FLEXIBEL ZIJN OPLEIDINGSTRAJECT MOET FLEXIBEL ZIJN Verschillende opleidingsinstituten zijn gestart met een module schoonmaken. Tijdens deze module doen leerlingen zowel de noodzakelijke theoretische kennis als praktijkervaring

Nadere informatie

MEDEWERKERS VRAGENLIJST BRANCHE-RIE TECHNISCHE GROOTHANDEL

MEDEWERKERS VRAGENLIJST BRANCHE-RIE TECHNISCHE GROOTHANDEL 1 Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E. Medewerkers zijn een belangrijke bron van informatie over veiligheid en gezondheid op het werk. Zij hebben belang bij veilige en gezonde werkomstandigheden.

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 24.03.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 24.03.2016 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

TEVREDENHEIDSONDERZOEK

TEVREDENHEIDSONDERZOEK verslag van het TEVREDENHEIDSONDERZOEK afgenomen in NOVEMBER 2014 Inleiding Eén keer in de twee jaar wordt er een tevredenheidsonderzoek gehouden. Ouders, leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 en personeelsleden

Nadere informatie

Inge Test

Inge Test Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Werkbeleving 2 Hoe beleef je je werk? Je hebt een vragenlijst ingevuld met vragen over je werkbeleving. Hierbij is ingegaan op je ervaringen in het werk en

Nadere informatie

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden.

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. Het Kindgesprek. Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. 1 Inleiding. Door gesprekken met kinderen te voeren willen we de betrokkenheid

Nadere informatie

Introductie... 3 Persoonlijk ontwikkelingsplan (pop)... 3 Competenties... 8 Uitleg basiscompetenties Uitleg keuzecompetenties...

Introductie... 3 Persoonlijk ontwikkelingsplan (pop)... 3 Competenties... 8 Uitleg basiscompetenties Uitleg keuzecompetenties... INHOUDSOPGAVE Introductie... 3 Persoonlijk ontwikkelingsplan (pop)... 3 Competenties... 8 Uitleg basiscompetenties... 10 Uitleg keuzecompetenties... 15 2 INTRODUCTIE Deze assistent is bedoeld voor jou

Nadere informatie

Training Hoofd, hart en handvat(t)en

Training Hoofd, hart en handvat(t)en Training Hoofd, hart en handvat(t)en Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De training Hoofd, hart en handvat(t)en is een onderdeel van uw hartrevalidatie. De coördinator

Nadere informatie

3 Selectie en selectiemiddelen

3 Selectie en selectiemiddelen 3 Selectie en selectiemiddelen Het werven van personeel is één, het selecteren ervan is een ander verhaal. Er zullen over het algemeen immers meer kandidaten zijn dan functies, en daarom moet er selectie

Nadere informatie

Een andere kijk op werken kanker en re-integratie

Een andere kijk op werken kanker en re-integratie Een andere kijk op werken kanker en re-integratie human support grensverleggend mensenwerk Kanker wordt steeds meer een chronische ziekte, dus krijgen organisaties en werkgevers in toenemende mate te maken

Nadere informatie

Kennis-in-huis. Informatie voor bedrijven. Persoonlijke begeleiding voor duurzame arbeidsrelaties. info@kennis-in-huis.nl www.kennis-in-huis.

Kennis-in-huis. Informatie voor bedrijven. Persoonlijke begeleiding voor duurzame arbeidsrelaties. info@kennis-in-huis.nl www.kennis-in-huis. Informatie voor bedrijven WOLTRING & OPPELAAR Kennis-in-huis Persoonlijke begeleiding voor duurzame arbeidsrelaties Woltring & Oppelaar Reïntegratietrajecten Training & coaching bedrijfsmentoren info@kennis-in-huis.nl

Nadere informatie

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan 08540 LerenLoopbaanBurgerschap 10-04-2008 08:28 Pagina 1 ontwikkelingsproces 1+2 1 2 3 4 5 6 7 Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan Leren, Loopbaan en Burgerschap Wat laat

Nadere informatie

Samen in gesprek over plezier in het werk

Samen in gesprek over plezier in het werk Samen in gesprek over plezier in het werk Gesprekshandleiding Samen in gesprek over plezier in het werk Inleiding Werkdruk is een ervaring. Twee mensen in dezelfde situatie, in dezelfde organisatie kunnen

Nadere informatie

Leef Slimmer. Werk Slimmer.

Leef Slimmer. Werk Slimmer. Leef Slimmer. Werk Slimmer. Vitaliteit, focus en meer energie. Een visie op duurzame inzetbaarheid van werknemers Whitepaper 2015 Het Belang van Duurzaamheid Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een

Nadere informatie

HAAL MEER UIT JE MEDEWERKERS!

HAAL MEER UIT JE MEDEWERKERS! Profiteer nu: 1.000,- * opleidingsbudget per medewerker! HAAL MEER UIT JE MEDEWERKERS! Meer kennis, meer plezier en meer succes door opleidingen. Het opleiden van medewerkers is altijd een goed idee Een

Nadere informatie

Verslag kwaliteit 2017 cliëntversie

Verslag kwaliteit 2017 cliëntversie Pagina 1 van 14 Inhoud Inleiding... 3 Bouwsteen 1: de zorg die jij krijgt... 4 Bouwsteen 2: ervaringen van de cliënt... 7 Bouwsteen 3: functioneren van de teams...11 Leren van klachten en incidenten...13

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

boeien stoeien groeien

boeien stoeien groeien Opgesteld door: S. van Rooijen STUDIEDAG 110915 - HIPPE JIPPE KINDERDAGVERBLIJF 1 SAMENWERKEN Werkplezier maak je voor een groot deel samen en voor een groot deel zelf. Een goed draaiend team en een prettige

Nadere informatie

LEIDING GEVEN AAN JONGE MEDEWERKERS

LEIDING GEVEN AAN JONGE MEDEWERKERS HOW TO: LEIDING GEVEN AAN JONGE MEDEWERKERS Een handleiding vol met tips om te communiceren en leiding te geven aan jonge medewerkers voor een optimaal bedrijfsresulltaat. L1NDA 1 Introductie In de horeca

Nadere informatie

Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie

Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie Definitief eindbod ANKO Cao Kappers 2017-2019 INLEIDING De ANKO heeft overleg gevoerd met FNV Mooi en CNV Vakmensen over de inhoud van een nieuwe cao. De huidige cao is geëxpireerd op 30 juni 2016. Tot

Nadere informatie

Wiekslag Speciaal. Vanuit het kamertje

Wiekslag Speciaal. Vanuit het kamertje Wiekslag Speciaal Vanuit het kamertje Uw dochter van vijf vraagt hoe baby's in een buik komen. Uw zoontje van vier laat trots zijn stijve piemeltje zien. Uw 9-jarige moet er ineens niet meer aan denken

Nadere informatie

Beroepsopleidingen. BPV informatie voor de werkgever. Opleiden in het kappersvak 2014/2015

Beroepsopleidingen. BPV informatie voor de werkgever. Opleiden in het kappersvak 2014/2015 BPV informatie voor de werkgever Opleiden in het kappersvak 2014/2015 1 inhoudsopgave Inleiding 3 Portal 4 De opleiding Haarverzorging 5 Een student opleiden in uw bedrijf 5 Praktijkovereenkomst (POK)

Nadere informatie

Durft jouw kind zichzelf te zijn en voor zichzelf op te komen??

Durft jouw kind zichzelf te zijn en voor zichzelf op te komen?? 1 Durft jouw kind zichzelf te zijn en voor zichzelf op te komen?? Kinderen opvoeden, adviseren en ondersteunen is een hele taak dat veel ouders best lastig vinden. Als ouder wil je je kind beschermen en

Nadere informatie

sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent

sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent waarom deze handleiding? We krijgen vaak de vraag hoe je je nu het beste kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Een goede voorbereiding

Nadere informatie

Leer- en ontwikkelingslijnen jonge kind (ZONDER extra doelen) - versie aug Naam leerling. Sociaal-emotionele ontwikkeling Betrokkenheid

Leer- en ontwikkelingslijnen jonge kind (ZONDER extra doelen) - versie aug Naam leerling. Sociaal-emotionele ontwikkeling Betrokkenheid Leer- en ontwikkelingslijnen jonge kind (ZONDER extra doelen) - versie aug 2018 Sociaal-emotionele ontwikkeling etrokkenheid etrokkenheid - 0 eleeft plezier in het ontdekken van nieuwe dingen Laat heel

Nadere informatie

Hoe vraag ik een WIA-uitkering aan? Wat u moet weten als u al enige tijd ziek bent

Hoe vraag ik een WIA-uitkering aan? Wat u moet weten als u al enige tijd ziek bent Hoe vraag ik een WIA-uitkering aan? Wat u moet weten als u al enige tijd ziek bent Inhoud Wat is de WIA? 2 Wanneer vraagt u een WIA-uitkering aan? 3 Als u een werkgever heeft 4 Als u geen werkgever heeft

Nadere informatie

De aantrekkelijke werkgever. De 6 pijlers onder een organisatie waar mensen met plezier goed werken - en dat nog verder vertellen ook

De aantrekkelijke werkgever. De 6 pijlers onder een organisatie waar mensen met plezier goed werken - en dat nog verder vertellen ook De aantrekkelijke werkgever De 6 pijlers onder een organisatie waar mensen met plezier goed werken - en dat nog verder vertellen ook De arbeidsmarkt is krap De zorg kampt met flinke personeelstekorten.

Nadere informatie

TEVREDENHEIDSONDERZOEK

TEVREDENHEIDSONDERZOEK verslag van het TEVREDENHEIDSONDERZOEK afgenomen in maart 2017 Inleiding Eén keer in de twee jaar wordt er een tevredenheidsonderzoek gehouden. Ouders, leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 en personeelsleden

Nadere informatie

Omgangscentrum Drenthe

Omgangscentrum Drenthe Yorneo 0 12 Omgangscentrum Drenthe Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis die vaak veel emoties teweeg brengt. Soms zijn de woede, de frustratie en het verdriet zo groot, dat het voor ouders moeilijk

Nadere informatie

Inleiding begeleiding van team en (individuele) spelers De stelling is dat het maken van afspraken een voorwaarde is om te presteren.

Inleiding begeleiding van team en (individuele) spelers De stelling is dat het maken van afspraken een voorwaarde is om te presteren. Inleiding begeleiding van team en (individuele) spelers De stelling is dat het maken van afspraken een voorwaarde is om te presteren. Een trainer maakt afspraken met zijn spelers, binnen en buiten de lijnen.

Nadere informatie

www.tijdvoornu.nl Gezond samen werken Zelfsturende teams in de zorg zijn zelf verantwoordelijk voor de eigen resultaten, kort samengevat:

www.tijdvoornu.nl Gezond samen werken Zelfsturende teams in de zorg zijn zelf verantwoordelijk voor de eigen resultaten, kort samengevat: Gezond samen werken Zelfsturende teams in de zorg zijn zelf verantwoordelijk voor de eigen resultaten, kort samengevat: - tevreden cliënten - tevreden medewerkers - financieel gezond Gezond samen werken

Nadere informatie

Workshop Coachend leidinggeven, haal het beste naar boven in mensen

Workshop Coachend leidinggeven, haal het beste naar boven in mensen Workshop Coachend leidinggeven Workshop Coachend leidinggeven, haal het beste naar boven in mensen Als leidinggevende wil je het beste uit je personeel halen. Jij wilt dat ze werken conform de missie en

Nadere informatie

zorgvuldigheid Zorg willen en kunnen besteden aan materialen, mensen, procedures. samenwerken en overleggen

zorgvuldigheid Zorg willen en kunnen besteden aan materialen, mensen, procedures. samenwerken en overleggen Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Allround Kapper Studierichting Wellness en beauty Locatie Venlo - Groenveldsingel Niveau 3 Leerweg bol Sector Hospitality & Wellness

Nadere informatie

Profielschets. Algemene informatie: Geslacht: man / vrouw Geboortejaar:. Functie: Werkverband: voltijd / deeltijd

Profielschets. Algemene informatie: Geslacht: man / vrouw Geboortejaar:. Functie: Werkverband: voltijd / deeltijd Profielschets Algemene informatie: Geslacht: man / vrouw Geboortejaar:. Functie: Werkverband: voltijd / deeltijd Overzicht: Score hoog = 4-5 Score gemiddeld = 3 Score laag = 1-2 Deel 1: Gezondheid. Gemiddelde

Nadere informatie

Trainingen die je in beweging brengen!

Trainingen die je in beweging brengen! Trainingen die je in beweging brengen! Een training bij Caro van Roon brengt je in beweging. Dat levert je inzichten, ervaringen en kennis op over jezelf en de ander. Je leert vanuit je eigen persoonlijkheid

Nadere informatie

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school Een Positief leer en leefklimaat op uw school met TOPs! positief positief denken en doen Leerlingen op uw school ontwikkelen zich het beste in een positief leer- en leefklimaat; een klimaat waarin ze zich

Nadere informatie

Vernieuwende elementen. 1. Stuurgroep ouderbetrokkenheid

Vernieuwende elementen. 1. Stuurgroep ouderbetrokkenheid Ds. Joannes Beukelmanschool, Alblasserdam pagina 1 De Ds. Joannes Beukelmanschool, locatie Weverstraat: samenwerken met ouders aan de ontwikkeling van kinderen op basis van de Bijbel Ouders worden gezien

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out Online Psychologische Hulp 2 Therapieland 3 Therapieland Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Overspanning & Burn-out van Therapieland. Je krijgt uitleg

Nadere informatie

Time-management Help! Ik houd tijd over

Time-management Help! Ik houd tijd over Time-management Help! Ik houd tijd over Heb jij ook te maken met tijdgebrek? Wil jij overzicht in je werk? Wil jij meer structuur? Wil je meer rust en een meer voldaan gevoel over je werkdag? Leer hoe

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Je wordt gewaardeerd en je voelt jezelf minder nutteloos.

Je wordt gewaardeerd en je voelt jezelf minder nutteloos. Werken bij Specialisterren voegt positieve waarde toe aan je leven. Het werk geeft veel voldoening en waardering. Ik maak deel uit van een leuk team en leer nieuwe dingen. De impact is groter dan alleen

Nadere informatie

Junior kapper, niv. 2/3 bol/bbl

Junior kapper, niv. 2/3 bol/bbl Junior kapper, niv. 2/3 bol/bbl Het beroep Nadat je de opleiding Junior kapper hebt afgerond, werk je in een kapsalon of bij een bedrijf dat zich bezighoudt met haarverzorging. Wanneer je flink wat ervaring

Nadere informatie

Weet wat je kan. Je laten horen

Weet wat je kan. Je laten horen Weet wat je kan Je laten horen Jij bent er ook nog Hoofdstuk 7 gaat over vertellen wat je moeilijk vindt. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: Jij bent er ook nog. blz 2 Je laten horen. blz 3 Moeite

Nadere informatie

Richtlijn voor het werkoverleg

Richtlijn voor het werkoverleg Richtlijn voor het werkoverleg Nummer: 11.0000274 Versie: 0.1 Vastgesteld door het CMT 10 maart 2011 doc.: pz_alle/regelingen/werkoverleg richtlijn Inleiding Communicatie is hét sleutelbegrip als het gaat

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

Even voorstellen 10/20/2017

Even voorstellen 10/20/2017 Even voorstellen Sectorinstituut Transport en Logistiek: Werkt voor mens en werk in transport en logistiek. Opgericht door TLN, VVT, FNV Transport en Logistiek, CNV Vakmensen. Doel is zorgen voor: Instroom

Nadere informatie

Op eigen kracht maar niet alleen

Op eigen kracht maar niet alleen uwv.nl/wajong werk.nl Op eigen kracht maar niet alleen Wat u moet weten als u Wajong aanvraagt Meer informatie Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op uwv.nl/wajong.

Nadere informatie

Salon manager (Kapper)

Salon manager (Kapper) Gilde Opleidingen Telefoon: (088) 468 2000 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Salon manager (Kapper) Studierichting Wellness en beauty Locatie Venlo - Groenveldsingel Niveau 4 Leerweg bol Sector Hospitality

Nadere informatie

DEEL A COMPETENTIEOPDRACHT LFG 1

DEEL A COMPETENTIEOPDRACHT LFG 1 DEEL A COMPETENTIEOPDRACHT COMPETENTIEOPDRACHT INTRODUCTIE AQUA & LEISURE 1. INLEIDING Een belangrijk werkveld in de zwembadsector is het werken als lifeguard in een zwembad. Dit kan zowel in publiek zwembad,

Nadere informatie

Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E.

Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E. Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E. Medewerkers zijn een belangrijke bron van informatie over veiligheid en gezondheid op het werk. Zij hebben belang bij veilige en gezonde werkomstandigheden

Nadere informatie

Wie wil in de OR? In dit whitepaper geeft MZ Services je tips en uitleg bij het werven van kandidaten voor de OR.

Wie wil in de OR? In dit whitepaper geeft MZ Services je tips en uitleg bij het werven van kandidaten voor de OR. Wie wil in de OR? In dit whitepaper geeft MZ Services je tips en uitleg bij het werven van kandidaten voor de OR. Want hoe overtuig je je collega s dat dit de beste bonusbaan is die er bestaat? Gepubliceerd

Nadere informatie

Aanbod cursussen en trainingen

Aanbod cursussen en trainingen Aanbod cursussen en trainingen 2019-2020 Naar een positieve groep Maak van jouw klas een positieve groep; kinderen die zich veilig voelen, presteren beter. Deze praktische cursus is bedoeld voor leerkrachten

Nadere informatie

Opbouw sollicitatiegesprek

Opbouw sollicitatiegesprek Opbouw sollicitatiegesprek Voorbereiding Bespreek vooraf met collega( s) waarmee u de selectie doet welke punten beslist aan de orde moeten komen. Maak vooraf afspraken met de collega( s) waarmee u de

Nadere informatie

Werknemers stonden raar te kijken toen ik opeens zelf de koffie ging halen.

Werknemers stonden raar te kijken toen ik opeens zelf de koffie ging halen. Grafimediabedrijf 4 - sociale innovatie in de praktijk Het bedrijf stimuleert sinds 2009 de proactiviteit van zijn werknemers en geeft hen bijbehorende verantwoordelijkheden. Het samenspel van verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Raad voor de Kinderbescherming Ministerie van Veiligheid en Justitie Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf So-Cool volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we

Nadere informatie

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL N A Ï S 2 0 1 7 I S S U E N O. 1 T I J D E L I J K G R A T I S NaïS Zine Download tijdelijk gratis Nieuw INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL Inhoud 1 2 : Waarom jij niet zonder deze zes geheimen

Nadere informatie

Betaal niet teveel... ziet u afspraken tussen bedrijven bij aanbestedingen? Meld ze bij ACM. Kansen & keuzes. voor bedrijven en consumenten

Betaal niet teveel... ziet u afspraken tussen bedrijven bij aanbestedingen? Meld ze bij ACM. Kansen & keuzes. voor bedrijven en consumenten Betaal niet teveel... ziet u afspraken tussen bedrijven bij aanbestedingen? Meld ze bij ACM Kansen & keuzes voor bedrijven en consumenten Waarom krijgt u deze folder? U bent inkoper van een bedrijf of

Nadere informatie

rapport ARBEIDSVERZUIM DOOR VRUCHTBAARHEIDSBEHANDELINGEN

rapport ARBEIDSVERZUIM DOOR VRUCHTBAARHEIDSBEHANDELINGEN Presentatie Freya bij overhandiging o rapport ARBEIDSVERZUIM DOOR VRUCHTBAARHEIDSBEHANDELINGEN Den Haag, 19 maart 2009 De praktijk aan het woord Wat is de aanleiding. a anleiding. Ongeveer een jaar geleden

Nadere informatie

Zelfsturende teams hebben in de meeste organisaties 4 doelen: Tevreden cliënten Tevreden medewerkers Kwaliteit van zorg Financieel gezond zijn

Zelfsturende teams hebben in de meeste organisaties 4 doelen: Tevreden cliënten Tevreden medewerkers Kwaliteit van zorg Financieel gezond zijn 1 Kaders bij zelfsturing: financieel gezond zijn Zelfsturende teams hebben in de meeste organisaties 4 doelen: Tevreden cliënten Tevreden medewerkers Kwaliteit van zorg Financieel gezond zijn Financieel

Nadere informatie

sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent

sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent waarom deze handleiding? We krijgen vaak de vraag hoe je je nu het beste kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Een goede voorbereiding

Nadere informatie

1. Doel: de themagesprekken kunnen inzichten verschaffen over de werkmotieven (wie ben ik en wat wil ik) en zijn kwaliteiten (wat kan ik).

1. Doel: de themagesprekken kunnen inzichten verschaffen over de werkmotieven (wie ben ik en wat wil ik) en zijn kwaliteiten (wat kan ik). 1.16. Themagesprek A. Situering Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Wat zijn mijn opties? Wat is mijn actieplan? B. Gebruik 1. Doel: de themagesprekken kunnen inzichten verschaffen over de werkmotieven

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Hoe gedraag ik mij? Gedragscode

Uitgebreide versie. Hoe gedraag ik mij? Gedragscode Uitgebreide versie Hoe gedraag ik mij? Gedragscode Hoe gedraag ik mij? Pluryn wil dat clinten en medewerkers goed met elkaar omgaan. Daarom heeft Pluryn een aantal regels gemaakt waar iedereen zich aan

Nadere informatie

IZA Bedrijfszorg. De kracht van Bedrijfszorg is dat medewerkers snel contact hebben met de juiste hulpverlener. Informatie voor werkgevers

IZA Bedrijfszorg. De kracht van Bedrijfszorg is dat medewerkers snel contact hebben met de juiste hulpverlener. Informatie voor werkgevers De kracht van Bedrijfszorg is dat medewerkers snel contact hebben met de juiste hulpverlener IZA Bedrijfszorg Informatie voor werkgevers Goed voor elkaar D3042-201502 IZA Bedrijfszorg: beste aanpak van

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

Tekstbron 7.1 Werken in de Uiterlijke Verzorging

Tekstbron 7.1 Werken in de Uiterlijke Verzorging Tekstbron 7.1 Werken in de Uiterlijke Verzorging Werken in de Uiterlijke Verzorging betekent dat je veel bezig bent met huid- en haarverzorging bij klanten. Je geeft ook massages en je verzorgt de nagels

Nadere informatie