Mini-docu familie Docentenhandleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mini-docu familie Docentenhandleiding"

Transcriptie

1 Mini-docu familie Docentenhandleiding Mini-docu familiegeschiedenis Havo 4 en vwo 4 lesbrief 1 Het begin van je documentaire lesbrief 2 Herinneringen verbeeld lesbrief 3 In gesprek met familie Draaien lesbrief 4 De montage van je documentaire Monteren Vertoning De leerlingen doorlopen de vier documentaire lessen ter voorbereiding op het maken van een eigen film over hun familieverleden. De lessen bestaan uit vier onderdelen: kijkvragen, waarbij de leerlingen reflecteren op de bekeken filmfragmenten identiteitsvragen, waarbij de leerlingen nadenken over hun eigen identiteit en dit antwoord op een beeldende, creatieve manier verwerken in hun portfolio. Filmvragen, ter voorbereiding van hun eigen film. De antwoorden daarop verwerken ze ook in het filmplan. die de leerlingen direct uit voeren. - Leerlingen werken toe naar een film die 5 minuten duurt. - De eindfilm is een individuele opdracht. De leerlingen kunnen elkaar wel assisteren. - Neem de lesbrieven vooraf zelf door om voorbereid te zijn op de inhoud. - De lesbrieven zijn interactieve PDF s, de nieuwste (gratis) versie van Adobe Acrobat is vereist om ze in te kunnen vullen.

2 Introductie Geef een introductie les waarbij je de leerlingen inlicht over het het filmonderdeel van Het land dat in mij leeft. Vertel dat de leerlingen een eigen mini-docu gaan maken over hun familiegeschiedenis. Die film zal ongeveer vijf minuten gaan duren. Leg het verloop en de indeling van de lessen uit. Les 1. Aanleiding van een documentaire (120 min) Een familie documentaire begint met de aanleiding om iets te willen onderzoeken of vastleggen. Bijvoorbeeld vragen over je afkomst, een gebeurtenis die heeft plaatsgevonden binnen een familie, een voorwerp dat je gevonden hebt tijdens het opruimen van de zolder, een brief, een gesprek of vragen over je eigen identiteit. Tijdens deze les wordt behandeld hoe je een aanleiding in je documentaire kunt presenteren, op wat voor manieren de maker kan vertellen wat hij wil onderzoeken en waarom dat belangrijk is. De leerlingen onderzoeken hoe je nieuwsgierig wordt gemaakt en hoe documentairemakers filmische middelen gebruiken om een verhaal te verbeelden. Tijdens de les vullen de leerlingen deel 1 van hun filmplan in: -Aanleiding -Hoofdvraag -De persoon die ze gaan interviewen -Elementen die nodig zijn om de hoofdvraag te beantwoorden -Korte beschrijving van het intro -Datum en tijdstip van het interview De leerlingen beschrijven het gezin waarin ze zijn opgegroeid. Deze beschrijving presenteren ze in hun portfolio. Stimuleer de leerlingen om dit onderdeel beeldend te maken: door middel van het toevoegen van oude foto s, oude tekeningen, een screenshot van google streetview etc. De leerlingen doen een filmoefening die aansluit bij de les. De leerlingen kiezen een onderdeel uit hun identiteitscirkel waarbij ze filmbeelden gaan maken. Dit kan op een associatieve manier. Stel, een belangrijk onderdeel van je identiteitscirkel is je passie voor zwemmen. Dan kan de leerling op zoek gaan naar allerlei beelden die hij associeert met zwemmen, en het gevoel dat hij daarbij krijgt. Dat kunnen zijn: allemaal beelden waarin de kleur blauw belangrijk is, beelden die met water te maken hebben, met de bewegingen die bij zwemmen horen, of het kopje chocolademelk dat altijd na het zwemmen wordt gedronken. Bedenk dat er bij deze oefening niet geacteerd mag worden! Het is echt de bedoeling dat de leerlingen heel vrij gaan associëren en op zoek gaan naar beelden. Les 2. Herinneringen in beeld (120 min) Als er in een documentaire wordt gesproken over het verleden en herinneringen worden opgehaald, is het belangrijk dat deze zichtbaar worden voor de kijker. Documentairemakers gebruiken daar bronnen voor, zoals oude foto s, oud filmmateriaal, voorwerpen van vroeger, liedjes, brieven en plekken waar bepaalde gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Deze gevonden bronnen moeten worden geduid en er moet een betekenis aan worden gegeven. De bronnen die de leerlingen gebruiken in hun film moeten dus uitgebreid worden bestudeerd, en ze moeten gezien worden als een klein puzzeltje, dat vervolgens weer dient als een puzzelstukje

3 in het grote familiegeheel. Tijdens deze les wordt er aandacht besteed aan beeldtaal en krijgen de leerlingen diverse filmtips aangereikt. Tijdens de les vullen de leerlingen deel 2 van hun filmplan in. Daarin leggen ze vast: -De bronnen die ze willen onderzoeken -Vragen die over die bronnen gesteld kunnen worden -Hoe de bronnen gepresenteerd gaan worden in de film -Welke beelden ze nog meer gaan maken -Hoe ze gaan afwisselen met verschillende kaders en standpunten -De leerlingen beschrijven een belangrijke herinnering die gekoppeld is aan een plek. Daarbij voegen ze foto s, en de plek zoeken ze op in google streetview. Daarvan maken ze een printscreen en voegen ze bij hun portfolio. -Ook beschrijven ze een herinnering die gekoppeld is aan een voorwerp. Daarvan voegen ze ook een foto toe. -En als laatst verzamelen ze de bronnen die ze willen gebruiken in hun film en zetten ze die in hun portfolio. Stimuleer de leerlingen om dit op een creatieve manier te doen, zodat het portfolio een heel eigen stijl krijgt. Om te oefenen met verschillende kaders en standpunten, gaan de leerlingen een eenvoudige handeling filmen in verschillende stappen. Daarbij gebruiken ze alle kaders en standpunten. Les 3. In gesprek met familie (120 min) Het maken van een film over familie is voor documentairemakers vaak een manier om met hun familie in gesprek te gaan. Vragen die eerst nooit gesteld werden omdat niemand het durfde kunnen nu worden gesteld en wellicht worden er ook antwoorden gevonden die niemand ooit verwacht had. Het vergt een goede voorbereiding om na te denken over deze vragen, wat wil je nou precies weten? Op welke prangende vraag zoek je een antwoord? De leerlingen denken na over de plek waar ze willen filmen en interviewen. Op wat voor manier kunnen ze dat weer terugkoppelen naar de puzzelstukjes die langzaam op hun plaats kunnen vallen? Als handvat laten de leerlingen hun familielid ook een identiteitscirkel maken. Dit kan als een mooie aanleiding voor het interview dienen, maar er kunnen ook interessante overeenkomsten gevonden worden tussen de leerling en zijn/haar familielid. Door de bronnen die ze gevonden hebben op een goede manier in te zetten kunnen de leerlingen tijdens een interview achter een levendig familieverhaal komen. Tijdens de les vullen de leerlingen deel 3 van hun filmplan in. - Doel van het interview - Plek van het interview - Vragen - Hoe het interview in beeld wordt gebracht. Dit is de laatste les voor het filmen. Neem de filmplannen klassikaal door en bespreek ze kritisch. Geef daarbij opbouwende kritiek.

4 Het is belangrijk dat de leerlingen straks met goede ideeën en plannen hun interview gaan houden. De leerlingen beschrijven de band die ze hebben met het familielid dat ze gaan interviewen, inclusief foto s die ze toevoegen. De leerlingen doen een interview opdracht over een voorwerp dat ze bij zich dragen. Aan de hand van dit voorwerp kan een persoonlijk gesprek ontstaan, waardoor je meer te weten komt over elkaar. Tegelijkertijd moet het voorwerp goed in beeld komen. Draaien De leerlingen plannen zelf een moment in om hun film te gaan draaien. Stel daarbij wel de deadline, het filmmateriaal moet compleet zijn voordat de montageles begint. Les 4. De montage van je documentaire (90 min) De uiteindelijke documentaire ontstaat tijdens het montageproces. In de montage selecteert en rangschikt de documentairemaker het filmmateriaal, zodat er een verhaal wordt opgebouwd waarin de kijker stap voor stap steeds meer te weten komt over het onderwerp. De documentairemaker kan elementen toevoegen, zoals muziek, fotoʼs en tekst, waardoor er een bepaalde sfeer gecreëerd kan worden. En met de manier waarop de shots achter elkaar worden gezet ontstaat er een ritme in de film. De leerlingen gaan het filmmateriaal dat ze zelf hebben gedraaid monteren tot een film van vijf minuten. Tijdens de les vullen de leerlingen deel 4 van hun filmplan in: -Opbouw van de film -Toevoegen van foto s en video s -Gebruik van muziek, titels en voice-over De leerlingen kijken terug op hun interview en formuleren hun conclusies en ontdekkingen. Wat ze te weten zijn gekomen over hun identiteit en de identiteit van hun familie verwerken ze in hun portfolio. Monteren Nadat de leerlingen theoretische kennis hebben opgedaan over montage is het tijd om deze kennis in de praktijk te brengen tijdens de montageles. De leerlingen laden hun gefilmde materiaal op de computers. Geef een korte introductie op het montageprogramma en laat de leerlingen beginnen met monteren. Tijdens deze les wordt extra aanbevolen om aanwezig te zijn met een collega/assistent, zodat er genoeg assistentie verleend kan worden tijdens de montage. Naar eigen inzicht kunnen er nog een aantal extra lessen worden ingepland voor de montage. Tips voor het begeleiden van het montageproces zijn te vinden aan het eind van dit document.

5 Vertoning Bekijk en bespreek de resultaten van de films. Geef de leerlingen positieve feedback op wat ze hebben gedaan en probeer zo veel mogelijk concreet te benoemen wat ze goed hebben gedaan, waar ze het experiment zijn aangegaan en waar ze goed geslaagd zijn in hun poging. Evalueer het project. EXTRA TIPS BIJ HET BEGELEIDEN VAN DE LEERLINGEN en Loop tijdens de oefening rond en geef hier en daar tips en ideeën. Geef tijdens het afkijken en daarna (zet de film even op stop als je iets opmerkelijks ziet) veel positieve feedback en tips. Punten om op terug te komen: Is er rustig en met twee handen gefilmd? Niet te schokkerig? Zijn de camerabewegingen mooi langzaam, krijgt de kijker genoeg tijd om alles in zich op te nemen? Wat vind je van het kader? Welk effect hebben de gebruikte standpunten? Is er sprake van tegenlicht? (Waardoor datgene wat je gefilmd hebt te donker is om te kunnen zien) Wat willen de makers ons vertellen? Hoe zie je dat, vind je dat het onderwerp goed in beeld is gebracht? Interviewoefeningen Wordt de microfoon op de juiste manier gebruikt, waardoor je de interviewer en de geïnterviewde goed kunt verstaan? Leidt de interviewer het gesprek duidelijk in, weet je meteen waar het over gaat? Luistert de interviewer goed naar de antwoorden? Hoe weet je dat? Vraagt de interviewer door? Kom je veel te weten over de geïnterviewde en het onderwerp? Luistert de cameraman goed naar het gesprek, zie je ook waarover er gesproken wordt? Heeft het gesprek een duidelijke lijn, kun je volgen waar het heengaat? Montage Besef dat monteren een proces is van keuzes en selecties maken, en dat je (in stappen) van misschien wel een uur filmmateriaal naar een filmpje van drie minuten werkt. Laat de leerlingen op hun eigen manier beginnen met de montage. De ene leerling wil al heel precies aan de slag, de andere zet alles wat leuk/interessant is in de tijdlijn. Spoor hen wel aan al keuzes te maken. Een lang interview achter elkaar is saai en langdradig om naar te kijken. Stukjes interview kunnen worden afgewisseld met beelden, andere interviews en presentatie-momenten. Laat hen ook de meest interessante fragmenten uit een interview kiezen. Spoor de leerlingen kritisch te kijken naar de fragmenten en shots die ze uitkiezen, is het relevant/interessant? Maar kijk ook met hen mee in het originele filmmateriaal, soms zien ze iets over het hoofd wat heel mooi/interessant/grappig of een goede aanvulling op het verhaal is. Houd de verhaallijn (rode draad) van de montage in de gaten. Hoe wordt het onderwerp geïntroduceerd, zit er een opbouw in het verhaal? Komen we stapje voor stapje meer te weten over het onderwerp? Is er een duidelijk einde? We willen niet enkel talking heads zien, maar heel veel beelden. Als iemand iets vertelt over bijvoorbeeld zijn auto, wil de kijker direct die auto kunnen bekijken. Dus dan maken de leerlingen een zogenaamde beeld-insert : het beeld van de auto plakken ze boven het stukje interview. Het toevoegen van titels en een aftiteling maakt een film compleet Als laatste gaan de leerlingen nog eens heel kritisch door hun film om de kleine foutjes eruit te werken. Let op ingeslikte woorden, slordige overgangen, muziek die te hard staat etc.

Mini-docu - Les 1 Het begin van je documentaire

Mini-docu - Les 1 Het begin van je documentaire Mini-docu - Les 1 Het begin van je documentaire [Om deze lesbrief in te kunnen vullen heb je de nieuwste versie van Adobe Reader nodig] Naam: Klas: Naam docent: Tijdens dit filmproject ga je de geschiedenis

Nadere informatie

Mini-docu - Les 2 Herinneringen in beeld

Mini-docu - Les 2 Herinneringen in beeld Mini-docu - Les 2 Herinneringen in beeld [Om deze lesbrief in te kunnen vullen heb je de nieuwste versie van Adobe Reader nodig] Naam: Klas: Naam docent: Als er in een documentaire wordt gesproken over

Nadere informatie

Mini-docu - Les 4 De montage van je film

Mini-docu - Les 4 De montage van je film Mini-docu - Les 4 De montage van je film [Om deze lesbrief in te kunnen vullen heb je de nieuwste versie van Adobe Reader nodig] Naam: Klas: Naam docent: De uiteindelijke documentaire ontstaat tijdens

Nadere informatie

Mini-docu - Les 3 In gesprek met familie

Mini-docu - Les 3 In gesprek met familie Mini-docu - Les 3 In gesprek met familie [Om deze lesbrief in te kunnen vullen heb je de nieuwste versie van Adobe Reader nodig] Naam: Klas: Naam docent: Het maken van een film over de familie is voor

Nadere informatie

algemeen uitgangs punten voor de film Maak een scenario Scene 1 Scene 2 Sprekende beelden in de klas

algemeen uitgangs punten voor de film Maak een scenario Scene 1 Scene 2 Sprekende beelden in de klas 1 algemeen Jullie gaan in een groepje een documentaire maken over een monument. Je maakt samen met je groepje het hele proces door: monument kiezen, achtergrondinformatie verzamelen, scenario bedenken,

Nadere informatie

Ons stappenplan om te komen tot jouw perfecte film.

Ons stappenplan om te komen tot jouw perfecte film. Ons stappenplan om te komen tot jouw perfecte film. Leuk! We gaan samen een film maken, maar wat houdt dat precies in? Hieronder staan de verschillende stappen van het maken van een film beschreven. Zo

Nadere informatie

LESBRIEF. Informatie VOOR DOCENTEN LEERDOELEN. Let op! Wanneer u het lesmateriaal

LESBRIEF. Informatie VOOR DOCENTEN LEERDOELEN. Let op! Wanneer u het lesmateriaal LESBRIEF Informatie VOOR DOCENTEN De lesbrief is te gebruiken voor het VMBO en de onderbouw van HAVO/VWO. De lesbrief is bedoeld om leerlingen kennis te laten maken mét en in te gaan óp de verschillende

Nadere informatie

Inleiding:...2. Cursus Minikroniek les 1 week Herinneringsoefening...3. Thuisopdracht (doorlopend gedurende de cursus)...3

Inleiding:...2. Cursus Minikroniek les 1 week Herinneringsoefening...3. Thuisopdracht (doorlopend gedurende de cursus)...3 Cursus Minikroniek maken met je smartphone Inhoudsopgave Inleiding:...2 Cursus Minikroniek les 1 week 1...3 Herinneringsoefening...3 Thuisopdracht (doorlopend gedurende de cursus)...3 Cursus Minikroniek

Nadere informatie

Documentaire. Voorbereiding op het documentaire project

Documentaire. Voorbereiding op het documentaire project Documentaire Voorbereiding op het documentaire project Inhoud 1. Wat is een documentaire? 2. Interview techniek 3. Documentaire maken in 3 stappen 3.1. Ontwerpen 3.2. Opnemen 3.3. Monteren 4. Werkdocument

Nadere informatie

;k;lk. Werkblad Les 3 De Nieuwsvideo. drie leerlingen. Checklist Nieuwsvideo

;k;lk. Werkblad Les 3 De Nieuwsvideo. drie leerlingen. Checklist Nieuwsvideo Werkblad Les 3 De Nieuwsvideo drie leerlingen De nieuwsvideo is een verslag dat de journalist zelf heeft gefilmd. Videojournalisten gaan met hun camera weleens naar een bijzonder evenement, zoals de première

Nadere informatie

Ben jij Vindingrijk? Kolom

Ben jij Vindingrijk? Kolom Ben jij Vindingrijk? Hoe vind jij het om: met je eigen fantasie, op je eigen manier, en door uit te proberen of te onderzoeken nieuwe ideeën, oplossingen, of dingen te bedenken of te maken? Aan welke les,

Nadere informatie

- Heeft u een draaiboek? Houd u daar dan ook aan. - Goede en juiste opnamen maken de montage eenvoudiger

- Heeft u een draaiboek? Houd u daar dan ook aan. - Goede en juiste opnamen maken de montage eenvoudiger De methodiek Enkele algemene tips vooraf: - Heeft u een draaiboek? Houd u daar dan ook aan - Goede en juiste opnamen maken de montage eenvoudiger - Heb ik voldoende opnamen? Maar ook niet te veel! - Beoordeel

Nadere informatie

LESBRIEF: Schooljournaal

LESBRIEF: Schooljournaal LESBRIEF: Schooljournaal Versie: 2017-02-20 Wat ga je leren? Je leert hoe een nieuwsuitzending (een journaal ) tot stand komt. En wat er allemaal bij komt kijken voordat de uitzending gereed is. Je gaat

Nadere informatie

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de lesbrieven van het thema Aan het werk hebben jullie

Nadere informatie

docentenhandleiding Sprekende beelden in de klas

docentenhandleiding Sprekende beelden in de klas 1 docentenhandleiding Sprekende beelden in de klas Deze digitale les is gemaakt in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De les is geschikt voor de bovenbouw van havo en vwo en kan gegeven worden

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bijlage:

Inhoudsopgave. Bijlage: Inhoudsopgave Inleiding... Leerdoelen... Opbouw van de les 1. Voorbereiding voor de leerkracht... 2. Introductie AfvalVLOG... 3. Veldwerk in de schoolomgeving Afval jutten... 4. Klassenwerk Mindmappen

Nadere informatie

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant...

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant... Inhoudsopgave 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4 3 Stap voor Stap...5 4 Technische kant....7 5 Werkblad Mijn Digi-tale...9 6 Werkblad Mijn storyboard 10 Digi-Tales Opzet en

Nadere informatie

Handleiding les 1: Een verhaal schrijven over jouw dag in 2034 voor een toekomsttentoonstelling

Handleiding les 1: Een verhaal schrijven over jouw dag in 2034 voor een toekomsttentoonstelling Handleiding les 1: Een verhaal schrijven over jouw dag in 2034 voor een toekomsttentoonstelling Deze schrijfles sluit aan bij het Nieuwsbegriponderwerp van deze week: Vuurwerk bij Oud en Nieuw. De schrijftaak

Nadere informatie

schoolopdracht master vloggen

schoolopdracht master vloggen schoolopdracht master vloggen Je eigen vlog Lees eerst het stappenplan door en ga daarna aan de slag. 1. Bedenk een onderwerp Ga op zoek naar een nieuwsbericht dat je aanspreekt en waarmee je iets kunt.

Nadere informatie

Ofwel: Hoe maak je een boeiende audio-visuele presentatie. Hannes Haisma

Ofwel: Hoe maak je een boeiende audio-visuele presentatie. Hannes Haisma Ofwel: Hoe maak je een boeiende audio-visuele presentatie Hannes Haisma Met dank aan AV etc CGC, april 2013 Hannes Haisma 2 1. Je hebt een idee 2. Je hebt een aantal beelden 3. Je hebt een stuk muziek

Nadere informatie

Lesbrief Theater Dakota

Lesbrief Theater Dakota Lesbrief Theater Dakota In de film #Niet Gemeen Bedoeld! vertellen kinderen van drie scholen uit Wateringse Veld hun gedachten en ervaringen met social media en pesten. Kijk de film samen met je klas.

Nadere informatie

Opleiding Regie Documentaire

Opleiding Regie Documentaire Opleiding Regie Documentaire Welkom bij de opleiding Regie Documentaire aan de Amsterdam Film School! In dit document vind je meer informatie over wat je kunt verwachten m.b.t. de modules die gegeven worden,

Nadere informatie

Criteria. De beroepencarrousel

Criteria. De beroepencarrousel Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Handouts Bracina cursus 24 oktober 2015

Handouts Bracina cursus 24 oktober 2015 Handouts Bracina cursus 24 oktober 2015 PRODUCTIE Paul Lacroix TITEL Creatief titels maken DATE 24/10/2015 SCENES TAKE 10 1 De titel is het visitekaartje van de film Dit is het eerste wat het publiek te

Nadere informatie

Ik ben Alice - docenten

Ik ben Alice - docenten Doelgroep: voortgezet onderwijs, middenbouw havo en vwo Voor u ligt de lesbrief die hoort bij een bezoek aan het wetenschapsfilmfestival InScience. Tijdens het festivalbezoek gaan leerlingen de documentaire

Nadere informatie

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland)

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) lesbrief Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival TUTU vertelt het verhaal van een kind dat haar dromen

Nadere informatie

De studenten maken vanuit verschillende perspectieven nieuws over vluchtelingen en ontdekken hoe moeilijk het is om objectief te blijven.

De studenten maken vanuit verschillende perspectieven nieuws over vluchtelingen en ontdekken hoe moeilijk het is om objectief te blijven. Praktische informatie Uitleg & instructie In samenwerking met: Als vervolg op het bezoek aan het Humanity House, kunnen studenten met de les Vluchtelingen in Beeld op school actief aan de slag met hun

Nadere informatie

Media en het Medium Lessenserie Guns or Roses

Media en het Medium Lessenserie Guns or Roses Media en het Medium Lessenserie Guns or Roses Docentenhandleiding doelgroep duur 3 vmbo, 2 havo, 2 vwo 6 klokuren Inleiding Jeroen Kooijmans:Werk Geluiden in een film ondersteunen de beelden. Zonder geluiden

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals boeken, tijdschriften, video, audio etc. Zo

Nadere informatie

HANDLEIDING Live Movie Maker

HANDLEIDING Live Movie Maker HANDLEIDING Live Movie Maker Inhoudsopgave Movie Maker downloaden. 4 Aan de slag 6 3 Video bewerking 7 3. Video s besnijden 7 3. Overgangen toevoegen 8 3.3 Titels toevoegen 0 3.4 Aftiteling toevoegen 3.5

Nadere informatie

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal.

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. CKV. Opdracht lessenserie Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. Maar waarom zo moeilijk? En

Nadere informatie

Media en Privacy Lessenserie Onscherpe beelden

Media en Privacy Lessenserie Onscherpe beelden Media en Privacy Lessenserie Onscherpe beelden Docentenhandleiding doelgroep duur 3 vmbo,2 havo/vwo 360 450 minuten Alison Jackson Inleiding We zijn gewend aan beelden uit het privéleven van sterren en

Nadere informatie

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje)

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) lesbrief A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) bovenbouw (groep 5 t/m 8) A Mano wordt verteld met klei. Vier handen beelden op fantasierijke wijze het bezoekadres Markendaalseweg 75a verhaal uit van een klein

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Les 3 Camera, Set, Action! Les 1 Camera, Set, Action! Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Groep 6 90 minuten Samenvatting van de les De leerlingen

Nadere informatie

Lezen - Leesverslag HV12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52526

Lezen - Leesverslag HV12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52526 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 31 oktober 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/52526 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren.

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren. Oriëntatie: Het doel van deze lessenserie is: bestaande foto s zoeken met een eigen verhaal erbij. Dan gaan jullie mensen deze fotoserie voorleggen en vragen welk verhaal zij erin zien. Tot slot gaan jullie

Nadere informatie

Piet Huijgens AV AFIAP

Piet Huijgens AV AFIAP Piet Huijgens AV AFIAP Deze geeft u wat handvaten die u kunt toepassen in uw AV Het is geen vervanging van de Workshop AV die dieper op de materie ingaat met veel visuele voorbeelden die het geheel een

Nadere informatie

LEERLIJN. Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn.

LEERLIJN. Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn. LEERLIJN Titel Periode Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn. ALGEMEEN Titel activiteit Een raadselachtige film VL

Nadere informatie

DE L CKER LUCA: ADHD

DE L CKER LUCA: ADHD DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER LUCA: ADHD Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf klas 1 Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij vakken Maatschappijleer,

Nadere informatie

DE L CKER. Het project is een samenwerking tussen Human, NPO 3Lab en NPO3Extra.

DE L CKER. Het project is een samenwerking tussen Human, NPO 3Lab en NPO3Extra. VLUCHTELING IN NEDERLAND DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas. Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij vakken

Nadere informatie

Media & Privacy Lessenserie Gotcha!

Media & Privacy Lessenserie Gotcha! Media & Privacy Lessenserie Gotcha! Docentenhandleiding doelgroep duur 2 vmbo, 1 havo, 1 vwo 5-6 klokuren Inleiding In een klap beroemd: dat wensen veel jongeren! Of het nu komt door geweldige prestaties

Nadere informatie

Media & Medium Lessenserie Snatch!!

Media & Medium Lessenserie Snatch!! Media & Medium Lessenserie Snatch!! Docentenhandleiding doelgroep duur 4/5 havo/vwo 6-8 klokuren Inleiding De nieuwe mediakunstenaar experimenteert met Obama Art montage bestaand beeld en geluid. Bestaand

Nadere informatie

Hoe maak ik een korte film over zwerfvuil in zee? Enkele basisregels voor het maken van een film

Hoe maak ik een korte film over zwerfvuil in zee? Enkele basisregels voor het maken van een film Hoe maak ik een korte film over zwerfvuil in zee? Enkele basisregels voor het maken van een film Onderwerp keuze Ten eerste zal je moeten nadenken over je onderwerp. Waar moet je film over gaan? Om tot

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie

Toelating en selectie Selectiecriteria Elke afstudeerrichting hanteert bij de selectie de volgende concrete criteria:

Toelating en selectie Selectiecriteria Elke afstudeerrichting hanteert bij de selectie de volgende concrete criteria: Toelating en selectie Selectiecriteria Elke afstudeerrichting hanteert bij de selectie de volgende concrete criteria: Regie Documentaire Weet in een door de student zelf gemaakte film al basaal te boeien

Nadere informatie

VWO 5, 8 x 90 minuten, Joris Bakhuis & Anne-Marie Meertens, ArtEZ Zwolle, 2014!"#$%&'&!%()*& Of hoe kunst de wereld verandert.

VWO 5, 8 x 90 minuten, Joris Bakhuis & Anne-Marie Meertens, ArtEZ Zwolle, 2014!#$%&'&!%()*& Of hoe kunst de wereld verandert. VWO 5, 8 x 90 minuten, Joris Bakhuis & Anne-Marie Meertens, ArtEZ Zwolle, 2014!"#$%&'&!%()*& Of hoe kunst de wereld verandert. !"#$%&'&!%()*& Jij gaat de komende periode de wereld veranderen! Of in elk

Nadere informatie

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië)

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) lesbrief JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 afdeling techniek

Nadere informatie

DE L CKER PANIEKAANVALLEN

DE L CKER PANIEKAANVALLEN DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER PANIEKAANVALLEN Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij vakken Maatschappijleer,

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

SummerLabb: een leerzame combinatie van bijzondere verhalen, proefjes en interactieve experimenten. Opdracht voor in de klas: Poep is Goud

SummerLabb: een leerzame combinatie van bijzondere verhalen, proefjes en interactieve experimenten. Opdracht voor in de klas: Poep is Goud SummerLabb: een leerzame combinatie van bijzondere verhalen, proefjes en interactieve experimenten SummerLabb is een rondreizende stad van de toekomst waar thema s als duurzaamheid en innovatie worden

Nadere informatie

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Kom op, trek je jas aan. 't Is tijd dat er een stap wordt gezet. In regen en zonnestralen.

Nadere informatie

APPLE VIDEO BESCHRIJVING. Wat is het? Voor wie is het? Hoe werkt het? Video met Apple in het onderwijs

APPLE VIDEO BESCHRIJVING. Wat is het? Voor wie is het? Hoe werkt het? Video met Apple in het onderwijs BESCHRIJVING APPLE VIDEO Wat is het? Een ipod nano is een muziekspeler (mp3) met daarin ook een videocamera. De filmpjes die hiermee gemaakt worden, kunnen op allerlei computers bewerkt worden. In dit

Nadere informatie

Shadow Games T42 (Zwitserland)

Shadow Games T42 (Zwitserland) l e s b ri ef Shadow Games T42 (Zwitserland) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe Huizen 41

Nadere informatie

DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER. H. Foole

DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER. H. Foole DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER H. Foole 1. INHOUDELIJK Een film moet kort en helder laten zien waar het om gaat. De filmopnamen kun je meestal maar één keer maken, bijvoorbeeld als je praktijksituaties

Nadere informatie

CREATIVITEIT KUN JE LEREN! ICC netwerkdag, 31 mei 2018 Ellie van den Bomen

CREATIVITEIT KUN JE LEREN! ICC netwerkdag, 31 mei 2018 Ellie van den Bomen CREATIVITEIT KUN JE LEREN! ICC netwerkdag, 31 mei 2018 Ellie van den Bomen Programma Wat is creativiteit? Creatieve mensen en hun kenmerken Het creatief proces Hoe herken je creativiteit bij kinderen?

Nadere informatie

Knettergekke kettingreactie Thema: Wat is techniek

Knettergekke kettingreactie Thema: Wat is techniek Knettergekke kettingreactie Thema: Wat is techniek Copyright Stichting Vakcollege Groep 2016. Alle rechten voorbehouden. Knettergekke kettingreactie Inleiding Voor de Knettergekke Kettingreactie maken

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

Opname hulp. Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen. Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+

Opname hulp. Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen. Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+ Opname hulp Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen B B Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+ BoekenBabbels DOEL Door het opnemen en plaatsen van korte

Nadere informatie

ONTDEK HET ZELF HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT VOOR DE HELE SCHOOL

ONTDEK HET ZELF HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT VOOR DE HELE SCHOOL ONTDEK HET ZELF HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT VOOR DE HELE SCHOOL IN DEZE HANDLEIDING VIND JE ALLE INFORMATIE OVER HET MAKEN VAN HET ONTDEK HET ZELF POP-UP MUSEUM TIJDENS DE KINDERBOEKENWEEK. DE OPDRACHTEN,

Nadere informatie

How to - make. mei 2014. Joost de Laat

How to - make. mei 2014. Joost de Laat How to - make Dominicus College mei 2014 Nieuwe Media Joost de Laat VOORBEREIDING (huiswerk) 1. Bekijk 2 van de volgende 3 onderwerpen. Per onderwerp bekijk je de bijbehorende How-tofilmpjes 2. Beantwoord

Nadere informatie

Kaart Naam Handleiding

Kaart Naam Handleiding Lesbrief Dialoog Lesoverzicht In deze les wordt de gespreksvorm Dialoog geïntroduceerd. De les is gebaseerd op een aantal kaarten uit de kinderkennisbank. In het overzicht hieronder kun je zien welke.

Nadere informatie

U gaat luisteren naar verschillende teksten: twee radio-interviews en twee afleveringen van het ETV programma Taal + beroep = werk.

U gaat luisteren naar verschillende teksten: twee radio-interviews en twee afleveringen van het ETV programma Taal + beroep = werk. Hoofdstuk 2 oefening 9 Extra luisteroefeningen U gaat luisteren naar verschillende teksten: twee radio-interviews en twee afleveringen van het ETV programma Taal + beroep = werk. Opgave 1 Kijk bij oefening

Nadere informatie

Saving Mes Aynak Docenten

Saving Mes Aynak Docenten Doelgroep: 5 e en 6 e klassen van HAVO en VWO Voor u ligt de lesbrief die hoort bij een bezoek aan het wetenschapsfilmfestival InScience. Tijdens het festivalbezoek gaan uw leerlingen de documentaire Saving

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum

Nationaal Gevangenismuseum Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 5. In beeld gevangen Les 5. In beeld gevangen Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les Deze les maken de leerlingen

Nadere informatie

Opzet scholing. Doel Leerlingen zoekvaardigheden aanleren om actuele, betrouwbare en volledige informatie te vinden als basis voor een documentaire.

Opzet scholing. Doel Leerlingen zoekvaardigheden aanleren om actuele, betrouwbare en volledige informatie te vinden als basis voor een documentaire. t e r u g n a a r d e b r o n s t a p p e n p l a n b r o n n e n o n d e r z o e k e n d o c u m e n t a i r e i n l e i d i n g s t a p p e n p l a n b r o n n e n o n d e r z o e k Terug naar de bron

Nadere informatie

Handleiding Werkvormen Vragen stellen

Handleiding Werkvormen Vragen stellen Handleiding Werkvormen Vragen stellen Inhoud 1. Inleiding 2. Vragen stellen 3. Werkvormen 3.1. Vragenvuurtje 3.2. Geen Ja / Geen Nee 3.3. Doorzagen 3.4. De onbekende weg 1. Inleiding Voor de dialoog is

Nadere informatie

Duur van de les Introductie (gesprek) 15 minuten Kern (reflecteren en controleren met werkblad) 30 minuten Afsluiting, uitleg volgende les 5 minuten

Duur van de les Introductie (gesprek) 15 minuten Kern (reflecteren en controleren met werkblad) 30 minuten Afsluiting, uitleg volgende les 5 minuten Les 9 Reflecteren en controleren Voorbereiden U zorgt ervoor dat u weer groepjes aan elkaar heeft gekoppeld voor de feedback en dat de nieuwsitems, geprint of digitaal, beschikbaar zijn voor de groepjes.

Nadere informatie

Foto & Film bewerking

Foto & Film bewerking Foto & Film bewerking Leren werken met : - - Windows Movie Maker - Youtube Workshop deel 1: De te nemen stappen: - Zorg voor materiaal om te monteren. Individueel een filmpje maken op basis van script

Nadere informatie

Verhaalvormen Teamreflectie

Verhaalvormen Teamreflectie Verhaalvormen Teamreflectie Passie is een essentieel onderdeel van vakmanschap. Door het vertellen van verhalen brengen we die passie over op een ander. Mensen worden geraakt met verhalen. Daarnaast leren

Nadere informatie

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar TIPS EN IDEEËN VOOR JE WERKSTUK OF SPREEKBEURT Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar ook om je tanden mee te poetsen of om mee te koken. Kraanwater is gezond, duurzaam

Nadere informatie

Tijd: 8:30. Klas: 3HVc 9:10. Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad (zie paper 1)

Tijd: 8:30. Klas: 3HVc 9:10. Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad (zie paper 1) Lesplan les 1 Seksualiteit: Grenzen en Wensen Tijd: 8:30 Klas: 3HVc Aantal lln: 15 Introductie van de lessenserie: grenzen en wensen Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad

Nadere informatie

Een geslaagde activiteit

Een geslaagde activiteit Een geslaagde activiteit Toelichting: Een geslaagde activiteit Voor Quest 4 heb ik een handleiding gemaakt met daarbij de bijpassend schema. Om het voor de leerkrachten overzichtelijk te maken heb ik gebruik

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Thema- overzicht Thema- overzicht Kijken is een kunst Groep 5 Museum De Buitenplaats Kern van het thema Mensen laten graag iets van zichzelf aan anderen

Nadere informatie

MOVING: workshop filmmaken

MOVING: workshop filmmaken Dit werkblad is van: klas: MOVING: workshop filmmaken Neem zelf bewegend beeld op en maak er een videoclip, korte film of reportage van door er geluid, effecten en titels aan toe te voegen... Clips op

Nadere informatie

Spots on jobs. Docentenhandleiding. November Spirit4You.

Spots on jobs. Docentenhandleiding. November Spirit4You. Spots on jobs Docentenhandleiding November 2017 Spirit4You www.bekijkjetoekomstnu.nl/lobbox Inhoudsopgave Deel 1 Algemene informatie 3 Spots on Jobs 3 Waarom dit lesmateriaal? 3 Voor wie? 3 Bij welk vak?

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit Cultuureducatie met Kwaliteit Doorlopende leerlijn literatuur Groep 7 Lessenreeks basis Deze leerlijn is ontwikkeld door Bibliotheek Zoetermeer. Schrijversbezoek Informatie over Schrijversbezoek Groep

Nadere informatie

Kleding met een boodschap

Kleding met een boodschap Kleding met een boodschap Kleding met een boodschap Een opdracht voor groep 8 gericht op kritisch denken Door kritisch naar een show van Louis Vuitton te kijken en hardop te denken ontdekken de leerlingen

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Criteria. Doel. Leerlingen leren kiezen en nemen steeds meer de regie in handen, hetgeen het eigenaarschap en de motivatie bij leerlingen vergroot.

Criteria. Doel. Leerlingen leren kiezen en nemen steeds meer de regie in handen, hetgeen het eigenaarschap en de motivatie bij leerlingen vergroot. Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland)

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) lesbrief Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Thema. Dromen zijn bedrog!? Chiel Jan van Hofwegen

Docentenhandleiding. Thema. Dromen zijn bedrog!? Chiel Jan van Hofwegen Docentenhandleiding Thema Dromen zijn bedrog!? Chiel Jan van Hofwegen Oktober 2009 Inleiding. Deze handleiding is bedoeld als een gids voor de lessen die rondom het thema Dromen zijn bedrog!? gegeven zullen

Nadere informatie

Lesplan Nederlands Project Pocket

Lesplan Nederlands Project Pocket Lesplan Nederlands Project Pocket Docent: Tijd: 5 keer 50 minuten Klas: 3 havo Les Algemene informatie: Beginsituatie Gelijke rechten voor vrouwen in het verleden en het heden. De bestuderen literaire-

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

Presentatiekaart - folder

Presentatiekaart - folder Presentatiekaart - folder Je laat zien wat het antwoord is op de en hoe je eraan gekomen bent. Een folder geeft een korte uitleg van een probleem en wordt gebruikt om mensen in te lichten over bijvoorbeeld

Nadere informatie

Doel van de les: Aan het eind van de les kunnen de kinderen Wordpress gebruiken om informatie weer te geven.

Doel van de les: Aan het eind van de les kunnen de kinderen Wordpress gebruiken om informatie weer te geven. Een les Wordpress Studenten: Mentor: Stageschool: Groep: Datum: Doel van de les: Aan het eind van de les kunnen de kinderen Wordpress gebruiken om informatie weer te geven. Beginsituatie: In deze les word

Nadere informatie

DEEL TWEE: OPDRACHTEN

DEEL TWEE: OPDRACHTEN DEEL TWEE: OPDRACHTEN WAARDEN- VERKENNING DUUR: 20 MINUTEN 2.1 WAARDENVERKENNING Om een beeld te krijgen van de ideeën van WAT? de deelnemers over belangrijke thema s rond arbeidsparticipatie begin je

Nadere informatie

kinderrechten Aardrijkskunde kinderrechten gehoord? Met welke kinderrechten hebben zij te

kinderrechten Aardrijkskunde kinderrechten gehoord? Met welke kinderrechten hebben zij te Aardrijkskunde kinderrechten Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Kinderrechten In dit thema staat de volgende hogere orde denkvraag centraal: Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

LEERKRING. GEERT 50 KGleest

LEERKRING. GEERT 50 KGleest LEERKRING GEERT 50 KGleest OPDRACHTEN 1. Houd een interview met de hoofdpersoon van het boek. Stel tenminste 10 vragen en bedenk wat de hoofdpersoon zou antwoorden. Je moet informatie uit het boek aan

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland)

Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland) l e s b ri ef Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland) 4811 TL Breda F facebook.com/ stiltefestival 4811 KB Breda t +31(0)76-513 81 25 +31 (0)76-515 49 84 techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl

Nadere informatie

HOI, WIJ ZIJN KITE. Wij bedenken, experimenteren en maken samen.

HOI, WIJ ZIJN KITE. Wij bedenken, experimenteren en maken samen. HOI, WIJ ZIJN KITE Digitale media is overal om ons heen zichtbaar. Continue worden we beïnvloed door nieuwe technologie, we laten niets meer aan het toeval over. Je controleert het weer voordat je de deur

Nadere informatie

behorende bij de website hoeextreembenjij.nl

behorende bij de website hoeextreembenjij.nl HAN D L E ID IN G behorende bij de website hoeextreembenjij.nl Beste gespreksleider, Dank voor het downloaden van deze handleiding, behorende bij de website Hoe Extreem Ben jij?. Deze website is bedoeld

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet. Het voordoen (modelen) van het schrijven van

Nadere informatie

Els Wydaeghe Muzische dag 23 november 2011

Els Wydaeghe Muzische dag 23 november 2011 STOP MOTION FILM 1. WAT? Stop motion zit al een tijdje in de lift. Het werd vroeger vaak gebruikt in animatiefilms waarbij de acteurs en het decor vervangen werden door plasticine (bv. Wallace en Gromit)

Nadere informatie

------TAALREDACTIE MOET NOG Twee lessen voorafgaande aan een workshop Foto-film verzorgd door Roombeek Cultuurpark Educatiecluster (RCE)

------TAALREDACTIE MOET NOG Twee lessen voorafgaande aan een workshop Foto-film verzorgd door Roombeek Cultuurpark Educatiecluster (RCE) ------TAALREDACTIE MOET NOG------ LEERLIJN Titel Periode Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn. ALGEMEEN Titel activiteit

Nadere informatie

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken.

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. welkom Binnen een co-creatie ontwikkel je samen met een leerkracht een antwoord op de vraag van de school vanuit

Nadere informatie

Stop Motion- THE MOVIE

Stop Motion- THE MOVIE Stop Motion- THE MOVIE Script / storyboard / productie. Nu we weten welke technieken er binnen Stop Motion animatie zijn en hoe deze worden uitgevoerd, kunnen we aan de slag met een langere film. Wanneer

Nadere informatie