Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek"

Transcriptie

1 Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek

2

3 Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals boeken, tijdschriften, video, audio etc. Zo maak je kennis met alles wat de bieb te bieden heeft. Wat is media? Dit zijn de middelen die gebruikt worden om met elkaar en met grote delen van de bevolking in contact te treden. Soms is dat een telefoon, of krant, maar het kan ook YouTube, Facebook of een televisieuitzending zijn. Media zijn dus hulpstukken die uitwisseling van informatie mogelijk maken. Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals boeken, tijdschriften, video, audio etc. Zo maak je kennis met alles wat de bieb te bieden heeft. Wat is media? Dit zijn de middelen die gebruikt worden om met elkaar en met grote delen van de bevolking in contact te treden. Soms is dat een telefoon, of krant, maar het kan ook YouTube, Facebook of een televisieuitzending zijn. Media zijn dus hulpstukken die uitwisseling van informatie mogelijk maken. Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals boeken, tijdschriften, video, audio etc. Zo maak je kennis met alles wat de bieb te bieden heeft. Wat is media? Dit zijn de middelen die gebruikt worden om met elkaar en met grote delen van de bevolking in contact te treden. Soms is dat een telefoon, of krant, maar het kan ook YouTube, Facebook of een televisieuitzending zijn. Media zijn dus hulpstukken die uitwisseling van informatie mogelijk maken.

4 Onderzoek alle soorten media binnen de bibliotheek. 30minuten 4 personen In het eerste half uur ga je met een groep van vier personen onderzoek doen naar de verschillende bronnen in de bibliotheek. Wat is een bron? Een bron is datgene waar je informatie vandaan haalt. Het kan zowel analoog als digitaal zijn. Dus bijvoorbeeld een muurschildering of een muziekalbum. Onderzoek alle soorten media binnen de bibliotheek. 30minuten 4 personen In het eerste half uur ga je met een groep van vier personen onderzoek doen naar de verschillende bronnen in de bibliotheek. Wat is een bron? Een bron is datgene waar je informatie vandaan haalt. Het kan zowel analoog als digitaal zijn. Dus bijvoorbeeld een muurschildering of een muziekalbum. Onderzoek alle soorten media binnen de bibliotheek. 30minuten 4 personen In het eerste half uur ga je met een groep van vier personen onderzoek doen naar de verschillende bronnen in de bibliotheek. Wat is een bron? Een bron is datgene waar je informatie vandaan haalt. Het kan zowel analoog als digitaal zijn. Dus bijvoorbeeld een muurschildering of een muziekalbum.

5 Opdracht In groepen van vier bedenk je naar welke bekende sporter/ zanger/ kunstenaar/ schrijver je vanmiddag onderzoek gaat doen. Als je eenmaal iemand hebt gekozen zoek je zoveel mogelijk bronnen over deze persoon op. Dit kunnen interviews in kranten zijn, foto s in tijdschriften, geluidsfragmenten van cd s, beeldmateriaal enz, enz. Maak foto s van alle verschillende bronnen die jullie vinden/ gevonden hebben. Welke verschillende bronnen kwamen jullie tegen? Overleg met elkaar welke bron het meest interessant is voor het vervolg van de opdracht. Opdracht In groepen van vier bedenk je naar welke bekende sporter/ zanger/ kunstenaar/ schrijver je vanmiddag onderzoek gaat doen. Als je eenmaal iemand hebt gekozen zoek je zoveel mogelijk bronnen over deze persoon op. Dit kunnen interviews in kranten zijn, foto s in tijdschriften, geluidsfragmenten van cd s, beeldmateriaal enz, enz. Maak foto s van alle verschillende bronnen die jullie vinden/ gevonden hebben. Welke verschillende bronnen kwamen jullie tegen? Overleg met elkaar welke bron het meest interessant is voor het vervolg van de opdracht. Opdracht In groepen van vier bedenk je naar welke bekende sporter/ zanger/ kunstenaar/ schrijver je vanmiddag onderzoek gaat doen. Als je eenmaal iemand hebt gekozen zoek je zoveel mogelijk bronnen over deze persoon op. Dit kunnen interviews in kranten zijn, foto s in tijdschriften, geluidsfragmenten van cd s, beeldmateriaal enz, enz. Maak foto s van alle verschillende bronnen die jullie vinden/ gevonden hebben. Welke verschillende bronnen kwamen jullie tegen? Overleg met elkaar welke bron het meest interessant is voor het vervolg van de opdracht.

6

7 Achtergrond Achtergrond Achtergrond Hoe betrouwbaar vind je de bron? Denk aan hoe oud de bron is, wie de auteur/maker is, worden er feiten of meningen vermeld? Bij het inschatten van de betrouwbaarheid moet je twee dingen vaststellen: Is de bron echt? Oftewel, is de bron écht gemaakt door degene die zegt dat hij/zij hem gemaakt heeft? Is de bron waar? Oftewel, is de maker van de bron te controleren en kan ik de bronnen checken op feiten en meningen? Let op: Als iemand veel bronnen vermeld is de controleerbaarheid veel groter. Hoe betrouwbaar vind je de bron? Denk aan hoe oud de bron is, wie de auteur/maker is, worden er feiten of meningen vermeld? Bij het inschatten van de betrouwbaarheid moet je twee dingen vaststellen: Is de bron echt? Oftewel, is de bron écht gemaakt door degene die zegt dat hij/zij hem gemaakt heeft? Is de bron waar? Oftewel, is de maker van de bron te controleren en kan ik de bronnen checken op feiten en meningen? Let op: Als iemand veel bronnen vermeld is de controleerbaarheid veel groter. Hoe betrouwbaar vind je de bron? Denk aan hoe oud de bron is, wie de auteur/maker is, worden er feiten of meningen vermeld? Bij het inschatten van de betrouwbaarheid moet je twee dingen vaststellen: Is de bron echt? Oftewel, is de bron écht gemaakt door degene die zegt dat hij/zij hem gemaakt heeft? Is de bron waar? Oftewel, is de maker van de bron te controleren en kan ik de bronnen checken op feiten en meningen? Let op: Als iemand veel bronnen vermeld is de controleerbaarheid veel groter.

8

9 Voorbeeld Je wilt meer weten over Johan Cruijff. Hij heeft een boek geschreven, een liedje opgenomen, hij heeft in tijdschriften gestaan, in kranten en hij is op de radio geweest. Ook is er een documentaire over hem en een audioboek dat hij heeft gemaakt: Ik hou van voetbal. Als je je wilt verdiepen in zijn zangkunsten is de cd met zijn liedje misschien wel de beste bron. Dan heb je niet zoveel aan een tijdschriftartikel met zijn mening over het Nederlands elftal, want dat vertelt jou immers niks over zijn zangkunsten. Zo kun je het liedje kiezen voor de volgende opdracht. Voorbeeld Je wilt meer weten over Johan Cruijff. Hij heeft een boek geschreven, een liedje opgenomen, hij heeft in tijdschriften gestaan, in kranten en hij is op de radio geweest. Ook is er een documentaire over hem en een audioboek dat hij heeft gemaakt: Ik hou van voetbal. Als je je wilt verdiepen in zijn zangkunsten is de cd met zijn liedje misschien wel de beste bron. Dan heb je niet zoveel aan een tijdschriftartikel met zijn mening over het Nederlands elftal, want dat vertelt jou immers niks over zijn zangkunsten. Zo kun je het liedje kiezen voor de volgende opdracht. Voorbeeld Je wilt meer weten over Johan Cruijff. Hij heeft een boek geschreven, een liedje opgenomen, hij heeft in tijdschriften gestaan, in kranten en hij is op de radio geweest. Ook is er een documentaire over hem en een audioboek dat hij heeft gemaakt: Ik hou van voetbal. Als je je wilt verdiepen in zijn zangkunsten is de cd met zijn liedje misschien wel de beste bron. Dan heb je niet zoveel aan een tijdschriftartikel met zijn mening over het Nederlands elftal, want dat vertelt jou immers niks over zijn zangkunsten. Zo kun je het liedje kiezen voor de volgende opdracht.

10 Uitvoering realisatie van de verschillende media 165minuten 4 personen Uitvoering realisatie van de verschillende media 165minuten 4 personen Uitvoering realisatie van de verschillende media 165minuten 4 personen De komende twee uur en driekwartier heb je de tijd om iets nieuws te maken, niet alleen een nieuw document, maar je gaat het ook converteren. Converteren betekent dat je van het ene medium een ander medium maakt. Op de kaart op de volgende pagina staat een type media (afbeelding/ video/ tekst/ audio). De ene kaart beschrijft waarin jullie onderzoek gaan doen, de andere kaart beschrijft waar dit type media in geconverteerd moet worden. De komende twee uur en driekwartier heb je de tijd om iets nieuws te maken, niet alleen een nieuw document, maar je gaat het ook converteren. Converteren betekent dat je van het ene medium een ander medium maakt. Op de kaart op de volgende pagina staat een type media (afbeelding/ video/ tekst/ audio). De ene kaart beschrijft waarin jullie onderzoek gaan doen, de andere kaart beschrijft waar dit type media in geconverteerd moet worden. De komende twee uur en driekwartier heb je de tijd om iets nieuws te maken, niet alleen een nieuw document, maar je gaat het ook converteren. Converteren betekent dat je van het ene medium een ander medium maakt. Op de kaart op de volgende pagina staat een type media (afbeelding/ video/ tekst/ audio). De ene kaart beschrijft waarin jullie onderzoek gaan doen, de andere kaart beschrijft waar dit type media in geconverteerd moet worden.

11 Opdracht Opdracht Opdracht Wat ga je maken? Een afbeelding, video, tekst of audio? Welke bron is daar als basis het meest geschikt voor? Om dit te realiseren mag je de bibliotheek uit om het eindproduct te perfectioneren. Let op de criteria die bij het eindproduct horen. De bedoeling is om je product plus de door jullie gemaakte keuzes later te delen met belangstellenden, denk daarover na bij het proces. Je kunt tijdens het proces bijvoorbeeld een video maken als making of. Wat ga je maken? Een afbeelding, video, tekst of audio? Welke bron is daar als basis het meest geschikt voor? Om dit te realiseren mag je de bibliotheek uit om het eindproduct te perfectioneren. Let op de criteria die bij het eindproduct horen. De bedoeling is om je product plus de door jullie gemaakte keuzes later te delen met belangstellenden, denk daarover na bij het proces. Je kunt tijdens het proces bijvoorbeeld een video maken als making of. Wat ga je maken? Een afbeelding, video, tekst of audio? Welke bron is daar als basis het meest geschikt voor? Om dit te realiseren mag je de bibliotheek uit om het eindproduct te perfectioneren. Let op de criteria die bij het eindproduct horen. De bedoeling is om je product plus de door jullie gemaakte keuzes later te delen met belangstellenden, denk daarover na bij het proces. Je kunt tijdens het proces bijvoorbeeld een video maken als making of.

12 VAN NAAR VAN NAAR VAN NAAR

13 Tips audioconversie Een tekst voor luisteraars is anders dan een tekst voor lezers. Dat betekent dat je spreektaal gebruikt in plaats van schrijftaal. Alsof je het aan een goede vriend vertelt. Gebruik korte zinnen van maximaal 7 á 8 woorden. Zorg dat zinnen actief zijn. Het betekent dat je werkwoordvervoegingen van zijn en worden zoveel mogelijk vermijdt. Dus in plaats van: Ik ben over straat aan het lopen gebruik je ik loop over straat. Gebruik niet alleen gesproken woord, maar ook geluid. Met geluid creeër je heel veel sfeer. Rijdt er een auto voorbij? Zeg niet dat het zo is, maar laat het horen. Een luisteraar ziet, hoort, ruikt en voelt niet hetzelfde als jij. Het betekent dat je veel moet omschrijven of laten horen. Vraag jezelf af hoe bepaalde onderdelen van wat je wilt zeggen zouden klinken. Die geluiden gebruik je bij het maken van de audio. Eventueel kun je wat je niet kunt laten horen, vertellen. Tips audioconversie Een tekst voor luisteraars is anders dan een tekst voor lezers. Dat betekent dat je spreektaal gebruikt in plaats van schrijftaal. Alsof je het aan een goede vriend vertelt. Gebruik korte zinnen van maximaal 7 á 8 woorden. Zorg dat zinnen actief zijn. Het betekent dat je werkwoordvervoegingen van zijn en worden zoveel mogelijk vermijdt. Dus in plaats van: Ik ben over straat aan het lopen gebruik je ik loop over straat. Gebruik niet alleen gesproken woord, maar ook geluid. Met geluid creeër je heel veel sfeer. Rijdt er een auto voorbij? Zeg niet dat het zo is, maar laat het horen. Een luisteraar ziet, hoort, ruikt en voelt niet hetzelfde als jij. Het betekent dat je veel moet omschrijven of laten horen. Vraag jezelf af hoe bepaalde onderdelen van wat je wilt zeggen zouden klinken. Die geluiden gebruik je bij het maken van de audio. Eventueel kun je wat je niet kunt laten horen, vertellen. Tips audioconversie Een tekst voor luisteraars is anders dan een tekst voor lezers. Dat betekent dat je spreektaal gebruikt in plaats van schrijftaal. Alsof je het aan een goede vriend vertelt. Gebruik korte zinnen van maximaal 7 á 8 woorden. Zorg dat zinnen actief zijn. Het betekent dat je werkwoordvervoegingen van zijn en worden zoveel mogelijk vermijdt. Dus in plaats van: Ik ben over straat aan het lopen gebruik je ik loop over straat. Gebruik niet alleen gesproken woord, maar ook geluid. Met geluid creeër je heel veel sfeer. Rijdt er een auto voorbij? Zeg niet dat het zo is, maar laat het horen. Een luisteraar ziet, hoort, ruikt en voelt niet hetzelfde als jij. Het betekent dat je veel moet omschrijven of laten horen. Vraag jezelf af hoe bepaalde onderdelen van wat je wilt zeggen zouden klinken. Die geluiden gebruik je bij het maken van de audio. Eventueel kun je wat je niet kunt laten horen, vertellen.

14 VAN NAAR VAN NAAR VAN NAAR

15 Tips tekstconversie Een tekst bevat alleen maar woorden. Het betekent dat je bij een conversie van video, audio of een afbeelding alles wat je ziet en hoort in woorden moet vatten. Het helpt om niet alleen te omschrijven wat je ziet en hoort, maar ook treffende vergelijkingen te maken. Wissel zinnen af in lengte. Afwisseling in zinslengte geeft een tekst een fijn leesritme. Zorg dat een tekst een pakkende introductie heeft. Begin dus met een spannend fragment, een introductie op het onderwerp of een kernachtige samenvatting. Verleid de lezer met de eerste alinea. Zorg dat zinnen actief zijn in plaats van passief. Het betekent dat je werkwoordvervoegingen van zijn en worden zoveel mogelijk vermijdt. Dus in plaats van: Ik ben over straat aan het lopen gebruik je ik loop over straat. Eén lange lap tekst vindt niemand fijn om te lezen. Deel je tekst daarom op in kleine blokjes die inhoudelijk bij elkaar horen. Zo n blokje heet een alinea. In de allerlaatste alinea schrijf je een conclusie of samenvatting. De aandacht van de lezer trek je met een goede titel boven je stuk. Deze geeft informatie over het onderwerp. Zorg dat je alle tekst zelf schrijft. Het is strafbaar en tegen de wet om andermans teksten te kopiëren en te plakken in jouw eigen stuk. Wil je toch een zin van iemand anders gebruiken? Zorg dan voor een goede bronvermelding. Tips tekstconversie Een tekst bevat alleen maar woorden. Het betekent dat je bij een conversie van video, audio of een afbeelding alles wat je ziet en hoort in woorden moet vatten. Het helpt om niet alleen te omschrijven wat je ziet en hoort, maar ook treffende vergelijkingen te maken. Wissel zinnen af in lengte. Afwisseling in zinslengte geeft een tekst een fijn leesritme. Zorg dat een tekst een pakkende introductie heeft. Begin dus met een spannend fragment, een introductie op het onderwerp of een kernachtige samenvatting. Verleid de lezer met de eerste alinea. Zorg dat zinnen actief zijn in plaats van passief. Het betekent dat je werkwoordvervoegingen van zijn en worden zoveel mogelijk vermijdt. Dus in plaats van: Ik ben over straat aan het lopen gebruik je ik loop over straat. Eén lange lap tekst vindt niemand fijn om te lezen. Deel je tekst daarom op in kleine blokjes die inhoudelijk bij elkaar horen. Zo n blokje heet een alinea. In de allerlaatste alinea schrijf je een conclusie of samenvatting. De aandacht van de lezer trek je met een goede titel boven je stuk. Deze geeft informatie over het onderwerp. Zorg dat je alle tekst zelf schrijft. Het is strafbaar en tegen de wet om andermans teksten te kopiëren en te plakken in jouw eigen stuk. Wil je toch een zin van iemand anders gebruiken? Zorg dan voor een goede bronvermelding. Tips tekstconversie Een tekst bevat alleen maar woorden. Het betekent dat je bij een conversie van video, audio of een afbeelding alles wat je ziet en hoort in woorden moet vatten. Het helpt om niet alleen te omschrijven wat je ziet en hoort, maar ook treffende vergelijkingen te maken. Wissel zinnen af in lengte. Afwisseling in zinslengte geeft een tekst een fijn leesritme. Zorg dat een tekst een pakkende introductie heeft. Begin dus met een spannend fragment, een introductie op het onderwerp of een kernachtige samenvatting. Verleid de lezer met de eerste alinea. Zorg dat zinnen actief zijn in plaats van passief. Het betekent dat je werkwoordvervoegingen van zijn en worden zoveel mogelijk vermijdt. Dus in plaats van: Ik ben over straat aan het lopen gebruik je ik loop over straat. Eén lange lap tekst vindt niemand fijn om te lezen. Deel je tekst daarom op in kleine blokjes die inhoudelijk bij elkaar horen. Zo n blokje heet een alinea. In de allerlaatste alinea schrijf je een conclusie of samenvatting. De aandacht van de lezer trek je met een goede titel boven je stuk. Deze geeft informatie over het onderwerp. Zorg dat je alle tekst zelf schrijft. Het is strafbaar en tegen de wet om andermans teksten te kopiëren en te plakken in jouw eigen stuk. Wil je toch een zin van iemand anders gebruiken? Zorg dan voor een goede bronvermelding.

16 VAN NAAR VAN NAAR VAN NAAR

17 Tips videoconversie Een tekst voor kijkers is anders dan een tekst voor luisteraars. Dat betekent dat je spreektaal gebruikt in plaats van schrijftaal. Alsof je het aan een goede vriend vertelt. Gebruik korte zinnen van maximaal 7 á 8 woorden. Zorg dat zinnen actief zijn in plaats van passief. Het betekent dat je werkwoordvervoegingen van zijn en worden zoveel mogelijk vermijdt. Dus in plaats van: Ik ben over straat aan het lopen gebruik je ik loop over straat. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Vervang zoveel mogelijk van de tekst die je wilt vertellen door beelden. Heb je het bijvoorbeeld over een fiets? Zorg dan dat er tegelijk ook een fiets te zien is en geen trein. Wanneer beeld en tekst elkaar tegenspreken wordt het voor een kijker erg verwarrend. Tips videoconversie Een tekst voor kijkers is anders dan een tekst voor luisteraars. Dat betekent dat je spreektaal gebruikt in plaats van schrijftaal. Alsof je het aan een goede vriend vertelt. Gebruik korte zinnen van maximaal 7 á 8 woorden. Zorg dat zinnen actief zijn in plaats van passief. Het betekent dat je werkwoordvervoegingen van zijn en worden zoveel mogelijk vermijdt. Dus in plaats van: Ik ben over straat aan het lopen gebruik je ik loop over straat. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Vervang zoveel mogelijk van de tekst die je wilt vertellen door beelden. Heb je het bijvoorbeeld over een fiets? Zorg dan dat er tegelijk ook een fiets te zien is en geen trein. Wanneer beeld en tekst elkaar tegenspreken wordt het voor een kijker erg verwarrend. Tips videoconversie Een tekst voor kijkers is anders dan een tekst voor luisteraars. Dat betekent dat je spreektaal gebruikt in plaats van schrijftaal. Alsof je het aan een goede vriend vertelt. Gebruik korte zinnen van maximaal 7 á 8 woorden. Zorg dat zinnen actief zijn in plaats van passief. Het betekent dat je werkwoordvervoegingen van zijn en worden zoveel mogelijk vermijdt. Dus in plaats van: Ik ben over straat aan het lopen gebruik je ik loop over straat. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Vervang zoveel mogelijk van de tekst die je wilt vertellen door beelden. Heb je het bijvoorbeeld over een fiets? Zorg dan dat er tegelijk ook een fiets te zien is en geen trein. Wanneer beeld en tekst elkaar tegenspreken wordt het voor een kijker erg verwarrend.

18 VAN NAAR VAN NAAR VAN NAAR

19 Tips afbeeldingconversie De kracht van een afbeelding is dat het in één oogopslag heel veel duidelijk maakt. Denk na over de kijkrichting. Waar wil je de aandacht op focussen of waar wil je dat de kijker naar kijkt. Zet dit op een juiste plek in de foto. Tip: wij kijken van links naar rechts. Is de oorspronkelijke tekst, video of audio heel strak en serieus? Dan houd je daar tijdens het maken van de afbeelding rekening mee. Een cartoon met neonkleuren is dan wellicht te heftig en jolig. De stijl en toon van het bronbestand zet je zo om in een bijpassende stijl en toon van de afbeelding. Tips afbeeldingconversie De kracht van een afbeelding is dat het in één oogopslag heel veel duidelijk maakt. Denk na over de kijkrichting. Waar wil je de aandacht op focussen of waar wil je dat de kijker naar kijkt. Zet dit op een juiste plek in de foto. Tip: wij kijken van links naar rechts. Is de oorspronkelijke tekst, video of audio heel strak en serieus? Dan houd je daar tijdens het maken van de afbeelding rekening mee. Een cartoon met neonkleuren is dan wellicht te heftig en jolig. De stijl en toon van het bronbestand zet je zo om in een bijpassende stijl en toon van de afbeelding. Tips afbeeldingconversie De kracht van een afbeelding is dat het in één oogopslag heel veel duidelijk maakt. Denk na over de kijkrichting. Waar wil je de aandacht op focussen of waar wil je dat de kijker naar kijkt. Zet dit op een juiste plek in de foto. Tip: wij kijken van links naar rechts. Is de oorspronkelijke tekst, video of audio heel strak en serieus? Dan houd je daar tijdens het maken van de afbeelding rekening mee. Een cartoon met neonkleuren is dan wellicht te heftig en jolig. De stijl en toon van het bronbestand zet je zo om in een bijpassende stijl en toon van de afbeelding.

20

21 Voorbeeld Geluid > Beeld Je kiest bijvoorbeeld de hit van Johan Cruijff Oei oei oei, dat was me weer een loei. Dit ga je onderzoeken; wat betekent de tekst, wat bedoelen ze met het liedje etc. Hiervan maak je een typerende foto voor dit nummer. Bijvoorbeeld iemand die een koe en een voetbal op de foto zet en hier een mooie collage van maakt. Voorbeeld Geluid > Beeld Je kiest bijvoorbeeld de hit van Johan Cruijff Oei oei oei, dat was me weer een loei. Dit ga je onderzoeken; wat betekent de tekst, wat bedoelen ze met het liedje etc. Hiervan maak je een typerende foto voor dit nummer. Bijvoorbeeld iemand die een koe en een voetbal op de foto zet en hier een mooie collage van maakt. Voorbeeld Geluid > Beeld Je kiest bijvoorbeeld de hit van Johan Cruijff Oei oei oei, dat was me weer een loei. Dit ga je onderzoeken; wat betekent de tekst, wat bedoelen ze met het liedje etc. Hiervan maak je een typerende foto voor dit nummer. Bijvoorbeeld iemand die een koe en een voetbal op de foto zet en hier een mooie collage van maakt.

22

23 Afronding presentatie van de verschillende media In de laatste 45 minuten presenteren jullie je resultaten en gaan jullie bedenken hoe jullie eindproduct bekendheid kan krijgen in de media. Tijdens de presentaties geven jullie elkaar feedback op verschillende onderdelen. 45minuten 4 personen Presentatie: houding, taalgebruik, overtuiging, opbouw Inhoud: onderbouwing onderzoek, onderbouwing conversie en onderbouwing vormgeving Afronding presentatie van de verschillende media In de laatste 45 minuten presenteren jullie je resultaten en gaan jullie bedenken hoe jullie eindproduct bekendheid kan krijgen in de media. Tijdens de presentaties geven jullie elkaar feedback op verschillende onderdelen. 45minuten 4 personen Presentatie: houding, taalgebruik, overtuiging, opbouw Inhoud: onderbouwing onderzoek, onderbouwing conversie en onderbouwing vormgeving Afronding presentatie van de verschillende media In de laatste 45 minuten presenteren jullie je resultaten en gaan jullie bedenken hoe jullie eindproduct bekendheid kan krijgen in de media. Tijdens de presentaties geven jullie elkaar feedback op verschillende onderdelen. 45minuten 4 personen Presentatie: houding, taalgebruik, overtuiging, opbouw Inhoud: onderbouwing onderzoek, onderbouwing conversie en onderbouwing vormgeving

24

25 Opdracht Opdracht Opdracht Bij de afronding geef je een korte presentatie van het eindresultaat en je afwegingen bij de keuzes in maximaal 2 minuten. Beschrijf hoe je onderzoek heeft geleid tot dit eindresultaat. En tot welke keuzes je werd gedwongen door het medium waarmee je werkte. Bij iedere presentatie geef je een tip en een top over de presentatie op een post-it. Iedere deelnemer van een groepje let op een ander onderdeel. Wat zou jij kunnen doen om dit eindresultaat te delen met zoveel mogelijk mensen? Tip: #mediawijsheid #bibliotheek Bij de afronding geef je een korte presentatie van het eindresultaat en je afwegingen bij de keuzes in maximaal 2 minuten. Beschrijf hoe je onderzoek heeft geleid tot dit eindresultaat. En tot welke keuzes je werd gedwongen door het medium waarmee je werkte. Bij iedere presentatie geef je een tip en een top over de presentatie op een post-it. Iedere deelnemer van een groepje let op een ander onderdeel. Wat zou jij kunnen doen om dit eindresultaat te delen met zoveel mogelijk mensen? Tip: #mediawijsheid #bibliotheek Bij de afronding geef je een korte presentatie van het eindresultaat en je afwegingen bij de keuzes in maximaal 2 minuten. Beschrijf hoe je onderzoek heeft geleid tot dit eindresultaat. En tot welke keuzes je werd gedwongen door het medium waarmee je werkte. Bij iedere presentatie geef je een tip en een top over de presentatie op een post-it. Iedere deelnemer van een groepje let op een ander onderdeel. Wat zou jij kunnen doen om dit eindresultaat te delen met zoveel mogelijk mensen? Tip: #mediawijsheid #bibliotheek

26

27

Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals boeken, tijdschriften, video, audio etc. Zo

Nadere informatie

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen?

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? Noteer ook 2 reservekeuzen: 1. 2. 1. Wat weet je al van dit beroep? Schrijf het

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie

Project Mens&Maatschappij. Hoofdstuk 5. Mensen en regels. Namen: Klas:

Project Mens&Maatschappij. Hoofdstuk 5. Mensen en regels. Namen: Klas: Project Mens&Maatschappij Hoofdstuk 5. Mensen en regels Namen: Klas: Introductie Stap 1Macht Schrijf samen zo veel mogelijk woorden op die te maken hebben met macht. Stap 2 Macht hebben Maak de zin samen

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Basisschool de Triangel. Het houden van een spreekbeurt.

Basisschool de Triangel. Het houden van een spreekbeurt. Basisschool de Triangel Het houden van een spreekbeurt. 1 INHOUDSOPGAVE SPREEKBEURT GROEP 5 1 GROEP 6 5 GROEP 7 EN 8 9 2 HOE BEREID IK MIJN SPREEKBEURT VOOR? SPREEKBEURT IN GROEP 5 Wat is een spreekbeurt?

Nadere informatie

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot.

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. Fase.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. 1 1 Lees onderstaande tekst. Daarna ga je zelf een soortgelijke tekst schrijven.

Nadere informatie

Werkwijzer Verslagkring:

Werkwijzer Verslagkring: Werkwijzer Verslagkring: 1. Je maakt een tweetal. 2. Met zijn tweeën kies je een onderwerp, waarin jullie je willen verdiepen en waarover jullie meer willen weten. 3. Samen ga je op zoek naar informatie

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

1 Kies je onderwerp Samen met je buurman of buurvrouw. Ons onderwerp: Voorbeeld: Michael Jackson was de beste artiest ooit! Nu jullie!

1 Kies je onderwerp Samen met je buurman of buurvrouw. Ons onderwerp: Voorbeeld: Michael Jackson was de beste artiest ooit! Nu jullie! Na deze les kun je presenteren in vijf stappen: 1. Kies een onderwerp 2. Bedenk een goede opbouw 3. Verzamel informatie 4. Oefen je presentatie 5. Presenteren maar! 8 Vertel je verhaal Regelmatig moet

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Beroepenwerkstuk 3 MAVO

Beroepenwerkstuk 3 MAVO Beroepenwerkstuk 3 MAVO 2015 2016 1 INLEIDING Het beroepenwerkstuk: Een van de onderdelen van het programma beroepenoriëntatie in 3 mavo is het maken van een beroepenwerkstuk en het presenteren hiervan

Nadere informatie

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN Je maakt een werkstuk over een (voor jou) niet zo bekende sport. Je maakt het werkstuk op aan de hand van onderstaande handleiding. Veel

Nadere informatie

BEGRIJPEND LEZEN 1 NEDERLANDS TEKSTSOORTEN EN TEKSTDOELEN

BEGRIJPEND LEZEN 1 NEDERLANDS TEKSTSOORTEN EN TEKSTDOELEN BEGRIJPEND LEZEN 1 NEDERLANDS TEKSTSOORTEN EN TEKSTDOELEN 0 AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je het onderwerp uit een zin bepalen. - Kun je het onderwerp van een tekst bepalen. - Kun je een soort tekst

Nadere informatie

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig.

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig. Les 1: Een Wikitekst schrijven Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje over koningin Beatrix op www.nieuwsbegrip.nl 1. Schrijf tijdens het

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!!

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!! Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Je gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in een

Nadere informatie

Lever je verslag in een snelhechter in. Zorg dat je een mooi titelblad hebt, waar de naam van je boek, je eigen naam, klas en inleverdatum op staat.

Lever je verslag in een snelhechter in. Zorg dat je een mooi titelblad hebt, waar de naam van je boek, je eigen naam, klas en inleverdatum op staat. Boekverslag Van het boek dat je gelezen hebt moet je een verslag maken. In het verslag moeten al onderstaande punten aan de orde komen. Sommige antwoorden weet je meteen. Soms kunnen er ook vragen zijn,

Nadere informatie

(Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding

(Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding (Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding Aan de slag met lezen in beroepsgerichte vakken Voor de verbetering van leesvaardigheid is het belangrijk dat leerlingen regelmatig en veel lezen. Hoe krijg

Nadere informatie

Een spannend project!

Een spannend project! Een spannend project! 1hv blok 3 Pagina 1 Inhoudsopgave Inleiding op het project 3 Opdrachten 4 Planning 9 1hv blok 3 Pagina 2 Een spannend project Inleiding op het project Tijdens dit mini-project werk

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dat mensen gebruik maken van media is niet nieuw. Er zijn

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Overtuigend en Ontspannen Presenteren

Overtuigend en Ontspannen Presenteren Overtuigend en Ontspannen Presenteren 24 november2015 Jullie doelen? Training Presenteren Minder zenuwen bij presentaties Makkelijker contact met het publiek Wat wél en beter niet te zeggen Meer JA s van

Nadere informatie

eigen woonplaats Oorlog: geschiedenis in de geschiedenis monumenten hebben te maken met oorlogen? Welke oorlogen

eigen woonplaats Oorlog: geschiedenis in de geschiedenis monumenten hebben te maken met oorlogen? Welke oorlogen geschiedenis Oorlog: geschiedenis in de eigen woonplaats Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: Oorlog: geschiedenis in de eigen woonplaats Introduceren thema Oorlog:

Nadere informatie

De logo s heb ik zelf gemaakt.

De logo s heb ik zelf gemaakt. Voorwoord: Mijn tijdschrift gaat vooral over YouTube, want dat is een van mijn grootste hobby s. Ook zit er veel van mijn persoonlijkheid in. Voor deze opdracht heb ik vooral naar mezelf gekeken en het

Nadere informatie

Documentaire. Voorbereiding op het documentaire project

Documentaire. Voorbereiding op het documentaire project Documentaire Voorbereiding op het documentaire project Inhoud 1. Wat is een documentaire? 2. Interview techniek 3. Documentaire maken in 3 stappen 3.1. Ontwerpen 3.2. Opnemen 3.3. Monteren 4. Werkdocument

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

Dit stappenplan is ingevuld door:

Dit stappenplan is ingevuld door: STAPPENPLAN Dit stappenplan is ingevuld door: Dit is jullie opdracht: Bekijk de kranten en/of nieuwssites die je toegewezen krijgt. Ga op zoek naar een nieuwsartikel waarin techniek een belangrijke rol

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Checklist Presentatie geven 2F - handleiding

Checklist Presentatie geven 2F - handleiding Checklist Presentatie geven 2F - handleiding Inleiding De checklist Presentatie geven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een presentatie moeten kunnen geven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de sollicitatiebrief en het curriculum vitae (c.v.). Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: vertellen wat je schrijft in

Nadere informatie

Een werkstuk maken Kies je onderwerp Je kiest natuurlijk een onderwerp waar je veel belangstelling voor hebt. Misschien weet je er al veel van, of je

Een werkstuk maken Kies je onderwerp Je kiest natuurlijk een onderwerp waar je veel belangstelling voor hebt. Misschien weet je er al veel van, of je Een werkstuk maken Kies je onderwerp Je kiest natuurlijk een onderwerp waar je veel belangstelling voor hebt. Misschien weet je er al veel van, of je wilt dat nu juist gaan onderzoeken! Ga vervolgens op

Nadere informatie

Hoe schrijf ik een artikel?

Hoe schrijf ik een artikel? Hoe schrijf ik een artikel? Gebruiksaanwijzing in 7 stappen Vondelschool, januari 2013 Hoe schrijf ik een artikel? Bij het schrijven van een artikel werk je aan een informatieve tekst (weettekst). Dit

Nadere informatie

Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2. Brainstorm maak hieronder je brainstorm inzichtelijk

Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2. Brainstorm maak hieronder je brainstorm inzichtelijk Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2 Wat? Datum? Aftrek punten paraaf? Hoofdvragen & deelvragen - ½ punt Bronnen (2 verscheidene) - 1 punt 1 e versie - 2 punten Beoordeling (klasgenoot) - ½

Nadere informatie

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam:

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam: Wereldgodsdiensten Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum Naam: Inhoudsopgave Inleiding Schema Beoordeling Deel 1 Test jezelf! Deel 2 Kies je onderwerp en aan de slag! Deel 3 Het ervaren

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf Ideeën presenteren aan sceptische mensen Inleiding Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat het moeilijk kan zijn om gehoor te vinden voor informatie of een voorstel. Sommige mensen lijken er uisluitend

Nadere informatie

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken Werkboek Maatschappelijke stage Stichting Oude Groninger Kerken 2011 Inhoud: Inleiding Wat is de SOGK? Wat ga je doen? Voorbereiding Uitvoering Verwerking Evaluatie Bijlagen p3 p X p X p X p X p X p x

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

Introduceren thema 80 jarige oorlog. Thema: 80 jarige oorlog. centraal: 2. Maak een nieuw eigentijds volkslied.

Introduceren thema 80 jarige oorlog. Thema: 80 jarige oorlog. centraal: 2. Maak een nieuw eigentijds volkslied. Geschiedenis 80 jarige oorlog Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: 80 jarige oorlog In dit thema staan de volgende hogere orde denkvragen centraal: 1. Hoe zou Nederland eruit zien als Nederland

Nadere informatie

Begrijpend lezen Strategie 6 & 7. Extra oefenen Niveau B

Begrijpend lezen Strategie 6 & 7. Extra oefenen Niveau B Begrijpend lezen Strategie 6 & 7 Extra oefenen Niveau B Remediëringsbladen - strategie 6 en 7 Niveau B 2 Je gaat leren om je leesdoel bij een tekst te bepalen en je leert om te controleren of je je leesdoel

Nadere informatie

2.9 Lesplan opzet workshop 8 Lesformulier

2.9 Lesplan opzet workshop 8 Lesformulier 2.9 Lesplan opzet workshop 8 Lesformulier Naam docent: Onderwerp van de les/training/ workshop: Aantal deelnemende studenten: Datum: Presenteren Beginsituatie: Groep kent elkaar nu al redelijk goed. Er

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie

Opname hulp. Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen. Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+

Opname hulp. Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen. Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+ Opname hulp Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen B B Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+ BoekenBabbels DOEL Door het opnemen en plaatsen van korte

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Het maken van een spreekbeurt is eigenlijk niets anders dan het schrijven van een informatieve tekst (weettekst). Het is daarom handig om net zo te werk te gaan als

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften Werkstuk of verslag de vormvoorschriften begeleider: (naam van de docent) het vak waarvoor je het verslag maakt naam en klas van de leerling schooljaar en datum van inleveren 2 Samenvatting Elk onderzoeksverslag

Nadere informatie

PRESENTEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

PRESENTEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier PRESENTEREN in meervoud. - Gebruik je hoofdletters

Nadere informatie

Chique woorden Weet jij wat deze woorden betekenen? Vraag om de beurt de betekenis van een chique woord aan elkaar.

Chique woorden Weet jij wat deze woorden betekenen? Vraag om de beurt de betekenis van een chique woord aan elkaar. LES 8: Spijsvertering (2) Chique woorden Weet jij wat deze woorden betekenen? Vraag om de beurt de betekenis van een chique woord aan elkaar. Defecatie - Poepen Borborygmus - Knorrende maag Monosodiumglutamaat

Nadere informatie

Waarom stage? Regels stage Interview 1+2 Stage eindverslag 1+2

Waarom stage? Regels stage Interview 1+2 Stage eindverslag 1+2 Waarom stage? Regels stage Interview 1+2 Stage eindverslag 1+2 Naam Klas Mentor Waar loop jij stage? Naam 1 e stagebedrijf Adres Telefoon Stagebegeleider Startdatum stage Einddatum stage Aantal stagedagen

Nadere informatie

1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind

1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind 1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind 1. Wat kijk je graag op tv? 2. Wat is je lievelingsfilm? 3. Wat doe je op internet? 4. Welke games speel je? 5. Waar praat je over op facebook, twitter, enzo? 6. Wat doe

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Rotaryclub Eindhoven-Welschap. Cursus solliciteren. Jan-Marc Luchies Ton Tangena

Rotaryclub Eindhoven-Welschap. Cursus solliciteren. Jan-Marc Luchies Ton Tangena Rotaryclub Eindhoven-Welschap Cursus solliciteren Jan-Marc Luchies Ton Tangena Introductie Deze cursus is samengesteld om het vrijwilligerspunt Eindhoven te ondersteunen vanuit de Rotary Welschap Enkele

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

2.1 FaVoriete leestips

2.1 FaVoriete leestips Verhalend 2.1 FaVoriete leestips Van klasgenoten heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften die mij leuk lijken: 1.... 2.... 3.... Van de leraar heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften

Nadere informatie

Tweede wereldoorlog:

Tweede wereldoorlog: geschiedenis Tweede wereldoorlog: Kleding Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: Tweede Wereldoorlog - Kleding Introduceren thema Tweede Wereldoorlog - Kleding In dit

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

Help, ik moet een werkstuk maken!

Help, ik moet een werkstuk maken! Help, ik moet een werkstuk maken! Je gaat de komende tijd bezig met het maken van een werkstuk. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp?

Nadere informatie

HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school

HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school HELP DE KINDERBOEKEN AMBASSADEUR! Tips en kansen voor de leesconsulent van de Bibliotheek op school Beste leesconsulent, Jan Paul Schutten onze enige echte kinderboekenambassadeur- heeft een geweldige

Nadere informatie

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie heet vragen stellen. We gaan

Nadere informatie

Brave New Books daagt je uit: schrijf je boek af in één maand! WEEK 4: STIJL

Brave New Books daagt je uit: schrijf je boek af in één maand! WEEK 4: STIJL Brave New Books daagt je uit: schrijf je boek af in één maand! WEEK 4: STIJL In vier weken krijg je inzicht in wat een verhaal goed, meeslepend, invoelbaar en prettig leesbaar maakt. Je krijgt gereedschap

Nadere informatie

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN EXCLUSIEF PROGRAMMA OVERZICHT 2016 LEF IN ACTIE Ontdek waarom het zo moeilijk is je hart te volgen en heb het lef dit toch te doen! De achtergrond van het programma Jij weet dat

Nadere informatie

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids?

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? WERKBOEK WIKIKIDS Welkom bij het werkboek van WikiKids. In dit werkboek staan opdrachten waarmee je stap voor stap leert werken met WikiKids. Er staan 15 opdrachten

Nadere informatie

GLOBAL: workshop webdesign

GLOBAL: workshop webdesign Dit werkblad is van: klas: GLOBAL: workshop webdesign Ontwerp en maak je eigen website met zelfgemaakte foto s, teksten, links en buttons! Geen onderwerp zo gek, of er is wel een website over gemaakt:

Nadere informatie

Kinderzwerfboek laat alle kinderen lezen

Kinderzwerfboek laat alle kinderen lezen Kinderzwerfboek laat alle kinderen lezen Lezen is heel erg belangrijk voor je ontwikkeling. Kinderen die lezen, gaan gemiddeld drie jaar langer naar school. Hierdoor hebben ze later meer kans op een goede

Nadere informatie

Op reis met anderen. Jongeren zetten het Labyrint uit in de wijk en nodigen leeftijdgenoten uit om stil te staan bij God, hun geloof en de Bijbel.

Op reis met anderen. Jongeren zetten het Labyrint uit in de wijk en nodigen leeftijdgenoten uit om stil te staan bij God, hun geloof en de Bijbel. THEMA Advent LEERDOEL Jongeren zetten het Labyrint uit in de wijk en nodigen leeftijdgenoten uit om stil te staan bij God, hun geloof en de Bijbel. GROEPSDOEL Jongeren uitdagen om in de Adventtijd uit

Nadere informatie

FOTOREGELS. Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s. Het auteursrecht. Als ik een foto koop, krijg ik dan ook de rechten op de foto?

FOTOREGELS. Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s. Het auteursrecht. Als ik een foto koop, krijg ik dan ook de rechten op de foto? FOTOREGELS Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s Over auteursrecht op foto s is bij consumenten wel eens onduidelijkheid. Soms kan dat tot vervelende situaties leiden voor zowel klant als fotograaf.

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 6: klaar voor klanten Les 3: Marketing Technieken

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 6: klaar voor klanten Les 3: Marketing Technieken Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 6: klaar voor klanten Les 3: Marketing Technieken Pen en papier? Marketing technieken Er bestaan heel veel verschillende soorten marketing technieken In deze

Nadere informatie

Instructie. Werkstuk. Bovenbouw 10 e Montessori de Meidoorn Schooljaar 2013-2014

Instructie. Werkstuk. Bovenbouw 10 e Montessori de Meidoorn Schooljaar 2013-2014 Instructie Werkstuk Bovenbouw 10 e Montessori de Meidoorn Schooljaar 2013-2014 Instructie werkstuk Vanaf schooljaar 2013-14 is de invulling van het werkstuk en je spreekbeurt veranderd. Iedereen maakt

Nadere informatie

Perspectief 3e editie 2 vmbo Anders dan anderen krant. 1. Voorpagina

Perspectief 3e editie 2 vmbo Anders dan anderen krant. 1. Voorpagina Perspectief 3e editie 2 vmbo Anders dan anderen krant 1. Voorpagina Geen mens is hetzelfde, want iedereen is weer anders. Elk mens heeft iets unieks. Dat maakt het soms lastig om elkaar te begrijpen. Of

Nadere informatie

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over verkopen aan en adviseren van gasten in horecabedrijven. Oftewel: het verkoopadviesgeprek. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

Bijlage W2 groep 7 1

Bijlage W2 groep 7 1 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding: Waarom ik een werkstuk maak 2 Zo begin ik met mijn werkstuk 3 De onderdelen van het werkstuk 4 Waaraan moet mijn werkstuk voldoen? 4 Beoordelingsschema voor je werkstuk 5 Hoe

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

energie Natuur & Techniek Bespreek met de kinderen waar in huis allemaal energie voor alleen nadenken over de verschillende soorten energie, maar

energie Natuur & Techniek Bespreek met de kinderen waar in huis allemaal energie voor alleen nadenken over de verschillende soorten energie, maar Natuur & Techniek energie Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Energie In dit thema staat de volgende hogere orde denkvraag centraal: Hoeveel bespaar je met een energiezuinig huis in vergelijking

Nadere informatie

Werkstukken en presentaties

Werkstukken en presentaties Werkstukken en presentaties Naam Werkstuk thuis Spreekbeurt met powerpoint Robin 14 april 30 september Julian 14 april 7 oktober Lieke 14 april 28 oktober Robbin 14 april 4 november Annicka 14 april 11

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 15 januari 016 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: De leerlingen leren om kritisch te kijken naar de verschillende artikelen uit 7Days. De leerlingen leren strategieën toe te passen

Nadere informatie

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden.

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. 5. Onderweg naar een feestje doe je nog even snel een boodschap.

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Handleiding Sollicitatiebrief

Handleiding Sollicitatiebrief Handleiding Sollicitatiebrief 1. De gerichte sollicitatiebrief Met een gerichte sollicitatiebrief reageer je op een advertentie waarin een werkgever een vacature vermeldt. Voorafgaand aan het schrijven

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie, projectteam en netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les:

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les: Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen "Welkom,." Introductiefase bij de eerste les: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie

Nadere informatie